Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

14 Αυγ 2015

1974: Ο «Αττίλας 2» χτυπάει στην Κύπρο

Attilas_2-2 Στις 3.30 τα χαράματα της 14ης του Αυγούστου 1974 τελειώνουν με πλήρη αποτυχία στη Γενεύη οι τριμερείς διαπραγματεύσεις (Ελλάδας, Τουρκίας, Βρετανίας) για την κατάσταση στην Κύπρο και το κυπριακό πρόβλημα. Μία ώρα αργότερα, τα τουρκικά αεροσκάφη βομβαρδίζουν Λευκωσία, Αμμόχωστο και άλλα σημεία της Κύπρου. Ο «Αττίλας 2» είχε ξεκινήσει.
Από το μεσημέρι της 14ης του Αυγούστου, τουρκικά άρματα και ισχυρές δυνάμεις πεζικού αρχίζουν να κινούνται από Λευκωσία προς Αμμόχωστο, στα ανατολικά, και προς Λεύκα-Λιμνίτη, στα δυτικά. Το Πολεμικό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 6 τα χαράματα υπό την προεδρία του Καραμανλή στην Αθήνα, διαπιστώνει την τραγική αδυναμία της Ελλάδας να συνδράμει στρατιωτικά την Κύπρο και έτσι οι ελληνικές αντιδράσεις περιορίζονται στο διπλωματικό τομέα. Μέχρι το βράδυ, η ελληνοκυπριακή αντίσταση έχει ουσιαστικά καταρρεύσει και τα οχυρά εγκαταλείπονται.
Στις 15 του Αυγούστου, τα στρατεύματα του «Αττίλα» μπαίνουν στην Αμμόχωστο, στις 16 του Αυγούστου ο «Αττίλας 2» ολοκληρώνεται με την κατάληψη της Μόρφου, ενώ η κυβέρνηση Κληρίδη μεταφέρεται πρόσκαιρα στη Λεμεσό, φοβούμενη ότι επίκειται κατάληψη της Λευκωσίας.
Οι Τούρκοι, έχοντας πετύχει τους στρατιωτικούς τους σκοπούς, δέχονται κατάπαυση του πυρός στις 6 το απόγευμα της 16ης του Αυγούστου 1974. Ηδη κατείχαν το 36,4% του κυπριακού εδάφους. Περίπου 2.000 Ελληνες και Ελληνοκύπριοι είχαν σκοτωθεί, πάνω από 1.600 ήταν οι αγνοούμενοι και 200.000 ήταν οι ξεριζωμένοι πρόσφυγες.
Η κυβέρνηση Καραμανλή στην Αθήνα αμέσως μετά το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων στη Γενεύη, όπου οι Αμερικανοί έδειξαν να ρίχνουν το βάρος τους υπέρ της Τουρκίας, διαπιστώνει ότι βρίσκεται μεταξύ «σφύρας και άκμονος». Από τη μια βλέπει ότι οι «σύμμαχοί» της όχι μόνο δε συμμερίζονται τις θέσεις της, αλλά, αντίθετα, ενισχύουν με τη στάση τους τους εισβολείς. Από την άλλη, οι λαϊκές αντιδράσεις μεγαλώνουν στην Ελλάδα, όπου πλέον όλοι γνωρίζουν ότι πίσω από το πραξικόπημα στην Κύπρο και την τουρκική εισβολή είναι το ΝΑΤΟ και η μόνιμη επιδίωξη των ΗΠΑ και της Βρετανίας για τη «ΝΑΤΟποίηση» του νησιού.
Μπροστά σ” αυτή την κατάσταση ο Κ. Καραμανλής, το πρωί της 14ης του Αυγούστου, ανακοινώνει την αποχώρηση της Ελλάδας από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ. Ηταν ένας ελιγμός υπό το βάρος της λαϊκής πίεσης, με τον οποίο ωστόσο επιβεβαιωνόταν περίτρανα ο ρόλος της «Συμμαχίας» τόσο στα όσα προηγήθηκαν, όσο και στο συνεχιζόμενο έγκλημα κατά της Κύπρου.

13 Αυγ 2015

Ελληνικής Έμπνεύσης η Νέα τεχνική Ανώδυνης Αυξητικής Μαστών

Εμφάνιση Dr Lyras Ioannis photo.jpgΕΛΛΗΝΙΚΗΣ  ΕΜΠΝΕΥΣΗΣ Η  ΝΕΑ ΤΡΙΣΔΙΑΣΤΑΤΗ ΟΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΩΔΥΝΗ  ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΥΞΗΤΙΚΗΣ ΜΑΣΤΩΝ TRIPLANE-NO PAIN....

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΛΑΣΤΙΚΟ ΧΕΙΡΟΥΡΓΟ ΔΡ ΙΩΑΝΝΗ ΛΥΡΑ

 Το ντεκολτέ (ακάλυπτο τμήμα) του λαιμού-στήθους αποτελεί σημείο «ορόσημο»  του γυναικείου σώματος. Όσες γυναίκες δεν είχαν την εύνοια της τύχης σε αυτό το θέμα,  είτε διότι γεννήθηκαν χωρίς όμορφους μαστούς, είτε διότι τους έχασαν μετά από εγκυμοσύνες ή νόσους, κάποια στιγμή επιζητούν τις ιατρικές υπηρεσίες των έμπειρων σε αυτές τις επεμβάσεις πλαστικών χειρουργών.  Σήμερα όλο και περισσότερες γυναίκες αποφασίζουν να προχωρήσουν στην επέμβαση της αυξητικής πλαστικής μαστών. Υπολογίζεται ότι από το 1960, περίπου 10 εκατομμύρια γυναίκες στον κόσμο, φέρουν εμφυτεύματα στο στήθος  τους για επανορθωτικούς  ή αισθητικούς  λόγους. Σε γενικές γραμμές η επέμβαση μεγέθυνσης μαστών θεωρείται ασφαλής και συνεχίζει  να είναι πολύ δημοφιλής. Εξάλλου μεγάλη συζήτηση γίνεται τα τελευταία γύρω και από την χρησιμότητα του λιπώδους ιστού από άλλο  σημείο του σώματος ως προσθετικό  υλικό για μία μετρίου  μεγέθους μεγέθυνση μαστών. Μετά το 2000 η χρήση του αυτόλογου λιπώδους ιστού είναι επίσης αποδεκτή επιστημονικά και διαδεδομένη ως έγκυρη κύρια ή εναλλακτική (και υπό προϋποθέσεις αποτελεσματική) μέθοδος μεγέθυνσης μαστών.

Σκοπός –στόχος της τεχνικής

Για τη συγκεκριμένη νέα τεχνική επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα νέο στήθος με ανθρωπομετρικά υπολογισμένες τις τρεις διατάσεις (ύψος, πλάτος, προβολή) και απόλυτη  κάλυψη ολοκλήρου του ξένου σώματος από τον μείζονα θωρακικό μυ και από  αυτομεταμοσχευμένο  λιπώδη ιστό από άλλη περιοχή του σώματος προσφέροντας ταυτόχρονα ανεμπόδιστη φυσική κινητικότητα και συμπεριφορά ολοκλήρου του
νεοδημιουργημένου  ή επανορθωμένου μαστού.

Σιλικόνη η λίπος ;

Γιατί όχι και τα δύο;  Τώρα χάρη στη νέα προσωπική μας τρισδιάστατη μικτή μέθοδο τριών επιπέδων (3D composite triple plane)  με την χρήση των ιατρικών εμφυτευμάτων συνεκτικής σιλικόνης οι γυναίκες έχουν την ευκαιρία όχι μόνο  να αποκτήσουν ένα αρμονικό με το σώμα τους στήθος, άλλα και  ένα συνολικά σμιλευμένο κορμί  αφού το  λίπος  που θα τοποθετηθεί στους μαστούς, λαμβάνεται  από περιοχές όπως «γλουτοί, κοιλιά, γόνατα, μηροί, προγούλι κλπ». Εάν μάλιστα αυτός ο ιστός εμπλουτισθεί με αιμοπετάλια πλάσματος  PRP (platelet rich plasma), τότε από επιστημονική άποψη το βιολογικό αποτέλεσμα θα μπορούσε να είναι ακόμη πιο άρτιο.

Νέα σύνθετη τεχνική

Η νέα τεχνική triple plane είναι η πιο πλήρης και ολιστική τεχνική αυξητικής μαστών και δίνει στην ενδιαφερόμενη ένα φυσικό αποτέλεσμα μεγεθυντικής πλαστικής . Είναι σύνθετη και αποτελείται από δύο μέρη.
Την λιποαναρρόφηση από περιοχές όπως οι γλουτοί, η μέση και τα γόνατα και άμεση λιπομεταφορά στο στήθος και ακολούθως την τοποθέτηση εμφυτευμάτων σιλικόνης με την τεχνική *διπλού επιπέδου. Οι γυναίκες τώρα αποκτούν εύκολα με την συγκεκριμένη τεχνική το όμορφο-σταγονοειδές σχήμα μαστών που επιθυμούν.
Έτσι η τελική εικόνα είναι ένα φυσικό-όμορφο στήθος σε ένα πιο καλοσχηματισμένο σώμα. Οι καμπύλες τονίζονται περισσότερο και η θηλυκή πλευρά αναδεικνύεται.

Τεχνική

Η μέθοδος composite no pain triple plane  είναι ένας συνδυασμός παλαιότερων τεχνικών  και τα πλεονεκτήματά της σε σχέση με άλλες μεθόδους είναι ότι εστιάζει στην τοποθέτηση ειδικών εμφυτευμάτων σε μια θέση η οποία καταλαμβάνει και τις δύο συγκεκριμένες ανατομικές περιοχές (διπλό επίπεδο-υπομυικό και υποαδενικό) αλλά και του ιδίου λιπώδους ιστού ως μόσχευμα το οποίο θα καλύψει όλες τις υπόλοιπες περιοχές που μέχρι σήμερα οι πλαστικοί χειρουργοί άφηναν ακάλυπτες.

 Έτσι, με την συγκεκριμένη μέθοδο έχουμε την εξής ανατομική-γλυπτική προσέγγιση:

1-ο και 2-ο  (επίπεδο) Στον άνω πόλο (ντεκολτέ) η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται υπομυικά  (κάτω από τον θωρακικό μυ) ενώ στον κάτω πόλο η τοποθέτηση του εμφυτεύματος γίνεται υπομαστικά (δηλαδή κάτω από τον μαστικό αδένα). Οι δύο αυτές περιοχές ουσιαστικά είναι και οι σωστές ανατομικές περιοχές ενώ μεταξύ των δύο αυτών περιοχών βρίσκεται το σύμπλεγμα θηλής-θηλαίας άλω.
3-ο (επίπεδο) Εάν ο κάτω πόλος είναι μικρός και ανεπαρκής λόγω του ότι το προς μεγέθυνση στήθος ήταν πολύ μικρό (κάτι πολύ συχνό)  τότε η χρήση λίπους από άλλες περιοχές που υπάρχει τοπική συσσώρευση λιπώδους ιστού είναι χρήσιμη για τον σχηματισμό του κάτω και πλαγίου ημισφαιρίου του στήθους (κάτω πόλος, ντεκολτέ και πλάγιο γέμισμα). Αυτή γίνεται ταυτόχρονα με την αυξητική πλαστική του μαστού με σκοπό την πλήρη κάλυψη του ενθέματος σιλικόνης και την αισθητική ενίσχυση των περιοχών που το εμφύτευμα δεν δύναται να γεμίσει.

Οδός  προσπέλασης

Ο προς μεταμόσχευση λιπώδης ιστός, εισέρχεται στις προσχεδιασμένες προκαθορισμένες περιοχές μέσω λεπτής κάνουλας δια μικρών οπών στον ομφαλό, την θηλαία άλω ή όποιων ουλών ή τατουάζ τυχόν προϋπάρχουν στον θώρακα. Ο ιστός αυτός θα λειτουργήσει ως καλυπτικό ή ως υπόστρωμα, αναλόγως της ανατομικής περιοχής. Ακολούθως θα τοποθετηθεί το ιατρικό εμφύτευμα. Φυσικά, η επιλογή της τομής προσπέλασης για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος σιλικόνης βρίσκεται στη διακριτική ευχέρεια της ενδιαφερόμενης αναλόγως με τις ιδιαιτερότητες και τα χαρακτηριστικά του προϋπάρχοντος στήθους (η μικρή  αυτή  και διακριτική τομή γίνεται είτε από την θηλαία άλω είτε από την υπομάστιο πτυχή κάτω από το στήθος).


Ενθέματα

Τα εμφυτεύματα που χρησιμοποιούνται  είναι εγκεκριμένης προέλευσης και απολύτως ασφαλή. Επίσης ο λιπώδης ιστός είναι απόλυτα ασφαλής και βιολογικά ενεργός, οδηγώντας προοδευτικά στην γενική αναδιοργάνωση των γειτονικών ιστών και την πλήρη κάλυψη του ξένου σώματος (ένθεμα).


Αναισθησία «no pain»

 Η  επέμβαση «τριών επιπέδων» (μικτή τροποποιημένη τεχνική δύο επιπέδων) πραγματοποιείται  με τοπική αναισθησία και νευροληπτοαναλγησία (ελαφρά μέθη) σε οργανωμένη κλινική ή νοσοκομείο.


Ηλικία-έλεγχος-νοσηλεία

Οι ανάγκες της κάθε ενδιαφερομένης είναι διαφορετικές και το κάθε περιστατικό αντιμετωπίζεται εξατομικευμένα.  Η αυξητική μαστών, πραγματοποιείται μετά την ηλικία των 18 και αφού έχει προηγηθεί λεπτομερές ιστορικό και πλήρης κλινικοεργαστηριακός έλεγχος (μαστογραφία, υπερηχογράφημα μαστών, αιματολογικές εξετάσεις, ακτινογραφία θώρακος, ΗΚΓ κ.τ.λ.), διερευνώντας την καλή υγεία της ασθενούς, και των μαστών της διασφαλίζοντας έτσι  το επιθυμητό προβλέψιμο και ασφαλές τελικό αποτέλεσμα.  Η επέμβαση δεν χρειάζεται διανυκτέρευση  στην κλινική , αλλά ολιγόωρη παραμονή για την άμεση μετεγχειρητική παρακολούθηση.
Η τεχνική είναι και μακροπρόθεσμα πολύ ασφαλής και δεν εμποδίζει σε τίποτα τις εξετάσεις του μαστού, τον θηλασμό και την αισθητικότητα.

Πλεονεκτήματα

Τα πλεονεκτήματα της νέας μεθόδου ( σε διάφορες παραλλαγές )  όπως αποδεικνύεται από την εμπειρία μας  άλλα και από το βαθμό ικανοποίησης των χειρουργημένων ασθενών μας αποδεικνύονται πολλά. Είναι ανώδυνη (no pain) διότι ο μείζων θωρακικός μυς κατά την μέθοδο dual plane δεν διατείνεται και έτσι αποφεύγεται ο συνεχής και διαρκής μετεγχειρητικός επώδυνος μυϊκός σπασμός της πλήρως υπομυικής (totally submuscular) τεχνικής. Επίσης η ευκολία της τεχνικής, η αισθητική και καλλιτεχνική πληρότητα της επέμβασης, η απαλλαγή από δύο ταυτόχρονα αισθητικά προβλήματα σε διαφορετικές περιοχές του σώματος, η τοπική αναισθησία με νευροληπτοαναλγησία, η προεπιλογή του αποτελέσματος από την ενδιαφερόμενη, η απόλυτα φυσική κινητικότητα του νέου στήθους  λόγω του μη εγκλωβισμού του εμφυτεύματος κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ,  η αποφυγή προβλημάτων (πχ πτυχώσεις) από την ανεπαρκή ίστικη  κάλυψη του εμφυτεύματος σιλικόνης  στις μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενες τεχνικές και η ασφάλεια της μεικτής τεχνικής, καθιστούν την «ΣΥΝΘΕΤΗ ΤΡIΠΛΕΙΝ»  ως την πρώτη μας επιλογή σήμερα, χωρίς όμως να αποκλείονται οι άλλες τεχνικές όταν η ένδειξη είναι διαφορετική.



Κινητικότητα-animation

Ιδιαίτερη σημασία έχει για την φιλοσοφία της νέας τεχνικής η φυσική κινητικότητα ενός χειρουργημένου νεοδημιουργημένου ή επαναδημιουργημένου στήθους. Η τεχνική dual plane (διπλού επιπέδου) που μέχρι τώρα χρησιμοποιούμε στα περισσότερα περιστατικά μας, εγγυάται τον μη εγκλωβισμό του εμφυτεύματος από τον μείζονα θωρακικό μυ. Με την τεχνική dual plane ο άνω πόλος είναι καλυμμένος  από την μυϊκή  ζώνη, αλλά στον κάτω πόλο το εμφύτευμα αφήνεται ακάλυπτο να λειτουργήσει ως «εκκρεμές» στις απλές καθημερινές ή έντονες αθλητικές δραστηριότητες ανάλογα και σε αρμονία με την κινητικότητα του σώματος.
Το εμφύτευμα στον κάτω πόλο, το πλάγιο γέμισμα και το ντεκολτέ, καλύπτονταν μέχρι σήμερα μόνο από τον υπάρχοντα αδενικό ιστό της χειρουργημένης ή από οποιαδήποτε ποσότητα λίπους προϋπήρχε στο θώρακα.
Τώρα η χρήση του αυτομεταμοσχευμένου λίπους εγγυάται την κάλυψη και των δύσκολων σημείων ενώ το εμφύτευμα παραμένει ελεύθερο να κινείται με φυσικό-παθητικό τρόπο-όχι όπως παλιότερα που παρέμενε ακίνητο και εγκλωβισμένο ως μέρος του μυός.
Έτσι, η κινητικότητα του νέου στήθους με τη χρήση  αυτή της «τροποποιημένης dual plane» τεχνικής είναι πολύ φυσική και ταυτόχρονα το μικρότερο εμφύτευμα (που λόγω του προστιθέμενου λιπομοσχεύματος) μπορεί να χρησιμοποιηθεί, παραμένει ελεύθερο και απόλυτα καλυμμένο και έτσι είναι αδύνατο να ιχνηλατηθεί.


Συμπέρασμα

Τα αποτελέσματα  της «μικτής τριπλής-τρισδιάστατης μεθόδου» είναι τα πιο φυσικά που μπορεί να φανταστεί κανείς!! Το στήθος κινείται φυσιολογικά, είναι σταγονοειδές, αφράτο, μαλακό και σφριγηλό και ακολουθεί με φυσικότητα τις κινήσεις του σώματος. Η ευκολία της επεμβάσεως που διαρκεί μόνον 2 ώρες, η απλότητα της τοπικής αναισθητικής μεθόδου και η νοσηλεία μερικών ωρών μετά την οποία η χειρουργημένη μπορεί να ταξιδέψει αυθημερόν, καθιστά την μέθοδο προνομιούχο σε σχέση με τις απλές τεχνικές.

Υπέροχα νέα λοιπόν, αυξητική μαστών και λιποαναρρόφηση-λιπογλυπτική  ταυτόχρονα αναδεικνύοντας ένα καλλίγραμμο σώμα  σε συνδυασμό με το στήθος σε μέγεθος, σχήμα, θέση και σύσταση της προσωπικής επιλογής κάθε ενδιαφερόμενης γυναίκας.


Ο σχεδιαστής και συγγραφέας της μεθόδου Δρ Ιωάννης Λύρας , είναι Αισθητικός & Επανορθωτικός Πλαστικός Χειρουργός, Διευθυντής Κλινικής Πλαστικής Χειρουργικής.
Επίτιμος Πρόξενος της Βραζιλίας στην Ελλάδα.
 www.ioannislyras.gr

Τσίπρας: Η κυβέρνηση δεν θα ψηφίσει μνημόνιο


  Το βίντεο που ακολουθεί είναι από τη συνεδρίαση της Βουλής στις 5 Ιούνη. Φέτος.





  
  Αυτά ο κύριος πρωθυπουργός τα έλεγε λίγες μόλις μέρες πριν γυρίσει από τις Βρυξέλλες με το δικό του, με το «αριστερό» Μνημόνιο.
    Αυτά ο κύριος Τσίπρας τα έλεγε μόλις λίγες βδομάδες πριν επιβάλει με τις δικές του συνοπτικές, με τις δικές του αυταρχικές, με τις δικές του μαύρες μεθόδους το δικό του αποικιοκρατικό, λαοκτόνο, γερμανοϋπαγορευμένο και τραπεζοεγκεκριμένο Μνημόνιο. Το «αριστερό» Μνημόνιο…
    Έκτοτε μια στρατιά παπαγάλων – ανάμεσά τους κι αρκετοί από αυτούς που τόσα χρόνια έβγαζαν το παντεσπάνι τους γλείφοντας το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ – γλείφουν τον μνημονιακό Τσίπρα. Και τον γλείφουν με την ίδια θέρμη που λίγες βδομάδες πριν έγλειφαν τον αντιμνημονιακό Τσίπρα.
    Όλα αυτά τα αθύρματα, δε, αφού κατά καιρούς παράστησαν τους «πατριώτες», τους «ρεαλιστές», τους «πραγματιστές», τώρα έφτασαν να «παριστάνουν και τους «αριστερούς»…
    Ο κύριος Τσίπρας, αυτός που δεν θα έκανε τη χάρη στον Σαμαρά, τον Βενιζέλο και τον Θεοδωράκη να ψηφίσει 3ο Μνημόνιο, τώρα σε μια επίδειξη απίστευτου πολιτικού αμοραλισμού, με τις ευλογίες, τις ψήφους και την ολόθερμη υποστήριξη του Σαμαρά, του Βενιζέλου και του Θεοδωράκη ψηφίζει το 3ο και τρισχειρότερο Μνημόνιο. Το δικό του Μνημόνιο. Το «αριστερό» Μνημόνιο. Το «Μνημόνιο Τσίπρα».
    Ο κύριος Τσίπρας διέβη – και επισήμως – το Ρουβίκωνα. Δίκαια, επομένως, τον ανακηρύσσουν σε «νέο ήρωα» της άρχουσας τάξης της χώρας.
    Η ελληνική ολιγαρχία δεν έχει άδικο όταν δηλώνει και γράφει για τον «αριστερό» πρωθυπουργό της με πόσο θαυμασμό τον παρακολουθεί καθώς «το άστρο του ανατέλλει».
    Μια υπενθύμιση μόνο: Όσο ιταμό κι αν είναι αυτό που διαπράττει ο κύριος Τσίπρας, στην πραγματικότητα δεν είναι καθόλου πρωτότυπο.
    Πριν από περίπου δυο δεκαετίες ο μεγαλομεγιστάνας Ανιέλι, σχολιάζοντας τα πολιτικά πράγματα της χώρας του, της Ιταλίας, είχε πει:
«Υπάρχει ένα είδος Αριστεράς που είναι πιο χρήσιμη από την Δεξιά. Πρόκειται για εκείνη την Αριστερά που μπορεί να κάνει όλα όσα δεν θα μπορούσε να κάνει η Δεξιά».
    Αυτά που έλεγε ο Ανιέλι για τη δήθεν «Αριστερά», προφανώς δεν ισχύουν μόνο στην Ιταλία. Είναι κάτι που στην Ελλάδα το γνωρίζουμε καλά.
Από την εποχή των Τσιριμώκων.
Πηγή: enikos.gr

Χρόνια πολλά, Φιντέλ!

Cuban leader Fidel Castro gives a speech
Ο Φιντέλ Αλεχάντρο Κάστρο Ρους γεννήθηκε στο Μπιράν της Κούβας, στις 13 Αυγούστου του 1926. Σήμερα  o κομμουνιστής ηγέτης, ο Φιντέλ της Επανάστασης, έχει γενέθλια. Χρόνια πολλά, με ένα μικρό αφιέρωμα, με τρία βίντεο.
Το πρώτο βίντεο είναι από συνάντηση του Φιντέλ Κάστρο με τον Μίκη Θεοδωράκη. Περιέχει πλάνα από τη συναυλία του Μίκη Θεοδωράκη, στην Κούβα,  και δηλώσεις του Φιντέλ.
Μεταφράζουμε τις δηλώσεις που θα δείτε στο βίντεο. Φιντέλ Κάστρο: «Πιστεύω ότι η μουσική είναι ακόμα πιο δύσκολη από την πολιτική. Η απόδειξη είναι ότι υπάρχουν περισσότεροι πολιτικοί στον κόσμο και λιγότεροι μουσικοί. Υπάρχουν, όμως, ακόμα λιγότεροι επαναστάτες καλλιτέχνες, αν και οι καλλιτέχνες γενικά εύχονται την επανάσταση. Υπάρχουν πολλοί πολιτικοί που δεν είναι επαναστάτες. Έτσι, το ποσοστό των επαναστατών καλλιτεχνών είναι πολύ μεγαλύτερο από αυτό των πολιτικών».  

Το δεύτερο βίντεο είναι ένα δεκάλεπτο αφιέρωμα στον Φιντέλ Κάστρο (Guevaristas.net – Che Guevara YouTube Channel)


Το τρίτο βίντεο είναι απόσπασμα από ομιλία του Φιντέλ Κάστρο (με υπότιτλους):

12 Αυγ 2015

Μετανάστες: Καθήκον μας η ταξική αλληλεγγύη



του Δημήτρη Αργυρού
metanastes393750Το μεταναστευτικό έτσι κι αλλιώς είναι ένα δύσκολο και πολύπλοκο θέμα. Πόσο μάλλον όταν έχεις να κάνεις με μια χρεοκοπημένη χώρα/ κράτος, που μόνο να καταστέλλει ξέρει και όχι να επιλύει τις αντιθέσεις, προς όφελος του λαού και των εργαζομένων. Μιας χρεοκοπημένης χώρας και κράτους που κυβερνιέται από μια νέα μνημονιακή κυβέρνηση, που σκότωσε την ελπίδα πολύ νωρίς και τώρα δίνει πατήματα στους φασίστες.
Πόλεμος
Η εξέγερση ενάντια στο καθεστώς του Ασαντ- ένα εκφυλισμένο καθεστώς Μπααθικού αραβικού εθνικισμού, που ξεκίνησε από τα αριστερά για να καταλήξει σχεδόν στην άκρα δεξιά- οδήγησε στο να απελευθερωθούν Σουνίτικες φονταμενταλιστές δυνάμεις, που πήραν κεφάλι στις δυνάμεις της εξέγερσης.
Οι φονταμενταλιστές ισλαμικές δυνάμεις, στηριζόμενες και από τον αμερικάνικο και ισραηλινό και τουρκικό ιμπεριαλισμό, έφεραν σε δύσκολη θέση τις δυνάμεις του καθεστώτος Άσαντ, αλλά δεν το νίκησαν. Οι πιο ακραίοι κύκλοι τους ενοποιήθηκαν με τον Isis ένα σκοταδιστικό σουνίτικο ρεύμα/ στρατό, που φτιάχτηκε από τους Σουνίτες στρατηγούς του Σαντάμ, επιχειρώντας να ξαναφτιάξουν ένα Σουνίτικο χαλιφάτο.
Οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, ο σεχταριστικός πόλεμος μεταξύ αλααουιτών/ σιιτών/ χριστιανών/ δρουζων και κούρδων από την μια και φονταμενταλιστών Σούνι από την άλλη έχει καταστρέψει μια οργανωμένη χώρα, στέλνοντας εκατοντάδες χιλιάδες από αυτούς στην προσφυγιά.
Μετανάστες και όχι λαθρομετανάστες
Πρόσφυγες που πέφτουν θύματα κυκλωμάτων, που ταυτόχρονα, άμεσα ή έμμεσα, εξυπηρετούν γεωπολιτικά συμφέροντα και ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις. Πρόσφυγες που είναι θύματα και όχι πράκτορες των Τούρκων, της ISIS ή του Σόρος. Με την ΕΕ να παίζει το ρόλο του πόντιου Πιλάτου, αρνούμενοι να αναλάβει τις ευθύνες της, εμμένοντας στο Δουβλίνο 2, στέλνοντας πενταροδεκάρες για την βοήθεια των προσφύγων.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γεμίσουν τα ελληνικά νησιά με χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες και όχι λαθρομετανάστες. Αδυνατώντας τα νησιά και οι κοινωνίες τους να βοηθήσουν τους ταλαιπωρημένους πρόσφυγες και μετανάστες, πόσο μάλλον όταν έχουμε να κάνουμε με την τουριστική περίοδο και σεζόν.
Παρόλα αυτά στην πλειοψηφία των νησιών οι κάτοικοι με οργανωμένο τρόπο, πρόσφεραν την αλληλεγγύη τους στους πρόσφυγες, με το επίσημο κράτος να σηκώνει τα χέρια ψηλά, και να προσφέρει ξύλο, χημικά και ΜΑΤ στους μετανάστες και τους πρόσφυγες, με την βοήθεια και των παρακρατικών φασιστικών κύκλων. Όπως συμβαίνει δηλαδή στην Κω και στην Κάλυμνο.
Η αποτυχία της αριστερής μνημονιακής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ και σε αυτό το πεδίο είναι τεράστια. Ακόμη και σε ένα φιλικό για αυτούς θέμα, αδυνατεί να δώσει απαντήσεις και λύσεις. Αντί να στείλει υπάλληλούς, γιατρούς και νοσοκόμους στην Κω, στέλνει ΜΑΤ, για να μαντρώσουν τους πρόσφυγες που ζητάνε χαρτιά να φύγουν από εκεί.
Δεν θέλω ούτε να το σκέφτομαι, πως αποτελεί κυβερνητική επιλογή αυτό το χάος που ενισχύει την ΧΑ, με στόχο να παιχτεί το χαρτί του δημοκρατικού αντιφασιστικού μετώπου, μπροστά σε μια ανεξέλεγκτη κατάσταση που θα ενισχύσει την άκρα δεξιά.
Μάλλον πρόκειται για την αδυναμία ενός κρατικού μηχανισμού διαλυμένου από την 5χρονη μνημονιακή πολιτική. Μνημονιακή πολιτική που θα συνεχιστεί και με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Και θα συνεχίζεται επ αόριστο, μέχρι ο εξεγερμένος λαός επιβάλει τα δικά του όργανα λαϊκής και εργατικής εξουσίας.
Ταξικό το θέμα
Το πρόβλημα μεγιστοποιείται από το γεγονός της αδυναμίας των κοινωνικών δυνάμεων να παρέμβουν. Οι πλειοψηφία των μκο αποτελούν όργανα και υποχείρια ιμπεριαλιστικών, κρατικών, παρακρατικών και παραοικονομικών κύκλων, και όχι μια πραγματική κίνηση της κοινωνίας των πολιτών, με αποτέλεσμα να υπάρχει απουσία κοινωνικής αλληλεγγύης.
Ακόμη χειρότερα, τα περισσότερα εργατικά σωματεία, αυτές οι δομές της οργάνωσης της εργατικής τάξης και των εργαζόμενων, που έχουν ταξικό καθήκον, να δείξουν την ταξική τους αλληλεγγύη, στους μετανάστες, είναι πλέον σφραγίδες. Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα αν τα εργατικά σωματεία, τα συνδικάτα και τα εργατικά κέντρα είχαν την δύναμη και την βούληση να παρέμβουν, προσφέροντας την ταξική τους αλληλεγγύη.
Και επειδή αυτό το ζήτημα δεν κινείται αυτόνομα και αυτονόητα, πρέπει να δούμε και τις ευθύνες της κομμουνιστικής αριστεράς ή της δικές μας ευθύνες για την αποτυχία της οικοδόμησης πραγματικών δομών κοινωνικής και ταξικής αλληλεγγύης. Όπως και για την ολοφάνερη αδυναμία μας για την οικοδόμηση ενός πραγματικά νέου εργατικού κινήματος που θα υπερβαίνει τις συντεχνιακές και εθνοκεντρικές λογικές, που τόσο πληρώνουμε τώρα.
Η ιστορία δεν εξελίσσεται με το αν…. Έχουμε μια συγκεκριμένη κατάσταση, μιας συγκεκριμένης στιγμής. Μια δύσκολη και πολυσύνθετη κατάσταση που απαιτεί την οικοδόμηση ενός ταξικού πολιτικό/κοινωνικού κινήματος. Την οικοδόμηση ενός πραγματικού κομμουνιστικού κινήματος.
Που Α) θα οικοδομεί μορφές και δομές ταξικής κοινωνικής αλληλεγγύης, έξω και ενάντια στους μηχανισμούς του κράτους, των κρατικοδίαιτων και ΕΕυρωδιαιτων μκο, ενάντια στις δομές της ΕΕ. Β) Εργατικό κίνημα που θα συγκρούεται με τα αφεντικά, διεκδικώντας με κάθε τρόπο την κλεμμένη υπεραξία. Γ) ένα πολιτικό μέτωπο που θα διεκδικήσει να γίνει η ηγεσία ενός εξεγερμένου λαού, μιας συνειδητοποιημένης εργατικής τάξης. Με στόχο όχι απλώς την κυβέρνηση, αλλά την εξουσία επί των όρων ζωής που σήμερα είναι αποικισμένες από το εμπόρευμα και το κεφάλαιο.
Ο δρόμος μακρύς και δύσβατος. Μα οι κομμουνιστικές επαναστατικές δυνάμεις και στο ζήτημα του μεταναστευτικού/ προσφυγικού δεν μπορούν να αφήσουν να παίζουν δίχως αντίπαλο οι κρατικές / παρακρατικές δυνάμεις. Να καθαρίζουν το παιχνίδι ιμπεριαλιστικοί, συστημικοί και καπιταλιστικοί κύκλοι. Δεν μπορούν να επιτρέψουν τον έλεγχο των κινήσεων να τον έχουν οι πράκτορες ξένων, ντόπιων πολιτικών και οικονομικών συμφερόντων.
Πηγή:argiros.net

Μνημόνιο- χαριστική βολή

«Κατεπειγόντως» περνάει από τη Βουλή- Το πλήρες κείμενο

bouldoza Εξοντωτικά μέτρα για μισθωτούς και συνταξιούχους, αλλά και για τα μεσαία στρώματα της πόλης και του χωριού, περιλαμβάνει το 3ο μνημόνιο που κατέθεσε, τα ξημερώματα της Τρίτης,  η κυβέρνηση στη Βουλή. Το πλήρες κείμενο των δύο νομοσχεδίων, που συγκροτούν το νέο μνημόνιο, αλλά και των συνοδευτικών εκθέσεων μπορείτε να διαβάσετε από την επίσημη ιστοσελίδα της Βουλής εδώ.
Στις 21:30 το βράδυ έχει ορισθεί σύνοδος των προέδρων του κοινοβουλίου ώστε το νομοσχέδιο να εισαχθεί στη συνέχεια (αύριο Πέμπτη) στις αρμόδιες κοινοβουλευτικές επιτροπές.
Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος αναμένεται να κατατεθεί στην Ολομέλεια και να ψηφισθεί μετά τα μεσάνυχτα της Πέμπτης προς Παρασκευή.

Τα προαπαιτούμενα που θα πρέπει να ψηφίσει η Βουλή για πάρουμε το νέο δάνειο:
 

  • Αυξάνεται ο ειδικός φόρος κατανάλωσης για το αγροτικό ντίζελ από τα 66 στα 200 ευρώ από την 1η Οκτωβρίου 2015 και στα 330 ευρώ, από την 1η Οκτωβρίου 2016.
  • Μειώνεται το ακατάσχετο όριο μισθών, συντάξεων και ασφαλιστικών βοηθημάτων από τα 1.500 στα 1.000 ευρώ. Για τις καταθέσεις το ακατάσχετο όριο μειώνεται στα 1.250 ευρώ για κάθε φυσικό πρόσωπο αλλά μόνο για ένα πιστωτικό ίδρυμα.
  • Κατάργηση των πρόωρων συντάξεων από 1/1/2022 με αύξηση των ορίων ηλικίας στα 62 έτη με 40 χρόνια ασφάλισης και στα 67 έτη με 15 χρόνια ασφάλισης, εκφράζοντας μάλιστα την επιφύλαξη για νέα αύξηση σε συνάρτηση με το προσδόκιμο ζωής του πληθυσμού. Εξαιρούνται οι υπαγόμενοι σε βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα, καθώς και οι μητέρες και οι χήροι πατέρες ανίκανων για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνων.
  • Παγώνουν τα ποσά των κατώτατων ορίων των συντάξεων μέχρι το 2021 στα επίπεδα του 2015.
  • Επανέρχεται η προκαταβολή φόρου 55% για τους αγρότες για τα εισοδήματα του 2014 (από 27,5%)
  • Απελευθερώνεται η αγορά του παστεριωμένου γάλακτος και του άρτου.
  • Απελευθερώνεται η αγορά ενέργειας και φυσικού αερίου.
  • Αυξάνεται σταδιακά η προκαταβολή φόρου για ελεύθερους επαγγελματίες και μικρομεσαίους επιχειρηματίες από το 55% για τα περυσινά εισοδήματα σε 75% για τα εισοδήματα του 2015 και σε 100% για τα εισοδήματα του 2016.
  • Μειώνονται οι τιμές των γεννοσήμων.
  • Μετατάσσεται το μοσχαρίσιο κρέας από το 23% στο 13% και επιβάλλεται συντελεστής 23% σε ιδιωτικά εκπαιδευτήρια με εξαίρεση την προσχολική αγωγή (η ρύθμιση ισχύει αναδρομικά από τις 20 Ιουλίου).
  • Αποπληρωμή του ΕΝΦΙΑ σε πέντε μηνιαίες δόσεις  (από τον Οκτώβρη του 2015 έως τον Φεβρουάριο του 2016) ενώ παρατείνεται και για φέτος η έκπτωση 20% στον ΕΝΦΙΑ των κενών και μη ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων εφόσον αυτά παρέμειναν για όλο το 2015 κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα. Καταργείται η απαλλαγή για τον ΕΟΤ (προβλέπονται έσοδα 1,5 εκατ. ευρώ) και έτσι φορολογείται για τα μισθωμένα ή δωρεάν παραχωρούμενα ακίνητά του σε πρόσωπα πλην ελληνικού δημοσίου, καθώς και η προβλεπόμενη από φέτος απαλλαγή των ενοικιαζόμενων δωματίων ατομικών επιχειρήσεων.
  • Καταργείται ο «προληπτικός» φόρος 26% για συναλλαγές με χώρες με προνομιακό φορολογικό καθεστώς (π.χ Κύπρος, Βουλγαρία)
  • Καταργείται η έκπτωση φόρου 2% για την εφάπαξ εξόφληση φόρου εισοδήματος για τα εισοδήματα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015 και μετά.
  • Καταργείται η έκπτωση επισφαλών απαιτήσεων έως 1,5% επί των πωλήσεων των πρακτόρων ΟΠΑΠ.
  • Αυξάνονται κατά 4% κάθε χρόνο από το 2016 έως και το 2020, συντελεστές φόρου και εισφοράς για τα πλοία Α” κατηγορίας που είναι νηολογημένα με ελληνική σημαία και των πλοίων ελληνικών συμφερόντων με ξένη σημαία και παρατείνεται για τέσσερα ακόμη χρόνια (έως το 2019) η ειδική εισφορά σε ναυτιλιακές εταιρείες
  • Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, αποκτά την εξουσιοδότηση έκδοσης υπουργικών αποφάσεων οι οποίες μεταξύ άλλων αφορούν σε θέματα παρατάσεων προθεσμιών για ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών, χορήγησης ρυθμίσεων και ποινικών διώξεων για μη καταβολή βεβαιωμένων οφειλών.  
  • Επιβάλλεται πρόστιμο 150 ευρώ από το υπουργείο Οικονομίας στους ιδιοκτήτες οχημάτων τα οποία δεν έχουν περάσει ΚΤΕΟ για διάστημα μεγαλύτερο από έξι μήνες. 
  • Αύξηση του φόρου στα ποτά. Ο συντελεστής αιθυλικής αλκοόλης αυξάνεται από 2.450 ευρώ σε 2.548 ανά 100λιτρο άνυδρης αιθυλικής αλκοόλης.
  • Αύξηση του επιτοκίου στο 5% (από 3% που είναι σήμερα) για τη ρύθμιση των εκατό δόσεων για όσους έχουν οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.
  • Αλλαγές στον Πτωχευτικό Κώδικα και στο καθεστώς των εκπτώσεων και των προσφορών. 

Τα μέτρα  που φέρνει το νέο Μνημόνιο:

1. Νέο ενιαίο μισθολόγιο στο Δημόσιο και εξορθολογισμός των μη μισθολογικών επιδομάτων, όπως τα εκτός έδρας, από 1ης Ιανουαρίου 2016. 
2. Αλλαγή στη φορολογία των αγροτών, ξεκινώντας από την αύξηση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο πετρέλαιο, και στη συνέχεια στο εισόδημα. 
3. Σταδιακή κατάργηση πρόωρων συντάξεων: οι σημερινοί 50άρηδες θα δουλέψουν επιπλέον 5 χρόνια. 
4. Προστασία από πλειστηριασμούς μόνο για τις ευπαθείς ομάδες – Καμία ρύθμιση για «επαγγελματίες κακοπληρωτές», εκκαθάριση μη βιώσιμων επιχειρήσεων, αναδιάρθρωση σε υγιείς και βιώσιμες. 
5. Απελευθέρωση εκπτώσεων, ακτοπλοϊκών μεταφορών, ενέργειας. 
6. Ανοιγμα κλειστών επαγγελμάτων μηχανικού, συμβολαιογράφου, αναλογιστή και δικαστικού επιμελητή. 
7. Δυνατότητα ίδρυσης φαρμακείου από μη φαρμακοποιό. 
8. Κατάργηση των μη ανταποδοτικών χρεώσεων υπέρ τρίτων. 
9. Ολοκλήρωση όλου του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Αμεσα προχωρούν οι διαγωνισμοί ΟΛΠ, ΟΛΘ και ΤΡΑΙΝΟΣΕ. 
10. Ο εκσυγχρονισμός του Δημοσίου, η ενίσχυση της ελληνικής διοίκησης και της αποδοτικότητάς της, αλλά και η αποπολιτικοποίηση του δημοσίου τομέα, θα πρέπει να βρεθούν στο επίκεντρο της κυβέρνησης.
11. Εξορθολογισμός των μη μισθολογικών επιδομάτων (εκτός έδρας κ.λπ.), με εφαρμογή από την 1η Ιανουαρίου 2016.

11 Αυγ 2015

Έτοιμος ο «κατάλογος των φρικαλεοτήτων»!

Η κυβέρνηση επιχειρεί το κλείσιμο άρον- άρον της συμφωνίας με τους δανειστές και την ψήφιση του νέου μνημονίου

vultures-2 Μία- δύο μικρές λεπτομέρειες απομένουν για να κλείσει η συμφωνία της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών, σύμφωνα με δήλωση του υπουργού Οικονομίας Ευκλείδη Τσακαλώτου σήμερα το πρωί, μετά μια μαραθώνια διαπραγμάτευση, διάρκειας 22 ωρών.
Πάντως, κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι «μπορούμε να πούμε πως υπάρχει λευκός καπνός», υποστηρίζοντας ότι έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί και ότι έκλεισαν τα μεγάλα ανοιχτά θέματα που αφορούσαν τα κόκκινα δάνεια, την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και το νέο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Θυμίζουμε ότι το γερμανικό περιοδικό Spiegel είχε χαρακτηρίσει «Κατάλογο φρικαλεοτήτων» την πρόταση των δανειστών στην κυβέρνηση στη Σύνοδο της Ευρωζώνης (12- 13 Ιουλίου), πρόταση που ήταν η βάση των διαπραγματεύσεων, τις τελευταίες μέρες, στην Αθήνα
Να σημειωθεί ότι οι δύο πλευρές κατέληξαν σε νέα πρόβλεψη για πρωτογενές έλλειμα 0,25% του ΑΕΠ φέτος και πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% το 2016 και 1,75% το 2017. Σε ότι αφορά την πορεία του ΑΕΠ, για φέτος αναμένεται ύφεση 2,1-2,3%, για το 2016 ύφεση 0,5% και για το 2017 ανάπτυξη 2,3%.
Όπως αναφέρει δημοσίευμα της «Καθημερινής», εφόσον σήμερα το πρωί Αθήνα και δανειστές καταλήξουν σε συμφωνία, τότε πιθανότατα την Τετάρτη η κυβέρνηση θα εισαγάγει στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής νομοσχέδιο δύο άρθρων που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια την Πέμπτη. Εναλλακτικά, το νομοσχέδιο θα εισαχθεί την Πέμπτη στην επιτροπή και την Παρασκευή στην Ολομέλεια.
Στο ένα άρθρο του νομοσχεδίου, αναφέρει η «Καθημερινή», θα υπάρχουν η δανειακή σύμβαση και το νέο μνημόνιο, ενώ στο δεύτερο (περίπου 60 σελίδων) τα προαπαιτούμενα μέτρα για την εκταμίευση της πρώτης δόσης (επιδιώκεται να είναι 25 δισ. ευρώ).
Ειδικότερα, τα προαπαιτούμενα μέτρα που θα πρέπει να ψηφιστούν άμεσα, όπως αυτά προκύπτουν από το προσχέδιο του νέου μνημονίου, είναι:
Αυστηροποίηση του ορισμού του αγρότη.
Αύξηση του φόρου χωρητικότητας στη ναυτιλία.
Αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ του 2015, ώστε να ξεκινήσει η αποστολή των σημειωμάτων τον Σεπτέμβριο.
Διόρθωση εισπρακτικών μέτρων που υιοθετήθηκαν προσφάτως.
Επιστροφή του καθεστώτος συνταγογράφησης φαρμάκων.
Μείωση των τιμών των γενόσημων φαρμάκων.
Κατάργηση των προνομίων στο αγροτικό πετρέλαιο.
Καλύτερη στόχευση του πετρελαίου θέρμανσης το 2016.
Πλήρης αξιολόγηση του συστήματος κοινωνικής προστασίας με στόχο την ετήσια εξοικονόμηση 0,5% του ΑΕΠ.
Αναδιάρθρωση δημόσιας διοίκησης.
Αντιμετώπιση των αστοχιών στην είσπραξη φορολογικών εσόδων.
Κατάργηση του ανώτατου ορίου του 25% επί των μισθών και των συντάξεων για τις κατασχέσεις.
Μείωση όλων των ορίων για τις κατασχέσεις στα 1.500 ευρώ.
Αλλαγή στα επιτόκια της ρύθμισης των 100 δόσεων και εξαίρεση από αυτήν των κακοπληρωτών.
Μεταφορά των υπηρεσιών και του προσωπικού φορολογικών ελέγχων στο ΣΔΟΕ.
Δέσμευση ότι δεν θα υπάρξουν άλλες ρυθμίσεις για φορολογικές και ασφαλιστικές οφειλές.
Διευκρίνιση των προϋποθέσεων για την επιλεξιμότητα στην καταβολή της ελάχιστης εγγυημένης σύνταξης μετά τα 67 έτη.
Εκδοση εγκυκλίων για την πλήρη εφαρμογή του νόμου του 2010 για το ασφαλιστικό.
Σταδιακή εξάλειψη των εξαιρέσεων στις πρόωρες συνταξιοδοτήσεις.
Διευκρίνιση του καθεστώτος ΦΠΑ στα νησιά, με τις εκπτώσεις να καταργούνται μέχρι το τέλος του 2016.
Ολοκληρωμένο σχέδιο για ανακεφαλαιοποίηση, ενίσχυση ρευστότητας τραπεζών και αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων.
Κατάργηση του νόμου για τη μετενέργεια στις συμβάσεις εργασίας που ψηφίστηκε στις 2 Ιουλίου του 2015.
Εφαρμογή όλων των συστάσεων του ΟΟΣΑ που προβλέπονταν από την Εργαλειοθήκη Ι (πλην των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων) και όλων των συστάσεων της Εργαλειοθήκης ΙΙ σχετικά με τα μη αλκοολούχα ποτά και τα πετρελαιοειδή.
Ανοιγμα επαγγελμάτων, όπως μηχανικοί, συμβολαιογράφοι κ.λπ.
Περιορισμός των φόρων υπέρ τρίτων.
Μείωση της γραφειοκρατίας και επιτάχυνση αδειοδοτήσεων για επενδύσεις χαμηλού ρίσκου.
Μεταρρύθμιση στην αγορά ενέργειας και ειδικά του φυσικού αερίου που θα οδηγήσει σε πλήρη απελευθέρωση το 2018.
Εγκριση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων που ήδη έχει αναλάβει το ΤΑΙΠΕΔ.
Υιοθέτηση των καλύτερων πρακτικών στην Ε.Ε. για το μη μισθολογικό κόστος (επιδόματα, οδοιπορικά κ.λπ.) με εφαρμογή από 1ης Ιανουαρίου 2016.
Νόμος για την αναδιάρθρωση του ΟΑΣΑ.
Προτάσεις μέτρων για μείωση των καθυστερήσεων στις δικαστικές αποφάσεις.

9 Αυγ 2015

Κώστας Βίρβος

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΠΟΥΚΑΛΑΣ

Παντελής ΜπουκάλαςΠοιο το καλύτερο τραγούδι του; Αν τον ρωτούσαμε, ο Κώστας Βίρβος, που πέθανε σχεδόν 90 ετών, θα απαντούσε ίσως πως, αν όχι οι καλύτεροι στίχοι του, πάντως οι πιο αγαπημένοι του, ήταν εκείνοι που δεν τραγουδήθηκαν ποτέ: οι λέξεις ελευθερίας που έγραφε πάνω στους τοίχους της Αθήνας, φοιτητής της Παντείου και Επονίτης, Μάρτιο του 1944. Λέει στο βιβλίο «Κώστας Βίρβος: Λαϊκή στιχουργική ανθολογία» (Βιβλιοεκδοτική Αναστασάκη, 1989): «Μας πιάσαν στη γωνία Αγορακρίτου και Αριστομένους οι χαφιέδες και μας οδήγησαν στην Ειδική Ασφάλεια, αφού πρώτα περάσαμε από το ξενοδοχείο ‘‘Κρυστάλ’’, όπου είχαν τσιμπούσι οι αρχιβασανιστές Παναγιωτόπουλος και Παρθενίου. Εκεί μας βασάνισαν μέχρι θανάτου. Ο ξενοδόχος του ‘‘Κρυστάλ’’, όταν μας είδε αιμόφυρτους [...], ειδοποίησε το Πρώτων Βοηθειών. Πρέπει να το ’κανε σκόπιμα για να υπάρχουν μάρτυρες, ώστε να μη μας σκοτώσουν».

Δεύτερο «καλύτερο» τραγούδι του ο «Φαντάρος», το πρώτο του που μελοποιήθηκε (από τον Καλδάρα), τέλη του 1947, δεν γραμμοφωνήθηκε όμως ποτέ. «Η δισκογραφική εταιρεία φοβήθηκε να το στείλει στη λογοκρισία». Σωστά. Η 3η στροφή παραήταν ακραία: «Μα ο φαντάρος δεν παραπονιέται, / έχει ελπίδα μέσα στην καρδιά, / πως θα γυρίσει πάλι στους δικούς του / όταν τα χέρια μας θα δώσουμε ξανά». Αυτά τα «χέρια μας», το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο σε μια Ελλάδα κομμένη πολεμικά στη μέση, θα κόβονταν σίγουρα.

Ο Βίρβος έγραψε πάνω από 2.000 τραγούδια, ερωτικά, κοινωνικά, πολιτικά, αδιάφορα για διακρίσεις του είδους λαϊκό/έντεχνο, στιχουργός/ποιητής. Οταν τον τραγουδάμε, όταν ψιθυρίζουμε το «Κουρασμένο βήμα μου», το «Μια στενοχώρια που έχω απόψε», τον «Απόκληρο», το «Λίγα ψίχουλα αγάπης σού γυρεύω», τη «Ζαΐρα», τις «Φάμπρικες της Γερμανίας», το «Δεν θέλω να μου δέσετε τα μάτια» και το «Της γερακίνας γιος», σπανίως, σπανιότατα θυμόμαστε τον στιχουργό. Στην καλύτερη περίπτωση θυμόμαστε τον συνθέτη, ιδίως αν είναι ο Τσιτσάνης, και πιστώνουμε σ’ αυτόν και τους στίχους. Αν τραγουδάει ο Καζαντζίδης, του αποδίδουμε συνήθως το τραγούδι στο σύνολό του. Αλλά ένα λαϊκό τραγούδι έτσι δείχνει πόσο άξιο είναι: όταν το λεκτικό και η εικονοποιία του τού δίνουν τη δύναμη ώστε να γίνει με τον χρόνο οιονεί δημοτικό, ένα ανώνυμο κοινό κτήμα. Τέτοια τραγούδια έγραψε πολλά ο Κώστας Βίρβος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ,ο Κουβέλης και η «προγραμματική τους σύμπτωση»



tsipras KouvelisΜέσω μιας «προγραμματικής σύμπτωσης» που φρόντισε με σαφέστατο τρόπο να την προσδιορίσει και με την κοινή τους αντίληψη για την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές,ο πρώην πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης,ανήγγειλε την επιθυμία του για επιστροφή στις γραμμές του μνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ.
Σε συνέντευξη που έδωσε στο ρ/σ «Παραπολιτικά», αν και δήλωσε πως αυτή τη στιγμή δεν έχει δική του ξεχωριστή πρόταση για την επαναφορά του στην κεντρική πολιτική σκηνή,άφησε το θέμα των κινήσεων επαναπροσέγγισης στην πλευρά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ αναφέροντας πως :«στην πολιτική δεν έχει σημασία ποιος παίρνει τις πρωτοβουλίες σημασία έχει η συμφωνία αν υπάρχει προγραμματική σύμπτωση»
Τεκμηριώνοντας το περιεχόμενο αυτής της προγραμματικής σύμπτωσης,με λόγο ταυτόσημο με αυτόν των κυβερνητικών στελεχών, ο Φ. Κουβέλης δικαιολόγησε την αναγκαιότητα της συμφωνίας και των μέτρων που την ακολουθούν λέγοντας:
Συμφωνία
«Είναι μια συμφωνία που αναμφισβήτητα έχει δύσκολους, σκληρούς όρους, έχει βαρύτατα μέτρα, θα υπάρξει επιβάρυνση των πολιτών βεβαίως έχει και το θετικό που μπορεί να λειτουργήσει ως αντίρροπο που είναι η χρηματοδότηση που περιμένει η χώρα μας με τα 85 δισεκατομμύρια και βεβαίως η συμμετοχή της χώρας στο πρόγραμμα Γιούνκερ. Κατά συνέπεια με δεδομένη αυτή τη ρευστότητα η οποία θα εξασφαλίσει την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών αλλά και με τα υπόλοιπα χρήματα είναι δυνατόν και πρέπει άμεσα να δρομολογηθεί η ανάπτυξη. Γιατί χωρίς ανάπτυξη δεν θα μπορέσει ο τόπος να ορθοποδήσει.»
Μέτρα
«Τα μέτρα είναι υφεσιακά σε μεγάλο βαθμό αλλά από την άλλη πλευρά με δεδομένο τον υφεσιακό χαρακτήρα αυτών των μέτρων είναι δυνατόν να έχουμε δρομολόγηση αναπτυξιακής διαδικασίας. Για παράδειγμα στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, στήριξη κυρίως του πρωτογενούς τομέας που μπορεί να αποτελέσει την ατμομηχανή ανάπτυξης της χώρας. Δύσκολα μεν τα πράγματα αλλά υπάρχουν και δυνατότητες που πρέπει να αξιοποιηθούν».
Β.Δ

Πέθανε η φιλοσοφία;

Αποτέλεσμα εικόνας για Πέθανε η φιλοσοφία;Το ερώτημα, “πεθαίνει ή όχι η φιλοσοφία;” προκύπτει απ’ τη λανθασμένη εντύπωση, διάχυτη στους κύκλους της σημερινής διανόησης, ότι οι θετικές επιστήμες κι η τεχνολογία διεκδικούν την κατοχή της γνώσης μ’ αποτέλεσμα η φιλοσοφία να έχει χάσει και να συνεχίζει να χάνει την πρωτοκαθεδρία ως δέσποινα όλων των επιστημών, όπως ήταν εξάλλου στην αρχαιότητα και στους μεσαιωνικούς χρόνους, είτε γιατί έχει γίνει ένα παράρτημα των διαφόρων επιστημών είτε γιατί δεν δύναται να πετύχει αυτό που απαιτεί η σημερινή ψηφιακή εποχή: την εμπειρική διερεύνηση της ζωής και την προσκόμιση απτών αποδείξεων που να υποχρεώνουν την κάθε συνείδηση.
Το ερώτημα είναι ψευδεπίγραφό και παραπλανητικό, όμως, γιατί ούτε η φιλοσοφία πέθανε ποτέ ούτε πρόκειται να πεθάνει όσο θα υπάρχει ο άνθρωπος, όχι βέβαια γιατί συνεχίζουν να υπάρχουν φιλόσοφοι που να διατυπώνουν το δικό τους σύστημα και τη δική τους θεωρία και πολλοί επιστήμονες που δείχνουν ένα ενδιαφέρον γι’ αυτά ή επειδή υφίστανται ακόμα πανεπιστημιακά τμήματα φιλοσοφίας σ’ όλον τον κόσμο. Πρώτα και κύρια, η φιλοσοφία όπως την γνωρίσαμε μες απ’ τα αρχαία κείμενα συνεχίζει ν’ ασκείται ως τις μέρες μας αλλά με διαφορετική μορφή και παν’ απ’ όλα με διαφορετικό όνομα: Είναι η επιστήμη ή οι επιστήμες έτσι όπως θεμελιώθηκαν μες στην αναγέννηση και ανδρώθηκαν στις μέρες μας, οπότε και φτάνουν(;) στο απόγειο τους.
Αντίστροφα, η φιλοσοφία στην αρχαιότητα δεν ήταν τίποτα άλλο απ’ την επιστήμη των ημερών μας στην ολότητα της κι όχι κατακερματισμένη (ως αποτέλεσμα της πληθώρας των γνώσεων που επέβαλε αυτόν τον κατακερματισμό). Ο διαχωρισμός των δύο (επιστήμης και φιλοσοφίας) στη βάση των οργάνων μέτρησης και της τεχνολογίας, εν γένει, που χρησιμοποιείται σήμερα για την αναζήτηση  της αλήθειας, είν’ ανόητος γιατί κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι αν οι φυσικοί φιλόσοφοι της Ιωνίας είχαν αυτή την τεχνολογία, δεν θα ονομάζονταν ή δεν θα θεωρούνταν φιλόσοφοι. Εξάλλου είναι γνώστη και κοινή η άποψη ότι οι αρχαίοι κι οι μεσαιωνικοί φιλόσοφοι ήταν πανεπιστήμονες (ακόμα κι εδώ βλέπουμε σαφή αναφορά στην λέξη επιστήμη).
Έπειτα, η φιλοσοφία στο πρώτο της φανέρωμα ήταν ουσιαστικά μια εποπτική, ολική θεώρηση τού υπό μελέτη γεγονότος, φαινομένου κ.λ.π. Κανείς δεν μπορεί ν’ αρνηθεί ότι μια τέτοια θεώρηση δεν συνεχίζεται να γίνεται στις μέρες μας απ’ τις επιστήμες. Δύο προσπάθειες, που δεσπόζουν στην αναζήτηση και στην επιστημονική έρευνα, υποδηλώνουν πόσο φιλόσοφοι μπορεί νά ’ναι οι σημερινοί επιστήμονες και πόσο εντατικό να γίνεται το φιλοσοφείν στην περίπτωσή τους.
Ως πρώτη προσπάθεια υπαινίσσομαι την ενοποίηση και τον σχετισμό όλων των θεωριών ενός επιστημονικού πεδίου στο πλαίσιο μίας καθολικής θεωρίας που συνήθως συμπληρώνει όλες τις επιμέρους θεωρίες χωρίς να επιδιώκει να τις αντικαταστήσει. Οι πρώτες προσπάθειες για τον σχηματισμό μίας ενωτικής θεωρίας έγιναν απ’ το James Maxwell (1831-1879) το 1864 ο οποίος επιχείρησε να ενοποίηση τις θεωρίες του μαγνητισμού και του ηλεκτρισμού για να δώσει την ενωτική θεωρία του ηλεκτρομαγνητισμού. Ακολούθησε ο Albert Einstein (1879-1955) που χρησιμοποίησε τη σταθερά της ταχύτητας του φωτός απ’ τη θεωρία του Maxwell για να ενοποίηση τις δύο αντιλήψεις που έχουμε για τον χρόνο και τον χώρο σ’ ένα θεωρητικό πλαίσιο, γνωστό ως χωροχρόνος.
Αυτή την προσπάθεια διατύπωσης μίας ενωτικής θεωρίας την κατέβαλαν και άλλα επιστημονικά πεδία όπως η βιολογία (που χρησιμοποίησε ως βάση τη θεωρία της εξέλιξης για να ενωθεί με την επιστήμη της γενετικής), το πεδίο των μαθησιακών δυσκολιών, το πεδίο του προγραμματισμού στους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, το πεδίο της γνώσης (π.χ. γνωστικό, σκέψη) και φυσικά η ψυχολογία κι η παιδαγωγική.
Δεν βλέπω γιατί οι στρατιές των επιστημόνων, που μες από ένα πεδίο ενωτικό επιδιώκουν να προσεγγίσουν κάποιο φαινόμενο από πολλές διαφορετικές σκοπιές συντελώντας έτσι στην πλήρη κι ολιστική κατανόησή του, να μην θεωρούνται συνεχιστές της φιλοσοφίας έτσι όπως αυτή άνθισε για πρώτη φορά στα παράλια της Ιωνίας.
Ως δεύτερη προσπάθεια υπαινίσσομαι τις εξαντλητικές ανασκοπήσεις κι αναλύσεις βιβλιογραφίας πάνω σε μια περιοχή του επιστητού καθώς επίσης και τις μετα-αναλύσεις. Μες απ’ αυτές πετυχαίνεται το «συμμάζεμα» και το «νοικοκύρεμα» της ως τώρα κατακτημένης γνώσης, δηλαδή αυτό που κατάφερναν μ’ άλλους τρόπους και με διαφορετική ματιά οι αρχαίοι φιλόσοφοι: η ολοκληρωτική σύνθεση του κόσμου κι η θέασή του από απόσταση αποκαλύπτουσα το «παν».
Η φιλοσοφία δεν θ’ αντικατασταθεί απ’ την επιστήμη, ούτε θα συρρικνωθεί γιατί η φιλοσοφία  των ημερών μας είν’ η επιστήμη κι οι επιστήμονες οι σύγχρονοι Ίωνες φιλόσοφοι
 http://www.haniotika-nea.gr

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More