Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

24 Μαρ 2012

Μπακαλιάρος σκορδαλιά- Η συνταγή της κυριακής

">Την ημέρα της 25ης Μαρτίου οι Έλληνες τρώνε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Μετά την παρέλαση, η οικογένεια μαζεύεται στο σπίτι ή σε κάποια ταβέρνα και τρώνε μπακαλιάρο με σκορδαλιά.
Μία πολύ νόστιμη και σπιτική συνταγή για μπακαλιάρο με σκορδαλιά δίνεται παρακάτω:

Υλικά:
Ένα κιλό μπακαλιάρο (Αλμυρισμένο)
Κουρκούτι (Αλεύρι με νερό)

Πέντε με έξι σκελίδες σκόρδο
Ένα κιλό πατάτες
Αλάτι, ελαιόλαδο, ξύδι
Μία κουταλιά μπέικιν

Εκτέλεση της συνταγής:
Για το κουρκούτι:

Γιατί σήμερα τρώμε βακαλάο και όχι άλλο ψάρι;


H ιστορία του εθνικού μας φαγητού

Το εθνικό μας φαγητό για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου είναι ο μπακαλιάρος υγράλατος με σκορδαλιά. Πώς, όμως, καθιερώθηκε αυτό το έθιμο και πως ενσωματώθηκε στις διατροφικές μας συνήθειες ο μπακαλιάρος ή αλλιώς βακαλάος; Η ιστορία του μπακαλιάρου ξεκινά με την εποχή των Βίκινγκς, όπου πρωτοεμφανίστηκε σαν εμπορικό προϊόν περί το 800 μ.Χ..

Μάλιστα, λέγεται ότι κυνηγώντας βακαλάους οι Βίκινγκς ανακάλυψαν κατά λάθος τον «νέο κόσμο». Τη σκυτάλη από αυτούς πήραν οι Βάσκοι ψαράδες, οι οποίοι ξεκίνησαν το εμπόριο του μπακαλιάρου από το Μεσαίωνα και οδηγήθηκαν στο πάστωμα του, μέσα από το οποίο πέτυχαν πρώτον, να έχουν φαγητό που διατηρείται στα μακρινά τους ταξίδια και δεύτερον, βρήκαν μια τροφή νηστίσιμη, αλλά και φθηνή για το λαό της Ισπανίας.

Κωνσταντίνος Κανάρης: Ο Μπουρλοτιέρης του 1821


Ο Κωνσταντίνος Κανάρης αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους ήρωες της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821 κατορθώνοντας μέσω της πυρπόλησης της Τουρκικής Ναυαρχίδας να προκαλέσει τον θαυμασμό ολόκληρης της Ευρώπης για τη μικρή κουκίδα επάνω στο χάρτη με το όνομα Ελλάδα που αντιμαχόταν τον τουρκικό ζυγό.

Παρά τις αντιπαραθέσεις για τον τόπο καταγωγής του αν πρόκειται για την Πάργα ή τα Ψαρά, ο Κανάρης έχει μείνει στην ιστορία ως βέρος Ψαριανός μιας και όλη του η δράση είναι συνδεδεμένη με το νησί ενώ και η οικογένειά του έμεινε και αναπτύχθηκε στα Ψαρά.

23 Μαρ 2012

Oι Αντιδήμαρχοι θα βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες στις παρακάτω ώρες.


Ενημερώνουμε τους κατοίκους του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου ότι από 26 Μαρτίου 2012 οι Αντιδήμαρχοι θα βρίσκονται στις Δημοτικές Ενότητες τις μέρες και ώρες που αναφέρονται στο παρακάτω πίνακα.

ΔΕΥΤΕΡΑ
Καρατσόλης Παντελής
Υπεύθυνος για θέματα αγροτικής Ανάπτυξης και Διοικητικών Υπηρεσιών


ΚΑΤΟΧΗ     8.30 πμ έως 11:00 πμ


ΝΕΟΧΩΡΙ  11:00 πμ έως 13.00 μμ


ΑΙΤΩΛΙΚΟ  13:00 πμ έως 14:00 μμ




ΤΡΙΤΗ

Χονδρός Νίκος
Υπεύθυνος για θέματα Ποιότητας Ζωής


ΚΑΤΟΧΗ  8.30 πμ έως 11:00 πμ


ΝΕΟΧΩΡΙ  11:00 πμ έως 13.00 μμ


ΑΙΤΩΛΙΚΟ   13:00 πμ έως 14:00 μμ

ΤΕΤΑΡΤΗ

Κοταντάκης Δημήτριος

Υπεύθυνος Τεχνικών Υπηρεσιών και Έργων


ΚΑΤΟΧΗ  8.30 πμ έως 11:00 πμ


ΝΕΟΧΩΡΙ  11:00 πμ έως 13.00 μμ


ΑΙΤΩΛΙΚΟ   13:00 πμ έως 14:00 μμ
ΠΕΜΠΤΗ
Νούλας Παναγιώτης

Υπεύθυνος Οικονομικών


ΚΑΤΟΧΗ  8.30 πμ έως 11:00 πμ


ΝΕΟΧΩΡΙ  11:00 πμ έως 13.00 μμ


ΑΙΤΩΛΙΚΟ   13:00 πμ έως 14:00 μμ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Φούντα Μαρία

Υπεύθυνη θέματων Υγείας και Πρόνοιας


ΚΑΤΟΧΗ  8.30 πμ έως 11:00 πμ


ΝΕΟΧΩΡΙ  11:00 πμ έως 13.00 μμ


ΑΙΤΩΛΙΚΟ   13:00 πμ έως 14:00 μμ

                                                           

Βρες τώρα δουλειά στην Ε.Ε.


Της Δήμητρας Καδδά

Ο αριθμός των ανέργων στην Ελλάδα έχει ξεπεράσει κάθε ρεκόρ αλλά οι αγγελίες για θέσεις εργασίας σε άλλα κράτη της ΕΕ είναι ακόμη πιο πολλές: Ο λόγος για 1.413.174 αγγελίες επιχειρήσεων για αναζήτηση εργαζομένων που φιλοξενεί το δίκτυο εύρεσης απασχόλησης ανά την ΕΕ, το Eures. 
Το δίκτυο χρησιμοποιείται εδώ και πολύ καιρό, και με μεγάλη επιτυχία, από ανέργους της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και άλλων κρατών με μεγάλους τριγμούς στην αγορά εργασίας. Στην Ελλάδα, μόνο τους τελευταίους μήνες άρχισε να έχει μεγάλη.. ζήτηση αναφέρουν στελέχη της ΕΕ που εργάζονται σε αυτό. 
Εξηγούν ότι έχει αποτέλεσμα, αρκεί ο ενδιαφερόμενος να ξέρει τι ζητάει: πρέπει να ψάχνει δουλειά σε ένα κράτος του οποίου ξέρει τη γλώσσα (εκτός αν πρόκειται για θέση ανειδίκευτου εργάτη οπότε ίσως γίνει αποδεκτός και με επαρκή γνώση αγγλικών). Θα πρέπει να έχει και τα απαιτούμενα προσόντα.

Ζηλεύω


Του Γιώργου Καισάριου
Στις 12 Μαρτίου ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης Michael Bloomberg υπόγραψε νομοθεσία που υποχρεώνει όλες τις υπηρεσίες της πόλης της Νέας Υόρκης που παράγουν οποιοδήποτε δεδομένο, να το κάνουν διαθέσιμο στους πολίτες με έναν εύκολο τρόπο.
Ουσιαστικά και κυριολεκτικά, οι πολίτες της Νέας Υόρκης θα έχουν πρόσβαση στα δεδομένα που κινούν την πόλη τους.
Σχεδόν κάθε υπηρεσία της πόλης θα έχει κάποιο είδος API για να μπορούν προγραμματιστές να φτιάξουν υπηρεσίες και apps που θα προσφέρουν ενημέρωση βασιζόμενες στις υπηρεσίες που προσφέρει η πόλη της Νέας Υόρκης.
Ο δήμαρχος Michael Bloomberg θέλει η πόλη να πρωτοπορήσει στην καινοτομία και στη διαφάνεια.

Εγκαίνια έκθεσης "Η ΕΞΟΔΟΣ ΣΤΗ ΔΙΕΞΟΔΟ"


 Αγαπητοί μας φίλοι
Η  "Διέξοδος" ανοίγει την αυλαία των Γιορτών Εξόδου 2012 του Δήμου της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου, εγκαινιάζοντας μια μεγάλη  έκθεση με τον τίτλο Η ΕΞΟΔΟΣ στη "Διέξοδο".
Πρόκειται για μια  ιστορική  - εικαστική έκθεση με  600  τεκμήρια και κειμήλια,  που  θα προσφέρει στους επισκέπτες της ένα ενδιαφέρον ταξίδι  στην ίδια την Ιστορία . Ένα ταξίδι  που ξεκινάει στις αρχές του 19ου αιώνα και ακολουθώντας  τις δραματικές στιγμές της  Επανάστασης και της Εξόδου συνεχίζει  στην μετεπαναστατική περίοδο που η Ελλάδα αναγεννάται φθάνοντας στις αρχές του 20ου αιώνα.
Η παρουσία σας στο ξεκίνημα της έκθεσης που θα γίνει το Σάββατο 24 Μαρτίου στις 8 το βράδυ θα  αποτελέσει για μας ιδιαίτερη τιμή και θα μας δώσει ξεχωριστή χαρά.
Διάρκεια έκθεσης: 24 Μαρτίου - 5 Μαΐου 

Στα τεκμήρια διαβίωσης σοφίτες, πατάρια και υπόγεια


Σοφίτες, πατάρια και υπόγεια τα οποία νομιμοποιήθηκαν με το νόμο περί αυθαιρέτων (ν.4014/2011) θα μετράνε στα τεκμήρια διαβίωσης ως βοηθητικοί χώροι με 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο, όπως ορίζεται στο άρθρο 321 του νομοσχεδίου του υπουργείου Ανάπτυξης που κατατέθηκε την Πέμπτη στη Βουλή.
Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης των υπογείων, των παταριών και των σοφιτών των οποίων η αλλαγή χρήσης νομιμοποιήθηκε με το ν.4014/2011 ορίζεται σε ποσό ίδιο με αυτό που ισχύει για τους βοηθητικούς χώρους κύριας κατοικίας.
Το ποσό αυτό ανέρχεται στα 40 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο και αντιστοιχεί στο μισό του ποσού της αντικειμενικής δαπάνης που ισχύει για τους κύριους χώρους κύριας κατοικίας.

Ακόμα, προβλέπεται:
 

22 Μαρ 2012

Πρόγραμμα Εορτασμού 186ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων



Πρόγραμμα
Εορτασμού 186ης Επετείου της Εξόδου της Ηρωικής Φρουράς των Ελεύθερων Πολιορκημένων

Παρασκευή 6 Απριλίου
Γενικός σημαιοστολισμός της Ιεράς Πόλεως.
Εορταστικές εκδηλώσεις σε Τ.Ε.Ι., Λύκεια, Γυμνάσια και Δημοτικά Σχολεία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
9:30 π.μ. «ΣΕΛΙΔΕΣ ΛΕΥΤΕΡΙΑΣ ΕΣ ΓΗΝ ΕΝΑΛΙΑΝ ΚΥΠΡΟΝ»
Θεατρική παράσταση από το 2ο Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας.
Τελετή Διδυμοποίησης του 1ου Γυμνασίου (Παλαμαϊκή Σχολή) της Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με το 2ο Περιφερειακό Γυμνάσιο Λευκωσίας - Κύπρου.
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
11:00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο των Ηρώων από σπουδαστές και μαθητές.
5:30 μ.μ. Τελετή Διδυμοποίησης του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με τον Δήμο Αμμοχώστου Κύπρου.
Εκδήλωση για την Αμμόχωστο.
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Α. Κατσούλη.
Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Μόρφου κ. Χαράλαμπο Πίττα.
Σύντομες εισηγήσεις από τον κ. Ανδρέα Ι. Βοσκό, Ομότιμο Καθηγητή του πανεπιστημίου Αθηνών με θέμα: «Η Αμμόχωστος του Θρύλου και της Ιστορίας (από τον Τεύκρο στον Ονήσιλο, τον Ευαγόρα και τον Νικοκρέοντα)», και τον κ. Κυριάκο Χαραλαμπίδη, ποιητή με θέμα: «Αμμόχωστος Βασιλεύουσα».
Ομιλία από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου κ. Αλέξη Γαλανό, Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου και πρώην Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων
της Κύπρου.
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
7:30 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων.
Κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, Συλλόγους, Οργανώσεις και Φορείς Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
ΤΙΜΗΤΙΚΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ
ΣΤΟΥΣ ΚΥΠΡΙΟΥΣ ΗΡΩΕΣ
8:00 μ.μ. Η Ιερά Πόλις του Μεσολογγίου τιμά την 186η επέτειο του ηρωικού θανάτου  των Κυπρίων αγωνιστών.
Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Α. Κατσούλη.
Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Κύπρου στην Ελλάδα κ. Ιωσήφ Ιωσήφ.
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Μόρφου κ. Χαράλαμπο Πίττα.
Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Αμμοχώστου και Πρόεδρο της Ένωσης Δήμων Κύπρου κ. Αλέξη Γαλανό.
Τιμητικές διακρίσεις στον Κύπριο Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Ανδρέα Ι. Βοσκό και στον Κύπριο ποιητή κ. Κυριάκο Χαραλαμπίδη.
9:15 μ.μ. Τελική πρόβα της αναπαράστασης της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη. Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου
Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα. (Κήπος Ηρώων)

Σάββατο 7 Απριλίου
10:00-11:00 π.μ. Υποδοχή Εκπροσώπων Ξένων Κρατών και Εκπροσώπου της Κυβέρνησης.
11:15 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο των Ηρώων.
Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Εκπροσώπους Ξένων Κρατών, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Τιμώμενη χώρα η Κύπρος.
12:00 μ. Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ των Ρωγών από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
Εκκίνηση 30ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πάτρα - Μεσολόγγι.
12:20 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ, τιμώντας την 186η επέτειο του μαρτυρικού και ηρωικού του θανάτου.
Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39
Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
12:30 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος τιμώντας την 188η επέτειο του θανάτου του.
Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
12:40 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού φιλέλληνα Ιωάννη - Ιακώβου Μάγερ τιμώντας την 186η επέτειο του ηρωικού θανάτου του.
Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, το Δήμαρχο του Schofflisdorf και το
Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
12:45 μ.μ. 4η Συνάντηση των Απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
Ομιλία από τον Στρατηγό ε. α. και συγγραφέα κ. Νικόλαο Κολόμβα με θέμα: «Οι Διαδρομές της Φρουράς του Μεσολογγίου μετά την Έξοδο».
Απονομή βραβείων για τον διαγωνισμό με θέμα: «Τι θυμόμαστε ακόμη από τις Πολιορκίες και την Έξοδο του Μεσολογγίου και τα άλλα σημαντικά γεγονότα που
έγιναν στην περιοχή-Ζυγό, Αιτωλικό, Λεσίνι κλπ.».
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Ελεύθεροι Πολιορκημένοι - Αδελφότητα Απογόνων.
2:15 μ.μ. Γεύμα στους Εκπροσώπους Ξένων Κρατών από το Δήμο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
4:30 μ.μ Εκκίνηση του 66ου Δρόμου Θυσίας από το ιστορικό μοναστήρι του Αγίου Συμεών.
6:30 μ.μ. Απονομή επάθλων στους νικητές του 30ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πάτρα - Μεσολόγγι.
Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης
7:00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος, στον οποίο θα χοροστατήσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Αιτωλίας
και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμάς.
7:30 μ.μ. Πέρας προσέλευσης Επισήμων.
8:00 μ.μ. Εκκίνηση πομπής από το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, την Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, τις
Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, την Ακαδημία Αθηνών, Εκπρόσωπο Α.Ε.Ι., το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Πανηγυρικός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Α. Κατσούλη.
Αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη.
Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
10:30 μ.μ. Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων. (Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

Κυριακή 8 Απριλίου
6:30 π.μ. Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών της Ιεράς Πόλεως.
7:00 π.μ. Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
10:45 π.μ. Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνα-
νίας κ.κ. Κοσμά.
11:00 π.μ. Εκκίνηση πομπής από το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.
Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.
Το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», από τη Σοπράνο Ιωάννα Εμμανουήλ - Αποστολάκου, Πτυχιούχο Μονωδίας και μέλος της χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Συμμετέχει η Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
Βράβευση των νικητών του 66ου Δρόμου Θυσίας.
2:00 μ.μ. Επίσημο γεύμα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. (Ιδιαίτερη Πρόσκληση)
6:30 μ.μ. Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.
Υποστολή της Σημαίας στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.__

Συνέντευξη Τύπου του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 186ης επετείου της Εξόδου της ηρωικής Φρουράς ων Ελευθέρων Πολιορκημένων.

Συνέντευξη τύπου δόθηκε από τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη και τον Πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Δήμου ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Καββάγια Αριστείδη για τις εκδηλώσεις εορτασμού της 186ης επετείου της Εξόδου της ηρωικής Φρουράς των Ελευθέρων Πολιορκημένων.
Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης ανέφερε πως σκοπός της Δημοτικής Αρχής είναι κάθε εορτασμός της επετείου της Εξόδου να έχει ένα συγκεκριμένο περιεχόμενο και έχει να κάνει με στοιχειά των εξοδιτων που είτε δεν έχουν αναδειχθεί ή έχουν αναδειχθεί εν μέρει. Για αυτό οι φετινές εορτές εξόδου είναι αφιερωμένες στο ρόλο των γυναικών οι οποίες μόχθησαν και πολέμησαν στις τρεις πολιορκίες και θυσιάστηκαν στην έξοδο.

Τέτοιοι πολιτικοί ας μην έρχονται κ. Παπούλια!

Ο κ. Παπούλιας  δεν θα παραβρεθεί στο Μεσολόγγι φέτος για τον εορτασμό της 186ης επετείου της ηρωικής εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων. Πιθανότατα η άρνηση του έγκειται στις αντιδράσεις όλου του ελληνικού λάου προς  τους πολιτικούς σαν τον κ. Παπούλια που μετά από τόσα χρόνια κακοδιαχείρισης δεν έχουν το σθένος να κάνουν αυτοκριτική. Η αλήθεια είναι ότι όσο ο κ. Παπούλιας, δεν συνειδητοποιεί την πραγματικότητα, τόσο θα δέχεται περισσότερες αποδοκιμασίες. Όσο για το παρελθόν, ας βγει να κάνει την αυτοκριτική του. Να πει στον κόσμο ότι οι κυβερνήσεις του Ανδρέα, ήταν οι πλέον καταστροφικές στην μεταπολιτευτική ιστορία και φυσικά να κάνει το αυτονόητο σαν πρόεδρος της δημοκρατίας!
Το ένδοξο και ηρωικό Μεσολόγγι κ. Παπουλια σας ευχαριστεί που καταλάβατε φέτος ότι αυτή η πόλη πρέπει να τιμάτε από πραγματικούς πολιτικούς!
Όταν ο Παπούλιας έκανε βουτιές με την Λιάνη

H ΔΗΜΟΣΙΑ ΥΓΕΙΑ ΣΤΑ ΠΡΟΘΥΡΑ ΤΗΣ ΕΞΑΘΛΙΩΣΗΣ


Κώστας  Κούστας 
Όλοι  γνωρίζουμε και  βιώνουμε  καθημερινά  τις  επιπτώσεις  των  μνημονιακών  νεοφιλελεύθερων  πολιτικών  στον  τομέα  της  παιδείας  ως  εκπαιδευτικοί . Όμως  η  ίδια  και  χειρότερη  κατάσταση   είναι  στον  τομέα  της  δημόσιας υγείας  που  χειροτερεύει   σε  καθημερινή  βάση με ρυθμούς γεωμετρικής προόδου.
Η τελευταία απόφαση του Πανελλήνιου Ιατρικού  Συλλόγου  μαζί  με   τα προβλήματα των  ιατρών ,  περιγράφει  ανάγλυφα  την κατάσταση  αλλά  είναι  και διάφανα  αποκαλυπτικές   χωρίς  να   επιδέχονται  καμιά  αμφισβήτηση.
Ακόμα  και  όσοι δεν  είναι γιατροί, όλοι οι  συνάδελφοι  εκπαιδευτικοί  ,αλλά  και συμπολίτες μας  από  Αστακό  έως  και  Ναύπακτο  έχει σημασία να  ενημερωθούν  και  να  μπουν  σε  διαδικασία  εγρήγορσης  για  να  υπερασπιστούμε  μαζί  τον  δημόσιο  χαραχτήρα  της  υγειονομικής  περίθαλψης  που  με  το  μνημονιακό  τερατούργημα  που   λέγεται   ΕΟΠΥΥ   ξεθεμελιώνει   ότι  έχει   απομείνει  από  τη  δημόσια  και  δωρεάν  υγεία.
Η υγεία, ιδιαίτερα η  δημόσια  υγεία, δεν αφορά μόνο τους υγειονομικούς, αλλά ολόκληρο  τον  ελληνικό λαό  αλλά  και  την  κοινωνία  της  περιοχής  μας  αφού  με την  ψήφιση  του   4052/2012  από  την  συγκυβέρνηση  ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ. και  ΛΑΟΣ δίνεται η  χαριστική  βολή   του  Νοσοκομείου  Μεσολογγίου  καθώς  και   των  κέντρων  υγείας  που  υποβαθμίζονται  μέχρι  απόλυτης  διάλυσης  .Με   την  απόφαση  84627 /2011  αποτελεί  συνδεόμενο Νοσοκομείο με  αυτό  του  Αγρινίου.

Αντίσταση στην ψυχική καταστροφή

Χρῆστος Γιανναρᾶς

H στέρηση, η φτώχεια, το φάσμα της πείνας δύσκολα συμβιβάζονται με τη νηφαλιότητα, την ορθοβουλία, τις ψύχραιμες αξιολογήσεις. Oταν δεν υπάρχει πια μισθός ή ο μισθός εξαντλείται σε ελάχιστες μέρες και οι υπόλοιπες του μήνα ξημερώνουν σαν απειλή, δεν υπάρχει μυαλό για διαφορετικά ενδιαφέροντα, για ποιοτικές ενασχολήσεις. Tο μαρτύριο του άνεργου, του χαμηλόμισθου, του βάναυσα τσακισμένου συνταξιούχου είναι η τέλεια ανημπόρια του να ασχοληθεί με ό, τι ομορφαίνει τη ζωή – να διαβάσει, να ακούσει μουσική, να χαρεί τον περίπατο, να κουβεντιάσει ξέγνοιαστος για ό, τι αγαπάει. Aνημπόρια ψυχική, λογικά μη ελεγχόμενη, παραλυτική.
H στέρηση, η φτώχεια, το φάσμα της πείνας είναι κάτεργο. Aπό τα βαθιά χαράματα που θα σε ξυπνήσει ο πανικός, το μυαλό δεν έχει άλλη έγνοια παρά μόνο τον πνιγμό των χειροπιαστών απειλών: Tους απλήρωτους λογαριασμούς, τα άδεια ερμάρια, το άδειο ψυγείο, την παγωνιά στο σπίτι με το καταργημένο καλοριφέρ. Aν κάποιοι από τους πολιτικούς υπαίτιους και αυτουργούς του εξωφρενικού υπερδανεισμού της χώρας έφταναν στο εδώλιο του κακουργοδικείου, οι αναίτια καθηλωμένοι στο κάτεργο θα ένιωθαν ανασασμό.

Υποχρεωτικά μέσω Taxis η υποβολή φορολογικών δηλώσεων

Υποχρεωτικά μέσω Taxis η υποβολή φορολογικών δηλώσεωνΜέσω του ΤΑΧΙS net θα υποβάλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις φόρου εισοδήματος από φέτος όλοι οι μισθωτοί που έχουν εισόδημα πάνω από 12.000 ευρώ. Μάλιστα, τις επόμενες ημέρες η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων πρόκειται να αποστείλει στους φορολογούμενους αυτούς τους κωδικούς που είναι απαραίτητοι για την εγγραφή τους στο σύστημα.

Η Βενετία συνεχίζει να «βουλιάζει»

Η Βενετία συνεχίζει να «βουλιάζει»Επιταχύνεται ο ρυθμός βύθισης της ιστορικής πόλης, όπως μαρτυρούν δορυφορικές μετρήσεις
Σύμφωνα με νέα επιστημονικά ευρήματα, η Βενετία συνεχίζει να βυθίζεται και μάλιστα έχει αποκτήσει μια ελαφριά κλίση προς τα ανατολικά


Η «βύθιση» της Βενετίας συνεχίζεται σύμφωνα με δορυφορικές μετρήσεις. Νέα στοιχεία αμερικανών και ιταλών επιστήμονων δείχνουν ότι αν και αργός, ο ρυθμός της όλης διαδικασίας έχει μάλλον επιταχυνθεί.

Μελετώντας τα τελευταία δορυφορικά δεδομένα, οι ειδικοί του Ιδρύματος Ωκεανογραφίας Scripps, του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι και της ιταλικής εταιρείας δορυφορικών μετρήσεων Tele-Rilevamento Europa, είδαν ότι η «πλωτή» πόλη της Βενετίας όχι μόνο συνεχίζει να βυθίζεται αλλά εμφανίζει και μια ελαφριά κλίση προς τα ανατολικά.
«Βουτιά» χωρίς επιστροφή

Το Κίνημα ανέργων κατεβαίνει στις εκλογές


Ένας πολιτικός φορέας με την ονομασία Κίνημα Ανέργων σκοπεύει να κατέβει στις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές, όπως ανακοινώθηκε από τον εκπρόσωπο και ιδρυτή του κόμματος, Γαβριήλ Αβραμίδη σε συνέντευξη Τύπου στη Θεσσαλονίκη. Όπως ανέφερε ο κύριος Αβραμίδης, το Κίνημα Ανέργων -που μέχρι τώρα στηρίζει με κάθε τρόπο τους ανέργους και προωθεί τα προβλήματα τους- επιδιώκει την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, την ανατροπή της σημερινής πολιτικής και την αλλαγή του πολιτικού συστήματος.
Το Κίνημα Ανέργων είχε δημιουργηθεί για την υποστήριξη των ανέργων όλης της χώρας και υφίσταται από το 1998 αλλά για πρώτη φορά θα επιχειρήσει να διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού. Οι θέσεις του κόμματος θα κοινοποιηθούν εντός των ημερών μέσα από συλλογικές αποφάσεις.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More