11 Μαΐ 2011

Γιατί το γέλιο βελτιώνει τη διάθεση, ενώ το σώμα και η ψυχή αλληλεπιδρούν

Quantcast
smileΝους υγιής εν σώματι υγιεί. Και επειδή η καλή σωματική υγεία εξαρτάται από την καλή ψυχική υγεία, όταν η ψυχή πάσχει, αναπόφευκτα πάσχει και το σώμα και το αντίστροφο.
Οι επιστήμονες εξηγούν ότι οι κυρτοί ώμοι υποδηλώνουν κακή διάθεση και κάποιο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζουμε ενδέχεται να μας προκαλεί στομαχόπονο.

Αυτά που μας προβληματίζουν μπορεί να εμφανίζονται με προβλήματα στο στομάχι ή με συνάχι. Όταν φοβόμαστε ενδέχεται να παθαίνουμε δύσπνοιες.
Όποτε επεξεργαζόμαστε κάτι, αυτό έχει επίδραση στο σώμα μας και στη διάθεσή μας,» εξηγεί η ψυχολόγος Doris Wolf.
Το σώμα εκκρίνει ορμόνες που διεγείρουν την κυκλοφορία και προκαλούν την υπερλειτουργία ή την υπολειτουργία των αδένων.
Αλλά ο πόνος μπορεί να έχει την ίδια επίδραση στη στάση του σώματός μας, ενώ η έκφραση του προσώπου μας μπορεί να επηρεάζει και την σωματική μας υγεία. Αυτό είναι εύκολο να διαπιστωθεί: για παράδειγμα, χαμογελώντας.
«Απλώς κοιταχτείτε στον καθρέφτη και χαμογελάστε,» προτείνει ο Dieter Puetz, ψυχοθεραπευτής και διευθυντής της Κλινικής Deister Weser Clinic στη Γερμανία. Αυτόματα βελτιώνεται η διάθεση, διαβεβαιώνει ο ίδιος.
Μία άλλη δοκιμή είναι να πάρει κάποιος μία στάση αυτοπεποίθησης. Όποιος στέκεται με ίσια την πλάτη, τους ώμους πίσω και προτεταμένο το στέρνο είναι αδύνατο να αισθάνεται αβεβαιότητα. Απλώς είναι αδύνατο να πει «Δεν μπορώ να το κάνω."
Φυσικά, αυτό λειτουργεί αμφίδρομα. Όποιος περιφέρεται με κυρτούς τους ώμους και κατεβασμένο το κεφάλι θα αισθάνεται αποκαρδιωμένος και περιθωριοποιημένος.
«Το σώμα και η ψυχή μονίμως προσπαθούν να βρουν ισορροπία,» εξηγεί η Wolf στο βιβλίο της, ο τίτλος του οποίου είναι «Αναγνωρίστε τα Συναισθήματα, Αντιμετωπίστε τα Προβλήματα».
Πάντα μπορούμε να βασιζόμαστε σε αυτή την αλληλεπίδραση. Κάθε μορφή σωματικής στάσης οδηγεί σε συγκεκριμένες σκέψεις και συναισθήματα και το αντίστροφο. Χρησιμοποιώντας αυτή την πληροφορία κάποιος μπορεί να εκμεταλλευτεί το γεγονός αλλάζοντας τη σωματική στάση του ώστε να αλλάξει και η διάθεσή του, ειδικά αν αισθάνεται αβεβαιότητα ή ηττοπάθεια. Σύντομα θα νιώσει ανανεωμένος και χαρούμενος.
Η διάθεσή του θα ακολουθήσει σύντομα τη σωματική στάση.
Μακροπρόθεσμα, η δραστηριότητα είναι ένας καλός τρόπος να επιτευχθεί η ψυχική ευεξία.
«Προκαλεί την έκκριση σεροτονίνης, που είναι ό,τι καλύτερο,» λέει ο Michael Schellberg, Γερμανός ψυχολόγος. Ο ίδιος εξηγεί ότι οι γιατροί θα πρέπει να «συνταγογραφούν» περισσότερη σωματική άσκηση και λιγότερα φάρμακα.
Πάντα προτείνει στους ασθενείς του να επιδιώκουν περισσότερη σωματική δραστηριότητα σε καθημερινή βάση, ακόμη κι αν αυτό σημαίνει να ανεβαίνουν σκάλες, να πηγαίνουν με τα πόδια σε κάποιο κατάστημα ή να μετακινούνται με ποδήλατο.
Το κολύμπι και το ποδήλατο είναι τα καλύτερα αθλήματα για την ψυχική υγεία, μετά το περπάτημα.
«Με αυτές τις σωματικές δραστηριότητες, μπορείς πραγματικά να φτάσεις το σώμα σου στα όριά του και να φθάσεις στο απόγειο της αντοχής σου,» λέει ο ίδιος.
Δεν είναι εύκολο να πιέσεις το σώμα σου περισσότερο απ’ όσο θέλει, αλλά κάνοντάς το απελευθερώνονται ορμόνες που κάνουν τον αθλούμενο να αισθάνεται καλύτερα.
Οι αρκετές ώρες ύπνου και η σωστή διατροφή είναι επίσης σημαντικές τόσο για τη σωματική όσο και για την ψυχική υγεία. «Είναι πολύ βασικό,» λέει ο Michael Schellberg. Όποιος κοιμάται τουλάχιστον επτά ώρες κάθε βράδυ και τρέφεται σωστά θα αισθάνεται καλύτερα από κάποιον που στερείται διαρκώς ύπνου και έχει ένα ψυγείο γεμάτο με προπαρασκευασμένα γεύματα.
ΑΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More