Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

27 Ιαν 2023

Ο γολγοθάς μιας καρκινοπαθούς όταν οι γιατροί αρνήθηκαν να τη βοηθήσουν

 Μια συγκλονιστική μαρτυρία ενός γιου που έψαχνε τα Χριστούγεννα οπιοειδή και ψυχιατρική βοήθεια για την άρρωστη μητέρά του.

της Νίκης Μπάκουλη για το The Magazine του News247


 

Μια ειλικρινής ματιά σε όσα συμβαίνουν γύρω σου και σε όλον τον κόσμο, αρκεί για να σε πείσει πως έχουν αυξηθεί κατακόρυφα εκείνοι που παραγκώνισαν την ηθική, τον αυτοσεβασμό (και κατ’ επέκταση το σεβασμό προς τους άλλους) και την ενσυναίσθηση, ώστε να κάνουν πιο εύκολη τη ζωή τους.

Για να γλιτώσουν από τουλάχιστον ένα άγχος σε μια φάση που χαρακτηρίζεται από την πλήρη αβεβαιότητα (σε όλους τους τομείς).

Όπως μου εξήγησε πρόσφατα η ψυχολόγος μου, ο θυμός, το άγχος και η απελπισία που προκαλούν τα αλλεπάλληλα βίαια εγκλήματα, τα σκάνδαλα και η έλλειψη του κράτους από ό,τι θα μπορούσε να μας δώσει μια ανάσα, μας οδήγησε στο σταματήσουμε να αντιλαμβανόμαστε τον εαυτό μας ως μέρος ενός συστήματος και για αυτό ο καθένας κοιτά μόνο την πάρτη του, σε βαθμό που έχει καταντήσει επικίνδυνος.

Πόσο επικίνδυνους;

Στο βαθμό που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή μας.

Η συνθήκη γίνεται ακόμα πιο επικίνδυνη, όταν έχει ‘χαθεί’ στη δίνη του χάους ένας γιατρός.

Ο Μ. διηγείται ο Μ. στο Magazine πώς έφτασε η μητέρα του σε απόπειρα αυτοκτονίας, αφότου ένιωσε απελπισία από την άρνηση γιατρών να τη βοηθήσουν.

Είναι χρήσιμο να ξέρετε πως άπαξ και άνθρωπος λέει πως θέλει να αυτοκτονήσει, οι επαγγελματίες υγείας καλούνται (υποχρεούνται) να κινήσουν μηχανισμό, ώστε να μην δώσουν χώρο για το απονενοημένο. Σίγουρα, όταν η αποκάλυψη γίνεται σε νοσοκομείο, δεν στέλνουν τον άνθρωπο που κινδυνεύει σπίτι του.

Εάν τώρα, οι γιατροί συνεχίσουν να αδιαφορούν, καλούμε την αστυνομία και κινούμε διαδικασίες επέμβασης εισαγγελέα.

Πράγματα που δεν γνώριζε ο Μ. και δεν είχε τη δυνατότητα να τα μάθει εγκαίρως, γιατί προσπαθούσε να σώσει τη μητέρα του.

“Η μητέρα μου έχει όγκο στο φάρυγγα. Εδώ και δυόμιση χρόνια παίρνει συγκεκριμένα φάρμακα για να διαχειρίζεται τον πόνο. Στα συστατικά υπάρχει όπιο.

Το Νοέμβριο της τελείωσαν νωρίτερα του προγραμματισμένου. Είχε κάνει κατάχρηση γιατί δεν άντεχε τους αφόρητους πόνους που ένιωθε. Η συνέπεια ήταν να μην έχει δόσεις για δυο ημέρες και να πάθει σύνδρομο στέρησης.

Πήγαμε στο νοσοκομείο που ήταν πιο κοντά στο σπίτι. Ούρλιαζε από τον πόνο. Δεν το έλεγχε. Ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Της έδωσαν κάτι και ηρέμησε. Μας πρότειναν να κάνει εισαγωγή. Αρνήθηκε, γιατί την επομένη θα έπαιρνε την συνταγή και έτσι θα μπορούσε να αγοράσει τα φάρμακα.

Επειδή ήταν κάτι που της είχε συμβεί και στο παρελθόν, ήξερε πως θα της περάσει το σύνδρομο.

Στις γιορτές τελείωσαν τα φάρμακα, τα φαρμακεία ήταν κλειστά και μου ζήτησε να την πάω εκ νέου στο νοσοκομείο, πριν να είναι αργά -γιατί ήξερε τι θα ακολουθούσε. Στις 25 του Δεκέμβρη πήγαμε εκεί όπου είχαμε πάει και το Νοέμβριο, στις 11 το βράδυ. Μας δέχθηκαν στις 4 το πρωί -τότε ήλθε η σειρά μας. Είπαμε το ιστορικό και όσα είχαν προηγηθεί και τους παρακάλεσα να γίνει εισαγωγή για δυο ημέρες, έως την ημέρα που θα έπαιρνε τη νέα συνταγή. Μου είπαν πως δεν μπορούσαν να μας βοηθήσουν. Της χορήγησαν ένα ηρεμιστικό και την έστειλαν σπίτι. Όταν την έβαλα στο κρεβάτι ήταν 6 το πρωί. Μετά πήγα σπίτι μου να κοιμηθώ για λίγο, για να πάω μετά στη δουλειά.

Όλα έδειχναν ήρεμα. Στις 9 μου έστειλε ένα μήνυμα. Έγραφε “δεν αντέχω άλλο. Θέλω να πεθάνω”. Το είδα 40 λεπτά μετά. Στο μεσοδιάστημα, μου είχε γράψει και ότι θα ανέβαινε στην ταράτσα της πολυκατοικίας για να αυτοκτονήσει.

Σηκώθηκα αλλόφρων και έτρεξα στο σπίτι (μένουμε ένα τετράγωνο μακριά -η μητέρα μου ζει με τις αδελφές μου που εκείνη την ώρα ήταν στις δουλειές τους). Την πρόλαβα και την πήγα στο πλησιέστερο εφημερεύον νοσοκομείο που είχε ψυχιατρικό τμήμα. Ενημέρωσα πως είχε τάσεις αυτοκτονίας. Έδειξα και τα μηνύματα. Με παρέπεμψαν σε παθολόγο.

Επέμεινα -στη γραμματεία- πως έπρεπε να δούμε τον ψυχίατρο. Με τα πολλά μας, έπειτα από δυο ώρες μας δέχθηκε για να μας πει ότι “δεν ανήκετε εδώ. Ανήκετε στο (τάδε νοσοκομείο)”. Όχι, δεν μας ενημέρωσαν σχετικά στη διαλογή. Μας άφησαν να περιμένουμε.

Η μητέρα μου στο μεταξύ, έτρεμε από τους πόνους. Τους ζήτησα να κάνουν κάτι να τη βοηθήσουν, πριν φύγουμε για το άλλο νοσοκομείο. Μου απάντησαν “δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι”.

Ομολογώ πως νευρίασα και άρχισα να φωνάζω. Ζητούσα να την πάει το ΕΚΑΒ στο άλλο νοσοκομείο, όπου πάλι θα έπρεπε να περιμένουμε στη διαλογή. Μου είπαν ότι αυτό δεν μπορούσε να γίνει, καθώς έπρεπε να προηγηθεί συγκεκριμένη διαδικασία -να πάρω τηλέφωνο κλπ. Απελπίστηκα και καταλαβαίνοντας ότι δεν θα μας βοηθήσουν, πήρα τη μητέρα μου και πήγαμε εκεί όπου ανήκαμε.

Όταν φτάσαμε πήγα κατευθείαν στη ψυχίατρο. Ήθελα να ρωτήσω αν μπορούσα να περιμένω, χωρίς διαλογή. Χτύπησα την πόρτα, άνοιξα και την άκουσα να φωνάζει με νεύρα “δεν σέβεστε τίποτα; Έχω ασθενή εδώ. Περάστε έξω”.

Πήγαμε στη διαλογή, ήλθε η σειρά μας και μόλις άρχισα να λέω το ιστορικό με διέκοψε και μου είπε “θα πάτε στον παθολόγο”.

Την παρακάλεσα να με αφήσει να ολοκληρώσω. Της είπα πως η μητέρα μου ήθελε να αυτοκτονήσει. Επαναλάμβανε πως δεν μπορεί να βοηθήσει. Στην απελπισία μου τη ρώτησα “τι θέλετε; Να ανέβει στην ταράτσα και να πέσει;”.

Μου φώναξε “μη με απειλείτε”.

Με όση υπομονή μου είχε απομείνει της έδειξα τα μηνύματα. Την ενημέρωσα και ότι είχε κάνει στο παρελθόν άλλη απόπειρα (είχε κόψει τις φλέβες της) γιατί δεν άντεχε τον πόνο και την ταλαιπωρία που περνούσε -συμπεριλαμβανομένης αυτής των επισκέψεων στα νοσοκομεία.

Η ψυχίατρος της χορήγησε ηρεμιστική ένεση και μας έστειλε σπίτι. Με ξεψυχισμένα μάτια, η μητέρα μου μου είπε “αγόρι μου, δεν μας βοήθησαν”, σαν να υποτάσσεται στη μοίρα της.

Δεν πίστευα ότι μας άφηναν να φύγουμε.

ΑΠΟΠΕΙΡΑ ΑΥΤΟΚΤΟΝΙΑΣ

Στο δρόμο της επιστροφής δεν ανταλλάξαμε λέξη. Ήμασταν τόσο καταρρακωμένοι ψυχολογικά. Δεν μπορούσα να διαχειριστώ πως είπα σε γιατρό ότι η μητέρα μου θέλει να αυτοκτονήσει και εκείνη δεν έκανε κάτι να τη βοηθήσει.

Την έβαλα να ξαπλώσει. Με διαβεβαίωσε πως δεν θα κάνει κάτι.

Έπειτα από 45 λεπτά μου τηλεφώνησαν οι γείτονες. Μου είπαν πως η μητέρα μου έπεσε από την ταράτσα.

Από τις 26/12 έως τα μέσα του Γενάρη η μητέρα μου ήταν εντατική.Έχει κατάγματα σε όλο το σώμα. Η κατάσταση της ωστόσο, από νωρίς ήταν σταθερή.

Δεν υπάρχουν λέξεις να περιγράψω τι σκεφτόμουν και πώς ένιωσα.

Είχαμε πάει σε δυο νοσοκομεία, στα οποία προσπαθούσα να πείσω τους γιατρούς να της κάνουν εισαγωγή, ώστε να μην πάει σπίτι και κάνει το απονενοημένο.

Όταν πήγα στους ψυχιάτρους του νοσοκομείου όπου νοσηλεύεται πια, με ρώτησαν “πώς ήταν δυνατόν να σας αφήσουν να πάτε σπίτι;”.

Παρακαλούσα τη ψυχίατρο να κάνει κάτι κι εκείνη μας έστειλε σπίτι.

Αν δεν μπορούν να κάνουν εκείνοι κάτι, ποιος μπορεί;

Η μητέρα μου προσπάθησε να βάλει τέλος στη ζωή της ούσα απελπισμένη, γιατί δεν τη βοηθούσε κανείς.

Σε όλα τα νοσοκομεία, όλοι οι γιατροί είχαν νεύρα. Όλοι έλεγαν πως “οι ασθενείς είναι πάρα πολλοί και εμείς λίγοι”.

Αυτό τους νομιμοποιεί να μην κάνουν τη δουλειά τους;

Ένιωσα τόση οργή που δεν ήξερα τι να πρωτοκάνω. Δεν ήθελα να κάνω κάποια βλακεία, να μπλέξω και να προσθέσω προβλήματα.

Τώρα με τις αδελφές μου σκεφτόμαστε να κινηθούμε νομικά. Για τη μητέρα μου και για όλους τους άλλους ασθενείς που ενδεχομένως βρίσκονται στη θέση τους και δεν τους βοηθάει κανείς”.

Τελικά, δεν χρειάστηκε να κινηθούν νομικά τα αδέλφια, καθώς η απόπειρα αυτοκτονίας της μητέρας του είχε ως συνέπεια την αυτεπάγγελτη δίωξη του εισαγγελέα. Έχουν κάνει την πρώτη κατάθεση και είναι στη φάση της συγκέντρωσης των εγγράφων που χρειάζονται για να στηρίξουν την υπόθεση τους -και καλώς εχόντων των πραγμάτων να σώσουν άλλους ανθρώπους.

“ΤΑ ΟΠΙΟΥΧΑ ΦΑΡΜΑΚΑ ΔΡΟΥΝ ΣΤΟΝ ΕΓΚΕΦΑΛΟ”

Το Magazine επικοινώνησε με την Χριστίνα Δάλλα, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή, στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Όπως διευκρίνισε:

“Τα οπιούχα φάρμακα συνταγογραφούνται ως αναλγητικά φάρμακα σε ασθενείς με σοβαρό πόνο (π.χ. καρκινοπαθείς). Όταν δίνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα προκαλούν αντοχή, εξάρτηση και σύνδρομο στέρησης. Για αυτό το λόγο χορηγούνται μόνο με ειδική συνταγή από εξειδικευμένους ιατρούς και οι ασθενείς πρέπει να παρακολουθούνται στενά.

Αντοχή σημαίνει ότι σε χρόνια χορήγηση πρέπει να δίνονται σε μεγαλύτερες δόσεις για να υπάρχει το ίδιο αποτέλεσμα (αντιμετώπιση του πόνου).

Τα φάρμακα αυτά δρουν στον εγκέφαλο και μπορεί να προκαλέσουν εξάρτηση, με αποτέλεσμα αν τα διακόψει απότομα ο ασθενής να εμφανίσει στερητικά συμπτώματα, τα μπορεί να είναι αφόρητα”.

Στο βιβλίο που έχει συνυπογράψει, με τίτλο “Οι Εξαρτήσεις” αναφέρεται ότι “η κύρια δράση και θεραπευτική χρήση των οπιοειδών ουσιών, ακόμα και στις μέρες μας είναι η αναλγησία. Δηλαδή η ανακούφιση από τον πόνο χωρίς απώλεια της συνείδησης.

Αυτή οφείλεται στην ενεργοποίηση των υποδοχέων των οπιοειδών στα κέντρα του εγκεφάλου και στις οδούς του πόνου που «κατεβαίνουν» από τον εγκέφαλο στον νωτιαίο μυελό.

Τα οπιοειδή είναι πολύ χρήσιμα στην κλινική πράξη, όταν απαιτείται αναλγησία και καταστολή/ύπνος (π.χ. στην αναισθησία και μετεγχειρητικά), από τον οποίο μπορεί να αφυπνιστεί εύκολα ο ασθενής αν χρειαστεί.

Παρόλες τις εντατικές έρευνες δεν έχουν βρεθεί πιο αποτελεσματικές αναλγητικές ουσίες και χρησιμοποιούνται συχνά για την ανακούφιση του πόνου π.χ. σε καρκινοπαθείς ή σε σοβαρά κατάγματα.

Επίσης, ειδικά μετά από ενδοφλέβια χορήγηση, οι ασθενείς αισθάνονται ένα ευχάριστο, ανάλαφρο αίσθημα με μείωση της ανησυχίας, του άγχους και της λύπης.

Βέβαια, όπως προαναφέρθηκε κατά την επαναλαμβανόμενη χορήγηση μπορεί να προκληθεί εξάρτηση και «αντοχή» στις αναλγητικές και ευφοριογόνες δράσεις των οπιοειδών, αλλά αυτό δεν πρέπει να αποτρέπει τη χρήση τους στους ασθενείς που πραγματικά τα χρειάζονται για την ανακούφιση του πόνου”.

ΤΙ ΣΗΜΑΙΝΕΙ “ΣΥΝΔΡΟΜΟ ΕΞΑΡΤΗΣΗΣ”

Σε ό,τι αφορά το σύνδρομο στέρησης, εξηγείται ότι “εφόσον ένα άτομο εξαρτηθεί στα οπιοειδή, όταν αυτά διακοπούν, εμφανίζονται γρήγορα συμπτώματα στέρησης (λίγες ώρες μετά την τελευταία λήψη της ουσίας), τα οποία συχνά είναι ανυπόφορα, αλλά όχι θανατηφόρα.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης μοιάζουν με «γρίπη» και περιλαμβάνουν ρίγη, πόνο στις αρθρώσεις και στους μυς, διάρροια και ναυτία.

Επίσης, κύριο σύμπτωμα είναι η ανησυχία, πολλές φορές η επιθετικότητα και οι ακούσιες κινήσεις των ποδιών.

Τα συμπτώματα του συνδρόμου στέρησης είναι πιο έντονα 24-48 ώρες μετά την τελευταία «δόση» της ουσίας και παραμένουν για περίπου 8 ημέρες. Παρόλα αυτά, ορισμένοι άνθρωποι εμφανίζουν έντονα συμπτώματα στέρησης για μήνες”.

Ακολουθώντας τα βήματα των Εξοδιτών τού Μεσολογγίου στη Βοιωτία

 Η έρευνα του Μάκη Εξαρχόπουλου για την παραγωγή σειράς ντοκιμαντέρ

Ο Μάκης Εξαρχόπουλος, δημοσιογράφος ερευνητής σε θέματα ιστορίας και πολιτισμού, στο πλαίσιο της παραγωγής σειράς ντοκιμαντέρ, επισκέφθηκε τον περασμένο Νοέμβριο τη Βοιωτία, ακολουθώντας τα βήματα των 1.500 διασωθέντων Εξοδιτών, των πολεμιστών τής Φρουράς τού Μεσολογγίου, που μετά από μια δραματική πορεία στη Ρούμελη έφθασαν στο Ναύπλιο. Ο Μάκης Εξαρχόπουλος μας έστειλε το παρακάτω κείμενο, που αναφέρεται στα αποτελέσματα της έρευνάς του, ευχαριστώντας όσους τον βοήθησαν.

«Η έρευνά μου ξεκίνησε το 2018 με σκοπό την παραγωγή μιας δραματοποιημένης σειράς ντοκιμαντέρ με θέμα το Μεσολόγγι. Στο ντοκιμαντέρ παρουσιάζονται οι πολιορκίες και η ηρωική Έξοδος των πολιορκημένων, αλλά κυρίως αυτό που ελάχιστοι γνωρίζουν, το τι απέγιναν οι περίπου 1.500 άντρες τής Φρουράς τού Μεσολογγίου, που σώθηκαν από τους 3.500 πολεμιστές Σουλιώτες, Ηπειρώτες, Ρουμελιώτες και Μεσολογγίτες, που υπερασπίζονταν την πόλη.

 

Το Κυριάκι απ΄ όπου πέρασαν οι Εξοδίτες

 


Ο Μάκης Εξαρχόπουλος στην αρχή τού μονοπατιού, που οδηγεί από το Κυριάκι στη Μονή τού Οσίου Σεραφείμ.

Η Έξοδος πραγματοποιήθηκε τη νύχτα τού Σαββάτου τού Λαζάρου, στις 10 Απριλίου 1826, ξημερώνοντας Κυριακή των Βαϊων, και οι διασωθέντες άντρες τής Φρουράς, οι Εξοδίτες όπως αποκαλούνται, ακολουθώντας μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα από τα βουνά τής Ρούμελης έφθασαν στις 16 Μαϊου στο Ναύπλιο, όπως μας πληροφορεί ο Νικόλαος Κασομούλης, που ήταν στο Μεσολόγγι, σώθηκε κατά την Έξοδο και κατέγραψε τα δραματικά γεγονότα εκείνων των ημερών.

Με οδηγό λοιπόν τον Κασομούλη, που περιγράφει με αρκετές λεπτομέρειες την πορεία των Εξοδιτών μέχρι το Ναύπλιο, αλλά και όσα διαδραματίστηκαν εκεί, ακολουθώντας τα βήματά τους, επισκέφθηκα τη Βοιωτία τον περασμένο Νοέμβριο, προσπαθώντας να προσδιορίσω τη διαδρομή που ακολούθησαν στα όρια του νομού και να εντοπίσω στοιχεία που διασώθηκαν μέχρι σήμερα και συνδέονται με το πέρασμά τους.

Η πορεία τους ξεκίνησε από το Μεσολόγγι, πέρασαν από τη Δερβέκιστα (Ανάληψη του Θέρμου), προχώρησαν προς τον Πλάτανο της ορεινής Ναυπακτίας, όπου τους περίμενε ο Καραϊσκάκης για να τους ταϊσει, συνέχισαν προς τα Λομποτινά (Άνω Χώρα), κι από εκεί προς τους Πενταγιούς, το Λιδωρίκι, τα Σάλωνα (Άμφισσα), το Χρισσό, το Καστρί (Δελφοί), την Αράχωβα, το Ζεμενό, το Κυριάκι, στη συνέχεια προς τη Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, τη Μονή Ταξιαρχών,στα Χώστια (Πρόδρομος), ττη Δομβραίνα και τον όρμο τού Αγίου Ιωάννη, απ’ όπου πέρασαν με πλωτά μέσα απέναντι, στην Περαχώρα Κορινθίας και μέσω Ισθμού και Άργους έφθασαν στο Ναύπλιο.

Η έρευνά μου στη Βοιωτία ξεκίνησε από το μονοπάτι που οδηγούσε από το Καστρί (σημερινοί Δελφοί) στην Αράχωβα και κατέληξε στον όρμο τού Αγίου Ιωάννη, στον Κορινθιακό κόλπο, κοντά στη Δομβραίνα. Στο πρώτο τμήμα τής διαδρομής, από τους Δελφούς μέχρι την Αράχωβα, συμμετείχε και ο σκηνοθέτης Σταύρος Παρχαρίδης. Μαζί επιλέξαμε θέσεις γυρίσματος, κατάλληλες οπτικές γωνίες και πρόσωπα που θα μιλήσουν στο ντοκιμαντέρ.

Σε φωτογραφίες τού 19ου αιώνα, που μας διέθεσε ο συλλέκτης ξενοδόχος Γιάννης Χριστόπουλος από τους Δελφούς, βλέπουμε καθαρά τον δρόμο που περνούσε μπροστά από το Καστρί και κατευθυνόταν προς την Αράχωβα. Μεγάλο τμήμα του συμπίπτει σήμερα με τον σύγχρονο δρόμο Δελφών – Αράχωβας.

Στην Αράχωβα συναντηθήκαμε με τον συγγραφέα Τάκη Μυλωνά, μελετητή τής τοπικής ιστορίας και λαογραφίας, ο οποίος μας έδωσε σημαντικές πληροφορίες για την περιοχή. Σημαντική ήταν η συμβολή τού Λουκά Παπαλεξανδρή, αλλά και του Γιώργου Οικονόμου, γνώστες και οι δυο των παλιών μονοπατιών τής Αράχωβας. Επισκεφθήκαμε το Λαογραφικό Μουσείο με τα ενδιαφέροντα εκθέματα και την εντυπωσιακή εκδοτική δραστηριότητα, όπου η υπεύθυνη του Μουσείου, Ζωή Κουτσούμπα, μας διέθεσε τις εκδόσεις του.


Η βρύση στο Ζεμενό.


Το ξωκλήσι τού Οσίου Συμεών με το λίθινο πηγάδι, στο μονοπάτι απ΄ όπου πέρασαν οι Εξοδίτες.

Στο βάθος η Δομβραίνα με τον Πύργο τού Καραϊσκάκη να δεσπόζει στην περιοχή.
Σε πρώτο πλάνο η πεδινή έκταση, όπου πιθανόν στρατοπέδευσαν οι Εξοδίτες.

Στο Ζεμενό, με τη βοήθεια της Παναγιώτας Μπακούρου, εντόπισα τη βρύση από την οποία ήπιε νερό ο Κασομούλης και αρρώστησε, όπως αναφέρει στα απομνημονεύματά του. Στο μαρτυρικό Δίστομο ανέβηκα με τον Δήμαρχο Γιάννη Σταθά στον λόφο, όπου βρίσκεται το μνημείο τής σφαγής των κατοίκων τού χωριού από τους Γερμανούς, το 1944. Εκεί, από ψηλά, ο Δήμαρχος, καλός γνώστης των περασμάτων της περιοχής, μού έδειξε ένα μεγάλο τμήμα τής διαδρομής των Εξοδιτών, που έρχεται από το Ζεμενό, περνά βόρεια έξω από το Δίστομο, κατευθύνεται προς το Στείρι κι από εκεί στο Κυριάκι. Υπολόγισε μάλιστα τις ώρες που χρειάστηκαν οι Εξοδίτες για να φθάσουν από την Αράχωβα στο Κυριάκι.

Στο Δίστομο επισκέφθηκα το Μουσείο Θυμάτων Ναζισμού, όπου η επιμελήτρια Αμαλία Παπαϊωάννου μού έδωσε ηλεκτρονικά πλούσιο βιβλιογραφικό υλικό για την Επανάσταση του 1821, καθώς και μια σειρά από αξιόλογες εκδόσεις σχετικά με τη νεώτερη ιστορία τού τόπου. Ο Χρήστος Παπανικολάου, εθελοντής ξεναγός τού Μουσείου, μού έδωσε πολλές πληροφορίες για τα μονοπάτια της περιοχής και μαζί επισκεφθήκαμε πολλά σημεία τής διαδρομής των Εξοδιτών.

Με τον Χρήστο Παπανικολάου και τον Αντιδήμαρχο Γιάννη Πάστρα από το Στείρι ακολουθήσαμε ένα τμήμα τού δρόμου που οδηγούσε στο Κυριάκι τον 19ο αιώνα και στη συνέχεια επισκεφθήκαμε την ιστορική Μονή τού Οσίου Λουκά, που θεωρείται πρότυπο βυζαντινού μνημείου τού 11ου αιώνα.

Σε μια στροφή τού δρόμου, που περνούσε έξω από το Στείρι, κάτω από θεόρατα πλατάνια υπάρχει ακόμη το παλιό ξωκλήσι τού Οσίου Συμεών τού Στυλίτη, δίπλα στο νεώτερο, κι ένα παλιό λίθινο πηγάδι με μια μεγάλη γούρνα. Αναρωτήθηκα πόσοι διψασμένοι Εξοδίτες, που πέρασαν από εδώ, ξεδίψασαν άραγε πίνοντας νερό από αυτό το παλιό πηγάδι στη σκιά των πελώριων πλατάνων.

Σε φωτογραφίες των αρχών τού 20ου αιώνα, που μου διέθεσε ο Δημήτρης Λαγός από το Στείρι, βλέπουμε τη θέση με το ξωκλήσι, όπως ήταν πλησιέστερα χρονικά στην εποχή που πέρασαν οι Εξοδίτες. Ο Δημήτρης Λαγός μού έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το Στείρι και την περιοχή του. Μαζί επισκεφθήκαμε στην Παραλία Διστόμου τον Γιώργο Θεοχάρη, διευθυντή τού πολύ καλού περιοδικού ΕΜΒΟΛΙΜΟΝ, ο οποίος μου έδωσε τεύχη τού περιοδικού και πολλές πληροφορίες για την ευρύτερη περιοχή.

Στη γειτονική Αντίκυρα επισκέφθηκα την “Αλλοτροπία”, ένα εντυπωσιακό Μουσείο με ποικίλα εκθέματα από τη ζωή των Ελλήνων, έναν χώρο πολιτισμού, δημιούργημα του λογοτέχνη Δημήτρη Τζουβάλη και της Δήμητρας Παρασχαράκη. Πρόθυμα με ξενάγησαν στο Μουσείο τους, όπου μεταξύ άλλων υπάρχουν εκθέματα που συνδέονται με την Επανάσταση του 1821, μου μίλησαν για τη νεώτερη ιστορία τής περιοχής και μου έδωσαν βιβλία τού Δημήτρη Τζουβάλη.

Επέστρεψα στο Στείρι, για ν’ ακολουθήσω τα βήματα των Εξοδιτών προς το ορεινό Κυριάκι. Το μονοπάτι τού 19ου αιώνα, που κάποια τμήματά του συμπίπτουν κι εδώ με τον σύγχρονο δρόμο, περνούσε ανατολικά από τη Μονή τού Οσίου Λουκά κι ανηφόριζε στις βορειοδυτικές πλαγιές τού Ελικώνα, για να καταλήξει στο Κυριάκι, που βρίσκεται σε υψόμετρο 760 μέτρων.

Οι Εξοδίτες έφθασαν στο Κυριάκι το μεσημέρι τής 1ης Μαϊου 1826 και συνέχισαν την πορεία τους νοτιοανατολικά. Το ίδιο βράδυ διανυκτέρευσαν σε τρία σημεία κοντά στον Κορινθιακό, στη Μονή Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, στη Μονή Ταξιαρχών και στα Χώστια, τον σημερινό Πρόδρομο. “Εις αυτά τα χωριά” λέει ο Κασομούλης “oύτε ψυχήν δεν ηύραμεν. Έφευγον ωσάν από την οργήν τού Θεού”.

Στο Κυριάκι ο μελετητής τής τοπικής ιστορίας Νίκος Γκώνιας, δάσκαλος για πολλά χρόνια στο χωριό, και ο ταχυδρομικός Χρήστος Μπαμπάς μού έδειξαν τα τμήματα του μονοπατιού, που σώζονται από την περιοχή τού Οσίου Λουκά μέχρι το Κυριάκι. Μαζί επισκεφθήκαμε και τη Μονή τού Οσίου Σεραφείμ Δομβούς, ακολουθώντας μια δύσβατη ορεινή διαδρομή στον Ελικώνα, σε υψόμετρο 1.200 μέτρων, παράλληλη με το μονοπάτι που πέρασαν οι Εξοδίτες, τμήματα του οποίου βλέπαμε στα δυτικά.

Στη Μονή μάς καλοδέχθηκαν οι μοναχοί. Ο πατήρ Λουκάς μάς μίλησε για τον Όσιο Σεραφείμ και την ιστορία τής Μονής, ενώ σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχα με τον ηγούμενο Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο Τσεκούρα, ο οποίος απουσίαζε, ενημερώθηκα σχετικά με τη βιβλιογραφία και τους μελετητές τής Μονής.

Στο Κυριάκι αναζήτησα στοιχεία που σώζονται από την εποχή εκείνη και συνδέονται με το πέρασμα των Εξοδιτών. Εντόπισα μερικά, όπως την Τυφλόβρυση, μια βρύση χορταριασμένη σήμερα, στην είσοδο του χωριού, δίπλα στο παλιό μονοπάτι, που μου έδειξε ο Φωκίων Πούλος, επίτιμος πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου.

Επίσης, ο Νίκος Γκώνιας με οδήγησε και στην πετρόκτιστη Μεγάλη Βρύση τού χωριού, που υπήρχε και τότε, διαμορφωμένη όμως διαφορετικά. Απέναντί της υψώνεται αναστηλωμένη η παλιά εκκλησία τής Παναγίας, που υπήρχε κι αυτή και λειτουργούσε ως κοιμητηριακός ναός. Ο Νίκος Γκώνιας και ο Δημήτρης Ζαρογιάννης μου έδειξαν ψηλά, στο τέλος τού χωριού, την αρχή τού μονοπατιού που οδηγούσε στη Μονή τού Οσίου Σεραφείμ Δομβούς.

Στο Κυριάκι συνάντησα ακόμη τον συγγραφέα Μπάμπη Παπαλουκά, που μου έδωσε πολλές πληροφορίες για πρόσωπα και γεγονότα τής ευρύτερης περιοχής κατά την Επανάσταση του 1821. Πληροφορίες για τα μονοπάτια που οδηγούσαν στο Κυριάκι μού έδωσαν και ο Παναγιώτης Λιάκος, που έχει μια εξαιρετική ταβέρνα κοντά στο κέντρο τού χωριού, καθώς και οι κτηνοτρόφοι Χρήστος Βγένας και Γιώργος Παππάς.

Πριν αναχωρήσω από το Κυριάκι επισκέφθηκα το “Μουσείο Δασκάλου Νίκου Γ. Γκώνια”, όπου με ξενάγησε ο ίδιος. Πρόκειται για έναν χώρο με πληθώρα εκθεμάτων από την εκπαιδευτική διαδρομή, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, αυτού τού σημαντικού δασκάλου, που άφησε έντονο το στίγμα του στους κατοίκους τού χωριού, αφού οι περισσότεροι υπήρξαν μαθητές του.

Από το Κυριάκι προχώρησα προς τα Χώστια, όπου με υποδέχθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας Σεραφείμ (Μάκης) Δέδες, ο οποίος μου έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το χωριό και το παλιό οδικό δίκτυο με τα μονοπάτια τού 19ου αιώνα. Την επόμενη μέρα ο ακμαίος, παρ’ όλη την προχωρημένη ηλικία του, Νίκος Σταμάτης, καλός γνώστης των παλιών μονοπατιών, αφού τα περπάτησε πολλές φορές από μικρός, με οδήγησε στο μονοπάτι από το οποίο ήρθαν στα Χώστια οι Εξοδίτες και σημείωσε στον χάρτη τη διαδρομή που ακολούθησαν από τη Μονή τού Οσίου Σεραφείμ Δομβούς μέχρι τα Χώστια, καθώς και τα τοπωνύμια της πορείας τους.

Με τον Νίκο Σταμάτη διανύσαμε ένα μεγάλο τμήμα τής διαδρομής τους κι εντοπίσαμε τα σημεία που συνδέονται με το πέρασμά τους, όπως το ξωκλήσι του Προφήτη Ηλία με τις παλιές τοιχογραφίες, λίγο πριν φθάσουν στα Χώστια, και μέσα στο χωριό τις παλιές βρύσες και την εκκλησία τής Ζωοδόχου Πηγής.

Από τα Χώστια επισκέφθηκα τη Μονή Ταξιαρχών, ένα από τα τρία σημεία όπου διανυκτέρευσαν οι Εξοδίτες το βράδυ τής 1ης Μαϊου 1826. Η Μονή εγκαταλελειμμένη σήμερα, αλλά συντηρημένη πρόσφατα, διατηρεί όλα τα στοιχεία τού παρελθόντος της. Εδώ διανυκτέρευσε ο Κασομούλης, που καιγόταν από τον πυρετό εκείνο το βράδυ, άρρωστος από το Ζεμενό, όπως μας λέει ο ίδιος, και συνεχίζει: “Την αυγήν συνήλθα και φορτωμένον εις το άλογον με διάβασαν εις Δομπραίναν, οπού είχον στρατοπεδεύσει”.

Στη Δομβραίνα έφθασα κι εγώ ένα βράδυ, όπου με περίμενε ο πρόεδρος της κοινότητας, ο δημοσιογράφος Κώστας Μπούγιας. Μαζί με τον Κώστα Βόζη, που διετέλεσε γραμματέας τής κοινότητας κατά το παρελθόν, με καλοδέχθηκαν και μου έδωσαν πολλές πληροφορίες για τη Δομβραίνα και τον πύργο της.

Ο Πύργος τού Καραϊσκάκη, όπως λέγεται, βρίσκεται πάνω από το χωριό και δεσπόζει στην περιοχή. Όπως αναφέρει ο Κασομούλης ο πύργος συνδέεται με την πορεία των Εξοδιτών, ενώ η Δομβραίνα υπήρξε κομβικό σημείο τής διαδρομής τους εξαιτίας των γεγονότων που διαδραματίστηκαν εκεί. Όταν οι Εξοδίτες βρίσκονταν στο Χρισσό τής Φωκίδας, τέσσερις μέρες πριν φθάσουν εδώ, πήγαν και ενώθηκαν μαζί τους τα λεγόμενα “έξω σώματα”, δηλαδή τα στρατεύματα που δεν πήραν μέρος στην πολιορκία τού Μεσολογγίου και ήταν στρατοπεδευμένα στα Σάλωνα.

Στη Δομβραίνα, λοιπόν, έφθασαν όλοι μαζί και στρατοπέδευσαν πιθανότατα στην εκτεταμένη πεδινή έκταση που απλώνεται μπροστά στο χωριό. Όμως, εδώ ήρθαν κλαίγοντας έως 50 χωρικοί από τη γύρω περιοχή, ζητώντας τα ζώα μεταφοράς και τα κοπάδια τους, που τα είχαν αρπάξει κυρίως τα “έξω σώματα”. Οι οπλαρχηγοί συγκεντρώθηκαν στον πύργο και εξετάζοντας το θέμα βρήκαν έως 3.000 πρόβατα κλεμμένα. Αγανακτισμένοι υπερασπίστηκαν το δίκαιο των πολιτών, απειλώντας ότι, αν δεν τα επιστρέψουν αμέσως, θα κτυπηθούν μαζί τους. Άλλοι τα επέστρεψαν, άλλοι όμως όχι. Τότε οι στρατηγοί των Εξοδιτών θέλησαν να αλλάξουν πορεία, αφού χωριστούν τα δύο στρατεύματα. Αντί να συνεχίσουν για τα Μέγαρα και τον Ισθμό, αποφάσισαν να περάσουν με πλωτά μέσα απέναντι, στην Περαχώρα, στον Κορινθιακό, για να μη μπορέσουν να πάρουν μαζί τους κανένα ζώο οι άρπαγες. Έτσι, οι Εξοδίτες μπήκαν στα πλοιάρια δίχως ζώα, τα οποία περίμεναν να τα παραλάβουν οι ιδιοκτήτες τους, ενώ τα “έξω σώματα” συνέχισαν με τα περισσότερα κλεμμένα ζώα για την Πελοπόννησο από την ξηρά.


Ο Μάκης Εξαρχόπουλος μπροστά στον Πύργο τού Καραϊσκάκη στη Δομβραίνα.


Ο όρμος τού Αγίου Ιωάννη, απ΄ όπου με πλωτά μέσα οι Εξοδίτες πέρασαν απέναντι, στην Περαχώρα.


Τα Χώστια, όπου διανυκτέρευσαν οι Εξοδίτες.

Με τον πρόεδρο της Δομβραίνας Κώστα Μπούγια επισκέφθηκα τον πύργο, που είναι κτίσμα πιθανόν του 18ου αιώνα, με κάτοψη σε σχήμα οκτώ και τρία επίπεδα εσωτερικά, με πολλές πολεμίστρες σε κάθε επίπεδο. Ο ίδιος με οδήγησε και στο μικρό λιμανάκι στον Κορινθιακό, στον όρμο τού Αγίου Ιωάννη, απ’ όπου οι Εξοδίτες πέρασαν απέναντι, στην Περαχώρα. Πρόκειται για έναν μικρό, όμορφο όρμο με λίγα σπίτια και μια ωραία ταβέρνα, που ο ιδιοκτήτης της Γιώργος Κιοσέογλου μου έδωσε σημαντικές πληροφορίες για το λιμανάκι και την περιοχή του.

Εδώ ολοκληρώθηκε η έρευνά μου στη Βοιωτία. Κλείνοντας, θέλω να ευχαριστήσω θερμά για την ουσιαστική συμβολή τους όσους προανέφερα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ για την ευγενική φιλοξενία τους στον Δήμαρχο Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γιάννη Σταθά, στον Δήμαρχο Λεβαδέων Γιάννη Ταγκαλέγκα και στον Δήμαρχο Θηβαίων Γιώργο Αναστασίου. Ευχαριστώ πολύ τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου τού Δήμου Διστόμου – Αράχωβας – Αντίκυρας Γιώργο Αγγελόπουλο, καθώς και τον υπεύθυνο του Γραφείου Τύπου τού Δήμου Λεβαδέων, δημοσιογράφο Ανδρέα Σταματάκη, για την πολύτιμη συμβολή τους στη φιλοξενία και στην επικοινωνία μου με τοπικούς μελετητές.

Ευχαριστώ, ακόμη, τον καθηγητή Μιχάλη Λυμπεράτο, συγγραφέα και ιστορικό για τη γόνιμη συνάντηση που είχαμε στη Λιβαδειά. Ευχαριστώ επίσης τον Δημήτρη και τη Γαρυφαλλιά Αγγέλου, ιδιοκτήτες τού πανέμορφου ξενώνα “Δίανθος” με τη σπιτική ζεστασιά, στο Κυριάκι, για την επιπλέον φιλοξενία που μου πρόσφεραν όταν απαιτήθηκε από τις ανάγκες τής έρευνας.

Ιδιαίτερα, ευχαριστώ τον δημοσιογράφο τού Γραφείου Τύπου τής Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, Λάμπρο Ρόδη, για την άρτια οργάνωση της επίσκεψής μου στους Δελφούς και στη Βοιωτία, όπως και τη δημοσιογράφο Άννα Σταφιδά από το Χρισσό, που πρώτη συνέβαλε πολύπλευρα στην έρευνά μου στη Φωκίδα και στη Βοιωτία.

Τέλος, ευχαριστώ πολύ κι εσάς, που μου κάνετε την τιμή να δημοσιεύσετε την ερευνητική μου πορεία στη Βοιωτία, ώστε να ενημερωθούν οι αναγνώστες σας για τη διέλευση των ηρώων τής Φρουράς τού Μεσολογγίου από τον τόπο σας».

Μάκης Εξαρχόπουλος

 

Πηγή: orchomenos-press.blogspot.com

26 Ιαν 2023

ΟΧΙ στο αιολικό πάρκο στον Αράκυνθο!

 c35

Από τις 31/3/2021 με ανακοίνωσή μας είχαμε αναγγείλει και καταγγείλει το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο.
Δυστυχώς αυτή την στιγμή το σχέδιο άλωσης του Αρακύνθου μπαίνει σε διαδικασία υλοποίησης με τεράστιες περιβαλλοντικές επιπτώσεις για το Μεσολόγγι και την ευρύτερη περιοχή του δήμου μας.

Αυτή την στιγμή βρίσκεται σε διαδικασία διαβούλευσης, Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας, εγκατεστημένης ισχύος 39,6MW και τα συνοδά του έργα (Οδοποιία – Διασύνδεση) στη θέση «Σγουρόβερκο», της Δ.Ε Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου, της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Το έργο αφορά την εγκατάσταση αιολικού πάρκου και σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας έξι (-6-) Ανεμογεννητριών ισχύος 6,6MW εκάστη, με διάμετρο ρότορα 155 μέτρα και ύψος πύργου 102,5 μέτρων στη θέση «Σγουρόβερκο»,του Αρακύνθου.
Οι πλησιέστεροι οικισμοί στην ευρύτερη περιοχή εγκατάστασης του έργου είναι τα Ελληνικά, το Άνω Κουδούνι, το Κάτω Κουδούνι, ο Άγιος Συμεών, ο Σχίνος, τα Πασπαλιαρέικα και τα Ξηραίικα.

Στην μελέτη περιλαμβάνονται τα παρακάτω έργα :
• Διανοίξεις μεγάλων δασικών δρόμων πολλών χιλιομέτρων για την μεταφορά, συντήρηση και διασύνδεση των ανεμογεννητριών.
• Κατασκευή τσιμεντένιων βάσεων 37 στρεμμάτων για τις βάσεις των ανεμογεννητριών.
• Παράπλευρα έργα οδοποιίας.
• Υπόγειο δίκτυο 5,2 χιλ. για την διασύνδεση των Α/Γ.
• Υπόγειες εγκαταστάσεις μήκους 30,5 χιλ. για τα καλώδια διασύνδεσης με τους υποσταθμούς.
• Υποσταθμός και εγκατάσταση οικίσκου ελέγχου.
• Κατασκευή τεχνικών έργων (-37- σωληνωτών οχετών) κλπ.

Η μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και η δημόσια διαβούλευση του έργου λήγει την Πέμπτη 23 Μαρτίου 2023.
Περισσότερα στοιχεία μπορούν να βρουν οι ενδιαφερόμενοι στην διεύθυνση :
https://eprm.ypen.gr/src/App/w1/1467 (απαιτείται εγγραφή του χρήστη με κωδικούς taxis)

Το έργο βρίσκεται εξ΄ ολοκλήρου εντός της Ειδικής Ζώνης Προστασίας(ΕΖΠ) GR2310010 – Όρος Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας και 1,9 χλμ. από την περιοχή Ζώνης Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) Gr2310015 – Δέλτα Αχελώου και εκβολές Ευήνου, Λιμνοθάλασσας
Μεσολογγίου-Αιτωλικού και εκβολές Ευήνου, νήσοι Εχινάδες, νήσος Πεταλάς, Δυτικός Αράκυνθος και στενά Κλεισούρας.

Το έργο αυτό μαζί με το επόμενο, που αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών εντός της λιμνοθάλασσα, θα επηρεάσουν άμεσα το μικροκλίμα και την ορνιθοπανίδα της περιοχής.

Το Μεσολόγγι αποψιλώθηκε απ΄ όλες τις δημόσιες υπηρεσίες του, η τριτοβάθμια εκπαίδευση βάλλεται από παντού και το Νοσοκομείο μας μετατρέπεται σταδιακά σε Kέντρο Yγείας.
Τώρα στο στόχαστρο συμφερόντων έχει μπει για τα καλά το τελευταίο μας οχυρό, που είναι το μοναδικό μας οικοσύστημα και ο βιασμός του περιβάλλοντος είναι προ των πυλών.
Θα το ανεχθούμε και αυτό αδιαμαρτύρητα ;

Εμείς πάντως ως παράταξη όχι και θα φέρουμε άμεσα το θέμα και στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Καλούμε τον Δήμο Μεσολογγίου, την Περιφέρεια Δ.Ε. τους συλλόγους και τους φορείς της πόλης, τους πολίτες που πονούν για την κατάντια του τόπου του, να βγουν από την νιρβάνα τους και να αντιδράσουν, διαφορετικά το μέλλον του Μεσολογγίου θα είναι ένα μικρό ψαροχώρι, ούτε καν γραφικό, που θα αναπολεί την ιστορία του.


ΤΕΕ – Παράρτημα Αιτωλοακαρνανίας:

11-6-2021

Μετά τη γνωμοδότηση της ΡΑΕ για την τοποθέτηση ανεμογεννητριών στο όρος Αρακύνθου, εντός της προστατευόμενης περιοχής NATURA η ΔΕ του ΤΕΕ Αιτωλοακαρνανίας αποφασίζει να στηρίξει την απόφαση του ΔΣ του Δήμου Αγρινίου, με την οποία δεν αποδέχεται την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε κανένα σημείο του όρους Αρακύνθου και προχωρά στην άσκηση ένδικων μέσων κατά της απόφασης της ΡΑΕ.

Είναι προφανές, ότι θα πρέπει να υπάρξει αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των τοπικών κοινωνιών σε έργα αξιοποίησης του αιολικού δυναμικού. Κάτι τέτοιο όμως, προϋποθέτει την ολοκλήρωση του νέου ειδικού χωρικού σχεδίου για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και τη μη θεώρησή τους ως απλές επενδύσεις, παραβλέποντας το γεγονός, ότι αποτελούν τεχνικά έργα, που πολλές φορές ξεπερνούν τη φέρουσα ικανότητα των περιοχών υποδοχής, ενώ παράλληλα δρομολογούνται χωρίς την αναγκαία διαβούλευση με φορείς και πολίτες.

Το ΤΕΕ σαφώς είναι υπέρ της ανάπτυξης των ΑΠΕ. Η χωροθέτησή τους όμως θα πρέπει να γίνεται με σεβασμό στις ιδιαιτερότητες και τη σημασία των περιοχών υποδοχής (π.χ. Natura 2000) και με γνώμονα το γεγονός ότι δεν είναι η εθνική περιβαλλοντική νομοθεσία που δημιουργεί κινδύνους για τις επενδύσεις αυτές, αλλά η απόκλιση από τις πρόνοιές της.

Στο πλαίσιο αυτό, το ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας ζητά :

Την εκπόνηση Ειδικού Πλαισίου Χωροταξίας ΑΠΕ με γνώμονα την αειφόρο ανάπτυξη, αντικαθιστώντας το σημερινό παρωχημένο χωροταξικό των ΑΠΕ.
Την άμεση διαβούλευση με την τοπική αυτοδιοίκηση, τους φορείς και τους πολίτες, με τη συμμετοχή της επιστημονικής κοινότητας της χώρας, για την εκπόνηση του παραπάνω χωροταξικού σχεδιασμού ΑΠΕ
Την ανάπτυξη των ΑΠΕ με κανόνες και σεβασμό στο φυσικό περιβάλλον και την ιστορική μνήμη κάθε τόπου


Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων:

9-6-2021

Ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων ως αρμόδιος οργανισμός για την διοίκηση και διαχείριση σε θέματα βιοποικιλότητας των περιοχών του δικτύου Natura 2000 ολόκληρης σχεδόν της Αιτωλοακαρνανίας όσο και του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Αιτωλικού, ήδη από τις 31 Μαρτίου 2021 έχει αποστείλει έγγραφό του προς την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, την Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών και την Διεύθυνση Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος & Βιοποικιλότητας του ΥΠΕΝ διατυπώνοντας τις ενστάσεις του για την χωροθέτηση αιολικών σταθμών στον ορεινό όγκο του Αρακύνθου. Έκτοτε έχουν διατυπώσει αρνητικές θέσεις ΟΤΑ, Φορείς και συλλογικότητες. Για την πληροφόρηση των πολιτών δημοσιεύουμε το περιεχόμενο της επιστολής μας με στόχο την ευαισθητοποίηση και την διαφύλαξη των περιοχών του δικτύου Natura 2000.

“Καθώς ενημερωθήκαμε από τον γεωπληροφοριακό χάρτη της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας ότι βρίσκεται σε διαδικασία αξιολόγησης η εγκατάσταση αιολικού σταθμού στην κορυφογραμμή του όρους Αράκυνθος σας ενημερώνουμε για τα παρακάτω :

1. Η εν λόγω περιοχή του προτιθέμενου ΑΣΠΗΕ βρίσκεται στον άμεσο ζωτικό χώρο της μίας εκ των τριών αναπαραγωγικών αποικιών του Όρνιου (Gyps fulvus) και του σημαντικότερου πληθυσμού του σ’ ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι δε είδος που περιλαμβάνεται στα παγκοσμίως απειλούμενα

2. Στον άμεσο χώρο του προτιθέμενου ΑΣΠΗΕ κουρνιάζει και ο σπανιότατος Μαυρόγυπας (συνημμένο 2) που πλέον επισκέπτεται τακτικά την περιοχή του Αρακύνθου αλλά και εμφανίζεται σταθερά και ο Χρυσαετός που αναπαράγεται και τρέφεται στη γύρω περιοχή. Το πρώτο είδος, σύμφωνα με τα πρόσφατα δεδομένα τηλεμετρίας που επισυνάπτουμε, όπως αυτά προκύπτουν από την συνεχή δορυφορική παρακολούθηση του είδους, θεωρούμε ότι χρησιμοποιεί την περιοχή του ΑΣΠΗΕ ως ενδεχόμενο χώρο φωλιάσματος (πυκνές κίτρινες γραμμές), το μοναδικό μετά την Δαδιά σε όλη την Βαλκανική χερσόνησο όπου το είδος έχει εξαφανισθεί.

3. Τα ως άνω είδη, όπως γνωρίζετε, περιλαμβάνονται στα πλέον ευάλωτα είδη πτηνών ως προς τη λειτουργία των ΑΣΠΗΕ

4. Ο Φορέας μας διεξάγει ιδιαίτερη προσπάθεια για τη διατήρηση των πτωματοφάγων και για το σκοπό αυτό λειτουργεί στην περιοχή του Αρακύνθου Πειραματικό Κλωβό Προσαρμογής ατόμων από περίθαλψη προς απελευθέρωσή τους. Επίσης προωθεί τη δημιουργία Χώρου Τροφοδοσίας Απειλουμένων Πτωματοφάγων επιδιώκοντας τη σταθεροποίηση του τοπικού πληθυσμού τους λόγω των διαφόρων πιέσεων που δέχεται. Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις αντίστοιχες δράσεις μας μπορείτε να πλοηγηθείτε στην ιστοσελίδα μας www.fdlmes.gr.

5. Το όρος Αράκυνθος αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας ( ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 (GR2310010) και διαθέτει σημαντικούς οικότοπους που υπάγονται στην διοίκηση και διαχείριση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων . Ενώ το φαράγγι του Παλιορόλακκα και τα στενά της Κλεισούρας αποτελούν Περιοχές Φύσης 2 Η του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου. Ως εκ των ανωτέρω, η δημιουργία ενός ΑΣΠΗΕ στον άμεσο ζωτικό τους χώρο δεν συνάδει ούτε με τις προσπάθειες της πολιτείας για τη διατήρηση του είδους σε πανελλήνια κλίμακα αλλά ούτε και με τη διεθνή νομοθεσία και υποχρεώσεις της χώρας μας που αφορούν την προστασία του είδους από τις όποιες απειλές περιλαμβανομένης και αυτής της εγκατάστασης και λειτουργίας ΑΣΠΗΕ.

Επομένως, θεωρούμε ότι θα πρέπει να ενημερώσετε σχετικά περί της ανωτέρω ασυμβατότητας τους σχετιζόμενους επενδυτές πριν προβούν σε περεταίρω ενέργειες (εκπόνηση τεχνικών και άλλων μελετών) και να προβείτε στα δέοντα ως προς την αναθεώρηση της όποιας αδειοδότησης περί αυτού του ΑΣΠΗΕ.»


Διαδικτυακή συλλογή υπογραφών:

https://secure.avaaz.org/community_petitions/el/ergatiko_kentro_mesologgioy_ohi_anemogennitries_sto_arakyntho/


Ψήφισμα Δημοτικού Συμβουλίου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου:

3-6-2021

Στις σημερινές εποχές καθίσταται απολύτως αναγκαία η μέγιστη ευαισθητοποίηση για την προστασία του περιβάλλοντος. Ταυτόχρονα είναι κοινώς παραδεκτό πως οι Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ) συμβάλλουν θετικά στην προστασία του περιβάλλοντος αντικαθιστώντας άλλες ρυπογόνες μορφές. Στον Αράκυνθο υπάρχει ένας περιβαλλοντικός πλούτος που είναι υποχρέωσή μας να προστατευθεί και να διατηρηθεί.

Λαμβάνοντας υπόψη την έκδοση βεβαιώσεων παραγωγής ενέργειας για εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΣΠΗΕ) στο όρος Αράκυνθος, εκφράζουμε την αντίθεση μας σε οποιαδήποτε επέμβαση τόσο στην κορυφογραμμή όσο και εν γένει στο βουνό του Αρακύνθου. Έχουμε χρέος ως κοινωνία να διαφυλάξουμε το φυσικό μας περιβάλλον από αλόγιστες παρεμβάσεις, αποψίλωση των δασών και ρύπανση. Το οφείλουμε πάνω από όλους, στα παιδιά μας.

Με μια ενδεχόμενη εγκατάσταση Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας θα υπάρξει κατάφωρη υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος, τόσο όταν θα είναι σε λειτουργία αλλά και κατά τη διάρκεια των εργασιών για την τοποθέτηση τους. Για να ανέβουν στο βουνό τα εν λόγω μηχανήματα, προκαλούνται μεγάλες επεμβάσεις στο φυσικό τοπίο.

Παράλληλα ο χρόνος ζωής τους είναι 25 έτη, όμως η παραμονή τους στο βουνό πιθανώς να είναι πλέον αυτών των ετών, αφού δεν συμφέρει τις εταιρείες να κατεβάσουν τα μηχανήματα. Άρα σε λίγα χρόνια, οι εγκαταστάσεις των 200 και πλέον μέτρων ύψος θα είναι όγκοι σκουπιδιών.

Η αντίθεσή μας στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στο όρος Αράκυνθος είναι ριζική για τους παρακάτω λόγους:

α) Το όρος Αράκυνθος αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 (GR2310010) και διαθέτει σημαντικούς οικοτόπους που υπάγονται στην διοίκηση και διαχείριση του Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων. Ενώ το φαράγγι του Παλιορόλακκα και τα στενά της Κλεισούρας αποτελούν Περιοχές Φύσης 2Η του Εθνικού Πάρκου Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου.

β) Απώλεια της βιοποικιλότητας και διατάραξη της πανίδας – χλωρίδας, άρα της τροφικής αλυσίδας,

γ) Δεν συγκλίνουν με τους στόχους του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου για οικοτουριστική ανάπτυξη μιας και διαθέτει πλήθος φυσικών πόρων γι’ αυτό το σκοπό (μονοπάτι Εξοδιτών, Δάσος καστανιάς, θρησκευτικός τουρισμός, καταφύγια)

δ) Απαιτείται να γίνει καθορισμός χρήσεων γης και ενεργειακός σχεδιασμός,

ε) Η εν λόγω περιοχή βρίσκεται στον άμεσο ζωτικό χώρο της μίας εκ των τριών αναπαραγωγικών αποικιών του Όρνιου (Gyps fulvus) και του σημαντικότερου πληθυσμού του σε ολόκληρη την Ηπειρωτική Ελλάδα. Είναι δε είδος, που περιλαμβάνεται στα παγκοσμίως απειλούμενα. Επίσης στην περιοχή κουρνιάζει και ο σπανιότερος Μαυρόγυπας που πλέον επισκέπτεται τακτικά την περιοχή του Αρακύνθου αλλά και εμφανίζεται σταθερά και ο Χρυσαετός που αναπαράγεται και τρέφεται στη γύρω περιοχή.

ζ) “Στην περιοχή του Αρακύνθου λειτουργεί Πειραματικός Κλωβός Προσαρμογής όρνιων από περίθαλψη προς απελευθέρωσή τους. Επίσης προωθείται η δημιουργία Χώρου Τροφοδοσίας Απειλουμένων Πτωματοφάγων επιδιώκοντας τη σταθεροποίηση του τοπικού πληθυσμού τους, λόγω των διαφόρων πιέσεων που δέχεται. Η δημιουργία ενός ΑΣΠΗΕ στον άμεσο ζωτικό τους χώρο δεν συνάδει ούτε με τις προσπάθειες της πολιτείας για τη διατήρηση του είδους σε πανελλήνια κλίμακα αλλά ούτε και με τη διεθνή νομοθεσία και υποχρεώσεις της χώρας μας που αφορούν την προστασία του είδους από τις όποιες απειλές περιλαμβανομένης και αυτής της εγκατάστασης και λειτουργίας Αιολικών Σταθμών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας”. (πηγή: Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας και Ακαρνανικών Ορέων”).

Για όλους τους παραπάνω λόγους τασσόμαστε ΚΑΤΑ της εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο όρος Αράκυνθος.
• Καλούμε κάθε αρμόδια αρχή και κάθε επενδυτή να προβεί στα δέοντα ως προς την αναθεώρηση της όποιας αδειοδότησης.
• Αποφασίζουμε να ασκήσουμε όλα τα ένδικα μέσα σε κάθε διοικητικό στάδιο της εν λόγω εγκατάστασης.
• Καλούμε κάθε ενεργό πολίτη και φορέα να ενώσει την φωνή του και να αγωνιστεί για την προστασία του Αρακύνθου.


ΣΥΡΙΖΑ Μεσολογγίου:

4-6-2021

Η περιβαλλοντική υποβάθμιση και η κλιματική κρίση αποτελούν μία από τις μεγαλύτερες μάστιγες της εποχής μας με οδυνηρές συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη η Ευρωπαϊκή Ένωση μετά την εφαρμογή της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας (European Green Deal), αλλά και άλλοι διεθνείς οργανισμοί και χώρες λαμβάνουν μέτρα για την αναστροφή αυτής της κατάστασης.

Δυστυχώς στη χώρα μας, η κυβέρνηση της ΝΔ ενώ στη θεωρία μεριμνά για την προστασία του περιβάλλοντος, στην πράξη με διαδοχικές νομοθετικές ρυθμίσεις επιδεινώνει το πρόβλημα προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων, επιτρέποντας περιβαλλοντικές αυθαιρεσίες και ανάπτυξη επιχειρηματικής δραστηριότητας ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές Natura.

Βασική παράμετρος της συζήτησης για την αντιμετώπιση της περιβαλλοντικής και κλιματικής κρίσης, αποτελεί η αναζήτηση ήπιων και εναλλακτικών μορφών ενέργειας. Στο πλαίσιο της απαραίτητης μετάβασης στο μοντέλο της πράσινης οικονομίας, η χρήση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) προκύπτει ως αναγκαία συνθήκη.

Όμως, βασική αρχή για την εγκατάσταση και λειτουργία των ΑΠΕ, δεν μπορεί παρά να αποτελεί η απόλυτη προστασία περιβαλλοντικά ευαίσθητων περιοχών. Σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να γίνει ανεκτή η εγκατάσταση ΑΠΕ που τελικά θα προκαλέσουν μεγαλύτερα περιβαλλοντικά προβλήματα από αυτά που καλούνται να αντιμετωπίσουν υπονομεύοντας το μέλλον των επόμενων γενιών. Η ορθή ανάπτυξη των ΑΠΕ στη χώρα μας οφείλει να γίνει με σύγχρονους κανόνες, δηλαδή με Ειδικό Χωροταξικό Πλαίσιο για τις ΑΠΕ, και με θεσμοθετημένες τις χρήσεις γης στις περιοχές Natura 2000. Δυστυχώς με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, έχει καθυστερήσει η διαβούλευση και νομοθέτηση του νέου χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ

Ο Δήμος Ι.Π. Μεσολογγίου αποτελείται σε μεγάλο τμήμα του από προστατευόμενες περιοχές Νatura. Οι υγροβιότοποι Μεσολογγίου – Αιτωλικού είναι σπάνιας ομορφιάς και χαρακτηρίζονται από τους σημαντικότερους σε παγκόσμιο επίπεδο. Χωρίς σεβασμό και προστασία του περιβάλλοντος δεν υπάρχει μέλλον για την περιοχή μας. Σε αυτό το πλαίσιο οποιαδήποτε έγκριση είτε αιολικών είτε φωτοβολταϊκών πάρκων προϋποθέτει την απαρέγκλιτη προστασία του οικοσυστήματος και την αναγκαία δημόσια διαβούλευση.

Η προαναγγελθείσα εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο, εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000, έχει προκαλέσει ήδη την εύλογη αντίδραση συλλογικών και επιστημονικών φορέων. Καλούμε τους αρμόδιους φορείς να αναθεωρήσουν τη στάση τους πριν οδηγηθούμε σε ανεπανόρθωτες καταστάσεις.

Από τη άλλη, η χωροθέτηση του έργου της δημιουργίας Ενεργειακής Κοινότητας, στο κτήμα «Polder» ανατολικά της πόλης του Μεσολογγίου, δημιουργεί έντονο προβληματισμό και διχάζει την τοπική κοινωνία. Δεν υπάρχει αμφιβολία, ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο απολύτως αναγκαίο για την περιοχή και ιδίως για τον αγροτικό κόσμο. Όμως η χωροθέτησή του δίπλα στη λιμνοθάλασσα, μια ανάσα από τον πολεοδομικό ιστό της πόλης και σε γη υψηλής παραγωγικότητας εγείρει εύλογες αντιδράσεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Μεσολογγίου, καλεί τον Δήμαρχο Ι.Π. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον συμπολίτη μας υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, να σταματήσουν να παίζουν κρυφτό και να επιδίδονται στο γνωστό «πινγκ – πονγκ» ευθυνών. Τους καλούμε να προχωρήσουν άμεσα σε πλήρη ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της συγκεκριμένης επένδυσης, καθώς και για την ύπαρξη εναλλακτικών προτάσεων.

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, στις 5/6/2021, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ διατυπώνει με απόλυτη ευκρίνεια τις θέσεις του:
– Σεβόμαστε και προστατεύουμε το περιβάλλον.
– Αγωνιζόμαστε για τη βιώσιμη ανάπτυξη.
– Λέμε ναι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες.
– Λέμε όχι στην άναρχη χωροθέτηση.
– Λέμε όχι στην άνωθεν επιβολή προειλημμένων αποφάσεων χωρίς ειλικρινή διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Μόνο μέσα από σοβαρή χωροθέτηση και ανοιχτές και δημοκρατικές διαδικασίες διαβούλευσης, είναι δυνατή η κοινωνική συμφωνία και η αποδοχή της αλλαγής του παραγωγικού μοντέλου της περιοχής μας. Ζητούμενο για όλους μας αποτελεί η ενεργειακή δημοκρατία, η διασφάλιση με άλλα λόγια της ενεργειακής μετάβασης με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με την κοινωνία σε ενεργό και όχι παθητικό ρόλο.


Δήλωση του Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμά, περί του Αιολικού Πάρκου στο Όρος Αράκυνθος:

3-6-2021

Σήμερα Πέμπτη 3η Ιουνίου 2021, κατόπιν της ενημερώσεως που είχε από τους αρμοδίους φορείς περί του σοβαρού ζητήματος της εγκαταστάσεως Αιολικού Πάρκου στο όρος Αράκυνθος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. Κοσμάς προέβη στην ακόλουθη δήλωση:

« Οι φορείς της Ιεράς Πόλεως και της περιοχής Μεσολογγίου έχουν ήδη καταθέσει τις αντιδράσεις τους για το σοβαρό ζήτημα που έχει προκύψει και δηλώνω ότι τασσόμαστε και εμείς υπέρ των αποφάσεων τους, ενάντια στην προσπάθεια να τοποθετηθεί Αιολικό Πάρκο στο όρος Αράκυνθος.

» Επίσης έχοντας γνώση της αποφάσεως του Δημοτικού Συμβουλίου Δήμου Αγρινίου για την εκ μέρους τους κατάθεση ενστάσεως ώστε να μη προχωρήσει η εγκατάσταση του εν λόγω αιολικού σταθμού, αλλά και των αντιδράσεων των κατοίκων της περιοχής του Αρακύνθου, ενώνουμε κι εμείς τη φωνή μας με τις διαμαρτυρίες της τοπικής κοινωνίας.

» Οι χωρίς σεβασμό βίαιες επεμβάσεις, σ’ ένα τόπο με ιστορική και θρησκευτική αναφορά για την Ιερά Μητρόπολή Αιτωλίας και Ακαρνανίας, δεν βοηθούν καθόλου στην μεγάλη ιστορική αξία της περιοχής του Ζυγού, όρους Αρακύνθου, που εκτείνεται από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών συνδέοντας την περιοχή με την ιστορία των Εξοδιτών του Μεσολογγίου και τον οπλαρχηγό καπετάνιο του Ζυγού Δημήτριο Μακρή, αλλά και από την ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου Ελληνικών, μέσα στο δάσος της Βελανιδιάς, μέχρι την Ιερά Μονή Παναγίας Ελεούσης στο φαράγγι της Κλεισούρας και το ιστορικό Κελί των αγωνιστών του 1821 στην Ιερά Μονή Παναγίας Κατερινούς Μακρυνείας.

» ¨Όταν γνωρίζουμε ότι η περιοχή είναι κατάσπαρτη από αρχαία μνημεία (παλαιών πόλεων και σημαντικών τόπων) στους πρόποδες του Αρακύνθου, θα ήταν παράληψη να μην αναφερθώ ιδιαιτέρως στον θρησκευτικό χώρο του ιστορικού σπηλαίου του Αγίου Νικολάου του Κρεμαστού, όπου τελείται κάθε χρόνο η Θεία Λειτουργία με την παρουσία των πιστών μας, οι οποίοι αγαπούν τόσο πολύ τον Άγιο που φτάνουν στον ιερό αυτό τόπο κυριολεκτικά με κίνδυνο της ζωής τους.

» Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι οφείλουμε σεβασμό σ’ αυτόν τον ορεινό όγκο που διαθέτει δασώδεις εκτάσεις και αποτελεί καταφύγιο από άγρια ζώα και προστατευόμενα είδη πτηνών. Ο συντοπίτης μας Άγιος Κοσμάς ο Αιτωλός μιλούσε για τον σεβασμό μας προς στα δένδρα, προς όλη την Κτίση – τα έργα του Δημιουργού μας Τριαδικού Θεού, γιατί διαφορετικά είμαστε υπεύθυνοι εμείς για τα αρνητικά στοιχεία που προκύπτουν.

» Εύχομαι οι συντονισμένες ενέργειες που γίνονται από τους τοπικούς φορείς να έχουν αίσιο αποτέλεσμα, να επιτευχθούν οι αγώνες τους, ώστε ο τόπος να παραμένει ελεύθερος και να αναπτύσσεται όπως του αξίζει ».


Eργατοϋπαλληλικο Κέντρο Ι.Π. Μεσολογγίου:

31-5-2021

Η Διοίκηση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Ι.Π. Μεσολογγίου, δηλώνει την καθολική της αντίθεσή στην εγκατάσταση βιομηχανικών ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο.

Ο Αράκυνθος βρίσκεται εντός της Ζώνης Ειδικής Προστασίας του Δικτύου Natura 2000 και διαθέτει σημαντικούς οικοτόπους (στενά Κλεισούρας, φαράγγι Παλιορόλακα). Διαθέτει την αποικία του σημαντικότερου πληθυσμού όρνιων σε όλη την ηπειρωτική Ελλάδα, καθώς και το πρόγραμμα πειραματικού κλωβού προσαρμογής.

Επίσης ο Αράκυνθος αποτελεί σημείο ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής αναφοράς για την ευρύτερη περιοχή μας. Διαθέτει πλήθος αρχαίων μνημείων στους πρόποδες του (Αρχαία Αλίκυρνα), καθώς και την ιστορική Ιερά Μονή του Αγίου Συμεώνος, τον τόπο αναφοράς των Εξοδιτών και χώρο τέλεσης του λαϊκού μας πανηγυριού.

Κάθε ενέργεια εγκατάστασης ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο θα μας βρει αντιμέτωπους. Θα είμαστε δυναμικά παρόντες, ώστε να αποτρέψουμε την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος, την απώλεια της βιοποικιλότητας και την αλλοίωση της ιστορικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς.
Δεν είμαστε κατά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), αλλά κατά της ανεξέλεγκτης και δίχως κανόνες τοποθέτησης τους. Η κυβέρνηση οφείλει άμεσα να προχωρήσει στη διαβούλευση και νομοθέτηση νέου χωροταξικού πλαισίου για τις ΑΠΕ.

Καλούμε τους Δημάρχους του Νομού Αιτωλοακαρνανίας και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, να προβούν στις απαραίτητες ενέργειες για την αποτροπή αυτού του εγκλήματος, έστω και την ύστατη τούτη ώρα.


Με σκοπό την ενεργοποίηση όλων των φορέων για την προστασία του βουνού “Αράκυνθος” από εγκατάσταση ανεμογεννητριών, το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου κάνει δημόσια πρόσκληση σε όλους τους φορείς του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και Αγρινίου να τοποθετηθούν δημόσια για το συγκεκριμένο ζήτημα.

Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου με την υπ’ αριθμ. 6/2021 απόφαση του γνωμοδοτεί αρνητικά για την ενδεχόμενη εγκατάσταση. Δείτε εδώ την απόφαση στην οποία αναφέρονται αναλυτικά οι λόγοι: https://drive.google.com/file/d/1yYRKkc4aLILShxb5iS0x9Lh9UrlNJG78/view?usp=sharing

Δείτε το απόσπασμα της συνεδρίασης του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου για το συγκεκριμένο θέμα: https://youtu.be/-QahyKj0IGA

Ο αγώνας για την προστασία του Αράκυνθου οφείλει να είναι συντεταγμένος και καθολικός. Τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν και η αντίδραση χρειάζεται να είναι άμεση.

25-5-2021

Εκ του Συμβουλίου Κοινότητας Μεσολογγίου


Εμποροβιομηχανικός σύλλογος Ι.Π. Μεσολογγίου

20-5-2021

Ο Εμποροβιομηχανικός Σύλλογος Μεσολογγίου πληροφορήθηκε για την έκδοση από πλευράς Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) δύο βεβαιώσεων παραγωγού ενέργειας σε εταιρείες για την εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο, η μία εκ των οποίων αφορά τη θέση «Ζυγός» εντός των ορίων του Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου.

Θεωρούμε τη συγκεκριμένη τοποθεσία εντελώς ακατάλληλη για την υλοποίηση ενός ενεργειακού έργου με περιορισμένο αναπτυξιακό όφελος, το οποίο θα έβαζε εμπόδια στο μακροπρόθεσμο όραμα της πόλης του Μεσολογγίου για την οικοτουριστική αξιοποίηση του Αράκυνθου, ενός ορεινού όγκου που διαθέτει απείρου κάλλους δασώδεις εκτάσεις και αποτελεί καταφύγιο για δεκάδες προστατευόμενα είδη πτηνών.

Επιπλέον, πρέπει να τονίσουμε τη μεγάλη ιστορική και συναισθηματική αξία που έχει για τους Μεσολογγίτες η περιοχή του Αράκυνθου που εκτείνεται γύρω από το μοναστήρι του Αγίου Συμεών, και η οποία περιλαμβάνει το διάσελο του Ζυγού. Σε αυτά τα δύσβατα μονοπάτια ήταν που οι Έλληνες πολεμιστές έδωσαν μάχη με τις Τουρκο-αιγυπτιακές δυνάμεις κατά την πολύχρονη πολιορκία της πόλης και αμέσως μετά την Έξοδο του Μεσολογγίου.

Ως εκ τούτου, ο Σύλλογός μας καλεί τους Δήμους Ι.Π. Μεσολογγίου και Αγρινίου να προβούν σε συντονισμένες ενέργειες μαζί με τους τοπικούς φορείς, προκειμένου να επιτευχθεί η ματαίωση αυτού του έργου, το οποίο έχει μεν έναν πρόσκαιρο αναπτυξιακό χαρακτήρα, αλλά στην ουσία κινείται αντίθετα προς τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του τόπου μας.

Με δεδομένο, δε, ότι υπάρχουν μόλις 30 μέρες προθεσμία μετά τη δημοσίευση των βεβαιώσεων στο σύστημα Διαύγεια, στις 7 και 11 Μαϊου, για την υποβολή ενστάσεων, καλούμε τους δημάρχους Μεσολογγίου, κ. Κωνσταντίνο Λύρο και Αγρινίου, κ. Γεώργιο Παπαναστασίου, να κινήσουν άμεσα τις σχετικές διαδικασίες, προκειμένου να προσβληθούν οι αποφάσεις της ΡΑΕ και να μην γεμίσουν οι κορυφογραμμές του Αράκυνθου με ανεμογεννήτριες.


Συνδυασμός “Για την Κοινότητα Μεσολογγίου”

19-5-2021

Έφτασε η στιγμή να υπερασπιστούμε τον Αράκυνθο!

Δυστυχώς στις 7/05/21 και στις 11/05/21, όπως πληροφορούμαστε από το σύστημα Διαύγεια της ΡΑΕ, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας εξέδωσε δύο βεβαιώσεις παραγωγού ενέργειας σε δύο εταιρείες για εγκατάσταση ανεμογεννητριών στον Αράκυνθο (ΑΔΑ:Ω5ΣΦΙΔΞ-Χ9Ν και ΑΔΑ:ΡΟΓΙΙΔΞ-ΑΚΚ https://bit.ly/3u4ucw8 και https://bit.ly/33QF0Dk).

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 6 ανεμογεννήτριες στην περιοχή ΖΥΓΟΣ της δημοτικής ενότητας Ιερής Πόλης Μεσολογγίου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και 15 ανεμογεννήτριες στην περιοχή ΣΓΟΥΡΟΒΕΡΚΟ της δημοτικής ενότητας Αρακύνθου του Δήμου Αγρινίου.

Οφείλουμε να προσφύγουμε άμεσα κατά των αποφάσεων, πριν είναι αργά.

Το περιθώριο που μας δίνεται για να πραγματοποιηθεί η προσφυγή είναι 30 ημέρες από τη δημοσίευσή τους!

Ο συντεταγμένος αγώνας που πραγματοποιήθηκε πριν λίγους μήνες, για τη προστασία της Βαράσοβας από ανεμογεννήτριες, οφείλει να αποτελέσει παράδειγμα και για την δική μας περίπτωση.

Καλούμε τον Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, τον Δήμο Αγρινίου, τον Φορέα Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων, την Μητρόπολη και κάθε φορέα, σύλλογο, ενεργό πολίτη να αναλάβουν πρωτοβουλία, πραγματοποιώντας άμεσα τις απαραίτητες ενέργειες και προχωρώντας στην προσβολή των αποφάσεων έγκαιρα!

Το Συμβούλιο Κοινότητας Μεσολογγίου έχει ταχθεί με απόφασή του κατά των συγκεκριμένων έργων (5/04/2021) και ο Φορέας Διαχείρισης Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου και Ακαρνανικών Ορέων ήδη με το υπ’αριθμ. 12621/31-3-2021 έγγραφο του, προς την ΡΑΕ αναφέρει αναλυτικά τους λόγους για τους οποίους η εγκατάσταση ανεμογεννητριών είναι ασύμβατη με την περιοχή (το όρος Αράκυνθος αποτελεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας (ΖΕΠ) του δικτύου Natura 2000 (GR2310010), διαθέτει σημαντικούς οικοτόπους και εκεί κουρνιάζουν σημαντικά και απειλούμενα είδη πτηνών)

Η προστασία του Αράκυνθου είναι υποχρέωση που έχουμε επωμιστεί για τα παιδιά μας.
Τέτοια έργα δεν προσδίδουν στην ενεργειακή μας επάρκεια παρά μόνο υποβαθμίζουν το φυσικό μας περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.


Δημοτική Παράταξη Ι.Π. Μεσολογγίου «Συμμαχία για το μέλλον»

31-3-2021

Καταγγέλλουμε τις πρόδρομες εργασίες, για την εγκατάσταση Αιολικού Πάρκου βιομηχανικού τύπου στον Αράκυνθο.
Στην κορυφογραμμή του Αρακύνθου στο ύψος του ΧΥΤΑ, έχουν ήδη τοποθετηθεί ανεμόμετρα και όλος ο συνοδός εξοπλισμός, ενέργειες που προηγούνται της εγκατάστασης ανεμογεννητριών.

Με τον τελευταίο αντί-περιβαλλοντικό νόμο σχεδιάζεται η εγκατάσταση 5.514 ανεμογεννητριών σε περιοχές Νatura και η καταστροφή είναι προ των πυλών.

Δεν πρέπει να επιτρέψουμε το έγκλημα που άρχισε με την καταστροφή της Κλόκοβας, συνεχίστηκε με την απόπειρα στην Βαράσοβα και συνεχίζεται με την περιοχή του Αρακύνθου, από τον Άγιο Συμεών έως την κοινότητα Μουσούρων.
Εάν το επιτρέψουμε, υπογράφουμε την υποβάθμιση ενός από τους μεγαλύτερους υδροβιότοπους της Ευρώπης, καταστρέφουμε τον στρατηγικό σχεδιασμό του δήμου μας, για ήπια οικοτουριστική ανάπτυξη.

Καταστρέφεται ένα από τα ωραιότερα δάση βελανιδιάς στην Νότια Ελλάδα, τα ορειβατικά και ποδηλατικά μονοπάτια, καθώς και το υπό ανάδειξη και μεγάλης ιστορικής αξίας, μονοπάτι των εξοδιτών.

Αν επιτρέψουμε τις εγκαταστάσεις των ανεμογεννητριών, θα πρέπει να ξεχάσουμε, τα όρνια του Αρακύνθου, τους Ερωδιούς, τα Φλαμίνγκος, τους Κορμοράνους, τους Τσικνιάδες και τα υπόλοιπα αποδημητικά πουλιά της λιμνοθάλασσας, υπογράφοντας την μόνιμη απαξίωση του δήμου μας.

Ως εκ τούτου, καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο του δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου, όλους τους θεσμικούς παράγοντες, τους συλλόγους και την τοπική κοινωνία, να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση, να δηλώσουν την αντίθεσή τους και να πάρουν έγκαιρα, αποφάσεις καταδίκης, κατά του σχεδιαζόμενου εγκλήματος, ώστε να αποφευχθεί η καταστροφή.

Μεσολόγγι: Έστειλαν περιπολικό στο σπίτι γιατρού για να αναλάβει εφημερία στο νοσοκομείο

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε ο Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας, κατήγγειλε πως την περασμένη Παρασκευή 20 Ιανουαρίου περιπολικό επισκέφθηκε σπίτι γιατρού προκειμένου να την «εξαναγκάσει», όπως αναφέρει, να αναλάβει εφημερία στο Νοσοκομείου του Μεσολλογίου.

Στην τοποθέτησή του ο Ιατρικός Σύλλογος Αιτωλοακαρνανίας κάνει λόγο για «υποστελέχωση, ελλείψεις προσωπικού και κύμα παραιτήσεων ιατρών», όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα agriniopress.gr.

Επίσης, αναφέρει πως «σε αυτά τα προβλήματα η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6η Υ.Π.Ε προτάσσουν τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών από τα γειτονικά Κέντρα Υγείας με αποκορύφωμα την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου να εξαναγκάσουν συνάδελφο σε εφημερία με την διαδικασία του «εντέλλεσθε» στέλνοντας περιπολικό του Α.Τ. Γαβαλούς στην οικία της».

 Μεσολόγγι: Έστειλαν περιπολικό στο σπίτι γιατρού για να αναλάβει εφημερία στο νοσοκομείο

Η ανακοίνωση:

«Οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού τις οποίες αντιμετωπίζουν τα δημόσια νοσοκομεία δημιουργούν πολλά προβλήματα που είναι πιο έντονα κυρίως στην επαρχία. Οι γενικές εφημερίες μοιάζουν με πεδίο μάχης ενώ το προσωπικό των νοσοκομείων κάνει καθημερινά υπερπροσπάθειες να ανταπεξέλθει στις ελλείψεις και τις ανάγκες των ασθενών καθώς και στις πολύωρες υπερωρίες.

Οι εντάσεις της εργασίας, οι απλήρωτες εφημερίες, οι άσχημες συνθήκες εργασίας, οι ελάχιστοι ειδικευόμενοι που “τρέχουν” πανικόβλητοι είναι οι κυριότερες πληγές του συστήματος υγείας.

Τα ελληνικά νοσοκομεία πρέπει να επιτέλους να εκσυγχρονιστούν και να λειτουργήσουν όπως όλες οι σύγχρονες νοσοκομειακές μονάδες της Ευρώπης. Η τραγική κατάσταση που επικρατεί προσβάλει το ελληνικό δημόσιο και τον Έλληνα πολίτη.

Οι κενές οργανικές θέσεις γιατρών στα νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ είναι 5.500, με δεδομένο όμως ότι οι οργανισμοί των νοσοκομείων είναι παρωχημένοι, υπολογίζεται ότι για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες απαιτούνται 8.500 γιατροί.

Σε ό,τι αφορά στο νοσηλευτικό, διοικητικό και λοιπό προσωπικό, οι κενές οργανικές θέσεις είναι 25.000 και οι στοιχειώδεις ανάγκες υπολογίζονται σε 35.000.

Στο μεταξύ κύμα παραιτήσεων παρατηρείται και στο μόνιμο ιατρικό προσωπικό, ως αποτέλεσμα της υπερεργασίας της υποστελέχωσης και των χαμηλών αποδοχών.

Πανομοιότυπη κατάσταση επικρατεί και στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

Υποστελέχωση, ελλείψεις προσωπικού και κύμα παραιτήσεων ιατρών. Σαν λύση σε αυτά τα προβλήματα η διοίκηση του Νοσοκομείου και της 6η Υ.Π.Ε προτάσσουν τις συνεχείς μετακινήσεις ιατρών από τα γειτονικά Κέντρα Υγείας με αποκορύφωμα την Παρασκευή 20 Ιανουαρίου να εξαναγκάσουν συνάδελφο σε εφημερία με την διαδικασία του “εντέλλεσθε ” στέλνοντας περιπολικό του Α.Τ. Γαβαλούς στην οικία της.

Η παραπάνω ενέργεια είναι απαράδεκτη και μας θίγει ΟΛΟΥΣ ως ιατρούς και ως ευνομούμενους πολίτες.

Με αντιδημοκρατικές διαδικασίες και εμβαλωματικές μετακινήσεις δεν λύνεται το πρόβλημα της υποστελέχωσης του Νοσοκομείου Μεσολογγίου.

Θα πρέπει ΑΜΕΣΑ να “τρέξουν” οι διαδικασίες. Το να προκηρυχθούν οι θέσεις δεν σημαίνει ότι λύθηκε το πρόβλημα. Μια πρόσληψη μετράει από τη στιγμή που ο γιατρός θα πιάσει δουλειά στο νοσοκομείο.

Στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το Νοσοκομείο Μεσολογγίου ,θα μας βρείτε όλους απέναντί σας.

ΙΑΤΡΙΚΟ και ΝΟΣΗΛΕΥΤΙΚΟ προσωπικό καθώς και σύσσωμη την ΚΟΙΝΩΝΙΑ του Μεσολογγίου».

 

https://www.newsbeast.gr/

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More