11 Μαΐ 2011

IPCC: Οι ΑΠΕ θα μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του κόσμου σε 40 χρόνια

Η ανανεώσιμη ενέργεια από τον Ήλιο, τον άνεμο, το νερό ή τη βιομάζα μπορεί και θα έπρεπε να παράγει μεγάλο ποσοστό των ενεργειακών αποθεμάτων του πλανήτη μας έως το 2050. Δεν είναι τα αποτελέσματα μιας ακόμη μελέτης, αλλά η εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα στο Αμπού Ντάμπι.
Οι συντάκτες του κειμένου επισημαίνουν ότι οι ΑΠΕ μπορούν να φέρουν ενέργεια στις φτωχότερες περιοχές του πλανήτη, να ενισχύσουν την ενεργειακή ασφάλεια χωρών που εξαρτώνται από την εισαγωγή ενέργειας και να οδηγήσουν σε σημαντικό περιορισμό της παραγωγής εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.
Σύμφωνα ωστόσο με τη Διακυβερνητική Επιτροπή του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (IPCC), για να φθάσει η ανθρωπότητα στο σημείο να καλύπτει το 80% των ενεργειακών αναγκών της από τις ΑΠΕ - από 13% που ήταν το 2008- θα πρέπει μέσα στις επόμενες δύο δεκαετίες να βρεθούν 15.000 δισεκατομμύρια δολάρια � ένα ποσό που υπερβαίνει το χρέος της αμερικανικής κυβέρνησης.
«Η σημαντική ενίσχυση των ανανεώσιμων αποτελεί μεγάλη πρόκληση από τεχνικής και πολιτικής άποψης», αναγνώρισε ο καθηγητής Ότμαρ Έντενχοφερ, εκ των εισηγητών της IPCC. Στο ίδιο μήκος κύματος και οι δηλώσεις του συναδέλφου του Ραμόν Πικς, κατά τον οποίο η έκθεση υπογραμμίζει την ανάγκη υποστήριξης σε πολιτικό επίπεδο των προσπαθειών για περιορισμό των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου. «Η έκθεση δείχνει ότι η ανάπτυξη της ανανεώσιμης ενέργειας μέσα στις επόμενες δεκαετίες, δεν εξαρτάται από τη διαθεσιμότητα των πηγών, αλλά από τις δημόσιες πολιτικές».
Στην έκθεση αναλύονται περί τα 164 σενάρια για τις μακροπρόθεσμες προοπτικές αντικατάστασης των ορυκτών καυσίμων με ΑΠΕ, ωστόσο τέσσερα ξεχωρίζουν. Σύμφωνα με αυτά, οι επενδύσεις στον κλάδο των ΑΠΕ σε παγκόσμιο επίπεδο κυμαίνονται από τα 1.300 δισ. έως τα 5.100 δισ. δολάρια έως το 2020 και από τα 1.400 δισ. στα 7.100 δισ. δολάρια για τη δεκαετία 2020-2030.
Η έκθεση της IPCC εκτείνεται σε περίπου 1.000 σελίδες και την έχουν εγκρίνει οι κυβερνήσεις 194 χωρών. Οι συντάκτες της γράφουν ότι κάποιες ανανεώσιμες τεχνολογίες δείχνουν να έχουν μεγαλύτερες δυνατότητες από άλλες. Για παράδειγμα, η ηλιακή ενέργεια που σήμερα συμβάλλει στην παγκόσμια παραγωγή κατά λιγότερο από 1%, θα μπορούσε έως το 2050 να ενισχυθεί κατά πολύ, υπό τις κατάλληλες προϋποθέσεις. Η αιολική ενέργεια, που σήμερα καλύπτει το 2% της παγκόσμιας ζήτησης, θα μπορούσε να ενισχυθεί στο 20% και πλέον μέσα στα επόμενα 40 χρόνια.
Η IPCC εκτιμά ωστόσο ότι το μερίδιο της υδροηλεκτρικής ενέργειας θα μειωθεί περαιτέρω, ενώ και το ποσοστό της γεωθερμικής ενέργειας θα παραμείνει χαμηλό.

1 σχόλια:

Καλησπέρα,

εδώ έχω μια ανάλυση της έκθεσης της IPCC για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πως αυτές υπερκαλύπτουν τις παγκόσμιες ενεργειακ΄ς ανάγκες. Νομίζω ότι θα την βρείτε ενδιαφέρουσα

http://center24.blogspot.com/2011/05/blog-post_8175.html#axzz1M4MhjoIw

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More