Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

11 Μαρ 2016

Ειδομένουμε Ευρώπη

Ο κ.Τσίπρας αμέσως μετά την σύνοδο κορυφής της ΕΕ για το προσφυγικό, μεταξύ άλλων δήλωσε και τα εξής:
    
  
Μόλις δυο μέρες μετά από αυτές τις δηλώσεις μια σειρά χώρες των Βαλκανίων, ανάμεσά τους και χώρες – μέλη της ΕΕ (Σκόπια, Σερβία αλλά και Σλοβενία, Κροατία) έκλεισαν τα σύνορά τους.
    Ο δε κύριος Τουσκ, ο πρόεδρος δηλαδή του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, σχολίασε – μέσω… tweet – την τακτική των τειχών εκ μέρους των παραπάνω χωρών ως εξής:
    «I thank Western Balkan countries for implementing part of EU's comprehensive strategy to deal with migration crisis»
    (μετάφραση: «Ευχαριστώ τις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων για την εφαρμογή μέρους της ολοκληρωμένης στρατηγικής της ΕΕ για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης»).
    Και επίσης:
    «Irregular flows of migrants along Western Balkans route have come to an end. Not a question of unilateral actions but common EU28 decision»
    (μετάφραση: «Οι παράτυπες ροές κατά μήκος του Βαλκανικού Διαδρόμου τερματίστηκαν. Δεν πρόκειται για ζήτημα μονομερούς ενέργειας, αλλά κοινή απόφαση των 28 της ΕΕ»).
    Συμπέρασμα 1ο: Ο καλός μας εταίρος κύριος Ντόναλντ Τουσκ εξήγησε ευθέως και ευθαρσώς ότι ο εγκλωβισμός των προσφύγων στην Ελλάδα έχει ήδη αποφασιστεί από τους «28», αποτελεί εφαρμογή μέρους των αποφάσεων της ΕΕ, γεγονός που δεν μπορεί να συντελείται εν αγνοία της ελληνικής κυβέρνησης που όχι μόνο συμφώνησε με τις αποφάσεις της ΕΕ αλλά έφτασε μάλιστα και στο σημείο να… πανηγυρίζει γι’ αυτές.
    Συμπέρασμα 2ο:  Η νέα «17ωρη διαπραγμάτευση» του κ.Τσίπρα, αυτή τη φορά για το προσφυγικό, έδειξε – όπως και η προηγούμενη για τα Μνημόνια -  τα από κάθε άποψη … «θριαμβευτικά» της αποτελέσματά.
    Συμπέρασμα 3ο: Την επόμενη φορά που ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΕΛ, ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΠΟΤΑΜΙ και κάθε πολιτικής απόχρωσης οπαδοί του «Μένουμε Ευρώπη» θα διατρανώσουν την πίστη τους στα ευρωενωσιακά «ιδεώδη» ας φροντίσουν να κρατάνε και μερικές φωτογραφίες από την προσφυγούπολη της Ειδομένης…  

Κάτω τα χέρια σας, ναζιστές!

Τραμπουκισμοί κι επεισόδια από τους ναζιστές της Χρυσής Αυγής, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής – Χτύπησαν δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη»- Ανακοίνωση του ΚΚΕ

panagiotaros (1)
Οι ναζιστές της Χρυσής Αυγής βγαίνουν από τις «σπηλιές» τους και αρχίζουν πάλι να εφαρμόζουν τις γνωστές πρακτικές τους, δημόσια. Στη σημερινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής συγκεντρώθηκε, από την αρχή, ομάδα τραμπούκων της Χρυσής Αυγής. Θέμα της συνεδρίασης ήταν το προσφυγικό. Όταν στο βήμα ανέβηκε ο επικεφαλής της παράταξης των ναζιστών, Ηλίας Παναγιώταρος, οι τραμπούκοι άρχισαν τις προκλήσεις, τις φωνές και τους προπηλακισμούς. Ο Παναγιώταρος έδωσε ένα ναζιστικό σόου. Κατά τη διάρκεια των επεισοδίων χτύπησαν τον δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη», Πέτρο Αναστασιάδη.
ΚΚΕ:«Η ναζιστική εγκληματική ΧΑ δείχνει το αποκρουστικό ρατσιστικό της πρόσωπο»
Το Γραφείο Τύπου του ΚΚΕ, σε ανακοίνωση του, αναφέρει: «Το ΚΚΕ καταγγέλλει τους νέους τραμπουκισμούς μελών και στελεχών, μπράβων της ΧΑ, στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής. Οι ναζιστές της ΧΑ, στη συζήτηση που ήταν προγραμματισμένη με θέμα το προσφυγικό, άρχισαν να προκαλούν και να προπηλακίζουν όσους ήθελαν να αποχωρήσουν από τη συνεδρίαση κατά τη διάρκεια της ομιλίας του περιφερειακού συμβούλου της ΧΑ και του ρατσιστικού οχετού που αυτός εκτόξευε.
Κατά τη διάρκεια των προπηλακισμών επιτέθηκαν και χτύπησαν το δημοσιογράφο του «Ριζοσπάστη» Π. Αναστασιάδη που κάλυπτε τη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου.
Για μια ακόμα φορά η ναζιστική εγκληματική ΧΑ δείχνει το αποκρουστικό ρατσιστικό της πρόσωπο. Ο ελληνικός λαός που καθημερινά εκφράζει την αλληλεγγύη του στους χιλιάδες πρόσφυγες χρειάζεται να απομονώσει τους φασιστές της ΧΑ και το χυδαίο ρατσισμό τους».  

10 Μαρ 2016

Γιώργος Μπάτης "Ο Ρήγας του ρεμπέτικου"


ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΠΑΤΗΣ .. Σαν σήμερα, 10 του Μάρτη, απεβίωσε ..
Από τους σημαντικότερους ρεμπέτες της προπολεμικής εποχής, γνωστός και ως Γιώργος Αμπάτης. Το πραγματικό του όνομα ήταν Γιώργος Τσωρός. Γεννήθηκε το 1885 στα Παλαιά Λουτρά Μεθάνων και σε ηλικία 8 ετών μετακόμισε στον Πειραιά. Στρατεύτηκε το 1908 και υπηρέτησε έως το 1920! Έμαθε μπαγλαμά στις στρατιωτικές φυλακές, όπου τον έκλειναν τακτικά γιατί λιποτακτούσε. Από το 1915 έπαιζε μπαγλαμά και τραγουδούσε στους τεκέδες και τα ταβερνάκια του Πειραιά.
Το 1925 άνοιξε το πρώτο του χοροδιδασκαλείο «Κάρμεν» στη Δραπετσώνα και το 1931 ένα καφενείο - τεκέ, το «Ζώρζ Μπατέ», στα Λεμονάδικα του Καραϊσκάκη (Ακτή Τζελέπη), όπου σύχναζαν όλοι οι μάγκες της εποχής. Έξι χρόνια αργότερα, του το έκλεισαν και αναγκάστηκε να κάνει άλλο στο Γιουσουρούμ του Πειραιά, όπου συνέχισε να διδάσκει το μπουζούκι. Παράλληλα, εξασκούσε και άλλα επαγγέλματα, όπως κομπογιαννίτης (πουλούσε «ελιξίρια» για τα δόντια, για τους κάλους, κ.λπ.), παλαιοπώλης, ενεχυροδανειστής, μικροπωλητής, κ.ά.
Το 1934, μαζί με τον Μάρκο Βαμβακάρη, τον Ανέστη Δελιά και τον Στράτο Παγιουμτζή, σχημάτισε το πρώτο ρεμπέτικο συγκρότημα και εμφανίστηκε στην «Ανάσταση» του Πειραιά, στο μαγαζί του Κωνσταντόπουλου (2 μπουζούκια, μπαγλαμάς και τραγούδι). Ήταν η «Τετράς η ξακουστή του Πειραιώς», όπως την ονόμασε ο ίδιος.
Αν και ηχογράφησε μόνο 17 τραγούδια σε δίσκους γραμμοφώνου, υπήρξε ένας από τους θεμελιωτές του κλασικού πειραιώτικου ρεμπέτικου τραγουδιού. Οι σημαντικότερες επιτυχίες του: «Ο τεκές του Μπάτη», «Ο Ωρωπός», «Από κάτω απ' το ραδίκι», «Βάρκα μου μπογιατισμένη», «Η Παπαδιά», «Ο Θερμαστης», «Κάτω στην Άγια Μαρίνα», «Ατσιγγάνα με φωνάζουν», «Εφουμέρναμε χασίσι», «Ο γαλατάς», «Η Αλεξάνδρα», «Γιαχνί σοκάκι», «Κάτω στο γυαλό στην άμμο», «Φωνογραφητζήδες», «Βλέπω τέσσεροι παρέα», «Στρατώνα», «Καμηλιέρικο», «Ζεϊμπεκάνο Σπανιόλο» («Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα»), «Ο Mπουφετζής», «Σού 'χει λάχει», «Μάγκες καραβοτσακισμένοι», «Το μπαρμπεράκι», «Γυφτοπούλα στο χαμάμ» κ.ά.
Ο Γιώργος Μπάτης αγαπούσε τα παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα όργανα. Στο σπίτι του διατηρούσε μια συλλογή από πέντε μπουζούκια, δυο μπαγλαμάδες, ένα μισομπούζουκο, μια κιθάρα και μια ρομβία - λατέρνα. Είχε πολύ έντονη την αίσθηση του χιούμορ και οι πλάκες του άφηναν εποχή. Ντυνόταν πάντοτε στην «πέννα», στο κλασσικό στυλ του «παλιόμαγκα», με μαύρο κουστούμι, άσπρο πουκάμισο, παπιγιόν, σκληρό καπέλο και κρατούσε μπαστουνάκι. Φορούσε στιβάλια μυτερά και ψηλοτάκουνα, χαρακτηριστικά παπούτσια των «Κουτσαβάκηδων».
Τα τελευταία χρόνια της ζωής του τριγύριζε στα γνωστά του στέκια, ταβέρνες και καφενεία του Πειραιά, παίζοντας στις παρέες τραγούδια από το ένδοξο παρελθόν του. Πέθανε στις 10 Μαρτίου 1967 και κηδεύτηκε -σύμφωνα με την επιθυμία του- παρέα με τον αγαπημένο του μπαγλαμά (έργο του Τσακιριάν).
Τρία τραγούδια βάζουμε του Μπάτη και ένα καρδιακό ..
ΠΗΓΗ: http://www.sansimera.gr/biographies/353#ixzz42Thz41Q3



"Ο Ρήγας του ρεμπέτικου"


«Ο πατέρας μου ο Μπάτης ήρθε απ' τη Σμύρνη το '22
κι έζησε 50 χρόνια σ' ένα κατώι φτωχικό»,
λέει ο Διονύσης Σαββόπουλος στο γνωστό του τραγούδι με τη φωνή της Σωτηρίας Μπέλλου.

Κάπως διαφορετικά από το Σαββόπουλο (που θέλησε πιθανότατα να προσδώσει μια πιο μυθολογική διάσταση), παρουσιάζουν οι πληροφορίες των ασχολουμένων με το ρεμπέτικο (χωρίς κι αυτοί να συμφωνούν μεταξύ τους) τα σχετικά με την καταγωγή και το βίο του Γιώργου Αμπάτη ή Μπάτη.

«Γνωστός με το ψευδώνυμο Μπάτης, γεννήθηκε στον Πειραιά το 1890 και πέθανε το 1967», γράφει ο Τάσος Σχορέλης στη «Ρεμπέτικη Ανθολογία» (τόμος α').

«Γεννήθηκε στα Μέθανα γύρω στα 1887 και πέθανε στον Πειραιά στις 10 Μαρτίου 1967», αναφέρει σε σημείωμα του ο Πάνος Σαββόπουλος.
Εκεί, συνεπώς, που δεν φαίνεται να διαφωνούν είναι η ημερομηνία του θανάτου. Αρα σήμερα συμπληρώνονται 40 ακριβώς χρόνια από τότε που έφυγε από τη ζωή, στα 77 ή στα 80 του χρόνια, ο Μπάτης.

«Πρόκειται για έναν από τους θεμελιωτές του κλασικού πειραιώτικου ρεμπέτικου τραγουδιού, άσχετα αν ηχογράφησε μόνο 17 τραγούδια σε δίσκους γραμμοφώνου. Ήταν ένα από τα μέλη της περίφημης "Τετράδος της ξακουστής του Πειραιά", που με την εμφάνισή της το καλοκαίρι του 1934 άλλαξε όλη την πορεία του λαϊκού τραγουδιού στις πόλεις και καθιέρωσε το μπουζούκι σαν το πιο εκφραστικό όργανο», σημειώνει ο Π. Σαββόπουλος.



  
Οι άλλοι τρεις της «Τετράδος» ήταν οι πασίγνωστοι Μάρκος Βαμβακάρης, Στράτος Παγιουμτζής, Ανέστης Δελιάς.

Έπαιζε πάρα πολύ ωραία μπαγλαμά και είχε δικό του «χοροδιδασκαλείο» στη Δραπετσώνα, γύρω στο 1925, γράφει ο Τ. Σχορέλης. «Μέχρις ότου καεί το Καραϊσκάκη, το 1937, διατηρούσε εκεί καφενείο - τεκέ, όπου σύχναζαν όλοι οι μάγκες της εποχής. Στη ζωή του έκανε πολλές δουλειές. Εκτός από το χοροδιδασκαλείο και το καφενείο-τεκέ, πουλούσε φάρμακα για τους κάλους και τα δόντια, έκανε το μικροπωλητή, είχε ενεχυροδανειστήριο κ.ά. Είχε αναπτυγμένο το αίσθημα του χιούμορ και έχουν αφήσει εποχή τα καλαμπούρια του και οι "πλάκες" που 'χε σκαρώσει σε πολλούς, χωρίς την παραμικρή δόση κακίας».

Από τους δύο αυτούς ερευνητές του ρεμπέτικου και οι πληροφορίες που ακολουθούν: «Στα 8 του χρόνια η οικογένειά του μετακόμισε στον Πειραιά, γι' αυτό τον θεωρούν στην ουσία Πειραιώτη. Επρόκειτο για χαρακτήρα ατίθασο και ως εκ τούτου έκανε πάνω από 10 χρόνια στο στρατό». (Π.Σ.)

«Μέχρι το θάνατό του έπαιζε και τραγουδούσε πότε με συγκροτήματα και πότε μόνος του, γυρνώντας στα καφενεία και στις ταβέρνες. Ηταν πραγματικά ο αντιπροσωπευτικός τύπος του ρεμπέτη καλλιτέχνη. Οι παλιοί τον θυμούνται πάντα καλοντυμένο να παίζει στα λεμονάδικα, καθισμένος πάνω σ' ένα καρότσι, με το μικρό οργανάκι του, που το έκρυβε μέσα στην τσέπη του σακακιού του. Ο πιο όμορφος χαρακτηρισμός που γίνηκε για τον Μπάτη είναι αυτός που έκανε ο γερο-Τσακιριάν, που τον γνώριζε καλά. "Ηταν ο Ρήγας του Πειραιά". Είναι ένας χαρακτηρισμός που μαζί του συμφωνούν όλοι όσοι τον γνώρισαν. Οταν θάψανε τον Μπάτη, του βάλανε μαζί τον αγαπημένο του μπαγλαμά που του 'χε φτιάξει ο Τσακιριάν». (Τ.Σ.)
«Πέθανε από προβλήματα στα πνευμόνια. Λίγο πριν πεθάνει ο Μπάτης έγραφε τη διαθήκη του:

"Ο Μπαρμπα-Γιώργος γέρασε,
δυο κόκαλα έχει μείνει,
μα το μπαγλαμαδάκι του
στιγμή δεν το αφήνει.
Με μπαγλαμάδες αγκαλιά πέρασε τη ζωή του,
με μια στερνή διπλοπενιά θ' αφήσει τη ζωή του.
Να μην τον συγχωρήσετε,
δεν έχει κάνει κρίμα,
μόν' θέλει να τον θάψετε
με μπαγλαμά στο μνήμα.
Ο Μπαρμπα-Γιώργης ο Πειραιώτης,
γερομάγκας και τσικ ιππότης,
μπουζουκοπροσωπικότης,
ο Μπαρμπα-Γιώργης ο Πειραιώτης"». (Π.Σ.)

Γνωστά τραγούδια του Μπάτη είναι η «Γυφτοπούλα», οι «Φυλακές του Ωρωπού», ο «Θερμαστής», το «Βάρκα μου μπογιατισμένη», το «Ζεϊμπεκάνο Σπανιόλο» («Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα») και ο θρυλικός «Μπουφετζής» -απ' όπου οι στίχοι με τους οποίους θα κλείσω αυτό το σημείωμα: «Θέλω να γίνω μπουφετζής σε τούρκικους τεκέδες / να 'ρχονται οι χανούμισσες να πίνουν ναργιλέδες». Και στο φινάλε, η επωδός:

- «Γεια σου, λεβέντη μου Μπάτη».

http://www.enet.gr/online/online_text/c=113,id=16672676





Ο Γιώργος Μπάτης αγαπούσε τα παλιά λαϊκά και ρεμπέτικα όργανα. Στο σπίτι του διατηρούσε μια συλλογή από πέντε μπουζούκια, δυο μπαγλαμάδες, ένα μισομπούζουκο, μια κιθάρα και μια ρομβία - λατέρνα. Είχε πολύ έντονη την αίσθηση του χιούμορ και οι πλάκες του άφηναν εποχή. Ντυνόταν πάντοτε στην «πέννα», στο κλασσικό στυλ του «παλιόμαγκα», με μαύρο κουστούμι, άσπρο πουκάμισο, παπιγιόν, σκληρό καπέλο και κρατούσε μπαστουνάκι. Φορούσε στιβάλια μυτερά και ψηλοτάκουνα, χαρακτηριστικά παπούτσια των «Κουτσαβάκηδων».

Όταν απεβίωσε, στα χέρια του απέθεσαν τον αγαπημένο του μπαγλαμά, που έφτιαξε ο Τσακιριάν.

Περίγελος η Χρυσή Αυγή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – Αποβλήθηκε ο Συναδινός από τον Σουλτς (video)

synadinos 
Ο “φρούραρχος” συνοδεύει τον Συναδινό έξω από την αίθουσα της Ευρωβουλής.

Μετά την αποβολή Παππά και Κασιδιάρη από το Ελληνικό Κοινοβούλιο με κλήση του φρούρ
αρχου, η Χρυσή Αυγή έγινε περίγελος και στην Ευρωβουλή. Ο ευρωβουλευτής Συναδινός, γνωστός από τους τριγωνικούς διορισμούς των συγγενικών του προσώπων με τον έτερο στρατηγό της ΧΑ Επιτήδειο, αποβλήθηκε σήμερα από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Σουλτς εξαιτίας χυδαίας ρατσιστικής δήλωσης στην οποία ανέφερε (η μετάφραση είναι δική μας, από τα αγγλικά, όπως ακούγεται στο βίντεο από τον Σουλτς):
“…όπως έχει εκφραστεί και η επιστήμη, οι Τούρκοι είναι βρωμεροί, ρυπαροί, οι Τούρκοι είναι σκυλιά, που όταν όμως πρέπει να παλέψουν ενάντια στους εχθρούς τους, το βάζουν στα πόδια. Ο μόνος αποτελεσματικός τρόπος να μεταχειριστεί κανείς τους Τούρκους είναι με αποφασιστική στάση”.
Σύμφωνα με ανάρτηση της ΧΑ (με τη ρητή αναφορά: “Στρατηγός Συναδινός: “Οι Τούρκοι είναι βάρβαροι και σκυλιά””), ο Συναδινός είπε:
“Κύριοι, όπως έχουν γράψει Οθωμανοί λόγιοι: Ο Τούρκος είναι πνευματικά βάρβαρος, θεομπαίχτης, αγύρτης και βρομιάρης. Ο Τούρκος είναι σαν το σκυλί· κάνει τον άγριο, αλλά όταν πρέπει να αντιμετωπίσει τον αντίπαλο το βάζει στα πόδια. Ο μόνος ουσιαστικός τρόπος να αντιμετωπίσεις τον Τούρκο είναι με πυγμή και αποφασιστικότητα. Τέτοια χαρίσματα όμως λείπουν από τους εκλεγμένους και μη πολιτικούς αφεντάδες της Ευρώπης. Έχετε ξεπουληθεί στον Οθωμανό Ερντογάν”.
Ο Σουλτς ανακοίνωσε την αποβολή του Συναδινού υπό το χειροκρότημα όλων των πτερύγων της Ευρωβουλής, εκτός των φασιστών, όπως ο Ζαν Μαρί Λεπέν. Ο Συναδινός αρνήθηκε αρχικά να συμμορφωθεί με την αποβολή του, με αποτέλεσμα να κληθεί ο “αντίστοιχος” φρούραρχος, οπότε και το νταηλίκι του ευρωβουλευτή της Χρυσής Αυγής έλαβε τέλος…






Μια ξαφνική περηφάνεια

αλληλεγγυη
Ποτέ δεν ήμουν από τους ανθρώπους που νιώθει αυτό που κάποιοι αποκαλούν εθνική υπερηφάνεια.

Έφη Μόρδου
Δε δακρύζω στη θέα της γαλανόλευκης ούτε ανατριχιάζω στο άκουσμα του εθνικού μας ύμνου. Δεν αναπολώ το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας, ούτε και θεωρώ πως είμαστε γνήσιοι απόγονοι του Σοφοκλή και του Αριστοτέλη. Οι παρελάσεις μου φέρνουν μια μικρή αηδία και οι Κολοκοτρώνηδες δεν είναι ακριβώς οι αγαπημένοι μου ήρωες.
Την τελευταία πενταετία δε, το μόνο που νιώθω για τη χώρα μου είναι λύπη και απογοήτευση, πολιτικοί ανίκανοι διαδέχονται άλλους πιο ανίκανους και με κάνουν να πιστεύω πως συναγωνίζονται ποιος θα μας φέρει πιο κοντά στον πάτο.
Τις τελευταίες μέρες όμως κάτι άλλαξε. Κάτι που με έκανε να νιώσω ξαφνικά περήφανη για τη χώρα μου, περήφανη να λέω πως είμαι Ελληνίδα. Βλέπω όλη την “πολιτισμένη” Ευρώπη να γυρνάει επιδεικτικά την πλάτη της στους πρόσφυγες, να κλείνει σύνορα και να σφυρίζει αδιάφορα. Και από την άλλη βλέπω ένα λαό που έχει γονατίσει από την ανεργία, τους φόρους και τις μειώσεις μισθών, να σηκώνει το μικρό του ανάστημα και να είναι εκεί.
Να δηλώνει έμπρακτα αλληλέγυος σε ανθρώπους που βρίσκονται κυριολεκτικά στο έλεος του θεού και να προσφέρει ό,τι και όσο μπορεί από το υστέρημά του.
Η εικόνα της πλατείας Συντάγματος την Κυριακή με ξεπέρασε. Χιλιάδες κόσμου παρέλασαν, (να αυτές μόνο οι παρελάσεις με συγκινούν), άλλος με ένα πακέτο μακαρόνια στο χέρι κι άλλος με δέκα σακούλες πράγματα, δεν έχει σημασία, μια μικρή προσφορά στο όνομα της ανθρωπιάς.
Βλέπω ακόμη και τον πρωθυπουργό, τόσο κατώτερο των προσδοκιών μας σε τόσα και τόσα, να δηλώνει πως δεν μπορεί να τους αφήσει να πνιγούν, τόσο απλά και τόσο ξεκάθαρα.
Κι όσο κι αν δεν με αφορά αν η λέξη φιλοσοφία, τηλέφωνο ή μαθηματικά είναι άκρως ελληνικές, με αγγίζει που οι λέξεις Αλληλ-εγγύη και Φιλο-ξενία είναι δικές μας, με όλο το νόημα και την ουσία τους.

“Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει”…


«Δεν είμαι επαγγελματίας ποιητής», έλεγε. «Αισθάνομαι την ποίηση σαν τρόπο έκφρασης επειδή δεν μπορούσα να εκφραστώ διαφορετικά. Δηλαδή ήταν η εποχή τόσο πιεσμένη, τόσο δύσκολη, που μόνο εκφράζοντας τον πόνο του μπορούσε κανείς να την αντέξει».
    Υπήρξε βαθύς γνώστης της σημασίας του λόγου. Υπήρξε βαθύς γνώστης της σημασίας της σιωπής.
    Πριν «φύγει» (τον Ιούνιο του 2005), σε μια από τις σπάνιες συνεντεύξεις του και μετά από μια σχεδόν δεκαπεντάχρονη ποιητική «σιωπή», εξηγούσε:«Στο αλλοιωμένο τοπίο της εποχής μας δε θα ξαναγράψω. Το έργο μου το ολοκλήρωσα. Επιλέγω τη σιωπή».
     Σήμερα συμπληρώνονται 91 χρόνια από την γέννησή του, στις 10 Μάρτη 1910.
    ΟΜανώλης Αναγνωστάκης, ο «ερωτικός και πολιτικός μαζί» ποιητής όπως αυτοπροσδιοριζόταν, στην υποταγή και στην συνθηκολόγηση που αναζητά εύσημα «ρεαλισμού», απαντούσε: «Όμως εγώ δεν παραδέχτηκα την ήττα».
    Υπήρξε μια ξεχωριστή μορφή της ελληνικής ποίησης που με την Τέχνη του συντήρησε «φωλιές νερού μέσα στις φλόγες».
    Υπήρξε ένας από τους κορυφαίους ποιητές της γενιάς του, έδωσε το «παρών» σε κρίσιμες στιγμές της ιστορίας και των αγώνων του λαού και    «φορτωμένος» με αυτήν ακριβώς την εμπειρία το είχε διατυπώσει έτσι: «Κι ήθελε ακόμη πολύ φως να ξημερώσει»…

«Μιλῶ γιὰ τὰ τελευταῖα σαλπίσματα τῶν νικημένων στρατιωτῶν
Γιὰ τὰ κουρέλια ἀπὸ τὰ γιορτινά μας φορέματα
Γιὰ τὰ παιδιά μας ποὺ πουλᾶν τσιγάρα στοὺς διαβάτες
Μιλῶ γιὰ τὰ λουλούδια ποὺ μαραθήκανε στοὺς τάφους καὶ τὰ σαπίζει ἡ βροχὴ
Γιὰ τὰ σπίτια ποὺ χάσκουνε δίχως παράθυρα σὰν κρανία ξεδοντιασμένα
Γιὰ τὰ κορίτσια ποὺ ζητιανεύουν δείχνοντας στὰ στήθια τὶς πληγές τους
Μιλῶ γιὰ τὶς ξυπόλυτες μάνες ποὺ σέρνονται στὰ χαλάσματα
Γιὰ τὶς φλεγόμενες πόλεις τὰ σωριασμένα κουφάρια στοὺς δρόμους
Τοὺς μαστρωποὺς ποιητὲς ποὺ τρέμουνε τὶς νύχτες στὰ κατώφλια
Μιλῶ γιὰ τὶς ἀτέλειωτες νύχτες ὅταν τὸ φῶς λιγοστεύει τὰ ξημερώματα
Γιὰ τὰ φορτωμένα καμιόνια καὶ τοὺς βηματισμοὺς στὶς ὑγρὲς πλάκες
Γιὰ τὰ προαύλια τῶν φυλακῶν καὶ γιὰ τὸ δάκρυ τῶν μελλοθανάτων.
Μὰ πιὸ πολὺ μιλῶ γιὰ τοὺς ψαράδες
Π᾿ ἀφήσανε τὰ δίχτυά τους καὶ πήρανε τὰ βήματά Του
Κι ὅταν Αὐτὸς κουράστηκε αὐτοὶ δὲν ξαποστάσαν
Κι ὅταν Αὐτὸς τοὺς πρόδωσε αὐτοὶ δὲν ἀρνηθῆκαν
Κι ὅταν Αὐτὸς δοξάστηκε αὐτοὶ στρέψαν τὰ μάτια
Κι οἱ σύντροφοί τους φτύνανε καὶ τοὺς σταυρῶναν
Κι αὐτοί, γαλήνιοι, τὸ δρόμο παίρνουνε π᾿ ἄκρη δὲν ἔχει
Χωρὶς τὸ βλέμμα τους νὰ σκοτεινιάσει ἢ νὰ λυγίσει
Ὄρθιοι καὶ μόνοι μὲς στὴ φοβερὴ ἐρημία τοῦ πλήθους»
                               (Μανώλης Αναγνωστάκης, «Μιλώ…»)  

email: mpog@enikos.gr


9 Μαρ 2016

Ανθρωπισμός εκ Βρυξελλών και δυο αυγά Τουρκίας…


    Το διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός. Όπως ακριβώς το διαβεβαίωναν και όλοι οι προκάτοχοί του. Το επικύρωσε και η πλειοψηφία των εγχώριων ΜΜΕ με προεξάρχουσα την ακηδεμόνευτη από κυβερνητικές παρεμβάσεις ΕΡΤ:  Η Ελλάδα - σε μια ακόμα σύνοδο της ΕΕ - κατήγαγε νίκη.
Ανθρωπισμός εκ Βρυξελλών και δυο αυγά Τουρκίας…    Έτσι πορευόμαστε δεκαετίες τώρα. Από την εποχή του Μάαστριχτ και των «απάνεμων λιμανιών» του ευρώ μέχρι και τις «17 ώρες διαπραγμάτευσης» του Τσίπρα, έχουμε βαρεθεί να… νικάμε. Πάμε από νίκη σε νίκη. Από επιτυχία σε επιτυχία. Από θρίαμβο σε θρίαμβο. Κατά τα λοιπά ο γνωστός… πανωλεθρίαμβος της Ελλάδας στα 35 χρόνια ένταξής της στην «Αγία Οικογένεια» των Βρυξελλών, συνεχίζεται.
    Ας δούμε μερικές βασικές παραμέτρους από τις οποίες συντίθεται το νικητήριο στεφάνι που κατάκτησε η Ελλάδα στην σύνοδο για το προσφυγικό:
    α) Η Μέρκελ είπε στις δηλώσεις της ότι τα όσα αποφάσισαν και αναμένεται να επικυρώσουν στις 17 του μηνός οι «εταίροι» για τους πρόσφυγες - όσον αφορά την επιστροφή τους από την Ελλάδα στην Τουρκία - θα τύχουν πλήρους εφαρμογής από την 1η Οκτώβρη. Η Ε.Ε. λέει από αρχές Ιουνίου.
    Παρατήρηση: Είτε με τη μία είτε με την άλλη εκδοχή, αυτό σημαίνει ότι μέσα στο επόμενο διάστημα και με τους ρυθμούς έλευσης προσφύγων στην Ελλάδα που κινούνται μεταξύ 2 με 3 χιλιάδες την ημέρα, δυνητικά μέχρι Ιούνη ή Οκτώβρη θα μπορούσαν να έχουν εγκλωβιστεί στη χώρα πάνω από 200.000 έως και 400.000 άνθρωποι!
    β) Οι αποφάσεις της ΕΕ μιλούν για ένα ταμείο για το προσφυγικό, από το οποίο έχουν λαμβάνειν όλες οι χώρες της ΕΕ, ποσό ύψους 700 εκ. ευρώ μέχρι το 2018, με τα 400 εκατομμύρια από αυτά να διατίθενται μέσα στο 2016.
    Παρατήρηση: Ακόμα κι αν αυτά τα χρήματα διατεθούν όλα στην Ελλάδα, οι καλοί μας «εταίροι» τι μας λένε και τι έχουν αποδεχτεί οι ακόμα καλύτεροι εγχώριοι κυβερνώντες μας; Ότι η Ελλάδα με το αστρονομικό ποσό των 3 ευρώ την ημέρα κατ’ άτομο θα πρέπει να καλύψει τις ανάγκες εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων σε βάθος – τουλάχιστον – τριετίας…
    γ) Οι αποφάσεις της ΕΕ που αναμηρυκάζει το εγχώριο σύστημα του ευρωατλαντισμού λένε ότι η Τουρκία θα δέχεται την επιστροφή των ξεριζωμένων που έρχονται στην Ελλάδα από την Τουρκία.
    Παρατήρηση: Αν ήταν τόσο αγνές οι προθέσεις της Τουρκίας τότε, αντί παιδιά, γυναίκες, άντρες, ηλικιωμένοι να γίνονται μπαλάκι μεταξύ Ελλάδας – Τουρκίας, γιατί η Τουρκία δεν υποχρεώθηκε στην πράξη και όχι στα λόγια να κάνει κάτι απλούστερο: Να πάρει μέτρα ώστε αντί αυτού του «πήγαινε – έλα» πολύ απλά να εξαρθρώσει τα κυκλώματα των δουλεμπόρων που κάνουν την διακίνηση από τα τουρκικά παράλια. Κάποιο λάκκο έχει η φάβα…
    δ) Για κάθε έναν Σύρο που επιστρέφει στην Τουρκία από την Ελλάδα, ένας Σύρος από την Τουρκία θα ταξιδεύει στην Ευρώπη, λένε οι αποφάσεις της ΕΕ. Αλλά αυτό το «πινκ - πονκ» προσφύγων τι σχέση έχει με τη Συνθήκη της Γενεύης που επιτάσσει την προστασία των προσφύγων όπου και αν βρίσκονται;
    Παρατήρηση: Μην πάει το μυαλό σας ότι οι καλοί Ευρωπαίοι αντιμετωπίζουν τους ανθρώπους σαν «δεμάτια». Προς Θεού! Κάτι τέτοιο δεν το επιτρέπουν τα… «ευρωπαϊκά ιδεώδη». Αυτό το «ένα μου – ένα σου» σε ανθρώπους αναφέρεται. Μόνο που πρόκειται για αιχμάλωτους ανθρώπους. Και ως γνωστόν στον πόλεμο, όπως αυτός που διαλύει χώρες στη Μέση Ανατολή, οι «ανταλλαγές αιχμαλώτων» συνηθίζονται.
***
    Πίσω από τα παχιά λόγια, τον διακηρυκτικό κενό περιεχομένου λόγο, τους ευφημισμούς, την στρεψοδικία, τον ασύλληπτο ευρωενωσιακό φαρισαϊσμό, την διπλωματία του να ξερνάς και τις γελοιότητες του τύπου «βγήκαμε όλοι νικητές και χάσανε όλοι οι άλλοι»,
    η ουσία των αποφάσεων της ΕΕ είναι ότι:
1)   Τα βόρεια σύνορα της Ελλάδας στην πραγματικότητα έκλεισαν και με τη βούλα των Βρυξελλών.
2)   Η Τουρκία θα ανοιγοκλείνει την στρόφιγγα κατά το δοκούν και ανάλογα με το παζάρι στο οποίο θα επιδίδεται κάθε φορά.
3)   Η Ελλάδα, χωρίς να προσμετρούνται άλλες συνέπειες (όπως, για παράδειγμα, οι επιπτώσεις επί ζητημάτων εθνικής κυριαρχίας λόγω της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο) θα παραμείνει για χρόνια ένας καταυλισμός ψυχών και ένα στρατόπεδο συγκέντρωσης που θα λειτουργεί ως συρματόπλεγμα ασφαλείας για τους φίλους μας Ευρωπαίους από τα προσφυγικά μιάσματα… 
    Ο λόγος στον καλό συνάδελφο, τον σκιτσογράφο Πάνο Ζάχαρη: 
 



email: mpog@enikos.gr 

«Κάνε πέρα φασίστα, υπάνθρωπε»…

Η Χρυσή Αυγή (με σχέδιο νόμου) προτείνει φυλακές καταναγκαστικής εργασίας, για πρόσφυγες και μετανάστες

prosfyges
Φασίστα, θα έβαζες και τον μικρό της φωτογραφίας στις φυλακές καταναγκαστικής εργασίας που φαντασιώνεσαι; Μόνο και μόνο το βλέμμα του μπορεί να σε τσακίσει. Ξέρει καλά τους εχθρούς του. Έχει περάσει ένα ταξίδι ελπίδας και απελπισίας και συνεχίζει. Εσένα θα φοβηθεί; Τον βλέπεις στη φωτογραφία; Στο λέει ξεκάθαρα: «Κάνε πέρα φασίστα, υπάνθρωπε. Έχω δρόμο μπροστά μου».
Η Χρυσή Αυγή θα καταθέσει ένα σχέδιο νόμου, που «θα λύσει σε μία μόνο ημέρα το λαθρομεταναστευτικό», όπως γράφει στην επίσημη ιστοσελίδα της. Εκεί, εξηγούνται αναλυτικά οι φαντασιώσεις των φασιστών: Προτείνουν να μετατρέπεται σε «ιδιώνυμο αδίκημα» η «παράνομη διέλευση των ελληνικών συνόρων από πολίτες ξένων χωρών». Συγκεκριμένα, το σχέδιο νόμου θα «προβλέπει την άμεση σύλληψη των λαθρομεταναστών την στιγμή που εισέρχονται παράνομα στην ελληνική επικράτεια και την επιβολή αυστηρών ποινών χωρίς αναστολή».
Θέλουν «οι παραβάτες» (πρόσφυγες και μετανάστες) να μεταφέρονται «σε ειδικούς χώρους κράτησης, δηλαδή σε φυλακές, όπου θα τους παρέχεται η δυνατότητα να παράγουν έργο υπέρ του Δημοσίου»! Η φρασεολογία τους δεν είναι τυχαία: «Δυνατότητα να παράγουν έργο υπέρ του Δημοσίου». Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, για τους φασίστες, είναι υπάνθρωποι. Άρα, οι πρόσφυγες και οι μετανάστες θα πρέπει να αισθάνονται και τυχεροί που θα έχουν τη «δυνατότητα» να βρίσκονται σε φυλακές καταναγκαστικής εργασίας!
Για κοίτα ξανά τη φωτογραφία, πολιτικέ απόγονε του Χίτλερ. Ο μικρός στο (ξανα)λέει ξεκάθαρα: «Κάνε πέρα φασίστα, υπάνθρωπε. Έχω δρόμο μπροστά μου».
Υ.Γ: Κάτι γράφουν και για «οριστική πάταξη του δουλεμπορίου». Σε αυτό σίγουρα θέλουν ρόλο οι φασίστες: Να …πατάξουν το δουλεμπόριο και να το αναλάβουν αυτοί! Έχουν εμπειρία από δουλεμπορικά γραφεία. Μιλάμε, βέβαια, για δουλεμπορικά γραφεία «μόνο για Έλληνες» και προτάσεις για μεροκάματα πείνας, χωρίς δικαιώματα, «μόνο για Έλληνες».

8 Μαρ 2016

Εκρίζωση αμπελιών ζητάει η Ευρωπαϊκή Ένωση!


vineyards-1
Του Πάρη Πέτρα – 
Φτάσαμε και σ΄αυτό το σημείο. Δεν έχεις το δικαίωμα να φυτεύεις ότι χρειάζεσαι στο δικό σου χωράφι! Το πρόστιμο όπως θα διαβάσετε είναι 1200€ ανά στρέμμα, δηλαδή για 10 στρέμματα σημαίνει 12.000 ανά έτος, και μετά διπλασιάζεται.

Αν δεν έχεις να τα πληρώσεις προφανώς σου παίρνουν το χωράφι! Αν αυτό το εξωφρενικό μέτρο συνδυαστεί και με τον νόμο περί καταγραφής/δήλωσης των υδάτων (πηγών, πηγαδιών κ.λπ.) και με τον νόμο περί «τσιπαρίσματος» όλων των οικόσιτων ζώων ο οποίος εξακολουθεί να είναι ενεργός και περιμένει ευκαιρία εφαρμογής, τότε αβίαστα μπορούμε να πούμε ότι βρισκόμαστε μπροστά σε ένα εφιαλτικό – οργουελικό σενάριο που θέτει σε εφαρμογή η Παγκόσμια Τάξη και οι κατά τόπους συνεργάτες της!

vineyards-2
Παράλληλα είναι και ο «κώδικας Αλιμεντάριους» (Codex Alimentarius), ο οποίος έχει ήδη τεθεί σε ισχύ και θα μιλήσουμε γι’ αυτό στη συνέχεια. Ξεκινάμε από την Ηλεία! Σε περιπέτειες έχουν μπει 500 περίπου αγρότες στην Ηλεία (όπως αποκάλυψε με πρωτοσέλιδο άρθρο της η εφημερίδα «Πατρίς») έπειτα από την αυστηρή εντολή – οδηγία που δόθηκε από την Ευρωπαική Ένωση στην χώρα μας που λέει ότι, κάτοχοι αμπελοτεμαχίων που έχουν φυτευθεί δίχως αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να τα εκριζώσουν!
Η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομία του νομού Ηλείας έχει ήδη ενημερώσει τους δήμους για το θέμα ζητώντας να κληθούν οι αγρότες- αμπελουργοί πριν βρεθούν προ εκπλήξεως με τα τσουχτερά πρόστιμα. Η διευθύντρια της υπηρεσίας, Μπέκυ Σπυροπούλου, ερωτηθείσα χθες για το θέμα που έχει ανακύψει επεσήμανε ότι τα εξής: «Για όλα τα αμπελοτεμάχια που είναι φυτευμένα με οινοποιήσιμες ποικιλίες πρέπει να έχει εκδοθεί από την Υπηρεσία σχετική άδεια.
Εάν φυτευθεί οινάμπελος χωρίς άδεια θα εκριζώνεται. Οι κάτοχοι αμπελοτεμαχίων που έχουν φυτευθεί δίχως αντίστοιχο δικαίωμα φύτευσης μετά την 31η Αυγούστου 1998, δεν νομιμοποιούνται και υποχρεούνται να τα εκριζώσουν με ίδια δαπάνη.Στην περίπτωση επισημαίνει που δεν προβούν στην εκρίζωση αμέσως, επιβάλλεται χρηματική ποινή 1.200 ευρώ/στρέμμα που ισχύει για ένα έτος από την ημερομηνία κοινοποίησης του προστίμου μετά την παρέλευση του οποίου διπλασιάζεται, εφόσον η παράνομη φυτευμένη έκταση συνεχίζει να υφίσταται».
Τα σταφύλια που προέρχονται από αμπελοτεμάχια φυτευμένα μετά το έτος 1998 χωρίς άδεια απαγορεύεται να οινοποιούνται, οπότε δεν δύνανται να αναγράφονται στη Δήλωση Συγκομιδής. Επίσης πρέπει τα στοιχεία της Ενιαίας Ενίσχυσης να ταυτίζονται με τα στοιχεία της Δήλωσης Αμπελοκαλλιέργειας. Όλα αυτά σημαίνουν πολύ απλά ότι στερείται το δικαίωμα στους κατόχους γης να φυτεύουν και να παράγουν ό,τι αυτοί θέλουν! Ο κώδικας Ο κόσμος μας τρέχει με υπερβολική ταχύτητα, ιδιαίτερα στη σημερινή, ψηφιακή εποχή, έτσι που να μην μας αφήνουν περιθώρια για την παραμικρή αδράνεια και αναβλητικότητα.
Η τηλεόραση και διάφορα άλλα κέντρα «πληροφόρησης» (βάλτε και το παρά μπροστά) προσπαθούν να κρατήσουν τον κόσμο υπνωτισμένο ώστε εύκολα να τον κατευθύνουν… όπου αυτοί επιθυμούν. Μέγ(κ)α παράδειγμα οι δημοσκοπήσεις που βγάζουν κατά κόρον προκειμένου να χαλιναγωγήσουν τη βούληση του κόσμου. Κι ενώ αυτά συμβαίνουν σε γενικές γραμμές, κάποιοι άλλοι, μυστικά και εν αγνοία του κόσμου χαράσσουν το μέλλον του, φυσικά προς όφελος πολύ λίγων. Τον περασμένο Απρίλιο επρόκειτο να έλθει και στην Ελλάδα ο «κώδικας Αλιμεντάριους» αλλά κανείς δεν έμαθε να αυτό συνέβη κι αν πέρασε από την ελληνική βουλή. Υπάρχει δηλαδή πιθανότητα να έχει ψηφιστεί και να μην το έχουμε μάθε. Σε ερωτήσεις που κάναμε σε βουλευτές, αυτοί όχι μόνο δεν γνώριζαν αλλά δεν ήξεραν καν τι εστί «Codex Alimentarius»!!! Δύο είναι τα απόλυτα εργαλεία ελέγχου του ανθρώπου: το νερό και η τροφή. Ο κώδικας χτυπά ακριβώς το βασικό: την τροφή.
Ισχύει επίσημα από το 1963 με τη σύμπραξη του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας (FAQ) και του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Μάλιστα στο πλαίσιο των δύο Οργανισμών δημιουργήθηκε και σχετική Επιτροπή που λειτουργεί πίσω απ’ τον κώδικα και υπάγεται στον Ο.Η.Ε. Με βάση τον ναζισμό! Τα καλά και τα κακά έχουν μητέρα την Ευρώπης και δεν θα μπορούσε να συμβεί διαφορετικά και με αυτή την περίπτωση.
Η ιστορία του Κώδικα Alimentarius ξεκινά το 1893 στην Αυστροουγγαρία. Αιτία ήταν τα προβλήματα που είχαν προκύψει κατά την εκδίκαση υποθέσεων για θέματα διατροφής και τροφίμων τα οποία έκαναν επιτακτική την ανάγκη να υπάρξει ένας κοινός κανονισμός. Ο κανονισμός αυτός, εφαρμόστηκε επιτυχώς έως το 1918, όταν διαλύθηκε η Αυστροουγγαρία. Όμως ο κώδικας δεν ξεχάστηκε…
Χρόνια αργότερα έκανε και πάλι την εμφάνισή του με εντελώς διαφορετικό πνεύμα: αυτό του ελέγχου του πληθυσμού μέσα από τη διατροφή. Ιθύνων νους της νέας ιδέας ήταν ο Fritz der Meer, πρόεδρος της εταιρίας IG Farben (συντομογραφία του γερμανικού Interessen – Gemeinschaft Farbenindustrie Aktiengesellschaft = Κοινοπραξία Βιομηχανιών Βαφικών Υλών), που ήταν γερμανική Κοινοπραξία που συστάθηκε το 1925 και διαλύθηκε με το τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου λόγω της συνεργασίας της με το ναζιστικό καθεστώς.
Έχει μεγάλη σημασία να δούμε ποιοι συνέστησαν την Κοινοπραξία για να διαπιστώσουμε οτι είναι οι ίδιες εταιρείες που δραστηριοποιούνται και σήμερα και μάλιστα σε ορισμένους τομείς μονοπωλιακά! AGFA (Aktien-Gesellschaft für Anilin-Fabrikation), με έδρα το Βερολίνο. Cassella (Leopold Cassella & Co.) με έδρα τη Φρανκφούρτη. BASF (Badische Anilin und Soda Fabrik), με έδρα το Λούντβιχσχαφεν. Bayer η γνωστή με την ασπιρίνη, η εφευρέτης της ηρωίνης!), με έδρα το Λεβερκούζεν. Farbwerke Hoechst (σήμερα γνωστή ως Sanofi-Aventis, μετά την κατάργηση του εμπορικού ονόματος Hoechst ), με έδρα τηΦρανκφούρτη-Χέξτ (Frankfurt-Höchst) Chemische Werke Hüls, με έδρα το Marl (προσχώρησε το 1938, μετά την ίδρυσή της). Chemische Fabrik Kalle, με έδρα το Wiesbaden-Biebrich.
Σύμφωνα με την επιτροπή εμπειρογνωμόνων, που συνέστησε για την έρευνα των δραστηριοτήτων της ο Αϊζενχάουερ, μετά το πέρας του Β΄ Παγκ. Πολέμου, «χωρίς τις τρομακτικές παραγωγικές ικανότητες της IG Farben, το ερευνητικό της έργο και την τρομερή συγκέντρωση οικονομικών δυνατοτήτων, η Γερμανία δεν θα ήταν δυνατό να αρχίσει τις εχθροπραξίες το Σεπτέμβριο του 1939». Η οικονομική δύναμη, αλλά και η τεχνογνωσία της Κοινοπραξίας ήταν τέτοια, που δημιούργησε έναν πραγματικό λαβύρινθο από καρτέλ με επίσης πολύ ισχυρές εταιρείες, εκτός Γερμανίας όπως: η Kuhlmann (Γαλλία), Imperial Chemical Industries (γνωστότερη σαν ICI) της Βρετανίας, των Standard Oil (NJ), DuPont και Dow Chemical των ΗΠΑ κ.ά.
Στον πόλεμο η εταιρία IG Farben κατασκεύαζε όπλα, πυρομαχικά για το ναζιστικό στρατό καθώς και το ειδικό αέριο μαζικής εξόντωσης των κρατούμενων. Ο Fritz derMeer καταδικάστηκε στη δίκη της Νυρεμβέργης για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας αλλά, περιέργως, λίγα χρόνια μετά αποφυλακίστηκε! Προφανώς είχε άσους στο μανίκι που τους έβγαλε λίγους μήνες μετά όταν πρότεινε (προσέξτε: ο καταδικασμένος για πολλαπλά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας!!!) την επαναφορά του Κώδικα Alimentarius ως μέσο ελέγχου του πληθυσμού μέσω της τροφής. Ο ΟΗΕ το 1962 αποφασίζει να ενεργοποιήσει ξανά τον Κώδικα με το επιχείρημα της… προστασίας των καταναλωτών. Η “φονική” κοινοπραξία του εγκληματία Μέερ όχι μόνο δεν εξαφανίστηκε, αλλά διασπάστηκε σε τρεις νέες μεγάλες εταιρείες φαρμάκων: τις διάσημες Bayer, Hoechst και Basf!
Ο νέος Κώδικας – εφιάλτης Αν ο κώδικας ακολουθούσε την αρχική λογική του δεν θα ήταν φοβερός για την ανθρωπότητα. Όμως, από τη στιγμή που αναγράφει πλέον μόνο τα διατροφικά είδη που επιτρέπονται ορίζοντας αυτομάτως παράνομη κάθε παρέκκλιση απ’ τα επιτρεπόμενα, τότε… Μέχρι σήμερα η υιοθέτηση όλων των διατάξεων του κώδικα δεν ήταν υποχρεωτική για όλα τα κράτη. Ωστόσο, μετά και την τελευταία συνεδρίαση της επιτροπής, το έτος 2008 στην Ελβετία, όπου οι ΗΠΑ (που διαθέτουν ήδη τον νόμο S-510) τέθηκαν επικεφαλής της Επιτροπής, οι παράγραφοι για τα πολυβιταμινούχα τρόφιμα ενεργοποιήθηκαν και η εφαρμογή του κώδικα γίνεται πλέον υποχρεωτική για όλες τις χώρες – μέλη του ΠΟΕ (Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου).
Κάθε χώρα που θα υποδεχθεί τον κώδικα θα είναι υποχρεωμένη να μην εμποδίζει με οποιονδήποτε τρόπο την ελεύθερη εισαγωγή γενετικά τροποποιημένων προϊόντων, ζώων και επικίνδυνων χημικών.Οποιαδήποτε αντίσταση στον κώδικα θα θεωρείται συγκαλυμμένη παρεμπόδιση του εμπορίου και θα έχει ως συνέπεια οικονομικές κυρώσεις για τη χώρα που θα αντιδράσει. Επίσης η χώρα εκείνη δεν θα μπορεί να εισάγει ή να εξάγει κανένα προϊόν διατροφής. Ως γνωστόν οι κυβερνήσεις της Μεταπολίτευσης φρόντισαν να διαλύσουν την παραγωγή της Ελλάδας που, αναγκάζεται πλέον να εισάγει το 60% των ειδών διατροφής. Οποιαδήποτε αντίσταση λοιπόν στον Κώδικα θα σήμαινε οικονομική καταστροφή. Η μόνη λύση είναι η αξιοποίηση των καλλιεργήσιμων εκτάσεων αλλά πλέον και αυτό φαίνεται ότι απαγορεύεται (βλ. περίπτωση Ηλείας).
Η Ελλάδα εκτός του γεγονότος ότι συμμετέχει στον ΠΟΕ, τυγχάνει να είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που σημαίνει ότι επίσημος διαπραγματευτής σε όλες τις συμφωνίες είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και όλοι γνωρίζουμε πώς υποκύπτουν οι αδύναμες χώρες στους εκβιασμούς. Οι υπεύθυνοι στην Ελλάδα τηρούν σιγή ιχθύος. Μερικοί γνωρίζουν καλά αλλά, επικαλούνται τη θέση τους και αρνούνται να μιλήσουν.
Τι σημαίνει για τους καταναλωτές Με την εφαρμογή του Κώδικα, οι βιταμίνες A, B, C, D, ιχνοστοιχεία όπως ο ψευδάργυρος και το μαγνήσιο θα είναι παράνομα, όταν οι ποσότητες είναι θεραπευτικές! Ο νέος Κώδικας θα απαγορεύει τη χρήση θρεπτικών ουσιών όπως βιταμίνες ή μέταλλα που λαμβάνονται για πρόληψη ή την αντιμετώπιση κάποιας πάθησης. Αυτές οι ουσίες θα χαρακτηρίζονται ως τοξικές και δηλητήρια. Αυτό σημαίνει ότι θα απαγορεύεται ακόμη και η συνταγή γιατρού, που δίνει συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα με βιταμίνες, ακόμα κι αν κάποιος τα έχει πραγματικά ανάγκη. Συγκεκριμένα, η δοσολογία θα περιορίζεται μόνο στο 15% της συνιστώμενης ποσότητας. Έτσι η θεραπεία θα περιορίζεται μόνο στα φάρμακα των εταιριών.
Το ίδιο απαγορευμένες θα είναι και οι διατροφικές συμβουλές που έχουν να κάνουν με την ενίσχυση της διατροφής και του ανοσοποιητικού μέσω της λήψης θρεπτικών ουσιών. Τα τρόφιμα θα υποβάλλονται υποχρεωτικά σε ελέγχους για τις ποσότητες που εμπεριέχουν και θα τροποποιούνται με ακτινοβολία, έτσι ώστε να αποβάλλουν οποιαδήποτε πλεονάζουσα “τοξική” ουσία. Ο κατάλογος των θρεπτικών ουσιών που θα επιτρέπονται θα είναι αρκετά περιορισμένος. Την ίδια στιγμή όμως που ο Κώδικας εξαιρεί επωφελείς ουσίες για τον οργανισμό μας, προσθέτει κάποιες επιβλαβείς ουσίες, όπως για παράδειγμα το φθόριο που παράγεται από βιομηχανικά απόβλητα. Ήδη το 66% του νερού των ΗΠΑ φθοριώνεται.
Σημειώνουμε εδώ ότι το φθόριο πρωτοχρησιμοποιήθηκε στο Γκουλάγκ επειδή ανακαλύφθηκε ότι οι κρατούμενοι που έπιναν νερό με φθόριο ήταν συγκαταβατικοί και έτσι ήταν εύκολα ελέγξιμοι και χειραγωγήσιμοι. Σήμερα το συναντάμε σε όλες σχεδόν τις οδοντόκρεμες και στο νερό πάρα πολλών κρατών. Παράθυρο στα μεταλλαγμένα Πέρα από τη λίστα των “τοξικών” συστατικών των τροφών, η Επιτροπή Alimentarius ανοίγει τον δρόμο στα Γενετικά Τροποποιημένα Τρόφιμα, αλλά και στα μεταλλαγμένα ζώα που θα παράγουν την τροφή μας. Προβλέπει ότι οι αγελάδες που θα παράγουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, θα λαμβάνουν υποχρεωτικά την αυξητική ορμόνη rBGH της διαβόητης πολυεθνικήςMonsato. Ήδη το αγελαδινό γάλα αποτελεί το νούμερο 1 κίνδυνο ασθενειών του πλανήτη. Κάθε ζώο που θα χρησιμοποιείται για τη διατροφή μας θα υφίσταται αγωγή με υποκλινικά αντιβιοτικά και αυξητικές ορμόνες επίσης υποχρεωτικά.
Ο Κώδικας απαιτεί κάθε είδους τροφή να υφίσταται επεξεργασία με ακτινοβολία εκτός και αν καταναλώνεται ωμό και σε τοπικό επίπεδο. Φυσικά συμπεριλαμβάνει και τα βιολογικά προϊόντα και μάλιστα «βιολογικά» θα θεωρούνται εκείνα στα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί κτηνιατρικά φάρμακα, αυξητικές ορμόνες κ.λπ. Κατά συνέπεια, μόνο όποια θέλουν οι εταιρείας θα βαφτίζουν «βιολογικά προϊόντα». Ο απόλυτος έλεγχος της γεωργίας – κτηνοτροφίας και των ανθρώπων μέσα από γραφεία, ηλεκτρονικούς υπολογιστές, τσιπάκια, gps… Εφιάλτης! Είναι εύκολο να αντιληφθεί οποιοσδήποτε τα τεράστια οικονομικά συμφέροντα που κρύβονται πίσω απ’ τον Κώδικα. όπως και τους διεστραμμένους εγκεφάλους που τον προωθούν. . Από τον Απρίλιο του 2011 Ο Κώδικας Διατροφής μέσα σε μια δεκαετία προωθείται πυρετωδώς σε όλο το κόσμο. Ήδη 185 χώρες τον έχουν ενσωματώσει στα νομικά τους συστήματα. Η μέθοδος εισαγωγής του είναι οι ευθυγράμμισης με οδηγίες του ΠΟΕ και της Ε.Ε. προς τα κράτη και το «πέρασμα» νόμων που καλλιεργούν το έδαφος για την πλήρη εφαρμογή του. Ίσως απ’ το 2017 να δούμε πράματα που δεν έχουν γραφεί και στο πιο τρελό σενάριο. Ας μην ξεχνάμε ότι η οικονομική ύφεση είναι ένα εκβιαστικό μέσον προς τα κράτη για να εφαρμόσουν τις εντολές της Παγκόσμιας Τάξης.
Από την 1η Απριλίου 2011 τέθηκε σε εφαρμογή μια Οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει ήδη ξεκινήσει να εφαρμόζεται στην Αγγλία, η οποία περιλαμβάνει τα φαρμακευτικά παραδοσιακά προϊόντα φυτικής προέλευσης. Στην Ελλάδα ψηφίστηκε από “επιτροπή” (κατά τον προσφιλή τρόπο προκειμένου να διατηρείται η ανωνυμία) και από την 1η Απριλίου 2006 και για τα επόμενα 5 χρόνια δόθηκε περιθώριο να κατοχυρωθούν φυτικά προϊόντα. Τα… κατάφεραν 183 κι έτσι μόνο αυτά αποτελούν «εμπορεύσιμο είδος», αφού κατά τον «ναπολεόντειο νόμο» το εμπόριο άλλων φυτικών προϊόντων που δεν περιλαμβάνει η λίστα είναι… παράνομο (!), επομένως δεν μπορούν τα εκτός είδη να βρίσκονται στα ράφια των καταστημάτων! Ακόμη κι αν υπάρξει κατανάλωση κάποιου φυτικού προϊόντος στο σπίτι, που δεν περιλαμβάνεται στη λίστα και ως εκ τούτου δεν έχει περάσει από έλεγχο φαρμακοβιομηχανίας, ο καταναλωτής μπορεί να έχει πρόβλημα με τον Νόμο. Καλά διαβάσατε: μπορεί να μηνυθεί, για παράδειγμα, μια μητέρα για το τσάι που έφτιαξε στο παιδί της και αυτό έπαθε ενδεχομένως μια άσχετη αρρώστια…
Το φυτικά προϊόντα έχουν ελάχιστο κόστος παραγωγής καθώς είναι προϊόντα της Φύσης. Εφ’ όσον όμως οι φαρμακευτικές εταιρίες τα εμπορεύονται ως εκχύλισμα κατόπιν επεξεργασίας, συσκευασίας, διαφήμισης κ.λπ., ανεβαίνει έως και 1000 φορές επάνω την αξία τους. Υπολογίζεται ότι από ένα στρέμμα ελληνικής άγριας φύσης η φαρμακευτική εταιρία μπορεί να έχει κέρδος το χρόνο από 10000 – 20000 ευρώ. Εδώ και μερικά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις έχουν ψηφίσει νόμο σχετικά με τις Περιοχές Νατούρα (Natura), οι οποίες καταλαμβάνουν το 23% της έκτασης της Ελλάδος, όταν στα υπόλοιπα κράτη του κόσμου δεν υπερβαίνει το 4%. Με δεδομένη την οικονομική κρίση και τα Μνημόνια που έχουν υπογράψει, πολύ εύκολα οι περιοχές μπορούν να παραδοθούν προς εκμετάλλευση στις φαρμακευτικές και λοιπές εταιρίες. Ίσως εδώ θα πρέπει να σκεφτούμε λίγο περισσότερο ότι δεν είναι τυχαία η εμμονή, ιδιαίτερα του Α. Λοβέρδου, στην απελευθέρωση του επαγγέλματος των φαρμακοποιών και στην διάλυση της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας όπως έγινε στο παρελθόν με την ΧΡΩΠΕΙ που παρήγαγε το Αλγκόν, βασικό αντίπαλο (και πολύ καλύτερο) στην Ασπιρίνης…
Αξίζει ακόμα να επισημάνουμε ότι ο τ. πρωθυπουργός Γ.Α.Π. υπέγραψε την εισαγωγή μεταλλαγμένου σπόρου πατάτας, ειδικώς για τη χώρα μας και όχι για τα κράτη της Ε.Ε.. Η Νέα Τάξη Πραγμάτων τα τελευταία χρόνια προχωρά με γοργά βήματα. Υπό το «Δόγμα του Σοκ» που εφαρμόζουν σε πολλές γωνιές του πλανήτη αναμένονται αλλαγές που δεν χωρά ο μέσος νους. Στον «Κώδικα Διατροφής» (Αλιμεντάριους) ταιριάζει περισσότερο η ονομασία «κώδικας διαστροφής», κι αν κάποιοι θεωρήσουν αυτά που διάβασαν ακραία συνιστούμε αναμονή και θα τρίβουν τα μάτια τους. Στις 28 Μαρτίου 2011 δεκαέξι (16) Έλληνες πολίτες έστειλαν εξώδικη διαμαρτυρία στον τότε πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου σχετικά με τον «Διατροφικό Κώδικα». Μεταξύ άλλων τονίζουν ότι «η ψήφιση από εσάς του κώδικα τούτου θα έχει άμεση κατάθεση αγωγών αποζημίωσης για τις βλάβες που προξενήσουν τέτοιες διατάξεις και άμεσα ασφαλιστικά μέτρα για την δέσμευση της περιουσίας σας, όπως και κατάθεση μηνύσεων για γενοκτονία και εσχάτη προδοσία.

ΑΣΥΛΙΑ ΤΕΛΟΣ, ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΙΑ». 
Πηγή: «Νέος Αγρότης»

«Οι εφαρμογές του Χίτλερ έχουν μεταφερθεί στη βιομηχανία κρέατος»

Του Κώστα Παπαντωνίου

Πριν λίγους μήνες, μέλη του κινήματος 269life που διεκδικεί να σταματήσει η μαζική σφαγή ζώων στην Ελλάδα και παγκοσμίως, έστρεψαν τα βλέμματα πάνω τους, με ένα σπάνιο και σκληρό ακτιβισμό. Έκαναν branding (μαρκαρίστηκαν), με τον ίδιο τρόπο που μαρκάρονται τα εκτρεφόμενα ζώα στις βιομηχανίες όλου του κόσμου.
 
 Ο ακτιβισμός καλύφθηκε από blogs μέχρι κανάλια και το θέμα έγινε για κάποιες μέρες viral. Κατά βάση κόσμος τρόλαρε πολύ, ενώ λίγοι ενδιαφέρθηκαν πραγματικά να μάθουν περισσότερα για όσα τρώνε. Οι περισσότεροι αντιμετώπισαν την ενέργεια ως «ακραία» και «γραφική».
Παρόλα αυτά η υπερβολική κατανάλωση κρέατος επανέρχεται συχνότερα στο προσκήνιο ως ζήτημα. Η τελευταία αφορμή δόθηκε λόγω.. τσικνοπέμπτης. Αρκετοί ήταν εκείνοι που αντιτάχθηκαν στο έθιμο και θύμισαν τα μαρτύρια στα οποία υποβάλλονται τα ζώα. Δεν κατάφεραν βέβαια να μας σώσουν ή να μας στερήσουν, όπως το πάρει κάνεις, την αιθαλομίχλη από την τσίκνα.
Με την προσδοκία να μάθουμε περισσότερα για ό,τι φτάνει στο πιάτο μας συναντηθήκαμε με δύο μέλη του κινήματος 269life. Μας μίλησαν για τον τρόπο που λειτουργεί η βιομηχανία κρέατος, στην οποία τόνισαν ότι «έχουν μεταφερθεί οι εφαρμογές του Χίτλερ».  Παράλληλα επισήμαναν την επιτακτική ανάγκη να αλλάξουμε διατροφικές συνήθειες, όχι μόνο για να μη βασανίζονται τα ζώα, αλλά και για να μπορεί να τρώει όλος ο πλανήτης, αφού με τη σημερινή τεράστια κατανάλωση κρέατος, εξαντλούνται μεγάλες ποσότητες φυσικών πόρων, με συνέπεια να υπάρχει πρόβλημα σίτισης για τον μισό πληθυσμό.
Για ποιους λόγους κάνατε τον ακτιβισμό;
Θέλαμε να δει ο κόσμος τι τραβάνε τα ζώα μέσα στις παραγωγικές μονάδες. Τον πόνο και την αγωνία που βιώνουν. Δεν συγκρίνονται με τον ακτιβισμό βέβαια, αλλά θεωρήσαμε ότι μπορούσε να τραβήξει βλέμματα και να φανεί ότι υπάρχουν άνθρωποι που υποστηρίζουν όλα τα ζώα, όχι μόνο σκύλους και γάτες.
Ποιες ήταν οι αντιδράσεις;
Ακούσαμε πολλά βρισίδια, από τα πιο κοινά μέχρι τα πιο χυδαία. Μας είπαν ότι είμαστε πράκτορες της ISIS, είμαστε συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ή ακόμη φασίστες.
Γιατί πιστεύετε ότι συνέβη αυτό;
Ίσως γιατί τους φαίνεται αδιανόητο να υπάρχουν άνθρωποι που προχωρούν σε δράσεις όπως αυτή για τα ζώα. Γιατί τα ζώα θεωρούνται αντικείμενα. Θεωρούνται μπριζόλα, λουκάνικο, μπέικον, γύρος. Δεν είναι αγελάδα, γουρούνι και κότα.
Ο κόσμος μπήκε επίσης σε θέση άμυνας, γιατί συγκρούστηκε στην ουσία με ένα δικό του κομμάτι. Το φαγητό αποτελεί βασικό κομμάτι της καθημερινότητας και είναι πολύ πιο δύσκολο να το «αρνηθείς» απ’ ό,τι για παράδειγμα να αρνηθείς να φοράς γούνες. Είναι πιο δύσκολο να εξετάσεις ηθικά αυτό που έχεις στο πιάτο σου και να ξεβολευτείς, ενώ το να πεις «δεν πάω να αγοράσω γούνα» είναι πολύ πιο εύκολο.
Πετύχατε κάτι;
Υπήρχαν άτομα, κρεατοφάγοι, που στη θέα της δράσης προβληματίστηκαν για ποιο λόγο τα άτομα αυτά έκαναν κάτι τόσο ακραίο πάνω τους. Μας ρώτησαν για ποιο λόγο δεν τρώμε κρέας. Αλλά και από τον κύκλο μας, φίλοι κρετοφάγοι, στους οποίους μιλάγαμε για το θέμα και αδιαφορούσαν, τώρα τους έκανε το «κλικ».  Σκοπός δεν μπορεί να είναι να κάνουμε τον άλλο να αλλάξει άμεσα βέβαια, αλλά να αρχίσει να σκέφτεται σιγά – σιγά τι έχει στο πιάτο του.
Ποιοι είναι οι λόγοι που δεν τρώτε κρέας;
Σίγουρα δεν είναι λόγοι υγείας ούτε γενικά και αόριστα περιβαλλοντικοί. Είναι ηθικοί.  Δεν θέλουμε να βιώνει κανένα ζώο τον βασανισμό.
Πώς αντιμετωπίζονται τα ζώα πριν φτάσουν στο σφαγείο;
Ακρωτηριασμοί, τους κόβουν τα γεννητικά όργανα με ένα ξυραφάκι, βγάζουν τα κέρατα από αγελάδες και τα μοσχαράκια, τα ράμφη στα κοτόπουλα και άλλα.  Κατά την εκτροφή τους τα έχουν στην απομόνωση, το σκοτάδι και τη βρωμιά. Υπάρχει περιορισμός της κίνησης ειδικά στις κότες. Δεν βγάζουν τα ζώα ποτέ έξω, ακόμη και τα ελευθέρας βοσκής δεν ξέρουμε πόσο… ελεύθερα είναι, καθώς δεν υπάρχουν έλεγχοι.
Τους δίνουν επίσης πολλά φάρμακα. Λόγω του συνωστισμού είναι πιο εύκολο να μεταδοθούν ασθένειες και παίρνουν πολλά αντιβιώτικά. Στα γουρούνια που έχουν αυξημένη ευφυία όπως ένας πεντάχρονο παιδί, δίνουν αγχολυτικά και αντικαταθλιπτικά. Έχουν παρατηρηθεί φαινόμενα που τα γουρούνια κοπανούν τα κεφάλια τους πάνω στα σύρμα, φαινόμενα κανιβαλισμού, ακόμη και να τρώνε δικά τους άκρα. Γενικά σκέψου πως θα αντιδρούσε ένας άνθρωπος αν τον εγκλωβίζεις σε ένα χώρο, συν ότι έχεις να κάνεις συχνά με εργάτες που βγάζουν τα απωθημένα τους στο ζώο.
Η σύγχρονη βιομηχανία έχει εμπνευστεί απ ό,τι έκαναν οι ναζί στους εβραίους. Όλες οι εφαρμογές που είχε εφαρμόσει ο Χίτλερ, μεταφέρθηκαν στη βιομηχανία κρέατος.
Δεν υπάρχουν νόμοι;
Υπάρχει νομοθεσία και ευρωπαϊκές οδηγίες, αλλά όχι έλεγχοι. Μιλάμε για κλειστούς χώρους, δεν μπορείς να επισκεφθείς με την κάμερα ή ακόμη κι αν πας θα είναι εκείνη τη στιγμή καθαροί και περιποιημένοι.
Μια μέρα πριν τη σφαγή τους τι συμβαίνει;
Μένουν νηστικά για ώρες. Δεν είναι απαραίτητο η φάρμα που τα εκτρέφει να έχει και σφαγείο. Συνεπώς, στα ταξίδια, από 12 μέχρι και 36 ώρες, μένουν νηστικά. Oι νόμοι λένε ότι οι οδηγοί πρέπει να σταματάνε και τα ζώα να τρέφονται και να πίνουν νερό, κάτι που δεν συμβαίνει. Όσο πιο γρήγορα ολοκληρωθεί η μεταφορά, τόσο πιο γρήγορα θα πληρωθεί ο άλλος. Τα ζώα μένουν μέσα στο φορτηγό στοιβαγμένα σε απόλυτη βρωμιά και σε θερμοκρασία 60 και 70 βαθμών καθώς όλες οι κατασκευές είναι μεταλλικές. Τα αφήνουν νηστικά για ένα ακόμη λόγο. Θέλουν να μένει  καθαρό το έντερό τους για να μην μολύνεται το κρέας με ακαθαρσίες όταν τα τεμαχίζουν.
Εναντιώνεστε γενικώς στην κατανάλωση του κρέατος ή απλά στις διαδικασίες που προηγούνται;
Σε οποιαδήποτε εκμετάλλευση ζώου για οποιοδήποτε λόγο. Όταν επιτρέπεις να συμβαίνει κακό σε ένα ζώο που έχει συναισθήματα σαν κι εσένα, άσχετα που δεν μιλά την ίδια γλώσσα με σένα, αφήνει πάρα πολλά ανοικτά παράθυρα εκμετάλλευσης. Όπως να εκμεταλλευτείς κι έναν άνθρωπο που έχει νοητική στέρηση. Είμαστε ανεκτικοί στο να καταπατώνται δικαιώματα, αλλά αυτό μας γύρνα μπούμερανγκ. Λιγότερο iq δεν σημαίνει λιγότερο δικαίωμα στη ζωή.
Μέσα από τις παρεμβάσεις που έχετε κάνει, έχετε δει καθόλου να αλλάζουν συνειδήσεις;
Αυτό δεν μπορείς να το ξέρεις 100% διότι η επαφή με τον κόσμο είναι στιγμιαία, με την έννοια ότι δεν τον ξαναβλέπεις τον άλλο για να δεις την εξέλιξη. Ενίοτε πολλά παιδιά που περνούν από κάποια δράση και παίρνουν κάποιο φυλλάδιο, επικοινωνούν στη συνέχεια με τη σελίδα και καμιά φορά ξαναέρχονται σε δράσεις για να ξαναμιλήσουμε, ακόμη και για να συμμετέχουν μέσα στο κίνημα. Ένα γενικότερο feedback που παίρνουμε είναι ότι υπάρχει μια μειωτική τάση στην κατανάλωση κρέατος στη Δύση. Δυστυχώς συμβαίνει το αντίθετο στην Ασία.
Τι γλιτώνουμε αν σταματήσουν οι εκτροφές ζώων;
Τα φυτικά τρόφιμα που δίνουμε στις αγελάδες, φτάνουν για να ταϊστεί όλος ο πληθυσμός της γης σήμερα. Είμαστε 7,3 δις, θα εξοικονομούσαμε για να ταϊστούν 8,4 δις άνθρωποι, μόνο αν σταματούσαμε να  εκτρέφουμε αγελάδες. Αν το κάναμε με όλα τα ζώα φαντάσου τι ποσότητες θα εξοικονομούνταν.
Εξυπακούεται ότι ούτε οι μεταλλαγμένες τροφές θα χρειάζονταν, καθώς τώρα απαιτούνται πολύ μεγάλες ποσότητες τροφίμων για τα ζώα φάρμας. Θα είναι η ντομάτα ντομάτα και το  καλαμπόκι καλαμπόκι. Δεν θα καταστρέφονται επίσης δάση για να γίνονται βοσκότοποι.
Αυτή τη στιγμή για να τρώμε όλοι σωστά και δίκαια η τροφή που μπορεί να μας προσφέρει η γη είναι για 3 δις κόσμο. Με φυτοφαγική διατροφή θα μπορούσαμε να τρώμε όλοι το ίδιο. Να μην καταπιέζουμε κανένα ζώο και να μην το δολοφονούμε και να έχουμε και ποιοτική τροφή.
Αν στραφεί αλλού η κατανάλωση δεν θα υπάρξει πρόβλημα;
Για ένα κιλό σιτάρι χρειάζονται 1000 λίτρα νερό. Για ένα κιλό μοσχαρίσιου κρέατος θες 11.000 λίτρα νερού, για ένα λίτρο γάλα θες 4.000 λίτρα νερό, μη μιλήσουμε για πόσα κιλά φυτικής πρωτεϊνης πρέπει να φάει το ζώο ώστε να παράγει αυτά που θέλουν να παράγει. Έχουμε τρελή δαπάνη ενέργειας και πρώτων υλών κι αυτό συμβαίνει διότι κάποιοι επιμένουν να καταναλώνουν μπέικον και σουβλάκια. Δεν κάνεις μόνο κακό στα ζώα, αλλά σκοτώνεις τον πλανήτη σου.  Επιβαρύνεις τους υπόλοιπους ανθρώπους, καθώς είναι σαν να τους παίρνεις το φαί από το στόμα, είναι σαν να παίρνεις αυτά που πρέπει να φάνε, μόνο και μόνο για μια μπριζόλα. Ταίζεις φυτικές ποσότητες το ζώο, το οποίο σκοτώνεις στη συνέχεια για να το φας, το οποίο αρρωσταίνει και σκοτώνει εσένα. Είναι ένας παράλογος κύκλος που επαναλαμβάνεται.
Πιθανότατα φταίει η άγνοια.
Οι βιομηχανίες κυριαρχούν, έχουν πολύ μεγάλη εξουσία και λεφτά. Από την άλλη εμείς που μιλάμε γι αυτά δεν έχουμε τίποτα. Δεν είμαστε ούτε ΜΚΟ, ούτε έχουμε λεφτά, όλα από την τσέπη μας τα πληρώνουμε όταν και αν θα έχουμε λεφτά, διότι όπως η υπόλοιπη κοινωνία είναι αντιμέτωπη με την ανεργία, έτσι και από εμάς πολλοί είναι άνεργοι. Γι” αυτό το branding ήταν ένας καλός τρόπος να μας ακούσουν.
Επίσης φταίει το πώς «μαθαίνουμε». Από μικρός έχεις μεγαλώσει με πεποιθήσεις και μια κατευθυντήρια που θεωρείς ότι είναι η σωστή. Όπως μας λέγανε οι γονείς μας «για να κάνεις γερά κόκκαλα πιες γάλα», ή «φάε κρέας για να μεγαλώσουν τα μαλλιά σου». Το γάλα είναι η πρώτη αιτία οστεοπόρωσης. Όσοι καταναλώνουν γάλα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν οστεοπόρωση και καρκίνο του προστάτη. Η διαφήμιση όμως σου λέει πιες γάλα γιατί έχει ασβέστιο.
Οι νέες συσκευασίες που βλέπουμε στην τηλεόραση για το γάλα γράφουν πως έχουν προσθήκη βιταμίνης D και ασβεστίου. Γιατί βάζεις ασβέστιο σε ένα προϊόν που είναι φουλ από αυτό; Τόσο καλό και τόσο πλήρες, γιατί του προσθέτεις;
Πίνοντας γάλα, το αίμα σου γίνεται πιο όξινο, οπότε για να έρθει σε φυσιολογικά επίπεδα, «τραβάει ασβέστιο από τα κόκκαλα. Δεν σημαίνει βέβαια ότι όποιος πίνει γάλα ή κρέας αυτόματα παθαίνει οστεοπόρωση.
Η ενημέρωση στα σχολεία είναι εφικτή;
Έχει να κάνει με τον εκάστοτε διευθυντή σχολείου, που συνήθως δεν σου δίνουν άδεια διότι οι περισσότεροι δεν είναι καν ζωόφιλοι με την κλασσική έννοια. Περνάει σκυλί από το σχολείο και γίνεται χαμός. Όταν μιλήσαμε με τον  ΣΥΡΙΖΑ ώστε να μπει ένα κομμάτι στην εκπαίδευση για τα ζώα και την τροφή, μας απάντησε «ας μάθουμε να σεβόμαστε τα γατιά και τα σκυλιά και βλέπουμε για τα υπόλοιπα».
Η πρωτοβουλία σας ξεκίνησε το 2014. Εσείς πώς αλλάξατε μυαλά;
Παρότι η μάνα μου δεν έτρωγε κρέας, καθώς από μόνη της είχε δει ότι δεν υπάρχει διαφορά ανάμεσα στα γουρούνια και στα γατιά δεν είχα επηρεαστεί. Μέχρι που έτυχε να δω ένα βίντεο όταν ήμουν 14 χρονών. Ήταν ένα βίντεο με εκτροφεία και σφαγεία. Το είδα το βράδυ και το μεσημέρι της ίδια μέρας ήταν το τελευταίο που έφαγα κρέας,  Αυτά που μου έλεγε η μαμά μου περνούσαν κι έφευγαν. Όταν έτρωγα χοιρινό δεν μπορούσα να το ταυτίσω με το γουρούνι.
Εγώ δεν είχα οικογένεια με ζωοφιλικά συναισθήματα και δεν είχα ποτέ κατοικίδιο. Έτρωγα μάλιστα πολύ απέξω σε κάποια φάση. Σε κάποια φάση ψάχνοντας στο ίντερνετ, είδα ένα σχετικό βίντεο 5 λεπτών και έκοψα από εκείνη τη στιγμή το κρέας. Τα γαλακτομικά τα έκοψα ένα μήνα αργότερα. Εδώ και τέσσερα χρόνια είμαι vegan. Αηδίασα με το πώς ο άνθρωπος μπορεί να γίνει τόσο βίαιος σε ένα ζώο που είναι αβοήθητο.
Είναι δύσκολο να είσαι vegan;
Εγώ έγινα στα 33-34.  Από μόνος μου μπορεί να μην άλλαζα ποτέ. Ήρθα σε επαφή με κάποιον και είδα τα πράγματα διαφορετικά. Εδώ φαίνεται και η αξία να μην είσαι μόνο vegan αλλά να κινητοποιείσαι για να ενημερωθεί περισσότερος κόσμος. Στη μετάβαση, δεν σου λείπει απολύτως τίποτα. Υπάρχουν άλλωστε προϊόντα που μοιάζουν στη γεύση, όπως μπιφτέκια σόγιας και λουκάνικα. Όπως και γλυκά που δεν χρησιμοποιούν ζωικά προϊόντα. Το ζήτημα είναι πρώτα να αναρωτηθείς τι έχεις στο πιάτο σου.
Πηγή: 3pointmagazine.gr

Συνέχισε τον Πόλεμο για να ’ρθει η Ειρήνη

Disclaimer / Προειδοποίηση:
Δεν θα φύγουμε ήσυχα μέσα στη νύχτα. Stop.
Το μέλλον δεν έχει γραφτεί. Stop.
Όλα Είναι Κοινά. Stop.

Και αν η Αμυγδαλέζα δεν ήταν λάθος; / Ένα νέο ΤΙΝΑ ευδοκίμησε στο Προεδρικό Μέγαρο
“Στο πλαίσιο τούτο η Ελλάδα: Α. Με πνεύμα Ανθρωπισμού και Αλληλεγγύης έναντι των Προσφύγων αλλά και θωρακίζοντας την ασφάλεια του Ελληνικού Λαού, θα […] Φυλάσσει και τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.  Υπ’ αυτό το πνεύμα όχι μόνον συνεργάζεται με την Frontex, αλλά επιζητεί και επιδιώκει την δραστική ενίσχυσή της και την τελική ταχύτατη μετεξέλιξή της σ’Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή […] Περαιτέρω δε συνεργάζεται πλήρως στο πεδίο των συμπεφωνημένων αποστολών του ΝΑΤΟ [… ] Γ. Ενισχύει τις ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας Προσφύγων, παραλλήλως προς την ενίσχυση των προαναχωρησιακών κέντρων παράτυπων μεταναστών1. […] καθιστώντας σαφές ότι μονομερείς ενέργειες δεν είναι επιτρεπτές2Β. Να προωθήσει, το ταχύτερο δυνατόν, προγράμματα επιστροφών παράτυπων  μεταναστών3, ενεργοποιώντας υφιστάμενες Συμφωνίες Επανεισδοχής και συνάπτοντας νέες. Γ. Να προωθήσει τηνσυνεργασία με την Τουρκία4, προκειμένου αυτή αφενός ν’ ανακόψει αμέσως τις ροές Προσφύγων προς την Ευρωπαϊκή Ένωση5.” (σ.σ: όλες οι επισημάνσεις δικές μας)
Ανακοίνωση της Προεδρίας της Δημοκρατίας / 4 Μαρτίου 2016
Στην Ελλάδα, μια κυβέρνηση όπου δεν κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης μετά από 6 χρόνια πολεμικής λιτότητας και την ρητή εντολή του Ιούλη, σκέφτεται να το κάνει για μερικές χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες (ενώ φιλοξενούμε 30.000.000 τουρίστες κάθε χρόνο!). Έφερε 50 θηρία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, παραγκώνισε τις δομές αλληλεγγύης, άφησε αναπάντητο τον φασισμό και τον μαυραγοριτισμό (λεφτάκια!). Έτρεξε τελευταία στιγμή να δημιουργήσει χώρους με απλήρωτη εργασία φαντάρων, με κακοπληρωμένη εργασία νέων μέσω των χρυσοφόρων ΜΚΟ και “επενδυτών” κάθε είδους. Αυτο-ανακηρύχτηκε ως το ανατολικό τείχος της Ευρώπης – Φρούριο.

Ι

Πράττω (ὀρθῶς) κατὰ τον βίον μου

Έχω την αίσθηση, ότι μέσα σε λίγα χρόνια οι άνθρωποι θα κάνουν ό, τι κάνουν πάντα καλύτερα όταν η οικονομία βουλιάζει . Θα κατηγορούν τους μετανάστες και τους φτωχούς.
Mark Baum, “The Big Short: Inside the Doomsday Machine
Σύγκρουση πολιτισμών & βαρβαροτήτων ή σύγκρουση δύο κόσμων;
Το τέλος του ψυχρού πολέμου και η κατάρρευση της ΕΣΣΔ, έδωσε στον πανίσχυρο πια νεοφιλελεύθερο καπιταλισμό και τους εκπροσώπους του την ευκαιρία να εισάγουν τη θεωρία του τέλους της Ιστορίας. Η βασική ιδέα ήταν ότι η εξέλιξη των κοινωνικών και πολιτικών ιδεών έφθασε στο τελευταίο ιστορικό της στάδιο, με την ελεύθερη αγορά να αποτελεί το τελευταίο στάδιο των οικονομικών συστημάτων και τη φιλελεύθερη αστική δημοκρατία το τελευταίο στάδιο εξέλιξης των πολιτικών συστημάτων. Η αιώνιος θρίαμβος του “δημοκρατικού καπιταλισμού”∙ ο θρίαμβος του κεφαλαίου πάνω στις δυνάμεις της εργασίας. Λίγα χρόνια μετά, βλέπουμε πόσο μέσα έπεσαν…
Ένα βασικό ιδεολογικό όπλο των οργανικών διανοούμενων του δυτικού καπιταλισμού προκειμένου να υποστηρίξει τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις ήταν / είναι η «σύγκρουση πολιτισμών», στην οποία οι κοινωνικές σχέσεις καθορίζονται πρωταρχικά από την πολιτισμική ταυτότητα, την σύγκρουση του ”δυτικού πολιτισμού” με το Ισλάμ. Μια θέση που υιοθετεί πλήρως τις παραδόσεις του οριενταλισμού, της κατασκευής δηλαδή της εικόνας της Ανατολής από τη Δύση. Μιας εικόνας που δημιουργεί το / τον “Άλλο”, τον εχθρό που θα μας ενώσει και θα μας προσδιορίσει. Μια διαρκής προσπάθεια να κρυφτεί η ταξική σύγκρουση πίσω από την εικόνα του “ξένου εισβολέα”.
Η ελπίδα δεν έρχεται, τη φτιάχνουμε εμείς6
“Μιλάμε για σύγκρουση μεταξύ δύο κόσμων. Από τη μια ο κόσμος του κεφαλαίου, της εκμετάλλευσης, της μισαλλοδοξίας και της βαρβαρότητας7. Ο κοινωνικό-πολιτικός συνασπισμός των πλουσίων, των χρήσιμων αδιάφορων και δήθεν αγανακτισμένων. Από την άλλη ο κόσμος της αντίστασης, της αλληλεγγύης, της αυτο-θυσίας και της ισότητας. Ο κοινωνικό-πολιτικός συνασπισμός του κόσμου που νιώθει το αόρατο χέρι της αγοράς να τον πνίγει. Είναι η άνεργη και υπό μετανάστευση νέα γενιά, οι 4 εκατομμύρια άνθρωποι χωρίς πρόσβαση σε φάρμακα, […] οι μετανάστες-εργάτες της Μανωλάδας και της ΒΙΟΜΕ.”8
Τους τελευταίους μήνες επιβεβαιώθηκε η ιστορική και πολιτική συνέχεια του αγωνιζόμενου λαού. Ο λαός του “ΌXI” είναι ο λαός της αλληλέγγυας στάσης απέναντι στους πρόσφυγες. Η συλλογή ειδών πρώτης ανάγκης, η εθελοντική προσφορά, η ασπίδα προστασίας που δεν επιτρέπει στους φασίστες να παίξουν το παιχνίδι τους. Φαίνεται ότι ο κόσμος φέρεται κατά το βιος του ∙ δηλαδή την ζωή του, την θέση του στη κοινωνία. Επιλέγει την αλληλεγγύη ως αρετή των φτωχών, των προλεταρίων. Όμως, αν δεν θέλουμε να βρεθούμε προ δυσάρεστων εξελίξεων, πρέπει να οργανώσουμε τη συνύπαρξη με τους χιλιάδες συνανθρώπων μας. Να βοηθήσουμε να προχωρήσουν όσοι εγκλωβίζονται από φράχτες, να ανατρέψουμε το ασφυκτικό πλαίσιο που δημιουργείται.

ΙΙ

(Πράττω) Κατά τον Δαίμονα Εαυτού 9

Η εταιρία που λέγεται ΜΚΟ
Η κρίση του προσφυγικού ήταν αδύνατον να απορροφηθεί από αυτήν την πολιτική και τις υπάρχουσες δομές. Οι ΜΚΟ έρχονται να καλύψουν δήθεν αυτή την τρύπα. Όλη η κοινωνική πολιτική που αναφέρεται στους πρόσφυγες αφορά σε αυτές. Δομές στέγασης, ενοικίαση ξενοδοχείων, πληροφόρηση προσφύγων, διανομή ρούχων, φαγητού, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, μεταφορά προσφύγων, διερμηνείες, συνοδείες ασυνόδευτων ανήλικων, νομικές υπηρεσίες, ψυχοκοινωνική στήριξη. Όλα τα παραπάνω αγαθά αυτή την στιγμή αποτελούν αρμοδιότητα εκατοντάδων ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα, ως προνομιακός συνομιλητής του κράτους.
Η εταιρεία που λέγεται ΜΚΟ βρίσκεται υπό συνθήκες οικονομικού “μπουμ”. Μόνο στην Λέσβο δραστηριοποιούνται πάνω από 80. Η ίδια περίπου κατάσταση πάει να δημιουργηθεί και στην Ειδομένη, Πειραιά, Ελληνικό κτλ. Οι χρηματοροές προς αυτές, μέσω Ε.Ε και άλλων τύπου funds, έχουν πάρει κυριολεκτικά φωτιά. Μόλις προχθές ανακοινώθηκαν επιπλέον 700 εκ. ζεστά ευρώ, που θα χορηγηθούν απευθείας σε ΜΚΟ από την Ε.Ε.  Το τελευταίο πεντάμηνο, οι προσλήψεις νέων ανθρώπων υπό 2 μήνες και 3 μήνες συμβάσεις με μπλοκάκια, χωρίς άδειες και ωράρια, έχουν πάρει φωτιά επίσης Χιλιάδες νέοι ανθρώποι με κινηματικές και αντιφασιστικές αντιλήψεις, αντιμετωπίζουν ως μοναδική προοπτική επιβίωσης την πρόσληψη σε μια ΜΚΟ, το ξεζούμισμα τους σε καθημερινά 12ωρα. Η νοητή συνέχεια της λογικής των voucher και της επισφάλειας.
Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες ως υπόθεση της Ε.Ε, του κράτους και των ΜΚΟ
Παράλληλα, η κινηματική αλληλεγγύη δέχεται ισχυρές πιέσεις από το κράτος. Στη Λέσβο, πλέον, Frontex και Λιμενικό δεν επιτρέπουν την επαφή των παράκτιων δομών αλληλεγγύης με τις προσφυγικές βάρκες. Η περισυλλογή γίνεται στα ανοιχτά του Αιγαίου, όπου μετά οι πρόσφυγες μεταφέρονται παγωμένοι στο λιμάνι, περιμένοντας βρεγμένοι για πολλές ώρες μέχρι να μεταφερθούν από λεωφορεία των ΜΚΟ στα στρατόπεδα. Aυτή η διαδικασία έχει οδηγήσει σε θύματα, ξεπαγιασμένα λόγω “πρωτοκόλλου”. Η είσοδος στο χώρο κράτησης στο λιμάνι απαγορεύεται για όλες τις εθελοντικές δομές, πλην της Ύπατης Αρμοστείας και κάποιων ΜΚΟ.
Το προσφυγικό αναδύεται ως πυλώνας ανάπτυξης του Ελληνικού καπιταλισμού, με την μετακίνηση εκατομμυρίων ανθρώπων να επιφέρει κέρδη για διάφορες μερίδες της αστικής τάξης και του κράτους. Προσοδικά κυκλώματα παντός είδους, μικρομεσαίος μαυραγοριτισμός εφοπλιστές, μεταφορές, τηλεπικοινωνίες, real estate και κατασκευές10. H βιομηχανία κλειστών συνόρων, που καρπώνεται δισεκατομμύρια από τη διακίνηση ανθρώπων. Ένα διεθνές Δίκτυο από τη Μέση Ανατολή κ στην Β. Αφρική ως την Αθήνα την Ειδομένη, γεμάτο από παιδική εκμετάλλευση και απαγωγές ασυνόδευτων ανήλικων παιδιών, που δεν καταγράφονται πουθενά11. Ο πλούτος λαών της Ανατολής απαλλοτριώνεται μέσα από τον πόλεμο, από funds στις εκεί χώρες, ενώ ο υπόλοιπος ρευστοποιείται σε ληστρικές τιμές, ως “δασμός” στον εκάστοτε ευρωπαϊκό καπιταλισμό12.
Για μια Αλληλεγγύη που Ανατρέπει το Πλαίσιο / Ρίχνει Φράχτες / Οργανώνει την συνύπαρξη
Συμπερασματικά, μια από τις ζωτικές ανάγκες αναβίωσης κοινωνικών αλληλέγγυων δομών και δικτυώσεων προκύπτει για να μην αντικατασταθεί η έννοια της αλληλεγγύης και της αυτο-οργάνωσης, από την λογική της εξυπηρέτησης “πελατών με κοινωνικές ευαισθησίες”. Η αλληλεγγύη δεν μπορεί να γίνει από εταιρίες, όπου σε όλα τα κρίσιμα θέματα θα συνεργάζονται ομαλά με μπάτσους και υπουργεία, χωρίς να νοιάζονται για την καθημερινή καταστολή, τις θαλάσσιες βαρβαρότητες κ.α. Δεν μπορεί να γίνει από όσους δε διεκδικούν τίποτα παρά μονάχα να πιάνουν τα νούμερα εξυπηρέτησης πελατών που έχουν θέσει, τα νέα “projects” όπου έχουν εγκριθεί. Μην απορήσουμε όταν οι ΜΚΟ θα εμφανιστούν για να αναλάβουν και ανάγκες στέγασης και ημών, των “ιθαγενών”.
Η αλληλεγγύη μας πρέπει να στοχεύσει στην κατάργηση του “Άλλου”, την αποκατάσταση του ως ίσου, στην ίδια πλευρά του οδοφράγματος. Στο ένα χέρι πρέπει να κρατάμε τους κόφτες συρματοπλεγμάτων και στο άλλο τον αγώνα για νομιμοποίηση, την ιδιότητα πολίτη, την πρόσβαση στην εργασία, το δικαίωμα στην ευτυχία, εδώ στη χώρα μας. Ανακτώντας την αλληλεγγύη από από το κράτος, τις ΜΚΟ, τον Μαρινάκη και τους “σελέμπριτι”, πρέπει να ανατρέψουμε το πλαίσιο διαχωρισμού πρόσφυγα / μετανάστη, την προοπτική καταυλισμών και “κέντρων” μακριά από τις πόλεις και τον κοινωνικό έλεγχο μας. Μαζί , στα σπίτια, στις ζωές, τους καθημερινούς αγώνες μας.
Διαφορετικοί, αλλά και τόσο ίδιοι. Νομάδες της γης, περιπλανώμενοι από πόλεμο σε πόλεμο, με τους πλούσιους να μας ορθώνουν τείχη παντού. Συνεχίζοντας τον Πόλεμο για να’ ρθει η Ειρήνη.

ΙΙΙ

Επίλογος Τριλογίας

Our Democracy has been hacked / The economy is rigged / The time is Now
We don’t need the key. Well break in
Rage Against The Machine. Know Your Enemy
Το 2008 οι παγκόσμιες ελίτ κρατικοποίησαν τρισεκατομμύρια ιδιωτικών χρεών, που παρήχθησαν στο χρηματοπιστωτικό τομέα (κερδοφορία επί του μέλλοντος, πίστωση, Χ – Χ’), με βάση κάτι αστεία μοντέλα, εκτιμήσεις και «πιστοποιήσεις», εισάγοντας τις κρίσεις χρέους. Τα προηγούμενα χρόνια είχαν καταφέρει να ανατρέψουν το μεταπολεμικό μοντέλο συσσώρευσης κεφαλαίου13, ενώ σταδιακά αλυσόδεσαν την Εργασία με χρέη και απαιτήσεις. Αντάλλαξαν την εργατική μας δύναμη με υποσχετικές αποπληρωμής, βελτιστοποίησαν και ενοποίησαν όλες τις πρότερες διάσπαρτες πρακτικές υποταγής και απέδωσαν στην (χρηματοπιστωτική) Πίστη τον ρόλο του επιστάτη.
Το 2016 συνεχίζει από εκεί που μας άφησε το «ενοχλητικό» 2015. Στην επικράτεια της κρίσης ο απέθαντος Φιλελευθερισμός συνεχίζει τα φουτουριστικά και ευγονιστικά σχέδια που αποβλέπουν στη δημιουργία του ανθρώπου – μηχανής, μιας νέας φυλής εργαζομένων με αυξημένη παραγωγικότητα, πιστά υπάκουη στους αφέντες της . Για τους φιλελεύθερους, η ανθρωπιά πάντα ήταν χαρακτηριστικό δικό τους και όχι καθολικό, κάτι που φρόντιζαν να υπενθυμίζουν όταν κάποιος σκλάβος διάβαζε «απαγορευμένα» κείμενα τους και σήκωνε κεφάλι. Όποια νίκη υπήρξε απέναντι στην «εργοστασιακή δεσποτεία» των Φιλελεύθερων είχε προκύψει μέσα από τη δημοκρατική διαδικασία, τον Δημοκρατικό έλεγχο της «οικονομίας» με τα πολλά κεφάλια της14
Ασυμβίβαστοι / Απροσάρμοστοι (We are the Great Uncompromisers)
Μια Νέα Αριστερά, σε μια κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, που θα τρομοκρατήσει το Κεφάλαιο και θα μεταφέρει τον πόλεμο στην επικράτεια του (εμπορεύματος και του κέρδους).
Μια Νέα Αριστερά όπου θα ξεκινήσει από την ισότητα, την ελευθερία.
Μια Νέα Αριστερά όπου θα ξεκινήσει από την αναδιανομή ισχύος και πλούτου.
Μια Νέα Αριστερά όπου θα ξεκινήσει από τη δημοκρατία ως οργανωτική αρχή και πηγή ισχύος .
Μια Νέα Αριστερά όπου θα υπηρετήσει την Εργασία σε όλα τα χρώματα, σε όλες τις μορφές της.
Μια νέα Αριστερά όπου θα επιδιώξει να αμφισβητήσει το ρήγμα της Α’ Διεθνούς στη πράξη.
Μια Νέα Αριστερά όπου θα παρακάμψει τα «30 χρόνια ήττας» και θα επιτεθεί σήμερα.
Μια νέα Αριστερά όπου μπορεί και να μην λέγεται καν έτσι.
Για Όλους Όλα. Έδω. Εμείς. Τώρα.

ΤΕΛΟΣ ΤΡΙΛΟΓΙΑΣ


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ 

(Πράττω) εις γνώσιν εαυτού

Το μεγαλύτερο σφάλμα του σταλινισμού ήταν η παρακάτω αντιστροφή: Όποιος θέλει να υπερασπιστεί την Σοβιετική Ένωση, να κάνει επανάσταση στη χώρα του (Λένιν) -> Όποιος θέλει να κάνει επανάσταση στη χώρα του, πρέπει να υπερασπίζεται τη Σοβιετική Ένωση (Στάλιν)
“Φ. ΚΛΑΟΥΝΤΙΝ: «Η κρίση του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος», Α’ τόμος, ΓΡΑΜΜΑΤΑ 1981” (ελεύθερη απόδοση)
Αυτή η μηχανή κυριαρχίας, ελέγχου και χειραγώγησης των μελών του κόμματος πουθενά δεν αποκαλύπτει τόσο καλά την αποτελεσματικότητα της όσο στην εικόνα αυτού του τύπου κομματικού μέλους, που η μηχανή στην κυριολεξία παράγει σαν το ειδοποιό και αναντικατάστατο προϊόν της. Αυτό το ισόβιο επαγγελματικό στέλεχος, δεμένο με το κόμμα με ένα είδος οικονομικού νομού που απαιτεί την ανεπιφύλακτη υποταγή του σε αντάλλαγμα με τον άρτον του τον επιούσιον. Και το μέσο αυτό επιβίωσης που είναι ο κομματικός του μισθός, το επαγγελματικό στέλεχος (συνήθως διαλεγμένο από την κομματική νεολαία η την σπουδάζουσα) δε μπορεί να το διακινδυνεύσει καθώς δεν έχει επάγγελμα δεν πρόλαβε να πακτώσει η το έχει πολύ καιρό εγκαταλείψει. Και τις περισσότερες φορές δεν αποκτάει ούτε καν μια πραγματική επαφή με τις μάζες, καθώς ασχολείται βασικά με το να τις ελέγχει. Είναι απλή παρηγοριά και μύθευση να γράφει το εκλογικό σου βιβλιάριο οικοδόμος, ταχυδρομικός, μεταλλουργός, η ότι άλλο, όταν έχεις από είκοσι ή και τριάντα χρόνια ανταλλάξει την εργατική σου ιδιότητα με τη θέση του υπαλληλοποιημένου διανοούμενου, που είναι λίγο – πολύ «υπεύθυνο» στέλεχος. Υπάρχουν πολλών ειδών επαγγελματικά στελέχη και υπάρχει τεράστια διαφορά ανάμεσα στα επαγγελματικά στελέχη υπάλληλους της Κεντρικής Επιτροπής η των επαρχιακών οργανώσεων και στο επαγγελματικό στέλεχος που ζει σε πραγματική επαφή με τη βάση. Πρόκειται πάντως, συνήθως για μια δραματική υπόσταση, δύσκολη να τη ζήσει κανείς και να την αντέξει, να είσαι επαγγελματικό στέλεχος στο επίπεδο εκείνο όπου δεν έχεις ούτε τις ανταμοιβές της υψηλής εξουσίας ούτε τον πλούτο της επαφής με τη βάση, και να είσαι υποχρεωμένος να εξιδανικεύεις υποχρεωτικά την άλογη λογική του κόμματος. Τα επαγγελματικά στελέχη βλέπουν από κοντά τις αντιφάσεις – και υπό τον όρο να σωπαίνεις η να συμβιβάζεσαι. Ποιά ελευθερία απομένει στο πιστό και υποταγμένο, από κομφορμισμό η από ανάγκη, επαγγελματικό στέλεχος, εκτός κι αν είναι το είδος του φανατικού θρησκευόμενου; Καμία ελευθερία, εκτός και αν μπορέσει να συνδεθεί με τη βάση, με τη μάζα και να είναι αρκετά κομμουνιστής για να το θέλει.”
Αλτουσέρ Λουί, Τι πρέπει ν’ αλλάξει στο κομμουνιστικό κόμμα, Αγώνας, Αθήνα
«Είσαι αρκετά κομμουνιστής για να το θέλεις;»
Η Βάρκιζα δεν θα ήταν τόσο καταστροφική, αν δεν είχε γίνει αποδεκτή, σε γενικές γραμμές, από τον “σκελετό” του ΕΑΜ. Αντίστροφα, μπορούμε να ισχυριστούμε ότι αν όλοι πειθαρχούσαν στο σύμπλεγμα ισχύος “ηγεσία ΚΚΕ – Σοβιετική Ένωση – Σύμμαχοι” και σέβονταν τη “Συμφωνία”, θα ανέκυπτε ως πιθανό το ενδεχόμενο να προκύψει κάποιος παρανοϊκός “λαϊκομετωπισμός” με τους ξαναμμένους αστούς, εν μέσω διώξεων, ώστε να διευκολυνθούν οι προτεραιότητες της “σοσιαλιστικής πατρίδας”.15 Αν όλοι υπάκουαν, γιατί ο παγκόσμιος συσχετισμός και η ανθρωπιστική κρίση το “επέβαλλε”. Αλλά δεν το ζήσαμε, γιατί δεν παρέδωσαν όλοι τα όπλα. Γιατί – δεν – πίστεψαν.
* Φοβού τους Ιανούς και αλληλεγγύη φέροντες.
Αρνήσου το ρόλο του στελέχους – Ιανού16 του κράτους/κυβέρνησης/”κόμματος”/”κινήματος”. Που εκδηλώνει την αλληλεγγύη του φιλτραρισμένη, αναδεικνύοντας και αποκρύπτοντας τις πολλαπλές ταυτότητες του, ανάλογα με τις συνθήκες. Που θα βρεθεί στη πρεσβεία άλλης χώρας για τα τείχη όπου υπάρχουν και στην δικιά του. Που θα αυτο-λογοκριθεί, που θα συμβιβαστεί με το υπάρχον, που θα καταδιώξει την κριτική. Που δεν θα αντισταθεί στην “επιστροφή” της μικρούλας από το Αφγανιστάν, όπου ο ίδιος/α αγκάλιασες και στήριξες, γιατί . . και τι να έκανε;
Δώσε μου το ποτό του ρευστού που αποσυντίθεται
Και δάνεισε μου το γλυκό βάλσαμο και την ευλογία
Της λήθης , το άδειο και ισχυρό

1 Κανένας άνθρωπος δεν είναι λαθραίος -> Κάποιοι άνθρωποι είναι παράτυποι (πάλι Όργουελ;)
2 Μονομερής ενέργεια είναι και η νομιμοποίηση, η πρόσβαση στην εργασία και στην αξιοπρέπεια; Μονομερής ενέργεια είναι αυτό; https://barikat.gr/content/h-varkeloni-perimenei-toys-prosfyges-poy-den-erhontai-0
3 (Επι)στροφή στην απέλαση
4 Μια “ασφαλής” χώρα σαν την Τουρκία. Μια συνεργάσιμη χώρα σαν την Τουρκία.
5 Άμεση ανακοπή των προσφυγικών “ροών”. Τι κάνει νιάου – νιάου στα αντιτορπιλικά του ΝΑΤΟ;
7 Από την άλλη Ισλαμικός Φονταμενταλισμός. Από την άλλην, αγοραίος φονταμενταλισμός .Δύο βαρβαρότητες, “Silicon Valley vs ISIS”, που αναδύονται ως οι δύο ρεαλιστικές μορφής κοινωνικής οργάνωσης παγκόσμια. Ή δούλα στη Foxconn ή σκεύος των μουζαχεντίν. Πρέπει να επιλέξουμε;
9 Πραγματική έννοια της φράσης Πράττω κατά (σύμφωνα) με τον Δαίμονα Εαυτό, ο οποίος είναι η μορφή της συσχέτισης σου με τον κόσμο΄. Με μια διασταλτική ερμηνεία, πράτωω με βάση τα συμφέροντα της τάξης μου.
10 O Λάτσης και η blue star με όλα τα καθημερινά δρομολόγια των πλοίων του από το βόρειο Αιγαίο στην Αθήνα γεμάτα από χιλιάδες ανθρώπους , ξενοδοχεία επιδοτούμενα με εκατομμύρια ευρώ για τράνζιτ διαμονή, Η τραινοσέ από μια χρεοκοπημένη εταιρεία αρχίζει κ γίνεται “ανταγωνιστική”, αεροπορικές εταιρείες σε ρεκόρ πωλήσεων και αφίξεων, τηλεπικοινωνίες με καινούργια και τεράστια πελατολόγια (ι τι τζίρο έχει κάνει η Vodafone, η Wind κτλ τον τελευταίο χρόνο). Ιδιοκτήτες ακινήτων στα νησιά τριπλασιάζουν τις τιμές ενοικίασης τους. Η αξία των ακινήτων στο βόρειο Αιγαίο εκτινάσσεται, το κατασκευαστικό κεφάλαιο ετοιμάζει τις νέες “ προσωρινές πόλεις” της μετανάστευσης.
11 Αποχωρούν από τους ξενώνες διαμονής τους με την ελπίδα να περάσουν τα σύνορα, εγκλωβίζονται και γυρνάνε στην Αθήνα και στην Θεσ/νικη, περιφερόμενα ως άστεγα που καταλήγουν κλειδωμένα από κυκλώματα διακίνησης σε υπόγεια αστικών κέντρων, έτοιμα προς πώληση. Εμπόριο παιδικών οργάνων, παιδική πορνεία για κάθε άρρωστο γούστο της υψηλής κοινωνίας.
12 Ας θυμηθούμε για παράδειγμα τον νόμο της Δανίας, όπου στα σύνορα λήστευε αντικείμενα αξίας από τους πρόσφυγες.
13 που επένδυε στη ενίσχυση της κατανάλωσης μέσω της λαϊκής ζήτησης με τη μορφή του μισθού
15Τα ΚΚ διαφόρων χωρών στέλνουν πένθιμο χαιρετισμό
16 Ήταν ο ρωμαϊκός θεός όλων των μεταβάσεων.  Janus bifrons (Ιανός διπρόσωπος).

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More