Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

19 Νοε 2011

ένα λάθος κόμμα ...

"Ένα λάθος κόμμα μπορεί να σου χαλάσει όλη τη σύνταξη, μας έλεγε o  δάσκαλος  στο  σχολείο. 
Τώρα κατάλαβα ότι δεν εννοούσε προφανώς τα γραπτά."
 Κάποιοι συνέχιζαν  να κάνουν  το  ίδιο  λάθος  και  σύνταξη τέλος.
 Αφού οι  ανόητοι δεν  ήξεραν  δεν  ρώταγαν  τουλάχιστο . Ας  πρόσεχαμε γιατί  πήρε  όλους  η  μπάλα !!
                                                                                '' Δικαιόπολις ''

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ


·         Το Πολυτεχνείο είναι κορυφαία πράξη αντίστασης του φοιτητικού κινήματος όχι μόνο εναντίον της χούντας, αλλά και εναντίον της Αμερικανοκρατίας που είχε επιβάλει και στηρίξει την Απριλιανή  δικτατορία. Ταυτόχρονα  με το διαχρονικό σύνθημα «ψωμί- παιδεία- ελευθερία» το  φοιτητικό  κίνημα εξέφραζε το βαθύ πόθο του Ελληνικού λαού για εθνική         και κοινωνική απελευθέρωση από τα δεσμά της εξάρτησης,  στα οποία είχαν καταδικάσει             το λαό  μας οι   «προστάτες» μας  και η δικτατορία του κεφαλαίου. Τις τραγικές συνέπειες της οικονομικής εξάρτησης ο λαός  τις υφίσταται ακόμη περισσότερο σήμερα και το τωρινό  αίτημα ενάντια στην πολιτική των μνημονίων:  Ψωμί-παιδεία- ελευθερία, η χούντα δεν τελείωσε το 73,  συνδέει  τη γενιά του Πολυτεχνείου με τη νέα γενιά του σήμερα, που βιώνει την πείνα ,την εργασιακή ανασφάλεια ή ανεργία των γονιών της, σχολεία χωρίς  βιβλία, χωρίς θέρμανση.

15 Νοε 2011

Στα... αζήτητα 200 χιλ. επιδοτούμενες θέσεις εργασίας του ΟΑΕΔ


Της Ρούλας Σαλούρου

Την ώρα που η ανεργία ξεπερνά κάθε πρόβλεψη και εκτινάσσεται σε ποσοστά άνω του 18%, τουλάχιστον 200.000 επιδοτούμενες θέσεις κατάρτισης και απασχόλησης του ΟΑΕΔ παραμένουν στα αζήτητα, αφού οι εργοδότες αδυνατούν πλέον όχι μόνο να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας (εξού και μειώνεται δραματικά η απασχόληση) αλλά και να απορροφήσουν τους κραδασμούς της ύφεσης, με τη δέσμευση να μην προχωρήσουν σε απολύσεις, και να επιδοτηθούν έτσι, για το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών. Παράλληλα, οι νέοι αλλά και οι ελεύθεροι επαγγελματίες δεν ρισκάρουν να ανοίξουν τη δική τους επιχείρηση, με αποτέλεσμα προγράμματα του Οργανισμού να μένουν αναξιοποίητα.
 
Έτσι, η απορρόφηση των προγραμμάτων που υλοποιεί ο ΟΑΕΔ, πέφτει, αφού οι επιχειρήσεις δεν μπορούν πλέον να δεσμευθούν πως θα διατηρήσουν τον αριθμό των εργαζομένων τους, προκειμένου να ενταχθούν στις υλοποιούμενες δράσεις. Τον τελευταίο καιρό μάλιστα, παρατηρείται το φαινόμενο επιχειρήσεις που έχουν ήδη ενταχθεί στη κορωνίδα των προγραμμάτων, αυτό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών, να προχωρούν σε μείωση του προσωπικού τους. Αποτέλεσμα αυτού, είναι να καλούνται από τον Οργανισμό να καταβάλλουν όλο το ποσό που αντιστοιχεί στις επιδοτούμενες εισφορές, που για το σύνολο του προγράμματος υπολογίζεται σε περίπου 1 δισ. ευρώ.
 

Διαλύει την καλλιτεχνική εκπαίδευση η κυβέρνηση.


Η καλλιτεχνική εκπαίδευση βρίσκεται αντιμέτωπη με μια απαράδεκτη μεθόδευση, που οδηγεί στον πλήρη εξοστρακισμό και τη γενική έξωση των Καλλιτεχνικών μαθημάτων (Εικαστικά, Ελεύθερο Σχέδιο και Γραμμικό Σχέδιο, Ιστορία Τέχνης) από το λεγόμενο «Νέο Λύκειο».
Φέτος τα μαθήματα αυτά παύουν να διδάσκονται στην Α΄ Λυκείου, και από του χρόνου με βάση τα νέα προγράμματα και διαγράμματα εξαλείφεται πλήρως η διδασκαλία τους και από τις τρεις τάξεις του Λυκείου.
Αυτό καταρρίπτει εξόφθαλμα τις διακηρύξεις του ΥΠΕΠΘ περί του «Νέου Λυκείου» σύμφωνα με τις οποίες μεταξύ άλλων «Στις (Β΄ και Γ΄ Λυκείου, στους μαθητές παρέχεται εντός του κυρίως προγράμματος του σχολείου η δυνατότητα παρακολούθησης επιπλέον διδακτικών ωρών σε επιλεγόμενα μαθήματα (μαθήματα εμβάθυνσης) με βάση τις ανάγκες τους για την εισαγωγή στα Πανεπιστήμια και ΤΕΙ» (!)     

14 Νοε 2011

ΟΥΣΤ!!!! Το ΠΑΣΟΚ στην κυβέρνηση και ο ΛΑΟΣ στην εξουσία


Ο Καρατζαφέρης με Παπανδρέου και ΠαπούλιαΤριάντα χρόνια μετά τη σύλληψή του το προεκλογικό σλόγκαν που σημάδεψε τη νίκη του ΠΑΣΟΚ το 1981 γίνεται σήμερα πραγματικότητα ελαφρά μεταλλαγμένο: «Το ΠΑΣΟΚ στη (συγ)κυβέρνηση, ο ΛΑΟΣ στην εξουσία».Η σοβαρότερη παράπλευρη απώλεια της διακυβέρνησης Παπαδήμου σημειώθηκε πριν καν ορκιστεί το νέο σχήμα. Το κόμμα του κ. Καρατζαφέρη δεν είναι βέβαια το πρώτο κόμμα της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς που αναλαμβάνει κυβερνητικές ευθύνες στο πλαίσιο συμμαχικής κυβέρνησης. Εκείνο που συμβαίνει πρώτη φορά είναι ότι τα δύο μεγάλα κόμματα κάλεσαν το ΛΑΟΣ για κυβερνητική συνεργασία χωρίς να έχουν ανάγκη τις ψήφους των βουλευτών του, μόνο και μόνο επειδή ήθελαν να δώσουν την παραπλανητική εντύπωση ότι δεν πρόκειται για δικομματική συνεννόηση.

13 Νοε 2011

Πυρά, Γυναίκες, Θάλασσα


Πριν από μισό αιώνα ακριβώς οΈρνεστ Χέμινγουεϊ έσπασε το καλούπι του αρχετυπικού αρσενικού σελέμπριτι, όπως διαβάσαμε στις σελίδες του περιοδικού ΄Playboy΄.

Η 50ή επέτειος του θανάτου του «Papa» στάθηκε αφορμή για εκατοντάδες φρέσκα αφιερώματα στη much bigger than life ζωή του. Και στο έργο του αναπόφευκτα, αλλά κατά βάση στη ζωή του. Στις περιπέτειες, στα ταξίδια, στα κυνήγια, στους πολέμους, στους παρ΄ ολίγον θανάσιμους τραυματισμούς, στις συζύγους, στις ερωμένες, στα dry martini, στην καραμπίνα, στην τελευταία σφαίρα. 
Σε όλα αυτά τα εντυπωσιακά ωραία που τώρα πια μας οδηγούν σε μια πολύ θλιβερή διαπίστωση: δεν τους φτιάχνουν πια έτσι. Ούτε τους συγγραφείς, αλλά κυρίως ούτε τους άντρες. Έρνεστ Χέμινγουεϊ δεν πρόκειται να ξαναδούμε ανάμεσά μας, για τον ίδιο λόγο που δεν πρόκειται να δούμε και μονόκερους να τριποδίζουν στα πάρκα. Και οι δύο ανήκουν στους θρύλους που τρέφονται αποκλειστικά με παρθενιές.

Ο Έρνεστ Χέμινγουεϊ ήταν ο πρώτος Αμερικανός που τραυματίστηκε στον Α΄ Παγκόσμιο πόλεμο. Μπορεί και να μην ήταν, αλλά έτσι έγραψε η ιστορία και η προσωπική του μυθολογία. Στα 1918 δοκίμασε να καταταγεί στο στρατό των ΗΠΑ. Δεν τον δέχτηκαν γιατί είχε προβλήματα όρασης, οπότε γράφτηκε εθελοντικά στον Ερυθρό Σταυρό. Έφυγε αμέσως για την Ευρώπη, έφτασε στο Παρίσι τις μέρες που η πόλη βομβαρδιζόταν από τους Γερμανούς και ένα μήνα

Το προφίλ της μετανάστευσης σε σχέση με την καταναγκαστική εργασία


Η οικονομική κρίση, αυξάνει και βαθαίνει την εκμετάλλευση φτωχών και πεινασμένων ανθρώπων. Η καταναγκαστική εργασία είναι παρούσα στη χώρα τόσο για τους Ελληνες όσο και για τους μετανάστες. Οι Ελληνες εργοδότες αποκρύπτουν την ύπαρξη απασχόλησης μεταναστών στους τόπους δουλειάς.
Για ποιους λόγους εγκαταλείψατε τη χώρα σας;Για ποιους λόγους εγκαταλείψατε τη χώρα σας;Ετσι στοιβάζουν τους μετανάστες που εκμεταλλεύονται, σε αποθήκες και υπόγεια. Παράλληλα ο φόβος και η καχυποψία των ίδιων να δώσουν πληροφορίες, που θεωρούν ότι μπορούν να τους βλάψουν, επαυξάνουν τη δυσκολία προσδιορισμού του μεγέθους του δείγματος.
Τα στοιχεία προέκυψαν από έρευνα που εκπόνησε το Κέντρο Έρευνας Γυναικείων Θεμάτων και παρουσιάστηκαν το Σάββατο στην Ευρωπαϊκή ημερίδα που διοργάνωσαν το "Κέντρο", με το Ινστιτούτο Ισότητας και την Ευξεινη Πολιτεία με θέμα: "Trafficking–παράνομη διακίνηση και καταναγκαστική εργασία γυναικών και παιδιών" Παρουσιάστηκαν στοιχεία από Ελλάδα, Γερμανία, Λιθουανία, Ην.Βασίλειο και Τουρκία.

ΚΑΜΙΑ ΑΝΟΧΗ ΣΤΗ ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ΜΝΗΜΟΝΙΟΥ ΚΑΙ ΤΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ


Η νέα συγκυβέρνηση, που διαμορφώθηκε ερήμην της θέλησης του λαού, αποτελεί επιλογήτων δανειστών της τρόικας και του ντόπιου κατεστημένου με μοναδικό στόχο την υποταγή των εργαζομένων και της κοινωνίας στην καταστροφική και αδιέξοδη πολιτική του μημονίου.
Η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέρρευσε, επειδή απονομιμοποιήθηκε στη συνείδηση των εργαζομένων και του λαού, κάτω από τους αγώνες των εργαζομένων και της κοινωνίας.
Η Κυβέρνηση που τη διαδέχεται, αποτελεί επιλογή που προετοιμαζόταν εδώ και καιρό, φιλοδοξώντας ότι ετσι μπορούν να απορροφήσουν την ένταση και τη λαϊκή δυσαρέσκεια.
Η νέα κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον τραπεζίτη κο. Παπαδήμο, αποτελεί μια συνειδητή επιλογή ανασυγκρότησης του αστικού – μνημονιακού μπλοκ, με την παρέμβαση θεσμικών και εξωθεσμικών παραγόντων από το εξωτερικό και το εσωτερικό της χώρας.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More