Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

24 Νοε 2012

Μπάτης ο ρήγας του ρεμπέτικου!

Επαιζε πάρα πολύ ωραία μπαγλαμά και είχε δικό του «χοροδιδασκαλείο» στη Δραπετσώνα, γύρω στο 1925, γράφει ο Τ. Σχορέλης. «Μέχρις ότου καεί το Καραϊσκάκη, το 1937, διατηρούσε εκεί καφενείο - τεκέ, όπου σύχναζαν όλοι οι μάγκες της εποχής. Στη ζωή του έκανε πολλές δουλειές. Εκτός από το χοροδιδασκαλείο και το καφενείο-τεκέ, πουλούσε φάρμακα για τους κάλους και τα δόντια, έκανε το μικροπωλητή, είχε ενεχυροδανειστήριο κ.ά. Είχε αναπτυγμένο το αίσθημα του χιούμορ και έχουν αφήσει εποχή τα καλαμπούρια του και οι "πλάκες" που 'χε σκαρώσει σε πολλούς, χωρίς την παραμικρή δόση κακίας».

Από τους δύο αυτούς ερευνητές του ρεμπέτικου και οι πληροφορίες που ακολουθούν: «Στα 8 του χρόνια η οικογένειά του μετακόμισε στον Πειραιά, γι' αυτό τον θεωρούν στην ουσία Πειραιώτη. Επρόκειτο για χαρακτήρα ατίθασο και ως εκ τούτου έκανε πάνω από 10 χρόνια στο στρατό». (Π.Σ.)

«Μέχρι το θάνατό του έπαιζε και τραγουδούσε πότε με συγκροτήματα και πότε μόνος του, γυρνώντας στα καφενεία και στις ταβέρνες. Ηταν πραγματικά ο αντιπροσωπευτικός τύπος του ρεμπέτη καλλιτέχνη. Οι παλιοί τον θυμούνται πάντα καλοντυμένο να παίζει στα λεμονάδικα, καθισμένος πάνω σ' ένα καρότσι, με το μικρό οργανάκι του, που το έκρυβε μέσα στην τσέπη του σακακιού του. Ο πιο όμορφος χαρακτηρισμός που γίνηκε για τον Μπάτη είναι αυτός που έκανε ο γερο-Τσακιριάν, που τον γνώριζε καλά. "Ηταν ο Ρήγας του Πειραιά". Είναι ένας χαρακτηρισμός που μαζί του συμφωνούν όλοι όσοι τον γνώρισαν. Οταν θάψανε τον Μπάτη, του βάλανε μαζί τον αγαπημένο του μπαγλαμά που του 'χε φτιάξει ο Τσακιριάν». (Τ.Σ.)

«Πέθανε από προβλήματα στα πνευμόνια. Λίγο πριν πεθάνει ο Μπάτης έγραφε τη διαθήκη του:

"Ο Μπαρμπα-Γιώργος γέρασε, δυο κόκαλα έχει μείνει, μα το μπαγλαμαδάκι του στιγμή δεν το αφήνει. Με μπαγλαμάδες αγκαλιά πέρασε τη ζωή του, με μια στερνή διπλοπενιά θ' αφήσει τη ζωή του. Να μην τον συγχωρήσετε, δεν έχει κάνει κρίμα, μόν' θέλει να τον θάψετε με μπαγλαμά στο μνήμα. Ο Μπαρμπα-Γιώργης ο Πειραιώτης, γερομάγκας και τσικ ιππότης, μπουζουκοπροσωπικότης, ο Μπαρμπα-Γιώργης ο Πειραιώτης"». (Π.Σ.)

Γνωστά τραγούδια του Μπάτη είναι η «Γυφτοπούλα», οι «Φυλακές του Ωρωπού», ο «Θερμαστής», το «Βάρκα μου μπογιατισμένη», το «Ζεϊμπεκάνο Σπανιόλο» («Ζούλα σε μια βάρκα μπήκα») και ο θρυλικός «Μπουφετζής» -απ' όπου οι στίχοι με τους οποίους θα κλείσω αυτό το σημείωμα: «Θέλω να γίνω μπουφετζής σε τούρκικους τεκέδες / να 'ρχονται οι χανούμισσες να πίνουν ναργιλέδες». Και στο φινάλε, η επωδός:

- «Γεια σου, λεβέντη μου Μπάτη».


Για τη μεταγραφή, Δ.ΓΚ.


ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 10/03/2007



«Έκανα θελήματα για τη Χρυσή Αυγή με αντάλλαγμα μεροκάματα»


Στις 15 Νοεμβρίου, ο 22χρονος Ζ.Μ. συνελήφθη από αστυνομικούς της Ασφάλειας Βόλου, να μεταφέρει με το αυτοκίνητό του βόμβες μολότοφ και φυσίγγια. Όπως αναφέρει δημοσίευμα καθημερινής εφημερίδας στην κατάθεσή του ο 22χρονος φέρεται να ομολόγησε καταρχήν, ότι στόχος του ήταν να πυρπολήσει αυτοσχέδιο τζαμί στην οδό Αδμήτου στον Βόλο.

Ακόμα μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει όμως ο ισχυρισμός του ότι ενεργούσε κατ' εντολήν μελών της Χρυσής Αυγής, οι οποίοι κατά καιρούς του εξασφάλιζαν μεροκάματα σε αγροτικές εργασίες....


«Έκανε διάφορες αγροτικές δουλειές, στις οποίες τον έστελναν μέλη της Χρυσής Αυγής. Εξασφάλιζε έτσι 5 - 10 μεροκάματα που χρειαζόταν για να συντηρήσει την οικογένειά του. Είναι παντρεμένος και έχει ένα παιδί 14 μηνών» δήλωσε στην εφημερίδα ο δικηγόρος του, Δ. Γκούβας.

Ο ίδιος ο 22χρονος στις καταθέσεις του αθώωσε τους δύο συγκατηγορουμένους του, ηλικίας 21 και 26 ετών, που συνελήφθησαν το ίδιο βράδυ.

Για να πετύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης ισχυρίστηκε, ότι δεν γνώριζαν ότι στο αυτοκίνητό του μετέφερε βόμβες μολότοφ. Η πραγματικότητα όμως φαίνεται πως είναι διαφορετική.

Σε έρευνα στα σπίτια τους βρέθηκαν εφημερίδες της Χρυσής Αυγής, φυλλάδια και φέιγ βολάν με προπαγανδιστικό υλικό του κόμματος, ενώ όπως ανακοίνωσε η ΕΛΑΣ κατασχέθηκαν επίσης δύο μαχαίρια, κουκούλες και κενά μπουκάλια.

Αυτόπτες μάρτυρες αναφέρουν δε, ότι κατά την είσοδό τους στο γραφείο του εισαγγελέα, οι δύο νεαροί κάνοντας επίδειξη δύναμης, σηκώθηκαν όρθιοι και χαιρέτισαν ναζιστικά.

Σημειώνεται ακόμη, ότι σύμφωνα με πληροφορία της εφημερίδας, οι τρεις συλληφθέντες δεν γνωρίζονταν καιρό μεταξύ τους, αλλά είχαν συναντηθεί στα γραφεία της Χρυσής Αυγής στον Βόλο.

Πάντως, απαντώντας σε ερώτηση της εφημερίδας, στελέχη της Χρυσής Αυγής Μαγνησίας διέψευσαν ότι οι συλληφθέντες είχαν οποιαδήποτε σχέση με το κόμμα, όπως διαβάζουμε στο alterthess.

Στο χείλος της ύφεσης η Γαλλία - ανάγκη για νέα μέτρα "βλέπει" η Citi

Την ανάγκη επιτάχυνσης και εμβάθυνσης των μεταρρυθμίσεων στη γαλλική οικονομία, τη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρωζώνης μετά τη γερμανική, έρχεται να αναδείξει η Citi σε έκθεσή της με ημερομηνία 16 Νοεμβρίου 2012, μία μόλις ημέρα μετά το δημοσίευμα του Economist που χαρακτήριζε τη Γαλλία «ωρολογιακή βόμβα» στην καρδιά της Ευρώπης.

Η Γαλλία κατάφερε -οριακά μόνο- να αποφύγει την ύφεση στο α’ εξάμηνο του 2012, ενώ το ΑΕΠ της ενισχύθηκε κατά 0,2% στο γ’ τρίμηνο (σε τριμηνιαία βάση) επισημαίνουν οι αναλυτές της Citi. Ωστόσο, όπως τονίζουν, με δεδομένους τους κινδύνους σε επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, παραμένει σε ισχύ η πρόβλεψη για διολίσθηση σε ήπια ύφεση της τάξης του 0,2% το 2013.

Μεταξύ άλλων, εκτιμούν ότι η γαλλική κυβέρνηση δεν θα πετύχει το στόχο για έλλειμμα προϋπολογισμού 3% του ΑΕΠ αν δεν υιοθετήσει νέα διορθωτικά μέτρα, κάτι που αναμένεται να διατηρήσει τις πιέσεις στην πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας.

Σύμφωνα με τη Citi, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, η Γαλλία θα χρειαστεί να εντείνει τις προσπάθειές της κυρίως στο «μέτωπο» των μεταρρυθμίσεων στα εργασιακά, αλλά και της χρηματοδότησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Περικοπές δαπανών

Καθοριστικής σημασίας χαρακτηρίζει η Citi την κατάρτιση ενός λεπτομερούς προγράμματος περικοπών των δημοσίων δαπανών, προκειμένου να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών, οι οποίοι σήμερα ανησυχούν ότι η απόφαση της Γαλλίας να βασιστεί περισσότερο σε αύξηση της φορολογίας παρά σε μείωση των δαπανών θα πλήξει την ήδη εύθραυστη ανάπτυξη. Μέσα από ένα τέτοιο πρόγραμμα, αναφέρει μεταξύ άλλων η Citi, η Γαλλία θα μπορέσει να δείξει ότι επιτέλους ξεκινά να επιλύει μερικά από τα δομικά προβλήματα που η οικονομία της αντιμετωπίζει εδώ και πολύ καιρό.

Οι αναλυτές του οίκου υπογραμμίζουν ότι η εγχώρια ζήτηση στη Γαλλία βρίσκεται πλέον σε στάδιο αποδυνάμωσης, με φόντο την υποχώρηση της καταναλωτικής εμπιστοσύνης, την αυξανόμενη ανεργία και τις αβέβαιες προοπτικές σε επίπεδο διαθέσιμου εισοδήματος. Υπ’ αυτές τις συνθήκες, ο γαλλικός προϋπολογισμός για το 2013, ο οποίος βασίζεται κατά τα 2/3 στην αύξηση της φορολογίας και κατά το 1/3 στη μείωση των δημοσίων δαπανών, είναι βέβαιο ότι θα πλήξει την ανάπτυξη.

Η Citi εκτιμά ότι η Γαλλία θα υποχρεωθεί να καταρτίσει και να παρουσιάσει έναν συμπληρωματικό προϋπολογισμό εντός του 2013, αλλά και να προχωρήσει σε αλλαγές στο πεδίο της κοινωνικής ασφάλισης. Σχολιάζει δε, ότι με δεδομένη τη χαμηλή πιθανότητα να επιτρέψει το Eurogroup οποιαδήποτε «χαλάρωση» της λιτότητας, η Γαλλία θα υποχρεωθεί εν τέλει να υιοθετήσει νέα μέτρα λιτότητας μέσα στο επόμενο έτος, αλλά και να προχωρήσει σε νέες δομικές μεταρρυθμίσεις, προκειμένου να καθησυχάσει όχι μόνο τους επενδυτές, αλλά και τους οίκους αξιολόγησης.

Το πολιτικό κεφάλαιο του Hollande

Οι αναλυτές του οίκου εστιάζουν επίσης στην πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου Προέδρου, Francois Hollande, αλλά και του πρωθυπουργού του, Jean-Marc Ayrault. Σε δημοσκόπηση που δημοσιεύτηκε στα μέσα Νοεμβρίου, το «καθαρό» ποσοστό θετικής γνώμης για τον Γάλλο Πρόεδρο έχει υποχωρήσει σε νέα χαμηλά, στο 36%, πέντε ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα σε σχέση με τον Οκτώβριο. Αντίστοιχα, για τον Γάλλο Πρωθυπουργό το ποσοστό διαμορφώνεται σε 34%, από 41% προηγουμένως.

Σύμφωνα με τη Citi, η πτώση αυτή της δημοτικότητας του Γάλλου Προέδρου οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην έκπληξη που αισθάνθηκε η ευρύτερη μεσαία τάξη στη Γαλλία, αναφορικά με το μέγεθος της συμβολής της στη δημοσιονομική προσαρμογή.

Αν και το «Εθνικό Σύμφωνο για την Ανάπτυξη, την Ανταγωνιστικότητα και την Απασχόληση» που ανακοίνωσε ο Hollande αποτελεί ξεκάθαρα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση, αναφέρει η έκθεση της Citi, εκτιμάται ότι ο Γάλλος Πρόεδρος θα υποχρεωθεί μελλοντικά να λάβει νέα μέτρα λιτότητας προκειμένου να είναι σε θέση το χρηματοδοτήσει, ρισκάροντας έτσι περαιτέρω πτώση της δημοτικότητάς του προς όφελος της ανάπτυξης.


Πηγή:www.capital.gr

23 Νοε 2012

Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, στις 23.11.2012 , αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ:

Σύλλογος Υπαλλήλων Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, κατά τη Γενική Συνέλευση που πραγματοποιήθηκε στις 23.11.2012 στο Μεσολόγγι, αποφάσισε ΟΜΟΦΩΝΑ:

  1. Επ’ αόριστον κατάληψη της Δ/νσης Διοικητικού- Οικονομικού για την μη αποστολή στοιχείων υπαλλήλων.
  2. Πραγματοποίηση Γενικής Συνέλευσης τη Δευτέρα στις 26.11.2012 από τις 7.00 το πρωί, στην  αίθουσα συνεδριάσεων του Διοικητηρίου, στο Μεσολόγγι.
  3. Πρόσκληση για τη συμμετοχή Βουλευτών – Περιφερειακών Συμβούλων Αιτ/νιας στη Γ.Σ. του Συλλόγου στις 10.00 για κατάθεση απόψεων – τοποθετήσεων στο ζήτημα της διαθεσιμότητας – κινητικότητας υπαλλήλων.
  4. Συνέχιση στις 11.00 της Γ.Σ. για εκτίμηση της κατάστασης και λήψη αποφάσεων για την περαιτέρω στάση μας.

Σύλλογος Υπαλλήλων
Π.Ε. Αιτωλ/νιας

Πατρίς-Θρησκεία και Μαύρη Εργασία


 Όταν η δικτατορία προωθούσε την παράνομη απασχόληση ξένων εργατών στην Ελλάδα
του Γιώργου Ρακκά από το Άρδην τ. 90 που κυκλοφορεί
Σάλο προκάλεσαν οι δημόσιες δηλώσεις υποστήριξης του επικεφαλής και των βουλευτών της Χρυσής Αυγής προς την επταετή δικτατορία. Παρ’ όλο που τα καθεστωτικά μέσα και οι σχολιαστές έπεσαν υποτίθεται από τα σύννεφα, η στάση της Χ.Α. είναι αναμενόμενη –και εκπεφρασμένη ρητώς εδώ και πάρα πολλά χρόνια. Στοχεύει δε στην εκ των υστέρων αποκατάσταση της δικτατορίας στα μυαλά του φτωχού και εν πολλοίς ανενημέρωτου κόσμου στον οποίο απευθύνεται, μέσα από την υιοθέτηση ενός πολύ απλού αναδρομικού σχήματος: Αφού η δημοκρατία απέτυχε, και η χώρα χρεοκόπησε, η δικτατορία ήταν… καλύτερη!
Πρόκειται για την κλασική γκεμπελική διαστροφή της πραγματικότητας, που επιστρατεύει μισή αλήθεια, για να δικαιώσει ένα ψέμα. Επί του προκειμένου, το γεγονός ότι, όντως, η 3η ελληνική δημοκρατία και οι παρασιτικές δυνάμεις που την εξέφραζαν χρεοκόπησαν, χρησιμοποιείται για να αποκαταστήσει ένα προχτεσινό, ήδη χρεοκοπημένο καθεστώς –με τον ίδιο τρόπο που, οι ναζί κατά τον μεσοπόλεμο, προέβαλαν την παρακμή της Δημοκρατίας της Βαϊμάρης ως το κύριο επιχείρημα για την αναδίπλωση σ’ έναν επιθετικό σοβινισμό.
Ωστόσο, η πανουργία της Ιστορίας εκθέτει ανεπανόρθωτα τη Χρυσή Αυγή και τη γραμμή αποκατάστασης των πεπραγμένων της επταετίας που έχει υιοθετήσει. Διότι μια μελέτη ορισμένων, πολύ σημαντικών για την εποχή τους, επιλογών της δικτατορίας, αναδεικνύει λησμονημένες πολιτικές που ομοιάζουν εντυπωσιακά με ό,τι η Χρυσή Αυγή σήμερα καταγγέλλει, ιδιαίτερα δε σε ό,τι αφορά σ’ ένα ζήτημα που αναδεικνύει κατ’ εξοχήν η Χ.Α.: τη μετανάστευση! Έτσι, ποιος σήμερα θυμάται ότι η δικτατορία ήταν η πρώτη που συστηματικά προώθησε την εγκατάσταση ξένων, και κατά κύριο λόγο παράνομων, εργατών στην Ελλάδα, ως μια ύστατη λύση για να συγκρατήσει χαμηλά τα μεροκάματα; Αυτό, δηλαδή, για το οποίο καταγγέλλει η Χ.Α. τη «δημοκρατία», σ’ ένα όργιο πολιτικής διαστροφής, το έκαναν οι ίδιοι οι πολιτικοί της πρόγονοι! Ας πάρουμε τα πράγματα όμως από την αρχή.
Είναι γνωστή η παραφιλολογία που αναπτύσσουν κύκλοι της Χ.Α. για τα «οικονομικά επιτεύγματα» της δικτατορίας. Για την επαλήθευσή τους παραθέτουν διάφορα, ατάκτως ερριμμένα στατιστικά στοιχεία, όπως για παράδειγμα τους ρυθμούς μεγέθυνσης (7,2%- 1968, 11.6%-1969, 8.9%-1970, 7.8%-1971, 10.2%-1972), ή την προνομιακή ενίσχυση συγκεκριμένων κοινωνικών ομάδων και οικονομικών δραστηριοτήτων (γεωργία, οικοδομή, τουρισμός)¹.

Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι ότι η δικτατορία πάτησε επάνω στην κεκτημένη ταχύτητα ενός αναπτυξιακού άλματος που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα κατά τη δεκαετία 1957-1966. Σε μεγάλο βαθμό μάλιστα το εξάντλησε, με την έννοια ότι αρκέστηκε σε μια πολιτική διαχείρισης, και μάλιστα στρεβλής, διάφορων πλευρών του, ενώ δεν προέβη σε καμία πρωτοβουλία για να το προστατέψει από την υπερθέρμανση ή από τη διεθνή οικονομική κρίση που ξέσπασε κατά τις αρχές του ’70.

Είναι γνωστό ότι, κατά την περίοδο 1957-1966, η Ελλάδα μπήκε σε έντονη αναπτυξιακή τροχιά, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με εκείνες χωρών όπως η… Ιαπωνία. Αρχικά, αιχμή της ελληνικής ανάπτυξης υπήρξε η οικοδομή, που στη συνέχεια τροφοδότησε την εγχώρια βαριά βιομηχανία (τσιμέντα, αμίαντος κ.α.), η οποία άρχισε να αποκτάει και εξαγωγικό χαρακτήρα².
Σ’ αυτή τη δυναμική, η δικτατορία προσέθεσε μόνο κάποιες πινελιές… παρασιτισμού, με την έμφαση που έδωσε στον τουρισμό ή στα δημόσια έργα. Χαρακτηριστικές οι εικόνες με τον Παττακό να κρατάει μυστριά και σκεπάρνια στα εγκαίνια των δρόμων, ακόμα πιο χαρακτηριστική, ως απαράδεκτη, η τακτική της δικτατορίας να συνάπτει εξωτερικά δάνεια με διαμεσολαβητή την Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να χρηματοδοτήσει αυτά τα δημόσια έργα³. Το αποτέλεσμα αυτών των παρασιτικών πρακτικών ήταν να εμφανιστούν, σε εμβρυακή μορφή, όλες εκείνες οι τάσεις που, τρεις δεκαετίες αργότερα, υπό τον μανδύα του εκσυγχρονισμού, υπονόμευσαν την οικονομική και κοινωνική βάση της χώρας: από τα φαραωνικά έργα και την «ανάπτυξη της μπουλντόζας», που διέλυσαν τις πόλεις και τα χωριά μας, μέχρι το εξωτερικό χρέος, το οποίο κατά τη διάρκεια της επταετίας υπερδιπλασιάστηκε (βάσει των στοιχείων της Τράπεζας της Ελλάδος, κατά την πενταετία 67-71 εισήχθησαν στην Ελλάδα 550.8 εκ. $ στον ιδιωτικό τομέα, και 602.2 εκ.$ στον δημόσιο, υπό τη μορφή δανείων)4.
Μέσα σε αυτό το οικονομικό κλίμα, κάνει την πρώτη του εμφάνιση το φαινόμενο της εισαγωγής ξένης εργατικής δύναμης. Η ιστορία έχει ως εξής: Κατά τη διάρκεια της δικτατορίας, η φυγή των Ελλήνων εργαζόμενων προς το εξωτερικό εντείνεται. Επίσης μειώνεται δραστικά το ποσοστό των επαναπατρισμών. Το στοιχεία είναι αμείλικτα: Μετά την πτώση στο ποσοστό της μετανάστευσης, που καταγράφηκε το 1966, είχαμε νέα αύξηση των ρευμάτων προς το εξωτερικό. Το 1968 έφυγαν 51.000 άτομα, το ’69 91.500, το ’70 93.000 και το 1971 62.0005. Ταυτόχρονα, το ποσοστό της παλιννόστησης έπεσε από το 38% που κυμαινόταν κατά τη δεκαετία 1951-1960, στο 14% κατά την τριετία ’67-’706.
Η μεγάλη μαζική φυγή οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο πρώτος είναι πολιτικός, και οφείλεται στο γενικότερο κλίμα της έλλειψης ελευθεριών και της στέρησης των δημοκρατικών δικαιωμάτων των Ελλήνων εργαζόμενων. Ο δεύτερος είναι οικονομικός: Ο κατώτατος μισθός για μια ανειδίκευτη Ελληνίδα εργάτρια στη Γερμανία ήταν 260 δρχ, ενώ ενός ανειδίκευτου εργάτη 320 δρχ. Την ίδια εποχή, στην Ελλάδα, οι αντίστοιχοι μισθοί κυμαίνονταν από 120 μέχρι το πολύ 150 δρχ7. Μεγάλη διαφορά έχουν και οι συνθήκες δουλειάς, η ασφάλιση κ.ο.κ. 
Είναι χαρακτηριστική η μαρτυρία του αντιπροέδρου της ΛΑΡΚΟ, για την άρνηση του ελληνικού προλεταριάτου να παραμείνει απασχολημένο με τους όρους δουλειάς που του επιφυλάσσει η ελληνική βιομηχανία: Με μεγάλη δυσκολία καλύπτουμε προσωρινά ένα μέρος από τις ανάγκες μας σε μεταλλωρύχους. Ειδικοί υπάλληλοί μας περιοδεύουν στην ύπαιθρο και προσπαθούν να αποσπάσουν υποαπασχολούμενους αγρότες από τα χωράφια και να τους οδηγήσουν στο εργοστάσιο. Για να πείσουν τους αγρότες, έχουν μαζί τους διάφορα διαφημιστικά έντυπα, που δείχνουν τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ και τις γενικότερες συνθήκες διαβιώσεως του προσωπικού της, ενώ σκεφτόμαστε παράλληλα να γυρίσουμε διαφημιστικές ταινίες, οι οποίες θα προβληθούν από τους κινηματογράφους των επαρχιών. Οι περισσότεροι όμως από τους προσλαμβανόμενους φεύγουν πολύ σύντομα και επιστρέφουν στα χωριά τους, γιατί δεν μπορούν να προσαρμοσθούν στις συνθήκες της βιομηχανικής εργασίας»8.
Επάνω ακριβώς σε αυτή την τεχνητή έλλειψη, που δημιουργούν οι άθλιες συνθήκες δουλειάς, προκύπτει η ανάγκη για την υποκατάσταση της ντόπιας εργατικής δύναμης από την ξένη. Στο σχετικό δημοσίευμα, με τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Λάρκο, ανακοινώνεται ότι η εταιρεία ήδη αναζητούσε εργάτες στις αφρικανικές χώρες.
Έτσι, κατά τα τέλη του 1972, ο ΣΕΒ ζητάει επίσημα από την κυβέρνηση να προβεί σε διακρατικές συμφωνίες για 10.000 ξένους εργαζόμενους9. Η κυβέρνηση, βέβαια, έχει ήδη ξεκαθαρίσει ότι δεν προβλέπεται να προβεί σε τέτοιες επίσημες κινήσεις10. Ωστόσο, οι δηλώσεις της είναι παραπλανητικές: Τα σχετικά δημοσιεύματα αναφέρουν ότι ήδη στη χώρα εργάζονται 20-30 χιλιάδες ξένοι άνθρωποι (από την Αίγυπτο, το Πακιστάν, τη Λιβύη, τον Λίβανο, την Ινδία κ.α.), που στην πλειονότητά τους δεν διαθέτουν άδειες εργασίας, και αμείβονται με πολύ χαμηλά ημερομίσθια, δίχως ασφάλιση11.
Καθώς οι εργαζόμενοι αυτοί απορροφούνται στην ελληνική βιομηχανία και αρχίζουν να εμφανίζονται οι πρώτες συνέπειες της υποκατάστασης ντόπιας εργατικής δύναμης από την ξένη, αρχίζουν και οι πρώτες αντιδράσεις, ενώ δεν λείπουν και τα δημοσιεύματα που αποκαλύπτουν τις άθλιες συνθήκες διαβίωσής τους, τα πρώτα προβλήματα στη γειτονιά κ.ο.κ.12. Τον Ιούνιο του 1974, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τη συμπαιγνία της δικτατορίας και των μεγαλοβιομηχάνων, υποστηρίζοντας ότι η «εύκολη λύση» της εκμετάλλευσης των ξένων εργατών ρίχνει κι άλλο τα ημερομίσθια και εξαναγκάζει τους Έλληνες στη μετανάστευση, και ζητά τη νομιμοποίησή τους13. Από την αρχή που ανοίγει το ζήτημα, τα συνδικάτα είχαν τοποθετηθεί λέγοντας ότι η λύση στο πρόγραμμα περνάει μέσα από την αύξηση των ημερομισθίων και τη γενικότερη βελτίωση των όρων δουλειάς14.
Η δικτατορία, βέβαια, κάνει τα στραβά μάτια. Οι ταξικές της συμμαχίες απαγορεύουν κάτι τέτοιο, και τα φθηνά μεροκάματα είναι το μόνο συγκριτικό πλεονέκτημα της ελληνικής βιομηχανικής ανάπτυξης. Δίχως αυτά, θα σταματούσε το «ελληνικό θαύμα» – και γι’ αυτό η δικτατορία κρατούσε τους μισθούς πολύ χαμηλά σε σχέση με την άνοδο της παραγωγικότητας. Το γενικό σχήμα περιγράφεται ανάγλυφα από τον Γ. Καραμπελιά, σε βιβλίο της περιόδου:
Η εξίσωση των μεροκάματων, από «καθαρά οικονομική» άποψη, είναι το ίδιο αναπόφευκτη, όμως μια τέτοια εξίσωση θα σήμαινε καταστροφή για τον αναπτυσσόμενο ακόμη ελληνικό καπιταλισμό. Η δυνατότητά του να πλησιάσει, αν όχι να φτάσει τα βιομηχανικά ανεπτυγμένα κράτη της Ευρώπης, στηρίζεται σήμερα σε μια πολιτική χαμηλών μεροκάματων. Η βίαιη όμως διατήρηση των μεροκάματων σε χαμηλό επίπεδο […] δημιουργεί αυτόματα μια τάση ροής του εργατικού δυναμικού προς το εξωτερικό, τη μετανάστευση. […]
Η μετανάστευση, ενώ έχει αρχίσει να ’ναι αχρείαστη και βλαβερή για τον βιομηχανικό καπιταλισμό, συνεχίζεται ασταμάτητη. Το αποτέλεσμα είναι μια ισχυρή τάση για ανέβασμα των μεροκάματων και έλλειψη εργατικών χεριών σε αρκετούς κλάδους (πλοία, ναυπηγεία, μεταλλεία, υφαντουργεία κ.λπ.). Η δυνατή λύση, της αύξησης σχεδόν σε δυτικοευρωπαϊκό επίπεδο των μεροκάματων, είναι αυτοκτονία για τον ελληνικό καπιταλισμό. Η στρατιωτική φασιστική δικτατορία, η κυβέρνησή της, κατορθώνει σ’ ένα βαθμό να κρατήσει τα μεροκάματα χαμηλά, με την ανοιχτή βία. Όμως τους Έλληνες αγρότες και εργάτες δεν κατορθώνει να τους κρατήσει «μέσα». Κόβει τα διαβατήρια από τις περιοχές της Β. Ελλάδας, κάνει προπαγάνδα («γίνετε ναυτικοί»), από τότε που πήρε την εξουσία διπλασίασε τις σχολές τεχνικής εκπαίδευσης, προπαγανδίζει για «επιστροφή» από την Δ. Γερμανία κ.λπ. Αποτέλεσμα: μηδέν εις το πηλίκον. Οι Έλληνες εξακολουθούν νά ’χουν το «πνεύμα του Οδυσσέως».

Πού βρίσκεται η λύση, λοιπόν; Στα ελληνικά καράβια δουλεύουν ήδη 30-40 χιλ. ξένοι εργάτες, μαύροι και κίτρινοι. Ο Παττακός περιόδευσε και εξακολουθεί να περιοδεύει στην Αφρική, για μια βασική ανομολόγητη αιτία: Το νοίκιασμα φτηνής εργατικής σάρκας. Ήδη υπάρχουν εργοστάσια (όπως του Κεράνη) που το ανειδίκευτο προσωπικό τους είναι έγχρωμοι εργάτες. Ανάμεσα στη λύση του απομονωτισμού και την επικίνδυνη εισαγωγή ξένων εργατών, οι Έλληνες καπιταλιστές θα διαλέξουν τη δεύτερη. […] Μέσα σε λίγα χρόνια ο καπιταλισμός θα παρουσιάζει ένα «περίεργο» φαινόμενο (αν, φυσικά, δεν υπάρξει γενικότερη κρίση). Θα προμηθεύει μετανάστες στους μεγαλύτερους αδερφούς, και θα παίρνει από τους καταπιεζόμενους λαούς15.
Έτσι, με αυτήν τη λογική, η δικτατορία συνέχισε να ευνοεί επί της ουσίας την παράνομη απασχόληση των ξένων εργατών, σε τέτοιο βαθμό μάλιστα ώστε να κινητοποιηθούν οι χώρες προέλευσης, για να διεκδικήσουν τα δίκαια των πολιτών τους! Έτσι, σε σχετικό δημοσίευμα, πληροφορηθήκαμε ότι ήδη η Αίγυπτος έχει κάνει σχετικά διαβήματα προς την ελληνική πλευρά16. Επίσης, στο ίδιο δημοσίευμα, τονίζεται ότι η ολιγωρία του καθεστώτος απειλεί να διασύρει την Ελλάδα διεθνώς αναφορικά με το ζήτημα, διότι είναι αδιανόητο να επικαλείται τις διεθνείς συνθήκες για τη μετανάστευση σε σχέση με τους Έλληνες εργάτες του εξωτερικού, και να τις παραβιάζει σε ό,τι έχει να κάνει με τους ξένους εργάτες που δουλεύουν στην χώρα.
Ποιος να το φανταζόταν, λοιπόν, ότι η δικτατορία θα ήταν εκείνη που θα  εγκαινίαζε τη συστηματική χρησιμοποίηση της παράνομης εργασίας των μεταναστών, ως εργαλείο υποκατάστασης της ανύπαρκτης οικονομικής πολιτικής της; Κι όμως, σ’ αυτό, όπως και σε πολλά άλλα ζητήματα, αναδεικνύεται, παραδόξως ως ο προπάτορας του… εκσυγχρονισμού και των πολιτικών με τις οποίες το ΠΑΣΟΚ κατά κύριο λόγο, και η ΝΔ στη συνέχεια, διέλυσαν την ελληνική κοινωνία και οικονομία κατά τη δεκαπενταετία 1996-2011.
Οι εκλεκτικές συγγένειες μπορούν να ερμηνευθούν. Από τις αρχές της δεκαετίες του 1970 κι έπειτα, ξεκινάει μια κρίση σε όλον το δυτικό κόσμο, η οποία θα καταλήξει στην αποβιομηχάνιση και στη χρηματιστηριοποίηση. Τούτο είναι και το απώτερο αίτιο που σοβεί πίσω από την υπερθέρμανση και την κρίση που αντιμετωπίζει το «ελληνικό οικονομικό θαύμα» από το 1970 κι έπειτα. Μέσα σ’ αυτή την αρχική, θα λέγαμε, κρίση, συμπυκνωμένα και σε εμβρυακό στάδιο, κάνει τα πρώτα του βήματα ο μετέπειτα κυρίαρχος παρασιτισμός – και αυτό φαίνεται στην έμφαση που δίνεται στην κατανάλωση, στον ατομικισμό, αλλά και στο… τσιμέντο με το οποίο η χούντα πνίγει την Ελλάδα, στα χρέη, και βέβαια στην… παράνομη μετανάστευση.
Βέβαια, όλα αυτά είναι ψιλά γράμματα για τον Μιχαλολιάκο και την  κοινοβουλευτική του συμμορία τραμπούκων. Εξάλλου, η δικτατορία λειτουργεί γι’ αυτούς ως πρότυπο, σε ό,τι έχει να κάνει με την κατάργηση της δημοκρατίας και την αυταρχική επιβολή, κι από εκεί και πέρα «άσπρος γάτος, μαύρος γάτος, αρκεί να πιάνει ποντίκια»,  που θα έλεγε και ο μισητός σε αυτούς Ντεγκ Σιαοπίνγκ. Εξάλλου, αυτός είναι ο στόχος: Η αυταρχική εκτροπή της εξουσίας και η οριστική υπονόμευση της δημοκρατίας. Κατά τα άλλα, ακόμα και η Χρυσή Αυγή θα μπορούσε να δικαιολογήσει μια τέτοια πολιτική για «το καλό της τάξης». Ούτως ή άλλως, επωάζεται στο θνησιγενές στάδιο ενός καθεστώτος, που έχει κηρύξει πόλεμο στην ιστορική μνήμη – και άρα ευνοεί τη διαστροφή και τον εξωραϊσμό του παρελθόντος…
ΠΗΓΗ ΑΡΔΗΝ
Σημειώσεις
1. Ιστορία Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, Τόμος ΙΣΤ΄, σελ. 289.
2. Γιώργος Καραμπελιάς, Μικρομεσσαία Δημοκρατία, Εκδόσεις Κομμούνα, Αθήνα 1982, σελ. 129-131.
 3. Ιωάννης Πεσμαζόγλου, «Η ελληνική οικονομία μετά την 21η Απριλίου – η σύγκριση με τα πρίν χρόνια»,Οικονομικός Ταχυδρόμος, Πέμπτη 15 Αυγούστου 1974, σελ. 5-8.
4.  Μιχάλης Λυμπεράτος, «Οικονομικές σχέσεις και μηχανισμοί κατά τη διάρκεια της δικτατορίας», Δρόμος της αριστεράς, Σάββατο 16 Απριλίου 2011.
5.  Ιστορία Ελληνικού Έθνους, Εκδοτική Αθηνών, Τόμος ΙΣΤ΄, σελ. 288.
 6. Πάνου Λουκάκου, Η έλλειψις εργατικών χεριών εις την βιομηχανίαν», Β΄ μέρος, Το Βήμα, 6/7/1971.
7. Πάνου Λουκάκου, «Οι εργάτες φεύγουν –κι όμως μας λείπουν εργατικά χέρια», Το Βήμα, 9/10/1971.
8. Πάνου Λουκάκου, «Η έλλειψις εργατικών χεριών εις την βιομηχανίαν», Α΄ μέρος, Το Βήμα, 4/7/1971.
9. «Αι απόψεις του Συνδέσμου Βιομηχάνων διά την αντιμετώπισιν του εργατικού», Το Βήμα, 19/10/1971.
10. «Απεκλείσθη η χρησιμοποίησις ξένων εργατών εις την Ελλάδα», Το Βήμα, 6/5/1972.
11. Ροσέτου Ευθ. Φακιόλα, «Η πρόσκλησις των ξένων εργατών», Το Βήμα, 5/11/1972 και Βασίλειου Τζαννετάκου, «Τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει με τους ξένους εργάτες στην Ελλάδα», Το Βήμα 14/07/1974.
12. Πάνου Λουκάκου, «20 Πακιστανοί στριμωγμένοι σε 3 δωμάτια!», Το Βήμα, 11/02/1973.
 13.«Τίθεται και πάλι το πρόβλημα των ξένων εργατών», Το Βήμα, 14/06/1972.
14. Πάνου Λουκάκου, Η έλλειψις εργατικών χεριών εις την βιομηχανίαν, Α΄μέρος, Το Βήμα, 4/7/1971.
15. Γιώργος Καραμπελιάς, Το τέλος του Παλιού Κόσμου, Εκδόσεις Πολιτιστική Επανάσταση, σελ. 192-193, Αθήνα 1975.
16. Βασίλειου Τζαννετάκου, «Τι μπορεί και τι πρέπει να γίνει με τους ξένους εργάτες στην Ελλάδα», Το Βήμα14/07/1974.

Τι αλλάζει στους μισθούς του Δημοσίου

Φωτογραφία για Τι αλλάζει στους μισθούς του Δημοσίου
Την διαδικασία εφαρμογής των περικοπών στα ειδικά μισθολόγια του Δημοσίου και των ΔΕΚΟ καταγράφει η εγκύκλιος του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Χρήστου Σταϊκούρα. Σε αυτή μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται και οι αλλαγές που έχουν προκύψει στις αμοιβές αιρετών της τοπικής αυτοδιοίκησης και ειδικών γραμματέων των υπουργείων.

Μεταξύ των σημαντικότερων αλλαγών είναι:

1. Καταργούνται πλήρως σε όλο το Δημόσιο, ΔΕΚΟ, ΝΠΔΔ, ΟΤΑ κλπ. από την 1/1/2013 τα δώρα Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας. Για φέτος θα καταβληθούν κανονικά. Επίσης, αναστέλλεται η περαιτέρω μείωση αποδοχών στους υπαλλήλους του Δημοσίου, οι οποίοι λόγω του ενιαίου μισθολογίου χάνουν πάνω από 25% των αποδοχών τους. Οι αποδοχές τους παγώνουν στο επίπεδο που διαμορφώθηκαν στις 31/10/2012.

2. Με βάση το πολυνομοσχέδιο, το ενιαίο μισθολόγιο επεκτείνεται και στις ΔΕΚΟ. Όμως, οι υπάλληλοι των ΔΕΚΟ που χάνουν πάνω από το 25% των αποδοχών τους λόγω της επέκτασης του ενιαίου μισθολογίου, θα δουν από την 1/11/2012 μείωση των αποδοχών τους κατά 25% στο ποσό που υπερβαίνει το αντίστοιχο ποσό του ενιαίου μισθολογίου.


3. Μειώνεται κατά 50% η αντιμισθία των προέδρων των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων, η οποία αποσυνδέεται πλέον από αυτή των δημάρχων και των περιφερειαρχών και καταργούνται πλήρως από την 1/1/2013 οι αποζημιώσεις των μελών των δημοτικών συμβουλίων και κάθε είδους επιτροπών δημοτικών συμβουλίων για τη συμμετοχή τους στις σχετικές συνεδριάσεις.

4. Από το νέο έτος μειώνονται κατά 50% οι αποδοχές στις αποζημιώσεις, έξοδα παράστασης και πάσης φύσεως αμοιβές των στελεχών των ΝΠΔΔ, των Δήμων και των περιφερειών και των ΝΠΙΔ και των ανωνύμων εταιρειών στις οποίες οι ΟΤΑ κατέχουν ποσοστό πάνω από 50%.

5. Επέρχονται μειώσεις στους βασικούς μισθούς Γενικών Γραμματέων υπουργείων, ΓΓ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, Περιφερειαρχών, Αντιπεριφερειαρχών, Δημάρχων, Ειδικών Γραμματέων υπουργείου και ειδικών θέσεων πρώτου και δεύτερου βαθμού.

6. Επεκτείνονται σε όλες τις ΔΕΚΟ το ενιαίο μισθολόγιο του νόμου 4024/2011. Μάλιστα για τον υπολογισμό των υπερωριών σε ΔΕΚΟ και όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα καταργούνται τα προβλεπόμενα στην εργατική νομοθεσία και οι αμοιβές για τις υπερωρίες και το ανώτατο όριο ωρών που μπορεί να εργαστεί ένας υπάλληλος καθορίζεται με βάση το νόμο για το ενιαίο μισθολόγιο.

7. Από τις αρχές του νέου έτους παύουν να ισχύουν όλες οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας, καθώς και όλες οι διατάξεις νόμων, οι υπουργικές, κανονιστικές εν γένει ή διαιτητικές αποφάσεις, καθώς και οι αποφάσεις των οργάνων διοίκησης κλπ, κατά το μέρος που ρυθμίζουν τις αποδοχές του προσωπικού των παραπάνω νομικών προσώπων.

Διαβάστε την εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.

Οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια

Έως και στο 30% των μηνιαίων αποδοχών θα ανέλθουν, αναδρομικά από την 1η Αυγούστου εφέτος, οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια 250.000 λειτουργών του Δημοσίου.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου πολυνομοσχεδίου, οι περικοπές αφορούν σε μειώσεις τόσο των βασικών μισθών, όσο και των επιδομάτων και εξειδικεύονται ως εξής:
 
Στρατιωτικοί, αστυνομικοί, λιμενικοί και πυροσβέστες:

Οι βασικοί μισθοί των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας μειώνονται κατά 8 ευρώ έως και 464 ευρώ τον μήνα, ή κατά 2,9% έως 20%, ενώ σημαντικές μειώσεις, από 9% έως 27%, προβλέπονται και για τα επιδόματα των ένστολων.

Έτσι, προκύπτουν περικοπές έως και 23% για τις συνολικές αποδοχές των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις και τα Σώματα Ασφαλείας.

Δικαστικοί λειτουργοί:

Οι βασικοί μισθοί των δικαστών περικόπτονται κατά 119 ευρώ έως 1.111 ευρώ τον μήνα, ή κατά 8% έως 27%. Τα επιδόματα ταχύτερης-αποτελεσματικότερης διεκπεραίωσης υποθέσεων και η πάγια αποζημίωση μειώνονται συνολικά κατά 212 ευρώ έως 397 ευρώ μηνιαίως, ή κατά 8% έως 29%. Οι μειώσεις στις συνολικές αποδοχές κυμαίνονται από 8% έως και 29%.

Πανεπιστημιακοί:

Οι βασικοί μισθοί, τα επιδόματα και, κατ' επέκταση, οι συνολικές αποδοχές των μελών του διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων περικόπτονται κατά 10% έως 18%. Οι μηνιαίες απώλειες από τις μειώσεις στους βασικούς μισθούς κυμαίνονται από 118 ευρώ έως 316 ευρώ, ενώ από τις περικοπές στα επιδόματα διδακτικής προετοιμασίας, βιβλιοθήκης και έρευνας προκαλούνται πρόσθετες συνολικές περικοπές αποδοχών από 68 ευρώ έως 195 ευρώ τον μήνα.

Ιατροί του ΕΣΥ:

Οι βασικοί μισθοί των ιατρών του Εθνικού Συστήματος Υγείας περικόπτονται κατά 20 ευρώ έως 390 ευρώ τον μήνα, ή κατά 2% έως 19%. Το επίδομα νοσοκομειακής απασχόλησης περικόπτεται κατά 40 ευρώ έως 53 ευρώ μηνιαίως, ενώ η πάγια αποζημίωση μειώνεται κατά 27 ευρώ έως 49 ευρώ μηνιαίως. Τα ωρομίσθια και οι αποζημιώσεις των εφημεριών περικόπτονται έως και 50%. Οι συνολικές αποδοχές, χωρίς τον συνυπολογισμό των εφημεριών, υπολογίζεται ότι θα περικοπούν κατά 2% έως 19%, ενώ εάν συνυπολογιστούν οι εφημερίες οι περικοπές θα κυμαίνονται από 10% έως και 30%.

Διπλωμάτες:

Οι βασικοί μισθοί των διπλωματικών υπαλλήλων περικόπτονται κατά 56 ευρώ έως 335 ευρώ τον μήνα, ή κατά 5% έως 15%. Το κίνητρο απόδοσης μειώνεται κατά 16 ευρώ ή κατά 11%, τα επιδόματα ξενίας-παράστασης περιορίζονται κατά 26 ευρώ έως 47 ευρώ ή κατά 10% έως 13%, ενώ η πάγια αποζημίωση περικόπτεται κατά 7 ευρώ έως 89 ευρώ τον μήνα ή κατά 6% έως 15%. Οι συνολικές αποδοχές υπολογίζεται ότι θα περικοπούν κατά 6% έως 15%.

Αντίστοιχες περικοπές, τέλος, θεσπίζονται και στα μισθολόγια των ιατροδικαστών, του διδακτικού προσωπικού των ΤΕΙ, των ερευνητών και των αρχιερέων της Εκκλησίας της Ελλάδος.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ-ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

 
ΣΑΒΒΑΤΟ 24/11/2012
ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΣΗ ΘΕΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΟΠΟΥ ΘΑ ΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΚΑΙ ΤΟ ΣΤΕΚΙ ΜΑΣ!
ΑΝΑΧΩΡΗΣΗ 15.00 ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ!
ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΕΚΕΙ!!!
"ΠΟΔΗΛΑΤΕΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ"

22 Νοε 2012

Μπογιόπουλος VS Πυργιώτη (Βίντεο)

Ο Δημοσιογράφος Νίκος Μπογιόπουλος είναι από τα καλύτερα –κατά την άποψη μου- στελέχη που διαθέτει το ΚΚΕ. Εχει πολύ καλή θεωρητική κατάρτιση, είναι ετοιμόλογος, και μιλάει πάντα επικαλούμενος ντοκουμέντα και επιχειρήματα. Ηταν, λοιπόν απόλαυση να τον παρακολουθείς σήμερα στην αντιπαράθεση που είχε, στην πρωινή ενημερωτική εκπομπή της ΝΕΤ με το αμειβόμενο στέλεχος της Ν.Δ., την Μαριάνα Πυργιώτη. Το βίντεο που παραθέτουμε τα λέει όλα.
Η αργόμισθη, γιατί αυτό είναι στην ουσία, Μ. Πυργιώτη –σιτιζόταν αρχικά σαν αναπληρώτρια γραμματέας Διεθνών Σχέσεων της Ν.Δ και σήμερα σαν γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Καραμανλή- είχε χάσει τα λόγια της και όσα και να προσπαθούσε δεν μπορούσε να κρύψει την αμηχανία της αφού ο λόγος του Ν. Μπογιόπουλου ήταν καταιγιστικός και δεν της άφηνε τα περιθώρια για να ορθώσει έναν στοιχειώδη πιστικό αντίλογο.

Η Χρυσή Αυγή πάει στα στρατόπεδα και τρώει κράξιμο από φαντάρους και μόνιμα στελέχη

Η Εξέγερση του Πολυτεχνείου ήταν του Λαού-Δεν αμαυρώνεται από την ύβρη Φασίστα και Χουντικού

Η φασιστική οργάνωση Χρυσή Αυγή θεώρησε ότι η επιχείρηση ύβρις κατά της Εξέγερσης του Πολυτεχνείου θα έβρισκε πρόσφορο έδαφος στα στρατόπεδα. Αυτοί που φωνάζουν υποκριτικά «έξω η πολιτική από σχολεία και στρατό», ουσιαστικά απαιτούν τη διείσδυση και επικράτηση των φασιστικών ιδεών. Βλέπεις πάντα οι ΝΑΖΙ είχαν πρόβλημα στην αναμέτρηση της σκέψης και των επιχειρημάτων. Θεωρούν εχθρικό πεδίο το δημοκρατικό στίβο καθώς προτιμούν το στίβο μάχης και τον εθνικιστικό, ρατσιστικό και μισαλλόδοξο μονόλογο, την επικράτηση του οποίου εξασφαλίζει ο τραμπουκισμός.


Χωρίς να το ανακοινώσει, αλλά λειτουργώντας με σχέδιο, προσπάθησε την 17η Νοέμβρη, εκτός των σχολείων, να επεκτείνει τη φασιστική της παρέμβαση σε μονάδες του ελληνικού στρατού,επιδιώκοντας να μολύνει με τις πράξεις και τα λόγια των μελών της τις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους νεκρούς της εξέγερσης της νεολαίας και του κόσμου της εργασίας.


ΕΚΑΝΕ ΛΑΘΟΣ. ΕΠΑΙΞΕ ΤΟ ΒΡΩΜΙΚΟ ΠΑΙΧΝΙΔΙ ΤΗΣ ΚΑΙ ΕΧΑΣΕ.


Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα όσα συνέβησαν την 17η Νοέμβρη στο Κέντρο Εκπαίδευσης Τεθωρακισμένων Αυλώνας, όπως καταγγέλλουν νεοσύλλεκτοι συνάδελφοι. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που οργανώθηκε από τη διοίκηση της μονάδας και ενώ προβάλλονταν επετειακό βίντεο, την στιγμή που το τανκς έριχνε την πύλη του Πολυτεχνείου, 2-3πιτσιρικάδες, μέλη της δολοφονικής οργάνωσης, άρχισαν να επευφημούν και να φωνάζουν«ζήτω»!


Άμεση ήταν η παρέμβαση των βαθμοφόρων. Όχι μόνο καταδίκασαν με δριμύτητα την υβριστική παρέμβαση των ανώριμων και παρασυρμένων ακροδεξιών, που σε αυτή την νεαρή ηλικία ταυτίζονται με ένα φονικό ναζιστικό παρελθόν, αλλά και με ένα εξίσου αποκρουστικό νεοναζιστικό παρόν και μέλλον. Όχι τόνισαν την ανάγκη σεβασμού, αναγνώρισης και παραδειγματισμού από τις αξίες των εξεγερμένων του Πολυτεχνείου. Όχι μόνο καταδίκασαν την πράξη των Πραξικοπηματιών και των νοσταλγών τους. Αλλά και τόνισαν τις συνέπειες από μια επιστολή καταγγελίας που θα δημοσιοποιούσε ότι σε στρατόπεδο του Ελληνικού Στρατού,τελετή για την Εξέγερση του Πολυτεχνείου,αντί να αναγνωρίζει τη θυσία, επευφημεί το έγκλημα!


Που να μπορέσουν όμως οι εγκάθετοι προβοκάτορες της Χρυσής Αυγής να εκτιμήσουν την ανυστερόβουλη θυσία των χιλιάδων αφανών ηρώων της Εξέγερσης. Πως να μπορέσουν να καταλάβουν ότι με τις χυδαίες πράξεις τους όχι μόνο ντροπιάζουν τους εαυτούς τους, αλλά επιπλέον θέτουν σε κίνδυνο την εργασία τόσων βαθμοφόρων, που όχι μόνο αδυνατούν να θρέψουν τις οικογένειες τους εξαιτίας της κυβερνητικής πολιτικής και των Μνημονίων, αλλά απειλούνται και με αμαύρωση της καριέρας τους εξαιτίας των ανώριμων, ανεύθυνων και προσβλητικών λόγων και έργων, παρασυρμένων νεαρών Ναζιστών.


Ακόμη μεγαλύτερη όμως ήταν η καταδίκη των νεοναζιστών από τους υπόλοιπους νεοσύλλεκτους φαντάρους. Ιδιαίτερα στα πηγαδάκια που ακολούθησαν ασκήθηκε δριμεία κριτική, καταγγέλθηκε η περιφρόνηση της θυσίας των εξεγερμένων και εκφράστηκε η ανάγκη περιθωριοποίησης των Ναζιστών.


Άλλα είναι τα προβλήματα και οι αγωνίες των νεοσύλλεκτων συναδέλφων και οι φασίστες δεν έχουν να πουν τίποτε για αυτά. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπαρχηγός της Χρυσής Αυγής Κασιδιάρης που ενδιαφέρεται για το μισθό του αξιωματικού αδελφού του, ενώ, αν και λαλίστατος,δε βρήκε να πει μια λέξη για το γεγονός ότι ο ίδιος πρωταγωνίστησε σε ρατσιστικό επεισόδιο, στο οποίο μάλιστα τράβηξε όπλο. Ο Κασιδιάρης έκανε σόου σε Βουλή και κανάλια το εκκαθαριστικό του παρανομούντα αδελφού, αλλά έκανε επίσης «μόκο» για το ζήτημα της βάναυσης περικοπής των καταστάσεων επιβίβασης των φαντάρων. Ένα άγριο ταξικό μέτρο που πλήττει τους φτωχότερους φαντάρους που υπηρετούν 6 μήνες στην παραμεθόριο, στους οποίους ουσιαστικά απαγορεύει την άδεια.


Βλέπεις, η Χρυσή Αυγή ήταν πολύ απασχολημένη να διαιωνίσει το αφορολόγητο των εφοπλιστών και να επιβάλλει στην κοινωνία μας, αν και ειδωλολάτρισσα στο θρησκευτικό της πιστεύω, τα Χουντικά θέσφατα«Πατρίδα-Θρησκεία-Οικογένεια» !


Το συμπέρασμα από τα γεγονότα της17ης Νοέμβρη στο ΚΕΝ Αυλώνα είναι ότι πρέπει και μπορούμε ενωτικά και αποφασιστικά, να κλιμακώσουμε την πάλη μας ενάντια στο βρωμερό, δολοφονικό και απάνθρωπο φασιστικό φαινόμενο.


Εμείς καλούμε τους συναδέλφους φαντάρους σε κλιμάκωση της πάλης τους για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων του Φαντάρου-Πολίτη με Στολή. Για μια ακόμη φορά αποδείχτηκε η αξία του συλλογικού αγώνα, η αξία της επιστολής καταγγελίας και η ανάγκη του
ΕΛΕΥΘΕΡΟΥ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟΥ των Φαντάρων.
Στεκόμαστε δίπλα στον αγωνιζόμενο λαό μας. Αρνούμαστε να συμμετέχουμε σε Αποστολές Καταστολής Πλήθους και Αστυνόμευσης. Αρνούμαστε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στο ΝΑΤΟ, τον ΕΥΡΩΣΤΡΑΤΟ και στις στρατιωτικές δυνάμεις του Κράτους Δολοφόνου Ισραήλ.

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Στη διάθεση μας βρίσκονται τα στοιχεία όλων των εμπλεκόμενων.

Δεν τα δημοσιοποιούμε, γιατί θέλουμε με τον τρόπο αυτό να προβάλλουμε το υψηλό δημοκρατικό φρόνημα που στην συγκεκριμένη περίπτωση εκφράστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία του προσωπικού που υπηρετεί στο ΚΕΝ Αυλώνας.

Σε αυτή την εποχή κρίσης και αμφισβήτησης του αυτονόητου, η στάση τους, τους τιμά και μας τιμά!
Πρώτα απ΄όλα τιμά τους εξεγερμένους, τους μάρτυρες και τους αγώνες του λαού μας.
Αποτελώντας πολύτιμη παρακαταθήκη.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ
ΤΗΛ. ΕΠΙΚ. 6932 955437
Diktiospartakos.blogspot.com

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΤΡΙΤΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ.


Παρακαλούμε να προσέλθετε σε τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την 27 – 11 – 2012 ημέρα ΤΡΙΤΗ και ώρα 18.00 στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου (αίθουσα συνεδριάσεων πρώην Νομαρχιακής Αυτοδ/σης Αιτωλ/νίας, Κύπρου 1, Μεσολόγγι 30200), σύμφωνα με το άρθρο 67 του Ν. 3852/2010, για συζήτηση και λήψη απόφασης στο παρακάτω θέμα:

1.         Λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με εγκύκλιο “Διαθεσιμότητα-Αργία- Δημοσίευση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου” της 21/11/2012 του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ.Αντώνη Μανιτάκη και τις επιπτώσεις της στους  εργαζομένους του Δήμου & των νομικών προσώπων αυτού (εισηγητής κ. Κατσούλης Παναγ. – Δήμαρχος).
2.         Πρόταση & λήψη απόφασης σχετικά με την έκτακτη Γεν. Συνέλευση των μετόχων της “ΙΧΘΥΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΧΕΛΩΟΥ Α.Ε.” (εισηγητής κ. Κατσούλης Παναγ. – Δήμαρχος).
3.         Ενημέρωση σχετικά με την επίσκεψη αποστολής της Unesco στο Δήμο μας & έγκριση της δαπάνης φιλοξενίας (εισηγητής κ. Κατσούλης Παναγ. – Δήμαρχος).
4.         Λήψη απόφασης του Δημοτικού Συμβουλίου σχετικά με την xωροθέτηση του κτιρίου ΕΠΑΛ Κατοχής (εισηγητής κ. Κοταντάκης Δημ.– Αντιδήμαρχος). 
5.         Έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο της αιτήσεως του Δροσίνιου Ιδρύματος για την έκδοση λειτουργίας του Ορφανοτροφείου (εισηγητής κ.Σπανός Ιωάννης – Πρόεδρος Δημ. Συμβουλίου).
6.         Σύναψη προγραμματική σύμβασης με τον Υπουργό ΠΕΚΑ για την υλοποίηση του έργου  “Χάραξη – διαμόρφωση πεζοπορικής διαδρομής: Μονοπάτι Εξοδιτών Μεσολογγίου” (εισηγητής        κ. Κοταντάκης Δημ.– Αντιδήμαρχος). 
7.         Αναμορφώσεις προϋπ/σμού και τεχνικού προγράμματος οικ. έτους 2012 (εισηγητής             κ. Νούλας Παναγ. – Αντιδήμαρχος).
8.         Έγκριση αποδοχής πίστωσης και εγγραφής  στον προϋπ/σμό για το έργο "ΟΛΟΚΛΗΡΩΣΗ ΑΠΟΧΕΤΕΥΤΙΚΩΝ ΔΙΚΤΥΩΝ ΑΙΤΩΛΙΚΟΥ, ΚΕΦΑΛΟΒΡΥΣΟΥ" (εισηγητής κ. Κοταντάκης Δημ.– Αντιδήμαρχος). 
9.         Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου “Διαμόρφωση εσωτερικής χωροθέτησης νέου νεκροταφείου Κατοχής” (εισηγητής κ. Κοταντάκης Δημ.– Αντιδήμαρχος). 
10.      Συμπλήρωση – τροποποίηση της υπ’αριθμ. 83/2012 απόφασής μας σχετικά με την παράταση ρύθμισης αποκατάστασης ακτημόνων πρώην Δήμου Οινιαδών (εισηγητής κ.Καρατσόλης Παντ.– Αντιδήμαρχος).
11.      Έγκριση παράτασης προθεσμίας του έργου “Επισκευή εσωτερικού κτιρίου ΚΔΑΠ και διαμόρφωση εξωτερικού χώρου” (εισηγητής κ. Κοταντάκης Δημ.– Αντιδήμαρχος). 
12.      Έγκριση εκποίησης δημοτικού αγροτεμαχίου στη θέση “Θολό” της Δημ. Κοιν. Νεοχωρίου (εισηγητής κ. Νούλας Παναγ. – Αντιδήμαρχος).
13.      Διαγραφή οφειλών από Χ.Κ.  (εισηγητής κ. Νούλας Παναγ. – Αντιδήμαρχος).
14.      Επιστροφή χρημάτων από λογ/σμούς ΔΕΗ ως αχρεωστήτως καταβληθέντα (εισηγητής            κ. Νούλας Παναγ. – Αντιδήμαρχος).
15.      Επιστροφή ποσών ως αχρεωστήτως εισπραχθέντα (εισηγητής κ. Νούλας Παναγ. – Αντιδήμαρχος).
16.      Συμπλήρωση – τροποποίηση της υπ’αριθμ. 210/2012 απόφασής μας σχετικά με την υποστήριξη του προγράμματος Κοινωνικής Ανάπτυξης και πολιτικών κοινωνικής συνοχής της Περιφέρειας (εισηγήτρια κα. Φούντα Μαρία – Αντιδήμαρχος).
17.      Μεταβολές σχολικών μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σχολικού έτους 2013-2014 (εισηγητής κ. Καβάγιας Αριστ.– Δημ. Σύμβουλος).
18.      Κατανομή ποσού 95.342,05 € για λειτουργικές δαπάνες σχολείων του Δήμου (εισηγητής        κ. Καβάγιας Αριστ.– Δημ. Σύμβουλος).
19.      Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου (εισηγητής κ. Καρατσόλης Παντ.– Αντιδήμαρχος).
20.      Έγκριση δωρεάν παραχώρησης χώρου στο Βυρώνειο κτίριο για τη στέγαση της υπηρεσίας του ΚΕΠΠΥΕΛ (εισηγητής κ. Καρατσόλης Παντ.– Αντιδήμαρχος).
21.      Ονομασία οδών και πλατειών στη πόλη του Μεσολογγίου (εισηγητής κ. Χονδρός Νικ.– Αντιδήμαρχος).
22.      Εισήγηση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής σχετικά με αποζημιώσεις – απαλλοτριώσεις κλπ. σχεδίου πόλεως (εισηγητής κ. Χονδρός Νικ.– Αντιδήμαρχος).



Ο Πρόεδρος

Γιάννης Δ. Σπανός

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More