Στον Αη Σώστη εξ άλλου αποβιβάστηκε στις 4 Γενάρη 1824, ο λόρδος Βύρωνας που κατευθυνόταν στο Μεσολόγγι. Στις 10 Γενάρη 1826 σ' αυτό το χώρο έγινε ναυμαχία μεταξύ του ελλινισμένου (ελληνικού) στόλου με το ναύαρχο Μιαούλη και των Τούρκων. Αυτή έληξε με νίκη των Ελλήνων.
Ακόμα, το 1827, ο Αη Σώστης αποτέλεσε ορμητήριο του Αστιγγος εναντίον των Τούρκων που κατείχαν το Βασιλάδι. Σήμερα ο Αη Σώστης είναι ένα μικρό νησί, στο οποίο υπάρχει Φάρος, το σπίτι του φαροφύλακα (εγκατελελειμμένο), τα απομεινάρια του παλιού Τελωνείου και η εκκλησία του Αη Σώστη. Εξ άλλου στα δύο άκρα του νησιού υπάρχουν οι εγκαταστάσεις δύο ιβαριών. Αυτά είναι το Βασιλάδι και το Κόμμα.
Ο φάρος στον Αγιο Σώστη κατασκευάστηκε το 1859. Το ύψος του πέτρινου κυλινδρικού του πύργου είναι 11,5 μέτρα και το εστιακό του ύψος είναι 12 μέτρα.
Ο φάρος της Οξυάς.
Ο φάρος αυτός κατασκευάστηκε το 1899. Το ύψος του πέτρινου πύργου του ειναι 8 μέτρα και τό εστιακό του ύψος είναι 71 μέτρα. Είναι εγκατεστημένος στο μικρό νησάκι Οξειά ή Οξυά του Πατραικού κόλπου στα νοτιοδυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας. Η πρόσβαση στον φάρο γίνεται με σκάφος από τον Αστακό που απέχει 55 χλμ. από το Μεσολόγγι.
Η Νήσος Οξυά ανήκει στο ενιαίο οικοσύστημα του Δέλτα του Αχελώου, διοικητικά όμως, ανήκει ατο Νομό Κεφαλληνίας. Eίναι ένα βραχώδες νησί μέσα στο Δέλτα του Aχελώου και καλύπτεται από χαμηλή βλάστηση και Θαμνόκεδρα (Juniperus sp.). Στο νησί αυτό υπάρχει μια αποικία από Γύπες. Eίναι ο χώρος που φωλιάζουν επίσης ο Φιδαετός, ο Πετρίτης και άλλα αρπακτικά, ενώ το χειμώνα τακτικά κάνουν την εμφάνισή τους ο Mαυρόγυπας και ο Bασιλαετός.
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Οξεία και Οξυά είναι νησίδα του Ιόνιου Πελάγους, και βρίσκεται στις εκβολές του Αχελώου ποταμού, δυτικά του νομού Αιτωλοακαρνανίας και ανατολικά της Ιθάκης. Ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων και αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο νησί των Εχινάδων μετά τον Πεταλά. Έχει έκταση 4,223 τ. χλμ. και είναι ακατοίκητη[1]. Διοικητικά ανήκει στον δήμο Ιθάκης.
Το νησί είναι ιδιόκτητο και έχει εκμισθωθεί στη βασιλική οικογένεια του Κατάρ.[2]