11 Μαΐ 2011

Πού κρύβεται το μυστικό της γοητείας μερικών ανθρώπων; Στα μικρότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες

Quantcast
USA NEW YORK FASHION WEEK Γιατί ορισμένοι άνδρες και γυναίκες είναι πιο ελκυστικοί και sexy σε σχέση με τους υπολοίπους; Το εν λόγω ερώτημα απασχολεί χρόνια τώρα τους επιστήμονες.
Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, το μυστικό βρίσκεται σε μεγάλο βαθμό στα επίπεδα οξειδωτικού στρες.

Η νέα μελέτη, που διεξήχθη από ψυχολόγους του Πανεπιστημίου του Νέο Μεξικό, υπό τον δρα Steven Gangestad, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «Animal Behaviour» (Ζωική Συμπεριφορά), διαπίστωσε, πως οι άνδρες που είναι οι πιο ελκυστικοί από πλευράς εξωτερικής εμφάνισης έχουν τα μικρότερα επίπεδα οξειδωτικού στρες στον οργανισμό τους.
Η γοητεία παρέχει πολλαπλά συγκριτικά πλεονεκτήματα σε έναν άνδρα ή γυναίκα από τη γέννησή του μέχρι τον θάνατό του, καθώς αυτοί οι άνθρωποι είναι πιο δημοφιλείς, πιο αγαπητοί, έχουν -στατιστικά- περισσότερους συντρόφους, καλύτερες δουλειές και περισσότερα χρήματα. Θεωρούνται πιο υγιείς, πιο έξυπνοι και… εκλέγονται πιο εύκολα. Για όλους αυτούς τους λόγους, οι επιστήμονες μελετούν το φαινόμενο.
Καθώς τα κύτταρα χρησιμοποιούν οξυγόνο, για να παράγουν ενέργεια, δημιουργούν παράλληλα ελεύθερες (χημικές) ρίζες, ασταθή μόρια που αντιδρούν χημικά με άλλα μόρια και προκαλούν βλάβες στο κύτταρο, γνωστές ως οξειδωτικό στρες. Οι ελεύθερες ρίζες μπορούν να καταπολεμηθούν από τις αντι-οξειδωτικές ουσίες, στο μέτρο που αυτές υπάρχουν σε ένα οργανισμό. Το οξειδωτικό στρες θεωρείται σημαντική αιτία γενετικών μεταλλάξεων και διαδραματίζει ρόλο επίσης στη γήρανση του σώματος και στην πρόκληση διαφόρων ασθενειών, όπως του καρκίνου.
Η υπερπαραγωγή οξειδωτικού στρες οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, όπως στο κάπνισμα της εγκύου μητέρας, σε μολύνσεις στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, αλλά και σε άλλα προβλήματα της εγκύου, όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία.
charm_man Στη νέα αυτή έρευνα, που μελετήθηκαν άνδρες ηλικίας 18 έως 38 ετών, διαπιστώθηκε ότι όσο μικρότερο είναι το επίπεδο οξειδωτικού στρες, τόσο πιο γοητευτικός θεωρείται κάποιος από τις γυναίκες. Ακόμα και άνδρες που είχαν λιγότερο συμμετρικά σώματα (η συμμετρία θεωρείται βασικός παράγων γοητείας για το άλλο φύλο), αλλά είχαν παράλληλα μικρό οξειδωτικό στρες, «βαθμολογήθηκαν» ως πιο ελκυστικοί από τις γυναίκες.
Μικρή «βαθμολογία», ωστόσο, απέσπασαν οι άνδρες που είχαν βιώσει προβλήματα κατά τη γέννησή τους, γεγονός που προκάλεσε τα υψηλά επίπεδα οξειδωτικού στρες.
ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More