Είμαστε ότι τρώμε. Αυτό συνηθίζουν να λένε πολλοί διατροφολόγοι και υπέρμαχοι της υγιεινής διατροφής.
Και η αλήθεια είναι ότι η διατροφή μας επηρεάζει αρκετά διάφορες πτυχές της υγείας μας συμπεριλαμβανομένου του κινδύνου ανάπτυξης χρόνιων παθήσεων όπως καρδιοπάθειες, διαβήτη και καρκίνο.
Σύμφωνα με πλήθος ερευνών, υπάρχουν τροφές με μεγάλη περιεκτικότητα σε ουσίες που φαίνεται να μειώνουν τις πιθανότητες εμφάνισης διάφορων μορφών καρκίνου. Ωστόσο, η κατανάλωση των συγκεκριμένων τροφών δεν μπορεί να εγγυηθεί την πρόληψη ή την καταπολέμηση της ασθένειας, ούτε βέβαια να υποκαταστήσει τη θεραπεία της.
Δείτε αναλυτικά 13 τρόφιμα που μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με το alternet.
Μπρόκολο

Όλα τα φυλλώδη λαχανικά περιέχουν ιδιότητες αντικαρκινικές αλλά το μπρόκολο είναι το μόνο με μεγάλες ποσότητες σουλφοραφάνης, μια ιδιαίτερα ισχυρή ουσία που ενισχύει τα προστατευτικά ένζυμα και αποβάλλει ουσίες που προκαλούν καρκίνο. Πρόσφατη έρευνα έδειξε μάλιστα ότι η σουλφοραφάνη μειώνει τον αριθμό των καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 75%. Επίσης στοχεύει στα καρκινικά βλαστικά κύτταρα, αυτά που βοηθούν στην ανάπτυξη του όγκου.
Ειδικότερα, βοηθά στη μάχη κατά του καρκίνου του μαστού, του ήπατος, του πνεύμονα, του προστάτη, του δέρματος, του στομάχου και της ουροδόχου κύστης. Όσο πιο πολύ μπρόκολο καταναλώνετε τόσο το καλύτερο, σύμφωνα με την έρευνα, επομένως προσθέστε το όπου μπορείτε, από τις σαλάτες και τις ομελέτες μέχρι την πίτσα.
Καρότα
Περιέχουν πολύ σημαντικές ποσότητες β-καροτενίου που αποτελεί προστατευτικό παράγοντα για καρκίνο των πνευμόνων, του στομάχου, του εντέρου, του προστάτη και του μαστού. Είναι προτιμότερο να καταναλώνονται ωμά, καθώς το βράσιμο απομακρύνει πολλές από τις πλεονεκτικές τους ιδιότητες. Πρόσφατη μελέτη στην οποία συμμετείχαν περίπου 1.200 καπνιστές έδειξε ότι όσοι δεν κατανάλωναν καρότα ήταν τρεις φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του προστάτη.
Φασόλια
Τα φασόλια έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, κάτι που ορισμένες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Έρευνα από το Michigan State University, ανακάλυψε ότι τα φασόλια μειώνουν σημαντικά τον καρκίνο παχέος εντέρου σε ποντικούς, μερικώς επειδή μια διατροφή πλούσια σε όσπρια αύξανε τα επίπεδα ενός λιπαρού οξέος που σε μεγάλες συγκεντρώσεις έχει προστατευτική επίδραση έναντι του καρκίνου. Άλλη έρευνα, ανακάλυψε ότι τα ξηρά φασόλια είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικά στην πρόληψη του καρκίνου του μαστού σε ποντικούς. Προσθέστε μια μερίδα όσπρια μερικές φορές την εβδομάδα στη συνήθη εναλλαγή πράσινων ή άλλων λαχανικών.
Μούρα

Όλα τα μούρα έχουν ουσίες κατά του καρκίνου (φυτοθρεπτικές). Ωστόσο, τα μαύρα σμέουρα περιέχουν μεγάλη ποσότητα ανθοκυανινών, που μειώνουν την ανάπτυξη προκαρκινικών κυττάρων και εμποδίζουν τη δημιουργία νέων αγγείων, σύμφωνα με τον Gary D. Stoner, PhD, καθηγητή στο Ohio State University College of Medicine. Βοηθούν κατά του καρκίνου του παχέος εντέρου, του οισοφάγου, του στόματος και του δέρματος. Ο Stoner χρησιμοποιεί συμπυκνωμένη σκόνη μούρων στις έρευνες, αλλά δηλώνει ότι μισό φλιτζάνι την ημέρα μπορεί να βοηθήσει την υγεία.
Κανέλα
Η κανέλα είναι γνωστή για τα οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της ικανότητάς της να μειώνει τη ζάχαρη του αίματος και να καταπραϋνει μια φλεγμονή. Επίσης έχε διαπιστωθεί ότι μπορεί να βοηθήσει στην παρεμπόδιση της εξάπλωσης των καρκινικών κυττάρων. Μια μελέτη έδειξε ότι το εκχύλισμα κανέλας ήταν σε θέση να μειώσει την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων και να προκαλέσει το θάνατό τους, ενώ μια άλλη έρευνα έδειξε ότι το αιθέριο έλαιο κανέλας κατέστειλε την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων του εγκεφάλου και μείωσε σημαντικά το μέγεθος του όγκου.
Συμπεριλαμβάνοντας ένα κουταλάκι του γλυκού κανέλα (2 - 4 γραμμάρια) στη διατροφή σας τη μέρα, μπορεί να δείτε ευεργετικές ικανότητες στον οργανισμό σας σε πολλούς τομείς. Ωστόσο, απαιτούνται περισσότερες μελέτες για να κατανοηθεί πώς η κανέλα μπορεί να επηρεάσει την ανάπτυξη του καρκίνου στους ανθρώπους.
Ξηροί καρποί

Έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι η κατανάλωση καρυδιών μπορεί να συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο ορισμένων τύπων καρκίνου. Για παράδειγμα, μια μελέτη εξέτασε τη διατροφή 19.386 ατόμων και διαπίστωσε ότι η κατανάλωση μεγαλύτερης ποσότητας ξηρών καρπών συνδέεται με μειωμένο κίνδυνο θανάτου από καρκίνο.
Τα καρύδια Βραζιλίας έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε σελήνιο, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην προστασία από τον καρκίνο του πνεύμονα, ενώ έρευνα σε ποντίκια έδειξε ότι μειώνουν τον ρυθμό ανάπτυξης των καρκινικών κυττάρων του μαστού κατά 80% και τον αριθμό των όγκων κατά 60%.
Ελαιόλαδο
Το ελαιόλαδο έχει πολλά οφέλη για την υγεία, επομένως δεν είναι περίεργο ότι μπορεί να βοηθήσει και στην προστασία από τον καρκίνο. Μια μαζική ανασκόπηση, η οποία αποτελείται από 19 μελέτες, έδειξε ότι οι άνθρωποι που κατανάλωναν μεγαλύτερη ποσότητα ελαιολάδου είχαν μικρότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του μαστού και καρκίνο του πεπτικού συστήματος από εκείνους που δεν κατανάλωναν ελαιόλαδο τόσο συχνά. Χρησιμοποιήστε ελαιόλαδο στις σαλάτες και στα μαγειρεμένα λαχανικά και φτιάξτε μαρινάδες για το ψάρι και το κρέας.
Κουρκουμάς
Πρόκειται για μπαχαρικό γνωστό για τις αντιφλεγμονώδεις και αντιοξειδωτικές του ιδιότητες. Τα τελευταία, όμως, χρόνια γίνονται μελέτες που προσπαθούν να διερευνήσουν τη σύνδεσή του με την πρόληψη του καρκίνου. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι τα χαμηλά ποσοστά ορισμένων μορφών καρκίνου στην Ινδία, σε αντίθεση με τα αντίστοιχα υψηλά ποσοστά στις δυτικές χώρες, όπως οι ΗΠΑ, οφείλονται στην αυξημένη κατανάλωση κουρκουμά από τους Ινδούς. Μάλιστα, ερευνητές από το Κέντρο Καρκίνου του Πανεπιστημίου του Τέξας απέδειξαν σε μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 ότι η κουρκουμίνη (ουσία που περιέχει ο κουρκουμάς) έχει την ιδιότητα να «διαχωρίζει» τα καρκινικά κύτταρα από τα φυσιολογικά και να σκοτώνει τα καρκινικά.
Προσθέστε ένα κουταλάκι κουρκουμά στις σούπες σας, στις σάλτσες των ζυμαρικών και στις σαλάτες σας. Κουρκουμά περιέχει επίσης και το κάρι (αφού πρόκειται ουσιαστικά για μείγμα μπαχαρικών).
Εσπεριδοειδή
Η κατανάλωση εσπεριδοειδών όπως λεμόνια, μανταρίνια, γκρέιπφρουτ και πορτοκάλια έχει συσχετιστεί με μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου σε μερικές μελέτες. Σε ένα πορτοκάλι περιέχονται περισσότερα από 170 διαφορετικά φυτοχημικά συστατικά και πάνω από 60 φλαβονοειδή. Ωστόσο, και η ίδια η βιταμίνη C εμφανίζει προστατευτική δράση, αφού έχει συσχετιστεί με μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του προστάτη, του δέρματος και του μαστού.
Η καθημερινή κατανάλωση εσπεριδοειδών (ολόκληρου του καρπού ή με τη μορφή χυμού) είναι σημαντική για την προστασία του οργανισμού απέναντι στον καρκίνο.
Λιναρόσπορος
Ο λιναρόσπορος είναι πλούσιος σε φυτικές ίνες και καλά λιπαρά, που μπορούν να έχουν ευεργετικές ιδιότητες για την υγεία. Πρόσφατες έρευνες βρήκαν ότι η υψηλή περιεκτικότητα του λιναρόσπορου σε ω-3 λιπαρά οξέα και σε λιγνάνες μπορούν να μειώσουν σημαντικά την ανάπτυξη του όγκου σε άτομα με καρκίνο του προστάτη.
Συγκεκριμένα, σε μια κλινική έρευνα στην οποία συμμετείχαν 80 άντρες βρέθηκε ότι τα άτομα που είχαν καταναλώσει 30 γρ. λιναρόσπορου ημερησίως μείωσαν σημαντικά έως και τελείως την ανάπτυξη των καρκινικών όγκων. Οι ερευνητές απέδωσαν αυτό το φαινόμενο στην ικανότητα των ω 3 λιπαρών οξέων να εμποδίζουν την προσβολή υγιών κυττάρων από τα καρκινικά. Επίσης σημείωσαν ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα των λιγνάνων μπορεί να μειώσει σημαντικά την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων.
Άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι μειώνει την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων στο μαστό και το παχύ έντερο. Δοκιμάστε να προσθέσετε  μια κουταλιά της σούπας (10 γραμμάρια) λιναρόσπορου στη διατροφή σας κάθε μέρα, αναμειγνύοντάς τον με δημητριακά και γιαούρτι ή προσθέτοντάς τον στα αγαπημένα σας αρτοσκευάσματα.
Ντομάτες
Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο εκτός από το να καταταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, έχει αντικαρκινικές ιδιότητες. Επιστημονικές ομάδες έχουν ήδη αποδείξει ότι αυξημένη πρόσληψη λυκοπενίου συνδέεται με χαμηλότερα ποσοστά εμφάνισης καρκίνου του μαστού, του προστάτη, του παγκρέατος και του εντέρου.
Σκόρδο

Το σκόρδο, όπως και το κρεμμύδι, είναι τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες και ενώσεις με βάση το θείο, οι οποίες θεωρείται ότι αναστέλλουν την ανάπτυξη καρκίνου (κυρίως του οισοφάγου, του στομάχου και του παχέος εντέρου). Πρόσφατη, μάλιστα, έρευνα από το τμήμα Βιοχημείας του Πανεπιστημίου της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο συνδέει την κατανάλωση σκόρδου με μειωμένη εμφάνιση καρκίνου του μαστού.
Προσθέστε θρυμματισμένο σκόρδο στη μαγειρική σας και επωφεληθείτε από τις αντικαρκινικές του ουσίες. Σημειώνεται, ότι οι περισσότερες αντιοξειδωτικές ουσίες βρίσκονται στα εξωτερικά στρώματα του κρεμμυδιού, οπότε ξεφλουδίστε το όσο το δυνατόν λιγότερο.
Λιπαρά ψάρια
Έρευνες έχουν δείξει ότι αν συμπεριλάβετε στη διατροφή σας κάποιες μερίδες λιπαρών ψαριών κάθε εβδομάδα μπορεί να μειώσετε τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου. Τα λιπαρά ψάρια (π.χ. οι σαρδέλες, ο σολομός, το σκουμπρί, οι αντζούγιες), όπως και οι ξηροί καρποί (κυρίως τα καρύδια), είναι τροφές πλούσιες σε ω-3 λιπαρά οξέα, τα οποία φαίνεται να έχουν αντικαρκινικές ιδιότητες.
Οι έρευνες συνδέουν τη συστηματική κατανάλωση των συγκεκριμένων λιπαρών οξέων με προστασία από τον καρκίνο του παχέος εντέρου, του μαστού και του προστάτη. Σύμφωνα, μάλιστα, με πρόσφατη μετα-ανάλυση από το Τμήμα Ουρολογίας του Πανεπιστημίου «Mc Gill» στο Μόντρεαλ, άτομα που καταναλώνουν συστηματικά ω-3 λιπαρά οξέα παρουσιάζουν 63% μειωμένη θνησιμότητα από καρκίνο του προστάτη.