Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

21 Δεκ 2012

Πως "πούλησαν" στον Αλέξη την Θάτσερ για Τσε Γκεβάρα...

Ο Κώστας Στούπας γράφει

Εν αρχή είναι η «παλαβομάρα»...

Αν ερχόταν κάποιος και σας έλεγε να εγκαταλείψετε την δουλειά σας όπου κερδίζετε 20.000  ευρώ το χρόνο για μια άλλη θέση με 7.000 το χρόνο, περισσότερη δουλειά και χειρότερη ασφαλιστική κάλυψη, δικαίως θα νομίζατε πως είτε αστειεύεται είτε του ΄χει στρίψει...

Αν σας υποσχόταν κάποιος να του δώσετε την εξουσία προκειμένου  να τριπλασιάσει τους φορείς του  Έιτζ και τετραπλασιάσει τη βρεφική θνησιμότητα (τον αριθμό των παιδιών που πεθαίνουν πριν κλείσουν το πρώτο έτος της ηλικίας) πάλι θα σκεφτόσασταν ανάλογα...

Πόσο μάλλον να σας φύλαγε για έκπληξη το σύνθημα ψηφίστε με για να έχετε ρεύμα τις μισές ώρες τη μέρα.

Το γεγονός πως η Βραζιλία είναι η 6η μεγαλύτερη οικονομία με ΑΕΠ 2,5 τρισ. δολάρια σημαίνει λίγα για όποιον δεν είναι στοιχειωδώς οικονομικά αναλφάβητος. Στο κατά κεφαλήν ΑΕΠ η Βραζιλία είναι 58η στον κόσμο με 12,6 χιλ. δολάρια  το άτομο, ενώ η Ελλάδα με 26,4 δολ. είναι 34η πλουσιότερη χώρα...

Και η Βραζιλία και η Αργεντινή είναι από τις πλέον πλούσιες χώρες σε πρώτες ύλες κι όμως το κοινωνικό μοντέλο που εφαρμόζουν  σε συνδυασμό με το γενικότερο πολιτισμικό ιδίωμα κρατάει τους λαούς φτωχούς.

Για περισσότερες συγκρίσεις μεταξύ Ελλάδας και Λατινικής Αμερικής.

Βλέπε: Πλούσιες χώρες με φτωχούς ανθρώπους...

Παρά τη δυστυχία τους οι Λατίνοι βρήκαν μιμητές του μοντέλου από την Ελλάδα. Προσέξτε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Ο ελληνικός λαός, ακολουθώντας το παράδειγμα των λαών της Νότιας Αμερικής που απελευθερώθηκαν από τα δεσμά του ΔΝΤ, θα λυτρωθεί από τη θανατηφόρο θηλιά του μνημονίου και η νέα ελληνική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην ανατροπή της επικίνδυνης Στρατηγικής της λιτότητας στον ευρωπαϊκό Νότο».
 
Αυτό είναι το μήνυμα που έστειλε από τη Βραζιλία, όπου είχε συνάντηση με την πρόεδρο της Βραζιλίας Ντίλμα Ρούσεφ, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της περιοδείας του στη Νότια Αμερική.»

Δεν είναι η πρώτη φορά που η εγχώρια αριστερά αναζητά μοντέλα προς μίμηση εκτός Ευρώπης και πριν την κατάρρευση της σοβιετίας θεωρούσε τη Βουλγαρία και την Ανατολική Γερμανία παραδείγματα προς μίμηση.

Ήταν δε τόσο βαθιά η ιδεολογική ύπνωση που όπως δεν αντελήφθησαν την κατάρρευση της σοβιετίας δεν αντελήφθησαν και τώρα πως τα πράγματα εδώ και ένα χρόνο έχουν αλλάξει στη Βραζιλία.

Η εγχώρια «παλαβή» αριστερά  παρακολουθεί αποσπασματικά τις εξελίξεις και εντοπίζει μόνο όσα από τα λεχθέντα και πεπραχθέντα σε αυτές τις χώρες συμφωνούν με τα όσα ευαγγελίζεται. Δεν έχει προσέξει π.χ. πως το 2012 η Βραζιλία είναι η χώρα με τις μεγαλύτερες αποκρατικοποιήσεις παγκοσμίως. Μόνο από την πώληση των τριών μεγάλων αεροδρομίων έχει εισπράξει 14 δισ. δολάρια.

Έτσι αποτελεί απορίας άξιο πως το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ και ο κ. Τσίπρας πριν ταξιδέψουν στη Βραζιλία δεν έχουν ενημερωθεί για τις εξελίξεις εκεί.

Πόσο μάλλον να έχουν  προσέξει πως η ανάπτυξη στη Βραζιλία τείνει να εκμηδενιστεί μετά από ένα ράλι που αποδίδεται στην άνοδο των τιμών των πρώτων υλών (που δεν έχει η Ελλάδα) την περασμένη δεκαετία και πως η κυβέρνηση της κ. Ντίλμα Ρούσεφ υλοποιεί εκτεταμένο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων σε αεροδρόμια, τραίνα, εξόρυξη υδρογοναθράκων και ευρείες αναδιαρθρώσεις  με μείωση των πόρων του δημοσίου τομέα με στόχο την ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ήτοι, όλα αυτά για τα οποία κατηγορεί στην Ελλάδα τους νεοφιλελεύθερους πολιτικούς αντιπάλους.  Η ανάλγητη «νεοφιλελεύθερη»  Ρούσεφ παρά τις απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων που διεκδικούσαν αυξήσεις 50% για την τριετία, έδωσε μόνο 15% (τριετία) με ετήσιο πληθωρισμό 5%.

Διαβάστε και το παρακάτω δημοσίευμα:

« Η κ. Ρούσεφ δήλωσε ότι οι αυξήσεις μισθών πρέπει τώρα να βασίζονται στην παραγωγικότητα και ότι περισσότερα φορολογικά έσοδα θα χρησιμοποιηθούν καλύτερα για βοήθεια στις ιδιωτικές επιχειρήσεις, για να αποφεύγονται οι απολύσεις.
Επίσης, με στόχο την αύξηση της παραγωγικότητας, η μείωση της φορολογίας που επιβάλλεται στο μισθολόγιο και που παραχωρήθηκε σε τέσσερις βιομηχανίες έχει τώρα επεκταθεί σε άλλες έντεκα βιομηχανίες, πράγμα που θα οδηγήσει στη μείωση του κόστους των εργοδοτών κατά $3,5 δις τον χρόνο...».

Δηλαδή, αυτά που γράφει καθημερινά η στήλη και το αρμόδιο επιτελείο της Κουμουνδούρου που έχει επιφορτιστεί την παρακολούθησή της παρεμβαίνει στο διάλογο  με «φιλολαϊκές» υποδείξεις και «φιλικές» παρατηρήσεις...

Στη Βραζιλία λοιπόν τη δεκαετία που πέρασε η άνοδος των τιμών των πρώτων υλών δημιούργησε μια σχετική χαλάρωση, ανάλογη με αυτή που είχε δημιουργήσει στην Ελλάδα η ευκολία του δανεισμού.  Οι αυξήσεις μισθών των δημοσίων υπαλλήλων έτρεχαν με ρυθμούς  μεγαλύτερους του πληθωρισμού και της παραγωγικότητας με αποτέλεσμα να φτάσουν φέτος οι υπάλληλοι του δημοσίου για την ίδια δουλειά να πληρώνονται διπλάσια χρήματα σε σχέση με τον ιδιωτικό τομέα.  Βλέπε:  Βραζιλία, Ιδιωτικοποιήσεις και μείωση των φόρων...
Αν κάποιος θα μπορούσε να υποδείξει τη Βραζιλία σαν υπόδειγμα μεταρρυθμίσεων  με βάση τη στρατηγική βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, μείωση των φόρων ιδιωτικοποίησης θα ήταν ενδεχομένως ο  κ. Στέφανος Μάνος ή ο νυν πρόεδρος της Δράσης  κ. Αντύπας Καρίπογλου, σε καμιά περίπτωση ο  κ. Αλέξης Τσίπρας του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ.

Κι όμως, δεν έχει πάρει χαμπάρι…... Κάποιοι του πούλησαν τη Θάτσερ για Τσε Γκεβάρα  και «τσίμπησε». Εκτός αν το μοντέλο ήταν πρόφαση για χειμερινές διακοπές στο Νότιο Ημισφαίριο.


Πηγή:www.capital.gr

Χαμηλόμισθος ένας στους εξι ευρωπαίους

Ένας στους έξι απασχολούμενους στην ΕΕ ήταν χαμηλόμισθος το 2010, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα.

Στα στοιχεία αυτά δεν περιλαμβάνονται αριθμοί για την κατάσταση στην Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, το 2010, το 17% των απασχολουμένων στην ΕΕ ήταν χαμηλόμισθοι. Σύμφωνα με τη Eurostat, ως «χαμηλόμισθοι» ορίζονται οι εργαζόμενοι με μισθό ίσο ή κατώτερο των δύο τρίτων του μέσου εθνικού ακαθάριστου ωρομισθίου.

Το μεγαλύτερο ποσοστό χαμηλόμισθων στην ΕΕ κατέχουν οι γυναίκες με 21,2%, έναντι 13,3% στους άνδρες. Σημειώνεται ότι σε όλα τα κράτη-μέλη (πλην της Βουλγαρίας), τα ποσοστά των χαμηλόμισθων γυναικών είναι υψηλότερα από εκείνα των ανδρών. Τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων γυναικών καταγράφονται στην Κύπρο (31,5%), στην Εσθονία (30%), στη Λιθουανία (29,5%), στη Γερμανία και στη Λετονία (28,7%) και στη Βρετανία (27,6%). Τα χαμηλότερα ποσοστά καταγράφονται στη Σουηδία (3%), στη Γαλλία και στη Φινλανδία (8%) και στη Δανία (9,8%).

Εξάλλου, το 29% των χαμηλόμισθων στην ΕΕ έχουν λάβει πρωτοβάθμια εκπαίδευση, το 19,3% δευτεροβάθμια και το 6% τριτοβάθμια. Πάνω από τους μισούς εργαζομένους χαμηλής εκπαίδευσης είναι χαμηλόμισθοι στη Γερμανία (54,6%) και στη Σλοβακία (51,5%).

Τέλος, το 31% των χαμηλόμισθων στην ΕΕ είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου και το 16% αορίστου χρόνου. Τα υψηλότερα ποσοστά χαμηλόμισθων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, καταγράφονται στην Ολλανδία (48%), στην Πολωνία (42,5%), στη Γερμανία (38%), στη Βουλγαρία (37%) και στην Ουγγαρία και στη Μ. Βρετανία (36,4%).

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ


Πηγή:www.capital.gr

20 Δεκ 2012

Δείξε μου πως γράφεις να σου πω ποιος είσαι


123penaΖούμε σε μια εποχή, που οι άνθρωποι γύρω μας αποπνέουν ένα μυστήριο
Δεν ξέρουμε  το πραγματικό ψυχογράφημα τους,γιατί πίσω από το γελαστό τους χαμόγελο,την γαλήνια ειδή τους, την εύθυμη ή μελαγχολική τους διάθεση, κρύβουν βαθειά μέσα τους ένα άλλον άνθρωπο που καλά – καλά και οι ίδιοι δεν  γνωρίζουν…


Να λοιπόν που έρχεται στο προσκήνιο η γραφολογία να λύσει αυτόν τον περίεργο γρίφο που τεχνηέντως μας κρύβουν.
Κάθε τι που κάνουμε, μπορεί να αποκαλύψει πολλά για μας. Και ο τρόπος που σχεδιάζουμε και γράφουμε, αποκαλύπτει πολλά για τον χαρακτήρα μας και τα συναισθήματα μας.

Ακόμη και οι μουτζούρες που κάνουμε πάνω στο χαρτί, ή η ζωγραφιά ενός παιδιού, φανερώνουν στοιχεία της προσωπικότητας. Η γραφολογία είναι αυτή που ασχολείται με τον τρόπο γραφής του καθενός, και βρίσκει εφαρμογή από την εγκληματολογία μέχρι τις εταιρίες που αναζητούν προσωπικό.

Προσωπικά μου αρέσει  πολύ που  μπορώ να "διαβάζω" τον χαρακτήρα ενός ατόμου, από τα χαρακτηριστικά του πχ, ή την "γλώσσα" του σώματος του. Και.. ο τρόπος γραφής του καθενός είναι άλλη μια αξιόλογη πηγή στοιχείων.

Η Γραφολογία ένα καινούργιο είδος επιστήμης, έχει αρχίσει να ανθίζει, τις τελευταίες δεκαετίες, η λεγόμενη Συμβολική Γραφοανάλυση, που σχετίζεται άμεσα με την υγεία του γράφοντα. Κατ’ αυτήν την Γραφοανάλυση, τα οποιαδήποτε σοβαρά προβλήματα υγείας του ατόμου αποτυπώνονται με συμβολισμούς στον γραφικό του χαρακτήρα. Βασίζεται κυρίως στους σχηματισμούς της κάτω ζώνης γραφής, μιας και αυτή είναι που συνδέεται με το υποσυνείδητο κι επομένως αυθόρμητα αποτυπώνει το οποιοδήποτε πρόβλημα στην ψυχική ή/και σωματική υγεία του γράφοντα. Αν και μέχρι στιγμής οι αποδείξεις για την εγκυρότητά της είναι συζητήσιμες, το ενδιαφέρον των Γραφολόγων δεν είναι ψυχρό για την Συμβολική Γραφοανάλυση, την οποία αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό μεν, αλλά δεν απορρίπτουν. Ειδικά με τις πρόσφατες αποδείξεις της επιστήμης για την άμεση σχέση νου-σώματος/ψυχολογίας-υγείας (κάτι ήδη γνωστό προ αρκετών χιλιετιών μα μόλις πρόσφατα αποδείξιμο), δεν μπορεί ν’ αποκλεισθεί η αυθόρμητη (υποσυνείδητη) συμβολική αποτύπωση προβλημάτων υγείας, μέσω του γραφικού χαρακτήρα. Ποιός ξέρει... ίσως σε μερικά χρόνια να προστεθεί στην λίστα μεθόδων πρόληψης και η Γραφοανάλυση.
Αλλά ας δούμε μαζί τι φανερώνει ο τρόπος γραφής κάποιου.
Ένας φιλικός άνθρωπος, γράφει με απαλές καμπύλες στα γράμματά του και με ελαφριά κλίση.
Ο ειλικρινής, γράφει με μεγάλα στρογγυλά και ομοιόμορφα γράμματα, σε ευθεία γραμμή.
Ο φιλότιμος, γράφει με στρογγυλά γράμματα και τονίζει τα σημεία στίξης -σημάδι ανθρώπου με προσοχή στη λεπτομέρεια. 
Ο οικονόμος, γράφει προσεχτικά και ομοιόμορφα, με ελαφριά κλίση στις γραμμές και χωρίς να τονίζει τα κεφαλαία.
Ο γενναιόδωρος, γράφει ευρύχωρα και καθαρά, ξεχωρίζοντας έντονα τα μεγάλα γράμματα και τα κεφαλαία από τα υπόλοιπα γράμματα.
Ο ταπεινός, γράφει με μικρά, απλά και ομοιόμορφα γράμματα, ενώ οι γραμμές τείνουν να κάνουν ζικ-ζακ.
Ο μελαγχολικός, ξεχωρίζει από την έντονη κλίση των γραμμάτων του. Η πίεση είναι στην αρχή σταθερή, αλλά σιγά-σιγά χάνεται. Τα σημεία στίξης είναι αρχικά έντονα, αλλά καθώς προχωρά το γραπτό, τείνουν να εξαφανίζονται.
Ο υπερήφανος, ξεχωρίζει από τα μεγάλα του γράμματα, με τα τονισμένα κεφαλαία, ενώ το τελευταίο γράμμα κάθε λέξης, φαίνεται να είναι πιο έντονο από τα υπόλοιπα.
Ο καλλιτέχνης, γράφει καλλιγραφικά και το μέγεθος των γραμμάτων τείνει να μικραίνει καθώς προχωρά το γραπτό. 
Ο αλτρουιστής, γράφει με έντονη κλίση και πίεση. Τα γράμματα είναι στρόγγυλα και τα κεφαλαία σχεδόν καλλιγραφικά.
Ο διακριτικός, γράφει μικρά γράμματα, με ελαφριά πίεση και οι γραμμές τείνουν προς τα πάνω. Τα γράμματα τείνουν να έχουν αρκετές σπείρες και καμπύλες, αλλά το τελευταίο γράμμα κάθε λέξης είναι μάλλον σεμνό και περιορισμένο.
Ο αλαζόνας, τονίζει υπερβολικά τα κεφαλαία γράμματα και συνήθως η υπογραφή του είναι μεγάλη και πολύπλοκη, καταλήγοντας σε περιττές ‘διακοσμήσεις’ με καμπύλες γραμμές. 

Ο τρόπος επίσης διάταξης του κειμένου φανερώνει:

Όταν το κενό στην αριστερή μεριά της σελίδας είναι ιδιαίτερα μεγάλο, υποδηλώνει άνθρωπο που αρέσκεται να κοιτά προς το μέλλον, όχι το παρελθόν.
Μεγάλο κενό στην δεξιά μεριά της σελίδας, υποδηλώνει άνθρωπο που ίσως φοβάται το μέλλον και γενικότερα το άγνωστο.
Στενό κενό στην αριστερή μεριά της σελίδας, υποδηλώνει άνθρωπο προσεχτικό, που ενοχλείται όταν πιέζεται να ξεκινήσει κάτι χωρίς να είναι έτοιμος.
Στενό κενό στην δεξιά μεριά της σελίδας, υποδηλώνει άνθρωπο ανυπόμονο και ανήσυχο. 
Η ένταση επίσης  των γραμμάτων φανερώνουν:
Όταν να γράμματα δεν έχουν πολλή ένταση (δηλαδή δεν πιέζει ο γράφων πολύ το στυλό/μολύβι), δηλώνουν άνθρωπο ευαίσθητο, μετριόφρων, φιλάνθρωπο, εκλεπτυσμένο και πνευματιστή. Δεν αποκλείεται όμως παράλληλα να είναι αυστηρός κριτής, τόσο για τον εαυτό του όσο και για τους άλλους.
Όταν τα γράμματα έχουν μέτρια ένταση, δηλώνουν άνθρωπο δυναμικό, σταθερό, αυστηρό και ίσως πεισματάρη.
Όταν τα γράμματα έχουν πολλή ένταση, δηλώνουν άνθρωπο που ξέρει καλά να ελίσσεται και να προσαρμόζεται σε κάθε κατάσταση, που έχει έντονο αίσθημα ευθύνης και δεν φοβάται τις δεσμεύσεις. Εάν η ένταση είναι υπερβολική, υποδηλώνει άνθρωπο που αντιδρά συνήθως αυθόρμητα και έντονα. Δεν δέχεται καλά την κριτική και πιθανότατα είναι αρκετά οξύθυμος και κυκλοθυμικός.
Οι γραμμές των κινήσεων  γραμμών φανερώνουν:
Όταν οι γραμμές τείνουν προς τα πάνω, δηλώνουν άνθρωπο αισιόδοξο, ενεργητικό και με αυτοπεποίθηση.
Όταν τείνουν προς τα κάτω, δηλώνουν άνθρωπο σταθερό, προσεχτικό και αποφασιστικό, μα ίσως και επιφυλακτικό.
Όταν είναι μάλλον ευθείες, δηλώνουν άνθρωπο πεσιμιστή, με έλλειψη αυτοπεποίθησης.

Τα κενά μεταξύ των λέξεων
Όταν τα κενά είναι ιδιαίτερα μεγάλα, δηλώνουν άνθρωπο ντροπαλό, προσεχτικό και συχνά σκεφτικό.
Όταν τα κενά είναι μάλλον στενά, δηλώνουν άνθρωπο ενεργητικό, που αρέσκεται να μιλά πολύ.
Όταν τα κενά είναι σχεδόν ανύπαρκτα, δηλώνουν άνθρωπο ανυπόμονο, ενεργητικό, με μπόλικη αυτοπεποίθηση, κοινωνικό αλλά και με τάση να ‘γαντζώνεται’ στους άλλους.
Τα κενά μεταξύ των γραμμών:
Μεγάλα κενά μεταξύ των γραμμών, δηλώνουν άνθρωπο μοναχικό, ανεξάρτητο και ίσως αντικοινωνικό. Δηλώνουν επίσης άνθρωπο που έχει την ικανότητα να ‘βγάζει’ τον εαυτό του από το όποιο πρόβλημα, ώστε να μπορέσει να ‘δει’ την κατάσταση πιο αντικειμενικά και αμερόληπτα.
Όταν το κενό μεταξύ των γραμμών είναι τέτοιο, ώστε ίσα-ίσα να μην αγγίζονται τα πάνω γράμματα με τα κάτω, δηλώνει άνθρωπο φλύαρο και ίσως σπάταλο.
Όταν το κενό μεταξύ των γραμμών είναι τέτοιο, ώστε μόλις που αγγίζονται τα πάνω ‘χαμηλά’ γράμματα (όπως το ‘γ’ και το ‘ρ’) με τα κάτω ‘ψηλά’ γράμματα (‘β’, ‘δ’, ‘ζ’, ‘λ’, ‘ξ’), δηλώνει άνθρωπο οργανωτικό με ‘τάξη’ στις σκέψεις του.
Όταν το κενό είναι υπερβολικά στενό, με αποτέλεσμα σε σημεία-σημεία να μπλέκεται η μια γραμμή με την επόμενη, υποδηλώνει άνθρωπο με χαλαρή αυτοπειθαρχία, που παθιάζεται εύκολα.

Η κλίση των γραμμάτων:

Η κλίση δίνει πληροφορίες για το πως επικοινωνεί ο άνθρωπος με τους υπόλοιπους.
Όταν τα γράμματα τείνουν να γείρουν προς τα πίσω, δηλώνουν άνθρωπο ντροπαλό, που διστάζει να εκφραστεί και μάλλον μοναχικό. Δεν αρέσκεται στις συναισθηματικές δεσμεύσεις και εκτιμά την ειλικρίνεια.
Όταν τείνουν να γέρνουν μπροστά, δηλώνουν άνθρωπο ισορροπημένο και σταθερό.
Όταν είναι σε ευθεία κάθετη θέση, δηλώνουν άνθρωπο κοινωνικό, φιλελεύθερο, αλλά με ανάγκη να τον προσέχουν.

Η ένωση των γραμμάτων:
Όταν τα γράμματα είναι κολλημένα μεταξύ τους (όπως στην καλλιγραφία), δηλώνουν άνθρωπο κοινωνικό και διαχυτικό, που λατρεύει να γνωρίζει κόσμο και να συζητά.
Όταν είναι σχεδόν κολλημένα μεταξύ τους, δηλώνουν άνθρωπο ντροπαλό, ιδεαλιστή και ρομαντικό, που όμως δυσκολεύεται να αισθανθεί άνετα με τους ανθρώπους.
Όταν τα γράμματα δεν ενώνονται καθόλου, δηλώνουν άνθρωπο του πνεύματος και σχολαστικό, που πάντα σκέφτεται προτού πράξει.
Το ύψος των γραμμάτων:
Η γραφή χωρίζεται σε 3 ‘ζώνες’ :
Α) Την κεντρική ζώνη, που μπορεί να δώσει πληροφορίες για τις σκέψεις καθημερινότητας του γράφοντα και το πως συναναστρέφεται με τους άλλους. Σχετίζεται με την λογική και την επικοινωνία.
Β) Την άνω ζώνη, που μπορεί να δώσει πληροφορίες για την αντίληψη του γράφοντα, τις ικανότητές του, τα ταλέντα του και γενικότερα τον συνειδητό νου του. Σχετίζεται επίσης με τον πνευματισμό, την θρησκεία, την φαντασία και την φιλοσοφία.
Γ) Την κάτω ζώνη, που μπορεί να δώσει πληροφορίες για το υποσυνείδητο του γράφοντα. Σχετίζεται με τα βασικά, φυσικά και πρωτόγονα ένστικτα και με το πόση επιρροή έχουν στην ψυχοσύνθεση του γράφοντα.
Τα σημεία στίξεως ακόμα φανερώνουν:Αν το αγαπημένο  σημείο στίξης του γράφοντα είναι το ερωτηματικό ( ; ? ) τότε μάλλον ανήκει στους σκεπτικιστές της παρέας. Αναλύει τα πάντα και αναρωτιέται για το κάθε τι. Έχει την ικανότητα να παρατηρεί , να αποσπάει γνώσεις και να τις επεξεργάζεται  στο μυαλό του προς όφελος του. Μπορεί επίσης να εκφράζει τις σκέψεις του  με ένα πολύ συγκροτημένο τρόπο. Έχει υπομονή με τους ανθρώπους και έχει επίσης την δυνατότητα να τους επηρεάζει μεταδίδοντας τους τις απόψεις του. Το βασικό του  μειονέκτημα είναι η αναποφασιστικότητα και πολλές φορές η αδυναμία λήψης αποφάσεων!

Το θαυμαστικό (!) σύμφωνα με την γραμματική του χρήση προσδίδει έμφαση και την έννοια του επείγοντος ,στα γραφόμενα. Η μεγάλη χρήση του δείχνει άτομο γρήγορο και αποφασιστικό. Το άτομο με πολλά θαυμαστικά προδίδει ένα δυναμικό χαρακτήρα , υψηλού προφίλ και ένα άτομο αποτελεσματικό και αποφασιστικό που επίσης έχει την δυνατότητα να επηρεάσει και να κινήσει τα νήματα της ζωής των άλλων ανθρώπων. Το βασικό του μειονέκτημα είναι ότι ενώ μπορεί να αντιδρά γρήγορα και αποφασιστικά μπορεί να μην είναι ιδιαίτερα προσεκτικό στις αντιδράσεις του!

Ο αστερίσκος (*) λειτουργεί σαν σημείο που προσδίδει ιδιαίτερη προσοχή σε μια ιδέα ή λέξη. Εάν χρησιμοποιεί πολλούς αστερίσκους μάλλον είναι ένα πολύ συναισθηματικό άτομο που καταφέρνει πάντα να εκφράσει  τα συναισθήματα του στους ανθρώπους που τον  περιβάλλουν. Είναι ονειροπόλος , με έξυπνες ιδέες στις οποίες όμως πάντα κυριαρχεί το συναίσθημα. Έχει επίσης δυνατή διαίσθηση. Βασικό του όμως μειονέκτημα  είναι η μεγάλες συναισθηματικές μεταπτώσεις!

Η τελεία (.) σηματοδοτεί το τέλος μιας πρότασης. Οι πολλές τελείες σε ένα κείμενο σκιαγραφούν ένα άτομο που δίνει μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια. Το άτομο αυτό θυμάται τα πάντα , αντιλαμβάνεται τα πάντα και ο μόνος του στόχος είναι η τελειότητα. Μπορεί να επηρεάσει το περιβάλλον του οδηγώντας στο στην τελειότητα και την ολοκλήρωση. Βασικό μειονέκτημα είναι η τρομερά επικριτική του διάθεση και η δυσκολία του να αποδεχτεί τις διαφορετικές απόψεις.

Τέλος εάν η αγαπημένη του  είναι η παύλα (-) , η οποία συμβολίζει την συνέχεια στο νόημα ή την σύνδεση των λέξεων , μάλλον η πρώτη του προτεραιότητα είναι η συνεχής  σύνδεση με το περιβάλλον και τους γύρω του. Άνθρωπος που νοιάζεται για τον άλλον ,δείχνει  τρυφερότητα και προσπαθεί να γεφυρώσει τα χάσματα με ηρεμία και διάλογο.
Την επόμενη φορά λοιπόν , που θα πιάσετε το μολύβι σας για να γράψετε πάνω στο λευκό χαρτί, θυμηθείτε, ότι γράφοντας καταθέτετε την ψυχή σας…
Καλή σας μέρα και καλή ανάγνωση!
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΚΕΙΜΕΝΟΥ:ΡΕΝΑ ΤΖΩΡΑΚΗ- ΜΑΝΟΥΚΑΚΗ

Το δύσκολο!

 "Δεν είναι δύσκολο να είσαι επαναστάτης όταν η επανάσταση έχει πια ξεσπάσει και φουντώσει, όταν στην επανάσταση προσχωρούν οι πάντες από απλό ενθουσιασμό, από μόδα, κάποτε μάλιστα και από λόγους προσωπικής σταδιοδρομίας {...}

Είναι πιο δύσκολο -και έχει πολύ μεγαλύτερη αξία- να ξέρεις να είσαι επαναστάτης όταν δεν υπάρχουν ακόμη οι συνθήκες για άμεσο, ανοιχτό, πραγματικά μαζικό, πραγματικά επαναστατικό αγώνα, να ξέρεις να υπερασπίζεις τα συμφέροντα της επανάστασης (με την προπαγάνδα, τη ζύμωση, την οργάνωση) μέσα σε μη επαναστατικά όργανα και συχνά σε απροκάλυπτα αντιδραστικά, μέσα σε μη επαναστατικές συνθήκες, μέσα σε μάζα που δεν μπορεί να καταλάβει αμέσως την ανάγκη της επαναστατικής μεθόδου δράσης."
Β.Ι.Λ

Σαρλ Περώ (Charles Perrault, Παρίσι 1628 – 1703)

Μνημείο του Σαρλ Περώ. Παρίσι - Κήποι του Κεραμεικού, 2011
Ο Σαρλ Περώ (Charles Perrault, Παρίσι 1628 – 1703) ήταν Γάλλος πεζογράφος, ποιητής και συγγραφέας παραμυθιών, μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας. Σπούδασε νομικά και εργάστηκε αρχικά ως υπεύθυνος των βασιλικών κτηρίων. Άρχισε να γίνεται γνωστός ως λογοτέχνης το 1660 περίπου με ερωτικά ποιήματα. Αφιέρωσε την υπόλοιπη ζωή του στη μελέτη της ποίησης και των καλών τεχνών. Ήταν αδελφός του Κλωντ Περώ (Claude Perrault, 1613 – 1688), αρχιτέκτονα του Λούβρου.
Ο Σαρλ Περώ διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στη φιλολογική διαμάχη αναφορικά με την υπεροχή αρχαίων και νεότερων συγγραφέων. Το 1671 ο Περώ εκλέχτηκε στη Γαλλική Ακαδημία, όπου διάβασε το 1687 το ποίημά του «Ο αιώνας του Μεγάλου Λουδοβίκου» (Le siècle de Louis le Grand, 1687), με αφορμή του οποίου η Γαλλική Ακαδημία διχάστηκε και ξέσπασε η αποκαλούμενη «Διαμάχη των Παλαιών και των Νέων».
Στη διαμάχη αυτή, ο Περώ έλαβε μέρος με τους «Παραλληλισμούς των Παλαιών και των Νέων» (Paralleles des Anciens et des Modernes, 1688 – 1698, 4 τόμοι), υποστηρίζοντας την υπεροχή και τοποθετώντας σε υψηλότερη θέση τους συγχρόνους του συγγραφείς, όπως τον Μολιέρο και τον Φρανσουά ντε Παλέρμπ, από τους αρχαίους κλασικούς Έλληνες και Ρωμαίους συγγραφείς. Βασικός του αντίπαλος σ’ αυτή τη διαμάχη ήταν ο Νικολά Μπουαλώ – Ντεπρεώ (Nicolas Boileau – Despreaux, 1636 - 1711).
Ο Σαρλ Περώ είναι όμως περισσότερο γνωστός σ’ όλο τον κόσμο από τη συλλογή παραμυθιών για παιδιά, που περιλαμβάνονται στις «Ιστορίες της μαμάς μου της χήνας» (Contes de ma mere l’ oye, 1697), που τα έγραψε για τη διασκέδαση των παιδιών του και που έφεραν στη λογοτεχνία τη μόδα των «παραμυθιών» (contes de fees). Ανάμεσα σ’ αυτά περιλαμβάνονται «Η Κοκκινοσκουφίτσα», «Η Σταχτοπούτα», «Ο Παπουτσωμένος Γάτος», «Η Ωραία Κοιμωμένη», «Ο Κυανοπώγων», «Ο Κοντορεβιθούλης» κ. ά.

Μνημείο Σαρλ Περώ

Στον Κήπο του Κεραμεικού (Jardin des Tuileries) στο Παρίσι ανεγέρθηκε το 1908 περίτεχνο μαρμάρινο μνημείο προς τιμήν του Γάλλου συγγραφέα Σαρλ Περώ, με γλυπτές παραστάσεις στη βάση του ηρώων από τα παραμύθια του (π. χ. παπουτσωμένος γάτος), έργο του Γάλλου γλύπτη Γκαμπριέλ Εντουάρ Μπατίστ Πες (Gabriel Edouard Baptiste Pech, 1854 - 1908).

Πηγές

• Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος-Λαρούς-Μπριτάνικα, λήμμα «Περώ, Σαρλ», τόμος 49, σελ. 91, Εκδόσεις Πάπυρος, Αθήνα, 1996.
• Εγκυκλοπαίδεια «ΔΟΜΗ», λήμμα «Περρώ, Σαρλ», τόμος 13, σελ. 71, Εκδόσεις «ΔΟΜΗ» ΕΛΛΑΣ – I.G.D.A. Italia, Αθήνα, 1972.
 πηγή:http://el.wikipedia.org

19 Δεκ 2012

Μεσολόγγι: Δικαστική απόφαση υπέρ 4 υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα

Μεσολόγγι: Δικαστική απόφαση υπέρ 4 υπαλλήλων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα  Παραστάθηκαν για μέρους των υπαλλήλων οι Δικηγόροι Πατρών Δημήτρης Ρήγας και Παναγιώτης ΚαποτάςΜόλις εκδόθηκε προσωρινή διαταγή από το Μονομελές Πρωτοδικείο Μεσολογγίου, με την οποία υποχρεώνεται η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου Δυτικής Ελλάδος και Ιονίου, να αποδέχεται τις υπηρεσίες 4 υπαλλήλων της που απασχολούνταν στο Μεσολόγγι και είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα. Είναι η πρώτη που εκδίδεται με αντίδικο το ελληνικό δημόσιο και όχι Δήμους.

Άρθρο-φωτιά της Γιάννας Αγγελοπούλου για την Ελλάδα του σήμερα (!)

Άρθρο-παρέμβαση της Γιάννας Αγγελοπούλου, με την ιδιότητα της ως μέλους του Ιδρύματος Κλίντον αλλά και του παγκόσμιου Ολυμπιακού Κινήματος φιλοξενεί η “Huffington Post”, με τη “Lady G” των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας να χρησιμοποιεί
ως παράδειγμα τα μαθήματα ηγεσίας που διδάσκονται οι Αμερικανοί μέσω της ταινίας “Lincoln” του Στίβεν Σπίλμπεργκ, για να αναφερθεί στη σημερινή Ελλάδα, την κρίση που διέρχεται και το πως θα μπορούσαμε να αναγεννήσουμε τη σπουδαία και ιστορική χώρα μας.
Αναλυτικά το άρθρο της Γιάννας Αγγελοπούλου:
“Εκείνοι που δεν μαθαίνουν από τα διδάγματα της Ιστορίας, είναι καταδικασμένοι να την επαναλάβουν. Εκείνοι που μαθαίνουν από την Ιστορία, με τη βοήθεια του Στίβεν Σπίλμπεργκ και του Ντάνιελ Ντέι-Λιούις ωστόσο, ενδεχομένως να μάθουν πως μπορούν να την… επαναλάβουν καλύτερα.
Τις τελευταίες εβδομάδες παρακολούθησα τις αμερικανικές κριτικές που εγκωμίαζαν την ταινία Lincoln, παροτρύνοντας τους ηγέτες τους να… ξαναδιαβάσουν τις διδαχές της δικής του ηγετικής διαδρομής και παρουσίας. Με εντυπωσίασε η ακούραστη επιθυμία του αμερικανικού λαού να διδαχθεί από τους Πατέρες του Έθνους. Η ιστορία του Σπίλμπεργκ αγγίζει μια παράμετρο της αμερικανικής ιστορίας που περιλαμβάνει πανίσχυρα μαθήματα ηγεσίας και ηθικού κουράγιου για κάθε γενιά που ακολούθησε. Η ανταπόκριση του κοινού στο box office, υποδηλώνει ότι, για άλλη μια φορά οι Αμερικανοί είναι διατεθειμένοι να ακούσουν.
Η επιτυχία της ταινίας Lincoln παρόλαυτά, αφύπνισε μια εξαιρετικά προσωπική ανησυχία μου. Φοβάμαι ότι η πατρίδα μου, η Ελλάδα, που δεν έχει έλλειμμα σε αρχές, αξίες και διδαχές από την ιστορική κληρονομιά μας ή από αξιομνημόνευτους και χαρισματικούς ηγέτες, έχει ξεχάσει πως να μαθαίνει από το παρελθόν της.
Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι η Ελλάδα είναι η γενέτειρα της Δημοκρατίας, της φιλοσοφίας και του πνεύματος διεθνούς αλληλεγγύης που ενσαρκώνεται στους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Σήμερα, και οι τρεις παραπάνω ιδέες απειλούνται στην Ελλάδα. Πως μπορεί να δουλέψει μια Δημοκρατία όταν οι πολίτες της είναι άνεργοι; Πως μπορούμε να κάνουμε το σωστό για τις γενιές που έρχονται; Πως μπορεί να εδραιώσει η Ελλάδα μια σχέση με τη διεθνή κοινότητα, που δεν θα στηρίζεται στα δάνεια και την εξάρτηση, αλλά στα κοινά ενδιαφέροντα και την εμπιστοσύνη;
Για τις απαντήσεις στις ερωτήσεις αυτές, είναι καιρός οι πολίτες και οι ηγέτες της Ελλάδας να κοιτάξουμε στο ιστορικό παρελθόν μας. Όταν το κάνουμε αυτό, θα δούμε ότι παραδείγματα ηγεσίας που έχουν τις ρίζες τους στην Αρχαία Ελλάδα, δεν απαντώνται μονάχα σε εκείνα τα χρόνια.
Είδα μερικά τέτοια παραδείγματα από πρώτο χέρι, κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας. Τότε που η καυτή πατάτα της διοργάνωσης των Αγώνων έπεσε στα χέρια μου. Βρήκα μια Οργανωτική Επιτροπή σε κρίση. Τα πράγματα που έπρεπε να γίνουν είχαν υπερβεί τους προϋπολογισμούς, και είχαν χάσει τις χρονικές προθεσμίες ολοκλήρωσής τους. Υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να αφαιρεθεί η διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων από την Ελλάδα, προτού καν ανάψει η Ολυμπιακή Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία.
Ευτυχώς, καταφέραμε να κάνουμε πολύ περισσότερα πράγματα από το χτίσουμε απλώς νέες αθλητικές εγκαταστάσεις. Καταφέραμε να ισοπεδώσουμε τη γραφειοκρατία και τη νοοτροπία του… ό, τι είναι να γίνει, θα γίνει. Το πιο σημαντικό όμως ήταν ότι καταφέραμε να κάνουμε τα βήματα που απαιτούνταν, υπηρετώντας υψηλά ιδανικά και αξίες: Έντιμος ανταγωνισμός, διεθνής συνεργασία και μια συλλογική εθνική υπερηφάνεια.
Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει εθελοντική συμμετοχή Ελλήνων πολιτών σε ιλιγγιώδεις αριθμούς. Έκαναν προσωπικές θυσίες, δούλευαν ατελείωτες ώρες και ήταν αποφασισμένοι να αντέξουν την κριτική που δέχονταν, για να διασφαλίσουν ότι η δουλειά θα γίνει σωστά. Και θα ολοκληρωθεί.
Στο τέλος, οι Ολυμπιακοί Αγώνες που φιλοξένησε η Ελλάδα το 2004 αποδείχτηκαν μια τεράστια επιτυχία, τόσο αναφορικά με το να ανακαλύψουμε ξανά τι είμαστε ικανοί να κάνουμε, όσο και στο να παρουσιάσουμε ξανά την Ελλάδα στον υπόλοιπο κόσμο. Δεν αμφέβαλα άλλωστε ποτέ, ούτε για μια στιγμή ότι μια τέτοια επιτυχία ήταν μέσα στις δυνατότητές μας.
Ταξιδεύω τη μνήμη μου πίσω στο 1986, τότε που ήμουν υποψήφια δημοτική σύμβουλος για την Αθήνα. Η πρωτεύουσα ήταν μια προβληματική πόλη. Η απόγνωση και το νέφος έπνιγαν τον αέρα. Οι πολίτες της Αθήνας αναζητούσαν κάτι περισσότερο από απλώς μια νεαρή γυναίκα δημοτική σύμβουλο. Αναζητούσαν εναγωνίως καθαρό αέρα στο πνεύμα της πόλης.
‘Ετσι, φρόντισα να κάνω μια καμπάνια πέρα από τα συνηθισμένα. Έδωσα σε κάθε Αθηναίο τους σπόρους ενός αρχαίου συμβόλου ελπίδας και νέου ξεκινήματος: Ένα φυτό βασιλικού. Οι πολίτες που φύτεψαν τους σπόρους, αγκάλιασαν ουσιαστικά το βαθύτερο νόημα που ήθελε να περάσει η καμπάνια μου. Και την ίδια στιγμή, πρόσθεσαν μια όμορφη μυρωδιά στον αέρα της πρωτεύουσας, που τους βοήθησε να ξεπεράσουν το νέφος.
Ένα τρίτο παράδειγμα αυτών των αρχαίων ιδεών στην πράξη, είναι πιθανόν το πιο αποκαλυπτικό του θάρρους και της αξίας των Ελλήνων. Το 1940, τα στρατεύματα του Μουσολίνι εισέβαλαν στην Ελλάδα. Οι πολίτες επιστρατεύτηκαν απέκρουσαν τους Ιταλούς και τους ανάγκασαν να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, εξαπολύοντας μια πρωτοφανή αντεπίθεση.
Τον Απρίλιο του 1941, η Αθήνα έπεσε τελικά στις δυνάμεις του Άξονα, μετά από πολύμηνες μάχες. Η ιδιαίτερη πατρίδα μου, η Κρήτη ωστόσο, δεν έπεσε. Όταν Γερμανοί αλεξιπτωτιστές προσγειώθηκαν στην Κρήτη, οι γενναίοι υπερασπιστές του νησιού αμύνθηκαν με ό, τι μέσο είχαν στη διάθεσή τους. Και ήταν ελάχιστα, σε στρατιωτικό επίπεδο. Έλληνες κάτοικοι της Κρήτης, όπως ο πατέρας μου, πολέμησαν μαζί με Βρετανούς, Αυστραλούς και Νεοζηλανδούς, προκαλώντας σημαντικές απώλειες στις δυνάμεις του Άξονα, με αποτέλεσμα οι Γερμανοί να εξαπολύσουν για πρώτη φορά τόσο εκτεταμένες αεροπορικές επιδρομές.
Η μάχη της Κρήτης ήταν τελικά ήττα, με στρατιωτικούς όρους. Αποτελεί όμως ένα φωτεινό παράδειγμα των καλύτερων στιγμών της Ελλάδας. Πολίτες που ενώθηκαν και συνασπίστηκαν, έδωσαν τη ζωή τους για να υπερασπιστούν το σπίτι τους. Μεγάλωσα ακούγοντας ιστορίες για τη γενναιότητα εκείνων των Ελλήνων.
Ποτέ δεν ξέχασα το θεμελιώδες μάθημα εκείνων των ιστοριών. Υπηρετώντας τις αρχαίες, ιδρυτικές αξίες μας, οι Έλληνες είμαστε ικανοί για μεγάλη δημιουργικότητα, δύσκολες και επώδυνες θυσίες, και ξεχωριστή γενναιότητα.
Η απαρχή των ιδεών αυτών απαντάται στην Αρχαία Ελλάδα, αυτό που εμπνέουν όμως είναι πολύ πρόσφατο, και θα μπορούσαμε να το πραγματοποιήσουμε ξανά σήμερα.
Οι Αμερικανοί είναι τυχεροί που έχουν Πατέρες του Έθνους σαν τον Αβραάμ Λίνκολν, από τους οποίους μπορεί να πάρουν μαθήματα. Και είναι αρκετά σοφοί για να το κατανοήσουν και να το κάνουν.
Εμείς οι Έλληνες έχουμε τη δική μας μεγάλη Ιστορία, από την Αθήνα του αρχαίου κόσμου, στην ιστορία των μυθολογικών θεών του Ολύμπου. Πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι υπάρχουν παραδείγματα στην καθημερινότητα της ζωής των Ελλήνων από πράγματα που μπορούμε να κάνουμε, η ικανότητα να αγκαλιάζουμε την αλλαγή, σε συνδυασμό με το μεγάλο θάρρος.
Αυτά τα μαθήματα θα πρέπει να μιλούν δυνατά και σε εμάς σήμερα. Οι ιδρυτικές αξίες και αρχές που μπορούν να αναγεννήσουν τη δύναμη της Ελλάδας δεν αποτελούν μύθο”.

ΚΚΕ: Ο πρωθυπουργός κοροϊδεύει τη φτωχή αγροτιά


Διαπιστώνοντας ότι η οργή της φτωχής αγροτιάς φουντώνει, ο πρωθυπουργός έσπευσε να την κοροϊδέψει επιχειρώντας να κρύψει τις μεγάλες ευθύνες της συγκυβέρνησης και της ΕΕ για όλα αυτά που αντιμετωπίζει σήμερα: Για 5η συνεχή χρονιά η καταχρεωμένη αγροτιά βλέπει το εισόδημά της να μειώνεται, τη σοδειά της να μένει απούλητη ή να την παίρνουν για ένα κομμάτι ψωμί εκβιαστικά οι εμποροβιομήχανοι εκμεταλλευόμενοι τις αθρόες εισαγωγές. Για το κόστος παραγωγής που αυξάνει από τη ληστρική δράση των μονοπωλίων που ελέγχουν τα αγροτικά εφόδια και τα άγρια χαράτσια και τη φορολογία που επιβάλλει η συγκυβέρνηση.

Αυτές είναι οι συνέπειες της πολιτικής της ΚΑΠ και της ΕΕ που λιβανίζουν τα κόμματα της συγκυβέρνησης και του "ευρωμονόδρομου". Που σκόπιμα κρύβουν από το λαό ότι το 80% των επιδοτήσεων το απολαμβάνει το 20% των μεγαλοαγροτών-επιχειρηματιών και μόνο ορισμένα ψίχουλα φτάνουν στη φτωχή αγροτιά που και αυτά τα παίρνουν πίσω με τις μεγάλες αυξήσεις στον ΟΓΑ, τον ΕΛΓΑ, τα χαράτσια, τα χρέη στις τράπεζες κ.ά.

Είναι πρόκληση και εμπαιγμός να παρουσιάζει ο πρωθυπουργός ένα ακόμα νέο χαράτσι - την προαιρετική ασφάλιση στον ΕΛΓΑ για το πράσινο σκουλήκι του βαμβακιού - ως ανακουφιστικό μέτρο. Τη στιγμή που οι βαμβακοπαραγωγοί είναι αβοήθητοι, έχουν χάσει από το πράσινο σκουλήκι μεγάλο μέρος της παραγωγής τους και των επιδοτήσεων που δικαιούνται για 3η συνεχή χρονιά (2010-2012), αν και χρυσοπληρώνουν φυτοφάρμακα, αλλά και τα μεγάλα ασφάλιστρα στον ΕΛΓΑ και ασφάλιση-αποζημίωση δεν έχουν! Τώρα καλούνται να πληρώσουν επιπλέον!

Το συμφέρον της φτωχής αγροτιάς είναι να συμπαραταχθεί με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα των πόλεων που αγωνίζονται ενάντια στα μέτρα και την πολιτική που υπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας, για την ανατροπή της, για την αποδέσμευση από την ΕΕ».

Πυρκαγιές Χίος: η κυβέρνηση δεν κατέθεσε αίτημα χρηματοδότησης για τις ζημιές στην Κομισιόν

Πυρκαγιές Χίος,Κομισιόν,pyrkagies chios,komisionΗ ελληνική κυβέρνηση δεν τήρησε τις προβλεπόμενες προθεσμίες με αποτέλεσμα να μη ζητηθούν ποτέ πολύτιμοι πόροι του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, ως αποζημίωση για τις πυρκαγιές που έπληξαν τη Χίο το προηγούμενο καλοκαίρι.
Όπως δήλωσε ο επίτροπος Γιοχάνες Χαν σε ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή «δεν λάβαμε αίτημα από την Ελλάδα για ενεργοποίηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο».
.
Η προθεσμία έληξε στις 27 Οκτωβρίου και δεν προβλέπεται παράταση.
Ακολουθεί η πλήρης ερώτηση του Νίκου Χουντή και η απάντηση του Γιοχάνες Χαν:
Ερώτηση Νίκου Χουντή:
Εντύπωση προκαλεί η απάντηση της Επιτροπής σε ερώτημά μου (Ε-007655/2012) σχετικά με την πυρκαγιά στο νησί της Χίου τον περασμένο Αύγουστο. Συγκεκριμένα, πουθενά στην απάντησή της δεν γίνεται λόγος για τη δυνατότητα των ελληνικών αρχών να επικαλεστούν το άρθρο 2 του κανονισμού 2012/2002, περί ενεργοποίησης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Αλληλεγγύης, όπου αναφέρεται ότι «Υπό εξαιρετικές περιστάσεις, ακόμα και όταν δεν πληρούνται τα ποσοτικά κριτήρια που ορίζονται στο πρώτο εδάφιο, μια περιοχή μπορεί επίσης να απολαύει ενίσχυσης από το ταμείο, εφόσον η εν λόγω περιοχή επλήγη από τεράστια καταστροφή, ιδίως φυσική, που έπληξε το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού της και είχε σοβαρές και μακροχρόνιες επιπτώσεις για τις συνθήκες διαβίωσης και για την οικονομική σταθερότητα της περιοχής. Η πλήρης ετήσια ενίσχυση, δυνάμει του παρόντος εδαφίου, περιορίζεται, κατ’ ανώτατο όριο, στο 7,5 % του ετήσιου διαθέσιμου ποσού του ταμείου. Ιδιαίτερη προσοχή δίδεται στις απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόμακρες…».
Με βάση το ανωτέρω, ερωτάται η Επιτροπή:
Δεν εμπίπτει, υπό τις ανωτέρω προϋποθέσεις, η περίπτωση της Χίου στον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 2012/2002 για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης; Εάν ναι, υπάρχει ακόμη προθεσμία υποβολής αιτήματος από την ελληνική κυβέρνηση; Αν όχι, τι άλλο θα πρέπει να συμβεί σε ένα τέτοιο νησί για να ενταχθεί στον εν λόγω κανονισμό;
Υπάρχουν περιπτώσεις φυσικών καταστροφών σε «απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές» που να έχει γίνει χρήση του ανωτέρω κανονισμού και ιδιαίτερα της τελευταίας παραγράφου του άρθρου 2 του 2012/2002; Ποιες είναι αυτές;
Απάντηση Johanes Hahn:
Οι αιτήσεις για οικονομική ενίσχυση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης πρέπει να υποβάλλονται στην Επιτροπή από τις εθνικές αρχές της πληγείσας χώρας εντός δέκα εβδομάδων από την ημερομηνία καταγραφής της πρώτης ζημιάς. Η Επιτροπή δεν μπορεί να ενεργοποιήσει το Ταμείο με δική της πρωτοβουλία. Αν οι πυρκαγιές στη Χίο ξεκίνησαν στις 18 Αυγούστου, η προθεσμία για την υποβολή της αίτησης πρέπει να είναι η 27η Οκτωβρίου. Η Επιτροπή δεν έχει λάβει αίτηση από την Ελλάδα σχετικά με τις πυρκαγιές στη Χίο· ωστόσο, η παράταση της προθεσμίας δεν είναι δυνατή. Σύμφωνα με το κριτήριο της αποκαλούμενης τεράστιας καταστροφής μιας περιοχής, στο οποίο αναφέρεται ο κ. βουλευτής, μόνο εάν πληρούνταν οι προϋποθέσεις για την έκτακτη κινητοποίηση του Ταμείου Αλληλεγγύης θα μπορούσαν αυτές να αξιολογηθούν βάσει των λεπτομερών στοιχείων της αίτησης. Οι επιδοτήσεις από το Ταμείο Αλληλεγγύης μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για συγκεκριμένες περιπτώσεις επειγουσών ενεργειών στις οποίες έχουν προβεί οι δημόσιες αρχές. Ιδιωτικές απώλειες, συμπεριλαμβανομένου του τομέα της γεωργίας, δεν αποζημιώνονται.
Από τη σύσταση του Ταμείου Αλληλεγγύης το 2002, τρεις επιδοτήσεις έχουν καταβληθεί για καταστροφές σε απομακρυσμένες ή απομονωμένες περιοχές, όπως οι νησιωτικές και οι εξόχως απόκεντρες: Γαλλία/ Ρεϋνιόν (κυκλώνας Gamède 2007, οικονομική ενίσχυση 5 290 εκατομμύρια ευρώ), Γαλλία/Μαρτινίκα (τροπική καταιγίδα Dean 2007, 12 780 εκατομμύρια ευρώ), Πορτογαλία/Μαδέρα (πλημμύρες 2010,31 256 εκατομμύρια ευρώ). Μία άλλη αίτηση από την Ισπανία σχετικά με τις καταστροφικές πυρκαγιές στα Κανάρια νησιά βρίσκεται επί του παρόντος υπό αξιολόγηση.
—Τι λέει το ΥΠΑΝ
Το ΥΠΑΝ ανακοίνωσε πως δεν συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις κατάθεσης αιτήματος για οικονομική βοήθεια από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης.
Όπως επισημαίνει το υπουργείο οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται προκειμένου να ενεργοποιηθεί το Ταμείο Αλληλεγγύης είναι το ύψος των ζημιών να αντιστοιχεί τουλάχιστον στο 0,6% του ΑΕΠ ή να έχουν προκληθεί σημαντικές μακροχρόνιες επιπτώσεις στην πλειονότητα του πληθυσμού της Περιφέρειας.
Στην περίπτωση της Χίου δεν ίσχυε καμία από τις δύο προϋποθέσεις, τονίζει το υπουργείο Ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι οι αποζημιώσεις καταβλήθηκαν από τον προϋπολογισμό.
Μάλιστα, το υπουργείο αναφέρει ότι «για τον ίδιο λόγο, αιτήσεις αποζημίωσης που υπεβλήθησαν στο Ταμείο για τις πυρκαγιές στην Αττική το 2009 και τις πλημμύρες στην Εύβοια το 2010, απερρίφθησαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».
econews

Η τρόικα ζητάει κατάργηση θητείας και επαγγελματικό στρατό

Την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας και τη μετάβαση σε έναν επαγγελματικό στρατό θέτει εκ νέου στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ειδικότερα στην έκθεση που δημοσιοποιήθηκε χθες η Επιτροπή αναφέρεται στη “συνεισφορά των δαπανών της Άμυνας, στη δημοσιονομική προσαρμογή”, σημειώνοντας ότι τη δεκαετία 2000 – 2009, η Ελλάδα είχε σταθερά τις υψηλότερες δαπάνες ως προς το ποσοστό του ΑΕΠ ανάμεσα στις 27 χώρες της Ε.Ε.

Παρουσιάζει δε το σχέδιο μείωσης των λειτουργικών δαπανών κατά 62% και κατά 41% των μισθών και των συντάξεων των ενόπλων δυνάμεων, για την περίοδο 2009 – 2016, σημειώνοντας ότι περαιτέρω εξορθολογισμός των δαπανών θα μπορούσε να επιτευχθεί, αλλά κάτι τέτοιο θα απαιτούσε την επέκταση της χρήσης των ηλεκτρονικών προμηθειών (e-procurement) και την κατάργηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας με τη μετάβαση σε έναν επαγγελματικό στρατό.

Nέες αυξήσεις και μέτρα θα φέρει η δόση σύμφωνα με το ΚΚΕ

«Για να δοθεί η επόμενη δόση, του Γενάρη, που κι αυτή θα πάει στις τράπεζες και άλλα μονοπώλια, πρέπει τα λαϊκά στρώματα να φορτωθούν με νέες εξοντωτικές αυξήσεις στη ΔΕΗ και φορολογικά μέτρα», επισημαίνει το ΚΚΕ, σε σχόλιο για την έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και τη θέση της κυβέρνησης, και τονίζει: «Οι εργαζόμενοι πρέπει να το πάρουν απόφαση ότι δεν υπάρχει διαπραγμάτευση προς όφελός τους εντός της ΕΕ

Όσο πιο γρήγορα απορρίψουν την πολιτική που υπηρετεί την κερδοφορία και την ανταγωνιστικότητα των μονοπωλίων τόσο γρηγορότερα θα βάλουν τέλος στην εκμετάλλευση και τη ληστεία».

Καρκίνος: ένοχες δεν είναι πάντα οι τροφές

Καρκίνος: ένοχες δεν είναι πάντα οι τροφέςΤα 3/4 των μελετών που συνδέουν τη διατροφή με διάφορες μορφές καρκίνου είναι επιστημονικά «αδύναμες»
Η μπανάνα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου (τίτλος σε επιστημονικές μελέτες και κατ' επέκταση στα ΜΜΕ). Η μπανάνα μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου (τίτλος επίσης σε επιστημονικές μελέτες και κατ' επέκταση στα ΜΜΕ). Τώρα στη θέση της λέξης μπανάνα βάλτε πλήθος άλλων τροφών - και πάλι στον τίτλο θα έχετε πέσει μέσα. Ναι, αγαπητοί αναγνώστες, έχετε δίκιο αν πολλές φορές παθαίνετε σύγχυση με τα όσα βλέπετε και διαβάζετε σχετικά με τη σχέση της διατροφής με τον καρκίνο. Διότι πράγματι είναι ατελείωτες οι μελέτες που προκαλούν... τρικυμία στο κρανίο (των δημοσιογράφων που μεταφέρουν την επιστημονική είδηση αλλά και του κοινού) και τελικώς στο πιάτο εκατομμυρίων ανθρώπων μέσα από ευρήματα που δείχνουν συσχέτιση (είτε θετική είτε αρνητική) κοινών τροφών με τον καρκίνο.
Ωστόσο μια νέα μελέτη που φέρει δυνατή ελληνική υπογραφή - αυτή του καθηγητή Παθολογίας, Ερευνας και Πολιτικής Υγείας καθώς και Στατιστικής στο Πανεπιστήμιο Στάνφορντ, διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου για την Πρόληψη του ίδιου πανεπιστημίου κ. Ιωάννη Ιωαννίδη, ο οποίος είναι επί έτη πρωτοπόρος στο να «ξεσκεπάζει» τις μελέτες που... μπάζουν νερά - καταδεικνύει την... αδυναμία της πλειονότητας των μελετών που αφορούν τη διατροφή και τη σχέση της με τον καρκίνο. Οπως προέκυψε από την καινούργια αυτή ανάλυση, τα τρία τέταρτα των μελετών που αφορούσαν συσχέτιση τροφών με τον καρκίνο είχαν τελικώς αδύναμη βάση ή παρουσίαζαν στατιστικώς μη σημαντικά αποτελέσματα. Τι σημαίνει πρακτικά αυτό; Οτι η συντριπτική πλειονότητα των μελετών αυτών στεκόταν στο φαίνεσθαι και όχι στο είναι - με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την επιστημονική κοινότητα και, κατά κύριο λόγο, για τον πληθυσμό. Διαβάστε τα αποτελέσματα αυτής της ενδιαφέρουσας μελέτης τα οποία, αν μη τι άλλο, αποτελούν... τροφή για (σοβαρή) σκέψη.


Στο μικροσκόπιο 40 τροφές
Η νέα μελέτη δημοσιεύθηκε online στην επιθεώρηση «American Journal of Clinical Nutrition» στις 28 Νοεμβρίου και στο πλαίσιό της ο κ. Ιωαννίδης σε συνεργασία με τον ογκολόγο της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ κ. Τζόναθαν Σένφελντ επέλεξαν τυχαία από ένα βιβλίο συνταγών 50 κοινά υλικά που χρησιμοποιούμε στη μαγειρική. Στη συνέχεια «σάρωσαν» την τεράστια βάση του PubMed στην οποία παρουσιάζεται η πλειονότητα των ιατρικών ερευνών προκειμένου να «ψαρέψουν» μελέτες οι οποίες είχαν δημοσιευθεί τα τελευταία 35 χρόνια και έδειχναν συσχέτιση αυτών των τροφών με τον καρκίνο (είτε θετική, που μαρτυρεί δηλαδή αύξηση του κινδύνου για τη νόσο, είτε αρνητική, που μαρτυρεί μείωση του κινδύνου). Οταν οι ερευνητές εντόπιζαν περισσότερα από 10 άρθρα που αφορούσαν μια συγκεκριμένη τροφή, τότε χρησιμοποιούσαν τα τελευταία 10 πιο πρόσφατα άρθρα. Ανακάλυψαν ότι 40 από τις 50 τροφές που επέλεξαν είχαν σχετιστεί μέσα από μελέτες με τον κίνδυνο (θετικό ή αρνητικό) εμφάνισης διαφορετικών μορφών καρκίνου.
Οι 40 αυτές τροφές ήταν το μοσχάρι, το αλάτι, το πιπέρι, το αλεύρι, τα αβγά, το ψωμί, το χοιρινό, το βούτυρο, η τομάτα, το λεμόνι, η πάπια, το κρεμμύδι, το σέλινο, το καρότο, ο μαϊντανός, το μοσχοκάρυδο, το αλκοολούχο ποτό σέρι, οι ελιές, τα μανιτάρια, ο πατσάς, το γάλα, το τυρί, ο καφές, το μπέικον, η ζάχαρη, ο αστακός, οι πατάτες, το βοδινό κρέας, το αρνί, η μουστάρδα, τα καρύδια, το κρασί, ο αρακάς, το καλαμπόκι, η κανέλα, το πιπέρι καγιέν, τα πορτοκάλια, το τσάι, το ρούμι και οι σταφίδες. Οι 10 τροφές για τις οποίες δεν εμφανίστηκε κάποιος σχετικός κίνδυνος εμφάνισης καρκίνου ήταν πιο... εξεζητημένες: φύλλα δάφνης, γαρίφαλο, θυμάρι, βανίλια, άσπρα καρύδια Αμερικής, μελάσα, αμύγδαλα, μαγειρική σόδα, τζίντζερ και... χελώνες (τρώγονται σε μορφή σούπας ακόμη και στη χώρα μας).

Από το σύνολο των 264 μεμονωμένων μελετών που εντόπισαν οι ερευνητές οι 191 (72%) συσχέτιζαν την εκάστοτε τροφή είτε με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο (103 μελέτες) είτε με μείωση του κινδύνου για καρκίνο (88 μελέτες) - οι υπόλοιπες δεν έδειχναν επίδραση της τροφής στην εμφάνιση της νόσου.
Σε ό,τι αφορά τις διαφορετικές μορφές καρκίνου που διερευνούσαν οι εκάστοτε μελέτες, τα «πρωτεία» φάνηκε να κρατούν οι καρκίνοι του πεπτικού συστήματος (45% των μελετών), ενώ ακολουθούσαν οι καρκίνοι του γεννητικού και του ουροποιητικού συστήματος (14%), οι καρκίνοι του μαστού (14%), της κεφαλής και του τραχήλου (9%), του πνεύμονα (5%) και οι γυναικολογικοί καρκίνοι (5%).

Πού εμφανίστηκαν οι αδυναμίες
Και μπορεί οι περισσότερες μελέτες να παρουσίαζαν σχέση τροφών με τον καρκίνο, ωστόσο η ενδελεχής και ομογενοποιημένη ανάλυση του κ. Ιωαννίδη και του κ. Σένφελντ έδειξε ότι στο 75% των περιπτώσεων η συσχέτιση ήταν είτε αδύναμη είτε δεν παρουσίαζε καμία στατιστική σημαντικότητα.
Τα πράγματα φαίνονταν να «συμμαζεύονται» κάπως στις περιπτώσεις μετα-αναλύσεων μελετών που επίσης εξέτασαν οι δύο ειδικοί. Οι μετα-αναλύσεις αφορούν, όπως προδίδει το όνομά τους, συγκεντρωτική ανάλυση υπαρχόντων στοιχείων που έχουν προκύψει από επί μέρους μελέτες - για τον λόγο αυτόν εξαιτίας της ανάλυσης πολλών και διαφορετικών στοιχείων και της ομογενοποιημένης καταγραφής τους θεωρούνται, τουλάχιστον ως έναν βαθμό, πιο έγκυρες. Συνολικά εξετάστηκαν 36 μετα-αναλύσεις μελετών που αφορούσαν συσχέτιση τροφών με τον καρκίνο. Οπως προέκυψε, μόνο 13 εξ αυτών (26%) παρουσίαζαν σχέση που αφορούσε είτε αύξηση του κινδύνου για καρκίνο (4 μελέτες) είτε μείωση του κινδύνου για καρκίνο (9 μελέτες). Από το σύνολο των μετα-αναλύσεων έξι φάνηκε να είναι άκρως «αδύναμες» στατιστικά.
Πάντως, όπως αναφέρει στο «Βήμα» ο κ. Ιωαννίδης, ούτε οι μετα-αναλύσεις λύνουν πλήρως το πρόβλημα της αξιοπιστίας των στοιχείων. «Με δεδομένο ότι στις μετα-αναλύσεις περιέχονται ουσιαστικώς συγκεντρωμένες μεμονωμένες μελέτες οι οποίες πιθανώς δίνουν αμφίβολα αποτελέσματα, είναι επόμενο και οι μετα-αναλύσεις να μην είναι "τέρατα εγκυρότητας", αν και σίγουρα το γεγονός ότι συνθέτουν συστηματικά στοιχεία διαφορετικών μελετών τις καθιστά πιο αξιόπιστες».


Πληροφόρηση ή σύγχυση;
Ποιο είναι όμως το «διά ταύτα» αυτών των ευρημάτων; Το ότι η πληροφόρηση σε ένα τόσο «λεπτό» ζήτημα δημόσιας υγείας είναι άκρως συγχυτική, σύμφωνα με τον έλληνα καθηγητή, ο οποίος θεωρείται εδώ και χρόνια ένας από τους κορυφαίους ειδικούς σε παγκόσμιο επίπεδο σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό των «κακών» ερευνών (είναι χαρακτηριστικό ότι το άρθρο του με τίτλο «Why most published research findings are false» - «Γιατί τα περισσότερα δημοσιευμένα ερευνητικά ευρήματα είναι λανθασμένα» -, το οποίο δημοσιεύθηκε το 2005 στην έγκριτη δικτυακή επιθεώρηση «PLoS Medicine», συνεχίζει να αποτελεί το πιο «κατεβασμένο» τεχνικό άρθρο της επιθεώρησης και είχε την αποδοχή της συντριπτικής πλειονότητας της επιστημονικής κοινότητας). «Χιλιάδες επιδημιολογικές μελέτες σχετικά με τη διατροφή διεξάγονται και δημοσιεύονται κάθε χρόνο και πολλές από αυτές αφορούν την πιθανή σχέση διαφορετικών τροφών με τον καρκίνο. Αυτού του είδους οι μελέτες επηρεάζουν την έκδοση διατροφικών οδηγιών, ορισμένες φορές ακόμη και τη χάραξη πολιτικών δημόσιας υγείας, ενώ γνωρίζουν και μεγάλη δημοσιότητα μέσα από τα ΜΜΕ. Συχνά όμως από αυτές τις μελέτες παρατήρησης προκύπτουν ισχυρές συσχετίσεις μεταξύ διαφορετικών τροφών και του καρκίνου οι οποίες δεν επιβεβαιώνονται μέσα από τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές ή μεγαλύτερου εύρους καλά σχεδιασμένες μελέτες. Την ίδια στιγμή αναρωτιέται κάποιος μήπως τελικώς μέσα από τέτοιες μελέτες προκύπτει μια πληθώρα ψευδώς θετικών ευρημάτων, η οποία μάλιστα βασίζεται σε αφερέγγυες ερευνητικές πρακτικές και καταλήγει σε επιλεκτική παρουσίαση των αποτελεσμάτων».
Ηταν τυχαίο άραγε το γεγονός ότι, όπως προέκυψε από τη νέα ανάλυση, τα στατιστικώς σημαντικά αποτελέσματα παρουσιάζονταν στην πλειονότητα των περιπτώσεων μόνο στην περίληψη της μελέτης (το αποκαλούμενο abstract για τους γνωρίζοντες, το οποίο εμφανίζεται δωρεάν στις ιστοσελίδες των επιθεωρήσεων ή στις βάσεις δεδομένων και αποτελεί ουσιαστικά τον «κράχτη» της εκάστοτε μελέτης); Ηταν επίσης τυχαίο ότι τα μη στατιστικώς σημαντικά αποτελέσματα που έδιναν τελικώς μια εντελώς διαφορετική διάσταση στη συνολική εικόνα «θάβονταν» κάπου στα ψιλά γράμματα του ολοκληρωμένου άρθρου (στο οποίο μάλιστα στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων δεν έχει πρόσβαση ο καθένας);
Ο κ. Ιωαννίδης υποστηρίζει ωστόσο ότι δεν πρέπει να θεωρούμε εκ προοιμίου ότι όλοι οι επιστήμονες προσπαθούν εσκεμμένα να διαστρεβλώσουν τα αποτελέσματα των μελετών τους μέσα από «τερτίπια». «Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχουν πάρα πολλές επιδημιολογικές μελέτες οι οποίες έχουν ως σκοπό να ανιχνεύσουν συσχετίσεις ανάμεσα σε υποθετικούς παράγοντες κινδύνου και σε νοσήματα όπως ο καρκίνος. Η λογική που ακολουθούν τις περισσότερες φορές οι ερευνητές είναι ότι επιλέγουν μία μόνο τροφή τη φορά - στο πλαίσιο μιας μικρής, μεσαίας ή και μεγάλης μελέτης - και αρχίζουν να ψάχνουν πιθανή σύνδεση με μια νόσο, π.χ. με τον καρκίνο του μαστού ή του προστάτη ή των ωοθηκών ή ακόμη με τη στεφανιαία νόσο ή τα εγκεφαλικά. Η διαδικασία αυτή είναι επαναληπτική και ψάχνοντας συνεχώς για πολλά και διαφορετικά πράγματα μπορεί τελικώς ο επιστήμονας να βρεθεί μπροστά σε ένα αποτέλεσμα που έχει κάποια τυπική στατιστική σημαντικότητα. Μέσα στο πλαίσιο μιας τέτοιας εξερεύνησης όμως είναι σίγουρο ότι θα υπάρξουν κάποια στατιστικά σημαντικά αποτελέσματα που είναι τέτοια από τύχη και μόνο».
Παράλληλα, όπως γλαφυρά λέει ο έλληνας καθηγητής, «αν κάποιος "πολεμάει" με τα δεδομένα, τότε πιθανώς θα χρησιμοποιήσει και διαφορετικά μοντέλα ανάλυσης, διαφορετικούς ορισμούς μέτρησης της κάθε διατροφικής συνήθειας, ώστε τελικώς να εξαγάγει ένα αποτέλεσμα που θα κάνει εντύπωση». Σύμφωνα με τον ειδικό, η λανθασμένη αυτή πρακτική των ερευνητών είναι διαδεδομένη σε πολλά και διαφορετικά επιστημονικά πεδία - όχι μόνο σε εκείνο της διατροφικής επιδημιολογίας. «Σχεδόν παντού κυβερνά η κατακερματισμένη προσέγγιση του ενός ερευνητή απέναντι στα δεδομένα. Μόλις καταστεί δυνατόν να δαμαστούν τα δεδομένα, τότε δημοσιεύονται και το θέμα λήγει».
Εδώ βέβαια θα αναρωτιόταν - και εύλογα - κάποιος ποια είναι η ευθύνη των επιθεωρήσεων που δημοσιεύουν τις εκάστοτε «τραβηγμένες από τα μαλλιά» μελέτες.  Η απάντηση του καθηγητή είναι ότι «οι επιστήμονες-κριτές που αξιολογούν τις ερευνητικές εργασίες δεν μπορούν εύκολα να δουν τι ακριβώς έχει γίνει πίσω από μια μελέτη - οι περισσότερες από αυτές δεν περιγράφουν τον "μαίανδρο" των αναλύσεων που οδήγησαν τελικώς στο παρουσιαζόμενο ως στατιστικά σημαντικό αποτέλεσμα. Τα ευρήματα φαίνεται λίγο σαν να έρχονται από το... πουθενά».

«Αυτοεκπληρούμενες προφητείες»
Ο έλληνας «ντετέκτιβ» της σωστής ερευνητικής πρακτικής σπεύδει να επισημάνει: «Αυτό το σενάριο είναι απλοποιημένο ως έναν βαθμό. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι ερευνητές λειτουργούν έτσι. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν πρέπει να παραβλέπουμε ότι συνολικά η βιβλιογραφία που εμφανίζεται προς το κοινό είναι φιλτραρισμένη μέσα από αυτές τις μεροληπτικές δυνάμεις. Στη συγκεκριμένη περίπτωση που αναλύσαμε πρόκειται για μια βιβλιογραφία που έχει σαρωτικά μεγάλο βαθμό συσχετίσεων μεταξύ τροφών και καρκίνου - πολλές φορές μάλιστα μέσα στη βιβλιογραφία υπάρχουν αποτελέσματα διαφορετικών μελετών που είναι αντικρουόμενα μεταξύ τους και αφορούν τις ίδιες τροφές και τη σχέση τους με τις ίδιες μορφές καρκίνου. Κάποιες φορές πάλι τα ευρήματα φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα της "πεποίθησης" των ερευνητών ότι μια συσχέτιση μεταξύ κάποιας τροφής και του καρκίνου υπάρχει, χωρίς όμως να υπάρχει επιστημονική βάση πίσω από αυτή την πεποίθηση. Ετσι πολλές έρευνες είναι ευθυγραμμισμένες προς την ίδια κατεύθυνση δίνοντας παρόμοια αποτελέσματα επειδή οι ερευνητές θεωρούν ότι "έτσι πρέπει να είναι τα πράγματα" και όχι επειδή έτσι είναι με βάση τα επιστημονικά δεδομένα. Η υπόθεση μοιάζει με μια αυτοεκπληρούμενη προφητεία».
Ο καθηγητής παραδέχεται και την «αδυναμία» της δικής του μελέτης. Οπως λέει, η ανάλυση που πραγματοποίησε με τον δρα Σένφελντ δεν ήταν εξαντλητική. «Θα ήταν αδύνατον να καλύψουμε ολόκληρη τη βιβλιογραφία που αφορά την επιδημιολογία της διατροφής. Ωστόσο η προσέγγισή μας ήταν αντιπροσωπευτική του τι θα συναντούσε ένας ερευνητής, ένας γιατρός, ένας ασθενής ή ένας καταναλωτής αν προσπαθούσε να βρει μελέτες που αφορούν τη σχέση τροφών και καρκίνου».
Και, όπως αποδεικνύεται,  αυτό που θα συνέβαινε σε όποιον έψαχνε τέτοιου είδους στοιχεία θα ήταν να... τα χάσει. «Πρέπει να λάβουμε υπόψη μας ότι το κοινό επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις επιδημιολογικές μελέτες της διατροφής. Νιώθει φόβο ή πιστεύει ότι πρέπει να πάρει μεγάλες αποφάσεις και να αλλάξει τον τρόπο της διατροφής του, χωρίς όμως τελικά να υπάρχει ουσιαστικός λόγος. Την ίδια στιγμή η σύγχυση που αισθάνεται οδηγεί σε απόσπαση, με αποτέλεσμα να μη δίνεται η δέουσα σημασία σε "συστατικά" του σύγχρονου τρόπου ζωής που έχει αποδειχθεί πέρα από κάθε αμφιβολία και μέσα από ισχυρά επιστημονικά στοιχεία ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρκίνου όπως είναι το κάπνισμα».

Ισχυρές ενδείξεις, αδύναμοι αριθμοί...

Ο καθηγητής του Πανεπιστημίου Στάνφορντ κ. Ιωάννης Ιωαννίδης.



Σύμφωνα με τον κ. Ιωαννίδη, δεν πρέπει πάντως να ερμηνεύουμε αυτά τα στοιχεία «ρίχνοντας στην πυρά» όλες τις συσχετίσεις τροφών με τον καρκίνο.
«Θα ήταν λάθος να πούμε ότι δεν υπάρχει συσχέτιση καμίας τροφής με τον καρκίνο. Για παράδειγμα, υπάρχει συνέπεια των μελετών σε ό,τι αφορά τη συσχέτιση του αλατιού ή του μπέικον με αύξηση του κινδύνου για καρκίνο ή τη συσχέτιση των φρούτων με μείωση του κινδύνου για καρκίνο. Ωστόσο, ακόμη και αν υπάρχουν αυτές οι συσχετίσεις, μεγάλες μελέτες αλλά και κλινικές δοκιμές δείχνουν ότι τελικώς σε πραγματικούς αριθμούς είναι ασθενείς. Για παράδειγμα, φρούτα και λαχανικά μπορεί όντως να μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου, ωστόσο η μείωση είναι σχετικά μικρή: αν π.χ. ήταν να εμφανίσουν 1.000 άνθρωποι καρκίνο, τρώγοντας μία παραπάνω μερίδα φρούτων ή λαχανικών μπορεί να "σώζονταν" τελικώς από τη νόσο 2 ως 10 άτομα. Αντιστοίχως το μπέικον, τα κόκκινα κρέατα ή τα επεξεργασμένα κρέατα μπορεί να "προσθέτουν" στις 1.000 περιπτώσεις καρκίνου επιπλέον 30 ως 50 - χωρίς αυτό βέβαια να σημαίνει ότι κάθε ζωή που σώζεται δεν είναι και σημαντική».
Σε κάθε περίπτωση, ο ειδικός υποστηρίζει ότι το κύριο μήνυμα αυτής της μελέτης είναι εκείνο που πρεσβεύουν πάντα οι (σοβαροί) επιστήμονες του πεδίου της διατροφής: «Ποικιλία και ισορροπία. Δεν λέμε σε καμία περίπτωση ότι όλα τα στοιχεία που προκύπτουν από τις μελέτες της επιδημιολογίας της διατροφής δεν έχουν αξία. Ωστόσο, όπως προέκυψε και από τα δικά μας ευρήματα, δεν γίνεται να πιστέψουμε ότι οποιαδήποτε τροφή καταναλώνουμε σχετίζεται με τον κίνδυνο καρκίνου». Για τον λόγο αυτόν ο κ. Ιωαννίδης συμβουλεύει να τρώμε σωστά και με μέτρο και να μην τρελαινόμαστε μπροστά σε μια κούπα καφέ ή τσάι επειδή την προηγούμενη ημέρα κάπου διαβάσαμε ή είδαμε ότι αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου. Διότι την επόμενη ημέρα πιθανότατα θα δούμε ότι τον μειώνει...

Αρχίζει η επιστροφή φόρου και ΦΠΑ από το κράτος!

Αρχίζει η επιστροφή φόρου και ΦΠΑ από το κράτος!Επιτέλους όσοι περιμένουν επιστροφή φόρου ή ΦΠΑ από το κράτος επί μήνες θα δουν... χαρά, αφού έχει ήδη δοθεί εντολή μέσα στις επόμενες ημέρες να αρχίσει η πληρωμή από το κράτος.Μέσα στις επόμενες 12 ημέρες πρέπει να πληρωθούν προς ιδιώτες τα πρώτα 2 δισεκατομμύρια από τα χρωστούμενα του κράτους.
Μάλιστα μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα δημιουργηθεί λίστα με όσους χρωστά το Δημόσιο έτσι ώστε να αποφασιστεί ποιοι θα πληρωθούν πρώτοι.
Παράλληλα οι έφοροι των μεγάλων ΔΟΥ έλαβαν εντολή πρέπει να «τρέξουν» τις διαδικασίες για την επιστροφή ΦΠΑ και φόρου εισοδήματος σε χιλιάδες επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα που περιμένουν πολλούς μήνες για να λάβουν τα χρωστούμενα από το κράτος. Πρόκειται για βεβαιωμένους φόρους 738 εκατ. ευρώ.
Επίσης, την ερχόμενη εβδομάδα θα αρχίσει η καταβολή του επιδόματος θέρμανσης σε περίπου 150.000 νοικοκυριά - δικαιούχους. Υπολογίζεται ότι θα διατεθούν συνολικά 4 εκατ. ευρώ. Τα σχετικά ποσά θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχουν δηλώσει οι φορολογούμενοι με τη σχετική ηλεκτρονική αίτηση που έχουν υποβάλει.

18 Δεκ 2012

Γυμναστική «εντολή»: ένα-ένα τα σκαλιά

Καίγονται περισσότερες θερμίδες από ότι το σκαρφάλωμα 2-3 ταυτόχρονα
Αν θέλετε να χάσετε πολλές θερμίδες να ανεβαίνετε τα σκαλοπάτια ένα-ένα



Αν επιλέξετε να ανεβείτε μια σκάλα για να ασκηθείτε ο πιο αποδοτικός τρόπος για αυτόν τον σκοπό είναι να ανεβείτε τα σκαλιά ένα-ένα. Σύμφωνα με νέα μελέτη, αν κάποιος ανεβαίνει τα σκαλοπάτια ένα-ένα καίει τελικά περισσότερες θερμίδες από ότι αν τα ανεβαίνει ανά δύο με κάθε βήμα.
Οι θερμίδες
Ερευνητές του Πανεπιστημίου Roehampton στο Λονδίνο διαπίστωσαν ότι κάποιος που ξεκινά να ανέβει μια σκάλα και αποφασίζει να το κάνει «πηδώντας» κάθε φορά δυο σκαλιά καταναλώνει περισσότερη ενέργεια μόνο στην αρχή ενώ αν την ανέβει σκαλί-σκαλί τελικά καίει περισσότερες θερμίδες.
Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι αν κάποιος ανέβει μια σκάλα 15 μέτρων και σε κάθε βήμα περνάει δύο σκαλιά κατά μέσο όρο θα κάψει 260 θερμίδες. Αν όμως ανέβει τη σκάλα των 15 μέτρων σκαλί-σκαλί θα κάψει κατά μέσο όρο 302 θερμίδες.
«Μια εξήγηση για τη μεγαλύτερη κατανάλωση ενέργειας όταν ανεβαίνεις τα σκαλιά ένα-ένα είναι ότι πρόκειται για μια διαδικασία που διαρκεί περισσότερο χρόνο. Ισως υπεισέρχονται και παράγοντες της εμβιομηχανικής. Το να ανεβαίνεις ένα σκαλί κάθε φορά ίσως έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση του ρυθμού συστολής των μυών, κάτι που με τη σειρά του αυξάνει την κατανάλωση ενέργειας» αναφέρει ο καθηγητής Λιούις Χάλσει, μέλος της ερευνητικής ομάδας.

"Το Αιτωλικό" σας προσκαλεί στην παιδική θεατρική παράσταση "ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ"

Η παιδική Σκηνή του Θεατρικού Τμήματος
του Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου "Το Αιτωλικό"
σας προσκαλεί στην παιδική θεατρική παράσταση

"ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ"

του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2012
ώρα 8.00 μ.μ.
στο Πνευματικό Κέντρο "Ευανθία Καρβέλη"
Αιτωλικό

Είσοδος Ελεύθερη

Σημειώνει η Θεατρολόγος Διονύσια Ολιβώτου:
“ Όσο η εποχή μας προχωράει προς την ‘εξέλιξη’, άλλες αξίες, ανθρώπινες και ουσιαστικές, μένουν πίσω.

‘Ένα παιδί, αντιλαμβάνεται ότι η μαγεία των Χριστουγέννων έχει αρχίσει να χάνεται. Νιώθει ότι κάτι πρέπει να κάνει. Καλεί το Χριστουγεννιάτικο Πνεύμα, και δοκιμάζει μία… τριπλή έκπληξη όταν βλέπει ότι αυτό διαιρείται στο Πνεύμα των Παλαιών, των Τωρινών και των Μελλοντικών Χριστουγέννων. Αυτά, νιώθουν ακόμα περισσότερο ότι κάτι δεν πάει καλά, και όλοι μαζί, προσπαθούν να βρουν την αιτία. Έτσι, ανατρέχουν στο παρελθόν…


Τρεις από τις Χριστουγεννιάτικες Ιστορίες του Παπαδιαμάντη –«Της Κοκκώνας το σπίτι», «Το Χριστόψωμο» και «Η Σταχομαζώχτρα»- είναι ο ενωτικός κρίκος, του χτες με το σήμερα. Είναι ο κύριος αγωγός μέσα από τον οποίο, τα παιδιά του παιδικού θεατρικού τμήματος του Πoλιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου Αιτωλικού, θα αναζητήσουν τη μαγεία των φετινών Χριστουγέννων. Σ’ αυτή τους την προσπάθεια, βοηθάει καταλυτικά η απαλή φωνή της Ίριδας Περγαντή, καθώς και η ζεστή συμμετοχή των καρδιών όλων των παραβρισκόμενων ”. 


Η διασκευή των διηγημάτων και η θεατρική διδασκαλία στα παιδιά, έχουν γίνει από την θεατρολόγο Διονυσία Ολιβώτου.

17 Δεκ 2012

Πρώτη στις εξαγωγές η ελληνική τσιπούρα

Πρώτη στις εξαγωγές η ελληνική τσιπούραΜέσα στους επόμενους τρεις μήνες ολοκληρώνεται η αξιολόγηση 188 επενδυτικών προτάσεων στους τομείς των υδατοκαλλιεργειών και της μεταποίησης & εμπορίας αλιευτικών προϊόντων, συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ.
Στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013 (ΕΠΑΛ), στον κλάδο των υδατοκαλλιεργειών έχουν υποβληθεί 120 αιτήματα για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 79,825 εκατ. ευρώ και στον κλάδο μεταποίησης & εμπορίας αλιευτικών προϊόντων 68 αιτήματα, συνολικού προϋπολογισμού 59,67 εκατ. ευρώ. Η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη ανέρχεται αθροιστικά στα 54,68 εκατ. ευρώ.
Παράλληλα, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχώρησε στη σύσταση επιτροπής για τον εκσυγχρονισμό του θεσμικού πλαισίου του τομέα των υδατοκαλλιεργειών. Ο στόχος είναι να αναβαθμιστεί ο κλάδος, με την ενίσχυση της έρευνας και της τεχνολογίας και φυσικά την προώθηση προϊόντων στις αγορές του εξωτερικού.
Μέχρι σήμερα δεν είχε προχωρήσει η αξιολόγηση κανενός από τα 188 επενδυτικά σχέδια, με αποτέλεσμα να μένουν ανεκμετάλλευτα κοινοτικά κονδύλια, τα οποία θα μπορούσαν να συμβάλλουν στην ανάπτυξη ενός κλάδου στον οποίο η Ελλάδα είναι πρωτοπόρος. Η καθυστέρηση στην αξιολόγηση, όπως και η συσσώρευση μιας σειράς ζητημάτων στον τομέα της αλιείας γενικότερα, σχετίζονται και με τις συνεχείς εναλλαγές της αρμοδιότητας της αλιείας μεταξύ υπουργείων.
Η τσιπούρα στην κορυφή των εξαγωγών
Εδώ και τέσσερις μήνες, η αλιεία έχει περάσει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το οποίο εκτιμά ότι κι αυτός ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής μπορεί να συμβάλει στην προσπάθεια για ανάπτυξη.
«Το στρατηγικό σχέδιο του υπουργείου», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αρμόδιος υπουργός Αθ. Τσαυτάρης, «ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει την ενίσχυση της αλιείας και του ανθρώπινου δυναμικού της, τον εκσυγχρονισμό του αλιευτικού στόλου, αλλά και τη στήριξη των ιχθυοκαλλιεργειών. Επιδίωξη είναι η διατήρηση της ηγετικής θέσης που έχει η Ελλάδα στις εξαγωγές προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειες σε χώρες της ΕΕ, αλλά και το άνοιγμα νέων αγορών».
«Λίγοι γνωρίζουν», συνεχίζει, «πως η ελληνική τσιπούρα είναι το νούμερο ένα εξαγώγιμο γεωργικό προϊόν μας, πάνω από τη φέτα, το ελαιόλαδο, πάνω από άλλα προϊόντα που νομίζαμε ότι είναι κι αυτά πρωταθλητές. Εξάγουμε επίσης, 25.000 τόνους μυδιών σε ετήσια βάση, με αποτέλεσμα η χώρα μας να βρίσκεται στην 5η θέση σε εξαγωγές στην Ευρώπη».
«Αν κάποιος», υπογραμμίζει ο κ. Τσαυτάρης, «στηριχθεί σε τούτα τα πλεονεκτήματα που έχει ο τόπος μας, προσθέσει το μεράκι του, αξιοποιήσει τις προοπτικές που προσφέρει η τεχνολογία, τότε μπορούμε να είμαστε πρωταθλητές στις εξαγωγές».
Προχωρά ο εκσυγχρονισμός του αλιευτικού στόλου
Κυρίαρχη θέση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας, έχει η δράση που αφορά στην προσαρμογή του αλιευτικού στόλου, με προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη 97,76 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο αυτό έως το τέλος του Νοέμβρη, είχαν αποσυρθεί 787 αλιευτικά σκάφη, ενώ έχουν υποβληθεί 310 επενδυτικά σχέδια για αλιευτικά σκάφη κι επιλεκτικότητα των αλιευτικών εργαλείων. Τα επενδυτικά σχέδια είναι συνολικού προϋπολογισμού 10,5 εκατ. ευρώ και η αξιολόγησή τους εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2013.
Επίσης, στο πλαίσιο του ΕΠΑΛ, προβλέπονται κονδύλια για αλιευτικούς λιμένες, καταφύγια, ιχθυόσκαλες, που αφορούν σε επεκτάσεις, βελτιώσεις και νέες υποδομές. Από την έναρξη του προγράμματος έχουν ενταχθεί πράξεις συνολικού προϋπολογισμού 40,920 εκατ. ευρώ, έχουν υπογραφεί συμβάσεις συνολικής δημόσιας δαπάνης 24,5 εκατ. ευρώ, ενώ οι πληρωμές ανέρχονται σε 11 εκατ. ευρώ. Μέχρι το τέλος της χρονιάς, θα έχει ολοκληρωθεί η ένταξη στο πρόγραμμα λιμενικών υποδομών σε Πάτμο, Αλόννησο, Λήμνο καθώς της ιχθυόσκαλας στη Νέα Μηχανώνα.
Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αλιείας αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο, που αφορά περισσότερους από 16.000 αλιείς, αλλά και τους καταναλωτές τόσο σε επίπεδο προσφερόμενων προϊόντων, όσο και τιμών. Η προβλεπόμενη δημόσια δαπάνη του ΕΠΑΛ ανέρχεται σε 274.105.143 εκατ. ευρώ και μέχρι σήμερα καταγράφεται ενεργοποίηση του σε ποσοστό 89,32%. Τα έργα που έως σήμερα έχουν ενταχθεί στο πρόγραμμα καλύπτουν το 73,43% τη δημόσιας δαπάνης (201,3 εκατ. ευρώ).
Εν τω μεταξύ είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις για την εκπόνηση του Επιχειρησιακού Σχεδίου για την Αλιεία 2014-2020. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, υποστηρίζει την ύπαρξη ενός ισχυρού αλλά ταυτόχρονα αποτελεσματικού ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού μέσου για την στήριξη της αλιείας και των υδατοκαλλιεργειών στην Ευρώπη. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η αλιεία θα υποστηριχθεί με σημαντικά κονδύλια και μετά το 2013, ενώ στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, θα υποστηριχθούν οι νέοι αλιείς, που θα ήθελαν να εισέλθουν στο επάγγελμα.

Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις από 1η Ιανουαρίου

Πόσο θα μειωθούν οι συντάξεις από 1η ΙανουαρίουΜειώσεις από 5% έως 20% έρχονται από την 1η Ιανουαρίου σε όλες τις συντάξεις που υπερβαίνουν τα 1.000 ευρώ. Όλα όσα αλλάζουν στις συντάξεις από το 2013 με το νέο μνημόνιο.
Το νέο μαχαίρι στις συντάξεις από 1.000€ αφορά όλες τις συντάξεις (κύρια και επικουρική σύνταξη ή μέρισμα, ειδική προσαύξηση ΤΣΜΕΔΕ) που καταβάλλονται από οποιοδήποτε ασφαλιστικό ταμείο και προβλέπεται από το τρίτο μνημόνιο.
Από 1η Ιανουαρίου λοιπόν, όπως προβλέπει η εγκύκλιο του ΙΚΑ, οι συντάξεις
- από 1.000,01 ευρώ έως 1.500 ευρώ, μειώνονται κατά 5% γίνεται μείωση 5% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο των 1.000,01 ευρώ.
- από 1.500,01 ευρώ έως 2.000 ευρώ, γίνεται μείωση κατά 10% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της μείωσης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να είναι μικρότερο από 1.425,01 ευρώ.
- από 2.000,01 ευρώ έως 3.000 ευρώ γίνεται μείωση κατά 15% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 1.800,01 ευρώ.
- από 3.000,01 ευρώ και άνω, γίνεται μείωση 20% στο σύνολο του ποσού. Το ποσό της σύνταξης που απομένει μετά τη μείωση δεν μπορεί να υπολείπεται του ποσού των 2.550,01 ευρώ.
Για τις παραπάνω μειώσεις λαμβάνονται υπόψη τα ποσά των συντάξεων που καταβλήθηκαν 31/12/2012. Συνεπώς, για την κύρια σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ακαθάριστο ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης Συνταξιούχων και της επιπλέον εισφοράς που αποφασίστηκε μετά το πρώτο μνημόνιο, όπως επίσης και των μειώσεων που αποφασίστηκαν μετά το δεύτερο μνημόνιο.
Για την επικουρική σύνταξη λαμβάνεται υπόψη το ποσό που απομένει μετά την παρακράτηση της Ειδικής Εισφοράς Επικουρικής Ασφάλισης, καθώς και των μειώσεων που επίσης προέκυψαν από το δεύτερο μνημόνιο.
Από τις μειώσεις, εξαιρούνται μόνο όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν οι ίδιοι το εξωιδρυματικό επίδομα (πχ ασθενείς που πάσχουν από παραπληγία, τετραπληγία, σκλήρυνση κατά πλάκας, με ποσοστό 67% και άνω, ατελή οστεογένεση με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, ακρωτηριασμό του ενός ή και των δύο άνω ή κάτω άκρων σε ποσοστό από 67% και άνω).
Δεν εξαιρούνται από τις μειώσεις, συνταξιούχοι που ασφαλίζουν κάποιο μέλος της οικογένειάς τους στο οποίο χορηγείται το εξωιδρυματικό επίδομα.
Στις περιπτώσεις συνταξιοδότησης λόγω θανάτου που υπάρχουν περισσότεροι του ενός δικαιούχοι, μειώνεται το συνολικό ποσό της σύνταξης και αυτό που απομένει, επιμερίζει σύμφωνα με τα ποσοστά των δικαιούχων. Εάν κάποιος από τους δικαιούχους λαμβάνει εξωιδρυματικό επίδομα, τότε το ποσό της σύνταξης που του χορηγείται θα αφαιρεθεί από το συνολικό ποσό, πριν ενσωματωθούν οι μειώσεις.
Με άλλη εγκύκλιο, η διοίκηση του ΙΚΑ γνωστοποιεί ότι από την 1η Ιανουαρίου, καταργούνται τα επιδόματα εορτών Χριστουγέννων και Πάσχα, καθώς και το επίδομα αδείας, που καταβάλλονται στους συνταξιούχους.
Εξαιρούνται και σε αυτή την περίπτωση, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν το εξωιδρυματικό επίδομα, για τους οποίους ορίζεται, ότι χορηγείται κατ' εξαίρεση ως δώρο Χριστουγέννων, το ποσό του εξωιδρυματικού επιδόματος και ως δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας το μισό του επιδόματος. αυτού το οποίο ισούται με 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη.

Η στάση της ΔΗΜΑΡ και ο ΣΥΡΙΖΑ

Από την "Εφημερίδα των Συντακτών"

Η αλλοπρόσαλλη στάση της ΔΗΜΑΡ απέναντι στο τελευταίο πολυνομοσχέδιο και τον

Γιώργος Ρούσης
προϋπολογισμό ήταν η καλύτερη επιβεβαίωση της αρχής του «ναι μεν αλλά» που διέπει αυτό το κόμμα.

Προηγουμένως, από ΠΑΣΟΚ με πολιτικά –κατ’ αναλογία των πάλαι ποτέ μπασκίνων με πολιτικά- η ΔΗΜΑΡ με τη συμμετοχή της στην κυβέρνηση φόρεσε την κανονική στολή των συστημικών δυνάμεων, αποκαλύπτοντας έτσι το πραγματικό της πρόσωπο, που μέχρι τότε προσπαθούσε να κρύψει πίσω από ένα αριστεροφανές προσωπείο.

Στη συνέχεια με απύθμενο θράσος η ΔΗΜΑΡ πάσχιζε να εμφανίζεται και ολίγον ως αντιπολίτευση, ενώ στην πραγματικότητα είναι ολοκληρωτικά υπεύθυνη για όλα τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, έως για παράδειγμα και για τα βασανιστήρια στην ΓΑΔΑ .

Και φθάσαμε στον τραγέλαφο της στάσης απέναντι στο τελευταίο μνημόνιο με το οποίο συμφώνησε σε όλα τα βάρβαρα μέτρα που προβλέπει , έφαγε δηλαδή όλο το γάιδαρο και εμφανίστηκε να αρνείται να φάει την ουρά –τα εργασιακά-. Παρόλα αυτά στηρίζει την κυβέρνηση που τα υιοθέτησε, και ψηφίζει τον προϋπολογισμό που στην ουσία αποτελεί το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα εφαρμογής, τον εφαρμοστικό νόμο του συνόλου του μνημονίου.

Και ως ολοκλήρωση της ξευτίλας, βουλευτές της ΔΗΜΑΡ, έπαιζαν κρυφτούλι στην Βουλή και περίμεναν σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε πλειοψηφία, να ψηφίσουν αυτοί υπέρ, για να σώσουν την κυβέρνηση και τα αντιλαϊκά μέτρα, εργασιακών συμπεριλαμβανομένων, τα οποία είχε υπογράψει ο εκ της ΔΗΜΑΡ προερχόμενος υπουργός Ρουπακιώτης.

Είναι σαφές ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν κορύφωση μιας κυβερνητολαγνείας δίχως αρχές, αποτελούν πολιτική και ηθική κατάπτωση, και συνιστούν απροκάλυπτο εμπαιγμό απέναντι στον ελληνικό λαό, τέτοιο που ακόμη και τη ΝΔ και το εναπομείναν ΠΑΣΟΚ παρόλη την πασίδηλη αφερεγγυότητα τους, τα καθιστούν σχετικά πιο συνεπή.

Ταυτόχρονα αποτελούν πρόβα τζενεράλε για την ανάδειξη του Φώτη Κουβέλη στην Προεδρία της Δημοκρατίας, όποτε και θα διαφωνεί μεν σε ορισμένα , θα υπογράφει δε τα πάντα.

Αν όμως με όλα αυτά είναι βέβαιο ότι τα λεξικά του μέλλοντος στα λήμματα ασυνέπεια, διπλοπροσωπία, κοροϊδία, απάτη, και άλλα παρεμφερή, θα παραπέμπουν στην ΔΗΜΑΡ, απαιτείται μια ξεκάθαρη απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ στο ερώτημα, αν στο όνομα της κατάκτησης της κυβερνητικής εξουσίας σκοπεύει να συγκυβερνήσει με την ΔΗΜΑΡ, να συγκυβερνήσει δηλαδή, με μια πολιτική δύναμη που εφαρμόζει ως κυβερνητική συνιστώσα την πλέον αντιλαϊκή πολιτική μετά τη μεταπολίτευση, και η οποία είναι συνάμα η πλέον αφερέγγυα δύναμη του πολιτικού φάσματος που γνώρισε ποτέ ο τόπος.

Και η απάντηση στο παραπάνω ερώτημα θα πρέπει να είναι σαφής, όπως άλλωστε θα πρέπει να ξεκαθαριστεί συγκεκριμένα, με ποιο τρόπο αυτή η συνεργασία θα προωθήσει το σοσιαλισμό, τον οποίο έστω και καταχωνιασμένα, στις προς τους ολίγους απευθυνόμενες διακηρύξεις του, επικαλείται ότι πρεσβεύει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και στο ίδιο ερώτημα θα πρέπει να απαντήσουν όλοι εκείνοι που καλούν σύμπασα την Αριστερά να ενισχύσει έστω και κριτικά τον ΣΥΡΙΖΑ, παρά το ότι δηλώνει ότι αποτελεί τον πιο φερέγγυο υπερασπιστής του ευρώ και της ΕΕ, δηλαδή της θηλιάς που αν δεν την αποτινάξουμε είναι αδύνατον να προβούμε στην όποια προοδευτική μεταρρύθμιση. Που μας καλούν να τον στηρίξουμε παρά το ότι θεωρεί ότι με τους δυνάστες μας θα τα βρούμε μέσα από ένα συμβιβασμό για το κοινό συμφέρον.

Και έχει τεράστια σημασία να απαντηθούν αυτά τα ερωτήματα, διότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ συνεργαστεί με αυτές τις δυνάμεις οδηγούμενος ακόμη πιο δεξιά από την μέχρι τώρα ρεφορμιστική πορεία του, είναι βέβαιο ότι όχι μόνον θα απογοητεύσει όλον αυτόν τον κόσμο που στο πρόσωπο του είδε μια εναλλακτική, όχι μόνον θα διασύρει σύμπασα την Αριστερά, αλλά και θα οδηγήσει το λαό μας σε άλμα προς τα πίσω αντί σε ένα έστω βήμα προς τα μπρος.

Γιώργος Ρούσης

Επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής κατά του Δημήτρη Στρατούλη

Επίθεση μελών της Χρυσής Αυγής κατά του Δημήτρη ΣτρατούληΟ βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ βρισκόταν στο ΟΑΚΑ στον αγώνα ΑΕΚ - Ατρομήτου - Ενας ύποπτος έχει οδηγηθεί στο ΑΤ Αμαρουσίου - Εντονη καταδίκη από την κυβέρνηση
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρης Στρατούλης που δέχθηκε επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής στο ΟΑΚΑ



Επίθεση από άτομα που δήλωσαν ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής δέχθηκε ο βουλευτής της ΣΥΡΙΖΑ κ.Δημήτρης Στρατούλης το απόγευμα της Κυριακής.

Ο κ. Στρατούλης βρισκόταν στο Ολυμπιακό Στάδια μαζί με τον γιό του για να παρακολουθήσει τον αγώνα ΑΕΚ - Ατρόμητος όταν μια ομάδα αγνώστων τον αναγνώρισε. Του δήλωσαν, όπως ανέφερε ο ίδιος ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής και άρχισαν να τον κτυπούν με τα χέρια στο κεφάλι.


Ο βουλευτής δέχθηκε κτυπήματα από τρείς άνδρες και μεταφέρθηκε στο ιατρείο του ΟΑΚΑ με τραύματα στο κεφάλι.


Οπως δήλωσε ο ίδιος ο κ. Στρατούλης: «
Ηταν στη διάρκεια του ημιχρόνου. Ηρθανε τρείς κατά πάνω μου που δήλωσαν ότι είναι μέλη της Χρυσής Αυγής και θα σε σκοτώσουμε εδώ και άρχισαν να με κτυπούν με γροθιές στο κέφάλι».

Ο βουλευτής εκείνη την ώρα φώναξε «"Είμαι ο βουλευτής Δημήτρης Στρατούλης του ΣΥΡΙΖΑ με χτυπάει η Χρυσή Αυγή", ήρθαν εκατοντάδες φίλαθλοι προς βοήθεια», είπε

«Η αστυνομία δεν ήταν εκεί», συνεχίζει ο κ. Στρατούλης.  Πηγαίνοντας στο ιατρείο για να καθαρισθεί από τα αίματα ανέφερε ότι οι επιτιθέμενοι «
δεν ήταν νεαροί ήταν χρυσαυγίτες» και χαρακτήρισε την Χρυσή Αυγή ως «σπείρα εγληματιών».

Ο κ.Στρατούλης μετά το ιατρείο πήγε στο αστυνομικό τμήμα του γηπέδου έδωσε κατάθεση και περιέγραψε τα χαρακτηριστικά των ατόμων που του επιτέθηκαν.


Ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει στην ίδια ανακοίνωση ότι απαιτεί «την άμεση σύλληψη και δίωξη των δραστών» και συμπληρώνει πως «η ανοχή απέναντι στη φασιστική οργάνωση της Χρυσής Αυγής οδηγεί μαθηματικά στο να θρηνήσουμε ζωές, καταλύει τη δημοκρατία. Η απάντηση πρέπει να είναι άμεση και αποφασιστική πριν είναι αργά».


Σύμφωνα με πληροφορίες, ήδη έχει συλληφθεί και οδηγηθεί στο ΑΤ Αμαρουσίου ένα άτομο ως ύποπτο για συμμετοχή στην επίθεση κατά του κ. Στρατούλη, ενώ ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έχει ήδη επικοινωνήσει με τον υπουργό Δημόσιας Τάξης κ.
Ν. Δένδια και την ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.


Αντίδραση από την κυβέρνηση


Εντονη η αντίδραση της κυβέρνησης ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ.
Σίμος Κεδίκογλου δήλωσε: «Καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επίθεση εναντίον του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ κ. Δημήτρη Στρατούλη. Κάθε μορφής επίθεση και απειλή είναι απαράδεκτη στη Δημοκρατία μας. Η βία δεν έχει θέση στον πολιτικό πολιτισμό μας».

16 Δεκ 2012

Ξεπέρασαν τις 30.000 οι υπογραφές στο διαδίκτυο

Απαιτούν να συζητηθεί στην Ολομέλεια της Βουλής και να τεθεί σε ψηφοφορία

Ξεπέρασαν τις 30.000 οι υπογραφές στην ιστοσελίδα katargisimnimonion.kke.gr ή km.kke.gr, που διεκδικούν την κατάργηση όλων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης και απαιτούν να συζητηθεί και να ψηφιστεί στην Ολομέλεια η πρόταση νόμου που έχει καταθέσει στη Βουλή το ΚΚΕ.Η διαδικτυακή συλλογή υπογραφών συνεχίζεται και είναι ιδιαίτερα σημαντικό και ενθαρρυντικό ότι εργαζόμενοι, νέοι, επαγγελματοβιοτέχνες και επιστήμονες που δεν ταυτίζονται σε όλα πολιτικά και ιδεολογικά με το ΚΚΕ προσθέτουν την υπογραφή τους, υψώνουν τη φωνή τους και στηρίζουν την πρόταση νόμου που απαιτεί την κατάργηση όλων των μνημονίων και της δανειακής σύμβασης.
Αυτή η απαίτηση γίνεται διαρκώς πιο επίκαιρη καθώς η αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - ΔΝΤ - ΕΕ κλιμακώνεται με νέα βάρβαρα μέτρα, νέα εξοντωτικά φορολογικά μέτρα και γίνεται πιο επιτακτική η ανάγκη της εργατικής - λαϊκής συσπείρωσης για την απόκρουση και την ανατροπή της.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More