9 Μαΐ 2011

ΟΝΕΙΡΑ: ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΑ ΕΛΕΓΞΟΥΜΕ;

Ο καθένας από μας ονειρεύεται – κάθε νύχτα που περνάει – και όμως ξέρουμε τόσο λίγα για τα όνειρά μας. Από που προέρχονται; Τι σημαίνουν; Μπορούμε να τα ελέγξουμε; Kαι αν ναι, θα θέλαμε να τα ερμηνεύσουμε; Μιλήσαμε με τους ειδικούς για να σας φέρουμε oκτώ διαφορετικές ερμηνείες για τα όνειρα, που θα σας αφήσουν έκπληκτους…
1. Τα όνειρα μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε.
Εάν μελετάτε για ένα τεστ ή προσπαθείτε να μάθετε κάτι τελείως καινούριο, θεωρήστε ότι ένας γρήγορος ύπνος θα ήταν πιο αποδοτικός από το να παλεύετε, να αποστηθίσετε το εγχειρίδιο που έχετε μπροστά σας, χωρίς να καταλαβαίνετε το περιεχόμενο. Εδώ είναι λοιπόν η απάντηση: Όταν ο εγκέφαλος ονειρεύεται, σας βοηθάει να μάθετε να λύνετε προβλήματα ευκολότερα, λένε οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής Χάρβαρντ. Σε μια μελέτη που εμφανίστηκε σε ένα πρόσφατο ζήτημα του Current Biology, οι ερευνητές αναφέρουν ότι τα όνειρα είναι ο τρόπος του εγκεφάλου να επεξεργάζεται, να ενσωματώνει και να καταλαβαίνει τις νέες πληροφορίες. Για να βελτιώσετε την ποιότητα του ύπνου σας – και τη δυνατότητα του εγκεφάλου σας να αποστηθίζε ι- καλό θα ήταν να αποφευχθεί ο θόρυβος στην κρεβατοκάμαρα, όπως η τηλεόραση, η οποία μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο μήκος και στην ποιότητα των ονείρων.
2. Το πιο κοινό όνειρο; Ο σύζυγος σας απατά.
Εάν έχετε ξυπνήσει ποτέ βουτηγμένοι στον κρύο ιδρώτα μετά από ένα όνειρο περί εξωγαμιαίας σχέσης του συζύγου σας με την καλύτερη σας φίλη, τότε δεν είστε οι μόνοι, αναφέρει η Lauri Quinn Loewenberg, ειδικός στα όνειρα, συντάκτρια και προσωπικότητα των ΜΜΕ. «Το συνηθέστερα αναφερόμενο όνειρο είναι αυτό όπου ο σύντροφος σας απατά» λέει. Η Loewenberg πραγματοποίησε μια έρευνα με περισσότερους από 5.000 ανθρώπους, και διαπίστωσε ότι το όνειρο με θέμα την απιστία είναι ο εφιάλτης που κυνηγάει τους πιο πολλούς ανθρώπους άνδρες και γυναίκες μερικές δε φορές, σε επαναλαμβανόμενη βάση. Σπάνια έχει να κάνει με πραγματική σχέση, εξηγεί, αλλά εκφράζει τον κοινό φόβο του ανθρώπου να μείνει μόνος.
3. Μπορείτε να έχετε διaφορετικά-ακόμα και μια δωδεκάδα-όνειρα σε μια νύχτα.
Η αλήθεια είναι ότι, δεν βλέπετε ένα όνειρο ανά νύχτα, αλλά μάλλον δωδεκάδες από αυτά, λένε οι ειδικόι-απλά δεν είναι δυνατόν να τα θυμάστε ακριβώς όλα. «Ονειρευόμαστε κάθε 90 λεπτά καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, με κάθε κύκλο ονείρου να είναι μακρύτερος από τον προηγούμενο» εξηγεί η Loewenberg. «Το πρώτο όνειρο της νύχτας διαρκεί περίπου 5 λεπτά και το τελευταίο όνειρο που βλέπετε πριν ξυπνήσετε, μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά ως μία ώρα». Υπολογίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν περισσότερα από 100.000 όνειρα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.
4. Μπορείτε να καθυστερήσετε ένα όνειρο μετά το ξύπνημα.
Έχετε ξυπνήσει ποτέ από ένα τόσο όμορφο, τέλειο όνειρο που ευχηθήκατε να μπορούσατε να ξανακοιμηθείτε και να το επαναφέρετε πίσω (ξέρετε, το όνειρο με τον George Clooney!). Ε ναι λοιπόν, μπορείτε! Μείνετε ακίνητοι, ακριβώς όπως ξυπνήσατε χωρίς να κουνήσετε ούτε ένα μυ του σώματος σας – έτσι μπορείτε να παραμείνετε σε μια φάση ημι-ονείρου για κάποια λεπτά. «Ο καλύτερος τρόπος να θυμηθείτε τα όνειρά σας είναι να παραμείνετε σταθεροί έτσι όπως ξυπνήσατε» λέει η Loewenberg. “Παραμείνετε σε αυτή τη θέση που ξυπνήσατε, επειδή αυτή είναι η θέση που ονειρευόσαστε. Όταν κινείτε το σώμα σας, αποσυνδέεστε από το όνειρο που ήσασταν ακριβώς προηγουμένως”.
5. Ακόμη και τα παράξενα όνειρα μπορούν να ερμηνευθούν.
Τις περισσότερες φορές είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ένα περίεργο όνειρο που έχει σχέση με τη μητέρα σας, ένα τσίρκο και μια χιονοθύελλα μπορεί να έχει οποιαδήποτε σχέση με την πραγματική ζωή. Μπορεί, όμως, να υπάρξει συμβολισμός και η πιθανή έννοια που περιέχεται στο κάθε όνειρο, είναι αυτή που εσείς πρέπει να ψάξετε, λέει ο εκπαιδευμένος ψυχοθεραπευτής του Χάρβαρντ Jeffrey Sumber. ” Η έννοια των ονείρων μας, αφορά κυρίως τα πράγματα που πρέπει να καταλάβουμε για μας και ο κόσμος γύρω από μας”, λέει. Αντί να αγνοείτε αυτά τα παράξενα όνειρα, σκεφτείτε πως σας κάνουν να αισθάνεστε. “Συνήθως τείνουμε να απομακρύνουμε αυτού του είδους όνειρα λόγω της παράξενης αίσθησης που μας αφήνουν, όμως τα συναισθήματα που μας αφήνουν είναι αυτά που μετράνε κατά κύριο λόγο”, εξηγεί. “Μερικές φορές το τσίρκο και η χιονοθύελλα είναι ακριβώς τα συστατικά που μας επιτρέπουν να επεξεργαστούμε τη σειρά των συγκινήσεων που αισθανόμαστε για τη μητέρα μας δίνοντάς μας το απαραίτητο αποτέλεσμα, να αισθανθούμε δηλαδή όλο το φάσμα της συγκίνησης”.
6. Τα επαναλαμβανόμενα όνειρα είναι τρόπος του μυαλού σας πει κάτι.
Έχετε τον ίδιο εφιάλτη επανειλημμένως; Η Loewenberg προτείνει να ψάξετε τα μηνύματα που δίνουν τα επαναλαμβανόμενα όνειρα έτσι ώστε να μπορείτε να απελευθερωθείτε από αυτά. Π.χ, ένας κοινός επαναλαμβανόμενος εφιάλτης που έχουν οι άνθρωποι είναι η απώλεια ή το σπάσιμο των δοντιών τους. “Για το μυαλό, που ονειρεύεται, τα δόντια σας, καθώς επίσης και οποιοδήποτε μέρος του στόματός σας, συμβολίζουν τις λέξεις που χρησιμοποιείτε” λέει. “Δίνοντας προσοχή στα όνειρα που αφορούν τα δόντια σας, σας βοηθάει στον έλεγχο και τη βελτίωση στον τρόπο που επικοινωνείτε με τους γύρω σας”.
7. Μπορείτε να ελέγξετε τα όνειρά σας.
Η υπόθεση της νέας ταινίας inception, είναι ότι οι άνθρωποι μπορούν να πάρουν τα ηνία των ονείρων τους και να τα κάνουν οτιδήποτε θέλουν οι ίδιοι. Να τους δώσουν κατεύθυνση. Χωρίς να είναι αποκλειστικά στα πλαίσια της φαντασίας του Hollywood.
Σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας σε περίπου 3.000 ανθρώπους, ο έλεγχος ονείρου, μπορεί να είναι μια πραγματικότητα. Στην πραγματικότητα, 64.9 τοις εκατό των συμμετεχόντων ανέφεραν ότι γνώριζαν πως ονειρευόντουσαν, πως βρίσκονται ήδη μέσα σε ένα όνειρο, ενώ 34 τοις εκατό είπαν ότι μπορούν μερικές φορές να ελέγξουν τι συμβαίνει στα όνειρά τους.
Έχοντας λοιπόν τον έλεγχο του περιεχομένου των ονείρων σας δεν είναι παρά μια ικανότητα που ο καθένας μπορεί να αναπτύξει, λέει ο Kelly Bulkeley, διδάκτωρ, ερευνητής ονείρων και μελετητής στη διαβαθμισμένη θεολογική ένωση στο Berkley, Καλιφόρνιας. “Η τεχνική είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για τους ανθρώπους που πάσχουν από επαναλαμβανόμενους εφιάλτες”, λέει. Ο Δρ Bulkeley προτείνει προτού να κοιμηθείτε, πείτε αυτήν την πρόταση: “Εάν δω εκείνο το όνειρο πάλι, θα προσπαθήσω να θυμηθώ ότι αυτό δεν είναι τίποτα, παρά ένα όνειρο που βλέπω τώρα και το γνωρίζω”. Όταν μάθετε να γνωρίζετε ότι ονειρεύεστε και ότι βρίσκεστε μέσα στο όνειρο, όχι μόνο θα έχετε τη δύναμη να οδηγηθείτε μακριά από το τέρας, αλλά και να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας ώστε να αποφύγετε τους εφιάλτες κατά κύριο λόγο.
8. Δεν είναι απαραίτητο να κοιμάστε για να ονειρεύεστε.
Φαίνεται τελικά, ότι μπορείτε να ονειρευτείτε στο γραφείο σας στην εργασία, στο αυτοκίνητο, ακόμη και στο αγώνα ποδοσφαίρου του παιδιού σας. Η κατάσταση «ονειρεύομαι ξύπνιος» – δεν έχει σχέση με την αφηρημάδα – είναι όμως πραγματικό και εύκολο στο να επιτευχθεί, λέει ο Δρ Bulkeley.
Το πρώτο βήμα είναι να σκεφτείτε ένα πρόσφατο όνειρο που είχατε (κατά προτίμηση καλό!). “Βρείτε μια ήρεμη στοχαστική θέση και φέρτε στο μυαλό σας ένα όνειρο που έχετε στο υποσυνείδητο σας και αφήστε το να ξετυλιχθεί” λέει. “Αφήστε το όνειρο να ξανά-ενεργοποιηθεί”. Η κατάσταση “ονειρεύομαι ξύπνιος” κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως εργαλείο χαλάρωσης, ο Δρ Bulkeley τονίζει επίσης ότι μπορεί να βοηθήσει τη διαδικασία του μυαλού να βάλει σε μια τάξη ένα πολύπλοκο όνειρο. “Δημιουργεί μια ρευστότερη αλληλεπίδραση μεταξύ των ασυναίσθητων μερών και των άγρυπνων μερών του μυαλού” λέει. 
Πηγή: pyles.tv

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More