Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!
Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....
Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!
αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....
Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;
Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....
Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.
Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...
Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...
Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας
28 Ιουν 2017
Τα Ηπειρωτικά βουνά τώρα παραδίδονται χωρίς μάχη
Σοβαρό ατύχημα συνέβη εχθές, Τρίτη 17 Ιουνίου 2017 στην Επιχείρηση Κ.Ε. ΚΑΛΑΜΑΡΑΚΗΣ – ΚΑΛΑΣ Α.Ε
Νευρική Ανορεξία: Νόσος μάστιγα και νοσηρά πρότυπα
Στην Ελλάδα, περίπου μία ή δύο στις εκατό γυναίκες πάσχουν από νευρογενή ανορεξία, αν και λόγω της μυστικοπάθειας και της ντροπής που συνδέεται με τις διαταραχές πρόσληψης τροφής, πολλά περιστατικά δεν αναφέρονται. Στις ΗΠΑ η ψυχογενής ανορεξία αποτελεί την 3η συχνότερη νόσο στις έφηβες. Κατατάσσεται στις πλέον επικίνδυνες για τη ζωή ψυχικές διαταραχές, έχοντας το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας. Παρόλα αυτά στην Ελλάδα οι επιδημιολογικές μελέτες που είναι απαραίτητες για να έχουμε αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία δεν έχουν διεξαχθεί ακόμα, ειδικές μονάδες και δομές δεν υπάρχουν και κυρίως ιατροί και ασθενείς έχουν άγνοια.
Η Μαρίτα Γεραρχάκη μας μίλησε για τα βασικά χαρακτηριστικά της ασθένειας, τα αίτια, τις δυνατότητες αντιμετώπισης και θεραπείας, αλλά και για τις μεγάλες ελλείψεις σε έρευνα και δομές που υπάρχουν στην Ελλάδα...
«H ψυχογενής ανορεξία, όπως και όλες οι διαταραχές πρόσληψης τροφής (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία και ψυχαναγκαστική υπερφαγία) είναι ψυχογενής, ψυχολογική νόσος. Η ψυχογενής ανορεξία συγκεκριμένα είναι μια πολύ επικίνδυνη νόσος καθώς έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας στον ψυχιατρικό διαγνωστικό κύκλο, έχει ποσοστό θνησιμότητας γύρω στο 15%. Έχουμε περισσότερους θανάτους δηλαδή από πάσχοντες από ψυχογενή ανορεξία σε σχέση με άλλες γνωστές ψυχιατρικές νόσους. Ακόμη κι από αυτούς που έχουν αυτοκτονικό ιδεασμό.
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ασθενείς υποσιτίζονται, χάνουν βάρος σταδιακά και ακολούθως λόγω αφαγίας έχουν επιπλοκές τόσο σοβαρές που τελικά κινδυνεύουν να πεθάνουν όχι επειδή δεν τρώνε αλλά από τις επιπλοκές αυτού, όπως πχ από καρδιακά νοσήματα, χαμηλή πίεση, πτώση κάλιου, κ.λπ. Το κύριο χαρακτηριστικό της ψυχογενούς ανορεξίας είναι η χαμηλή πρόσληψη τροφής και η μανιώδης ενασχόληση με το σωματικό βάρος και την εικόνα του σώματος. Οι πάσχοντες ασχολούνται υπερβολικά με το τι τρώνε, με τη μέτρηση των θερμίδων και αποστρέφονται καθετί παχυντικό, κατά τη γνώμη τους» μας λέει η κ. Γεραρχάκη, περιγράφοντας τα βασικά χαρακτηριστικά της ασθένειας.
Έχουν διαπιστωθεί συγκεκριμένες αιτίες; Ποιος είναι ο κοινός τόπος των αφηγήσεων των ασθενών;
Οι αιτίες είναι σε γενικές γραμμές πολυπαραγοντικές. Γνωρίζουμε, ότι στις περισσότερες περιπτώσεις υπάρχει ένας συνδυασμός περίπλοκων βιολογικών, ψυχολογικών και κοινωνικών παραγόντων. Συχνότερα παρατηρούμε χαμηλή αυτοεκτίμηση, θλίψη ή θυμό, δυσκολίες στην έκφραση των συναισθημάτων, προβλήματα στις διαπροσωπικές σχέσεις ή στην οικογένεια, ιδιαίτερα τραυματικά γεγονότα όπως σεξουαλική κακοποίηση, ιστορικό χλευασμού λόγω σωματικού βάρους, μπούλινγκ, άρα θέματα διεκδικητικότητας, αίσθημα ανεπάρκειας ή έλλειψης ελέγχου στη ζωή. Επίσης σημαντικοί και καθοριστικοί παράγοντες είναι οι κοινωνικές πιέσεις που εξυμνούν το πρότυπο της ισχνότητας και προσδίδουν αξία στην απόκτηση του «τέλειου σώματος». Το δυτικό κοινωνικοπολιτισμικό πλαίσιο περί του τι είναι όμορφο είναι αναμφισβήτητα καθοριστικό για την ανορεξία γι αυτό και εντοπίζεται κυρίως στα κορίτσια και κυρίως στην εφηβεία.
Οι επιστήμονες βέβαια εξακολουθούν να ερευνούν και πιθανά παθολογικά ή βιολογικά ωστόσο, στην καθημερινή εμπειρία αυτά παρατηρούνται λιγότερο. Προσωπικά η εμπειρία μου δείχνει πως έχει να κάνει περισσότερο με ψυχολογικούς, κοινωνικούς και ενδοοικογενειακούς παράγοντες.
Διαβάστε επίσης: Η Γαλλία αλλάζει το μόντελινγκΕίναι νόσος της σύγχρονης εποχής;
Τα πρώτα σημάδια τα συναντούμε από την βικτωριανή εποχή, όταν οι γυναίκες έβαλαν κορσέδες. Κορυφώνεται όμως στον 20ο αιώνα με όλη την κοινωνικοοικονομική πίεση που δέχεται η γυναίκα ως σύμβολο. Οι απαιτήσεις για τη γυναίκα ως ερωμένη, ως σύζυγο, ως μητέρα, ως εργαζόμενη και κυρίως ως σύμβολο ομορφιάς στον δυτικό πολιτισμό είναι υψηλές αλλά και παράλογες. Το πρότυπο της ωραίας γυναίκας νοσεί. Στην Αμερική, περίπου 10 εκατομμύρια γυναίκες και 1 εκατομμύριο άνδρες δίνουν μάχη ζωής και θανάτου με διαταραχές πρόσληψης τροφής όπως η ανορεξία ή η βουλιμία.
Μπορούμε λοιπόν παραφράζοντας το «ο πολιτισμός, πηγή της δυστυχίας» του Φρόιντ, να πούμε «ο σύγχρονος πολιτισμός, πηγή της ανορεξίας»;
Ναι. Μαζί όμως με τον πολιτισμό, είναι πολύ σημαντικό να επισημάνουμε και τον όλο της οικογένειας. Πολύ συχνά βλέπω σε όλα μου τα περιστατικά κοινά χαρακτηριστικά στα οικογενειακά περιβάλλοντα. Κοινό χαρακτηριστικό είναι η τελειομανία στην οικογένεια. Γι αυτό και συχνότερα τα κορίτσια που πάσχουν από ανορεξία είναι υποδείγματα καλών μαθητριών, καλών θυγατέρων, κ.λπ. Η τελειομανία είναι το κοινό χαρακτηριστικό στη σκέψη αυτών των κοριτσιών. Συνήθως οι ανορεξικές οικογένειες έχουν αυστηρά κριτήρια και υψηλές προσδοκίες ενώ δεν μοιράζονται αισθήματα και συναισθήματα. Αντίθετα οι βουλιμικές οικογένειες δεν έχουν όρια. Άρα θα έλεγα πως είναι ένας συνδυασμός του πως εξελίσσεται ο πολιτισμός με το ενδοοικογενειακό περιβάλλον και πως αυτό μας έχει θωρακίσει.
Ποια είναι η αντιμετώπιση και η θεραπεία που ενδείκνυται;
Οι διαταραχές πρόσληψης τροφής αποτελούν ένα δύσκολο θεραπευτικό εγχείρημα τόσο λόγο της σοβαρότητας της νόσου όσο και λόγο της άρνησης που συχνά συναντάται στους ασθενείς ως προς την αναγνώριση και παραδοχή της ύπαρξης προβλήματος.
Υπομονή και δέσμευση τόσο από τη θεραπευτική ομάδα όσο και από την θεραπευόμενη και την οικογένεια της είναι σημαντικά, διότι τα αποτελέσματα θα έρθουν μετά από μερικούς μήνες και όχι αμέσως. Οι περισσότεροι ασθενείς θα χρειαστούν να ακολουθήσουν ψυχοθεραπεία. Η μορφή, που θα πάρει η θεραπεία αυτή προσαρμόζεται πάντα στις ανάγκες του ατόμου και προσφέρεται από έμπειρο και ειδικευμένο θεραπευτή. Γνωρίζουμε, ότι η θεραπεία οικογένειας (Συστεμική Ψυχοθεραπεία) και η ψυχοθεραπεία, που στηρίζεται σε γνωσιακές και συμπεριφερολογικές αρχές (Γνωσιακή Συμπεριφοριστική Ψυχοθεραπεία) είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικές. Ορισμένοι ασθενείς θα χρειαστούν φαρμακευτική αγωγή με στόχο να αντιμετωπιστούν πιθανόν συνυπάρχουσες καταστάσεις, όπως κατάθλιψη ή άγχος.
Η συμβολή του διατροφολόγου είναι επίσης σημαντική. Σε κάποιες πριπτώσεις και όταν ιδιαίτερα ο δείκτης μάζας σώματος είναι από μια συγκερκιμένη μέτρηση και κάτω είτε σε περιπτώσεις στις οποίες κινδυνεύει άμεσα η υγεία του ατόμου συνιστάται εισαγωγή σε νοσοκομείο. Η αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας είναι δύσκολη, απαιτεί προσέγγιση του προβλήματος από πολλούς ειδικούς και συνίσταται σε τακτικό ιατρικό έλεγχο, εφαρμογή προγράμματος σίτισης και σε ψυχολογική θεραπεία του ασθενούς και της οικογένειας.
Υπάρχουν στατιστικά στοιχεία για την Ελλάδα;
Δυστυχώς δεν υπάρχουν επιδημιολογικά στατιστικά στοιχεία. Γι αυτό και με την Ανάσα πέρυσι στο πλαίσιο ενός ευρωπαϊκού προγράμματος, οργανώσαμε και τρέχουμε ένα πρόγραμμα που το ονομάσαμε «τροφή για σκέψη», το οποίο περιελάμβανε επιστημονική έρευνα, διεθνές συνέδριο αλλά και εκπαιδευτικό πρόγραμμα στα σχολεία για λόγους πρόληψης και φυσικά για το πως αντιμετωπίζεται. Να φανταστείτε ότι στην Ελλάδα ούτε αυτό έχουμε, γνώση των τρόπων αντιμετώπισης.
Που οφείλεται αυτή η τραγική έλλειψη συλλογής στοιχείων;
Φυσικά στην έλλειψη κονδυλίων, καθώς απαιτείται χρόνος και συνεργασία πολλών επιστημόνων. Φανταστείτε ότι στην Ελλάδα δεν έχουμε καν ειδικές μονάδες που να μπορούν να υποδεχθούν και να αντιμετωπίσουν αυτούς τους ασθενείς. Μόνο το Αιγινήτειο νοσοκομείο έχει κάποιες ειδικές κλίνες για νοσηλεία. Επίσης είναι ελλιπής και η κατάρτιση ειδικών. Σκεφτείτε για παράδειγμα ότι ένα από τα πρώτα συμπτώματα της ανορεξίας στα κορίτσια είναι η διακοπή της έμμηνου ρύσης. Όταν λοιπόν οι γυναικολόγοι ακούνε αυτό συχνότερα δίνουνε ορμόνες, αντί να ελέγξουν όλους τους παράγοντες και να αποκλείσουν αυτούς που πρέπει.
Αυτό είναι άγνοια.
Μεγάλη άγνοια δυστυχώς.
Παρόλα αυτά με βάση και την εμπειρία σας ποια είναι η τάση. Είναι αυξητική ή σταθερή;
Η τάση είναι αυξητική. Ωστόσο αυτό έχει διπλή ανάγνωση. Είναι γεγονός ότι τα κρούσματα αυξάνονται ωστόσο ταυτόχρονα αρχίζει να σπάει το ταμπού. Έτσι όλο και περισσότερα περιστατικά έρχονται στο φως. Κι αυτό είναι από μία άποψη θετικό.
Μαριάνθη Πελεβάνη |
«Θα επιτρέψουμε να καταστραφεί μια ανθρώπινη ύπαρξη;»
Του Ευτύχη Μπιτσάκη*
«Εν φυλακήν ήμην και ουκ ήλθατε προς με»Δυο νέοι άνθρωποι, η Ηριάννα και ο Κωνσταντίνος, είχαν την ευτυχία να αγαπιούνται.
Ο Κωνσταντίνος κατηγορήθηκε για συμμετοχή στους «Πυρήνες της Φωτιάς».
Η ψευδής κατηγορία κατέπεσε και ο «τρομοκράτης» αθωώθηκε. Αργότερα η φίλη του συλλαμβάνεται και οδηγείται στο δικαστήριο.
Κατά τον αρμόδιο ιατροδικαστή της ΕΛ.ΑΣ., το τμήμα του DNA που χρησιμοποιήθηκε ως ενοχοποιητικό στοιχείο δεν ήταν αρκετό για να υπάρξει ταυτοποίηση.
Και όμως, χωρίς στοιχεία, η νέα κοπέλα, υποψήφια διδάκτωρ, καταδικάστηκε σε 13 χρόνια φυλακή.
Θα αφήσουμε τη νέα κοπέλα να καταστραφεί; Το κάθε ανθρώπινο ον είναι μοναδικό και ανεπανάληπτο.
Και όχι μόνο: είναι πρόσωπο φορέας ελπίδων και δυνατοτήτων που θα μπορούσαν να πραγματοποιηθούν.
Ποιος, ελαφρά τη καρδία και χωρίς αποδείξεις αποφασίζει για τη ζωή του μοναδικού προσώπου;
Στα χριστιανικά μας δικαστήρια κρέμεται η εικόνα του Χριστού και ενίοτε η επιγραφή «Μηδενί δίκην δικάσης πριν αμφοίν μύθον ακούσης». Λοιπόν;
Κατά την περίοδο του εμφυλίου, δεκάδες χιλιάδες σύρθηκαν στα στρατοδικεία και στα κακουργιοδικεία, δικάστηκαν, εκτελέστηκαν ή πέρασαν 5, 10, 20 χρόνια στη φυλακή.
Τότε ήταν εμφύλιος. Η ανθρωποφαγική τακτική της Δικαιοσύνης δεν δικαιολογείται, αλλά κατανοείται χωρίς να αθωώνεται.
Εγώ, νεαρός φοιτητής, κατηγορήθηκα ότι έστελνα όπλα στον Δημοκρατικό Στρατό, ότι θα παρέδιδα τη Μακεδονία στους Σέρβους και τη Θράκη στους Βουλγάρους.
Τόσο σπουδαίος ήμουν κατά το κατηγορητήριο. Ο βασιλικός επίτροπος ζήτησε την καταδίκη μου σε θάνατο, επειδή δεν αποκήρυξα το ΚΚΕ.
Συνέπειες: Εμεινα 7,5 χρόνια φυλακή και 8 έξω από το Πανεπιστήμιο και άλλα τόσα χωρίς διαβατήριο.
Ποιος θα μου δώσει τα 7,5 χαμένα χρόνια της νιότης μου, τα 15 χρόνια της χαμένης επιστημονικής μου ζωής;
Ποιος θα απολογηθεί για την οδύνη των γονιών μου και της οικογένειάς μου;
Χρησιμοποίησα την προσωπική μου περίπτωση ως τυπική, αντιπροσωπευτική των χαλκευμένων αποφάσεων της τότε Δικαιοσύνης.
Τότε ήταν εμφύλιος. Αλλά τώρα έχουμε δημοκρατία και «αριστερή» κυβέρνηση και οι ιερείς ψάλλουν: «Δικαιοσύνην μάθετε, οι ενοικούντες επὶ της γης».
Θα μείνουμε αδιάφοροι μπροστά στην καταστροφή μιας νέας γυναίκας; Και όμως, ένα κίνημα διαμαρτυρίας αναπτύσσεται ήδη, εδώ και στο εξωτερικό.
Αίτημα: Να ανασταλεί η κράτηση της Ηριάννας μέχρι την εκδίκαση στο Εφετείο. Και να ελπίσουμε ότι η «τυφλή» Δικαιοσύνη δεν είναι και αναίσθητη.
Πρόταση: Οι δικαστές που καταδικάζουν αθώους, να δικάζονται για το έγκλημά τους. Η σημερινή κυβέρνηση ας ψηφίσει σχετικό νόμο.
*Καθηγητής
efsyn
Με τον σκουπιδιάρη ή με τον Μπουτάρη; «Είναι πολλά τα λεφτά, Άρη»!
Παρατήρηση 1η: Η μεν ΝΔ είναι με χέρια και με πόδια υπέρ της απόλυσης των συμβασιούχων. «Πρέπει, όμως, να πούμε στους εργαζόμενους την αλήθεια. Δεν μπορεί να γίνει καμία μονιμοποίηση εκτός του συνταγματικού πλαισίου και των δημοσιονομικών δυνατοτήτων».Αυτή είναι η προχτεσινή δήλωση Μητσοτάκη, του νυν προέδρου της ΝΔ και πρώην υπουργού (απολύσεων) επί Σαμαρά. Θα παρατηρήσατε, βεβαίως, ότι ο… φιλαλήθης κ.Μητσοτάκης, έβαλε κι αυτός μπροστά τον σεβασμό του για το Σύνταγμα ώστε να κρύψει την βαθιά του υπόκλιση στα Μνημόνια. Ωστόσο δεν τα κατάφερε διότι εκείνο το «δημοσιονομικών δυνατοτήτων» βγάζει μάτι.
Παρατήρηση 2η: Η ΝΔ είναι με χέρια και με πόδια, πάλι, υπέρ της ιδιωτικοποίησης του τομέα αποκομιδής των απορριμμάτων. Περί αυτού δεν χρειάζεται να χαραμίζουμε σάλιο για να το αποδείξουμε. Αρκεί μια οποιαδήποτε ανακοίνωση να διαβάσει κανείς της ΝΔ υπέρ των… «συμπράξεων» Δημοσίου με ιδιωτικούς φορείς για τον τομέα της καθαριότητας.
Παρατήρηση 3η: Η διαφορά της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι η πρώτη θέλει απολύσεις και των 10.000 συμβασιούχων. Ο δεύτερος θέλει απολύσεις… μόνο 7.500 εξ αυτών. Αυτή είναι, τελικά, η πρόταση των Τσίπρα – Σκουρλέτη.
Παρατήρηση 4η: Ο ΣΥΡΙΖΑ που κάνει ό,τι ακριβώς η ΝΔ διατηρεί βέβαια για τον εαυτό του τον ρόλο του «αριστερού» της παρέας. Κι έτσι κατηγορεί τη ΝΔ ότι επιδιώκει την ιδιωτικοποίηση που εκείνος, τάχα, δεν την θέλει. Αλλά ποιος κυβερνάει αυτόν τον τόπο;
α) Αν ο Σκουρλέτης και η κυβέρνηση δεν επιθυμούν, όντως, τους ιδιώτες στην αποκομιδή των απορριμμάτων γιατί δεν κατεβάζουν (αύριο) μια ωραία τροπολογία – σαν αυτές με τις οποίες κόβουν μισθούς και συντάξεις – που θα το απαγορεύουν ρητώς; Ε;
β) Γιατί, τώρα, σήμερα, οι δήμαρχοι Ρόδου και Ωρωπού κλείνουν συμφωνίες με εργολάβους; Γιατί δεν το απαγορεύουν οι «αριστεροί» κυβερνώντες; Ε;
γ) Γιατί τώρα, επί των ημερών τους, τρέχουν αναθέσεις διαχείρισης απορριμμάτων σε εργολάβους υπό την σκέπη των Συμπράξεων Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα σε Ηπειρο (ΤΕΡΝΑ), Σέρρες (Intrakat), Δυτική Μακεδονία (Ηλέκτωρ – ΑΚΤΩΡ), Πελοπόννησος (ΤΕΡΝΑ).Γιατί δεν τις σταματούν; Ε;
Παρατήρηση 5η: Μέσα σε όλη αυτή την κοροϊδία έχουμε και τους «λαγούς». Όπως ο Μπουτάρης. Που είναι και μάγκας και λεβέντης και δεν σηκώνει και «νταηλίκια» από τους «υποκινητές» του ΠΑΜΕ. Τέτοιος «ανοιχτομάτης» ο… εκσυγχρονιστής δήμαρχος Θεσσαλονίκης. Βλέπει ακόμα «υποκινητές». Τύφλα να έχει ο μακαρίτης ο προ 40ετίας πρώην υπουργός Εργασίας, ο Λάσκαρης. Αλλά εκτός από μάγκας, ο Μπουτάρης είναι και κουβαρντάς καθώς ανακοίνωσε συμφωνία με εργολάβο ύψους 192.000 ευρώ για τρεις μέρες! Ητοι 64.000 την ημέρα! Αλλά αυτό, λέει ο Μπουτάρης, δεν είναι ιδιωτικοποίηση. Και τότε τι είναι; Τρενάκι με μπαταρίες; Αμ η δήλωσή του, πριν ακόμα ξεκινήσει η απεργία, ότι «κάποια στιγμή η καθαριότητα, όπως και πολλές άλλες υπηρεσίες, μπορούν να εξυπηρετηθούν καλύτερα από τον ιδιωτικό τομέα» (Ριζοσπάστης, 25/7/2017), τι ήταν; Παρλαπίπα μεταξύ οίνου και αχλαδίου; Είναι δυνατόν σοβαρός δήμαρχος να λέει παρλαπίπες; Κι αφού το μόνο που κινητροδοτεί τον Μπουτάρη είναι ότι θέλει καθαρή την πόλη, γιατί δεν δίνει τα μισά στους εργάτες απ’ όσα δίνει στον εργολάβο και γιατί δεν τους εξασφαλίζει το μεροκάματο όπως εξασφαλίζει στον εργολάβο το παντεσπάνι; Θα του την είχαν λαμπίκο την Θεσσαλονίκη οι εργάτες και – αν είχαν εξασφάλιση αντίστοιχη του εργολάβου – δεν θα νοιάζονταν καθόλου για μονιμότητες στο Δημόσιο. Και εν πάση περιπτώσει αν η κυβέρνηση δεν θέλει τους ιδιώτες στα σκουπίδια γιατί δεν κάνει μια τροπολογιούλα να απαγορεύσει στον Μπουτάρη να κάνει αυτό που (…δεν) κάνει;
Παρατήρηση 6η (και σημαντικότερη):Πίσω από τα σκουπίδια, τα απόβλητα, την αποκομιδή και την διαχείρισή τους παίζεται ένα τρελό παιχνίδι εκατοντάδων εκατομμυρίωνπου πολυεθνικές και εργολάβοι θέλουν να τα δουν να εισρέουν στα ταμεία τους με τον ίδιο τρόπο που αντίστοιχα ποσά θα αφαιρούνται από τις τσέπες του λαού μέσω νέων αυξήσεων σε τέλη και φόρους.
Αποκαλυπτικότατο ως προς το μέγεθος της μπίζνας είναι το αποκαλυπτικότατο ρεπορτάζ του εξαιρετικού συναδέλφου Φώτη Κοντόπουλου («Μεγάλες “μπίζνες” με τα σκουπίδια», Ριζοσπάστης, 25/6/2017), απ’ όπου προκύπτει ότι τα ποσά που διοχετεύονται μέσω ΕΕ στο ιδιωτικό κεφάλαιο που επιδιώκει να εμπλακεί στη διαχείριση των απορριμμάτων διαμορφώνονται ως εξής:
- Μέσω του ΕΣΠΑ 2014 – 2020 περί τα 102 εκ. ευρώ
- Μέσω Περιφερειακών Σχεδίων Διαχείρισης Αποβλήτων περί τα 580 εκ.ευρώ
- Μέσω της διαχείρισης «Επικίνδυνων Αποβλήτων» περί τα 45 εκ. ευρώ.
- Μέσω τουΕυρωπαικούΤαμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης περί τα 100 εκ. ευρώ.
Αυτό είναι που – πέρα από την ψηφοθηρία και την ομηρεία των εργαζομένων μέσα από το καθεστώς των συμβάσεων – κανοναρχεί τις συμπεριφορές των πολιτικών εκπροσώπων της ολιγαρχίας.
Και όχι, φυσικά, ο… σεβασμός τους προς το Σύνταγμά τους. Που το κουρελιάζουν όταν ψηφίζουν Μνημόνια. Που το κουρελιάζουν όταν δεν εφαρμόζουν τις αποφάσεις που κρίνουν αντισυνταγματικό τον ΕΝΦΙΑ ή τις μειώσεις συντάξεων. Που το κουρελιάζουν όταν θέτουν την Ελλάδα υπό το Αγγλικό Δίκαιο και υπό καθεστώς ξεπουλήματος για 99 χρόνια.
Αυτή, την εξυπηρέτηση του κεφαλαιοκρατικού κέρδους, όπως κάνουν στην Υγεία, στην Παιδεία, στην Ενέργεια, στην ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών στην Τοπική Αυτοδικοίκηση, από βρεφονηπιακούς σταθμούς μέχρι σχολεία, θέλουν να επιφέρουν και στον τομέα της καθαριότητας.
Γι’ αυτό η συμπαράσταση στον αγώνα των συμβασιούχων είναι – πολλαπλώς – υπόθεση και υποχρέωση όλων. Όλων, τουλάχιστον,εξ εκείνων πουδεν εισπράττουμε τέλη, αλλά πληρώνουμε τέλη.
26 Ιουν 2017
ΚΩΣΤΑΣ ΠΕΛΕΤΙΔΗΣ: “Αυτά έχω κάνει για την Πάτρα”
Ο Δήμαρχος Πατρέων Κώστας Πελετίδης παραχώρησε σήμερα το μεσημέρι στην αίθουσα της ΕΣΗΕΠΗΝ συνέντευξη Τύπου με θέμα τον Δημόσιο Απολογισμό της Δημοτικής Αρχής.
Ακολουθούν όλα όσα τόνισε ο Δήμαρχος:
«Σας παρουσιάζουμε σήμερα ως Δημοτική Αρχή, το δημόσιο απολογισμό της δουλειάς μας, τον οποίο το επόμενο διάστημα θα θέσουμε στην κρίση όλων των δημοτών του Δήμου Πατρέων.
Αυτή η διαδικασία δεν είναι τυπική. Η άμεση επαφή, άνθρωπο τον άνθρωπο, με ανοιχτές, ζωντανές λαϊκές συνελεύσεις σε γειτονιές, στα Δημοτικά Διαμερίσματα, στις Τοπικές Ενότητες, στο χώρο εργασίας των υπαλλήλων του Δήμου, είναι, για εμάς, η επιλεγμένη μορφή για την ενημέρωση των δημοτών, για συζήτηση, προβληματισμό. Με αυτή την διαδικασία ερχόμαστε σε επαφή με τον πατραϊκό λαό, ακούμε την γνώμη, την κριτική του για τη δράση μας.
Η Δημοτική Αρχή έχει πάρει σαφή θέση, να βγει ο λαός και οι εργαζόμενοι στο προσκήνιο και να μην επιτρέψουν να τους ρημάξουν τη ζωή και το μέλλον, η κυβέρνηση και η ΕΕ. Για αυτό και προχωρήσαμε το Νοέμβρη του 2014 σε ανάρτηση πανό στο Μέγαρο Λόγου και Τέχνης με το σύνθημα «ΞΕΣΗΚΩΘΕΙΤΕ – Συγκυβέρνηση και Κουαρτέτο διαλύουν την κοινωνική ασφάλιση, δίνουν τη λαϊκή κατοικία στους τραπεζίτες, κάνουν φορολεηλασία» !
Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων και των μικρομεσαίων ώστε να μην κατατεθεί το ασφαλιστικό έκτρωμα, τις κινητοποιήσεις της φτωχής αγροτιάς ενάντια στα μέτρα του 3ου μνημονίου και της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής , που οδηγούν στο ξεκλήρισμα και τον αφανισμό τους μικρομεσαίους αγρότες.
Έχοντας ‘’ανοιχτά τα αυτιά μας’’ στα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η λαϊκή οικογένεια, σχεδιάζουμε πρωτοβουλίες ανάδειξης και διεκδίκησης για το οξύτατο πρόβλημα της ανεργίας, που αγγίζει κάθε λαϊκή οικογένεια, ιδιαίτερα μάλιστα στην Πάτρα. Για την Δημοτική Αρχή το δικαίωμα στη δουλειά με δικαιώματα, η προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Mε γνώμονα το λαϊκό συμφέρον
Στους 16 μήνες που έχουμε την ευθύνη της διοίκησης της πόλης, ο λαός μας ήρθε αντιμέτωπος με τη συνέχιση και την ένταση της αντιλαϊκής πολιτικής της Ε.Ε., των αστικών κυβερνήσεων, του κεφαλαίου.
Το ασφυκτικό αντιδραστικό πλαίσιο (Καλλικράτης), μετατρέπει και τους Δήμους σε εχθρικούς μηχανισμούς για τα λαϊκά νοικοκυριά . Ο Δήμος είναι πλέον μια κρατική υπηρεσία. Το Δημοτικό Συμβούλιο δεν μπορεί να πάρει καμία απόφαση για πρόσληψη χωρίς την έγκριση της κυβέρνησης. Δεν μπορεί να ρυθμίσει τα οικονομικά του με δικές του αποφάσεις, πρέπει να έχει την έγκριση της κυβέρνησης. Τα οικονομικά και το προσωπικό μας είναι μειωμένα δραματικά. Το ότι κρατάμε την λειτουργία της πόλης σε καλό επίπεδο, οφείλεται σε υπεράνθρωπες προσπάθειες.
Σε αυτές τις συνθήκες , αρνητικού συσχετισμού για τα λαϊκά συμφέροντα και ανάγκες , σε εχθρικό περιβάλλον δεν σταθήκαμε με σταυρωμένα τα χέρια, πήραμε πρωτοβουλίες, αγωνιστήκαμε μαζί με το λαό.
Αρνηθήκαμε να πειθαρχήσουμε στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της Κυβέρνησης, που θα παρέδιδε τα αποθεματικά του Δήμου στους δανειστές και θα στερούσε έργα υποδομής από τον Πατραϊκό λαό. Εξαντλούμε όσα περιθώρια υπάρχουν ώστε να πάρει ανάσες η λαϊκή οικογένεια.
Κάνουμε πράξη την προεκλογική μας δέσμευση να είμαστε λαϊκή αντιπολίτευση ενάντια στην ασκούμενη αντιλαϊκή πολιτική του κεφαλαίου, της Ε.Ε. και των κομμάτων που την υπηρετούν.
Η Δημοτική αρχή, βρέθηκε σταθερά στο πλευρό συνολικά των εργαζομένων και του Δήμου μας , στήριξε την πάλη και τα δίκαια αιτήματά τους.
- Αρνηθήκαμε την παράδοση στοιχείων για επανέλεγχο των εργαζόμενων αορίστου χρόνου, αποτρέποντας τον κίνδυνο απόλυσης για 330 εργαζόμενους του δήμου μας.
- Στηρίξαμε στις κινητοποιήσεις των σχολικών καθαριστριών, για μόνιμη και σταθερή εργασία για να μπορούν να σταθούν τα σχολεία μας, τον αγώνα των εργαζομένων στα λεγόμενα ‘’κοινωφελή προγράμματα’’ και στις ΜΚΟ που υλοποιούν διάφορα προγράμματα αντιμετώπισης της φτώχειας για μόνιμη σταθερή δουλειά και πλήρη εργασιακά δικαιώματα.
- Πήραμε μέτρα προστασίας της υγιεινής και της ασφάλειας των εργαζομένων της καθαριότητας. Στηρίξαμε τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους ενάντια στην κατάργηση των Βαρέων και Ανθυγιεινών.
- Διεκδικούμε και θα παλέψουμε για προσλήψεις μόνιμου προσωπικού με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα, για την ενίσχυση όλων των υποδομών του δήμου μας, και τη βελτίωση των παροχών στους δημότες μας.
Τα παιδιά μας και οι ανάγκες τους δεν είναι κόστος
Δώσαμε ιδιαίτερο βάρος στη νέα γενιά. Για εμάς τα παιδιά μας και οι ανάγκες τους δεν είναι κόστος.
Παλεύουμε όλα τα παιδιά να είναι σε Παιδικούς Σταθμούς και να έχουν προσχολική αγωγή.
Στηρίζουμε τα νεαρά λαϊκά νοικοκυριά , αυξάνοντας την εγγραφή περισσότερων παιδιών στους Παιδικούς Σταθμούς, απαλλάσσοντας το 80%, από την καταβολή των τροφείων.
Ανακαινίσαμε το κτίριο του Βρεφοκομείου και λειτουργούμε έναν ακόμα Παιδικό Σταθμό, ενώ προχωρούμε στην κατασκευή Παιδικού Σταθμού επί της Μανιακίου, και προγραμματίζουμε για Ζαρουχλέικα, Δεμένικα, Ανθούπολη.
Λειτουργήσαμε για πρώτη φορά καλοκαιρινή παιδική κατασκήνωση σε έκταση 50 στρεμμάτων στην πλαζ, στην οποία φιλοξενήθηκαν 600 παιδιά. Πραγματοποιούνται δε εργασίες, για τη λειτουργία και δεύτερης παιδικής κατασκήνωσης, στα Ροΐτικα.
Ξεκινήσαμε πρόγραμμα κατασκευής νέων, σύγχρονων και ασφαλών παιδικών χαρών.
Δράσεις ενάντια στη φτώχια, την εξαθλίωση
Στηρίξαμε τα λαϊκά στρώματα που στενάζουν από το βάρος της αντιλαϊκής πολιτικής.
Συνεχίζουμε και διευρύνουμε τις δράσεις του Δήμου ενάντια στη φτώχια, την εξαθλίωση, την ανέχεια και την μιζέρια που αναπαράγει το βάρβαρο καπιταλιστικό σύστημα.
- Διασφαλίζοντας πρωινό σε 1.540 μαθητές των σχολείων.
- Καλύπτοντας ανάγκες φτωχών οικογενειών από την Τράπεζα Τροφίμων.
- Παρέχοντας μόνιμες δομές για τους άστεγους και χώρους για έκτακτες ανάγκες, όπως ψύχος και καύσωνα. Στο σχεδιασμό μας είναι η μετατροπή συγκεκριμένου κτιρίου της πόλης μας σε ξενώνα φιλοξενίας αστέγων ή και υπνωτηρίου.
- Συνεχίζουμε την προσφορά φαγητού κατ’ οίκον για ακόμη περισσότερους συνδημότες μας .
Αθλητισμός και Πολιτισμός
Διευκολύναμε την πρόσβαση του Πατραϊκού λαού σε υποδομές αθλητισμού και πολιτισμού, κόντρα στη λογική της εμπορευματοποίησης.
Ανοίξαμε το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και το παραδώσαμε στο λαό και τη νεολαία, συλλόγους και αθλητές του ερασιτεχνικού Αθλητισμού, βάζοντας τέλος στην εκμετάλλευσή του από τους επιχειρηματίες. Σήμερα, καλύπτει ανάγκες άθλησης για 43 συλλόγους και σωματεία.
Κάναμε προσπάθεια να ελαχιστοποιηθούν οι συνδρομές των αθλητών στα Σωματεία, που χρησιμοποιούν δημοτικές αθλητικές εγκαταστάσεις.
Στηρίζουμε με όλα τα μέσα που σήμερα διαθέτουμε τον μαζικό λαϊκό αθλητισμό.
Ενισχύουμε την πολιτιστική δημιουργία, αναβαθμίζουμε τον πολιτισμό, την λαϊκή παράδοση και την ερασιτεχνική πρωτοβουλία.
Το ΔΗΠΕΘΕ με νέο Καλλιτεχνικό Διευθυντή, δημιουργεί παραστάσεις υψηλής καλλιτεχνικής αξίας, με μεγάλη συμμετοχή του κοινού.
Το θέατρο φτάνει στις γειτονιές μας, σε όλη την έκταση του Δήμου και σε άλλους δήμους της Δυτικής Ελλάδας.
Πραγματοποιήθηκαν πολύμορφες πολιτιστικές δράσεις με δωρεάν πρόσβαση για άνεργους και φθηνό εισιτήριο για όλους, μειώθηκαν οι συνδρομές στο Δημοτικό Ωδείο.
Στον τομέα της διαχείρισης απορριμμάτων
Εκπονήσαμε συνολικό σχέδιο διαχείρισης των απορριμμάτων, με κριτήριο να μην επιβαρυνθούν ακόμα περισσότερο τα λαϊκά στρώματα.
Ακυρώσαμε οριστικά τον προηγούμενο σχεδιασμό για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων με ΣΔΙΤ, που θα επιβάρυνε το λαό με εκατοντάδες εκατομμύρια τα επόμενα 20 χρόνια.
Αποκαταστήσαμε τη λειτουργία της Ξερόλακκας με όλους τους όρους προστασίας της υγείας των κατοίκων και την πλήρη κάλυψη όλων των απορριμμάτων.
Απαιτούμε από την Κυβέρνηση τη χρηματοδότηση για την κατασκευή τοιχίου αντιστήριξης για την προστασία και την ασφάλεια των εργαζομένων και της περιοχής.
Παίρνουμε όλα τα αναγκαία μέτρα για να αποτρέψουμε να γίνει η πόλη μας σκουπιδότοπος.
Στον τομέα της ύδρευσης, πορευόμαστε με τη λογική πως,
το νερό είναι κοινωνικό αγαθό, πρέπει να παρέχεται άφθονο, φθηνό και καθαρό, γιατί αποτελεί ζωτική ανάγκη για τον άνθρωπο.
Κανένα λαϊκό σπίτι δεν πρέπει να μένει χωρίς νερό!
Σε αυτά τα πλαίσια,
Καταργήσαμε στην πράξη τις διακοπές νερού, ως μέτρο πίεσης και εκβιασμού.
Ενισχύσαμε την πολιτική διακανονισμού.
Διευρύναμε την βάση των δικαιούχων του Κοινωνικού Τιμολογίου, με αποτέλεσμα, 2.550 οικογένειες να ελαφρυνθούν κατά 500.000 ευρώ.
Από την μείωση των τιμολογίων του νερού, ελαφρύνθηκαν τα λαϊκά νοικοκυριά κατά 1.500.000 ευρώ.
Βάλαμε εμπόδια στην ιδιωτικοποίηση του Φράγματος Πείρου – Παραπείρου, που θα επιβάρυνε τα λαϊκά στρώματα και διεκδικούμε την άμεση υλοποίηση των αναγκαίων τεχνικών έργων εξασφάλισης φθηνού, καθαρού νερού, χωρίς ΣΔΙΤ, από αρμόδιο κρατικό φορέα. Με βάση αυτή τη θέση διεκδικούμε την άμεση λειτουργία του Φράγματος.
Ταυτόχρονα ξεκινούν έργα για την συντήρηση και βελτίωση των πηγών υδροδότησης της πόλης, την αντικατάσταση προβληματικών δικτύων, για την μείωση των διαρροών και των παράνομων συνδέσεων, ενώ θα ξεκινήσει η κατασκευή αγωγού όμβριων υδάτων στην οδό Γεροκωστοπούλου, για την αποφόρτιση από τα όμβρια του κέντρου της πόλης, καθώς και ανακατασκευή των φρεατίων εκτροπής στην παραλία και το κέντρο της Πάτρας και επεμβάσεις στα δίκτυα αποχέτευσης.
Η ΠΑΡΑΛΙΑΚΗ ΖΩΝΗ ΑΝΗΚΕΙ ΣΤΟ ΛΑΟ, ΕΙΝΑΙ Η ΑΝΑΣΑ ΤΟΥ
Παλεύουμε μαζί με το λαό και τις οργανώσεις του, για να παραχωρηθεί οριστικά, ολόκληρη η παραλιακή ζώνη στο δήμο και στον πατραϊκό λαό για να ικανοποιηθούν οι λαϊκές ανάγκες για ξεκούραση, περίπατο και άθληση.
Να μην ιδιωτικοποιηθεί και να φύγει από τον Ο.Λ.ΠΑ. Α.Ε. και το ΤΑΙΠΕΔ.
Ταυτόχρονα, με άμεσες ενέργειες, ολοκληρώνουμε την κατασκευή του νότιου παραλιακού πάρκου, για το οποίο θα δαπανηθούν 200.000 ευρώ.
Συνεχίζουμε με παρεμβάσεις στη λιμενική ζώνη από Γούναρη μέχρι τον Μόλο της Αγίου Νικολάου, για να μετατραπεί σε ελεύθερο χώρο για πεζούς και ποδηλάτες.
Ολοκληρώνουμε και λειτουργούμε χώρους στάθμευσης για την εξυπηρέτηση των οχημάτων, που κατευθύνονται στο κέντρο.
Διεκδικούμε την πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό για να ικανοποιηθούν οι διευρυμένες ανάγκες του λαού μας.
Για να απαλλαγεί ο λαός από την βαριά φοροληστεία. Οι ανάγκες της καθαριότητας και της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και του ηλεκτροφωτισμού, να εξασφαλιστούν από την κρατική χρηματοδότηση.
Στο πλαίσιο αυτό, υλοποιήσαμε μέτρα απαλλαγής ή μείωσης των δημοτικών τελών:
- Μειώσαμε τα ανταποδοτικά τέλη σε όλη την έκταση του πρώην Δήμου Πατρέων, σε ποσοστό 15%.
- Απαλλάξαμε πλήρως τις άπορες οικογένειες, τα άτομα με αναπηρία άνω του 67%, τις πολύτεκνες, τις τρίτεκνες και μονογονεϊκές οικογένειες.
- Μειώσαμε κατά 50% τα τέλη για τους μακροχρόνια άνεργους
- Απαλλάξαμε πλήρως τους κατοίκους των περιοχών γύρω από την Ξερόλακκα και το Βιολογικό Καθαρισμό.
- Μεταφέραμε στον υψηλότερο συντελεστή (4,5), βιομηχανίες, σούπερ μάρκετ, ιδιωτικές κλινικές, ασφαλιστικές εταιρείες, εταιρείες σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, τράπεζες, πολυκαταστήματα, οργανισμούς (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΛΤΑ), εταιρείες μεταφορών, καζίνο, και εταιρείες σκυροδέματος. Είναι πρόκλησηνα διαμαρτύρονται αυτοί που έχουν κέρδη εκατομμυρίων και φοροαπαλλαγές από την κυβέρνηση, την ίδια στιγμή που στο λαό μας έχουν φορτώσει όλα τα βάρη της κρίσης τους, και να προσφεύγουν στα δικαστήρια και στην αποκεντρωμένη διοίκηση, ζητώντας την ακύρωση της πολιτικής μας στα ανταποδοτικά τέλη.
Ολοκληρώνοντας την συνοπτική παρουσίαση του απολογισμού της δουλειάς μας, θα ήθελα να κλείσω τονίζοντας ότι η βαθειά αντιδραστική πολιτική και η δύσκολη πραγματικότητα που βιώνουν τα λαϊκά στρώματα δεν μπορεί να αποτραπεί στο σύνολο της με τις αποφάσεις των εκάστοτε δημοτικών αρχών και εν προκειμένω και του δήμου Πατρέων. Δεν μπορεί να ανατραπεί αυτή η πολιτική χωρίς την λαϊκή οργάνωση και συμμαχία για σύγκρουση και ανατροπή της συνολικής πολιτικής που ασκείται και σήμερα στον τόπο μας και έχει ως κορμό της τα συμφέροντα και τις ανάγκες του μεγάλου κεφαλαίου».
Πηγή
Ο Ηλίας Πετρόπουλος και τα κροσέ στον καθωσπρεπισμό
Από τον Anaximandros Soicher
Αν μου ζητούσαν να ονοματίσω τους δασκάλους μου, θα τους έλεγα για τον Χατζιδάκι, τον Τσιφόρο, τον Ραφαηλίδη και τον ανηλεή Ηλία Πετρόπουλο.
Εκ των τεσσάρων σπουδαίων αυτών προσωπικοτήτων, εκείνος που με τάραξε στην φάπα ήταν σίγουρα ο Πετρόπουλος. Κάθε χαστούκι που τρωγα, έφευγε και μια τσίμπλα από τα μάτια μου. Τα μούτρα μου ταλαιπωρήθηκαν αλλά ας είναι. Ο αμοραλισμός του Πετρόπουλου είχε πάνω μου αντίκτυπο ανάλογο με του Νίτσε, με βοήθησε να εξιλεωθώ από τον καθωσπρεπισμό και την ‘’κανονικότητα’’. Ίσως να μην ήμουν ποτέ παιδί του κατηχητικού, αλλά ακόμα και ξώφαλτσα να σε πάρει αυτή η λαμπρή χριστιανοκεντρική διαπαιδαγώγηση, ένα δυό κουσούρια θα στ’ αφήσει.
Ο Πετρόπουλος, διέλυσε μέσα μου κάθε ελιτισμό, μέσα απ’ τη λοξή ματιά του, αλλά και το χαοτικό γνωσιακό του υπόβαθρο, μου απέδειξε πως το κατασκεύασμα που λέγετε ‘’απλός άνθρωπος’’, δεν είναι τίποτα παραπάνω από το άλλοθι μερικών ώστε να μην λερώσουν τα παπούτσια τους.
Καθώς για να παρατηρήσεις τις κοινωνικές ομάδες πάνω στις οποίες έκανε έρευνα ο Πετρόπουλος, όχι μόνο απαιτούσε να λερώσεις τα παπούτσια σου περπατώντας σε υπόγες και κωλόμπαρα, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις έπρεπε να ρισκάρεις την σωματική σου ακεραιότητα ή ακόμα και την ελευθερία σου.
Το μπαγλάρωμα του επί χούντας για τα ‘’Ρεμπέτικα Τραγούδια’’ και τα ‘’Καλιαρντά’’ τα λέει όλα.
Ο Πετρόπουλος εκδικήθηκε τους διανοούμενους και τους πανεπιστημιακούς της εποχής του, για την παντελή έλλειψη έρευνας γύρω από κάθε ‘’μη ηθικά ή ταξικά επικυρωμένη’’ κοινωνική ομάδα. Πάντα είχα την αίσθηση ότι μεταξύ του Ρίτσου και του Πετρόπουλου υπήρχε μια βαθιά συγγένεια, μιας και θα μπορούσαμε να πούμε, ότι οι δυο τους είναι οι υμνητές όλων αυτών, που κατά την επίσημη ιστορία, δεν τους άξιζαν ύμνοι.
Πριν αρχίσει λοιπόν το ξεστράβωμα, πίστευα πως η λαογραφία είναι μια επιστήμη για τύπους που έχουνε βίτσια με τις φουστανέλες και τις στρατιωτικές στολές.
Μετά την γνωριμιά μου με το έργο του Ηλία Πετρόπουλου με πήρε και με σήκωσε ο διάολος με τρόπο απολαυστικό. Κατάλαβα ότι η λαογραφία είναι για την ιστορία, ότι η χημεία για την φυσική. ‘Έσκυψα λοιπόν πάνω από το μικροσκόπιο.
Ένα παράλληλο σύμπαν ξετυλίχτηκε μπροστά μου, με μία βιοποικιλότητα πρωτόγνωρη.Κλέφτες, πουτάνες, πούστηδες, ρεμπέτες, κουτσαβάκηδες, φυλακόβιοι. Κάθε φάρα με τα ήθη και τα έθιμα της.
Η παγκόσμιας κλάσης έρευνα του Πετρόπουλου, μας αποδεικνύει ότι απλοϊκό είναι μόνο αυτό που φοβάσαι να βάλεις στο μικροσκόπιο.
Το στοιχείο της έκπληξης είναι ίσως και το πιο σπουδαίο χαρακτηριστικό του συγγραφέα. Η παράθεση εκκωφαντικών πληροφοριών την κατάλληλη στιγμή δίνει ένα τρομερό σασπένς στο έργο του, μιας και δεν ξέρεις στην επόμενη σειρά πού θα σκοντάψεις.
Αμέριμνος κάθεσαι και διαβάζεις μια έρευνα του, την ‘’Φουστανέλα’’ π.χ και εκεί που περιμένειςαναλύσεις για υφάσματα και 1821, σου έρχεται το κουτουλίδι στα μούτρα και μαζεύεις τα μυαλά σου από το πάτωμα.
‘’…ο Μουσολίνι δεν ήτο ο τυχαίος πολιτικάντης- ήξερε ξένες γλώσσες, υπήρξε διευθυντής μεγάλης σοσιαλιστικής εφημερίδας, μετέφρασε Κροπότκιν…’’(Ηλίας Πετρόπουλος, Η Φουστανέλα, Εκδόσεις Νεφέλη, σελ. 64)
Άρπα το, ο Ντούτσε είχε μεταφράσει Κροπότκιν, μα τι σπουδαία πληροφορία!
Την ξαναπάτησα με τα ‘’Καλιαρντά’’, ο συγγραφέας το προσδιορίζει ως ‘’ το γλωσσικόν ιδίωμα των κυναίδων’’. Εγώ με το λειψό μου το μυαλό περίμενα να διαβάσω κάτι σαν τα ‘’Κορακίστικα’’ που μιλούσαμε πιτσιρικάδες. Πόσο λάθος ήσουν για άλλη μια φορά μικρέ μου Αναξίμανδρε… Το μεγαλείο του εν λόγο έργου αποτυπώνετε στο παρακάτω λήμμα.
‘’βλαχοχίλαρι, ο ∙ ρουμελιώτης ∙ άκλιτο, σύνθετο από το βλαχο και το όνομα του γνωστού κατακτητού του Έβερεστ Hillary…’’ (Ηλίας Πετρόπουλος, Καλιαρντά, Νεφέλη, σελ.34)
Θα ήταν έγκλημα βέβαια να μην αναφερθώ και στο παρακάτω…
Κουμουνίς- τουρλού, τό∙ρούσικησαλάτα∙ από το γαλλικό communiste+ τουρλού (βλ. λήμμα)∙ συνώνυμο το φλόκια- ρομανόφ.(Ηλίας Πετρόπουλος, Καλιαρντά, Νεφέλη, σελ.70)
Αλήθεια τι να πρωτοαναφέρεις; Το ‘’Εγχειρίδιο του Καλού Κλέφτη’’, το ‘’Άγιο Χασισάκι’’, ‘’Το μπουρδέλο’’, το ‘’Υπόκοσμος και Καραγκιόζης’’;
Τα άρθρα για προσωπικότητες σαν τον Ηλία Πετρόπουλο είναι εξ ορισμού ελλιπή. Ο Πετρόπουλος πολεμήθηκε όσο λίγοι, από το επίσημο κράτος, τη δικαιοσύνη, το παπαδαριό, τους πανεπιστημιακούς, αλλά την ζημιά του την έκανε.
Στο οπισθόφυλλο του κλασσικού πλέον βιβλίου με τίτλο τα ‘’Ρεμπέτικα Τραγούδια’’ από εκδόσεις Κέδρος, ο Ηλίας Κουτσούκος, λακωνικά και εύστοχα γράφει τα παρακάτω…
‘’Ο Πετρόπουλος δείχνει το φεγγάρι και μερικοί ψάχνουν το δάχτυλο του αν έχει καθαρό νύχι.’’
Όντως, μιλούν τα έργα…
Στην προτροπή προς τους υπουργούς του να αρχίσουν να μιλούν με έργα και όχι με λόγια, προχώρησε κατά τη διάρκεια του τελευταίου υπουργικού συμβουλίου ο κ.Τσίπρας.
Μόνο που – νομίζουμε – ο κ.Τσίπρας υποτιμά την ήδη καταγεγραμμένη δυνατότητα των ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ να επικοινωνούν με την κοινωνία μέσω των έργων τους.
Θυμίζουμε:
- Μείωση του αφορολόγητου ώστε να πληρώνουν πλέον φόρο ακόμα και οι εργαζόμενοι των 400 ευρώ.
- Κόφτες.
- Περικοπές δυο ακόμα συντάξεων από τους συνταξιούχους που ήρθαν να προστεθούν στις τόσες προηγούμενες.
- Μνημόνια που άλλοτε ψηφίζονται ως «προγράμματα σωτηρίας» κι άλλοτε με την μορφή της… τροπολογίας σε νομοσχέδια για την αλιεία!
- Βάρη ύψους 8 δισ. ευρώ στους γέροντες μόνο από την κατάργηση του ΕΚΑΣ.
- Ματωμένα πλεονάσματα 3,5% για 5 χρόνια και 2% κατά μέσο όρο μέχρι το 2060!
- Ξεπούλημα από λιμάνια και αεροδρόμια μέχρι ΑΔΜΗΕ και Εθνική Ασφαλιστική.
- Ανακήρυξη του ΝΑΤΟ σε λατρεμένο «σύμμαχο» και «ναυαγοσώστη» στο Αιγαίο.
- Αναπαλαίωση των ηθών του παλιού δικομματισμού μέσω της «twitter-οποίησης» της πολιτικής ζωής.
- Επικοινωνιακά πανηγύρια για ανύπαρκτους «θριάμβους» μετά από «ηρωικές διαπραγματεύσεις».
Κακώς, επομένως, φοβάται ο κ.Τσίπρας πως δεν μιλούν τα έργα της κυβέρνησής του.
Μιλούν.
Ήδη.
Και σίγουρα δεν υπάρχει μεγαλύτερη απόδειξη για την ευγλωττία των κυβερνητικών έργων από το γεγονός ότι μια ολόκληρη κοινωνία… «παραμιλάει».
Δυο τόνοι διαπλοκής στα αμπάρια του Noor1
«Τα βάζω με όλους και με όλα. Ηδη κινδυνεύω, θέλετε να πω ονόματα για να κινδυνεύσω περισσότερο. Δεν μπορώ να πω ονόματα εδώ, τα έχω πει εκεί που πρέπει. Επρεπε, για να πιστέψουν οι άνθρωποι που ήταν από πίσω ότι δεν θα μιλήσω. Δεν είμαι αθώος, αλλά ούτε και ο εγκέφαλος» («Εφ.Συν.», 18/1/2015, απολογία Γιαννουσάκη).
Το κλασικό νομικό αξίωμα «ένοχος ένοχον ου ποιεί» παραβιάζει για δεύτερη φορά ο ισοβίτης Μάκης Γιαννουσάκης στην υπόθεση του πλοίου με τους δύο τόνους ηρωίνης. Ομως το αξίωμα αυτό έχει ήδη ανατραπεί από τη σύγχρονη έννομη τάξη που καταφεύγει στο καθεστώς προστατευόμενων μαρτύρων παρέχοντας ελαφρυντικά αλλά ακόμα και ασυλία στις βαριές περιπτώσεις εγκληματικών οργανώσεων.
Ο Μ. Γιαννουσάκης τη μια φορά επιχειρεί με καταθέσεις και συνεντεύξεις να βάλει στο κάδρο ενοχής και τον εφοπλιστή Μαρινάκη μαζί με τον στενό συνεργάτη του, Αιμ. Κοτσώνη, και την άλλη επιμένει για την αθωότητά τους αφήνοντας υπονοούμενα για τον υπουργό Αμυνας, το στέλεχος του Λιμενικού και την αρμόδια εισαγγελέα.
Ολοφάνερη η αγωνία του να εξασφαλίσει έστω και κατόπιν εορτής το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, κάτι που δεν πέτυχε πριν από τη δίκη και τη βαριά καταδίκη του.
Είναι δεδομένο ότι ο Μ. Γιαννουσάκης «γνωρίζει πολλά», αλλά για όσους παρακολουθήσαμε από κοντά την υπόθεση και τη δίκη, η αλήθεια δεν έχει ακόμα αναδειχτεί σε κάθε πτυχή της. Ομως αυτό που συμβαίνει σήμερα δεν αφορά την ουσία της υπόθεσης και τα αναπάντητα ερωτήματα, αλλά μια ενδεχόμενη λανθασμένη συμπεριφορά ενός κυβερνητικού στελέχους.
Με άλλα λόγια, σύσσωμος ο Τύπος και η αντιπολίτευση επιχειρούν να μετατοπίσουν την προσοχή από τη σοβαρότερη ίσως υπόθεση οργανωμένου εγκλήματος στην Ελλάδα με όρους μικροκομματικού συμφέροντος και προστασίας της νέας διαπλοκής.
Η βρόμικη και εγκληματική υπόθεση της διακίνησης ηρωίνης κατάφερε έναν χρόνο μετά τη λήξη της «σιωπηλής» δίκης να προκαλέσει το ενδιαφέρον πολιτικών, επιχειρηματιών, δημοσιογράφων.
Τα ΜΜΕ που δεν είχαν ασχοληθεί ή είχαν πλήρως αποσιωπήσει την υπόθεση και τις καταθέσεις του Μ. Γιαννουσάκη σήμερα συναγωνίζονται σε πληροφορίες και επικριτικές δηλώσεις που αφορούν κυβερνητικούς και δικαστικούς παράγοντες και όχι φυσικά τα σκοτεινά σημεία για την προμήθεια, αγορά, μεταφορά και πώληση της ηρωίνης.
Ο φόβος και οι καταθέσεις
Ο συμπρωταγωνιστής και βασικός γνώστης της επιχείρησης «Noor One» έχει καταφέρει κυριολεκτικά να δημιουργήσει δύο αντίπαλα «στρατόπεδα» που αποδεικνύουν τελικά τη σαθρή βάση πάνω στην οποία ακουμπάει ένα ολόκληρο σύστημα.Οι Εισαγγελικές και Δικαστικές Ενώσεις, που έσπευσαν δικαίως πριν από έναν χρόνο να προστατέψουν τον ανώτατο δικαστικό του ΣτΕ, σήμερα εμφανίζονται αδιάφορες μπροστά στον κατευθυνόμενο διασυρμό της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πειραιά, Ε. Τζίβα, η οποία έχει αναλάβει την περαιτέρω διερεύνηση της υπόθεσης.
Ο προανακριτικός υπάλληλος Χριστοφορίδης, μέλος της ικανής ομάδας των λιμενικών που βρήκαν την ηρωίνη και προσπάθησαν να εξαρθρώσουν την εγκληματική οργάνωση, εμφανίζεται σήμερα κυριολεκτικά «κρεμασμένος στα μανταλάκια» μέσα από σκόρπιες ηχογραφήσεις, ενώ φέρεται να παρακολουθείται και μάλιστα στενά από δημοσιογραφικά (;) παράκεντρα.
Η «Εφ.Συν.» παρακολούθησε την υπόθεση από την πρώτη στιγμή των συλλήψεων το 2014 και των κατασχέσεων του θανατηφόρου φορτίου μέχρι και σήμερα που η πολιτική ζωή αφέθηκε στους συνεχιζόμενους αντιφατικούς ισχυρισμούς του Μ. Γιαννουσάκη. Κι όμως η τελευταία συνομιλία του ισοβίτη με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο, που ελάχιστα είδε το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνει πλήρως τόσο τις αρχικές όσο και τις μετέπειτα συμπληρωματικές ένορκες καταθέσεις του Γιαννουσάκη πριν από την έναρξη της δίκης.
«Ανάφερα στην υπηρεσία σας και στην ανακρίτρια στοιχεία και αποδείξεις που με συνδυασμένη έρευνα… φτάσατε σε ένα από τα σοβαρότερα αρχηγικά στελέχη διακίνησης της συγκεκριμένης ποσότητας ηρωίνης, δηλαδή τον Αιμ. Κοτσώνη… ο Μαρινάκης γνώριζε από την πρώτη στιγμή τη μετοχική εμπλοκή του Αιμ. Κοτσώνη στο Noor One… ο Κοτσώνης μου απάντησε ότι δεν δηλώνει τα χρήματα που έβαζε στην Ελλάδα από λαθρεμπόριο καυσίμων γιατί ο πρόεδρος τα θέλει μαύρα…» (αποσπάσματα από την ένορκη κατάθεση).
Ο ίδιος επαναλαμβάνει στη συνομιλία του με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ότι όταν έδινε τις πρώτες καταθέσεις για το «Noor One» και περιέγραφε αρχικά το κύκλωμα του πετρελαίου, συμπτωματικά έπιασαν τον στενό συνεργάτη της εταιρείας του Μαρινάκη στο αεροδρόμιο με τα μαύρα και του δέσμευσαν 622.000 ευρώ, κάτι που όπως λέει ο Γιαννουσάκης επιβεβαίωνε ότι τα είχε πει σωστά.
Πράγματι το ποσό «αγνώστου προελεύσεως με ενδείξεις νομιμοποίησης χρημάτων από παράνομες δραστηριότητες» κατασχέθηκε, ενώ συγχαρητήριο δελτίο Τύπου προς τους υπαλλήλους του «Ελ. Βενιζέλος» εξέδωσε τότε η Ομοσπονδία Τελωνειακών. Στη συνέχεια και ο Αιμ. Κοτσώνης συνελήφθη κατηγορούμενος για διεύθυνση και συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση.
Είναι ωστόσο δύσκολο να ισχυριστεί κάποιος ότι και τότε ο Πάνος Καμμένος του τηλεφωνούσε ή ότι κάποιος λιμενικός τον πίεζε να «δώσει» τον εφοπλιστή Μαρινάκη για το χατίρι του ΣΥΡΙΖΑ!
Ο Μάκης Γιαννουσάκης ζήτησε εξ αρχής να θεωρηθεί προστατευόμενος μάρτυρας κι όταν αυτό δεν έγινε, αναγκάστηκε, όπως τονίζει στη συνομιλία του με τον Τριανταφυλλόπουλο, λόγω και των απειλών που δεχόταν για τη ζωή του, να αλλάξει μέσα στο δικαστήριο τις αρχικές του καταθέσεις και να φωνάξει ότι ο Αιμ. Κοτσώνης ήταν αθώος.
Στη δίκη, ανατρέποντας τις καταθέσεις του, ο Γιαννουσάκης έριξε όλο το βάρος της ενοχής σχεδόν αποκλειστικά στον κατηγορούμενο Γ. Μπουρδούβαλη (ποινή ισόβια) και σε ασύλληπτους αλλοδαπούς. Οι αντιφατικές καταθέσεις του δεν έπεισαν το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων και πολύ περισσότερο την εισαγγελέα Μαρία Τρουπή.
Το νέο σίριαλ των «αποκαλύψεων»
Στα τέλη του 2016 μια ανώνυμη καταγγελία για το «ατιμώρητο έγκλημα» φτάνει (και) στον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο. Ο Τριανταφυλλόπουλος ζητάει από τον ισοβίτη να του μιλήσει και εκείνος αποδέχεται. Στη συνομιλία κατονομάζει (ξανά) τον Βαγγέλη Μαρινάκη και τον Αιμ. Κοτσώνη ως άμεσα εμπλεκόμενους στην υπόθεση της ηρωίνης.Παράλληλα ζητάει να καθυστερήσει η δημοσίευση της συνέντευξης μέχρι ο ίδιος να διασφαλίσει τελικά το καθεστώς του προστατευόμενου μάρτυρα, αλλά και την προστασία της οικογένειάς του εκτός φυλακών και μάλιστα στο εξωτερικό. Δηλώνει στον συνομιλητή του ότι αμέσως μετά θα καταθέσει ενόρκως, αλλά δηλώνει (ξανά) καθαρά ότι αν δεν γίνει με τον τρόπο που θέλει η διαδικασία, τότε θα ανακαλέσει τα όσα λέει.
Ο δημοσιογράφος ενημερώνει για το αίτημα και την πρόθεση του μάρτυρα να καταθέσει τον υπουργό Αμυνας Π. Καμμένο (που φέρεται να είχε επίσης λάβει την ανώνυμη επιστολή) και τον υπουργό Δικαιοσύνης, ο οποίος με τη σειρά του ενημερώνει την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πειραιά. Η ίδια μεταβαίνει στον Κορυδαλλό προκειμένου να πάρει κατάθεση από τον κρατούμενο. Ομως ήδη ο κρατούμενος, επικαλούμενος απειλές για τη ζωή του, είχε μεταφερθεί στις φυλακές Αυλώνα.
Η εισαγγελέας πηγαίνει στις φυλακές, και παραλαμβάνει αριθμούς λογαριασμών και «ένα πολύ κρίσιμο στοιχείο» που της προσκομίζει, ο Γιαννουσάκης, ο οποίος αρνείται χωρίς ανταλλάγματα να προχωρήσει (ξανά) σε ένορκη κατάθεση σε αρμόδιο εισαγγελέα. Η εισαγγελέας ενημερώνει τον υπουργό Δικαιοσύνης ενώ ξεκινάει αμέσως έρευνα ζητώντας δικαστική συνδρομή, καθώς κάποιοι λογαριασμοί και συναλλαγές με εμβάσματα έγιναν στο Ντουμπάι και στην Ευρώπη.
Στο μεσοδιάστημα κι ενώ όλα γίνονται αθόρυβα, δημοσιεύεται στο Zougla.gr (τέλη Μαΐου) το πρώτο μέρος της συνομιλίας Γιαννουσάκη-Τριανταφυλλόπουλου, ενώ δύο ημέρες νωρίτερα, με συνέντευξη στην εφημερίδα «Real», ο κρατούμενος ανασκευάζει (ξανά) ισχυριζόμενος ότι πιέστηκε για να ενοχοποιήσει τον Β. Μαρινάκη.
Στη συνέχεια ο κρατούμενος για άγνωστους λόγους μεταφέρεται στις φυλακές Χαλκίδας, ενώ δημοσιεύεται και το δεύτερο κομμάτι της συνέντευξης.
Ο Τριανταφυλλόπουλος δέχεται εξώδικο από τον Βαγγέλη Μαρινάκη με το αίτημα να κατέβει η «συκοφαντική» συνομιλία από το διαδίκτυο, επισημαίνοντας ότι η συνομιλία αναρτήθηκε σκοπίμως την ημέρα που ο εφοπλιστής επρόκειτο να αγοράσει τον ΔΟΛ. Ο δημοσιογράφος δημοσιεύει στη συνέχεια όλα τα επίμαχα έγγραφα των δύο πλευρών χωρίς να κατεβάζει τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη.
Στο μεταξύ ξεκινούν με εισαγγελική εντολή οι έλεγχοι οικονομικών υπηρεσιών σε εταιρείες του Β. Μαρινάκη για τα επίμαχα εμβάσματα. Ταυτόχρονα ξεσπάει συντονισμένα σε πολλά ΜΜΕ ο θόρυβος αποκλειστικά και μόνο για το μεμπτό τηλεφώνημα του Πάνου Καμμένου προς τον ισοβίτη. Κανείς δεν αντιδράει ωστόσο για τα όσα ανατριχιαστικά αναφέρει ο ισοβίτης στη συνομιλία του σχετικά με όλο το κύκλωμα και τους λόγους για τους οποίους άλλαξε τις αρχικές καταθέσεις του.
Η συντονισμένη αντίδραση για το τηλεφώνημα με ταυτόχρονη αποσιώπηση της συνομιλίας συσπειρώνει όχι μόνο τα ΜΜΕ που πρόσκεινται στον μεγαλοεφοπλιστή αλλά ακόμα και τα μέσα του ομίλου Αλαφούζου, που πρώτος είχε σηκώσει τη σημαία στην υπόθεση του «Noor One». Στο μεταξύ έχει ήδη απορριφθεί το αίτημα αναστολή ποινής του Γιαννουσάκη.
Ακολουθεί η τμηματική δημοσίευση διαλόγων του ισοβίτη με τον λιμενικό που βρέθηκε… τυχαία στο διαδίκτυο από το περιοδικό «Unfollow». Ηδη βέβαια οι εκρηκτικές σχέσεις του Πάνου Καμμένου με τον εκδότη των «Παραπολιτικών», Γ. Κουρτάκη, ήταν γνωστές και φαίνεται ότι κάπως έτσι άναψε ξανά το φιτίλι, με τα «Παραπολιτικά» να πρωτοπορούν σήμερα στη «μάχη» εναντίον του υπουργού Εθνικής Αμυνας. Η υπόθεση της ηρωίνης μπήκε και πάλι στο περιθώριο!
Γιαννουσάκης κατά Μαρινάκη
Στις δύο εικοσάλεπτες συνομιλίες με τον Μάκη Τριανταφυλλόπουλο ο «μάρτυρας» επαναλαμβάνει ότι όσα κι αν λέει (και τα οποία συμπίπτουν με τις αρχικές ένορκες καταθέσεις του) θα τα αρνηθεί αν δεν διασφαλιστεί η έξοδός του υπό προστασία από τη φυλακή. Περιγράφει το πώς έκανε ακριβώς το ίδιο όταν διαπίστωσε ότι δεν «προστατεύεται» και μέσα στη δικαστική αίθουσα αθώωσε τον Αιμ. Κοτσώνη. Μάλιστα δηλώνει ότι χαίρεται που ενώ ο ίδιος τον αθώωσε, εν τούτοις, έστω και ελαφρύτερα, το δικαστήριο τον έκρινε ένοχο γιατί διαφορετικά θα το είχε βάρος!Οι αναφορές για τον μεγαλοεφοπλιστή και τον στενό του συνεργάτη, Αιμ. Κοτσώνη, για το σύνολο των ποσοτήτων ηρωίνης που λέει ότι αφορούσε και άλλα επιπλέον 900 κιλά που δόθηκαν ως πληρωμή σε άλλο κύκλωμα, η σαφήνεια των διατυπώσεων περί εμπλοκής Κοτσώνη-Μαρινάκη, ο ισχυρισμός για εντάλματα που σκόπιμα δεν εκδίδονται για Τούρκους-μέλη της οργάνωσης, που αφήνει να εννοηθεί ότι ένας από αυτούς, ο Α., σχετίζεται με τον εφοπλιστή, και τέλος, η επιβεβαίωση της παράδοσης λογαριασμών, με εμβάσματα προς τον ίδιο, στα χέρια της εισαγγελέως και του λιμενικού αφήνουν κυριολεκτικά άφωνο όποιον ακούσει τη συγκεκριμένη συνομιλία.
Ακόμα και ένα μόνο μέρος των ισχυρισμών αν ισχύει, όχι μία εισαγγελέας αλλά ολόκληρος ο Αρειος Πάγος έπρεπε να μεταβεί στις φυλακές Αυλώνα. Εκδηλος είναι σε όλη τη συνομιλία (κυρίως στο δεύτερο μέρος) ο τρόμος του κρατούμενου για τις συνέπειες όσων λέει.
Σε ανάρτησή του ο Μάκης Τριανταφυλλόπουλος αναφέρει: «Εγώ, ως όφειλα, ενημέρωσα τον κ. Μαρινάκη για τα καταγγελθέντα και προφανώς ενημερώθηκε και ο Γιαννουσάκης με τη σειρά του. Ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης επιβεβαίωσε τα εμβάσματα προς την εταιρεία του Γιαννουσάκη, διαβεβαιώνοντάς με ότι εστάλησαν για εφοδιασμό συγκεκριμένων πλοίων με καύσιμα κι εγώ δεσμεύτηκα να τα παραδώσω στη Δικαιοσύνη, κάτι που έπραξα. Από δω και πέρα οι δικαστικές αρχές έχουν τον λόγο».
Μέχρι και το τέλος της δίκης η πλήρης αδιαφορία χαρακτήριζε τα περισσότερα ΜΜΕ, ενώ κάλυψη της δίκης, με πολλές επιβαρυντικές αποστροφές για τους κατηγορούμενους, αλλά και πολλές αιχμές για τον μεγαλοεφοπλιστή, δημοσίευαν η «Δημοκρατία» και η «Espresso» του εκδότη Φιλιππάκη, η «Καθημερινή» και το «Εθνος». Στο «Βήμα» υπήρχαν συχνά αστυνομικά μόνο ρεπορτάζ για τους αλλοδαπούς εγκεφάλους και τους αιφνίδιους θανάτους. Στην τηλεόραση, η εκπομπή του Κ. Θωμαΐδη στον ΣΚΑΪ.
Γιαννουσάκης υπέρ Μαρινάκη
Την αλλαγή της στάσης του Γιαννουσάκη στις αρχές Ιουνίου 2017 και τη νέα αφήγηση επιλέγουν να προβάλλουν σήμερα η εφημερίδα και το ραδιόφωνο «Παραπολιτικά», ο ΔΟΛ (ΔΟΜ), το αυτοπροσδιοριζόμενο ως αριστερό περιοδικό «Unfollow» και ειδικά ο δημοσιογράφος Λευτέρης Χαραλαμπόπουλος (διευθυντής του περιοδικού «Report» του ομίλου Παραπολιτικών), η εφημερίδα «Καρφί» (είχε τίτλο «Ειδικό δικαστήριο για τον Πάνο Καμμένο») και η εφημερίδα «Real».Τι λέει όμως τώρα ο ίδιος ο Γιαννουσάκης, ο κρατούμενος που κατά τη διάρκεια της δίκης φρόντισε να έχει σχεδόν όλα τα κινητά τηλέφωνα των δημοσιογράφων που κάλυπταν τη δίκη (είτε… εκ του μακρόθεν, είτε με… κοριούς, είτε με το σημειωματάριό τους στη δικαστική αίθουσα);
Στην εφημερίδα «Real» («Ποιοι με εκβιάζουν για να μπλέξω τον Μαρινάκη»), αναφέρει: «100 φορές τη μέρα να με σφάζουν, δεν πρόκειται να βάλω έναν αθώο άνθρωπο στη φυλακή». Καταγγέλλει πιέσεις από πολιτικά πρόσωπα, παρεμβάσεις από δικαστικούς λειτουργούς, ενώ θεωρεί πως η άρνησή του να καταθέσει κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη του κόστισε δύο επιθέσεις εναντίον του μέσα στη φυλακή, εκ των οποίων η μία πολύ σοβαρή με μαχαίρι, θεωρώντας υπεύθυνους τους Τούρκους καταδικασθέντες.
«Στην αρχή με είχαν πείσει ότι ένοχος ήταν ο Κοτσώνης. Οπότε λειτουργούσα στο ότι βοηθάω τη Δικαιοσύνη και με αυτόν τον τρόπο απελευθερώθηκε η Σταματιάδη, μια αθώα γυναίκα (σ.σ. πρώην γυναίκα του)». Ο Γιαννουσάκης δεν διευκρινίζει ποιοι και γιατί τον πίεζαν τότε.
Παράλληλα, στο ερώτημα γιατί προβαίνει τώρα σε αυτές τις αποκαλύψεις απαντά: «Ετοιμάζουν ψευδομάρτυρες με απόλυτα σημαδεμένη τράπουλα για να κάνουν κατηγορούμενο τον κ. Μαρινάκη. Κατά μία έννοια με θεωρώ υπεύθυνο γι’ αυτό…». Στο περιοδικό «Unfollow» ο Γιαννουσάκης διαψεύδει όσα ακούγονται στη συνομιλία του με τον Τριανταφυλλόπουλο.
Η πρώτη δημοσίευση του περιοδικού, στην ηλεκτρονική μόνο έκδοση, σε θέμα που υπογράφει ο Λ. Χαραλαμπόπουλος, έχει τίτλο «Καταγγελίες για εμπλοκή Καμμένου – Κοντονή σε σκευωρία για Noor 1 και Μαρινάκη». Στο δημοσίευμα γίνεται λόγος για στοιχεία που «καταδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη απόπειρα να εξυφανθεί δικαστική σκευωρία (!), με στόχο να ενοχοποιηθεί ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης για την υπόθεση Noor-1».
Ντοκουμέντο της δημοσιογραφικής έρευνας ήταν κάποιες ηχογραφημένες συνομιλίες οι οποίες αναρτήθηκαν από άγνωστο χρήστη στο διαδίκτυο. Σε αυτές ο φερόμενος ως Παναγιώτης Χριστοφορίδης, λιμενικός στο Τμήμα Ασφαλείας Λιμενικού Πειραιά, λέει στον φερόμενο ως Μάκη Γιαννουσάκη «να κάνει μια κατάθεση, με την οποία να εμπλέκει τον Βαγγέλη Μαρινάκη στις μεταφορές χρημάτων που σχετίζονται με την υπόθεση Noor-1».
Το δημοσίευμα του περιοδικού αναφέρει «ότι η προσπάθεια να κατασκευαστεί μια κατηγορία κατά του Βαγγέλη Μαρινάκη σχετίζεται και με μια συνολικότερη πολιτική επιδίωξη να χτυπηθεί μέσω αυτού η οικογένεια Μητσοτάκη, στη βάση των ιστορικών δεσμών με την οικογένεια Μαρινάκη».
Στις 21 Ιουνίου δημοσιεύεται στο «Unfollow» ηχογραφημένη συνομιλία του δημοσιογράφου Χαραλαμπόπουλου με τον ισοβίτη. Την ίδια ώρα στην κεντρική πολιτική σκηνή, αξιωματική αντιπολίτευση και φιλικά στη Ν.Δ. μέσα ενημέρωσης φαίνεται ότι επιλέγουν να πιστέψουν μόνο τον ισοβίτη μάρτυρα Γιαννουσάκη και όχι για παράδειγμα τον προφυλακισμένο για το «Ντυνάν», Α. Μαρτίνη.
Η όλη συνομιλία γυρνάει γύρω από το θέμα της επικοινωνίας του Γιαννουσάκη με τον Πάνο Καμμένο και την εισαγγελέα Τζίβα (πάνω από 30 ερωτήσεις).
ΔΗΜ.: Την επόμενη μέρα που σας πήρε ο Καμμένος τηλέφωνο, στις 18 Ιανουαρίου, το πρωί, τι σας είπε;
Μ.Γ.: Νομίζω εγώ τον πήρα. Αυτός με πήρε; Δεν το θυμάμαι. Ο,τι έχω δώσει, τις κλήσεις.
ΔΗΜ.: Μιλήσατε την επόμενη μέρα με τον κ. Καμμένο;
Μ.Γ.: Τώρα αν είναι επόμενη, μεθεπόμενη, δεν θυμάμαι. Σίγουρα μίλησα μια φορά ακόμα.
ΔΗΜ.: Η επόμενη φορά που μιλήσατε, που ακολουθεί τη 17η Ιανουαρίου, τι είπατε;
Μ.Γ.: Μου είπε «προχώρα, μη σταματάς» και τα ίδια, ό,τι μου ‘χε πει και στις 17. Και για τον Χριστοφορίδη, «να τον εμπιστεύεσαι».
Ο Γιαννουσάκης δίνει τώρα μια νέα εξήγηση κατονομάζοντας τον λιμενικό Ι. Χριστοφορίδη ως το άτομο εκείνο που του υπαγόρευε τι να λέει στην πρώτη δίκη, που του υπαγόρευε τι να λέει στον Τριανταφυλλόπουλο και τώρα τον πιέζει για το τι θα πει στο Εφετείο. Στη συνέντευξή του στη «Real», λίγες μόλις μέρες πριν, έλεγε ότι «τον είχαν πείσει πως ήταν ένοχος ο Κοτσώνης».
Αν όμως κάποιος θέλει να σοβαρευτεί, θα πρέπει να κατανοήσει ότι η αρχική κατάθεση του μάρτυρα ενώπιον των δύο λιμενικών που εκτελούσαν χρέη ανακριτικών υπάλληλων (Ι. Χριστοφορίδη και Ι.Σ.) δόθηκε το 2014 κι εκεί ο Γιαννουσάκης αναφέρει τα ίδια ονόματα, τις ίδιες παράνομες μεθόδους απόκτησης εύκολου κέρδους, τους ίδιους εμπλεκόμενους στο «Noor One».
Οσο για την εκδοχή της «πίεσης» για να «δώσει» τον Αιμ. Κοτσώνη, είναι κάπως δύσκολο να πειστεί οποιοσδήποτε ότι όλη η ομάδα του Λιμενικού είχε… προηγούμενα με τον συγκεκριμένο άνθρωπο. Τέλος, ισχυρίζεται ότι ο Τριανταφυλλόπουλος έκανε συρραφή στο ηχητικό, που είχε μεγαλύτερη διάρκεια. Ο δημοσιογράφος του «Unfollow» απαντά ότι θα βρει αυτός το ηχητικό(!).
Η Δικαιοσύνη μπροστά σε 2 τόνους ηρωίνης
Στην υπόθεση του «Noor One», μια πρόεδρος αρνήθηκε να προεδρεύσει λόγω ασθένειας (μυϊκό πρόβλημα), ένας από τους εφέτες έγινε στόχος εκρηκτικού μηχανισμού, ένας εισαγγελέας ελέγχεται για συνομιλίες του με κρατούμενο της υπόθεσης.Παράλληλα, για δικαστικές μεθοδεύσεις σε βάρος του μιλούσε ο ίδιος ο Β. Μαρινάκης, αναφέροντας ότι ο εισαγγελέας Σ. Δασκαλόπουλος, που τον είχε παραπέμψει, «πάντα ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία και υπάκουε τυφλά στις εντολές του Ισ. Ντογιάκου, ο οποίος εκτελούσε συμβόλαιο σε βάρος μου». Στην ίδια γραμμή συμπλέει και η Χρυσή Αυγή, καθώς ο Ντογιάκος είναι ο εισαγγελικός λειτουργός που παραπέμπει την εγκληματική οργάνωση.
Συμπτωματικά και πάλι, ο πρώην στενός συνεργάτης του Μαρινάκη, Αιμ. Κοτσώνης, είχε τους ίδιους δικηγόρους υπεράσπισης με τον φίρερ Μιχαλολιάκο. Εξάλλου, πρόσφατη είναι η παρέμβαση του χρυσαυγίτη Λαγού στη Βουλή, η οποία ήταν η πρώτη καταγγελία για τις «πιέσεις» που ασκούνται στον Μάκη Γιαννουσάκη. Πριν από τη δίκη του «Noor One», τα βέλη δέχτηκε η ανακρίτρια Πειραιά, Μ. Σκάρπου, και ο επικεφαλής αξιωματικός των λιμενικών, μάρτυρας Γ. Κατσούλης.
Σήμερα τα βέλη στρέφονται στην εισαγγελέα Ε. Τζίβα, η οποία διεξάγει τη νέα έρευνα για την υπόθεση της ηρωίνης. Ακόμα και η εισαγγελέας του δικαστηρίου, Μαρία Τρουπή, ζήτησε πολλές φορές την προστασία της προέδρου απέναντι στην επιθετικότητα των συνηγόρων. Στην αγόρευσή της όμως η εισαγγελέας ήταν καταπέλτης για τους -κατά το βούλευμα- διευθυντές της οργάνωσης:
«Ολα γίνονταν για τη μεταφορά της ηρωίνης. Η ηρωίνη θα έφτανε τουλάχιστον τους 8 τόνους (σ.σ. με τις προσμίξεις) και θα οδηγούσε σε βέβαιο και αργό θάνατο χιλιάδες νέους ανθρώπους» είπε η ίδια. Ακολούθησε η γνωστή απόφαση.
Στις 12 Αυγούστου 2016 η αντεισαγγελέας Εφετών, Μαρία Τρουπή, άσκησε έφεση κατά της απόφασης για την πλειονότητα των κατηγορουμένων. Η είδηση περνάει στα ψιλά.
Η εισαγγελέας επικαλείται, εκτός των άλλων, την υπ’ αριθμ. 1/2015 απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου που αναφέρει πως «σε περίπτωση διακίνησης ναρκωτικών από περισσότερους δράστες δεν λαμβάνεται υπόψη το όφελος που απέβλεπε ο κάθε δράστης αλλά το σύνολο του οφέλους που επιδιώχθηκε με τις πράξεις διακίνησης».
Στην πολυσέλιδη έφεση, μικρό τμήμα της οποίας δημοσιεύει σήμερα η «Εφ.Συν.», αναφέρει:
«Οι κατηγορούμενοι Γιαννουσάκης και Μπουρδούβαλης, οι οποίοι είχαν ενταχθεί και μετείχαν σε εγκληματική οργάνωση που είχε συγκροτηθεί από τον αποβιώσαντα Τούρκο Baskal και άλλους αγνώστους δράστες και η οποία επεδίωκε την διάπραξη περισσοτέρων κακουργημάτων που προβλέπονται στην νομοθεσία περί ναρκωτικών σε κοινή δράση μεταξύ τους αλλά και με τους κατηγορούμενους Κουρούβανη, Κοτσώνη, Φάρο αλλά και με άλλους αγνώστους συνεργούς τους κατέστρωσαν, οργάνωσαν και έθεσαν σε εφαρμογή σχέδιο διακίνησης της ηρωίνης από το Εμιράτο του Ατζμάν (Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα) στην Ελλάδα με το πλοίο Noor One και από την Ελλάδα με νταλίκα σε χώρες της Ευρώπης όπως το Βέλγιο, Ολλανδία και Μ. Βρετανία.
»Ο κατηγορούμενος Κοτσώνης ήταν ο άνθρωπος που από το έτος 2012 βρισκόταν πίσω από κάθε επιχειρηματική κίνηση σχετιζόμενη με το πλοίο ενώ είχε μεσολαβήσει για τη σύναψη το έτος 2012 συμφωνίας μεταξύ των Φάρου-Τζανετή-Γιαννουσάκη για την συνδιαχείριση του Noor και η εταιρεία GFTK που στάθηκε τον Ιούνιο του 2012 για την συνιδιοκτησία του πλοίου ήταν στην πραγματικότητα συμφερόντων όλων των παραπάνω».
Ο Μάκης Γιαννουσάκης, ο άνθρωπος που πιάστηκε με τη «γίδα στην πλάτη», για την ακρίβεια με την ηρωίνη στο σπίτι του, στρέφεται απεγνωσμένα κάθε φορά προς την πλευρά εκείνη που θεωρεί ότι, όντας ισχυρότερη, ίσως θα του εξασφαλίσει ασφάλεια και έξοδο από τη φυλακή. Απ’ ό,τι φαίνεται, στο σκοτεινό αμπάρι του «Noor One» χωράει όλη η χώρα.
Με το ρευστό μιντιακό τοπίο και τους επιχειρηματίες-καναλάρχες-προέδρους ομάδων να σφάζονται με εναλλασσόμενες λυκοφιλίες και προσδοκίες από κυβέρνηση και αντιπολίτευση, το κουφάρι του «Noor One» δεν είναι τίποτα άλλο παρά ακόμα ένα επεισόδιο στη μάχη του επιχειρηματικού Survivor.
Η πραγματική όμως σκευωρία σε αυτήν την υπόθεση είναι πως ακόμα 2 τόνοι ηρωίνης που θα σκότωναν χιλιάδες κόσμο παραμένουν ορφανοί, 8 άνθρωποι είναι ήδη νεκροί και μια εγκληματική οργάνωση παραμένει χωρίς αρχηγούς. Αραγε στο μέλλον θα υπάρξει η ίδια αυτοθυσία λιμενικών και λειτουργών της Δικαιοσύνης μετά από όσα γίνονται και αυτές τις μέρες;
Εφημερίδα των Συντακτών
25 Ιουν 2017
Το πρόγραμμα του 31ου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων
Στο λιτό και περιεκτικό πρόγραμμα πρωταγωνιστούν οι θεατρικές παραστάσεις «Αντιγόνη» του Σοφοκλή, «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη, «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη και «Οιδίπους Επί Κολωνώ» του Σοφοκλή. Οι εκδηλώσεις ξεκινούν στις 9 Ιουλίου και ολοκληρώνονται 9 Αυγούστου.
Αναλυτικότερα, το πρόγραμμα του 30ου Φεστιβάλ Αρχαίου Θεάτρου Οινιάδων περιλαμβάνει:
9 Ιουλίου 2017: Συναυλία Μάριου Φραγκούλη
Με την Ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων ΣΑΩ Νεοχωρίου.
16 Ιουλίου 2017: «Ιφιγένεια εν Αυλίδι» του Ευριπίδη
Σκηνοθεσία: Αιμίλιος Χειλάκης, Μανώλης Δούνιας Πρωταγωνιστούν: Αιμίλιος Χειλάκης, Αθηνά Μαξίμου, Λένα Παπαληγούρα
22 Ιουλίου 2017: «Αντιγόνη» του Σοφοκλή
Θεατρική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Κάνσας Πρωταγωνιστούν: Φοιτητές του Πανεπιστημίου του Κάνσας
3 Αυγούστου 2017: «Οιδίπους Επί Κολωνώ» του Σοφοκλή
Σκηνοθεσία: Σταύρος Σ. Τσακίρης Πρωταγωνιστούν: Κώστας Καζάκος, Δημήτρης Λιγνάδης Κόρα Καρβούνη, Τζέννυ Κόλλια
9 Αυγούστου 2017: «Λυσιστράτη» του Αριστοφάνη
Σκηνοθεσία: Γιάννης Μπέζος Πρωταγωνιστούν: Γιάννης Μπέζος, Πέτρος Φιλιππίδης Βλαδίμηρος Κυριακίδης, Ναταλία Τσαλίκη
Αρχική Edito Θεματολογία Αφιερώματα Τελεία gr Προσφυγικές μπίζνες: Πληρωμές με μια ματιά
Η ιστορία ενός βολικού, άυλου τρόπου πληρωμής, που ταυτόχρονα όμως συλλέγει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα από τους πρόσφυγες.
«Πλησιάστε το μάτι σας… Ευχαριστούμε για τη συνεργασία». Η μεταλλική φωνή προέρχεται από ένα κουτί με φωτεινές λυχνίες στερεωμένο σε έναν αρθρωτό βραχίονα και απευθύνεται στους Σύριους πρόσφυγες. Σε αυτό το σουπερμάρκετ, φυτεμένο στη μέση του καταυλισμού Ζαατάρι στην Ιορδανία, προκειμένου κάποιος να πληρώσει τις αγορές του, θα πρέπει πλέον να υποβληθεί στη σάρωση του ματιού του στο ταμείο. Χάρη στην αναγνώριση της ίριδας του ματιού από αυτό το σύστημα που εγκαταστάθηκε από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) τον Φεβρουάριο του 2016, ελέγχεται η ταυτότητα του πρόσφυγα και στη συνέχεια η ύπαρξη υπολοίπου στον εικονικό λογαριασμό του, στον οποίο κάθε μήνα πιστώνονται 50 δολάρια από μια τοπική τράπεζα, την Jordan Ahli Bank. Σύμφωνα με την ενθουσιώδη ανακοίνωση της UNHCR, η διαδικασία «πραγματοποιείται τάχιστα, με μια ματιά» και επιτρέπει να «αποφεύγονται οι απάτες». Λίγους μήνες αργότερα, το σύστημα εγκαταστάθηκε και στο Αζράκ, τον άλλο μεγάλο καταυλισμό Σύριων προσφύγων, στα βόρεια της χώρας.
Είτε πρόκειται για άτομα που μόλις πέρασαν τα σύνορα για να γλιτώσουν από τις μάχες είτε ζουν στον καταυλισμό εδώ και αρκετά χρόνια, πολλοί πρόσφυγες δεν βάζουν το ζήτημα των βιομετρικών μεθόδων στην πρώτη γραμμή των ανησυχιών τους. «Κατά κάποιο τρόπο είναι πιο πρακτικό, δεν μπορείς πια να χάσεις την κάρτα σου», σχολιάζει λακωνικά μια γυναίκα στους διαδρόμους του σουπερμάρκετ. Το μόνο που την ενοχλεί είναι ότι δεν μπορεί πλέον να στέλνει τα παιδιά της να ψωνίζουν αντί γι’ αυτήν. Ωστόσο, στο Αμμάν, την πρωτεύουσα της χώρας, ο Χάνι Μαουέντ, Σύριος πρώην δημοσιογράφος που έχει περάσει από το Ζαατάρι, δηλώνει ότι πολλοί πρόσφυγες εκφράζουν κατ’ ιδίαν την ανησυχία τους: «Γι’ αυτούς, το ζήτημα είναι σημαντικό. Ζουν ήδη μέσα σε στρατόπεδα, άρα ολόκληρο το περιβάλλον τους βασίζεται στον καταναγκασμό: τα πάντα τούς επιβάλλονται. Αντιμετωπίζουν αυτό το σύστημα ως μια επιπλέον δέσμευση».
Με έδρα από το 2003 στις Νήσους Καϋμάν, έναν από τους πλέον αδιαφανείς φορολογικούς παραδείσους του πλανήτη, η εταιρεία IrisGuard είχε ώς τώρα εγκαταστήσει το σύστημα αναγνώρισης ίριδας μονάχα σε αμερικανικές φυλακές, σε συνοριακά φυλάκια των Αραβικών Εμιράτων ή σε μονάδες δίωξης ναρκωτικών της ιορδανικής αστυνομίας. Στο διοικητικό συμβούλιό της συμμετέχουν ο Ρίτσαρντ Ντίαρλοβ (διευθυντής μέχρι το 2004 της Secret Intelligence Service, της υπηρεσίας πληροφοριών εξωτερικού της βρετανικής κυβέρνησης) και η Φράνσες Τάουνσεντ (ειδική σύμβουλος του Τζορτζ Μπους σε ζητήματα εσωτερικής ασφάλειας και αντιτρομοκρατίας την περίοδο 2004-2008). Μια «προσφορά πολύτιμης εμπειρίας» για τον Ίμαντ Μάλχας, ιδρυτή και γενικό διευθυντή της εταιρείας, που αναγνωρίζει απερίφραστα τους στόχους της επιχείρησής του, που έχουν να κάνουν αμιγώς με την ασφάλεια. «Με γοητεύει αυτή η τεχνολογία. Ξέρετε, κανένα ανθρώπινο ον δεν έχει την ίδια ίριδα και, επιπλέον, είναι το μόνο στοιχείο του σώματος που παραμένει αναλλοίωτο καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής. Σε σχέση με τα δακτυλικά αποτυπώματα, η μέθοδος είναι πολύ πιο αξιόπιστη». Θεωρώντας ότι η αγορά έχει μέλλον για την εταιρεία του, «προσέφερε» μηχανήματα στην UNHCR. Σε αντάλλαγμα, λαμβάνει 1% από κάθε πληρωμή που πραγματοποιούν οι πρόσφυγες. «Όλα αυτά κοστίζουν στην UNHCR 20% φθηνότερα σε σχέση με το παλιό σύστημα διανομής δεμάτων με τρόφιμα. Τώρα, επιδιώκουμε να επεκταθούμε σε δύο επίπεδα: οριζοντίως, δηλαδή στο εσωτερικό του ΟΗΕ, και γεωγραφικά, στην Τουρκία, που σήμερα υποδέχεται τους περισσότερους Σύριους πρόσφυγες (1). (…) Ελπίζουμε ότι πολύ σύντομα θα εξασφαλίσουμε νέες αγορές».
Ήδη από το 2002, δηλαδή πάνω από τρία χρόνια πριν από την εισαγωγή του βιομετρικού διαβατηρίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η UNHCR ξεκινούσε στο Αφγανιστάν «την πρώτη εφαρμογή παγκοσμίως της τεχνολογίας αναγνώρισης της ίριδας»: ένα «πειραματικό» πρόγραμμα για την αναγνώριση της ταυτότητας των Αφγανών προσφύγων που επέστρεφαν στη χώρα από τους καταυλισμούς του γειτονικού Πακιστάν (2). Δεκαπέντε χρόνια αργότερα, η κυβέρνηση προχώρησε στη βιομετρική ταυτοποίηση του συνόλου του αφγανικού πληθυσμού, μετατρέποντας το Αφγανιστάν στην πλέον προηγμένη χώρα στον τομέα (3). Ένα γεγονός παράδοξο για ένα κράτος που συχνά κατατάσσεται στα φτωχότερα του πλανήτη. «Σε όλους τους προσφυγικούς καταυλισμούς, οι περιθωριοποιημένοι πληθυσμοί χρησιμοποιούνται ως πειραματόζωα για τις νέες βιομετρικές εφαρμογές», υποστηρίζει ο Πολ Κυριόν, ανεξάρτητος σύμβουλος σε ανθρωπιστικά ζητήματα, με προηγούμενη εργασιακή εμπειρία κυρίως στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν για λογαριασμό πολλών ΜΚΟ. «Για τις επιχειρήσεις που αναπτύσσουν αυτές τις τεχνολογίες, τα στρατόπεδα προσφύγων είναι πραγματικό “λαχείο”. Τους επιτρέπει να δίνουν στην επιχείρησή τους μια ανθρωπιστική εικόνα, να δοκιμάζουν τα εργαλεία τους σε μεγάλη κλίμακα και να προσεγγίζουν τις δυτικές κυβερνήσεις για να πουλήσουν τα προϊόντα τους». Οι επιχειρήσεις βρίσκουν εκεί πληθυσμούς υπάκουους, που είναι μάλλον απίθανο να κινητοποιηθούν πολιτικά.
Από το 2002, η UNHCR έχει εγκαταστήσει συστήματα βιομετρικής καταγραφής σε σχεδόν δέκα χώρες, από τη Μαλαισία ώς την Κένυα. Το 2008 ανέθεσε στον Σάιμον Ντέιβις, ιδρυτή της οργάνωσης Privacy International και ειδικό στην προστασία των προσωπικών δεδομένων, να αξιολογήσει το νέο σύστημα σε αρκετούς καταυλισμούς: «Αυτό που ανακαλύψαμε ήταν εξαιρετικά ανησυχητικό. Σε αυτό το περιβάλλον, όλοι είναι απελπισμένοι κι έτσι οι πρόσφυγες είναι έτοιμοι να δεχθούν οτιδήποτε. Στην Αιθιοπία για παράδειγμα, ανησυχούσαν σοβαρά για τα δακτυλικά αποτυπώματα: έλεγαν ότι τους έπαιρναν την ταυτότητα, κάτι δικό τους. (…) Ανακαλύψαμε υπολογιστές που περιείχαν εμπιστευτικές πληροφορίες δίχως κρυπτογράφηση, κρυφές συμφωνίες με τις χώρες υποδοχής όσον αφορά την πρόσβασή τους στα δεδομένα, κυρίως στη Μαλαισία. Και ήταν αδύνατον να έχουμε πρόσβαση στις συμφωνίες που έχουν συναφθεί με αυτές τις επιχειρήσεις. Στην Ευρώπη, η συγκέντρωση και διακράτηση παρόμοιων δεδομένων θα ήταν εντελώς παράνομη». Η αναφορά διαβιβάστηκε στη διεύθυνση της UNHCR, η οποία την «έθαψε» και δεν την δημοσίευσε ποτέ. Ο οργανισμός παρέκαμψε το ζήτημα της συγκατάθεσης των προσφύγων.
Εννέα χρόνια μετά από αυτές τις προειδοποιήσεις, ο οργανισμός δεν έχει τροποποιήσει τις μεθόδους συλλογής δεδομένων. Η Κάτζα Λίντσκοβ Γιάκομπσεν, καθηγήτρια στο κέντρο στρατιωτικών ερευνών του πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, καταγγέλλει την περιττή και επικίνδυνη δημιουργία του «ψηφιακού πρόσφυγα» από την UNHCR: «Παραδόξως, η μεγάλης κλίμακας εισαγωγή της βιομετρίας την τελευταία δεκαετία έκανε τους πρόσφυγες ακόμα πιο ευάλωτους. Οι πολιτικές προστασίας των προσωπικών δεδομένων είναι εξαιρετικά ασαφείς. Μπορούν να ανταλλάσσονται μεταξύ κρατών, όπως συνέβη στην Κένυα, που διασταύρωσε τη βάση των προσφύγων με εκείνη των πολιτών της. Στους διαγωνισμούς για την προμήθεια των συστημάτων αναφέρεται μάλιστα ρητά ότι ο διαμοιρασμός αυτών των πληροφοριών ανήκει στη “διακριτική ευχέρεια της UNHCR”.» Πολύτιμες πληροφορίες, που η εμπορική και πολιτική εκμετάλλευσή τους μοιάζει με υπόσχεση για ένα «φωτεινό» μέλλον…
- Στην παρούσα φάση, στην Τουρκία υπάρχουν 2,7 εκατομμύρια Σύριοι πρόσφυγες, σύμφωνα με την UNHCR (Ιανουάριος 2017). Ο οργανισμός δεν διαχειρίζεται καταυλισμούς προσφύγων σε αυτή τη χώρα, γιατί η τουρκική κυβέρνηση αρνείται κάθε ξένη ανάμειξη.
- Peter Kessler, «Iris testing of returning Afghans passes 200,000 mark», UNHCR, Νέα Υόρκη, 10 Οκτωβρίου 2003.
- Βλ. Paul Currion, «Les enjeux de la biométrie dans l’humanitaire», «Irin News», Γενεύη, 26 Αυγούστου 2015.