Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

2 Φεβ 2013

Απάντηση του Δημάρχου Ι.Π. Μεσολογγίου Π. Κατσούλη στην Σ. Ε. Μεσολογγίου του ΣΥΡΙΖΑ για την λήψη δανείου 1,2 εκ ευρώ.

Πρέπων είναι η Σ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου η όποια εκπροσωπεί το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης σε τοπικό επίπεδο και επιθυμεί να κυβερνήσει τη χώρα μελλοντικά, να έχει πλήρη και αντικειμενική γνώση της οικονομικής κατάστασης του Δήμου.
Για το σκοπό αυτό καλούμε τους συμπατριώτες μας που απαρτίζουν τη Σ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου να ενημερωθούν περί αυτής στο Δημόσιο Απολογισμό που θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου και ώρα 6:00 μμ στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο και να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν στο δημόσιο διάλογο που θα ακολουθήσει.

Με πολιτική εκτίμηση

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Παναγιώτης Α. Κατσούλης

Shirley Bassey: Μια μαγική φωνή

Ευρύτερα γνωστή για τις τρεις απαράμιλλες ερμηνείες της στα τραγούδια του James Bond, Goldfinger, Diamonds are forever και το λιγότερο γνωστό Moonraker, η Shirley Bassey αποτελεί μία από τις μακροβιότερες αλλά και πιο παραγωγικές ερμηνεύτριες της Ουαλικής μουσικής σκηνής.
Στην εκπληκτική πενηντάχρονη πορεία της στη μουσική βιομηχανία έχει καταφέρει να αποκτήσει οπαδούς όλων των ηλικιών με το διακριτικό προφίλ μίας μουσικής ντίβας.

Η Shirley Veronica Bassey όπως είναι ολόκληρο το όνομά της γεννήθηκε στις 8 Ιανουαρίου του 1937 στο Cardiff Tiger Bay όντας το έβδομο παιδί μιας πολυμελούς οικογένειας. Γονείς της ήταν ο Henry και η Eliza Bassey. Ο πατέρας της ήταν ναυτικός από τη Νιγηρία και η μητέρα της καταγόταν από τη Βόρεια Αγγλία.

Σε ηλικία 15 ετών το 1952, η Bassey θα αναγκαστεί να σταματήσει το σχολείο για να εργαστεί σε ένα τοπικό εργοστάσιο θέλοντας να συνεισφέρει στο οικογενειακό εισόδημα, αλλά η αγάπη της για τη μουσική και το ταλέντο της στο τραγούδι θα την συναντούσαν ένα χρόνο αργότερα όταν θα ξεκινούσε την τραγουδιστική της καριέρα. Το 1955 θα άφηνε το Cardiff για να κυνηγήσει το όνειρό της στο Λονδίνο μετά την ανακάλυψή της από τον βασικό τραγουδιστή μίας μπάντας τον Jack Hylton.


Στις αρχές του 1957 το πρώτο της σίνγκλ The Banana Boat Song έφτασε στα δέκα καλύτερα τραγούδια στις μουσικές λίστες για να ακολουθήσουν τα τραγούδια Kiss Me, Honey Honey, Kiss Me και το νούμερο ένα τραγούδι στα charts, As I Love You.

Το 1959 κυκλοφόρησε το As Long As He Needs Me, από το μιούζικαλ Oliver! του Lionel Bart, το οποίο αποτέλεσε άλλη μία τεράστια επιτυχία για την Bassey, η οποία την καθιέρωσε και στη μουσική σκηνή της εποχής ως μία από τις πιο γνωστές ερμηνεύτριες. Ωστόσο, στην Αμερική η καριέρα που αναπτυσσόταν γύρω από το όνομά της αφορούσε την ιδιότητά της ως αστέρι του καμπαρέ και η αλήθεια είναι ότι η επιτυχία στις μουσικές λίστες ήταν πιο δύσκολο να συμβεί.

Η ανατροπή θα ερχόταν τον Οκτώβριο του 1964 όταν τα charts και από τις δύο πλευρές του Ατλαντικού θα έβαζαν τα τραγούδια της μέσα στα πιο δημοφιλή και όχι άδικα. Το τραγούδι Goldfinger που αποτέλεσε το μουσικό θέμα της ομώνυμης ταινίας του James Bond θα σφράγιζε την επιτυχία της για να ακολουθήσουν τα κομμάτια I (Who have Nothing), Big Spender και No Regrets.


Με σταθερή δημοτικότητα της δεκαετίες 1960 και 1970, η Bassey κατάφερε να συνδυάσει τις αδιαμφισβήτητες φωνητικές της ικανότητες με στοιχεία Τζαζ, funk και soul, ενώ ερμήνευσε μουσικές μερικών από τα μεγαλύτερα ονόματα της μουσικής βιομηχανίας συμπεριλαμβανομένων των Andrew Lloyd Webber, Janis Ian και Stephen Sondheim.

Παράλληλα, κατάφερε να απολαύσει την επιτυχία και σε άλλα μουσικά κομμάτια όπως μία μουσική διασκευή επάνω στους Beatles στο κομμάτι Something και μία τρομερά ειλικρινή ανάγνωση του The Fool On The Hill.

Η επιτυχημένη της συνεργασία με τον John Barry στο τραγούδι Goldfinger θα είχε ως αποτέλεσμα την συνέχειά της και στα τραγούδια Diamonds Are Forever για την ταινία του James Bond το 1972 και Moonraker για την ταινία του μυστικού πράκτορα 007 το 1979.

Η δεκαετία του 1980 θα εύρισκε την μεγάλη ερμηνεύτρια μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας για το μεγαλύτερο μέρος της.

Ωστόσο, η μοναδική Shirley Bassey, την οποία συνηθίζουν να αποκαλούν και Burly Chassis επαναεμφανίστηκε στα μουσικά πράγματα με θεαματικό τρόπο το 1997 με το άλμπουμ History Repeating σε μία συνεργασία με τους Propellerheads. Το μουσικό αυτό πάντρεμα σύστησε την Shirley Bassey σε ένα νέο μουσικό κοινό που αγαπούσε τα χορευτικά μουσικά κομμάτια λίγο πριν κλείσει την έκτη δεκαετία της ζωής της.


Η επιτυχία του άλμπουμ της History Repeating ολοκληρώθηκε το 2000 όταν κυκλοφόρησε από την EMI ένα remix άλμπουμ του δίσκου Diamond Are Forever, όπου μερικά από τα πιο δημοφιλή της τραγούδια ερμηνεύτηκαν από καλλιτέχνες όπως οι Groove Armada, Nightmares On Wax και Matronix.

Επιπλέον, φαίνεται ότι και η ίδια η Βασίλισσα της Αγγλίας ήταν φανατική θαυμάστρια της Bassey αφού την ίδια χρονιά αποφάσισε να της χαρίσει τον τίτλο της Dame.

Η Bassey δείχνοντας την αγάπη της για την Ουαλία επιστρέφει στα γνωστά της μέρη σε εξαιρετικές περιπτώσεις όπως το 2000, όταν ερμήνευσε τον ύμνο World in Union με τον Bryn Terfel για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ράγκμπι, ενώ το 2007 ακόμα και σε ηλικία 70 ετών κατάφερε να μπει στα μουσικά chart συμπληρώνοντας 50 χρόνια ενεργής μουσικής παρουσίας.

Στην προσωπική της ζωή ωστόσο η Shirley Bassey είχε αρκετά σκαμπανεβάσματα. Αν εξαιρέσει κανείς την παδική της ηλικία, η οποία ήταν ιδιαίτερα δύσκολη και ως ενήλικη δεν πέρασε ήρεμες καταστάσεις. Έκανε δύο γάμους και απέκτησε δύο κόρες χωρίς να αποκαλύψει ποτέ ποιος ήταν ο πατέρας της κάθε μίας, ενώ το 1985 η κόρη της Samantha βρέθηκε νεκρή στο River Avon στο Bristol.

Τότε η Bassey είχε υποστηρίξη ότι ο θάνατος της κόρη της δεν ήταν αυτοκτονία αλλά οι έρευνες είχαν κλείσει καθώς δεν είχαν βρεθεί στοιχεία. Ωστόσο η υπόθεση άνοιξε εκ νέου το 2010 χωρίς όμως να βρεθεί κάτι επιπλέον και να κλείσει τελικά οριστικά.

Η Bassey έκανε μία από τις τελευταίες της εμφανίσεις επί σκηνής στις 4 Ιουνίου του 2012 ανάμεσα σε άλλους καλλιτέχνες στο πάρτυ που διοργάνωσε η Βασίλισσα της Αγγλίας για το 60ο χρόνο της στη βασιλεία της Αγγλίας, ενώ ζει μόνιμα πλέον στο Μονακό.

1 Φεβ 2013

«Ορέ, φτωχές μανάδες γέννησαν τους τέσσερις μεγάλους/ τον Γιώργη Παπαδόπουλο, τον Παττακό και άλλους». Ποιους άλλους;

 Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη
Τρεις μέρες και τρεις νύχτες κάθομαι οκλαδόν μπροστά στην τηλεόραση και περιμένω να βγουν ο Κεδίκογλου, η Ν.Δ., το ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜ.ΑΡ., το Μega, ο ΑΝΤ1, ο Σκάι και να ζητήσουν από τη Χρυσή Αυγή να καταπιεί τους ύμνους που ανέπεμψε στον Ντερτιλή. Στον χουνταίο που πέθανε προχθές στη φυλακή, στον δολοφόνο που είχε πυροβολήσει εν ψυχρώ στο κεφάλι τον εικοσάχρονο Μυρογιάννη έξω από το Πολυτεχνείο. Κάθομαι οκλαδόν και περιμένω να γίνει τουλάχιστον όση φασαρία έγινε με τις δηλώσεις του Κουράκη για τη μισθοδοσία των ιερέων. Περιμένω επίσης από την Ομάδα Αλήθειας της Ν.Δ. να μου απαντήσει στο εξής: Το ρουφιανομηχάνημα που έχετε εκεί στα υπόγεια της Συγγρού θεωρεί άξιες σήμανσης συναγερμού τις λέξεις «Ντερτιλής», «χούντα», «21η Απριλίου» ή περιορίζεται σε λέξεις όπως “Mall”, «μπύρα» και «Δημητρόφ»;
Εν προκειμένω, πάντως, αγαπητοί μου καλικάντζαροι, η υψηλή τεχνολογία δεν είναι απαραίτητη, αρκεί να μπείτε στο επίσημο site της Χρυσής Αυγής και να βάλετε κάποιον γραμματιζούμενο θείο σας να σας διαβάσει τα κάτωθι: «Στη μνήμη του ήρωα Έλληνα στρατηγού Νικόλαου Ντερτιλή που πέθανε λεβέντης και απροσκύνητος, φυλακισμένος από το καθεστώς της άσπλαχνης μεταπολίτευσης».

Θα περιμένω ακόμα δυο-τρεις ημέρες και αν δεν υπάρξει αντίδραση, θα καταλήξω μονομερώς στο συμπέρασμα ότι το σύστημα εξουσίας εγκατέλειψε τη θεωρία των δύο άκρων. Άκρο πλέον είναι μόνο ο ΣΥΡΙΖΑ κι αυτό το άκρο πρέπει να ξεραθεί, όπως θα έπρεπε, κατά τον μακαριστό Χριστόδουλο, να ξεραθούν άπαντα τα άνω άκρα των αμαρτωλών. Κι όχι μόνο να ξεραθεί, αλλά και να ξεριζωθεί, να θαφτεί στα έγκατα της γης και να του καρφώσουμε κι ένα παλούκι από πάνω.
Το άλλο άκρο, τη Χρυσή Αυγή δηλαδή, μπορεί να μην το πολυγουστάρουμε, μπορεί να μας κόβει καμιά ακροδεξιά ψήφο, μπορεί να είναι λιγουλάκι ανεξέλεγκτο, αλλά δεν θα χαλάσουμε δα και τη ζαχαρένια μας για πενήντα κοντοκουρεμένους. Ναι, παίρνουνε 12% στις δημοσκοπήσεις, μαχαιρώνουν και κανένα Πακιστανό, κυβέρνηση όμως δεν πρόκειται να γίνουνε ποτέ κι ας λένε οι αριστερίζοντες για κάποια Βαϊμάρη.
Εμείς δεν τα ξέρουμε αυτά τα φραγκολεβαντίνικα, εμάς η γιαγιά μας μας πήγαινε στην Αιδηψό. Και επιτέλους, αν το έθνος διέλθει οψέποτε κρισίμους στιγμάς, να μην έχουμε κάποιον με την κατάλληλη τεχνογνωσία;
Όταν κάνεις τον αυταρχισμό κεντρική πολιτική επιλογή, όταν βασανίζεις μετανάστες, επιστρατεύεις απεργούς, απειλείς δικαστές, αμφισβητείς τη νομιμότητα της Αριστεράς, ε, τότε είναι λιγουλάκι δύσκολο να βγεις και να εγκαλέσεις τη Χρυσή Αυγή επί χουντισμώ. Το πολύ-πολύ να το ρίξεις στο τσάμικο: «Ορέ, φτωχές μανάδες γέννησαν τους τέσσερις μεγάλους/ τον Γιώργη Παπαδόπουλο, τον Παττακό και άλλους». Ποιους άλλους;
Πηγή: www.avgi.gr

Δόση – ταφόπλακα για την κοινωνία ύψους 52,5 δισ. ευρώ


Λεωνίδας Βατικιώτης

FREE photo hosting by Fih.gr«Βλέπεις τι γίνεται εδώ… Εδώ δεν έχει προκοπή. Πάει τέλειωσε, τελειώσαμε. Παλιά δούλευες για ένα κομμάτι ψωμί τώρα δουλεύεις για μια χούφτα ψίχουλα». Τα λόγια αυτά, που προέρχονται από την αριστουργηματική συλλογή διηγημάτων του Χρήστου Οικονόμου με τίτλο «Κάτι θα γίνει, θα δεις» (εκδ. Πόλις) η οποία μάλιστα κυκλοφόρησε για πρώτη φορά τον Μάρτιο του 2010 την υποτιθέμενη εποχή της ευημερίας, θα ακούγονται όλο και συχνότερα στο εξής από όλο και περισσότερους ανθρώπους, μετά την χορήγηση της δόσης – μαμούθ των 52,5 δισ. ευρώ. Τα χρήματα αυτά παρά τις διαβεβαιώσεις του πρωθυπουργού και του υπουργού Οικονομικών δεν θα λύσουν αλλά θα οξύνουν το δημοσιονομικό και οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, ενώ θα επιδεινώσουν την ήδη δραματική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η πλειοψηφία της κοινωνίας. Το πράσινο φως για την χορήγηση της δόσης, η οποία θα καταβληθεί τμηματικά, αρχής γενομένης από ένα ποσό ύψους 34,4 δισ. ευρώ και το υπόλοιπο μέχρι τον Μάρτιο του 2013, αποτελεί μια αρνητική εξέλιξη για πολλούς λόγους:
Αυστηρή προϋπόθεση η λιτότητα
Πρώτο, γιατί συνοδεύεται από αυστηρή λιτότητα. Τόσο η αρχική απόφαση του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (Γιούρογκρουπ) στις 27 Νοεμβρίου όσο και η τελική απόφαση στις 13 Δεκεμβρίου είχαν ως προϋπόθεση την ψήφιση του τρίτου μνημονίου και μιας σειρά άλλων αντιλαϊκών μέτρων, όπως το φορολογικό νομοσχέδιο. Κατά συνέπεια η απόφαση για την χορήγηση των 52,5 δισ. ευρώ έχει ως τίμημα την μείωση των μισθών των πανεπιστημιακών, των γιατρών, των δικαστών και των στρατιωτικών, την κατάργηση του δώρου Πάσχα, Χριστουγέννων και του επιδόματος Αδείας για τους συνταξιούχους (από το 2013) και τους δημόσιους υπάλληλους (από φέτος) και την κατάργηση του ΕΚΑΣ για χιλιάδες δικαιούχους.
Επίσης, αυστηρή προϋπόθεση για να δοθεί η δόση ήταν ο νέος φορολογικός νόμος. Η απόφαση του Γιούρογκρουπ δεν αφήνει κανένα περιθώριο αμφιβολίας: «Η χορήγηση του εναπομείναντος ποσού (μετά τα πρώτα 34,4 δισ. ευρώ – σ.σ.) θα γίνει σε τρεις υπο-δόσεις κατά την διάρκεια του πρώτου τριμήνου του 2013, σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Μνημονίου (περιλαμβανομένης της εφαρμογής της συμφωνηθείσας φορολογικής μεταρρύθμισης μέχρι τον Ιανουάριο) που θα συμφωνηθεί με την Τρόικα». Στόχος του φορολογικού νόμου είναι η αύξηση των φορολογικών εσόδων κατά 2,3 δισ. ευρώ σε μια οικονομία που χειμάζει κι ενώ μειώνει την φορολογία των Ανωνύμων Εταιρειών από το 40% στο 32,8%. Ο λογαριασμός έτσι πηγαίνει για μια ακόμη φορά στους μισθωτούς και τα χαμηλά εισοδήματα που θα επιβαρυνθούν κατά πολλούς τρόπους: Από την κατάργηση σχεδόν όλων των φοροαπαλλαγών (όπως οι εκπτώσεις φόρου για τόκους στεγαστικών δανείων, ενοίκιο, δίδακτρα και ασφάλιστρα) με εξαίρεση φυσικά των φοροαπαλλαγών των …εφοπλιστών, από την αύξηση του παρακρατούμενου φόρου από 1η Ιανουαρίου 2013 η οποία οδηγεί αυτόματα σε μείωση των καθαρών αποδοχών, από την αύξηση του τέλους επιτηδεύματος στα 650 ευρώ από τα 500 για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 1.000 από τα 500 για τις επιχειρήσεις, από την αύξηση του φόρου επί όλων ανεξαιρέτως των καταθέσεων από το 10% στο 15%, κ.λπ, κ.λπ.
Όρος του μνημονίου – για να μην ξεχνιόμαστε – ήταν και η αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ, που ισχύουν από 1η Ιανουαρίου. Επομένως οι νέες χρεώσεις για τα οικιακά τιμολόγια που θα σημάνουν αυξημένους λογαριασμούς μέχρι και 48,7% αποτελούν ένα από τα τιμήματα για την καταβολή της δόσης. Κι αυτό παρότι οι διακοπές ρεύματος κάθε μήνα καταγράφουν ρεκόρ με δραματικές συνέπειες για την βιωσιμότητα της ΔΕΗ. Εξέλιξη που φυσικά αποτελεί θείο δώρο για τους υποψήφιους αγοραστές της μιας κι έτσι θα την αγοράσουν ακόμη πιο χαμηλά. Με βάση λοιπόν στοιχεία της ΓΕΝΟΠ – ΔΕΗ οι διακοπές ρεύματος τον Οκτώβριο του 2012 έφτασαν τις 38.717 όταν τον Οκτώβριο του 2011 ήταν 19.946, τον Σεπτέμβριο του 2012 35.310 όταν τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου ήταν 21.253, κοκ. Αποτέλεσμα επίσης της φτώχειας και των αυξημένων τιμολογίων της ΔΕΗ είναι τα χρέη των νοικοκυριών προς την επιχείρηση από τους απλήρωτους λογαριασμούς να φτάνουν τα 696 εκ. ευρώ τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν τον Νοέμβριο του 2011 ήταν 388 εκ. ευρώ.
ΔΙΑΚΟΠΕΣ   ΡΕΥΜΑΤΟΣ ΔΕΗ
   
ΜΗΝΑΣ
2011
2012
ΜΑΗΣ
26.827
32.996
ΙΟΥΝΗΣ
16.259
37.033
ΙΟΥΛΗΣ
21.739
40.479
ΑΥΓΟΥΣΤΟΣ
20.140
25.718
ΣΕΠΤΕΜΒΡΗΣ
21.253
35.310
ΟΚΤΩΒΡΗΣ
19.946
38.717
     
Πηγή: ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ
Κατά συνέπεια, η χορήγηση της δόσης συνοδεύεται από μια ραγδαία επιδείνωση στους μισθούς και τους όρους ζωής εκατομμυρίων εργαζομένων και αυτοαπασχολουμένων.
Κερδισμένοι οι τραπεζίτες
Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο η απόφαση των Ευρωπαίων δεν σήμαινε τίποτε θετικό για την Ελλάδα είναι γιατί τα 52,5 δισ. ευρώ δεν θα εισρεύσουν στην οικονομία. Δεν θα γίνουν επενδύσεις ή δάνεια σε επιχειρήσεις, δεν θα δημιουργήσουν θέσεις εργασίας κι επ’ ουδενί φυσικά δεν θα στηρίξουν το υπό εξαφάνιση κράτος πρόνοιας.
Από τα 34,3 δισ. ευρώ που καταβλήθηκαν εντός του Δεκεμβρίου, τα 11,3 δισ. ευρώ πήγαν για την επαναγορά ομολόγων ονομαστικής αξίας 31,9 δισ. ευρώ τα οποία σύμφωνα με την ανακοίνωση του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους αγοράστηκαν με μια μέση τιμή 33,8% της ονομαστικής τους. Επίσης, 16 δισ. δόθηκαν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και 7 δισ. ευρώ για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών και το έλλειμμα του προϋπολογισμού. Από τα 9,2 του Ιανουαρίου τα 7,2 δισ. θα πάνε στις τράπεζες και τα 2 δισ. για ληξιπρόθεσμες οφειλές. Τα 2,8 δισ. του Φεβρουαρίου θα πάνε για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών, όπως θα συμβεί και με τα 2,8 δισ. του Μαρτίου. Τέλος 3,4 δισ. αναμένονται από το ΔΝΤ.
Ο πρώτος κερδισμένος επομένως της δόσης είναι οι τραπεζίτες που στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης θα πάρουν 23,2 δισ. ευρώ. Να θυμίσουμε πως τον Μάιο είχαν πάρει ως πρώτη δόση της ανακεφαλαιοποίησης 18 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή τους ωστόσο στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων δημιούργησε τρομακτικές απώλειες που μαζί με την συμμετοχή τους στην αναδιάρθρωση του Μαρτίου (PSI) για τις τέσσερις μεγάλες τράπεζες τις λεγόμενες συστημικές (Άλφα, Γιούρομπανκ, Πειραιώς και Εθνική) φθάνουν σε ύψος τα 26,48 δισ. ευρώ. Τα ποσά που θα πάρουν συμβάλουν μεν ώστε η κεφαλαιακή τους επάρκεια να φτάσει στο επιθυμητό όριο του 9%, να ξεφύγουν δηλαδή από το φάσμα της χρεοκοπίας όπου κινούνται, ωστόσο καθιστούν σχεδόν βέβαιη την εξαγορά τους από ξένες τράπεζες. Ο λόγος είναι πως το μερίδιο των μετοχών που κατέχουν οι ως τώρα μέτοχοι μετά την ανακεφαλαιοποίηση συρρικνώνεται τάχιστα. Στα μέσα Δεκεμβρίου για παράδειγμα η χρηματιστηριακή αξία των τεσσάρων συστημικών τραπεζών ανερχόταν μόλις σε 3 δισ. ευρώ κι αυτό λόγω του ότι οι απώλειες στις τιμές των μετοχών τους σε σχέση με τα επίπεδα που ήταν πριν την υπογραφή του πρώτου Μνημονίου ξεπερνούν το 95% και τείνουν στο 100%. Επομένως γίνεται τρομακτικά δύσκολο να μπορέσουν να ξανακερδίσουν τα ποσοστά που διαθέτουν σήμερα με τις αυξήσεις του μετοχικού κεφαλαίου στις οποίες πρέπει να προχωρήσουν. Το αποτέλεσμα τότε θα είναι οι ελληνικές μέχρι σήμερα τράπεζες που στάθηκαν όρθιες μετά τη θύελλα της κρίσης λόγω του νέου δανειακού βάρους που ανέλαβε ο ελληνικός λαός, να βρεθούν στα χέρια της Ντόιτσε Μπανκ ή της Κόμερτζμπανκ. Με άλλα λόγια πληρώνουμε εμείς οι φορολογούμενοι για να πάρουν τις τράπεζες καθαρές οι Γερμανοί…
Οι Γερμανοί θα πληρωθούν πρώτοι κι όταν αρχίσει η πληρωμή από το ελληνικό δημόσιο των ληξιπρόθεσμων οφειλών που συνολικά ανέρχονται σε 9,3 δισ. ευρώ. Την προτεραιότητα που έχουν οι Γερμανικές επιχειρήσεις φρόντισε να την κάνει σαφή στην ελληνική κυβέρνηση, και ειδικά στον υπουργό Ανάπτυξης Κωστή Χατζηδάκη, ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών και αντι-καγκελάριος της Γερμανίας Φίλιπ Ρέσλερ κατά την συνάντησή τους στο Βερολίνο την Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2012.
Προτεραιότητα για να πληρωθούν από την δόση έχουν και οι κάθε λογής πιστωτές. Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν: Δανειστές που είχαν παρακρατήσει ομόλογο το οποίο αρνήθηκαν να εντάξουν στην αναδιάρθρωση του Μαρτίου του 2012, ύψους 250 εκ. ευρώ, και το οποίο έληγε στις 21 Δεκεμβρίου 2012. Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που έχει στο χαρτοφυλάκιο της ομόλογα με ημερομηνία λήξης 20 Φεβρουαρίου αξίας 443,3 εκ. ευρώ. Τέλος άγνωστη παραμένει κι η τύχη των εντόκων γραμματίων ύψους 3,4 δισ. ευρώ που λήγουν στις 11 Ιανουαρίου καθώς δεν είχε αποφασιστεί αν θα ξεχρεωθούν ή θα αντικατασταθούν με νέα γραμμάτια.
Συνυπολογίζοντας όλες αυτές τις υποχρεώσεις είναι αβέβαιο ακόμη κι αν ξεχρεωθούν οι έλληνες προμηθευτές του δημοσίου! Κατά συνέπεια είναι πολιτική απάτη να δημιουργείται η προσδοκία ότι θα πέσουν χρήματα στην αγορά. Ούτε ευρώ!
Μη βιώσιμο το ελληνικό δημόσιο χρέος
Ο τρίτος λόγος για τον οποίο η χορήγηση της δόσης δεν συνιστά τίποτε θετικό για την οικονομία είναι επειδή δεν επιλύει το πρόβλημα της βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Η ανάγκη επιπλέον διευθετήσεων ώστε να καταστεί βιώσιμο το δημόσιο χρέος αναγνωρίστηκε ακόμη και στην ιστορική – κατά τ’ άλλα – απόφαση του Γιούρογκρουπ της 27ης Νοεμβρίου. «Τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα εξετάσουν περαιτέρω μέτρα και βοήθεια, περιλαμβανομένων μεταξύ άλλων της χαμηλότερης συγχρηματοδότησης των δομικών ταμείων ή/και περαιτέρω μείωση του επιτοκίου στο ελληνικό δάνειο διευκόλυνσης, αν παραστεί ανάγκη, για να επιτευχθεί μια περαιτέρω αξιόπιστη και βιώσιμη μείωση του λόγου του ελληνικού χρέους προς το ΑΕΠ…». Με άλλα λόγια τα μέτρα που συμφωνήθηκαν στο Γιούρογκρουπ στις 27 Νοεμβρίου συνιστώντας μια μίνι (και δεύτερη εντός του 2010) αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους κρίθηκαν ανεπαρκή! Τα μέτρα αυτά αφορούσαν μείωση των επιτοκίων δανεισμού της Ελλάδας από τα άλλα κράτη μέλη κατά 1 ποσοστιαία μονάδα, 10ετής αναστολή στην καταβολή των τόκων, παραίτηση των κεντρικών τραπεζών από κέρδη επί των ελληνικών ομολόγων ύψους 11 δισ. ευρώ και χρηματοδότηση της επαναγοράς ελληνικών ομολόγων, αξιοποιώντας την πολύ χαμηλή τιμή με την οποία ανταλλάσσονται στη δευτερογενή αγορά, περίπου στο 35% της ονομαστικής τους αξίας.
Με εξαίρεση όμως τον πρώτο όρο (μείωση επιτοκίου δανεισμού) οι άλλοι όροι είναι είτε αμφίσημοι είτε παγίδα! Για παράδειγμα όταν θα λήξει το μορατόριουμ στην καταβολή των τόκων, η καταβολή των οφειλόμενων τόκων θα γίνει έντοκα. Κοινώς θα τους πληρώνουμε πανωτόκια, επιβαρύνοντας το δημόσιο χρέος μετά την δεκαετία. Ως τότε πράγματι, χάρη σε αυτό το μέτρο θα έχει μειωθεί το ύψος του χρέους, αλλά η συνολική επιβάρυνση θα έχει αυξηθεί. Η δε επαναγορά ομολόγων (που στέφθηκε με αποτυχία και γι’ αυτό αντί να κλείσει την Παρασκευή 7 Δεκέμβρη δόθηκε παράταση κι έκλεισε την Τρίτη στις 11 Δεκεμβρίου) χρηματοδοτήθηκε από την προείσπραξη χρημάτων που θα καταβάλλονταν από την Τρόικα στην Ελλάδα στο προσεχές μέλλον. Δημιουργήθηκε έτσι όμως μια τρύπα στο πρόγραμμα χρηματοδότησης της ελληνικής οικονομίας!
Η αλήθεια είναι πως κανέναν δεν ενδιαφέρει όχι μόνο αυτή η τρύπα αλλά ακόμη και η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους επειδή όλοι ξέρουν ότι σε ένα χρόνο από τώρα το θέμα της συζήτησης θα είναι μια νέα, κανονική αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους. Διαφορετικά ειπωμένο η απόφαση της 27ης Νοεμβρίου ήταν μια μεσοπρόθεσμη λύση, ένα μπάλωμα της στιγμής, μέχρι να δοθεί μια οριστική λύση. Η Γερμανία την απέφυγε τώρα γιατί δεν ήθελε να πραγματοποιηθεί πριν τις γερμανικές εκλογές που θα διεξαχθούν τον Οκτώβριο του 2013, λόγω του σημαντικού πολιτικού κόστους που την συνοδεύει μιας και θα πρέπει να βάλει το χέρι στην τσέπη. Μετά την αναδιάρθρωση του Μαρτίου του 2012 το ελληνικό δημόσιο χρέος κατά την συντριπτική πλειοψηφία του ανήκει στους λεγόμενους «θεσμικούς» πιστωτές, δηλαδή: κράτη μέλη ευρωζώνης, ΕΚΤ, εθνικές κεντρικές τράπεζες και ΔΝΤ. Κατά συνέπεια δυνατότητα μείωσης του χρέους που να την επιβαρυνθούν οι ιδιώτες δεν υπάρχει. Κάθε μείωση στο εξής περνάει από ζημιές που θα πρέπει να αναλάβουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης άμεσα ή έμμεσα μιας και το ΔΝΤ έχει αποκλείσει κάθε πιθανότητα να επωμιστεί το ίδιο την παραμικρή απώλεια! Δεδομένου επομένως ότι το χρέος έχει τεθεί εκτός ελέγχου με αποτέλεσμα το 2016 να αναμένεται να φτάσει το 175% του ΑΕΠ (όταν το 2009, πριν δηλαδή ξεκινήσει η «διάσωση», ήταν 129% του ΑΕΠ) η επόμενη αναδιάρθρωση θα έχει σημαντικό κόστος για τα κράτη μέλη της ευρωζώνης. Και προφανώς πολύ πιο σημαντικά για τον ελληνικό λαό, μιας και οι ζημιές των κρατών μελών της ευρωζώνης ήταν το κόστος που ανέλαβαν για να σώσουν τις τράπεζες τους. Να θυμίσουμε ότι οι ξένες τράπεζες στις 31 Δεκεμβρίου 2009 είχαν τοποθετήσεις σε ελληνικά ομόλογα ύψους 141 δισ. ευρώ κι ένα χρόνο μετά, όταν άρχισαν να ξεφορτώνονται μαζικά ελληνικά ομόλογα η έκθεσή τους μειώθηκε στα 45 δισ. Η ζημιά επομένως που ανέλαβαν τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία από την πρόσφατη αναδιάρθρωση, το τεράστιο κοινωνικό κόστος που πλήρωσε ο ελληνικός λαός, ο αφελληνισμός των ελληνικών τραπεζών και κάποιο κοινωνικό κόστος που θα αναλάβουν τα κράτη μέλη της ευρωζώνης είναι το αντίτιμο για την διάσωση των ευρωπαϊκών τραπεζών!
Ελλάδα, σύγχρονη χρεο-αποικία
Ο τέταρτος λόγος για το οποίο η δόση των 52,5 δις. είναι επιζήμια κοινωνικά σχετίζεται με το καθεστώς υποτέλειας και κηδεμονίας που περιγράφει για το ελληνικό κράτος, επιβάλλοντας το αγγλικό δίκαιο. Η δανειακή σύμβαση που συνοδεύει την χρηματοδότηση της επαναγοράς χρέους, κατ’ εφαρμογή της απόφασης του Γιούρογκρουπ της 27ης Νοεμβρίου, αναφέρει κατά λέξη στην παράγραφο 4, με τίτλο «Εφαρμοστέο δίκαιο και δικαιοδοσία»:
«4.1 Η παρούσα σύμβαση τροποποίησης και κάθε εξωσυμβατική αξίωση που γεννάται από ή σε σχέση με αυτή θα διέπονται και θα ερμηνεύονται σύμφωνα με το αγγλικό δίκαιο.
4.2 Τα μέρη υποχρεούνται να υπαγάγουν κάθε διαφορά που ενδέχεται να προκύψει σε σχέση με τη νομιμότητα, εγκυρότητα, ερμηνεία ή εκτέλεση της παρούσας Σύμβασης Τροποποίησης στην αποκλειστική αρμοδιότητα των δικαστηρίων του Μεγάλου Δουκάτου του Λουξεμβούργου…
4.4 Το δικαιούχο κράτος μέλος, η Τράπεζα της Ελλάδας και το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας παραιτούνται με την παρούσα αμετάκλητα και ανεπιφύλακτα από κάθε δικαίωμα ασυλίας που ήδη έχουν ή μπορεί να δικαιούνται σε σχέση με τους ίδιους και τα περιουσιακά τους στοιχεία έναντι δικαστικών ενεργειών σχετικά με την παρούσα σύμβαση τροποποίησης συμπεριλαμβανομένων ενδεικτικά κάθε δικαιώματος ασυλίας…»
Με βάση τους παραπάνω όρους είναι εμφανές ότι η Ελλάδα, με ευθύνη της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ υποβιβάζεται σε κράτος περιορισμένης κυριαρχίας, ενώ ανά πάσα στιγμή τα περιουσιακά μας στοιχεία (συμπεριλαμβανομένου και του χρυσού της κεντρικής τράπεζας) θα μπορούν να κατασχεθούν από τους πιστωτές μας. Έτσι η ΕΕ και το ΔΝΤ μετατρέπονται σε Σάιλοκ, σε κοράκια έτοιμα να κατασπαράξουν τη λεία τους. Ο εξευτελισμός της Ελλάδας δεν προέρχεται μόνο από την παραίτησή της από το δικαίωμα ασυλίας. Προέρχεται κι από τον διορισμό δύο (διεθνών μάλιστα) νομικών εταιρειών οι οποίες θα αναλάβουν να εκδίδουν «πιστοποιητικά συμμόρφωσης» που θα βεβαιώνουν την υλοποίηση των αντιλαϊκών όρων των μνημονίων. Και μόνο τότε, με την προσκόμιση δηλαδή των πιστοποιητικών από τους κηδεμόνες μας (τις νομικές εταιρείες) θα προχωράει η καταβολή των επόμενων δόσεων, στο πρώτο τρίμηνο του 2013!
Κατά συνέπεια η καταβολή των επόμενων δόσεων δεν είναι εξασφαλισμένη, ενώ ο δρόμος είναι ανοιχτός ώστε οι πιστωτές μας να μας επιβάλλουν νέα «στρατιωτικά γυμνάσια» ανάλογα αυτών που μας επέβαλλαν από τον Ιούνιο του 2012, οπότε έπρεπε να είχε καταβληθεί η δόση, μέχρι τον Νοέμβριο οπότε και αποφασίστηκε η καταβολή της, χωρίς ωστόσο να ολοκληρωθεί! Κι αυτός είναι ο πέμπτος λόγος για τον οποίο τα επινίκια της κυβέρνησης συνιστούσαν κοροϊδία και εξαπάτηση. Σε αυτό το πλαίσιο δεν αποκλείεται καθόλου πολύ σύντομα να βρεθούμε μπροστά στην ενεργοποίηση των λεγόμενων «ρητρών απόκλισης» που ψηφίστηκαν με το τρίτο μνημόνιο κι εξουσιοδοτούν την κυβέρνηση να επιβάλλει νέα μέτρα λιτότητας, από απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων μέχρι μειώσεις μισθών και κλείσιμο πανεπιστημίων ή σχολείων, επικαλούμενη την μη υλοποίηση των στόχων του προϋπολογισμού, σε ό,τι αφορά για παράδειγμα τα φορολογικά έσοδα. Προοπτική που θεωρείται σίγουρη όσο θα βαθαίνει η ύφεση, θα μεγαλώνει η ανεργία (που τον Σεπτέμβριο του 2012 έπληττε 1.260.000 άτομα εκ των οποίων επίδομα λάμβαναν μόνο οι 185.870) κι η μετανάστευση θα καταγράφει νέα ρεκόρ.
Επίσημα καταγεγραμμένη ανεργία μηνός Σεπτεμβρίου  
 
2008
2009
2010
2011
2012
Άνεργοι
371.363
490.285
666.838
938.708
1.295.203
Ποσοστό ανεργίας
7,50%
9,80%
13,30%
18,90%
26%
Πηγή: Ελληνική Στατιστική Αρχή      
Αντί επιλόγου, και για να μην αφήσουμε μόνο του τον πρωθυπουργό και την τηλεόραση να θριαμβολογούν για την χάρη που μας έκαναν οι Ευρωπαίοι με την έγκριση της δόσης, να παραθέσουμε ένα ακόμη απόσπασμα από το διήγημα του Χρήστου Οικονόμου «Κομμάτι κομμάτι μου παίρνουν τον κόσμο μου», το οποίο περιέχεται στη συλλογή «Κάτι θα γίνει, θα δεις». Είναι δε λόγια που ακούγονται από έναν υποψήφιο μετανάστη: «Βάλε να πιούμε. Θέλω να πιω στη υγεία της προόδου, της ανάπτυξης και της απαλλοτρίωσης. Στην υγειά της έψιλον έψιλον και της ελεύθερης διακίνησης προσώπων και εμπορευμάτων. Ζήτω και ξαναζήτω»…
(Nexus, Ιανουάριος 2013)

Σοβαρά ερωτηματικά για την σκοπιμότητα και τις συνέπειες λήψης νέου δανείου από τον Δήμο Μεσολογγίου ύψους 1,2 εκατ. ευρώ

Η πρόσφατη απόφαση – κατά πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου Μεσολογγίου – για λήψη δανείου 1,2 εκατ. ευρώ για “επενδυτικούς” σκοπούς από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, εγείρει και δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά και επιφυλάξεις για την σκοπιμότητα υλοποίησης αυτής της απόφασης αφενός και αφετέρου για τις συνέπειες στους δημότες της πόλης μας, σε περίπτωση μη εξυπηρέτησής του όταν αυτό ληφθεί.


Η Σ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ Ι.Π. Μεσολογγίου ζητεί άμεσα πειστικές και τεκμηριωμένες απαντήσεις για τα παρακάτω:

1.     Γιατί στην πρόταση του κ. Δημάρχου στο Δημοτικό Συμβούλιο Μεσολογγίου δεν υπήρξε εισήγηση της αρμόδιας οικονομικής επιτροπής; Μήπως από την συγκεκριμένη εισήγηση θα προέκυπτε αρνητική πρόταση;

2.     Ποια η σκοπιμότητα λήψης νέου δανείου σε εποχές έντονης κρίσης, αφερεγγυότητας του Δήμου και συσσώρευσης οφειλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ σε προμηθευτές του Δήμου; Ποιες εμπράγματες εγγυήσεις υπάρχουν;

3.     Πώς είναι δυνατόν να αποτελεί ανάπτυξη η “επέκταση” του ελικοδρομίου και η εξαγορά του χρεοκοπημένου ΙΧΘΥΚΑ; Τι κρύβεται πίσω από τέτοιες κινήσεις και μεθοδεύσεις;

4.     Πώς είναι δυνατόν να “επενδύσει” ο Δήμος Μεσολογγίου σε εκτάσεις που δεν ανήκουν στην ιδιοκτησία του; Γνωρίζουν άραγε τυχόν προβλήματα που θα υπάρξουν;

5.     Ποιες οικονομικοτεχνικές μελέτες υπάρχουν αλλά και σκοπιμότητας, για την βιωσιμότητα των προτεινόμενων επενδύσεων; Προφανώς δεν υπάρχουν, διότι δεν προκύπτει καμία βιωσιμότητα.

            Επιπλέον, ο Δήμος θα πρέπει να μας παρουσιάσει αναλυτικά την καθαρή του θέση και συγκεκριμένα το ύψος των δανείων και των συμβάσεων Leasing που έχει υπογράψει. Να μας γνωστοποιήσει το ύψος των ετήσιων τοκοχρεολυσίων που υποχρεούται να πληρώνει προς τις τράπεζες, τις υποχρεώσεις προς τρίτους και τις ανείσπρακτες οφειλές του, αλλά και το πώς θα διαμορφωθεί η κατάσταση μετά το νέο δάνειο. Δεδομένου ότι ο προϋπολογισμός του 2013 πρέπει να είναι ισοσκελισμένος θα πρέπει να μας εξηγήσει πως θα πληρώνονται οι υποχρεώσεις του και κατά πόσο θα πρέπει να αυξηθούν τα δημοτικά τέλη, πράγμα που όφειλε να το κάνει στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο.

            Πέραν όμως των παραπάνω εύλογων ερωτημάτων φαίνεται ξεκάθαρα ότι η υλοποίηση μιας τέτοιας απόφασης θα οδηγήσει μαθηματικά στην εθελοντική ένταξη του Δήμου Μεσολογγίου στο δικό του Μνημόνιο – που σε συνδυασμό με την αδυναμία εξυπηρέτησης του δανείου και την ένταξη σε καθεστώς επιτροπείας του Δήμου από το Μεσοπρόθεσμο – θα έχει σαν αποτέλεσμα και την υπέρμετρη επιβάρυνση των Δημοτών με δεκαπλάσια ανταποδοτικά τέλη.

            Δηλώνουμε λοιπόν ότι και αντίθετοι είμαστε και δεν πρέπει να το επιτρέψουμε.

            Πάρτε το πίσω τώρα!            

Η Σ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ

Δεν σε ρώτησα αυτό Κατερίνα

Του Κώστα Βαξεβάνη
Ένα από τα πιο πετυχημένα ανέκδοτα που κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα είναι αυτό με την Κατερίνα. Κάποιος τύπος πάει σε ένα μπαρ, βλέπει μια κοπέλα στη μπάρα και κάθεται δίπλα της. Παραγγέλνει ποτό και γυρνάει με ύφος προς το μέρος της. «Τι θα γίνει, Κατερίνα, θα κάνουμε σεξ σήμερα;» τη ρωτάει. Αυτή γουρλώνει τα μάτια και όλο απορία του απαντάει: «μα δεν με λένε Κατερίνα». Αυτός με φυσικότητα της ανταπαντάει: «δεν σε ρώτησα αυτό».
Δεν θέλω να υπονοήσω τίποτα για τον Ευάγγελο Βενιζέλο, αλλά οφείλω να ομολογήσω την αμαρτία μου. Όταν τον άκουγα στη Βουλή να παραληρεί για το πόσα πρόσφερε στη χώρα, και πόσο κακός και εμμονικός είμαι απέναντί του, την ώρα που έπρεπε να απαντήσει απλά και ξεκάθαρα για όσα τον κατηγορούσαν, μου ερχόταν να του πω «δεν σε ρώτησα αυτό Κατερίνα».
Η Κατερίνα-Βενιζέλος  -ή αν θέλετε ο Βενιζέλος που το παίζει αθώα Κατερίνα-  συστηματικά λειτουργεί με εκείνον τον παλαιοκομματικό τρόπο που εγκαινιάστηκε από τον Μένιο Κουτσόγιωργα και αγκάλιασε όλη την πολιτική ζωή της χώρας επί δεκαετίες. Όταν συλλαμβάνεσαι «κλέπτων οπώρας», αντιστρέφεις τα διλήμματα, μιλάς για σκοπιμότητες, για μένος εναντίον σου, για βεντέντες, για πολιτικές διώξεις. Δεν είσαι εσύ ο παραβάτης, οι άλλοι είναι που θέλουν να σε εξοντώσουν.
Η ίδια λογική διέπει την επιχειρηματολογία και τη γραμμή αντίστασης του Άκη Τσοχατζόπουλου. Κάποιοι θέλουν την πολιτική του εξόντωση και στήνουν μια πλεκτάνη. Δεν είναι αυτός που έπαιρνε μίζες, προς Θεού. Αν αναρωτιέστε τώρα τι σχέση έχουν ο Άκης με τον Βενιζέλο, εκτός του ότι κυβέρνησαν επί δεκαετίες αυτή τη χώρα, στο ίδιο κόμμα, με την ίδια πολιτική, ο Βενιζέλος είναι αυτός που αθώωσε τον Άκη στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής, υποστηρίζοντας πως οι λογαριασμοί με τις offshore είναι αριθμοί τηλεφώνων. Μετά την «αθώωση» Άκη, απαίτησε μάλιστα από όσους τον κατηγορούσαν να ζητήσουν συγνώμη από τον Τσοχατζόπουλο.
Άρα, η τακτική αυτή του ανεστραμμένου ερωτήματος και της επιθετικής τακτικής δεν είναι προιόν «ευφυίας» Βενιζέλου, αλλά παλιάς τακτικής. Τόσο παλιάς όσο και ο κόσμος. Στη βάση λοιπόν αυτής της τακτικής, ο Βενιζέλος δεν πρέπει να απολογηθεί για τίποτα, γιατί οι κατήγοροί του είναι εμμονικοί, έχουν βεντέτα μαζί του, θέλουν να τον εξολοθρεύσουν. Προφανώς και δεν ισχύει τίποτα από όλα αυτά. Ο Βενιζέλος μπορεί και μόνος του να αυτοεξολοθρευτεί, ρίχνοντας στον γκρεμό μαζί με το ογκώδες «εγώ» του και τον πολιτικό του χώρο, του οποίου αναμφίβολα είναι ο τελευταίος αρχηγός.
Η φημολογούμενη «ευφυία» του τελευταίου αρχηγού του ΠΑΣΟΚ έφτασε ως το σημείο να κάνει αυτό που όλοι (ακόμη και οι ανόητοι) κάνουν. Να κατηγορήσει αυτούς που τον κατηγορούν. Ταύτισε το HOT DOC με έναν πολιτικό χώρο και εμένα με μια ψυχολογική συμπεριφορά, για να παρουσιάσει όσα έχουν αποκαλυφθεί ως αποτέλεσμα προσωπικών και πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Είναι δεδομένο πως με τον Βενιζέλο, δεν μας χωρίζει τίποτα άλλο εκτός από αυτά που έχει κάνει σε αυτή τη χώρα. Νομικά εκτρώματα, εξυπηρέτηση συμφερόντων συγκεκριμένων ομάδων, πολιτικές αλχημείες και καταδίκη της χώρας σε λιτότητα και καταστροφή. Η συνεχής αναφορά στο πρόσωπό του, σχετίζεται με το γεγονός ότι συστηματικά  βρίσκεται πίσω από οτιδήποτε ακουμπάει η δημοσιογραφική έρευνα. Παντού υπάρχει ένας Βενιζέλος.
Για τον Ευάγ. Βενιζέλο, όλα αυτά αποτελούν εμμονή. Η αλήθεια, η αναζήτησή της, δεν είναι εμμονή. Είναι υποχρέωση του δημοσιογράφου. Υποχρέωση του πολιτικού είναι να απαντάει στον δημόσιο έλεγχο. Ακόμη και αν είναι άδικος. Είναι κάτι που ο Βενιζέλος συστηματικά δεν κάνει, προτιμώντας το προστατευμένο περιβάλλον των οικείων Μέσων Ενημέρωσης τα οποία το πολύ πολύ να του αποδώσουν ευθύνη μέσω του προπατορικού αμαρτήματος. Τίποτα άλλο.
Αν επιμένει ωστόσο να χαρακτηρίζει τη δημοσιογραφική έρευνα εμμονή, με μεγάλη μου χαρά να το αποδεχθώ. Αλλά επιμένω, «δεν σε ρώτησα αυτό Κατερίνα».
*Το παρόν κείμενο είναι το editorial του HOT DOC που κυκλοφορεί

ΕΠΙΣΚΕΦΘΕΙΤΕ ΤΗΝ "ΔΙΕΞΟΔΟ" ΣΤΟ FACEBOOK ΚΑΙ ΣΤΟ YOUTUBE

Αγαπητοί μας φίλοι
Σας υπενθυμίζουμε  ότι το Ιστορικό Μουσείο "Διέξοδος", εκτός από την επίσημη ιστοσελίδα του, www.diexodos.com.gr, από την οποία μπορείτε να πληροφορηθείτε ο,τιδήποτε σχετίζεται με την υπόσταση, τις δράσεις και τις εκδηλώσεις του, έχει δημιουργήσει προφίλ και στους γνωστούς ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Κέντρο Λόγου & Τέχνης-Μουσείο «Διέξοδος»,  diexodosmes 

Έτσι, μπορείτε να μας επισκέπτεσθε στο facebook, στη σελίδα Κέντρο Λόγου & Τέχνης-Μουσείο "Διέξοδος", και στο youtube, στο κανάλι diexodosmes, όπου γίνονται συνεχείς αναρτήσεις  ειδήσεων , πληροφοριών και φωτογραφιών  που σχετίζονται με τις εκδηλώσεις του Μουσείου μας ώστε να υπάρχει άμεση και πλήρης ενημέρωση των δραστηριοτήτων του.
Μπορείτε επίσης να παρακολουθείτε βίντεο προηγούμενων εκδηλώσεων, ενημερωτικά σημειώματα και φωτογραφίες έργων συνεργαζόμενων με την "Διέξοδο"  καλλιτεχνών ή δημιουργίες τους καθώς επίσης και αντικείμενα που περιλαμβάνονται στις συλλογές μας και εκτίθενται στους χώρους του Μουσείου .
Αφιερώστε ελάχιστα λεπτά για να δείτε το προφίλ μας, και, άν σας αρέσει, κάντε ένα like και προωθείστε το στους διαδικτυακούς σας φίλους.
Με αυτό τον τρόπο θα συνδράμετε  στην ενημέρωση του αναγνωστικού κοινού που ενδιαφέρεται, όπως και η "Διέξοδος", για την Ιστορία, τα Γράμματα και τις Τέχνες δηλαδή με τα "ιδιαίτερα" αυτά "προϊόντα" του Μεσολογγίου.
Της πόλης που είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την  Ιστορία, το Πνεύμα και τον Πολιτισμό.
Σας ευχαριστούμε

Η κόντρα συνεχίζεται μεταξύ Κανή – Θεοφιλάτου!

Δήλωση Γιάννη Κανή Προέδρου Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου σχετικά με την πρόθεση του κ Μάκη Θεοφιλάτου να τον μηνύσει.

Μάκο !! 
Προχώρα εδώ και τώρα .

Με εκπλήσσει το γεγονός  ότι το «σάπιο» πολιτικό σύστημα αυτής της χώρας σε έχει αλλοτριώσει εντελώς. Δεν περίμενα ποτέ από σένα – έναν ακραιφνή κουμουνιστή , επαναστάτη, απάτριδα και άθεο – να υιοθετείς πρακτικές αισχρών φιλάνθρωπων καπιταλιστών και να εξαγγέλλεις  «λάδωμα» διαφόρων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης (κατά κανόνα ευαγή ιδρύματα θεοκρατικού χαρακτήρος). Παρατηρούμε και διάφορες εκδηλώσεις θεοκρατικού περιεχομένου στο ΕΚΜ  (μετανοούσα Μαρία η Αιγυπτία, ο Αλέξης !!) . Δεν σε αναγνωρίζω !!

Δεν μπορούσα να φανταστώ ποτέ, ότι θα διαχειριστείς τοιουτοτρόπως την αποζημίωση που θα σου καταβάλω. (το έχεις προδικάσει)

Έχε υπόψη σου όμως, ότι επειδή αυτή την εποχή το ρευστό μου είναι απαραίτητο, θα σε αποζημιώσω                                 σε είδος… (εννοώ με οίνο, μην παρεξηγηθώ ) θα κάνουμε τους αναξιοπαθούντες …κουρμπάνι !

Εγώ  δεν έχω άλλη επιλογή παρά και μόνο , ως μαύρος καπιταλιστής να καταθέσω, αυτά που θα πάρω από εσένα, στο Παγκόσμιο Κουμουνιστικό Κίνημα μέσω Κ.Κ .Αλβανίας. Θα μπορώ, ως αμπελουργός να έχω αλληλέγγυους εργάτες στον τρύγο. ( όχι όλοι για ζαχαροκάλαμα και καπνά στην Κούβα και την Νικαράγουα!) Θα προβλέψω και μια μικρή δαπάνη για λίγα λουλούδια στον τάφο του συντρόφου Εμβέρ Χόντζα . Και αυτό ως ελάχιστο φόρο τιμής σε αυτή την κουφάλα της διεθνούς επανάστασης , που μέχρι πρότινος είχε την Αλβανία ένα απέραντο ευαγές ίδρυμα  και τους Αλβανούς… μοντελάκια. Έκανε και πλακίτσες ο σύντροφος Εμβέρ, έστελνε στο Παρίσι τα ούρα του για εξέταση με τον διάδοχο Μπερίσα! 

Η χθεσινή δήλωση του κ. Γεράσιμου Θεοφιλάτου.
   



Τα αναφερόμενα από τον κ. Κανή Ιωάννη, Πρόεδρο του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου, που δημοσιεύτηκαν αρχικώς στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας ΑΙΧΜΗ στις 26.1.2013 και αναδημοσιεύθηκαν και σε άλλες ιστοσελίδες, όχι μόνο υπερβαίνουν τα όρια της πολιτικής κριτικής και υποβαθμίζουν το δημόσιο διάλογο, αλλά συνιστούν ασύστολη ψευδολογία, κακόβουλες και συκοφαντικές σε βάρος μου διατυπώσεις που προσβάλλουν βαθύτατα την προσωπικότητά μου, την τιμή και την υπόληψή μου.

          Κατόπιν αυτών είμαι υποχρεωμένος να ζητήσω την παροχή δικαστικής προστασίας και να καταθέσω τόσο μήνυση εναντίον του όσο και να ασκήσω αγωγή αποζημιώσεως για την ηθική βλάβη την οποία έχω υποστεί.

          Τέλος δηλώνω ότι την όποια αποζημίωση ήθελε επιδικάσει το δικαστήριο θα την διαθέσω για την υποστήριξη κοινωνικών δομών αλληλεγγύης.

Μεσολόγγι 31.1.2013
Γερ. Θεοφιλάτος
Μέλος της Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ – ΕΚΜ
 


Δηλητήρια της καθημερινότητας

Δηλητήρια της καθημερινότηταςΕλάχιστες ποσότητες ορμονικών διαταρακτών σε καίρια αναπτυξιακά στάδια επιφέρουν συνέπειες που διαρκούν για όλη μας τη ζωή 

H δισφαινόλη Α (Bisphenol A, BPA) είναι μια οργανική ένωση η οποία μεταξύ άλλων χρησιμοποιείται στα πλαστικά. Μιμούμενη τα οιστρογόνα, η BPA μπορεί να έχει δραματικές συνέπειες στα έμβρυα και στα βρέφη. Η ΕΕ έχει απαγορεύσει τη χρήση της σε μπιμπερό. Αναζητήστε την ένδειξη BPA-free όταν αγοράζετε πλαστικά που θα χρησιμοποιηθούν από παιδιά.


 
Αργησαν να γίνουν αντιληπτές από το επιστημονικό ραντάρ επειδή δρουν σε πολύ μικρές συγκεντρώσεις. Για την ακρίβεια, είναι οι μικρές συγκεντρώσεις τους που τις καθιστούν εξαιρετικά επικίνδυνες. Πρόκειται για ουσίες τις οποίες έχει γεννήσει ο σύγχρονος πολιτισμός αγνοώντας τη δυνατότητά τους να συμπεριφέρονται σαν ορμόνες. Σε αυτή την ιδιότητά τους οφείλουν άλλωστε και τη γενική ονομασία τους «ορμονικοί διαταράκτες». Ερευνες 20 και πλέον χρόνων έχουν δείξει ότι η έκθεσή μας σε αυτές μπορεί να έχει αντιστρέψιμα αποτελέσματα αν είμαστε ενήλικοι, αλλά να μας «σημαδέψει» διά βίου αν είμαστε έμβρυα ή νεογνά. Οι ειδικοί θεωρούν ότι ένα μέρος της επιδημίας παχυσαρκίας και διαβήτη που έχει ενσκήψει στον πλανήτη οφείλεται στους ορμονικούς διαταράκτες. Ομοίως, στις ουσίες αυτές αποδίδονται τα αυξημένα προβλήματα ανδρικής και γυναικείας υπογονιμότητας, καθώς και κάποιες μεταβολικές νόσοι ή ακόμη και η προδιάθεση για ορισμένους καρκίνους. Η θέσπιση τοξικολογικών ελέγχων διαφορετικού τύπου είναι τώρα το ζητούμενο, λένε οι ειδικοί.




«Ολα τα πράγματα είναι δηλητήριο και τίποτε δεν είναι χωρίς δηλητήριο: η δόση μόνο καθιστά ένα πράγμα μη δηλητήριο».

Με αυτά τα λόγια ο Παράκελσος (διάσημος γιατρός του 16ου αιώνα) προσπάθησε να αμυνθεί όταν κατηγορήθηκε για τη χρήση οπίου, υδραργύρου και άλλων επικίνδυνων ουσιών στην παρασκευή των φαρμάκων του. Αυτό που εννοούσε ο Παράκελσος είναι ότι το αποτέλεσμα της επίδρασης μιας ουσίας στον άνθρωπο είναι ευθέως ανάλογο με την ποσότητα της ουσίας που του χορηγείται. Ετσι, ο κίνδυνος μειώνεται όταν η δόση είναι μειωμένη και μια δυνητικά επικίνδυνη ουσία μπορεί σε μικρές δόσεις να αποδειχθεί θεραπευτική.

Παραφθορά των λόγων του Παράκελσου είναι το γνωστό μας «η δόση κάνει το δηλητήριο» το οποίο αποτέλεσε και τη βάση της σύγχρονης τοξικολογίας, επιστήμης της οποίας ο γερμανοελβετός γιατρός θεωρείται «πατέρας». Ακόμη και σήμερα, οι κλασικές μελέτες ασφάλειας των φαρμάκων και άλλων χημικών ουσιών ακολουθούν την ίδια αρχή: η επίδραση μιας ουσίας στα πειραματόζωα και στον άνθρωπο μελετάται σε ένα εύρος δόσεων προκειμένου να καθοριστεί εκείνη που πετυχαίνει το θεραπευτικό αποτέλεσμα με τις λιγότερες δυνατές παρενέργειες, ή, στην περίπτωση των χημικών, εκείνη που είναι καλώς ανεκτή.

Φαίνεται όμως ότι η ιδέα του Παράκελσου δεν έχει καθολική ισχύ: πράγματι, η δόση κάνει το δηλητήριο, αλλά όχι πάντοτε η μεγάλη δόση. Στη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών οι ερευνητές έχουν συνειδητοποιήσει ότι ορισμένες ουσίες έχουν τεράστια επίδραση σε πολύ μικρές δόσεις, ιδιαίτερα όταν αυτές χορηγηθούν σε συγκεκριμένα αναπτυξιακά στάδια του ανθρώπου. Φτάνουν μάλιστα να πουν ότι τέτοιες ουσίες μπορεί να ευθύνονται για μια σειρά πληγών του σύγχρονου ανθρώπου, από την έξαρση της παχυσαρκίας και την υπογονιμότητα ως τα προβλήματα συμπεριφοράς και τον καρκίνο, και κρούουν των κώδωνα του κινδύνου επισημαίνοντας ότι απαιτείται άμεση λήψη μέτρων.

Αυτό που ακούγεται τουλάχιστον οξύμωρο για το αφτί του μέσου ανθρώπου ξένισε αρχικά και τους επιστήμονες που ασχολούνταν με την τοξικολογία και οι οποίοι δεν ήταν έτοιμοι να αποδεχθούν την ύπαρξη ουσιών που ήταν επιβλαβέστερες σε χαμηλότερες συγκεντρώσεις. Αντιθέτως, εκείνοι που δεν έδειξαν καμία έκπληξη για τα «περίεργα» ευρήματα ήταν οι ερευνητές ενδοκρινολόγοι. Βλέπετε, αυτοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο οργανισμός μας έχει εξελιχθεί να ανταποκρίνεται στις εξαιρετικά χαμηλές συγκεντρώσεις των ορμονών και ως εκ τούτου δεν έβλεπαν για ποιον λόγο δεν θα μπορούσε να συμβεί το ίδιο και με άλλες εξωγενείς ουσίες.

Το ενδοκρινικό σύστημα είναι μια ιδιοφυής εξελικτική ιδέα η οποία στην πραγματικότητα επέτρεψε την ανάπτυξη των πολυκύτταρων οργανισμών. Διασκορπισμένοι σε κομβικά σημεία του σώματος, οι ενδοκρινείς αδένες αποτελούν τους αποκεντρωμένους εκπροσώπους της κεντρικής εξουσίας του οργανισμού. Μέσω της παραγωγής και έκλυσης ορμονών, ο πολυκύτταρος οργανισμός συντονίζει πολύπλοκες διεργασίες, από τον καθορισμό της θερμοκρασίας του σώματος και τον μεταβολισμό ως την αύξηση και την αναπαραγωγή. Με άλλα λόγια, οι ορμόνες παίζουν τον ρόλο των εντολών: με αυτά τα χημικά σήματα ο οργανισμός «διατάσσει» συγκεκριμένα όργανα να εκτελέσουν μια συγκεκριμένη λειτουργία σε μια καλά καθορισμένη χρονική στιγμή. Πολλές φορές δε, για να εξασφαλιστεί ότι όλα θα γίνουν καλώς, η εντολή είναι δοσμένη ως σχέση περισσότερων ορμονών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ρύθμιση της ωορρηξίας στις γυναίκες η οποία επιτυγχάνεται μέσω απολύτως ελεγχόμενων αυξομειώσεων τεσσάρων ορμονών.

Οι ορμόνες παράγονται από πολύ συγκεκριμένα όργανα και διοχετεύονται μέσω της αιματικής κυκλοφορίας στα (συχνά απομακρυσμένα από τον τόπο παραγωγής τους) σημεία του σώματος όπου θα ασκήσουν τη δράση τους. Είναι προφανές ότι αν κάτι κυκλοφορεί στο αίμα, η πιθανότητα να επιδράσει σε ολόκληρο τον οργανισμό και όχι μόνο εκεί όπου πρέπει είναι υπαρκτή. Ο μόνος τρόπος για να μπορέσει το ενδοκρινικό σύστημα να επιτελέσει τον ρόλο του είναι η εξειδίκευση της δράσης των ορμονών η οποία επιτυγχάνεται με τη βοήθεια μορίων που ονομάζονται υποδοχείς των ορμονών. Πρόκειται για μόρια τα οποία υπάρχουν είτε στην επιφάνεια είτε στο εσωτερικό των κυττάρων και των οποίων η στερεοδιάταξη είναι τέτοια ώστε να μπορούν να προσδεθούν πάνω τους οι ορμόνες. Ετσι, αν και οι ορμόνες «βολτάρουν» ελεύθερα μέσω του αίματος σε ολόκληρο τον οργανισμό, γίνονται αντιληπτές μόνο από τα κύτταρα που φέρουν τους αντίστοιχους υποδοχείς και τα οποία, μέσω αυτών, αντιλαμβάνονται τη σημασία της εντολής που τους δίδεται.

Οταν ανοίγει η κλειδαριά...
Συχνά αναφέρεται ότι οι ορμόνες με τους υποδοχείς τους έχουν σχέση κλειδιού - κλειδαριάς. Πρόκειται για έναν χρήσιμο παραλληλισμό ο οποίος αν και περιγράφει επιτυχώς τη σχέση συμπληρωματικότητας της δομής των ορμονών με τους υποδοχείς τους, δεν αποδίδει πλήρως τη δυναμική που αναπτύσσεται μεταξύ τους. Συχνά ή πρόσδεση μιας ορμόνης σε έναν υποδοχέα τον τροποποιεί προκειμένου αυτός να συνεχίσει τη μεταφορά της εντολής στα ενδότερα του κυττάρου, κάποιες φορές δε αυτά τα ενδότερα είναι το ίδιο το DNA στο οποίο ενεργοποιείται η έκφραση συγκεκριμένων γονιδίων. Οπως και να έχει πάντως, ένα είναι το σίγουρο: η πρόσδεση μιας ορμόνης στον αντίστοιχο υποδοχέα της πυροδοτεί μια σειρά μοριακών γεγονότων χάρη στα οποία επιτυγχάνεται η ομοιόσταση του οργανισμού.

Με τόσες ορμόνες που κυκλοφορούν στην αιματική κυκλοφορία ενός πολυκύτταρου οργανισμού όπως ο άνθρωπος, είναι προφανές ότι αυτές θα πρέπει να είναι ικανές να δράσουν σε πολύ μικρές ποσότητες. Ετσι, τα επίπεδα της οιστραδιόλης στο αίμα των γυναικών κυμαίνονται μεταξύ 10 και 900 pg/ml, της τεστοστερόνης στο αίμα των ανδρών μεταξύ 300 και 10.000 pg/ml και της θυροξίνης σε άνδρες και γυναίκες μεταξύ 8 και 27 pg/ml. Και η ιστορία μας δεν τελειώνει εδώ: μόνο ένα μικρό ποσοστό των ορμονών βρίσκεται στην ελεύθερη και άρα δραστική μορφή του, ενώ το υπόλοιπο είναι περισσότερο ή λιγότερο δεσμευμένο από πρωτεΐνες του ορού του αίματος. Ετσι, παραδείγματος χάριν, η ελεύθερη οιστραδιόλη κυμαίνεται σε επίπεδα της τάξεως του 0,1-9 pg/ml και αυτά τα επίπεδα είναι αρκετά για να είναι δραστική. (Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι τα επίπεδα των ορμονών ποικίλλουν με βάση την ηλικία, το φύλο, αλλά και την ώρα της ημέρας!)

Ο τρόπος με τον οποίο έχει εξελιχθεί το ενδοκρινικό σύστημα το έχει προικίσει με χαρακτηριστικές ενδογενείς ιδιότητες. Ετσι, όπως καλά γνωρίζουν οι ερευνητές ενδοκρινολόγοι, όχι μόνο δεν απαιτείται να έχουν πληρωθεί όλοι οι υποδοχείς με ορμονικά μόρια για να αρχίσει να εκτελείται η εντολή που δίδεται με την ορμόνη, αλλά συχνά το μέγιστο της βιολογικής ανταπόκρισης στην ορμόνη επιτυγχάνεται με χαμηλή σχετικά πληρότητα υποδοχέων. Αμεση συνέπεια της ιδιότητας αυτής είναι οι μικρές αυξομειώσεις των επιπέδων των ορμονών να έχουν μεγάλες επιπτώσεις σε επίπεδο οργανισμού.

Οι επιπτώσεις των αυξομειώσεων των ορμονών είναι δραματικότερες όταν συμβαίνουν κατά την εμβρυϊκή ανάπτυξη. Σε ένα κλασικό άρθρο το οποίο δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Endocrinology» το 1959, αμερικανοί ερευνητές κατέδειξαν ότι η έκθεση εμβρύων ινδικών χοιριδίων στην τεστοστερόνη είχε ως αποτέλεσμα την αναδιοργάνωση των αναπτυσσόμενων οργάνων και τη σχετική ανδροποίηση των θηλυκών.

Ορμόνες και ορμονικοί διαταράκτες
Παρά το γεγονός ότι οι ενδοκρινολόγοι προσέθεταν όλο και περισσότερες αποδείξεις για την επίδραση των ορμονών στα αναπτυσσόμενα έμβρυα, αντίστοιχες επιδράσεις προερχόμενες από επιδημιολογικές ή άλλες μελέτες δεν ήταν εύκολο να τεκμηριωθούν. Ετσι, οι τοξικολογικές μελέτες, είτε αυτές αφορούσαν παρενέργειες φαρμάκων είτε τη θέσπιση κατώτατων ορίων για την ασφάλεια κάποιων ουσιών, εξακολουθούσαν να γίνονται με βάση την υπόθεση ότι οι όποιες επιδράσεις θα είναι ευθέως ανάλογες με την ποσότητα της ουσίας που εισέρχεται στον οργανισμό.

Και όμως θα έπρεπε και οι τοξικολόγοι να είναι περισσότερο υποψιασμένοι! Ποιος δεν θυμάται τι έγινε με το DDT το οποίο χρησιμοποιήθηκε ευρέως στις δεκαετίες του '50 και του '60 ως εντομοκτόνο και του οποίου υπολείμματα δυστυχώς υπάρχουν ακόμη και ίσως φτάνουν σε μας μέσω του φαγητού μας. Η επίδραση του DDT άρχισε να γίνεται κατανοητή όταν οι ερευνητές παρατήρησαν την παρουσία πουλιών με δυσμορφίες. Πλήθος μελετών κατέδειξαν στη συνέχεια ότι τα πουλιά δεν ήταν τα μόνα θύματα των παρενεργειών του DDT. Οταν οι ερευνητές χορήγησαν μικροποσότητες DDT σε κυοφορούντα ποντίκια διαπίστωσαν ότι οι απόγονοί τους εμφάνιζαν επιθετική συμπεριφορά προς άτομα του ιδίου φύλου, καθώς επίσης και ότι τα αρσενικά ποντικάκια έφεραν μικρότερους όρχεις. Παρατηρήσεις όπως αυτές οδήγησαν στην άρση της χρήσης του DDT, αλλά δεν άλλαξαν και πολλά σε ό,τι αφορά τις τοξικολογικές μελέτες.

Πρέπει να  ξαναγραφτούν τα βιβλία!
«Ο τρόπος με τον οποίο διενεργούμε σήμερα τα τεστ ασφάλειας συγκεκριμένων ουσιών που δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες είναι απαρχαιωμένος, σαν να μην έχουμε διδαχθεί τίποτε από τις προόδους της ενδοκρινολογίας και της μοριακής και κυτταρικής βιολογίας των τελευταίων δεκαετιών» δήλωσε μιλώντας στο «ΒΗΜΑScience» η δρ Laura Vandenberg του Πανεπιστημίου Tufts στη Μασαχουσέτη των ΗΠΑ και προσέθεσε: «Ενα παράδειγμα από την καθημερινή ζωή μας που περιγράφει τη συμπεριφορά μας είναι το εξής: φανταστείτε να χαλάσει το αυτοκίνητό σας, να το πάτε στο συνεργείο και ο μηχανικός να βγάλει τη μηχανή, να τη ζυγίσει και να σας πει ότι αφού το βάρος της είναι στα κανονικά επίπεδα το αυτοκίνητό σας είναι εντάξει! Αυτό γίνεται όταν μελετάται η επίδραση μιας ουσίας σε πειραματόζωα: μετά τη χορήγησή της σε αυξανόμενες δόσεις, τα ζώα θανατώνονται και τα όργανά τους ζυγίζονται! Κάτι τέτοιο στην πραγματικότητα δεν μας δίνει καμία πληροφορία».

Τι θα έπρεπε λοιπόν να γνωρίζουν οι τοξικολόγοι; Την ύπαρξη ουσιών που ονομάζονται ορμονικοί διαταράκτες και οι οποίες ανταγωνίζονται τις ορμόνες μας για μια θέση στους υποδοχείς τους. Τέτοιες ουσίες βρίσκονται στο περιβάλλον μας και αν εκτεθεί κανείς σε αυτές σε κρίσιμα αναπτυξιακά στάδια όπως η εμβρυϊκή ή η νεογνική ζωή είναι δυνατόν οι επιδράσεις τους να είναι μόνιμες. Ακριβώς δε επειδή δρουν όπως οι ορμόνες δεν χρειάζεται να εκτεθεί κανείς σε αυτές σε μεγάλες ποσότητες για να υπάρξουν οι εν λόγω επιδράσεις.

Σύμφωνα με τη δρα Vandenberg, η οποία προσφάτως δημοσίευσε στην επιθεώρηση «Emdocrine reviews» ένα εκτενές άρθρο ανασκόπησης με όλα τα ευρήματα γύρω από τους ορμονικούς διαταράκτες, ήδη έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση σχετικά με τα κατώτατα όρια των ουσιών που δρουν ως ορμονικοί διαταράκτες καθώς τα ευρήματα είναι αδιάσειστα. Υπάρχει όμως ένας ακόμη σκόπελος που πρέπει να ξεπερασθεί: θα πρέπει να τεθούν άλλου είδους δοκιμασίες για τον καθορισμό τού τι είναι βλαβερό και τι όχι για τον άνθρωπο. Ειδικότερα, θα πρέπει να εξετάζεται η επίδραση μιας ουσίας σε ευαίσθητα αναπτυξιακά στάδια και αυτό θα πάρει δεκαετίες. Προς το παρόν λοιπόν όλα δείχνουν ότι θα πρέπει μόνοι μας να αποφεύγουμε... τις κακοτοπιές!




Ευρήματα που σοκάρουν

Παραθείο και διαβήτης
Η έκθεση των ανθρώπων σε οργανοφωσφορικές ενώσεις είναι καθολική. Οι ενώσεις αυτές, οι οποίες μεταξύ άλλων έχουν χρησιμοποιηθεί και ως εντομοκτόνα, βιομηχανικά λιπαντικά, ψυκτικά, ενώ μπορεί να υπάρχουν σε χρώματα και πλαστικά, θεωρούνται νευροτοξικές και όχι μόνο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το παραθείο, η νευροτοξικότητα του οποίου είναι καλά τεκμηριωμένη: ποντικάκια τα οποία εκτίθενται νωρίς μετά τη γέννησή τους σε μικρές ποσότητες αυτού του εντομοκτόνου εμφανίζουν μόνιμες αλλαγές στη συμπεριφορά τους σε σχέση με τα μη εκτεθειμένα αδέλφια τους. Οι αλλαγές αυτές είναι φανερές τόσο στην εφηβεία όσο και κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής των πειραματοζώων.

Ωστόσο η νευροτοξικότητα φαίνεται πως δεν είναι η μόνη αρνητική επίδραση του παραθείου στον οργανισμό των θηλαστικών. Οπως κατέδειξε πλήθος διεξοδικών μελετών, η παρουσία οργανοφωσφορικών ενώσεων (πολλές από τις οποίες είναι ανθεκτικές στην αποικοδόμηση και παραμένουν στο περιβάλλον για δεκαετίες) «χτυπά» τον μεταβολισμό σε ένα καίριο σημείο. Χαρακτηριστική είναι η μελέτη αμερικανών ερευνητών του Πανεπιστημίου Duke από την οποία προέκυψε ότι η έκθεση νεογέννητων πειραματοζώων σε οργανοφωσφoρικές ενώσεις έχει συνέπειες και στον μεταβολισμό. Ειδικότερα, όπως περιγράφεται στο σχετικό άρθρο στην επιθεώρηση «Reproductive Toxicology», οι ερευνητές εξέθεσαν τα πειραματόζωα σε εξαιρετικά μικρές συγκεντρώσεις παραθείου και άλλων οργανοφωσφoρικών ενώσεων. Τόσο χαμηλές ώστε η πρόσληψή τους να είναι στα όρια του ανιχνεύσιμου. Διαπίστωσαν ότι σε αυτό το κρίσιμο αναπτυξιακό στάδιο η ελάχιστη έκθεση στις παραπάνω ενώσεις είχε μεγάλες επιπτώσεις στην ηπατική λειτουργία, η οποία επηρεαζόταν διά βίου. Αρχικά τα ζώα εμφάνιζαν ένα σύνολο μεταβολικών διαταραχών οι οποίες θύμιζαν προδιαβήτη. Οπως ήταν αναμενόμενο, όταν τα ζώα αυτά τέθηκαν σε δίαιτα η οποία περιελάμβανε πολλά λιπαρά, αύξησαν δραματικά το βάρος τους σε σχέση με εκείνα που δεν είχαν εκτεθεί στις οργανοφωσφορικές ενώσεις.

Παρατηρήσεις όπως οι παραπάνω προσθέτουν νέες ψηφίδες στο παζλ της επιδημίας παχυσαρκίας και διαβήτη η οποία μαστίζει τον πλανήτη. Οι ερευνητές, χωρίς να αμφισβητούν ότι ο τρόπος ζωής μας (έλλειψη άσκησης, κατανάλωση τροφών υψηλής περιοκτικότητας σε λιπαρά) συμβάλλει στην ανάπτυξη του διαβήτη, επισημαίνουν ότι η παχυσαρκία είναι πραγματικός παράγοντας κινδύνου για διαβήτη όταν ο λιπώδης ιστός μας περιέχει αυξημένες συγκεντρώσεις οργανοφωσφορικών ενώσεων.

Παρασιτοκτόνα και παχυσαρκία
Εναν ακόμη περιβαλλοντικό παράγοντα που πιθανότατα συμβάλλει στην αύξηση της παχυσαρκίας εντόπισαν ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Ιρβάιν. Πρόκειται για την ουσία tributyltin (TBT), η οποία έχει παρασιτοκτόνο δράση, ενώ αξιοποιείται και ως συντηρητικό του ξύλου. Το ΤΒΤ ανταγωνίζεται δύο διαφορετικές ορμόνες για πρόσδεση στους αντίστοιχους υποδοχείς τους. Η ενεργοποίηση των εν λόγω υποδοχέων είναι απαραίτητη για την αύξηση του λιπώδους ιστού στα πειραματόζωα. Για τον λόγο αυτό, οι αμερικανοί επιστήμονες θέλησαν να διερευνήσουν αν αντίστοιχα φαινόμενα λαμβάνουν χώρα και σε ανθρώπους. Ετσι εξέθεσαν ανθρώπινα πολυδύναμα βλαστικά κύτταρα σε ΤΒΤ και μελέτησαν την επίδρασή του. Διαπίστωσαν ότι ενεργοποιώντας τα κατάλληλα γονίδια το ΤΒΤ αύξανε την αδιπογένεση (τη δημιουργία νέων κυττάρων του λιπώδους ιστού), καθώς επίσης την περιεκτικότητα των κυττάρων αυτών σε λιπαρά οξέα.

Επιπροσθέτως, στα πειραματόζωα διαπιστώθηκε ότι η έκθεση στο ΤΒΤ αύξαινε την αδιπογένεση σε βάρος της οστεογένεσης, καθώς τα βλαστικά κύτταρα έτειναν να γίνονται κύτταρα του λιπώδους ιστού και όχι οστεοκύτταρα. Οπως επισημαίνουν οι ερευνητές στο σχετικό άρθρο τους στην επιθεώρηση «Plos One», «υπάρχει μεγάλη ανάγκη να κατανοήσουμε τα μοριακά γεγονότα που συμβάλλουν στην προδιάθεση για παχυσαρκία και ασθένειες που σχετίζονται με αυτήν... Το ΤΒΤ εμπλέκεται σε βασικά στάδια στην αδιπογένεση in vitro και in vivo. Προγενετική έκθεση σε TBT προδιαθέτει βλαστικά κύτταρα να γίνουν αδιποκύτταρα σε βάρος των οστεοβλαστών... Θα ήταν ενδιαφέρον να εξεταστεί περαιτέρω αν η έκθεση σε ΤΒΤ σε εμβρυϊκή ή νεογνική ηλικία συμβάλλει στην ανάπτυξη παχυσαρκίας στην ενήλικη ζωή».

Triclosan και θυρεοειδής
To Triclosan είναι μια χλωριούχος φαινολική ένωση με αντιβακτηριδιακή δράση και χρησιμοποιείται, μεταξύ άλλων, σε υγρά σαπούνια. Προκειμένου να διερευνήσουν την υπόθεση ότι το Triclosan μειώνει τα επίπεδα της θυροξίνης στο αίμα, αμερικανοί ερευνητές του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνας χορήγησαν την ουσία σε εγκυμονούντα πειραματόζωα καθώς και στους νεογέννητους απογόνους τους. Οπως περιγράφεται σε σειρά άρθρων τους (τα οποία δημοσιεύθηκαν στις επιθεωρήσεις «Toxicology» και «Toxicological Sciences»), διαπίστωσαν ότι το Triclosan επιδρούσε στην ηπατική λειτουργία, όπου ενεργοποιούσε την παραγωγή συγκεκριμένων ενζύμων. Τα ένζυμα αυτά αποικοδομούσαν ταχύτατα τη θυροξίνη δημιουργώντας έλλειμμα στον οργανισμό, όπως ακριβώς έδειχναν και οι σχετικές μετρήσεις των επιπέδων της στο αίμα των πειραματοζώων.

Σημειώνεται ότι η έλλειψη θυρoξίνης αναστέλλει τη σωματική και την πνευματική ανάπτυξη των νεογνών.

Αντηλιακά και γονιμότητα
Ο αναπτυσσόμενος θηλυκός εγκέφαλος εξαρτάται από τα οιστρογόνα σε μικρή συγκέντρωση των οποίων είναι εκτεθειμένος. Το γεγονός αυτό τον καθιστά καλό στόχο για ουσίες που βρίσκονται στο περιβάλλον και οι οποίες θα μπορούσαν να έχουν οιστρογονική δράση, να λειτουργούν δηλαδή σαν ανταγωνιστές των οιστρογόνων στην κατάληψη των θέσεων των υποδοχέων τους στον εγκέφαλο. Δύο φίλτρα, τα 4-MBC και 3-BC, τα οποία χρησιμοποιούνται στην παρασκευή αντηλιακών καθώς παρεμποδίζουν την απορρόφηση των ακτίνων UV, ελέγχθηκαν από αμερικανούς ερευνητές για την πιθανή οιστρογονική δράση τους. Κύριος λόγος να προβούν σε μια τέτοιου είδους μελέτη ήταν το γεγονός ότι το 4-MBC είχε ανιχνευθεί στο ανθρώπινο μητρικό γάλα, πράγμα το οποίο σημαίνει ότι τα νεογέννητα θα μπορούσαν να το προσλαμβάνουν, ενώ δεν αποκλείεται η πιθανότητα να είναι εκτεθειμένα σε αυτό και κατά τη διάρκεια της εμβρυϊκής ζωής.

Οι ερευνητές χορήγησαν τις δύο ουσίες σε πειραματόζωα προτού επιτρέψουν να αποκτήσουν απογόνους, κατά τη διάρκεια της κύησης και της γαλουχίας, καθώς επίσης και στα νεογνά τους, για διάφορες χρονικές περιόδους. Με τη βοήθεια βιντεοκάμερας, οι ερευνητές παρακολουθούσαν συνεχώς τη ζωή των πειραματοζώων και κατέγραφαν τη σεξουαλική συμπεριφορά των θηλυκών. Διαπίστωσαν ότι τα εκτεθειμένα σε 4-MBC πειραματόζωα απέρριπταν τα αρσενικά και δεν ήταν δεκτικά για συνεύρεση, χωρίς ωστόσο να επηρεάζεται ο έμμηνος κύκλος τους. Αντίθετα, τα εκτεθειμένα σε 3-BC πειραματόζωα εμφάνιζαν διαταραχές και στον έμμηνο κύκλο. Οι παραπάνω παρατηρήσεις ενισχύθηκαν από μοριακές μελέτες οι οποίες κατέδειξαν την ενεργοποίηση της έκφρασης συγκεκριμένων γονιδίων στις περιοχές του εγκεφάλου των πειραματοζώων που σχετίζονται με τη σεξουαλική συμπεριφορά.

Οιστρογόνα και προστάτης
Ισως το πλέον καλά τεκμηριωμένο παράδειγμα της επίδρασης των μικρών ορμονικών αλλαγών στην ανάπτυξη των εμβρύων να είναι οι πολύδυμες κυήσεις των τρωκτικών. Στην ατρακτοειδή μήτρα των τρωκτικών, τα έμβρυα έχουν αυστηρά καθορισμένες θέσεις, πράγμα που έχει επιτρέψει στους επιστήμονες να μελετήσουν τι συμβαίνει όταν έμβρυα του ενός φύλου βρίσκονται τοποθετημένα μεταξύ δύο εμβρύων του άλλου φύλου. Ετσι, διαπιστώθηκε ότι τα θηλυκά έμβρυα που ήταν τοποθετημένα μεταξύ δύο αρσενικών ήταν εκτεθειμένα σε μεγαλύτερα επίπεδα τεστοστερόνης, πράγμα που είχε επίδραση τόσο στην ανάπτυξη όσο και στη συμπεριφορά τους.

Αντίστοιχες παρατηρήσεις έχουν γίνει και σε δίδυμες κυήσεις ανθρώπων, όπου η παρουσία αρσενικού εμβρύου βρέθηκε να επιδρά στην αδελφή του αλλοιώνοντας μια σειρά χαρακτηριστικών, μεταξύ των οποίων ο όγκος του εγκεφάλου και της παρεγκεφαλίδας, η ανάπτυξη επιθετικής συμπεριφοράς, η αναπαραγωγική επιτυχία, η πιθανότητα εμφάνισης διατροφικών διαταραχών. Οι μελέτες που αφορούν την επίδραση του θηλυκού εμβρύου στο δίδυμό του είναι λιγότερες, φαίνεται όμως ότι υπάρχει και αφορά τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του προστάτη στους άνδρες και καρκίνου του μαστού στις γυναίκες.

Αυτό όμως που απασχολεί τους ερευνητές είναι αν ουσίες με οιστρογονική δράση οι οποίες αφθονούν στο περιβάλλον θα μπορούσαν να επιδράσουν στα αναπτυσσόμενα έμβρυα. Φαίνεται ότι αυτό συμβαίνει: όπως κατέδειξαν αμερικανοί και ιταλοί ερευνητές, ποντικάκια που εξετέθησαν κατά την εμβρυϊκή ζωή σε αυξημένες ποσότητες οιστραδιόλης παρουσίασαν αύξηση του μεγέθους του προστάτη κατά 40%. Κατά την ενηλικίωσή τους, ο προστάτης τους παρέμενε κατά 30% μεγαλύτερος σε σχέση με τα κανονικά ποντικάκια, ενώ στα κύτταρά του οι υποδοχείς των ανδρογόνων ήταν διπλάσιοι του κανονικού. Οπως επισημαίνουν οι επιστήμονες στο άρθρο τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Proceedings of the National Academy of Sciences», η παρατηρούμενη αύξηση των προβλημάτων γονιμότητας των ανθρώπων θα μπορούσε εν μέρει να αποδοθεί στις μόνιμες επιδράσεις (όπως η αύξηση του μεγέθους του προστάτη και οι δομικές αλλαγές άλλων οργάνων που ανταποκρίνονται στις ορμόνες) που έχουν τα οιστρογόνα του περιβάλλοντος στα έμβρυα, δεδομένου ότι «συγκεντρώσεις περιβαλλοντικών οιστρογόνων οι οποίες έχουν βιολογικές δράσεις εντοπίζονται στο φαγητό, στο νερό και στον αέρα, και προέρχονται από παρασιτοκτόνα, συστατικά των πλαστικών, απορρυπαντικά και άλλα προϊόντα καθημερινής χρήσης».

Νικοτίνη και κρυψορχία
Μελέτη δανών και φινλανδών επιστημόνων συνέδεσε τη χρήση από τις υποψήφιες μητέρες επιθεμάτων νικοτίνης για την άρση του καπνίσματος κατά τη διάρκεια της κύησης με την εμφάνιση κρυψορχίας στα αγόρια. Οι ερευνητές μελέτησαν 2.469 αγόρια τα οποία γεννήθηκαν από ισάριθμες μητέρες την τετραετία 1997-2001. Το 29% των μητέρων ανέφερε ότι ήταν καπνίστριες, ωστόσο δεν υπήρξε σύνδεση του καπνίσματος με την κρυψορχία. Αντίθετα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο κίνδυνος για κρυψορχία ήταν αυξημένος όταν οι μητέρες χρησιμοποιούσαν επιθέματα νικοτίνης στην προσπάθειά τους να σταματήσουν να καπνίζουν. Πιθανότατα οι μεγαλύτερες ποσότητες νικοτίνης στο κρίσιμο διάστημα της ανάπτυξης του γεννητικού συστήματος να εξηγεί τα ευρήματα των σκανδιναβών επιστημόνων. Η νικοτίνη είναι ένα φυσικό αλκαλοειδές του καπνού το οποίο προσδένεται σε υποδοχείς της ακετυλχολίνης, αλλά οι ερευνητές δεν γνωρίζουν τον μοριακό μηχανισμό που θα εξηγούσε το επιδημιολογικό εύρημά τους.

Φθόριο και οστική μάζα
Υπάρχουν ορισμένες χώρες, μεταξύ των οποίων και οι ΗΠΑ, στις οποίες το νερό φθοριώνεται ως προληπτικό μέτρο για την αντιμετώπιση της τερηδόνας. Ωστόσο, όταν οι επιστήμονες θέλησαν να διαπιστώσουν την ασφάλεια αυτής της πρακτικής, βρέθηκαν μπροστά σε εκπλήξεις: τα πειραματόζωα τα οποία ελάμβαναν μικρές δόσεις φθοριούχου νατρίου επί μακρόν (οι δόσεις ήταν αντίστοιχες με αυτές που λαμβάνουν οι άνθρωποι πίνοντας φθοριωμένο νερό διά βίου) έτειναν να έχουν μειωμένη οστική μάζα και κατ' επέκταση μειωμένη οστική ισχύ. Το φθοριούχο νάτριο βρέθηκε να αναστέλλει μια σειρά ορμονών και πιθανότατα η ορμονική διαταραχή είχε ως συνέπεια τη μειωμένη οστεογένεση.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More