Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

8 Οκτ 2011

Ν. Μπογιόπουλος Ερτ3 8-10-2011.



Ανατροπές σε εργασιακό – ασφαλιστικό

Της Ρούλας Σαλούρου   Πηγή:www.capital.gr

Την άρση κάθε εμποδίου για την υπογραφή επιχειρησιακών συμβάσεων, που ξαναπαίρνουν στο εργασιακό τοπίο της χώρας  τη θέση τους, και μάλιστα ιδιαίτερα ενισχυμένη, προβλέπει τελικά το σχέδιο νόμου που κατατέθηκε, αργά χθες, το βράδυ στη Βουλή. Ο μισθός των 751 ευρώ που ορίζεται στην Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ) παραμένει ως κατώτατο όριο, όμως οι επιχειρησιακές συμβάσεις, σε περίπτωση συρροής, υπερισχύουν των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών. Στην πράξη, καταργείται η αρχή της ισχύς της ευνοϊκότερης ρύθμισης σε περίπτωση συρροής, με δίχτυ ασφαλείας την ΕΓΣΣΕ. Επίσης, καταργούνται οι ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που παρά τις πιέσεις της Τρόικας δεν προχώρησαν στη χώρα μας. Βέβαια, ενισχύονται οι επιχειρησιακές, οι οποίες μάλιστα υπερισχύουν των κλαδικών, ακόμη (ή κυρίως) κι αν προβλέπουν χαμηλότερες αποδοχές. 

Χοιρινά Φιλετάκια Στρογγανώφ με Ελληνική Sour Creme - Η συνταγή της κυριακής.Κανελονια με κιμα

 
Καθαρίζουμε, πλένουμε και ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι. Κόβουμε σε φιλετάκια το φιλέτο μόσχου.

Φτιάχνουμε την ελληνική sour creme βάζοντας όλα τα υλικά της σάλτσας σε ένα μπολ και ανακατεύοντας.

Βάζουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι το βούτυρο να ζεσταθεί και προσθέτουμε τα φιλετάκια μόσχου. Τσιγαρίζουμε, σε δυνατή φωτιά, απ’ όλες τις πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα.

Προσθέτουμε το κρεμμύδι και συνεχίζουμε το τσιγάρισμα για άλλα 2-3 λεπτά, μέχρι να ρουφήξει τα πολλά υγρά. Ρίχνουμε το λευκό κρασί, ανακατεύουμε και αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ.

Προσθέτουμε το Μεταξά και με έναν αναπτήρα φλαμπάρουμε.

Ρίχνουμε την ελληνική sour creme, αφήνουμε να πάρει βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνει η σάλτσα λίγο πηχτή.

Σερβίρουμε με ρύζι ή πατάτες τηγανιτές.
Συστατικά

Ποιος "σκότωσε" τα ελληνικά ναυπηγεία




«Νεκρώνει» η ελληνική ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη σε Πέραμα, Ελευσίνα και Σκαραμαγκά.

Το αδιέξοδο της ΕΝΑΕ και το άρθρο 99 της Νεώριων
Από τη Ροη Χάικου roi.haikou@capital.gr
Η πρώτη ναυτική δύναμη του κόσμου, η Ελλάδα, δεν έχει πια ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία. Και τα δύο μεγάλα ναυπηγεία της χώρας, ο Σκαραμαγκάς, που μάλιστα είναι και το μεγαλύτερο της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και η Ελευσίνα, βρίσκονται στην κόψη του ξυραφιού, εξαιτίας των αγκυλώσεων του Δημοσίου, των μη πληρωμών από το Πολεμικό Ναυτικό και προβληματικών σχέσεων των βασικών μετόχων.

Κίνημα αυτόνομο με ρίζες στον αναρχισμό

Για πολλούς απλούς παρατηρητές, το «νεογέννητο» κίνημα «Καταλάβετε τη Γουόλ Στριτ» μοιάζει να έχει έρθει από το πουθενά -μια αυθόρμητη συγκέντρωση νεαρών ακτιβιστών που νιώθουν θυμό και πολιτική δυσαρέσκεια για την οικονομική κρίση, φόβο και ανησυχία για την προοπτική της αμερικανικής μεσαίας τάξης και επιθυμία να αναβιώσουν τις παραδόσεις της δημοκρατικής διαμαρτυρίας.
Παρόμοια ήταν, από πολλές απόψεις, η γενική εντύπωση που δημιουργήθηκε και για το πρώτο κύμα των διαμαρτυριών του συντηρητικού κινήματος «Tea Party» κατά της κυβέρνησης Ομπάμα το 2009. Και ενώ και οι δύο ομάδες επιζητούν να επιτύχουν στόχους οι οποίοι είναι, με πολλούς τρόπους, εκ διαμέτρου αντίθετοι, το ερώτημα που τίθεται στο φιλελεύθερο στρατόπεδο είναι το εάν οι διαμαρτυρίες με επίκεντρο το πάρκο Ζουκότι στο νότιο Μανχάταν μπορεί να αντιπροσωπεύουν την αρχική έξαψη μιας εξέγερσης, τύπου Tea Party, από την αμερικανική Αριστερά.

7 Οκτ 2011

Το ρεμπέτικο, ο όρος «λαϊκό» και η παράδοση

Λαϊκό τραγούδι, λαϊκή δημιουργία και μουσική και στιχουργική. Τι είναι αυτό που προσδιορίζει, ή και καθορίζει ακόμη, ένα είδος τραγουδιού, δηλαδή μιας μουσκοστιχουργικής καλλιτεχνικής δημιουργίας, ως «λαϊκό»; Η αναφορά του όρου λαϊκός, λαϊκό, λαϊκότητα παραπέμπει άμεσα στο λαό. Η έννοια «λαός» είναι γενική και μπορεί να αποδώσει αντικειμενικά ένα σύνολο κοινωνικών στρωμάτων και τάξεων στις διάφορες κοινωνίες, που κυρίαρχο χαρακτηριστικό είναι ότι τις εκμεταλλεύονται οι κυρίαρχες τάξεις, αυτές που έχουν την ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής στα χέρια τους και που καρπώνονται τη συντριπτικά μεγάλη μερίδα του πλούτου που παράγεται κοινωνικά. Σε αντίθεση με τις λαϊκές μάζες που καρπώνονται την ελάχιστη μερίδα αυτού του πλούτου, παρόλο που αυτός βγαίνει από τη δουλειά τους. Με τον όρο «Λαός» συνειδητοποιούμε και τον όρο εκμεταλλευόμενος, καταπιεσμένος, σε αντίθεση με τον κυρίαρχο που είναι η εξουσία, η κοινωνική δύναμη που την έχει και την ασκεί, η κυρίαρχη τάξη. Στην προκειμένη περίπτωση μιλάμε για ταξικές κοινωνίες. Και στις ταξικές κοινωνίες εμφανίζονται «δύο πολιτισμοί»: ο της άρχουσας τάξης και ο των καταπιεσμένων. Συνεπώς μπορούμε να διακρίνουμε και στον τομέα της καλλιτεχνικής δημιουργίας (στην ταξική κοινωνία), όπως σε κάθε μορφή κοινωνικής συνείδησης (τέτοια είναι η τέχνη), τη

Η κυβέρνηση από τη μια προχωρά σε απολύσεις και από την άλλη μεθοδεύει προσλήψεις!!!

Η κυβέρνηση από τη μια προχωρά σε απολύσεις και από την άλλη μεθοδεύει προσλήψεις!!! Απέλυσαν από την «Κοινωνία της Πληροφορίας» ΑΕ, από τον Απρίλιο του ’10 έως σήμερα, 53 εργαζόμενους και προσλαμβάνουν τώρα 83! Και μάλιστα με διαδικασίες εκτός ΑΣΕΠ.
• Έτσι εννοούν τον περιορισμό του σπάταλου κράτους;
• Δεν μπορούσαν να καλύψουν τα όποια κενά με μετατάξεις από το προσωπικό που βάζουν σε εφεδρεία;
• Έτσι εννοούν τη διαφάνεια;
• Μήπως είναι άλλη μια επιχείρηση τακτοποίησης «ημετέρων»;
Ο κ. Βενιζέλος, υπέγραψε, μαζί με… συναρμόδιους υπουργούς (αριθμ. Πρωτ. 35037/ΕΓΔΕΚΟ 1438/5.8.2011) απόφαση για 83 νέες προσλήψεις με συμβάσεις έργου στην «Κοινωνία της Πληροφορίας» Α.Ε!!!

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΗ Δ.Ο.Υ. ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ.

                                             ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Ιδιαίτερα ικανοποιητική και μαζική υπήρξε η συμμετοχή των φορέων του Μεσολογγίου στο κάλεσμα της Συντονιστικής Επιτροπής ενάντια στα δυσβάσταχτα χαράτσια που επιβάλλει η κυβέρνηση στο σύνολο της ελληνικής και τοπικής κοινωνίας.
Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας μοιράστηκε υλικό στους πολίτες και στους φορολογούμενους, έγινε επίσκεψη στους χώρους εργασίας και συνάντηση με τον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. Μεσολογγίου όπου εκτέθηκαν αναλυτικά οι απόψεις της Συντονιστικής Επιτροπής. Μετά το τέλος της συγκέντρωσης καθορίστηκαν οι επόμενες κινήσεις της επιτροπής και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Μεσολογγίου Γεράσιμος Θεοφιλάτος δήλωσε ότι: «Το κίνημα ΚΑΝΕΙΣ

6 Οκτ 2011

Εννέα αισιόδοξες σκέψεις για εννέα πολύ απαισιόδοξες καταστάσεις

Του Αλέκου Αλαβάνου
Αναδημοσίευση από το 

«Αναπλαισίωση» στη φωτογραφία σημαίνει: αλλάζω την εστίαση ή την προοπτική μιας θέας μέσω αλλαγών στο φακό. Αυτό που φωτογραφίζεται δεν αλλάζει, η αποτύπωση είναι διαφορετική.

Ο όρος από την τεχνολογία πέρασε στις κοινωνικές επιστήμες, ιδιαίτερα στην ψυχοθεραπεία. «Αναπλαισίωση» σημαίνει: αλλάζω το εννοιολογικό ή το συναισθηματικό τρόπο προσέγγισης βιωμένων καταστάσεων . Επιλέγω άλλο πλαίσιο αφήγησης. Τα γεγονότα δεν αλλάζουν, αλλά το τραύμα μπορεί να γίνει δύναμη, μια κακή σχέση καλή.

Στον πολιτικό λόγο στην Ελλάδα σήμερα χρησιμοποιούνται συνεχώς ψυχιατρικοί όροι: άγχος, κατάθλιψη, σχιζοφρένεια. Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και την «αναπλαισίωση». Με ένα νόημα όμως ακόμα πιο διευρυμένο. Όχι μόνο να αλλάξουμε τον τρόπο που κάνουμε ανάγνωση των

Πριν από τη βουτιά στη Μεγάλη Ύφεση

 Σε πορεία μιας Μεγάλης Ύφεσης βαδίζει η παγκόσμια οικονομία, με ορατό το ενδεχόμενο και δεύτερου κρισιακού σπασμού, μεγαλύτερου από αυτόν που προκάλεσε η κατάρρευση της Λίμαν Μπράδερς το 2008.

Συμπληρώθηκε ήδη ο 4ος χρόνος απο το ξέσπασμα της διεθνούς καπιταλιστικής κρίσης το καλοκαίρι του 2007. Κρίση που οδήγησε σε ιστορικού χαρακτήρα ύφεση, με αποτέλεσμα το 2009 τη μείωση του παγκόσμιου ΑΕΠ κατά 0,6%, για πρώτη φορά μετά το 1946, την ασταθή και ασθενική ανάκαμψή του το 2010 (4,5%) και την προβλεπόμενη ακόμα ασθενέστερη του 2011 (3,2%).
Φαίνεται πως το αμέσως επόμενο διάστημα η διεθνής καπιταλιστική οικονομία θα μπει έτσι και αλλιώς σε μια φάση με κύρια χαρακτηριστικά τη μαζική πλανητική καταστροφή υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων και τις χρεωκοπίες κρατών, με ορατό το ενδεχόμενο νέου κρισιακού σπασμού. Που θα συνοδεύεται από μια αποσαρθρωτική φυματική αντιδραστική ανάπτυξη που προετοιμάζει την επόμενη κρίση. Όλα τα σημάδια –το βάθος, η διάρκεια, η αντοχή και η εξάπλωση της κρίσης χρέους, το διαρκές λαχάνιασμα του τραπεζιτικού - χρηματοπιστωτικού τομέα, η καθοδικές τάσεις στη βιομηχανική παραγωγή, η όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών αντιθέσεων– δείχνουν πως βαδίζουμε ολοταχώς προς ένα νέο κρισιακό σπασμό που θα βυθίσει την παγκόσμια καπιταλιστική οικονομία σε μια «Μεγάλη Ύφεση» ανάλογη και ίσως μεγαλύτερη του 1929-1933.

Οι μισθοί στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο

Οι μισθοί στο Δημόσιο με το νέο μισθολόγιο και βαθμολόγιο
Κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων, σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα, αλλά και αυξήσεις στους βασικούς μισθούς προβλέπει το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο
Κατάργηση όλων των ειδικών επιδομάτων, σύνδεση των αποδοχών με την παραγωγικότητα, αλλά και αυξήσεις στους βασικούς μισθούς προβλέπει το σχέδιο νόμου για το νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο. Παράλληλα, ορίζεται «πλαφόν» 2.700 ευρώ στις αμοιβές, μειώνονται μέχρι και 50% οι συνολικές αποδοχές περίπου 100.000 υπαλλήλων που λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, ενώ για τις προαγωγές μπαίνει ως νέα παράμετρος η αξιολόγηση από υπηρεσιακά συμβούλια.

5 Οκτ 2011

Ο λαός στη φτώχεια, οι μοναχοί στη χλιδή

Αντιδράσεις προκαλεί η απόφαση της κυβέρνησης για την ανέγερση πολυτελούς Κέντρου Υγείας στο Άγιο Όρος, την ώρα που η χώρα βρίσκεται σε αδιέξοδο. Το κόστος κατασκευής νοσοκομειακής μονάδας υπολογίζεται στα 6 εκατ. ευρώ
Την ώρα που τα μέτρα της κυβέρνησης γονατίζουν τον ελληνικό λαό και η αγανάκτιση είναι διάχυτη πλέον σε όλα τα κοινωνικά στρώματα από την επιβολή έκτακτων εισφορών, αλλά και του τέλους ακινήτων μέσω της ΔΕΗ, η κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να χτίσει δεύτερο Κέντρο Υγείας στο Άγιο Όρος, με κόστος που υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 6 εκατομμύρια ευρώ.

Goldman Sachs: Προς ύφεση Γερμανία - Γαλλία

Goldman Sachs: Προς ύφεση Γερμανία - Γαλλία
Βουτιά στην ύφεση για Γερμανία και Γαλλία, και ακόμα βαθύτερη ύφεση στην Ευρωπεριφέρεια, βλέπει για τους επόμενους μήνες η Goldman Sachs, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία είναι στάσιμη και ο κίνδυνος συρρίκνωσης του αμερικανικού ΑΕΠ αυξάνεται.

Βουτιά στην ύφεση για Γερμανία και Γαλλία, και ακόμα βαθύτερη ύφεση στην Ευρωπεριφέρεια, βλέπει για τους επόμενους μήνες η Goldman Sachs, καθώς η ευρωπαϊκή οικονομία είναι στάσιμη και ο κίνδυνος συρρίκνωσης του αμερικανικού ΑΕΠ αυξάνεται. Εκτιμά, μάλιστα, πως έως το Δεκέμβριο, η ΕΚΤ θα προχωρήσει

Νέα μέτρα οδηγούν σε φτώχεια

Προϋπολογισμό επικύρωσης της οικονομικής εξαθλίωσης κατέθεσε στη Βουλή ο Ευάγγελος Βενιζέλος, φέρνοντας πακέτο σκληρών μέτρων 20,8 δισ. ευρώ μόνο στη διετία 2011-2012.
Σημαντικές μειώσεις σε μισθούς, κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και προνοιακά επιδόματα, αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων και ειδικό τέλος ακινήτων, κατάργηση ή μείωση φοροαπαλλαγών, απολύσεις μέσω της εργασιακής εφεδρείας ή της κατάργησης θέσεων είναι τα δυσβάστακτα μέτρα που θα κυρωθούν με τον προϋπολογισμό του 2012, που θα ψηφιστεί μέχρι τα τέλη του μήνα.

4 Οκτ 2011

Μήπως να γίνει κάτι με τη σήμανση μπροστά στο λιμεναρχείο;

Συγκοινωνιολόγοι δεν είμαστε αλλά μήπως αυτό το stop που παραβιάζεται από ντόπιους και μη πρέπει να αλλαχτεί;
 
Να φύγει δηλαδή από την ευθεία και να μπει στη στροφή μιας και εκεί που είναι τώρα δεν ωφελεί. Μιλάμε για έναν δρόμο με πολύ κίνηση όλες τις ώρες της μέρας που πάντα παραμονεύει ο κίνδυνος ενός τροχαίου ατυχήματος. Επιδεκτικά οι περισσότεροι ενώ ξέρουν τον κίνδυνο στρίβουν με πολλά χιλιόμετρα στη στροφή του λιμεναρχείου καθώς έχουν προτεραιότητα και φυσικά από την άλλη οι περισσότεροι αγνοούν τη σήμανση και παραβιάζουν το stop πηγαίνοντας ευθεία. Αν τελικά δε κρίνεται απαραίτητη η διόρθωση του σήματος ας δείξει λίγο θέληση και ενεργητικότητα  το λιμεναρχείο και ας καθαρίσει τους  χώρους  ευθύνης του μιας και ο ευκάλυπτος ακριβώς μπροστά σε λίγο θα περάσει απέναντι (όπως φαίνεται στη photo), με αποτέλεσμα να  δημιουργεί πρόβλημα στην ορατότητα των οδηγών που πάνε ευθεία αλλά και θέλουν να στρίψουν.

Eureca: Μια πρόταση για το μεγάλο πλιάτσικο

Από το "Δρόμο" 1/10/2011
Ένα ακόμη εναλλακτικό σχέδιο «διάσωσης» της Ελλάδας μέσω γενικής πώλησής της

Κάθε εβδομάδα και μια καινούργια ιδέα. Η ιδέα αυτής της εβδομάδας συμπυκνώνεται σε μια αγγελία. «Ελλάδα: πωλείται όπως είναι… επιπλωμένη έναντι 125 δισ. ευρώ». Εμπνευστής της τελευταίας ιδέας «διάσωσης» της Ελλάδας μέσω της απογύμνωσής της είναι η εταιρία συμβούλων στρατηγικής (sic!) Roland Berger, με έδρα το Μόναχο, τακτικός συνεργάτης της γερμανικής κυβέρνησης που, κατά τις πληροφορίες, παρήγγειλε και την πρόταση αυτή. Η πρόταση διέρρευσε μέσω Γα. λλίας, από την εφημερίδα La Tribune, αλλά προορισμός της ήταν μάλλον η ίδια η Γερμανία. Φαίνεται ότι η ιδέα μιας ολοκληρωτικής ιδιωτικοποίησης της κρατικής περιουσίας της Ελλάδας, που είναι και η ουσία του σχεδίου Eureca της Roland Berger, ενθουσίασε τους Γερμανούς βουλευτές που υπερψήφισαν με τεράστια πλειοψηφία τη διεύρυνση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, EFSF. Και η Ανγκέλα Μέρκελ άφησε να πλανάται πάνω από την ανήσυχη γερμανική κοινή γνώμη ότι τα λίγα λεφτά που βάζουν στο EFSF θα τα πάρουν πίσω και με το παραπάνω.
Το σχέδιο Eureca αποτελεί μια ακραία εφαρμογή νεοφιλελεύθερου πειραματισμού. Εν ολίγοις προτείνει τα εξής:

Μεταναστεύω γιατί η Ελλάδα αυτοκτονεί...

Ο Κώστας Στούπας γράφει......
1) Το τέλος του πτωτικού κύκλου πλησιάζει...
 
H δεκαετία που διανύουμε στις αγορές συνεχίζει να εμφανίζει πολλές ομοιότητες με την δεκαετία του ’70. Η στήλη εκφράζει την άποψη αυτή από τις αρχές της περασμένης δεκαετίας, πως δηλαδή ο πτωτικός κύκλος που ξεκίνησε το 2000 στις διεθνείς αγορές ταιριάζει περισσότερο στο μοντέλο της δεκαετίας του ’70 και λιγότερο σε εκείνο της δεκαετίας του ’30.

Εκείνο του μεγάλου κραχ που οδήγησε στην άνοδο του φασισμού και του κομμουνισμού στην Ευρώπη και τον δεύτερο μεγάλο πόλεμο.

Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ξεκίνησε το 2000 βάζει τέλος σε ένα μεγάλο κύκλο, αυτόν που ξεκίνησε με την κατάργηση της συμφωνίας του Μπρέτον Γούντς και περιλαμβάνει την μεταβιομηχανική επανάσταση της πληροφορικής και την παγκοσμιοποίηση.


Το κραχ σε πολλές δόσεις...

Ο πτωτικός κύκλος που ξεκίνησε το 2000, άρχισε με το κραχ των μετοχών της νέας τεχνολογίας μετά τη «φούσκα» των τελευταίων χρόνων της δεκαετίας του ’90.


Η καταστροφή πολλών νοικοκυριών από τις μετοχές στάθηκε η αφορμή για την έναρξη ενός κύκλου απώθησης προς αυτές.

Νέο φιρμάνι για μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέα

Νέο φιρμάνι για μειώσεις μισθών και στον ιδιωτικό τομέαΜείωση του κατώτατου μισθού των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα ζήτησε το βράδυ της Δευτέρας η τρόικα από τον υπουργό εργασίας κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Η νέα απαίτηση της τρόικας που αναμένεται να προκαλέσει επίσης νέο κύμα αντιδράσεων, τέθηκε για πρώτη φορά κατά την τρέχουσα διαπραγμάτευση με την κυβέρνηση και συνάντησε την αντίδραση του υπουργού Εργασίας Γ. Κουτρουμάνη.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, οι εκπρόσωποι της ΕΕ, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ ζήτησαν μείωση των κατάτωτων μισθών στον ιδιωτικό τομέα, ο οποίος αυτή τη στιγμή διαμορφώνεται σε καθαρές αποδοχές ύψους 540 ευρώ.

3 Οκτ 2011

Σκόνη τα κυβερνητικά "επιχειρήματα" για υπεράριθμους δημόσιους υπάλληλους


Εχουμε αναφερθεί αρκετές φορές στο κυβερνητικό παραμύθι για τους «υπεράριθμους» και «προνομιούχους» δημόσιους υπαλλήλους που υπάρχουν στην Ελλάδα. Επειδή σήμερα ανακοινώνεται το πέταγμα στον καιάδα της ανεργίας μέσω της «εργασιακής εφεδρείας» δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων, θεωρήσαμε καλό να δημοσιεύσουμε ένα σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Νίκου Μπογιόπουλου «Είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε» που κάνει σκόνη όλα τα κυβερνητικά επιχειρήματα:
Η παγκόσμια οικονομική κρίση δεν εκδηλώθηκε παρά ως κατάρρευση της περίφημης ιδιωτικής οικονομίας. Τους ιδιώτες ήταν που ήρθαν να διασώσουν τα κράτη, "κοινωνικοποιώντας" τα βάρη από τις ζημιές των τραπεζιτών. Το γεγονός αυτό δείχνει από μόνο του πόσο σαθρές είναι οι "αναλύσεις" περί ευθύνης του σπάταλου και αντιπαραγωγικού δημόσιου χαρακτήρα της οικονομίας έναντι του "υγιούς" ιδιωτικού τομέα.

Επιπλέον θράσος


Ειδικά στην Ελλάδα, όμως, οι δημιουργοί του πράγματι σπάταλου, αντιπαραγωγικού και αντικοινωνικού δημόσιου τομέα, οι υπόλογοι για τη λειτουργία ενός δημόσιου τομέα που αυτοί τον κατασκεύασαν έτσι ώστε να υπηρετεί τα συμφέροντα του κεφαλαίου, οι αρχιτέκτονες της

Από μικρό κι’ από τρελό μαθαίνεις... να τρως σαλάτα!!!


Έξυπνα tips για κάνετε το παιδί σας να τρώει λαχανικά.


Γράφει ο
Χρήστος Λεων. Βλάχος
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της επιστημονικής ομάδας «διατροφή»

Ο ρόλος των λαχανικών και της σαλάτας
 Η λέξη «χόρτα» είναι μισό συνθετικό της λέξης «χορταίνω». Κατά μία έννοια δηλαδή, χόρτα είναι όλα τα λαχανικά.
Τα λαχανικά πέρα από το γεγονός ότι είναι τρόφιμα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, είναι και πλούσια σε φυτικές ίνες. Ο λόγος που τις κάνεις απολύτως απαραίτητες, είναι ότι βοηθούν το παχύ έντερο, το τελευταίο δηλαδή κομμάτι του πεπτικού μας συστήματος, να αποβάλει τις τροφές που είναι πλέον άχρηστες. Όταν δεν παίρνουμε, λοιπόν άπεπτες φυτικές ίνες με τη διατροφή μας, τότε υποφέρουμε από τη συχνότερη πάθηση της σύγχρονης διατροφής, τη δυσκοιλιότητα.

Εργασιακή εφεδρεία με ηλικιακά κριτήρια

Ολοκληρώθηκε η δραματική και μαραθώνια συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, που εξέτασε το "καυτό" ζήτημα της εργασιακής εφεδρείας.
Το κριτήριο που προτάσσεται είναι το ηλικιακό και σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, αφορά όσους βρίσκονται σε ηλικία 60 ετών και άνω και απέχουν γύρω στα δύο χρόνια από τη σύνταξη.
Η εργασιακή εφεδρεία αφορά 28.000 υπαλλήλους  και εκτιμάται ότι το συνολικό δημοσιονομικό όφελος από το μέτρο, θα είναι 300 εκατομμύρια ευρώ.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Η. Μόσιαλου, η κυβέρνηση προχώρησε στην πιο ήπια εκδοχή, η οποία παράλληλα τηρεί τις δεσμεύσεις του Μνημονίου.
Εφεδρεία σε δύο φάσεις

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More