13 Μαΐ 2011

Καφές εναντίον καρκίνου του μαστού;

Καφές εναντίον καρκίνου του μαστού;Η άφθονη κατανάλωση καφέ ίσως να προστατεύει από μια επιθετική μορφή του καρκίνου του μαστού, το ζήτημα όμως χρειάζεται περισσότερη διερεύνηση.



Λονδίνο 
Συνήθως η κατανάλωση καφέ δεν συνδέεται με κάτι καλό στις ιατρικές μελέτες, όμως μια έρευνα από τη Σουηδία έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα. Επιστήμονες του Ινστιτούτου Καρολίνσκα στη Στοκχόλμη διαπίστωσαν ότι, τουλάχιστον σε μια μελέτη τους, οι γυναίκες που πίνουν πολύ καφέ αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να παρουσιάσουν έναν επιθετικό τύπο καρκίνου του μαστού ο οποίος είναι γνωστός ως καρκίνος
αρνητικός στους υποδοχείς οιστρογόνων.
Τόσο οι ίδιοι οι ερευνητές όσο και άλλοι ειδικοί στον καρκίνο προειδοποιούν ωστόσο ότι το αποτέλεσμα χρήζει περαιτέρω επιβεβαίωσης. Ολοι τονίζουν ότι, προτού το «ρίξουν» στον κατά τα άλλα βεβαρυμένο από την άποψη των παρενεργειών καφέ με την ελπίδα αποτροπής του καρκίνου οι γυναίκες θα ήταν καλύτερο να ακολουθούν έναν υγιεινό τρόπο ζωής που θα θωρακίζει τον οργανισμό τους απέναντι σε κάθε ασθένεια.
Πέντε φλιτζάνια την ημέρα
Οι ερευνητές του Ινστιτούτου Καρολίνσκα βασίζουν τα συμπεράσματά τους σε μια έρευνα που διεξήχθη σε σχεδόν 6.000 γυναίκες και έδειξε ότι όσες έπιναν περισσότερα από πέντε φλιτζάνια καφέ την ημέρα παρουσίαζαν κατά 50% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν το συγκεκριμένο τύπο καρκίνου.
Στο πλαίσιο της έρευνας, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Breast Cancer Research», οι εθελόντριες _ γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, κάποιες εκ των οποίων με καρκίνο του μαστού _ απάντησαν σε ένα ερωτηματολόγιο σχετικά με τον τρόπο ζωής τους και την κατανάλωση καφέ. Οι απαντήσεις αποκάλυψαν μια σύνδεση της μεγαλύτερης κατανάλωσης καφέ με τον μικρότερο κίνδυνο καρκίνου.
«Το αποτέλεσμα μας εξέπληξε, ήταν όμως ξεκάθαρο» δήλωσε ο καθηγητής Περ Χαλ, επικεφαλής της μελέτης. «Όταν το εξετάσαμε καλύτερα η πιο επιθετική μορφή καρκίνου _ ο αρνητικός στους υποδοχείς οιστρογόνων _ εμφανιζόταν μειωμένη κατά περισσότερο από το μισό».
Κενά και ασάφειες
Η μέθοδος εξαγωγής των συμπερασμάτων αφήνει ωστόσο πολλά κενά. Κατ’ αρχήν η μελέτη βασίζεται στα όσα δήλωσαν οι εθελόντριες σχετικά με τις ποσότητες καφέ που έπιναν χωρίς να υπάρχει τρόπος επιβεβαίωσής τους και χωρίς να ξεκαθαρίζεται το είδος του καφέ _ π.χ. φίλτρου, εσπρέσο, καπουτσίνο;
Επίσης από τη συγκεκριμένη μελέτη δεν μπορεί να εξακριβωθεί γιατί ο καφές ενδέχεται να έχει αυτές τις συνέπειες. «Δεν γνωρίζουμε τι μπορεί να βρίσκεται πίσω από αυτή τη σύνδεση του καφέ με τον καρκίνο» εξήγησε ο κ. Χαλ. «Υπάρχουν τόσα πολλά συστατικά στον καφέ, οποιοδήποτε από αυτά θα μπορούσε να έχει αυτές τις συνέπειες».
Ο καθηγητής και οι συνεργάτες του σκοπεύουν να διερευνήσουν το ζήτημα στο μέλλον. Εως τότε όμως τόνισαν ότι δεν θα συμβούλευαν σε καμία περίπτωση τις γυναίκες να αυξήσουν την κατανάλωση καφέ.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More