8 Μαΐ 2011

65 χρόνια Cannes Festival (1946-2011)


Κάνοντας μια αναδρομή στις λαμπερές στιγμές της μεγαλύτερης γιορτής του ευρωπαϊκού κινηματογράφου, ένα συμπέρασμα βγαίνει: αν τα βραβεία Όσκαρ είναι το «ψωμί» του σινεμά, οι Κάννες είναι το «παντεσπάνι», όπως διαβάσαμε στο περιοδικό ΄Playboy΄.
Κρουαζέτ, 1946. Η πρώτη ολοκληρωμένη διοργάνωση του Φεστιβάλ των Καννών είναι γεγονός. Η προηγηθείσα απόπειρα του 1939, με πρόεδρο της επιτροπής τον Λουί Λιμιέρ και μόλις μία ταινία έτοιμη για προβολή, την Παναγία των Παρισίων του Γερμανού Γουίλιαμ Ντίτερλε, απέτυχε παταγωδώς, καθώς έπεσε πάνω στο ξέσπασμα του Β΄ Παγκόσμιου πολέμου. Οι Κάννες ανέκαθεν είχαν μια αίγλη παλιάς κοπής, πιο αρχοντική και σινεφίλ, λιγότερο φιγουρατζίδικη από την αμερικανιά των Όσκαρ. Κι αυτή είναι η αλήθεια. Γιατί, όπως και να το κάνουμε, αν είσαι mainstream σινεμάνιακ, δύσκολα θα επιλέξεις να δεις την «κουλτούρα» που πήρε το Χρυσό Φοίνικα.
Η κοσμικογράφος Έλσα Μάξγουελ με τον Κερκ Ντάγκλας. Η Σοφία Κόπολα στους ώμους του μπαμπά της.
Ο Μίκι Χάργκιτεϊ με τη σεξοβόμβα σύζυγό του Τζέιν Μάνσφιλντ φτάνουν στην Κρουαζέτ
και τα φλας παίρνουν φωτιά.

Χρόνο με το χρόνο, όμως, η αμερικανική απόβαση στα παράλια της Κυανής Ακτής αυξάνει επικίνδυνα, και δε μιλάμε μόνο σε επίπεδο καλεσμένων. Δες τι γίνεται φέτος στην κριτική επιτροπή. Πρόεδρος της επιτροπής ο Ρόμπερτ ντε Νίρο και μεταξύ των κριτών ο Τζουντ Λο και η Ούμα Θέρμαν, για να μην πούμε για την παράδοση της αμιγώς made in USA εκτός συναγωνισμού λίστας. Ωστόσο, όσο κι αν το Χόλιγουντ δανείζει λάμψη στους λιγότερο φωτογενείς Ευρωπαίους «συγγενείς», το κύρος που αποκτά αυτόματα κάποιος πατώντας με το ακριβό του υπόδημα στην προβλήτα της Γαλλικής Ριβιέρας είναι ένα είδος culture statement, σαν βουάρ, που λένε και οι Γάλλοι.
Highlights 2011 Στο πρόγραμμα του φετινού 64ου φεστιβάλ φιγουράρουν ταινίες πολλών αστέρων.


Οι πειρατές της καραϊβικής Η τέταρτη περιπέτεια του πολυαναμενόμενου blockbuster είναι ένα από τα φιλμ που θα παιχτούν εκτός συναγωνισμού στη φετινή διοργάνωση.
Melancholia Ο Λαρς φον Τρίερ στοιχηματίζει με ένα καθαρόαιμο δράμα και πρωταγωνιστές την Κίρστεν Ντανστ και Κίφερ Σάδερλαντ.


Midnight in Paris Ο «νέος» Γούντι Άλεν ανοίγει την αυλαία με όλα τα βλέμματα στραμμένα στην πρώτη κινηματογραφική εμφάνιση της κυρίας Μπρούνι-Σαρκοζί.
The skin Ι live in Είκοσι χρόνια μετά το Δέσε με ο αγαπημένος του φεστιβάλ Πέδρο Αλμοδόβαρ συναντά τον Αντόνιο Μπαντέρας και την παλιά του μούσα Μαρίσα Παρέδες.

Αναδημοσίευση από το τεύχος Μαΐου Νο185 του περιοδικού ΄Playboy΄.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More