Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

10 Μαΐ 2019

Πώς μεγαλώνουν τα παιδιά τους οι νεοναζί;

Ο τίτλος ακούγεται αθώος, αλλά οι αλήθειες που παρουσιάζονται στο ντοκιμαντέρ «Kleine Germanen» (Μικροί Γερμανοί) είναι τρομακτικές. Πρόκειται για το νέο ντοκιμαντέρ των Frank Geiger και Mohammad Farokhmanesh που προσπαθεί να ρίξει φως σε μία πολύ σκοτεινή πραγματικότητα. Στο πώς οι νεοναζί γονείς εμφυσούν την ακραία ιδεολογία τους στα παιδιά τους.
https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2019/19/291046-kleine-germanen.jpg
Στην ταινία παρουσιάζονται διαβόητες προσωπικότητες της γερμανικής ακροδεξιάς, όπως ο Götz Kubitschek, ένας γνωστός νεοναζί εκδότης και δημοσιογράφος ή ο Sigrid Schüssler, ο πρώην πολιτικός του ακροδεξιού NPD, που αποκαλύπτουν τα «ιδανικά» τους για την παιδεία και παιδιά.
Οι κινηματογραφιστές αποφεύγουν σκόπιμα να τους διακόψουν ή να αντιπαρατεθούν μαζί τους, αφήνοντας τους να ξεδιπλώσουν το εύρος του τρομακτικού τους οράματος. Τα σχόλια που εμπεριέχονται στην ταινία προέρχονται από ερευνητές εξειδικευμένους στον δεξιό εξτρεμισμό, οι οποίοι δεν εμφανίζονται στην οθόνη, για λόγους ασφαλείας. Σε άλλες σκηνές, ο φακός ακολουθεί παιδιά σε ένα ακροδεξιό στρατόπεδο της νεολαίας.


Το ντοκιμαντέρ περιλαμβάνει επίσης ένα animation που παρουσιάζει την ιστορία μιας νεαρής γυναίκας που ονομάζεται «Έλσα» και κατάφερε να εγκαταλείψει την ακροδεξιά κοινότητα στην οποία μεγάλωσε. Η ιστορία της αποκαλύπτει μια παιδική ηλικία που πλήττεται από την εξτρεμιστική ανατροφή, αλλά δείχνει επίσης ότι κάποιος μπορεί να ξεφύγει αν το θέλησε, παρά τα χρόνια της κατήχησης που έχει υποστεί.
Μιλώντας στην Deutsche Welle οι δημιουργοί του ντοκιμαντέρ λένε ότι αφορμή για να ξεκινήσουν την έρευνά του ήταν η ιστορία ενός μικρού κοριτσιού που έπασχε από διαβήτη και του οποίου οι ακροδεξιοί γονείς αρνούνταν να της χορηγηθεί ινσουλίνη, επειδή απέρριπταν την επικρατούσα ιατρική, θεωρώντας την «εβραϊκό κατασκεύασμα». Ήταν κάτι που τους τρόμαξε, καθώς λόγω ιδεολογίας αυτοί οι άνθρωποι κάνουν πολλά παιδιά, τα οποία μεγαλώνουν σε αυτή την ακροδεξιά παράνοια. Ο αριθμός τους μάλιστα ενδέχεται να ξεπερνά τα 20.000.
Εξηγώντας γιατί έδωσαν βήμα στους ακροδεξιούς χωρίς να σχολιάσουν τα λεγόμενά τους, λένε ότι επέλεξαν αυτή την προσέγγιση, γιατί μιλώντας με ειδικούς επί εξτρεμισμού κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ήδη σκληρή υπάρχουσα αντιπαράθεση με την άκρα δεξιά δεν κατάφερε παρά να σκληρύνει τα μέτωπα της. Σημειώνουν επίσης πως στόχος τους είναι να ακούσει το κοινό και να συζητήσει επί αυτής της θλιβερής πραγματικότητας.
Πώς λειτουργούν λοιπόν αυτές οι οικογένειες; Αυτές οι οικογένειες έχουν έναν ισχυρό πατέρα που ασκεί πίεση στα παιδιά. Πρόκειται για τον οικογενειακό ηγέτη που καθορίζει πώς λειτουργούν τα πράγματα και επιβάλλει στα υπόλοιπα μέλη τη την αποδοτικότητα. Τα παιδιά εκτελούν διαταγές και δεν έχουν περιθώριο συζήτησης κι ενστάσεων. Τα συναισθήματα δεν αποτιμώνται ιδιαίτερα - το μόνο αποδεκτό συναίσθημα είναι η αγάπη της οικογενειακής εστίας και της πατρίδας.
Λένε πως έτσι εξασφαλίζουν μια προστατευμένη παιδική ηλικία για τους ανθρώπους που φέρνουν στη ζωή.
«Πρέπει κάτι να κάνουμε για αυτά τα παιδιά, γιατί ότι έχουμε κάνει δεν έχει λειτουργήσει», καταλήγουν οι ντοκιμαντερίστες.

9 Μάη 1945: Αυτή είναι η σημαία μας!

  Ήταν Γενάρης του 1927 όταν ο υψηλός προσκεκλημένος έφτανε στη Ρώμη και απευθυνόταν στον Μουσολίνι με τα παρακάτω λόγια:
«…Το κίνημά σας πρόσφερε υπηρεσία σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ο μεγάλος φόβος που διακατείχε τον δημοκρατικό ηγέτη ή ηγέτη της εργατικής τάξης ήταν η πιθανότητα να υπονομευτεί ή να υπερθεματιστεί από κάποιον πιο ακραίο από αυτόν. Φαίνεται ότι μια συνεχής μετακίνηση προς τα αριστερά, ένα είδος αναπόφευκτης διολίσθησης στην άβυσσο, ήταν το χαρακτηριστικό όλων των επαναστάσεων.
Η Ιταλία έδειξε ότι υπάρχει ένας τρόπος να παλέψεις τις ανατρεπτικές δυνάμεις, ένας τρόπος που μπορεί να κινητοποιήσει την πλειοψηφία του κόσμου, η οποία κατάλληλα καθοδηγούμενη, μπορεί να εκτιμήσει και να θελήσει να υπερασπίσει την τιμή και τη σταθερότητα των πολιτισμένων κοινωνιών.
Η Ιταλία παρείχε το απαραίτητο αντίδοτο στο ρώσικο δηλητήριο. Από δω και στο εξής, κανένα μεγάλο έθνος δεν θα μείνει χωρίς το έσχατο μέσο προστασίας απέναντι στην ανάπτυξη καρκινωμάτων…
Αν ήμουν Ιταλός θα ήμουν με όλη την καρδιά μαζί σας, από την αρχή μέχρι το τέλος, στη θριαμβευτική σας μάχη ενάντια στις βάρβαρες ορέξεις και τα πάθη του Λενινισμού.
Το κίνημα σας έχει προσφέρει μια υπηρεσία σε όλο τον κόσμο. Έχει δώσει σε όλο τον κόσμο το απαραίτητο αντίδοτο στο Ρωσικό δηλητήριο...» (Tom Behan, “Arditi del Popolo: Η ιστορία της πρώτης αντιφασιστικής οργάνωσης”, εκδόσεις Μαρξιστικό Βιβλιοπωλείο).
   Ο ένθερμος οπαδός του Μουσολίνι, αυτός ο λάτρης του φασισμού, ο άνθρωπος που «με όλη του την καρδιά» τασσόταν στο πλευρό των μελανοχιτώνων έναντι των κομμουνιστών και της Σοβιετικής Ένωσης, δεν ήταν άλλος από τον Μέγα Θησαυροφύλακα. Ήταν ο υπουργός Οικονομικών εκείνη την εποχή της Βρετανίας. Ο… Ουίνστον Τσώρτσιλ.
   Ένα χρόνο μετά την κατάληψη από τους Ναζί της εξουσίας στη Γερμανία, τον Γενάρη του 1934, ένα χρόνο μετά την κατάληψη από τους Ναζί της εξουσίας στη Γερμανία, το καλοζωισμένο  ακροατήριο χειροκροτούσε με ανυπόκριτο ενθουσιασμό τα παρακάτω λόγια:
«Ο Εθνικοσοσιαλισμός απελευθέρωσε τον Γερμανό εργάτη από τη μέγγενη ενός δόγματος (σσ: του κομμουνισμού δόγματος) που ήταν βασικά εχθρικό τόσο για τον εργοδότη όσο και για τον εργαζόμενο.
Ο Αδόλφος Χίτλερ επέστρεψε τον εργάτη στο έθνος του. Τον μετέτρεψε σε πειθαρχημένο στρατιώτη της εργασίας και συνεπώς σε σύντροφό μας» (Πρακτικά Δικών Νυρεμβέργης, Ντοκουμέντο D-392)
   Ο λάτρης του ναζισμού, εκείνος που στις 26 Γενάρη 1934 ενώπιον των ενθουσιασμένων συναδέλφων του εξυμνούσε τον Χίτλερ, που αναγόρευε τον ναζισμό σε προστάτη του έθνους γιατί μετέτρεψε τον εργάτη σε «σύντροφό μας», που επιδαψίλευε δάφνες στον Χίτλερ διότι «απελευθέρωσε» τον εργάτη από την «μέγγενη» του κομμουνιστικού δόγματος και τον μετέτρεψε σε «πειθαρχημένο στρατιώτη της εργασίας», δεν ήταν άλλος από τον μεγιστάνα Κρουπ. Τον πρόεδρο του Συνδέσμου της Γερμανικής Βιομηχανίας…
   Κάπως έτσι, παρά τις εκκλήσεις της Σοβιετικής Ένωσης προς Άγγλους, Γάλλους και Αμερικάνους να πολεμηθεί ο ναζισμός, παρά τις προειδοποιήσεις της Κομμουνιστικής Διεθνούς για τον επερχόμενο ιμπεριαλιστικό πόλεμο και τον φασισμό, φτάσαμε στη συμφωνία του Μονάχου το 1938, όταν (έναν ολόκληρο χρόνο πριν από τη συμφωνία μη επίθεσης μεταξύ Ρίμπεντροπ – Μολότοφ) η Αγγλία και η Γαλλία τα έκαναν πραγματικά «πλακάκια» με τον Χίτλερ και τον Μουσολίνι.
   Κι από εκεί σε εκείνον τον αποκαλούμενο ως «παράξενο πόλεμο» όπου οι δυτικοί «σύμμαχοι» – επιλέγοντας την τακτική της «συμμαχικής» υπονόμευσης της Σοβιετικής Ένωσης που προετοιμαζόταν ενάντια στην επερχόμενη ναζιστική εισβολή – δεν έριξαν μισή τουφεκιά ενάντια στον Άξονα για έξι ολόκληρους μήνες από την έναρξη του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου.
   Σήμερα, τα πραγματικά γεγονότα και τα ουσιαστικά συμπεράσματα από την ανείπωτη τραγωδία του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, επιχειρούνται να συσκοτιστούν και να παραποιηθούν.
   Φροντίζει το εργαστήριο της καπιταλιστικής παραχάραξης. Ένα εργαστήριο που παράγει:
  • Τους γυμνοσάλιαγκες της άθλιας θεωρίας των «δυο άκρων».
  • Τους εντεταλμένους της ελεεινής επιχείρησης «εξίσωσης» κομμουνισμού – φασισμού.
  • Τα βαποράκια που ψάχνουν μερικά δευτερόλεπτα δημόσιου βήματος αναμηρυκάζοντας τα γελοία σχήματα περί «Χίτλερ – Στάλιν».
  • Τους ευρω-φωστήρες περί «ολοκληρωτισμών».
   Αλλά τι γνήσιοι «ευρωπαϊστές» θα ήταν όλοι αυτοί αν δεν λάνσαραν τα από δεκαετίας αντικομμουνιστικά «μνημόνια» της ΕΕ, η οποία συναγελάζεται με ναζί στην Ουκρανία και μόνο από το 2014 έχει χρηματοδοτήσει με τουλάχιστον 2,3 εκατομμύρια ευρώ τις φασιστικές και νεοναζιστικές οργανώσεις της Ευρώπης…
   Η εξουσία των κεφαλαιοκρατών έχει κάθε λόγο να αναποδογυρίζει την ιστορία και την πραγματικότητα. Και ο βασικός είναι αυτός:
«Ο φασισμός είναι μια ιστορική φάση όπου μπήκε τώρα ο καπιταλισμός, κι έτσι είναι κάτι το καινούργιο και παλιό μαζί.
Ο καπιταλισμός στις φασιστικές χώρες υπάρχει πια μονάχα σαν φασισμός κι ο φασισμός δεν μπορεί να πολεμηθεί παρά σαν καπιταλισμός στην πιο ωμή και καταπιεστική του μορφή, σαν ο πιο θρασύς κι ο πιο δόλιος καπιταλισμός» (Μπ.Μπρεχτ).
   Σήμερα, όμως, ξημέρωσε ξανά η μέρα που θα τους στοιχειώνει πάντα. Σήμερα είναι η μέρα που η Ιστορία σφραγίστηκε από το κόκκινο του αίματος. Από το χρώμα του δίκιου και της αλήθειας.
   Σαν σήμερα ήταν που η Ιστορία γράφτηκε από το κόκκινο της σημαίας με το σφυροδρέπανο. Με αυτό το «μελάνι» γράφτηκε η Ιστορία στην αναμέτρηση του ανθρώπου με το τέρας και με το έγκλημα. Με την απανθρωπιά και την κτηνωδία.
   Ήταν 9η Μάη 1945. Ήταν η ημέρα που η σημαία που ήδη κυμάτιζε στο Ράιχσταγκ, η σημαία του στρατού των εργατών, των αγροτών, των κολασμένων της γης, επέφερε το οριστικό πλήγμα στο φίδι του ναζισμού.
   Πριν από 74 χρόνια, σαν σήμερα, στις 9 Μάη 1945. Ηδη  μια μέρα πριν, ενώπιον του στρατάρχη Γκιόργκι Κονσταντίνοβιτς Ζούκοφ, η ναζιστική Γερμανία υπέγραφε την άνευ όρων συνθηκολόγησή της.
   Η νίκη του Ανθρώπου εναντίον του φασισμού, η Αντιφασιστική Νίκη των Λαών ήταν γεγονός.
   Αυτό το πανανθρώπινο επίτευγμα σφραγίστηκε με το ίδιο εκείνο κόκκινο χρώμα που δέσποζε στα οδοφράγματα της Παρισινής Κομμούνας. Με το χρώμα το βγαλμένο από το ηφαίστειο της ελπίδας που εξερράγη τον Οκτώβρη του 1917 στην Πετρούπολη.
   Σε αυτή η Νίκη – σταθμό, που κατορθώθηκε με τις ανείπωτες θυσίες εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλα τα μήκη και πλάτη της Γης, χωρίς προηγούμενο υπήρξε η συμβολή της Σοβιετικής Ένωσης και του Κόκκινου Στρατού.
  • Σ’ ένα μέτωπο, το μήκος του οποίου κυμαινόταν από 3.000 έως 6.200 χιλιόμετρα, ο Κόκκινος Στρατός έδωσε ενάντια στον ναζισμό αδιάλειπτα μάχες για 1.418 μερόνυχτα.
  • Κάθε λεπτό του πολέμου, η Σοβιετική Ένωση θρηνούσε κατά μέσο όρο 9 νεκρούς. Κάθε ώρα 540 νεκρούς. Κάθε μέρα 13.000 νεκρούς.
  • Σε έναν πόλεμο που η Βρετανία θρήνησε 375.000 νεκρούς και οι ΗΠΑ περίπου 400.000, η ΕΣΣΔ προσέφερε πάνω από 20 εκατομμύρια παιδιά της.
  • Πάνω από 10 εκατομμύρια οι ανάπηροι και οι τραυματίες με τον ανθό του σοβιετικού λαού να φράζει με τα στήθια του το Στάλινγκραντ, το Λένινγκραντ, τη Μόσχα, το Κουρσκ, τη Σεβαστούπολη.
  • Ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στοίχισε στην ΕΣΣΔ σε υλικές ζημιές το κολοσσιαίο ποσό των 485 δισεκατομμυρίων δολαρίων, μεγαλύτερο απ’ αυτό που κατέβαλαν ΗΠΑ, Αγγλία και Γαλλία μαζί.
  • Πάνω από 1.700 πόλεις, πάνω από 70.000 χωριά, πάνω από 30.000 βιομηχανικές επιχειρήσεις, πάνω από 100.000 συνεταιριστικές μονάδες, αμέτρητες χιλιάδες νοσοκομεία, σχολεία, βιβλιοθήκες έγιναν στάχτη στο έδαφος της ΕΣΣΔ από τους ναζί.
   Έτσι γράφτηκε η Ιστορία μέχρι τις 9 Μάη. Αυτά πρόσφεραν οι κομμουνιστές στον πόλεμο κατά του φασισμού. Αυτή είναι η «σχέση» του σοσιαλισμού και των κομμουνιστών με το φασισμό: «Σχέσεις» που το έχουμε τονίσει και θα το επαναλάβουμε: Τις χωρίζει αίμα! Το περισσότερο αίμα που χύθηκε ποτέ στην ανθρωπότητα!
   Η Ιστορία γράφτηκε:
   Την πιο σκληρή, την πιο ανιδιοτελή, την πιο καθοριστική μάχη για τη νίκη κατά του φασισμού την έδωσε στην ανθρωπότητα το πρώτο εργατικό κράτος στην Ιστορία του ανθρώπινου πολιτισμού.
   Όσοι μιλούν για το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο από τη σκοπιά του παραχαράκτη και του πλαστογράφου, είναι καταδικασμένοι να κουβαλάνε το «μπόι» που έχει το ψέμα τους.
   Η Ιστορία γράφτηκε: Παρόντες, πρωτομάρτυρες, αιμοδότες, στρατιώτες στην πιο σκληρή, την πιο ανιδιοτελή, την πιο καθοριστική μάχη για τη νίκη κατά του φασισμού, από τον Ατλαντικό μέχρι τα Ουράλια, από τις ερήμους της Μέσης Ανατολής μέχρι τις γραμμές των οριζόντων σε Βορρά και Νότο, από την Κρήτη μέχρι τον Έβρο, ήταν οι κομμουνιστές.
   Πόσο γελοίοι είναι οι πλαστογράφοι, αν νομίζουν ότι αυτή η εποποιία μπορεί να λασπολογηθεί ή να λησμονηθεί…
   Είναι εδώ, στην Ελλάδα των 700.000 θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας, που η 9η Μαΐου δεν θα πάψει ποτέ να περνάει μέσα:
  • Από την αθάνατη ψυχή των 200 της Καισαριανής, της Ηλέκτρας, του Μπελογιάννη, του Πλουμπίδη, του Χαρίλαου, του Αρη, του αντάρτη που έστειλε περήφανο χαιρετισμό από τον Γοργοπόταμο στην Αλαμάνα.
  • Από την αδούλωτη Κοκκινιά και την Καλογρέζα, από τη Βιάννο, τον Χορτιάτη και το Κούρνοβο που έγιναν ένα με το Μανιάκι και το Μεσσολόγγι.
  • Από τα άπαρτα βουνά που οι Αρματολοί και οι Κλέφτες στήσανε χορό με τους μαχητές του ΕΛΑΣ, με τους αδούλωτους της εθνικής και κοινωνικής απελευθέρωσης της δεκαετίας του ‘40.
  • Από τα θυσιαστήρια του πατριωτισμού και της λευτεριάς που η Γκουέρνικα και το Δίστομο, τα Καλάβρυτα και η Ακροναυπλία, η Μακρόνησος, το Στάλινγκραντ και η Αθήνα του Μεγάλου Δεκέμβρη, γίνανε κραυγή στα χέρια του Πικάσο, του Φαρσακίδη και του Λουντέμη, γίνανε τραγούδι στα χείλη του Ρίτσου και του Μπρεχτ, του Νερούδα και του Λειβαδίτη, του Μίκη και του Σοστακόβιτς.

   Όταν ο στρατιώτης του Κόκκινου Στρατού κάρφωνε τη σημαία της Επανάστασης στην καρδιά του ναζισμού, στο Ράιχσταγκ, σφράγιζε για πάντα και με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο την Ιστορία.
   Η σημαία η βαμμένη με το αίμα των εκατομμυρίων που έδωσαν τη ζωή τους και έχτισαν με τα κορμιά τους το μέτωπο που συνέτριψε τις ορδές του Χίτλερ και τους κάθε λογής «κουίσλινγκ», δε λασπώνεται. Και δεν υποστέλλεται.
   Αυτή την αλήθεια δεν θα καταφέρουν ποτέ να τη «σβήσουν» από την Ιστορία εκείνοι που βουτάνε την «πένα» τους στην «κοιλιά» του Γκαίμπελς για να ξαναγράψουν και να ξεγράψουν την Ιστορία.
   Για τους «δεξιούς» και τους «αριστερούς», για τους φιλελεύθερους και τους σοσιαλδημοκράτες υπηρέτες των «Κρουπ» και των «Ροκφέλερ», για τους «δημοκράτες» της άθλιας θεωρίας των «δυο άκρων» που με όχημα την ΕΕ προσπαθούν να συσχετίσουν (!) το ναζισμό και το φασισμό με τον κομμουνισμό, που θέλουν να εμφανίζουν τους 200 της Καισαριανής «ίδιους» με τους εκτελεστές τους (!), η ιστορική αλήθεια είναι αμείλικτη.
   Απέναντι στη φρίκη του ολοκαυτώματος, στην απανθρωπιά του ρατσισμού, στο ναζιστικό εσμό που γεννιέται και εκτρέφεται στα ταξικά χαμαιτυπεία των μονοπωλίων, θα υπάρχει αυτή η ημερομηνία, θα υπάρχει αυτή η φωτογραφία – παράσημο της Ανθρωπότητας στον αγώνα ενάντια στην κτηνωδία, που θα θυμίζει στους αιώνες:
   Οι κομμουνιστές δεν συνθηκολόγησαν ποτέ με τα φίδια.
   Ας μην έχουν καμία αμφιβολία: Η 9η Μάη 1945 είναι η ημερομηνία που – όσο υπάρχουν άνθρωποι – θα αποτελεί την διαρκή υπόμνηση:
   Οι κουκουλοφόροι του δοσιλογισμού, οι «κράτα Ρόμελ» του μαυραγοριτισμού, οι «Χίτες» του χτες και οι εγκληματικές συμμορίες του σήμερα, ο υπόκοσμος, οι ταγματασφαλίτες, οι Μεταξάδες και οι Ρουφογάληδες του συστήματος που γέννησε το ναζισμό, θα επιστρέφουν πάντα εκεί που ανήκουν: Στα καταγώγια των (…αρίων) υπανθρώπων.
   Στο ψέμα, στην πλαστογραφία και την παραχάραξη, θα ορθώνεται πάντα το σύμβολο της νίκης των λαών απέναντι στο κτήνος του φασισμού.
   Απέναντι στη φρίκη του ολοκαυτώματος, στην απανθρωπιά του ρατσισμού, στο ναζιστικό εσμό που γεννιέται και εκτρέφεται στα χαμαιτυπεία της ταξικής βαρβαρότητας των «Ζήμενς», των «Φορντ» και των «Ντόιτσε Μπανκ», υπάρχει αυτή η ημερομηνία, υπάρχει αυτή η φωτογραφία – παράσημο της Ανθρωπότητας στον αγώνα ενάντια στην κτηνωδία. Που σφράγισε για πάντα, με τον πιο αντιπροσωπευτικό τρόπο την Ιστορία. Και που θα το θυμίζει στους αιώνες:
   Η Ιστορία γράφεται κάθε μέρα. Και γράφεται χωρίς «ρεαλιστικές» ανακυβιστήσεις. Χωρίς απαράδεκτους συμβιβασμούς. Χωρίς υπόκλιση στις αυταπάτες. Χωρίς «διαπραγματεύσεις», χωρίς «επαναδιαπραγματεύσεις» και χωρίς «αξιολογήσεις» από όσους επωάζουν τα φίδια στον κόρφο τους.

8 Μαΐ 2019

Ω, τι ψηφοθηρική αναισχυντία – Παίρνουν 9 και “δίνουν”… 1!!!

Ποιος Μαυρογιαλούρος και Γκόρτζος; Τσίπρας! Ο άνθρωπος που τόλμησε κι αυτό: Να βαφτίσει "13η σύνταξη" ακόμα και την μισή (και κουτσουρεμένη) σύνταξη-δώρο του Πάσχα!  
Ποιος Μαυρογιαλούρος; Ποιος Γκόρτζος; Ποιος Καλοχαιρέτας; Ποιος Μαντάς; Ποιος Γκρούεζας; Δεν υπάρχει πολιτικάντης “ήρωας” του ελληνικού κινηματογράφου, δεν υπάρχει τζουμπές της ψηφοθηρίας στην ελληνική πολιτική ιστορία, που δεν τον κατατρόπωσε ο Τσίπρας! Ο άνθρωπος που τόλμησε ακόμα κι αυτό: Να βαφτίσει “13η σύνταξη” ακόμα και την μισή (και κουτσουρεμένη) σύνταξη-δώρο του Πάσχα!  
Τα πολλά λόγια στα οποία επιδόθηκε ο κυβερνητικός θίασος προεξάρχοντως του πρωθυπουργού (Δραγασάκης, Τσακαλώτος, Τζανακόπουλος, Αχτζιόγλου), είναι – πράγματι – φτώχεια. 
Μπροστά σε τέτοια πολιτική αναισχυντία και σε τέτοια προεκλογική πασαρέλα “παροχών”, ας μιλήσουν οι αριθμοί: 

 α) Πριν μερικές μέρες, στις 2 Μαη, η κυβέρνηση κατέθεσε στις Βρυξέλλες το Πρόγραμμα Σταθερότητας του υπουργείου Οικονομικών. Εκεί τι είδαμε; Να αναθεωρούν για το 2019 τα πλεονάσματα πάνω κι από τα όρια λεηλασίας που είχαν καθορίσει στον προυπολογισμό! Ετσι, ενώ ο προυπολογισμός μιλούσε για φετινή λεηλασία ύψους 3,96% του ΑΕΠ, δηλαδή περί τα 7 δισ ευρώ πλεονάσματα, στο Πρόγραμμα που κατέθεσαν προβλέπεται πλεόνασμα 4,1%, που σε συνδυασμό με την πορεία του ΑΕΠ σημαίνει υπέρβαση των ανιλαικών στόχων κατά επιπλέον 1,14 δισ. ευρώ (δηλαδή πάνω από 8 δισ. καθόλη την διάρκεια του έτους). Και ω του θαύματος! Πόσα είναι τα “θετικά” μέτρα που ανακοίνωσε ο Τσίπρας για το 2019; Είναι – ακριβώς – 1,14 δισ! Δηλαδή, τα κόλλυβα που μοιράζει σαν “παροχές” δεν είναι τίποτα άλλο πέρα από την – ισόποση – αύξηση των ήδη απάνθρωπων, εξοντωτικών, κανιβαλικών πλεονασμάτων για τα οποία δεσμεύτηκε στις Βρυξέλλες! Με άλλα λόγια: Είχε δεσμευτεί ότι θα πάρει 7, πήγε προχτές και δεσμεύτηκε ότι θα πάρει πάνω από 8 κι αυτά τα παραπανίσια κλεμμένα τα παρουσιάζει σαν… “επιστροφή-παροχή”! Αλλως πως: Ο Τσίπρας θα πάρει πάνω από 8 δισ. και (λέει ότι) θα… μοιράσει το 1! Αυτό στην κανονική ζωή λέγεται κλοπή εις την ογδόη. Στην γλώσσα του “ηθικού αριστερού πλεονεκτήματος” (όπως και στη γλώσσα της “λαικής” Δεξιάς των Σαμαράδων, Μητσοτάκηδων και Γεωργιάδηδων), λέγεται… “θετικά” μέτρα. 

β) Στις 2 Μάη, στο αναθεωρημένο Πρόγραμμα που κατέθεσαν στις Βρυξέλλες, 
προβλέπετε ότι για το 2020 στα ήδη ψηφισθέντα πλεονάσματα που έχουν υπολογιστεί σε πάνω από 8 δισ. θα προστεθούν κι άλλα 800 εκ. ευρώ! Δηλαδή για το 2020 η κυβέρνηση Τσίπρα έχει δεσμευτεί σε πλεονάσματα περί τα 9 δισ. Τι έκανε, όμως, ο Τσίπρας και ο θίασός του; Είπαν ότι το 2020 θα προχωρήσουν σε… “θετικά” μέτρα ύψους 1,3 δισ. Δηλαδή: Θα έχουν βουτήξει 9 δις, κοντά 1 δισ πάνω από όσα αρχικά είχαν “υποσχεθεί” ότι θα βουτήξουν, κι επειδή η λεηλασία θα είναι μεγαλύτερη της προβλεπόμενης, από αυτά τα υπερκλεμμένα των υπερπλεονασμάτων  (λένε ότι) θα δώσουν 1,3 δισ (που σημειωτέον η μερίδα του λέοντος αφορά σε νέες φοροαπαλλαγές στους “επενδυτές” και σε επιδοτήσεις στο όνομα της εργασίας των νέων προς τους επιχειρηματίες μέχρι και 80% του μισθού). Αυτό στην γλώσσα των κανονικών ανθρώπων λέγεται κλοπή εις στην ενάτη και πολιτική υπέρ καπιταλιστών. Στη γλώσσα των “Γκόρτζων” λέγεται “πακέτο παροχών” και… φιλολαική πολιτική. 

γ) Σύμφωνα με το περσινό μεσοπρόθεσμο προέβλεπαν θηριώδη πλεονάσματα ως ποσοστό του ΑΕΠ ( 3,96% το 2019, σε 4,15% το 2020, σε 4,53% το 2021 και σε 5,19% το 2022) που μόνο για την τετραετία 2019-2022 υπολογίζονταν σε πάνω από 30 δισ. ευρώ. Κι όμως: Στις 2 Μάη κατέθεσαν στις Βρυξέλλες το νέο τους σχέδιο που σύμφωνα με αυτό θα υπάρχει υπέρβαση ακόμα κι αυτών των αντιλαικών, εξοντωτικών, κανιβαλικών στόχων κατά επιπλέον 5,5 δισ. ευρώ! Συγκεκριμένα υπολογίζουν ότι θα υπάρχει υπέρβαση της ήδη δεδομένης λεηλασίας κατά επιπλέον 1,14 δισ. ευρώ το 2019, κατά 800 εκ. ευρώ το 2020, κατά 1,22 δισ. ευρώ το 2021 και κατά 2,33 δισ. ευρώ το 2022. Και πως θα πετύχουν αυτό το “κατόρθωμα”; Μεταξύ άλλων με την κατακρεούργηση κονδυλίων που αφορούν στην κάλυψη κοινωνικών αναγκών, όπως για την Υγεία που συμπιέζονται παραπέρα από 5,2% του ΑΕΠ το 2017, στο 4,7% του ΑΕΠ το 2022, καθώς και για την Παιδεία από το 3,9% του ΑΕΠ το 2017, στο 3,5% του ΑΕΠ το 2022. Αυτή την υπερκλοπή των 5,5 δισ. που έρχεται να προστεθεί πέραν της κλοπής των 30 δισ, την βαφτίζουν “δημοσιονομικό χώρο” και την πουλάμε στην προεκλογική περίοδο για μεταξωτή κορδέλα.   

δ) Πριν λίγες μέρες δόθηκαν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και της Eurostat και προηγουμένως δημοσιεύτηκε το Οικονομικό Δελτίο του υπουργείου Οικονομικών. Τι προκύπτει; Οτι η ψηφοθηρία των υπερ-υπερπλεονασμάτων δεν είναι παρά η συνέχεια της “χρηστής διαχείρισης” των υπερ-υπερπλεονασμάτων. Προσέξτε: Την περίοδο 2016-2018 τα υπερκλεμμένα, δηλαδή τα επιπλέον των προβλεπόμενων πλεονασμάτων, ανήλθαν στα 13,5 δισ. ευρώ. Και τι τα έκαναν τα επιπλέον, αυτά που βούτηξαν πάνω κι από όσα αρχικά είχαν υπολογίσει να βουτήξουν; Από τα 13,5 δισ.ευρώ έδωσαν τα 2,1 δισ. ευρώ σε ό,τι αποκαλούν “κοινωνικά μερίσματα”. Κι όμως: Αυτό που στην κανονική ζωή, το να βουτάς 13,5 και να… δίνεις 2, λέγεται κλοπή εις την εβδόμη, στην γλώσσα των Μαυρογιαλούρων λέγεται… “μέρισμα”. Τι άλλο έκαναν; Αφού τσάκισαν “κατακέφαλα” τον ελληνικό λαό, με τα υπερκλεμμένα κι από τα κλεμμένα έφτιαξαν, λέει, το… “μαξιλάρι” με το οποίο αφενός προπληρώνουν στο ΔΝΤ περί τα 4 δις και αφετέρου τώρα φτιάχνουν και ειδικό λογαριασμό ύψους 5,5 δις – όπως ανακοίνωσε ο Τσίπρας – για να εξασφαλίζουν προκαταβολικά τους δανειστές και τους τοκογλύφους μέχρι το 2022! Για τέτοιους (υπερ)… αριστερούς μιλάμε.

Η Χρυσή Αυγή τα βάζει τώρα και με το ρεμπέτικο!

https://im1.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2019/19/291011-1528980.jpg


Στοχοποίησε τους αριστερούς, τους αντιφασίστες, τους μετανάστες, τους ομοφυλόφιλους, τους αλλόθρησκους και ότι κινείται... εκτός πλαισίου της. Τώρα η Χρυσή Αυγή τα έβαλε και με το ρεμπέτικο, φτάνοντας μάλιστα να καταθέσει μέχρι κι ερώτηση στη Βουλή. Το είδος της μουσικής που πολεμήθηκε και κυνηγήθηκε όσο κανένα άλλο στην Ελλάδα και που λογοκρίθηκε τόσο από τη δικτατορία Μεταξά όσο κι από τη Χούντα των Συνταγματαρχών, βρίσκεται ξανά στο στόχαστρο, αυτή τη φορά από τους πολιτικούς τους απογόνους.
Μια συναυλία αφιερωμένη στα τραγούδια που καταγράφηκαν στην ιστορία του ρεμπέτικου ως τα «χασικλίδικα» κι όχι μόνο σε αυτά, στάθηκε αφορμή για το νέο παραλήρημα της νεοναζιστικής οργάνωσης, που με μπροστάρη τον υπέρμαχο στρατηγό της, Γιάννη Λαγό, κατέθεσε ερώτηση προς το υπουργείο Πολιτισμού και το υπουργείο Δικαιοσύνης, ζητώντας από την κυβέρνηση να την ακυρώσει.
Στην ερώτησή του ο υπόδικος βουλευτής της Χρυσής Αυγής ανέφερε τα εξής:
«Σύμφωνα με πλείστα δημοσιεύματα σε έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο το Σάββατο της 20ης Απριλίου 2019, μια ημέρα ιερή για τους Χριστιανούς Ορθόδοξους πολίτες της Χώρας, θα πραγματοποιηθεί μουσική εκδήλωση με τον τίτλο “Ασεβή Τροπάρια με τους Ήχους της Κάνναβης”. Στην εκδήλωση συμμετέχουν πολλοί καλλιτέχνες, οι διοργανωτές είναι η εταιρεία Electra Events Planning και το Μουσείο Κάνναβης, ενώ οι χορηγοί είναι διάφορες προωθητικές εταιρείες κάνναβης (Athens Cannabis Expo κλπ.). Πρόκειται για μια εκδήλωση η οποία προσβάλλει το θρησκευτικό αίσθημα της πλειονότητας των Ελλήνων πολιτών, προσβάλλει τα χρηστά ήθη καθώς προωθείται η κατανάλωση τοξικών ουσιών και εν τέλει προσβάλλει και τον Ελληνικό Πολιτισμό καθώς στην διαφήμιση της εκδήλωσης δηλώνεται ότι: Η Ελλάδα έχει μια παγκόσμια ιδιαιτερότητα. Διαθέτει την μακροβιότερη σύνδεση της μουσικής με την κάνναβη όσο καμία άλλη χώρα στον κόσμο. Το ρεμπέτικο. Η απαγόρευση της κάνναβης ξεκίνησε την δεκαετία του ’30 μετά από εσωτερικές και εξωτερικές πιέσεις, συμπαρασύροντας και τα τραγούδια που είχαν γραφτεί για αυτήν».
Και ρώταγε τους αρμόδιους υπουργούς:
- Εφόσον η κυβέρνηση δηλώνει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα ακυρωθεί η συγκεκριμένη συναυλία η οποία προσβάλλει το αίσθημα των θρησκευόμενων Ελλήνων;
- Κατά πόσο ωφελείται το πολιτιστικό υπόβαθρο της χώρας με την σύνδεση του νέου ελληνικού πολιτισμού με την κατανάλωση κάνναβης;
- Θα επιτρεπόταν μια παρόμοια εκδή
λωση στην Χώρα κατά τις ιερές ημέρες των μουσουλμάνων που κατοικούν στην χώρα, με τίτλο που να παραπέμπει μάλιστα σε σχετικές με την θρησκεία τους τελετουργίες;



Ασεβή, τροπάρια και κάνναβη σε μια αράδα, λίγο πριν το Πάσχα, θεωρήθηκε προσβολή για τους χρυσαυγίτες που χρίστηκαν αυτόκλητοι προστάτες του θρησκευτικού αισθήματος των Ελλήνων. Αυτοί που στα αλήθεια καπηλεύονται μια θρησκεία που διδάσκει το «αγαπάται αλλήλους», όταν το μόνο που έχουν ακούσει από τις γραφές φαίνεται να είναι το μάχαιραν έδωσες, όπως απέδειξαν με τη δολοφονία του Σαχζάτ Λουκμάν και του Παύλου Φύσσα. Πολιτικοποιούν την πίστη για να κάνουν αντιπολιτευτικά παιχνίδια και με συγκεκαλυμμένη ειρωνεία αναφέρονται στα ανθρώπινα δικαιώματα, αυτοί που πιστεύουν ότι τα δικαιώματα αυτά είναι μόνο για Έλληνες, μόνο για χριστιανούς, μόνο για ετεροφυλόφιλους, κτλ. Και για το ξεκάρφωμα, νοιάζονται δήθεν για τους μουσουλμάνους...
Θεωρούν ότι το ρεμπέτικο προσβάλλει τον ελληνικό πολιτισμό. Το ρεμπέτικο που έχει σημαδέψει την μουσική ιστορία της χώρας και αποτελεί το ίδιο ιστορικό ντοκουμέντο, αφού στους στίχους των ρεμπέτικων τραγουδιών αντικατοπτρίζεται το πολιτικό και κοινωνικό πλαίσιο της εποχής όπου άνθισε και ιδιαιτέρως η ζωή των φτωχότερων τάξεων και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων. Το ρεμπέτικο που αποτελεί μαρτυρία για την προσφυγιά του μεσοπολέμου και για τη ζωή της εργατικής και της μεσοαστικής τάξης, ενώ σήμερα αποτελεί ζωντανή και δημοφιλή πολιτιστική κληρονομιά που αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο από τους Έλληνες, αλλά από ολόκληρη την ανθρωπότητα. Το ρεμπέτικο που όταν η Unesco το ενέγραψε στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας, σημείωσε με έμφαση «τον δυναμικό χαρακτήρα του, καθώς και την εξέλιξής του σε ισχυρό σημείο αναφοράς για τη συλλογική μνήμη και ταυτότητα των Ελλήνων».
Κομμάτι του ρεμπέτικου είναι και τα «χασικλίδικα», τα οποία όχι μόνο περιγράφουν τι συνέβαινε στα λιμάνια της χώρας έπειτα από την Μικρασιατική Καταστροφή, αλλά χρήζουν και ιδιαίτερου ιστορικού ενδιαφέροντος καθώς οι διώξεις που δέχτηκαν αποκαλύπτουν τον τρόπο που στήθηκε η «εθνική ιδεολογία» από τον Μεταξά. Η «Επιτροπή προληπτικής λογοκρισίας» που απαγόρεψε τα «μπεμόλια», τα ημιτόνια, δηλαδή, τις διέσεις και τις υφέσεις, τους αμανέδες και οτιδήποτε μπορούσε να θυμίζει Ανατολή, καθώς και τις λέξεις που το καθεστώς δεν ήθελε να ακούει,ανάμεσα στις οποίες και η κάνναβη, υπήρξε στη συνέχεια το υπόδειγμα για την επιτροπή λογοκρισίας της χούντας. Η νεοναζιστική οργάνωση στέκεται όμως στη λέξη κάνναβη, κατηγορώντας ακόμη και τους διοργανωτές και τους χορηγούς της συναυλίας για διακίνηση ναρκωτικών, τη στιγμή που είναι νόμιμες εταιρίες που ασχολούνται με την καθ'όλα νόμιμη βιομηχανική κάνναβη, από την οποία παράγονται από τσάγια μέχρι ρούχα και δομικά υλικά και που καμία σχέση δεν έχει με ψυχοτρόπες ουσίες.
Η Χρυσή Αυγή... σέβεται άλλωστε τόσο τη θρησκεία, όσο και την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε από το βίντεο που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας από μία συναυλία που διοργάνωσε η νεοναζιστική οργάνωση στην Αθήνα, στις 30/01/2015. Στο βίντεο που είχε αποκαλύψει η Εφημερίδα των Συντακτών εμφανίζονται ο ίδιος ο Νίκος Μιχαλολιάκος, αλλά και σύσσωμος ο ηγετικός πυρήνας της Χρυσής Αυγής να διασκεδάζουν τραγουδώντας τον ελληνικό εθνικό ύμνο με τα χέρια σε ναζιστικό χαιρετισμό και τον γερμανικό ναζιστικό ύμνο «Deutschland über alles» μπροστά από σημαίες με τη σβάστικα. Τα συγκροτήματα που πήραν μέρος στη συναυλία ήταν δε αυτά που έχουν σχηματιστεί από μέλη της οργάνωσης και ανήκουν στο λεγόμενο «ρεύμα NS» (εθνικοσοσιαλιστικό) ή «Hatecore» και «WP-White Power» (Bannerwar, Der Stürmer, Ολική Κάθαρση, Boiling Blood, Pogrom). Και σ’ αυτά συμμετείχαν γνωστά στελέχη της οργάνωσης, όπως ο Γιώργος Γερμενής ή όπως είναι γνωστός στην black metal σκηνή ως Καιάδας.

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα όργανα είχαν ξεκινήσει νωρίτερα, βέβαια, και δεν ήταν αυτά της συναυλίας... Τον χορό των αντιδράσεων για τη συγκεκριμένη συναυλία ξεκίνησαν οι «Εθνικοί Φύλακες», μια εθνικιστική ομάδα, ταγμένη στην πατρίδα, την θρησκεία και την οικογένεια. Με επιστολή τους στον Μητροπολίτη Νέας Σμύρνης Συμεών, οι  άγρυπνοι – όπως δηλώνουν - «Εθνικοί Φύλακες», εξέφραζαν την ενόχλησή τους για την «ανίερη» συναυλία που όπως ανέφεραν μόνο τυχαίο δεν ήταν ότι ήταν προγραμματισμένη να γίνει πριν την Μεγάλη Εβδομάδα και ζητούσαν να παρέμβει για να την ακυρώσει. Να σημειωθεί ότι οι «Εθνικοί Φύλακες» που όπως δηλώνουν «δεν μπορούν να παραμείνουν αδρανείς όταν απειλείται η εδαφική μας ακεραιότητα κι αμφισβητούνται τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όταν παραχαράσσεται κι αφελληνίζεται η ιστορία μας, όταν πολεμάται η ορθόδοξη πίστη μας, όταν διαλύεται η ελληνική οικογένεια, όταν αλλοιώνεται κι ευτελίζεται η γλώσσα μας, όταν θεσμοθετείται η διαστροφή με τους γάμους ατόμων του ιδίου φύλου και οι εκτρώσεις από αντίχριστες κυβερνήσεις», δεν είχαν μείνει όντως αδρανείς όταν τοποθετήθηκε το άγαλμα Phylax στο Παλαιό Φάληρο καθώς ήταν μία από τις βασικές ομάδες που ενορχήστρωσαν τις αντιδράσεις, επειδή πίστευαν ότι είναι... ο σατανάς.
Για την ιστορία η συναυλία “Ασεβή Τροπάρια με τους ήχους της κάνναβης” δεν έγινε στις 20 Απριλίου. Όχι γιατί τα κατάφερε τελικά η Χρυσή Αυγή να την ακυρώσει, αλλά γιατί μόλις τρεις μέρες πριν την αυλαία, έφυγε από τη ζωή ο άνθρωπος που έχει συνδυάζει το όνομά του με το ελληνικό ρεμπέτικο και είχε την καλλιτεχνική επιμέλεια της βραδιάς, ο Κώστας Χατζηδουλής. Ο Κώστα Χατζηδουλής που τη δεκαετία του '80 είχε κάνει την παραγωγή του  δίσκου Τα ασεβή τροπάρια στον οποίο συμμετείχαν ιερά τέρατα του ελληνικού ρεμπέτικου και λαϊκού τραγουδιού κι από τον οποίο άντλησε την έμπνευση και ο τίτλος της συναυλίας.
Η συναυλία βέβαια θα πραγματοποιηθεί πια αφιερωμένη στη μνήμη του το Σάββατο 11 Μαΐου στον Βοτανικό, αλλά επειδή ο Βοτανικός και το Χυτήρια είναι ένα τσιγάρο δρόμος... ελπίζουμε να μην δούμε σκηνές που διαδραματίστηκαν εκεί το 2012 όταν τόλμησε να παιχτεί το «Coprus Christi».
Κάποιοι πάντως καλούν ήδη σε σκοταδιστικές διαμαρτυρίες...

6 Μαΐ 2019

Airbnb με ρήμαξες

Τα τσιγάρα, η airbnb και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια.

Τα τσιγάρα, η airbnb και τα ξενύχτια, έχουν κλείσει τα καλύτερα τα σπίτια. Τελικά τα ‘χουν πει όλα ο Χρήστος ο Κυριαζής και ο Βασίλης ο Τερλέγκας σε αυτή τη ζωή. Αναζήτησα σπίτι, για περίπου τέσσερις μήνες, σε μία περιοχή (Κέρκυρα) όπου το 95% των ακινήτων της διατίθενται σε βραχυπρόθεσμες μισθώσεις (στη δεύτερη θέση στη σχετική λίστα, πίσω από τα Χανιά που είναι στην πρώτη θέση, ενώ το Κουκάκι είναι στην τρίτη και ακολουθούν διάφορες περιοχές του κέντρου της Αθήνας). Ενδεικτικό της τάσης που επικρατεί είναι ότι μόλις σε δύο χρόνια τα ακίνητα προς βραχυπρόθεσμη μίσθωση από 57,000 πανελλαδικά που ήταν το 2016 άγγιξαν τα 127.000 στο τέλος του προηγούμενου χρόνου. (Στοιχεία που δημοσιοποίησε η ΑΑΔΕ και από τη μελέτη της Grand Thornton για το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδας)
Καταρχάς θα πρέπει να τονιστεί ότι στην Κέρκυρα, όπως και στα περισσότερα ελληνικά νησιά και παραθαλάσσια μέρη που προσελκύουν μεγάλο αριθμό τουριστών, και πριν την εμφάνιση της Airbnb η βραχυχρόνια μίσθωση ακινήτων ήταν πολύ δημοφιλής. Όχι μόνο για τους καλοκαιρινούς μήνες αλλά και τον υπόλοιπο χρόνο. Το “ενοικιάζεται διαμέρισμα από Σεπτέμβρη μέχρι Μάη για εκπαιδευτικούς και φοιτητές” είναι η πιο συνηθισμένη αγγελία που μπορείς να πετύχεις, όπως επίσης αρκετά συχνό είναι το φαινόμενο της ενοικίασης κατά την περίοδο Απρίλη-Οκτώβρη, τη λεγόμενη σαιζόν, όπου λειτουργούν οι μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες. Και η συγκεκριμένη κατηγορία μάλιστα είναι πολύ πονεμένη αφού πολλές φορές έχουμε αναβίωση της ελληνικής ταινίας “Γκαρσονιέρα για δέκα”, μόνο που δυστυχώς δεν πρόκειται για ταινία αλλά για πραγματικότητα. και δεν μένει ο Χρόνης Εξαρχάκος μέσα, αλλά παστωμένοι σαν σαρδέλες, εξαντλημένοι εργάτες της “βαριάς βιομηχανίας της χώρας”. Μέσα σε αυτό το ήδη ασφυκτικό πλαίσιο ήρθε να κουμπώσει στην αγορά ακινήτου η Airbnb και να την αποτελειώσει.
Λίγο πολύ είναι γνωστή η επίπτωση στις τιμές των ενοικίων. Η εκτόξευση στις τιμές των ενοικίων γρήγορα θα διαπίστωνα ότι είναι το υπ’ αριθμόν δύο πρόβλημα. Κι αυτό γιατί πρώτο έχει να κάνει με τη διαθεσιμότητα των ακινήτων. Δεν υπάρχει ενοικιαστήριο ούτε για δείγμα. Κυριολεκτικά. Αν υποθέσουμε ότι αναζητάς ένα διαμέρισμα στο κέντρο της πόλης, τα διαθέσιμα ακίνητα είναι μηδέν. Τίποτα. Κανένα. Η έλλειψη ακινήτων δημιουργεί μία συνεχώς αυξανόμενη δεξαμενή πιθανών ενοικιαστών που αναζητούν τα ακίνητα με την καραμπίνα. Στις αγγελίες διαβάζεις περισσότερα ζητείται από ενοικιάζεται (σε συντριπτική αναλογία υπέρ του πρώτου μάλιστα).

Ο πραγματικός σκοτωμός γίνεται μόλις βγει ένα ακίνητο σε αγγελία. Η πιο συνηθισμένη πρακτική των ιδιοκτητών είναι να κρατάνε την αγγελία για λίγες ώρες και μετά να την αποσύρουν. Κι αυτό εξαιτίας του πλήθους των ενδιαφερόμενων που τηλεφωνούν για το ακίνητο. Ο ιδιοκτήτης κλείνει 10-20-30, όσα επιθυμεί, ραντεβού τις πρώτες ώρες που η αγγελία είναι στον αέρα και επιλέγει μέσα από αυτούς τον άνθρωπο που θα μισθώσει. Σε αυτή την κούρσα λοιπόν είναι προφανές ότι έχει προβάδισμα η επαγγελματική ιδιότητα του επίδοξου μισθωτή. Είσαι γιατρός, δικηγόρος, δημόσιος υπάλληλος; Έχεις προβάδισμα. Δεν είσαι; Εχμ εντάξει, καλό παιδί φαίνεσαι αλλά μου το ζητάει και ένας υπάλληλος της Νομαρχίας, ε η γυναίκα του είναι και δασκάλα, οπότε εκεί θα το δώσω. Η αλήθεια είναι ότι δεν κακολογώ απόλυτα τον ιδιοκτήτη που παίρνει μέτρα για να εξασφαλίζει ότι θα παίρνει τα λεφτά του. Είδα σπίτια με σπασμένες πόρτες, σκισμένες σίτες, τρύπες στους τοίχους και άπειρες ιστορίες για φέσια στους λογαριασμούς ρεύματος/νερού κτλ.



Κατάλαβα ότι για τον ιδιοκτήτη τα πιο δύσκολα πράγματα είναι να βρει έναν αξιόπιστο ενοικιαστή και να γράψει σωστά στην αγγελία το πλήρως, πλήρης, πλήρες. Υπάρχουν βέβαια και οι ιδιοκτήτες που δεν κοιτάνε το επάγγελμα αλλά μπορεί να σε ρωτήσουν ευθέως πόσα λεφτά βγάζεις το μήνα και να κρίνει αυτός με βάση τα δικά του δεδομένα αν μπορείς να ανταποκριθείς στα έξοδα. Μέσα σε αυτές τις συνθήκες λοιπόν είναι σαφές ότι αποκλείονται a priori άνεργοι (καλά αυτό δεν το συζητάμε) ή επαγγέλματα που ο ιδιοκτήτης θεωρεί ότι δεν θα μπορούν να καλύψουν το νοίκι. Άλλωστε με την ζήτηση που υπάρχει είναι βέβαιο ότι θα βρει αυτό που θέλει.
Η ζήτηση μας οδηγεί και στο υπ’ αριθμόν 2 πρόβλημα. Τις τιμές των ακινήτων. Και εδώ ξεκινάνε οι τρέλες (ειδικά σε κτήρια που τα περισσότερα είναι χωρίς ασανσέρ). Γκαρσονιέρες 450 ευρώ, Δυάρια 600, τριάρια 800 και ανεβαίνουμε χωρίς ταβάνι. Ακατέβατα και αδιαπραγμάτευτα. Και δώσε και δύο νοίκια εγγύηση και άλλο ένα για να το κλείσεις. Κι άμα πεις και τίποτα σε στυλ “ναι, μήπως να το κάναμε 500 ευρώ το δυαράκι που το δίνετε 580;” -Ε λυπάμαι δεν γίνεται με παρακαλάνε για το δυάρι παιδί μου. Google search: νεφρό μαύρη αγορά τιμή/αφαίρεση νεφρού επιπτώσεις/ ζωή με ένα νεφρό/τοπ χειρούργοι Ελλάδα/Βουλγαρία μετανάστευση/Σκόπια τριάρι τιμή


Το φοβερό είναι ότι ακόμα και αυτές τις τιμές τα σπίτια νοικιάζονται. Είτε από ανθρώπους που έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν, είτε από άλλους που κάνουν το σκατό τους παξιμάδι για να τα καταφέρουν ή μέσω της ύστατης λύσης, που κερδίζει συνεχώς έδαφος, της συγκατοίκησης.
Η αλήθεια είναι ότι αν ψάχνεις σπίτι σε περιοχή που έχει εισβάλει η Airbnb θα πρέπει να οπλιστείς με υπομονή, καθώς η αναζήτηση μπορεί να πάρει πολλούς μήνες. Γνώρισα κόσμο που ψάχνει πάνω από χρόνο. Να αντιμετωπίσεις τις παράλογες απαιτήσεις των ιδιοκτητών ψύχραιμα για να μην σκοτώσεις κανέναν και βρεις διαμέρισμα στον Κορυδαλλό και να μειώσεις λίγο τις προσδοκίες για το τι ακριβώς ακίνητο θες.
Η μόδα των βραχυχρόνιων μισθώσεων που ξεκίνησε για γρήγορο και εύκολο κέδρος για τους ιδιοκτήτες έχει εξελιχθεί σε μία φρενίτιδα που κάνει εξώσεις, ανεβάζει τις τιμές των ακινήτων και έχει ως θύματα σε μεγάλη πλειοψηφία χαμηλόμισθους και λαϊκά στρώματα, ενώ φαίνεται ότι προωθείται η συγκέντρωση κατοικιών σε όλο και λιγότερα χέρια, με επιχειρηματίες να αγοράζουν ολόκληρες πολυκατοικίες για να τις εκμεταλλευτούν μέσω των βραχυπρόθεσμων μισθώσεων. Το θέμα απασχόλησε και τον προεκλογικό διάλογο για το Δήμο της Αθήνας που το πρόβλημα είναι μεγάλο. Πέραν από τα μισόλογα και τα ναι μεν αλλά των υπόλοιπων παρατάξεων η Λαϊκή Συσπείρωση με το Νίκο Σοφιανό ήταν ξεκάθαρη και δείχνει την κατεύθυνση για τη λύση του προβλήματος: να φορολογηθούν από το δήμο με το συντελεστή επαγγελματικής στέγης, δηλαδή από 1,55 ευρώ/τ.μ. που είναι σήμερα η κατοικία, σε 6,5 ευρώ/τ.μ. που είναι η επαγγελματική στέγη. Επίσης, απόδοση του 0,5% του τζίρου των διανυκτερεύσεων στο δήμο. Είναι το τέλος παρεπιδημούντων που πρέπει να αποδίδουν και τα ξενοδοχεία και δεν εισπράττεται από το δήμο. Αυτά τα μέτρα, εκτός από την απόδοση εσόδων στο δήμο από μια επιχειρηματική δράση που σήμερα δεν πληρώνει, θα αποθαρρύνουν και τους μεμονωμένους ιδιοκτήτες να αξιοποιήσουν το ακίνητό τους σε βραχυχρόνια μίσθωση, προτιμώντας τελικά τη μακροχρόνια, ώστε να καλύπτονται και οι ανάγκες των ενοικιαστών.

Δολοφονεί γυναικόπαιδα το Ισραήλ

Τουλάχιστον 286 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί και 28.000 έχουν τραυματιστεί από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα!
Δεκάδες αεροπορικές επιδρομές πραγματοποίησε το Ισραήλ εναντίον των Παλαιστινιακών εδαφών, δολοφονώντας αμάχους, ανάμεσα τους ένα μωρό και την έγκυο μητέρα του. 
Άλλοι τρεις Παλαιστίνιοι, μεταξύ των οποίων και ένα βρέφος, σκοτώθηκαν την Κυριακή το Βράδυ, σε νέους βομβαρδισμούς των ισραηλινών δυνάμεων στη Λωρίδα της Γάζας, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του θύλακα.
Το υπουργείο ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι τρεις άνθρωποι σκοτώθηκαν και οκτώ τραυματίστηκαν «από τις ισραηλινές δυνάμεις κατοχής που στοχοθέτησαν τη βόρεια Λωρίδα της Γάζας»Μόνο την Κυριακή έχουν σκοτωθεί 15 άνθρωποι στη Γάζα, ενώ άλλοι έξι έχασαν τη ζωή του την Παρασκευή και το Σάββατο. 
Τα ισραηλινά αεροσκάφη βομβάρδισαν μέχρι και προσφυγικούς καταυλισμούς. Δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν νωρίς σήμερα το πρωί όταν χτυπήθηκε μια ομάδα Παλαιστινίων στον καταυλισμό προσφύγων αλ Μπουρέιζ. Τρεις ακόμη Παλαιστίνιοι τραυματίστηκαν σε άλλη ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στον καταυλισμό αλ Σάτι. 
Μετά τις συνεχείς αεροπορικές επιδρομές και τους θανάτους αμάχων, αυξήθηκαν και οι εκτοξεύσεις ρουκετών από την Λωρίδα της Γάζας, οι οποίες στην πλειονότητά τους αναχαιτίζονται από το αντιπυραυλικό σύστημα «Σιδερένιος Θόλος».
Την ίδια στιγμή ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπ. Νετανιάχου έδωσε εντολή στον ισραηλινό στρατό να κλιμακώσει τις πολεμικές επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας. 
«Έδωσα εντολή στον στρατό να συνεχίσει τα μαζικά πλήγματα εναντίον των τρομοκρατών στη Λωρίδα της Γάζας και ζήτησα να ενισχυθούν οι δυνάμεις γύρω από τη Λωρίδα της Γάζας με άρματα μάχης, πυροβολικό και δυνάμεις του πεζικού», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός του κράτους – δολοφόνου. 
Τουλάχιστον 286 Παλαιστίνιοι έχουν δολοφονηθεί από τον Μάρτιο του 2018
Το Σάββατο το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε ότι τέσσερις άνθρωποι, ανάμεσά τους ένα κοριτσάκι 14 μηνών και η έγκυος μητέρα του, σκοτώθηκαν από τις ισραηλινές επιδρομές. Η αδελφή του κοριτσιού τραυματίστηκε σοβαρά όταν βομβαρδίστηκε το σπίτι τους.
«Είχαμε καθίσει στο τραπέζι για να φάμε όταν το σπίτι βομβαρδίστηκε από ένα ισραηλινό αεροπλάνο. Η Σάμπα σκοτώθηκε επί τόπου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ένας ξάδελφος του πατέρα της μικρής.
Από την 30ή Μαρτίου 2018, η Λωρίδα της Γάζας, που περιβάλλεται από το Ισραήλ, την Αίγυπτο και τη Μεσόγειο και δοκιμάστηκε από τους πολέμους, τη φτώχεια, τον ισραηλινό και τον αιγυπτιακό αποκλεισμό μετά το 2007, έχει μετατραπεί σε θέατρο εβδομαδιαίων διαδηλώσεων.
Τουλάχιστον 281 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την έναρξη των κινητοποιήσεων που βαπτίστηκαν «Μεγάλη Πορεία της Επιστροφής».
Εξάλλου σύμφωνα με το Γραφείο του ΟΗΕ για το Συντονισμό των Ανθρωπιστικών Υποθέσεων, πάνω από 28.000 Παλαιστίνιοι έχουν τραυματιστεί μέσα στον τελευταίο χρόνο από ισραηλινά πυρά κατά τη διάρκεια των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας στη Γάζα.
Βομβαρδίστηκαν τα γραφεία τουρκικού πρακτορείου «Anadolu»
Οι Παλαιστίνιοι μαχητές εκτόξευσαν περίπου 250 ρουκέτες εναντίον περιοχών του νότιου και του κεντρικού Ισραήλ. Πολλές από αυτές αναχαιτίστηκαν από το σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Σιδηρούς Θόλος, ανακοίνωσε ο ισραηλινός στρατός, αναφέροντας πως το 70% των ρουκετών έπεσαν σε μη κατοικημένες περιοχές. Ένας 60χρονος Ισραηλινός σκοτώθηκε σήμερα το πρωί όταν ρουκέτα έπεσε στο σπίτι του στην πόλη Ασκελόν και τραυματίστηκε σοβαρά μια 80χρονη ισραηλινή.
Η ισραηλινή αεροπορία ανακοίνωσε πως «στοχοθέτησε» 120 θέσεις της Χαμάς και άλλων Παλαιστινιακών οργανώσεων. Επίσης, κατέστρεψε δύο πολυώροφα κτίρια στη Γάζα, υποστηρίζοντας ότι σε ένα από αυτά βρίσκονταν οι υπηρεσίες στρατιωτικών πληροφοριών και οι υπηρεσίες γενικής ασφάλειας της Χαμάς.

Σε ένα από τα πολυώροφα κτίρια στεγάζονταν και τα γραφεία του τουρκικού πρακτορείου «Anadolu». Ευτυχώς το προσωπικό του είχε απομακρυνθεί από το κτίριο λίγο πριν το πλήγμα, καθώς υπήρξαν προειδοποιητικά πυρά. Η επίθεση αυτή προκάλεσε την οργισμένη αντίδραση του προέδρου της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν.
Σύμφωνα με τον ανταποκριτή του πρακτορείου στην Ιερουσαλήμ, τουλάχιστον πέντε ρουκέτες έπληξαν το κτήριο, αφού προηγουμένως οι ισραηλινές δυνάμεις είχαν βάλει με προειδοποιητικά πυρά. Δεν έχουν αναφερθεί θύματα.
Εξισώνουν το θύτη και το θύμα
Η Αίγυπτος που έχει αναλάβει τον ρόλο του μεσολαβητή μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ, προσπαθεί να παρέμβει για την αποκλιμάκωση της έντασης, καθώς τις επόμενες ημέρες ξεκινά και ο ιερός μήνας του Ραμαζανιού για τους μουσουλμάνους.
Από τις Βρυξέλλες η Ευρωπαϊκή Ένωση επιτέθηκε επί της ουσίας στον Παλαιστινιακό λαό που αγωνίζεται ενάντια στην κατοχή της πατρίδας του, καθώς ζήτησε «τον άμεσο τερματισμό» των εκτοξεύσεων ρουκετών από τους Παλαιστίνιους, ενώ πρόσθεσε ότι στηρίζει «τις προσπάθειες που καταβάλλει η Αίγυπτος και ο ΟΗΕ για την αποκλιμάκωση της έντασης».
Ως συνήθως οι ΗΠΑ δεν κράτησαν ούτε καν τα προσχήματα, τονίζοντας ότι στηρίζουν «το δικαίωμα» του Ισραήλ «στην αυτοάμυνα».

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More