10 Μαΐ 2011

Οι άνδρες κοιμούνται ανήσυχα με τη σύντροφό τους δίπλα…

Μπορεί ορισμένες έρευνες στο παρελθόν να έχουν ισχυριστεί πως ο γάμος και η συντροφικότητα συμβάλουν στη μακροζωία, όμως μια νέα έρευνα ενός αυστριακού επιστήμονα έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.
Διπλό κρεβάτι; Ανήσυχος ύπνος…
Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «New Scientist» αναφέρει πως ο ύπνος πλάι σε έναν άλλο άνθρωπο επηρεάζει ιδιαίτερα τις εγκεφαλικές λειτουργίες-κυρίως των ανδρών.
Η μελέτη έγινε σε ένα δείγμα 8 ανύπαντρων και χωρίς παιδιά ζευγαριών, ηλικίας 20-30 ετών από ερευνητές του πανεπιστημίου της Βιέννης. Στα ζευγάρια ζητήθηκε να κοιμηθούν 10 βράδια μαζί στο ίδιο κρεβάτι και 10 βράδια χώρια και στη συνέχεια μελετήθηκε η συμπεριφορά τους μέσα από μόνιτορ, απλά διαγνωστικά τεστ και ερωτοαπαντήσεις.
Οι άνδρες που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν πως κοιμήθηκαν καλύτερα δίπλα στη σύντροφό τους, όμως τα διαγνωστικά τεστ κατέρριψαν αυτόν τον ισχυρισμό. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως και τα δύο φύλα κοιμήθηκαν χειρότερα όταν βρισκόταν δίπλα τους το ταίρι τους παρά όταν κοιμήθηκαν μόνοι που απόλαυσαν έναν βαθύ και απροβλημάτιστο ύπνο!
Η γυναικεία πλευρά…
Από την έρευνα διαπιστώθηκε πως οι άνδρες έκαναν πιο ανήσυχο ύπνο από τις γυναίκες όταν μοιράζονταν το ίδιο κρεβάτι. Πέρα από τους ορμονικούς παράγοντες που μπορεί να ευθύνονται για κάτι τέτοιο, οι επιστήμονες ανέφεραν πως οι γυναίκες παρόλο που κοιμούνται πιο βαθιά από τους άνδρες, ωστόσο έχουν συνηθίσει να ξυπνούν αρκετές φορές μέσα στη νύχτα για μια σειρά από λόγους. Η έμμηνος ρύση, ένα μωρό που ξυπνά και κλαίει μέσα στη νύχτα ή τα βασανιστικά συμπτώματα της εμμηνόπαυσης αποτελούν τους συνηθέστερους παράγοντες που διαταράσσουν τον ύπνο των γυναικών σε αντίθεση με τους άνδρες.
Ωστόσο, παρά τους παράγοντες αυτούς που συχνά ξυπνούν τις γυναίκες μέσα στη νύχτα, αποδείχθηκε, πως οι γυναίκες μπορούν πιο εύκολα να ξανακοιμηθούν και μάλιστα να απολαύσουν έναν βαθύ και ξεκούραστο ύπνο σε σύγκριση με τους άνδρες που όπως έχει αποδειχθεί κάνουν πιο ανήσυχο ύπνο, όταν δίπλα τους κοιμάται η σύντροφός τους…
Αρσενικά και θηλυκά όνειρα;
Οι διαφορές μεταξύ των δύο φύλων όμως, δεν σταματούν εδώ. Σημαντικές είναι και οι διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών όσον αφορά στην ανάκληση των ονείρων. Από τα στοιχεία της έρευνας αποδείχθηκε πως οι άνδρες θυμούνται περισσότερα όνειρα, αν πριν από τον ύπνο τους έχουν κάνει σεξ ενώ οι γυναίκες, μπορούν την επόμενη ημέρα να θυμηθούν με λεπτομέρειες το όνειρό τους, αν το προηγούμενο βράδυ έχουν κοιμηθεί μόνες τους.
Όπως ανέφερε και στο BBC, ο δρ. Νιλ Στάνλεϊ, ειδικός ύπνου στο πανεπιστήμιο του Σάρεϊ, τα αποτελέσματα της εν λόγω έρευνας, δεν προκαλούν απολύτως καμία έκπληξη στους επιστήμονες. Ο δρ. Στάνλεϊ ανέφερε, πως ο ύπνος αποτελεί μια από τις πιο εγωιστικές πράξεις του ανθρώπου, μια συνήθεια ζωτικής σημασίας τόσο για την σωματική όσο και για την πνευματική του υγεία. Όπως αποδεικνύουν τα ιστορικά ευρήματα, ο άνθρωπος δεν είναι φτιαγμένος για να μοιράζεται το κρεβάτι του με άλλους. Όταν λοιπόν αποφασίζει να το κάνει, τότε είναι επιστημονικά βέβαιο, πως θα αντιμετωπίσει διάφορες διαταραχές ύπνου. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος, που τα παλιότερα χρόνια οι ευγενείς είχαν είτε ξεχωριστά κρεβάτια είτε ξεχωριστά δωμάτια με τις συζύγους τους… Μια συνήθεια που μπορεί σήμερα να φαντάζει περίεργη, όμως, όπως απέδειξε και η επιστήμη, είναι πέρα για πέρα σωστή και ιδιαίτερα ευεργετική για τον οργανισμό…

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More