Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

4 Ιουλ 2014

Αλληλογραφία Παππά με συνεργάτη του Χίτλερ


Αλληλογραφία Παππά με συνεργάτη του Χίτλερ - Κεντρική Εικόνα
Οι επιστολές, που είχε ανταλλάξει ο βουλευτής της Χρυσής Αυγής, Χρήστος Παππάς, με παρασημοφορημένο από τον Χίτλερ, Βέλγο δημοσιογράφο και πολιτικό Λεόν Ντεγκρέλ (Leon Degrelle), που εντάχθηκε στα Waffen SS και συμμετείχε στην «επιχείρηση Μπαρμπαρόσα», περιλαμβάνονται στη δικογραφία, που έχουν οι ανακρίτριες της υπόθεσης.
Ο Χρήστος Παππάς, που από κάποιους θεωρείται «υπαρχηγός» στην ερευνώμενη εγκληματική οργάνωση, είχε αποστείλει το 1989 επιστολή στον καταδικασμένο ερήμην μετά τον πόλεμο, από τη βελγική Δικαιοσύνη σε θάνατο για εσχάτη προδοσία Ντεγκρέλ, που είχε διαφύγει στην Ισπανία.
Στην επίμαχη επιστολή, ο βουλευτής αποκαλεί «ήρωα στρατηγέ» τον Ντεγκρέλ και τον διαβεβαιώνει για την ακλόνητη πίστη του ίδιου, του Νίκου Μιχαλολιάκου και των μελών της Χρυσής Αυγής, στην «αιώνια μορφή» του Φύρερ και στα «ιδεώδη που πηγάζουν από τον αγώνα σας για μια καινούργια Ευρώπη».
Στη δικογραφία περιλαμβάνεται και η απάντηση του Ντρεγκέλ το 1989, καθώς και φωτογραφία του κατηγορούμενου βουλευτή με τον «στρατηγό» το 1992, έναν χρόνο πριν ο εκλεκτός του Χίτλερ αποβιώσει στη Μάλαγα της Ισπανίας.
Η επιστολή του Χρήστου Παππά, με ημερομηνία 15 Ιουνίου 1989, η οποία δόθηκε στον «υπασπιστή» του Ντεγκρέλ για να την παραλάβει ο φυγόποινος «στρατηγός» αναφέρει:
«Αξιοσέβαστε ήρωα στρατηγέ Λεόν Ντεγκρέλ,
θεωρώ μεγάλη μου τιμή και εύνοια της θείας πρόνοιας, που σας συναντώ προσωπικά. Θα ήθελα, αξιοσέβαστε στρατηγέ, να σας διαβεβαιώσω για τη σταθερή, αληθινή και ακλόνητη πίστη εμού και των συναγωνιστών μου (που ανήκουν στο Ελληνικό Εθνικοσοσιαλιστικό Κίνημα -"Χρυσή Αυγή") στην αιώνια μορφή του FUHRER ADOLF HITLER και στα ιδεώδη που πηγάζουν από τον αγώνα σας για μία ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΑ ΕΥΡΩΠΗ!
Η αλήθεια είναι μία και μοναδική. Τι θα μπορούσαμε να γινόμασταν αλήθεια χωρίς εσάς και χωρίς το πελώριο έργο σας. Είμαι συγκινημένος και είναι καθήκον μου να σας πω ότι εσείς μας δείχνετε τον δρόμο, με τον λαμπρό και παραδειγματικό ηρωϊσμό σας.
Σας παρακαλώ Αξιοσέβαστε Στρατηγέ να δεχθείτε τα σέβη μου και τις πιο εγκάρδιες ευχές μου και των Ελλήνων συναγωνιστών μου και ιδιαίτερα του αρχηγού μας ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΥ.
Θα ήθελα να σας γνωστοποιήσω ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ ότι ο αγώνας μας για μια ΜΕΓΑΛΗ ΕΛΛΑΔΑ σε μία ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΥΡΩΠΗ!
θα συνεχιστεί χωρίς σταματημό μέχρι την ΝΙΚΗ!
Το εμπνευσμένο στα πεδία των μαχών σύνθημα της 28ης SS PANZER DIVISION-GRENADIERE-VOLONTIERE-WALLONIENNE,υπάρχει ακόμη και μας καθοδηγεί: ΑΓΩΝ-ΠΙΣΤΙΣ-ΝΙΚΗ.
Δεχθείτε ΑΞΙΟΣΕΒΑΣΤΕ ΣΤΡΑΤΗΓΕ τα σέβη μου και τα πιο διακριτικά μου αισθήματα.
Ειλικρινά δικός σας. Πιστός στα ιδεώδη του ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ. PAPPAS CRISTOS».
O Ντεγκρέλ, που συνεργάστηκε με το καθεστώς του δικτάτορα Φρανσίσκο Φράνκο στην Ισπανία και παρέμεινε μέχρι τέλους αρνητής του Ολοκαυτώματος, δηλώνοντας «μετανιώνω που δεν νικήσαμε», στην απάντησή του στον Χρήστο Παππά, στις 28 Σεπτεμβίου 1989, φαίνεται να εκφράζει τον θαυμασμό του για την Ελλάδα.
Αναφέρει μάλιστα ότι «ο Χίτλερ αισθανόταν Έλληνας» και φαίνεται να προσπαθεί να τακτοποιήσει τη διαδικασία για να συναντηθεί με τον Έλληνα ομοϊδεάτη του στην Μαδρίτη.
Μάλιστα, αντί προσδιορισμού πόλης στην αρχή της επιστολής του γράφει «στην εξορία».
Η επίμαχη συνάντηση τελικώς έγινε τον Ιανουάριο του 1992 και οι δύο άντρες φωτογραφήθηκαν.
Στη φωτογραφία, που έχουν οι ανακρίτριες στα χέρια τους -στην οποία ο κατηγορούμενος βουλευτής εμφανίζεται με κοστούμι και κόμη και μουστάκι, που παραπέμπουν στον Χίτλερ, υπάρχει ιδιόχειρη σημείωση- αφιέρωση του Ντεγκρέλ προς τον Παππά.

Ωχ, Παναγία μου…

Ο κύριος Μιχάλης Ταμήλος είναι βουλευτής της ΝΔ. Από αυτούς που… σώζουν τον τόπο. Από αυτούς που κυβερνούν τη χώρα. Ο κ.Ταμήλος δήλωσε:
   Μετά τον κ.Ταμήλο και την πραγματεία του ότι «το ρεύμα ΔΕΝ είναι κοινωνικό αγαθό». Ότι είναι «εμπόρευμα» (που συνεπώς το ‘χει μόνο όποιος πληρώνει). Ότι δεν τρέχει και τίποτα να γυρίσουμε στην εποχή των σπηλαίων και της τσακμακόπετρας. Μετά τον κ.Ταμήλο και την βαθιά ανθρωπιστική άμα τε και οικολογική του άποψη ότι – στο πλαίσιο του κυβερνητικού «success story» - αντί για ενέργεια οι Έλληνες θα μπορούσαν να επιστρέψουν στην εποχή που οι ανάγκες καλύπτονταν με τη χρήση μουλαριών και γαϊδουριών, τη σκυτάλη παρέλαβε η κυρία Βούλτεψη.
 
   Στο πλαίσιο, λοιπόν, αυτής της πολιτικής «τρέλας», που παρομοιάζει τον Σαμαρά με τον… Φιντέλ Κάστρο, τον Βενιζέλο με τον… Ραούλ Κάστρο και ενδεχομένως τον Ταμήλο με τον…Τσε Γκεβάρα. Απέναντι στον πολιτικό λόγο που αναζητά την «δικαίωση» του ξεπουλήματος της ΔΕΗ στην «αποκρατικοποίηση» των… Κουβανών ταξιτζήδων. Απέναντι στον πολιτικό λόγο που εφευρίσκει ως «υπόδειγμα» της πολιτικής των Μνημονίων την… Κούβα, το δηλώσουμε ευθαρσώς: Παραδινόμαστε!
   Ως στήλη και ως άνθρωποι, αποκαμωμένοι και ανήμποροι να αναμετρηθούμε με την ποιότητα των «ρουκετών», που εκτοξεύει υπό τύπον θεσφάτου ο καθεστωτικός πολιτικός λόγος, ψελλίζουμε ανυπόκριτα: «Ωχ, Παναγία μου»…
   Ως στήλη και ως άνθρωποι, το ομολογούμε: Η ποιότητα της «σάτιρας» των «Ταμήλων» μας ξεπερνά.
   Κι αφού η δική μας πένα στόμωσε, γονάτισε, επιτρέψτε μας να καταφύγουμε για βοήθεια στην Τέχνη. Να καταφύγουμε εδώ:

   Κι εδώ:
   Κατά τα λοιπά «άνω σχώμεν τας καρδίας», τις καλημέρες μας, καλό Σαββατοκύριακο και ψυχή βαθιά…

email: mpog@enikos.gr

Αντί τίτλου: Μόνον στο α’ 5μηνο του 2014 μετανάστευσαν 50.000 νεαροί Ελληνες

Αντί τίτλου: Μόνον στο α’ 5μηνο του 2014 μετανάστευσαν 50.000 νεαροί Ελληνες
Την επιστράτευση των απεργών της ΔΕΗ σκέφτεται η κυβέρνηση. Γιατί; Η επιστράτευση πλειάδος ΜΜΕ, φερέφωνων και βλακόφωνων εναντίον των απεργών δεν αρκεί;
Μοναδική παραφωνία σ’ αυτό το αρραγές μέτωπο των ληστών και των ιδιοτελών στόκων, ο κ. Γεωργιάδης! Ω ναι! Ο Αδωνις, του Αδώνιδος! Οστις ομιλών στον «Realfm» και στον κ. Νίκο Χατζηνικολάου, δήλωσε (για τη ΔΕΗ): «Αν ήταν δική μου επιχείρηση, δεν θα την πούλαγα» – επειδή όμως αυτή η κυβέρνηση βρήκε αυτήν την επιχείρηση κληρονομιά απ’ τον πατέρα της, ας πάει και το παλιάμπελο…
Εδώ εγείρεται το προαιώνιο φιλοσοφικό ερώτημα: ο αμοραλισμός οδηγεί στη βλακεία ή η βλακεία στον αμοραλισμό;
Σε μια αγωνιώδη προσπάθεια να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα – πάλι ο κ. Γεωργιάδης- αποφάνθηκε: Στην Ελλάδα κάθε μέρα χιλιάδες άνθρωποι χάνουν τη δουλειά τους, οι καθαρίστριες γιατί να ’ναι εξαίρεση; Εμβρόντητος ο αμοραλισμός, εμβρόντητη και η βλακεία. Τόσες χιλιάδες ανθρώπους σφάζουμε κάθε μέρα, θα ήταν άδικο να μη σφάξουμε και τις καθαρίστριες.
Ζούμε μεγάλες στιγμές διακυβέρνησης επιπέδου! Γιακουμάτου! «Είμαι κατά του ξεπουλήματος, αν και η κυβέρνηση το απεχθάνεται αυτό», δήλωσε ο τρισμέγιστος, αφήνοντας τη λογική κάγκελο! Τι ακριβώς απεχθάνεται η κυβέρνηση; το ξεπούλημα ή τον Γιακουμάτο; Ο ευρίσκων απάντηση κερδίζει χρυσούν ωρολόγιον ή Σκρέκαν ίσης αξίας. Καθότι
ο φωστήρ βουλευτής της Ν.Δ. απαγγέλλοντας (δηλαδή γκαρίζοντας σε πάνελ) δοξαστικό ύμνο στον ανταγωνισμό ερώτησε θεούς κι ανθρώπους: «Και ο Κεντέρης τι θα πετύχαινε, αν δεν υπήρχε ο ανταγωνισμός;» – γιατρέ μου, ζαλίζομαι και ερωτώ εκ νέου, ο αμοραλισμός οδηγεί στη βλακεία ή η βλακεία στον αμοραλισμό; Οταν  ο μέγας ποταμός Δούναβης και Επικεφαλής μου, κ. Σταύρος Θεοδωράκης, δηλώνει ότι δεν είναι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, σημαίνει ότι είναι υπέρ; Φέρτε μου
έναν Γερμανό να μου λέει τι να σκέφτομαι, θα τρελαθώ!
Πλην όμως, ουπς! Κάποια ΜΚΟ θα υπάρχει ήτις θα αντιμετωπίζει με κάποιαν τρυφερότητα περιπτώσεις σαν τη δική μου. Κι αν δεν υπάρχει, γιατί να μην ιδρύσω ο ίδιος μία;! Σπεύδω λοιπόν στην ΥΔΑΣ (Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας) του Υπουργείου Εξωτερικών. «Ξέρετε, τους λέω, έχω μια ευαισθησία για τη δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια» (περιοχή που συνορεύει ανατολικώς με τα Ανατολικά Βαλκάνια, βορείως με τη Βαυαρία και νοτίως με το δεσποτάτο της Ηπείρου). «Ε και;», μου λέει ο Υπουργός (σ.σ. στο Υπεξ υπήρχαν Υπουργοί και πριν από τον Μπενύτο Μπενίτο). «Σκέφτομαι λοιπόν», συνεχίζω να λέω απτόητος στον Υπουργό, «να κάνω μια ΜΚΟ, το Δίκτυο για τη Δημοκρατία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη (ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ.), πρώην Δίκτυο Πρωτοβουλίας για τη Δημοκρατία στα Δυτικά Βαλκάνια. Προς τούτο χρειάζομαι
να μου δώσετε 2.492.728,17 Ευρώ για το διάστημα 2001-2010!
-       Μήπως λέγεσθε Παπαμιμίκος και θα γίνετε Γραμματέας της Ν.Δ., γνωστής και ως κόμμα Μπαλτάκου – Χρύσανθου – Βενιζέλου, μου λέει, είρων, ο Υπουργός.
-       Οχι, απαντώ λακωνικά.
-       Και τότε, πού πας, καημένε Καραμήτρο, μου βγάζει σαρκαστικά τη γλώσσα ο Υπουργός.
-       Δεν με λένε Καραμήτρο, του κάνω.
-       Ούτε Παπαμιμίκο σε λένε, μου κάνει.
Και επειδή τώρα εσείς νομίζετε ότι σας κάνω πλάκα, ανατρέξτε στο τρέχον «Ποντίκι» όπου υπάρχει εκτενές ρεπορτάζ για «έρευνα του ΣΔΟΕ» στα πεπραγμένα της ΜΚΟ του κ. Παπαμιμίκου (ΔΙ.ΔΗ.ΝΕ.) για το διάστημα μεταξύ του 2001-2013!
Το ενδιαφέρον (από κβαντικής απόψεως) είναι ότι από 4.1.2013 το όνομα του κ. Παπαμιμίκου εξήλθε του Δ.Σ. της εν λόγω ΜΚΟ και πέταξε σε ένα άλλο παράλληλο σύμπαν. Εις τόπον χλοερόν και success story, όπου αναπαύονται πράξεις αγαθές και διάφανες, πρόσωπα υπεράνω του νόμου, χαρακτήρες αδαμάντινοι.
Α, ρε κορόιδα Ελληνες, που θέλουν να σας φάνε τα λεφτά 500 καθαρίστριες…

Φορείς και δήμοι ετοιμάζουν «οδοφράγματα» στο ξεπούλημα


ΤΑΙΠΕΔ_ξεπούλημα_030714
Ντίνα Καρατζιού
ΤΟ ΤΑΙΠΕΔ, ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑΣ ΤΟΥ, ΔΙΑΦΗΜΙΖΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΣ ΠΩΛΗΣΗ ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΑΝΑΜΕΣΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΠΕΡΙΟΧΕΣ NATURA, ΣΑΝ ΛΟΝΔΡΕΖΙΚΟ REAL ESTATE
Ο κοινόχρηστος χαρακτήρας και η ελεύθερη πρόσβαση σε παραλίες, οικοσυστήματα, αρχαιολογικούς χώρους θα είναι παρελθόν εάν επιτευχθεί η διαδικασία πώλησης από το ΤΑΙΠΕΔ συνολικής έκτασης 181 χιλιάδων στρεμμάτων!

Την ώρα που το ΤΑΙΠΕΔ απεργάζεται το σχέδιο πώλησης 90 παραλιών σε όλη την Ελλάδα, οι δήμοι και οι τοπικοί φορείς, ανά τη χώρα, στήνουν το δικό τους πλάνο, με στόχο την ακύρωση οποιασδήποτε αγοραπωλησίας. Από την άλλη πλευρά, αν το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ολοκληρώσει τη διαδικασία της πώλησης των δημόσιων παραλιών, «ο πυρήνας του φυσικού και πολιτιστικού κεφαλαίου της χώρας, υγρότοποι, ευπαθή οικοσυστήματα, ενάλιες και παράκτιες αρχαιότητες, τοπία και φυσικοί σχηματισμοί, για πρώτη φορά στην ιστορία χάνουν τον κοινόχρηστο χαρακτήρα τους και οι πολίτες την ελεύθερη πρόσβαση σ” αυτά», λέει χαρακτηριστικά η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη, η οποία έχει ασχοληθεί εντατικά με το συγκεκριμένο θέμα.
Ο χάρτης με τις προς πώληση παραλίες αριθμεί 90 «ακίνητα», τα οποία είναι διάσπαρτα από τη μία ώς την άλλη άκρη της ελληνικής ακτογραμμής: Από τη Χαλκιδική και την Πιερία, μέχρι τις Κυκλάδες, την Κρήτη, τα Επτάνησα και τα Δωδεκάνησα. «Μέσα σ” αυτά τα χιλιάδες τετραγωνικά που έχουν περάσει στο Ταμείο συγκαταλέγονται οι ομορφότερες παραλίες του τόπου μας, έκτασης 31 εκατ. τ.μ.
Το ΤΑΙΠΕΔ λες και είναι λονδρέζικο property & real estate διαφημίζει από τις σελίδες του «το περίφημο «Castello Bibelli» στη Ρόδο για το οποίο ο ενδιαφερόμενος αγοραστής ενημερώνεται πως πρόκειται για ακίνητο με ιδιαίτερη πολιτιστική αξία».
Την ίδια γνώμη, ωστόσο, δεν έχει ο δήμαρχος Ρόδου Στάθης Κουσουρνάς. «Υπάρχει απόφαση της Περιφερειακής Ενωσης Δήμων Ν. Αιγαίου, η οποία είναι αντίθετη με την πώληση των παραλιών, με την οποία ο Δήμος Ρόδου συντάσσεται απόλυτα, καθώς πιστεύουμε στο δημόσιο και κοινόχρηστο χαρακτήρα των παραλιών. Ενδεχομένως θα συμφωνούσαμε στη βελτίωση του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου, που θα βοηθούσε στην καλύτερη συντήρηση των παραλιών, όσον αφορά στην καθαριότητα και διατήρηρη του φυσικού τους κάλλους, αλλά όχι στο ξεπούλημά τους, για να εξυπηρετηθεί η μαύρη τρύπα του χρέους», λέει στην «Κ.Ε.».
Και περιοχές Natura
Ανάμεσα στις παραλίες που βγαίνουν στο σφυρί είναι κι αυτές που ανήκουν στις λεγόμενες προστατευόμενες περιοχές του δικτύου NATURA. Μία εξ αυτών βρίσκεται και στην Κέρκυρα, στην κοινωνία της οποίας ήδη έχουν ενεργοποιηθεί ισχυρά αντανακλαστικά αντίδρασης όσον αφορά στις επικείμενες αγοραπωλησίες του ΤΑΙΠΕΔ. «Δεν αντιδρούμε απλώς σε μία τέτοια προοπτική, είμαστε κάθετα αντίθετοι.
»Το ΤΑΙΠΕΔ βάλθηκε να ξεπουλήσει ό,τι ομορφότερο έχει η Κέρκυρα. Ο Ισσός, για παράδειγμα, είναι ένας μοναδικός βιότοπος, στον οποίο υπάρχει λιμνοθάλασσα και μία λωρίδα γης όπου φύεται ένα μοναδικής ομορφιάς κεδρόδασος, το οποίο προσελκύει, εκτός των άλλων, έναν απίστευτο όγκο φυσιολατρικού τουρισμού από όλο τον κόσμο.
Εχουν ήδη κινητοποιηθεί οι πάντες, θα υπάρξουν ισχυρές αντιδράσεις από όλους τους τοπικούς φορείς του νησιού, κι αν προχωρήσουν σε οποιαδήποτε κίνηση θα βρουν μπροστά τους σύσσωμο τον κερκυραϊκό λαό. Αλλωστε, στις τελευταίες εκλογές πήραμε το τιμόνι του δήμου με ποσοστό 58%, ακριβώς γιατί εκφράσαμε τη θέση ότι θα αγωνιστούμε για την προάσπιση της δημόσιας περιουσίας», λέει ο δήμαρχος Κέρκυρας, Κώστας Νικολούζος.
«Με τις τελευταίες αποφάσεις της Διυπουργικής Επιτροπής Αποκρατικοποιήσεων (ΦΕΚ τ. Β 1387/30.5.14) ολοκληρώθηκε το «πέρασμα» στο ΤΑΙΠΕΔ περίπου 1.000 ακινήτων, σύμφωνα με αντίστοιχη μνημονιακή υποχρέωση. Συγκεκριμένα με το ΦΕΚ 1020 πέρασαν 97.280 στρ., με το ΦΕΚ 2883 33.600 στρ., με το ΦΕΚ 3025 8.464 στρ., με το ΦΕΚ 571 3.588 στρ. και τέλος με το ΦΕΚ 1387 38.350 στρ. Σύνολο στρεμμάτων 181.282 ή 181,3 τετραγωνικά χιλιόμετρα ή το 0,14% της ελληνικής γης (συνολική έκταση της Ελλάδας 132 εκατ. στρ.).
»Για να γίνει κατανοητό το μέγεθος, η έκταση της Σαμοθράκης είναι 178 τετρ. χλμ. ή της Τήνου 195 τετρ. χλμ., δηλαδή, με απλά λόγια, χάνουμε έκταση σχεδόν ίση με της Σαμοθράκης ή της Τήνου».
«Κι όλα αυτά συμβαίνουν με απίστευτη προχειρότητα», όπως χαρακτηριστικά σχολιάζει στην «Κ.Ε.» ο αντιδήμαρχος Νάξου, Δημήτριος Λιανός. «Οι εκτάσεις που πωλούνται στο νησί μας δεν είναι δημόσιες αλλά κοινόχρηστες. Γιατί πρόκειται για αλυκές. Πέραν τούτου, υπάρχει ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που εκφράζει την αντίθεσή της στις επικείμενες πωλήσεις, ενώ έχουν ήδη προβεί και σε έγγραφη διαμαρτυρία προς το ΤΑΙΠΕΔ, αλλά και σε διά ζώσης συνάντηση για αυτό το θέμα».
Ελλάδα, όπως Μο ζαμβίκη…
Ο,τι δεν κατάφερε να κάνει στη αφρικανική νήσο ο Ολλανδός πρίγκιπας, θα το πραγματοποιήσει στη χώρα μας, με την αμέριστη υποστήριξη βεβαίως της ελληνικής κυβέρνησης. Πρόσφατα 9 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσαν ερώτηση προς τους αρμόδιους υπουργούς σχετικά με την παράνομη εκχώρηση δημόσιας παραλίας στο Δορούφι με κοινή υπουργική απόφαση προς όφελος ιδιωτικής βίλας του Ολλανδού βασιλιά, όπως αναφέρουν στο περιέχομενο της ερώτησής τους.
Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Περιβάλλοντος, Δημόσιας Τάξης, Ναυτιλίας, τον περασμένο Μάρτιο, εγκρίθηκε η αδειοδότηση, «κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη» και επικαλούμενοι το «δημόσιο συμφέρον», εγκατάστασης συστήματος ασφαλείας και λιμενικών εγκαταστάσεων σε ακίνητο ιδιοκτησίας του Βίλεμ-Αλεξάντερ Κλάους, πρίγκιπα διαδόχου του θρόνου της Ολλανδίας και νυν βασιλιά της Ολλανδίας, στο Δορούφι του Δήμου Ερμιονίδος.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με την κοινή υπουργική απόφαση: «Εγκρίνεται για λόγους εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας ασφάλειας η εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας σε εκτός σχεδίου ακίνητο στην περιοχή Δορούφι της δημοτικής ενότητας Κρανιδίου Δήμου Ερμιονίδας, περιγραφόμενο στην από 8/1/14 αίτηση (σχετ. Νο 13) και σε τμήμα ομόρου ακινήτου οικίας αποκλειστικής χρήσης του ολλανδικού κράτους, καθώς και η λήψη μέτρων προστασίας θαλάσσιας πρόσβασης, κατά παρέκκλιση από κάθε γενική ή ειδική διάταξη, σύμφωνα με τη μελέτη που συνοδεύει την παρούσα. Η παρούσα επέχει και θέση άδειας δόμησης για την κατασκευή της περίφραξης και των συναφών λιμενικών έργων στα εν λόγω ακίνητα».
Οι βουλευτές επικαλούνται σχετικά δημοσιεύματα κι όπως αναφέρουν, παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των οργανώσεων της τοπικής κοινωνίας, οι εργασίες στον αιγιαλό κάτω ακριβώς από το ακίνητο του Ολλανδού βασιλιά συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς, ενώ περιμετρικά του ακινήτου, όπως και στο μικρό λιμένα, έχουν τοποθετηθεί κάμερες παρακολούθησης και φυλάκια για τους άνδρες της ασφάλειας, καθώς και πινακίδες, οι οποίες απαγορεύουν την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα στους πολίτες.
Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, «περίπου έναν χρόνο πριν η ολλανδική πρεσβεία στην Αθήνα αιτήθηκε την εγκατάσταση συστήματος ασφαλείας και τη λήψη μέτρων προστασίας της θαλάσσιας πρόσβασης στην εν λόγω βίλα στην Ερμιόνη, καταθέτοντας σχετική μελέτη στην αρμόδια αρχή».
Σημειώνουν, επίσης, μαρτυρία από την τοπική «Παρέμβαση Πολιτών Ερμιονίδας», όπως καταγράφεται στα ΜΜΕ: «Είναι χαρακτηριστικό ότι μέλος μας με τα μικρά παιδιά του που προσέγγισε το χώρο του αιγιαλού (δημόσιος χώρος) δέχτηκε ερωτήσεις από άτομο χωρίς διακριτό δημόσιο ρόλο και όση ώρα παρέμεινε στην παραλία ήταν υπό τη συνεχή εποπτεία. Είναι σαφές ότι σκοπός είναι η ολική απαγόρευση πολιτών στο δημόσιο χώρο της παραλίας και τελικά η μετατροπή της σε αμιγώς ιδιωτική». Και εξηγούν, ακόμη, ότι σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα αυτό που στήθηκε κυριολεκτικά μέσα σε μια νύχτα ήταν ένα ιδιωτικό λιμάνι με «κατάληψη» και αποκλεισμό της δημόσιας παραλίας κάτω από την, έκτασης 5 στρεμμάτων, ιδιωτική έκταση που περιβάλλει τη βίλα της ολλανδικής βασιλικής οικογένειας.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Ολλανδός γαλαζοαίματος έδρασε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο και στη νήσο Μοζαμβίκη, όπου και είχε αγοράσει ένα ακίνητο. Εκεί όμως δεν ολοκλήρωσε τα σχέδιά του, λόγω ισχυρών αντιδράσεων…
: Ελευθεροτυπία
inprecor

CATASTROIKA για τη ΔΕΗ – Electricity Privatisation Scandals (bilingual)


Αυτοτελές 15λεπτο τμήμα του “CATASTROIKA” για ιδιωτικοποίηση ΔΕΗ και σκανδαλώδεις ιδιωτικοποιήσεις Ηλεκτρισμού. Δείτε το ακόμη κι αν έχετε ήδη δει την “CATASTROIKA” γιατί πολλά που φέρνει στο φως πέρασαν απαρατήρητα (κοντά στο τέλος του αρχικού ντοκυμαντέρ, που μπορείτε να το δείτε ΟΛΟ στην πηγή: http://www.catastroika.com

Εγγραφές σε ΕΠΑ.Σ. και Σ.Ε.Κ. ΟΑΕΔ Μεσολογγίου

Με δύο ειδικότητες θα λειτουργήσει για το σχολικό έτος 2014-2015 η ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ Μεσολογγίου και με δύο η Σ.Ε.Κ. ΟΑΕΔ (Πάροδος Σταυροπούλου, τηλ 26310 51013, 55788, 6980 288031).

Ειδικότητες της ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Μεσολογγίου:
1) Μαγειρικής Τέχνης (25 μαθητές - τριες)
2) Υπαλλήλων Οικονομικών Καθηκόντων (25 μαθητές – τριες)

Ειδικότητες της Σ.Ε.Κ. Μεσολογγίου
1. Τεχνίτης Εστιατορίου – Επισιτισμού (σερβιτόρος) είκοσι πέντε (25) μαθητές- τριες
2. Τεχνίτης Τουριστικών μονάδων και Επιχειρήσεων φιλοξενίας (Υπηρεσία Υποδοχής – Υπηρεσία Ορόφων – Εμπορευματογνωσία) είκοσι πέντε (25) μαθητές- τριες

Οι σχολές ΕΠΑ.Σ. ανήκουν στην Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση (Ν.3475/06) που λειτουργούν με το σύστημα Μαθητείας, η φοίτηση σ' αυτές διαρκεί δύο (2) χρόνια (4 εξάμηνα) και παρέχεται εντελώς δωρεάν.
ΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΑ.Σ. έχουν οι νέοι και οι νέες που:
Α) Κατέχουν ενδεικτικό τουλάχιστον Α’ Τάξης Λυκείου Γενικού ή Επαγγελματικού, ή Α’ Τάξης ΤΕΕ, ή Α’ Τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων ή ΤΕΛ ή Ενιαίων Λυκείων, ή είναι κάτοχοι Πτυχίου ΤΕΕ, ή ΕΠΑΛ, ή ΕΠΑ.Σ, για την απόκτηση άλλης ειδικότητας και
Β) Έχουν γεννηθεί τα έτη 1991 έως 1998.


Η φοίτηση στις Σ.Ε.Κ. έχει διάρκεια τριών (3) ετών και παρέχεται δωρεάν. Στη Σ.Ε.Κ. λειτουργούν οι Α ́, Β ́ και η Τάξη Μαθητείας. Στην Α ́ τάξη εγγράφονται χωρίς εξετάσεις, οι κάτοχοι απολυτηρίου Γυμνασίου ή άλλου ισότιμου τίτλου.
ΙΚΑΙΩΜΑ ΕΓΓΡΑΦΗΣ στις ΣΕΚ έχουν οι νέες και οι νέοι που:
1) Κατέχουν Απολυτήριο Γυμνασίου (είναι απόφοιτοι της υποχρεωτικής τυπικής εκπαίδευσης).
2) Έχουν γεννηθεί τα έτη 1994 έως 1999 ( ηλικίας 15 έως 20 ετών).

Οι υποψήφιοι – ες θα πρέπει να υποβάλουν στην ΕΠΑ.Σ – Σ.Ε.Κ. Μεσολογγίου ΑΙΤΗΣΗ, από 4/7/2014 έως 18/7/2014 τις εργάσιμες μέρες, το ωράριο λειτουργίας της σχολής για τις αιτήσεις είναι από 8:30 έως και 15:00. Εάν κατά το ως άνω διάστημα δεν επιτευχθεί συμπλήρωση του προβλεπομένου αριθμού εισακτέων, τότε η υποβολή αιτήσεων υποψηφιότητας θα συνεχιστεί από 25/08/2014 έως τη συμπλήρωση των τμημάτων, ακόμη και μέχρι την παραμονή έναρξης των μαθημάτων.

Η αίτηση εγγραφής θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1) Τίτλος σπουδών (πρωτότυπο ή φωτοτυπία επικυρωμένη) ή Πιστοποιητικό Σπουδών ή οποιονδήποτε άλλο σχολικό τίτλο που να αποδεικνύει τη μαθητική κατάσταση του υποψηφίου.
2) Πιστοποιητικό γέννησης (Δήμου ή Κοινότητας) ή επικυρωμένο αντίγραφο ταυτότητας.
3) Εκκαθαριστικό εφορίας κηδεμόνα
4) Πρωτότυπο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης του τελευταίου τριμήνου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (για τους πολύτεκνους)
5) 2 φωτογραφίες

Η επιλογή των μαθητών γίνεται με το βαθμό Τίτλου Σπουδών και με κοινωνικά κριτήρια. Εάν κατά την ως άνω περίοδο υποβολής αιτήσεων προκύψει αριθμός αιτήσεων υποψηφίων μεγαλύτερος του προβλεπόμενου από την εγκύκλιο αριθμού, τότε θα ακολουθηθεί διαδικασία επιλογής και έκδοσης αποτελεσμάτων, μετά από μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων.

ΕΠΑ.Σ – Σ.Ε.Κ. ΟΑΕΔ Μεσολογγίου
Πάροδος Σταυροπούλου
τηλ 26310 51013, 55788, 6980 288031

ΔΕΗ: Οι Πινόκιο και οι μπαρμπάδες τους…

ΔΕΗ: Οι Πινόκιο και οι μπαρμπάδες τους…    Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ αφήσει χωρίς ρεύμα τους πολίτες, είναι αυτοί που έχουν δώσει εντολή στη ΔΕΗ να κόβει το ρεύμα σε 1.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις κάθε μέρα.
   Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ δυσκολέψει τη ζωή των Ελλήνων, είναι αυτοί που έχουν δώσει εντολή στην ΔΕΗ να εισπράττει χαράτσια. Είναι αυτοί που οδηγούν ανθρώπους στα μαγκάλια εν έτει 2014.
   Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ προκαλέσει οικονομική ζημιά στα μαγαζιά, είναι αυτοί που με την πολιτική τους έχουν ρημάξει την αγορά και τα μαγαζιά, οδηγώντας 600.000 επαγγελματίες στο «λουκέτο».
   Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ πλήξει την «πρόοδο» που θα τη φέρουν – όπως είπε χτες ο πρωθυπουργός - οι ιδιωτικοποιήσεις και οι αποκρατικοποιήσεις, είναι αυτοί που ξεπούλησαν από τον ΟΤΕ μέχρι την ΑΓΕΤ, από τις τράπεζες μέχρι τους δρόμους και από τα λιμάνια μέχρι τα αεροδρόμια, αλλά οι ιδιωτικοποιήσεις τους δεν έφεραν «πρόοδο», έφεραν τη χρεωκοπία.
   Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» υπέρ των ιδιωτικών υπαλλήλων και ξαναθυμήθηκαν τα «ρετιρέ» του δημόσιου τομέα, είναι αυτοί που τα έχουν τάτσι μήτσι κότσι με τα «ρετιρέ» και είναι οι ίδιοι που με την πολιτική τους έχουν ρημάξει 1,5 εκατομμύριο εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στέλνοντάς τους στην ανεργία.
   Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» υπέρ των ιδιωτικών υπαλλήλων και καλούν τους ιδιωτικούς υπάλληλους να στραφούν εναντίον των υπαλλήλων της ΔΕΗ, είναι εκείνοι που έριξαν τους 30χρονους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στο μισθό των 500 ευρώ και τους 20χρονους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα στον μισθό των 300 ευρώ.
   Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ προκαλέσει «σαμποτάζ» (!) στην οικονομία, είναι οι ίδιοι που τινάξει στον αέρα το 40% του ΑΕΠ της χώρας σε μια τριετία! Τέτοιο «σαμποτάζ» είχε να ζήσει η Ελλάδα από την περίοδο της Κατοχής και του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
   Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ πλήξει τον τουρισμό, είναι αυτοί που απαγορεύουν με την πολιτική τους το δικαίωμα έστω για λίγες μέρες διακοπών σε 9 από τους 10 Έλληνες και τροφοδοτούν τις πολυεθνικές του κλάδου με εργαζόμενους των 300 ευρώ μέσω δουλεμπορικών που έχουν έδρα τη Βουλγαρία!
   Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» μήπως η απεργία στη ΔΕΗ στερήσει την πρόσβαση των πολιτών στο αγαθό του ρεύματος, είναι αυτοί που – σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου Αθηνών – έχουν οδηγήσει πάνω από το 60% του πληθυσμού σε κατάσταση «ενεργειακής φτώχειας»,  φέρνοντας τα νοικοκυριά στην απόγνωση να δαπανούν περισσότερο από το 10% του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματός τους για τις δαπάνες των ενεργειακών αναγκών τους, πράγμα αδύνατο.
   Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» για την κοινωνία που «βάλλεται» από την απεργία στη ΔΕΗ, είναι αυτοί που μέσω του «κοινωνικού αυτοματισμού», του «διαίρει και βασίλευε», με το κομμάτιασμα της κοινωνίας, τη διαπόμπευση κάθε κοινωνικού στρώματος που αντιστέκεται, με το ξεμονάχιασμα κάθε κοινωνικής ομάδας, προωθούν τον εξανδραποδισμό όλου, τελικά, του λαού. Χρόνια τώρα βάζουν τον έναν να «φάει» τον άλλον, ο ιδιωτικός υπάλληλος τον δημόσιο υπάλληλο, ο φορτηγατζής τον αγρότη, ο αγρότης τον λιμενεργάτη, ο εργάτης τον συμβασιούχο, για να μπορούν οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι και οι εργολάβοι να μας «φάνε» ευκολότερα και όλους μαζί!
   Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» ότι οι απεργίες θα διαταράξουν τον «κοινωνικό ιστό» είναι αυτοί που προκαλούν τις απεργίες. Να σταματήσουν το ξεπούλημα για να μην γίνει απεργία. Η απεργία είναι όπλο όλου του λαού απέναντι στην πολιτική που τον «σκοτώνει». Αν καταθέσει αυτό το όπλο, αν δεν το στηρίξει, αν το καταθέσει, αν το παραδώσει, τότε θα πάει «άκλαυτος».  
   Η αποτροπή του ξεπουλήματος της ΔΕΗ δεν είναι υπόθεση των εργαζόμενων σε αυτήν. Είναι – θα έπρεπε να είναι – υπόθεση όλης της κοινωνίας. Πρώτον, διότι η ΔΕΗ και το δικαίωμα στο αγαθό της ενέργειας δεν είναι και δεν μπορεί να είναι ιδιοκτησία και τσιφλίκι κανενός ολιγάρχη, όπως θέλει η ΕΕ και τα κόμματά της. Δεύτερο, γιατί το ψεύδος ότι η ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ θα φέρει «ανάπτυξη» και «φτηνό ρεύμα» (!) στον πολίτη είναι από εκείνα τα ψεύδη που ούτε ο Πινόκιο δεν θα καταδεχόταν να ξεστομίσει. Υπενθυμίζουμε:
  • Από τους  Ολυμπιακούς Αγώνες και μετά, όταν πια η ΔΕΗ δούλευε υπό το καθεστώς της ιδιωτικοποίησης του 49% των μετοχών της, οι αυξήσεις στην τιμή του ρεύματος ξεπέρασαν μέσα στην τριετία το 25%.
  • Η ήδη μετοχοποιημένη και ιδιωτικοποιημένη ΔΕΗ έχει επιβάλει περίπου 15 ανατιμήσεις (!) στα τιμολόγια της από το 2008 και μετά που έχουν οδηγήσει σε αύξηση των τιμών κατά 44%.
  • Στο Βερολίνο και το Αμβούργο οι κάτοικοι έχουν ξεσηκωθεί από τις αυξήσεις 21% της τιμής του ρεύματος μέσα σε δυο χρόνια και ζητούν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του ρεύματος.
  • Στη Βουλγαρία πέρσι η κυβέρνηση Μπορίσοφ ανατράπηκε με λαικό αίτημα την εθνικοποίηση της ηλεκτρικής ενέργειας, η ιδιωτικοποίηση της οποίας είχε ως αποτέλεσμα αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά 140%.
  • Η ιδιωτικοποίηση στη Βρετανία οδήγησε 3,5 εκατομμύρια νοικοκυριά σε «ενεργειακή φτώχεια», οι εταιρείες (σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα) κέρδισαν μεταξύ 9 – 11 δισ. ευρώ αλλά οι καταναλωτές έχασαν περί τα 5 δισ. ευρώ, η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε από το 1997 έως το 2008 κατά 68% και συνεχίζει να αυξάνεται 8% ετησίως κατά μέσο όρο, και γι’ αυτό, «τελικά, μετά από 20 χρόνια ιδιωτικοποίησης, η «Ofgem» (η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας της Βρετανίας), που ήταν ανέκαθεν ο πλέον ένθερμος υποστηρικτής της ιδιωτικοποίησης «αναγνώρισε πέρυσι κι επισήμως πως το μοντέλο της ιδιωτικοποιημένης αγοράς ενέργειας δεν δουλεύει…» (carnagio.wordpress.com/2012/11/)
Και κάτι ακόμα:
   Οι κυβερνώντες, αυτοί που «αγωνιούν» για τη ΔΕΗ, λένε ότι «η ΔΕΗ δεν ανήκει στους απεργούς». Σωστά. Αλλά όπως λέει και ο φίλος Νίκος Σίμος, αυτοί οι κύριοι – οι κυβερνώντες – πότε θα μας φέρουν τα συμβόλαια που διαθέτει η κυβέρνηση για να δούμε: Πότε την αγόρασαν ή πότε την πήραν κληρονομιά απ’ τους μπαρμπάδες τους, για να μπορούν σήμερα να την ξεπουλάνε...

Υστερόγραφο:

Από ανθρώπους που νοιάζονται, λάβαμε το παρακάτω μήνυμα που αφορά στο «ΠΡΟΤΥΠΟ ΕΘΝΙΚΟ ΝΗΠΙΟΤΡΟΦΕΙΟ-ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ-ΟΡΦΑΝΟΤΡΟΦΕΙΟ» που εδρεύει στην Καλλιθέα. Σας το παρουσιάζουμε:
Το Ίδρυμα ιδρύθηκε το 1912 για να φιλοξενεί τα παιδιά των θυμάτων του πολέμου. Είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου. Σήμερα, φιλοξενεί αγόρια και κορίτσια  δύο έως πεντέμισι χρόνων από όλη την Ελλάδα με σκοπό, όχι μόνον την κάλυψη των βιοτικών τους αναγκών, αλλά και τη διαπαιδαγώγησή τους και τη στήριξη των οικογενειών τους (εφόσον αυτές υπάρχουν…).
Τα παιδιά – τα περισσότερα – είναι στο Ίδρυμα με εντολή εισαγγελέα (κακοποιημένα παιδιά, παιδιά με γονείς ναρκομανείς, ορφανά κλπ). Υπάρχουν, όμως, και παιδιά που οι οικογένειές τους αντιμετωπίζουν έντονα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Πρόκειται για «τα παιδιά της κρίσης»… Υπάρχει το τμήμα Κλειστής Προστασίας (με παιδιά που ζουν μέσα στο Ίδρυμα) και παιδιά Ανοικτής Προστασίας (που πηγαίνουν το πρωΐ στις 7πμ και φεύγουν το βράδυ στις 8μμ). Το Ίδρυμα και στις δύο περιπτώσεις παρέχει τα πάντα. Αρκετά από τα παιδάκια της Κλειστής Προστασίας, των οποίων η επανένταξη στο φυσικό οικογενειακό περιβάλλον δεν είναι εφικτή, προωθούνται σε Εθελόντριες Οικογένειες. Αυτήν τη στιγμή, φιλοξενούνται στο Ίδρυμα 80 παιδιά. Τα χρόνια των μνημονίων, έχει μειωθεί – όπως σε όλα τα επιχορηγούμενα  ιδρύματα – η επιχορήγηση στο 30%. Οι άνθρωποι του Ιδρύματος ζουν από τις χορηγίες και την ελεημοσύνη. Ακόμη και οι στέγες στάζουν. Το Ίδρυμα δεν μπορεί να ανταπεξέλθει σε μισθοδοσίες, σε προμηθευτές, σε ασφαλιστικούς οργανισμούς, σε φόρους και τέλη που το έχουν γονατίσει. Και τώρα έρχεται και η ΔΕΗ, αυτή ου η κυβέρνηση θέλει να την ιδιωτικοποιήσει πλήρως για να «εξυπηρετεί» τον καταναλωτή… καλύτερα, η οποία απειλεί να κόψει στο Ίδρυμα και το ρεύμα! Ακούει κανείς;

email: mpog@enikos.gr

Μουντιάλ 2014: Οι Αλγερινοί ποδοσφαιριστές δίνουν το πριμ στους Παλαιστινίους της Λωρίδας της Γάζας

Οι ποδοσφαιριστές της εθνικής Αλγερίας αποφάσισαν να δώσουν στους Παλαιστίνιους που ζουν στη Λωρίδα της Γάζας το πριμ που τους μοίρασε η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας για τις εμφανίσεις στο Μουντιάλ και την πορεία τους από τους ομίλους έως τους «16» της διοργάνωσης.


Την αποκάλυψη για την κίνηση αλληλεγγύης εκ μέρους των διεθνών Αλγερινών ποδοσφαιριστών, αποκάλυψε ο επιθετικός της ομάδας, Ισλάμ Σλιμανί, ο οποίος δήλωσε ότι οι Παλαιστίνιοι «το χρειάζονται περισσότερο από εμάς».
Με πληροφορίες από το Sport24.gr

Μονσάντο: Η πολυεθνική που «σπέρνει» τη φρίκη (Προσοχή εικόνες ΣΟΚ)

Μοσάντο_καλαμπόκι_σταυρός_σκιάχτρο_020714
Το Σαββατοκύριακο (14 – 15 Ιουνίου) διοργανώθηκαν σε αρκετές πόλεις του κόσμου πολύμορφες κινητοποιήσεις ενάντια στη δράση του περιβόητου πολυεθνικού μονοπωλίου στο χώρο της βιοτεχνολογίας και των γενετικά τροποποιημένων σπόρων Μονσάντο.
 Στο επίκεντρο βρέθηκαν όχι μόνο οι πιθανοί κίνδυνοι από τη χρήση αυτών των γενετικά τροποποιημένων σπόρων αλλά και οι φονικοί κίνδυνοι που κρύβει ο τρόπος καλλιέργειάς τους και κυρίως οι αεροψεκασμοί με το παρασιτοκτόνο που παρασκευάζει η εταιρεία.

Αντιδράσεις για τη δράση και τις τακτικές της πολυεθνικής
Οι κινητοποιήσεις ήρθαν να προστεθούν στις αυξανόμενες τα τελευταία χρόνια διεθνείς αντιδράσεις για τη δράση της Μονσάντο. Στο Βιετνάμ, σημειώνονται σφοδρές αντιδράσεις στο ενδεχόμενο εισόδου στη χώρα αυτή, της εταιρείας που ευθύνεται για το διαβόητο «Πορτοκαλί Παράγοντα» που χρησιμοποιούσε ο αμερικανικός στρατός στη διάρκεια του πολέμου του Βιετνάμ.

Στην Ινδία, η εταιρεία καταγγέλλεται για τακτικές που οδηγούν σε πλήθος αυτοκτονιών ντόπιων μικροκαλλιεργητών, ενώ και στο Μεξικό οι αγρότες αντιδρούν έντονα στο ενδεχόμενο δραστηριοποίησης της πολυεθνικής στη χώρα.
Η εταιρεία που γεννά τη φρίκη
Στην Αργεντινή, τρίτο μεγαλύτερο παραγωγό γενετικά τροποποιημένων σοδειών στον κόσμο, η δράση της Μονσάντο έχει τρομακτικές συνέπειες. Μία ομάδα γυναικών οι «Μητέρες του Ιτουσαϊνγκό» παλεύουν ενάντια στους αεροψεκασμούς με το παρασιτοκτόνο «Roundup» που παρασκευάζει η εταιρεία, ως ενισχυτικό της καλλιέργειας των γενετικά τροποποιημένων σπόρων «Roundup Ready».
Οι κάτοικοι αρκετών περιοχών της Αργεντινής καταγγέλλουν ότι στις περιοχές που διενεργούνται οι αεροψεκασμοί, το ποσοστό των καρκίνων είναι 40 φορές μεγαλύτερο από τον εθνικό μέσο όρο. Εξάλλου, όπως αποδεικνύουν και οι συγκλονιστικές φωτογραφίες που ακολουθούν, οι τερατογεννήσεις και οι δυσπλασίες στις ίδιες περιοχές έχουν επίσης αυξηθεί κατακόρυφα.
Στενές σχέσεις με τις αμερικανικές κυβερνήσεις
Η Μονσάντο, μία πολυεθνική με έδρα τις ΗΠΑ και ιστορία 112 ετών, μονοπωλεί την παγκόσμια αγορά βιοτεχνολογίας, κατέχοντας το ποσοστό 27% της αγοράς σπόρων με τζίρο 7,3 δις δολάρια ετησίως. Πρόκειται για ένα από τα δύο μεγαλύτερα βιομηχανικά μονοπώλια στον πλανήτη (το άλλο είναι η Microsoft), καθώς προμηθεύει την παγκόσμια αγορά με το 86% των σπόρων.

Η εταιρεία έχει στενούς δεσμούς με τις εκάστοτε κυβερνήσεις των ΗΠΑ, δαπανώντας εκατομμύρια δολάρια ετησίως για να έχει πρόσβαση σε βουλευτές και των δύο μεγάλων αμερικανικών κομμάτων, ώστε να εξασφαλίζει πολιτικές και νόμους που θα προασπίζουν τα συμφέροντά της.


Είναι χαρακτηριστικό ότι τον περασμένο Μάρτιο ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα, υπέγραψε το νομοσχέδιο με τον τίτλο «Παροχή Διασφάλισης σε Αγρότες» που πολλοί ειρωνικά ονόμασαν «Νόμο Προστασίας της Μονσάντο». Ο λόγος ήταν ότι με το νόμο αυτό το υπουργείο Γεωργίας και τα ομοσπονδιακά δικαστήρια των ΗΠΑ έχασαν όσες δυνατότητες είχαν να σταματήσουν την χρήση γενετικά τροποποιημένων σπόρων, ακόμη και αν υπάρχουν ενδείξεις για κίνδυνο στη δημόσια Υγεία.


ΠΗΓΗ
Μονσάντο: Η πολυεθνική που «σπέρνει» τη φρίκη


Μονσάντο: Η πολυεθνική που «σπέρνει» τη φρίκη


Μονσάντο: Η πολυεθνική που «σπέρνει» τη φρίκη


Μονσάντο: Η πολυεθνική που «σπέρνει» τη φρίκη


: thesecretrealtruth

2 Ιουλ 2014

Ξεπούλημα - Ξεσηκωμός!


   ΠΡΩΤΟ: Όταν βγάζεις στο σφυρί μια επιχείρηση που σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα του Α’ τριμήνου 2014, ο τζίρος της άγγιξε το 1,5 δισ. ευρώ, που τα (προ φόρων, τόκων κλπ) κέρδη της ανήλθαν στα 309 εκατ. ευρώ και που ο ετήσιος κύκλος εργασιών της κινείται κατά μέσο όρο στα 6 δισ. ευρώ, τότε αυτό που κάνεις δεν είναι απλώς ξεπούλημα. Κινείται στα όρια της κλοπής και της αρπαγής…
   ΔΕΥΤΕΡΟ: Όταν παραδίδεις στα ιδιωτικά συμφέροντα μεγάλο μέρος σημαντικότατων υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας μαζί με το δικαίωμα να παράγουν και να διανέμουν ρεύμα. Όταν βάζεις «πωλητήριο|» σε δέκα μονάδες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος και σε μεγάλο μέρος των κοιτασμάτων λιγνίτη που αντιστοιχούν σε κοιτάσματα 450 εκατομμυρίων τόνων. Όταν κόβεις το 30% του σώματος της επιχείρησης, το πιο προσοδοφόρο, και το παραχωρείς στο ιδιωτικό κεφάλαιο. Όταν χαρίζεις έτοιμες υποδομές και  ταυτόχρονα με όλα αυτά παραδίδεις στον «επενδυτή» και εξασφαλισμένο πελατολόγιο που αντιστοιχεί στο 30% της ηλεκτρικής ενέργειας που πουλά η ΔΕΗ, τότε αυτό που κάνεις δεν είναι απλώς ξεπούλημα. Είναι πολιτικό και οικονομικό έγκλημα!
   ΤΡΙΤΟ: Η υπόθεση της ΔΕΗ είναι ενδεικτική του κράτους που λειτουργεί ως συλλογικός κομματάρχης της ολιγαρχίας. Η μεγαλύτερη επιχείρηση της χώρας, που φτιάχτηκε με το αίμα του λαού, πίνει το αίμα του λαού για να ποτίζει επί δεκαετίες ξένους και ντόπιους πλουτοκράτες. Και αφού η ΔΕΗ έκανε το «χρέος» της, αφού χρησιμοποιήθηκε σαν εργαλείο για το κάθε λογής χαράτσωμα του κόσμου της δουλειάς, αφού μετατράπηκε σε δυνάστη που αρμέγει με απανωτές αυξήσεις τον μικρομεσαίο καταναλωτή ρεύματος για να χαρίζει ρεύμα στις «Πεσινέ», αφού έγινε ο μηχανισμός μέσω του οποίου η κοινωνική ανάγκη για ρεύμα μετατρέπεται σε εμπόρευμα πολυτελείας που όποιος δεν έχει να το πληρώσει οδηγείται στο μαγκάλι, αφού αξιοποιήθηκε ως κομματικό και συνδικαλιστικό φέουδο μιας επιφανούς γλίτσας που συνωθείται στο ξεδιάντροπο κλαμπ των αυτοαποκαλούμενων «σωτήρων», τώρα κομματιάζεται και τεμαχίζεται. Για να κάνει την ίδια δουλειά με πριν και για λογαριασμό και πάλι των «Πεσινέ».
   Αλλά αυτή τη φορά η δουλειά θα γίνεται πιο μοβόρικα. Με όρους «Ελ Ντοράντο». Εκεί που δεν χωρούν τα περί «κοινωνικού ελέγχου» ούτε ως αυταπάτη. Εκεί που ο κανιβαλισμός της απομύζησης κέρδους αποτελεί ρουτίνα. Στα «Ελ Ντοράντο» της «ελεύθερης οικονομίας» τους, όταν τα ποσοστά κέρδους πρέπει να ανέβουν πάση θυσία, όταν το κεφάλαιο αναζητά νέα πεδία ληστρικής κερδοσκοπίας, τότε συνηθίζεται η λαϊκή αφαίμαξη να γίνεται χωρίς τη διαμεσολάβηση του κράτους και των πολιτικών υπηρετών της πλουτοκρατίας. Είναι τότε που το κράτος των «Πεσινέ» παραδίδει τις ΔΕΗ απευθείας στις «Πεσινέ».

   ΤΕΤΑΡΤΟ: Όλα τα προηγούμενα στη γλώσσα των κυβερνώντων και της ΕΕ λέγεται «απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας». Στη γλώσσα της πιάτσας και των κανονικών ανθρώπων λέγεται δουλεία και εκδούλευση στα μεγάλα συμφέροντα. Και στη γλώσσα της επιστήμης λέγεται κρατικομονοπωλιακός καπιταλισμός. Στην πιο τυπική, απροσχημάτιστη και αδηφάγα μορφή του.  
   ΠΕΜΠΤΟ: Η υπόθεση της ΔΕΗ ανήκει σε εκείνες τις περιπτώσεις που ξεδιπλώνεται όλη η ξετσιπωσιά της καθεστωτικής προπαγάνδας. Η σάρα, η μάρα και οι «Πορτοσάλτε» της εν λόγω συνομοταξίας, όσους διαμαρτύρονται για το έγκλημα του ξεπουλήματος τους συκοφαντούν σαν «υπερασπιστές της αμαρτωλής ΔΕΗ»! Αλλά:
   Οι πάντες γνωρίζουν πως αφενός όποιος είναι πραγματικά κατά του ξεπουλήματος ποτέ δεν υπερασπίστηκε τη ΔΕΗ που υπήρχε και υπάρχει. Υπερασπίζεται τη ΔΕΗ που θα μπορούσε και θα έπρεπε να υπάρχει. Δηλαδή μια επιχείρηση, στο πλαίσιο μιας οικονομίας και μιας πολιτικής που θα αντιλαμβάνεται το ρεύμα ως κοινωνικό αγαθό, την ενέργεια ως μοχλό κοινωνικής ανάπτυξης, τις υποδομές ως κοινωνική περιουσία και την ανθούσα ΔΕΗ ως όργανο δίκαιης κατανομής αυτού του κοινωνικού πλούτου.
   Αφετέρου, οι πάντες ξέρουν πως οι μόνιμοι ιδεολογικοί και επικοινωνιακοί βαστάζοι της πολιτικής που βάζει τη ΔΕΗ χαρατσώνει επί Μνημονίων και να  αυξάνει την τιμή του ρεύματος ανεξαρτήτως Μνημονίων, οι μόνιμοι σφουγγοκωλάριοι των κομμάτων που σήμερα ξεπουλάνε τη ΔΕΗ και που χτες την αξιοποιούσαν σαν κομματικό και συνδικαλιστικό φέουδο, είναι ακριβώς αυτή η σάρα και η μάρα των  «Πορτοσάλτε».
   ΈΚΤΟ: Μέσω της ΔΕΗ επανέρχεται με κατακλυσμιαίο τρόπο η μπουρδολογία που καμώνεται τον «επιστημονικό» λόγο, όταν αξιοποιεί το  δημόσιο χρέος ως πρόσχημα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Υποτίθεται ότι με την ιδιωτικοποίηση, αφενός θα εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους, αφετέρου το κράτος θα απαλλαγεί από δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί. Με αυτό τον τρόπο - όπως ισχυρίζονται τα προπαγανδιστικά επιτελεία της εκποίησης - το δημόσιο χρέος θα μειωθεί και μαζί του θα εκλείψουν και τα αίτια της λιτότητας...
   Η ζωή τι λέει για όλα τα παραπάνω; Η ζωή λέει πως η αλήθεια, θαμμένη βέβαια από εκείνους που κανοναρχούν το δημόσιο λόγο και την ενημέρωση,  είναι εντελώς διαφορετική. Το αποδεικνύουν τα γεγονότα. Το γεγονός ότι στην Ελλάδα το ξεπούλημα πάει χέρι – χέρι με την διόγκωση του χρέους αναλύθηκε στο χτεσινό σημείωμα της στήλης. Όπου, αντιπαραβάλλοντας τα στοιχεία του ξεπουλήματος που συντελείται επί 25 χρόνια με τα στοιχεία του δημόσιου χρέους, αποδεικνύεται ότι δεν μειώνεται αλλά διογκώνεται! Αποδεικνύεται, δηλαδή, ότι οι «σωτήρες» – εκποιητές δεν ξεπουλούν για να μειώσουν το δημόσιο χρέος. Ξεπουλούν λόγω του ταξικού τους χρέους. Είναι το ίδιο ταξικό χρέος που τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό από μισθούς, συντάξεις, κοινωνική φροντίδα, εργασιακά δικαιώματα, το ίδιο αυτό ταξικό χρέος τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό και από τη δημόσια περιουσία του.
   Αλλά η αύξηση του χρέους δια της ιδιωτικοποίησης του κράτους δεν είναι μια ελληνική ιδιαιτερότητα. Στις ΗΠΑ, τη «Μέκκα του καπιταλισμού», εκεί που έχει ιδιωτικοποιηθεί ακόμα και η έννοια «κράτος», το χρέος από το 2009 και μέσα σε μια 5τία πήγε από το 65% στο 102% του ΑΕΠ  - 12,7 τρισ. ευρώ. Στην Ιαπωνία το ίδιο διάστημα εκτινάχτηκε από το 174% στο 227% - 7,2 τρισ. ευρω. Στην ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, που αποτελεί τα 2/3 της τρόικας των ιδιωτικοποιήσεων και των «απελευθερώσεων», το χρέος ανήλθε από 79,9% στο 87,1% -11,4 τρις. ευρώ (Χάρης Σαββίδης, «Ημερησία»).

Το υπόδειγμα της Βρετανίας
   Το πιο χαρακτηριστικό, όμως, παράδειγμα που αποκαλύπτει το ψεύδος της θεωρίας περί «επωφελών» ιδιωτικοποιήσεων είναι η Βρετανία. Εδώ και 30 χρόνια η Βρετανία του κεντροαριστεροδέξιου «θατσερισμού βασιλεύει η αρχή «η κοινωνία δεν είναι τίποτα, το άτομο είναι το παν». Στη θέση του «ατόμου» βάλτε τις περίφημες «αγορές». Ας δούμε, όμως, ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της τριακονταετούς εφαρμογής της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης στη Βρετανία, σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας (στοιχεία ΟΟΣΑ, Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών):
  • Το 1980, τέσσερα χρόνια μετά από την έλευση του ΔΝΤ στο Λονδίνο έπειτα από πρόσκληση των Εργατικών και ένα χρόνο μετά από την άνοδο της Θάτσερ στην πρωθυπουργία, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας βρισκόταν στο 58% του ΑΕΠ της. Σήμερα έχει εκτιναχτεί στο 90,6% του ΑΕΠ και ξεπέρασε το 1,7 τρισ. ευρώ.
  • Το 1980 το χρέος των νοικοκυριών στη Βρετανία ήταν στο 37% του ΑΕΠ. Σήμερα έχει τριπλασιαστεί και ξεπερνά το 100% του ΑΕΠ.
  • Το 1980 το χρέος των επιχειρήσεων στη Βρετανία ήταν στο 64% του ΑΕΠ. Το 2010 είχε διπλασιαστεί και είχε ανέλθει στο 126% του ΑΕΠ.
  • Συνολικά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Βρετανίας ήταν το 1980 στο 160% του ΑΕΠ της. Σήμερα το συνολικό χρέος της χώρας έχει υπερδιπλασιαστεί και ξεπερνά το 400% του ΑΕΠ της.
   Επαναλαμβάνουμε: Αυτά είναι τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων όλων των εποχών που συντελέστηκε στη Βρετανία. Αυτά συμβαίνουν στη «Μέκκα» των ιδιωτικοποιήσεων. Το ξεπούλημα τριάντα χρόνων στη Βρετανία αυτό που είχε ως αποτέλεσμα δεν ήταν η μείωση του χρέους, αλλά ο πολλαπλασιασμός του.
   Ωστόσο στην Ελλάδα, οι κοσμοπολίτες του ξεπουλήματος, που αποκαλούν τους άλλους «επαρχιώτες», πουλούν φούμαρα περί «επωφελών ιδιωτικοποιήσεων που μειώνουν το χρέος», όταν είναι αποδεδειγμένο πως όσο περισσότερο ξεπουλούν - στη Βρετανία, στην Ελλάδα, στη Γουαδελούπη - τόσο περισσότερο το χρέος αυξάνεται! Και τούτο διότι πολύ απλά το δημόσιο χρέος, με ή χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, συνεχίζει να συνιστά «το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού» που αξιοποιείται ως ένας «από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης» του κεφαλαίου μέσα από την κλοπή του λαού και μέσα από το «ξεπούλημα του κράτους (Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, Α' τόμος, σελ. 779).


   ΕΒΔΟΜΟ: Η σάρα και η μάρα του πολιτικού και μιντιακού κατεστημένου, έχει βαλθεί, ήδη και προκαταβολικά, με αφορμή τις διαμαρτυρίες κατά του ξεπουλήματος της ΔΕΗ και της χώρας να βαφτίσει την αντίσταση στην λαίλαπα των ιδιωτικοποιήσεων σαν «διασάλευση της τάξης»! Τις κινητοποιήσεις σαν «υπονόμευση του τόπου»! Τις απεργίες σαν «εκβιασμό των μειοψηφιών»! Απέναντι στον δικό τους πολιτικό εκβιασμό και την δική τους ιδεολογική τρομοκρατία, η απάντηση βρίσκεται πάλι στην επισήμανση του Μαρξ:  Φροντίστε – έλεγε – να μην είστε λίγοι όταν θα υπερασπίζεστε το δίκιο γιατί τότε θα σας χτυπήσουν στο όνομα της «πάταξης της ανταρσίας». Φροντίστε να είστε εκατομμύρια. Τότε δεν θα μπορούν να μιλούν για «παρανομία». Γιατί τότε θα πρόκειται για ξεσηκωμό! 

email: mpog@enikos.gr

Το αμερικανικό Πεντάγωνο προετοιμάζεται για πολιτική αναταραχή



Οι κοινωνικές επιστήμες στρατιωτικοποιούνται
του Δρ Nafeez Ahmed*  

Ένα ερευνητικό πρόγραμμα του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας (ΥπΑ) χρηματοδοτεί πανεπιστήμια για να μοντελοποιήσουν τη δυναμική, τους κινδύνους και τα σημεία ανάφλεξης σε περιπτώσεις πολιτικής αναταραχής σε ολόκληρο τον κόσμο. Το πολλών εκατομμυρίων δολαρίων πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί για να εξασφαλίσει την άμεση και μακροπρόθεση «κατανόηση των θεμάτων που σχετίζονται με τους αγωνιστές» από ανώτατους αξιωματούχους.
Ξεκινώντας το 2008, η Ερευνητική Πρωτοβουλία Minerva του Υπουργείου Άμυνας συνεργάζεται με πανεπιστήμια για να «βελτιώσει τη βασική αντίληψη των κοινωνικών, πολιτιστικών, συμπεριφοριστικών και πολιτικών δυνάμεων που διαμορφώνουν περιοχές του κόσμου που είναι στρατηγικής σημασίας για τις ΗΠΑ».
Μεταξύ των εργασιών υπάρχει μια μελέτη που διαχειρίζεται το Γραφείο Επιστημονικής Έρευνας της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας, η οποία έχει ως στόχο να αναπτύξει ένα εμπειρικό μοντέλο «της δυναμικής της κινητοποίησης των κοινωνικών κινημάτων και της ικανότητας εξάπλωσής τους». Η εργασία αυτή προσδιορίζει «το σημείο ανάφλεξης» στις περιπτώσεις «της αιγυπτιακής επανάστασης του 2011, των ρωσικών εκλογών του 2011, της κρίσης επιδότησης των καυσίμων στη Νιγηρία το 2012 και των διαδηλώσεων στο πάρκο Γκεζί στην Τουρκία το 2013».
Μια άλλη εργασία «επιδιώκει να αποκαλύψει τις συνθήκες δημιουργίας των πολιτικών κινημάτων που αποσκοπούν σε μεγάλες πολιτικές και οικονομικές αλλαγές». Το πρόγραμμα αυτό του Γραφείου Ερευνών του Αμερικανικού Στρατού, επικεντρώνεται στα «κινήματα μεγάλης κλίμακας» και καλύπτει συνολικά 58 χώρες.
«Ποιος δεν θα γίνει τρομοκράτης»
Πέρυσι, η Ερευνητική Πρωτοβουλία Minerva του Υπουργείου Άμυνας χρηματοδότησε ένα πρόγραμμα για να προσδιορίσει «Ποιος δεν θα γίνει τρομοκράτης, και γιατί;» το οποίο βάζει στο ίδιο κάδρο ειρηνικούς ακτιβιστές με «υποστηρικτές της πολιτικής βίας» που διαφέρουν από τους τρομοκράτες μόνο κατά το ότι δεν ξεκινούν από μόνοι τους «ένοπλη δράση»: «Σε κάθε περιβάλλον βρίσκουμε πολλά άτομα που έχουν το ίδιο δημογραφικό, οικογενειακό, πολιτιστικό και/ή κοινωνικοοικονομικό υπόβαθρο με εκείνους που αποφάσισαν να εμπλακούν στην τρομοκρατία και, εντούτοις, απέφυγαν την ανάληψη ένοπλης δράσης, ακόμα κι αν έβλεπαν με συμπάθεια τους τελικούς στόχους των ένοπλων ομάδων».
Έλαβα την ακόλουθη δήλωση από το γραφείο Τύπου του Υπουργείου Άμυνας: «Το Υπουργείο Άμυνας παίρνει στα σοβαρά το ρόλο του για την ασφάλεια των Ηνωμένων Πολιτειών, των πολιτών τους, και των συμμάχων και εταίρων. Ενώ κάθε πρόκληση για την ασφάλεια δεν προκαλεί συγκρούσεις, και κάθε σύγκρουση δεν συνεπάγεται την εμπλοκή του στρατού των ΗΠΑ, το Πρόγραμμα Minerva χρηματοδοτεί βασικές κοινωνικές έρευνες που βοηθούν στην αύξηση της κατανόησης του Υπουργείου Άμυνας για το τι προκαλεί αστάθεια και ανασφάλεια σε όλο τον κόσμο. Με την καλύτερη κατανόηση αυτών των συγκρούσεων και των αιτιών τους εκ των προτέρων, το Υπουργείο Άμυνας θα μπορέσει να προετοιμαστεί καλύτερα για το μελλοντικό περιβάλλον ασφάλειας».
Στράτευση της επιστήμης στην υπηρεσία του πολέμου
Από την έναρξή του, το πρόγραμμα Minerva είχε προικοδοτηθεί με περισσότερα από 75 εκατομμύρια δολάρια για διάστημα πέντε ετών για την κοινωνική και συμπεριφοριστική επιστημονική έρευνα. Μόνο για φέτος το Κογκρέσο των ΗΠΑ έχει εγκρίνει 17,8 εκατ. δολάρια.
Πολλοί ανεξάρτητοι μελετητές είναι επικριτικοί απέναντι στις προσπάθειες της κυβέρνησης των ΗΠΑ να στρατεύσει την κοινωνική επιστήμη στην υπηρεσία του πολέμου. Τον Μάιο του 2008, η Αμερικανική Ανθρωπολογική Εταιρεία (ΑΑΕ) έστειλε επιστολή στην κυβέρνηση των ΗΠΑ όπου επισημαίνει ότι το Πεντάγωνο δεν έχει «το είδος της υποδομής που απαιτείται για την αξιολόγηση της ανθρωπολογικής και κοινωνικής επιστημονικής έρευνας», ζητώντας μια τέτοια έρευνα να τη διαχειρίζονται φορείς, όπως το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών.
Το Υπουργείο Άμυνας υπέγραψε λοιπόν ένα μνημόνιο κατανόησης με το Εθνικό Ίδρυμα Επιστημών για τη διαχείριση του Minerva. Σε απάντηση, η ΑΑΕ επέμεινε στον κίνδυνο «οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου να έχουν εξουσία να αποφασίζουν ποιος θα κάθεται στα πάνελ»: «… συνεχίζουν να υπάρχουν ανησυχίες εντός της επιστημονικής κοινότητας ότι η έρευνα θα χρηματοδοτείται μόνον όταν υποστηρίζει την ατζέντα του Πενταγώνου. Άλλοι επικριτές του προγράμματος, συμπεριλαμβανομένου του Δικτύου Ενεργών Ανθρωπολόγων, έχουν εκφράσει ανησυχίες ότι το πρόγραμμα αποθαρρύνει την έρευνα σε άλλους σημαντικούς τομείς και υποτιμά τον ρόλο του πανεπιστημίου στην ανεξάρτητη έρευνα και κριτική του στρατού».
Καταστολή όπως… Αφγανιστάν
Σύμφωνα με τον καθηγητή David Price, πολιτισμικό ανθρωπολόγο στο Πανεπιστήμιο του St Martin της Ουάσιγκτον και συγγραφέα του έργου Η Ανθρωπολογία ως όπλο: οι Κοινωνικές Επιστήμες στην Υπηρεσία του Στρατικοποιημένου Κράτους, το πρόγραμμα του Πενταγώνου Συστήματα Ανθρώπινου Πεδίου (ΣΑΠ) -σχεδιασμένο για να ενσωματώσει τους κοινωνικούς επιστήμονες στον τομέα των στρατιωτικών επιχειρήσεων- διενεργεί τακτικά εκπαιδευτικά σενάρια που εκτυλίσσονται σε περιοχές «εντός των Ηνωμένων Πολιτειών».
Ο Price ανέφερε ότι τα εκπαιδευτικά σενάρια του ΣΑΠ «προσαρμόζουν τις μεθόδους καταστολής εξεγέρσεων σε Αφγανιστάν/Ιράκ» στις εσωτερικές καταστάσεις «στις ΗΠΑ, όπου ο τοπικός πληθυσμός θεωρείται από το στρατό ως απειλή για την κατεστημένη ισορροπία ισχύος και επιρροής, καθώς και ως αμφισβήτηση του νόμου και της τάξης».
Ένα πολεμικό παιχνίδι, εμπλέκει περιβαλλοντικούς ακτιβιστές που διαμαρτύρονται για τη ρύπανση από ένα εργοστάσιο που καίει κάρβουνο κοντά στο Μιζούρι. Οι συμμετέχοντες είχαν αναλάβει το καθήκον να «ξεχωρίσουν εκείνους “που έλυναν το πρόβλημα” από εκείνους “που προκαλούσαν το πρόβλημα” στο υπόλοιπο του πληθυσμού, το οποίο ήταν ο στόχος μιας επιχείρησης πληροφόρησης, ώστε να μετακινηθεί το κέντρο βάρους προς εκείνο το σύνολο των απόψεων που ήταν η “τελική επιθυμητή κατάσταση”».

* Ο Δρ Nafeez Ahmed είναι δημοσιογράφος για θέματα Διεθνούς Ασφάλειας και ακαδημαϊκός. Το άρθρο αναδημοσιεύουμε από τον Guardian
Μετάφραση: Νατάσσα Ακριβάκη
[Πηγή: Δρόμος της Αριστεράς, 30/06/2014]

Veni vidi Ποτάμι!

Veni vidi Ποτάμι!

Πάμε Ποτάμι;
Εγώ πήγα! Με πλάνταξε το φλερτ της κυρίας Τζάκρη με τον ΣΥΡΙΖΑ κι αποφάσισα να πάω Ποτάμι. Τόσοι άλλοι πήγαν Ποτάμι αναζητώντας το νέο σε μια μακρόχρονη πορεία από κόμμα σε κόμμα - ο κ. Μαρκουλάκης, για παράδειγμα, καθώς και ο παλιός μου φίλος ο Αντώνης Καφετζόπουλος σαράντα κόμματα αλλάξαμε
σαράντα κύματα μας πήρανε και μας έφεραν στο Ποτάμι! Γιούργια κι είπα να ενθαρρύνω τον Σταύρο: «δεν θα σώσει την Ελλάδα ο Σταύρος», δήλωσε για τον εαυτόν του ο κ. Θεοδωράκης, μη γίνεσαι ηττοπαθής, Σταύρο! μπορεί να τη σώσει ο Στάθης, σου είπα και ήρθα.
«Εμείς δεν πάμε για καρέκλες», με προειδοποίησε ο Επικεφαλής μου (κορώνα μου και στέμμα μου), «πάμε για καλάμια» αντέλεξα περιχαρής -και μην πάει ο νους σας στο κακό, δεν εννοούσα καλάμια ιππασίας, αλλά καλάμια ψαρέματος- σε ποτάμι βρισκόμαστε, να μην πιάσουμε και κάνα ψαράκι; εκτός κι αν δεν είναι πολιτικώς ορθόν να συνδυάζει κανείς το τερπνόν μετά του ωφελίμου- θα
ρωτήσω τον Σταύρο και θα σας πω. Διότι και ο Σταύρος με ρώτησε κι εμένα και του είπα. Για όλα τα κρίσιμα θέματα που βασανίζουν τον τόπο, από την ανεργία έως τις αυτοκτονίες και από τις περικοπές μισθών έως τους θανάτους (λόγω περικοπής θεραπειών) των καρκινοπαθών.
Επ’ αυτών, ο Σταύρος μού έθεσε ένα ερωτηματολόγιο από έξι ερωτήσεις, μου ευχήθηκε να μην κοπώ στις απαντήσεις και να αποφανθώ περί το πρακτέον με το αμερικανικό σύστημα που απαντά κανείς στα τεστ και στα γκάλοπ: «μάλλον συμφωνώ», «μάλλον διαφωνώ», «δεν γνωρίζω, δεν απαντώ». Αντιπαρήλθα την αμερικανιά και ενθουσιάστηκα, παφλάζει το ποτάμι, καλπάζει, σκέφθηκα κι άρχισα να απαντώ στα έξι κρίσιμα ερωτήματα: «Να επιτρέπεται
να λειτουργήσουν μη κρατικά (sic) πανεπιστήμια από μη κερδοσκοπικούς (sic) οργανισμούς;». Μη κρατικά λέμε μάλλον τα ιδιωτικά, σκέφθηκα· πώς λέμε μη καμπούρη τον ευθυτενή; – αυτό! Αλλά γιατί (ξανασκέφθηκα, με κίνδυνο να λιποθυμήσω απ’ την προσπάθεια) να ανοίξει κάποιος ένα μαγαζί, αν είναι να μη βγάζει φράγκα; Για την ψυχή της μάνας του θα δουλέψει ο εν λόγω μη κερδοσκοπικός οργανισμός;
Δυσκολευόμουν να απαντήσω κι έτσι αντέγραψα απ’ τα άλλα παιδάκια: «Μάλλον συμφωνώ» έγραψε το 92%!!
Μπράβο ποσοστό! πολύ σταλινικό για νεοφιλελέδες! πάλι ενθουσιάστηκα! Η επόμενη ερώτηση όμως με ερωτούσε σκληρά κι αδίστακτα: «Είναι σωστό οι καταδικασμένοι για σοβαρά εγκλήματα να κρατούνται σε φυλακές υψηλής ασφαλείας “ειδικού τύπου”;». Ναι, ναι, ναι, συμφωνούσαν κατά ποσοστό 92%(!!) τα άλλα παιδάκια. Με ζώσανε τα φίδια ή μάλλον
τα νερόφιδα. Λες αυτό να εννοεί ο Σταύρος όταν λέει ότι «κλέβει ιδέες και απ’ τη δεξιά και απ’ την αριστερά»; Και Γκουαντάναμο και γκουλάγκ;! Τέτοιο νταμπλ;!
Σφίχτηκα λιγάκι και κάπως μουδιασμένος προσπάθησα να αντιμετωπίσω την επόμενη ερώτηση: «Να υπάρχουν βαθμίδες στους δασκάλους και καθηγητές της μέσης εκπαίδευσης μετά από αξιολόγηση;» – καπάκι κι άνευ δισταγμού «Μάλλον συμφωνώ» το 95%!! Αρχισα
να ανησυχώ, τέτοια ομοφωνία τού «μάλλον συμφωνώ» αρχίζει να με τρομάζει – φαντάσου να μην υπήρχε και το «μάλλον». Και να ’ταν το γιαβόλ σκέτο! Αρχισα να ιδρώνω, θα πάθω τρακ και θα με κόψουνε, σκέφτηκα κι έσπευσα στην επομένη ερώτηση. Και στάνιαρα! «Η χρήση κάνναβης πρέπει να αποποινικοποιηθεί;». Εξαρτάται απ’ τη μαστούρα, ρε παίδες! Αν είναι χαρχαλάτη και σε κάνει να ξεχνάς την ανεργία σου, αν σε παρηγορεί που πεινάνε τα παιδιά σου, γιατί να μην αποποινικοποιηθεί; Δυστυχώς, επ’ αυτού συμφώνησε μαζί μου μόνον το 72% απ’ τα άλλα παιδάκια.
Η επόμενη ερώτηση (δεν την παραθέτω όλη, διότι η διατύπωσή της ήταν σχοινοτενής) αφορούσε τα ωράρια και με δυο λόγια ρωτούσε: «να ανοίγει κανείς το μαγαζί του όποτε του καπνίσει;». Γιατί όχι; όποτε μπαίνει πελάτης θα βγάζει λευκό καπνό και όποτε το καίει η ελεύθερη αγορά, η εφορία ή η τράπεζα, μαύρον! Καθαρές δουλειές, παρ’ ότι και επ’αυτού μόνον το 72% απ’ τα άλλα παιδάκια «μάλλον συμφωνήσανε».
Στο σημείο αυτό, η πρόταση Τσακυράκη, να φέρουμε ο καθένας έναν Γερμανό να μας υπαγορεύει τις σωστές απαντήσεις, απορρίφθηκε. Απόρησα γιατί, αλλά είχα μόλις ολίγα δευτερόλεπτα για να απαντήσω στην τελευταία ερώτηση πριν να τελειώσει ο χρόνος και να μου πάρει ο Σταύρος την κόλλα. Η Ελλάδα να
επιδιώξει moratorium πτήσεων με την Τουρκία πάνω απ’ το Αιγαίο;». Πτήσεων, βεβαίως! Ως γνωστόν, το Αιγαίο ανήκει στα ψάρια του και τα ψάρια δεν πετάνε. Πετάνε όμως οι Τούρκοι στρατηγοί – γαϊδουριά τους! αλλά, επίσης ως γνωστόν, τα γαϊδούρια πετάνε! Οπότε, πρόβλημα! Και για αυτό μάλλον τα υπόλοιπα παιδάκια «μάλλον συμφώνησαν» πάλι κατά 72% μόνον. Διακρίνω τα πρώτα ρήγματα μιας κατά τα άλλα αρραγούς ενότητας νεοφιλελεύθερων και κεντροαριστερών (δεξιότερα της κυρίας Τζάκρη). Η οποία,
σε μια εξιλεωτική τελετουργία για τις απολύσεις που έχει υπογράψει και τα Μνημόνια που έχει καταπιεί, μοιράζει στους φτωχούς τις γόβες της (εκ των οποίων οι 3.000 αφόρετες) και στους λιμοκτονούντες τις τσάντες της – 500 ευρώ η φθηνότερη, απ’ αυτές για τα πικ-νικ, ανεκτιμήτου η ακριβότερη, απ’ αυτές τις τρε σικ με σφυροδρεπανάκια από αμέθυστους.
Στο σημείο αυτό μια μεγάλη βοή με συντάραξε και με ξανάφερε στην πραγματικότητα – νόμισα ότι βρισκόμουν στην Απέλλα της Σπάρτης, αλλά ούτε χάλκινο θώρακα φορούσα, ούτε τσίτσιδος κυκλοφορούσα ο υπόλοιπος, ούτε βαρβατίλα μύριζα. Απλώς
ο επικεφαλής μου εκλεγόταν διά βοής Επικεφαλής μου!
Εθαύμασα!
Και συγκινήθηκα!
Ομως και ανησύχησα!
Πρόσεχε, Σταύρο, λέω στον Σταύρο, πολλοί αρχηγοί
που εξελέγησαν διά βοής απεπέμφθησαν διά γιούχας!
Για ένα αργόσυρτο πλάνο αμερικαίν που κατέληξε σε γκρο πλαν, ο Σταύρος με κοιτούσε, ενώ στο σάουντρακ ο κ. Καμίνης είχε βουτήξει το μικρόφωνο και σκλήριζε στους «εθελοντές» του Ποταμιού: «Ποθούμε(!) ένα Ποτάμι αλλαγών! Εχετε τεράστια δύναμη! (σ.σ.: εδώ, 362 εθελοντές έκοψαν έντρομοι τις φλέβες τους). Εχετε αναλάβει μια μεγάλη υποχρέωση για τη χώρα!» – εδώ
άρχισε η γη να τρέμει! κάτι καινούριο γεννιόταν! Κάτι έκανε άλμα μέσα στον χωροχρόνο και διακτινιζόταν απ’ τη Φουλβία Γέφυρα στο Λαύριο! Οσοι τολμηροί ύψωσαν το βλέμμα στους ουρανούς είδαν σημείο ολόφωτο και περίλαμπρο, ο Ψαριανός εν είδει -εν τούτω νίκα- σήματος της Παραμάουντ (ή της Κολούμπια – οι γνώμες διίστανται) τραγουδούσε αντάρτικα κι εμβατήρια του Κόκκινου Στρατού – δάκρυσα και διέκοψα για διαφημίσεις.
Στις διαφημίσεις η Ελλάδα ζει σε έναν άλλο, θαυμαστό κόσμο, έχει φιλεύσπλαχνες τράπεζες, σπίτια καλύτερα απ’ τα σπίτια στα τούρκικα σίριαλ, ατέλειωτες ώρες ομιλίας στα κινητά, υγιεινά μεταλλαγμένα, άθραυστα καλσόν κι ό,τι άλλο τραβά η ψυχή του ανθρώπου,
ακόμα και την κυρία Τζάκρη δίπλα στη Ρόζα Λούξεμπουργκ, χειμώνας του 1918, Μόναχο, και το χιόνι να πέφτει απαλά πάνω στους Χαλυβδόκρανους με τα σκοτεινά μάτια…

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More