Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

23 Μαρ 2013

Ο ελληνικός καφές «διαβατήριο» μακροζωίας

Ο ελληνικός καφές «διαβατήριο» μακροζωίαςΥπερέχει των άλλων ειδών καφέ σύμφωνα με ελληνική μελέτη που διεξήχθη σε Ικαριώτες
Ο πλούσιος σε πολυφαινόλες και μέτριος σε ποσότητα καφεΐνης ελληνικός καφές φαίνεται ότι ενισχύει τη μακροζωία, σύμφωνα με μελέτη που διεξήχθη σε κατοίκους της Ικαρίας



Ο ελληνικός καφές συμβάλλει στη μακροζωία και στην καλή υγεία, σύμφωνα με ελληνική μελέτη που έγινε στην Ικαρία, εστιάζοντας στα μυστικά της καλής ζωής των κατοίκων του νησιού.

Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη εστιάζει στην Ικαρία, αφού το ακριτικό νησί συγκαταλέγεται στον κατάλογο με τα υψηλότερα ποσοστά υπερηλίκων του κόσμου.

Δεκαπλάσια ικαριώτικα ποσοστά μακροζωίας

Σύμφωνα με δημογραφικά στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, ενώ στην Ευρώπη μόνο το 0,1% του πληθυσμού ζει πάνω από 90 χρόνια, στην Ικαρία το ποσοστό αυτό είναι δεκαπλάσιο, με ταυτόχρονη διατήρηση καλής ποιότητας ζωής.

Οι ερευνητές της Α’ Καρδιολογικής Κλινικής του «Ιπποκράτειου» Νοσοκομείου και του Εργαστηρίου Βιολογικής Χημείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, εκπονούν διαρκή μελέτη για την καταγραφή των κλινικών και παρακλινικών χαρακτηριστικών, καθώς και των συνηθειών των κατοίκων της Ικαρίας, μέσης και προχωρημένης ηλικίας, προκειμένου να εξηγήσουν πώς ο τρόπος ζωής στο νησί δρα προστατευτικά έναντι των καρδιαγγειακών και νεοπλασματικών νοσημάτων.

Ο καφές και η υγεία του ενδοθηλίου

Σε δημοσίευση που έκαναν στο επιστημονικό έντυπο Vascular Medicine, ο επίκουρος καθηγητής Γεράσιμος Σιάσος και ο καθηγητής Χριστόδουλος Στεφανάδης, εστίασαν την προσοχή τους στην επίπτωση που έχει η τακτική κατανάλωση του καφέ στην υγεία του ενδοθηλίου, του ζωτικού στρώματος των κυττάρων στην εσωτερική επιφάνεια των αιμοφόρων αγγείων.

Το ενδοθήλιο επηρεάζεται αρνητικά από τη γήρανση και άλλους παράγοντες, όπως το κάπνισμα.

Οι ερευνητές έδωσαν έμφαση στον καφέ, επειδή άλλες πρόσφατες μελέτες έδειξαν ότι ακόμα και η μέτρια κατανάλωσή του μπορεί να μειώσει ελαφρά τον κίνδυνο παθήσεων της στεφανιαίας αρτηρίας, ενώ μπορεί και να λειτουργεί προστατευτικά για το ενδοθήλιο.

Η μελέτη αφορούσε ένα δείγμα 71 ανδρών και 71 γυναικών σε σύνολο 673 μονίμων κατοίκων της Ικαρίας, ηλικίας άνω των 65 ετών. Οι ερευνητές κατέγραψαν την υγεία των 142 κατοίκων και τη συσχέτισαν με τις διατροφικές και άλλες συνήθειές τους, μεταξύ των οποίων η κατανάλωση καφέ. Η μεγάλη πλειονότητα (87%) έπινε καθημερινά τον παραδοσιακό ελληνικό καφέ.

Οι αναλύσεις έδειξαν ότι όσοι έπιναν τακτικά ελληνικό καφέ, είχαν καλύτερη λειτουργία του ενδοθηλίου σε σχέση με όσους έπιναν άλλα είδη καφέ. Ακόμα και στους ηλικιωμένους που είχαν υψηλή αρτηριακή πίεση, η κατανάλωση ελληνικού καφέ σχετιζόταν με καλύτερη κατάσταση του ενδοθηλίου των αρτηριών.

Η υπεροχή του ελληνικού καφέ

«Ο βραστός ελληνικός καφές, που είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες και αντιοξειδωτικά και ο οποίος περιέχει μέτρια ποσότητα καφεΐνης, φαίνεται να παρέχει περισσότερα οφέλη σε σχέση με άλλα είδη καφέ», σύμφωνα με τον δρα Σιάσο.

Η νέα έρευνα έρχεται να προσθέσει νέα στοιχεία στη σχέση διατροφής και υγείας της καρδιάς, αν και, σύμφωνα με τους ερευνητές, χρειάζονται και άλλες μελέτες για να διευκρινιστούν οι ακριβείς μηχανισμοί μέσω των οποίων ο ελληνικός καφές ασκεί την προστατευτική δράση του για την καρδιαγγειακή υγεία.

Αλλες δύο μελέτες δείχνουν τα οφέλη του καφέ (γενικώς)

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι δύο ακόμα νέες έρευνες αναδεικνύουν τη συμβολή του καφέ (αν και όχι κατ' ανάγκη του ελληνικού) στην καλή υγεία.

Η πρώτη, που έγινε από ιάπωνες ερευνητές και δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο «Stroke», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο καφές και το πράσινο τσάι μειώνουν τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου. Η έρευνα αφορούσε 83.200 ανθρώπους ηλικίας 45 έως 74 ετών, οι οποίοι είχαν τεθεί υπό ιατρική παρακολούθηση επί 13 χρόνια.

Όσο περισσότερο καφέ και πράσινο τσάι έπιναν οι συμμετέχοντες, τόσο μειωνόταν ο κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου. Όσοι έπιναν τουλάχιστον ένα φλιτζάνι καφέ την ημέρα, είχαν περίπου 20% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με όσους έπιναν σπανίως καφέ. Όσοι έπιναν δύο έως τρία φλιτζάνια πράσινο τσάι την ημέρα, είχαν 14% μικρότερο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο, ενώ όσοι έπιναν τουλάχιστον τέσσερα φλιτζάνια, είχαν 20% χαμηλότερο κίνδυνο.

Η δεύτερη έρευνα έγινε στην Αυστραλία και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο «British Medical Journal». Οι επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο καφές συντελεί σε μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Συγκεκριμένα, οι επαγγελματίες οδηγοί είχαν 63% μειωμένο κίνδυνο τροχαίου ατυχήματος, συνέπεια της κατανάλωσης καφέ και της πνευματικής και σωματικής εγρήγορσης που αυτός τους προσέφερε.

Τους ζητούν να δηλώσουν μισθούς που δεν πληρώθηκαν



Είναι το νέο… μοτίβο της αγοράς. Απλήρωτοι εργαζόμενοι, έχοντας εισπράξει δύο ή τρεις μισθούς για το 2012, καλούνται με ευθύνη των εργοδοτών να πληρώσουν φόρο σαν να είχαν λάβει ακόμη και επιδόματα Χριστουγέννων και Πάσχα.
Η πρακτική έχει ξεκινήσει από την πρώτη χρονιά του μνημονίου και συνεχίζεται με ραγδαία αύξηση: παρά το γεγονός ότι δεν πληρώνουν τους εργαζόμενους, οι επιχειρηματίες εκδίδουν βεβαίωσεις αποδοχών για δεκατέσσερεις μισθούς. 
Κι όσοι δεν φοβούνται την εκδικητική απόλυση, λαμβάνουν τα χαρτιά δηλώνοντας εγγράφως την επιφύλαξή τους.
Κάθε χρόνο όλο και περισσότερα κρούσματα
Μέσα στο 2012 οι επιχειρήσεις που δεν κατέβαλαν κανονικά τις αμοιβές στους εργαζόμενους ξεπέρασαν, σύμφωνα με τις καταγγελίες προς τα εργατικά κέντρα, τις 120.000, ενώ περισσότεροι από ένα εκατομμύριο εργαζόμενοι ζούσαν με… έναντι μισθών.
Στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας έφτασαν καταγγελίες που αφορούσαν 400.000 εργαζόμενους, οι οποίοι παρέμεναν απλήρωτοι περισσότερο από τρεις μήνες κάθε φορά.
Αυτές οι επιχειρήσεις έχουν ήδη εκδώσει τις βεβαιώσεις αποδοχών στους εμβρόντητους υπαλλήλους τους, στις οποίες φαίνεται ότι έχουν πληρωθεί κανονικά.
«Σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές η αύξηση των εταιρειών που εφαρμόζουν αυτήν την πρακτική έχει αυξηθεί κατά 80%» λέει ο αντιπρόεδρος της Ενωσης Φοροτεχνικών Αττικής Στέφανος Χαρμαντάς.
Όπως εξηγεί «οι εργαζόμενοι μπορούν όταν παραλάβουν το χαρτί να υπογράψουν ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ και μετά να καταθέσουν στην φορολογική τους δήλωση μια υπεύθυνη δήλωση στην οποία να αναφέρεται πόσα χρήματα έχουν λάβει»
Το θέμα, βέβαια, είναι ότι πολλοί εργαζόμενοι φοβούνται την απόλυση. Ένας λόγος παραπάνω αφού, αν υποβληθεί η συγκεκριμένη υπεύθυνη δήλωση, η αρμόδια ΔΟΥ θα καλέσει τον εργοδότη για να διασταυρώσει τα στοιχεία.
Το….«ψωμοτύρι» των δικηγόρων
«Το αντιμετωπίζουμε καθημερινά, πια, είναι ψωμοτύρι για εμας», λέει στο newpost ο εργατολόγος Δημήτρης Βερβεσός.
Όπως εξηγεί «ενημερώνουμε τους εργαζόμενους για την υπεύθυνη δήλωση. Βέβαια πολλοί, όταν ακούνε ότι η εφορία θα καλέσει τον εργοδότη, ταράζονται και κάνουν πίσω, όμως, αν ακολουθήσει απόλυση θα χαρακτηριστεί ως καταχρηστική. Ξέρετε, αντιλαμβάνομαι το φόβο αλλά τα δικαστήρια ακόμη δουλεύουν».
Πηγή: newpost.gr το είδαμε στο gazzetta.gr

22 Μαρ 2013

Η Ελλάδα εκτός ευρωζώνης τον επόμενο μήνα και το τέλος του ευρώ...!

Του Πολ Κρούγκμαν

Αποχώρηση της Ελλάδας από την ευρωζώνη προβλέπει ο νομπελίστας οικονομολόγος Πολ Κρούγκμαν, ενώ παράλληλα παρουσιάζει τις επιπτώσεις της εξόδου που ενδεχομένως να οδηγήσουν στο τέλος του ευρώ.
Κείμενο του Πολ Κρούγκμαν στους New York Times με τίτλο «Eurodämmerung». Κάποιοι από εμάς το...
συζητούσαμε και να πως πιστεύουμε ότι θα τελειώσει το παιχνίδι:
1. Η Ελλάδα θα αποχωρήσει από το ευρώ, πιθανότατα μέσα στον επόμενο μήνα.

2. Οι μεγάλοι καταθέτες σε Ισπανία και Ιταλία αποσύρουν τα κεφάλαιά τους από τις τράπεζες των δύο χωρών, μεταφέροντάς τα χρήματα στη Γερμανία

3α. Το πρώτο ενδεχόμενο είναι οι τράπεζες να θέσουν όριο αναλήψεων και μεταφοράς χρημάτων
3β. Εναλλακτικά ή ακόμα και σε συνδυασμό με το «3α» αντλούνται μεγάλα ποσά από την ΕΚΤ με σκοπό να κρατηθούν εν ζωή οι υπό κατάρρευση τράπεζες.

4. Η Γερμανία θα πρέπει να επιλέξει. Ή θα πρέπει να δώσει τεράστιες εγγυήσεις για το ιταλικό και ισπανικό χρέος, αναθεωρώντας ριζικά την στρατηγική της, ώστε να κρατήσει χαμηλά το κόστος δανεισμού, αλλά ταυτόχρονα να αποδεχθεί υψηλότερο πληθωρισμό στην ευρωζώνη ή…

5. Το τέλος του ευρώ.

Για την πληρεστερη ενημέρωση των αναγνωστών, παραθέτουμε επίκαιρο ρεπορτάζ από διάφορες ιστοσελίδες.

ΤΟ ΛΟΓΑΡΙΑΣΜΟ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟ ΕΥΡΩ ΚΑΝΕΙ Ο ΓΕΡΜΑΝΙΚΟΣ ΤΥΠΟΣ
Συνεχίζονται οι εκτεταμένες αναφορές των γερμανικών ΜΜΕ στην ελληνική κρίση, στο διαφαινόμενο πολιτικό αδιέξοδο και κυρίως στην απειλή για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Η Frankfurter Allgemeine Zeitung, με τίτλο Τα βάρη της προσαρμογής. Οι Έλληνες στενάζουν κάτω από ένα ανισόρροπο πρόγραμμα, κάνει λόγο για τα περιθώρια βελτίωσης των όρων των συμφωνιών, καθώς, όπως επισημαίνεται, «το μνημόνιο προβλέπει ότι, σε περίπτωση ύφεσης πολύ σημαντικότερης από την αναμενόμενη, η ελληνική κυβέρνηση θα μπορεί, σε διαπραγμάτευση με την τρόικα, να προσαρμόσει το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να παρατείνει τις υποχρεώσεις της χώρας πέρα από το 2014, για έναν χρόνο».
Διευκρινίζεται, πάντως, ότι με τον όρο «επαναδιαπραγμάτευση» οι Έλληνες έχουν στο μυαλό τους κάτι διαφορετικό από αυτό που αντιλαμβάνονται οι πιστωτές της χώρας.

Στη «Sueddeutsche Zeitung δημοσιεύεται άρθρο με τίτλο Παραμονή της Ελλάδας μόνο με ριζική ανασυγκρότηση στο οποίο εκτιμάται ότι «δεν είναι σοβαρή στάση το να χρησιμοποιούνται οι αρνητικοί ελληνικοί οικονομικοί δείκτες ως απόδειξη για το ότι το μοντέλο βοήθειας της Ευρωζώνης έχει αποτύχει», καθώς η Ελλάδα «δεν διαθέτει λειτουργούσα δημόσια διοίκηση, πάσχει από γραφειοκρατία, νοοτροπία ατιμωρησίας και φοροδιαφυγή, ενώ της λείπουν τα ανταγωνιστικά προϊόντα» και επομένως, θα χρειαστεί περισσότερα από 10- 15 χρόνια για να ανασυγκροτηθεί, ένα διάστημα το οποίο θα χαρακτηρίζεται από απώλεια της εργασίας για πολλούς Έλληνες, οικονομικά προβλήματα και φόβο για το μέλλον.

Στη Die Welt αναφέρεται ότι «η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοίχιζε 86 δισ. ευρώ» στους Γερμανούς φορολογούμενους, ενώ μπορεί να υπερβεί και τα 100 δισ. ευρώ.

Ο οικονομολόγος της Dekabank Ούλριχ Κάτερ, δηλώνει στην εφημερίδα, ότι το κόστος από την αποχώρηση της Ελλάδας δεν θα είναι μικρό, αλλά δεν είναι αλήθεια ούτε και ο ισχυρισμός ότι η ευρωζώνη δεν μπορεί να το αντέξει, ενώ αυτή η εξέλιξη θα έχει και «πειθαρχική» επίδραση στα υπόλοιπα κράτη- μέλη.

Η Ηandelsblatt σε ανταπόκριση από την Αθήνα κάνει λόγο για έθνος υπό παράλυση, τονίζει ότι «το κράτος δεν πληρώνει τους λογαριασμούς του, γιατί λείπουν τα χρήματα» και ότι «τα χρήματα στα ταμεία επαρκούν μόνο για δύο μήνες», ενώ σημειώνει ότι εάν σχηματιστεί μεταβατική κυβέρνηση υπό κάποιον δικαστικό, δεν θα έχει πολιτική δύναμη και «θα είναι αβέβαιο εάν και από ποιον θα εκπροσωπηθεί η Ελλάδα στις συνόδους του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Στη Stuttgarter Nachrichten επισημαίνεται ότι «ο πραγματικός εφιάλτης θα ξεκινήσει για τους Έλληνες τη στιγμή που θα βγουν από την ευρωζώνη» ενώ αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «η Ελλάδα κατευθύνεται εδώ και μήνες προς τον γκρεμό και, τώρα, μένουν μόνο μερικά εκατοστά από την καταστροφή και τη χρεοκοπία».
Ο αρθρογράφος καταλογίζει ευθύνες στην ελληνική πολιτική τάξη, η οποία, όπως λέει, «κάνει επίδειξη ανικανότητας και απροθυμίας να σχηματίσει κυβέρνηση συνεργασίας, που θα οδηγήσει την Ελλάδα σε αυτούς τους απειλητικούς για την ύπαρξή της καιρούς».

Στο περιοδικό Focus δημοσιεύεται άρθρο στο οποίο υποστηρίζεται η άποψη ότι «η Ελλάδα μπορεί πια να βγει από την ευρωζώνη χωρίς να απειλήσει το κοινό νόμισμα» και τονίζεται ότι «μετά τις εκλογές, οι Ευρωπαίοι εταίροι της Ελλάδας υποψιάστηκαν ότι η χώρα αυτή συνεχίζει την πορεία της στην ευρωζώνη ως οδηγός- φάντασμα, ενώ στη Γερμανία, η οποία πρέπει να πληρώσει τη μερίδα του λέοντος για τις ελληνικές περιπετειούλες, εδραιώνεται η άποψη “Ε, άντε, βγείτε από την Ευρωζώνη!”».

Τέλος, στο περιοδικό Wirtschaftswoche επισημαίνεται ότι «ετοιμάζεται η έξοδος, καθώς οι εκλογές βύθισαν τη χώρα εντελώς στο χάος» και υπολογίζεται ότι η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη θα στοιχίσει στη Γερμανία περί τα 76,6 δισ. ευρώ, στο ΔΝΤ 21,7 δισ. ευρώ και συνολικά στις χώρες του ευρώ 275,9 δισ. ευρώ.

Πηγή
http://www.anti-ntp.net/2013/03/blog-post_8939.html

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΣΤΩΝ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Ένα ακόμη καρναβάλι έφτασε στο τέλος του για την φετινή, εξαιρετικά δύσκολη χρονιά, συνοδευόμενο απο όλες τις αντίξοες συνθήκες της εποχής μας.
Στην ολοκλήρωσή του συνέβαλλαν οι χορηγοί και υποστηρικτές μας, που ακολουθούν, τους οποίους και ευχαριστούμε θερμά.
ΕΜΠΟΡ/ΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Ι.Π.ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
Καφετέρια ALPHA
Καφετέρια ΑΝΑΔΡΟΜΗ
Καφετέρια ΑTLANTIS
Καφετέρια STATUS
Καφετέρια ΒΥΡΩΝΑΣ
Καφετέρια ATEMOYA
Καφετέρια ΡΟΔΟΝ
Καφετέρια ALEGRIA
Καφετέρια KOXΛΙΑΣ
ΠΑΣΙΟΠΟΥΛΟΣ
ΜΕΛΙΣΣΑΚΙ
ΓΕΝΙΚΗ ΤΑΧΥΔΡΟΜΙΚΗ
ΧΑΤΖΗ ΑΡΕΤΗ
ΡΑΔΙΟΦΩΝΙΚΟΣ ΣΤΑΘΜΟΣ
ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΜΑΝΑΒΙΚΟ ΜΠΑΡΜΠΕΤΑΚΗΣ
ΚΙΝΗΜΑΤ/ΚΗ ΛΕΣΧΗ
Κρεπερί CREPAΛΗ
ΣΠΥΡΟΠΟΥΛΟΣ
 ΚΑΣΑΒΕΤΗΣ
 YACHT-ΛΙΜΑΝΙ
 
 
Επίσης ευχαριστούμε θερμά την Εθελοντική Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης Ι.Π.Μεσολογγίου αλλά και όσους βοήθησαν με την συμμετοχή και παρουσία τους στις φετινές εκδηλώσεις του Καρναβαλικού Προγράμματος.
 
Συνεχίζουμε ολοταχώς για το 30ο Επετειακό Καρναβάλι Μεσολογγίου και καλούμε κάθε ενδιαφερόμενο, καθώς και παλαιούς καρναβαλιστές που απέχουν τα τελευταία χρόνια, να συνδράμουμε όλοι μαζί για την πραγματοποίηση του καλύτερου Μεσολογγίτικου Καρναβαλιού!
 
Το Μεσολογγίτικο Καρναβάλι είναι πλέον ένας Θεσμός που ωφείλουμε να κρατήσουμε ζωντανό. Σε εποχές κρίσης όπως αυτή που διανύουμε η προσωπική προσπάθεια τόσων ανθρώπων να πραγματοποιηθεί το Καρναβάλι Μεσολογγίου 2013, πρέπει να χαιρετίζεται με σεβασμό και αγάπη και να τυγχάνει καλύτερης μεταχείρισης απο Φορείς, Δήμο, επιχειρήσεις αλλά και απλούς πολίτες.
Αφήνοντας ένα ένα τα δρόμενα της περιοχής μας να σβήσουν θα σβήσει και η Νεολαία μας αφού δίχως να έχει τρόπους να εκτονωθεί θα οδηγηθεί σε λάθους δρόμους. Ας αναθεωρήσουμε λοιπόν όλοι μαζί τον λόγο ύπαρξης του ΚΑΡΝΑΒΑΛΙΟΥ και ας το κάνουμε όσο καλύτερο μπορούμε!
 
Τέλος δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράσταση, υποστήριξη και συμμετοχή μας στον αγώνα της πόλης μας για ΤΕΙ και ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ, για να μην συνεχιστεί η υποβάθμιση του βιοτικού επιπέδου της ζωής μας καθώς και η υποβάθμιση του τόπου μας.
 

Απάντηση στην επιστολή του Ν.Ο.Μ από τον Πέτρο Π. Σκαρμούτσο.

Προς
Τον Γενικό Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης
Πελοποννήσου – Δ.Ελλάδας και Ιονίων Νήσων
κ.Μανώλη Αγγελάκα

Αξιότιμε κύριε Γενικέ,
Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να θέσω υπ’όψιν σας κάποια ζητήματα για τα οποία πιθανά να έχετε λανθασμένη ή ελλιπή πληροφόρηση, ειδικά μετά την αστεία επιστολή «καταγγελία» του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου η οποία είδε το φως της δημοσιότητας πρόσφατα.
Στην επιστολή του ο κος Κανής αναφέρει πως στον διαγωνισμό της 21/2/13 του Λιμενικού Ταμείου για την παραχώρηση χώρων στο λιμάνι Μεσολογγίου «παρουσιάστηκαν μόνο δύο υποψήφιοι γνωστοί του και με το ελάχιστο τίμημα, έδωσε στον έναν, χώρο για αναψυκτήριο όπου υπάρχει γήπεδο beach Volley πληρωμένο και από τον Ναυτικό όμιλο και στο δεύτερο παραχωρεί για εστιατόριο, ένα άλσος από ευκαλύπτους και πεύκα (πρέπει να κοπούν όλα για να δημιουργηθεί ελεύθερος χώρος).» Αρχικά η παραπάνω δήλωση είναι πολλαπλώς ψευδής και τεχνηέντως αποδοσμένη για δημιουργία εντυπώσεων. Και εξηγούμαι:
  1. Τον κο Παπαδόπουλο τον γνωρίζω ως πρόεδρο του Λιμενικού Ταμείου και πέραν αυτού ουδεμία σχέση έχουμε πέραν της τυπικής κοινωνικής συναναστροφής. Ίδια σχέση έχω με εκατοντάδες συμπολίτες μας μια και δραστηριοποιούμαι στον χώρο της εστίασης. Φυσικά, ο κος Κανής υπονοεί πως υπήρχε κάποιου είδους αδιαφανής διαδικασία. Δηλώνω λοιπόν κατηγορηματικά ότι δεν υπήρχε καμία αδιαφανής διαδικασία και καμμία συμφωνία ή πληροφόρηση μου σχετικά με τον διαγωνισμό από τον πρόεδρο του λιμενικού ταμείου ή άλλο μέρος της λιμενικής επιτροπής, πέρα των τυπικών στα οποία είχαν πρόσβαση όλοι οι ενδιαφερόμενοι. Και φυσικά προκαλώ όποιον έχει στοιχεία για το αντίθετο να τα προσκομίσει αντί να αφήνει υπόνοιες και να λαϊκίζει προσπαθώντας να δημιουργήσει εντυπώσεις.
  2. Το ελάχιστο τίμημα για τον χώρο στον οποίο πλειοδότησα ήταν €5.000, όσα ακριβώς υποτίθεται ότι πληρώνουν και άλλα καταστήματα στο λιμάνι, τα οποία δημοπρατήθηκαν και κατασκευάστηκαν τα προηγούμενα χρόνια. Η προσφορά μου ήταν €5.400, στα πλαίσια δημιουργίας ενός πιο ανταγωνιστικού φακέλου καθώς δεν ήξερα ότι θα είμαι μόνος υποψήφιος. Άρα και εδώ ψεύδεται ο κος Κανής εφόσον δεν πλειοδότησα καν με το ελάχιστο μίσθωμα.
  3. Γήπεδο beach volley δεν υφίσταται. Το γήπεδο είχε κατασκευαστεί προ 15ετίας για την πραγματοποίηση ενός τουρνουά με έξοδα και επίβλεψη του ΓΣ Κωστής Παλαμάς. Από τότε και μετά αφέθηκε στην τύχη του ως το 2010 οπότε και έγινε μία ανακατασκευή από τον Σύλλογο Νεολαίας Μεσολογγίου για να φιλοξενηθεί ένα ακόμα τοπικό τουρνουά. Η δήλωση πως ο ΝΟΜ είχε την οποιαδήποτε συνεισφορά σε αυτό είναι ψευδής μετά από επικοινωνία μου με τον ΓΣ Κωστής Παλαμάς και τον ΣΥ.ΝΕ.Μ.Α. Μετά την πραγματοποίηση του τουρνουά το γήπεδο αφέθηκε εκ νέου στην μοίρα του με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να υπάρχουν μόνο δύο σκουριασμένα σίδερα στην μέση του χώρου, τα οποία είναι μη λειτουργικά και επικίνδυνα. Τα τελευταία 3 χρόνια η μόνη χρήση τους ήταν για την μπουγάδα κάποιων αθίγγανων που κατασκήνωναν στην περιοχή. Επίσης η εγκατάσταση του γηπέδου ήταν προσωρινή και δεν απεικονίζεται σε κανένα τοπογραφικό ή άλλο σχέδιο ως χώρος αθλοπαιδιών οπότε γίνεται σαφές πως δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί καταπάτηση (?) ή οποιαδήποτε άλλη παράνομη ενέργεια από μέρους λιμενικού ταμείου ή πλειοδότη. Φυσικά αν η «αναβίωση» του γηπέδου κρίνεται απαραίτητη από το λιμενικό ταμείο, τους φορείς της πόλης και κυρίως του δημότες και την τοπική κοινωνία, είμαστε διατεθειμένοι να το αποκαταστήσουμε και να το εντάξουμε στον χώρο μας και αναλαμβάνοντας και την όποια συντήρηση του για να μην καταντήσει όπως στο παρελθόν.
  4. Τέλος σχετικά με το άλσος το οποίο αναφέρει ο κος Κανής (το οποίο έχει κυρίως φοίνικες κι όχι ευκάλυπτους και πεύκα), ο πλειοδότης του χώρου έχει δεσμευτεί πως δε θα κόψει κανένα δέντρο (όπως ορίζουν οι όροι της προκήρυξης) και θα εντάξει την κατασκευή του στο φυσικό περιβάλλον. Οπότε μάλλον είναι τουλάχιστον φαιδρό να βγάζει κανείς συμπεράσματα ότι δήθεν πρέπει να κοπούν τα δέντρα, όταν καλά καλά δεν έχει δει τα σχέδια του πλειοδότη.
  5. Ο κος Κανής επίσης αναφέρει: «Για να τεκμηριώσουμε τα παραπάνω σας επισημαίνουμε ότι ο Νόμος 4067/2012 (νέος οικοδομικός κανονισμός), ορίζει ότι για τις εκτός σχεδίου κατασκευές το εμβαδόν του γηπέδου πρέπει να είναι τουλάχιστον 4 στρέμματα. Στην συγκεκριμένη λιμενική ζώνη δεν μπορεί να γίνει κατάτμηση στο ένα στρέμμα. (όλοι είναι παράνομοι στην Λ.Ζ και προσπαθεί τώρα να συνεχίσει την παρανομία) οι τελευταίοι «πλειοδομειοδότες» δεν θα πάρουν ποτέ άδεια (σχετικά άρθρα 8 παραγρ. 3 και 22 παραγρ. 1γ).» Να διευκρινήσω λοιπόν εδώ:

Ο χώρος πίσω από το λιμενικό ταμείο για τον οποίο πλειοδότησα είναι χώρος ΕΝΤΟΣ σχεδίου πόλεως στον οποίο ο νόμος επιτρέπει την χρήση για κατασκευή σνακ μπαρ, καφέ, αναψυκτηρίου. Συγκεκριμένα πρόκειται για το Ο.Τ.245 με αριθμό κτηματολογίου 011316118002 το οποίο έχει ενταχθεί στο σχέδιο με το ΦΕΚ της 30/7/1973 τ.40 αρ.φ.203. Επομένως η προκήρυξη είναι ορθή ως προς την λειτουργία για την οποία προορίζεται και νουθετήματα περι αρτιότητας οικοπέδου και 4 στρεμμάτων είναι εκτός τόπου και χρόνου. Ακόμη περισσότερο το Λιμενικό Ταμείο ορίζει ρητά την κατασκευή λυόμενης - προσωρινής κατασκευής εναρμονισμένης με το περιβάλλον (κιόσκι), γεγονός που συμφωνεί απολύτως με το νόμο και συγκεκριμένα σύμφωνα με το όσα ορίζονται στα άρθρα 10, 20 & 21 του ΝΟΚ. Επιπροσθέτως, ο νόμος απαγορεύει ρητά την εκδόση οικοδομικής αδείας σε τέτοια περίπτωση (αφού τότε θα είχαμε μια μόνιμη κατασκευή) ενώ ξεκαθαρίζει στο άρθρο 21 ότι η όλη κατασκευή γίνεται κατά παρέκκλιση των κείμενων πολεοδομικών όρων της περιοχής.
Ο κος Κανής αποφάσισε τώρα πως όλοι είναι παράνομοι στην λιμενική ζώνη και προχωρά σε καταγγελίες μόνο προς τους νέους πλειοδότες? Γιατί δεν πράττει το ίδιο και προς τους παλιούς αφού κόπτεται τόσο για το λιμάνι και την πόλη? Γιατί δε μας εξηγεί για ποιο λόγο τον ενοχλούν οι λυόμενες κατασκευές που πρόκειται να γίνουν αλλά όχι η ύπαρξη κατασκευών με οπλισμένο σκυρόδεμα στην λιμενική ζωνή? Γιατί δε μας λέει τίποτα για τις αδειοδοτήσεις που έχει λάβει ως ΝΟΜ πολεοδομικά και περιβαλλοντολογικά για τις εγκαταστάσεις και τις δραστηριότητες του? Αλλά θα ανοίξει κι αυτό το θέμα στην ώρα του.
Επίσης θα ήθελα να αναφέρω ορισμένα ακόμα στοιχεία:
  1. Σε έγγραφό της από 8/1/13 προς το Λιμενικό ταμείο Αιτωλοακαρνανίας (αρ.πρωτ.115963/20647/2012), η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου έχει εγκρίνει τους όρους της διακήρυξης του δημόσιου πλειοδοτικού διαγωνισμού για την εκμίσθωση του ακινήτου στο οποίο πλειοδότησα. Ως εκ τούτου αντιλαμβάνεστε πως έχει τηρηθεί η νόμιμη διαδικασία για τον διαγωνισμό και κανείς δε μπορεί να ισχυρισθεί πως υπάρχει κόλλημα στους όρους του, αφού και η δική σας αρμόδια υπηρεσία αποφάνθηκε θετικά.
  2. Ο διαγωνισμός έγινε ακολουθώντας όλες τις νόμιμες διαδικασίες δημοσίευσης της προκήρυξης στα ΜΜΕ και ήταν εις γνώσιν κάθε ενδιαφερόμενου έγκαιρα και με βάση όσα ορίζει ο νόμος. Οι δε διαδικασίες τηρήθηκαν επακριβώς από την επιτροπή αξιολόγησης την ημέρα του διαγωνισμού, παρά το γεγονός ότι ήμουν ο μόνος υποψήφιος. Ως εκ τούτου θεωρώ πως κανείς δε μπορεί να ισχυριστεί ότι υπήρξε κάτι παράτυπο στις διαδικασίες ή πως ο διαγωνισμός δεν έγινε με διαφάνεια. Με βάση όλα τα παραπάνω είναι σαφές πως η ακύρωση του διαγωνισμού ή εμού σαν προσωρινό πλειοδότη δεν έχει καμμία νομική ή ηθική βάση και μόνο δόλο μπορεί να ενέχει. Και φυσικά θα κινηθώ νομικά κατά παντός υπευθύνου για να δικαιωθώ αν για οποιονδήποτε λόγο δεν προχωρήσει η διαδικασία.
  3. Τελειώνοντας κύριε Γενικέ θα ήθελα, πιστεύοντας ακράδαντα στην ακεραιότητα σας και τον θεσμικό σας ρόλο, να κλείσετε τα αυτιά σας στους τυχοδιώκτες και τα «παπαγαλάκια» με τις κομματικές ή άλλες παρωπίδες και να ενεργήσετε με γνώμονα το συμφέρον της περιοχής μας. Σας προσκαλώ λοιπόν στο Μεσολόγγι, να καθίσετε στο ίδιο τραπέζι με τους αρμόδιους φορείς της πόλης και του λιμανιού καθώς και με τους άμεσα εμπλεκόμενους για όλα τα ζητήματα ώστε να αποκτήσετε ιδία άποψη περί των γεγονότων και της υφιστάμενης κατάστασης κι όχι αυτή που παρουσιάζεται από τους εκάστοτε «καλοθελητές» που κρύβονται πίσω από συλλόγους σπιλώνοντας και το έργο αυτών με τις πράξεις τους. Οι εποχές που ζούμε πρέπει να μας οδηγήσουν στην συνεργασία και την καλή θέληση με στόχο την ανάδειξη και ανάπτυξη της περιοχής κι όχι σε πρακτικές των περασμένων ετών οι οποίες κατρακύλησαν την χώρα μας σε αυτό το σημείο. Πλειοδοτήσαμε σε ένα διαγωνισμό με διαφανείς διαδικασίες, έχουμε διάθεση και κεφάλαιο να επενδύσουμε σωστά και σύννομα, όχι μόνο για το καλό το δικό μας αλλά και για το καλό της πόλης στην οποία ζούμε, προσφέροντας (όπως ήδη κάνουμε σε άλλες μας επιχειρήσεις) ποιοτικές υπηρεσίες εστίασης, θέσεις εργασίας και υγιή επιχειρηματικότα.


Σας ευχαριστώ πολύ

Με τιμή

Πέτρος Π. Σκαρμούτσος
πηγή:http://www.onairnews.gr

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Μετά την αναγκαστική διακοπή της απεργίας πείνας λόγω της εισαγωγής των απεργών στη «νοσηλευτική μονάδα» Μεσολογγίου (όχι πιά ΓΕΝ. ΝΟΣ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ‘’ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑ’’ όπως αποφάσισαν οι κυβερνώντες) ως εργαζόμενοι αλλά και ταυτόχρονα πολίτες αυτού του τόπου, θέλουμε να δηλώσουμε :
 

α) Την αμέριστη συμπαράσταση μας στους απεργούς πείνας κ. Κατσούλη Παναγιώτη Δήμαρχο Ι. Π. Μεσολογγίου, Τσιφοπανόπουλο Φώτη καθηγητή του Τ.Ε.Ι. και την κα Μούτσιου Παναγιώτα υπάλληλο του Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, στον αγώνα που έκαναν με κίνδυνο την υγεία τους.
β) Την ανάγκη συνέχισης του αγώνα από όλους μας, ενός αγώνα που θα είναι προσανατολισμένος ενάντια στην πολιτική που κλείνει σχολεία και νοσοκομεία και δεν θα επικεντρώνεται μόνο σε τοπικά προβλήματα. Χιλιάδες συμπολίτες μας και σε άλλες πόλεις έχουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα. Σήμερα ο λαός της πόλης μας πληρώνει με το παραπάνω αυτή την πολιτική με την υποβάθμιση του ΤΕΙ και του Νοσοκομείου, αύριο αν δεν ενώσει τις διαμαρτυρίες του με όλους τους άλλους τα πράγματα θα γίνουν ακόμη χειρότερα.
γ) Με βάση το πρόσφατο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου, καλούμε την Δημοτική Αρχή να το εφαρμόσει στην πράξη, δηλαδή, να κηρυχτούν ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΙ στην πόλη της ελευθερίας οι εκπρόσωποι της άθλιας συγκυβέρνησης στην επέτειο της επανάστασης του 1821.
 

Να θυμίσουμε σε όλους αυτούς τα λόγια του Ρήγα ΦεραίουΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΙΑΣ ΩΡΑΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΖΩΗ ΠΑΡΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΧΡΟΝΙΑ ΣΚΛΑΒΙΑ ΚΑΙ ΦΥΛΑΚΗ
ΔΗΜΟΣΙΑ ΔΩΡΕΑΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ ΥΓΕΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ
ΑΥΤΟΝΟΜΑ ΤΕΙ ΚΑΙ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ

 nosomeso@gmail.com

Κρέας αλόγου στο παριζάκι ΝΙΚΑS και σε πολλά προϊόντα YFANTIS! - Δείτε ποιά ανακαλούνται!

Σειρά προϊόντων στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου ανακαλεί ο ΕΦΕΤ. Μεταξύ αυτών προϊόντα γνωστών εταιρειών μεγάλης κατανάλωσης όπως οι NIKAS και YFANTIS!

Στην ανάκληση σειράς προϊόντων στα οποία ανιχνεύθηκε DNA αλόγου, προχώρησε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, ανακαλούνται κατεψυγμένο σουτζουκάκι, κοτομπουκίτσες και σνιτσελάκι που παράγονται από την εταιρεία «T&T Foods Α.Ε.» για την επιχείρηση «Χούτος Catering A.E»., προψημένα κατεψυγμένα μπιφτέκια «IFANTIS», που παρασκευάζονται από την εταιρεία «ΥΦΑΝΤΗΣ Α.Ε.», λουκάνικα τύπου Φρανκφούρτης με εμπορική ονομασία «NIKAS ΜΟΣΧΑΡΙ λουκάνικα τ. Φρανκφούρτης», και παριζάκι με εμπορική ονομασία «ΝΙΚΑS ΜΟΣΧΑΡΙ παριζάκι», που παρασκευάζονται από την εταιρεία «Π. Γ. ΝΙΚΑΣ Α.Β.Ε.Ε.».

Σε ό,τι αφορά στα θετικά σε DNA αλόγου δείγματα, τα οποία με πρωτοβουλία του ΕΦΕΤ - παρ' όλο που δεν προβλέπεται από τη Σύσταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής - υποβάλλονται και σε εργαστηριακό έλεγχο για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνη, εκδόθηκαν τα πρώτα οκτώ αποτελέσματα από το Γενικό Χημείο του Κράτους, που ήταν στο σύνολό τους αρνητικά.


http://www.newsit.gr/default.php?pna...199106&catid=3

21 Μαρ 2013

«Οταν ο Διάβολος απαγγέλλει την Αγία Γραφή»!

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

Ας δούμε κατ’ αρχάς τα στοιχεία:


  • Στο Λουξεμβούργο του κ. Γιούνκερ, προέδρου του Γιούρογκρουπ, ο χρηματοπιστωτικός τομέας δεν είναι 7 φορές μεγαλύτερος από το ΑΕΠ της χώρας όπως στην Κύπρο, αλλά 20 φορές μεγαλύτερος…
  • Στην Ελβετία, το μέγεθος δύο μόνο τραπεζών, της UBS και της Credit Suisse, είναι σχεδόν 7 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ όλης της χώρας…
  • Στο Βέλγιο, δύο τράπεζες, η Dexia και η Fortis έχουν μέγεθος σχεδόν 4 φορές μεγαλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας…
  • Στη Βρετανία, τρεις τράπεζες, οι RBS, Barclays, HSBC, έχουν μέγεθος 4 φορές μεταλύτερο από το ΑΕΠ της χώρας…
  • Στη Γερμανία, μια μόνο τράπεζα, η Deutsche Bank, έχει μέγεθος που ανέρχεται σχεδόν στο ΑΕΠ όλης της χώρας…
  • Στη Γαλλία, μια μόνο τράπεζα, η BNP Paribas, έχει μέγεθος που ξεπερνά όλο το ΑΕΠ της χώρας…
  • Στην Ισπανία, μια μόνο τράπεζα, η Santander, έχει μέγεθος όσο και το ΑΕΠ της χώρας…
  • Σε Σουηδία και Ολλανδία το μέγεθος του τραπεζικού τομέα ξεπερνά κατά 3,5 φορές το ΑΕΠ των δύο χωρών…
  • Σύμφωνα με την «Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών» για το έτος 2010 το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα όσον αφορά μόνο τους «άυλους τίτλους» ξεπέρασε τα 1.030 δισ. δολάρια, όταν την ίδια χρονιά το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν μόλις 62 δισ. δολάρια. Δηλαδή, ήταν μεγαλύτερος κατά 16 τουλάχιστον φορές…
  • Στην Αμερική, εν μέσω κρίσης, στο τρίτο τρίμηνο του 2009, το 80% της αύξησης των συνολικών κερδών προερχόταν από το χρηματοπιστωτικό τομέα, ο οποίος, όμως, αντιπροσωπεύει μόνο το 25% της αμερικανικής οικονομίας.
  • Στην Ευρώπη το 2007 – 2008, ενώ το σύνολο της οικονομίας παρουσίαζε ρυθμούς μεγέθυνσης 3%, οι τράπεζες εμφάνιζαν ρυθμούς επέκτασης των κερδοσκοπικών τους κεφαλαίων από 40% μέχρι και 80% το χρόνο. Ταυτόχρονα, ενώ το εθνικό προϊόν αύξανε με ετήσιο ρυθμό 4%, ο δανεισμός της οικονομίας αύξανε με ρυθμό ανώτερο του 8%.
Ολα αυτά μάς οδηγούν στον Χριστόφορο Κολόμβο, τον ήρωα της ομώνυμης κινηματογραφικής ταινίας, ο οποίος το έθετε ως εξής:
«Πίστη, ελπίδα, φιλευσπλαχνία αλλά πιο σπουδαίο απ’ όλα αυτά είναι το τραπεζικό κέρδος»…
*
Ο Μαρξ στο «Κεφάλαιο»1 παρατηρεί ότι στην επιδίωξή του για ένα κέρδος της τάξης του 300% δεν υπάρχει έγκλημα που να μην είναι έτοιμος να διαπράξει ο καπιταλιστής, ριψοκινδυνεύοντας ακόμα και να οδηγηθεί στην κρεμάλα.
Εκείνο το 300% για το οποίο μιλούσε ο Μαρξ, και για το οποίο ο καπιταλιστής είναι έτοιμος να διαπράξει κάθε έγκλημα, αποτελεί τη σύγχρονη πραγματικότητα και την τυπική λειτουργία του ιμπεριαλισμού, από την εποχή που ο Λένιν έκανε λόγο για τον «τοκογλυφικό ιμπεριαλισμό». Φάση κατά την οποία «οι τράπεζες μετεξελίσσονται από το μετριόφρονα ρόλο των μεσολαβητών σε πανίσχυρους μονοπωλητές, που διαθέτουν σχεδόν όλο το χρηματικό κεφάλαιο του συνόλου των καπιταλιστών και των μικρονοικοκυραίων…».2
Ιδού πώς στο παραπάνω πλαίσιο προκύπτει η «φούσκα» ως αποτέλεσμα της έμφυτης ροπής του χρηματιστικού κεφαλαίου (δηλαδή της σύμφυσης βιομηχανικού και τραπεζικού κεφαλαίου) στην αναζήτηση κέρδους:
  • Το 1980, η αξία των παγκόσμιων χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων ήταν 12 τρισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου 100% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
  • Το 1995 είχε ήδη φτάσει στα 64 τρισεκατομμύρια δολάρια ή περίπου 200% του παγκόσμιου ΑΕΠ.
  • Το 2005 είχε εκτιναχτεί στα 140 τρισεκατομμύρια δολάρια ή πάνω από 300% του παγκόσμιου ΑΕΠ και το 2007 στο 350% του παγκόσμιου ΑΕΠ!
Σε διάστημα λιγότερο της τριακονταετίας, δηλαδή, τα περιουσιακά στοιχεία που με τη μορφή μετοχών, ομολόγων κ.λπ. κατείχαν στα χέρια τους τραπεζίτες και κάθε λογής κεφαλαιούχοι και ιδιώτες αυξήθηκαν κατά 1.500%!
*
Ανακεφαλαιώνουμε:

1. Ο όγκος των συναλλαγών που αφορά την πραγματική οικονομία δεν αντιπροσωπεύει παρά μόνο το 2% του συνόλου των χρηματικών συναλλαγών.


2. Το Ενεργητικό των τραπεζών τη στιγμή της εκδήλωσης της κρίσης ήταν τριπλάσιο από το παγκόσμιο ΑΕΠ και η αξία των παραγώγων 16 φορές (!) μεγαλύτερη από το παγκόσμιο ΑΕΠ.


3. Ενώ το 2006 το παγκόσμιο ΑΕΠ ήταν 47 τρισ. δολάρια, η αξία των μετοχών ήταν 51 τρισ. δολάρια, των ομολόγων 68 τρισ. δολάρια και των παραγώγων… 473 τρισεκατομμύρια. Το 2009, το μέγεθος των παραγώγων είχε ανέλθει στα 900 τρισ. δολάρια!


4. Σε κάθε κράτος της Ευρώπης ο κύκλος εργασιών των τραπεζών που δραστηριοποιούνται στο έδαφός του υπερβαίνει κατά πολύ το ΑΕΠ της χώρας. Μεσούσης της κρίσης, ο κύκλος εργασιών των τραπεζών στην Ιρλανδία ανήρχετο στο 700% του ΑΕΠ της χώρας, στην Ελβετία στο 650%, στη Γαλλία 320%, στη Γερμανία στο 280%.3


5. Στην Ευρωζώνη, όπου το ΑΕΠ των χωρών που την απαρτίζουν κινείται στα 10 τρισ. ευρώ, το Ενεργητικό των τραπεζών ήταν το 2010 πάνω από 43 τρισ. ευρώ, δηλαδή 4 και πλέον φορές μεγαλύτερο.


6.Κάθε δευτερόλεπτο, στο σύγχρονο κόσμο διακινούνται με ηλεκτρονική μορφή στην παγκόσμια αγορά χρήματος περί τα 320 δισ. δολάρια.


7.Το 2008, τα παράγωγα διεθνώς αναλογούσαν στο 976% του Παγκόσμιου Ακαθάριστου Προϊόντος!4

*
Τι σημαίνουν τα παραπάνω:
α) Οτι η χρηματοπιστωτική «φούσκα» και η υπερεπέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα δεν συνιστά παρά μια τυπική λειτουργία του καπιταλισμού από συστάσεώς του και ειδικά στο ιμπεριαλιστικό του στάδιο.
β) Ο «καπιταλισμός – καζίνο», που εντελώς πρόσφατα ανακάλυψε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών κ. Μοσκοβισί, είναι ο μόνος μονοπωλιακός καπιταλισμός που υπήρξε, υπάρχει και που μπορεί να υπάρξει. Ηδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, όπως τονίζει ο Λένιν στον «Ιμπεριαλισμό», το 40% του συνολικού πλούτου της Βρετανίας προερχόταν από τόκους κεφαλαίων που ήταν τοποθετημένα στο εξωτερικό.
Ως εκ τούτου, μετά μάλιστα τις τοποθετήσεις του κ. Σόιμπλε, της κυρίας Λαγκάρντ, του κ. Μοσκοβισί, της Αγίας Οικογένειας των Βρυξελλών εν συνόλω, που δικαιολόγησαν τις αποφάσεις τους για την Κύπρο στο όνομα της ανάγκης, όπως είπαν, να μειωθεί το μέγεθος του τραπεζικού τομέα του νησιού
- παρουσιάζοντας δηλαδή σαν «δικαιολογητική βάση» για τα ενδοϊμπεριαλιστικά τους παιχνίδια το ίδιο το έγκλημα του συστήματος που υπηρετούν -
δεν έχουμε παρά να αναφωνήσουμε όπως ο Σαίξπηρ στον «Εμπορο της Βενετίας»:
«Για τους σκοπούς του ο Διάβολος μπορεί να απαγγείλει ακόμα και την Αγία Γραφή»!
*
1. Καρλ Μαρξ, «Το Κεφάλαιο», τόμος Γ’ , εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή», σελ. 594: «Με την ανάπτυξη του τοκοφόρου κεφαλαίου και του πιστωτικού συστήματος φαίνεται σα να διπλασιάζεται όλο το κεφάλαιο και, που και που, να τριπλασιάζεται από τον διαφορετικό τρόπο, με τον οποίο το ίδιο κεφάλαιο ή ακόμα η ίδια μόνο χρεωστική απαίτηση εμφανίζεται σε διάφορα χέρια με διάφορες μορφές. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του “χρηματικού κεφαλαίου” είναι καθαρά πλασματικό».
2. Λένιν, «Απαντα», τόμος 27, σελ. 332, εκδόσεις «Σύγχρονη Εποχή».
[3] Εθνος, 2.12.2010.
[4] Η διεθνής οικονομική κρίση, η θέση της Ελλάδας και οι θέσεις του ΚΚΕ – Υλικά της ημερίδας της ΚΕ του ΚΚΕ (14.5.2009), εκδόσεις Σύγχρονη Εποχή.

Αποσύρθηκε η τροπολογία για το σχέδιο «Αθηνά», θα επανέλθει με ν.σ. του υπ. Παιδείας

Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα νέα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης.


Υπερψηφίστηκε και επί των άρθρων στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο για τα νέα επενδυτικά εργαλεία ανάπτυξης. Κατόπιν πιέσεων εκ μέρους της αντιπολίτευσης, αλλά και των κυβερνητικών εταίρων, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, ανακοίνωσε την απόσυρση δύο επίμαχων άρθρων (του άρθρου 22 και του άρθρου 42), όπως επίσης και της τροπολογίας που αφορούσε την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά» στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, η οποία θα επανέλθει στο προσεχές νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας.Τα δύο άρθρα αφορούσαν την επιστροφή κρατικών ενισχύσεων που έχουν κριθεί παράνομες και την απαλλαγή από τέλη και φόρους υπέρ του Δημοσίου, για τη μεταβίβαση περιουσιακών στοιχείων πιστωτικών ιδρυμάτων σε άλλα πιστωτικά ιδρύματα - κάτι που η αντιπολίτευση εκτίμησε πως αφορά πρωτίστως τα στοιχεία της Αγροτικής Τράπεζας που μεταβιβάζονται στην Τράπεζα Πειραιώς, αλλά και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου και της PROTON BANK. Ο ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, ζήτησε και ονομαστική ψηφοφορία για το εν λόγω άρθρο, η οποία ματαιώθηκε κατόπιν της απόσυρσής του. Η αξιωματική αντιπολίτευση ζήτησε, επίσης, ονομαστική ψηφοφορία και για το άρθρο 32 που εφοδιάζει το Ταμείο για την Αξιοποίηση της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου με υπερεξουσίες - η οποία πρόκειται να διεξαχθεί το απόγευμα της προσεχούς Τρίτης.
Σε ό,τι αφορά το άρθρο 21, το οποίο έχει δημιουργήσει προβλήματα σε επιχειρήσεις κυρίως της Μακεδονίας και της Θράκης, ο Χρ. Σταϊκούρας διευκρίνισε πως η επιστροφή παράνομων κρατικών ενισχύσεων αποτελεί κοινοτική επιταγή που πρέπει μάλιστα να γίνεται και αμελλητί. Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, το άρθρο καταψηφίστηκε υπό το σκεπτικό πως «οι κρατικές ενισχύσεις, μετά την απελευθέρωση του τραπεζικού συστήματος, υπήρξαν επί σειρά ετών εργαλείο άσκησης νομισματικής πολιτικής και στην ουσία, αυτοί που ωφελήθηκαν από το σύνολο των ενισχύσεων ήταν τα πιστωτικά ιδρύματα και όχι οι επιχειρήσεις». Το ΠΑΣΟΚ ζήτησε διά του Πάρι Κουκουλόπουλου την απόσυρση της διάταξης (όπως και του προαναφερθέντος άρθρου 42), προκειμένου να τύχει νέας επεξεργασίας και διαβούλευσης με τους ενδιαφερόμενους φορείς.
«Η διάταξη ήταν γνωστή από τη δημόσια διαβούλευση που έγινε φέτος στις αρχές Φεβρουαρίου. Δεν υπήρξε κανένα σχόλιο, καμία παρατήρηση. Ο καθένας από τα κόμματα που ζήτησαν την απόσυρση αυτής της διάταξης, αναλαμβάνει τις ευθύνες του» ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας ανακοινώνοντας στη συνέχεια τη συνέχιση της διαβούλευσης.
Πηγή: ΑΜΠΕ




Είναι εφικτή μια “ρωσική λύση” για την Κύπρο;



Του Κώστα Ράπτη
Πόσο πραγματικό ή πόσο διαπραγματευτικό είναι το “ρωσικό σενάριο” για τη διάσωση της Κύπρου;
Η καταψήφιση από την κυπριακή Βουλή των Αντιπροσώπων της συμφωνίας του Eurogroup για “φορολόγηση” των τραπεζικών καταθέσεων εκτιμήθηκε από τον Vladimir Putin ως επαρκές δείγμα γραφής, ώστε να απαντήσει τελικά το βράδυ της Τρίτης στον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, μετά από τριήμερη προσπάθεια του τελευταίου για τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ρώσο πρόεδρο. 
Η επικοινωνία των δύο ηγετών κατέληξε σε ανοιχτή πρόσκληση προς τον Νίκο Αναστασιάδη και σε δέσμευση για συνέχιση των διαβουλεύσεων τόσο διμερώς όσο και με τις Βρυξέλλες. Υπενθυμίζεται ότι ο Κύπριος υπουργός Μιχάλης Σαρρής βρίσκεται ήδη στη Μόσχα.
Για την Ρωσία, το διακύβευμα είναι πολύ μεγαλύτερο από τα 2 δισ. ευρώ ρωσικών καταθέσεων που απειλούνταν να κουρευτούν και αφορά ό,τι ακριβώς αποτελεί (από την αντίθετη πλευρά) την διακηρυγμένη πρώτη προτεραιότητα του Βερολίνου: τη διατήρηση ή μη της Κύπρου ως χρηματοπιστωτικού κέντρου και ως κρίσιμης “πύλης” διεθνών συναλλαγών για τη Μόσχα. Επιπλέον, οι πολιτικοί υπολογισμοί έχουν μεγάλο βάρος για τη ρωσική πλευρά, η οποία αδυνατεί να συμφιλιωθεί με την ιδέα ότι αποφάσεις που άπτονται των συμφερόντων της λαμβάνονται χωρίς καν την προσπάθεια μιας συνεννόησης μαζί της.
Το γεγονός άλλωστε ότι στην περίπτωση λ.χ. της Ισλανδίας η Ε.Ε. έριξε όλο της το βάρος υπέρ της αποζημίωσης των ξένων καταθετών των χρεωκοπημένων ισλανδικών τραπεζών (μάλιστα η Βρετανία ενεργοποίησε για τον λόγο αυτόν και την αντιτρομοκρατική της νομοθεσία!), ενώ αντίθετα στην περίπτωση της Κύπρου, η προέλευση των ρωσικών καταθέσεων θεωρείται αυτόχρημα εγκληματική, και καθιστά την προσβολή ακόμη μεγαλύτερη για τη Μόσχα.
Όσο για τις εκ πρώτης όψεως λογικές παρατηρήσεις του Wolfgang Schaeuble ότι θα πρέπει να περιορισθούν δραστικά οι (οκταπλάσιοι του ΑΕΠ) ισολογισμοί των κυπριακών τραπεζών, οι συγκρίσεις λ.χ. με το Λουξεμβούργο (όπου ο χρηματοπιστωτικός τομέας είναι 25πλάσιος του ΑΕΠ) αναδεικνύουν τον κατεξοχήν (γεω)πολιτικό χαρακτήρα των γερμανικών στοχεύσεων.
Με αυτή την έννοια, το ζητούμενο μιας ρωσικής συνδρομής στην Κύπρο υπερβαίνει το χρηματοδοτικό κενό των 5,8 δισ. και αφορά την συνολική παραμονή των ρωσικών κεφαλαίων στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα. Στη Λευκωσία ήδη μιλούν για μια “ολική” λύση, που θα στηρίζεται αποκλειστικά στη Μόσχα και για μία “μερική” λύση που θα συνδυάζεται με τη συνδρομή της τρόικας.
Είναι κάτι τέτοιο εφικτό; Η μέχρι τώρα ταύτιση της ρητορικής της Μόσχας με τους δημοσιονομικούς ιέρακες του Βερολίνου (χαρακτηριστικά, ο Dmitry Medvedev υπήρξε ο πρώτος που έδειξε στην Ελλάδα την “πόρτα” του ΔΝΤ) και η δυστοκία των ρωσο-κυπριακών διαπραγματεύσεων των προηγούμενων μηνών καταδεικνύει ότι δεν θα πρέπει να υπερτιμηθούν οι διαθέσεις και οι δυνατότητες της “ρωσικής άρκτου”.
Ούτε άλλωστε θα πρέπει να υπερτιμηθούν οι δυνατότητες υπερβάσεων μιας κυβέρνησης η οποία μόλις ήρθε στα πράγματα στη Λευκωσία εξήγγειλε την προσχώρηση της Κύπρου στον “Συνεταιρισμό για την Ειρήνη” τον προθάλαμο του ΝΑΤΟ.
Η “ολική λύση” και η παραμονή της Κύπρου στο ευρώ αποτελούν αντίφαση εν τοις όροις. Η ευρωζώνη περιφρουρεί πεισματικά την αναζήτηση λύσεων αποκλειστικά στο εσωτερικό της και είναι σε θέση να ακυρώσει οποιαδήποτε ρωσοκυπριακή συμφωνία κλείνοντας τη στρόφιγγα του ELA. Είναι δε σε αυτό συντονισμένη με τον υπερατλαντικό παράγοντα (πρβ. τη στάση του ΔΝΤ), ο οποίος άλλωστε διατηρεί τη δυνατότητα (λ.χ. μέσω ΟΗΕ) να εντείνει τις πιέσεις προς τη Λευκωσία και σε άλλα μέτωπα.
Πηγή: capital.gr

Καπιταλιστική κρίση και Κύπρος


Προκόπης Κωφός
Οι ηγεσίες των χωρών της Ευρώπης και οι υπεύθυνοι στο Euro Group δεν είναι όπως λένε στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, ούτε «ανόητοι», ούτε «αλμπάνηδες», ούτε «κατώτεροι των περιστάσεων», ούτε «συμμορία εκβιαστών», ούτε αδαείς και άσχετοι που κάνουν «λάθη» και «σφάλματα». Απλά, ασκούν μια πολιτική που υπαγορεύεται από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν. Προσπαθούν να αντιμετωπίσουν τη μεγαλύτερη καπιταλιστική κρίση που υπήρξε ποτέ με το μοναδικό τρόπο που είναι γι αυτούς διαθέσιμος στα πλαίσια του συστήματος, προς όφελος του κεφαλαίου και των μονοπωλίων και σε βάρος των εργαζομένων και των λαών. Όμως, η καπιταλιστική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί εντός του συστήματος και το μέγιστο που μπορούν να καταφέρουν είναι να δώσουν μια παράταση, μεγαλύτερη ή μικρότερη, στο μέγιστο πρόβλημα της καπιταλιστικής κρίσης.
Η περίπτωση της Κύπρου, που έφτασαν στο σημείο να επιχειρούν βίαιη μεταφορά των κεφαλαίων των τραπεζικών καταθέσεων από τους μεν στους δε, δεν είναι τυχαίο βέβαια πως οι μεν είναι κατά κύριο λόγο μικροί καταθέτες ή ξένο κεφάλαιο, π.χ. ρωσικό, δεν αποδεικνύει πως είναι ανόητοι ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται, αλλά πως η εξέλιξη της καπιταλιστικής κρίσης και η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί επιβάλλει ακόμα και τέτοια μέτρα, που μπορεί να θεωρηθεί πως παραβιάζουν θεμελιώδεις αρχές του ίδιου του συστήματος. Γίνεται πλέον πιο φανερό πως οι ανταγωνισμοί, ποιος θα χάσει λιγότερα και ποιος θα επιβιώσει της καπιταλιστικής κρίσης, βρίσκονται σε επικίνδυνα επίπεδα.
Η ερμηνεία πως η Γερμανία μαζί με κάποιες αναπτυγμένες χώρες του βορρά επιβάλλουν τις πολιτικές τους υπέρ των συμφερόντων τους σε βάρος των χωρών του νότου είναι παραπλανητική. Η Γερμανία και οι άλλες χώρες που φαίνεται να μην αντιμετωπίζουν ιδιαίτερα προβλήματα βρίσκονται κι αυτές στη δίνη της καπιταλιστικής κρίσης και απλά το προβάδισμα που έχουν στην παραγωγή τα μονοπώλιά τους, τους δίνει τη δυνατότητα να μεταφέρουν συνέπειες της κρίσης στους ασθενέστερους, για να καταστραφούν πρώτα οι ασθενέστεροι και τα κεφάλαιά τους. Έπεται όμως και η δική τους σειρά και θα ακολουθήσει και η Κίνα και οι υπόλοιπες «αναπτυσσόμενες»!
Η παγκόσμια καπιταλιστική κρίση είναι αδύνατο να αντιμετωπιστεί στα πλαίσια του ίδιου του καπιταλισμού και ξεπερνιέται μόνο με την καταστροφή των συσσωρευμένων κεφαλαίων που δεν μπορούν να αναπαραχθούν. Οι αποφάσεις για την Κύπρο, ακόμα και στην απίθανη περίπτωση που θα αναιρεθούν, δείχνουν πως η καπιταλιστική κρίση βαίνει με γοργό ρυθμό προς τη φυσιολογική της κατάληξη, τη δραστική καταστροφή των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων, τον πόλεμο! Ο πόλεμος θα «λύσει» όλα τα προβλήματά τους, θα επικρατήσουν οι ισχυρότεροι, θα αρπάξουν τα πετρέλαια, το αέριο, το χρυσό και όλο τον πλούτο της υδρογείου, για να αρχίσει πάλι η ανάπτυξη μέσα από τα ερείπια. Άλλος δρόμος στα πλαίσια του καπιταλισμού δεν υπάρχει! Και άλλος δρόμος για τους λαούς δεν υπάρχει, παρά να ανατρέψουν τον καπιταλισμό και να οικοδομήσουν το σοσιαλισμό!
Προκόπης Κωφός
Τμήμα Χημείας ΑΠΘ

Συνέχεια της κόντρας Λιμενικού Ταμείου-Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου!


 «Ιδου οι τοπικοί συμβουλάτορες του κ. Αγγελακα – να ποιοι στρέφονται κατά των συμφερόντων της πόλης – τους παραδίδουμε στην κρίση της κοινωνίας του Μεσολογγίου – άξιος ο μισθός τους!»



Η ανακοίνωση και το έγγραφο
που δημοσιοποίησε το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλ/νίας!

Την επομένη, δηλαδή 22-2-2013 της επικύρωσης των δημοπρασιών για την παραχώρηση χώρων στο Λιμάνι Μεσολογγίου οι κ.κ. του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου απέστειλαν νέα καταγγελία στον κ. Αγγελάκα, καλώντας τον αφ’ ενός μεν να καταργήσει σύντομα (!) την Λιμενική Επιτροπή Αιτωλ/νίας και αφ’ ετέρου να ακυρώσει κάθε νέα απόπειρα “μπαχαλοποίησης” του Λιμένος!

Παραδίδουμε στην κρίση των πολιτών του Μεσολογγίου και της ευρύτερης περιοχής τους επίσημους τοπικούς συμβουλάτορες του κ. Αγγελάκα για να γίνει κατανοητό σε όλους ποιοι στρέφονται ευθέως κατά των συμφερόντων της πόλης με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
Άξιος ο μισθός τους!
Η ενδιαφέρουσα συνέχεια κύριοι στις αίθουσες των δικαστηρίων…
Από τη Διοίκηση του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλ/νίας

20 Μαρ 2013

Τι θα έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση, στο θέμα της Κύπρου, και τι πραγματικά θα κάνει…


βημα

Α. Τι θα έπρεπε να κάνει η ελληνική κυβέρνηση…

του Γ. Μαλούχου
Η ιστορική απόφαση της κυπριακής Βουλής να καταψηφίσει τον εκτρωματικό γερμανικό εκβιασμό πρέπει να βρει από αυτή τη στιγμή την Ελλάδα ενεργά δίπλα στην Κύπρο που έδωσε έναν μέγα αγώνα.
Η πολιτειακή και η πολιτική ηγεσία της Ελλάδας, αν θέλει να μπορεί να σταθεί στην κρίση της ιστορίας, πρέπει να ξεχάσει ό,τι ήξερε μέχρι σήμερα και να στηρίξει από εδώ και πέρα με όλες της τις δυνάμεις την Κύπρο και τον κυπριακό λαό που έχει μπει στο στόχαστρο της πιο επιθετικής μεταπολεμικής ευρωπαϊκής πολιτικής, αυτής του Βερολίνου.
Η Ελλάδα πρέπει να αλλάξει 180 μοίρες πορεία και να κάνει, επιτέλους τώρα, μέσω Κύπρου, ό,τι όφειλε αλλά δεν έκανε για την ίδια εδώ και τρία χρόνια. Και αυτό, δεν είναι θεωρία, αλλά πράξη.
Η Γερμανία θα επιχειρήσει να χρεοκοπήσει την Κύπρο βάση μιας «προθεσμίας» αυθαίρετης και απόλυτα τεχνιτής, όπως τη βόλευε για τον εκβιασμό της. Τίποτα πραγματικό δεν όριζε ένα τελεσίγραφο σαν αυτό του Βερολίνου για τη χρεοκοπία της Κύπρου. Γιατί έπρεπε να χρεοκοπήσει μέσα σε 48 ώρες; Γιατί όχι σε δέκα ημέρες, ή σε ένα μήνα; Επειδή αυτό ήθελαν οι Γερμανοί, αυτό εξυπηρετούσε την ακραία εθνικιστική πολιτική τους. Η Κύπρος όμως είπε όχι σε αυτόν τον φρικτό, εγκληματικό εκβιασμό.
Η Ελλάδα πρέπει αμέσως να συνταχθεί μαζί της. Ολη η Ελλάδα. Και πρέπει να ενεργοποιήσει τις θεσμικές της δυνάμεις. Να ζητήσει την έκτακτη σύγκληση μίας ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής. Να επιχειρήσει να μπλοκάρει οποιαδήποτε απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για την Κύπρο. Να ενεργοποιήσει κάθε θεσμικό μέσο που διαθέτει στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Να προειδοποιήσει με αποφασιστικότητα το Βερολίνο για τις τεράστιες ευθύνες του.
Και, κυρίως, περισσότερο κι από όλα αυτά, αυτό που πρέπει να κάνει, είναι να αναλάβει αμέσως, αυτή τη στιγμή, πρωτοβουλίες επαφών με τις Ηνωμένες Πολιτείες, με το Ισραήλ και με τη Ρωσία, προκειμένου να μην αφεθεί η Κύπρος βορά στα χέρια της λυσσαλέα πλέον επιθετικής Γερμανίας.
Οι χώρες αυτές, θέλουν την Κύπρο ζωντανή. Δεν τη θέλουν να καταρρεύσει. Και η Ελλάδα πρέπει να κινηθεί με αυτή την αντίληψη και να συστρατευθεί πλήρως, να δώσει μάχη διπλωματική και πολιτική ώστε να διαμορφωθούν με τη μεγαλύτερη δυνατή αποτελεσματικότητα οι αναγκαίες συμμαχίες γι αυτό, χωρίς να χαθεί ούτε λεπτό.
Ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, πρέπει αμέσως να μεταβεί στη Λευκωσία και να δηλώσει την πλήρη και απόλυτη στήριξή του. Πρέπει να θέσει τώρα τον εαυτό του και τη χώρα ολόκληρη στην υπηρεσία του αγώνα που έχει μπροστά του ο κυπριακός λαός. Πρέπει να παλέψει, να συγκρουστεί, να ασκήσει, επιτέλους, πολιτική ανάλογη των περιστάσεων.
Το ελληνικό πολιτικό σύστημα πρέπει αυτή τη στιγμή να κάνει για την Κύπρο ό,τι δεν έκανε τρία χρόνια τώρα για την ίδια την Ελλάδα. Δεν είναι μόνον το εθνικό του καθήκον – που είναι ο κύριος λόγος. Είναι και η μόνη του ελπίδα για επιβίωση. Γιατί αν αφήσει την Κύπρο μόνη της σε αυτό τον μεγάλο αγώνα επιβίωσης απέναντι σε έναν τόσο επιθετικό εχθρό, ούτε η πραγματικότητα, ούτε η ιστορία θα συγχωρήσουν ποτέ την Αθήνα.
Πηγή: http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=503551

…. …. ….

Β. Και τι πραγματικά θα κάνει… 

….
χ_n

ΠΗΓΗ: http://papaioannou-giannis.net
Σχολιαστές Χωρίς Σύνορα

ΕΥΡΩΖΩΝΗ – ΡΩΣΙΑ – ΗΠΑ Το σκηνικό στην Κύπρο οξύνει τις αντιθέσεις

Στην επιφάνεια οι ισχυροί ανταγωνισμοί ανάμεσα σε μερίδες του κεφαλαίου και γενικευμένη ανησυχία για τη διαχείριση της κρίσης
Ρούβλια, δολάρια και ευρώ συμμετέχουν στο χορό των ανταγωνισμών που στήνεται γύρω από τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο.
Ισχυρές αντιθέσεις στην Ευρωζώνη – ΕΕ και ανάμεσα στα ιμπεριαλιστικά κέντρα, αλλά και ενίσχυση των φυγόκεντρων τάσεων στο εσωτερικό της Ζώνης του Ευρώ, δείχνει το παζάρι για τη διαχείριση της κρίσης στην Κύπρο, ανεξάρτητα από το «σχέδιο» που τελικά θα επιλεγεί για την ελεγχόμενη χρεοκοπία της κυπριακής οικονομίας. Τη Δευτέρα, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλ. Πούτιν συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με μέλη της ρωσικής κυβέρνησης και συμβούλους του, όπου συζητήθηκαν οι εξελίξεις στην Κύπρο.
Μετά τη συνάντηση, ο Ρώσος Πρόεδρος χαρακτήρισε «άδικη, ηθικά ανεπίτρεπτη και επικίνδυνη» ενδεχόμενη συναίνεση της κυπριακής κυβέρνηση στα σχέδια για κούρεμα των καταθέσεων. Από τη μεριά του, ο πρωθυπουργός της Ρωσίας, Ντ. Μεντβέντεφ, είχε χαρακτηρίσει την επιβολή παρόμοιου φόρου ως «κατάσχεση ξένων χρημάτων». Οπως δήλωσε ο Ρώσος πρωθυπουργός, η Ρωσία θα αναγκαστεί να κάνει «διορθώσεις» στις σχέσεις της με την Κύπρο, σε περίπτωση που προχωρήσει στην υλοποίηση των αποφάσεων του Γιούρογκρουπ.
Από τη δήλωση του Ρώσου πρωθυπουργού δεν έλειψε κι ο ανιστόρητος αντικομμουνισμός, αφού τόλμησε να συγκρίνει εντελώς ανόμοια πράγματα, όπως η απόφαση της ΕΕ για την Κύπρο με την εποχή της ΕΣΣΔ. Εκείνο, που πραγματικά θα μπορούσε να συγκρίνει, είναι εξαφάνιση των καταθέσεων των απλών Σοβιετικών εργαζομένων, που συνέβη με την ανατροπή του σοσιαλισμού και τη διάλυση της ΕΣΣΔ. Καταθέσεις, για τις οποίες η νέα αστική εξουσία ποτέ δεν αποζημίωσε τους εργαζόμενους.
Ο υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Α. Σιλουάνοφ δήλωσε ότι η απόφαση της Ευρωζώνης να επιβληθεί φόρος στις καταθέσεις στην Κύπρο ελήφθη χωρίς να προηγηθούν διαβουλεύσεις με τη Μόσχα και ότι η κίνηση αυτή μπορεί να επηρεάσει την απόφαση της Ρωσίας για «χαλάρωση» των δανειακών όρων προς τη Λευκωσία.
Από την πλευρά του, ο διευθυντής της μεγάλης ρωσικής λογιστικής εταιρείας FBK Ι. Νικολάεφ επιβεβαίωσε ότι ο φόρος στις καταθέσεις θα προκαλέσει μεγάλη φυγή καταθέσεων από την Κύπρο, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Τα πρόσωπα, που έχουν καταθέσεις στις τράπεζες του νησιού, θα φύγουν οπωσδήποτε. Το 10% φόρος επί των καταθέσεων δεν αφήνει περιθώρια για δεύτερες σκέψεις. Προφανώς τα χρήματα αυτά δε θα επιστρέψουν στη Ρωσία, αλλά θα πάνε σε Γερμανία, Μεγάλη Βρετανία και Ελβετία».
Σιγοντάρουν οι ΗΠΑ
Ψήφο εμπιστοσύνης στα μέτρα για την Κύπρο έδωσε με ανακοίνωσή του το αμερικανικό υπουργείο Οικονομικών, αναφέροντας ότι «είναι σημαντικό η Κύπρος και οι εταίροι της στην Ευρωζώνη να εργαστούν για να επιλύσουν την κατάσταση με τρόπο υπεύθυνο και ακριβοδίκαιο, που θα διασφαλίζει τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα».
«Οι περικοπές στην κυπριακές καταθέσεις είναι αναπόφευκτες» δήλωσε από την πλευρά του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ, τονίζοντας πως «για να δημιουργήσεις, πρέπει πρώτα να καταστρέψεις». Ομολόγησε, δηλαδή, ότι το κούρεμα στις καταθέσεις δεν είναι τίποτα άλλο παρά ελεγχόμενη καταστροφή κεφαλαίου, αναγκαία για να ξεπεραστεί η καπιταλιστική κρίση.
Από κοντά και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε, σχολιάζοντας τις αντιδράσεις της Ρωσίας, είπε ότι «όποιος επενδύει τα χρήματά του σε χώρες όπου πληρώνει λιγότερους φόρους, ή όπου ίσως ελέγχεται λιγότερο, αναλαμβάνει τον κίνδυνο, όταν οι τράπεζες της χώρας αυτής δεν είναι βιώσιμες, είναι προφανές ότι πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του».
Απαντώντας στις επικρίσεις ότι η Γερμανία είναι αυτή που με την επιμονή της για σκληρά δημοσιονομικά μέτρα δυναμιτίζει τα θεμέλια της Ευρωζώνης, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών υποστήριξε ότι η Γερμανία και το ΔΝΤ ήταν διατεθειμένοι να σεβαστούν την εγγύηση των κυπριακών καταθέσεων μέχρι το ποσό των 100.000 ευρώ, αλλά η πρότασή τους απορρίφθηκε τόσο από την κυπριακή κυβέρνηση, όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
«Θα είχαμε όμως προφανώς σεβαστεί την εγγύηση των καταθέσεων μέχρι τις 100.000 ευρώ. Αλλά εκείνοι που δεν ήθελαν το bail-in ήταν η κυπριακή κυβέρνηση, η Κομισιόν και η ΕΚΤ. Εκείνοι αποφάσισαν γι’ αυτή τη λύση και εκείνοι πρέπει τώρα να το εξηγήσουν στον κυπριακό λαό», είπε ο Β. Σόιμπλε. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι η ελεγχόμενη χρεοκοπία της Κύπρου ήταν επιτακτική για την προστασία του κοινού νομίσματος και σημείωσε για τον κυπριακό τραπεζικό τομέα ότι βρίσκεται σε «μεγάλη δυσαναλογία σε σχέση με την γενική οικονομία και το ΑΕΠ».
Στο ίδιο πνεύμα, η Γερμανίδα καγκελάριος Α. Μέρκελ, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε τη Δευτέρα με τον Πρόεδρο της Κύπρου, Ν. Αναστασιάδη, επέμεινε ότι οι διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα δανειοδότησης θα πρέπει να διεξαχθούν αποκλειστικά και μόνο με την τρόικα, σύμφωνα με εκπρόσωπο της καγκελαρίας.
Αντιδρούν οι τραπεζίτες
Την αντίθεσή του στο σχέδιο που επιλέχθηκε για να οδηγηθεί η Κύπρος σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, εξέφρασε το Διεθνές Χρηματοοικονομικό Ινστιτούτο (IIF), κάνοντας λόγο για «λάθος απόφαση» και «κακό σχέδιο που υπονομεύει το τραπεζικό σύστημα της Ευρωπαϊκής Ενωσης», σύμφωνα με τον Χανγκ Τραν, πρώτο αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο του Ιδρύματος.
Σε συνέντευξη στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων είπε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης και το ΔΝΤ «δημιούργησαν ένα πολύ επικίνδυνο προηγούμενο», αγγίζοντας «το απαραβίαστο των εγγυημένων τραπεζικών καταθέσεων» και το «κακό φαίνεται να έχει γίνει».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η συμφωνία αυτή «υπονομεύει την αξιοπιστία και το μοντέλο ασφάλειας των ευρωπαϊκών καταθέσεων» και «καθιστά πιο δύσκολη τη χρήση τους στο μέλλον», αν κριθεί αναγκαίο για να «σταθεροποιηθεί η κατάσταση μετά από μια κρίση πανικού στις τράπεζες». Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Πορτογαλίας Ανιμπαλ Καβάκου Σίλβα παρατήρησε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση ακολουθεί έναν πολύ επικίνδυνο δρόμο» μετά και την απόφαση της Κύπρου, ασκώντας έμμεσα πιέσεις για να χαλαρώσει η δημοσιονομική πολιτική στη χώρα του, που βρίσκεται σε μνημόνιο.
Ο ίδιος εξέφρασε την ανησυχία του για τη σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος μετά την απόφαση για την Κύπρο, λέγοντας ότι «η εμπιστοσύνη των καταθετών είναι ένας από τους στυλοβάτες του χρηματοπιστωτικού συστήματος» και «τα βιβλία μας διδάσκουν ότι σε περίπτωση έλλειψης εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα, καμία χώρα, ή σχεδόν καμία, δε γλιτώνει».
Στον αντίποδα, ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε με αφορμή την απόφαση για την Κύπρο ότι δεν μπορεί να υπάρξει χαλάρωση. Είπε συγκεκριμένα στη γερμανική εφημερίδα Bild: «Το ερώτημα αν η Κύπρος πρέπει να πληρώσει τα έξοδα για τη σταθεροποίηση της χώρας και των τραπεζών της, είναι αποκλειστική ευθύνη της κυπριακής κυβέρνησης. Αλλά στο τέλος, πρέπει να υπάρχει συμβολή της Κύπρου σε ποσό ισοδύναμο με αυτό που επιτεύχθηκε στη συμφωνία το βράδυ της Παρασκευής». Πρόσθεσε ακόμα ότι η ανεξέλεγκτη χρεοκοπία της Κύπρου «θα ήταν κίνδυνος για το ευρώ».
Ανήσυχοι οι τεχνοκράτες
Στη σταθερότητα του ευρώ, που καθιστά επιβεβλημένη την ελεγχόμενη χρεοκοπία τη Κύπρου, επικέντρωσαν τις δηλώσεις τους οι Α. Μέρκελ, Φ. Ολάντ και Ζοζέ Μπαρόζο, σε κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στο Βερολίνο μετά από συνάντηση με τους Ευρωπαίους βιομήχανους.
«Η σταθερότητα του ευρώ συνιστά μόνιμο θέμα ανησυχίας, όπως το είδαμε και στην Κύπρο», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος. Ο Γάλλος Πρόεδρος, από την πλευρά του, δεν έκανε καμία αναφορά στην Κύπρο, ενώ ο Ζοζέ Μπαρόζο σημείωσε ότι «η κρίση επιμένει, όπως δείχνουν οι αναπτυξιακές προοπτικές, το ποσοστό ρεκόρ της ανεργίας των νέων και οι πρόσφατες εξελίξεις στην Κύπρο».
«Κοντόφθαλμο, αυτοκαταστροφικό και άδικο», χαρακτηρίζει ο Economist το σχέδιο για την Κύπρο, εστιάζοντας κυρίως στο κούρεμα των καταθέσεων κάτω από 100.000 ευρώ. «Η πολιτική του να σωθούν εύποροι Ρώσοι με τα χρήματα που θα δάνειζαν οι λιτοί Γερμανοί δεν θα πήγαινε πολύ μακριά», γράφει το περιοδικό, δείχνοντας το παρασκήνιο των ανταγωνισμών για το ποιος θα πληρώσει τη χασούρα που συνεπάγεται η καταστροφή κεφαλαίου στην κρίση.
Στο πεδίο της διαχείρισης, ο Economist ζητάει ενίσχυση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ώστε να αποδυναμωθεί ο δεσμός μεταξύ κυβερνήσεων και τραπεζών», καταγγέλλοντας την Ευρωζώνη ότι «εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ισότιμα το τραπεζικό χρέος με το εθνικό χρέος».
Το πακέτο στήριξης της Κύπρου είναι αρνητικό για τις τράπεζες σε ολόκληρη την Ευρωζώνη, ενώ οι επιπτώσεις στις αξιολογήσεις των χωρών είναι αβέβαιες, αναφέρει σε έκθεσή του o οίκος αξιολόγησης Moody’s.«Η απόφαση να επιβληθούν ζημιές στους καταθέτες σηματοδοτεί την πρόθεση των φορέων χάραξης πολιτικής της Ευρωζώνης να διακινδυνεύσουν ευρύτερη αναταραχή στις αγορές, προκειμένου να προωθήσουν άλλους στόχους πολιτικής», σημειώνει ο καπιταλιστικός οίκος.
Θωρακίζει τις τράπεζες η ΕΕ
Συναφής με τις εξελίξεις στην Κύπρο είναι και η απόφαση της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ να εγκρίνει μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2013 «ένα επιχειρησιακό πλαίσιο», ώστε όταν συσταθεί ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας να έχει «τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών», αποφάσισαν οι κυβερνήσεις των κρατών – μελών της ΕΕ στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής.
Συγκεκριμένα, στο κείμενο των συμπερασμάτων σημειώνεται: «Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει ότι είναι επιτακτική ανάγκη να σπάσει ο φαύλος κύκλος μεταξύ τραπεζών και κρατών. Οπως συμφωνήθηκε το Δεκέμβριο του 2012, θα πρέπει να εγκριθεί το συντομότερο δυνατόν εντός του πρώτου εξαμήνου του 2013 ένα επιχειρησιακό πλαίσιο, ώστε όταν συσταθεί αποτελεσματικός ενιαίος εποπτικός μηχανισμός, να έχει ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, με τακτικές διαδικασίες λήψης αποφάσεων, τη δυνατότητα άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών».
Αναδημοσίευση από το σημερινό (21/3) Ριζοσπάστη

Διαβάστε ποια ΑΕΙ-ΤΕΙ καταργούνται και συγχωνεύνονται

Ανακοινώθηκαν  από το υπουργείο Παιδείας τα Τμήματα του νέου Ακαδημαϊκού Χάρτη της χώρας κατανεμημένα ανά επιστημονικό πεδίο, καθώς και τα Τμήματα που τίθενται σε μεταβατικότητα.

Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης διαθέτει πλέον 405 Τμήματα Πανεπιστημίων και ΤΕΙ συνολικά, έναντι 534 Τμημάτων πριν την εφαρμογή του Σχεδίου «Αθηνά», δηλαδή ο αριθμός αυτών που καταργήθηκαν ή συγχωνεύτηκαν είναι 129. Σε μεταβατικότητα, δηλαδή σε λειτουργία έως την αποφοίτηση των εισαχθέντων 2012-2013,  τίθενται 26 Τμήματα.
 
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων έγιναν συγχωνεύσεις - καταργήσεις σε 129 σχολές ή τμήματα σε 5 Ιδρύματα. Στο τελικό σχέδιο ενσωματώθηκαν όλες οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ και περισσότερες από 10 προτάσεις της ΔΗΜΑΡ . Το υπουργείο Παιδείας αποδέχθηκε την πρόταση του ΠΑΣΟΚ για κοινοπραξία στα πέντε Πανεπιστήμια της Αθήνας, που αρχικά θα αποτελέσουν ένα ομόσπονδο με το όνομα «Αδαμάντιος Κοραής».

Στο τελικό σχέδιο, ακόμη, οι ξένες φιλολογίες δεν αποτελούν ένα τμήμα ενώ τελικά  επιλέχθηκε να μην είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός των φοιτητών που θα μεταφερθούν από τη μία πόλη στην άλλη προκειμένου να μην υπάρχουν μεγάλες κοινωνικές επιπτώσεις, καθώς η μεταρρύθμιση έγινε εν μέσω κρίσης.

Από το υπουργείο Παιδείας ανακοινώθηκε επίσης πως προωθούνται προς έκδοση τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα.

Οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων του 2013 θα κληθούν να επιλέξουν Τμήματα με βάση το νέο Ακαδημαϊκό Χάρτη, που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Ο Υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος δήλωσε σχετικά:

«Με στόχο την αναβάθμιση της Δημόσιας Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κάνουμε σήμερα ένα αποφασιστικό βήμα διόρθωσης των παθογενειών, που όλοι συνομολογούμε.

Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης λογοδοτεί σε επιστημονικά και αναπτυξιακά κριτήρια, απαντά στις προσδοκίες της Νέας Γενιάς για πτυχία με αντίκρισμα και έχει σημαντικό δημοσιονομικό όφελος για τη χώρα, σε μια περίοδο βαθιάς οικονομικής κρίσης.

Η τελική πρόταση ελαχιστοποιεί το κόστος για την ελληνική οικογένεια, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις πρωτόγνωρες συνθήκες, που βιώνει η ελληνική κοινωνία.

Ο νέος Ακαδημαϊκός Χάρτης είναι αποτέλεσμα της μέγιστης εφικτής σύνθεσης και συναίνεσης όλων των συμμετασχόντων στη διαβούλευση, καθώς ενσωματώνει όλες τις δημιουργικές και τεκμηριωμένες προτάσεις, οι οποίες κατατέθηκαν από τα Ιδρύματα, τα Κόμματα που στηρίζουν την Κυβέρνηση,  αλλά και τα Κόμματα της Αντιπολίτευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής».


Δείτε εδώ αναλύτικά το τελικό σχέδιο «Αθηνά»

19 Μαρ 2013

Το Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» στο Μεσολόγγι

Ένα μεγάλο γεγονός με παραδοσιακές, αυθεντικές γεύσεις, εκδηλώσεις και εκπλήξεις από κάθε γωνιά της Ελλάδας, θα πραγματοποιηθεί 23-24-25 Μαρτίου 2013 στο Μεσολόγγι, στο χώρο του κλειστού γυμναστηρίου στο Λιμάνι
Στόχος του Φεστιβάλ «Κερνάμε Ελλάδα» είναι να προβάλλει, να αναδείξει και να δικτυώσει τα ελληνικά προϊόντα και τις ελληνικές επιχειρήσεις μέσα από μια σειρά δράσεων που θα λάβουν χώρα το τριήμερο αυτό.
Το Φεστιβάλ τελεί υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας.

Κάθε επισκέπτης με το αντίτιμο της εισόδου του στο χώρο του Φεστιβάλ, θα παίρνει δωρεαν μια τσάντα με προϊόντα από όλη τη χώρα.

Μαρίνα Μεσολογγίου: Έργο πνοής και ανάπτυξης υπό προϋποθέσεις – Όλη η αλήθεια



Συνέντευξη Τύπου παραχώρησε σήμερα Τρίτη 19.03.2013 ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Πελοποννήσου, Δυτικής Ελλάδας και Ιονίου, Μανώλης Αγγελάκας σχετικά με τα προβλήματα λειτουργίας της Μαρίνας Μεσολογγίου, το ρόλο του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας και τις προοπτικές του όλου εγχειρήματος.
Αρχικά ο Γενικός Γραμματέας έκανε αναφορά στο ιστορικό της Μαρίνας αναφέροντας ότι αν και η σχετική σύμβαση παραχώρησης χρήσης και εκμετάλλευσης της Μαρίνας υπεγράφη το Μάρτιο του 2009 ουδέποτε υλοποιήθηκε ουσιαστικά, καθώς η κοινοπραξία που πλειοδότησε δεν προσκόμισε σημαντικά έγγραφα (εγγυητικές επιστολές και άλλα). Η όλη επένδυση ανέρχεται σε 8 εκατομμύρια ευρώ ενώ μέχρι σήμερα ελάχιστα έργα έχουν γίνει. Ζητήθηκε νέα χωροθέτηση από την κοινοπραξία, η οποία αν και έγινε τον Απρίλιο του 2012, και πάλι η επένδυση δεν προχώρησε. Την ίδια στιγμή η Μαρίνα λειτουργεί, σκάφη ελλιμενίζονται και είναι άγνωστο αν αποδίδονται φόροι, και τέλη προς το κράτος, το Λιμενικό Ταμείο και το Δήμο Μεσολογγίου.
Το Λιμενικό Ταμείο Αιτωλοακαρνανίας κατέχει το 5% της Μαρίνας, είναι αυτό που δημοπράτησε το έργο τον Ιούνιο του 2007 και έχει την αρμοδιότητα να προχωρήσει τις διαδικασίες αναζητώντας τις πρόσφορες λύσεις (υπογραφή νέας σύμβασης, αποβολή της κοινοπραξίας ως έκπτωτης, αναζήτηση άλλης λύσης). Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης εκτιμώντας ότι το Λιμενικό Ταμείο δυσλειτουργεί, ζήτησε τις παραιτήσεις των μελών της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Αιτωλοακαρνανίας και θα προβεί σε ανασυγκρότηση της Λιμενικής Επιτροπής.
Αναφερόμενος στα μελλοντικά βήματα αναφορικά με τη λειτουργία της Μαρίνας ο Γενικός Γραμματέας συνόψισε τα ακόλουθα:
• Το Λιμενικό Ταμείο, με τη νέα σύνθεση του, θα πρέπει να αναζητήσει άμεσα λύση στο σύνθετο πρόβλημα εξετάζοντας όλες τις πρόσφορες λύσεις. Ευχαρίστησε τα απερχόμενα μέλη της Λιμενικής Επιτροπής για τις υπηρεσίες τους.
• Ο ρόλος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης δεν είναι να προτείνει λύσεις αλλά να παρακολουθεί την εύρυθμη λειτουργία των Λιμενικών Ταμείων και όταν απαιτείται να αναλαμβάνει πρωτοβουλίες. Δεν μπορούμε να είμαστε θεατές στην αδράνεια, ούτε θα δεχτούμε την παραποίηση της αλήθειας και των γεγονότων.
• Η Μαρίνα Μεσολογγίου δεν μπορεί να αποτελεί εφαλτήριο για προσωπικές στρατηγικές, ούτε να είναι αντικείμενο κομματικής αντιπαράθεσης.
• Ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι στη διάθεση των βουλευτών της Αιτωλοακαρνανίας και όλων των ενδιαφερομένων φορέων για παροχή πληροφόρησης για τη Μαρίνα Μεσολογγίου, μακριά από προκαταλήψεις και διασπορά περίεργων και ψευδών ειδήσεων.
ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΩΜΑ
1. Υπάρχει σήμερα σύμβαση μεταξύ της Κοινοπραξίας και του Υπουργείου Τουρισμού;
Η σύμβαση που υπεγράφη τον Ιούνιο 2007, έχει λυθεί αυτοδικαίως από τις 03.11.2009 καθώς η Κοινοπραξία δεν παρουσίασε τις απαραίτητες εγγυητικές επιστολές και δικαιολογητικά εντός 8μήνου ως όφειλε.
2. Ποιος έχει την ευθύνη για τη διαχείριση της Μαρίνας Μεσολογγίου;
Εφόσον η σύμβαση έχει λυθεί αυτοδικαίως, η διαχείριση της Μαρίνας θα έπρεπε να έχει περιέλθει στο Λιμενικό Ταμείο Αιτ/νίας το οποίο κατέχει το κρίσιμο ποσοστό 5% στη μετοχική σύνθεση. Το Λιμενικό Ταμείο, θα έπρεπε να έχει λάβει τις απαραίτητες πρωτοβουλίες από το 2009 ώστε να αναζητηθεί λύση στο πρόβλημα.
3. Έχει ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης την αρμοδιότητα να ανασυγκροτεί την Λιμενική Επιτροπή;
Με βάση την παρ.3, άρθρο 12 του Β.Δ.14/19.01.1939, ο Γενικός Γραμματέας μπορεί να αντικαθιστά τα μόνιμα, διοριζόμενα και αιρετά μέλη των Λιμενικών Επιτροπών κατά τη διάρκεια της θητείας τους όταν διαπιστώνει δυσλειτουργία. Το ίδιο προκύπτει και από την παρ.6, άρθρο 13 του Νόμου 2690/99. Όλα όσα λέγονται περί αναρμοδιότητας είναι εκ του πονηρού ή από ελλειπή πληροφόρηση.
4. Έχει διαπιστωθεί δυσλειτουργία της Λιμενικής Επιτροπής του Λιμενικού Ταμείου Αιτ/νίας;
Αυτό προκύπτει από τα έγγραφα του Υπουργείου Τουρισμού (Αρ.Πρωτ. 11651/20-8-2012, Αρ.Πρωτ.719/10-10-2012), την απάντηση της Υπουργού Τουρισμού κας Όλγας Κεφαλογιάννη σε ερώτηση της Βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ κας Μαρίας Τριανταφύλλου, από έγγραφο του Δήμου Μεσολογγίου (Αρ. Απόφ.356/2012) με αίτημα για άμεση απεμπλοκή του έργου, έγγραφο του Λιμενικού Ταμείου Ναυπακτίας (Αρ. Πρωτ.23) για τη λειτουργία και τις παρεμβάσεις του Λιμενικού Ταμείου Αιτ/νίας, έγγραφο του Υπουργείου Ναυτιλίας (Αρ.Πρωτ.8312-4903/2013(28.02.2013), έγγραφο Δημάρχου Μεσολογγίου (Αρ.Πρωτ.104/07-3-2013).
Όλα καταδεικνύουν τη δυσλειτουργία που παρατηρείται.
5. Ποια είναι τα επόμενα βήματα στην υπόθεση;
• Ανασυγκρότηση του Λιμενικού Ταμείου με απόφαση Γενικού Γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης
• Αναζήτηση λύσης με ευθύνη του Λιμενικού Ταμείου σε συντομότατο χρονικό ορίζοντα. Οι βασικές επιλογές είναι:
Είτε
Η Υπογραφή νέας σύμβασης με τους υπάρχοντες επενδυτές της Κοινοπραξίας και η είσπραξη των οφειλόμενων μετά από οικονομικό και διαχειριστικό έλεγχο
Είτε
Αποβολή της Κοινοπραξίας και επαναδημοπράτηση της Μαρίνας, μέσω πλειοδοτικού διαγωνισμού.
Το Λιμενικό Ταμείο είναι εκείνο που θα λάβει τις σχετικές αποφάσεις και πρωτοβουλίες.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More