Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

16 Μαρ 2013

Νέα μεγάλη συγκέντρωση διαμαρτυρίας και συμπαράστασης

Μήνυμα Παναιτωλοακαρνανικής ενότητας και αγώνα, έστειλαν από την κεντρική πλατεία του Μεσολογγίου οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης και των φορέων του Νομού.
Στο αγωνιστικό κάλεσμα του Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη – ο οποίος μαζί με το Φώτη Τσιφοπανόπουλο και τη Γιώτα Μούτσιου Νικολοπούλου, διανύουν την πέμπτη ημέρα απεργίας πείνας - ανταποκρίθηκαν οι Δήμαρχοι Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός και Ναυπακτίας Γιάννης Μπουλές, αποδεικνύοντας εμπράκτως πως δεν έχουν βάση οι απόπειρες διάσπασης του κοινού μετώπου ενάντια στο σχέδιο «Αθηνά» που καταργεί το ΤΕΙ Μεσολογγίου και το Πανεπιστήμιο Δυτικής Ελλάδας. Το σχέδιο «Αθηνά» καταδίκασαν στην τοποθέτηση τους, ο Περιφερειάρχης Αποστόλης Κατσιφάρας και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας Γιώργος Παπαναστασίου, ενώ ο Πρύτανης του ΤΕΙ Μεσολογγίου Βαγγέλης Πολίτης έκανε ιδιαίτερη αναφορά στα συγκριτικά πλεονεκτήματα που διαθέτει το ΤΕΙ Μεσολογγίου για να παραμείνει αυτόνομο.
Το παρόν στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας έδωσαν, ο Μητροπολίτης Αιτωλίας και Ακαρνανίας κκ Κοσμάς, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Μαρία Τριανταφύλλου, Γιώργος Βαρεμένος και Βασίλης Χατζηλάμπρου, ο Αντιπεριφερειάρχης Αιτωλ/νιας Βασίλης Αντωνόπουλος, ο πρώην Υπουργός Χρίστος Βερελής, καθώς και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι από τους δήμους Ναύπακτου, Αγρινίου και Μεσολογγίου. 
Ο δήμαρχος Μεσολογγίου  Παναγιώτης Κατσούλης δήλωσε κατά την τοποθέτηση του :
«Οι μέρες που ακολουθούν είναι οι πιο κρίσιμες αυτών των σαρανταπέντε ημερών αγώνα. Σας καλώ να αγνοήσετε τις φήμες περί δήθεν ευνοϊκής αντιμετώπισης των αιτημάτων του Μεσολογγίου, καθώς προσπαθούν από τη μία να μας αποπροσανατολίσουν και από την άλλη να μας διασπάσουν. Ας λάβουν το μήνυμα όλοι αυτοί που επιμένουν να μας αγνοούν και να μας υποτιμούν, ότι δεν θα τους περάσει και αν χρειαστεί θα μας βρουν όλους μαζί, ενωμένους, απέναντι τους όπου και όποτε χρειαστεί.
Μετά τις ομιλίες, ακολούθησε πορεία προς την Πύλη, όπου οι διαδηλωτές σχημάτισαν ανθρώπινη αλυσίδα μπροστά από το Τείχος των Ελευθέρων Πολιορκημένων στέλνοντας ξανά μήνυμα ενότητας και αγώνα

15 Μαρ 2013

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΣΤΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ: Επιστολή στο Υπουργείο Παιδείας για το ΤΕΙ



Κύριε Υπουργέ,
            Με την τελευταία (τελική) μορφή του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ καταστρέφετε το ΤΕΙ Μεσολογγίου με ενέργειες που είναι αντίθετες προς την φιλοσοφία του Σχεδίου ΑΘΗΝΑ, με την οποία εν γένει συμφωνούμε.
            Στους εξαγγελόμενους στόχους μας ήταν ο εξορθολογισμός του συστήματος των Πανεπιστημίων και ΤΕΙ, η απομάκρυνση από την λογική δημιουργίας ιδρυμάτων για εξυπηρέτηση βουλευτών και τοπικιστικών συμφερόντων, η εξοικονόμηση πόρων, η δημιουργία κέντρων αριστείας, η μείωση του αριθμού τμημάτων κ.λ.π.
            Στην περίπτωση του ΤΕΙ Μεσολογγίου όμως κάνετε ακριβώς τα αντίθετα. Συγκεκριμένα:
1.       Καταργείτε το ΤΕΙ Μεσολογγίου ένα από τα αρχαίοτερα ΤΕΙ της χώρας, το οποίο μάλιστα είναι τρίτο από όλα τα ΤΕΙ ως προς την αξιολόγηση των έργων του.
2.       Καταργείτε το ΤΕΙ Μεσολογγίου, το οποίο έχει τεράστια ιδιόκτητη έκταση (800.000 τ.μ.), η οποία του επιτρέπει να αναπτυχθεί, ενώ διαθέτει πολύ καλά κτίρια και εγκαταστάσεις.
3.       Καταργείτε από το ΤΕΙ Μεσολογγίου το Τμήμα Φυτικής Παραγωγής, το οποίο έχει σπουδαία εργαστήρια και θερμοκήπια και αγροτικές εκτάσεις και το οποίο έχει διακριθεί για το πρωτότυπο ερευνητικό του έργο στις αεροπονικές καλλιέργειες.
4.       Ιδρύετε νέα Σχολή Γεωπονίας στην Αμαλιάδα, όπου δεν υπήρχε ποτέ και μεταφέρετε εκεί το ανωτέρω τμήμα.
Ποιός όμως θα πληρώσει για την δημιουργία των ανωτέρω υποδομών;
Ποιόν άραγε βουλευτή σας εξυπηρετείτε;
5.       Καταργείτε από το ΤΕΙ Μεσολογγίου τα Τμήματα Εφαρμογών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιακών Συστημάτων και Δικτύων τα οποία λειτουργούν επιτυχώς επί πολλά χρόνια με αξιόλογα εργαστήρια και πολλούς καθηγητές.
6.       Ιδρύετε νέο Τμήμα Τεχνολογίας Η/Υ στο ΤΕΙ Πατρών, στο οποίο εντάσσετε τα δύο τμήματά μας του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Όλες οι ανωτέρω λοιπόν ενέργειες είναι αντίθετες προς τους εξαγγελθέντες σκοπούς του Σχεδίου σας και πρέπει να ανακληθούν.
            Η αναφορά μας αυτή δεν γίνεται για να εξυπηρετηθούν τοπικιστικά συμφέροντα. Άλλωστε στο Μεσολόγγι δεν έχουμε βουλευτές του επιπέδου του κύριου Τζαβάρα αλλά για να αποφευχθούν σοβαρά λάθη, κατασπατάληση του δημόσιου χρήματος, η καταστροφή υπαρχόντων θυλάκων αριστείας.
            Τέλος, δεν πρέπει να παραλείψουμε, ότι στους χαλεπούς καιρούς στους οποίους ζούμε, το ΤΕΙ Μεσολογγίου έπρεπε να διατηρηθεί έστω και μόνο για να θυμίζει το όνομα της Ιεράς Πόλεως.
Ελπίζουμε ότι θα εισακουστούμε.
Με εκτίμηση,
Για το Δ.Σ.
Βασιλής Μπρούμας , Αντιπρόεδρος (6974826441)
Ελένη Χολέβα , Γενική Γραμματέας (6978870622)

Απάντηση στην εφημερίδα “ΑΙΧΜΗ” της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μ.Κανελλοπούλου.

Αγαπητή “ΑΙΧΜΗ”
Διάβασα το δυσφημιστικό εναντίον εμού αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ανυπόγραφου άρθρου “Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ προσβάλλει την πόλη!”, στο φύλλο της Πέμπτης 14 Μαρτίου 2013.
Αν και παραθέσατε ακριβώς τα όσα είπα αναφερόμενη στα μετακινούμενα σταδιακά μέχρι το 2018 στο Μεσολόγγι τμήματα του ΤΕΙ Πάτρας, προέβητε σε τουλάχιστον συκοφαντικούς χαρακτηρισμούς και σε αβάσιμες ερμηνείες.
Αναπαράγω την φράση μου: “ Ποιος ευφυής διαδρομιστής του Υπουργείο, αποφάσισε να προτείνει να εξοριστούν 6.500 φοιτητές από το ΤΕΙ Πάτρας στο Μεσολόγγι, μια πόλη 15.000 κατοίκων (...). Κύριε Υπουργέ, ποιος ιδιώτης επιχειρηματίας θα ίδρυε μια οικονομική σχολή δυναμικότητας 6.500 φοιτητών στο Μεσολόγγι αντί για την Πάτρα, όχι γιατί δεν το αξίζει αλλά δεν έχει τις προϋποθέσεις.”
Βάσει αυτής της φράσης, με κατηγορήσατε για ασέβεια απέναντι στην Πόλη του Μεσολογγίου. Εγώ θα υπογραμμίσω τη φράση που εσείς παραλείψατε να υπογραμμίσετε στο άρθρο σας, ενώ είχατε τονίσει με έντονο χρώμα όλη την υπόλοιπη φράση: “όχι γιατί δεν το αξίζει”
Αναφέρετε επίσης ότι “έπαιζα μόνη μπάλα στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων”. Να σας θυμίσω ότι σε αυτή την επιτροπή μετέχουν όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου .
Όσο για το ότι ''καταδικάζω ένα ΤΕΙ (του Μεσολογγίου) που είναι κατά πολύ ανώτερο απ’ όσα περιγράφω”, αυτό μάλλον το φανταστήκατε, γιατί στην ομιλία μου δεν υπάρχει ούτε μία λέξη υποτιμητική για το ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Διαπιστώνω επίσης την ενόχληση του ανώνυμου αρθρογράφου σας για τον χαρακτηρισμό της αναγκαστικής μετακίνησης 6.500 φοιτητών από την Πάτρα στο Μεσολόγγι, ως “εξορία”. Μάλλον δεν γνωρίζετε, και κάτι τέτοιο θα το απαιτούσε κανείς από τον περιοδικό Τύπο, ότι το 50% των 6.500 φοιτητών, τουτέστιν 3.250 άνθρωποι, είναι Πατρινοί και πολλοί από αυτούς είτε θα αναγκαστούν να μετακομίσουν εν μέσω των σπουδών τους με ότι αυτό συνεπάγεται για τον ήδη επιβαρυμένο προϋπολογισμό των ελληνικών νοικοκυριών είτε αναμένεται να παρατήσουν τις σπουδές τους. Νομίζω ότι η μεταφορική χρήση της λέξης “εξορία” δεν έχει ακόμα απαγορευτεί από την Ομάδα Αλήθειας της Νέας Δημοκρατίας. Όλα αυτά σε τίποτα δεν έχουν να κάνουν με την Ιερή Πόλη Μεσολογγίου, της οποίας την ιστορία, ως ΑΛΗΘΙΝΗ πατριώτισσα ελληνίδα, τιμώ.
Για δε το ότι “ορισμένοι μετά το τέλος της συνεδρίασης” σχολίαζαν  ότι “Κανένας άλλος βουλευτής δεν ήταν τόσο υβριστικός για κάποια πόλη”: γιατί δεν μας λέτε ποιοι ήταν αυτοί οι “ορισμένοι”; Να υποθέσω ότι και αυτό κινείται στη σφαίρα της φαντασίας; Αν όχι, γιατί κανείς δεν το είπε στην τοποθέτησή του; Ήταν Αιτωλοακαρνάνες βουλευτές; Αν ναι, κανείς δεν τους απαγόρευσε να εκφραστούν. Ή μήπως ήταν απλώς φίλοι του ανώνυμου αρθρογράφου σας;
Όσο για τους βουλευτές και συντρόφους μου κ. Γ. Βαρεμένο και κα Μ. Τριανταφύλλου, η προσπάθειά σας να μας παρουσιάσετε σαν να βρισκόμαστε απέναντι, δεν νομίζω ότι αξίζει απάντησης. Και αυτό γιατί όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ υπηρετούμε αταλάντευτα και με ενιαίο τρόπο την κεντρική μας θέση: απόσυρση εδώ και τώρα του σχεδίου Αθηνά στο σύνολό του, ανοικτός και ουσιαστικός διάλογος με την ακαδημαϊκή κοινότητα και τις τοπικές κοινωνίες για την αναδιοργάνωση της 3βάθμιας εκπαίδευσης με βάση επιστημονικά και ακαδημαϊκά κριτήρια καθώς και με κριτήρια παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας, χωρίς καμία εμπλοκή σε τοπικιστικά, πελατειακά και κομματικά παζάρια (όπως πολύ καλά γνωρίζετε ότι συμβαίνει με τη μεταφορά τμημάτων από το Μεσολόγγι στην Αμαλιάδα…).
Μετα (βαλλόμενης) τιμής
Μαρία Κανελλοπούλου,
βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ,
μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Υ.Γ.: Τα χαλκεία των υπογείων της Συγγρού είναι μοναδικά. Η μίμησή τους από έντυπα της επαρχίας με θλίβει και ελπίζω να θλίβει όλες τους νοήμονες και μη πολιτικά εμπαθείς αναγνώστες σας. Όλη την ομιλία μου μπορεί κάποιος να την παρακολουθήσει εδώ: 

Δημοτικό Συμβούλιο την 19 – 03 – 2013

Παρακαλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την   19 – 03 – 2013, ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (αίθουσα συνεδριάσεων πρώην Νομαρχιακής Αυτοδ/σης Αιτωλ/νίας, Κύπρου 1, Μεσολόγγι 30200), σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010, για συζήτηση και λήψη αποφάσεων στο παρακάτω θέμα:




1.        Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου σχετικά με εκτέλεση εργασιών για αναγνώριση ιαματικών φυσικών πόρων (εισηγητής κ.Κατσούλης Παναγ. – Δήμαρχος).
2.        Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και Λιμενικού Ταμείου Μεσολογγίου σχετικά με εκτέλεση εργασιών στο δίαυλο και λιμενοβραχίονες του Λιμένα Μεσολογγίου προς υλοποίηση της ακτοπλοϊκής σύνδεσης (εισηγητής κ.Κατσούλης Παναγ. – Δήμαρχος).
3.        Έγκριση διοργάνωσης διεθνούς συνεδρίου ένταξης του Μεσολογγίου στα μνημεία παγκόσμιας κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ (εισηγητής κ.Κατσούλης Παναγ. – Δήμαρχος).
4.        Έγκριση προϋπολογισμού έτους 2013 του νομικού προσώπου “Κέντρο & Μουσείο Χαρακτικών Τεχνών-Βάσως Κατράκη” (εισηγητής κ.Κατσούλης Παναγ. – Δήμαρχος).
5.        Ανακοίνωση προγράμματος και έγκριση των εκδηλώσεων ‘‘Εορτές Εξόδου 2013’’ (εισηγητής κ.Καβάγιας Αριστ. – Δημοτικός Σύμβουλος).
6.        Ένταξη υποέργων πράξης “Τεχνική Βοήθεια του Δήμου Ιεράς Πόλης Μεσολογγίου” και εγγραφή αντίστοιχων πιστώσεων στον προϋπολογισμό  (εισηγητής κ.Κοταντάκης Δημ. – Αντιδήμαρχος).
7.        Έγκριση του 1ου ΑΠΕ και του 1ου ΠΚΝΤΜΕ του έργου “Ανάπλαση κεντρικής οδού Αιτωλικού – Α΄ Φάση” (εισηγητής κ.Κοταντάκης Δημ. – Αντιδήμαρχος).
8.        Αποδοχή και κατανομή ποσού παρακρατηθέντων (εισηγητής κ.Καρατσόλης Παντ. – Αντιδήμαρχος).
9.        Αποδοχή και κατανομή ποσού - ΣΑΤΑ 2013 (εισηγητής κ.Καρατσόλης Παντ. – Αντιδήμαρχος).
10.    Αναμορφώσεις προϋπ/σμού και τεχνικού προγράμματος έτους 2013 (εισηγητής κ.Κοταντάκης Δημ. – Αντιδήμαρχος).
11.    Προγραμματισμός προσλήψεων προσωπικού για το έτος 2013 (εισηγητής κ.Σπανός Ιωάν. – Αντιδήμαρχος).
12.    Έγκριση πρακτικής εξάσκησης σπουδαστών των σχολών μαθητεία του ΟΑΕΔ για το σχολ. έτος 2013-14 (εισηγητής κ.Σπανός Ιωάν. – Αντιδήμαρχος).
13.    Καθορισμός τρόπου διενέργειας προμήθειας ασφάλτου (εισηγητής κ.Κοταντάκης Δημ. – Αντιδήμαρχος).
14.    Κατανομή ποσού για κάλυψη λειτουργικών αναγκών σχολείων του Δήμου (εισηγητής κ.Καβάγιας Αριστ. – Δημοτικός Σύμβουλος).
15.    Αναπροσαρμογή μισθωμάτων για κυλικεία σχολικών μονάδων (εισηγητής κ.Καβάγιας Αριστ. – Δημοτικός Σύμβουλος).
16.    Διαγραφή οφειλών  από Χ.Κ.  (εισηγητής κ. Καρατσόλης Παντ. – Αντιδήμαρχος) .
17.    Έγκριση επιστροφής αχρεωστήτως καταβληθέντων ποσών προνοιακών επιδομάτων (εισηγητής κ.Σπανός Ιωάν. – Αντιδήμαρχος).
18.    Τροποποίηση της υπ’ αριθμ. 264/2011 απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με  προγραμματική σύμβαση για την υλοποίηση του έργου “Ύδρευση σε περιοχές Καλλονή, Βίγλα, Άγιο Δημήτριο Μεσολογγίου” (εισηγητής κ.Κοταντάκης Δημ. – Αντιδήμαρχος).
19.    Έγκριση πρωτοκόλλων παραλαβής για τη προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού ΧΥΤΑ 4ης ΓΕΝ Αιτωλ/νίας (εισηγητής κ.Κοταντάκης Δημ. – Αντιδήμαρχος).
20.    Κατανομή ποσού για σχολικούς τροχονόμους (εισηγητής κ.Καβάγιας Αριστ. – Δημοτικός Σύμβουλος).
21.    Αντικατάσταση μελών του Δ.Σ. του Συνδέσμου Διαχ/σης Στερ. Αποβλήτων της 4ης Γ.Ε. Αιτωλ/νίας  (εισηγητής κ.Χονδρός Νικόλ. – Δημοτικός Σύμβουλος).
22.    Έγκριση αιτήματος δωρεάν παραχώρησης του Δημ. κτήματος ΒΚ 741Α και ΒΚ741Β για την ανέγερση του 2ου Λυκείου Μεσολογγίου   (εισηγητής κ.Κοταντάκης Δημ. – Αντιδήμαρχος).
23.    Έγκριση του 2ου ΑΠΕ του έργου “Κατασκευή οδών και πεζοδρομίων σε περιοχή Αλμυράκι – Β΄ Φάση” (εισηγητής κ.Κοταντάκης Δημ. – Αντιδήμαρχος).
24.    Ορισμός Επιτροπής για διάνοιξη δρόμου (εισηγητής κ.Κοταντάκης Δημ. – Αντιδήμαρχος).
25.    Έγκριση προγραμματικής σύμβασης μεταξύ Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου και του Συνδέσμου Διαχ/σης Στερ. Αποβλήτων της 4ης Γ.Ε. Αιτωλ/νίας  σχετικά με τη παροχής υπηρεσιών για υποστήριξη λειτουργίας και διαχείρισης του ΧΥΤΑ (εισηγητής κ.Χονδρός Νικόλ. – Δημοτικός Σύμβουλος).
26.    Απ’ευθείας ανάθεση προμηθειών (εισηγητής κ.Καρατσόλης Παντ. – Αντιδήμαρχος).
27.    Διοργάνωση εκδήλωσης “Ημέρα των Κεκοιμημένων” (εισηγητής κ.Καβάγιας Αριστ. – Δημοτικός Σύμβουλος).

Ο Πρόεδρος

Γεώργιος Ν. Κασσαβέτης

Οι επιπτωσεις των ιδιωτικοποιήσεων


CYNICAL

H εικονα αυτή δείχνει το βαθμό δυσαρέσκειας των κατοίκων της Λατινικής Αμερικής από τις ιδιωτικοποιήσεις, το 1998 και 7 χρόνια μετά, το 2005.
Παρατηρούμε οτι οι αρνητικές γνώμες ενισχύονται σε πολύ μεγάλα ποσοστά και δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία για τις επιπτώσεις που επέφεραν στις ζωές τους. 
Σε γενικές γραμμές όμως, δεν υπάρχουν αρκετές θεωρητικές μελέτες που να δείχνουν με καθαρό και μονοσήμαντο τρόπο τα αποτελέσματα ενός κύκλου ιδιωτικοποιήσεων, καθ’ ότι αυτά εξαρτώνται από τον τρόπο που γίνονται οι ιδιωτικοποιήσεις, από τους περιορισμούς και την εποπτεία που συνεχίζει ή δεν συνεχίζει να έχει το κράτος, από τον έλεγχο των τιμών, από το εάν επιδοτεί ή όχι τον ιδιώτη που επενδύει, από το εάν οι δημόσιες επιχειρήσεις πριν ιδιωτικοποιηθούν  λειτουργούσαν σε ανταγωνιστικό ή μη περιβάλλον και από το βαθμό ανάπτυξης της οικονομίας.
Μια από τις λίγες εμπεριστατωμένες μελέτες αφορά στις ιδιωτικοποιήσεις 218 επιχειρήσεων εκτός χρηματοπιστωτικού τομέα την περίοδο 1983-1991, στο Μεξικό και την επίδραση που είχαν 1) στις πωλήσεις ανά εργαζόμενο, 2) στην απασχόληση μετά από την πώληση, 3) στον όγκο πωλήσεων και 4) στο ύψος των τιμών.
Τα αποτελέσματα όπως φαίνεται στην προηγούμενη εικόνα, ταξινομούνται α) για το σύνολο των επιχειρήσεων (σκούρο γκρι), β) για την υπο-ομάδα των ανταγωνιστικών (πιο ανοιχτό γκρι) και γ) για την υπο-ομάδα των μη-ανταγωνιστικών (σχεδόν λευκό).
Οι κοινωνικές επιπτώσεις είναι ολοφάνερες: ανεξάρτητα του βαθμού ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων, μετά την ιδιωτικοποίηση παρατηρείται πτώση της απασχόλησης και αύξηση των τιμών, η οποία είναι τεράστια ειδικά για τις πρώην δημόσιες επιχειρήσεις που λειτουργούσαν σε μονοπωλιακό καθεστώς, όπως είναι οι επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.
Όποιοι, λοιπόν ισχυρίζονται ότι οι ιδιωτικοποιήσεις θα δώσουν θέσεις εργασίας και θα μειώσουν τις τιμές, είναι εμφανώς απατεώνες.
 
ΙNFO: Τα στοιχεία είναι από τη μελέτη “Privatization in Development Some Lessons from Experience” των François Bourguignon, Claudia Sepúlveda
The World Bank
Development Economics Operations and Strategy Department
Policy Review and Operations Support Cluster
November 2009

Και το 2013, χαράτσι μέσω της ΔΕΗ...

Το παλικάρι, ο λεβέντης, ο σκληρός διαπραγματευτής, ο πρωθυπουργός μας, σε μια ακόμη κωλοτουμπα. Δέχθηκε, παρά τα όσα έλεγε μέχρι τώρα, να μπει μέσα στο 2013, χαράτσι που... θα εισπράττεται μαζί με τους λογαριασμούς της ΔΕΗ. Την είδηση μεταδίδουν από τις Βρυξέλλες, οι δημοσιογράφοι που τον συνοδεύουν στην Συνοδο Κορυφής. Ο Σαμαράς φαίνεται πως κανει πισω και στις απολύσεις στο Δημόσιο. Υποκύπτει στο τελεσίγραφο της τρόικας, ζητώντας απλώς μια φόρμουλα, για να περάσει όσον το δυνατόν,το μέτρο...

14 Μαρ 2013

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου Αθηνά

Εντείνονται οι κινητοποιήσεις κατά του σχεδίου Αθηνά, μετά από απόφαση που πάρθηκε στη σύσκεψη της Συντονιστικής Επιτροπής Δήμου και Φορέων, παρουσία πολιτών. Κατά την σύσκεψη αποφασίστηκε την Παρασκευή 15 Μαρτίου και ώρα 2:00 μμ, η διοργάνωση Παναιτωλοακαρνανικής Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας και συμπαράστασης στους Απεργούς Πείνας που διανύουν την τέταρτη ημέρα αγώνα, αλλά και Λαϊκή Συνέλευση στις 6:00 μμ την ιδία μέρα στο Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο Μεσολογγίου.

Γνωριμίες και Διαδίκτυο

Σε ποιο βαθμό οδηγεί η αποξένωση στις ανθρώπινες σχέσεις στη χρήση internet, ή το αντίθετο δηλαδή κατά πόσο η αναζήτηση ερωτικού συντρόφου μέσω internet μπορεί να οδηγήσει στην μοναξιά και την αποξένωση, είναι ένα ερώτημα το οποίο δεν θα απασχολήσει αυτό το άρθρο.

{mosimage}Τη χρονική περίοδο που διανύουμε, όλοι λίγο πολύ εντοπίζουμε μία στροφή των διαπροσωπικών σχέσεων προς εναλλακτικούς τρόπους δημιουργίας αυτών, από την κλασσική τετ α τετ προσέγγιση και γνωριμία σε διάφορα μέρη, στον τρόπο που επιβάλλει η τεχνολογία και η χρήση υπολογιστή.


Πολλοί από εμάς, έχουμε ακούσει για περιπτώσεις σχέσεων που είχαν ως αφετηρία ένα προφίλ σε ένα site γνωριμιών και οι οποίες είτε απέτυχαν, είτε κατέληξαν στο κρεβάτι είτε ακόμα και σε γάμο ή σχέση. Πόσες από αυτές τις σχέσεις έχουν ποσοστό επιτυχίας και μακροχρόνιας επιβίωσης είναι άγνωστο μιας και η πραγματική ζωή αφαιρεί το πέπλο του μυστηρίου και της σιγουριάς που δίνει αυτό το μέσο γνωριμιών.

Γιατί σιγουριάς θα αναρωτηθεί κάποιος, επειδή όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ένας γνωστός «εκεί η απογοήτευση μειώνεται αφού εάν δεν σε θέλει κάποιος ή κάποια ψάχνεις αλλού αμέσως, ενώ στην πραγματική ζωή μπορεί να στεναχωρηθείς εάν σε απορρίψει μία γυναίκα που θα φλερτάρεις π.χ. σε ένα bar». Το internet είναι πλέον τόπος συνάντησης εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο καθώς και στην Ελλάδα.

Τα αίτια και οι παράγοντες που δημιουργούν αυτή την ανάγκη στον εκάστοτε χρήστη-μέλος να κάνει τέτοιες γνωριμίες κυρίως ερωτικές, είναι πολλά αλλά η μοναδικότητα της κάθε περίπτωσης καθιστά αδύνατη την ανάλυση τους.


Το κύριο κίνητρο για να μπει κανείς σε ένα site, να δημιουργήσει ένα προφίλ και να αρχίσει να μιλάει αρχικά με κόσμο με σκοπό μία μετέπειτα γνωριμία, είναι σαφώς ερωτικό-σεξουαλικό.

Διάφορες κατηγορίες ανθρώπων μπαίνουν καθημερινά σε τέτοιου είδους site και είναι μεγάλο το ποσοστό των ελεύθερων ακόμα και παντρεμένων ατόμων αντρών ή γυναικών, straight ή gay, που αναζητούν μια καθαρά σεξουαλική σχέση και που ίσως θεωρούν πιο εύκολο πίσω από την οθόνη του υπολογιστή τους να ανακαλύψουν.

Υπάρχουν βέβαια και εργασιομανείς με ελάχιστο χρόνο για γνωριμίες, ή εκείνοι που δεν είναι ευχαριστημένοι από την υπάρχουσα σχέση τους και αναζητούν κάτι καινούριο, άνθρωποι αντικοινωνικοί, εσωστρεφείς, ντροπαλοί και ψυχικά διαταραγμένοι που δυσκολεύονται στην πραγματική ζωή να εκφραστούν ελεύθερα. Εκεί η φαντασίωση παίρνει άλλες διαστάσεις τροφοδοτείται απ το άγνωστο, ελπίζει, παλεύει, βρυχάται να εκπληρωθεί.


Υπάρχει διαφορά με τις γνωριμίες εκτός δικτύου, αλλάζει μήπως το κίνητρο ή παραμένει το ίδιο; Όλοι μας δεν έχουμε ως κύριο στόχο την ικανοποίηση των σεξουαλικών μας αναγκών όταν μας αρέσει ένας άντρας ή μία γυναίκα, οι ορμές μας δεν κυριαρχούν και ο πόθος δεν ψάχνει διέξοδο να εκφραστεί χωρίς να ρωτήσει ποιό θα είναι το μέσο που θα βρει το αντικείμενο του?

Το πρωταρχικό κίνητρο του να συγχωνευτείς μέσα σε ένα άλλο άνθρωπο να εκφραστείς σεξουαλικά και να ερωτευτείς, είναι ακριβώς το ίδιο στις γνωριμίες μέσω internet αλλά και εκτός, η πραγματική ζωή είναι αυτή που θα επισφραγίσει την επιτυχία μιας γνωριμίας ανεξαρτήτως μέσου.

Ρομφαία Εύη
Σύμβουλος σχέσεων-Μ.Α. Κλινικής Ψυχολογίας
http://www.e-psychology.gr
http://www.e-psychology.gr

13 Μαρ 2013

Γαλλία: Κατάργηση 100.000 θέσεων στον ιδιωτικό τομέα το 2012

Το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η ανεργία στη χώρα εκτινάχθηκε στο 10,6%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 χρόνων σχεδόν.
Σχεδόν 100.000 θέσεις εργασίας του ιδιωτικού τομέα καταργήθηκαν το περασμένο έτος στη Γαλλία, με τους συμβασιούχους να δέχονται το ισχυρότερο πλήγμα.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία (Insee), το 2012 καταργήθηκαν 61.000 θέσεις εργασίας που καλύπτονταν με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εξ’ αυτών, 29.400 θέσεις αφορούν στον βιομηχανικό τομέα και 13.400 στον κατασκευαστικό κλάδο.
Το τέταρτο τρίμηνο του περασμένου έτους, η ανεργία στη χώρα εκτινάχθηκε στο 10,6%, τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 14 χρόνων σχεδόν.

Προσεχώς Βουλγαρία;



Προσεχώς Βουλγαρία;
«Ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο».
Την Ουγγαρία πάντως οι εταιρείες. Μάλιστα, οι γερμανικές κυρίως! (ουπς! σύμπτωσις).
Η Ουγγαρία κατεστράφη σε δύο φάσεις.
Την πρώτη με την ιδιωτικοποίηση των στρατηγικών τομέων της οικονομίας, μαζί και των εταιρειών κοινής ωφέλειας (κάποτε) – τη δεύτερη με την έλευση στη χώρα του ΔΝΤ.
Το Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (διάδοχο του κομουνιστικού κόμματος), που έφερε το ΔΝΤ στη χώρα, εξαφανίσθηκε, όπως εδώ παθαίνει το ίδιο και το ΠΑΣΟΚ, καθώς και όποιο άλλο κόμμα, σοσιαλιστικό ή συντηρητικό, διέπραξε την ίδια βρωμοδουλειά, σε οποιαδήποτε χώρα.
Και το μεν Ουγγρικό Σοσιαλιστικό Κόμμα εξαερώθηκε, το έργο του όμως έμεινε. Στέρεο σαν ταφόπλακα πάνω στον ουγγρικό λαό. Ακόμα κι όταν ο ακροδεξιός σημερινός πρωθυπουργός της χώρας, κ. Ορμπάν, δοκίμασε ναμειώσει μόλις κατά 10% τα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, έφαγε ήττα.
Οι εταιρείες έβγαλαν το κυβερνητικό μέτρο παράνομο και η μείωση στην τιμή του ρεύματος ανεκλήθη.
Στον ίδιο δρόμο έχει μπει και η Ελλάδα. Οι ιδιωτικοποιήσεις όσων απέμειναν απ’ τον δημόσιο πλούτο, τραβούν στον ίδιο μονόδρομο. Χρυσοφόροι οργανισμοί όπως ο ΟΠΑΠ ιδιωτικοποιούνται αντί πινακίου φακήςΣτρατηγικοίτομείς της οικονομίας υψίστης σημασίας για το κράτος και τον λαόεκχωρούνται σε εγχώριους κρατικοδίαιτους επιχειρηματίες και σε ξένεςπολυεθνικές εταιρείες προς αφαίμαξη.
Εκπαιδευμένα κοράκια της «ελεύθερης αγοράς» (διάβαζε: αυτής που διευθύνεται από τοκογλύφους) αναλαμβάνουν με το αζημίωτο τη βρώμικηδουλειά όπως τώρα ο κ. Καλτσεστρούτσι - ΑΓΕΤ Σταυρίδης στο ΤΑΙΠΕΔ στη θέση του κ. Τ. -Δίωξη για Κακούργημα- Αθανασόπουλου. Καθώς και δεκάδες άλλοι όμοιοί τους παντούόπου πλούτοςπόροι και άνθρωποιλεηλατούνται.

Στο ερώτημα λοιπόν «ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο», εις ό,τι αφορά την Ελλάδα θα μπορούσε να απαντήσει κανείς τα κοράκια των εταιρειώναν δεν υπήρχαν και τα κοράκια της Τρόικας.
Διότι, την καλή δουλειά που άρχισε στη χώρα αυτή απ’ τη μεταπολίτευση και μετά η κρατικοδίαιτη διαπλοκή, ήρθε τώρα να ολοκληρώσει η Τρόικα, δηλαδή η Γερμανία, το ΔΝΤ, οι ΗΠΑ και οι λοιπές ληστρικές δυνάμεις, αυτοπροσώπωςκαι χωρίς διαμεσολαβητές και μεσάζοντες.
Και ο κ. Σαμαράς;
Πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι έχει ορισμένες «απόψεις»!!! Οπως η φορολόγηση των επιχειρήσεων με 15% ή η μείωση του ΦΠΑ (ίσως) ή ό,τι άλλο!«Απόψεις», που αν του τις εγκρίνει ο κ. Τόμσεν, έχει καλώς!!!
Με έναν λόγο, έχει γίνει ο κ. Σαμαράς κάτι σαν τον Ούγγρο ομόλογό του κ. ΟρμπάνΝόμος του κράτους μπορεί να γίνει μόνον ο νόμος της εταιρείας.Της όποιας ενδιαφερόμενης εταιρείας. Της Ζήμενς, της Ντόυτσε Τέλεκομ, της Ιντραλότ ή όποιας άλλης έχει συμφέροντα στον «ζωτικό χώρο»της «Ειδικής Οικονομικής Ζώνης» ή (πρώην ωραία) Ελλάς. Συμφέροντα εταιρείας ή τράπεζας

Ετσι η πυραμίδα της εξουσίας στον τόπο μας μπορεί να αποτυπωθεί ως εξής: στην κορυφή του Ιερού Παλατίου μοιράζονται το Χρυσοτρίκλινο οιπληρεξούσιοι των εταιρειών, φράου Μέρκελ, μίστερ Ομπάμα και ΣΙΑ. Με τις συμπλεύσεις και τις αποκλίσεις τους.
Παρακοιμώμενοι, πρωτοσπαθάριοι και πραιπόζιτοι, οι υπαλληλίσκοι της Τρόικας, επιπέδου Τόμσεν, Μολώχ και Μαζούχ, με κυαίστορες, τελώνες, τελώνεια και μαγκίτες τα κοράκια για τις βρώμικες δουλειές, τύπου Μέργου, Σταυρίδη, Αθανασοπούλου.
Κι από κάτω απ’ όλους αυτούς ο κ. Σαμαράς και οι θλιβεροί του φοιδεράτοι Μπενύτο και κυρ Φώτης. Συν τη λοιπή κουστωδία Δένδιας ο Βάρβαρος, Χατζηδάκης ο ρεπόρτερ του ΣΚΑΙ, Κεδίκογλου ο Χαλκείος,Γεωργιάδης ο Σώγαμπρος, Βορίδης ο Βάραγγος με το τσεκούρι, Καραμανλής ο Πορφυρογέννητος, Στουρνάρας ο Ρινότμητος, ο Παφλαγών και οΒυρσοδέψης, όλος αυτός
ο θίασος των ολετήρων που περιμένουν ένα νεύμα απ’ τους αλητήριους για να τρέξουν στις προσταγές τους και να στέρξουν στις ορέξεις τους.
Δεν τους ψήφισε για αυτά ο ελληνικός λαός, τον ξεγέλασαν. Κι όπως με τα έργα του συρρικνώθηκε το ΠΑΣΟΚ έτσι θα συρρικνωθεί και η Ν.Δ. τα ίδια άθλια έργα συνεχίζοντας.
Είναι τραγικό για μια χώρα ο πρωθυπουργός της να έχει απλώς«απόψεις». Είναι τραγικό να αποφασίζει ο (εντεταλμένος της κ. Μέρκελ) Μαζουχομολώχ τι θα κάνει ο (εντολοδόχος της κ. Μέρκελ) κ. Σαμαράς.
Ο Ούγγρος πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να μειώσει την τιμή του ρεύματος, διότι δεν τον άφησαν οι εταιρείες που νέμονται τη χώρα του. ΟΒούλγαρος πρωθυπουργός έπεσε διότι οι εταιρείες όχι μόνον αύξησαν την τιμή του ρεύματος, αλλά άρχισαν και να βαράνε τους πολίτες στους δρόμους για να το πληρώσουν.
Στον ίδιο δρόμο βαδίζει και ο κ. Σαμαράς.
Κάνει ό,τι του λένε. Ενίοτε με μια κάποια σκηνοθεσία ότι δεν το κάνει στο 100% αλλά στο 80%. Ωσπου, εν τέλει, να το κάνει στο 100%!
Κι όχι μόνον κάνει ό,τι του λένε, αλλά επιστρατεύει Προεδρικά Διατάγματα, αυταρχισμό και συχνότατα καταστολή για να τα καταφέρει.

Ως πού μπορεί να φθάσει βαδίζοντας σε αυτόν τον δρόμο ο κ. Σαμαράς; Ως την Ουγγαρία; Ως τη Βουλγαρία; Ο ίδιος, μπορεί! Αλλά να κάνει την Ελλάδα Ουγγαρία ή Βουλγαρία δεν θα (πρέπει να) μπορέσει…

Καταλήψεις σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Μεσολόγγι για την «Αθηνά»



Καταλήψεις σε Θεσσαλονίκη, Κρήτη και Μεσολόγγι για την «Αθηνά»
Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα κατά του σχεδίου «Αθηνά» που προβλέπει συγχωνεύσεις και καταργήσεις τμημάτων σε ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Τις σιδηροδρομικές γραμμές των τρένων του σταθμού Θεσσαλονίκης απέκλεισαν για περίπου μία ώρα φοιτητές του ΤΕΙ και του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, καθηγητές και διοικητικοί υπάλληλοι, διαμαρτυρόμενοι για την εφαρμογή του σχεδίου «Αθηνά».

Οι σπουδαστές του τμήματος Εργων Υποδομής και Αυτοματισμού του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και οι φοιτητές των ξενόγλωσσων τμημάτων του ΑΠΘ, μαζί με διδακτικό προσωπικό και υπαλλήλους του ΤΕΙ συγκεντρώθηκαν στον σιδηροδρομικό σταθμό Θεσσαλονίκης και απέκλεισαν τις αποβάθρες και τις γραμμές εισόδου και εξόδου των τρένων.

Την Τετάρτη προγραμματίζεται κινητοποίηση σπουδαστών και φοιτητών στην Καμάρα.

Κάτοικοι της Ιεράπετρας συνεχίζουν την κατάληψη στα γραφεία της ΔΟΥ Αγίου Νικολάου, ενώ από το πρωί της Τρίτης τελούν υπό κατάληψη και τα γραφεία της αντιπεριφέρειας Λασιθίου από κατοίκους του Αγίου Νικολάου.

Την Τετάρτη οι δήμαρχοι Ιεράπετρας και Αγίου Νικολάου με μέλη επιτροπών αγώνα θα βρίσκονται στην Αθήνα μαζί με εκπροσώπους άλλων πόλεων της χώρας που διαμαρτύρονται για το σχέδιο «Αθηνά» και θα γίνουν συναντήσεις στο υπουργείο Παιδείας.

Την Πέμπτη θα πραγματοποιηθεί παγκρήτιο φοιτητικό συλλαλητήριο. 

Η κατάργηση τμημάτων του ΤΕΙ σε Αγιο Νικόλαο και Ιεράπετρα και η κατάργηση του τμήματος Δομικών Έργων στο Ηράκλειο, έχουν γίνει «κόκκινο πανί», ενώ το θέμα παίρνει διαστάσεις χιονοστιβάδας, με δεδομένες τις αρνήσεις τόσο του Πανεπιστημίου όσο και του ΤΕΙ Κρήτης να δεχθούν τις αλλαγές του σχεδίου «Αθηνά». Οι διαμαρτυρόμενοι θα καταλάβουν, επίσης, τα γραφεία της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης

Στο Μεσολόγγι από σήμερα, Τρίτη, ξεκινά η ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών μέσω Διαδικτύου κατά του σχεδίου «Αθηνά», ενώ στις 8 το βράδυ θα πραγματοποιηθεί συναυλία στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Την Τετάρτη στις 9 το πρωί θα γίνει κατάληψη της ΔΟΥ Μεσολογγίου, ενώ φοιτητές του ΤΕΙ Μεσολογγίου θα συμμετάσχουν στην πανελλαδική συγκέντρωση της Αθήνας. Σε συνεργασία με τους σπουδαστές θα πραγματοποιείται σταδιακό κλείσιμο της εθνικής οδού.

Συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις στο Μεσολόγγι κατά του σχεδίου «Αθηνά».

Τη ΔΟΥ Μεσολογγίου κατέλαβαν σήμερα το πρωί κάτοικοι του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου και σπουδαστές του ΤΕΙ Μεσολογγίου που εντείνουν τις κινητοποιήσεις τους διαμαρτυρόμενοι για το κλείσιμο του ΤΕΙ Μεσολογγίου, καθώς και για την υποβάθμιση του νοσοκομείου της πόλης, ενώ σε ένδειξη συμπαράστασης στον δίκαιο αγώνα της περιοχής οι μαθητές του Μεσολογγίου προχώρησαν σε καταλήψεις σχολείων. Στο χώρο της κατάληψης παρευρέθη σε ένδειξη συμπαράστασης ο Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Κώστας Μπαρμπαρούσης.
Η απόφαση για την κατάληψη της ΔΟΥ Μεσολογγίου, ελήφθη κατά την τελευταία συνεδρίαση της Επιτροπής  Δήμου και Φορέων Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου σύμφωνα με την οποία οι κάτοικοι της περιοχής φέρονται αποφασισμένοι, να προχωρήσουν, σε πιο δυναμικές κινητοποιήσεις,.
Η απεργία πείνας στο χώρο του Δημαρχείου στη Κεντρική Πλατεία Μεσολογγίου συνεχίζεται για τρίτη μέρα και οι απεργοί, (ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης και τα μέλη της κοινότητας του ΤΕΙ Φώτης Τσιφοπανοπουλος και Γιώτα Μουτσιου – Νικολοπουλου ), είναι καλά στην υγεία τους και πρόθυμοι να συνεχίσουν μέχρι τη δικαίωση του αγώνα τους. Εκατοντάδες πολιτών έχουν εκφράσει την συμπαράσταση στον αγώνα των απεργών με τη παρουσία τους και την υπογραφή σχετικού κειμένου που υπάρχει στη είσοδο.

Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΜΕ ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΣΤΟΝ ΟΗΕ!


Η ΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΚΥΡΑΣ ΚΑΤΑΡΡΑΚΩΝΕΙ ΤΟ ΔΙΕΘΝΕΣ ΔΙΚΑΙΟ ΚΑΙ ΑΜΦΙΣΒΗΤΕΙ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑ ΚΑΙ ΑΟΖ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΝ
Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΚΛΙΜΑΚΩΝΕΙ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΣΚΙΑ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΥΔΡΟΓΟΝΑΝΘΡΑΚΕΣ!
Ρηματική διακοίνωση, σε απάντηση της ανάλογης ελληνικής ενέργειας, όσον αφορά το δικαίωμα της Ελλάδας να ανακηρύξει Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) στο Αιγαίο, έστειλε η Τουρκία στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ).
Το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει ότι η τουρκική ρηματική διακοίνωση, όπως εξάλλου αναμενόταν, επαναλαμβάνει τις γνωστές απόψεις της, και αντικρούει τις ελληνικές θέσεις, όπως έχουν διατυπωθεί στο κείμενο που εστάλη στο Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, στις 20 Φεβρουαρίου.
«Αμφισβητεί το δικαίωμα των ελληνικών νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, κατά παράβαση του άρθρου 121 της Σύμβασης του Δικαίου της Θάλασσας, το οποίο σύμφωνα με τη διεθνή νομολογία έχει εθιμικό, άρα υποχρεωτικό, χαρακτήρα που δεσμεύει όλες τις χώρες της Διεθνούς Κοινότητας» σχολιάζει το υπουργείο ΕΞωτερικών.
«Η ελληνική κυβέρνηση, σε συνέχεια και των πρόσφατων ενεργειών της, θα διασφαλίσει όλα τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, όπως αυτά απορρέουν από το Διεθνές Δίκαιο» καταλήγει η ανακοίνωση.
Με τη ρηματική διακοίνωση της 20ης Φεβρουαρίου, Αθήνα είχε ενημερώσει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας υδρογονανθράκων σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ ΧΩΡΙΣ ΤΑ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΣΤΟΝ ΑΕΡΑ!



ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΚΑΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΟΣ Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΚΚΕ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΟΥ Π. ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗΝ «ΚΥΡΙΑΚΑΤΙΚΗ ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ» ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟ ΣΠΥΡΟ ΚΑΡΑΛΗ
«Ο ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τα ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του, θα βρεθεί στον αέρα» τόνισε σε συνέντευξη του στην «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία» (10/3) και στον Σπύρο Κάραλη ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης τόνισε ότι για να ανακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτοβουλία, να φύγει από την «άμυνα» και να περάσει στην αντεπίθεση χρειάζεται ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης, που θα προσδώσει ένα αδιαφιλονίκητο προβάδισμα στον ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης χαρακτήρισε «ενδιαφέροντα» και «ουσιαστικό» τον προσυνεδριακό διάλογο του ΚΚΕ, ενώ κάλεσε όλη την Αριστερά, από τον ΣΥΡΙΖΑ, ως το ΚΚΕ και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ να προσχωρήσουν, με αμοιβαίες μετατοπίσεις, σε μια μεγάλη ανατρεπτική αριστερή συνάντηση, που θα επιφέρει ένα «μεγάλο δημιουργικό σεισμό για την Ελλάδα αλλά και την Ευρώπη». Τέλος, σε σχέση με την ΑΟΖ ο Παναγιώτης Λαφαζάνης υποστήριξε την ανάγκη μιας αποφασιστικής ανεξάρτητης πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που θα υποστηρίξει τα νόμιμα θαλάσσια δικαιώματα της χώρας με σχεδιασμό και αποτελεσματικότητα. Καταλήγοντας ο Παναγιώτης Λαφαζάνης έδωσε εξαιρετική έμφαση στο συλλογικό και δημοκρατικό τρόπο λειτουργίας του νέου Κόμματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς, ενώ θεώρησε πολύ κρίσιμο χαρακτηριστικό την πλήρη, με άνεση χρόνου συμμετοχή των μελών και του κόσμου της Αριστεράς στις Συνεδριακές διαδικασίες.
Ολόκληρη η συνέντευξη έχει ως εξής:
Eρ:Έχετε πει ότι η Ελλάδα χρησιμοποιείται για δεύτερη φορά ως «πειραματόζωο». Ποιά είναι η πρώτη;
H πρώτη φορά που χρησιμοποιήθηκε η Ελλάδα ως πειραματόζωο ήταν μετά τον πόλεμο, όταν η βρώμικη ιμπεριαλιστική Αγγλοαμερικανική επέμβαση έπνιξε στο αίμα την Εαμική Αντίσταση και την προοπτική μιας ανεξάρτητης και προοδευτικής Ελλάδας. Η ιστορία, δυστυχώς, τηρουμένων των αναλογιών και των διαφορών πάει να επαναληφθεί και αγωνιζόμαστε, τώρα, ώστε η σημερινή νεοαποικιακή επέμβαση των τροϊκανών να καταλήξει σε φάρσα και σε ναυάγιο, πριν ναυαγήσει οριστικά η χώρα.
Η Ελλάδα με μια κυβέρνηση της συμπαραταγμένης Αριστεράς έχει μια μεγάλη ευκαιρία: από πειραματόζωο να εξελιχθεί σε θετικό πείραμα σύγχρονων ριζοσπαστικών προοδευτικών δρόμων, που θα προκαλέσουν ένα ντόμινο ανατρεπτικών εξελίξεων στην περιφέρειά μας και στη Νότια Ευρώπη. Αυτή είναι η μεγάλη πρωτότυπη, αισιόδοξη και ιστορική πρόκληση για την ελληνική Αριστερά και το λαό μας.
Ερ:Η κινητικότητα που παρατηρείται με επίκεντρο την ΑΟΖ και την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου. πιστεύετε ότι συνδέονται με την κρίση που εξελίσσεται;. Βλέπετε να προκύπτουν κίνδυνοι για τη χώρα;
Εδώ και δεκαετίες οι ελληνικές κυβερνήσεις ακολουθούν μια πολιτική απαράδεκτων υποχωρήσεων στο Αιγαίο, η οποία συχνά επενδύεται με κορώνες εθνοκαπηλείας και άτακτους αντιπερισπασμούς. Οι κυρίαρχοι κύκλοι της Τουρκίας αλλά και οι «προστάτες» μας σε ΕΕ και ΗΠΑ , έχουν εξαιρέσει, περίπου, το Αιγαίο από την εφαρμογή των διεθνών συμφωνιών και του διεθνούς δικαίου , ειδικότερα του Δικαίου της Θάλασσας. Η Τουρκία του Ερντογάν , πίσω από τις λεκτικές αβρότητες, κλιμακώνει τις προκλήσεις και είναι ορατός ο κίνδυνος η τροϊκανή οικονομική ερείπωση να καταλήξει με εθνικές περιπέτειες και τραγωδίες. Η Ελλάδα σήμερα χρειάζεται όσο ποτέ μια ανεξάρτητη πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, αποφασιστικότητα στην υπεράσπιση των νόμιμων δικαιωμάτων της αλλά και συνετά, σχεδιασμένα και αποτελεσματικά βήματα σε αυτήν την κατεύθυνση. Αυτήν την πολιτική , όμως, δεν μπορεί να την ακολουθήσει μια παραδομένη κυβέρνηση, όπως είναι η κυβέρνηση Σαμαρά, η οποία τελεί υπό ομηρία και κηδεμονία. Ζούμε πολύ επικίνδυνες εθνικά ώρες και στην Ελλάδα και στην Κύπρο!
Ερ:Έρχονται νέα μέτρα λιτότητας;
Τα έσοδα του προϋπολογισμού του 2013, σχεδόν, καταρρέουν. Το νέο , τρίτο, μνημονιακό πρόγραμμα οδηγείται σε αδιέξοδο και ναυάγιο. Η φοροεπιδρομή σε μια κοινωνία που διαλύεται και καταρρέει δεν έφερε μεγαλύτερα αλλά μικρότερα έσοδα. Ο συνήθης μνημονιακός φαύλος κύκλος των μέτρων, που φέρνουν νέα μέτρα βρίσκεται πολύ κοντά μας , ίσως το καλοκαίρι ή το φθινόπωρο.
Ερ:Προτάσσετε την ανάγκη να υπάρξει κυβέρνηση της Αριστεράς. Το ερώτημα είναι με ποιούς;
Η κυβέρνηση της Αριστεράς δεν είναι μια ιδεολογική προκατάληψη ούτε παραταξιακή επινόηση αλλά ανάγκη. Παλεύουμε για μια κυβέρνηση της Αριστεράς και όχι της Κεντροαριστεράς ή της Κεντρο-αριστερο-δεξιάς, γιατί πρέπει να υπάρξει μια συνεπής και αξιόπιστη αντιμνημονιακή προοδευτική πορεία της χώρας, η οποία δεν θα ακυρωθεί μετεκλογικά στις εσωκυβερνητικές αντιφάσεις ούτε θα παγιδευθεί στις συμπληγάδες του συστήματος, των πιέσεων, των απειλών και των εκβιασμών για διακοπή της χρηματοδότησης ή για έξοδο από την ευρωζώνη.
Ερ:Μπορεί η Αριστερά να κερδίσει την πλειοψηφία; Μήπως έχει κολλήσει και δεν πείθει; Και τελικά με ποιούς θα συμμαχήσει δεδομένης της αρνητικής στάσης του ΚΚΕ;
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ έφτασε στο 27% αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται στα καινοτόμα, δημοκρατικά και ριζοσπαστικά χαρακτηριστικά του. Αν απωλέσουμε αυτά τα χαρακτηριστικά , θα χάσουμε τα πιο ανήσυχα και μαχόμενα κοινωνικά μας στηρίγματα και οι μεγάλοι ανατρεπτικοί στόχοι μας θα βρεθούν κυριολεκτικά στον αέρα.
Αντίθετα, όπως επανειλημμένα έχω υπογραμμίσει , ο ΣΥΡΙΖΑ, για να ανακτήσει πλήρως την πρωτοβουλία και για να περάσει σε μια δημιουργική αποτελεσματική αντεπίθεση, χρειάζεται να περάσει σε ένα δεύτερο κύμα ριζοσπαστικοποίησης. Ριζοσπαστικοποίησης πολιτικής, προγραμματικής και κινηματικής με ευρείς ταξικούς, εργατικούς, λαϊκούς και κοινωνικούς όρους.
Αυτή η δοκιμασία του ΣΥΡΙΖΑ στο πεδίο μιας νέας επιτυχούς και δημιουργικής ριζοσπαστικοποίησης με όρους κοινωνικής πλειοψηφίας είναι ,σχεδόν, βέβαιον ότι θα επιφέρει ένα δεύτερο κύμα αριστερών πολιτικών ανακατατάξεων στην κοινωνία, που θα προσδώσουν μια νέα δυναμική και ένα νέο αδιαφιλονίκητο προβάδισμα στο ΣΥΡΙΖΑ έναντι της ΝΔ. Από κει και πέρα οι πολιτικές και κινηματικές εξελίξεις θα πάρουν, μάλλον, τη μορφή χιονοστιβάδας.
Ερ:Μιλάτε άραγε με όρους αυτοδυναμίας;
Κάθε άλλο. Μιλάω για τη δυνατότητα του ΣΥΡΙΖΑ και όλης της Αριστεράς να κατακτήσουν τη μεγάλη λαϊκή πλειοψηφία.
Αυτό που ισχυρίζομαι είναι ότι η Αριστερά δεν έχει περιορισμένη αλλά αστείρευτη κοινωνική δυναμική. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ με μια νέα ριζοσπαστική ώθηση, που θα απευθύνεται στην πλειοψηφία της κοινωνίας και τις αγωνιώδεις ανάγκες της, πάρει κεφάλι απέναντι στη ΝΔ, μπορεί να πάει πολύ ψηλά, ενώ το πολιτικό τοπίο γενικότερα και ειδικότερα στην Αριστερά θα αλλάξει τότε σε βάθος, ανοίγοντας ίσως δρόμους προσέγγισης των αριστερών δυνάμεων. Ήδη στο ΚΚΕ διεξάγεται ένας πολύ ουσιαστικός διάλογος ενόψει του 19ου Συνεδρίου.
Ερ: Υπονοείται ότι μπορεί να υπάρξουν εξελίξεις στο ΚΚΕ;
Δεν υπονοώ τίποτα. Αυτό που λέω καθαρά είναι ότι στο ΚΚΕ, ενόψει του 19ου Συνεδρίου του, διεξάγεται ένας πολύ ενδιαφέρον, ζωντανός και ουσιαστικός διάλογος με την κατάθεση γόνιμων διαφορετικών απόψεων. Αξίζει νομίζω να παρακολουθήσουμε αυτή τη συζήτηση. Απ’ αυτόν το ζωντανό διάλογο και την πορεία του ΚΚΕ προς το Συνέδριό του, ελπίζω να υπάρξουν θετικές ωθήσεις όχι μόνο για το ΚΚΕ αλλά για όλη την Αριστερά. Αυτήν την κρίσιμη και ιστορική ώρα η χώρα χρειάζεται όσο ποτέ την κοινή δράση και τη συνεργασία όλων των δυνάμεων της ριζοσπαστικής Αριστεράς στη βάση κοινών προγραμματικών στόχων για να σπάσουμε το μνημονιακό τείχος και τον ολέθριο αντιδημοκρατικό και αυταρχικό οδοστρωτήρα, που ισοπεδώνουν τη χώρα και τη ζωή μας. Αυτήν την κρίσιμη ώρα όλες οι δυνάμεις της Αριστεράς από τον ΣΥΡΙΖΑ , ως το ΚΚΕ μέχρι και την ΑΝΤΑΡΣΥΑ, οφείλουν να κάνουν τις δικές τους, μικρότερες ή μεγαλύτερες, μετατοπίσεις για να γίνει δυνατή μια μεγάλη ανατρεπτική αριστερή συνάντηση, που θα επιφέρει ένα δημιουργικό πολιτικό «σεισμό» όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για όλη την Ευρώπη!
Ερ:Η μετατροπή του ΣΥΡΙΖΑ σε ενιαίο κόμμα συνιστά το πραγματικό διακύβευμα του ιδρυτικού συνέδριου; Συντρέχουν λόγοι αναβολής του;
Η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς το Συνέδριό του είναι πολύ σημαντική και κρίσιμη για τον ίδιο , για όλη την Αριστερά και κυρίως για την πορεία της χώρας.
Στόχος είναι να μετεξελιχθεί o ΣΥΡΙΖΑ σε ένα ενιαίο, μεγάλο, ριζοσπαστικό, συλλογικό, δημοκρατικό και πολυτασικό κόμμα της Αριστεράς ικανό να αναδείξει συνολικά την Αριστερά σε ηγεμονική εθνική δύναμη που θα θεμελιώσει μια καινούργια ανεξάρτητη και προοδευτική πορεία διεξόδου και ανασυγκρότησης της Ελλάδας με σοσιαλιστικό ορίζοντα.
Για να μπορέσουμε να έχουμε ένα επιτυχές και δημιουργικό Συνέδριο, το κρίσιμο δεν είναι τόσο ο μήνας που θα συγκληθεί, όσο το να υπάρξει ο απαραίτητος χρόνος και η ανάλογη βούληση ώστε να διεξαχθεί ένας πλούσιος και ουσιαστικός διάλογος για τα κρίσιμα διακυβεύματα του Συνεδρίου με την όσο το δυνατόν πιο πλατιά και δημιουργική συμμετοχή των μελών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και ευρύτερα του κόσμου της Αριστεράς και των εργαζομένων.
Η επιτυχία του Συνεδρίου μας θα κριθεί πρώτα απ΄όλα από τη συμμετοχή στις διαδικασίες του του μαχόμενου κόσμου της Αριστεράς.
Δημοσιεύθηκε στην "Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία" την Κυριακή 10 Μαρτίου 2013

Ξέχνα το χαράτσι και ζήσε σαν τον Λάτση



πιτσιρικος
Η Τρόικα ζητάει να διατηρηθεί το χαράτσι και το 2013, και η κυβέρνηση σκέφτεται να μην της φέρει αντίρρηση γιατί το έχει παρακάνει με την αντίσταση που φέρνει στην Τρόικα και δεν είναι σωστό να φέρεται με αυτόν τον τρόπο σε ανθρώπους που θέλουν το καλό μας.
Φυσικά, το χαράτσι για τα ακίνητα δεν θα καταργηθεί ποτέ αλλά θα συνεχιστεί και το 2014 και το 2015 και μέχρι να τα τινάξουμε όλοι αλλά θα αλλάξει όνομα και μπορεί να μην το πληρώνουμε μέσω της ΔΕΗ αλλά μέσω του λογαριασμού νερού ή κάποιου άλλου λογαριασμού.
Θα ήταν καλό να πληρώνουμε το χαράτσι για τα ακίνητα μέσω του λογαριασμού του νερού, γιατί, αν σου κόψουν το νερό, δεν πειράζει, αφού όλο και κάποια βροχή θα ρίξει για να μαζέψεις νερό στους κουβάδες, ενώ μπορείς πάντα να πλυθείς στην αυλή με το λάστιχο και να πλύνεις τα ρούχα σου στο σιντριβάνι, αν και το καλύτερο είναι να μείνεις άπλυτος για να μην σε πλησιάζει κανείς, ώστε να μην κινδυνεύεις από τους εγκληματίες που καραδοκούν σε κάθε σου βήμα για να σε κάνουν κομματάκια.
Εμένα σκασίλα μου για το χαράτσι για τα ακίνητα, αφού δεν έχω ακίνητο και έχω κάνει κατάληψη σε ένα άδειο σπίτι και παίρνω ρεύμα από το διπλανό σπίτι που είναι κι αυτό άδειο, οπότε αφενός έχω μια τέλεια σπιταρόνα και αφετέρου δεν πληρώνω ενοίκιο, χαράτσι και ρεύμα, με αποτέλεσμα να μαζεύω χρήματα για να αγοράσω όπλα για την επανάσταση.
Θα σας συνέφερε κι εσάς να χαρίσετε τα ακίνητα σας στο κράτος –ώστε να πληρώνει αυτό τα χαράτσια και να μην ξοδεύεστε- και εσείς να κάνετε κατάληψη σε κάποιο από τα δεκάδες χιλιάδες άδεια σπίτια που υπάρχουν στην Αθήνα, αλλά δεν θέλω να σας επηρεάσω, αφού ξέρω πως είστε αδύναμοι άνθρωποι και το μόνο όνειρό σας ήταν να αγοράσετε μια φυλακή, να κλειστείτε μέσα και να φοβάστε μην μπει κανείς.
Είναι ωραίο να κάνεις κατάληψη σε σπίτι, γιατί, αν σου την δώσει, σηκώνεσαι και φεύγεις, ενώ, αν το σπίτι είναι δικό σου, θα φύγεις μόνο σε τέσσερων τον ώμο, για να πας σε ένα πάρα πολύ μικρό σπιτάκι, όπου θα μείνεις για πάντα, ή μπορεί να σου κάνουν και έξωση γιατί στα πέντε χρόνια -το πολύ- θα γίνει εκταφή και θα σε βάλουν σε οστεοθήκη, ενώ, αν οι συγγενείς σου σταματήσουν να πληρώνουν χαράτσι για το οστεοφυλάκιο, θα σε πετάξουν στο χωνευτήρι μαζί με άλλα κόκαλα βγαλμένα των Ελλήνων τα ιερά.
Εγώ τώρα, επειδή βαρέθηκα κάπως το σπίτι που μένω, σκέφτομαι να μετακομίσω σε ένα υπέροχο νεοκλασικό που έχω εντοπίσει εδώ κοντά.
Πήρα και ρεύμα από την κολόνα της ΔΕΗ και –όπου να ‘ναι- θα μετακομίσω. Περιμένω να βρω κάνα καλό φορτηγό να το απαλλοτριώσω για μερικές ώρες, για να μην πληρώνω για την μετακόμιση.
Παράλληλα, έχω ετοιμάσει το εξοχικό μου σε ένα νησί, αφού οι ιδιοκτήτες του έκαναν το λάθος να μου πουν πως φέτος δεν θα πάνε επειδή είναι άφραγκοι, οπότε θα πάω να μείνω εγώ γιατί είναι κρίμα να μείνει το σπίτι ακατοίκητο, αφού, όταν το σπίτι δεν κατοικείται, βγάζει συνέχεια ζημιές και γίνεται ρημαδιό.
Η κρίση γεννάει ευκαιρίες. Φρόντισε να τις αρπάξεις.

Ξεπούλημα σε τιμή ευκαιρίας (γράφει ο Κ. Κούστας )

Κ. Κούστας
Να  η ευκαιρία .Έτσι  θεωρεί  ο πρώην  υπουργός  παιδείας  και  τώρα  υπουργός  των  εσωτερικών  Ευριπίδης  Στυλιανίδης  ότι  μπορεί  η  κυβέρνηση  της  Τρόϊκας  να ξεπεράσει   την   συνταγματική  νομιμότητα  και να  προχωρήσει  σε  ιδιωτικοποιήσεις  στα  Α.Ε.Ι. Ανακάλυψε  λοιπόν   τρόπο   και   τον  αποκάλυψε   ανερυθρίαστα     στο  συνέδριο  του   Economist  χωρίς  να  κρύβει  τις  προθέσεις  και  διαθέσεις  του  όπως  έκανε  στο  παρελθόν.  Το  ξεπούλημα  της  δημόσιας  περιουσίας  που  έχει  στηθεί  με  τις  μνημονιακές  κυβερνήσεις  τα  τελευταία  χρόνια  λειτουργεί  απροκάλυπτα   με   Ν.Δ ,  ΠΑΣΟΚ  σε  πρώτο  ρόλο   και με   συναίνεση  και  συνενοχή  της  ΔΗΜΑΡ  που αποτελεί τον  δορυφόρο  τους . Πουλήστε όσο  όσο είναι  η  προτροπή  της  τρόϊκας   άλλωστε   γιατί  δημιούργησε  το ΤΑΙΠΕΔ  η  κυβέρνηση ; Η  θεά  Αθηνά  μετά  τον  Καλλικράτη  νιώθει  και  αυτή  άβολα  που  οι   σύγχρονοι   Εφιάλτες  άλλοι  μια  φορά πλήγωσαν  την  μεγαλοπρέπεια  της  θεότητάς  της. Το  σχέδιο   ΄΄ΑΘΗΝΑ΄΄  μόνο   πνευματικό  έργο  δεν  μπορεί   να  χαρακτηριστεί , αφού  πλέον  είναι  φανερό  σε  όλο  τον  Ελληνικό  λαό  ότι  δεν  κινείται    στην  κατεύθυνση  της  αναβάθμισης  και   περιφερειακής    αποκέντρωσης  της  τριτοβάθμιας  εκπαίδευσης .
Μετά  τον  νεκροθάφτη   της  αυτοδιοίκησης  που  ονομάζεται   Καλλικράτης , την   διάλυση   του    όποιου  συστήματος  υγείας   είχε  απομείνει  δια  του  εκτρώματος  του  Ε.Ο.Π.Υ,  τώρα  έχουν  τη  σειρά  τα  Πανεπιστήμια   να  δεχθούν  την  επίθεση των  μνημονιακών  κυβερνητικών   εταίρων,  ώστε  να  οδηγηθούν   στην   διάλυσής  τους  . Στην  κατεύθυνση  αυτή   ο  λαλίστατος   Στυλιανίδης    προτείνει  ιδιωτικοποίηση διά της γνωστής  τεχνικής  της μετοχοποίησής τους και της παράδοσης του 49% των μετοχών , του μάνατζμεντ σε  ιδρύματα, επιχειρηματίες και εφοπλιστές. Γράφει  στα  παπούτσια  του  προκλητικά  τη συνταγματική  νομιμότητα   που ορίζει ότι η ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά   και μόνο  από νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου. Ο  Ευριπίδης Στυλιανίδης αποκαλύπτει   την πρωτότυπη  πατέντα των μεικτών πανεπιστημίων , όπως τα ονόμασε ο ίδιος, την  βδομάδα   που  μας πέρασε   , στο συνέδριο του Economist  με  θέμα΄΄ Εκπαίδευση και καινοτομία ( Education and Innovation in the 21th Century )΄΄ και βάζει στην ατζέντα τα ιδιωτικά πανεπιστήμια.
Ως υπουργός Παιδείας ο ίδιος, το 2008, αναγνώρισε τα κολέγια και πρότεινε                     μια   άλλη  περίτεχνη  τότε  εκδοχή αυτή της  ιδιωτικοποίησης των ΑΕΙ, αφού                   τα  χαρακτηρίζει   μη  κρατικά πανεπιστήμια με την διασταλτική ερμηνεία του άρθρου 16, την οποία μόνο εκείνος καταλάβαινε. Ξεσηκώθηκε τότε  όλοι  η εκπαιδευτική  κοινότητα  και  όχι  μόνο  και γρήγορα παραιτήθηκε της προσπάθειας. Το παραδέχθηκε χθες. Πρόκειται είπε για  μια έξυπνη μετεξέλιξη της πρότασης       για τα μη  κρατικά μη κερδοσκοπικά  πανεπιστήμια, τα οποία δεν είναι πραγματοποιήσιμα δεδομένου ότι το Σύνταγμα προβλέπει  πως τα πανεπιστήμια  πρέπει  να  βρίσκονται κάτω  από τον έλεγχο του κράτους. Σήμερα  όμως  που               όλα  ξεπουλιούνται  δεν  θα  μπορούσε  να  μην  μιλήσει  για προθέσεις  της  συγκυβέρνησης, το ξεφούρνισε  με  σαφήνεια. Η συγκυβέρνηση  προτίθεται   να  βάλει  στο χέρι  την περιουσία   των Πανεπιστημίων  με το ΤΑΙΠΕΔ   και την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου. Έτσι άλλωστε  δικαιολογείτε  και  η  προσπάθεια  κατάργησης  του  Τ.Ε.Ι  Μεσολογγίου, αλλά  και  άλλων  τριτοβάθμιων ιδρυμάτων. Το Τ.Ε.Ι  της  πόλης  μας  έχει  ιδιόκτητη  περιουσία  και  την   υποδομή σε  εγκαταστάσεις  και εργαστήρια, έτσι  το εκλεκτό  αυτό  φιλέτο επιθυμεί  η  Κυβέρνηση   πάει για   ξεπούλημα  στο  Τ.Α.Ι.Π.Ε.Δ. Ο  πρώην  υπουργός χωρίς             να αναφέρεται στον τρόπο με τον οποίο μπορεί να συσταθεί  ένα μεικτό  πανεπιστήμιο, πώς (;)ένα νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου μπορεί  έτσι απλά   να μετατραπεί σε ιδιωτική ΑΕ.


Πώς μπορεί να λειτουργεί με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, δηλώνει ότι με την πρότασή του παρακάμπτεται και ο σκόπελος του άρθρου 16 του  συντάγματος με  το  μάνατζμεντ. Όπως  εξήγησε στο συνέδριο, παρόντος του υπουργού Παιδείας, αρχικά μπορεί να γίνει η αποτίμηση της περιουσίας των πανεπιστημίων και κατόπιν   το 49% της αξίας της να μετοχοποιηθεί και να διατεθεί σε ιδρύματα, επιχειρηματίες, εφοπλιστές που  θέλουν πραγματικά να επενδύσουν στην Παιδεία. Ο ιδιώτης, βέβαια, θα αναλάβει και το μάνατζμεντ του ιδρύματος, περιορίζοντας τον πρύτανη στην επιστημονική εκπροσώπηση και στα ακαδημαϊκά του καθήκοντα. Τα πλεονεκτήματα  είναι  πολλά κατά τον υπουργό, το σημαντικότερο η ρευστότητα πόρων και μάλιστα εκτός του κρατικού προϋπολογισμού. Σημαντικό είπε σε  μια  περίοδο  που μόλις 15 από τα 25 υπάρχοντα ΑΕΙ μπορούν να καλυφθούν από τη δημόσια χρηματοδότηση.
Τα υπόλοιπα απειλούνται   με  κλείσιμο είπε ως επίδοξος προφήτης  του  σχεδίου ΄΄ΑΘΗΝΑ΄΄ και  μάλιστα έτσι υλοποιείται  στην πράξη η συνταγματική επιταγή             για δημόσια και δωρεάν παιδεία. Δεύτερο πλεονέκτημα, η παρουσία του ιδιώτη μάνατζερ. Τα πανεπιστήμια  όπως  προτείνει  ο πρώην  υπουργός  παιδείας  θα  γίνουν πιο  ευέλικτα  και   επιθετικά στην πρωτογενή  έρευνα , τις ευρεσιτεχνίες  και  καινοτομίες  για τη βιομηχανία και την αγορά, διότι  αυτή θα εμπιστεύεται τον ιδιώτη μάνατζερ για τη διαφύλαξη του απόρρητου χαρακτήρα και θα κατοχυρώσει την ευρεσιτεχνία, ώστε να κερδίσει από αυτήν τόσο το πανεπιστήμιο όσο και                     η  επιχείρηση .
Στο  το τέλος  μίλησε  και για  το  καρότο.
Οι πρώτες ενέργειες των επενδυτών (όποιος προλάβει τον κύριο είδε !)Θα είναι  η δημιουργία ξενόγλωσσων τμημάτων με αλλοδαπούς φοιτητές και φυσικά με δίδακτρα. Το έχει πει κι ο υπουργός. Είναι ένα μοντέλο που βολεύει ιδιώτες  και   επιχειρηματικούς  κύκλους , κυρίως  όμως  το κράτος του Μνημονίου.
Κούνια  που  τους  κούναγε !!

           Κ. Κούστας  εκπαιδευτικός

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More