ΗΠΑ_αμερικανικάοχήματα_150315
Γρηγόρης Τραγγανίδας
Κλιμάκωση της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στην Ουκρανία αποτελεί η απόφαση των ΗΠΑ να στείλουν επιπλέον στρατιωτικό εξοπλισμό και όπλα στο καθεστώς του Κιέβου, την ώρα που η συμφωνία τού «Μινσκ – 2» κρέμεται από μια κλωστή.

Οι Λαϊκές Δημοκρατίες του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ κατήγγειλαν επίσημα ότι η κυβέρνηση Ποροσένκο δεν εκπληρώνει τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει και σαμποτάρει ανοιχτά τη διαδικασία κατάπαυσης του πυρός και απόσυρσης των βαρέων οπλικών συστημάτων, ενώ η Μόσχα «υπενθυμίζει» το δικαίωμά της να εγκαταστήσει πυρηνικά όπλα στην Κριμαία, αν το θεωρήσει απαραίτητο.
Το νέο «πακέτο» αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας που αποφασίστηκε προχθές ανέρχεται στα 75 εκατομμύρια δολάρια και περιλαμβάνει, μη επανδρωμένα αεροσκάφη τύπου Raven, 30 τεθωρακισμένα οχήματα πολλαπλών επιχειρησιακών δυνατοτήτων,  200 οχήματα Humvee – το «σήμα κατατεθέν» των ΗΠΑ σε Ιράκ και Αφγανιστάν – και συστήματα ραντάρ. Το «Associated Press», επικαλούμενο πηγές στον Λευκό Οίκο, μεταδίδει ότι η αποστολή των όπλων πρόκειται να ξεκινήσει την ερχόμενη εβδομάδα.
Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι αυτή η απόφαση θα μπλέξει ακόμη περισσότερο την κατάσταση και στην Ευρώπη γενικότερα, όπου ισχυροί σύμμαχοι των ΗΠΑ, όπως η Γερμανία και η Γαλλία, προσπαθούν από την αρχή της κρίσης στην Ουκρανία και κυρίως μετά την έναρξη του εμφυλίου πολέμου να ισορροπήσουν μεταξύ των διαφορετικών συμφερόντων του κεφαλαίου των χωρών τους σε σχέση με τη Ρωσία. Η ρωσική εφημερίδα «Κομμερσάντ» αναφέρει ότι στις 10 Μαρτίου, ο πρέσβης της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Πέτερ Βίττιγκ, δήλωσε, ότι ο Ομπάμα, μετά από τηλεφωνική συνομιλία με την Μέρκελ τον περασμένο μήνα, αποφάσισε να μην στείλει στρατιωτικό εξοπλισμό στην Ουκρανία. Μάλιστα, μόλις την περασμένη Τρίτη, ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου, Ερικ Σουλτς, ανακοίνωσε, ότι κατά τη γνώμη του αμερικανού Προέδρου, η ενίσχυση της Ουκρανίας με στρατιωτικά μέσα θα οδηγήσει σε αύξηση της βίας…
IMG_1849-500x318
Τα ρωσικά ΜΜΕ, πάντως, δίνουν πολύ χώρο στις δηλώσεις του γερμανού υπουργού Εξωτερικών, Φρανκ Βάλτερ Στάινμάγερ, κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, με τις οποίες τάχθηκε σαφώς κατά του εξοπλισμού του Κιέβου. Συγκεκριμένα είπε, ότι η απαίτηση μέρους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να βοηθηθεί η Ουκρανία με επιθετικό εξοπλισμό θα οδηγήσει στο πέρασμα της σύγκρουσης σε ανώτερη φάση. Στην ομιλία του στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, ο Στάινμάγερ, σημείωσε ότι ο εξοπλισμός του ουκρανικού στρατού θα σημάνει αντίστοιχο εξοπλισμό των ανταρτών και τελικά θα κλιμακώσει την ένταση. Επανέλαβε, τέλος, στον Αμερικανό ομόλογό του, Τζον Κέρρι, την ανάγκη για διπλωματική λύση στην κρίση.
Σύμφωνα με την «Κομμερσάντ», οι Ρεπουμπλικάνοι εξακολουθούν να ασκούν πίεση για μεγαλύτερη στρατιωτική παρέμβαση των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Αντικειμενικά, το μέγεθος αυτού του «πακέτου» και ο προφανής επιθετικός του χαρακτήρας – όσο κι αν χαρακτηρίζεται ως «μη θανατηφόρο» –  παραπέμπει σε μια αλλαγή, προς το χειρότερο, της μέχρι τώρα τακτικής των Αμερικανών στην Ουκρανία, πέρα από τις πολεμοχαρείς και προκλητικές κραυγές τους, ακόμη και εντός του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Όχι διότι ο Ομπάμα είναι… «πασιφιστής», αλλά διότι βλέπουν την αμηχανία των ισχυρών Ευρωπαίων συμμάχων τους, τη στρατιωτική αποτυχία του καθεστώτος του Κιέβου και τη Ρωσία να μην πτοείται από τις κυρώσεις. Είναι χαρακτηριστικό αυτής της στάσης, το δημοσίευμα της «Wall Street Journal», στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με το οποίο, οι δορυφορικές εικόνες που δίνουν οι Αμερικανοί στους Ουκρανούς από τους κατασκοπευτικούς δορυφόρους τους, αφενός έχουν «μαύρο» μετά τα ουκρανικά σύνορα προς τη Ρωσία, αφετέρου δεν είναι μεγάλης ανάλυσης και παραδίδονται με 24 ώρες καθυστέρηση, γεγονός που στην πράξη τις καθιστά άχρηστες. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους που επικαλείται η εφημερίδα, αυτό συμβαίνει συνειδητά για να μην προκληθεί η Ρωσία.
Ακόμη και στην περίπτωση που τέτοιου είδους δημοσιεύματα είναι κατευθυνόμενα σε μια προσπάθεια να «διασκεδαστεί» η κοινή γνώμη, ίσως και οι Γερμανοί και οι Γάλλοι, για το μέγεθος της αμερικανικής παρέμβασης στην Ουκρανία, δείχνουν ότι μέχρι τώρα οι ΗΠΑ προσπαθούν να βάλουν τους Ουκρανούς να κάνουν τη «βρώμικη δουλειά», μη προκαλώντας και τους συμμάχους τους. Ωστόσο, η αποστολή των όπλων αποδεικνύει ότι οι Αμερικανοί, οι οποίοι σαφώς βρίσκονται πίσω από το πραξικόπημα στο Κίεβο ένα χρόνο πριν, πάλι δεν έχουν υπολογίσει σωστά το γεωπολιτικό «καζάνι» της περιοχής. Το ίδιο έπαθαν και τον Αύγουστο του 2008, όταν έβαλαν τους Γεωργιανούς να προβοκάρουν τη Ρωσία, εισβάλλοντας στη Νότια Οσετία με το γνωστό αποτέλεσμα. Παρεμπιπτόντως, ο άνθρωπός τους, ο τότε πρόεδρος της Γεωργίας, αμερικανόθρεφτος, Σαακασβίλι, είναι σήμερα σύμβουλος του Ποροσένκο…
Τα όπλα θα πάνε στους φασίστες
Σε κάθε περίπτωση, πολλοί άνθρωποι είναι σίγουροι, όπως ο Αμερικανός ακτιβιστής, Τζο Αϊοσμπέικερ (Ενωμένος Εθνικός Αντιπολεμικός Συνασπισμός), ο οποίος δήλωσε στο «Radio Sputnik» την Πέμπτη (http://sputniknews.com/analysis/20150312/1019415345.html) ότι ο αμερικανικός οπλισμός που προορίζεται για την Ουκρανία θα φτάσει στα χέρια των φασιστικών ταγμάτων. «Είναι σχεδόν βέβαιο ότι τα όπλα των ΗΠΑ θα αρχίσουν να ρέουν κατευθείαν στα χέρια της φασιστικής στρατιωτικής ηγεσίας που οι ΗΠΑ στηρίζουν» σημείωσε συγκεκριμένα.
Πάντως, την ίδια μέρα (11/3) που οι ΗΠΑ αποφάσισαν την αποστολή των όπλων, ο επικεφαλής του τμήματος για ζητήματα εξοπλισμών του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μιχαήλ Ουλιάνοφ, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν υπάρχει πιθανότητα ανάπτυξης πυρηνικών στην Κριμαία, απάντησε «έχουμε αυτό το δικαίωμα», αν και έσπευσε να συμπληρώσει ότι δεν γνωρίζει προς το παρόν να υπάρχουν σχετικά πλάνα. Σε κάθε περίπτωση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ έχει πει ότι η Ρωσία δεν επιβαρύνεται με καμία άλλη υποχρέωση, εκτός από τη μη χρήση πυρηνικών όπλων εναντίον της Ουκρανίας. Δήλωση που μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως…
Το σίγουρο είναι ότι, με ή χωρίς αμερικανικά όπλα, το καθεστώς του Κιέβου τα έχει βρει πολύ σκούρα στα ανατολικά της χώρας. Ο εκπρόσωπος του γενικού επιτελείου της ΛΔ του Ντονιέτσκ, Εντουάρντ Μπασούριν, προειδοποίησε ότι οποιαδήποτε απόπειρα του Κιέβου για «μπλιτσκριγκ» θα καταλήξει σε αποτυχία.
995af048da786fcdd8a9dd449a3a538c_1
Χθες, οι επικεφαλείς των ΛΔ του Ντονιέτσκ και του Λουγκάνσκ, Ζαχαρτσένκο και Πλοτνίτσκι, απευθύνθηκαν από κοινού με ανοιχτή επιστολή τους προς την Γερμανίδα καγκελάριο, Α. Μέρκελ και τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ, ως εγγυητών των συμφωνιών του Μινσκ, ώστε να ασκήσουν την επιρροή τους στο Κίεβο για την εφαρμογή των συμφωνηθέντων.
Στην επιστολή σημειώνεται ότι η Ουκρανία σαμποτάρει ανοιχτά τη σχετική διαδικασία, με χαρακτηριστικότερο το γεγονός ότι έχουν τινάξει στον αέρα όλο το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης των βαρέων όπλων.  Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι το Κίεβο δεν ξεκίνησε τη διαδικασία για το πλαίσιο του «ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς».
Οι δύο ηγέτες ζητούν την αποστολή ειδικών για την επαναλειτουργία του τραπεζικού συστήματος στις περιοχές τους (σσ δεδομένου ότι αποτελεί άμεση αναγκαιότητα η πληρωμή μισθών και συντάξεων) και τη διακοπή της οικονομικής βοήθειας στο Κίεβο όσο διαρκεί ο οικονομικός αποκλεισμός του Ντονμπάς και η μη ειρηνική επίλυση της σύγκρουσης. Τέλος, ζητούν την απαγόρευση διέλευσης στην ΕΕ του Ουκρανού πρωθυπουργού Γιατσενιούκ, του υπουργού Άμυνας Πολτοράκ, του γραμματέα του συμβουλίου ασφαλείας Τουρτσίνοφ, του υπουργού Εσωτερικών Αβάκοφ, του επικεφαλής του προεδρικού γραφείου Λόζκιν και του ολιγάρχη, χρηματοδότη φασιστικών ταγμάτων και κρατικού παράγοντα Κολομόισκι. Φυσικά, όλοι τους, αποτελούν αγαπημένα «παιδιά» της Δύσης…
* Ο όρος κεραυνοβόλος πόλεμος (από το γερμανικό «Μπλίτσκριγκ» (Blitzkrieg), «πόλεμος-αστραπή») αναφέρεται σε πολεμική τακτική, την οποία επινόησε και εφάρμοσε ο Γερμανός στρατηγός Χάιντς Γκουντέριαν κατά τη διάρκεια του Β” Παγκοσμίου Πολέμου. Επονομάστηκε έτσι επειδή περιλάμβανε αιφνιδιαστικές επιθέσεις, ταχύτατες προωθήσεις δυνάμεων στην εχθρική περιοχή με συντονισμένη ισχυρή υποστήριξη από αεροπορικές δυνάμεις, που κτυπούσαν και αιφνιδίαζαν τον εχθρό όπως ακριβώς θα έκανε ένας κεραυνός.

Πηγή: Το Περιοδικό