Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

18 Αυγ 2012

Στα σενάρια πτώχευσης της χώρας μας αναφέρεται ο καθηγητής Οικονομικής θεωρίας Γιάννης Βαρουφάκης, ο οποίος εκτιμά ότι αν δεν αλλάξει άμεσα η πορεία και δεν υπάρξει επαναδιαπραγμάτευση με στόχο το moratorium και τη μείωση του χρέους, τότε η πιθανότητα κατάρρευσης της χώρας ανέρχεται στο 100%.
Μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ και στο πρωινό του Ant1, ο γνωστός καθηγητής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου και για την Ευρώπη, εκτιμώντας ότι μια αποχώρηση χώρας από το ευρώ, θα σημάνει ντόμινο και για άλλες χώρες.
Ο κ. Βαρουφάκης εκτίμησε ότι η Γερμανία δεν θα λάβει αποφάσεις για την Ελλάδα πριν οριστικοποιηθεί το τι θα γίνει με το καυτό πρόβλημα της Ισπανίας και δευτερευόντως της Ιταλίας. «Οι Γερμανοί θεωρούν ότι θα είναι πεταμένα λεφτά νέο δάνειο προς την Ελλάδα, το οποίο θα συνοδεύει την επιμήκυνση του προγράμματος», εκτίμησε ο κ. Βαρουφάκης.
Για το λόγο αυτό θεωρεί ως λανθασμένη τη στρατηγική της κυβέρνησης να επιζητεί επιμήκυνση, σημειώνοντας ότι συνεχίζουμε να διακατεχόμαστε από το «σύνδρομο Παπακωσταντίνου».
Όπως επισήμανε, απαιτείται άμεση επαναδιαπραγμάτευση του Μνημονίου με τους εξής στόχους:
-Ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών απευθείας από τον EFSF όπως έχει αποφασισθεί για τις ισπανικές τράπεζες.
- Moratorium στο ελληνικό χρέος με διασύνδεση της αποπληρωμής με την πορεία του ΑΕΠ.
- Outsourcing των αδιάθετων πόρων του ΕΣΠΑ, ύψους 12 δισ. ευρώ, στην ΕΤΕπ η οποία θα αναλάβει τη διενέργεια άμεσων επενδύσεων στην Ελλάδα.
Ακούστε τι είπε ο κ. Βαρουφάκης στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΙ

7 στους 10 αγοράζουν ελληνικά προϊόντα


7 στους 10 καταναλωτές αγοράζουν ελληνικά προιόντα καταδεικνύουν τα συμπεράσματα της πρώτης πανελλαδικής έρευνας του Οικονομικού Πανεπιστημίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, επισημαίνεται ότι η στήριξη στους Έλληνες παραγωγούς είναι επιβεβλημένη, ακόμα και στην περίπτωση που η τελική τιμή πρέπει να διαμορφωθεί λίγο ακριβότερα για να τους καλύψει τα αυξημένα έξοδα, μέχρι η προσφορά και η ζήτηση να σταθεροποιηθούν.
Η ΕΣΕΕ αναφέρεται επίσης στη νέα επισιτιστική κρίση, κάνοντας λόγο στην απάντηση που μπορεί να δώσει η Ελλάδα μέσω των επενδύσεων στην καλλιέργεια της ελληνικής γης ακόμα και σήμερα που λόγω της ανόδου των θερμοκρασιών, η απόδοση των γεωργικών προϊόντων γίνεται ακόμα δυσκολότερη και λιγότερο προβλέψιμη.
Η ΕΣΕΕ αναμένει ότι η πορεία της τιμής που θα καταγράψουν φέτος το ψωμί και το γάλα θα είναι τελικά οριακά πτωτική.

Αύξηση του ελληνικού δημοσίου χρέους παρά τα μέτρα


Κατά 23 δισ. αυξήθηκε το δημόσιο χρέος μέσα σε τρεις μήνες καταδεικνύουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε την Παρασκευή το υπουργείο Οικονομικών. Στο τέλος του πρώτου τριμήνου το χρέος ήταν 280,292 δισ. ευρώ, ενώ στο τέλος Ιουνίου σκαρφάλωσε στα 303 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, το χρέος του κράτους έφτασε τα 303,527 δισ. ευρώ, με τα ταμειακά διαθέσιμα να μειώνονται για την ίδια περίοδο στα 3,5 δις ευρω από τα 4,4 δις ευρώ.
Από το συνολικό χρέος, το 30% έχει λήξεις μικρότερες του ενός έτους (πρόκειται για τα έντοκα γραμμάτια που εκδίδει η κυβέρνηση και λήξεις παλαιότερων ομολόγων), ενώ το 69,6% θα πρέπει να αποπληρωθεί σε διάστημα μεγαλύτερων πέντε ετών. Σε αυτά περιλαμβάνονται τα δάνεια του μηχανισμού στήριξης και τα νέα ομόλογα που εκδόθηκαν στο πλαίσιο του PSI.
Αναλυτικότερα για το πρώτο εξάμηνο, το 76,7% των 303 δισ. ευρώ αφορά σε δάνεια του EFSF, το 3,4% χρηματοδότηση από το ΔΝΤ και το 19,9% εκδόσεις εντόκων γραμματίων.
Από τα 303 δισ. ευρώ, τα 136,5 είναι ομόλογα και βραχυπρόθεσμοι τίτλοι, ενώ τα 166,6 δάνεια, από 149,5 και 130,7 στο τέλος του πρώτου τριμήνου.

Gene Kelly: 100 χρόνια από τη γέννησή του

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται σε λίγες μέρες από τη γέννηση του Αμερικανού ηθοποιού σκηνοθέτη και χορευτή Gene Kelly που κατάφερε να φέρει τα μιούζικαλ στα πλατό της έβδομης τέχνης και να κάνει το αμερικανικό και όχι μόνο κοινό να αγαπήσει το χορό και να αναδείξει το Singing in the Rain σε μία από τις καλύτερες ταινίες μιούζικαλ όλων των εποχών.

Ο Gene Kelly γεννήθηκε στις 23 Αυγούστου του 1912 στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια και μεγάλωσε σε μία αστική γειτονιά της περιοχής. Αν και οι φίλοι του συνήθιζαν να παίζουν baseball εκείνος λάμβανε μαθήματα χορού τα οποία του φάνηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα και για το κολέγιο ώστε να πληρώσει τα δίδακτρα για τη μόρφωσή του διδάσκοντας σε μια τοπική σχολή έχοντας μαζί του και τον αδερφό του Fred.

15 Αυγ 2012

Η ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΙΚΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΤΟΥ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΤΟΝ 18ο ΑΙΩΝΑ

Κατερίνα Παπακωνσταντίνου

Λέκτορας Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου

ΦΩΤΟ: Nick Ifantis
Ομιλία που διεξήχθη στο ΝΜΕ, στις 27/11/2011, κατά την
διάρκεια της ημερίδας: «Η ακμή της ελληνικής ιστιοφόρου
ναυτιλίας τον 18ο και 19ο αιώνα». Δημοσιεύθηκε στο
περιοδικό «Περίπλους Ναυτικής Ιστορίας», τ. 73, σ. 46,
έκδ. του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος, ΟΚΤ. – ΔΕΚ. 2010.
Αναδημοσίευση στο Περί Αλός με την έγκριση του ΝΜΕ.


Τα νησιά του Ιονίου που βρίσκονταν υπό βενετική κυριαρχία, αλλά και τα λιμάνια των ακτών της Αιτωλοακαρνανίας και της Πελοποννήσου, που βρίσκονταν υπό οθωμανική κυριαρχία, συνδεόταν εμπορικά με την Βενετία, την Ανκόνα, τη Σενιγγάλια, την Τεργέστη και το Λιβόρνο ήδη από τις αρχές του 18ου αιώνα. Μεταξύ των πιο δυναμικών ναυτιλιακά περιοχών ήταν η Κεφαλονιά αλλά και το Μεσολόγγι. Γνωρίζουμε ήδη από αναφορές ερευνητών και ιστορικών ότι το Μεσολόγγι είχε αναπτύξει έναν ιδιαίτερα δυναμικό στόλο στα μέσα του 18ου αιώνα, ο οποίος έφτανε στα
προαναφερθέντα λιμάνια διεξάγοντας εμπόριο με τις ακτές της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας.

13 Αυγ 2012

Ξεκινά η μάχη της ενέργειας στην Ελλάδα

Καθοριστικό για την οριστικοποίηση του ευρωπαϊκού ενεργειακού χάρτη, όσον αφορά τη διοχέτευση στην ευρωπαϊκή αγορά φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα Σαχ Ντενίζ του Αζερμπαϊτζάν, θα είναι το επόμενο τρίμηνο. Εξίσου... καθοριστικό είναι το προσεχές διάστημα για να εξασφαλίσει η χώρα μας μια θέση στη διαδρομή μεταφοράς του αζέρικου αερίου, αναβαθμίζοντας, με αυτό τον τρόπο, τη γεωστρατηγική θέση της.

Η κοινοπραξία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων Σαχ Ντενίζ οριστικοποίησε τις αποφάσεις της για δύο εναλλακτικές οδούς τις οποίες εξετάζει και η τελική απόφαση θα ληφθεί περίπου στα μέσα του 2013. Οι ανταγωνιστικές προτάσεις είναι ο αγωγός Trans Adriatic Pipeline (TAP), που, σύμφωνα με τον σχεδιασμό θα ξεκινάει από την Κομοτηνή, θα διασχίζει τη Μακεδονία, ακολούθως θα περνάει στην Αλβανία και από εκεί, με υποθαλάσσια σύνδεση, στην Ιταλία.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More