Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

1 Οκτ 2011

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων και πολιτών της περιοχής μας.

ΚΑΛΕΣΜΑ
Την Δευτέρα 3 Οκτωβρίου 2011 και ώρα 7μ.μ. στην αίθουσα του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Μεσολογγίου θα πραγματοποιηθεί συγκέντρωση διαμαρτυρίας των φορέων και πολιτών της περιοχής μας.
Με αποφασιστικότητα και θέληση να αποκρούσουμε τα φορομπηχτικά, παράνομα και βάρβαρα μέτρα που εξευτελίζουν εργαζόμενους, οικογένειες, ολόκληρη την κοινωνία.
ΟΧΙ ΣΤΑ ΧΑΡΑΤΣΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΦΟΒΟ
ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ – ΜΑΖΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ
Η Γραμματεία της Σ.Ε. Φορέων Περιοχής Μεσολογγίου

Σούλα, Σούλα για μια θεσούλα… στο «παρακράτος» που μας χρεοκόπησε!

Ο Κώστας Στούπας γράφει......
Η άποψή μου είναι πως για την ελληνική χρεοκοπία κατά 2/3 ευθύνονται οι δαπάνες για μισθούς και συντάξεις που πληρώνει ο κρατικός προϋπολογισμός και φτάνουν περί τα 45 δισ. ευρώ ετησίως, όπως έχουμε επανειλημμένα καταδείξει.

Για το υπόλοιπο  1/3 περίπου ευθύνεται η υψηλή φοροδιαφυγή η οποία υπολογίζεται σε 12-14 δισ. ευρώ ετησίως  με βάση τα στοιχεία που υποστηρίζουν πως τα κρατικά έσοδα στην Ελλάδα φτάνουν περί το 22% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 28% του μέσου όρου της ευρωζώνης.


Η φοροδιαφυγή όμως είναι αποτέλεσμα της διαφθοράς του φοροεισπρακτικού μηχανισμού που έχουν δημιουργήσει τα κόμματα της πελατοκρατίας.

Παστίτσιο - Η συνταγή της κυριακής.

Συστατικά
  • 400 γρ. μακαρόνια Νο 5
  • 30 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • κιμάς:
  • 400 γρ. κιμάς μόσχου από λάπα
  • 1 μικρό κρεμμύδι
  • 1 σκελ. σκόρδο
  • 3 τομάτες ώριμες
  • 20 γρ. τοματοπελτέ
  • 3-4 τεμ. γαρύφαλλα
  • ελαιόλαδο
  • 2 φύλλο δάφνης
  • αλάτι, πιπέρι
  • 60 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • κανέλλα
  • σάλτσα:
  • 50 γρ. βούτυρο
  • 40 γρ. αλεύρι
  • 500 γρ. γάλα φρέσκο
  • 100 γρ. κεφαλογραβιέρα
  • αλάτι, πιπέρι, μοσχοκάρυδο
 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και στραγγίζουμε τα λαχανικά μας. Προετοιμάζουμε τις τομάτες τρίβοντάς τες στο τρίφτη. Φτιάχνουμε το κρεμμύδι πικέ καρφώνοντας πάνω του τα γαρίφαλα. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο.

Η Ινδία προκαλεί "αναταράξεις" στο ρύζι


Ο συνδυασμός των εξαγωγών της Ινδίας και της πολιτικής της Ταϊλάνδης
θα αυξήσει τη μεταβλητότητα των τιμών στο ρύζι.

Ήρθη το εμπάργκο εξαγωγών υστέρα από τρία χρόνια

Σοβαρές αναταράξεις προκαλεί  η απόφαση της Ινδίας να άρει το εμπάργκο εξαγωγών στο ρύζι (το διατηρεί σε ισχύ μόνο για την ποικιλία basmati), το οποίο είχε επιβάλει από τον Απρίλιο του 2008. Αναλυτές και παράγοντες της αγοράς αναμένουν σφοδρές πτωτικές πιέσεις στις διεθνείς τιμές του ρυζιού, σε μια περίοδο που η πολιτική της Ταϊλάνδης (η οποία αγοράζει εγχώρια παραγωγή σε εγγυημένες τιμές σημαντικά υψηλότερες από τις τιμές της αγοράς) δημιουργεί έντονα αντίρροπες τάσεις.

Βολταίρος: Θεϊστής και φιλόσοφος


Ένας από τους πιο διάσημους Γάλλους φιλοσόφους και συγγραφείς, ο Βολταίρος άφησε το δικό τους στίγμα στην διεθνή λογοτεχνία, ενώ έλαβε την αποδοχή της χώρας του λίγο πριν τον θάνατό του.

Ο Βολταίρος γεννήθηκε στις 21 Νοεμβρίου του 1694 σε μία μεσοαστική οικογένεια και το πραγματικό του όνομα ήταν Francois-Marie Arouet. Ο πατέρας του ήταν ανώτερος διοικητικός υπάλληλος στο υπουργείο Οικονομικών, ενώ η μητέρα του είχε πεθάνει όταν ο Βολταίρος ήταν μόλις επτά ετών.

Φοίτησε στο ιησουιτικό σχολείο του Μεγάλου Λουδοβίκου αν και θεωρούσε τη μόρφωση που πήρε από το κολέγιο ελάχιστη και μάλλον ανούσια τελειώνοντας το 1711 τις μαθητικές του σπουδές για να μελετήσει από το 1711 έως το 1713 τις νομικές επιστήμες. Κατά τη διάρκεια των σπουδών του αγάπησε το θέατρο και ξεκίνησε να γράφει σατιρικά έργα.

30 Σεπ 2011

9 ΣΤΑ 10 ΕΛΛΗΝΟΠΟΥΛΑ ΘΥΜΑΤΑ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Κανόνας – στα σχολεία κυρίως της Νότιας Ευρώπης και των Βαλκανίων σύμφωνα με νέα έρευνα – είναι ο εκφοβισμός παιδιών με ιδιαιτερότητες από τους συμμαθητές τους. Στην Ελλάδα μάλιστα το 90% των παιδιών απαντούν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού και βίας από τους συμμαθητές τους…
Το φαινόμενο ερεύνησε για την Ελλάδα το πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, μέσω ερωτηματολογίων και συνεντεύξεων κατά την περσινή σχολική χρονιά, σε 852 μαθητές (719 γηγενείς και 133 αλλοδαπούς) από 25 σχολεία (δημοτικά και γυμνάσια) της Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πάτρας και Ιωαννίνων.
Όπως προέκυψε από την έρευνα, η συντριπτική πλειονότητα των μαθητών (πάνω από 90%) έχουν υπάρξει θύματα ή θύτες άμεσου και έμμεσου εκφοβισμού σε όλη τη διάρκεια της μαθητείας τους.
Σύμφωνα με τον επιστημονικό υπεύθυνο της έρευνας, καθηγητή Γιώργο Νικολάου, οι μορφές έμμεσου εκφοβισμού (π.χ. διάδοση φημών, εκβιασμών, απειλών, περιθωριοποίησης, ψυχολογική πίεση), καταλαμβάνουν μεγαλύτερο ποσοστό και ένταση στα σχολεία από ότι ο άμεσος (καβγάς, βρισιές, ξυλοδαρμοί, συμπλοκές, όπλα).

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) εγκαινιάζει ένα νέο πείραμα, που αποσκοπεί στο να παράγει σε μεγάλες ποσότητες αντιπρωτόνια, δηλαδή σωματίδια αντιύλης, και να τα «παγιδεύσει», έτσι ώστε μετά να τα μελετήσει με άνεση χρόνου…
Το πείραμα, που θα εκτελεστεί σε μια νέα υπό κατασκευή εγκατάσταση και ονομάζεται ELENA (Extra Low Energy Antiproton Ring), προγραμματίζεται να παραδώσει τα πρώτα του αντιπρωτόνια υπερβολικά χαμηλής ενέργειας έως το 2016.
Ήδη μόλις πραγματοποιήθηκε στο CERN η εναρκτήρια συνάντηση με τη συμμετοχή επιστημόνων από τη Γαλλία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Δανία, τη Σουηδία, τις ΗΠΑ, τον Καναδά και την Ιαπωνία. Η επίτευξη της δημιουργίας αντιπρωτονίων με τη χαμηλότερη ενέργεια που έχει ποτέ επιτευχθεί, θα καταστήσει εφικτή την καλύτερη μελέτη της αντιύλης.

Περικοπές και πλαφόν στους μισθούς

Στα 2.200 ευρώ θα διαμορφωθεί ο ανώτατος μισθός στο δημόσιο. Μικρές αυξήσεις σε ελάχιστους υπαλλήλους. Αλλάζουν όλα και στον τρόπο εξέλιξης και προαγωγής
Απώλειες που θα αγγίξουν τα 1.500 ευρώ το μήνα θα υποστούν οι υψιλόμισθοι δημόσιοι υπάλληλοι, σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.
Ο ανώτατος μισθός θα διαμορφωθεί στα 2.200 ευρώ, χωρίς να υπολογίζεται το επίδομα ευθύνης και το πριμ παραγωγικότητας.
Με αυτά τα δύο επιδόματα ο ανώτερος μισθός θα φτάνει τα 2.700 ευρώ. Ο κατώτατος μισθός αντίθετα από τα 711 ευρώ που είναι σήμερα, θα ανέβει στα 780 ευρώ για να πλησιάσει τον βασικό μισθό του ιδιωτικού τομέα.
Για υπαλλήλους, ο μισθός των οποίων θα μειωθεί από 25% και πάνω δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και είναι πιθανό, οι περικοπές να γίνουν σταδιακά.

Γερμανοί και Αμερικάνοι «σφάζονται» για να μας... σώσουν

Οι διαφορετικές απόψεις (ή μήπως τα διαφορετικά συμφέροντα για την αντιμετώπιση της κρίσης στην ευρωζώνη και την ελληνική κρίση χρέους ειδικότερα, αρχίζουν να προβάλλουν με ολοένα και μεγαλύτερη σαφήνεια. Ο έλεγχος του ελληνικού «οικοπέδου» και η κυριαρχία στην ευρωπαϊκή ήπειρο περιγράφουν μια από τις γεωπολιτικές παραμέτρους της κρίσης, όπως αυτή εκδηλώνεται με την αμερικανο-γερμανική σύγκρουση.

Γερμανικό «Σχέδιο Β'»

Χθες η γαλλική εφημερίδα La Tribune δημοσίευσε πληροφορίες για ένα γερμανικό σχέδιο διάσωσης της Ελλάδας, το οποίο προβλέπει την εκχώρηση των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού Δημοσίου σε μία εταιρεία, με έδρα το Λουξεμβούργο, με στόχο τη σταδιακή ιδιωτικοποίησή τους, ώστε να επιτευχθεί η μείωση του χρέους στο 88%. Σύμφωνα με τη γαλλική εφημερίδα, αυτό το «γερμανικό Σχέδιο Β' » έχει την κωδική ονομασία «Εureca».
Τις λεπτομέρειες του γερμανικού σχεδίου (δες και στο σημερινό έντυπο «Ποντίκι») επεξεργάζονται οι στενοί οικονομικοί σύμβουλοι της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ, με επικεφαλής τον Μάρτιν Βίτινγκ, διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Roland Berger.

29 Σεπ 2011

Πλήρης σύνταξη στα 65 και μειωμένη στα 60 για όλους!


Πλήρης σύνταξη στα 65 και μειωμένη στα 60 για όλους! Το μπόνους της αναγνώρισης πλασματικών ετών ασφάλισης δεν ισχύει για τους ασφαλισμένους που συνταξιοδοτούνται με ευνοϊκό καθεστώς ενώ αυξάνονται σταδιακά έως το 2015 στα 60 και στα 65 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για απονομή μειωμένης και πλήρους σύνταξης αντίστοιχα.

Επίσης, καθιερώνεται πλαφόν στις συντάξεις του ιδιωτικού τομέα και των ΔΕΚΟ τα 2773 ευρώ αναδρομικά από την 1η Ιουλίου 2011 στο οποίο ποσό συμπεριλαμβάνονται και τα οικογενειακά επιδόματα.

Σύμφωνα με τις εγκυκλίους που απέστειλε ο Υπουργός Εργασίας κ. Κουτρουμάνης στα ταμεία δίνεται επίσης το δικαίωμα με κάποιες προυποθέσεις στον ασφαλισμένο του Ο.Α.Ε.Ε. να διατηρήσει το επάγγελμά του μετά την αίτηση συνταξιοδότησης.

Συγεκριμένα για τις παλαιές ασφαλισμένες του Ι.Κ.A

Είσαστε το κράτος του Ψωμιάδη

Του Κώστα Βαξεβάνη



Ο Μάκης Ψωμιάδης είναι και πάλι ελεύθερος. Περπατά με το πούρο του, και τινάζει τη στάχτη του, τις βρωμιές του πάνω στην ελληνική κοινωνία. Ελεύθερος. Η φράση του πριν μερικές μέρες, «είμαι πολιτικός κρατούμενος» δεν ήταν η μοναδική κοροϊδία. Σήμερα βγάζει τη γλώσσα απέναντι στη Δικαιοσύνη που τον υπηρέτησε όσο κανείς. Με εξαίρεση ίσως την ελληνική αστυνομία, από την οποία κατά καιρούς στρατολόγησε συνεργάτες και εξασφάλισε κάλυψη


Ναι, ο Μάκης Ψωμιάδης είναι ασύλληπτος, ακόμη και αν χρειαστεί να γίνει κάτι πρωτοφανές νομικά.

Ανεβαίνει το (πάντοτε φθηνό) υγραέριο κίνησης

Από το κύμα ανατιμήσεων δεν ξεφεύγει ούτε το υγραέριο κίνησης. Η άνοδος των διεθνών τιμών αλλά και της φορολογίας φέρνει επιβάρυνση στους καταναλωτές, σε μια επιλογή κίνησης που αποτελεί σημαντικότατη λύση για τους οδηγούς.
Από τη μία προωθείται το υγραέριο κίνησης ως εναλλακτική λύση, από την άλλη όμως ανεβαίνει η τιμή του. Η ανατίμηση στο συγκεκριμένο είδος είναι της τάξης του 15%, εξαιτίας τόσο της αύξησης των διεθνών τιμών αλλά όσο και της αύξησης της φορολογίας. Το αποτέλεσμα είναι η επιβάρυνση του καταναλωτή. 
Επιπλέον, η Γενική Γραμματεία Εμπορίου του υπουργείου Ανάπτυξης κατέθεσε στην Επιτροπή Ανταγωνισμού αναφορά για εναρμόνιση τιμών στην λιανική, πιο απλά πρόσθετες επιβαρύνσεις από τη δράση "καρτέλ".

Πώς το Google καταστρέφει τη μνήμη μας

Αν τα τελευταία χρόνια έχεις παρατηρήσει ότι η μνήμη σου δεν είναι όσο καλή συνήθιζε να είναι παλιότερα, ίσως δεν πρόκειται για σημεία πρόωρης άνοιας αλλά την ευθύνη να έχει …το Google!

Συγκεκριμένα, υπαίτιος είναι ο τρόπος με τον οποίο η μηχανή αναζήτησης αναδιαρθρώνει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλός μας αρχειοθετεί τη γνώση. Άλλωστε, ποιος σκοτίζεται να θυμηθεί ένα σωρό πληροφορίες τη στιγμή που όταν τις χρειαστεί θα τις βρει εύκολα με μια απλή αναζήτηση;

Μπορεί ο τρόπος με τον οποίο μαθαίνουμε και ανακτούμε πληροφορίες να είναι πλέον πιο αποδοτικός, ωστόσο το να εξαρτώμαστε πλήρως από τη μηχανή αναζήτησης για οτιδήποτε μπορεί να κάνει το μυαλό μας, σίγουρα δε θα αποβεί σε καλό.
Το παρακάτω Infographic, μια δημιουργία του Onlinecolleges.net, παρουσιάζει αναλυτικά πώς το Google επηρεάζει τη μνήμη μας.
Click για Full Size:

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΤΕ ΤΟΝ ΠΑΝΙΚΟ

Η εποχή μας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί “εποχή πανικού” με πρωταγωνιστές το άγχος και τις φοβίες που κατακλύζουν τους περισσότερους. Έτσι λίγοι είναι όσοι δεν έχουν αισθανθεί πίεση στην καθημερινότητά τους και αρκετοί όσοι έχουν υποστεί μια πιο έντονη κρίση πανικού…
Ορισμός της κρίσης
Μία έντονη αντίδραση απέναντι στο άγχος, η οποία κλιμακώνεται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα και έχει συγκεκριμένα σωματικά και ψυχολογικά συμπτώματα.
Συχνά οι κρίσεις αυτές επαναλαμβάνονται, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις, μετά από ένα επεισόδιο, ο ασθενής έχει έντονο άγχος ότι θα του ξανασυμβεί. Ττε μιλάμε για διαταραχή πανικού, η οποία ανήκει στις αγχώδεις διαταραχές.

Δ. Χριστοδούλου: «Τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν μείνει 30 χρόνια πίσω»

Δ. Χριστοδούλου: «Τα ελληνικά ΑΕΙ έχουν μείνει 30 χρόνια πίσω»Από τους πλέον σημαντικούς μαθηματικούς της εποχής μας.....

«Τα τελευταία 30 χρόνια το ελληνικό πανεπιστήμιο έχει υποβαθμιστεί. Το μόνο που έχει μια διεθνή παρουσία είναι το πανεπιστήμιο Κρήτης. Και αυτό το βλέπεις διότι όταν πας εκεί υπάρχουν μεταδιδακτορικοί φοιτητές από τη Γερμανία, την Αγγλία, την Αμερική. Στο πανεπιστήμιο Αθηνών κάτι τέτοιο δεν υφίσταται», λέει ο Δημήτρης Χριστοδούλου


Την Τετάρτη, 28 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιείται στο Χονγκ Κονγκ η απονομή των βραβείων Shaw, τα οποία από το 2004 απονέμονται κάθε χρόνο σε επιστήμονες από ολόκληρο τον κόσμο που το έργο τους έχει ξεχωρίσει στους τομείς της αστρονομίας, της ιατρικής και των μαθηματικών. Πρόκειται για μια διάκριση που πολλοί χαρακτηρίζουν ως «το ασιατικό Νόμπελ».

28 Σεπ 2011

Νέο ριφιφί και με... αποδείξεις!

Νέο ριφιφί και με... αποδείξεις!  Περισσότερες αποδείξεις από όσες απαιτεί σήμερα ο νόμος ζητά το υπουργείο Οικονομικών από τους φορολογούμενους. Αν δεν πιάσουν το πλαφόν, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο τιμωρίας

Επώδυνες αλλαγές στο μέτρο των αποδείξεων ετοιμάζει το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη μείωση-σοκ του αφορολόγητου ορίου στις 5.000 ευρώ και το "μαχαίρι" δεκάδων φοροαπαλλαγών.
Σύμφωνα με το σχέδιο που εξετάζεται, όλοι οι φορολογούμενοι θα πρέπει να συγκεντρώνουν περισσότερες αποδείξεις από αυτές που ορίζει σήμερα ο νόμος (25% επί του εισοδήματος με ανώτατο ύψος τις 15.000 ευρώ) για να "γλιτώσουν" από την επιβολή πρόσθετου φόρου 10% επί της διαφοράς. Και όλα αυτά τρεις μήνες πριν από την εκπνοή του 2011.

Είπαν «ναι» στο χαράτσι από... πατριωτικό καθήκον

Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στο Σύνταγμα  την ώρα της ψηφοφορίας για το «χαράτσι» στα ακίνητα Τεχνητή αναπνοή έδωσε στην κυβέρνηση η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, τα μέλη της οποίας επικύρωσαν συντεταγμένα κατά τη χθεσινή κρίσιμη ψηφοφορία στη Βουλή το χαράτσι στα ακίνητα.
Χιλιάδες διαδηλωτές διαμαρτυρήθηκαν στο Σύνταγμα την ώρα της ψηφοφορίας για το «χαράτσι» στα ακίνητα Με 154 ψήφους υπέρ, προστιθέμενης αυτής της Ελσας Παπαδημητρίου (155 συνολικά), και 142 κατά, το ειδικό τέλος που θα κληθούν να καταβάλουν μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ οι ιδιοκτήτες των ακινήτων αποτελεί από χθες νόμο του κράτους. Από την ονομαστική ψηφοφορία, που ζήτησαν Ν.Δ., ΚΚΕ και ΛΑΟΣ, απουσίασαν η βουλευτής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ευγενία Σπέντζα-Τσουμάνη, η Σοφία Καλαντίδου (ΚΚΕ) και ο Χρ. Μαρκογιαννάκης (ΔΗ.ΣΥ.).

27 Σεπ 2011

ΚΑΝΕΙΣ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ -Γραμματεία της Σ.Ε. Φορέων της περιοχής.


Συνεδρίασε την Κυριακή 25/9 και ώρα 11 π.μ. στο Εργατικό Κέντρο Μεσολογγίου η Γραμματεία της Σ.Ε. Φορέων της περιοχής μας και προγραμμάτισε τις παρακάτω δράσεις και πρωτοβουλίες:
α) Να επαναλάβει και να διατρανώσει για μια ακόμη φορά την αντίθεσή της στα συνεχιζόμενα αντεργατικά – αντιλαϊκά και φορομπηχτικά μέτρα που έχουν φέρει σε αδιέξοδο το σύνολο της Ελληνικής κοινωνίας που απειλείται πλέον και η συνοχή της.
β) Η δυσχερής οικονομική θέση νοικοκυριών και συμπολιτών μας καθιστά αναγκαία την λειτουργία της επιτροπής σαν «Μόνιμης Επιτροπής Κοινωνικής Αλληλεγγύης», σαν ασπίδα κοινωνικής προστασίας.

Πάνε το χρέος στο 190%! Σχετικό: Το ΔΝΤ ομολογεί ότι ανέβασε το ελληνικό χρέος στο 189%


Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ, 
Λεηλασία!
Εργαζόμενοι στον δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, μικρομεσαίοι επιχειρηματίες πάσης φύσεως, συνταξιούχοι, νέοι, όλα γενικώς τα κοινωνικά στρώματα των Ελλήνων διακατέχονται από το βίαιο συναίσθημα ότι η πολιτική της κυβέρνησης του Γιώργου Παπανδρέου έχει ως στόχο τη λεηλασία των εισοδημάτων τους.
Ουδέποτε στην ιστορία του ελληνικού κράτους υπήρξε ελληνική κυβέρνηση, η οποία να άσκησε πιο εφιαλτική

Η ανυπακοή σε αυτή την κυβέρνηση των ανδρεικέλων είναι Συνταγματικό καθήκον κι επαφίεται στο φιλότιμο των Ελλήνων...

Μιλούν για «δημοψηφίσματα» προσχηματικά, δημαγωγικά, για επικοινωνιακούς λόγους, με ευκολία -όπως για όλα άλλωστε...
Οι αναγκαίες και προοδευτικές μεταρρυθμίσεις που χρειάζεται το πολίτευμα -μάλιστα για να γίνει σχετικά φιλολαϊκό, είναι εκτός ατζέντας του δικομματισμού και των παραφυάδων του. Επί παραδείγματι ο Απολογισμός. Να μην μπορεί δηλαδή να απέλθει ουδείς από οποιοδήποτε δημόσιο αξίωμα, χωρίς να δώσει λογαριασμό! να μην μπορεί να παραδώσει το χαρτοφυλάκιό του, χωρίς να εκθέσει καταλεπτώς τα πεπραγμένα του, να ζυγισθεί και να βρεθεί σωστός. Θα μπορούσαν επίσης οι 100 από τους 300 της Βουλής να προκύπτουν από κλήρωση

Ζοφερή πρόβλεψη ΓΣΕΕ: Στο 1.250.000 (26%), οι άνεργοι στη χώρα το 2012!!!

Η έκταση της ανεργίας τα επόμενα χρόνια και η σημαντική μείωση αμοιβών και συντάξεων, θα είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα, τα οποία θα αντιμετωπίσει η ελληνική οικονομία τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τα συμπεράσματα της ετήσιας έκθεσης του Ινστιτούτου Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ, για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση. Τα συμπεράσματα της έκθεσης παρουσιάστηκαν...
σήμερα, κατά τη διάρκεια ημερίδας με θέμα.... «Το μέλλον της ελληνικής οικονομίας και οι εργαζόμενοι». Εισηγητές ήταν ο κ.

Ηλεκτρονικό πάσο για τους φοιτητές

Στους 364.380 ανέργονται οι ενεργοί φοιτητές που δικαιούνται να λάβουν πάσο
Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ, στο υπουργείο Παιδείας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκάλεσε τα προηγούμενα χρόνια η ανεξέλεγκτη χορήγηση φοιτητικού πάσου σε μη δικαιούχους, με αποτέλεσμα από φέτος το υπουργείο Παιδείας να το χορηγεί στους φοιτητές ηλεκτρονικά.

Στους 364.380 ανέργονται οι ενεργοί φοιτητές που δικαιούνται να λάβουν πάσο
Ζημιές εκατομμυρίων ευρώ στα ΑΕΙ, στο υπουργείο Παιδείας και στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς προκάλεσε τα προηγούμενα χρόνια η ανεξέλεγκτη χορήγηση φοιτητικού πάσου σε μη δικαιούχους, με αποτέλεσμα από φέτος το υπουργείο Παιδείας να το χορηγεί στους φοιτητές ηλεκτρονικά.

Ανοιχτά της Πάφου το «Πίρι Ρέις»

Το «Πίρι Ρέις».  Αρκετά γέρικο για έρευνες αλλά αρκετό για μια προβοκάτσια...
Το τουρκικό ωκεανογραφικό σκάφος «Πίρι Ρέις» προσάραξε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά της Πάφου, εκτός των χωρικών υδάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας, και άρχισε σεισμολογικές έρευνες για τον εντοπισμό υδρογονανθράκων. Η πραγματικότητα είναι πως το «Πίρι Ρέις» είναι ένα απαρχαιωμένο σκάφος με πεπαλαιωμένο εξοπλισμό και περιορισμένες δυνατότητες. Με την έξοδό του στη Μεσόγειο η Τουρκία δεν προσδοκά ότι θα εντοπίσει κοιτάσματα πετρελαίου, αλλά να αμφισβητήσει την κυριαρχία της Κύπρου επί της Αποκλειστικής Οικονομικής της Ζώνης.

26 Σεπ 2011

ΚΚΕ και Συνασπισμός για τα 70 χρόνια του ΕΑΜ ΚΚΕ και Συνασπισμός για τα 70 χρόνια του ΕΑΜ

Τον αντιστασιακό αγώνα του ΕΑΜ εναντίον των Ναζί θυμίζουν το ΚΚΕ και ο Συνασπισμός με ανακοινώσεις τους. Αφορμή η συμπλήρωση 70 χρόνων, αύριο 27 Σεπτεμβρίου, από την ίδρυσή του.
Το Πολιτικό Γραφείο του ΚΚΕ σε εκτενή ανακοίνωσή του σημειώνει ότι είναι υπερήφανο που υπήρξε η ψυχή, ο καθοδηγητής και ο κύριος αιμοδότης του ΕΑΜ και προσθέτει ότι «αν και βαριά πληγωμένο το ΚΚΕ από τις διώξεις της μεταξικής δικτατορίας, με τον γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής Νίκο Ζαχαριάδη και εκατοντάδες πρωτοπόρα στελέχη του παραδομένα από τις αστικές κυβερνήσεις στις δυνάμεις Κατοχής, βρήκε τη δύναμη να σαλπίσει προσκλητήριο λαϊκής αγωνιστικής ανάτασης και να διαμορφώσει με τη δράση του, τους όρους για να υψωθεί, για να πάρει σάρκα και οστά η λαϊκή αντίσταση».

Ετικέτες τροφίμων: Χαμένοι στη μετάφραση;


Οι συσκευασίες αρκετών τροφίμων πλέον αναφέρουν την έκφραση 'μερικώς υδρογονωμένα λίπη'. Λίγοι, όμως γνωρίζουν πως πίσω από τη δυσνόητη αυτή λέξη κρύβονται τα τρανς λιπαρά.
Τι είναι και πού βρίσκονται;
Τα τρανς λιπαρά αποτελούν μια μορφή λιπαρών που συναντάμε μόνο σε τρόφιμα και προκύπτουν κατά την επεξεργασία ελαίων για την παρασκευή τροφίμων όπως μπισκότα, γλυκά, προτηγανισμένα προϊόντα και αλμυρά σνακς όπως γαριδάκια.
Πόσο ύποπτα είναι; Το αρνητικό στην υπόθεση των τρανς λιπαρών είναι πως μοιάζουν πολύ με τα κορεσμένα λίπη, ενώ πολλές έρευνες έχουν δείξει πως μια διατροφή πλούσια σε τέτοιου είδους λιπαρά έχει αρνητική επίπτωση στην υγεία της καρδιάς, εφόσον αυξάνουν την LDL, 'κακή' χοληστερόλη και μειώνουν την HDL-'καλή' χοληστερόλη.

5 κριτήρια για την εφεδρεία στο Δημόσιο

5 κριτήρια για την εφεδρεία στο Δημόσιο Προηγούνται όσοι υπάλληλοι είναι άνω των 60 ετών, οι εργαζόμενοι που κατοχυρώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα, όσοι δεν κατέχουν πανεπιστημιακό τίτλο, οι διορισμένοι εκτός ΑΣΕΠ, καθώς και όσοι απασχολούνται σε θέσεις διοικητικών καθηκόντων

Πέντε βασικά κριτήρια και μοριοδότηση θα περιλαμβάνει -σύμφωνα με πληροφορίες- η νομοθετική ρύθμιση που θα καταθέσει η κυβέρνηση στις αρχές του Οκτωβρίου με την οποία θα καταγραφεί το πλεονάζον προσωπικό των 30.000 υπαλλήλων από τον ευρύτερο και "στενό" δημόσιο τομέα, το οποίο θα τεθεί σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας μέχρι το τέλος του 2011.
Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι με τη νομοθετική ρύθμιση το καθεστώς της εργασιακής εφεδρείας θα επεκταθεί και στον "στενό" δημόσιο τομέα χωρίς καμία εξαίρεση, δηλαδή, εκτός των υπαλλήλων αορίστου χρόνου στους δημόσιους οργανισμούς, θα αξιολογηθούν και οι υπάλληλοι αορίστου χρόνου και οι μόνιμοι στα υπουργεία, στα ΝΠΔΔ, συμπεριλαμβανομένων και των δήμων και των δημοτικών επιχειρήσεων.

Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ τη δημοτική αρχή αλλά και όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις του δήμου γιατί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου αρνήθηκαν να γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για τα αντιλαϊκά βάρβαρα μέτρα


                   

  ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΟΥ  ΔΗΜΟΥ  ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ- ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ-    ΟΙΝΙΑΔΩΝ
Η ΛΑΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΑΤΑΓΓΕΛΕΙ τη δημοτική αρχή αλλά και όλες τις υπόλοιπες παρατάξεις του δήμου γιατί στη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου την Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου αρνήθηκαν να γίνει συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης για τα αντιλαϊκά βάρβαρα μέτρα , τα χαράτσια της καπιταλιστικής λαίλαπας που γονατίζουν και αφανίζουν τα λαϊκά νοικοκυριά τσακίζουν τους ανέργους , τους εργαζόμενους, τους
μικροεμπόρους μικροεπαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους για να σωθούν τα κέρδη των τραπεζιτών, των βιομηχάνων και των αισχρών τοκογλύφων δανειστών.

25 Σεπ 2011

Με δύο Ασημένια μετάλλια επέστρεψε η ολιγομελής αποστολή του Ν.Ο.Μ από τα Μέθανα.


Με δύο Ασημένια μετάλλια επέστρεψε η ολιγομελής αποστολή του Ν.Ο.Μ από τα Μέθανα.
 Το Σάββατο 24/9 στο γραφικό λιμανάκι των Μεθάνων έγιναν διασυλλογικοί αγώνες κανόε καγιάκ σπριντ, συμμετείχαν 10 σωματεία απ΄όλη την Ελλάδα με 150 περίπου αθλητές!
Η αποστολή του Ν.Ο.Μ με έξι αθλητές κέρδισε δύο ασημένια μετάλλια. Οι αθλητές που αγωνίστηκαν είναι οι παρακάτω: Στρωματιά Καλλιόπη (Ασημένιο Κ1 Κορασίδων 200μ), Κέκελου Αθηνά (Ασημένιο Κ1 Παγκορασίδων 200μ), Στεργιάκη Κων/να, Γιαννώτα Μαρία, Αγγισουλάκης Πέτρος και Στεργιάκης Δημήτρης.
Επίσης ο αθλητής του Ν.Ο.Μ Χρήστος Καπνίσης μετά την επιτυχία του στις πανελλήνιες εξετάσεις και την μετακόμιση του στην Αθήνα, ξεκίνησε την διαδικασία μεταγραφής του σε ένα μεγάλο και

Κάτω τα χέρια από τους συνταξιούχους


Του Αλέξανδρου Μωραϊτάκη

Η πολιτισμένη κοινωνία οφείλει να δείχνει σεβασμό στον απόμαχο της ζωής, διότι ο συνταξιούχος δεν μπορεί να δουλέψει και να ξανακερδίσει τα χαμένα, αφού στερείται κατά κανόνα της υγείας των νέων καθώς και φυσικών και πνευματικών δυνάμεων. Εξυπακούεται ότι εννοώ τον μέσο συνταξιούχο άνω των 65 ετών, με 30-40 χρόνια εργασιακό βίο. Τα ανωτέρω αναφέρονται εκτός των άλλων και σε οποιοδήποτε εγχειρίδιο χρηματοοικονομικού σχεδιασμού (financial planning) και οποιασδήποτε επιστήμης, καθώς και σε οποιαδήποτε πολιτισμένη χώρα.

Η Κυβέρνηση όμως παίζει ένα επικίνδυνο παιχνίδι με το μέλλον των πολιτών αυτής της χώρας. Επιπλέον με το κόψιμο των συντάξεων, ουσιαστικά «βάζει χέρι» στις καταθέσεις των Ελλήνων φορολογούμενων. Αυτών που επί δεκαετίες με κόπο και πολλαπλές θυσίες προσπαθούσαν να πληρώσουν τις εισφορές τους προς το κράτος. Κάποιοι προχώρησαν τα προηγούμενα χρόνια σε εξαγορές συντάξιμου χρόνου, καταβάλλοντας μεγάλα ποσά στα ασφαλιστικά ταμεία και σήμερα βλέπουν πως αυτά τα λεφτά έγιναν «καπνός». 

Σκέψεις για μια Αριστερά στο ύψος των περιστάσεων


Μέρος πρώτο
Ορισμένα πράγματα είναι τόσο αυτονόητα, που όταν δεν συμβαίνουν είναι πολύ δύσκολο να
 

Γιώργος Ρούσης
ερμηνεύσει κανείς για ποιο λόγο.
Ένα από αυτά είναι η κοινή δράση των δυνάμεων της Αριστεράς για επί μέρους ζητήματα στην αντιμετώπιση των οποίων είναι σύμφωνες, και ακόμα σ’ ένα ανώτερο επίπεδο, η δημιουργία ενός Πολιτικού Αντικαπιταλιστικού Αντιιμπεριαλιστικού Αριστερού Μετώπου .
Και συνειδητά δεν κάνω λόγο για ενότητα των δυνάμεων της Αριστεράς και αρκούμαι στις επί μέρους συνεργασίες και στο Μέτωπο, έχοντας επίγνωση των πραγματικών διαφορών τους, των ιστορικών διαφορών, των αγκυλώσεων που χαρακτηρίζουν πολλές από αυτές.

Νίκος Καββαδίας: Ο ασυρματιστής της ποίησης


Ο Νίκος Καββαδίας αποτελεί έναν από τους πιο γνωστούς Έλληνες ποιητές που κατάφερε παρά το μικρό σε έκταση έργο του να αγαπηθεί, να διαβαστεί αλλά και να τραγουδηθεί από τους περισσότερους Έλληνες.


Ο Νίκος Καββαδίας γεννήθηκε στις 11 Ιανουαρίου του 1910 στο Νίκολσκι Ουσουρίσκι, μία επαρχιακή πόλη του Χαρμπίν της Μαντζουρίας, το «Παρίσι της Ανατολής», όπως το χαρακτήριζαν. Και οι δύο του γονείς κατάγονταν από την Κεφαλονιά. Πατέρας του ήταν ο Χαρίλαος Καββαδίας που δραστηριοποιείτο στις εισαγωγές εξαγωγές έχοντας το δικό του εμπορικό γραφείο το οποίο προμήθευε κυρίως τον τσαρικό στρατό της εποχής, ενώ η μητέρα του Δωροθέα Αγγελάτου άνηκε σε μία από τις πιο πλούσιες και γνωστές εφοπλιστικές οικογένειες του νησιού. Ο Καββαδίας είχε και άλλα δύο αδέρφια την Ευγενία και τον Δημήτρη.

Σοπενχάουερ:"Oι άνθρωποι είναι σαν τα πρόβατα που οδηγεί ο βοσκός όπου θέλει"

  O Σοπενχάουερ πέθανε πριν από 145 χρόνια. Aνάμεσα στα γραφτά του ήταν και ένα παράδοξο –μεταξύ πνεύματος και ευθυμίας– δοκίμιο με τίτλο «H τέχνη του να έχεις πάντα δίκιο». Oλόκληρο δεν δημοσιεύθηκε ποτέ όσο ζούσε, μόνο την εισαγωγή του συμπεριέλαβε ο ίδιος στα «Πάρεργα και παραλειπόμενα», το τελευταίο του βιβλίο με δοκίμια. Aπό εκεί τη μετέφρασε ο T. Mπέκλι και δημοσιεύθηκε από τον Mακμίλαν, το 1896. Oλόκληρο το δοκίμιο όμως, αν και σε συντομευμένη μορφή, δημοσιεύεται τώρα, πάλι στα αγγλικά, από τον φιλόσοφο A.Σ. Γκρέιλινγκ και κυκλοφορεί στις εκδόσεις Γκίμπσον Σκουέαρ Mπουκς.
      Για το αναγνωστικό κοινό λοιπόν (πέρα από τους ειδικούς) είναι μια πρώτη σχεδόν εμφάνιση κειμένου του Σοπενχάουερ,  σε μια από τις καλύτερες συγγραφικά και δηκτικά στιγμές του και σε αξιοπαρατήρητη συμπόρευση με τους καιρούς μας.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More