Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

28 Μαΐ 2019

Η κατάθλιψη σχετίζεται με την ταχύτερη γήρανση του εγκεφάλου και την άνοια

Τα άτομα με κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γνωστικές διαταραχές αργότερα στη ζωή τους και υπήρχε κίνδυνος να αναπτύξουν ελλείμματα στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, την εκτελεστική λειτουργία και τη μνήμη.


άνδρας που πέφτει στο κενό από ένα φως
Μια νέα μετά-ανάλυση στο journal Psychological Medicine υποστηρίζει ότι η κατάθλιψη μπορεί να επιταχύνει τη γήρανση του εγκεφάλου. Αυτή η συσχέτιση, θα μπορούσε να καταστήσει την κατάθλιψη παράγοντα κινδύνου για την άνοια και την ηλικιακή γνωστική πτώση.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η κατάθλιψη είναι η κύρια αιτία της αναπηρίας παγκοσμίως. Επηρεάζει περισσότερα από 300 εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.
Προηγούμενη έρευνα1 έχει επίσης συνδέσει την κατάθλιψη και την άνοια. Σύμφωνα με μελέτη του 20132, τα άτομα που αναπτύσσουν κατάθλιψη μετά την ηλικία των 70 ετών είναι πιο πιθανό να πάθουν άνοια. Μια άλλη μελέτη του 20133 έδειξε ότι όταν η κατάθλιψη εμφανίστηκε με ήπια γνωστική εξασθένηση, οι άνθρωποι είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν άνοια.

Κατάθλιψη, άνοια, και γήρανση του εγκέφαλου

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα από 34 μελέτες που περιελάμβαναν συνολικά 71.244 άτομα. Οι περισσότερες από τις μελέτες εξέτασαν την κατάθλιψη, αν και πέντε εξέτασαν τα συμπτώματα άγχους. Κανένας από τους συμμετέχοντες στις μελέτες δεν είχε άνοια στην αρχή της έρευνας.
Τα δεδομένα έδειξαν μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κατάθλιψης και της γνωσιακής πτώσης. Τα άτομα με κατάθλιψη είχαν περισσότερες πιθανότητες να έχουν γνωστικές διαταραχές αργότερα στη ζωή τους και υπήρχε κίνδυνος να αναπτύξουν ελλείμματα στην ταχύτητα επεξεργασίας πληροφοριών, την εκτελεστική λειτουργία και τη μνήμη.
Αυτή η τάση υποδεικνύει ότι η κατάθλιψη μπορεί να γερνάει τον εγκέφαλο πιο γρήγορα. Θα μπορούσε επίσης να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο ο εγκέφαλος γερνάει. (Δεν υπήρξαν αρκετές μελέτες ανησυχίας για τη διεξαγωγή της μετά-ανάλυσης για το άγχος.)
Τα άτομα με άνοια μπορεί να μην εμφανίζουν συμπτώματα όπως απώλεια μνήμης για μεγάλο χρονικό διάστημα. Οι ερευνητές της μελέτης υπογραμμίζουν ότι οι ψυχίατροι και ψυχολόγοι μπορεί να χρειαστεί να παρακολουθήσουν άτομα με κατάθλιψη για τυχόν εμφάνιση ενδείξεων γνωσιακής πτώσης. Αν και η άνοια δεν είναι θεραπεύσιμη, οι πρώτες παρεμβάσεις μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων.
Η κατάθλιψη είναι θεραπεύσιμη και η θεραπεία της μπορεί να βοηθήσει. Ο σωστός θεραπευτής μπορεί να διδάξει σε έναν άνθρωπο με κατάθλιψη πώς να κατανοήσει και να διαχειριστεί τα συναισθήματά του. Η θεραπεία μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να βελτιώσει τις σχέσεις του και να θέσει σε εφαρμογή υγιείς αλλαγές στον τρόπο ζωής. Η φαρμακευτική αγωγή μπορεί επίσης να μειώσει τα συμπτώματα κατάθλιψης, ιδιαίτερα όταν χρησιμοποιείται σε συνδυασμό με τη κατάλληλη θεραπεία.

RafVoud

Πηγή: goodtherapy.org
Απόδοση: Ραφαέλα Βουδουραγκάκη
Έρευνα: 1. Bielak, Allison A.M., Denis Gerstorf, Kim M. Kiely, Kaarin J. Anstey, and Mary Luszcz. “Depressive Symptoms Predict Decline in Perceptual Speed in Older Adulthood.”Psychology and Aging 26.3 (2011): 576-83. Print.
2. Heser, K., et al. (2013). Age of major depression onset, depressive symptoms, and risk for subsequent dementia: Results of the German study on ageing, cognition, and dementia in primary care patients (AgeCoDe). Psychological Medicine 43.8 (2013): 1597-610.
3. Luppa, M., Luck, T., Ritschel, F., Angermeyer, M.C., Villringer, A., et al. (2013). Depression and incident dementia. An 8-year population-based prospective study. PLoS ONE

https://www.psychologynow.gr 

Miles Davis: Ο άνθρωπος που άλλαζε την μουσική

miles-davis-41103Από τον Κώστα Κουσαρίδα

Ο Μάιλς Ντιούι Ντέιβις ο Γ’ (Miles Dewey Davis III), όπως είναι το πλήρες όνομά του, ήταν το μεσαίο από τα τρία παιδιά μιας ευκατάστατης οικογένειας μαύρων καθότι ο παππούς του Μάιλς είχε κάνει περιουσία ως λογιστής, αλλά όταν αγόρασε μεγάλη έκταση γης οι λευκοί στράφηκαν εναντίον του.
Ο Μάιλς μεγάλωσε στο Σεντ Λούι. Ο πατέρας του ήταν οδοντίατρος και η οικογένειά του ήταν εύπορη. Στα 13 του έπιασε στα χέρια του την πρώτη του τρομπέτα. Στο βιβλίο του ο Μάιλς περιγράφει τα έντονα συναισθήματα που έζησε εκείνη τη στιγμή.
Έτσι, σύντομα άρχισε μαθήματα μουσικής και όταν τελείωσε το δημοτικό έπαιζε ήδη ικανοποιητικά τρομπέτα. Στα δεκαέξι του χρόνια θα γίνει μέλος της ένωσης μουσικών.

Η δεξιοτεχνία του στο όργανο αναπτύχθηκε ταχύτατα και το μουσικό του στυλ επηρεάστηκε από μουσικούς όπως οι Κλάρκ Τέρυ, Τσάρλι Πάρκα, Μπίλυ Έκστάην αλλά κυρίως, τον Ντίζη Γκιλέσπη. Η συναυλία του Γκιλέσπη στο Σεντ Λούι, όταν ο Μάιλς ήταν 15 χρονών, ήταν μια μουσική αποκάλυψη για τον μικρό Μάιλς. Έκτοτε το μόνο που τον ενδιέφερε ήταν να πάει στη Νέα Υόρκη και να παίξει τζαζ.
Στα μέσα της δεκαετίας του ’40 θα βρεθεί στη Νέα Υόρκη για να συναντήσει τον Τσάρλι Πάρκερ και τον Ντίζι Γκιλέσπι και να παίξει μαζί τους.

miles-davis-kind-of-blue-sessions-1959-don-hunstein
Γρήγορα η φήμη του θα εξαπλωθεί και θα έρθουν οι πρώτες προσω­πικές ηχογραφήσεις, με το ξεκίνημα της δεκαετίας του ’50. Συνεργάστηκε με σπουδαίους μουσικούς, όπως ο Σόνι Ρόλινς, ο Θελόνιους Μονκ, ο Τζον Κολτρέιν και ο Τζιλ Έβανς, σε δίσκους – σταθμούς στην ιστορία της τζαζ: «Birth of the cool» (1957), Round about midnight» (1957), «Milestones»(1958), «Kind of blue» (1959) και «Sketches of Spain» (1960). Οι ηχογραφήσεις αυτές είχαν τερά­στιο αντίκτυπο, αφού χάραξαν τις κα­τευθυντήριες γραμμές για το ύφος της cool-jazz.

To 1970 κυκλοφορεί το περίφημο άλμπουμ «Bitches Brew», συνεργαζόμενος με μία πλειάδα σπουδαίων μουσικών (Γουέιν Σόρτερ, Τζο Ζάβιναλ, Τσικ Κορία, Τζακ Ντετζονέτ, Τζον ΜακΛάφλιν, Ντέιβ Χόλαντ κ.ά.) και θέτει τις βάσεις του τζαζ – ροκ. Την περίοδο αυτή θα στραφεί προς το ροκ και το φανκ, συνεργαζόμενος με τον Τζίμι Χέντριξ και Prince νέες ηχητικές εμπειρίες με τον Prince.
Ως τα μέσα της δεκαετίας του ’70 θα ζήσει μία εντονότατη και πολύ δημιουργική ζωή. Δίσκοι, εμφανίσεις, ναρκωτικά, γυναίκες, άστατη ζωή και γρήγοροι ρυθμοί θα τον φέρουν στα άκρα και για πέντε χρόνια θα σταματήσει κάθε μουσική δραστηριότη­τα. Θα επανέλθει στις αρχές της δεκαετίας του ’80, έχοντας πια μόνο εκλάμψεις του παλιού καλού εαυτού του, αν και παρέμεινε πολύ δημιουργικός και πολύ δραστήριος.
Ο Μάιλς Ντέιβις έφυγε από τη ζωή στη Σάντα Μόνικα της Καλιφόρνιας στις 28 Σεπτεμβρίου 1991, σε ηλικία 65 ετών.
Στις 30 Ιουνίου του 1992, κυκλοφορεί το τελευταίο άλμπουμ του Μάιλς Ντέιβις με τον hip hop παραγωγό Easy Mo Bee, ένα jazz rap διαμάντι το οποίο τότε έθαψαν οι κριτικοί και οι πωλήσεις ήταν απογοητευτικές, αλλά δείχνει την μεγάλη κουλτούρα του Ντέιβις στον πειραματισμό, ο οποίος εμπνεύστηκε το συγκεκριμένο project όπως καθόταν στο διαμέρισμά του στην Νέα Υόρκη και άκουγε τους ήχους της πόλης από το παράθυρο του.
Έτσι θέλησε να αποδώσει τους ήχους της μεγαλούπολης σε ένα άλμπουμ και έτσι γεννήθηκε το “DooBop”, το κύκνειο άσμα του μεγάλου αυτού καλλιτέχνη.

 Ο Μάιλς Ντέιβις υπήρξε πρωτοπόρος  σε ότι αφορά στην ανάπτυξη της μουσικής τζαζ, του bebop, της cool jazz, του hard bop, της modal jazz και της jazz fusion.
Για περισσότερο από μισό αιώνα δέσποσε στη μουσική σκηνή της τζαζ, επηρέασε πάρα πολλούς μουσικούς και σφράγισε την εξέλιξη της μουσικής του εικοστού αιώνα όσο λίγοι, πετυχαίνοντας να παραμένει πάντα στην πρωτοπορία των εξελίξεων. Το μουσικό ύφος του είναι από τα πιο λιτά στη σύγχρονη τζαζ, παρ’ όλο που πολλές φορές παρασύρεται σε χειμάρρους φθόγγων. Η ανάπτυξη και ο λυρισμός στους αυτοσχεδιασμούς του είναι εκπληκτικοί. Συνθέσεις του, όπως οι «Nardis», «Four», «Milestones», «So­lar», «So What», θεωρούνται κλασικές και ερμηνεύονται πολλές φορές από μουσικούς των νεώτερων γενεών.
Ποτέ άλλοτε ο ήχος της τρομπέτας δεν θα ηχήσει με τον ίδιο τρόπο.
Και μια ιστορία:
Το 1987 ο Μάιλς Ντέιβις είναι καλεσμένος σε ένα δείπνο στον Λευκό Οίκο.
Κατά την διάρκεια του δείπνου, η πρώτη κυρία των Ηνωμένων Πολιτειών, Νάνσυ Ρήγκαν, ρώτησε τον Ντέιβις, τι το σημαντικό έχει κάνει ώστε να αξίζει να παραβρίσκεται στον Λευκό Οίκο.
Τότε ο Ντέιβις γύρισε και κοίταξε την Ρήγκαν και απάντησε με το αμίμητο ύφος του:
«Λοιπόν, έχω αλλάξει την πορεία της μουσικής 5 με 6 φορές. Εσύ τι το σημαντικό έχεις κάνει πέρα από το να γαμάς τον Πρόεδρο;»
davis-miles

26 Μαΐ 2019

Αποτελέσματα Εκλογών 2019 LIVE

Αποτέλεσμα εικόνας για αποτελέσματα στις Περιφέρειες και τους Δήμους
Στους δύο χάρτες που ακολουθούν μπορείτε να παρακολουθήσετε ζωντανά τα αποτελέσματα όπως τα δίνουν στη δημοσιότητα το υπουργείο Εσωτερικών και η Singular Logic. 






Τα αποτελέσματα ανανεώνονται αυτόματα.
   

Περιφερειακές εκλογές – Μάιος 2019


 

                 Πατήστε πάνω στον χάρτη για να δείτε τα αποτελέσματα για τις δημοτικές εκλογές:
  

Δημοτικές εκλογές – Μάιος 2019




Ψηφίζεις ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ – Στηρίζεις ΝΑΖΙ

https://www.imerodromos.gr/wp-content/uploads/2019/05/NAZI-XRYSH-AYGH-2.jpg 









Τα «δεν ήξερα» έχουν τελειώσει εδώ και καιρό. Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. 
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ σημαίνει ΝΑΖΙ.
Χρυσή Αυγή σημαίνει Χίτλερ, Γκέμπελς και σβάστικες.
Χρυσή Αυγή σημαίνει Άουσβιτς και Νταχάου.
Χρυσή Αυγή σημαίνει σφαγές στο Δίστομο και στα Καλάβρυτα. 
Χρυσή Αυγή σημαίνει ταγματασφαλίτες, ταγματαλήτες και γερμανοτσολιάδες. 
Χρυσή Αυγή σημαίνει δολοφόνοι του Παύλου Φύσσα και του Σαχζάτ Λουκμάν.
ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ σημαίνει ΝΑΖΙΣΜΟΣ.
Ο ΝΑΖΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΨΗΦΙΖΕΤΑΙ, ΤΣΑΚΙΖΕΤΑΙ.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More