Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

22 Ιουν 2013

«Το πανηγύρι του Αη - Συμιού» 22 μέχρι 25 Ιουνίου 2013

Oι αρχές και ο Λαός του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου θα γιορτάσουν από το Σάββατο 22 μέχρι την Τρίτη 25 Ιουνίου 2013 το Παραδοσιακό Εθνικό – Θρησκευτικό πανηγύρι του ΑΗ-ΣΥΜΙΟΥ.

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων έχει ως εξής:

Σάββατο 22 Ιουνίου 2013

Το βράδυ οι παρέες των αρματωμένων και των καβαλαραιών συγκεντρώνονται και γλεντούν στα στέκια τους.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013

7:30 μμ. Οι παρέες μπροστά στον Άγιο Σπυρίδωνα προσεύχονται και παίρνουν την σημαία των Εξοδιτων από τον εφημέριο του Ιερού Ναού.
8:30 μμ. Τρισάγιο στον Τύμβο του Κήπου των Ηρώων, παρουσία των Αρχών της Περιφέρειας και της Πόλης. Στη συνεχεία οι αρματωμένοι και οι καβαλαραιοι  ξεκινούν για το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών διασχίζοντας την Πόλη χορεύοντας με τα νταούλια και τους ζουρνάδες. Το γλέντι συνεχίζεται όλη τη νύχτα στο ιστορικό μοναστήρι.

Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, θα παρέχει, για όποιον το επιθυμεί, δωρεάν μετακίνηση με τουριστικά λεωφορεία, για να μεταβεί από το Μεσολόγγι στο Μοναστήρι του Αγίου Συμεών.
Τα λεωφορεία θα αναχωρούν κάθε μιση ώρα, από τις
 11:00 το βράδυ έως 06:00 το πρωί της Δευτέρας 24 Ιουνίου, από το χώρο στάθμευσης της παλιάς Ηλεκτρικής (οδός Σπ.Μουστακλη).

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

10:00 πμ Τρισάγιο στο μεγάλο Σταυρό, μνημείο των πεσόντων κατά την ηρωική έξοδο του Μεσολογγίου και κατάθεση στεφάνων.

7:30 μμ  Επιστροφή πανηγυριστών στην πόλη και το γλέντι συνεχίζεται όλη τη νύχτα.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

7:30 μμ Επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων στο Μνημείο των Πεσόντων στη μάχη της Κλείσοβας στο ιστορικό νησάκι. Συμμετέχει ο Σύλλογος «Οι φίλοι της Λιμνοθάλασσας». Όσοι επιθυμούν να παρευρεθούν θα μεταφερθούν στην Κλείσοβα με γαιτες και πριαρια.

21 Ιουν 2013

Επιστολή Μίκη Θεοδωράκη στο ΣτΕ

Επιστολή του Μίκη Θεοδωράκη προσκόμισε η ΠΟΣΠΕΡΤ στο τμήμα Αναστολών της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικράτειας. Ο Μίκης Θεοδωράκης εκφράζει την θλίψη του για όλα αυτά που συμβαίνουν στην ΕΡΤ και κυρίως για τα μουσικά σύνολα που κλείσανε επειδή όπως λέει, υπήρξε ο ίδιος διευθυντής και αναφέρει ότι η συμφωνική ορχήστρα της ΕΡΤ λειτουργεί από το 1958 και η ορχήστρα σύγχρονης μουσικής από το 1954.

Μεταξύ άλλων σημειώνει ότι «λίγες ημέρες μετά την συμπλήρωση 19 ετών μετά τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι, αντί για φόρο τιμής στη μνήμη του θα κλείσουμε την χορωδία που ίδρυσε το 1977; Δεν μπορώ να διανοηθώ ότι σε ηλικία 88 ετών θα έπρεπε να υποστηρίζω το αυτονόητο και να προσπαθώ να εξηγήσω γιατί ο ρόλος της τέχνης και ειδικά της μουσικής είναι τόσο σημαντικός για την ύπαρξη ενός έθνους».

Bραζιλία : To ”κίνημα των 20 σεντς”και οι βαθιές ρίζες του



newego LARGE t 1101 54213505Οι ελίτ της χώρας του ποδοσφαίρου αιφνιδιάστηκαν από την μαζική αντίδραση των Βραζιλιάνων νέων και εργαζόμενων και τις ογκώδεις διαδηλώσεις τους τις περασμένες ημέρες. Την αφορμή έδωσε μια μικρή αύξηση στην τιμή των εισιτηρίων -καθόλου όμως αμελητέα για τους πολύ χαμηλά αμειβόμενους (242 ευρώ κατώτατος μισθός)που ζούν μακριά απο τις δουλιές τους και αγοράζοουν πολλά εισιτήρια καθημερινά, πράγμα που σημαίνει οτι ακόμη και μια μικρή αύξηση μπορεί να τους κάνει να κοιμούνται νηστικοί στο τέλος του μήνα.

Κάτω όμως από την αφορμή κρύβονται βαθιές αιτίες που σχετίζονται με το ότι το κράτος λειτουργεί υπέρ της ολιγαρχίας του χρήματος, και όταν ο κόσμος παρεμβαίνει σ’ αυτή τη σχέση του επιφυλάσσει την καταστολή. Είναι τόση η λαϊκή δυσαρέσκεια που διαταράσσει ακόμη και την παραδοσιακή βραζιλιάνικη αγάπη για τις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις, ένα χρόνο πριν τη διεξαγωγή του Μουντιάλ του 2014 στη Βραζιλία. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα δυτικά ΜΜΕ επικέντρωσαν την προσοχή στη σπατάλη δημοσίου χρήματος και τη διαφθορά που συνοδεύει αυτές τις διοργανώσεις.
Όμως η περιγραφή της κατάστασης από έναν φοιτητή είναι πολύ πιο διαφωτιστική.
“Οι εικόνες που παρουσίασαν οι σελίδες των μεγαλύτερων εφημερίδων του κόσμου –κάδοι που καίγονται στους δρόμους του Ρίο ντε Τζανέιρο, μαζικές κινητοποιήσεις στο Σάο Πάολο, δακρυγόνα από την αστυνομία, με εικόνες βίας μόνο– εγείρουν το ερώτημα: όλα αυτά έγιναν για 20 σεντς του ρεάλ; Όχι δεν γίνονται όλα αυτά για 20 σεντς του ρεάλ.
Ο ξεσηκωμός αυτός έχει βαθιές αιτίες, που συσσωρεύονται επί χρόνια …” Όπως πολλές χώρες σήμερα, η Βραζιλία ζει έναν εμφύλιο πόλεμο ανάμεσα στο κράτος και στο λαό. Αυτός ο πόλεμος, μέχρι πριν από λίγες εβδομάδες, ήταν αθόρυβος, αλλά καθόλου πιο ειρηνικός από όσο είναι σήμερα. Για πάνω από έναν αιώνα , η Βραζιλία κυβερνιόταν από πολιτικούς που έβλεπαν τους φόρους που πλήρωναν οι πολίτες –τους οποίους όφειλαν να εκπροσωπούν– σαν τραπεζικό λογαριασμό. Ολόκληρες Πολιτείες ανήκουν σε έναν όμιλο ή σε μια δυναστεία.
Οικογένειες, πριν ακόμη εκλεγούν σε θέσεις εξουσίας, κατείχαν τεράστια λατιφούντια και το οικογενειακό τους δένδρο έφτανε μέχρι την εποχή που είχαν πρωτοέλθει στη Βραζιλία οι Πορτογάλοι. …
” Η ίδρυση της νέας πρωτεύουσας Μπραζίλια , το 1960, δεν βελτίωσε την κατάσταση. Στην πραγματικότητα η μεταφορά της πρωτεύουσας από το Ρίο ντε Τζανέιρο στη μέση της χώρας, στη νέα πρωτεύουσα, που σχεδιάστηκε και οικοδομήθηκε σε 5 χρόνια –μια αποθέωση του μοντερνισμού– απλώς επιβεβαίωσε τις απεχθείς τάσεις της βραζιλιάνικης πολιτικής. Το Ρίο ντε Τζανέιρο ήταν το κοσμοπολίτικο κέντρο της εποχής, είχε 1 εκατ. πληθυσμό και ήταν η καρδιά ενός πολύ μαχητικού εργατικού κινήματος και κινημάτων πόλης. Αντίθετα, η Μπραζίλια, μια τεχνητή πρωτεύουσα, δεν κατοικούνταν πριν από την ίδρυσή της. Παρόλο που η κατάσταση άλλαξε συν τω χρόνω, εξακολουθεί να κατοικείται κυρίως από γραφειοκράτες που δεν επικρίνουν την κυβέρνηση πολύ συχνά, καθώς εξαρτώνται απ’ αυτήν και είναι καλοπληρωμένοι. Καμιά από τις άλλες μεγάλες πόλεις της Βραζιλίας δεν έχει την ίδια πολιτική σημασία και οι περισσότερες είναι πολύ μακριά από την Μπραζίλια, κάτι που δεν επιτρέπει να πάει ο κόσμος εκεί και να εκφράσει την αγανάκτησή του στην πρόεδρό μας.”Η Βραζιλία σήμερα ζει μια ειδική στιγμή. Αυτό είναι αλήθεια. Μερικά πολιτικά προγράμματα που εφαρμόστηκαν την περασμένη δεκαετία έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα: η οικονομική ανισότητα –στην οποία η Βραζιλία ήταν παγκόσμιος πρωταθλητής– έχει μειωθεί σημαντικά.
Το πρόγραμμα Bolsa Família έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στη μείωση της φτώχειας και οι επενδύσεις στην ανώτατη εκπαίδευση για τα παιδιά των φτωχών οικογενειών και για τις εθνικές μειονότητες έχουν ενθαρρυντικά αποτελέσματα.”Το ζήτημα δεν είναι να αμφισβητήσουμε όσα πήγαν καλά. Τα αποτελέσματα των 10 τελευταίων χρόνων υπό τη διακυβέρνηση του Κόμματος Εργαζομένων πρέπει να προστατευθούν και να επεκταθούν, αν θέλει κανείς να δημιουργήσει μια πιο δίκαια κοινωνία , με λιγότερη φτώχεια και εκμετάλλευση από αυτή που είχαν δημιουργήσει οι δυνάμεις του παρελθόντος, όπως οι φεουδάρχες της οικογένειας Σάρνεϊ. Γι’ αυτό οι διαδηλώσεις δεν εκφράζουν απλώς τη διαμαρτυρία ενάντια στην κυβέρνηση του Κόμματος Εργαζομένων. Εκφράζουν τη βούληση για απελευθέρωση της χώρας από την αυταρχική, δικτατορική και βάναυση κληρονομιά της.
”Αν, στο τέλος αυτών των διαμαρτυριών, η πολιτική τάξη της Βραζιλίας –μια τάξη που ενδιαφέρεται για τον εαυτό της περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον– και ο στρατός της των καπιταλιστών που πλουτίζουν χάρη στις προσωπικές διασυνδέσεις τους, τους δημοσιογράφους της που εκπορνεύονται προς το συμφέρον μιας ελίτ, της αστυνομίας της που σκοτώνει χωρίς δισταγμό, αν όλοι αυτοί οι καταπιεστές απομακρυνθούν από την εξουσία και αναγκαστούν να αναγνωρίσουν ότι έχει φτάσει η εποχή της αληθινής δημοκρατίας, τότε θα πληρώνω πολύ ευχαρίστως 20 σεντς παραπάνω για το εισιτήριο.
Οι μποέμ αστοί επαναστάτες της Βραζιλίας
”Ιδού κάτι περίεργο: Στη Βραζιλία, οι διαδηλώσεις παραδοσιακά θεωρούνται μια διασκέδαση για τα παιδιά των πλουσίων που δεν έχουν να κάνουν κάτι χρήσιμο, μια δικαιολογία για να χρωματίζει κανείς το πρόσωπό του και να φωνάζει στους δρόμους. Και σε ένα βαθμό ισχύει. Η πλειοψηφία των ανθρώπων που συμμετέχουν στις διαδηλώσεις είναι νέοι από πλούσιες οικογένειες (πολύ πλούσιες σε ορισμένες περιπτώσεις) που έχουν ένα μάλλον αριστερό πολιτικό όραμα το οποίο φαίνεται σε ορισμένους ασύμβατο με την κοινωνική τους τάξη.
Ο παράξενος συνδυασμός των συνθημάτων που είναι εμπνευσμένα από τα εργατικά κινήματα του 20ού αιώνα και μη εργατικής καταγωγής των διαδηλωτών συχνά λοιδορείται από τα ΜΜΕ και αυτό τελικά εσωτερικεύεται από μεγάλο μέρος του βραζιλιάνικου πληθυσμού, σε μια χώρα όπου ο μοιρολατρικός κυνισμός έχει φτάσει σε επίπεδα υψηλής τέχνης.”Όμως, ακούστε κάτι ενδιαφέρον: Όταν συμμετείχα σε μια διαδήλωση του “κινήματος για τα 20 σεντς”, μας σταμάτησαν μπροστά στο Central do Brasil, τον περίφημο σιδηροδρομικό σταθμό που πιθανώς γνωρίζετε από την ομώνυμη ταινία. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, η διαδήλωση ήταν απολύτως ειρηνική. Πράγματι, οι περισσότεροι από εμάς ήμαστε φοιτητές από πλούσιες οικογένειες, αλλά μπορούσε να δει κανείς ότι αυτό το κίνημα είχε μια κοινωνική βάση που ήταν πιο ετερογενής. Συμμετείχαν επαγγελματίες, συνταξιούχοι και φτωχοί εργάτες που είχαν δυσαρεστηθεί με τις αυξήσεις των εισιτηρίων.
Στο Ρίο ντε Τζανέιρο σπάνια μια διαδήλωση έχει πάνω από 200 ανθρώπους, εκεί όμως ήμαστε 2.000 από αρκετές κοινωνικές τάξεις. Άρχισα να συνειδητοποιώ πως συνέβαινε κάτι διαφορετικό τούτη τη φορά. Ο λαός της Βραζιλίας αφυπνιζόταν από το μακρύ του ύπνο – και ήταν οργισμένος.”Η ηρεμία δεν διάρκεσε για πολύ. Κατέφτασαν ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας, με τις ασπίδες, τις μαύρες στολές, την τρομακτική τους όψη και τα “μη θανάσιμα” όπλα τους και άρχισαν να σχηματίζουν μια σειρά απέναντί μας. Τα τραγούδια και τα συνθήματα σταμάτησαν. Η σκηνή έμοιαζε με μονομαχία, όπως αυτές που βλέπουμε σε ταινίες γουέστερν. Ξαφνικά, κάτι συνέβη. Ο κόσμος που έβγαινε από το Central do Brasil ενώθηκε μαζί μας. Ήταν μικροπωλητές, μητέρες με παιδιά, τα παιδιά των δρόμων, άστεγοι, ζητιάνοι. Οι φτωχοί, οι πιο φτωχοί του Ρίο, μαζεύτηκαν και μπήκαν ανάμεσα σ’ εμάς και τους αστυνομικούς. Λίγα λεπτά αργότερα, οι αστυνομικοί μας επιτέθηκαν και συνέλαβαν 40, ανάμεσά τους και ένα φίλο μου. Τρέχοντας και προσπαθώντας να βρω καταφύγιο στην πιο κοντινή στάση του μετρό, είδα έναν άνθρωπο που έκλαιγε και φαινόταν αδύναμος. Αιμορραγούσε – ένα θύμα των “μη θανάσιμων” όπλων.
Καταστολή: ”η μάσκα της δημοκρατίας πέφτει”
Αυτές οι σκηνές επαναλήφθηκαν αμέτρητες φορές όπου οι άνθρωποι είχαν το κουράγιο να υψώσουν τη φωνή τους ενάντια σε μια απόφαση που επηρεάζει άμεσα την πλειοψηφία και λήφθηκε χωρίς ποτέ να τους ρωτήσουν. Αυτός είναι ο αυταρχικός τρόπος άσκησης της πολιτικής και ο τύπος της πολιτικής που ευνοεί ένα καρτέλ εταιρειών λεωφορείων, με γνωστές διασυνδέσεις με τις εκλογικές καμπάνιες του δημάρχου του Ρίο και άλλων ισχυρών. Κάτω από όλα αυτά: ένα κωφάλαλο ομοσπονδιακό κράτος που καθιστά τους ανθρώπους ομήρους των ιδιωτικών εταιρειών οι οποίες χρηματοδοτούνται με δημόσιο χρήμα.
Τα αποτελέσματα είναι: κακές υπηρεσίες, υψηλά κόμιστρα, ξεσηκωμός.”Στο Σάο Πάολο, οι αστυνομικοί χτύπησαν διαδηλωτές που κρατούσαν λουλούδια. Δυο μέρες αργότερα, απαγόρευσαν να έχει κανείς μαζί του ξίδι, γιατί μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για να μετριάσει τις επιπτώσεις των δακρυγόνων. Έκαναν σωματικές έρευνες ψάχνοντας για …ξίδι. Στην Πολιτεία Μίνας Σεράις, απαγορεύτηκαν όλες οι διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του “Κυπέλλου της Συνομοσπονδίας” 2013, μιας διοργάνωσης της FIFA στο πλαίσιο του Μουντιάλ του 2014 που θα γίνει στη Βραζιλία. Στο κοινοβούλιο συζητείται να εισαχθεί νομοσχέδιο που θα χαρακτηρίζει “τρομοκρατικές” όλες τις διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια του Μουντιάλ και θα επισύρει ανάλογα βαριές ποινές. …”Με αυτές τις δικτατορικού τύπου αστυνομικές επιδρομές, είναι καθαρό ότι η μάσκα της δημοκρατίας μας πέφτει και οι αυταρχικές ρίζες του πολιτικού κατεστημένου γίνονται για άλλη μια φορά ορατές – ρίζες που βρίσκονται στο συμβιβασμό με τη στρατιωτική δικτατορία των ετών 1964-1985, η οποία τελείωσε φέρνοντας εκείνους που είχαν παλέψει για τη δημοκρατία πιο κοντά στους παλιούς παράγοντες του αυταρχισμού.
Η συμβολική συμμαχία μεταξύ του Λούλα, του ήρωα του εργατικού κινήματος των δεκαετιών 1970 και 1980, και του Πάουλο Μαλούφ, τελευταίου προεδρικού υποψήφιου του ετοιμοθάνατου δικτατορικού καθεστώτος, δείχνει ότι η πολιτική τάξη ενδιαφέρεται κυρίως για την εξουσία και δεν έχει να προσφέρει ένα πραγματικό πολιτικό σχέδιο. Αλλά χάρη σ’ αυτούς και στα μαντρόσκυλά τους μέσα στην αστυνομία, το “κίνημα για τα 20 σεντς” γίνεται ένα μεγάλο κίνημα που μας δίνει τη δυνατότητα να πούμε αυτό που νομίζουμε, να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να λέμε ότι θέλουμε να ζήσουμε σε μια πραγματική δημοκρατία”.

Του Franco A., δημοσιεύτηκε στο μπλογκ Truth Is A Beaver.

Την Παρασκευή μετά τη 1 μ.μ. οι βαθμοί των Πανελλαδικών

Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των Γενικών Λυκείων και των ΕΠΑΛ-Β΄ θα ανακοινωθούν την Παρασκευή 21 Ιουνίου μετά τις 13:00 μ.μ. σε όλα τα Λύκεια της χώρας και στην ιστοσελίδα του υπουργείου Παιδείας.
Στην ιστοσελίδα http://results.minedu.gov.gr, οι υποψήφιοι θα μπορούν να δουν τη βαθμολογία τους πληκτρολογώντας τον 8ψήφιο κωδικό τους και τους 4 αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο τους σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.
Οι βαθμοί των πανελλαδικών εξετάσεων των ΕΠΑΛ-Α΄ θα ανακοινωθούν στα μέσα της επόμενης εβδομάδας, ενώ οι βαθμοί των ειδικών μαθημάτων θα ανακοινωθούν περί τις αρχές Ιουλίου.
Επίσης, αύριο Παρασκευή, στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.minedu.gov.gr, αναρτώνται τα πρότυπα των Μηχανογραφικών Δελτίων των Γενικών Λυκείων, των ΕΠΑΛ-Β΄ και των ΕΠΑΛ-Α΄, ώστε οι υποψήφιοι να προετοιμάζονται για την ηλεκτρονική υποβολή.
Από την Παρασκευή 21 Ιουνίου ως και την Παρασκευή 28 Ιουνίου, όσοι υποψήφιοι Γενικών ή Επαγγελματικών Λυκείων δεν απέκτησαν προσωπικό κωδικό ασφάλειας (password) ή δεν χαρακτηρίστηκαν ως υποψήφιοι ειδικών περιπτώσεων (πολύτεκνοι, τρίτεκνοι, κοινωνικά κριτήρια), πρέπει να προσέλθουν στο Λύκειό τους για την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών.
Από τα μέσα της επόμενης εβδομάδας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.minedu.gov.gr, όλοι οι υποψήφιοι θα μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά το μηχανογραφικό τους δελτίο και σε αποκλειστική προθεσμία που θα ανακοινωθεί.
Πηγή:ΑΜΠΕ

20 Ιουν 2013

Το συγκλονιστικό βίντεο του Αυγερόπουλου-Τα 9 λεπτά που δε θα σβηστούν από τη μνήμη μας

Συγκλονιστικό και συγκινητικό είναι το ντοκιμαντέρ που δημιούργησε ο διεθνώς βραβευμένος δημοσιογράφος-ερευνητής Γιώργος Αυγερόπουλος, αφιερωμένο στην ΕΡΤ.

Ο ίδιος ήταν στο στούντιο όταν έπεσε το μαύρο και κατέγραψε τις φωνές και τις εικόνες όταν ανακοινώθηκε η αναστολή λειτουργίας της ΕΡΤ.

Ο ίδιος γράφει σε μήνυμά του στο vimeo.gr:

«Απαντάμε στον αυταρχισμό με δημιουργία.

Η πρωτοφανής απόφαση της κυβέρνησης να βάλει λουκέτο στην ΕΡΤ, και ο τρόπος με τον οποίο έγινε, μας συγκλόνισε. Τόσο εγώ όσο και οι συνεργάτες μου, δημοσιογράφοι και τεχνικοί βρεθήκαμε στο ραδιομέγαρο από την πρώτη στιγμή. Κάθε μέρα καταγράφουμε ότι βλέπουμε. Μοντάραμε γρήγορα 9 λεπτά για να μη σβηστούν από τη μνήμη μας όσα έγιναν την πρώτη μέρα. Αυτός είναι ο τρόπος αντίδρασής μας. Θα συνεχίσουμε όσο μπορούμε.

Η sequence αποτελεί προπομπό του μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ που γυρίζουμε από την αρχή της κρίσης, τα τελευταία τρία χρόνια. Λέγεται AGORÁ – From Democracy to the Market, και αποτελεί διεθνή συμπαραγωγή μεγάλων τηλεοπτικών δικτύων. Το AGORÁ θα είναι έτοιμο τον Απρίλιο του 2014.

Πολλούς Χαιρετισμούς

Γιώργος Αυγερόπουλος

Δημιουργός της σειράς ντοκιμαντέρ Εξάντας»

Δείτε το βίντεο

Οι αόρατοι φίλοι των παιδιών.

Οι αόρατοι φίλοι των παιδιών.

Είναι πολύ συχνό φαινόμενο στα παιδιά προσχολικής ηλικίας να έχουν έναν ή πολλούς αόρατους φίλους. Οι αόρατοι φίλοι μπορεί να έχουν οποιαδήποτε μορφή. Άλλες φορές είναι άνθρωπος, άλλες ζωάκι. Αυτός ο αόρατος φίλος παίζει με τα παιδιά. Έρχεται μόνο όταν εκείνα το επιθυμούν. Και πολλές φορές πράγματα που απαγορεύονται, τα κάνει εκείνος ή τους λέει εκείνος να τα κάνουν.

Το σίγουρο είναι ότι η επινόηση ιστοριών με φανταστικούς φίλους δίνει στα μικρά μια αίσθηση δύναμης, τη δύναμη να αντισταθούν στο αίσθημα ενοχής όταν έχουν κάνει π.χ. μια ζημιά, να ονειρευτούν, ακόμη και να δημιουργήσουν ένα δικό τους κόσμο. Όλο αυτό τρομάζει τους γονείς και συχνά τους θυμώνει.
Το παιδί μέχρι τα έξι του χρόνια δεν μπορεί να ξεχωρίσει ακόμα το φανταστικό από το αληθινό. Ο αόρατος φίλος βρίσκεται στην φαντασία του και εξυπηρετεί κάποιες ανάγκες του.

Γιατί χρειάζονται, όμως, τα μικρά ένα φανταστικό φίλο; Σε τι τα βοηθάει;

Είναι ένας τρόπος με τον οποίο το παιδί πειραματίζεται με την πραγματικότητα και δοκιμάζει τα όνειρά του: «Μπορώ αλήθεια να είμαι πριγκίπισσα, ή μπορώ μόνο να το φαντάζομαι;». Μετά από αυτό, είναι καλύτερα προετοιμασμένο να δεχτεί τον πραγματικό κόσμο, γιατί, όσο δυσάρεστος κι αν του φαίνεται, ξέρει ότι μπορεί πάντα να ονειρεύεται με το δικό του τρόπο. Οι «φίλοι» του παιδιού το βοηθούν επίσης να χειρίζεται τα άγχη του.

Στην ηλικία των τεσσάρων ετών είναι πιθανό το μικρό να φοβάται τα σκυλιά, τους θορύβους ή τα φαντάσματα που είναι κρυμμένα στο ντουλάπι. Οι φανταστικοί φίλοι του φοβούνται μαζί του, ή είναι δυνατοί και γενναίοι και του δίνουν κουράγιο. Ιδιαίτερα, τα δειλά και ευαίσθητα παιδιά χρησιμοποιούν τους φανταστικούς φίλους σαν μια μορφή προστασίας. Την ύπαρξη τους το παιδί την θεωρεί πραγματική. Θυμώνει και απογοητεύεται όταν αμφισβητούν οι γονείς του την ύπαρξη αόρατου φίλου του. Π

ολλές φορές λέει στους γονείς του να του βάλουν να φάει, να τον σκεπάσουν πριν κοιμηθεί ή μην κάτσουν απάνω του για να μην τον τραυματίσουν. Τα παιδιά έχουν την ανάγκη να βάλουν και τους γονείς τους στο φανταστικό τους κόσμο. Οι γονείς φοβούμενοι μην τρελαθεί το παιδί αρνούνται πεισματικά τον αόρατο φίλο. Όλο αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα παιδιά να προσκολλούνται σε αυτή την ιδέα ακόμα και όταν περάσουν στο επόμενο αναπτυξιακό στάδιο.

Στην παιδική ηλικία 6 έως 12 ετών το παιδί αρχίζει σιγά σιγά να ξεχωρίζει το πραγματικό από το φανταστικό. Μπορεί να καταλάβει τι είναι σωστό και τι λάθος. Όμως παρ? όλη την αναπτυξιακή τους πρόοδο κάποια παιδιά διατηρούν τους αόρατους φίλους τους. Οι αόρατοι φίλοι σε αυτά τα παιδιά φανερώνουν τις δυσκολίες τους να αντεπεξέλθουν στις απαιτήσεις των γονιών και του σχολείου και τις έντονες συναισθηματικές ανάγκες τους. "Υπάρχουν περιπτώσεις που τα παιδιά που δημιουργούν αυτούς τους φανταστικούς φίλους είναι ιδιαίτερα μοναχικά, στενοχωρημένα ή δεν έχουν την ικανότητα να εκφράσουν με λόγια αυτό που τα απασχολεί."
"Κάποιοι φανταστικοί φίλοι μπορεί να μην είναι και τόσο καλοί. Μπορεί να είναι τρομακτικοί, να καταδιώκουν το παιδί, να το υποβιβάζουν και να το κρίνουν άσχημα."

Στην προσχολική ηλικία οι φανταστικοί φίλοι λειτουργούν σαν την τέλεια παρέα για παιχνίδι και αναπτύσσουν την φαντασία του. Όμως μετά τα 6 χρόνια του παιδιού οι αόρατοι φίλοι είναι σημάδι μιας συναισθηματικής διαταραχής του. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί σας χρειάζεται βοήθεια από ειδικό.


Στεργιοπούλου Ελευθερία.
Ψυχολόγος για παιδιά, εφήβους, οικογένεια.

http://www.eleftheriastergiopoulou.gr

Η τριχοτόμηση της τρικομματικής


Μιχαλού
Αφού έγινε μαλλιά κουβάρια η τρικομματική με το κλείσιμο της ΕΡΤ, τώρα προσπαθεί να μαζέψει τα ασυμμάζευτα!!! Στην ουσία εκείνο που κάνουν και οι μεν και οι δε είναι να κερδίσουν χρόνο για να παραμείνουν σύσσωμοι στην εξουσία με την δικαιολογία ότι, κανένας πολίτης δεν θέλει εκλογές!!! Αφού βλέπετε κοντεύουν και τα ιερά μπάνια του λαού! Η Πρωθυπουργάρα μας αποφεύγει να υπαναχωρήσει δημοσίως. Οι ΜπενοΚουβέλιδες λένε ότι κέρδισαν τη μάχη της επαναλειτουργίας της ΕΡΤ και τώρα ξεκινούν το παζάρι για το πως και πότε.
Σήμερα μάλιστα αναμένεται ο νέος γύρος πολιτικών εξελίξεων… Οι σφουγκοκολάριοι τους μάλιστα αφήνουν να εννοηθεί ότι το moratorium στα επιμέρους θέματα που αφήνει ανοιχτά το ΣτΕ καθώς και στον επανακαθορισμό του επιπέδου της κυβερνητικής συνεργασίας θα κριθεί σήμερα.
Παράλληλα η πολιτική ατζέντα που καθορίστηκε έχει υψηλά τον ανασχηματισμό και την ουσιαστική πλέον συγκυβέρνηση…Την ίδια ώρα όμως συνεχίζουν ακάθεκτοι την καταστροφή της χώρας υποβαθμίζοντας την σε τριτοκοσμική κλείνοντας νοσοκομεία αλλά και σχολεία!!!
Προσπαθούν να συγκυβερνήσουν γνωρίζοντας καλά ότι έχει αναγραφεί η ημερομηνία λήξης τους αφού πλέον, όλοι συζητούν ότι η κατάρρευση της κυβέρνησης έχει επέλθει. Και, μάλιστα, οι συζητήσεις φαίνεται πως γίνονται σε «σοβαρή βάση»…!
Κύριοι τριοκομματικοί οι πολίτες διανύουν ταχύτατα την γραμμή που χωρίζει τα όρια της διαβίωσης από τον αγώνα της επιβίωσης, και ναι, θέλουν εκλογές. Άλλωστε στην δημοκρατία δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Και πλέον η μόνη διέξοδος είναι οι εκλογές.

Τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών ανάλογα το χρώμα τους(Λίστα)

Τα οφέλη των φρούτων και των λαχανικών ανάλογα το χρώμα
Μάθετε τα θρεπτικά συστατικά που σας προσφέρουν τα φρούτα και τα λαχανικά ανάλογα με το χρώμα τους και ανακαλύψτε τα ευεργετικά οφέλη τους για την υγεία σας…

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι απαραίτητα στην καθημερινή μας διατροφή καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Κάθε φρούτο ή λαχανικό όμως δε μας δίνει τα ίδια θρεπτικά συστατικά.

Κόκκινο χρώμα: Αντικαρκινικό και ενισχυτικό του ανοσοποιητικού

Ντομάτες: Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο που θεωρείται ότι βοηθάει στη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης καρκίνου του προστάτη αλλά και εντέρου.

Φράουλες, μήλα: Περιέχουν ανθοκυανίνες που και αυτές έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες. Οι φράουλες και τα μήλα με τις πολλές φυτικές ίνες βοηθούν στη δυσκοιλιότητα, ενώ ακόμη τα κόκκινα αυτά φρούτα παίζουν σημαντικό ρόλο στη μείωση της χοληστερίνης.

Παντζάρια: Περιέχουν φυτικές ίνες, φυλλικό οξύ και έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.

Κόκκινες πιπεριές: Πλούσιες σε βιταμίνη C και βιταμίνη Α που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα.

Πράσινο χρώμα: Ενέργεια και μείωση χοληστερίνης

Μαρούλι: Πλούσιο σε β-καροτένιο, βιταμίνη C και φυλλικό οξύ.

Ακτινίδιο: Περιέχει μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από ορισμένες μορφές καρκίνου. Είναι πλούσιο ακόμη σε ασβέστιο και φυτικές ίνες. Ακόμη η βιταμίνη C αυξάνει την απόδοση του οργανισμού.

Μαϊντανός: Πλούσιος σε βιταμίνη C.

Σπανάκι, Μπρόκολο: Περιέχουν φυλλικό οξύ, βιταμίνη C και β-καροτένιο

Αρακάς: Πλούσιος σε βιταμίνη C, σίδηρο, φυλλικό οξύ, ψευδάργυρο και μαγνήσιο. Ο αρακάς είναι ιδανικός για να μας προσφέρει ενέργεια στον οργανισμό.

Αβοκάντο: περιέχει μονοακόρεστα λιπαρά που βοηθούν στη μείωση της χοληστερίνης.

Πορτοκαλί χρώμα: Υγιές δέρμα και απώλεια κιλών

Καρότα: Πλούσια σε βιταμίνη Α και φυτικές ίνες. Τα καρότα βοηθούν στην
προστασία από καρκίνο, αλλά επίσης ενισχύουν και το ανοσοποιητικό σύστημα. Ακόμη οι φυτικές ίνες βοηθούν στην μείωση της πίεση, αλλά και στο αδυνάτισμα.

Ροδάκινο, βερίκοκο: Περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C αλλά και φυτικές ίνες.

Πορτοκάλι: Πλούσια πηγή βιταμίνης C , φυλλικού οξέως και φυτικών ινών

Άσπρο χρώμα: Κατά των καρδιακών παθήσεων και συμβολή στην παραγωγή ενέργειας

Πατάτα: Περιέχει μεγάλη ποσότητα καλίου, φυτικές ίνες, αλλά και υδατάνθρακες

Κουνουπίδι: Έχει αντικαρκινική δράση

Λάχανο: Περιέχει κάλιο, μαγνήσιο, ενώ είναι πλούσιο σε Βιταμίνη Ε που προστατεύει την καρδιά και είναι χρήσιμη στο αναπαραγωγικό σύστημα.

Σκόρδο, κρεμμύδι: Παίζουν σημαντικό ρόλο στην προστασία από παθήσεις της καρδιά αλλά έχουν και αντικαρκινικές ιδιότητες χάρη στα αντιοξειδωτικά που περιέχουν.

Μπλε χρώμα: Ρύθμιση της πίεσης

Βατόμουρα: Καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C, σιδήρου και μαγνησίου.

Μελιτζάνα: Περιέχει κάλιο που βοηθάει στον έλεγχο της πίεσης, αλλά και στην καλύτερη λειτουργία του μυϊκού και νευρικού συστήματος.

Σταφύλια: Πλούσια σε φυτικές ίνες, φλαβονοειδή και πολλές αντικαρκινικές ουσίες.

Δαμάσκηνα αποξηραμένα: Κρατούν την πίεση σε καλά επίπεδα και είναι πηγή φυτικών ινών, κάλιου και μαγνησίου.

Κίτρινο χρώμα: Καλύτερη λειτουργία του ανοσοποιητικού και καταπολέμηση λοιμώξεων

Μπανάνα: Περιέχει μεγάλες ποσότητες από κάλιο που βοηθάει στην αντιμετώπιση της ζέστης, αλλά και στη διατήρηση της φυσιολογικής πίεσης. Είναι ακόμη πλούσια σε φυτικές ίνες.

Ανανάς, λεμόνι, γκρέιπφρουτ: Βοηθούν το ανοσοποιητικό σύστημα. Πλούσια σε φυτικές ίνες και βιταμίνη C.

Καφέ χρώμα: Αποτοξίνωση και ενέργεια

Μανιτάρι: Περιέχει ριβοφλαβίνη (Βιατμίνη Β2) και νιασίνη (Βιταμίνη Β3), φυτικές ίνες, αλλά και σύνθετους υδατάνθρακες.
http://www.iasy.gr/

19 Ιουν 2013

Ειδικότητες Ε.Π.Α.Σ. Μεσολογγίου.

Η Ε.Π.Α.Σ. Μεσολογγίου ανακοινώνει ότι :
                        Το σχολικό έτος 2013-2014 θα λειτουργήσει στα πλαίσια που ήδη λειτουργεί. Οι ειδικότητες που υπάρχουν είναι οι εξής :
1)    Θερμοϋδραυλικών εγκαταστάσεων και συντηρητών κεντρικής θέρμανσης
2)    Τεχνίτες Ηλεκτρολογικών Εργασιών
3)    Κτηριακών έργων
4)    Σχεδιασμού Εσωτερικών Χώρων
5)    Συντηρητών Έργων Τέχνης – Αποκατάστασης
6)    Βοηθών Φυσιοθεραπευτών
7)    Αισθητικής Τέχνης
8)    Κομμωτικής Τέχνης
9)    Βοηθών Φαρμακείων
10)           Αμαξωμάτων
Η διάρκεια φοίτησης είναι δύο (2) έτη , ο τίτλος σπουδών είναι πτυχίο επιπέδου 3 , με ένταξη στην αγορά εργασίας και απασχόληση στον Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα.
Τα μαθήματα είναι απογευματινά και διδάσκονται αποκλειστικά μαθήματα και εργαστήρια ειδικότητας.
Οι εγγραφές θα πραγματοποιηθούν από 18/06/2013 έως 28/06/2013 και από 02/09/2013 έως και 10/09/2013.
Διεύθυνση : Τέρμα Σπύρου Τρικούπη – Μεσολόγγι
Τηλέφωνο επικοινωνίας : 26310 22872
Email:  mail@epas-mesol.ait.sch.gr

Ηχηρή αποχώρηση ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ από τη Βουλή


Υστερα από ένα τετραήμερο πυκνού πολιτικού χρόνου, στο οποίο απειλήθηκε η εύθραυστη κυβερνητική συνοχή και αναδύθηκε ανησυχητικά το φάσμα των πρόωρων εκλογών, οι κυβερνητικοί εταίροι, μετρώντας κέρδη και ζημίες, επέστρεψαν χθες σε κατάσταση πολιτικής αναδίπλωσης.
Παρά τις θεαματικές δημόσιες διαβεβαιώσεις για την ανάγκη να καταργηθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την ΕΡΤ, τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ απέφυγαν ηχηρά να στηρίξουν στη Βουλή σχετική τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και στηρίχθηκε από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Οι δύο κυβερνητικοί εταίροι, υπακούοντας προφανώς στις υποδείξεις της ηγεσίας, επέλεξαν να κάνουν συντήρηση δυνάμεων, προκειμένου η Βουλή να μην αχθεί σε μια αρνητική απόφαση η οποία θα αποτελούσε, όπως σχολίαζαν στο Περιστύλιο, πλήγμα γοήτρου για τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά. Η τροπολογία του ΚΚΕ, εξαιτίας τούτου, δεν κατέστη δυνατόν να συζητηθεί και να τεθεί σε ψηφοφορία, καθώς το αποτέλεσμα με βεβαιότητα θα ήταν αρνητικό για την πλειοψηφία.
Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας, με το οποίο, με Πράξη -και εδώ- Νομοθετικού Περιεχομένου κυρώνονται οι ρυθμίσεις για το Ερρίκος Ντυνάν, ο υπουργός Α. Λυκουρέντζος ξεκαθάρισε, οχυρωμένος πίσω από τις δημοσιονομικές συνέπειες, ότι δεν πρόκειται να δεχθεί καμία τροπολογία. Η στάση του προκάλεσε την έντονη αντίδραση του εκπροσώπου του ΚΚΕ Θ. Παφίλη, ο οποίος προκάλεσε την πλειοψηφία λέγοντας «αν νομίζετε ότι έχετε την πλειοψηφία βάλτε την σε ψηφοφορία». Τη συμφωνία τους με το περιεχόμενο της τροπολογίας δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Π. Κουρουμπλή και οι ΑΝΕΛ με τον Ν. Μαριά, οι οποίοι έχουν καταθέσει αυτοτελείς προτάσεις. Το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ αποχώρησαν, ενώ νωρίτερα η ΧΑ, βλέποντας ότι απομονώθηκε πολιτικά, έκανε δήλωση υπέρ των εργαζομένων της ΕΡΤ, ενώ αμφισβήτησε τα κίνητρα του ΚΚΕ, με βάση όσα έχουν προηγηθεί στον «902» και στην «Τυποεκδοτική».
Γ. Χατζηδημητρίου

Εισαγωγές όπλων στην Ελλάδα: έχτισαν και γιγάντωσαν το δημόσιο χρέος

Πηγή: ιστοσελίδα "Εργατικός Αγώνας"

Η Ελλάδα την περίοδο συσσώρευσης του χρέους (1974-2010) διέθεσε για εισαγωγές οπλικών συστημάτων ποσά ισοδύναμα, χωρίς τους τόκους, με μισό ετήσιο ΑΕΠ!
Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία για τη συμβολή των δαπανών για εισαγωγές όπλων, κυρίως από ΗΠΑ, Γερμανία και Γαλλία, στη γιγάντωση του δημόσιου χρέους, πάνω στο οποίο πάτησαν για να επιβάλουν την υποδούλωση της χώρας και τον εξανδραποδισμό του ελληνικού λαού.

Πρόκειται κατά κανόνα για πολεμικό υλικό που δεν υπηρετεί τις αμυντικές ανάγκες της χώρας, αλλά εντάσσεται στους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ. Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι εξοπλιστικές δαπάνες χρηματοδοτούνται με δανεισμό και κατά συνέπεια τροφοδοτούν άμεσα το χρέος, όχι μόνον αυξάνοντάς το κατά το ύψος του ποσού αυτών των δαπανών, αλλά κατά πολύ περισσότερο, καθώς συσσωρεύονται και οι τόκοι.

Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά την περίοδο συσσώρευσης του δημόσιου χρέους, μετά το 1974 και μέχρι το 2010 που εκδηλώθηκε σε όλη της έκταση η οικονομική κρίση, υπήρξαν εισαγωγές όπλων στην Ελλάδα, προερχόμενων από τις μεγάλες ιμπεριαλιστικές χώρες (ΗΠΑ, Γερμανία, Γαλλία), συνολικής αξίας ίσης σχεδόν με το μισό του μέσο ετήσιο ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) της ίδιας περιόδου.

Αν λοιπόν ληφθεί υπόψιν ότι:

το δημόσιο χρέος, έτσι όπως είχε διαμορφωθεί μέχρι το 2010 - οπότε και ξεκίνησε η εφαρμογή των μνημονίων - με τη συσσώρευση τόκων επί τόκων είχε περάσει τα 330 δισ. ευρώ, περίπου το 143% του ετήσιου ΑΕΠ του ίδιου έτους,
το γεγονός ότι το συσσωρευμένο δημόσιο χρέος των 330 δισ. ευρώ αποτελείται όχι μόνο από το αρχικό κεφάλαιο αλλά έχουν συσσωρευτεί και οι τόκοι,
οι εισαγωγές όπλων χρηματοδοτούνται κυρίως από εξωτερικό δανεισμό, δηλαδή« χτίζουν» άμεσα το χρέος και μάλιστα είναι μακροχρόνιος δανεισμός πράγμα που συμβάλλει κατά πολύ στη συσσώρευση των τόκων. Ακόμα πληρώνουμε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ το χρόνο για την αποπληρωμή σε αμερικανικές τράπεζες της λεγόμενης «αμερικανική στρατιωτικής βοήθειας» (προ- γράμματα FMF) που ξεκίνησε τη δεκαετία του ΄50.
οι δαπάνες για τις εισαγωγές όπλων, οι οποίες χωρίς τους τόκους, ισοδυναμούν με το 50% ενός μέσου ετησίου ΑΕΠ της Ελλάδας των τελευταίων δεκαετιών, είναι καθαρό κεφάλαιο χωρίς τους τόκους.

Τότε το συμπέρασμα είναι καταλυτικό:

Ένα πολύ μεγάλο μέρος του δημόσιου χρέους, προέρχεται από τις δαπάνες για τις εισαγωγές όπλων και τους τόκους που συσσωρεύτηκαν για την εξυπηρέτηση αυτών των αγορών.

Πρέπει να επισημανθεί ότι οι δαπάνες για τις οποίες γίνεται λόγος εδώ, δεν είναι γενικά οι αμυντικές δαπάνες της χώρας (μισθοδοσία προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, λειτουργικές δαπάνες κλπ), που ενδεχομένως κατά ένα μέρος τους είναι αναγκαίες και αναπόφευκτες αλλά πρόκειται αποκλειστικά για εξοπλιστικές δαπάνες και ειδικότερα για δαπάνες που αφορούν εισαγωγές όπλων και οπλικών συστημάτων και μάλιστα σε βάρος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Σε πολλές περιπτώσεις αγοράζαμε οπλικά συστήματα που είτε παρέμειναν επιχειρησιακά ανενεργά είτε ήταν ακατάλληλα είτε δεν ολοκληρώθηκαν σαν συστήματα ποτέ.

Για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ

Είναι αγορές οπλικών συστημάτων που πρώτα και κύρια υπαγορεύονται από τις προτεραιότητες και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ και αποτελούν μέρος ενός γενικότερου καταμερισμού ανάμεσα στις χώρες μέλη. Οι επιλογές αυτές δεν εξυπηρετούν τις ανάγκες που έχουν να κάνουν με την αμυντική θωράκιση της χώρας αλλά έρχονται να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις που αναλαμβάνονται στα πλαίσια των ιμπεριαλιστικών επιτελείων του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ενδεικτικά να αναφέρουμε ορισμένες χαρακτηριστικές περιπτώσεις οπλικών συστημάτων μεγάλης αξίας:

Οι αντιαεροπορικοί αντιβαλιστικοί πύραυλοι «Πάτριοτ» έχουν ενταχθεί στο σχεδιασμό του συστήματος «αντιπυραυλικής προστασίας» των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ.
Οι πιο σύγχρονες φρεγάτες του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, έχουν κατά καιρούς διατεθεί στις ΝΑΤΟϊκές επιχειρήσεις στη Λιβύη, τη Σομαλία (αντιμετώπιση πειρατείας), την Ανατολική Μεσόγειο (πόλεμος κατά της τρομοκρατίας).
Τα ελληνικά ιπτάμενα ραντάρ συμμετείχαν στις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λιβύη (Αερομεταφερόμενο Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και Ελέγχου).
Ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη F-16 έχουν πιστοποιηθεί από το ΝΑΤΟ για την μεταφορά και ρίψη ατομικών βομβών και έχουν ενταχθεί στον πυρηνικό σχεδιασμό του ΝΑΤΟ.

Σε πολλές περιπτώσεις πρόκειται για οπλικά συστήματα που παραμένουν ανενεργά καθώς βρίσκεται σε εκκρεμότητα η ολοκλήρωσή τους, ενώ υπάρχει πρόβλημα και στην ποιότητα και τη χρησιμότητα αυτών των εξοπλισμών. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι αποκαλυπτικά:

• Η σκανδαλώδης αγορά των υποβρυχίων Τ-214, που δεκατρία χρόνια μετά την ...εσπευσμένη παραγγελία τους και αφού έχουν διατεθεί 2,5 δισ. ευρώ, το Πολεμικό Ναυτικό έχει παραλάβει μόνο ένα σκάφος το «πειραματικό» το «Παπανικολής», τα άλλα τρία σαπίζουν στη ναυπηγική κλίνη στου Σκαραμαγκά. Επίσης, η σύμβαση του 2002 για ανακατασκευή των τριών παλαιών υποβρυχίων Τ-209, το κόστος της οποίας άγγιξε το ποσό που θα κόστιζε η εξαρχής κατασκευή τους, δηλαδή περίπου 500 εκατ. ευρώ έκαστο. Τελικά αφού ανακατασκευάστηκε το ένα (το «Ωκεανός») που επίσημα δεν έχει παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικά, η ανακατασκευή των άλλων δύο ακυρώθηκε επί Ε.Βενιζέλου στο Υπουργείο Εθνικής Αμυνας και αντ΄ αυτών παραλλέλθηκαν το 2010 δύο καινούργια Τ-214.

• Η αγορά 170 γερμανικών αρμάτων μάχης τύπου «Leopard 2 HEL», αξίας 1,7 δισ. ευρώ, τα οποία για πάνω από πέντε χρόνια, μετά την παραλαβή τους (2006), έμειναν χωρίς πυρομαχικά και ήταν μόνο για ...παρελάσεις, ενώ το πρόβλημα ακόμα παραμένει σε μεγάλο βαθμό.

• Η παρτίδα 50 μαχητικών «F-16» που παραγγέλθηκαν εσπευσμένα... το έτος 2000, λίγο πριν τις εκλογές, χωρίς στην αρχική παραγγελία να περιλαμβάνεται ο κινητήρας και το σύστημα αυτοπροστασίας, για τα οποία χρειάστηκε να γίνει αργότερα νέα συμπληρωματική σύμβαση με τους όρους των Αμερικανών πωλητών.

• Τα 5 αντιτορπιλικά τύπου «Adams» που ναυπηγήθηκαν στις ΗΠΑ, το διάστημα 1960-1964, ήρθαν στην Ελλάδα μετά το 1991 σε ηλικία 30 ετών για να αποσυρθούν μετά από 10 χρόνια, αφού προηγουμένως «εκσυγχρονίστηκαν» με υψηλό κόστος, χωρίς ποτέ να προσφέρουν πραγματική υπηρεσία στην αμυντική θωράκιση της χώρας.

• Τα συστήματα «Πάτριοτ», για τα οποία οι Αμερικάνοι επιχείρησαν να παραδώσουν με υποβαθμισμένο το λογισμικό τους.

• Τα 4 αερόστρωμνα (χόβερκραφτ) τύπου «Zubr» από Ρωσία και Ουκρανία, που η ένταξης τους στα επιχειρησιακά σχέδια του Πολεμικού Ναυτικού παρέμεινε ως εκκρεμότητα.

Η Ελλάδα «πρωταθλητής» στις εισαγωγές όπλων

Η Ελλάδα, ακόμα και σε συνθήκες κρίσης, είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες κατά κεφαλή στρατιωτικές δαπάνες (ποσοστό επί του ΑΕΠ) ανάμεσα στις χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, κατέχει την τρίτη θέση στον αντίστοιχο δείκτη ανάμεσα στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ και βρίσκεται σταθερά, παρά το μέγεθός της, στην πρώτη δεκάδα των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου.

Ειδικότερα με βάση τα στοιχεία που προέρχονται από την ετήσια έκθεση του Διεθνούς Ινστιτούτου Στοκχόλμης για την Ειρήνη και τον Αφοπλισμό (SIPRI), η Ελλάδα για την πενταετία 2001 - 2005 είναι πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη στις εισαγωγές όπλων από τις ΗΠΑ και δέκατη στις εισαγωγές όπλων μεταξύ όλων των χωρών του κόσμου, κατέχοντας ως χώρα εισαγωγής το 4% της παγκόσμιας «πίτας» των εξαγωγών όπλων που γίνονται από όλες τις χώρες.

Με βάση τα στοιχεία του «Διεθνούς Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη της Στοκχόλμης» (SIPRI):

1. Σε ό,τι αφορά στις δαπάνες για εισαγωγές όπλων κατά την ίδια περίοδο που έγινε η συσσώρευση του δημόσιου χρέους (1974-2010), η Ελλάδα έκανε εισαγωγές όπλων αξίας 32 δισ. δολαρίων (σε σταθερές τιμές 1990), ποσό που αντιστοιχεί σχεδόν στο μισό ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν) της ίδιας χρονιάς (1990), που ήταν 66,7 δισ. δολ.

2. Η Ελλάδα, από το 1974 και μετά, κατέχει σταθερά μια από τις 10 πρώτες θέσεις παγκόσμια στις εισαγωγές οπλικών συστημάτων, φθάνοντας ορισμένες χρονιές και στην πρώτη τριάδα. Ειδικά το διάστημα 2007-2010 (περιλαμβάνονται και τα έτη εκδήλωσης της κρίσης), κατέχει την 5η θέση στη λίστα των μεγαλύτερων εισαγωγέων όπλων ανάμεσα σε όλες τις χώρες του κόσμου, αφού πραγματοποίησε εισαγωγές όπλων που αντιστοιχούν στο 4% της παγκόσμιας δαπάνης για εισαγωγές όπλων, ή 4.336 εκατ. δολάρια (σταθερές τιμές του 1990). Είναι χαρακτηριστικό ότι το έτος 2007 – πάντα σε σταθερές τιμές 1990 − η Ελλάδα δαπάνησε για εισαγωγές όπλων 1.808 εκατ. δολάρια, το 2008 δαπάνησε 559 εκατ. δολάρια, το 2009 δαπάνησε 1.266 εκατ. δολάρια και το 2010 δαπάνησε 703 εκατ. δολάρια. Μάλιστα, το 2009 κατέλαβε την 4η θέση παγκόσμια!

Στην ίδια λίστα των παγκόσμιων «πρωταθλητών» στις εισαγωγές όπλων για το διάστημα 2007-2010, την 1η θέση κατέχει η Ινδία (9.852 εκατ. δολ.), τη 2η η Ν. Κορέα (5.658 εκατ. δολ.), την 3η το Πακιστάν (5.351 εκατ. δολ.), την 4η η Κίνα (4,864 εκατ. δολ.) και, όπως προαναφέραμε, την 5η θέση κατέχει η Ελλάδα (4.336). Ακολουθούν κατά σειρά οι χώρες Σιγκαπούρη, Αλγερία, ΗΠΑ, Αυστραλία, Μαλαισία, Αραβικά Εμιράτα, Τουρκία, Βενεζουέλα κ.λπ.

Ενδιαφέρον έχει η διαχρονική εξέλιξη (σταθερές τιμές 1990) της δαπάνης της Ελλάδας για εισαγωγές όπλων. Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του SIPRI, η Ελλάδα την περίοδο:

1960-2010 δαπάνησε 36.895 εκατ. δολάρια (13η θέση παγκόσμια).

1974-2010 δαπάνησε 32.080 εκατ. δολάρια (10η θέση παγκόσμια).

1980-2010 δαπάνησε 26.257 εκατ. δολάρια (10η θέση παγκόσμια).

1990-2010 δαπάνησε 21.394 εκατ. δολάρια (7η θέση παγκόσμια).

2000-2010 δαπάνησε 11.092 εκατ. δολάρια (4η θέση παγκόσμια).

Η τροφοδότηση του χρέους

Όλες οι παραπάνω αναφορές γίνονται με σταθερές τιμές του 1990. Για να υπάρχει, όμως, ένα μέτρο σύγκρισης με τις σημερινές τιμές και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος της συμμετοχής των δαπανών για εισαγωγές όπλων στη συσσώρευση του δημόσιου χρέους, θα πρέπει οι παραπάνω τιμές (δολάρια) τουλάχιστον να τριπλασιαστούν (πληθωρισμός, συναλλαγματικές ισοτιμίες), ώστε να είναι συγκρίσιμες με τις τιμές του σημερινού δημόσιου χρέους, το οποίο, στο τέλος του 2010, έκλεισε στα 328,5 δισ. ευρώ.

Έτσι, αν λάβουμε υπόψιν,

πρώτον, ότι η δαπάνη για εισαγωγές όπλων στην Ελλάδα το διάστημα 1974-2010, ήταν 32 δισ. δολ. σε σταθερές τιμές του 1990, έτος κατά το οποίο το ελληνικό ΑΕΠ ήταν 66,7 δισ. δολ., δηλαδή σχεδόν μισό ΑΕΠ του έτους εκείνου,

δεύτερον, ότι στο τέλος του 2010 το δημόσιο χρέος των 328,5 δισ. ευρώ (επί 1,4 περίπου η μετατροπή του σε δολάρια) αντιστοιχεί στο 142,76 % του ΑΕΠ του 2010, που είναι 230,1 δισ. ευρώ,

τρίτον, τις ετήσιες δαπάνες για εξοπλισμούς (κυρίως εισαγωγές) ως ποσοστό του ΑΕΠ, που αποτελούν διαχρονικά το 30%-55% (μέσος όρος άνω του 40%) του συνόλου του αμυντικών δαπανών της χώρας, οι οποίες (αμυντικές δαπάνες) κυμαίνονται κατ΄ έτος από 5% έως 2,8% του ΑΕΠ, δηλαδή οι ετήσεις δαπάνες για εξοπλισμούς είναι σταθερά ως μέσος όρος κοντά στο 2% του ΑΕΠ,

τέταρτον, τις ετήσιες αμυντικές δαπάνες σε τρέχουσες τιμές, ενδεικτικά το 1990 ήταν 1,8 δισ. ευρώ, ενώ το 2006 5,3 δισ. ευρώ το 2009 ήταν 6,6 δισ. ευρώ έτος κατά το οποίο δαπανήθηκαν για εξοπλισμούς 3,1 δισ. ευρώ.

Προκύπτει το συμπέρασμα, με βάση τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, ότι για αγορές όπλων (μόνο εισαγωγές) μετά το 1974, έχει διατεθεί − λαμβάνοντας υπόψιν και την αύξηση του ΑΕΠ στη διάρκεια της 20ετίας − τουλάχιστον το ένα τρίτο ενός (ετήσιου) σημερινού ελληνικού ΑΕΠ (χωρίς τους τόκους)! Αν σε αυτό το αρχικό κεφάλαιο υπολογιστούν και οι τόκοι τότε δεν είναι υπερβολή ότι παραπάνω από το μισό συσσωρευμένο χρέος πριν γίνουν τα δύο «κουρέματα» (PSI) οφείλεται στις εισαγωγές όπλων.

Προς ενίσχυση αυτής της εκτίμησης, να υπενθυμίσουμε ότι κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού του 2004 στη Βουλή, ο τότε υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης μιλώντας στο τέλος του 2003 στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, παραδέχθηκε ότι «τουλάχιστον 25 μονάδες του δημόσιου χρέους (σ.σ. δηλαδή το 1/4 του χρέους), οφείλονται στις δικαιολογημένες μεν, αλλά ιδιαιτέρως αυξημένες αμυντικές δαπάνες της χώρας μας», θέλοντας με αυτό τον τρόπο να υποστηρίξει την άποψη ότι η Ελλάδα αν αφαιρεθεί η ιδιαιτερότητα των αυξημένων δαπανών για εξοπλισμούς και δεν υπολογιστεί το χρέος των Ενόπλων Δυνάμεων, τότε εκπληρώνει τους δείκτες της ΟΝΕ για τα δημοσιονομικά μεγέθη και κυρίως αυτόν του δημόσιου χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ.

Άρα, λοιπόν, το ποσόν των 32 δισ.. δολαρίων (σταθερές τιμές έτους 1990), που έχει διατεθεί για εισαγωγές όπλων το διάστημα 1974-2010, αν υπολογιστεί με βάση τον πληθωρισμό, τις αλλαγές στις συναλλαγματικές ισοτιμίες αλλά και τους τόκους που πληρώνονται στα δάνεια για την κάλυψη αυτών των αγορών, τότε προκύπτει πως ένα μεγάλο μέρος, πολύ πάνω από το 1/3, του προ PSI συνολικού δημόσιου χρέους της Ελλάδας των 328,5 δισ. ευρώ (περιλαμβάνει κεφάλαια και τόκους) οφείλεται σε εισαγωγές όπλων.

Να επισημάνουμε, επίσης, ότι πρόκειται για δαπάνες μόνο εισαγωγής όπλων και οπλικών συστημάτων και δεν καλύπτουν τις όποιες προμήθειες από την εγχώρια αγορά όπως επίσης δεν αφορά το σύνολο των αμυντικών δαπανών (λειτουργικά έξοδα, μισθοδοσία προσωπικού, υποδομές κ.λπ.), που είναι κατά πολύ μεγαλύτερες. Σε κάθε περίπτωση, είναι δαπάνες που υπαγορεύονται από τις προτεραιότητες των επιτελείων και του ΝΑΤΟ.

Κερδισμένα τα μονοπώλια της πολεμικής βιομηχανίας

Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και τα στοιχεία που αφορούν τις χώρες προέλευσης των οπλικών συστημάτων που αγοράζει η Ελλάδα.

Σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του SIPRI για την περίοδο 1974-2010, η Ελλάδα αγόρασε από τις ΗΠΑ όπλα αξίας 15.475 εκατ. δολ., από τη Γερμανία όπλα αξίας 6.552 εκατ. δολ, από τη Γαλλία όπλα αξίας 4.055 εκατ. δολ, από την Ολλανδία όπλα αξίας 2.147 εκατ. ευρώ, από τη Ρωσία όπλα αξίας 1.060 εκατ. ευρώ, από την Ιταλία όπλα αξίας 879 εκατ. δολ. κ.λπ. (όλα σε σταθερές τιμές έτους 1990).

Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα σταθερά μετά το 1974 εισάγει κατά μέσο όρο και σε ετήσια βάση το 3,74% των όπλων που εξάγουν παγκοσμίως οι ΗΠΑ. Αυτό σημαίνει ότι για την ίδια περίοδο (1974-2010), η Ελλάδα αγόρασε από τις ΗΠΑ όπλα που αντιστοιχούν στο σύνολο της παραγωγής άνω των 16 μηνών. Αντίστοιχα, από τη Γερμανία, η Ελλάδα εισάγει το 9,64% των παγκόσμιων εξαγωγών όπλων αυτής της χώρας, που σημαίνει ότι η χώρα μας, κάθε δέκα χρόνια, αγοράζει το σύνολο της ετήσιας παραγωγής της γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας που προορίζεται για εξαγωγές. Από τη Γαλλία, η Ελλάδα κάθε χρόνο κατά μέσο όρο αγοράζει το 5,51% των παγκόσμιων εξαγωγών της, που σημαίνει ότι η χώρα μας αγόρασε, μέσα στην περίοδο αυτή, το σύνολο της παραγωγής περίπου δύο ετών της γαλλικής πολεμικής βιομηχανίας, που προορίζεται για εξαγωγές.

Ακόμα πληρώνουμε την «αμερικανική βοήθεια» του δόγματος Τρούμαν

Ειδικό κεφάλαιο αποτελεί το χρέος που προέρχεται από τα προγράμματα FMF (αμερικανική στρατιωτική βοήθεια). Το έτος 2000 το συσσωρευμένο χρέος προς τράπεζες των ΗΠΑ, εξαιτίας αυτού του λόγου ξεπερνούσε τα 6,3 δισ. δολάρια (δάνεια και τόκοι). Το 2002 ο τότε υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε δηλώσει στη Βουλή απαντώντας σε Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ μετά από σχετικό δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» ότι η κυβέρνηση δεν διαθέτει στοιχεία πέρα από αυτό που έχουν οι ΗΠΑ και πιο συγκεκριμένα ότι: «Τα στοιχεία του χρέους από το έτος 1994 και μετά τηρούνται από το υπουργείο Οικονομικών. Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία που μας έχουν κοινοποιηθεί από τις ΗΠΑ, τα οφειλόμενα τοκοχρεολύσια για δάνεια FMF (για το έτος 2001) ανέρχονται σε 523,25 εκατομμύρια δολάρια. Διευκρινίζεται ότι οι παρατηρούμενες αυξήσεις, σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό, οφείλονται στη μεγάλη διαφοροποίηση της ισοτιμίας του δολαρίου με τη δραχμή»!

Αποκαλυπτικός για το ίδιο θέμα ήταν ο πρώην αρχηγός και ΓΕΣ στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης, ο οποίος καταθέτοντας στις 17/11/2008, ως μάρτυρας σε Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, που διερευνούσε τις προμήθειες εξοπλιστικών προγραμμάτων, που έγιναν επί υπουργίας των Α. Τσοχατζόπουλου και Γ. Παπαντωνίου, είχε πει ότι η Ελλάδα επί πολλά χρόνια δεχόταν από τις ΗΠΑ ό,τι περίσσευε, αφού «παίρναμε οπλικά συστήματα τα οποία ήταν σάπια, με τις λεγόμενες βοήθειες και τα προγράμματα FMF. Ό,τι περίσσευε μας δίνανε». Η μονόπλευρη, συνέχισε ο ίδιος, οδός προμήθειας ορισμένων οπλικών συστημάτων κυρίως από τους Αμερικανούς «μας δημιούργησε προβλήματα στις σχέσεις μας και στις επιχειρήσεις μας, αν κάναμε, με τους Τούρκους». «Το ΝΑΤΟ μπορεί να μας κάνει παρεμβολές όποτε θέλει», συνέχισε ο στρατηγός Κ. Παναγιωτάκης και είπε ότι η Ελλάδα διαθέτει ήδη αρκετά όπλα για το ΝΑΤΟ. «Πρέπει κάποτε να κρατάμε και κάποια οπλικά συστήματα για τη δική μας την άμυνα γιατί το ΝΑΤΟ, όταν κάνουμε πόλεμο με την Τουρκία δε θα μας βοηθήσει, όπως ξέρετε».

Σημάδια που μαρτυρούν πως χρειαζόμαστε (επειγόντως) ύπνο

Θυμάστε την υπέροχη εκείνη αίσθηση της απόλυτης ξεκούρασης μετά από έναν χαλαρωτικό ύπνο; Όταν ξυπνάτε με χαμόγελο, έχοντας απολαύσει έναν ύπνο χωρίς άγχος; Μήπως θυμάστε πότε ήταν η τελευταία φορά που είχατε αυτήν την αίσθηση;

Δυστυχώς, ο ύπνος σήμερα είναι για πολλούς πολυτέλεια. Ο οργανισμός από την άλλη, όμως στέλνει σήματα και προειδοποιεί, ότι είστε περισσότερο κουρασμένοι από όσο νομίζετε.

Μερικοί βέβαια, σύμφωνα με το prevention.com, εξακολουθούν να τα αγνοούν, περιμένοντας το σαββατοκύριακο για να αναπληρώσουν τον χαμένο χρόνο. Τα νέα για όσους το κάνουν αυτό δεν είναι καλά. Τελευταίες μελέτες αναφέρουν, ότι μπορεί να χρειαστούν εβδομάδες για να αποκαταστήσει κάποιος τις συνήθειες του ύπνου του. Για να μη γίνετε ένας από αυτούς λοιπόν, ανακαλύψτε αμέσως αν τελικά σας λείπει ύπνος.
Στα εύκολα…πελαγώνετε;
Είναι αργά το βράδυ, έχετε ήδη κάνει τις κρατήσεις για τις διακοπές, που τόσο περιμένετε και απομένουν μόνο κάποιες ελάχιστες λεπτομέρειες. Αυτοκίνητο ή λεωφορείο; Θέση στο παράθυρο ή όχι; Πόσα μαγιό να πάρετε; Μήπως θα χρειαστείτε μακρυμάνικο; Κι αν βρέξει;
Όλα αυτά τα αναπάντητα (και ανάξια προβληματισμού, ομολογουμένως) ζητήματα, τριβελίζουν το μυαλό σας και εσείς δεν είστε σε θέση να δώσετε καμία απάντηση. Μην αναρωτιέστε τι φταίει: απλά σας λείπει ύπνος.
Όταν είστε κουρασμένοι, δεν είστε σε θέση να διακρίνετε μεταξύ των σημαντικών και ασήμαντων πληροφοριών, διογκώνοντας τη σημασία του όποιου προβλήματος. Το αποτέλεσμα: ακόμα και στην πιο απλή απόφαση, δίνετε υπερβολική σημασία, προχωρώντας συχνά σε αυθόρμητες και κακές κινήσεις.
Ακόμα πεινάτε;

Οι αλλαγές στις συνήθειες του ύπνου σας, μπορεί να κάνουν τη …μέση σας να υποφέρει. Οι μελέτες δείχνουν, ότι η χρόνια έλλειψη ύπνου μπορεί να διαταράξει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και να προκαλέσει το σώμα να παράγει λιγότερη λεπτίνη, μια ορμόνη που καθορίζει την όρεξη και περισσότερη γκρελίνη, την αντίπαλη ορμόνη της λεπτίνης.
Λόγω αυτών των αλλαγών, μπορεί να είναι πιο πιθανό να τρώτε περισσότερο, όταν αμελείτε τον ύπνο, ενώ το φαγητό που καταναλώνετε είναι συνήθως ανθυγιεινό και χωρίς θρεπτικές αξίες, που μπορούν να σας προσφέρουν ενέργεια. Με απλά λόγια, καταναλώνετε «κακές θερμίδες», οι οποίες σύντομα θα σας οδηγήσουν ξανά στο ψυγείο.
Όταν κάποιος είναι κουρασμένος, τείνει να αποζητά υδατάνθρακες, πιθανώς επειδή το σώμα ψάχνει για μία γρήγορη ενίσχυση της ενέργειάς του. Οι υδατάνθρακες βέβαια δεν ικανοποιούν για αρκετό χρονικό διάστημα το αίσθημα του κορεσμού.
Επιπλέον, η στέρηση ύπνου, έχει την τάση να διαβρώνει τον αυτοέλεγχο, καθιστώντας πιο πιθανό να επιλέξετε ένα κέικ αντί για ένα καρότο. Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα την αύξηση του βάρους.
Αρρωσταίνετε συνέχεια;
Ο ανεπαρκής ύπνος μπορεί να σας κάνει πιο ευάλωτους σε μολύνσεις και ιούς, συγκριτικά με κάποιους άλλους που είναι ξεκούραστοι. Σε μία μελέτη, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι όσοι από τους συμμετέχοντες κοιμόνταν λιγότερο από 7 ώρες κάθε βράδυ μέσα σε μία εβδομάδα, είχαν 3 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν συμπτώματα ασθενειών, από εκείνους που απολάμβαναν 8 ή και περισσότερες ώρες ύπνου.
Ο λόγος είναι, ότι ο οργανισμός, όταν δεν κοιμάστε αρκετά, δεν προλαβαίνει να αποκαταστήσει τις «ζημιές» που υπάγεται κατά τη διάρκεια της ημέρας, με αποτέλεσμα να μη δυναμώνει το ανοσοποιητικό του σύστημα. Ένα αδύναμο ανοσοποιητικό, σημαίνει αυτόματα και πρόσφορο έδαφος για ιώσεις, βακτήρια, μολύνσεις κλπ.
Κλαίτε για το τίποτα;
Μήπως μία μπαλάντα ή μία διαφήμιση με ένα παιδάκι σας προκαλούν δάκρυα; Πολύ καλά σκέφτεστε, ότι κάτι τέτοιο δεν είναι φυσιολογικό, αλλά αναλογιστήκατε πόσες ώρες έχετε κοιμηθεί; Η αλήθεια είναι, ότι η έλλειψη ύπνου προκαλεί συναισθηματική αστάθεια.
Σε μια μελέτη απεικόνισης του εγκεφάλου, για παράδειγμα, οι άνθρωποι που έχασαν μια νύχτα ύπνου και οι ερευνητές τους έδειξαν κάποιες ενοχλητικές εικόνες, παρουσίασαν 60% περισσότερη δραστηριότητα στην αμυγδαλή, που εμπλέκεται στην επεξεργασία του φόβου και του άγχους, σε σύγκριση με τις αντιδράσεις των ατόμων, που είχαν απολαύσει έναν ποιοτικό ύπνο.
Η μελέτη διαπίστωσε επίσης, ότι η αμυγδαλή του εγκεφάλου των εθελοντών που είχαν κοιμηθεί, ανταποκρινόταν λιγότερο στο μέρος του εγκεφάλου, που καθορίζει τις κατάλληλες συναισθηματικές αντιδράσεις.
Όταν υπάρχει στέρηση ύπνου, αυξάνονται τα επίπεδα απαισιοδοξίας, καθώς ο κουρασμένος εγκέφαλος αποθηκεύει πιο αποτελεσματικά τις αρνητικές, παρά τις θετικές ή ουδέτερες μνήμες. Ως αποτέλεσμα όλων αυτών, οι έρευνες αναφέρουν, ότι ενδεχομένως η χρόνια έλλειψη ύπνου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μίας μορφής κατάθλιψη.
Μήπως είστε λίγο αδέξιοι;
Τη μια στιγμή κρατάτε την κούπα σας με τον (ζεστό) καφέ και την αμέσως επόμενη, έχει προσγειωθεί στο πάτωμα, το οποίο φυσικά γεμίζει παντού με το αγαπημένο σας ρόφημα.
Σας θυμίζει κάτι; Αυτή η αδεξιότητα είναι ένδειξη κούρασης και το σώμα προσπαθεί να σας φωνάξει, ότι χρειάζεστε ύπνο. Οι ερευνητές έχουν αρκετές ενδείξεις, που υποδηλώνουν ότι η στέρηση ύπνου προκαλεί πιο αργές και λιγότερο ακριβείς κινητικές δεξιότητες.
Το γιατί δεν το έχουν ανακαλύψει ακόμα, αλλά οι θεωρίες αναφέρουν, ότι οι άνθρωποι που νυστάζουν μπορεί να είναι αδέξιοι για διάφορους λόγους. Τα μειωμένα αντανακλαστικά και η έλλειψη εστίασης μπορεί να καταστήσουν δύσκολο για όποιον νυστάζει, να αντιδράσει αρκετά γρήγορα σε αναπάντεχες καταστάσεις ή ατυχήματα.
Επιπλέον, εικάζεται ότι η υπνηλία έχει επιπτώσεις στην ισορροπία ή την αντίληψη του βάθους, που έχει ο ανθρώπινος νους. Σε κάθε περίπτωση, δεν είναι ασυνήθιστο για πολύ νυσταγμένους ανθρώπους να βλέπουν ένα «μαύρο κενό» στιγμιαία, όταν η παρόρμηση του οργανισμού για ύπνο είναι αρκετά ισχυρή. Έτσι, είναι πιθανό, η αδεξιότητα αυτή να πηγάζει από τους «μικρούπνους», που διαρκούν για ένα ή δύο δευτερόλεπτα.

http://www.psixologikosfaros.gr/

18 Ιουν 2013

Μαγικό φεγγάρι -Την Κυριακή η μεγαλύτερη πανσέληνος του 2013

Δύο εντυπωσιακά φαινόμενα που σηματοδοτούν επίσημα την έλευση του καλοκαιριού αναμένονται αυτή την εβδομάδα. Συγκεκριμένα, η Παρασκευή θα είναι ή μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, ενώ την Κυριακή θα δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο του 2013.
Εκλογές με το μεγαλύτερο φεγγάρι του χρόνουΤην Παρασκευή είναι το λεγόμενο θερινό ηλιοστάσιο, αφού στο βόρειο ημισφαίριο της Γης το καλοκαίρι (και στο νότιο ημισφαίριο ο χειμώνας) ξεκινά επίσημα στις 1:04 π.μ. την Παρασκευή, 21 Ιουνίου.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, ο βόρειος άξονας της Γης είναι ελαφρά στραμμένος προς τον ήλιο, έτσι ώστε το βόρειο ημισφαίριο να εκτίθεται πιο άμεσα στο ηλιακό φως και να βιώνει υψηλότερες θερμοκρασίες. Αντίθετα, οι περιοχές νότια του ισημερινού βρίσκονται μακριά από τον ήλιο, το φως του οποίου χάνεται, δημιουργώντας ψυχρότερες θερμοκρασίες.
Μάλιστα λόγω της έντονης έκθεσης του βορείου ημισφαιρίου στο Ηλιο, η πρώτη μέρα του καλοκαιριού, δηλαδή η 21η Ιουνίου, είναι η μεγαλύτερη μέρα του χρόνου, αφού το ηλιακό φως διαρκεί περισσότερο από κάθε άλλη μέρα.
Παράλληλα, δύο μέρες μετά το θερινό ηλιοστάσιο, τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, 23 Ιουνίου, η Σελήνη θα φτάσει επισήμως στην πλήρη φάση της και ταυτόχρονα στο πιο κοντινό της σημείο στη Γη (μόλις 356.990 χιλιόμετρα) δημιουργώντας τη μεγαλύτερη πανσέληνο του χρόνου.
Η τροχιά του φεγγαριού είναι σε σχήμα αυγού, και υπάρχουν φορές που είναι στο περίγειο, δηλαδή στη μικρότερη απόσταση της από τη Γη, ή στο απόγειο, δηλαδή στην πιο μακρινή απόσταση της από τη Γη. Εάν ωστόσο το περίγειο συμβαίνει ταυτόχρονα με την πανσέληνο, τότε στη Γη έχουμε την ευκαιρία να δούμε τη μεγαλύτερη πανσέληνο της χρονιάς.

Διασωστική Ομάδα Αντιμετώπισης Καταστροφών Μεσολογγίου - ΔΟΜΑΚ

Η ΔΟΜΑΚ ιδρύθηκε στο Μεσολόγγι τον Νοέμβριο του 2012 από μια ομάδα νέων στην  πλειοψηφία τους ανθρώπων, με έντονο το συναίσθημα της προσφοράς προς το κοινωνικό σύνολο και της αγάπης προς τον συνάνθρωπο. Στόχος μας είναι να επιτελέσουμε κοινωνικό έργο και μάλιστα σε μια εποχή όπου οι Κρατικές Υπηρεσίες βοήθειας αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα λόγω μείωσης των προϋπολογισμών, των μέσων και του ανθρώπινου δυναμικού τους.
 Η ομάδα αποτελείται από ανθρώπους με έντονη δραστηριότητα στους τομείς της ορειβασίας, της αναρρίχησης,  του υγρού στοιχείου, της κατάσβεσης πυρκαγιών και της διάσωσης, αλλά και δόκιμων μελών τα οποία εκπαιδεύονται.
Ασχολείται με την οργάνωση σχολείων τεχνικής κατάρτισης των στελεχών της, ανά ειδικότητα, από επαγγελματίες  εκπαιδευτές. Τα μέλη της παρακολουθούν  σεμινάρια και ειδικά σχολεία που οργανώνονται από Κρατικούς και Ιδιωτικούς φορείς και πραγματοποιεί πολύ συχνά ασκήσεις σε πραγματικές συνθήκες, μόνη η σε συνεργασία με άλλες διασωστικές ομάδες και κρατικές υπηρεσίες.
Διαθέτει μια μικρή ευέλικτη και έμπειρη ομάδα άμεσης επέμβασης η οποία βρίσκεται σε διαρκή ετοιμότητα ώστε να επεμβαίνει σε οποιαδήποτε φυσική καταστροφή η σε έρευνα και διάσωση μεμονωμένων ατόμων.
Είναι μέλος της Πολιτικής Προστασίας και δρα πάντα σε συνεργασία με τις κρατικές υπηρεσίες βοηθώντας το έργο τους, αλλά λόγω της ευελιξίας της, δρα  και μόνη της, κερδίζοντας πολύτιμο χρόνο μέχρι την έλευση των κρατικών υπηρεσιών.
Η ΔΟΜΑΚ επιχειρεί στις κάτωθι περιπτώσεις :
Α.  Αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών
Μέλη της ομάδας είναι έμπειροι εθελοντές δασοπυροσβέστες και δρούμε πάντα σε συνεργασία  και κάτω από τις οδηγίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας βοηθώντας αποτελεσματικά το έργο τους.
Β. Αντιμετώπιση Σεισμών
Τα μέλη της ομάδας εκπαιδεύτηκαν από την στρατιωτική υπηρεσία αντιμετωπισης καταστροφών (ΚΟΜΑΚ) στην διάσωση ατόμων εγκλωβισμένων σε ερείπια, καθώς και στην χρήση του απαραίτητου ειδικού εξοπλισμού διασώσεων από σεισμούς και δρα κάτω από τις οδηγίες των κρατικών υπηρεσιών ΕΜΑΚ, ΚΟΜΑΚ κλπ. βοηθώντας το έργο τους.
Γ. Ορεινή διάσωση
Συμμετέχουμε σε επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης. Μέλη μας είναι έμπειροι ορειβάτες και αναρριχητές και διαθέτουμε τον απαιτούμενο ειδικό εξοπλισμό και την εκπαίδευση για να επεμβαίνουμε σε ορειβατικά ατυχήματα και σε κάθε είδους ατυχήματα σε ορεινές περιοχές.
Δ. Διασώσεις σε Υγρό Στοιχείο.
Η ομάδα είναι στελεχωμένη από έμπειρους αυτοδύτες, χειριστές ταχυπλόων σκαφών, ιστιοπλόους, ναυαγοσώστες και προσωπικό υποστήριξης ώστε να συμβάλει στην Έρευνα και Διάσωση σε, θάλασσες, ποτάμια και λίμνες, συνεργαζόμενη άριστα με τις Λιμενικές Αρχές και  την Πολεμική Αεροπορία.
Ε. Πρώτες Βοήθειες
Επαγγελματίες στον χώρο της υγείας εκπαιδεύουν και υποστηρίζουν τη ΔΟΜΑΚ παρέχοντας πρώτες βοήθειες κατά την διάρκεια των επιχειρήσεων.
ΣΤ. Ανθρωπιστικές Αποστολές.
Η ΔΟΜΑΚ συγκεντρώνει , μεταφέρει και διανέμει ανθρωπιστική βοήθεια σε πληγείσες περιοχές.
Διαθέτουμε διασωστικό εξοπλισμό  παροχής πρώτων βοηθειών, αναρριχητικό,  ορειβατικό  και καταδυτικό εξοπλισμό. Διασωστικό σκάφος, εξοπλισμό καταπολέμησης δασικών πυρκαγιών και μηχανή άντλησης υδάτων για περιπτώσεις πλημυρών.
Η ΔΟΜΑΚ δεν επιχορηγείται από κρατικούς φορείς, είναι ανεξάρτητη και τα έξοδά της καλύπτονται από τα μέλη της, τους φίλους της και από χορηγούς. Οι όποιες χορηγίες επιδιώκουμε να γίνονται σε εξοπλισμό που μας είναι απαραίτητος για τις δραστηριότητές μας και όχι σε χρήμα.

                                                                                                                                                                                   Με εκτίμηση

Διάσημες κόντρες στο ελληνικό τραγούδι

Αντώνης Μποσκοΐτης
Τα τραγούδια - έπαινοι του ενός συνθέτη προς τον άλλον είναι αναρίθμητα μέσα στην ελληνική δισκογραφία. Το ίδιο και τα τραγούδια - αφιερώματα στη μνήμη φίλων ή «δασκάλων» που έφυγαν: από την προσφώνηση «Γεια σου Μαρίκα» του μουσικού προς τη μεγάλη Μαρίκα Παπαγκίκα (σε ηχογράφηση του 191 9) μέχρι τις φράσεις του Αλκίνοου Ιωαννίδη «Ο Χατζιδάκις μοιάζει στην προϊστορία κι αντικατάσταση δεν έγινε καμία» (από τη «Νεροποντή» του 2009), έγινε φανερό πως το τραγούδι είναι και λίγο «οικογενειακή» υπόθεση.

Συμβαίνει λοιπόν και στις… καλύτερες οικογένειες να υπάρχει ευγενής άμιλλα αλλά και αγενής κατά μέτωπο επίθεση, | μίση και πάθη, ειρωνεία, παρωδία και σαρκασμός.

Επιστολές Μάνου Χατζιδάκι και Μίμη Πλέσσα

Σε παλαιότερες εποχές πολύ σπάνια ένας δημιουργός θα καταφε­ρόταν εναντίον συναδέλφου του μέσω του τραγουδιού. Αφενός υπήρχαν τα επιθεωρησιακά νούμερα, όπου μπορούσε ο ένας να περάσει… γενεές δεκατέσσερις τον άλλον και μάλιστα αρκετά ανώδυνα, αφετέρου ο ημερήσιος Τύπος έδινε το κατάλληλο βήμα σε ανάλογες κόντρες: χαρακτηριστικό παράδειγμα η, επί εβδομάδες, ανταλλαγή επιστολών του Μάνου Χατζιδάκι εναντί­ον του Μίμη Πλέσσα, και αντίστροφα, σε εφημερίδα εν έτει 1 959.

Κόντρες… ελαφρολαϊκές

Μεταξύ των συνθετών του λεγόμενου ελαφρού τραγουδιού υπήρχε καλλιεργημένο περισσότερο το αίσθημα της ευγενούς άμιλλας και λιγότερο αυτό της αντιδικίας. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο ο συνθέτης Κώστας Χαιρόπουλος δήλωσε σε συνέντευξη του 1930 πως έγραψε το τανγκό «Γυναίκες τρελές» (από την οπερέτα «Γυναίκες - Γυναίκες») ως απάντηση στο περίφημο «Οργανάκι» του Αττίκ. Κοινό χαρακτηριστικό στα δύο αυτά δημιουργήματα, το στοιχείο του «τραγουδιού - ποταμός», της αφήγησης, δηλαδή, μιας ολόκληρης ιστορίας, που στη χώρα μας θα έφτανε στο από­γειο μεσούσης της χούντας με κάποια έργα του Μίκη Θεοδωρά­κη, όπως η «Κατάσταση πολιορκίας».

Την ίδια πάνω - κάτω περίοδο με το μεσουράνημα του ελαφρού τραγουδιού, τους πιο λούμπεν ρεμπέτες δεν απασχολούν τόσο οι μεταξύ τους έριδες, όσο κάποια υπαινικτικά σχόλια για την πολι­τική κατάσταση της Ελλάδας και φυσικά η επιβολή της μεταξικής λογοκρισίας.

Ο χωρισμός Καζαντζίδη – Μαρινέλλας

Στις τάξεις, αντίθετα, του αμιγώς λαϊκού τραγουδιού και καθώς οι δεκαετίες προχωρούν και η δισκογραφία εδραιώνεται, οι κόντρες εδραιώνονται εξίσου. Στα τέλη της δεκαετίας του 1960 ο χωρισμός του ντουέτου Στέλιος Καζαντζί­δης - Μαρινέλλα είναι γεγονός οριστικό και αμετάκλητο, προκαλώντας μεγά­λη αναταραχή στους θαυμαστές τους. Ο πρώτος τοποθετεί δίπλα του τη Λίτσα Διαμάντη και λίγο αργότερα την Πίτσα Παπαδοπούλου και τη Χαρούλα Αλεξί­ου, ενώ η δεύτερη συνεργάζεται με τον Γιώργο Ζαμπέτα, τον Γιώργο Κατσαρό και τον Μίμη Πλέσσα. Ο κοινός φίλος τους, ο δαιμόνιος στιχουργός Πυθαγό­ρας, καταφέρνει να στήσει ένα ολόκληρο παιχνίδι κανονικού μάρκετινγκ με αφορμή αυτόν τον χωρισμό… Έτσι, η Μαρινέλλα ηχογραφεί το «Οι άντρες δεν κλαίνε» σε μουσική του Κατσαρού («Στο καλό καημέ μου πικρέ κι αγαπημένε / και μην κλάψεις για μένα ποτέ / οι άντρες δεν κλαίνε») για να λάβει την απάντη­ση του Στέλιου Καζαντζίδη «Όσοι δεν πόνεσαν άσ’ τους να λένε / κι όμως, κυρία μου, κι οι άντρες κλαίνε», σε μουσική του Βασίλη Βασιλειάδη. Εξυπακούεται πως στιχουργός και των δύο αυτών τραγουδιών που τραγούδησε σύσσωμη η Ελλάδα για ένα φεγγάρι ήταν ο Πυθαγόρας.

Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια

Το 1979 ο Νίκος Ξυδάκης και ο Μανώλης Ρασούλης καταθέτουν από κοινού «Τα δήθεν», ως sequel της σαρωτικής επιτυχίας της «Εκδίκησης της γυφτιάς» της προηγούμενης χρονιάς. Ο Μάνος Χατζιδάκις ξεχωρίζει το «Οι μάγκες δεν υπάρχουν πια», με τον Νίκο Παπάζογλου ερμηνευτή, και το βραβεύει σε ραδιοφωνικό διαγωνισμό του Τρίτου Προγράμματος. Ακολουθεί εκτέλεση και με τη Χαρούλα Αλεξίου και το τραγούδι απογειώνεται. Το αίσθη­μα απαξίωσης, όμως, απέναντι στους «μάγκες που δεν υπάρχουν πια, αφού τους πάτησε το τραίνο», διά χειρός Ρασούλη, εξοργίζει ως φαίνεται εκπροσώπους του «αντίπαλου» στρατοπέδου. Έτσι, ο Στράτος Διονυσίου, η κατεξοχήν μάγκικη φωνή του τραγουδι­ού της πίστας, απαντάει με το περίφημο «Ποιος το είπε για τους μάγκες»! Απ’ τον τίτλο και μόνο, ήταν ευδιάκριτος ο στόχος: Ο Δι­ονυσίου δεν σήκωνε κουβέντα για τους «μάγκες», αλλά φρόντισε να σνομπάρει και τους δύο καταξιωμένους ήδη δημιουργούς του έντεχνου τραγουδιού. Οι στίχοι του Βασίλη Παπαδόπουλου με τη μουσική του Τάκη Σούκα, εν προκειμένω, έλεγαν: «Ποιος το είπε για τους μάγκες πως χαθήκανε; Ποιος το είπε πως τα τρένα τους πατήσανε; Ποιος το είπε για τους μάγκες πως τη βάψανε, πως ταξίδεψαν με βάρκα και βουλιάξανε;». Σύμφωνα μάλιστα με τον Άγγελο Διονυσίου, τον γιο του Στράτου, σε συνέντευξη που μου παραχώρησε αρκετά χρόνια μετά, το ίδιο διάστημα ο πατέρας του είχε αρνηθεί δισκογραφική συνεργασία με τον Μίκη Θεοδω­ράκη μένοντας πιστός στο δικό του δη μοφιλές ύφος.

Ο Σιδηρόπουλος επιτίθεται στον… Μίκη Μάους

Το 1 984, στο άλμπουμ «Zorba the Freak», ο Σιδηρόπουλος δημο­σιοποιεί το τραγούδι «Μίκη Μάους», έναν λίβελλο κατά του Μίκη Θεοδωράκη. Δίχως ίχνος χιούμορ, ο λεγόμενος «Πρίγκιπας του ελληνικού ροκ» επιτέθηκε στον μεγάλο συνθέτη με λόγια σκληρά και υποτιμητικά: «...Με χέρια ψηλά το παίζεις ο Μπαχ και καλά / Με χρέος συμφωνίες τρεις λαϊκοκλασικιστής». Λεπτομέρεια: Μερικά χρόνια πριν, με αφορμή τον κινηματογραφικό «Ασυμ­βίβαστο» του Αντρέα Θωμόπουλου, ο Παύλος Σιδηρόπουλος είχε ηχογραφήσει σε πρώτη εκτέλεση την μπαλάντα του Μίκη Θεοδωράκη «Κάποτε θα ’ρθουν» σε στίχους Λευτέρη Παπαδό­πουλου.

Κόντρες νεότερης ηλικίας

Με τον Θεοδωράκη, όμως, τα έβαλε πιο πρόσφατα και ο ράπερ B.D. Foxmoore - Μιχάλης Μυτακίδης στο πολιτικό τρα­γούδι με τίτλο «Η αιώνια λιακάδα ενός ηλίθιου λαού»: ‘’Μαέστρο μου, θα του ’λεγα, τράβα κοιμήσου, πρόλαβε πέθανε ή κάτσε και θυμήσου, είσαι δημόσια δαπάνη, μέρος απ’ τα κλοπιμαία, το ’φτιαξες εσύ, θα σε σκεπάσουν με σημαία...». Στο τραγούδι πάλι «Πόρνες σε κόκκι­να χαλιά» το συγκρότημα των Active Member εξαπέλυσε επίθεση - έμμεση αναφορά εναντίον ενός άλλου συγκρο­τήματος από την «οικογένεια» του εν Ελλάδι low ba p, των Goin’ Through: «Οι στίχοι τους κι η μουσική πόρνες σε κόκκινο χαλί για τους πελάτες / Παντού νταβάδες χορηγοί γιατί η ντροπή στον τόπο αυτό πάντα είχε πελάτες».

Όχι άλλο Νταλάρα!

Το 1985 ο Τζίμης Πανούσης ξεπέρασε τα... εσκαμμένα. Στο άλμπουμ «Hard Core », ζωντανή ηχογράφηση από το «Κύτταρο» της οδού Ηπεί­ ρου, ακούστηκε για πρώτη φορά το τραγούδι «Όχι άλλο Νταλάρα», η απαρχή δηλαδή μιας κατά μέτωπο επίθεση ς, που πέραν της δισκογραφίας θα συνεχιζόταν για πολλά χρόνια μετά και στις αίθουσες των δικαστηρίων. Από την αιρετική και προκλητική οπτική του Πανούση δεν θα έμεναν εκτός ούτε ο Πάριος, η Αλεξίου, ούτε ακόμη κι ο «Ρίτσος σε νταμάρια», καυτηριάζοντας την αποθέωση των μεγαλοτραγουδιστάδων και την αισθητική του μεταπολιτευτικού κλίματος που ακόμη καλά κρατούσε. Με τον Γιάννη Πάριο, όπως και με άλλους καλλιτέχνες, ο Πανούσης θα ασχολιόταν και λίγο αργότερα, το ίδιο σκωπτικά και προκλητικά, στο τραγούδι του «Τουμπερλέσκ»: «Μ ια πόζα της Τζένης Καρέζη, πώς βάζει ρουζ η Αλίκη, ο Πάριος πώς χέζει...».

Μόνο στο πλαίσιο ενός σκεπτικού που ήθελε το ροκ ανατρεπτικό μουσικό εκφραστικό είδος μπο­ρούν να αποδοθούν οι, ομολογουμένως, χιουμοριστικές επιθέσεις του Τζίμη Πανούση σε συναδέλ­φους του, κάτι βέβαια που δεν ίσχυε καθόλου στην περίπτωση του Παύλου Σιδηρόπουλου.

Ωδή στον Διονύση

Όχι τόσο αιχμηρός όσο οι μουσικοί της νεότερης γενιάς και σαφώς με την απογοήτευση του παλιού συνοδοιπόρου που προδόθηκε, ο Θανάσης Γκαϊφύλλιας τραγούδησε την «Ωδή στον Διονύση» σε μουσική του Νότη Μαυρουδή και στίχους του Τά­σου Σαμαρτζή. Για να φτάσει στο σημείο ο Γκαϊφύλλιας, ο οποίος μέχρι σήμερα λέει πως δεν θα έκανε ποτέ πρώτο δίσκο αν δεν πίεζε ο Σαββόπουλος τον Πατσιφά της Lyra, να επιτεθεί στον Νιόνιο, κατα­νοεί κανείς το αίσθημα μιας προσωπικής πικρίας: «Για να κοιτάζει κι από κει και να μιλάει για Κοεμτζή, για το στρατό, τους χούλιγκανς και τα πρεζόνια, όσα δε γνώ­ρισε ποτέ κλεισμένος σ’ ένα ρετιρέ σε μια αγκαλιά, έξω βροχή, και φύγαν’ χρόνια...».

Γιάννης Αγγελάκας και Πυξ Λαξ

Τέλος, μια άλλη κόντρα των τελευταίων ετών που άφησε εποχή στο ελληνικό τραγούδι ήταν αυτή του Γιάννη Αγγε-λάκα με τους Πυξ Λαξ. Μια κόντρα που σηματοδότησε και τη ρήξη του «εναλ­λακτικού» με το «εμπορικό» σε εποχές που κάθε δισκογραφικό στεγανό είχε καταρριφθεί και καμιά ετερόκλητη συμ­μετοχή δεν προξενούσε πια εντύπωση. Ενώ ο Μπάμπης Στόκας και ο Φίλιππος Πλιάτσικας προτίμησαν να εξαντλήσουν το θέμα μέσα από δηλώσεις τους στον Τύπο, ο Αγγελάκας με την ομάδα του, την Alltogethernow, προχώρησαν στην ηχογράφηση του τραγουδιού «Νύχτα σατράπισσα», μια εμφανέστατη παρωδία του ύφους των Πυξ Λαξ. Με τη φωνή του «μίμου» Φρυόβολου Χαρούπη ηχο­γραφήθηκε και το κομμάτι «Παντελής έλλειψη θαλασσινού» – σάτιρα του έντε­χνου παραδοσιακού ύφους του Παντελή Θαλασσινού.

Δραστηριότητες Ν.Ο.Μ


Tην Παρασκευή 14 Ιουνίου ο Ν. Όμιλος διοργάνωσε στη Τουρλίδα μια εκδήλωση με θέμα το «Μενού του Ιστιοπλόου». Οι συνταγές και οι γαστρονομικές προτάσεις «υπογράφηκαν» από το Τμήμα Μαγειρικής  Τέχνης της ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Μεσολογγίου.
Ο μπουφές ήταν προσφορά του Ναυτικού Ομίλου και δόθηκε η δυνατότητα στους παρευρισκόμενους να δοκιμάσουν συνταγές που μπορούν να μαγειρευτούν στο σκάφος, σε συνθήκες Ιστιοπλοΐας και αρόδου-αγκυροβολίας.
Ο Ν. Όμιλος σε συνεργασία με την Σχολή του ΟΑΕΔ θα τυπώσει ειδικό έντυπο με ανάλογες συνταγές και τίτλο « Το Μενού του Ιστιοπλόου».
Στην  εκδήλωση παρέστησαν, πολλά μελή και φίλοι του Ν.Ο.Μ , το φαγητό ήταν καταπληκτικό και το κλίμα θερμό και φιλικό. 
Στα πλαίσια της εκδήλωσης έγιναν και οι απονομές σε 17 νέους αποφοιτήσαντες Ιστιοπλόους της ΣΙΑΘ, των χειμερινών τμημάτων.
Ο Ν. Όμιλος  ευχαριστεί τους  χορηγούς του : Αφοί Πασιόπουλοι ΑΒΕΕ, Κοτσίρης Γεώργιος Εξοπλισμοί Εστίασης, Γιώργο Μούρκα  και τον Φίλο του Ναυτικού Ομίλου  Ν. Κοντογιώργο για την παραχώρηση του εστιατορίου του «ΤΟΥΡΛΙΔΑ».
Επίσης σας ενημερώνουμε ότι σε λίγες μέρες ολοκληρώνονται οι αιτήσεις εγγραφής για τα μαθήματα κολύμβησης, μετά την ολοκλήρωση των εγγραφών θα δημιουργήσουμε τα τμήματα και τα ωράρια. Οι ώρες θα είναι πρωινές και τα μαθήματα θα γίνονται στην πισίνα του " PLAZA".
Πληροφορίες στους προπονητές, Δημήτρης Διαμαντόπουλος τηλ. 6982021585,
Αλευράς Νάσος - Γυμναστήριο Νέωσις 26310 22188 κ ώρες 1100-1400 
 Όσοι μικροί μας φίλοι θέλουν να ασχοληθούν με το καγιάκ ήρεμων νερών μπορούν να έρθουν στην Κλείσοβα την Τρίτη 17.00 - 19.00, την Τετάρτη στο γυμναστήριο μας τις 17.00 και το Σάββατο τις 17.00-19.00 στην Κλείσοβα. Πληρ. Δημήτρης Διαμαντόπουλος τηλ. 6982021585.
 Γιά τους ενήλικες φίλους μας ο Ν.Ο.Μ λειτουργεί Σχολή Ιστιοπλοίας Ανοικτής Θάλασσας, όλο τον χρόνο. Πληρ.στο www.sycg.gr  και στο www.nommes.gr

Προσοχή: Όχι γυμνοί κωλοτούμπες!


Αντώνης Δελλατόλας
Ο θίασος που ανέβασε το έργο, «Συγκυβέρνηση για να σωθεί ο τόπος» που ξεκίνησε περίπου εδώ και ένα χρόνο, δίνει τις τελευταίες του παραστάσεις.

Άντε λόγω καλοκαιριού, να ξεκινήσει μια τουρνέ στην επαρχία- ναι, στην επαρχία, όχι στην...περιφέρεια όπως αρέσκονται να λένε κάποιοι, αγνοώντας την εγκατάλειψη από το κράτος που βιώνουν πολλές περιοχές της χώρας- προκειμένου να   βγάλει κάνα φράγκο, είτε από το πολιτικό χρηματιστήριο, είτε από το.. κανονικό. Δηλαδή, από κάποιες μπίζνες που είναι σε εξέλιξη.

Δεν είναι λίγοι αυτοί που αναρωτιούνται: Μα εδώ, έπεσε ουρανός στο κεφάλι της κοινωνίας, με μέτρα που εξόντωσαν τα νοικοκυριά, τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους, τις επιχειρήσεις, έκοψαν και αυτές τις ελάχιστες παροχές στα προγράμματα πρόνοιας και μπορεί να κατεβάσουν το έργο για το μαύρο στην ΕΡΤ;

Πως και τώρα έπιασε ο πόνος τον Βενιζέλο και τον Κουβέλη, όταν εδώ και μήνες, η αντιπολίτευση,-Αξιωματική και μη- τους έχει σούρει τα εξ αμάξης για την εφαρμογή του μνημονίου;

Είναι "το μαύρο της ΕΡΤ" πιο σημαντικό από όσα έχουν προηγηθεί εδώ και τόσους μήνες;

Φαίνεται πως είναι. Όχι γιατί, οι μεν έχουν αγανακτήσει για τα όσα συμβαίνουν στην δημόσια τηλεόραση, αφού τα περισσότερα σκάνδαλα, οι παράνομοι διορισμοί, υπέρογκες αμοιβές, βόλεμα "δικών τους" δημοσιογράφων και υπαλλήλων, έχουν γίνει από τους δικούς τους υπουργούς και κομματάρχες(ΝΔ- ΠΑΣΟΚ) και οι δε,βλέπουν ότι δεν μπορούν να καλύπτουν πλέον περιπτώσεις ανομίας με αντάλλαγμα στο να έχουν μια δυο θέσεις στο Δ.Σ και εδώ και χρόνια βολεμένους ορισμένους δημοσιογράφους της επιρροής τους( ΔΗΜΑΡ). Άσε δε, που κάποιες από τις μεγαλύτερες σπατάλες στην ΕΡΤ έγιναν από στελέχη  φιλικά διακείμενα στην ανανεωτική αριστερά...

Το "μαύρο" λοιπόν, τους έπεσε βαρύ, γιατί εκτός από την οθόνη της τηλεόρασης, ο Σαμαράς τους έριξε φούμο και  αλλού, μαυρίζοντας περισσότερο την εικόνα τους σε μια στιγμή που ο ίδιος απολάμβανε τιμές "Μεγάλου Τιμονιέρη" από τα ΜΜΕ που του επιφυλάσσουν και ρόλο  ως επικεφαλή  της "μεγάλης ευρωπαϊκής παράταξης"...

Τους έριξε φούμο:

- Στην συμφωνία τους για τον τρόπο διακυβέρνησης. Η λογική του "εγώ κυβερνώ και εσείς με στηρίζετε" με  πάση θυσία και κόστος, έπεσε βαρύ στον Βενιζέλο και στον Κουβέλη. Στον καθένα, για τους δικούς του λόγους.

- Στην (ουσιαστική) ενημέρωση στο τι είδους συμφωνίες γίνονται στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων. Αυτό που λέμε "ασημικά του κράτους"(ΟΠΑΠ, ΔΕΠΑ, Ελληνικό, Αστέρας, Αεροδρόμια, Λιμάνια, ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΥΑΘ)

- Στην "διείσδυση" του Σαμαρά στις παρυφές όμορων πολιτικών χώρων ΠΑΣΟΚ- ΔΗΜΑΡ- για συνεργασίες με στελέχη, με στόχο την αμφίπλευρη διεύρυνση της ΝΔ εν όψη εκλογικών αναμετρήσεων( ευρωεκλογές, Αυτοδιοίκηση, και στο βάθος οι εθνικές.)

Ο Μιτεράν, είχε πει ότι " η πολιτική είναι διαχείριση των συμβόλων".

Στο επίπεδο των συμβολισμών, ο Σαμαράς τους είχε κερδίσει από την πρώτη μέρα της συγκυβέρνησης.

Ο βλακώδης χειρισμός στην υπόθεση της ΕΡΤ, σε συνδυασμό με το νεφελώδες τοπίο για την επόμενη μέρα στην δημόσια τηλεόραση, χωρίς την παρουσίαση ενός συγκεκριμένου σχεδίου, έβγαλε το φύλλο συκής από τον Βενιζέλο και από τον Κουβέλη. Και οι δυο, ο καθένας για τους λόγους του, δεν επιθυμούν να μείνουν γυμνοί.

Τώρα, αν λόγω καλοκαιριού επιθυμούν να κάνουν λίγο... πολιτικό γυμνισμό και να εκτεθούν λίγο παραπάνω, θα το διαπιστώσουμε στην σύσκεψη των αρχηγών.

Μόνο ας προσέξουν. Δεν είναι ασφαλές να κάνεις κωλοτούμπες, χωρίς φύλλο συκής!

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More