Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

31 Ιουλ 2020

Στον Γράμμο θα πάρετε μαζί σας το μνημόνιο και το άγαλμα του Τρούμαν;

Οι Οργανώσεις Σπουδάζουσας του ΣΥΡΙΖΑ  διοργανώνουν «εναλλακτικό camping» στον Γράμμο. Πρώτα απ’ όλα να μην ξεχάσουμε να σημειώσουμε ότι ο καθένας μπορεί να κάνει «εναλλακτικό camping» όπου επιθυμεί. Να πάνε, να περάσουν καλά, να ενημερωθούν για την ιστορία της περιοχής κ.ο.κ. 
Από τη μεριά μας δεν μπορούμε να αποφύγουμε τον «πειρασμό» να σχολιάσουμε τα εξής: 
Ο ΣΥΡΙΖΑ, που μέσω της Νεολαίας του, θα βρεθεί εκεί όπου γράφτηκε μέρος της μέρος της εποποιίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, είναι το κόμμα που συνέχισε μια ιδεολογική παράδοση (το λιγότερο) ίσων αποστάσεων για τον μεγάλο εκείνο αγώνα. Πέρα, όμως, από αυτό είναι το κόμμα που κυβέρνησε βάζοντας τη δική του σφραγίδα στην αμερικανοκρατία στην Ελλάδα, δίνοντας διαπιστευτήρια στους «συμμάχους» και στην κυρίαρχη τάξη της χώρας. 
Ποιος μπορεί να ξεχάσει, μεταξύ πολλών άλλων, το μνημόνιο του ΣΥΡΙΖΑ, το «προσκύνημα» στις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ (από εκεί που θα έβγαζε τη χώρα…); 
Ποιος μπορεί να ξεχάσει τον πρόεδρο του (και τότε πρωθυπουργό), Αλέξη Τσίπρα, να αναφέρεται στον Τραμπ με «αγγελικά» λόγια; Υπενθυμίζουμε: «Διαπίστωσα από τη συνάντηση που είχα με τον Πρόεδρο ότι η προσέγγισή του στα πράγματα και ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζει την πολιτική, ορισμένες φορές μπορεί να μοιάζει διαβολικός, αλλά γίνεται για καλό…»!
Ποιος μπορεί να ξεχάσει την άψογη συνεργασία με τον Πρέσβη των ΗΠΑ, Τζέφρι Πάιατ, αυτόν που έβγαζε φωτογραφία… αγκαλιά με το άγαλμα του Τρούμαν, το άγαλμα που η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσε σε ρόλο ΜΑΤατζή του Τρούμαν;
Σε περίπτωση που δεν το έχουν μάθει στις Οργανώσεις Σπουδάζουσας του ΣΥΡΙΖΑ να τους ενημερώσουμε πως ο Τρούμαν ήταν πρόεδρος των ΗΠΑ, ένας τόσο καλός άνθρωπος ο οποίος έχει συνδέσει την πολιτική του πορεία με μια από τις μεγαλύτερες καταστροφές στον 20ο αιώνα, που μόνο με αυτές των ναζί συγκρίνονται: Ήταν αυτός που στη θητεία του οι ΗΠΑ σκόρπισαν το θάνατο και τον όλεθρο στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι (Αύγουστος 1945). 
Είναι ίδιος Τρούμαν που έστειλε στην Ελλάδα το 1948 τον Βαν Φλιτ για να «εποπτεύσει» την εφαρμογή του «Δόγματος» του, του «Δόγματος Τρούμαν». Αρκεί να υπενθυμίσουμε εκείνη τη φράση του Παναγιώτη Κανελλόπουλου προς το Βαν Φλιτ: «Στρατηγέ, ιδού ο στρατό σας». 
Πρόκειται για μέρος της προσφοράς των ΗΠΑ μαζί με τη χρήση ναπάλμ στον ελληνικό εμφύλιο, ενάντια στους αντάρτες του ΔΣΕ, στο Γράμμο. 
Εκεί που θα πάνε να κάνουν «εναλλακτικό camping». 
Εύλογη, λοιπόν, η ερώτηση μας: Στον Γράμμο θα πάρετε μαζί σας το μνημόνιο και το άγαλμα του Τρούμαν; 

Συντάξεις – Αναδρομικά: Εκλεψαν το 77% ακόμα κι από τα κλεμμένα!

Οι κυβερνήσεις κόβουν, η Δικαιοσύνη "ράβει"
Οι κυβερνήσεις κόβουν και η Δικαιοσύνη “ράβει”. Αυτό είναι για μια ακόμα φορά το συμπέρασμα της ταξικής πολιτικής που εκδηλώνεται με την τακτική της επαναλαμβανόμενης ληστείας των συνταξιούχων. 
Και δίπλα στην ληστεία έρχεται και η κοροιδία. Ετσι αυτοί που λήστεψαν τις συντάξεις, με τους άλλους που τις ξαναλήστεψαν κι έφτιαξαν νόμο για να κάνουν “συνταγματικά νόμιμες” και τις ληστείες των προηγούμενων και τις δικές τους, τώρα τσακώνονται για το μέγεθος της νέας ληστείας όσον αφορά την (μη) επιστροφή ενός ελάχιστου των κλεμμένων που μαζί έκλεψαν! Αυτό λέγεται νεοδικομματισμός. Και έλκει την καταγωγή του από την παλιά καλή πολιτική ξεδιαντροπιά και την επίσης παλιά και ακόμα καλύτερη πολιτική ξετσιπωσιά.
Τι συνέβη, λοιπόν, με τα αναδρομικά των συντάξεων; Ιδού:   
Το Μνημόνιο Τσίπρα (ν. 4336/2015) και ο νόμος Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016, άρθρο 14 παρ. 2) νομιμοποίησαν τις περικοπές των συντάξεων και την κατάργηση των Δώρων που επιβλήθηκαν με τους νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση 4051/2012 & 4093/2012».
Το Ανώτατο Ακυρωτικό της χώρας, ανατρέποντας τη δική του προηγούμενη αμετάκλητη απόφαση (2287/2015) που είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους, αποφάνθηκε αμετάκλητα ότι οι μνημονιακοί νόμοι 4051/2012 και 4093/2012 που «σφαγιασαν» τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και κατήργησαν τα Δώρα, είναι ισχύουσες, νόμιμες και μόνιμες μετά τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016)
Ετσι η Ολομέλεια του ΣτΕ με τις υπ’αριθ. 1439-1443/2020 αποφάσεις του στερεί από τους Έλληνες συνταξιούχους αναδρομικά ογδόντα (80) μηνών, νομιμοποιώντας για δημοσιονομικούς λόγους την «σφαγή» των συντάξεων και των Δώρων με τους νόμους Κουτρουμάνη-Βρούτση το 2012 (ν.4051/2012 και 4093/2012).
Στην ουσία, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού, που δίκασε την πιλοτική δίκη (αγωγή και παρεμβάσεις) στις 10-1-2020 μετά από αίτηση του υπουργού Εργασίας κ.Ιωάννη Βρούτση και της Διοίκησης του ΕΦΚΑ, ακυρώνει την προηγούμενη δική της απόφαση με αριθμό 2287/2015 (με την οποία είχαν δικαιωθεί οι συνταξιούχοι), επιδικάζοντας αναδρομικά ΜΟΝΟ για έντεκα (11) μήνες και όχι για ενενήντα (90) μήνες, όπως ζητούσαν.
Επίσης, το ΣτΕ αναγνωρίζει ότι πρέπει να καταβληθούν αναδρομικά έντεκα (11) μηνών σε όσους έχουν καταθέσει αγωγές ενώπιον των Δικαστηρίων ανάλογα με τον χρόνο παραγραφής τής αξίωσης εκάστου συνταξιούχου.
Έτσι, ουσιαστικά, το Ανώτατο Ακυρωτικό, κυρίως με την υπ’αριθ. 1439/2020 απόφασή του μεταξύ των συναφών 1440, 1441, 1442 και 1443/2020 αποφάσεων, στερεί από 2.500.000 συνταξιούχους και από τον καθένα ξεχωριστά αναδρομικά ογδόντα (80) ολόκληρων μηνών!
Ειδικότερα, από τη μελέτη του πλήρους επίσημου κειμένου της υπ’αριθ. 1439/2020, προκύπτει ότι η Ολομέλεια του ΣτΕ :
  1. Ακυρώνει την προηγούμενη δική του απόφαση 2287/2015, που είχε δικαιώσει τους συνταξιούχους αμετακλήτως!
  2. Κάνει δεκτή τη δεύτερη χρονικά αίτηση του κ.Ι.Βρούτση, ενώ είχε απορρίψει δική του επίσης αίτηση το 2015!
  3. Επιδικάζει αναδρομικά ΜΟΝΟ 11 μηνών (Ιούνιος 2015-Μάιος 2016) αντί για 90 μήνες (Ιανουάριος 2013-Ιούνιος 2020), όπως διεκδικούσαν οι συνταξιούχοι (δηλαδή τους «κουρεύει» αναδρομικά 80 μηνών)!
  4. Αναγνωρίζει ότι δικαιούνται αναδρομικά 11 μηνών ΜΟΝΟΝ όσοι έχουν καταθέσει αγωγές μέσα στα όρια της παραγραφής που ισχύουν για κάθε συνταξιούχο (σκέψη 3)
  5. Επιδικάζει αναδρομικά τριάμισι (3,5) ετών (1/1/2013-12/5/2016) ΜΟΝΟΝ σε όσους συνταξιούχους είχαν καταθέσει αγωγές μέχρι 10-6-2015, ημερομηνία δημοσίευσης της υπ’αριθ. 2287/2015 απόφασης ΟλΣτΕ (σκέψεις 15, 20)
  6. Αποφαίνεται ότι τα μνημονιακά κόμματα που ψήφισαν το γ’ Μνημόνιο (ν.4336/2015) νομιμοποίησαν και κατέστησαν συνταγματικές τις περικοπές και την κατάργηση των Δώρων του 2012, από 13-5-2016 και μετά!
  7. Αποφαίνεται ότι τελικά με το άρθρο 14 παρ. 2 του ν. 4387/2016 νομιμοποιήθηκαν οι περικοπές του 2012 (σκέψη 18), βάζοντας οριστικά «ταφόπλακα» στη διεκδίκηση των αναδρομικών από τους συνταξιούχους!
  8. Κρίνει ισχυρές, νόμιμες και ισχύουσες τις περικοπές των ν. 4051/2012 και 4093/2012 (νόμοι Κουτρουμάνη-Βρούτση), με τους οποίους έγιναν μεγάλες μειώσεις σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις και καταργήθηκαν τα Δώρα των συνταξιούχων!
  9. Κρίνει συνταγματικό και ισχύοντα τον επανυπολογισμό όλων των «παλαιών» συντάξεων, ήτοι αυτών προ της 13-5-2016 (σκέψη 17)
  10. Κρίνει νόμιμη την κατάργηση σε βάθος πενταετίας της προσωπικής διαφοράς (σκέψη 18), σύμφωνα με τα οριζόμενα στον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) και τον νόμο Βρούτση (ν. 4093/2012)
  11. Αποφαίνεται υπέρ της συγκράτησης των συνταξιοδοτικών δαπανών μέχρι το 2060 νομιμοποιώντας τη «ρήτρα ΔΝΤ»
  12. Αποφαίνεται ότι οι συνταξιοδοτικές δαπάνες πρέπει να συνδέονται, σε διαρκή βάση, με το εθνικό χρέος και την οικονομία, σύμφωνα με το σκεπτικό της υπ’αριθ. 668/2012 απόφασης ΟλΣτΕ (Πρόεδρος Παναγιώτης Πικραμένος), η οποία είχε απαραδέκτως νομιμοποιήσει όλες τις περικοπές του α’ Μνημονίου
  13. Αποφαίνεται ότι το διατακτικό της απόφασής του περιλαμβάνει κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και τα τρία Δώρα-Επιδόματα (σκέψη 13)
  14. Επιχειρηματολογεί υπερβαλλόντως και αποτρεπτικά για τους συνταξιούχους, για μη προσφυγή ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (σκέψη 17)
  15. Επιχειρηματολογεί ανεπαρκώς για ποιον λόγο απέρριψε το αίτημα των εκπροσώπων των συνταξιούχων για υποβολή προδικαστικού ερωτήματος προς το ΔΕΕ (σκέψη 17)
Και μετά από όλα αυτά έρχεται η κυβέρνηση αφενός με το εξουσιαστικό λεπίδι να “κουρέψει” κατά 77% ακόμα και τα αναδρομικά και με τους “παπαγάλους” της να… πανηγυρίζει στα ΜΜΕ για την…γαλαντομία της! 
Με τις κυβερνητικές αποφάσεις, λοιπόν, αποκλείονται από τα αναδρομικά οι μισοί και πλέον συνταξιούχοι, αφού οι επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα-Επιδόματα εξαιρούνται από τα επιστραφέντα αναδρομικά, κατά παράβαση της 1439/2020 απόφασης του ΣτΕ.
Το αποτέλεσμα είναι οι μεν μισοί συνταξιούχοι αποκλείονται, οι δε λοιποί και στερούνται αναδρομικά 80 ολόκληρων μηνών αλλά και τις επικουρικές συντάξεις και τα Δώρα-Επιδόματα.
Ιδού πως γίνεται αυτό: 
«Τσεκούρι» της τάξης του 77% επιβάλλει η κυβέρνηση στους συνταξιούχους, ακόμα και στα ήδη περιορισμένα αναδρομικά 11 μηνών που τους επιδίκασε το Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) για τις τεράστιες περικοπές στις συντάξεις τους.
Συγκεκριμένα, με απαράδεκτη τροπολογία που κατέθεσε και ψήφισε χτες στη Βουλή, η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα επιστρέψει στους συνταξιούχους μόνο 900 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 3,9 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν στην απόφαση του ΣτΕ!
Υπενθυμίζεται ότι το ΣτΕ, με την περιβόητη «πιλοτική δίκη» για τα αναδρομικά που προκάλεσε η κυβέρνηση, αξιοποιώντας ως «πιστοποιητικό νομιμοποίησης» των περικοπών στις συντάξεις τον αντιασφαλιστικό νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016), απέρριψε οποιαδήποτε διεκδίκηση αναδρομικών από το νόμο – λαιμητόμο και μετά, ενώ αναγνώρισε αναδρομικά για τις περικοπές μόνο για το 11μηνο μεταξύ 10/6/2015 και 11/5/2016. Δηλαδή, από όλες τις περικοπές των κυβερνήσεων ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ από το 2011 μέχρι σήμερα, τα αναδρομικά περιορίστηκαν στο χρονικό διάστημα από την έκδοση των προηγούμενων αποφάσεων της Ολομέλειας του ΣτΕ τον Ιούνη του 2015 (αποφάσεις 2287 – 2288 περί αντισυνταγματικότητας των περικοπών του 2012) και μέχρι την ψήφιση του νόμου Κατρούγκαλου τον Μάη του 2016.
Το ποσό των αναδρομικών για αυτό το 11μηνο είναι 3,9 δισ. ευρώ.
Η τροπολογία της κυβέρνησης, ωστόσο, αντί να επιστρέψει άμεσα στους συνταξιούχους έστω αυτά τα 3,9 δισ. ευρώ, ορίζει ότι θα αποδοθούν μόνο τα 900 εκατομμύρια ευρώ που αντιστοιχούν στις κύριες συντάξεις αυτού του διαστήματος.
Στη συνέχεια μάλιστα ορίζει με το «έτσι θέλω» ότι με την καταβολή αυτού του ποσού, «οι αξιώσεις των συνταξιούχων των οργανισμών Κοινωνικής Ασφάλισης για ποσά που αντιστοιχούν σε περικοπές, μειώσεις, μειώσεις και καταργήσεις κύριων, επικουρικών συντάξεωνεπιδομάτων αδείας και εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα» για το εν λόγω 11μηνο… «αποσβέννυνται», δηλαδή διαγράφονται!
Δηλαδή, διαγράφονται χωρίς να αποδοθούν τα αναδρομικά για τις επικουρικές συντάξεις, τα επιδόματα άδειας και τα Δώρα Χριστουγέννων και Πάσχα.
Προκλητική επιχειρηματολογία για να στηριχθεί η απαράδεκτη τροπολογία
Το παραπάνω άγριο «τσεκούρι» επιχείρησε να παρουσιάσει ως… μεγάλη «γενναιοδωρία» η κυβέρνηση, διαφημίζοντας την… εφάπαξ καταβολή πριν το τέλος του έτους, αφού πρώτα «κούρεψε» το 77% του σχετικού ποσού!
Με την ομιλία του πρωθυπουργού, κυβερνητικά σημειώματα και το ίδιο το κείμενο της τροπολογίας, επιχειρείται η απαράδεκτη τροπολογία να στηριχθεί με προκλητική επιχειρηματολογία, ότι τάχα δεν υπάρχουν άλλα δημοσιονομικά περιθώρια και ότι αν επέστρεφαν στους συνταξιούχους έστω αυτό το κλάσμα από τις περικοπές… θα έπρεπε να τα κόψουν από τους εργαζόμενους, αφού βέβαια το μεγάλο κεφάλαιο είναι πάντα στο απυρόβλητο!
«Δεν υπάρχουν λοιπόν περιθώρια για ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων αυτού του είδους», ανέφερε ο Κυρ. Μητσοτάκης, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση με κάθε ευκαιρία διαφημίζει τα πακέτα δεκάδων δισεκατομμυρίων που διασφαλίζει για τη στήριξη του κεφαλαίου, νομοθετεί νέες φοροαπαλλαγές και «διευκολύνσεις» για τις μεγάλες επιχειρήσεις και ενώ δρομολογεί νέα αντιασφαλιστική επίθεση για να «ληστέψει» υπέρ των επιχειρηματικών ομίλων τα αποθεματικά για τις επικουρικές συντάξεις.
Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι «η αλήθεια είναι ότι οι συνταξιούχοι μας δεν χτυπήθηκαν όσο άλλες κατηγορίες από την πανδημία». Να πουν κι ευχαριστώ δηλαδή οι συνταξιούχοι, που συνέχισαν να παίρνουν τις πετσοκομμένες συντάξεις τους!
Με τις ίδιες προκλητικές ατάκες που συνοδεύουν και κάθε επίθεση στο Ασφαλιστικό, εξάλλου, ο Κυρ. Μητσοτάκης ισχυρίστηκε ότι το να αποδοθούν κανονικά τα αναδρομικά «θα ήταν άδικο για τους ανέργους, θα ήταν άδικο για τους εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα. Θα ήταν άδικο για τις επόμενες γενιές».
Με άθλιες προσπάθειες κάλπικης διαίρεσης των εργαζομένων και του λαού, επιχειρεί να κουκουλώσει το γεγονός ότι οι συνταξιούχοι ζητάνε πίσω τα χρήματα που τους έκλεψαν οι κυβερνήσεις, όπως κλέβουν τους εργαζόμενους και όλο το λαό, για να χρηματοδοτήσουν τους κεφαλαιοκράτες!
Εξίσου προκλητικά συνέδεσε τη νέα κλοπή σε βάρος των συνταξιούχων… με τη διατήρηση του αξιόμαχου των Ενόπλων Δυνάμεων!
Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αδικο, λοιπόν (σ.σ. η απόδοση των κλεμμένων στους συνταξιούχους) και για το σύνολο της κοινωνίας που αντιμετωπίζει με ενότητα, ομοψυχία και με επιτυχία, τολμώ να πω, τόσες αλλεπάλληλες προκλήσεις, από τα γεγονότα στον Εβρο και την πανδημία μέχρι τη διεθνή οικονομική αναταραχή και την επιθετική συμπεριφορά των γειτόνων μας. Γιατί το αξιόμαχο των Ενόπλων Δυνάμεων οφείλουμε να το κρατάμε ψηλά, οφείλουμε όμως και να το χρηματοδοτούμε».
Αυτό που χρηματοδοτούν βέβαια όλες οι κυβερνήσεις ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ – ΠΑΣΟΚ, την ίδια ώρα που ξεζουμίζουν όλο το λαό, είναι οι ΝΑΤΟικοί εξοπλισμοί, οι αποστολές και οι συνεκπαιδεύσεις στο πλαίσιο των λυκοσυμμαχιών ΝΑΤΟ – ΕΕ, η προσαρμογή των Ενόπλων Δυνάμεων στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην ευρύτερη περιοχή…
Σημειώνεται, τέλος, ότι από το βήμα της Βουλής ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση θα δώσει μόνο το 1,4 δισ. ευρώ από τα αναδρομικά, ωστόσο στην τροπολογία που κατατέθηκε τελικά και την Εκθεση του Γενικού Λογιστηρίου που την συνοδεύει, επισημαίνεται ότι η δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό είναι μόλις 900 εκατομμύρια…
Πηγή: Ριζοσπάστης, ΕΝΥΠΕΚΚ

Δεν αργεί το Μετρό, εσύ δε φοράς καλά τη μάσκα…

Από το πενάκι του Πάνου Ζάχαρη στο Ποντίκι.


Μη γίνεστε ανεύθυνοι δολοφόνοι, σαν αυτούς που αραιώνουν τα δρομολόγια…
Τι είναι 30 λεπτά μπροστά στην αιωνιότητα;
Το παν είναι να φοράς καλά τη μάσκα σου και να στριμώχνεσαι με στιλ, περιμένοντας τον συρμό.

30 Ιουλ 2020

Μόνο στην κύρια σύνταξη τα περιορισμένα αναδρομικά στους συνταξιούχους και «τίποτα άλλο»!

Ότι θα καταβάλλει εφάπαξ στους συνταξιούχους εντός του 2020 τα περιορισμένα αναδρομικά μόνο στις κύριες συντάξεις, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής στη συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών. 
Ο Κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι το ποσό υπολογίζεται στο 1,4 δις ευρώ και αφορά κύριες συντάξεις του ιδιωτικού τομέα, που επεκτείνεται και στον δημόσιο τομέα. Δεν υπολογίζονται αναδρομικά σε δώρα και επικουρικές. Αξίζει να σημειωθεί, ότι η απόφαση του ΣτΕ απέδιδε τα περιορισμένα αναδρομικά τόσο για την κύρια σύνταξη, όσο και για τα δώρα και τις επικουρικές, ενώ το ποσό που υπολογίζεται ότι θα έπρεπε να καταβληθεί ως εφαρμογή αυτής της απόφασης αγγίζει τα 3,94 δις ευρώ. 
Ανακοίνωσε, δηλαδή, «πετσόκομμα» ακόμα και σε αυτά τα περιορισμένα αναδρομικά των 11 μηνών – τα οποία όφειλε να δρομολογήσει η κυβέρνηση σε όλους τους συνταξιούχους, από τη μέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση του ΣτΕ. 

Ο Κ. Μητσοτάκης έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ποσό αυτό «αγγίζει τα όρια των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του τόπου» και να ξεκαθαρίσει: «Δεν υπάρχουν περιθώρια για την ικανοποίηση πρόσθετων αιτημάτων». Είπε, με άλλα λόγια, στους συνταξιούχους να κάνουν «γαργάρα» τις απώλειες του εισοδήματός τους από το 2012 και να πουν «ευχαριστώ» για ό,τι τους δίνεται σήμερα. Ταυτόχρονα, ο Κ. Μητσοτάκης θέλοντας να βάλει «φρένο» στις διεκδικήσεις, επιχείρησε να «τσιγκλίσει» αντιδραστικά αντανακλαστικά και είπε ότι οι συνταξιούχοι προστατεύθηκαν πλήρως την περίοδο της πανδημίας σε αντίθεση με εργαζόμενους (λες και ευθύνονται οι συνταξιούχοι γι’ αυτό…) και είπε, αν οι συνταξιούχοι διεκδικήσουν τα δίκαια αιτήματά τους για να λάβουν πίσω ό,τι έχουν χάσει, αυτό θα ήταν «άδικο για ανέργους, για εργαζόμενους, ο κόπος των οποίων χρηματοδοτεί το ασφαλιστικό σύστημα, άρα τις επόμενες γενιές».

Θυμίζουμε ότι η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων, αξιοποίησε ως «μήτρα νομιμοποίησης» των περικοπών που έχουν υποστεί οι συνταξιούχοι, τον αντιασφαλιστικό νόμο-λαιμητόμο του Κατρούγκαλου, εξαιρώντας από το παραπάνω μόνο το 11μηνο μεταξύ Ιούνη 2015 και Μάη 2016. Στην πραγματικότητα, με αυτήν την απόφαση επιχειρείται να μπει ταφόπλακα στις δίκαιες διεκδικήσεις των συνταξιούχων για ανάκτηση όλων των απωλειών.
Πηγή: 902

Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους

Οι πίνακες αφορούν σε 370.000 επιταγές κοινωνικού τουρισμού. Η διαδικασία συμμετοχής γίνεται με τη χρήση της επιταγής, που είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά και μπορεί να ενεργοποιηθεί από 1η Αυγούστου 2020 μέχρι την 31η Ιουλίου 2021.



Κοινωνικός Τουρισμός: Αναρτήθηκαν οι οριστικοί πίνακες με τους δικαιούχους
Από την 1η Αυγούστου ενεργοποιούνται οι επιταγές κοινωνικού τουρισμού του ΟΑΕΔ μέχρι τις 31 Ιουλίου 2021. Μετά την χθεσινή ανακοίνωση των οριστικών αποτελεσμάτων από τον ΟΑΕΔ η διαδικασία ξεκινάει με τη χρήση της Επιταγής, που είναι ένας μοναδικός αριθμός για κάθε δικαιούχο και κάθε ωφελούμενο ξεχωριστά. Οι κρατήσεις γίνονται από τους ίδιους τους δικαιούχους χωρίς τη μεσολάβηση του Οργανισμού αλλά και χωρίς τη μεσολάβηση οποιουδήποτε τρίτου.
Απαγορεύεται η κράτηση δωματίου μέσω άλλων επιχειρήσεων, Γραφείων Τουρισμού κ.λπ.
Μάλιστα δικαιούχος και ωφελούμενοι μπορούν να πραγματοποιήσουν ξεχωριστές διακοπές υπό την προϋπόθεση ότι:
• οι ωφελούμενοι είναι παιδιά ηλικίας άνω των 18 ετών,
• οι ωφελούμενοι είναι σύζυγοι των δικαιούχων,
• οι ωφελούμενοι είναι παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών που συνοδεύονται από τον άλλο γονέα/σύζυγο (ωφελούμενο ή μη),
• η σύμβαση υπογράφεται από τους δικαιούχους ή από τα ωφελούμενα τέκνα άνω των 18 ετών ή τον άλλο γονέα/σύζυγο που συνοδεύει τα ανήλικα ωφελούμενα τέκνα (ωφελούμενο ή μη) με νόμιμη εξουσιοδότηση των δικαιούχων.
Δεν μπορεί να γίνει ενεργοποίηση της επιταγής για συνοδούς χωρίς το άτομο με αναπηρία που συνοδεύουν, ούτε για παιδιά ηλικίας 5 έως 18 ετών χωρίς τους/τις δικαιούχους ή τον άλλο γονέα/σύζυγο (ωφελούμενο ή μη).
Οι δικαιούχοι επιλέγουν ελεύθερα:
α. το τουριστικό κατάλυμα όπου επιθυμούν να διαμείνουν από το αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ Μητρώο Παρόχων, με τον περιορισμό ότι το κατάλυμα δεν βρίσκεται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα με αυτήν της μόνιμης κατοικίας τους ή σε απόσταση μικρότερη των 60 χιλιομέτρων από αυτήν. Εξαιρούνται περιπτώσεις κατά τις οποίες:
• Τουριστικό κατάλυμα και τόπος κατοικίας ευρίσκονται στην ίδια Περιφερειακή Ενότητα αλλά σε απόσταση μεγαλύτερη των 60 χιλιομέτρων.
• Το τουριστικό κατάλυμα βρίσκεται σε ηπειρωτικό και ο τόπος κατοικίας σε νησιωτικό τμήμα, ή το αντίθετο, της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας (π.χ. αν ο τόπος διαμονής του δικαιούχου είναι στον Πειραιά, μπορεί να επιλεχθεί κατάλυμα στην Αίγινα).
• Τουριστικό κατάλυμα και τόπος κατοικίας ευρίσκονται σε διαφορετικούς δήμους νήσων της ίδιας Περιφερειακής Ενότητας που διαθέτουν ένα δήμο (π.χ. η Περιφερειακή Ενότητα της Κω περιλαμβάνει δύο νήσους, την Κω και τη Νίσυρο, που καθεμία διαθέτει από έναν δήμο. Σε αυτή την περίπτωση ο κάτοικος της Νισύρου μπορεί να επιλέξει τουριστικό κατάλυμα στην Κω).
Εξαιρείται κάθε περιορισμού η νήσος Λέσβος.
Ως τόπος μόνιμης κατοικίας ορίζεται ο τόπος διαμονής των δικαιούχων που έχει δηλωθεί στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού.
β. τη χρονική περίοδο κατά την οποία θα πραγματοποιήσουν τις διακοπές τους εντός του χρονικού διαστήματος υλοποίησης του προγράμματος,
γ. τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που θα πραγματοποιήσουν στο κατάλυμα, με τον περιορισμό ότι δεν υπερβαίνει τις 10 διανυκτερεύσεις για τα καταλύματα των νήσων Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Έβρου και τις 6 διανυκτερεύσεις για τα καταλύματα της υπόλοιπης Ελλάδας.
Οι δικαιούχοι επικοινωνούν απευθείας με τον πάροχο του τουριστικού καταλύματος που επέλεξαν, δηλώνουν ότι είναι κάτοχοι Επιταγής Κοινωνικού Τουρισμού και αναλόγως προβαίνουν σε κράτηση.
Ο ΟΑΕΔ δεν εμπλέκεται σε θέματα προκαταβολής για τις κρατήσεις ή διαμονής μεμονωμένου δικαιούχουσε δίκλινο δωμάτιο ή συγκατοίκησης δικαιούχου με μη δικαιούχο κ.ο.κ.
Οι δικαιούχοι υποχρεούνται κατά την άφιξη στο τουριστικό κατάλυμα να προσκομίσουν στον πάροχο φωτοαντίγραφο εγγράφου ταυτοπροσωπίας δικό τους (ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ.) και των ωφελουμένων εκείνων με τους οποίους πραγματοποιούν κοινές διακοπές (ταυτότητα, διαβατήριο κ.ο.κ. ή βεβαίωση ΑΜΚΑ). Τα φωτοαντίγραφα των εγγράφων ταυτοπροσωπίας τηρούνται στο αρχείο του παρόχου. Ο πάροχος κατά την άφιξη του δικαιούχου μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύληςτου ΟΑΕΔ ( www.oaed.gr):
• επιβεβαιώνει ότι ο δικαιούχος - οι ωφελούμενοί του είναι κάτοχοι Επιταγής, ελέγχοντας παράλληλα τα στοιχεία ταυτότητάς τους από τα έγγραφα ταυτοπροσωπίας που επιδεικνύονται,
• ελέγχει τον τόπο μόνιμης διαμονής του δικαιούχου και επιβεβαιώνει ότι δεν υπόκειται στον περιορισμό της παρ. 3α του παρόντος,
• εκτυπώνει, συμπληρώνει και συνυπογράφει με τον δικαιούχο την προτυποποιημένη σύμβαση (ιδιωτικό συμφωνητικό) σε τρία (3) αντίγραφα (ένα για τον δικαιούχο, ένα για τον πάροχο και ένα για τον ΟΑΕΔ).
• υποβάλλει τη σύμβαση ηλεκτρονικά.
Με αυτόν τον τρόπο αναγγέλλεται ηλεκτρονικά η άφιξη του δικαιούχου – ωφελουμένων και ενεργοποιούνται οι Επιταγές Κοινωνικού Τουρισμού.
Μη άμεση ηλεκτρονική αναγγελία της άφιξης δικαιούχου – ωφελουμένων δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση αποδεδειγμένου τεχνικού προβλήματος. Σε τέτοια περίπτωση ο πάροχος οφείλει:
• να ενημερώσει για την άφιξη άμεσα την Υπηρεσία με κάθε πρόσφορο μέσο (π.χ. φαξ, e-mailκ.ο.κ.), συμπληρώνοντας το ειδικό έντυπο αναγγελίας άφιξης που υπάρχει αναρτημένο στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ, αναφέροντας και το τεχνικό πρόβλημα που αντιμετώπισε,
• με την αποκατάσταση του τεχνικού προβλήματος να αναγγείλει και ηλεκτρονικά την άφιξη σε συνεργασία με την αρμόδια Υπηρεσία και τη Δ/νση Μηχανογράφησης.
Αν διαπιστωθεί ότι ο πάροχος δεν προέβη στις ως άνω ενέργειες, δεν θα εισπράξει την επιδότηση που αντιστοιχεί στις συγκεκριμένες επιταγές.
Σε περίπτωση που δικαιούχος έχει προβεί σε κράτηση δωματίου, αλλά μεταβάλλει για οποιονδήποτε λόγο γνώμη με την άφιξή του στο κατάλυμα, δεν υπογράφεται η σύμβαση και, συνεπώς, δεν ενεργοποιείται η Επιταγή του.
Στην περίπτωση που μετά την υπογραφή της σύμβασης δικαιούχος θελήσει για οποιονδήποτε λόγο να αναχωρήσει από το κατάλυμα πριν από την προβλεπόμενη στη σύμβαση ημερομηνία, δηλαδή πριν να πραγματοποιήσει τον αριθμό των διανυκτερεύσεων που έχει συμφωνήσει με τον πάροχο:
• Ο δικαιούχος συμπληρώνει Υπεύθυνη Δήλωση εις διπλούν με την ημερομηνία της πρόωρης αναχώρησής του από το κατάλυμα και καταθέτει τη μία στον πάροχο και την άλλη σε οποιοδήποτε ΚΠΑ2 του Οργανισμού την ημέρα της αναχώρησής του ή την πρώτη εργάσιμη ημέρα μετά την αναχώρησή του. Το ΚΠΑ2 στο οποίο έχει κατατεθεί η Υπεύθυνη Δήλωση οφείλει να τη διαβιβάσει άμεσα στην Υπηρεσία αρμοδιότητας του τουριστικού καταλύματος.
• Ο πάροχος μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών της Διαδικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ ( www . oaed . gr ) και πριν από την αναχώρηση του δικαιούχου (check out) ή ταυτόχρονα με αυτήν, ενημερώνει για την ημερομηνία πρόωρης αναχώρησης, διαβιβάζοντας ηλεκτρονικά και αντίγραφο της Υπεύθυνης Δήλωσης που του κατέθεσε ο δικαιούχος.

Ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Οι πάροχοι που θα ενταχθούν στο Μητρώο Παρόχων οφείλουν να δημιουργήσουν ειδικά Εισιτήρια Κοινωνικού Τουρισμού για το Πρόγραμμα του ΟΑΕΔ. Η διαδικασία έκδοσης Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού και ενεργοποίησης της Επιταγής ΚοινωνικούΤουρισμού – Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης έχει ως εξής:
• Οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι μετά την έκδοση των οριστικών αποτελεσμάτων εκτυπώνουν από τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού που έχει εκδοθεί επ’ ονόματί τους για το συγκεκριμένο πρόγραμμα.
• προσέρχονται στα Ταξιδιωτικά Γραφεία/ Πρακτορεία έκδοσης εισιτηρίων ή στα εκδοτήρια εισιτηρίων των παρόχων, επιδεικνύουν την εκτυπωμένη Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και ζητούν την έκδοση Εισιτηρίου Κοινωνικού Τουρισμού της κατηγορίας στην οποία εντάσσονται, για την απόδειξη της οποίας πρέπει να φέρουν μαζί τους τα απαραίτητα δικαιολογητικά που την αποδεικνύουν (π.χ. ταυτότητα πολυτέκνου).
• Μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας (web service) εκδίδεται το εισιτήριο και ενεργοποιείται η Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού Ακτοπλοϊκής Μετακίνησης για τη μετάβαση και επιστροφή.
• Η ενεργοποίηση της επιταγής αποτυπώνεται στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα του Οργανισμού.
Οι δικαιούχοι/ωφελούμενοι οφείλουν να επιδεικνύουν την Επιταγή Κοινωνικού Τουρισμού και κατά την επιβίβασή τους στο πλοίο, αλλιώς δεν θα μπορούν να κάνουν χρήση του εισιτηρίου τους.

Για αναλυτικές πληροφορίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις του προγράμματος, καθώς και πλήρεις οδηγίες για τη διαδικασία ενεργοποίησης των Επιταγών, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφτούν την ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.oaed.gr/koinonikos-tourismos-2020-2021

29 Ιουλ 2020

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες δικαιούχων για επιταγές αγοράς βιβλίων για το 2020

Αναρτήθηκαν χθες, 28 Ιουλίου 2020, οι προσωρινοί πίνακες Δικαιούχων, Αποκλειομένων και Παρόχων Βιβλιοπωλείων – Εκδοτικών Οίκων του Προγράμματος Χορήγησης Επιταγών Αγοράς Βιβλίων έτους 2020, στον ιστότοπο του ΟΑΕΔ, www.oaed.gr. 

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες δικαιούχων για επιταγές αγοράς βιβλίων για το 2020 Οι δικαιούχοι και πάροχοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής, έχουν δικαίωμα υποβολής μίας και μόνο ένστασης κατά των αποτελεσμάτων των προσωρινών Μητρώων και Πινάκων, από την Τετάρτη 29 Ιουλίου και ώρα 8:00 μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου και ώρα 23:59.



Δείτε αν είστε δικαιούχοι, πατώντας ΕΔΩ



Η ένσταση υποβάλλεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά, με τους κωδικούς του TAXISnet ή τους κωδικούς πρόσβασης πιστοποιημένων χρηστών ΟΑΕΔ, μέσω της διαδικτυακής πύλης του Οργανισμού.
Η είσοδος στις ηλεκτρονικές υπηρεσίες του ΟΑΕΔ βρίσκεται εδώ:
Οι δικαιούχοι που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση προκειμένου να αξιολογηθεί σωστά η ένστασή τους οφείλουν να:
  • έχουν πρώτα ελέγξει, αν οι ίδιοι ευθύνονται για το εσφαλμένο αποτέλεσμα, λόγω μη σωστής συμπλήρωσης της αίτησης, ανατρέχοντας σε αυτήν με τους κωδικούς πρόσβασης στο σύστημα
  • αναφέρουν τον λόγο της ένστασης (π.χ. μη έκδοση επιταγής για ωφελούμενο παιδί) και
  • τεκμηριώσουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά αυτών, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.
Σε περίπτωση αδυναμίας ηλεκτρονικής σάρωσης των δικαιολογητικών, οι δικαιούχοι μπορούν να τα καταθέσουν στο αρμόδιο Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης ή να τα διαβιβάσουν αποκλειστικά με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, μέχρι τη Δευτέρα 3 Αυγούστου και ώρα 13:00.

Οι πάροχοι που καταθέτουν ηλεκτρονική ένσταση οφείλουν να τεκμηριώνουν τους ισχυρισμούς τους, επισυνάπτοντας στην ένστασή τους με ηλεκτρονική σάρωση δικαιολογητικά αποδεικτικά των ισχυρισμών τους μέχρι την Παρασκευή 31 Ιουλίου και ώρα 23:59. Δεν δίνεται η δυνατότητα στους παρόχους να καταθέσουν τα δικαιολογητικά στο αρμόδιο ΚΠΑ2 ή να τα διαβιβάσουν με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο.
Ενστάσεις που δεν υποβάλλονται με ηλεκτρονικό τρόπο δεν εξετάζονται.
Το φετινό πρόγραμμα θα ξεκινήσει νωρίτερα, στις 24 Αυγούστου 2020 ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι επιταγές πριν από την έναρξη του σχολικού έτους και θα ολοκληρωθεί στις 31 Δεκεμβρίου 2020. Συνολικά θα εκδοθούν 150.000 επιταγές αξίας 20 ευρώ η καθεμία, συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ, με προϋπολογισμό 3 εκατ. ευρώ.

Παύλος Σιδηρόπουλος: Ο πρίγκιπας της ελληνικής ροκ


Είναι ο «πρίγκιπας», ο άνθρωπος που άλλαξε τη μοίρα της ελληνικής ροκ σκηνής. Ο συνθέτης, στιχουργός και τραγουδιστής Παύλος Σιδηρόπουλος, παρόλο που έζησε μόλις μέχρι την ηλικία των 42 ετών, άφησε πίσω του αξιοσημείωτη μουσική κληρονομιά με αντοχή στο χρόνο και επιρροή στους νέους καλλιτέχνες.

https://im2.7job.gr/sites/default/files/imagecache/1200x675/article/2016/49/78141-paulos_sideropoulos_in_colours.jpg
Ο Παύλος Σιδηρόπουλος γεννήθηκε στις 27 Ιουλίου 1948 στην Αθήνα. Ήταν δισέγγονος του Αλέξη Ζορμπά και ανιψιός της ποιήτριας Έλλης Αλεξίου. Ως παιδί, δεν σπούδασε μουσική - παρόλο που το ταλέντο του είχε φανεί από πολύ νωρίς - διότι δεν το θέλησε ο πατέρας του. Στα εφηβικά του χρόνια άρχισε να ακούει κυρίως ροκ εντ ρολ.
Η μουσική του πορεία ξεκίνησε το 1970 στη Θεσσαλονίκη, όπου σπούδαζε μαθηματικός στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο. Εκεί, γνώρισε τον Παντελή Δεληγιαννίδη, με τον οποίο δημιούργησαν το ντουέτο «Δάμων και Φιντίας». Στη συνέχεια, κατέβηκαν στην Αθήνα και μέσα στη διετία 1970-71 ηχογράφησαν για τη δισκογραφική εταιρεία Lyra τον πρώτο τους μικρό δίσκο 45 στροφών, με τα τραγούδια «Ξέσπασμα» και «Ο κόσμος τους». Επιπλέον, συμμετείχαν στη ζωντανή ηχογράφηση «Ζωντανοί στο Κύτταρο» με τα κομμάτια τους «Απογοήτευση» και «Ο γέρο-Μαθιός». 




«Στην Κ.»
Το 1972 ενσωματώθηκαν στη ροκ μπάντα «Μπουρμπούλια». Καρπός αυτής της συνεργασίας ήταν ένας δίσκος που, μεταξύ άλλων, περιλάμβανε το γνωστό τραγούδι «Ο Ντάμης ο ληστής», το οποίο, εξαιτίας του φόβου της λογοκρισίας, μετονομάστηκε σε «Ο Ντάμης ο Σκληρός».
Εν μέσω δικτατορίας, το σχήμα διαλύθηκε και τα «Μπουρμπούλια» ακολούθησαν τον Διονύση Σαββόπουλο.
Από το 1974 έως το 1976, ο Σιδηρόπουλος συνεργάστηκε με τον Γιάννη Μαρκόπουλο. Μετά τις πρώτες πρόβες, ο ίδιος είχε αναφέρει: «O Μαρκόπουλος σχεδόν απαγόρεψε στον οποιονδήποτε φίλο του να με πλησιάσει. Με σύστηνε πάντα με χαμόγελο ως "ο ροκ επικίνδυνος τρόπος ζωής", αλλά φαίνεται ότι ασκούσα κάποια έλξη πάνω του γι' αυτόν ακριβώς τον τρόπο ζωής». Συμμετείχε ως τραγουδιστής σε τρεις δίσκους του Μαρκόπουλου: «Θεσσαλικός κύκλος», «Μετανάστες» και «Οροπέδιο».
Βρείτε την δισκογραφία του εδώ
Στο μεταξύ, αρνήθηκε να κάνει τη στρατιωτική του θητεία. Σχετικά με αυτό, είχε πει: «Την άνοιξη του 1976 με ενάμιση μήνα Τρίπολη, είκοσι μέρες 401 και τέσσερα ηλεκτροσόκ, πήρα τρελόχαρτο". 



«Ληστέψανε τη τράπεζα και τι με νοιάζει εμένα
δεν είμαι με κανένα.

Σου λεω καλά της κάνανε γιατί μας προκαλούσε
γεμάτη εκατομμύρια ενώ κι ο θεός πεινούσε...»
Συζήτηση «Εν Λευκώ»
Στα τέλη του 1977, δημιούργησε, μαζί με τους Βασίλη και Νίκο Σπυρόπουλο, το γκρουπ «Σπυριδούλα» και κυκλοφόρησαν έναν από τους πιο επιτυχημένους  δίσκους της ελληνικής ροκ δισκογραφίας, τον «Φλου». Ωστόσο, και αυτό το συγκρότημα διαλύθηκε, αφήνοντας πίσω του έναν ολοκληρωμένο ροκ ήχο και μια σειρά συναυλιών.
Το 1979, δημιούργησε το σχήμα «Εταιρεία Καλλιτεχνών».Έπαιζαν ροκ εντ ρολ της δεκαετίας 1955-1965, αλλά και δικά τους κομμάτια, τα οποία, αν και σχεδίαζαν να δισκογραφήσουν, αυτό δεν έγινε ποτέ.
Την ίδια περίοδο, ο Σιδηρόπουλος έκανε και το κινηματογραφικό του ντεμπούτο ως πρωταγωνιστής στην ταινία του Αντρέα Θωμόπουλου «Ο Ασυμβίβαστος», ενώ  ερμήνευσε και τα τραγούδια της ταινίας, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται τα πολύ γνωστά "Να μ' αγαπάς" και "Κάποτε θα 'ρθουν".  Σε συνέντευξή του, είχε αναφέρει σχετικά: «Μια μέρα,  με πήρε τηλέφωνο ο Αντρέας και μου είπε:  "Έχω γράψει ένα έργο για πάρτη σου, μοιάζει πολύ με τη ζωή σου." Η αλήθεια είναι ότι εγώ το βρήκα λίγο μελό. Ο Αντρέας μου επεσήμανε ότι στην πορεία θα  το άλλαζε και θα το έκανε πιο πειστικό και ανθρώπινο, αλλά τελικά δεν το έκανε. Ομολογώ ότι συμμετείχα στην ταινία με μαύρη καρδιά».
  



Σκηνή απο την ταινία «Ο ασυμβίβαστος»
Στη συνέχεια, έπαιξε στην ταινία «Αλδεβαράν» με πρωταγωνιστή τον Δημήτρη Πουλικάκο, η οποία προβλήθηκε μόνο στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Στη μικρή καριέρα του ως ηθοποιός, περιλαμβάνεται και μια τηλεοπτική εμφάνιση στο σήριαλ του Κώστα Φέρρη «Οικογένεια Ζαρντή», που προβλήθηκε από την ΕΡΤ1.
Η συνεχής αλλαγή συνεργατών στη μουσική σταμάτησε το 1980. Ο Σιδηρόπουλος κατέληξε σ' ένα σχήμα, τους «Απροσάρμοστους», και, με μικρές αλλαγές, έπαιξε μαζί τους μέχρι το τέλος.
Το 1982 κυκλοφόρησαν το δίσκο «Εν Λευκώ», ο οποίος αντιμετώπισε προβλήματα λογοκρισίας για προτροπή στη χρήση ναρκωτικών και για προσβολή της δημοσίας αιδούς. Το 1985 κυκλοφόρησαν σε παραγωγή Δημήτρη Πουλικάκου το δίσκο «Zorba the freak» και το 1989 το «Χωρίς Μακιγιάζ», που ήταν ζωντανά ηχογραφημένος στο «Μετρό».


Στο μεταξύ, ο Σιδηρόπουλος όλα αυτά τα χρόνια δεν έκανε δική του οικογένεια, παρόλο που, όπως επισημαίνουν  κοντινά του πρόσωπα, ερωτευόταν με πάθος και δινόταν ολοκληρωτικά. Για τις γυναίκες και τη σχέση του μαζί τους έλεγε χαρακτηριστικά: "Η γυναίκα είναι ο καθρέφτης μας. Είναι το πλάσμα που αγαπάμε στο έπακρο και μισούμε στο έπακρο ταυτοχρόνως, όπως εμπεριέχουμε το Σατανά και το Θεό μαζί...".
Στις αρχές της δεκαετίας του '80, η υγεία του είχε ήδη αρχίσει να κλονίζεται, λόγω της χρήσης ναρκωτικών. Το φθινόπωρο του 1979, όταν ήταν 31 ετών, ξεκίνησε η σχέση του με την ηρωίνη. Στην αρχή, ο ίδιος πίστευε ότι δεν είχε τίποτα να χάσει και ότι θα μπορούσε να ξεμπλέξει εύκολα. Ωστόσο, σύντομα αντιλήφθηκε το αδιέξοδο, κάτι που φάνηκε τόσο στους στίχους των κομματιών του, όσο και σε συνεντεύξεις του. Πολλές φορές έκανε προσπάθειες να ξεφύγει και κατόρθωνε για κάποια χρονικά διαστήματα να παραμείνει "καθαρός". Δυστυχώς, όμως, παρ’ όλες αυτές τις προσπάθειες που γίνονταν κυρίως ατομικά και χωρίς ποτέ να ενταχθεί σε κάποιο πρόγραμμα αποτοξίνωσης, τελικά δεν τα κατάφερε.



«Κατά τα άλλα εσείς / που 'σαστε υγιείς / και αξιοπρεπείς / βοηθήστε μας και λίγο. / Δώστε μας πνοή / στέγη και τροφή / μια ιδέα στεγανή/ που να μην μπάζει κρύο». Εν κατακλείδι, 1978 (Άλμπουμ: Φλου). Στίχοι: Παύλος Σιδηρόπουλος
Την άνοιξη του 1990, έφυγε από τη ζωή η μητέρα του, στην οποία είχε μεγάλη αδυναμία, γεγονός που τον κατέβαλε ακόμα περισσότερο. Λίγους μήνες αργότερα, αντιμετώπισε ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας με το χέρι του (η διάγνωση του Περιφερειακού Γενικού Νοσοκομείου Αθηνών της 18ης Αυγούστου του 1990 ήταν «πάρεση βραχιόνιου αριστερού πλέγματος») και η κακή ψυχολογία του επιδεινώθηκε. Παρ’ όλο που η κατάσταση του χεριού του ήταν πολύ σοβαρή και πιθανώς μη αναστρέψιμη, ετοίμασε με το συγκρότημά του, τους "Απροσάρμοστους", τον καινούργιο του δίσκο (πρόκειται για το μεταθανάτιο άλμπουμ Άντε και Καλή Τύχη Μάγκες) και έδωσε συναυλίες.
Στις 6 Δεκεμβρίου του 1990, έπεσε σε κώμα στο σπίτι μιας γνωστής του στο Νέο Κόσμο και άφησε την τελευταία του πνοή κατά τη μεταφορά του στο νοσοκομείο "Ευαγγελισμός", χάνοντας τη μάχη με την ηρωίνη.
"H"... για τον εφιάλτη της ηρωϊνης
Κηδεύτηκε στις 10 Δεκεμβρίου του 1990, στο κοιμητήριο του Κόκκινου Μύλου στη Νέα Φιλαδέλφεια, παρουσία ελάχιστων επωνύμων αλλά πλήθους κόσμου που είχε κατακλύσει το χώρο για να του πει το τελευταίο αντίο.



Συναυλία Μετρό 1989

28 Ιουλ 2020

Γενετικά τροποποιημένοι πλούσιοι

Η γενετική ιατρική εξελίσσεται και οι προγεννητικοί έλεγχοι γίνονται όλο και πιο ακριβείς στον προσδιορισμό γενετικών ασθενειών. Καθώς όμως οι τιμές τους δεν είναι προσιτές, μπορεί να συμβάλουν σε μια «ευγονική» διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων.
H γενετική ιατρική και οι επεμβάσεις στον γενετικό κώδικα (DNA) πυροδοτούν πλήθος φόβων1. Μόλις ακουστούν αυτές οι λέξεις, ορισμένοι φαντάζονται τρομακτικές εξελίξεις εξαιτίας πειραμάτων που πηγαίνουν στραβά, πλάσματα όπως ο Φρανκεστάιν, κόσμους στους οποίους κυριαρχούν γενετικά τροποποιημένοι υπεράνθρωποι. Όμως, όταν φανταζόμαστε τον εαυτό μας μέσα σε τόσο μακρινά σενάρια, μήπως παραγνωρίζουμε μια άμεση και απόλυτα υπαρκτή απειλή; Διότι την ίδια στιγμή, καθώς η ιατρική γενετική τροποποιεί την αντίληψη που έχουμε για την ασθένεια, συμβάλλει στη διεύρυνση των ανισοτήτων.
Εάν μπορούσατε, θα χρησιμοποιούσατε γενετικές τεχνικές που εφαρμόζονται στον τομέα της αναπαραγωγής για να αποφύγετε το ενδεχόμενο να πάσχει το παιδί σας από μια κληρονομική ασθένεια; Για πολλούς δυνητικούς γονείς, αυτό το ερώτημα δεν ανήκει πλέον στη σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας. Εάν το γονιδίωμά τους παρουσιάζει έναν ιδιαίτερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του στήθους ή των ωοθηκών, μπορούν πλέον να αποφύγουν τη μεταβίβαση του παθογόνου συνδυασμού γονιδίων στους απογόνους τους. Το ίδιο ισχύει και στην περίπτωση όπου και οι δύο φέρουν το γονίδιο της νωτιαίας μυϊκής ατροφίας, γεγονός που συνεπάγεται πιθανότητα της τάξης του 25% να φέρουν στον κόσμο ένα παιδί με θανάσιμη εκφυλιστική νόσο: και σε αυτή την περίπτωση, η γενετική μπορεί να αλλάξει τα δεδομένα.
Είναι άραγε επιθυμητό κάτι τέτοιο; Στις ΗΠΑ, οι μέλλοντες γονείς μαζικά απαντούν καταφατικά, αν κρίνουμε από την αυξανόμενη επιτυχία ενός γενετικού τεστ που εφαρμόζεται από το 2011 και επιτρέπει τη μη επεμβατική εξέταση του DNA ενός εμβρύου. Η γνώμη του συνόλου των Αμερικανών χαρακτηρίζεται από μεγαλύτερες διαφοροποιήσεις: εγκρίνουν ορισμένες χρήσεις και απορρίπτουν άλλες. Σύμφωνα με μια μελέτη που πραγματοποίησε το 2018 το πανεπιστήμιο του Σικάγο2, διάκεινται υπέρ των παρεμβάσεων που προορίζονται να μειώσουν τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου σε ένα παιδί αλλά απορρίπτουν τη δυνατότητα να επιλέγεται το χρώμα των ματιών ή να μεγιστοποιείται η εξυπνάδα του. Με λίγα λόγια, ναι στα υγιή μωρά, όχι στα μωρά κατά παραγγελία.
Όμως, κατά παράδοξο τρόπο, αυτή ακριβώς η επέμβαση στον γενετικό κώδικα για θεραπευτικούς σκοπούς –δηλαδή η πλευρά της γενετικής ιατρικής που συγκεντρώνει τη μεγαλύτερη συναίνεση– είναι εκείνη που θα μπορούσε να δημιουργήσει τα περισσότερα προβλήματα στο κοντινό μέλλον.
Μα πώς θα μπορούσε να αποτελεί αρνητική εξέλιξη η πρόληψη των κληρονομικών ασθενειών; Εκ πρώτης όψεως το εγχείρημα έχει απολύτως θετικό, ευεργετικό χαρακτήρα. Ωστόσο, αρκετές ενδείξεις αφήνουν να διαφανεί ότι τα προγεννητικά τεστ θα μπορούσαν να μετατραπούν σε πολυτέλεια περιορισμένη σε μια ελίτ, μετατρέποντας ορισμένες γενετικές ασθένειες σε πρόβλημα που «συμβαίνει μονάχα στους άλλους».
Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του συνδρόμου Down ή τρισωμίας 21, μιας σχετικά συνηθισμένης χρωμοσωμικής ανωμαλίας, για τον εντοπισμό της οποίας οι γυναίκες μπορούν να κάνουν τεστ εδώ και δεκαετίες. Για να κυριολεκτούμε, η τρισωμία είναι μια διαφορετικότητα και όχι μια πάθηση. Το 2011, μια ομάδα ερευνητών κατέγραψε τις απαντήσεις 284 ατόμων, ηλικίας μεγαλύτερης των 12 ετών, με το συγκεκριμένο σύνδρομο: το 99% από αυτά δήλωσαν ευτυχισμένα3. Κατά τη διάρκεια των συνεντεύξεων, πολλοί γονείς μού εξομολογήθηκαν ότι το τρισωμικό παιδί τούς πρόσφερε μεγάλη ευτυχία, υπογραμμίζοντας ωστόσο παράλληλα τις ανάγκες του σε υλικούς πόρους και σε υποστήριξη. Συνεπώς, το σημαντικό είναι να προτείνουμε μια προγεννητική διάγνωση που να λαμβάνει κατά κάποιο τρόπο υπόψη τις εμπειρίες και τις ανάγκες των ενδιαφερομένων. Όμως, αυτό το ιδανικό σπάνια υλοποιείται και τα προγράμματα προηγμένου προληπτικού ελέγχου εκλαμβάνονται μερικές φορές ως προσβολή για την ανθρώπινη υπόσταση των ατόμων με αναπηρία.
Παραδόξως, ο περιορισμός της πρόσβασης στον προληπτικό έλεγχο θα μπορούσε να αποδειχθεί πολύ πιο επικίνδυνος για τα τρισωμικά άτομα, μετατρέποντας το τυχαίο γεγονός σε ανωμαλία σχεδόν απούσα σε ορισμένες κοινωνικές ομάδες και συγκριτικά παρούσα σε ορισμένες άλλες. Δεν αποφασίζει όλος ο κόσμος να κάνει τεστ για την ανίχνευση του συνδρόμου ενώ, όταν πραγματοποιηθεί το τεστ και το αποτέλεσμα είναι θετικό, ορισμένοι γονείς αποφασίζουν να συνεχίσουν την εγκυμοσύνη. Ωστόσο, η συντριπτική πλειοψηφία προβαίνει στην αντίθετη επιλογή. Σύμφωνα με μια μελέτη –την πληρέστερη σε αυτό το ζήτημα– που διεξήχθη το 2012 από ερευνητές του πανεπιστημίου της Νότιας Καρολίνας4, τα δύο τρίτα των εγκύων που ανακαλύπτουν ότι το έμβρυό τους παρουσιάζει το σύνδρομο Down προβαίνουν σε διακοπή της κύησης. Η αναλογία όμως ποικίλλει ανάλογα με το κοινωνικό περιβάλλον και η πιθανότητα να γεννήσει μια γυναίκα ένα τρισωμικό παιδί εξαρτάται από την παιδεία, τις θρησκευτικές πεποιθήσεις, τον τόπο όπου ζει, τα εισοδήματά της κ.λπ. Έτσι, η πρόσβαση στα προγεννητικά τεστ τροποποίησε την συχνότητα εμφάνισης της τρισωμίας 21, σε σημείο ώστε να την μετατρέψει σε δείκτη γεωγραφικής και ταξικής προέλευσης. Δεδομένου ότι οι εύπορες οικογένειες αποκτούν ολοένα και πιο σπάνια τρισωμικά παιδιά, η εμφάνιση του συνδρόμου συνδυάζεται ολοένα συχνότερα με άλλα κοινωνικά περιβάλλοντα.
Υπάρχουν χιλιάδες γενετικές ασθένειες και σύντομα θα είμαστε σε θέση να διαγνώσουμε ακόμα περισσότερες κατά τη διάρκεια της κύησης. Τα τεστ θα αφορούν ασθένειες θανατηφόρες ήδη από την παιδική ηλικία, λιγότερο σοβαρές παθολογίες ή ακόμα και παθήσεις που θα εκδηλωθούν αργότερα, όπως το Πάρκινσον ή το Αλτσχάιμερ. Μερικές φορές, τα αποτελέσματα θα αποκαλύπτουν ότι το παιδί θα είναι φορέας της ασθένειας. Όμως, το συνηθέστερο θα είναι πως θα υποδεικνύουν απλώς ότι υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης κάποιας ασθένειας.
Για πολλούς γονείς, η έκτρωση είναι επώδυνη πράξη και το γεγονός αυτό περιορίζει τη συχνότητα των προγεννητικών τεστ. Η κατάσταση είναι πολύ διαφορετική όταν πρόκειται για την επιλογή μεταξύ περισσότερων εμβρύων που έχουν προέλθει κατά τη διάρκεια μιας εξωσωματικής γονιμοποίησης. Ο συγκεκριμένος τομέας γνωρίζει μεγάλη άνθηση στις ΗΠΑ, εν μέρει χάρη στο προεμφυτευτικό γενετικό τεστ (PGT), το οποίο συνίσταται στη λήψη ενός μικρού δείγματος κύτταρων από ένα έμβρυο, ήδη από τα πρώτα στάδια της ζωής του, με στόχο να αναλυθεί το DNA του.
Πρόσφατα, στην αγορά άρχισε να διατίθεται πλήθος επιλογών που επιτρέπουν την ανίχνευση εκατοντάδων σπάνιων ασθενειών όπως η κυστική ίνωση ή ορφανών ασθενειών όπως η τριμεθυλαμινουρία, που ονομάζεται απλούστερα «σύνδρομο της οσμής σάπιου ψαριού» (πρόκειται για μια διαταραχή του μεταβολισμού που χαρακτηρίζεται από εξαιρετικά δύσοσμες σωματικές εκκρίσεις). Τα τεστ κοστίζουν ακριβά –και αυτό δεν είναι τίποτα μπροστά σε όσα πρέπει κάποιος να πληρώσει για να χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες τους. Ας υποθέσουμε ότι ο κύριος και η κυρία Σμιθ μαθαίνουν ότι είναι και οι δύο τους φορείς του χρωμοσώματος της υποφωσφατασίας: το παιδί τους θα έχει μία πιθανότητα στις τέσσερις να γεννηθεί με εύθραυστα και παραμορφωμένα οστά και να πεθάνει σε νεαρή ηλικία. Για να αποφύγουν το ενδεχόμενο, μπορούν να καταφύγουν στο PGT. Έτσι, η εξωσωματική γονιμοποίηση θα τους κοστίσει 20.000 δολάρια (18.000 ευρώ) ανά κύκλο, στα οποία θα προστεθούν 10.000 δολάρια για το εργαστήριο που θα αναλάβει να εντοπίσει ποια έμβρυα δεν είναι φορείς της ασθένειας.
Για ορισμένες οικογένειες, πρόκειται για αμελητέο ποσό: πληρώνοντας όσα αντιστοιχούν σε ένα έτος διδάκτρων στο πανεπιστήμιο, αποφεύγουν την καταστροφή. Ένα πλούσιο ζευγάρι με ιστορικό καρκίνου του στήθους ή των ωοθηκών μπορεί να απαλλαγεί από τη μάστιγα μέσα σε μία γενιά. Και αν παραχθούν αρκετά έμβρυα, μπορεί να επωφεληθεί για να περιορίσει τους κινδύνους εμφάνισης της νόσου Αλτσχάιμερ ή για να επιλέξει ένα μωρό με μικρότερη προδιάθεση στη στεφανιαία νόσο. Για άλλες οικογένειες, αυτά τα έξοδα είναι απαγορευτικά, πόσο μάλλον όταν δεν γίνεται τίποτα για να καταστεί πιο προσιτή η εξωσωματική γονιμοποίηση. Στις Ηνωμένες Πολιτείες, με αυτό τον τρόπο συλλαμβάνονται λιγότερα από το 2% των εμβρύων. Στις χώρες που διαθέτουν δημόσια κονδύλια για την ιατρική υποβοήθηση της ανθρώπινης αναπαραγωγής (λ.χ. Ισραήλ, Δανία, Βέλγιο), το ποσοστό είναι διπλάσιο έως τριπλάσιο. Σαράντα χρόνια μετά την εισαγωγή της, η τεχνική παραμένει απρόσιτη για το βαλάντιο πολλών αμερικανικών οικογενειών.
Οι ανισότητες του συστήματος υγείας στις ΗΠΑ δεν αποτελούν καινούργιο φαινόμενο και η εξωσωματική γονιμοποίηση αποτελεί απλά ένα παράδειγμα ανάμεσα σε άλλα. Όμως, αν εξετάσουμε τις δυνητικές συνέπειες ενός κόσμου όπου μόνο οι εύποροι έχουν τη δυνατότητα να περιορίσουν ή να εξαλείψουν τον κίνδυνο εμφάνισης γενετικών ασθενειών, το διακύβευμα αποκτά εντελώς διαφορετικές διαστάσεις. Ορισμένες κληρονομικές παθολογίες έπλητταν ανέκαθεν συγκεκριμένους πληθυσμούς, για παράδειγμα η ασθένεια του Tay-Sachs τους Εβραίους Ασκενάζι. Με τα προγεννητικά τεστ, ορισμένες γενετικές ασθένειες θα μπορούσαν να πλήττουν με δυσανάλογο τρόπο ορισμένες γεωγραφικές περιφέρειες και πολιτισμικές ή κοινωνικοοικονομικές ομάδες –σε γενικές γραμμές, τις πιο ευάλωτες.
Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ηθικό, αλλά και πρακτικό. Οι εύπορες οικογένειες διαδραματίζουν αποφασιστικό ρόλο στη χάραξη των πολιτικών για την καταπολέμηση των ασθενειών. Χρηματοδοτούν την έρευνα, κάνουν γνωστές τις ασθένειες από τις οποίες πάσχουν τα μέλη τους, ιδρύουν φιλανθρωπικές οργανώσεις, προσελκύουν την προσοχή των μέσων ενημέρωσης. Τα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν αυτήν την δύναμη. Θα βγουν σίγουρα χαμένα από τις «ολυμπιάδες των ασθενειών»5, αυτά τα παίγνια μηδενικού αθροίσματος όπου οι ομάδες πίεσης προσπαθούν να προσανατολίσουν τα κονδύλια που αφιερώνονται για την έρευνα και για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη προς τις ασθένειες που τις ενδιαφέρουν.
Επιπλέον, τα φτωχά νοικοκυριά θα μπορούσαν να βρεθούν αντιμέτωπα με μια ολοένα μειούμενη ενσυναίσθηση απέναντί τους. Εάν ένα τμήμα του πληθυσμού αισθάνεται προστατευμένο, ίσως να μην έχει την ανακλαστική αντίδραση της συμπόνοιας που δημιουργεί συνήθως η ιδέα ότι θα μπορούσαμε να είμαστε εμείς στη θέση του ασθενούς ή του ανάπηρου. Έτσι, η προστασία του παιδιού θα γινόταν αντιληπτή ως μια υπόθεση ικανότητας και υπευθυνότητας των γονέων του. Εκεί όπου η κοινωνία κάποτε έβλεπε την κακοτυχία, θα μπορούσε να φθάσει στο σημείο να βλέπει ένα σφάλμα και να δυσφορεί μπροστά στο ενδεχόμενο να κληθεί «να πληρώσει για τα λάθη των άλλων».
  1. Μια εκτενέστερη εκδοχή αυτού του άρθρου δημοσιεύθηκε στο αμερικανικό περιοδικό «The Nation» (23 Αυγούστου 2019).
  2. «The December 2018 AP-NORC center poll», The Associated Press-NORC Center for Public Affairs Research του πανεπιστημίου του Σικάγο, Δεκέμβριος 2018.
  3. Brian Scotko, Sue Levine και Richard Goldstein, «Self-perception from people with Down syndrome», «American Journal of Medical Genetics», τόμος 155, τ. 10, Χομπόκεν (Νιου Τζέρσεϊ), Οκτώβριος 2011.
  4. Jaime Natoli και άλλοι, «Prenatal diagnosis of Down syndrome: A systematic review of termination rates (1995-2011)», Prenatal Diagnosis, τόμος 32, τ. 2, Σάρλοτσβιλ (Βιρτζίνια), Φεβρουάριος 2012.
  5. Virginia Hughes, «The disease Olympics», 6 Μαρτίου 2013

ΠΟΥ: Η Covid-19 είναι μακράν η χειρότερη υγειονομική έκτακτη κατάσταση στον κόσμο – Επανέρχονται τα μέτρα σε πολλές χώρες

Η παν­δη­μία του νέου κο­ρο­νοϊ­ού που έχει μο­λύ­νει πάνω από 16 εκατ. αν­θρώ­πους χα­ρα­κτη­ρί­ζε­ται εύ­κο­λα η χει­ρό­τε­ρη πα­γκό­σμια υγειο­νο­μι­κή έκτα­κτη κα­τά­στα­ση που έχει αντι­με­τω­πί­σει ο Πα­γκό­σμιος Ορ­γα­νι­σμός Υγεί­ας (ΠΟΥ), δή­λω­σε σή­με­ρα ο γε­νι­κός διευ­θυ­ντής του Τέ­ντρος Αντα­νόμ Γκε­μπρε­γε­σούς.
masca coronovirus
Μόνο με αυ­στη­ρή τή­ρη­ση των μέ­τρων για την υγεία, από τη χρήση μά­σκας έως την απο­φυ­γή συ­να­θροί­σε­ων, θα μπο­ρέ­σει ο κό­σμος να κα­τα­φέ­ρει να την κερ­δί­σει, πρό­σθε­σε ο Τέ­ντρος σε δια­δι­κτυα­κή συ­νέ­ντευ­ξη Τύπου στη Γε­νεύη.
«Όπου τη­ρού­νται αυτά τα μέτρα, τα κρού­σμα­τα μειώ­νο­νται. Όπου δεν τη­ρού­νται, τα κρού­σμα­τα αυ­ξά­νο­νται», είπε, επαι­νώ­ντας τον Κα­να­δά, την Κίνα, τη Γερ­μα­νία και τη Νότια Κορέα για το ότι έλεγ­ξαν την επι­δη­μία.
Η ανα­ζω­πύ­ρω­ση του κο­ρο­νοϊ­ού σε διά­φο­ρες πε­ριο­χές, με­τα­ξύ των οποί­ων και σε χώρες που είχαν θέσει υπό έλεγ­χο την ασθέ­νεια, προ­κα­λούν ανη­συ­χία, με τους θα­νά­τους να πλη­σιά­ζουν τους 650.000.
Ο Μάικ Ράιαν, επι­κε­φα­λής του προ­γράμ­μα­τος εκτά­κτων κα­τα­στά­σε­ων στον ΠΟΥ, δή­λω­σε ότι η ανά­γκη χώρες σε όλο τον κόσμο να τη­ρούν τους αυ­στη­ρούς υγειο­νο­μι­κούς πε­ριο­ρι­σμούς όπως η κοι­νω­νι­κή απο­στα­σιο­ποί­η­ση είναι πολύ ση­μα­ντι­κό­τε­ρη από τους ορι­σμούς ενός δεύ­τε­ρου κύ­μα­τος, μιας νέας κο­ρύ­φω­σης και το­πι­κών εστιών.
«Αυτό που είναι σαφές είναι ότι η πίεση στον ιό οδη­γεί πτω­τι­κά τα νού­με­ρα. Χα­λα­ρώ­στε αυτή την πίεση και τα κρού­σμα­τα αυ­ξά­νο­νται και πάλι», δή­λω­σε, ανα­γνω­ρί­ζο­ντας, ωστό­σο, ότι είναι ου­σια­στι­κά αδύ­να­το τα κράτη να δια­τη­ρή­σουν τα σύ­νο­ρα κλει­στά στο προ­σε­χές μέλ­λον.
Ο Τέ­ντρος τό­νι­σε ότι η προ­τε­ραιό­τη­τα πα­ρα­μέ­νει το να σω­θούν αν­θρώ­πι­νες ζωές.
«Πρέ­πει να πε­ριο­ρί­σου­με τη με­τά­δο­ση αλλά και την ίδια στιγ­μή πρέ­πει να εντο­πί­σου­με τις ευ­πα­θείς ομά­δες και να σώ­σου­με ζωές, να δια­τη­ρή­σου­με τα πο­σο­στά θα­νά­του εάν είναι δυ­να­τόν στο μηδέν, ή έστω στο ελά­χι­στο», δή­λω­σε, επαι­νώ­ντας την Ια­πω­νία και την Αυ­στρα­λία σε αυτό το θέμα.

Επα­νέρ­χο­νται τα μέτρα σε πολ­λές χώρες

Η παν­δη­μία του νέου κο­ρο­νοϊ­ού, που έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε πε­ρισ­σό­τε­ρους από 650.000 αν­θρώ­πους, συ­νε­χί­ζει αμεί­λι­κτα να επι­τα­χύ­νε­ται, ανα­γκά­ζο­ντας ολο­έ­να και πε­ρισ­σό­τε­ρες χώρες να επα­να­φέ­ρουν τα υγειο­νο­μι­κά μέτρα, κυ­ρί­ως στην Ευ­ρώ­πη όπου οι πε­ριο­ρι­σμοί στα τα­ξί­δια και τα δια­γνω­στι­κά τεστ κα­θί­στα­νται συ­νη­θι­σμέ­νο φαι­νό­με­νο, εν μέσω της του­ρι­στι­κής σεζόν.
Μο­λο­νό­τι η Λα­τι­νι­κή Αμε­ρι­κή και η Κα­ραϊ­βι­κή έχουν πάρει τα ηνία από τη Βό­ρεια Αμε­ρι­κή, ως η πε­ριο­χή του κό­σμου που πλήτ­τε­ται πε­ρισ­σό­τε­ρο, επι­κρα­τεί πα­γκό­σμια ανη­συ­χία για την εξέ­λι­ξη της παν­δη­μί­ας, καθώς από την 1η Ιου­λί­ου έχουν κα­τα­γρα­φεί πάνω από 5 εκα­τομ­μύ­ρια νέα κρού­σμα­τα, δη­λα­δή πάνω από το ένα τρίτο των συ­νο­λι­κών.
Στο Βέλ­γιο, τη χώρα με τον με­γα­λύ­τε­ρο αριθ­μό θα­νά­των σε σύ­γκρι­ση με τον πλη­θυ­σμό της (85 ανά 100.000 κα­τοί­κους), η κυ­βέρ­νη­ση επέ­βα­λε νέα μέτρα: από την Τε­τάρ­τη και για του­λά­χι­στον τέσ­σε­ρις εβδο­μά­δες, οι Βέλ­γοι θα μπο­ρούν να συ­να­να­στρέ­φο­νται μέχρι 5 αν­θρώ­πους (δεν πε­ρι­λαμ­βά­νο­νται παι­διά κάτω των 12 ετών). Σε εκ­δη­λώ­σεις σε κλει­στό χώρο μπο­ρούν να με­τέ­χουν μέχρι 100 άν­θρω­ποι και σε ανοι­χτό χώρο μόνο 200 (από 400 μέχρι σή­με­ρα).
Ο υπουρ­γός Υγεί­ας της Γερ­μα­νί­ας, ο Γενς Σπαν, ανα­κοί­νω­σε από την πλευ­ρά του ότι θα κα­τα­στούν υπο­χρε­ω­τι­κά τα δια­γνω­στι­κά τεστ για τους τα­ξι­διώ­τες που επι­στρέ­φουν από «πε­ριο­χές κιν­δύ­νου».
Το Λον­δί­νο απο­φά­σι­σε να θέτει σε κα­ρα­ντί­να 14 ημε­ρών τους του­ρί­στες που επι­στρέ­φουν από την Ισπα­νία, προ­κα­λώ­ντας την έντο­νη αντί­δρα­ση αυτής της χώρας -του δεύ­τε­ρου του­ρι­στι­κού προ­ο­ρι­σμού πα­γκο­σμί­ως πίσω από τη Γαλ­λία- που δια­βε­βαιώ­νει σε όλους τους τό­νους ότι είναι «ασφα­λής».

Κλει­στές οι πλαζ

«Είναι πολύ σκλη­ρό το πλήγ­μα» καθώς ο του­ρι­στι­κός το­μέ­ας «ήλ­πι­ζε να σώσει την παρ­τί­δα τον Αύ­γου­στο», πα­ρα­δέ­χτη­κε σή­με­ρα ο πρό­ε­δρος της πε­ρι­φέ­ρειας της Βα­λέν­θια, Σίμο Πουίγκ. Σε ορι­σμέ­νες πα­ρα­θα­λάσ­σιες πε­ριο­χές αυτής της πε­ρι­φέ­ρειας, όπως στο Μπέ­νι­δορμ, το 40% των του­ρι­στών είναι Βρε­τα­νοί.
Στη Γαλ­λία ανα­κοι­νώ­θη­κε σή­με­ρα ότι μέσα σε τρεις ημέ­ρες κα­τα­γρά­φη­καν 2.551 νέα κρού­σμα­τα, δη­λα­δή πε­ρί­που 850 την ημέρα, ενώ στις αρχές του μήνα ο μέσος όρος των νέων μο­λύν­σε­ων ήταν 677. Εν μέσω των θε­ρι­νών δια­κο­πών, ανη­συ­χώ­ντας για την αύ­ξη­ση των κρου­σμά­των, οι αρχές της πόλης Κι­μπε­ρόν, στον Ατλα­ντι­κό, απο­φά­σι­σαν να κλεί­σουν τη νύχτα οι χώροι όπου μπο­ρεί να συ­γκε­ντρω­θεί με­γά­λο πλή­θος, όπως οι πα­ρα­λί­ες, τα πάρκα και οι δη­μό­σιοι κήποι. Άλλες πα­ρα­θα­λάσ­σιες πό­λεις, όπως η Λα Ροσέλ, επι­βάλ­λουν τη χρήση μά­σκας και σε ανοι­χτούς χώ­ρους, στις πιο πο­λυ­σύ­χνα­στες συ­νοι­κί­ες.
Στη Βουλ­γα­ρία, το υπουρ­γείο Υγεί­ας ανα­κοί­νω­σε απόψε ότι θα επι­τρέ­πε­ται από αύριο, 28 Ιου­λί­ου, η εί­σο­δος του­ρι­στών από τη Σερ­βία, τη Βό­ρεια Μα­κε­δο­νία, την Αλ­βα­νία, το Κό­σο­βο, τη Βοσ­νία, το Μαυ­ρο­βού­νιο, τη Μολ­δα­βία, το Ισ­ρα­ήλ και το Κου­βέιτ, αρκεί να έχουν κάνει τεστ για Covid-19 και να έχουν βρε­θεί αρ­νη­τι­κοί. Τα τεστ πρέ­πει να έχουν γίνει έως και 72 ώρες πριν από την άφιξη των επι­σκε­πτών στη χώρα. Το ίδιο θα ισχύ­σει και για τους του­ρί­στες από την Ου­κρα­νία, από τις 20 Ιου­λί­ου.
«Τα μέτρα πε­ριο­ρι­σμού των τα­ξι­διών θα πρέ­πει να λαμ­βά­νο­νται σε συν­δυα­σμό με άλλα. Από μόνα τους, δεν είναι απο­τε­λε­σμα­τι­κά για να πε­ριο­ρί­σουν τη με­τα­κί­νη­ση του ιού, ο οποί­ος είναι πα­ντού», αντέ­δρα­σε ο Δρ Μάικλ Ράιαν, ο διευ­θυ­ντής αντι­με­τώ­πι­σης έκτα­κτων υγειο­νο­μι­κών κα­τα­στά­σε­ων του Πα­γκό­σμιου Ορ­γα­νι­σμού Υγεί­ας. «Οι οι­κο­νο­μί­ες πρέ­πει να ξα­να­νοί­ξουν, οι άν­θρω­ποι πρέ­πει να ερ­γα­στούν, το εμπό­ριο πρέ­πει να ξα­ναρ­χί­σει», επέ­μει­νε.
Συ­νο­λι­κά, η παν­δη­μία έχει στοι­χί­σει τη ζωή σε του­λά­χι­στον 650.011 αν­θρώ­πους σε όλον τον κόσμο. Τα επι­βε­βαιω­μέ­να κρού­σμα­τα ανέρ­χο­νται σε 16.323.558, σύμ­φω­να με μια κα­τα­μέ­τρη­ση του Γαλ­λι­κού Πρα­κτο­ρεί­ου.

Μέτρα στη Μέκκα για το ετή­σιο προ­σκύ­νη­μα

Για πρώτη φορά στη σύγ­χρο­νη ιστο­ρία, το με­γά­λο ετή­σιο προ­σκύ­νη­μα των μου­σουλ­μά­νων στη Μέκκα της Σα­ου­δι­κής Αρα­βί­ας θα ξε­κι­νή­σει την Τε­τάρ­τη με πε­ριο­ρι­σμέ­νο αριθ­μό πι­στών. Μόνο 10.000 Σα­ου­δά­ρα­βες και αλ­λο­δα­ποί κά­τοι­κοι του βα­σι­λεί­ου θα επι­τρα­πεί να με­τά­σχουν φέτος στο χατζ, από 2,5 εκα­τομ­μύ­ρια πέρσι.
Στο Μα­ρό­κο, λίγες ημέ­ρες πριν από το Αΐντ αλ Άντχα, τη με­γά­λη μου­σουλ­μα­νι­κή γιορ­τή όπου συ­νη­θί­ζε­ται να μα­ζεύ­ο­νται ολό­κλη­ρες οι­κο­γέ­νειες, οι αρχές ανα­κοί­νω­σαν ότι πε­ριο­ρί­ζουν τις με­τα­κι­νή­σεις με­τα­ξύ των με­γά­λων πό­λε­ων. Η από­φα­ση αυτή προ­κά­λε­σε την Κυ­ρια­κή τε­ρά­στια μπο­τι­λια­ρί­σμα­τα στους δρό­μους και συ­νω­στι­σμό στους σι­δη­ρο­δρο­μι­κούς σταθ­μούς αφού όλοι έσπευ­σαν να φύ­γουν προ­τού να τεθεί σε ισχύ το μέτρο. Σχε­δόν ο μισός πλη­θυ­σμός του Μα­ρό­κου κα­τοι­κεί στις με­γά­λες πό­λεις.

Κα­ρα­ντί­νες, απα­γό­ρευ­ση αλ­κο­όλ και συ­να­θροί­σε­ων

Στην Πα­πούα-Νέα Γουι­νέα, η κυ­βέρ­νη­ση διέ­τα­ξε σή­με­ρα την επι­βο­λή κα­ρα­ντί­νας στην πρω­τεύ­ου­σα, το Πορτ Μό­ρε­σμπι, μετά τον πρώτο επι­βε­βαιω­μέ­νο θά­να­το εξαι­τί­ας του SARS-CoV-2.
Άλλες χώρες, όπως η Βε­νε­ζου­έ­λα και η Αλ­γε­ρία, επα­νέ­φε­ραν την κα­ρα­ντί­να κατά τό­πους. Στην Κένυα, ο πρό­ε­δρος Ου­χού­ρου Κε­νιά­τα απα­γό­ρευ­σε την πώ­λη­ση αλ­κο­όλ στα εστια­τό­ρια και πα­ρέ­τει­νε για έναν μήνα την απα­γό­ρευ­ση της κυ­κλο­φο­ρί­ας κατά τη διάρ­κεια της νύ­χτας, σε μια προ­σπά­θεια να στα­μα­τή­σει η «επι­θε­τι­κή» εξά­πλω­ση της Covid-19.
Η ανα­ζω­πύ­ρω­ση της παν­δη­μί­ας ανη­συ­χεί και την Ασία. Η χρήση μά­σκας σε δη­μό­σιους χώ­ρους είναι πλέον υπο­χρε­ω­τι­κή στο Χονγκ Κονγκ, όπου απα­γο­ρεύ­ο­νται και οι συ­να­θροί­σεις άνω των 2 προ­σώ­πων. Στην Κίνα ανα­φέρ­θη­καν σή­με­ρα 61 κρού­σμα­τα μέσα σε διά­στη­μα 24 ωρών, η με­γα­λύ­τε­ρη ημε­ρή­σια αύ­ξη­ση από τα μέσα Απρι­λί­ου.
Οι ΗΠΑ, η χώρα που έχει πλη­γεί πε­ρισ­σό­τε­ρο από όλες, με­τρούν σχε­δόν 4.230.000 μο­λύν­σεις και 150.000 θα­νά­τους.
Στη Βρα­ζι­λία, οι νε­κροί ξε­περ­νούν τους 87.000. Την Κυ­ρια­κή ανα­φέρ­θη­καν άλλα 25.000 κρού­σμα­τα, ανε­βά­ζο­ντας το σύ­νο­λο στα 2,4 εκα­τομ­μύ­ρια.
Στον Κα­να­δά, τα πε­ρισ­σό­τε­ρα νέα κρού­σμα­τα αφο­ρούν πλέον ενή­λι­κους κάτω των 39 ετών. Οι αρχές κά­λε­σαν την Κυ­ρια­κή τους νέους να είναι ιδιαί­τε­ρα προ­σε­κτι­κοί, προει­δο­ποιώ­ντας τους ότι «δεν είναι άτρω­τοι».

Κορονοϊός: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε καταστήματα τροφίμων, ΔΕΚΟ και τράπεζες

Κορονοϊός: Την επέκταση του μέτρου της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας, ανακοίνωσε ο Υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια της εβδομαδιαίας ενημέρωσης για την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού.


https://nb.bbend.net/media/news/2020/07/28/1104394/main/maskaaaaaa.jpg

Υποχρεωτική θα είναι από την Τετάρτη (29/07) για όλους η χρήση της μάσκας σε ΔΕΚΟ, τράπεζες και λοιπούς χώρους εξυπηρέτησης κοινού, όπως και σε καταστήματα τροφίμων (φούρνοι/κρεοπωλεία).

Η μάσκα υπενθυμίζεται ότι είναι υποχρεωτική για όλους και σε σούπερ μάρκετ, στα μέσα μαζικής μεταφοράς και στα ταξί, στα νοσηλευτικά ιδρύματα και στα διαγνωστικά κέντρα, στα κομμωτήρια και στα κέντρα αισθητικής.
Η παραπάνω απόφαση ελήφθη με τη σύμφωνη γνώμη της Επιτροπής Εμπειρογνώμων, μετά την αύξηση των κρουσμάτων κορονοϊού σε αρκετές περιοχές της Ελλάδας, και ιδίως στα μεγάλα αστικά κέντρα, όπως η Αττική και η Θεσσαλονίκη.

Βιομηχανία “αριστείας” και διάλυση εργασιακών δικαιωμάτων

Νίκος Γιαννόπουλος
Η “μετάφραση” του νομοσχεδίου Κεραμέως για την ιδιωτική εκπαίδευση φέρνει στο φως τις πραγματικές επιδιώξεις για το αύριο της ελληνικής παιδείας. Μεταξύ αυτών και μία βιομηχανία αριστείας (με το αζημίωτο).
Θεωρητικά, το νέο νομοσχέδιο Κεραμέως, αυτή τη φορά για την ιδιωτική εκπαίδευση, που εισάγεται (κατά πάσα πιθανότητα) στις αρμόδιες επιτροπές της Βουλής την Τετάρτη και ψηφίζεται από την Ολομέλεια μέχρι τις 30 Ιουλίου ενδιαφέρει μόνο ένα κλειστό κύκλο ανθρώπων. Τους σχολάρχες, τους μαθητές στα ιδιωτικά σχολεία (7% του συνόλου των μαθητών της χώρα) και τις οικογένειές τους και τους εργαζόμενους σ’ αυτά.
Στην πράξη, όμως, το εν λόγω νομοσχέδιο μπορεί να επηρεάσει την παρούσα και την επόμενη γενιά σε μία σειρά από ζητήματα που αφορούν, πχ, το διορισμό στο δημόσιο. Είναι, κοντολογίς, ένα νομοθέτημα το οποίο “ακουμπά” σ’ όλη την ελληνική κοινωνία και ιδιαίτερα στα νέα γενιά και διακρίνεται, δυστυχώς, για την ανελέητη ταξικότητά του.
Εννοείται, όπως γίνεται συνήθως στα περισσότερα των νομοσχεδίων, οι περισσότερες από τις επίμαχες διατάξεις “σχηματίζονται” από φράσεις και λέξεις φαινομενικά αθώες, οι οποίες ωστόσο κρύβουν όλη την ουσία των προθέσεων. Και εδώ η πρόθεση, όπως γίνεται ολοφάνερο, είναι η πλήρης “απελευθέρωση” των ιδιωτικών σχολείων και η λειτουργία τους ως κοινές, εμπορικές επιχειρήσεις.
Η φάμπρικα του 20
Οι εργαζόμενοι στα ιδιωτικά σχολεία φοβούνται ότι οι όροι κάτω από τους οποίους θα εργάζονται θα επιδεινωθούν άρδην με το νέο νομοθέτημα. Θα έρθουμε σ’ αυτό παρακάτω. Προς το παρόν, θα τονίσουμε και θα αναλύσουμε το πως το εν λόγω νομοθέτημα επιχειρεί να στήσει μία βιομηχανία αριστείας (με το αζημίωτο) με κερδισμένες τις οικογένειες των εχόντων και χαμένες αυτές που δεν μπορούν να διαθέσουν έξτρα χρήματα για τη μόρφωση των παιδιών τους.
Με το νομοσχέδιο, λοιπόν, “απελευθερώνονται” και οι τίτλοι σπουδών από τα “δεσμά” του κρατικού ελέγχου. Κατά το κοινώς λεγόμενο, τα ιδιωτικά σχολεία δεν θα δίνουν πλέον λόγο στις κατά τόπου διευθύνσεις δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και δεν θα υπάρχει καμία εποπτεία. Είναι, άρα, εφικτό οι σχολάρχες να μπορούν να “τσιμπούν” τις βαθμολογίες των μαθητών τους έχοντας σ’ αυτήν την περίπτωση ως υποχείριο τους καθηγητές οι οποίοι θα φοβούνται τις (ελεύθερες πια) απολύσεις.
Θα αναρωτηθείτε; Καλά, είναι τόσο σημαντικό να αυξηθούν τα 20άρια στα απολυτήρια του Λυκείου; Ποιος θα το κοιτάξει αυτό το στοιχείο; Η απάντηση είναι πολλοί. Εκτός από το γεγονός ότι πλέον ο βαθμός θα παίζει ρόλο στην κατάταξη στις πανελλήνιες εξετάσεις για την εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, είναι χρήσιμο να τονιστεί ότι ο βαθμός “20” στο απολυτήριο του Λυκείου σημαίνει τουλάχιστον 1000 μόρια σε διαγωνισμούς του ΑΣΕΠ.
Ελλοχεύει, άρα, ένας σημαντικός κίνδυνος: “Αριστούχοι” μαθητές από τα ιδιωτικά σχολεία, υποψήφιοι στους διαγωνισμούς του δημοσίου, να εκκινούν από καλύτερη θέση σε σχέση με τους μαθητές των δημόσιων σχολείων οι οποίοι θα βαθμολογούνται στη σχολική τους μονάδα σαφώς πιο αντικειμενικά και σκληρά (αφού οι γονείς τους δεν πληρώνουν). Το ίδιο θα ισχύει και για δουλειά ή θέση σε πανεπιστήμιο του εξωτερικού. Δεν πρόκειται για υπερβολή αλλά για φαινόμενο που θα φέρει η “ευγενής άμιλλα” μεταξύ των εκπαιδευτικών μονάδων, την οποία ευαγγελίζεται το νομοθέτημα. Η “ευγενής άμιλλα” σαφώς θα αφορά και τους βαθμούς. Είναι σαν να βλέπουμε από τώρα τα σχετικά διαφημιστικά μηνύματα: “Προτιμήστε μας, αν θέλετε το παιδί σας να φτάσει στην αριστεία”.
Ακριβώς παρακάτω παραθέτουμε και ένα σχετικό απόσπασμα του άρθρου 4 του σχεδίου νόμου που τέθηκε σε διαβούλευση: “Κάθε ιδιωτικό σχολείο οφείλει να έχει έγγραφο Εσωτερικό Κανονισμό Λειτουργίας, ο οποίος ρυθμίζει την εσωτερική οργάνωση του σχολείου, τους όρους και τη διαδικασία υπό τους οποίους γίνονται δεκτοί και φοιτούν στο σχολείο οι μαθητές, τις υποχρεώσεις των μαθητών και των γονέων ή κηδεμόνων αυτών. Ο Κανονισμός κοινοποιείται από τον Διευθυντή του ιδιωτικού σχολείου στον οικείο Διευθυντή Εκπαίδευσης, ο οποίος έχει τη δυνατότητα να τον αναπέμψει μόνον σε περίπτωση αντίθεσης συγκεκριμένου όρου του Κανονισμού προς ρητή διάταξη νόμου”.
Ενα ακόμα άρθρο όμως του σχεδίου νόμου που “προετοιμάζει” για τα χειρότερα της πλήρους απελευθέρωσης είναι το 5. Και αυτό φαινομενικά αθώο. Ορίζεται λοιπόν ρητά πως “ο ιδιοκτήτης και κάθε μέλος, εταίρος ή μέτοχος του ιδιοκτήτη, αν ο ιδιοκτήτης είναι νομικό πρόσωπο, μπορεί να παρίσταται σε οποιαδήποτε συνεδρίαση του συλλόγου των διδασκόντων, εφόσον είναι εκπαιδευτικός”.
Μετάφραση: Μέχρι σήμερα ο σχολάρχης μπορούσε να δίνει το παρών στις συνεδριάσεις του συλλόγου των διδασκόντων μόνον αν ήταν και ο ίδιος διδάσκων. Πλέον αυτός ο περιορισμός αίρεται. Είτε διδάσκει, είτε όχι, είτε είναι καθηγητής (ή δάσκαλος), είτε όχι, ο σχολάρχης θα μπορεί να δίνει το παρών στις συνεδριάσεις και να “κατευθύνει” το σύλλογο διδασκόντων ανάλογα. Μπορεί, προφανώς, να καταλαβεί ο καθένας σε τι είδους πιέσεις θα είναι πλέον “ανοιχτοί” οι δάσκαλοι και οι καθηγητές των ιδιωτικών σχολείων με τον ιδιοκτήτη συνεχώς μέσα στα πόδια τους, να αποφασίζει προφανώς και για πράγματα που δεν γνωρίζει “για το συμφέρον της επιχείρησης”.
Κάτεργο για τους εργαζόμενους
Ως προς τους όρους εργασίας των εκπαιδευτικών στα ιδιωτικά σχολεία, το νομοσχέδιο είναι σωστή καρμανιόλα. Εφόσον αποτελέσει νόμο του κράτους (κάτι που είναι και το πιθανότερο), δάσκαλοι και καθηγητές θα λογίζονται πλέον ως κοινοί εργαζόμενοι σε μία κοινή εμπορική επιχείρηση και θα υπάγονται στις διατάξεις του ρυθμίζουν την εργασία από το αρμόδιο Υπουργείο (το Εργασίας δηλαδή) και όχι το Παιδείας όπως ίσχυε μέχρι τώρα.
Στο… περιβόητο άρθρο 3 (που συγκέντρωσε πλήθος σχολίων στη διαβούλευση, στη συντριπτική τους πλειοψηφία αρνητικά) ορίζεται ότι “κατά τη διάρκεια του διευρυμένου προγράμματος, οι ώρες απασχόλησης των εκπαιδευτικών της ιδιωτικής σχολικής μονάδας στις πρόσθετες εκπαιδευτικές υπηρεσίες της παρούσας, υπολογίζονται ως ώρες κανονικής εβδομαδιαίας διδασκαλίας”.
Προσοχή στον όρο “πρόσθετες εκπαιδευτικές υπηρεσίες”. Πλέον, ο κάθε σχολάρχης θα μπορεί να μετατρέπει το σχολείο του κατά τις απογευματινές ώρες σε φροντιστήριο ξένων γλωσσών ή φροντιστήριο ενίσχυσης της απόδοσης στα μαθήματα του ημερήσιου προγράμματος. Οι καθηγητές όμως θα υποχρεούνται να απασχολούνται σ’ αυτά χωρίς αμοιβή υπερωριακής απαχόλησης. Ο νόμος είναι σαφής: “Υπολογίζονται ως ώρες κανονικής εβδομαδίαιας διδασκαλίας”.
Ορίζονται, επίσης, και τα ακόλουθα: “Οι πρόσθετες εκπαιδευτικές υπηρεσίες της παρούσας αποφασίζονται από τον ιδιοκτήτη της σχολικής μονάδας, μετά από εισήγηση του Διευθυντή της, πριν από την έναρξη του διδακτικού έτους, ισχύουν για όλη τη διάρκειά του, αφορούν όλους τους μαθητές της τάξης ή των τάξεων για τις οποίες υλοποιούνται και εντάσσονται στο διευρυμένο ωρολόγιο πρόγραμμα της σχολικής μονάδας, το οποίο γνωστοποιείται στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης”. Δεν είναι φυσικά τυχαίο ότι αυτές ακριβώς οι διατάξεις έχουν φέρει στο στρατόπεδο των πολέμιων του νομοσχεδίου τους ιδιοκτήτες φροντιστηρίων μέσης εκπαίδευσης και των φροντιστηρίων ξένων γλωσσών που από το πουθενά αποκτούν επιπλέον (και ιδιαίτερα δυνατούς) ανταγωνιστές.
Οσο για το καθεστώς που εδώ και πέρα θα διέπει τις σχέσεις των δασκάλων και των καθηγητών με τους εργοδότες τους τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: “Οι διδάσκοντες στα ιδιωτικά σχολεία εκπαιδευτικοί προσλαμβάνονται και απασχολούνται, δυνάμει συμβάσεων εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και υπάγονται στις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις της κοινής εργατικής νομοθεσίας, με την επιφύλαξη των ειδικών διατάξεων για τους εκπαιδευτικούς των ιδιωτικών σχολείων και ιδίως του άρθρου 36 του παρόντος νόμου”.
Υπάγονται, λοιπόν, στις διατάξεις της “κοινής εργατικής νομοθεσίας” με ότι αυτό συνεπάγεται για το εργασιακό τους καθεστώς. Οσοι δουλεύουν στον ιδιωτικό τομέα, ξέρουν. Καταργείται, όπως τονίζει και η ΟΙΕΛΕ, στη σχετική της ανάλυση “πλήρως ΟΛΟ το προστατευτικό καθεστώς των συμβάσεων εργασίας των εκπαιδευτικών. Η σύμβαση εργασίας μετατρέπεται πλέον σε μια απλή σύμβαση του κοινού εργατικού δικαίου, στην οποία έχουν πλήρη εφαρμογή οι διατάξεις για την αναιτιώδη καταγγελία, τη μισή αποζημίωση σε περίπτωση προειδοποίησης απόλυσης (τακτική καταγγελία), τη μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση απόλυσης εντός του πρώτου 12μηνου της απασχόλησης, τη μη καταβολή αποζημίωσης σε περίπτωση μήνυσης (ακόμα και προσχηματικής) του εργοδότη κατά του εργαζόμενου”.
Οπως το τονίσαμε και παραπάνω. Τα ιδιωτικά σχολεία λογίζονται πλέον ως κοινές εμπορικές επιχειρήσεις και οι εργαζόμενοι σ’ αυτά ως… κοινοί εργαζόμενοι που δεν έχουν ανάγκη οποιαδήποτε “έξτρα” προστασίας.
Στηρίζουν σχολάρχες και… ΚΕΦίΜ
Αν αναρωτιέστε ποιοι, τέλος πάντων, στηρίζουν αυτό το νομοθέτημα, εκτός από το Υπουργείο που το συνέταξε, απάντηση είναι απλή. Πρώτον, οι σχολάρχες. Δεν νομίζουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση το γιατί. Διότι το νομοσχέδιο προωθεί πάγια αιτήματά τους. Δεύτερον, το ΚΕΦιΜ. Για τους μη γνωρίζοντες πρόκειται για το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών, μία σημαντική δεξαμενή σκέψης του ακραίου νεοφιλελευθρισμού στην Ελλάδα. Το Κέντρο πήρε, μάλιστα, μέρος και στη διαβούλευση του νομοσχεδίου (όπως έχει κάθε δικαίωματ φυσικά) καταθέτοντας 11 σχόλια, όλα υπέρ του νομοσχεδίου.
Δεν αρκέστηκε όμως μόνο σ’ αυτά. Με κείμενο που “ανέβηκε” στην ιστοσελίδα του, το ΚΕΦιΜ κάνει γνωστές τις θέσεις του στο πανελλήνιο. Μάλιστα, αφού υπογραμμίζει ότι το νομοσχέδιο κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, κάνει και παρατηρήσεις αφού σε σημεία θα το ήθελε ακόμα πιο “φιλελεύθερο”. Είναι χαρακτηριστικό το σχόλιό του για το άρθρο 3, που αναφέρεται στη διαμόρφωση του προγράμματος.
Συμπεραίνει, λοιπόν, το ΚΕΦιΜ ότι “είναι θετική η αναγνώριση μεγαλύτερης ελευθερίας στη διαμόρφωση του προγράμματος, ωστόσο υπάρχουν περιθώρια για ακόμα μεγαλύτερο βαθμό ευελιξίας”. Γιατί όχι άλλωστε, θα μπορούσε να σκεφτεί κανείς, αφού φτάσαμε μέχρι εδώ. Σχετικά με το εργασιακό καθεστώς των εκπαιδευτικών το ΚΕΦιΜ τονίζει: “Η ρυθμιστική προστασία των εκπαιδευτικών σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια πιστεύουμε ότι θα πρέπει να εξισωθεί με την αντίστοιχη των υπολοίπων εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Επισημαίνουμε ότι η χώρα μας διατηρεί ένα από τα πιο ρυθμισμένα και ανελεύθερα καθεστώτα στην αγορά εργασίας, όπως καταδεικνύουν οι σχετικοί διεθνείς δείκτες: Για παράδειγμα, η Ελλάδα κατατάσσεται 34η ανάμεσα σε 41 χώρες του ΟΟΣΑ και τις ΕΕ, ως προς την ευελιξία στην αγορά εργασίας, έναντι της 16ης θέσης που καταλαμβάνει η Κύπρος. (Employment Flexibility Index 2020. EU and OECD Countries)”.
Το παράδειγμα της Κύπρου που επικαλείται το ΚΕΦιΜ δεν χρησιμοποείται τυχαία. Στην Κύπρο το καθεστώς λειτουργίας των ιδιωτικών σχολείων είναι πλήρως “απελευθερωμένο” όπως άλλωστε και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Οι δύο χώρες αποτελούν “φάρο” για τους απανταχού υπέρμαχους της πλήρους “απελευθέρωσης” στην εκπαίδευση. Αυτών δηλαδή, που όπως τόνισε αρμόδια πηγή στο News24/7, “ονειρεύονται παιδεία με κουπόνια”.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More