Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

19 Μαρ 2011

Αραβική εξέγερση και ιμπεριαλιστική επέμβαση

 
Από τη Γραμματεία της Πρωτοβουλίας «Ένα Καράβι για τη Γάζα»

Ο μεσανατολικός πολιτικός χάρτης άλλαξε ριζικά και ανεπίστρεπτα, το αύριο δεν θα είναι ίδιο με το χτες. Οι μεγάλες λαϊκές εξεγέρσεις που ανέτρεψαν τα ολιγαρχικά δικτατορικά καθεστώτα ανέδειξαν και αναπτύσσουν μια ισχυρή επαναστατική δυναμική. Η ανατροπή αυτών των καθεστώτων ανοίγει τον δρόμο της πολιτικής, κοινωνικής και πολιτισμικής χειραφέτησης των αραβικών λαών και κλονίζει τις δομές κυριαρχίας των ξένων δυνάμεων. Αυτά είναι τα νέα, τα πολύ ελπιδοφόρα, δεδομένα.

Όμως, αν τα κύρια πρόσωπα των προηγούμενων καθεστώτων ανατράπηκαν, αν οι βασικές δυνάμεις στήριξής τους αποδυναμώθηκαν, αν οι πολύτροποι δίαυλοι ξένης εξάρτησης αυτών των χωρών στένεψαν, αν το Ιμπέριουμ της Δύσης, όπως αυτό διαμορφώνεται απ’ τον άξονα ΗΠΑ-Ισραήλ και την Ευρωπαϊκή Ένωση σε ρόλο δευτερεύοντα -δομικού ωστόσο- σύμμαχου και εταίρου του,

Η γυμναστική έχει ηλικία;

Η έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Archives of Internal Medicine» ήταν κάτι παραπάνω από κατηγορηματική. Ο οργανισμός μας μετά την ηλικία των 45 ετών, κατεβάζει «ταχύτητες» και έτσι η άθληση γίνεται μια όλο και πιο δύσκολη προσπάθεια με δυσδιάκριτα αποτελέσματα.
Κατεβαίνουν οι «ταχύτητες» μετά τα 45;
Η γυμναστική κερδίζει ολοένα και μεγαλύτερο έδαφος στη σύγχρονη εποχή. Ακόμη και άνθρωποι μέσης ηλικίας, αναγνωρίζουν τα οφέλη της και πλέον την έχουν εντάξει στο καθημερινό τους πρόγραμμα. Όμως, κατά πόσο η άσκηση έχει τα ίδια οφέλη για έναν 25χρονο και για έναν 47χρονο;

Οι άνδρες ρισκάρουν, οι γυναίκες σκέφτονται…

Οι ρυθμοί μερικές φορές στη δουλειά είναι εξοντωτικοί. Η πίεση αφόρητη καθώς οι προθεσμίες λήγουν και ο όγκος της δουλειάς αυξάνεται δυσανάλογα. Και εκεί, που το άγχος αγγίζει το ζενίθ, άνδρες και γυναίκες, καλούνται να πάρουν αποφάσεις γρήγορα και αποτελεσματικά.
Εκεί, αρχίζουν οι διαφορές. Οι άνδρες αντιδρούν σχεδόν αυθόρμητα στις στρεσογόνες καταστάσεις. Τολμούν να ρισκάρουν προκειμένου να επιλυθεί το όποιο πρόβλημα μια ώρα αρχύτερα. Χωρίς καμία δεύτερη σκέψη και χωρίς «επεξεργασία», η απόφαση λαμβάνεται αστραπιαία και οι συνέπειες ακολουθούν.

Νηστεία: πόσο καλό κάνει στην υγεία μας;

Κάποιοι επιλέγουν για θρησκευτικούς λόγους να βάλουν λίγο φρένο στον εαυτό τους και κάποιοι άλλοι βρίσκουν αφορμή λόγω Σαρακοστής να κάνουν αποτοξίνωση και επί τη ευκαιρία να μπουν στο κλίμα των ημερών. Όποιος κι αν είναι ο λόγος της νηστείας, το αποτέλεσμα είναι το ίδιο: αποχή από το κρέας, τα γαλακτοκομικά, τα αβγά και ταυτόχρονα αυξημένη κατανάλωση λαχανικών, ξηρών καρπών, οσπρίων, φρούτων, ζυμαρικών και θαλασσινών. Δείτε πού μας ωφελεί αυτή η αλλαγή στις διατροφικές μας συνήθειες και πώς σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να μας βλάψει όσον αφορά την υγεία μας, έτσι ώστε να πάρετε τα μέτρα σας.
Τα οφέλη της νηστείας
-Καλύτερη λειτουργία εντέρου
Τροφές όπως τα όσπρια, τα φρούτα και τα λαχανικά, τα οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες,

Ω3: Γιατί τα έχουμε ανάγκη;

Όταν ακούμε τη λέξη λιπαρά, αμέσως το μυαλό μας πηγαίνει σε ουσίες ιδιαίτερα βλαβερές για τον οργανισμό και τη… ζυγαριά μας! Ωστόσο, υπάρχουν και τα λεγόμενα «καλά» λιπαρά, που ωφελούν ιδιαίτερα τον οργανισμό και είναι απαραίτητα για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.
Ο ρόλος των Ω-3
Ο ανθρώπινος οργανισμός μπορεί να παράξει όλα τα λιπαρά οξέα που χρειάζεται πέρα από δύο: το λινελαϊκό οξύ (LA), ένα Ω-6 λιπαρό οξύ και το α-λινολεϊκό οξύ (ALA), ένα Ω-3 λιπαρό οξύ. Αυτά τα δύο λιπαρά οξέα, είναι απαραίτητα για την καλή λειτουργία του οργανισμού και για τον λόγο αυτό, θα πρέπει να προσλαμβάνονται μέσω της διατροφής.

Βήχας; Διώξτε τον… φυσικά!

1.Πάρτε λίγο θυμάρι
Το θυμάρι είναι επίσημα εγκεκριμένο από τους Γερμανούς για τη θεραπεία του βήχα, των λοιμώξεων του άνω αναπνευστικού, της βρογχίτιδας και του κοκίτη και φυσικά όχι άδικα. Τα μικρά φύλλα του περιέχουν συστατικά που βοηθούν στην ανακούφιση του βήχα και συγκεκριμένα τα φλαβονοειδή χαλαρώνουν τους μυς της τραχείας και μειώνουν τη φλεγμονή, καταπραΰνοντας τα συμπτώματα. Για να φτιάξετε τσάι με θυμάρι, ανακατέψτε 2 κουταλάκια του γλυκού αποξηραμένου βοτάνου σε μία κούπα βρασμένο νερό, σκεπάστε κι αφήστε για 10 λεπτά. Στη συνέχεια σουρώστε.

Φορολογική μεταρρύθμιση: Πέντε άξονες ενίσχυσης των εσόδων

Σε πέντε άξονες θα στηριχθεί η επόμενη φάση της φορολογικής μεταρρύθμισης που ξεκινά τους επόμενους μήνες, προκειμένου να τεθεί σε εφαρμογή από το καλοκαίρι του 2012, στο πλαίσιο του γενικότερου σχεδίου καταπολέμησης της φοροδιαφυγής και ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων.
«Στις προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει πάντα η διεύρυνση της φορολογικής βάσης». Γ. Παπακωνσταντίνου, υπ. Οικονομικών.
Αυτό υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου, στην ομιλία του στο 7ο Φορολογικό Φόρουμ του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ενώ επεσήμανε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης παραμένει πάντα η διεύρυνση της φορολογικής βάσης.
Το σχέδιο της κυβέρνησης, όπως έχει ήδη επισημάνει η «Ν» (26.2.2011), περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέου τύπου ελέγχους και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, αλλά πρωτίστως την περικοπή ή ακόμη και κατάργηση του συνόλου σχεδόν των φοροαπαλλαγών που θα «θυσιαστούν» στο «βωμό» της δημοσιονομικής εξυγίανσης.
Όσον αφορά στους πέντε νέους άξονες που θα εστιάζουν οι νέες αλλαγές στο ισχύον φορολογικό σύστημα αυτές θα είναι:
**η αναδιοργάνωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού, με το κλείσιμο Εφοριών. «Δεν θέλω ο πολίτης να πηγαίνει στη ΔΟΥ» τόνισε ο κ. Παπακωνσταντίνου, υποστηρίζοντας ότι πουθενά σχεδόν στον κόσμο δεν παρατηρείται το

Αποκλεισμένοι από την εργασία 1 στους 2 ανέργους .

Η αύξηση των ανέργων ήταν ραγδαία τη χρονιά που πέρασε, δείχνουν τα στοιχεία για την ανεργία το δ΄ τρίμηνο πέρυσι. Ενας στους δύο Ελληνες παραμένει ανενεργός οικονομικά, ενώ τρεις στους τέσσερις ξένους απασχολούνται .
α στοιχεία για την απασχόληση το τέταρτο τρίμηνο του 2010 αποτυπώνουν την πολύ κακή κατάσταση στην ελληνική αγορά εργασίας.

Ο δείκτης της ανεργίας αναρριχήθηκε στο 14,2%, από 12,4% το τρίτο τρίμηνο και το 10,3% το ίδιο διάστημα ένα χρόνο νωρίτερα (Δ΄ τρίμηνο 2009). Ο αριθμός των καταγεγραμμένων ανέργων έφτασε τα 712.065 άτομα, από 621.938 και 514.401 αντίστοιχα, σημείωσε δηλαδή εντός του 2010 αύξηση 38,4%.

Γκιούλμπασι -Η συνταγή της κυριακής!

{για 6 άτομα}
Ένα μικρό αρνίσιο μπουτάκι
1/2 κιλό διάφορα τυριά (γραβιέρα, κεφαλοτύρι, γκούντα)
4 σκελίδες σκόρδο
1 κουταλάκι κόκκους πιπέρι
6 κουταλιές ελαιόλαδο

Πλένετε το αρνάκι και με μυτερό μαχαιράκι ανοίγετε σχισμές πάνω στη σάρκα του. Ψιλοκόβετε το σκόρδο και το βάζετε μαζί με το πιπέρι μέσα στις σχισμές του κρέατος. Kόβετε τα τυριά σε κύβους. Aλείφετε το κρέας και τα τυριά με το λάδι και τα τυλίγετε σε λαδόκολλα, σφιχτά σε πακέτο. Ψήνετε το φαγητό για 2 ώρες στους 180Ο Κελισίου. Σερβίρετε το φαγητό ζεστό, αφού ανοίξετε το πακέτο της λαδόκολλας που το περιέχει.

Eίναι φαγητό που, επειδή περιέχει μόνο ζωικά τρόφιμα, πρέπει οπωσδήποτε να συνοδευτεί με άμυλο, γι’ αυτό προτείνουμε ρύζι πιλάφι. Mια σαλάτα λάχανο-καρότο θα συμπληρώσει το πιάτο με φυτικές ίνες και θα κάνει το γεύμα πλήρες και ισορροπημένο.

Η σχέση αρχίζει να κλονίζεται σοβαρά στα 3 χρόνια

Την έκφραση «εφτά χρόνια φαγούρα» που υποδηλώνει την πρώτη σοβαρή κρίση του γάμου την ξέρετε; Ε, δεν υπάρχει πια. Αντικαταστάθηκε από τα «τρία χρόνια φαγούρα», εξαιτίας των πιέσεων του σύγχρονου τρόπου ζωής, σύμφωνα με μία νέα δημοσκόπηση.
fix-relationship-after-cheating Εγκατάλειψη της ατομικής υγιεινής και παραμέληση της εμφάνισης, ακαταστασία και ροχαλητό είναι μερικοί μόνον από τους παράγοντες που σκοτώνουν το πάθος και κλονίζουν συθέμελα τον γάμο ή την σχέση, πριν καλά-καλά κλείσει η πρώτη τριετία.

Στη δημοσκόπηση συμμετείχαν 2.000 εθελοντές που είχαν σταθερή σχέση είτε βραχυχρόνια (έως τρία χρόνια) είτε μακροχρόνια. Το γενικό συμπέρασμα ήταν πως στα τρία χρόνια αρχίζουμε να θεωρούμε

Όσα δεν έμαθες στο πανεπιστήμιο για την αγορά εργασίας

StudentToWork Αν νομίζεις ότι τελειώνοντας το πανεπιστήμιο τα δύσκολα πέρασαν είσαι γελασμένος… Μπορεί να θεωρείς ότι η προσπάθεια που κατέβαλες για να πάρεις καλούς βαθμούς στα μαθήματά σου ή να τελειώσεις την πτυχιακή σου, ήταν πολύ σκληρή, πίστεψέ με όμως ότι όταν προσγειωθείς στην πρώτη σου δουλειά θα καταλάβεις ότι τα δύσκολα μόλις τώρα αρχίζουν.
Είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Γιατί στον κόσμο των επιχειρήσεων τα όπλα που χρειάζονται για να διαπρέψεις δεν έχουν να κάνουν με την εξυπνάδα και την νοημοσύνη που διαθέτεις, αλλά με τους επαγγελματικούς κανόνες και την εταιρική κουλτούρα, που εφαρμόζει η κάθε επιχείρηση. 

Με λίγα λόγια για να κερδίσεις το στοίχημα στον «κόσμο των μεγάλων» καλό είναι όταν ξεκινήσεις την πρώτη σου εργασία να λάβεις υπόψη σου τα εξής:

18 Μαρ 2011

Εις μνήμην Οδυσσέα Ελύτη

Σαν σήμερα, το 1996 έφυγε απ'τη ζωή ο Οδυσσέας Ελύτης. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στη μνήμη του "ανεβάζουμε"ένα βίντεο, στο οποίο ο μεγάλος μας ποιητής μιλά για την Ελλάδα σε σχέση με την Ευρώπη. Ο λόγος του είναι πραγματικό βάλσαμο, δροσερό νεράκι στην φοβερή λειψυδρία της εποχής μας.
Ας τον ακούσουμε.
[ψευδώνυμο του Οδυσσέα Αλεπουδέλη] (1911-1996). Μεγάλος Έλληνας ποιητής, βραβευμένος με το βραβείο Νόμπελ (1979).

Ο Οδυσσέας Ελύτης γεννήθηκε στις 2 Νοεμβρίου του 1911 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Τελευταίος από τα έξι παιδιά του Παναγιώτη Αλεπουδέλη και της Μαρίας Βρανά. Κατάγεται και από τους δυο γονείς του από τη Μυτιλήνη. Σε πολύ μικρή ηλικία εγκαταστάθηκε στην Αθήνα, όπου μεταφέρθηκε και η έδρα της επιχείρησης σαπωνοποιίας του πατέρα του. Μετά το 1920 η οικογένειά του αντιμετώπισε ορισμένες επιθέσεις για την προσήλωσή της στις βενιζελικές ιδέες. Το 1923 ταξίδεψαν στην Ιταλία,

Η εύγλωττα ένοχη αποσιώπηση

Χρῆστος Γιανναρᾶς

Το έγκλημα της «έσχατης προδοσίας» προτού να είναι νομικός καταλογισμός, είναι πράξη – συντελεσμένη, κοινωνικά πιστοποιούμενη. Αν σκοπιμότητες επιβάλλουν να μη λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, δεν σημαίνει ότι μπορούμε και να εξαλείψουμε τα πράγματα, τα πεπραγμένα της έσχατης προδοσίας.
Προδοσία θα πει: προδίδω, παραδίδω, καταδίδω φίλο, ευεργέτη, πολύτιμο κληροδότημα σε εχθρό, αντίπαλο, άνθρωπο επίβουλο και δόλιο. Το κάνω εισπράττοντας αμοιβή, «ξεπουλάω» ιερά και όσια, για χυδαίο ατομικό συμφέρον. Και «έσχατη» προδοσία, κορύφωμα, σε υπέρτατο βαθμό προδοσία, είναι να ξεπουλάω από ιδιοτέλεια την ίδια μου την πατρίδα: Την κοινωνία που με γέννησε, τη γλώσσα που με δόμησε λογικό υποκείμενο, την ιστορική συνείδηση που με μπολιάζει αυτοσεβασμό και αξιοπρέπεια. Ξεπουλάω, σε αλλότρια συμφέροντα, εδάφη ή θάλασσες που δεν είναι υλική απλώς κοινή περιουσία, αλλά κοιτίδες και όρια πολιτισμού, μήτρες που γέννησαν «νόημα» βίου, πανανθρώπινα μέτρα και στόχους συλλογικότητας.

Διασώζουν τις τράπεζές τους, όχι την Ελλάδα!

Δ. Κωνσταντακόπουλος
Από τον "Κόσμο του Επενδυτή", 12.3.2011

Ηγετική μορφή του κινήματος για την εναλλακτική παγκοσμιοποίηση, ιδρυτής και επίτιμος Πρόεδρος σήμερα του κινήματος ΑΤΤΑC, οργανωτής του πρώτου Παγκόσμιου Κοινωνικού Φόρουμ στο Πόρτο Αλέγκρε, φίλος του Φιντέλ Κάστρο και του Ούγκο Τσάβες, σύμβουλος στα ζητήματα λατινοαμερικανικής ολοκλήρωσης (ALBA), διευθυντής επί πολλά χρόνια της επιθεώρησης Le Monde Diplomatique, Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Παρίσι VIIΙ, o Μπερνάρ Κασσέν είναι μια σπάνια περίπτωση ανθρώπου κάπως ταυτόχρονα της «ελίτ» και της «αμφισβήτησης». Κριτικός για την Ευρώπη του

H ανάγκη έναντι της απληστίας

Ο Ινδός ηγέτης, Μαχάτμα Γκάντι, είχε πει ότι η Γη παράγει αρκετά για να ικανοποιήσει τις ανάγκες του κάθε ανθρώπου, όχι όμως και την απληστία του. Σήμερα η ρήση αυτή είναι πιο επίκαιρη από ποτέ.
Ο κόσμος δοκιμάζει τα όρια της αντοχής του ως προς τη χρήση των πόρων. Καθημερινά, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα νέο σοκ, με καταστροφικές πλημμύρες, ξηρασίες και καταιγίδες, οι οποίες με τη σειρά τους πυροδοτούν ράλι των τιμών στις διεθνείς αγορές. Η μοίρα μας, τώρα, εξαρτάται από το εάν θα συνεργαστούμε ή θα πέσουμε θύματα της ίδιας της αυτοκαταστροφικής απληστίας μας.
Τα όρια της παγκόσμιας οικονομίας δοκιμάζονται από την ταχύτατη επέκταση του παγκόσμιου πληθυσμού και την άνευ προηγουμένου εξάπλωση της οικονομικής ανάπτυξης σχεδόν σε κάθε γωνιά του πλανήτη. Επτά δισεκατομμύρια άνθρωποι κατοικούν σήμερα στον πλανήτη, έναντι μόλις τριών

Στο 14,2% η ανεργία το δ΄τρίμηνο του 2010

Φωτογραφια αρχείουΤο 14,2% διαμορφώθηκε το ποσοστό της ανεργίας στη χώρας μας κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, όταν το αντίστοιχο ποσοστό το προηγούμενο τρίμηνο έφτανε το 12,4% και στο 10,3% το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009, σύμφωνα με στοιχεία, που εξέδωσε χθες, η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Επίσης σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η απασχόληση μειώθηκε κατά 2,4% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 4,0% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2009.
Ετσι βάσει των στοιχείων της Ελληνικής Στατιστικής αρχής, ο αριθμός των ανέργων αυξήθηκε κατά 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο και κατά 38,4% σε σχέση με το Δ΄ τρίμηνο του 2009.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, η ηλικιακή κατηγορία που πλήττεται περισσότερο είναι οι νέοι

17 Μαρ 2011

Το πακέτο μέτρων για το 2011, δια στόματος ΔΝΤ

To χρονοδιάγραμμα των μέτρων για την επίτευξη της μείωσης του ελλείμματος το 2011 περιλαμβάνει η τρίτη έκθεση αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος που δόθηκε στη δημοσιότητα. Μέχρι το καλοκαίρι θα πρέπει να έχουν μπει περιορισμοί σε επιδόματα και φοροαπαλλαγές για φυσικά πρόσωπα και εταιρείες, να περιοριστούν τα μισθολογικά έξοδα του Δημοσίου αλλά και να αναθεωρηθούν τα τιμολόγια των ΔΕΚΟ.
Μέχρι το τέλος του έτους, στα  μέτρα που θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί για να επιτευχθούν οι στόχοι της περιόδου 2012-14, περιλαμβάνονται:
•αύξηση της φορολογικής βάσης για εταιρείες με μείωση συντελεστών απόσβεσης και φοροαπαλλαγών καθώς και αυστηρότερους κανόνες στην ενδοομιλική κοστολόγηση (τέλος Ιουνίου)
•περιορισμό των φοροαπαλλαγών για φυσικά πρόσωπα και "εξορθολογισμό" στην φορολόγηση

ΛΑΒΑΜΕ ΚΑΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΟΥΜΕ....Δεντροφύτευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου!

Δεντροφύτευση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 20 Μαρτίου και ωρα 10:00 π.μ. στα πλαίσια των εθελοντικών δράσεων του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
Τα σημεία συνάντησης έχουν οριστεί και ειναι : ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ στο Βυρώνειο κτίριο, ΝΕΟΧΩΡΙ στη παιδική χαρά στην είσοδο του χωριού, ΚΑΤΟΧΗ στην πλατεία του χωρίου, ΑΙΤΩΛΙΚΌ στη πλατεία των πρώτων εργατικών κατοικιών και στην πλατεία Αγίου Νεκταρίου.

16 Μαρ 2011

Ο αληθινός Τσε


Γιώργος Ρούσης
Ο αληθινός Τσε  
"Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία",13/3/ 2011



Στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας θεωρητικοποίησης και εκ των υστέρων αιτιολόγησης μιας ειλημμένης ήδη απόφασης -η οποία πάρθηκε για λόγους που οφείλω να διερευνήσω σε επόμενο σχόλιό μου- χρησιμοποιείται πολύ συχνά ένα κλασικό μεθοδολογικό τερτίπι.


Αυτό συνίσταται στο να παρουσιάζονται στα μέτρα του επιδιωκόμενου στόχου προσωπικότητες οι οποίες έχουν σημαντική απήχηση σε όσους επιθυμούμε να πείσουμε. Η μέθοδος είναι κλασική. Οπως θα δούμε στη συνέχεια χρησιμοποιείται ήδη, και είναι βέβαιο ότι θα επικρατήσει ως μεθοδολογικό

5 ιδέες για υγιεινό πρωινό


Ξεκινήστε δυνατά την ημέρα σας, αφιερώνοντας λίγο χρόνο πριν πάτε στο γραφείο για το πρωινό γεύμα σας. Σας προτείνουμε 5 διαχρονικές πρωινές αξίες που θα σας γεμίσουν ενέργεια. 1. Κουάκερ (βρώμη) Ρίχνουν τη χοληστερίνη, είναι πλούσια σε ίνες, χαμηλά σε λιπαρά και περιέχουν βιταμίνη Α, βιταμίνη Β, ασβέστιο και σίδηρο. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την πέψη και δημιουργούν αίσθημα κορεσμού για μεγαλύτερο διάστημα.

2. Άπαχο γάλα ή γιαούρτι με χαμηλά λιπαρά Για να έχει διάρκεια η ενέργεια, οι υδατάνθρακες πρέπει να συνδυάζονται με πρωτεϊνούχες τροφές, όπως είναι το γάλα και το γιαούρτι. Προτιμήστε να συνοδεύονται από μία φέτα ψωμί ολικής άλεσης ή ένα μικρό κουλούρι Θεσσαλονίκης.

Φακeλωμα συναλλαγών και οφειλών

Στο ηλεκτρονικό φακέλωμα των συναλλαγών που πραγματοποιούν οι πολίτες με επιχειρήσεις ή δημόσιους φορείς, καθώς και όσων χρωστούν σε Δημόσιο, ασφαλιστικά ταμεία, δήμους, δικαστήρια και γενικώς κάθε δημόσιο φορέα, προχωράει το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδοποιήσεις ακόμα και μέσω sms ή e-mail θα αρχίσουν να λαμβάνουν σε πρώτη φάση περίπου 700.000 οφειλέτες του Δημοσίου και περίπου 100.000 επιχειρήσεις ή αυτασφάλιστοι με χρέη προς το ΙΚΑ, που θα μπορούν να ρυθμίσουν ακόμα και τηλεφωνικά τον τρόπο εξόφλησης της οφειλής.
Προς κατάργηση Κώδικα Βιβλίων

15 Μαρ 2011

Συνεχίζεται ο πυρηνικός «εφιάλτης» στην Ιαπωνία

Νέα έκρηξη σημειώθηκε σήμερα τα ξημερώματα στον αντιδραστήρα 2 του πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρική ενέργειας της Φουκουσίμα καταστρέφοντας το περίβλημα του πυρήνα του αντιδραστήρα και προκαλώντας διαρροή ραδιενεργών υγρών και ατμού. «Χαμηλά» επίπεδα ραδιενέργειας εντοπίστηκαν και στην πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, Τόκιο, σύμφωνα με όσα μετέδωσε το πρακτορείο ειδήσεων Kyodo, επικαλούμενο την κυβέρνηση. Σε δεκάδες χιλιάδες μπορεί να ανέλθουν οι νεκροί από τον καταστροφικό σεισμό των 9 Ρίχτερ και το τσουνάμι που σάρωσε τη βορειοανατολική Ιαπωνία, ενώ ο επίσημος απολογισμός μέχρι στιγμής κάνει λόγο για 2.400 θύματα.

Πόσο «αθώο» είναι το σουβλάκι;

Μία από τις πρώτες λέξεις, που μαθαίνει κάθε ξένος, που επισκέπτεται την χώρα μας είναι το… σουβλάκι. Απλό στη σύλληψη αλλά συνάμα περίπλοκο στο συνδυασμό διαφορετικών γεύσεων, το «εθνικό» μας φαγητό φαίνεται, πως δεν είναι και τόσο αθώο όσο φαίνεται, καθώς έρευνες απέδειξαν, πως η θερμιδική του αξία μπορεί να ξεπεράσει ακόμη και τις 700 θερμίδες!

«Δεν πεινάω πολύ, θα φάω ένα σουβλάκι», έχετε σίγουρα πει πολλές φορές, υποθέτοντας λανθασμένα, πως θα ικανοποιήσετε το στομάχι σας με τις λιγότερες δυνατές θερμίδες. Είναι όμως,

Οι 10 τροφές που μπορεί να μας… αρρωστήσουν

Όσοι έχουν πάθει τροφική δηλητηρίαση στο παρελθόν, σίγουρα δε θα ήθελαν να ξαναπεράσουν μια τέτοιου είδους εμπειρία, η οποία πολλές φορές είναι σοβαρότερη απ’ όσο νομίζουμε. Λόγω του ότι τα προβλήματα που προκύπτουν από διάφορες τροφές δεν συμβαίνουν συχνά, είναι δύσκολο να καθορίσουμε ποιες είναι απόλυτα ασφαλείς και ποιες όχι. Σ’ αυτό μπορεί να μας βοηθήσει η λίστα που έχει εκδοθεί από το Center for Science in the Public Interest, με τις 10 τροφές που συνδέονται με διάφορα περιστατικά ασθενειών, από το 1990. Το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να ενημερωθείτε από αυτήν και να αντιμετωπίσετε διαφορετικά τροφές της

Καλό κρασί ή διακοπές; Συνδυάστε τα!

Υπάρχουν άπειρα καλά μέρη σε όλο τον πλανήτη για να γευθείτε καλό κρασί , από το κουτούκι «της γειτονιάς» έως κάτω από ίσκιο των αμπελιών στην Γαλλία, αλλά δεν είναι εύκολο να επιλέξετε μόνο δέκα προορισμούς. Ακολουθήστε μας σε ένα ταξίδι στον κόσμο με τη βοήθεια του γευσιγνώστη Emil Hunefalk, ο οποίος μας προτείνει κάποια μέρη που ο κάθε λάτρης του κρασιού που σέβεται τον εαυτό του πρέπει να έχει στα υπ’ όψιν.
Όλα αρχίζουν από την Τοσκάνη
Για τον Emil, ένα ταξίδι στην Τοσκάνη της Ιταλίας είναι σαν ένα ταξίδι στο χρόνο. Υπάρχει τόση ιστορία, πολιτισμός και όμορφη φύση σε όποιο μέρος και αν στρέψετε το βλέμμα σας, που δεν θα

Η υπερβολική άσκηση κάνει κακό;

Πέρα από τα κοινά λάθη που μπορεί κανείς να κάνει όσον αφορά στην άθληση και τα οποία αφορούν λανθασμένες πρακτικές στις διάφορες ασκήσεις, άνιση εκγύμναση των μυϊκών ομάδων, αναντιστοιχία ανάμεσα στα κιλά και το βάρος που σηκώνεται, ένα ακόμη σημαντικό λάθος που κάνουν πολλοί, είναι η υπερβολική άσκηση, η οποία μάλιστα μπορεί να προκαλέσει αρνητικές επιπτώσεις, τόσο στη δύναμη όσο και στη φυσική κατάσταση του αθλητή.
Ένας από τους σημαντικότερους στόχους της άσκησης είναι η αποκόμιση του μέγιστου οφέλους για το σώμα, είτε αυτό μπορεί να γίνει με την αύξηση της έντασης, της διάρκειας, ή της συχνότητας των ασκήσεων, ή το συνδυασμό αυτών.

Δίαιτες με...ονομασία προέλευσης!

Με το που ανακοινώσατε την απόφασή σας να ξεκινήσετε δίαιτα, όλοι οι γνωστοί και φίλοι, άρχισαν να σας προτείνουν γνωστές και άγνωστες δίαιτες, που «κάνουν θαύματα». Δείτε, μερικές από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες και αναζητήστε την καταλληλότερη για την περίπτωσή σας.
Η μεσογειακή δίαιτα
Ουσιαστικά δεν πρόκειται για μια συγκεκριμένη δίαιτα αλλά για έναν τρόπο διατροφής, που βασίζεται στα αγαθά της μεσογειακής διατροφής και πιο συγκεκριμένα στο αγνό ελαιόλαδο, στα όσπρια, στα φρούτα, τα λαχανικά και τα δημητριακά. Στο μεσογειακό τρόπο διατροφής, η κατανάλωση κρέατος είναι ιδιαίτερα περιορισμένη και

Κατάσχεση περιουσίας για χρέη στο Δημόσιο

Σε κατασχέσεις της κινητής και ακίνητης περιουσίας όλων όσοι έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο, και ειδικότερα των μεγαλοοφειλετών, θα μπορούν να προχωρούν τα μέλη της Ειδικής Ομάδας Εργασίας Είσπραξης Οφειλών που έχει συγκροτηθεί στο υπουργείο Οικονομικών.
Ο σχεδιασμός των ενεργειών αναγκαστικής είσπραξης για τους οφειλέτες θα ανήκει στην αποκλειστική αρμοδιότητα της Ειδικής Ομάδας Εργασίας.
Με απόφαση του υπουργού Οικονομικών διευρύνονται οι αρμοδιότητες της εν λόγω Ομάδας, η οποία είναι μία από τις πέντε που έχουν συσταθεί για την υλοποίηση του σχεδίου πάταξης της φοροδιαφυγής και επίτευξης βιώσιμης φορολογικής συμμόρφωσης, καθώς αποκτά στο εξής τη δυνατότητα να εκδίδει τις σχετικές εντολές βάσει των οποίων θα γίνονται οι κατασχέσεις περιουσιακών στοιχείων στις περιπτώσεις που οι οφειλέτες δεν εξοφλούν τα χρέη τους.
Συγκεκριμένα, η Ομάδα θα μπορεί να εντοπίζει τους οφειλέτες από τις διασταυρώσεις τις οποίες θα πραγματοποιεί από τα στοιχεία της ΓΓΠΣ ή τρίτων φορέων, αλλά φυσικά και στις περιπτώσεις που από μέρους της ζητείται, αιτιολογημένα, η ανάληψη του χειρισμού εξειδικευμένων υποθέσεων.
Αναλυτικότερα, το πλήρες κείμενο της υπ' αρίθμ. Δ6Α/1035948ΕΞ/2.3.2011 απόφασης του υπουργού Οικονομικών, με την οποία γίνεται η κατανομή αρμοδιοτήτων κατά τη χρήση των αναγκαστικών μέτρων και τη διενέργεια διαδικαστικών πράξεων της εκτελέσεως, έχει ως εξής:
Έχοντας υπόψη κ.λπ., αποφασίζουμε:

Μαύρες σημαίες για τις συγχωνεύσεις

Το πλαφόν στις αίθουσες και η αύξηση των μαθητών, μείζονα ζητήματαΙσχυρές κοινωνικές και πολιτικές δονήσεις σε όλη τη χώρα προκάλεσαν οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το νέο συρρικνωμένο -κατά 1.056 μονάδες- χάρτη των σχολείων, απόλυτα προσαρμοσμένο στους όρους του Μνημονίου.
Το πλαφόν στις αίθουσες και η αύξηση των μαθητών, μείζονα ζητήματα Στην περιφέρεια οργανώνονται λαϊκές συνελεύσεις, μαζικές «εισβολές» στις κατά τόπους διευθύνσεις, ενώ άρχισαν οι πρώτες μαθητικές καταλήψεις. Στην Αττική γονείς και εκπαιδευτικοί ανεβάζουν μαύρες σημαίες στα απειλούμενα σχολεία καταγγέλλοντας τις εκτεταμένες συγχωνεύσεις ενώ φουντώνει το μέτωπο των αντιδράσεων από τις Ομοσπονδίες που ήδη αποφάσισαν τις πρώτες απεργιακές

14 Μαρ 2011

Γιατί δεν πρόβλεψαν την κρίση οι οικονομολόγοι;

Κατά την εποχή κορύφωσης της χρηματοοικονομικής κρίσης, η βασίλισσα της Αγγλίας απηύθυνε στους φίλους μου στο London School of Economics μια απλή ερώτηση, για την οποία όμως δεν υπήρχε εύκολη απάντηση: Γιατί οι οικονομολόγοι δεν κατάφεραν να προβλέψουν την κρίση;
Υπάρχουν αρκετές απαντήσεις στο παραπάνω ερώτημα. Μία από αυτές είναι ότι οι οικονομολόγοι δεν είχαν στη διάθεσή τους μοντέλα για την αξιολόγηση της συμπεριφοράς που οδήγησε στην κρίση. Μία άλλη απάντηση είναι ότι οι οικονομολόγοι ακολουθούσαν σχεδόν τυφλά την ιδεολογία, σύμφωνα με την οποία σε μια ελεύθερη και χωρίς εμπόδια αγορά δεν μπορούν να γίνουν λάθη.
Και, τέλος, μια απάντηση που κερδίζει μεγαλύτερο έδαφος είναι ότι το σύστημα δωροδόκησε τους οικονομολόγους για να μην μιλήσουν. Κατά την άποψή μου, η αλήθεια είναι διαφορετική.
Δεν είναι αλήθεια ότι εμείς οι ακαδημαϊκοί δεν είχαμε χρήσιμα μοντέλα που να επεξηγούν τι συνέβη. Εάν πιστεύει κανείς ότι η κρίση προκλήθηκε από την έλλειψη ρευστότητας, είχαμε αρκετά μοντέλα

Μηχανισμός του εγκεφάλου εξαφανίζει φόβο και άγχος

Ένα «κλικ» σ’ ένα «διακόπτη» του εγκεφάλου μπορεί να διώξει το άγχος, νικώντας παράλληλα αίτια που το προκαλούν, όπως είναι ο φόβος. Ομάδα Αμερικανών ερευνητών ελπίζει ότι θα μπορέσει να βάλει τέλος στην ψυχολογική πίεση που βιώνουν εκατομμύρια άνθρωποι καθημερινά διεγείροντας ένα συγκεκριμένο εγκεφαλικό κύκλωμα, το οποίο μέχρι τώρα γνώριζαν ότι σχετίζεται με τον φόβο.
fear_stress Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Στάνφορντ με επικεφαλής τον καθηγητή της Ψυχιατρικής Καρλ Ντέισροθ, χρησιμοποίησαν πειραματόζωα για να αποδείξουν ότι διεγείροντας τη δραστηριότητα αυτού

Δέος μπροστά στο τσουνάμι (συγκλονιστικό βίντεο)

Νέες εικόνες καταστροφής από την Ιαπωνία έρχονται συνέχεια στο φως της δημοσιότητας, εικόνες που προκαλούν σοκ. Ίσως στο πιο συγκλονιστικό βίντεο που έχουμε δει ως τώρα, ένας ερασιτέχνης κατέγραψε από την ταράτσα κτηρίου την στιγμή που το τσουνάμι έφτασε με μανία στο λιμάνι Miyako, όπου παρέσυρε τα πάντα στο πέρασμα του.

Λιτότητα με στάμπα Eurogroup

Οι 17 καλωσόρισαν τις υπερχρεωμένες χώρες, αλλά στην τελική οικογενειακή φωτογραφία τα πρόσωπα των εταίρων της ευρωζώνης δεν ήταν χαρούμενα. Οι πιο ευέλικτες προτάσεις του Χ. Β. Ρομπάι δεν ήταν τελικά και τόσο ευχάριστες.Η κυβέρνηση δεσμεύτηκε για ιδιωτικο-ποιήσεις και αξιοποίηση δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ., αλλά και για μακροχρόνια δημοσιονομική πειθαρχία
Οι 17 καλωσόρισαν τις υπερχρεωμένες χώρες, αλλά στην τελική οικογενειακή φωτογραφία τα πρόσωπα των εταίρων της ευρωζώνης δεν ήταν χαρούμενα. Οι πιο ευέλικτες προτάσεις του Χ. Β. Ρομπάι δεν ήταν τελικά και τόσο ευχάριστες. Το πάρε-δώσε εις βάρος των αδυνάτων λειτούργησε περισσότερο από κάθε φορά στην Ευρωπαϊκή Ενωση κατά τη σύνοδο κορυφής της Παρασκευής, όπου συζητήθηκε το «πακέτο» προτάσεων για τη συνολική απάντηση της ευρωζώνης στα προβλήματα δημόσιου χρέους. Η Ελλάδα πήρε τη μείωση του επιτοκίου δανεισμού κατά 1%, την επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου ύψους 110 δισ. ευρώ κατά 7,5 χρόνια και τη δυνατότητα αγοράς εθνικών ομολόγων στην πρωτογενή αγορά τόσο από το

13 Μαρ 2011

Οι 10 eco-friendly χώρες του πλανήτη

Ας ρίξουμε μια ματιά στις 10 πιο αγνές, καθαρές και πράσινες χώρες (σύμφωνα με το Economist), όπου ο αέρας και τα νερά, παραμένουν ακόμη καθαρά.

Κολομβία: ο παράδεισος του καφέ
Η Κολομβία είναι μια χώρα της Λατινικής Αμερικής, που προσφέρει ποικιλία επιλογών για διακοπές κοντά στη φύση: κατάδυση στους κοραλλιογενείς της υφάλους (που είναι οι τρίτοι μεγαλύτεροι στον κόσμο), περιήγηση στις χιονισμένες κορυφές των βουνών της στην περιοχή του ηφαιστείου, αλλά και χαλάρωση στα ζεστά ιαματικά λουτρά της. Μπορείτε επίσης να επισκεφτείτε την περιοχή όπου

Οι πρώτες αντιδράσεις των τραπεζιτών για την απόφαση των "17"

Ιδιαίτερα θετική εξέλιξη που έρχεται μάλιστα πολύ νωρίτερα από όσο θα ήθελε το θετικό σενάριο για τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, χαρακτηρίζουν τη χθεσινή συμφωνία των 17 ηγετών της ευρωζώνης για την επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ της Ελλάδας στα 7,5 χρόνια με παράλληλη μείωση επιτοκίου στο 4,2%, κορυφαία τραπεζικά στελέχη.

Όπως επισημαίνουν μιλώντας στο Capital.gr, με τη χθεσινή απόφαση – σταθμό, ξεκινά η διαδικασία διαμόρφωσης μιας νέας αρχιτεκτονικής στην ευρωζώνη, η οποία θα προσφέρει μεγαλύτερη σταθερότητα και προοπτική, αλλά παράλληλα θα αυξάνει τις υποχρεώσεις όσων χωρών – μελών δεν τηρούν τα συμπεφωνημένα.

Κορυφαίο στέλεχος ιδιωτικής τράπεζας αναφέρει ότι πρόκειται σαφώς για μια πολύ θετική εξέλιξη, ωστόσο αφού η ευρωζώνη διευκρίνισε τι θα κάνει για εμάς, πρέπει και εμείς τώρα να διευκρινίσουμε

Συμφωνία για το ελληνικό χρέος

Σε συμφωνία για την επιμήκυνση του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δισ. ευρώ στα 7,5 χρόνια και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2% κατέληξαν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις, οι οποίες ολοκληρώθηκαν τα ξημερώματα του Σαββάτου.
Χθες στις Βρυξέλλες με συγκρατημένα χαμόγελα οι ηγέτες της Ευρωζώνης. Στη μέση η κα. Μέρκελ και από αριστερά οι κ.κ. Κάμερον, Μπαρόζο και Σαρκοζί.
«Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης.

Πώς προκαλείται ένα τσουνάμι;

Ο φονικός σεισμός μεγέθους 8,9 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που «χτύπησε» ανοιχτά των ανατολικών ακτών του Χονσού, της μεγαλύτερης ιαπωνικής νήσου και πυροδότησε γιγαντιαίο τσουνάμι, στοιχίζοντας τη ζωή σε εκατοντάδες ανθρώπους, έγινε αισθητός έως τη δυτική ακτή της Βορείου Αμερικής, σχεδόν 8.000 χιλιόμετρα μακριά.
Αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο βάθος του ωκεανού, τον οποίο διέσχισαν τα κύματα του τσουνάμι καθώς και στο μέγεθος του σεισμού, του ισχυρότερου που έχει καταγραφεί στην Ιστορία της Ιαπωνίας.
Το τσουνάμι έπληξε τη Χαβάη περίπου επτά ώρες αφότου αφάνισε ολόκληρες πόλεις κατά μήκος των

Προσοχή στα σενάρια

Το σκηνικό καταστροφολογίας που στήθηκε τις τελευταίες ημέρες δεν ήταν πρωτόγνωρο. Και δεν αφορούσε το σαρωτικό τσουνάμι της Ιαπωνίας, αλλά το ηλεκτρονικό τσουνάμι που σάρωσε το ελληνικό Διαδίκτυο, περιγράφοντας ακραία σενάρια οικονομικού αφανισμού, τα οποία μάλιστα είχαν τη μορφή εσωτερικής πληροφόρησης από καλά γνωρίζοντα τα θέματα, τραπεζικά στελέχη.
Πολλές φορές τον τελευταίο χρόνο, έχουν κυκλοφορήσει ανάλογα σενάρια με προφητείες «οικονομικής αποκάλυψης», τα οποία χωρίς ιδιαίτερη φαντασία -είναι η αλήθεια- αλλά με στερεότυπες παραλλαγές στο ίδιο θέμα, κάνουν το γύρο της αγοράς, αναζητώντας εύπιστους.
Κοινό στοιχείο τους είναι η διάψευσή τους, που όμως δεν εμποδίζει τη δημιουργία νέων σε κάθε ευκαιρία.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More