Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

24 Απρ 2015

Lets’ do it Greece στις 26 Απριλίου 2015 από την ομάδα «Πρωτοβουλία Πολιτών Μεσολογγίου»



Πάμε δυνατά για  άλλη μια δράση  όπου και εάν βρίσκεστε!!!
Την Κυριακή 26 Απριλίου 2015

Μπορούμε να ομορφύνουμε σε μια μέρα τον τόπο μας;
Μπορούμε να κάνουμε πράξη σε μια μέρα τα αυτονόητα;
Αποτέλεσμα εικόνας για Lets’ do it GreeceΗ ομάδα «Πρωτοβουλία Πολιτών Μεσολογγίου» συμμετέχει  στην εθελοντική καμπάνια  Letsdo it Greece  στις  26 Απριλίου 2015       
 Η ομάδα μας, «Πρωτοβουλία για την Αλληλεγγύη, τον Πολιτισμό, τον Αθλητισμό  και το Περιβάλλον»  αποφάσισε να συμμετέχει στην εθελοντική καμπάνια Letsdo it Greece  στις 26 Απριλίου 2015,  που σκοπό έχει μέσα σε μία ημέρα, να συντονιστούμε όλοι  ταυτόχρονα  σε ολόκληρη την Ελλάδα, πραγματοποιώντας εθελοντικές δράσεις καθαρισμού, εξωραϊσμού και αισθητικής αναβάθμισης σε κάθε γωνιά της χώρας.
Η ομάδα μας καλεί τους δημότες του Δήμου μας να βγουν από τα σπίτια τους, και να διαθέσουν λίγο από το χρόνο τους, την 26η Απριλίου, και με δικά τους μέσα, να εξωραΐσουν τη γειτονιά τους. Καθοριστικός παράγοντας  για να πετύχει ο σκοπός της δράσης είναι η συμμετοχή όλων μας.  Ο καθένας δημότης  αποτελεί  πολύτιμο κρίκο προσφοράς σ΄αυτή την ανθρώπινη αλυσίδα που θα δημιουργηθεί, για να ομορφύνουμε τον τόπο μας.   Η ομάδα μας θα βρίσκεται εκείνη τη μέρα στην Περιοχή Ταμπακαριών  στην πόλη του Μεσολογγίου  και θα συνδράμουμε τους κατοίκους εκείνης της περιοχής του Δήμου μας για την επίτευξη των σκοπών της δράσης.
Η συμμετοχή μας στη δράση δεν έχει συμβολικό χαρακτήρα. Επιλέξαμε η συγκεκριμένη περιοχή για να υλοποιήσουμε τη δράση επειδή είναι μια γειτονιά  αρκετά υποβαθμισμένη και παραμελημένη. Η ενεργοποίηση των κατοίκων αυτής της περιοχής, καθώς και τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη συζήτηση μαζί τους, θα βοηθήσει  πιστεύουμε στη θεμελίωση καλών πρακτικών και συμπεριφορών  για την βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος  της περιοχής


Η ομάδα μας σταθερή  στις περιβαλλοντικές και ηθικές αρχές
·         Δεν ρυπαίνουμε
·         επαναχρησιμοποιούμε
·         ανακυκλώνουμε
θα διαχύσει τη συγκεκριμένη δράση μέσω των ηλεκτρονικών εντύπων, των ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών σταθμών, των κοινωνικών μέσων δικτύωσης και δεν θα εκτυπώσει κανένα φυλλάδιο ή έντυπο ή αφίσα.
Για την ενημέρωσή σας, το ''Let's do it World'' αποτελεί τη μεγαλύτερη και πιο ταχέως αναπτυσσόμενη εθελοντική καμπάνια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης σε παγκόσμια κλίμακα με συμμετοχή 108 χωρών και 8.000.000 εθελοντών. Κάθε χρόνο, χιλιάδες πολίτες από κάθε μεριά του πλανήτη, καθαρίζουν τις χώρες τους, περνώντας μήνυμα βελτίωσης και προστασίας του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος.  Η συγκεκριμένη καμπάνια Letsdo it Greece  "υιοθετήθηκε" από την Ελλάδα με πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής “Ώρα για Δράση” και της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων.

Θα χαρούμε πολύ να συνεργαστούμε και να μοιραστούμε  αυτό το μεγάλο όραμα!

Με φιλικούς, εθελοντικούς χαιρετισμούς,
Η Οργανωτική Ομάδα Εθελοντών
Τηλ επικοινωνίας για οποιαδήποτε διευκρίνιση ή και δήλωση συμμετοχής
6973697697,   694 8 501 512 ,6932588069
                                              

Το έχετε παρατηρήσει;…

    Η Ευρωπαϊκή Ένωση που δεν υπάρχει πόλεμος στη γειτονιά μας που να μην έχει πρωταγωνιστήσει ή να μην έχει συμμετάσχει, που για να κάνει τις δουλειές της φτάνει να χρησιμοποιεί ως εργαλείο τους ναζί στην Ουκρανία, που στις τάξεις της συμμετέχουν χώρες όπου οι φασίστες φτιάχνουν μνημεία για να δοξολογούν τα «Βάφεν Ες – Ες», συνεδρίασε χτες για να λύσει το μεταναστευτικό…
    Η κυρία Μέρκελ που επί των ημερών της και επί των ημερών των συγκυβερνητών της, των σοσιαλδημοκρατών, για πρώτη φορά μετά το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο τα γερμανικά στρατεύματα βγήκαν εκτός των συνόρων της χώρας και συγκεκριμένα «στην αραβική χερσόνησο, στην Κεντρική Ασία, στη βορειοανατολική Αφρική και σε παρακείμενες θάλασσες» (όπως αναφέρεται επί λέξει στο επίσημο κείμενο της απόφασης της γερμανικής κυβέρνησης από το 2001), συμμετείχε χτες στη συνεδρίαση για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού...
    Ο κ.Ολάντ που η χώρα του η Γαλλία πρωτοστατεί από το δράμα της Συρίας μέχρι σε στρατιωτικές επεμβάσεις στην Ακτή Ελεφαντοστού, στο Μάλι και στην Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, που η χώρα του και η κυβέρνησή του αποτελεί τον «νούμερο ένα» υπαίτιο για τα καραβάνια των Σύρων προσφύγων, που στο όνομα της «εξαγωγής της δημοκρατίας» με δικά της όπλα έχουν εξοπλιστεί ακόμα και οι ισλαμοφασίστες τζιχαντιστές και που έφτασε στο σημείο να ζητά να εξαπολυθεί  στρατιωτική επέμβαση στη χώρα ακόμα και χωρίς την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατέθεσε… σκέψεις για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού…
    Ο κ.Ρέντσι, η χώρα του οποίου από την μια τα είχε κάνει πλακάκια με το καθεστώς Καντάφι γιατί – όπως έλεγε ο Μπερλουσκόνι - «η Ιταλία θα έχει την προτεραιότητα στους τομείς του πετρελαίου και φυσικού αερίου και σε άλλους τομείς επενδύσεων» και που από την άλλη, στην μετά Καντάφι εποχή, αφού συμμετείχε πρωταγωνιστικά στους βομβαρδισμούς της Λιβύης, συμμετέχει πρωταγωνιστικά μαζί με τη Γαλλία στην αφαίμαξη του φυσικού πλούτου της χώρας, διατύπωσε την αγωνία του για το μεταναστευτικό…
    Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτή που με τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις της και την  καταλήστευση των λαών εξαναγκάζει τους ανθρώπους στον ξεριζωμό, η Ευρωπαϊκή Ένωση που με την πολιτική της προκαλεί τα μεταναστευτικά κύματα, η Ευρωπαϊκή Ένωση που δολοφονεί διπλά, μια με τις βόμβες και τις στρατιωτικές επεμβάσεις της και μια με την πολιτική των «κλειστών συνόρων» απέναντι σε ανθρώπους που πασχίζουν να αποδράσουν από τον πόλεμο, την απελπισία και τη φτώχεια, συνεδρίασε χτες για να δώσει λύση στο μεταναστευτικό…

    Σε αυτή την Ευρώπη των «πολιτισμένων», των φαρισαίων υποκριτών, των κροκοδείλιων δακρύων, των Γιούνκερ, των Μέρκελ, των Σοιμπλε και των πολυεθνικών με τους ιμπεριαλιστικούς (οικονομικούς και στρατιωτικούς) μηχανισμούς της, αποδεικνύεται μέχρι κεραίας αυτό που έλεγε ο Ντοστογιέφσκι:
    «Δεν έχετε μήπως παρατηρήσει ότι οι πιο μαστόροι στην αιματοχυσία ήταν σχεδόν πάντα οι πιο πολιτισμένοι κύριοι, μπροστά στους οποίους όλοι οι διάφοροι Αττίλες και Στένκα Ράζιν μερικές φορές δεν πιάνανε χαρτωσιά».

email: mpog@enikos.gr 

Tα λάθος συμπεράσματα ξεπληρώνονται την ώρα που πρέπει…


Του καθηγητή Δρ. Γ. Ζουγανέλη
Σήμερα θα ξεκινήσω το άρθρο μου λέγοντας ότι πρέπει κανένας να ξεχωρίζει το στόχο απο τα μέσα προς την επίτευξή του (μεθόδους, ανθρώπινο δυναμικό, πολιτικές και οικονομικές καταστάσεις)δεν πρέπει να δίνει κανείς σημασία σε όσα λέει η κυβέρνηση και σε όσα ακούγονται στο εξωτερικό αλλά στο τί γίνεται. πρέπει να παρατηρεί και να σχολιάζει κανείς όσα γίνονται στην Ελλάδα αλλά με προτεραιότητα στα θέματα μεγάλης εφαρμογής και οικονομικής αξίας.


πρέπει να ξεχωρίζει τα πρωτογενή γεγονότα απο τα παράγωγά τους και να εστιάζει πρώτα σε αυτά οι εκάστοτε προτάσεις της κυβέρνησης προς τη Τρόικα, ελέγχονται σε μια το πολύ ώρα με το υπάρχον software της, άρα τα περί μη συμφωνίας είναι παπαρολογίες και στοχεύουν στην ελαχιστοποίηση της κωλοτούμπας της κυβέρνησης τον Ιούνιο, για όσα έλεγε για μή μνημόνιο (μπαγλαμάδες και καρότα).
Τα ανωτέρω αποτελούν βασικές αρχές για να ξεχωρίζει κανείς την πραγματικότητα απο τη φαντασία και τη προπαγάνδα της κυβέρνησης. Θα σας ξαφνιάσει ίσως η θέση μου, ότι «στόχος δεν είναι η χρεοκοπία της χώρας» αλλά το «μπούκωμα» απο τον ιδιωτικό και δημόσιο πλούτο, που μπορεί να γίνει γρήγορα με μια χρεοκοπία ή να μεγιστοποιηθεί με ένα νέο μνημόνιο απο τον Ιούνιο (νέα φούσκα χρέους για νέα δάνεια). Η επιλογή της τακτικής θα προέλθει σαν αποτέλεσμα υπολογισμών και συννενόησης της Τρόικα με τη σημερινή κυβέρνηση, που αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης.
Οι τιτλοποιήσεις της ιδιωτικής, δημόσιας και εκλησιαστικής περιουσίας και η χρήση τους για νέα δάνεια μέσω SWAPS είναι το βασικό εργαλείο για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος. Όσοι ασχολούνται με το θέμα πρέπει να εστιάσουν μελλοντικά τη προσοχή τους:
σε τιτλοποιήσεις και SWAPS (τρις ευρώ) απο ορυκτά, εισοαδήματα αλλά κυρίως τις εγγυήσεις των SWAPS
Στη μη φορολόγηση εφοπλιστών (δις ευρώ)
Στο μή έλεγχο της λίστας Lagarde, ειδικά εκείνων με μηδενικούς λογαριασμούς
Στη μη δημιουργία προυποθέσεων και έργων ανάπτυξης και εξαγωγών
στη δανειοδότηση για μη παραγωγικές επενδύσεις (δρόμους, κοινωφελή έργα, ΜΜΕ, λιγνίτη αντί ΑΠΕ)
τη κακή ενεργειακή πολιτική (LNG αντί φυσικό αέριο, θα μιλήσω πιο δεξοδικά)
Την ρευστότητα των τραπεζών (θα μιλήσω πιο διεξοδικά)
την πολιτική μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ (τι έλεγαν πρίν, τι κάνουν ή πως θα την κάνουν…) απο αριστερό  κόμμα σε ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα (προσλήψεις)
LNG αντί Φυσικό αέριο.  Γερμανία και Τουρκία.
Σε προηγούμενο άρθρο, έχω συζητήσει τις τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου (βλέπετε εδώ). Οι ενδιαφερόμενοι το έχουν διαβάσει ήδη. Η τιμή της κιλοβατώρας είναι στο 1/3 της τιμής τιμής της κιλοβατώρας της παραγόμενης απο τη καύση πετρελαίου, Υπό την έννοια αυτή, μια τιμή του πετρελάίου στα 20 USD είναι λογική.
Η ΕΕ δυστυχώς ακολουθεί λάθος πολιτική. Για να εισάγει το Αμερικάνικο πετρέλαιο (LNG) πληρώνει τριπλάσια τιμή για το φυσικό αέριο απο αυτή που πρέπει, με εξαίρεση τη Γερμανία που πληρώνει το 1/3 της τιμής που πληρώνουν όλοι οι άλλοι. Η Γερμανία παίρνει φυσικό αέριο με ειδικό αγωγό απο τη Ρωσία. Διασκεδαστικό και περισσότερο διασκεδαστικό είναι ότι στην Αγγλία θα αγοράζουν LNG απο τη Ρωσία (εργοστάσιο LNG φτειάχνεται στα Βόρεια της Ρωσίας).
Η Ρωσία παράγει φυρικό αέριο. Δεν έχει κανένα πρόβλημα να το πουλάει στη τριπλάσια τιμή υπο τη μορφή LNG! Οι απειλές της Γερμανίας προς τη Ρωσία, είναι για να υπάρχει μια αρνητική στάση της Gazprom απέναντι στην Ελλάδα των εφοπλιστών (θέλουν LNG και CNG).  Κατά σύμτωση φυσικό αέριο και όχι LNG (τριπλάσια τιμή) θα πληρώνουν μόνο Γερμανία και Τουρκία. Όλοι οι άλλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Γαλλίας του μεγαλοφυούς Ολάντ θα πληρώνουν τριπλάσια τιμή!
Είδατε πόσο ωραία εξηγείται η στάση της Gazprom απέναντι στην Ελλάδα, όπως και η επίθεση στη Ρωσία που θέλει να περάσει αγωγό απο την Ελλάδα;
Είδατε γιατί στην Αλεξανδρούπολη φτειάχτηκε στα 6 νμ  πλοίο-αποθήκη LNG απο Κοπελούζo (φορολογία μηδέν) και εργοσάσιο συμπίεσης CNG στη Θράκη στα σύνορα; Και η Ρωσία στο κόλπο…
Το Ισραήλ του Νετανιάχου είναι παιδί ενός κατώτερου θεού…
Είμαι υπέρ του Ελληνοισραηλινού αγωγού φυσικού αερίου και υπέρ του καλωδίου Ισραήλ – Κύπρου. Είμαι κατά του καλωδίου Κύπρου – Eλλάδας. Δεν συμφωνώ στη δημιουργία και προκήρυξη οικοπέδων σε Ελλάδα και Κύπρο σε Διεθνή ύδατα, πρίν οριοθετηθούν πλήρως οι δύο ΑΟΖ (υφαλοκρηπίδες) και πρίν προκύψουν 3D περιγραφές των κοιτασμάτων.
Θεωρώ μειοδοσία την απόφαση της Κυπριακής κυβέρνησης να πουλάει φυσικό αέρο στην Αίγυπτο, που θα γίνεται εκεί LNG που θα μεταφέρουν με τεράστιο κέρδος το αφρολόγητο γένος (εφοπλιστές) στην Ελλάδα. Για τα ξενοδοχεία που έχουν πληρώνουν φόρους;
Αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα, θα δούν όλοι το Χριστό Φαντάρο.

Ρευστότητα των Τραπεζών
Το 1,5 δις ευρώ δόθηκε απο την ΕΚΤ για να μη υπάρξει Graccident απο τη διαρροή καταθέσεων στο εξωτερικό. Tίποτα άλλο.
Η κυβέρνηση θέλει χρόνο για να δικαιολογήσει τη κωλοτούμπα της. Εκλογές ή δημοψήφισμα παίζουν τον Ιούνιο. Αυτό όμως που έχει σημασία είναι ο στόχος, αυτός που έχω προαναφέρει. To σενάριο μπορεί να αλλάξει. Ένα νέο μνημόνιο δεν θα είναι τίποτα άλλο απο μια νέα φούσκα αλα ακίνητα Λονδίνου, αφού η κυβέρνηση και δεν ξέρει και δεν μπορεί να δημιουργήσει ανάπτυξη.
ΟΙ τεμπέληδες του ΣΥΡΙΖΑ μιλούν μόνο για χρηματοδότηση και όχι για δημιουργία χρήματος απο τη παραγωγή και τις εξαγωγές.Αυτό θέλει άλλο Πρωθυπουργό. Άλλη ομάδα κρούσης…
Είναι φερέγγυες oi συτημικές Τράπεζες;
Απο ότι ξέρω ανήκουν στον κράτος. Εϊναι φερέγγυο το κράτος; Γιατί τα spreads τριμήνου έχουν φτάσει το 23%;
Θα μου πείτε το λέει η ΕΚΤ. Ας μας πεί τοτε και σε ποια ιδιοκτησία θα πάνε οι τράπεζες αν χρεοκοπήσει η Ελλάδα και ποιοί θα χιερισθούν τις ευγγυήσεις των δανείων που έχουν δώσει αυτές στο κράτος. Το πιάσατε το υπονοούμενο;
To Grexit θα καταστερέψει την ΕΕ και τη Παγκόσμια οικονομία;
Aυτή η άποψη είναι για γέλια. Μόνο άσχετοι περι τα οκονομικά μπορεί να την έχουν και είναι προιόν προπαγάνδας.
7 δις ευρώ το χρόνο μπορεί να τα χάνει η Ευρωζώνη απο μια Ελλάδα που για 40 χρόνια δεν θα τα πληρώνει ετησίως, πλέον  του γεγονότος ότι μπορεί να τα διεκδικήσει (βλέπετε εδώ) μέσα απο το Αγγλικό Δίκαιο του Χρεοκόπη του αντιρατσιστή του «Κ». Την καταστροφή των άλλων αν φύγει η Ελλάδα απο το ευρώ ξεχάστε την. Δεν υπάρχει. Αυτό που γράφω είναι τάπα σε όσα πετάει στις ΗΠΑ κάθε μέρα απο τα ΜΜΕ ο Κρούτγκμαν. Παπαρολογεί και αυτός…

Το ριζοσπαστικό οικονομικό πείραμα της Ισλανδίας

Η Ισλανδία εξετάζει μια ριζοσπαστική λύση για την πρόληψη νέων οικονομικών κρίσεων. Έκθεση ειδικής επιτροπής της Βουλής προτείνει να αφαιρεθεί η δυνατότητα των εμπορικών τραπεζών να δημιουργούν νέο χρήμα.
Ο νέος ρόλος της κεντρικής τράπεζας.
Μια χώρα με πληθυσμό περίπου χίλιες φορές μικρότερο από αυτό των ΗΠΑ εξερευνά πρωτότυπες μεθόδους για την πρόληψη οικονομικών κρίσεων, λίγα μόλις χρόνια μετά την εκκωφαντική κατάρρευση του τραπεζικού της συστήματος.

Το 2008 το ισλανδικό χρηματοπιστωτικό σύστημα κατέρρευσε εν μια νυκτί, όντας ένα από τα πρώτα θύματα της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης. Είχε προηγηθεί μια δεκαπενταετία όπου οι ισλανδικές τράπεζες είχαν μετατρέψει την χώρα σε ένα παγκόσμιο hedge fund.
Σήμερα η Ισλανδία είναι πρόθυμη να εξετάσει οποιοδήποτε μέτρο θα απέτρεπε να επαναληφθεί κάτι τέτοιο. Η ισλανδική κυβέρνηση, μετά την απόφαση να κρατήσει την κορώνα ως εθνικό νόμισμα, σκέφτεται να απαγορεύσει στις τράπεζες της να δημιουργούν χρήμα όταν εκδίδουν νέα δάνεια. Η αύξηση της προσφοράς χρήματος θα ελέγχεται αποκλειστικά από την κεντρική τράπεζα.
Συγκεκριμένα, πριν από μερικές εβδομάδες ο επικεφαλής της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της ισλανδικής βουλής, ο Frosti Sigurjonsson, δημοσίευσε μια έκθεση που τάσσεται υπέρ της δημιουργίας ενός «κρατικού συστήματος χρήματος».
Διαχωρισμός χρήματος και πιστώσεων
Όπως αναφέρουν οι F.T., η βασική πρόταση της έκθεσης, την οποία ζήτησε ο πρωθυπουργός της Ισλανδίας, είναι η εξής: διαχωρίστε τα χρήματα από τις πιστώσεις. Η κεντρική τράπεζα της Ισλανδίας θα είναι ο αποκλειστικός προμηθευτής νέου χρήματος.
Σε όλα τα κράτη οι κεντρικές τράπεζες είναι αυτές που ελέγχουν την δημιουργία νέων χαρτονομισμάτων και κερμάτων αλλά όχι και την συνολική δημιουργία χρήματος, όπως αυτού που δημιουργείται όταν μια τράπεζα χορηγεί ένα δάνειο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας περιγράφει την διαδικασία δημιουργίας χρήματος από τις εμπορικές τράπεζες ως εξής: «Oι εμπορικές τράπεζες δημιουργούν χρήμα, με την μορφή τραπεζικών καταθέσεων, δημιουργώντας νέα δάνεια.Όταν μια τράπεζα χορηγεί ένα δάνειο, για παράδειγμα σε κάποιον που βάζει υποθήκη για να αγοράσει ένα σπίτι, δεν το κάνει δίνοντας τους χαρτονομίσματα αξίας χιλιάδων στερλινών. Αντίθετα, πιστώνει τον τραπεζικό του λογαριασμό με μια τραπεζική κατάθεση όση και η υποθήκη. Εκείνη, την στιγμή δημιουργείται νέο χρήμα».
Η έκθεση της ισλανδικής επιτροπής προτείνει να αφαιρεθεί από τις εμπορικές τράπεζες αυτή η δυνατότητα.

Τράπεζες «δύο λογαριασμών»

Οι τράπεζες θα έχουν την δυνατότητα να ανοίγουν μόνο δύο ειδών λογαριασμούς.
Πρώτον, θα ανοίγουν και θα διαχειρίζονται «λογαριασμούς συναλλαγών», που ουσιαστικά θα αποτελούν μια ηλεκτρονική μορφή χαρτονομίσματος. Η τράπεζα θα είναι απλά ο «φρουρός» του λογαριασμού, καταγράφοντας τις κινήσεις και εκτελώντας τις συναλλαγές.
Δεύτερον, θα ανοίγουν και θα διαχειρίζονται επενδυτικούς λογαριασμούς. Η τράπεζα θα επενδύει τα χρήματα που είναι κατατεθειμένα στους λογαριασμούς αυτούς, είτε σε δάνεια είτε σε ομόλογα και μετοχές. Οι αναλήψεις θα είναι περιορισμένες και η τελική τους αξία δεν θα είναι εγγυημένη.
Το σημαντικό είναι πως οι δύο αυτοί τύποι λογαριασμών θα είναι εντελώς διακριτοί και τα χρήματα θα φυλάσσονται είτε για συναλλαγές είτε για επενδύσεις.
Όπως επισημαίνει ο Edward Hadas του Reuters, η ρύθμιση αυτή αποτρέπει δύο σημαντικούς κινδύνους του σημερινού τραπεζικού συστήματος. Τις απώλειες και τις μαζικές αναλήψεις από τους λογαριασμούς συναλλαγών και τις επενδυτικές «φούσκες» που δημιουργούνται από την υπερβολική μόχλευση.

O ρόλος της κεντρικής τράπεζας

Φυσικά η δημιουργία χρήματος είναι απαραίτητη για την οικονομία. Με βάση την οικονομική θεωρία, η προσφορά χρήματος πρέπει να αυξάνεται με τον ίδιο ρυθμό με την αύξηση της παραγωγής.
Από την στιγμή που στο σύστημα που προτείνει ο κ. Sigurjonsson oι τράπεζες δεν δημιουργούν χρήμα, τον ρόλο αυτό αναλαμβάνει αποκλειστικά η κεντρική τράπεζα. Ειδικότερα η κεντρική τράπεζα θα έχει την αποκλειστική ευθύνη για την ποσότητα του νέου χρήματος, ρυθμίζοντας τις αποφάσεις της με βάση την απασχόληση, την παραγωγή, τον πληθωρισμό και την κατάσταση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Ωστόσο, η κεντρική τράπεζα δεν θα είναι σε θέση να χρησιμοποιεί τα επιτόκια ή προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης. Αντίθετα, η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο θα παίρνει την πολιτική απόφαση για την κατανομή του νέου χρήματος, είτε μέσω αύξησης των κρατικών δαπανών, είτε μέσω ενός «μπόνους» στους πολίτες ή χορήγησης δανείων στις τράπεζες με σαφείς οδηγίες να χρηματοδοτήσουν επιχειρήσεις.
Πηγή: http://www.enallaktikos.gr/
http://monaxeros.blogspot.gr/

Κλέβουν τα αποθεματικά ζωής των Ελλήνων

Άλλο τα λεφτά για τα μπετά των Δήμων κι άλλο η ζωή των πολιτών
Όλα τα ΜΜΕ έχουν ρίξει τους προβολείς μόνο στα αποθεματικά των Δήμων και Περιφερειών τα οποία θα οδηγηθούν σε κλειστό λογαριασμό στην ΤτΕ. Ο μικρότερος λόγος γίνεται για τα αποθεματικά που θα χάσουν τα δημόσια νοσοκομεία αλλά και οι υπηρεσίες που έχουν άμεση σχέση με την ασφάλεια ζωής των πολιτών.
Οι Δήμοι είναι κρατικές επιχειρήσεις οι οποίες χρηματοδοτούνταν με εκατομμύρια ευρώ, τόσο από το ελληνικό κράτος όσο και μέσω παγίων από τους δημότες. Με τα αποθεματικά που προερχόταν αποκλειστικά από τους έμμεσους και άμεσους φόρους των πολιτών μπορούσαν ως επιχειρήσεις να παίρνουν δάνεια από τις ιδιωτικές τράπεζες όπου είχαν τους λογαριασμούς. Μικρό το κακό για το αν οι Δήμοι και οι Περιφέρειες θα δώσουν τα αποθεματικά τους έτσι ώστε να συνεισφέρουν, ώστε να αποτραπεί μία πιθανή χρεοκοπία του ελληνικού δημοσίου ή να καλυφθούν συντάξεις και μισθοί πολιτών που τους έχουν προπληρώσει.
Το φάρμακο δεν είναι μπετόν
Όμως, τόσος ντόρος δεν γίνεται για τα αποθεματικά που αφορούν άμεσα στην ζωή των Ελλήνων. Ήδη ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών κρούει τον κώδωνα του κινδύνου πως αν τα αποθεματικά από τα νοσοκομεία της χώρας και από τα ασφαλιστικά ταμεία «κλειδωθούν» σε λογαριασμό της ΤτΕ τότε η κυβέρνηση βάζει το κεφάλι των πολιτών στην γκιλοτίνα.
Η οριακή κατάσταση που βρίσκονται ήδη τα ασφαλιστικά ταμεία, τα οποία χρωστάνε ήδη δύο μήνες οφειλές προς τον ΕΟΠΥΥ σε συνάρτηση με την δέσμευση των αποθεματικών τους, αφήνουν τους ασθενείς στο έλεος των ιδιωτών προμηθευτών. Δεν πρόκειται για πίσσα που πρέπει να πληρώσουν οι Δήμοι προς τους εργολάβους για τις λακκούβες των δρόμων, αλλά για νοσοκομειακό υλικό που χωρίς αυτό ζωή δεν σώνεται.
Η απάντηση του αναπληρωτή υπουργού Μάρδα προς τους ΟΤΑ ότι τα αποθεματικά, τα οποία θα είναι σε κλειστό λογαριασμό για τον κάθε φορέα, θα μπορούν να χρησιμοποιούνται από την ΤτΕ όποτε και όπως αυτή θεωρεί πρέπον για το εικονικό πλεόνασμα του κράτους, ενώ το ανώτατο ποσό που μπορούν να πάρουν για άμεση κάλυψη οι φορείς θα είναι μόνο το 10%, αποδεικνύει ότι η δημόσια υγεία θα μετατραπεί σε δημόσιο νεκροταφείο.
Χρωστάμε και σε ξένα νοσοκομεία
Πέρα από τα χρέη των ασφαλιστικών ταμείων που έχουν συσσωρευτεί στον ΕΟΠΥΥ υπάρχει και ένα νέο πρόβλημα για το ασφαλιστικό σύστημα. Ξένα ασφαλιστικά ταμεία χρωστούν στον ΕΟΠΥΥ 100 εκατομμύρια ευρώ από νοσήλια ασφαλισμένων τους στην Ελλάδα. Άγνωστο επίσης είναι το ποσό που χρωστούν οι ξένες ασφαλιστικές εταιρείες για νοσηλεία τουριστών σε ελληνικά νοσοκομεία.
Το ελληνικό κράτος ακόμη δεν έχει κάνει καμία κίνηση ώστε να εισπράξει αναγκαστικά τα εκατομμύρια από τις ξένες εταιρείες την στιγμή που αδειάζει τα αποθεματικά των δημοσίων νοσοκομείων και των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων.
Πέρα όμως από αυτό, το ελληνικό δημόσιο μέσω του ΕΟΠΥΥ χρωστά 140 εκατομμύρια ευρώ σε νοσοκομεία της Γερμανίας, Γαλλίας, Ελβετίας και Βρετανίας για χειρουργεία Ελλήνων ασθενών που έπρεπε να νοσηλευτούν άμεσα σε εξειδικευμένες κλινικές. Τα ελληνικά ασφαλιστικά ταμεία ενέκριναν την μετάβαση και νοσηλεία τους, αλλά δεν έχουν πληρώσει. Από την 31η Μαρτίου τα χρέη του ΕΟΠΥΥ προς τα νοσοκομεία του εξωτερικού είναι ληξιπρόθεσμα.
Τι θα γίνει αν τα νοσοκομεία του εξωτερικού διατάξουν αναγκαστικά μέτρα για τα χρωστούμενα του ελληνικού δημοσίου;
Η ζωή σου ρέπος
Η κυβέρνηση δεν εγκλημάτησε πραξικοπηματικά με το να πάρει τα αποθεματικά από τους δήμους, τις περιφέρειες και φορείς πολιτισμού, αλλά παίρνοντας την ασφάλεια ρευστού από τις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δεν υπάρχει καμία λογική εξήγηση να αδειάσει το ρευστό των νοσοκομείων και των φορέων που καλύπτουν την ελπίδα των Ελλήνων στην κρισιμότερη στιγμή της ζωής τους.
Είναι τραγικό να παλεύεις για την επιβίωσή σου εν μέσω ενός οικονομικού πολέμου και την ίδια στιγμή να παλεύεις για την ζωή σου ενώ τα όπλα  τα έχει παροπλίσει η κυβέρνηση που ανεμίζει παντιέρες κοινωνικής πολιτικής, αξιοπρέπειας και δημόσιας υγείας για όλους.

23 Απρ 2015

Το αρχαίο αντίδοτο του hangover

Αρχαίος πάπυρος αναφέρει ότι τα φύλλα δάφνης περιορίζουν τα συμπτώματα της μέθης
Το αρχαίο αντίδοτο του hangover
Η Αλεξανδρινή χαμαιδάφνη χρησιμοποιούνταν ως αντίδοτο στα συμπτώματα μέθης στον αρχαίο κόσμο



Δεν χρειάζεται πολύ σκέψη για να καταλάβουμε ότι το hangover είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί τον άνθρωπο εδώ και χιλιάδες χρόνια. Ενας αρχαίος πάπυρος που βρέθηκε στην Αίγυπτο γραμμένος στα ελληνικά αποκαλύπτει μια μέθοδο που ακολουθούσαν πριν από δύο χιλιάδες χρόνια όσοι ήθελαν να περιορίσουν τα συμπτώματα της μέθης. Φορούσαν ένα κολιέ από βότανα και πιο συγκεκριμένα από φύλλα δάφνης.



Η αποκάλυψη
Πριν από περίπου ένα αιώνα ανακαλύφθηκε σε μια περιοχή της αρχαίας Αιγυπτιακής πόλης της Οξυρρύγχου ένας πραγματικός θησαυρός. Επρόκειτο για περίπου 500 χιλιάδες αρχαίους παπύρους. Οι περισσότεροι ήταν σε εξαιρετικά κακή κατάσταση και η διαδικασία του καθαρισμού, της αποκατάστασης και τελικά της μετάφρασης τους αποτελεί μια εξαιρετικά αργή διαδικασία. Αυτές τις μέρες δόθηκε στη δημοσιότητα ένα νέο πακέτο από μεταφρασμένους παπύρους την οποία επιμελήθηκαν ειδικοί του University College London.Οι ιατρικοί πάπυροι φυλάσσονται στη Βιβλιοθήκη Sackler του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Πρόκειται για περίπου 30 ιατρικούς παπύρους ένας εκ των οποίων είναι ηλικίας 1900 ετών και γραμμένος στα ελληνικά. Ο πάπυρος αυτός περιέχει πληροφορίες για το πώς αντιμετώπιζαν εκείνη την εποχή τα συμπτώματα που προκαλεί η κατανάλωση αλκοόλ. Σύμφωνα με τους συγγραφείς του παπύρου αυτός που είχε πιει αρκετά πρέπει να πλέξει φύλλα αλεξανδρινής χαμαιδάφνης (Ruscus racemosus L.) και να τα φορέσει γύρω από τον λαιμό του. Το φυτό αυτό θεωρείτο κατάλληλο για θεραπεία του πονοκέφαλου αλλά και τα συμπτώματα της μέθης. Το πόσο αποτελεσματικό ήταν το κολιέ της δάφνης δεν αναφέρεται στον πάπυρο αλλά όποιος έχει απορία δεν έχει παρά να κάνει μια δοκιμή…

Ενα μέρος του παπύρου που αναφέρει τη «συνταγή» της δάφνης για τα συμπτώματα μέθης

...κι οι βαρκούλες αρμενίζανε!

Σήμερα έχουμε... «επέτειο»! Αυτή η φωτογραφία τραβήχτηκε πριν από πέντε χρόνια, στις 23 Απρίλη του 2010.

    Ήταν τότε που ο Γιώργος Παπανδρέου, ως πρωθυπουργός της χώρας, από το Καστελόριζο, επιλέγοντας για φόντο τις βαρκούλες που αρμενίζανε, μας ανακοίνωσε την υπαγωγή της Ελλάδας στη δίνη των Μνημονίων.
    Ήταν τότε που η εγχώρια πλουτοκρατία, οι τραπεζίτες, οι βιομήχανοι, οι εργολάβοι, έθεταν σε εφαρμογή το σχέδιό τους για τη μεταβίβαση των βαρών της καπιταλιστικής κρίσης - της δικής τους κρίσης - πάνω στις πλάτες του ελληνικού λαού.
    Όπως μας είπαν τότε οι κυβερνώντες και τα φερέφωνά τους, για τα μνημονιακά μαρτύρια του ελληνικού λαού (που συνεχίζονται ακατάπαυστα και που μέσα από αυτά προωθούνται όλα τα αντιδραστικά μέτρα που είχαν προσχεδιάσει εδώ και χρόνια αλλά μέχρι τώρα δεν τολμούσαν να εφαρμόσουν), έφταιγε ότι τα «σπρεντς» είχαν φτάσει τις 600 μονάδες...
    Αλλά σήμερα, πέντε χρόνια μετά - και μετά από τόση «σωτηρία» - τα «σπρεντς» είναι στις... 1.335 μονάδες!
    Μας είχαν πει, τότε, πως η πολιτική τους στόχευε στη μείωση του χρέους, επειδή το χρέος είχε φτάσει στο 125% του ΑΕΠ.
    Αλλά σήμερα, πέντε χρόνια μετά - και μετά από τόση «σωτηρία» - το χρέος είναι στο... 175% του ΑΕΠ!
    Τότε, όμως, το καθεστώς που γεννάει Μνημόνια, μας είπε και μια αλήθεια: «Βρισκόμαστε σε μια δύσκολη πορεία, μια νέα Οδύσσεια για τον Ελληνισμό», ήταν τα λόγια του Παπανδρέου.
    Πράγματι. Αλλά με την εξής διαφορά: Για τον Οδυσσέα υπήρξε Ιθάκη. Για τον ελληνικό λαό εφόσον αυτή πορεία συνεχίζεται, υπάρχει μια αέναη «Οδύσσεια». Δεν υπάρχει Ιθάκη. Υπάρχουν μόνο Κύκλωπες και Λαιστρυγόνες.
     Οι κυβερνώντες από Παπανδρέου και Παπαδήμο, μέχρι Σαμαρά και Βενιζέλο, μας είπαν τότε: Ζήστε χωρίς μισθούς, χωρίς συντάξεις, χωρίς δουλειά, χωρίς θέρμανση, χωρίς ελπίδα, και εκεί κατά το 2057 (σύμφωνα με τις δανειακές συμβάσεις και με τα PSI), το χρέος - που άλλοι το δημιούργησαν και ο λαός το πληρώνει - θα ξαναπάει στο 125% του ΑΕΠ!
    Προσέξτε, δηλαδή, τι μας είπαν:
    Ότι ο ελληνικός λαός - αν και εφόσον «όλα πάνε καλά» - εκείνο που έχει να περιμένει… πέντε δεκαετίες μετά από το διάγγελμα του Παπανδρέου, είναι ότι οι «σωτήρες» θα τον έχουν ξαναγυρίσει στην ίδια θέση που ήταν το 2010! Στην ίδια κατάσταση!
    Προσέξτε: Μετά από τόσα μνημόνια, τόσους εφαρμοστικούς, τόσα μεσοπρόθεσμα, τόσες περικοπές, τόσες κλοπές, τόσα λουκέτα, τόση ανεργία, τόση δυστυχία, εκείνο που μας «υποσχέθηκαν» ήταν ότι αφού θα μας έχουν λεηλατήσει, αφού θα μας έχουν εξαθλιώσει, αφού θα μας έχουν μετατρέψει σε κανονικούς είλωτες, έτσι, λεηλατημένους, εξαθλιωμένους και είλωτες, με κατεστραμμένες δυο γενιές Ελλήνων, η Ελλάδα θα έχει οδηγηθεί στο ίδιο σημείο απ' όπου ξεκίνησαν τα μαρτύρια!
    Αυτός είναι ο δρόμος τους, ο «μονόδρομός» τους. Αυτή είναι η «ευεργεσία» και η «σωτηρία»: Η… υπόσχεση πως μέσα από αυτή την πολιτική, στις 23 Απρίλη του... 2057 θα έχουμε επιστρέψει στο... Καστελόριζο!
    Όμως, τα πράγματα είναι πλέον ξεκάθαρα - και για να μην κοροϊδευόμαστε:
  • Αν μετονομάσουμε αυτούς που έσκαψαν την τάφρο για τον ελληνικό λαό σε «θεσμούς»,
  • αν διαπραγματευόμενοι και όχι αρνούμενοι την τάφρο,
  • αν πληρώνοντας «αέναα» και στο «διηνεκές» όπως λέει ο Βαρουφάκης τα χρέη της ολιγαρχίας,
  • αν βαφτίζοντας τις δανειακές συμβάσεις σαν «γέφυρα»,
  • αν μετονομάζοντας τα χαράτσια και τις Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου σαν «πατριωτισμό»,
  • αν αναγορεύοντας την παγιοποίηση της χρεοκοπίας και την φτωχοποίηση σε «έντιμο συμβιβασμό»,
    αν – με δυο λόγια - επιτρέψουμε να συνεχίζεται πάνω – κάτω το ίδιο «έργο» και παραιτηθούμε από το αίτημα της πλήρους, οριστικής, άμεσης, αδιαπραγμάτευτης κατάργησης και αποκατάστασης των εγκλημάτων του Μνημονίου, τότε ένα είναι απολύτως βέβαιο:
    Το όποιο διάγγελμα στις 23 Απρίλη του απώτερου μέλλοντος, δεν θα είμαστε εδώ για να το απολαύσουμε. Γιατί στο μεταξύ θα έχουμε γονατίσει σε σημείο αφανισμού. Κι εμείς (σίγουρα), αλλά και τα παιδιά μας, και το Καστελόριζο και η Ελλάδα ολόκληρη.

email: mpog@enikos.gr 


Η ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΕΧΕΙ ΔΗΜΟΣΙΟ ΧΡΕΟΣ… 92% ΤΟΥ ΑΕΠ ΤΗΣ!

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΔΕΛΑΣΤΙΚ*
Oχι, δεν μειώνεται ακόμη το δημόσιο χρέος των 19 χωρών που συναπαρτίζουν την Ευρωζώνη. Δεν μειώνεται ούτε σε απόλυτο μέγεθος ούτε ως ποσοστό του ΑΕΠ. Λόγω της πολιτικής της λιτότητας όμως που έχουν επιβάλει οι Γερμανοί σε όλα τα κράτη του ευρώ, έχει επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησής του και σε απόλυτο μέγεθος και ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Φυσικά, καμία σοβαρή χώρα δεν θυμάται καν το ανώτατο επιτρεπτό ποσοστό δημόσιου χρέους που είχε καθορίσει η συνθήκη του Μάαστριχτ ως προς το ΑΕΠ της κάθε χώρας – εκείνο το ξεχασμένο 60% του ΑΕΠ. Φανταστείτε, το δημόσιο χρέος των 19 κρατών της Ευρωζώνης ως προς το ΑΕΠ τους ανήλθε στο… 91,9%! Ηταν μόλις μία εκατοστιαία μονάδα περισσότερο από το 90,9% του ΑΕΠ, ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία (Eurostat), του 2013. Ακόμη και η Γερμανία του Σόιμπλε απέχει… 15 (!) εκατοστιαίες μονάδες από το 60% του Μάαστριχτ, αφού το δημόσιο χρέος της είναι το 75% του ΑΕΠ της. Περιττό να τονιστεί ότι στις μνημονιακές χώρες -ναι, σε όλες ανεξαιρέτως, ακόμη και στο γελοίο «success story» της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας που χαρακτηρίζονται «πετυχημένες» επειδή έχουν κυβερνήσεις υποταγμένες στη Γερμανία- επικρατεί απερίγραπτο χάος. Στις έξι πρώτες θέσεις με το υψηλότερο χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ βρίσκονται οι τέσσερις μνημονιακές χώρες (Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία, Κύπρος) συν την Ιταλία και την Ισπανία, στις οποίες οι Γερμανοί επέβαλαν άτυπο μνημονιακό καθεστώς.
Πρωταθλήτρια αχτύπητη φυσικά η μνημονιακή Ελλάδα, με το δημόσιο χρέος της να ανέρχεται στο 177% του ΑΕΠ της! Πρέπει να πέσει δηλαδή… 117 (!!!) εκατοστιαίες μονάδες για να βρεθεί στο ανώτατο επιτρεπτό όριο του Μάαστριχτ, το 60%.
Αφού όμως από το 60% απέχουν… 35 εκατοστιαίες μονάδες οι Γάλλοι που έχουν τη δεύτερη οικονομία της Ευρωζώνης (το δημόσιο χρέος της Γαλλίας βρίσκεται στο 95% του ΑΕΠ της), σοβαρά πιστεύουμε ότι είναι δυνατόν να πέσει ποτέ στο επίπεδο του 60% το δημόσιο χρέος της Ελλάδας; Αδύνατον, δεν θα πέσει ποτέ τόσο! Δεύτερη στην αρνητική αυτή κατάταξη είναι η Ιταλία, με δημόσιο χρέος που ισούται με το 132% του ΑΕΠ της. Εντάξει, μπορεί να ισχυριστεί κάποιος, η Ελλάδα και η Ιταλία είχαν πολύ αυξημένο δημόσιο χρέος τις τελευταίες δεκαετίες. Το 2008, για παράδειγμα, πριν δηλαδή ξεσπάσει η κρίση και πριν υπαχθούν σε δύο μνημόνια η πρώτη και σε άτυπο μνημόνιο η δεύτερη, το μεν δημόσιο χρέος της Ελλάδας ανερχόταν στο 109% του ΑΕΠ της και με τα μνημόνια αυξήθηκε κατά σχεδόν 70 εκατοστιαίες μονάδες, της δε Ιταλίας ανερχόταν στο 102% του ΑΕΠ και αυξήθηκε κατά 30 μονάδες στο 132% του ΑΕΠ.
Καθόλου έτσι δεν ήταν όμως η κατάσταση με τις άλλες τέσσερις χώρες. Το 2008 η Πορτογαλία υπερέβαινε το όριο του Μάαστριχτ κατά 12 εκατοστιαίες μονάδες, με το χρέος της στο 72% του ΑΕΠ της και με το που μπήκε σε μνημόνιο τώρα το υπερβαίνει κατά… 70 μονάδες, αφού εκτοξεύθηκε στο 130% του ΑΕΠ της χώρας! Ακόμη πιο ακραία από πολιτική σκοπιά ήταν τα πράγματα στην Ιρλανδία, παρόλο που από μαθηματική σκοπιά ήταν ταυτόσημα. Το 2008 η Ιρλανδία ήταν από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωζώνης που είχε δημόσιο χρέος πολύ κάτω του ορίου του Μάαστριχτ – μόλις 43% του ΑΕΠ της. Με το που μπήκε όμως στο… «πολύ πετυχημένο» μνημόνιο που μας περιγράφουν τα απανταχού της Ευρώπης φερέφωνα των Γερμανών, το δημόσιο χρέος της απογειώθηκε στο… 110% του ΑΕΠ της πέρυσι! Εβδομήντα εκατοστιαίες μονάδες πάνω κι αυτοί.
Τα ίδια έπαθε και η Ισπανία, αν και αυτή τη «γλίτωσε» μόνο με… 60 μονάδες αύξηση: από δημόσιο χρέος στο 39% του ΑΕΠ της που είχε το 2008, βρέθηκε το 2014 με χρέος στο 98% του ΑΕΠ της. Και η Κύπρος ομοιοπαθής, εξηντάρα κι αυτή! Από το 49% του ΑΕΠ που ήταν το χρέος της το 2008, με το που μπήκε στο μνημόνιο το χρέος της εκτινάχθηκε πέρυσι στο 108% του ΑΕΠ της. Ανακεφαλαιώνουμε: Ελλάδα (177%), Ιταλία (132%), Πορτογαλία (130%), Ιρλανδία (110%), Κύπρος (108%), Ισπανία (98%). Πνίγηκαν στα χρέη όλες οι μνημονιακές χώρες. Ποιος έχει άραγε δίκιο; Ο Σόιμπλε, ο οποίος υποστηρίζει ότι με τη λιτότητα οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου έλυσαν το πρόβλημά τους ή οι αντιγερμανοί αντίπαλοί του, οι οποίοι υποστηρίζουν σθεναρά ότι μέσω των μνημονίων το Βερολίνο υποδουλώνει τα ευρωπαϊκά κράτη, χτίζοντας με οικονομικά μέσα το Δ’ Ράιχ της Γερμανίας; Οι αριθμοί πάντως καμία σωτηρία δεν αποδεικνύουν σε καμία απολύτως περίπτωση…
*Δημοσιεύθηκε στο »ΕΘΝΟΣ» την Πέμπτη 23 Απριλίου 2015

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More