9 Μαΐ 2011

Η Ε.Ε. δρομολογεί "διόρθωση" στο ελληνικό δάνειο


Του Γιάννη Αγγέλη
Η βεβαιότητα ότι "το ελληνικό πρόγραμμα βοήθειας δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις ανάγκες και θα χρειασθεί διόρθωσή του" ήταν σύμφωνα με διασταυρωμένες πηγές του Capital.gr μία από τις αιτίες της έκτακτης συνάντησης περιορισμένου αριθμού υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης που βρίσκονταν χθες στο Λουξεμβούργο επ΄ ευκαιρία της άτυπης συνόδου των υπουργών του G-20.

Το δημοσίευμα του Spiegel διαψεύστηκε από όλες τις πλευρές, αλλά στο μεταξύ πυροδότησε ενα πυρετό "μετακίνησης" κεφαλαίων που
έριξε το ευρώ μέσα σε λίγες ώρες από το 1,45 δολ στα 1,43 δολ., προειδοποιώντας έτσι την Ευρωζώνη για το πως θα αντιδράσουν οι αγορές σε περίπτωση που έστω και μία χώρα επιλέξει την έξοδό της από αυτό.

Ο υπουργός οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου κλήθηκε εκτάκτως στην συνάντηση για να επιβεβαιώσει τις ανησυχητικές εκτιμήσεις που είχαν στην διάθεσή τους οι 4 παρευρισκόμενοι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης (Σόιμπλε, Λαγκάρντ, Τρεμόντι και Σαλγάδο), ο Επίτροπος Όλι Ρεν και ο πρόεδρος του Eurogroup κ. Γιουνκέρ για την εξαιρετικά προβληματική πορεία εφαρμογής του ελληνικού προγράμματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες -που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από πλευράς ελληνικής κυβέρνησης- ο κ. Παπακωνσταντίνου αν και "επανέλαβε την δέσμευση της κυβέρνησης να συνεχίσει στο πρόγραμμα ώς έχει, παραδέχθηκε οτι η εφαρμογή του προσκρούει πλέον στις δραματικές συνέπειες της ύφεσης που έχει προκληθεί στην οικονομία και στην αδυναμία χρηματοδότησης της οικονομικής δραστηριότητας και επανέφερε το θέμα για μεγαλύτερη επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου αλλά και την κάλυψη της αναχρηματοδότησης του χρέους 2012...".

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες επεσήμανε επίσης με ιδιαίτερη έμφαση τις ισχυρές πιέσεις που δέχεται το τραπεζικό σύστημα...

Αρμόδιο υπηρεσιακό στέλεχος της Ε.Ε. που εμπλέκεται με το προσωρινό Ταμείο διάσωσης (EFSF) που έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο υποστήριξε χθες βράδυ στο Capital.gr οτι  "Το πρόγραμμα για την Ελλάδα χρειάζεται διόρθωση και αυτή συζητείται...". Να σημειωθεί οτι το EFSF θα κληθεί όπως όλα δείχνουν να συμμετάσχει στην "διόρθωση" του πακέτου "βοήθειας" στην Ελλάδα.

Βασικό στοιχείο της "διόρθωσης" συζητείται να είναι η περαιτέρω επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ αλλά και η παρέμβαση του EFSF έτσι ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες αποπληρωμής λήξεων ομολόγων για το 2012.

Σε αντάλλαγμα της παρέμβασης για τη "διόρθωση" του προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα η Αθήνα θα πρέπει να αποδεχθεί ενα σύστημα "εποπτείας" του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων των 50 δισ. ευρω, που είναι πολύ πιθανό να συζητηθεί στο Eurogroup. Ο κ. Παπακωνσταντίνου δέχθηκε μεγάλη πίεση και δεσμεύθηκε να δώσει άμεσα τις απαντήσεις στα επόμενα 24ωρα.

Η "τρύπα" που έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία και έχει τεθεί στο στόχαστρο της αγοράς ομολόγων αφορά τις αποπληρωμές της τάξης των 33 δισ. ευρω το 2012 και τα οποία η ελληνική κυβέρνηση δεν θα μπορεί να αναχρηματοδοτήσει μέσω των αγορών όπως δείχνει η τρέχουσα κατάσταση.

Το Eurogroup θα πρέπει από τώρα να διασφαλίσει την αποπληρωμή των λήξεων είτε με την "αδειοδότηση" του EFSF για την αγορά και αναχρηματοδότησή τους είτε με την επιπλέον ισόποση δανειοδότηση της Ελλάδας για να το κάνει εκείνη.

Στην άτυπη συνάντηση των υπουργών συμφωνήθηκε να υπάρξει σχέδιο πρότασης που θα συζητηθεί στην συνάντηση του Eurogroup την Δευτέρα 16 Μαίου. Η πρόταση θα "περάσει" προηγουμένως από την EFC (Οικονομική και Νομισματική Επιτροπή του Eurogroup) η οποία είχε συγκληθεί χθές πριν από την άτυπη συνάντηση των υπουργών στο Λουξεμβούργο.

Το δεύτερο καυτό σημείο της ατζέντας στην χθεσινή συνάντηση ήταν η δρομολόγηση του πακέτου διάσωσης της Πορτογαλίας το οποίο έξακολουθεί να συναντά προβλήματα παρά την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του, καθώς παραμένει προβληματική η έγκρισή του από την Φιλανδία.

Ο μήνας Μάιος αφορά το πρώτο κρας τεστ για την διάσωση της Πορτογαλίας καθώς η ρευστότητα που διαθέτει η υπηρεσιακή κυβέρνηση δεν επαρκεί για να καλύψει την αναχρηματοδότηση των δανείων και τις εσωτερικές πληρωμές. Το θέμα θα τεθεί στο Eurogroup αλλά το EFSF και η Κομισιόν έχουν ηδη δρομολογήσει εναλλακτικές λύσεις χρηματοδότησης στο μεσοδιάστημα μέχρι την οριστική πολιτική λύση του στην Σύνοδο Κορυφής του Ιουνίου.

Η Ελλάδα δεν θα καταφέρει να επιστρέψει στις αγορές το 2012 -πηγές Ε.Ε.

Η Ελλάδα έχει ζητήσει από την ευρωζώνη να εφαρμοστούν πιο ήπιοι στόχοι για το έλλειμμα, αποκαλύπτει το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο αξιωματούχο κυβέρνησης ισχυρού κράτους-μέλους της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, το πρακτορείο αναφέρει ότι η Ελλάδα δυσκολεύεται να πετύχει τους στόχους που τέθηκαν με την εφαρμογή του μνημονίου. Μάλιστα, η πηγή του πρακτορείου ανέφερε ότι η Ελλάδα αναγνώρισε ότι είναι απίθανο να κατορθώσει να επιστρέψει στις αγορές τον επόμενο χρόνο και ότι ίσως χρειαστεί να προσφύγει στο EFSF για χρηματοδότηση.

«Η Ελλάδα ζήτησε να γίνουν πιο ήπιοι οι στόχοι για το έλλειμμα, και ειδικά να μετατεθεί δύο χρόνια αργότερα ο στόχος για τη μείωση του ελλείμματος στο 3% του ΑΕΠ, από το 2012, για το 2014», ανέφερε ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η Γερμανία εμφανίζεται προβληματισμένη με αυτή την πρόταση και έχει προτείνει την διεύρυνση της αποπληρωμής των ελληνικών ομολόγων που λήγουν το 2012. «Σε αυτό, υπάρχει ισχυρή αντίσταση από τον Trichet».

Δηλώσεις Juncker

Η Ελλάδα χρειάζεται επιπλέον πρόγραμμα προσαρμογής, αποφάσισε η ομάδα των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης που συναντήθηκαν χθες στο Λουξεμβούργο, η οποία απέκλεισε ωστόσο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη.

Όπως δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Jean-Claudet Juncker, η συνάντηση παρακινήθηκε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και περιελάμβανε υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης που συμμετέχουν στη G20.

Στη συνάντηση συμμετείχαν ακόμη ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Jean-Claudet trichet και ο επίτροπος για θέματα Νομισματικών Υποθέσεων, Olli Rehn. «Αργότερα ζητήθηκε και από την Ελλάδα να συμμετάσχει», αναφέρει ο Juncker.

Ο ίδιος δήλωσε με αφορμή τα δημοσιεύματα, αρχικά του Der Spiegel και στη συνέχεια και των άλλων μεγάλων διεθνών δικτύων, ότι «δεν συζητάμε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είναι μια ανόητη ιδέα και ένας δρόμος που δεν θα πάρουμε ποτέ».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια έκρηξη στην ευρωζώνη από το πουθενά».

Ο Juncker δήλωσε ακόμη ότι στη συνάντηση, αποκλείστηκε και η ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Ερωτώμενος από το Dow Jones Newswires εάν έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο και ο επανασχεδιασμός (επιμήκυνση) του ελληνικού χρέους, ο Juncker δήλωσε «έχουμε αποκλείσει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους».

Ωστόσο, δήλωσε ότι, η Ελλάδα χρειάζεται επιπρόσθετο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στις 16 και 17 Μαΐου.


Πηγή:www.capital.gr

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More