Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

4 Αυγ 2010

Κατασπατάλησαν 14.600ευρώ δημόσιου χρήματος σε… χαρτοκόπτες!

Όργια σπατάλης του δημόσιου χρήματος διαπίστωσε και αποκάλυψε η έκθεση του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τα στοιχεία που ακολουθούν σίγουρα θα προκαλέσουν αίσθηση.
Συγκεκριμένα, όπως αναγράφεται στην έκθεση, Δήμαρχος στη Βόρεια Ελλάδα ζήτησε την εκταμίευση 25.000 ευρώ από τα κρατικά ταμεία για να αγοράσει πολυτελές τζιπ, ενώ δημοτική αρχή ήθελε να ξοδέψει 3.600 ευρώ για να βάλει παράθυρα σε Εκκλησία!
Σε άλλη περίπτωση, νοσοκομείο σε ελληνικό νησί παρήγγειλε από φωτογραφικές μηχανές μέχρι λεμονοστύφτες αξίας 17.800 ευρώ!
Επίσης, Δήμος σπατάλησε 70.000 ευρώ για να αλλάξει κεραμίδια σε εκκλησία, πρόεδρος κέντρου μέριμνας θηλέων ζήτησε γραφείο από ξύλο κερασιάς, αξίας 3.100 ευρώ, ενώ δημοτική αρχή, αντί για υποτροφίες, προτίμησε να ξοδέψει 14.600 ευρώ για να αγοράσει χαρτοκόπτες και να τους δώσει στους αριστούχους!
Δήμαρχος στην Αττική ξόδεψε 9.500 ευρώ για τις... ευχές του, ενώ συνάδελφός του τις δημοσιοποίησε έναντι του ποσού των 7.600 ευρώ!
Με τα χρήματα των φορολογουμένων, υπεύθυνοι σε νησιωτικό τουριστικό δήμο κερνούσαν πλούσια και πολυτελή γεύματα σε παράγοντες άσχετους με την ανάπτυξη του τόπου.
Ξόδεψαν 18.000 ευρώ, ενώ δήμος ζήτησε 6.300 ευρώ για τραπέζι που παρέθεσε σε εκκλησιαστική εκδήλωση. Από τα κρατικά ταμεία, δήμος ζήτησε 3.300 ευρώ για να κάνει το τραπέζι σε τουρκική ορχήστρα, τα μέλη της οποίας απλά έτυχε να περνούν από την περιοχή!
Το ΙΚΑ έχει ζητήσει συνολικά 17.000 ευρώ για καφέδες και μάλιστα σε εθνικές εορτές, ενώ τα ποτά σε μια υπηρεσιακή εκδήλωση κόστισαν ούτε λίγο ούτε πολύ 7.000 ευρώ!
Μετά τα παραπάνω – και πόσα άλλα ακόμη που δε γνωρίζουμε- κάθε μέρα γίνεται σαφέστερος ο λόγος που η χώρα μας οδηγήθηκε στο οικονομικό αδιέξοδο που βιώνει…

3 Αυγ 2010

Υποθαλάσσιος ο έκτoς μεγαλύτερος ποταμός της Γης


Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν για πρώτη φορά έναν κανονικό υποθαλάσσιο ποταμό μεγάλων διαστάσεων, που κυλάει στο βυθό της Μαύρης Θάλασσας. Ο ποταμός, όπως και οι επιφανειακοί ποταμοί, έχει κανονική κοίτη, παραποτάμους, ρεύματα, ακόμα και …καταρράκτες.

Οι ερευνητές της σχολής γεωεπιστημών και περιβάλλοντος του πανεπιστημίου του Λιντς, υπό τον δρα Νταν Πάρσονς, σύμφωνα με τις εφημερίδες «Ντέιλι Τέλεγκραφ» και «Ντέιλι Μέιλ», χρησιμοποίησαν ένα ρομποτικό υποβρύχιο που μελέτησε το βυθό κοντά στην Τουρκία.

Ο ποταμός έχει βάθος μέχρι 35 μέτρα σε μερικά σημεία, μήκος περίπου 60 χιλιομέτρων, πλάτος γύρω στα 800 μέτρα, το νερό του κυλάει με ταχύτητα περίπου 6,5 χιλιομέτρων την ώρα, ενώ γύρω στα 22.000 κυβικά μέτρα νερού ρέουν μέσα από αυτόν κάθε δευτερόλεπτο (δέκα φορές περισσότερο σε σχέση με τον μεγαλύτερο ευρωπαϊκό ποταμό, τον Ρήνο). Ο όγκος νερού που μεταφέρει, είναι 350 φορές μεγαλύτερος από του Τάμεση στο Λονδίνο και, αν βρισκόταν στην επιφάνεια, θα ήταν ο έκτος μεγαλύτερος ποταμός του πλανήτη μας από άποψη όγκου νερού που ρέει διαμέσου αυτού.

Ο ποταμός (χωρίς όνομα προς το παρόν) μεταφέρει πολύ αλμυρό νερό και ιζήματα και είναι ο μόνος ενεργός υποθαλάσσιος ποταμός που έχει βρεθεί μέχρι σήμερα. Έχει δημιουργηθεί καθώς αλμυρό νερό εισδύει από την Μεσόγειο στο Στενό του Βοσπόρου και από εκεί στην Μαύρη Θάλασσα (Εύξεινο Πόντο), που έχει ύδατα με μικρότερη περιεκτικότητα σε αλάτι. Η διαφορά αυτή στην ποσότητα του αλατιού αναγκάζει το πιο πυκνό νερό της Μεσογείου να ρέει συνεχώς σαν ένα ποτάμι κατά μήκος του βυθού της Μαύρης Θάλασσας και, στην πορεία των αιώνων, να έχει σκάψει ένα κανάλι με όχθες. Το νερό του καναλιού (ποταμού) είναι πιο αλμυρό και συνεπώς πιο πυκνό από το υπόλοιπο νερό γύρω του.

Το νερό του υποθαλάσσιου ποταμού διασχίζει τον καθοδικό βυθό που είναι κοντά στις ακτές και σιγά-σιγά χύνεται στην άβυσσο της Μαύρης Θάλασσας, όπως ένας επίγειος ποταμός που διασχίζει την ξηρά με καθοδική φορά και χύνεται τελικά στην θάλασσα.

Οι επιστήμονες εδώ και καιρό υποπτεύονταν ότι είναι δυνατό να σχηματιστούν ποτάμια στους βυθούς, καθώς οι έρευνες με σόναρ είχαν αποκαλύψει υποθαλάσσια κανάλια-μαιάνδρους σε πολλούς ωκεανούς. Τα μεγαλύτερα κανάλια έχουν βρεθεί στον Ατλαντικό, στα ανοικτά των ακτών της Βραζιλίας, όπου εκβάλλει ο Αμαζόνιος. Ποτέ όμως μέχρι σήμερα δεν είχε εντοπιστεί κάποιο ρεύμα νερού να διασχίζει ένα τέτοιο κανάλι.

Τα περισσότερα υποθαλάσσια κανάλια πιστεύεται ότι σχηματίστηκαν όταν το επίπεδο των θαλασσών ήταν πολύ χαμηλότερο. Ορισμένα από αυτά τα κανάλια έχουν μήκος 4 χιλιομέτρων και πλάτος αρκετών χιλιομέτρων.

Το κανάλι-ποτάμι της Μαύρης Θάλασσας είναι μικρότερο από αυτά του Ατλαντικού, είναι όμως το πρώτο όπου αποδεικνύεται ότι νερό μπορεί να ρέει μέσα από αυτά τα κανάλια, όπως στα κανονικά επιφανειακά ποτάμια. Σύμφωνα με τον Πάρσονς, εκεί όπου υπάρχουν τέτοια ποτάμια, οι εταιρίες πετρελαίου θα μπορούσαν να κάνουν υποθαλάσσιες γεωτρήσεις.

«Ηλιακό τσουνάμι» κατευθύνεται προς τη Γη...


Ο ζωοδότης ήλιος "ξύπνησε" και ενδέχεται να υπάρξουν επιπτώσεις στον πλανήτη μας.

Μια ισχυρή μαγνητική έκρηξη στον ήλιο στέλνει ήδη ένα μεγάλο νέφος ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων προς την κατεύθυνση του πλανήτη μας, ενώ το ηλιακό πλάσμα (ιονισμένα άτομα) αναμένεται να φτάσει στη Γη εντός των επομένων ωρών, σύμφωνα με τον αστρονόμο Λέον Γκόλουμπ του Κέντρου Αστροφυσικής Χάρβαρντ-Σμιθσόνιαν.

Ειδικότερα, το ηλιακό "τσουνάμι", που αποτελείται από τόνους πλάσματος μπορεί να δημιουργήσει θεαματικό σέλας πάνω από τους πόλους της Γης, αλλά και να προκαλέσει προβλήματα στους δορυφόρους και στις τηλεπικοινωνίες.

Την Κυριακή παρατηρήθηκε η πρώτη αναλαμπή πάνω από μια γιγάντια ηλιακή κηλίδα στο μέγεθος της Γης, παράλληλα όμως εξερράγη μια μεγάλη ποσότητα αερίων από ένα "νημάτιο" στο βόρειο ημισφαίριο του ήλιου. Αν και τα δύο γεγονότα απέχουν εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα, πιθανότατα συνδέονται.

Οι εικόνες του τροχιακού Παρατηρητηρίου Ηλιακής Δυναμικής (SDO) της NASA, το οποίο εκτοξεύτηκε τον Φεβρουάριο για να μελετήσει τον ήλιο, κατέγραψαν τα φαινόμενα, καθώς επίσης αστρονόμοι από όλο τον κόσμο. Τα "νημάτια" είναι γιγάντιοι σωλήνες μαγνητισμού που γεμίζουν με ηλιακά αέρια και κρέμονται στην ατμόσφαιρα του ήλιου. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, το "νημάτιο", πριν εκραγεί, είχε διάμετρο 50 φορές μεγαλύτερη από τον πλανήτη μας.

Η έκρηξη εκτόξευσε το περιεχόμενό του στο διάστημα, παράγοντας ένα νέφος ηλεκτρικά φορτισμένων σωματιδίων, με κατεύθυνση προς τη Γη. Το όλο γεγονός δεν θεωρείται μεγάλη έκρηξη για τα δεδομένα του ήλιου, αλλά επειδή τόσα χρόνια ήταν "ήσυχος", το φαινόμενο δείχνει ότι ο ήλιος μπαίνει σε φάση "αφύπνισης". Ουσιαστικά πρόκειται για την πρώτη αξιοσημείωτη ηλιακή "καταιγίδα" που φτάνει στον πλανήτη μας εδώ και αρκετά χρόνια, σύμφωνα με τη βρετανική "Τέλεγκραφ" και το New Scientist.

Όταν τα ηλιακά σωματίδια φτάσουν στη Γη, αλληλεπιδρούν με το μαγνητικό πεδίο της, δημιουργώντας πιθανώς μια γεωμαγνητική καταιγίδα. Τα φορτισμένα σωματίδια κινούνται κατά μήκος των γραμμών του γήινου μαγνητικού πεδίου και συγκεντρώνονται στους πόλους της Γης όπου και δημιουργείται το πολικό σέλας. Τα ηλιακά σωματίδια συγκρούονται με άτομα αζώτου και οξυγόνου στη γήινη ατμόσφαιρα και έτσι λάμπουν σαν φώτα νέον. Αν και κανονικά το σέλας είναι ορατό μόνο στα υψηλά γεωγραφικά πλάτη (δηλαδή κοντά στους πόλους), σε περιπτώσεις γεωμαγνητικών καταιγίδων το σέλας μπορεί να παρατηρηθεί και σε χαμηλότερα γεωγραφικά πλάτη, σαν "κουρτίνες" πράσινου και κόκκινου φωτός.

Ο ήλιος περνάει από ένα 11ετή κύκλο περιοδικής δραστηριότητας. Το τελευταίο μέγιστο (ζενίθ) της δράσης του καταγράφηκε το 2001, ενώ το τελευταίο ελάχιστο (ναδίρ) ήταν ιδιαίτερα ασθενές και κράτησε πολύ καιρό. Τώρα όμως φαίνεται πως ο ήλιος "ξυπνάει" και πάλι, αρχίζοντας το νέο κύκλο του.

Πηγή: Skai.gr

2 Αυγ 2010

Ο ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΔΙΑΦΗΜΙΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΤΩΝ SOCIAL MEDIA


Τύπος, Ραδιόφωνο, Κινηματογράφος, Τηλεόραση, Social Media. Όλα τα μέσα στην υπηρεσία της διαφήμισης. Το φαινόμενο που αποκαλούμε «Διαφήμιση» έκανε την εμφάνισή του τη δεκαετία του 1870 στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αρχικά σε έντυπη μορφή και στη συνέχεια ακολούθησε την εξέλιξη των μέσων και προσαρμόστηκε ανάλογα σε αυτά. Από το 1900 που εμφανίστηκαν οι πρώτες διαφημιστικές εταιρίες μέχρι σήμερα, τα μέσα έχουν αλλάξει ριζικά, αλλά ο ρόλος τη διαφήμισης παρέμεινε ο ίδιος : Η ενημέρωση των καταναλωτών για τα προϊόντα και η δημιουργία τάσεων κατανάλωσης. Στην Ελλάδα, η διαφήμιση έφτασε στη δεκαετία του 1950, ενώ μπορούμε να μιλήσουμε για την εδραίωσή της στη δεκαετία του 1960 με τη διάδοση των πρώτων βιομηχανοποιημένων καταναλωτικών προϊόντων . Από ‘κει και έπειτα η πορεία είναι γνωστή μέχρι το 1990 που ο... χάρτης της διαφήμισης στη Ελλάδα αλλάζει. Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, τα πρώτα Διεθνή Διαφημιστικά δίκτυα, κάνουν την εμφάνισή τους, αναγκάζοντας πολλές ήδη υπάρχουσες διαφημιστικές εταιρίες να προχωρήσουν σε συμμαχίες προκειμένου να επιβιώσουν ή να ενταχθούν σε κάποιο πολυεθνικό δίκτυο. Έτσι λοιπόν, εδραιώνεται ο ανταγωνισμός στην Ελληνική διαφημιστική αγορά, σπρώχνοντας τις εταιρίες στην παροχή ενός ευρύτερου φάσματος υπηρεσιών συμβουλευτικού και στρατηγικού χαρακτήρα, δημιουργώντας την ανάγκη για προτάσεις ολοκληρωμένης επικοινωνίας. Το επόμενο γεγονός που επηρέασε ουσιαστικά το διαφημιστικό κλάδο, ήταν η εφαρμογή του «νόμου Βενιζέλου» το 1995 για τα ΜΜΕ και τη διαφήμιση, ο οποίος μεταξύ των άλλων όριζε τιμοκατάλογο διαφημίσεων και χορηγιών από τα μέσα, κατοχύρωσε το επάγγελμα του ανεξάρτητου παραγωγού οπτικοακουστικών έργων και επέβαλλε κανόνες διαφάνειας στις σχέσεις μέσων ενημέρωσης – διαφημιστών και διαφημιζομένων. Με την εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων του «Νόμου Βενιζέλου», οι διαφημίσεις καθίστανται συγκριτικά πιο ακριβές ενώ ενδυναμώνεται ο ανταγωνισμός μεταξύ των Διαφημιστικών εταιριών. Την ίδια περίοδο, εμφανίζεται στο προσκήνιο μια νέα παρουσία, η οποία τα επόμενα χρόνια θα διαδραματίσει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη του χώρου τη επικοινωνίας και θα αλλάξει για μια ακόμη φορά το χάρτη της Διαφήμισης. Πρόκειται για την εμφάνιση του διαδικτύου, το οποίο ανοίγει νέους ορίζοντες στην επικοινωνία, την ενημέρωση, την πληροφόρηση και την προώθηση προϊόντων. Δύο χρόνια αργότερα, το 1997, η κρίση αξιοπιστίας των μέσων, ήρθε να κλονίσει την ελληνική αγορά της επικοινωνίας. Κάπου εκεί ξεκινά η ενεργή παρουσία του Internet, το οποίο μέχρι το 2000 έχει καταφέρει να διεισδύσει σχεδόν σε όλες τις Ελληνικές Επιχειρήσεις αλλά και στα περισσότερα σπίτια. Η περίοδος 1990 – 2000 υπήρξε ιδιαίτερα ευνοϊκή για την ανάπτυξη της εγχώριας διαφημιστική αγοράς, αλλά η εμφάνιση του Internet και η οικονομική ύφεση που έκανε δειλά δειλά την εμφάνισή της, σήμαναν το τέλος της ανθηρής αυτής περιόδου. Ο περιορισμός των διαφημιστικών κονδυλίων λόγω της ύφεσης καθώς και η ακριβή τιμολογιακή πολιτική των μέσων και των εταιριών (Νόμος Βενιζέλου), οδήγησαν τη διαφημιστική αγορά στην αναζήτηση νέων μορφών και εργαλείων επικοινωνίας και διαφήμισης. Την ίδια περίοδο, η συνεχής αύξηση των χρηστών του διαδικτύου και οι νέες προοπτικές τις οποίες άνοιξε, μεταβάλλουν με γοργούς ρυθμούς την μέχρι τότε επικοινωνία. Παρατηρείται λοιπόν μια τάση αλλαγής, η οποία γίνεται αντιληπτή από τους ειδικούς του χώρου και θεωρείται ευκαιρία για νέα εργαλεία επικοινωνίας, στα οποία αποφασίζουν να εστιάσουν. Η συνεχής ανάπτυξη και η υψηλή δημοτικότητα του διαδικτύου σε συνδυασμό με την πρωτοφανή ανάπτυξη άλλων σύγχρονων τεχνολογιών, όπως της κινητής τηλεφωνίας, με τις πολλαπλές εφαρμογές, αλλά και τη μεταξύ τους διασύνδεση, άλλαξε δραματικά τα δεδομένα όχι μόνο της καθημερινής επικοινωνίας μεταξύ των ανθρώπων αλλά και τον τρόπο προβολής και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών. Πιο συγκεκριμένα, η αλλαγή στον τρόπο επικοινωνίας και προώθησης προϊόντων και υπηρεσιών, επηρεάζεται καθοριστικά από την εμφάνιση των γνωστών σε όλους μας πλέον, “Social Media”, που αναπτύχθηκαν με ραγδαίους ρυθμούς τα τελευταία χρόνια, ως συνέπεια της εμφάνισης του διαδικτύου. Τι είναι όμως τα “Social Media”; Πρόκειται για τα νέα μέσα επικοινωνίας τα οποία αναδύθηκαν με την εξάπλωση του διαδικτύου και τη διασύνδεσή του με την κινητή τηλεφωνία, όπου οι χρήστες, επικοινωνούν, συζητούν, συμμετέχουν, διαμοιράζονται, δικτυώνονται κάτω από μια κοινή ομπρέλα. Η διαφορά τους με τα παραδοσιακά μέσα είναι ότι τα Social Media, καθιστούν το χρήστη ενεργό, επιδιώκοντας τη συζήτηση, τα σχόλια, την αλληλεπίδραση και το διαμοιρασμό οποιασδήποτε πληροφορίας μεταξύ τους. Το πλεονέκτημα για τη χώρα μας είναι ότι θεωρούμαστε κοινωνικοί, πράγμα το οποίο αποδεικνύεται από την υψηλή συμμετοχή των Ελλήνων στα Social Networks, τη στιγμή που έχουμε μέτρια έως χαμηλά ποσοστά διείσδυσης στο διαδίκτυο. Το διαδίκτυο και τα Social Media, λόγω του χαμηλού κόστους, είναι εύκολα προσβάσιμα και μπορούν να αξιοποιηθούν από τον καθένα. Από το 1997 που ιδρύθηκε το πρώτο site κοινωνικής δικτύωσης μέχρι και τι μέρες μας, κυριαρχούν το MySpace, το Hi-5, το Flickr,το YouTube,το Facebook,το Twitter και τα blogs, με βασιλιά και ηγέτη όλων το Facebook. Μιλάμε λοιπόν για τη μετάβαση από το «μονόλογο» και τη παθητική συμπεριφορά του καταναλωτή που επέβαλλαν τα παραδοσιακά μέσα, στο «διάλογο» και την ενεργητική στάση του καταναλωτή που απαιτούν τα Social Media. Όμως, μαζί με όλα τα υπόλοιπα, τα Social Media κουβαλούν και μια κουλτούρα η οποία στηρίζεται στο διάλογο, στις ανοιχτές συμπεριφορές, στη διαφάνεια, στην υπευθυνότητα, στην καινοτομία αλλά και στη συνεργασία. Εφόσον οι επιχειρήσεις αποφασίσουν να χρησιμοποιήσουν τα Social Media, προκειμένου να επωφεληθούν του χαμηλού κόστους και της άμεσης επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης με το κοινό, θα πρέπει να αποποιηθούν την ξύλινη γλώσσα και τις «ραφιναρισμένες» συμπεριφορές και να θέσουν την αλληλεπίδρασή τους με το κοινό σε πιο «χαλαρά» πλαίσια. Αυτό ακριβώς είναι το δίλημμα στο οποίο βρίσκεται σήμερα ο χώρος της επικοινωνίας, να κάνει το μεγάλο βήμα για το άνοιγμα προς τα Social Media ρισκάροντας την οποιαδήποτε αλλαγή ή να παραμείνει πιστός στα παραδοσιακά μέσα την ίδια στιγμή που το κοινό στρέφει την προσοχή του στο διαδίκτυο;

Σοφία Σακοράφα :«Καταδίκασα οριστικά και αμετάκλητα την πολιτική του ΠΑΣΟΚ που διαψεύστηκε »



Σε συνέντευξη της,η Σοφία Σακοράφα δεν κάνει βήμα πίσω από όσα κατήγγειλε κατά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου στη Βουλή,λέγοντας χαρακτηριστικά πως «Καταδίκασα οριστικά και αμετάκλητα αυτή την πολιτική», και υπενθυμίζει ότι εκπροσωπεί τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ που διαψεύστηκε.

* Aπό την κυβέρνηση τελευταία λένε ότι με τη στάση σας στο ασφαλιστικό δείξατε ότι απομακρύνεστε από το ΠΑΣΟΚ.

-Η θέση μου στο ασφαλιστικό υπήρξε απολύτως σαφής. Καταψήφισα το νομοσχέδιο, καταψήφισα τις κορυφαίες επιλογές και αποφάσεις της κυβέρνησης, καταδίκασα οριστικά και αμετάκλητα το δρόμο αυτό.

*Θα παραμείνετε στο ΠΑΣΟΚ και στη Βουλή;

-Το ΠΑΣΟΚ δεν είναι μόνο η κυβέρνηση, δεν είναι μόνο επιστρατεύσεις και καταστολή, είναι κυρίως ο κόσμος του. Ο κόσμος που διαψεύστηκε, που σήμερα είναι απροστάτευτος και εγκαταλελειμμένος στη λαίλαπα της αγοράς. Αυτό λοιπόν το ΠΑΣΟΚ θεωρώ ότι εκπροσωπώ πολιτικά. Αυτό το ΠΑΣΟΚ πρέπει να εκπροσωπείται πολιτικά. Κι αυτό δεν είναι προσωπική μου άποψη αλλά εκδηλωμένη επιταγή των ψηφοφόρων που με εμπιστεύτηκαν.

*Στην τελευταία σας ομιλία στη Βουλή είπατε: «Είμαι σοσιαλίστρια». Τι σημαίνει αυτό για εσάς σήμερα;

-Ειδικά σήμερα, σε μια περίοδο κρίσης, που το κύριο χαρακτηριστικό της είναι η προκλητική συγκέντρωση του πλούτου στα χέρια ολίγων, δεν μπορεί μια κυβέρνηση που θέλει να λέγεται σοσιαλιστική να μην έχει ως πυξίδα την, έστω και σχετικά δίκαιη, αναδιανομή του πλούτου. Κι ένας σοσιαλιστής σήμερα οφείλει να παλέψει, να μετατρέψει αυτήν την αναγκαιότητα για κοινωνικό μετασχηματισμό σε ώριμη κοινωνική και πολιτική δυνατότητα.

* Τι μπορούσε να κάνει, δηλαδή, η κυβέρνηση;

-Ολες οι κυβερνήσεις πιέζονται από την κυριαρχία των αγορών. Ολες οι κυβερνήσεις «συρρικνώνονται» από την κυριαρχία της οικονομίας επί της πολιτικής. Πολιτική όμως με σοσιαλιστικό περιεχόμενο σημαίνει ότι προσπαθώ να ανατρέψω αυτό το συσχετισμό, προσπαθώ να ελέγξω τα νούμερα και προτάσσω τις ανθρώπινες ζωές έναντι των κερδών. Προτάσσω την υπεράσπιση των κεκτημένων έναντι της ανθρωποφαγίας. Η κυβέρνηση όχι μόνο δεν το έκανε αυτό, όχι μόνο δεν έδωσε μάχη ανατροπής αυτών των συσχετισμών, αλλά ενίσχυσε μηχανισμούς, συντάχθηκε με νεοφιλελεύθερες συνταγές. Μοιάζει να πήρε τα μέτρα όχι εξαιτίας της κρίσης αλλά με αφορμή την κρίση.

*Χαρακτηρίσατε την πολιτική του ασφαλιστικού «ανήθικη, ανέντιμη, επικίνδυνη και σκληρά νεοφιλελεύθερη», και τα μέτρα που απορρέουν από το μνημόνιο «μέτρα κοινωνικού κανιβαλισμού». Σήμερα θα χρησιμοποιούσατε τις ίδιες λέξεις, ή ηπιότερες;

-Οι χαρακτηρισμοί είναι πολιτικοί, έχουν τεκμηρίωση και δεν είναι εν θερμώ. Ανήθικη τη χαρακτήρισα γιατί βασίστηκε στο γνωστό για την ανηθικότητά του δόγμα «Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα». Ανέντιμη, γιατί εάν δεν μπορείς να είσαι σοσιαλιστής μέσα στη συγκυρία που ωριμάζει και τη δυνατότητα και τη σκοπιμότητα της δίκαιης αναδιανομής του πλούτου, τότε δεν μπορείς ποτέ να είσαι. Και επικίνδυνη, γιατί από τη μία κόβουμε μισθούς και συντάξεις και από την άλλη νομιμοποιούμε στα νοσοκομεία παρανομίες δισεκατομμυρίων με το επιχείρημα ότι θα είναι η τελευταία φορά.

*Εκφράσατε την αντίθεσή σας στο μνημόνιο και βρεθήκατε εκτός κοινοβουλευτικής ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Ποια θα είναι τα επόμενα πολιτικά βήματά σας;

-Η επόμενη ημέρα δεν έχει προσωπικό χαρακτήρα. Ο χώρος της σοσιαλιστικής αριστεράς και της κομμουνιστικής αριστεράς μπορεί να έχουν εντελώς διαφορετικές στρατηγικές, όμως όλοι έχουμε μία τακτική υποχρέωση να συμμαχήσουμε απέναντι στον κοινό εχθρό. Σε αυτή τη συνάντηση δεν είναι ανάγκη να τσακωνόμαστε για τον Στάλιν, τον Σεν Σιμόν, τον Μάο ή τον Τρότσκι. Ας παλέψουμε εναντίον του κοινού εχθρού και το κίνημα θα κρίνει τι θέλει να κρατήσει όρθιο. Εχει την ωριμότητα να αποφανθεί. Εάν γίνει αυτό, θα είναι πραγματικά μια επόμενη ημέρα για όλους.

*Ανταποκρίνονται τα υπάρχοντα κόμματα και οι ηγέτες τους στις ανάγκες των καιρών;

-Εξαρτάται από τις ανάγκες, οι οποίες δεν είναι ίδιες για όλους. Εννοώ ότι εάν για παράδειγμα η κυβέρνηση δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες κάποιων, ανταποκρίνεται όμως στις ανάγκες κάποιων άλλων. Το θέμα είναι ποιες ανάγκες θέλεις να υπηρετήσεις. Και δυστυχώς τις ανάγκες των εργαζόμενων και των αδύναμων, της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας, ελάχιστα τις υπηρετούμε και ως πολιτικό σύστημα και ως πολιτικοί.

*Αναμένετε κάποιο σοβαρό πολιτικό μήνυμα από τις δημοτικές εκλογές του Νοεμβρίου;

-Είναι γεγονός ότι η κοινωνία είναι και θυμωμένη και οργισμένη από όλη αυτή τη συσσωρευμένη «βία» και αδικία που υφίστανται οι πολίτες. Δεν μπορώ να προβλέψω την πολιτική καταγραφή αυτού του θυμού. Σε κάθε περίπτωση, όμως, το ζητούμενο είναι πώς αυτός ο θυμός κι η οργή της κοινωνίας θα εξελιχθούν σε δύναμη αλλαγής της σημερινής κατάστασης!

*Μας περιμένει δύσκολος χειμώνας;

-Μας περιμένουν δύσκολες εποχές. Το ανέφερα και από το βήμα της Βουλής. Οταν κοιλοπονάει η Ιστορία, ή τέρατα γεννάει ή αγγέλους. Ευθύνη όλων όσοι αντιστεκόμαστε και έχουμε να προτείνουμε ένα άλλο όραμα είναι η κοινή πολιτική δράση ώστε να πείσουμε ότι υπάρχει άλλος δρόμος, ότι υπάρχει διέξοδος. Διαφορετικά ο καθένας ας αναλάβει και τις ευθύνες του. Εγώ ήδη έχω αναλάβει τις δικές μου.

Οι σχολές με 18.000 μόρια


Οι σχολές με 18.000 μόρια


Τα δύσκολα θέματα στις φετινές εξετάσεις περιόρισαν τους αριστούχους και ωθούν τα περιζήτητα τμήματα προς τα κάτω. Λιγότερα θα είναι αυτά που απαιτούν άριστα στις Πανελλαδικές.

Μόλις 50 τμήματα των ΑΕΙ -πολλά εκ των οποίων περιλαμβάνουν και την εξέταση σε ειδικά μαθήματα- θα απαιτήσουν τη φετινή χρονιά περισσότερα από 18.000 μόρια, εξαιτίας της πτώσης των βάσεων.

Τα Παιδαγωγικά θα παραμείνουν και φέτος στην κορυφή των προτιμήσεων, με τις βάσεις να έχουν μια μικρή πτώση περίπου 100 μορίων ανάλογα με την πόλη, ενώ στις Ιατρικές η πτώση θα είναι έως 100 μόρια στην Αθήνα και ενδεχομένως λίγο μεγαλύτερη σε κάποιες περιφερειακές σχολές


Για τα συγκεκριμένα τμήματα θα «κονταροχτυπηθούν» οι 10.571 αριστούχοι, αλλά λόγω των περιορισμένων θέσεων αλλά και των συγκεκριμένων επιλογών (ανά ομάδες τμημάτων και επιστημονικά πεδία) περίπου 2.000 από αυτούς δεν θα περάσουν στο τμήμα της αρεσκείας τους και θα αναγκαστούν να «βολευτούν» σε κάποια υποδεέστερη σχολή.

Η εικόνα για τις βάσεις εισαγωγής, περίπου έναν μήνα πριν από την ανακοίνωσή τους από το υπουργείο Παιδείας, δείχνει ότι μειώνονται σημαντικά τα τμήματα που θα χρειαστούν βαθμολογίες πάνω από το όριο των 18.000 μορίων (πέρυσι ήταν κοντά στα 70), αφού τα δύσκολα θέματα περιόρισαν τους αριστούχους και ωθούν τις βάσεις στα υψηλόβαθμα -και όχι μόνο- προς τα κάτω.

Αναφορικά με τα περιζήτητα τμήματα τα οποία επιλέγονται από χιλιάδες υποψηφίους θα έχουν πτώση, ανάλογα με το επιστημονικό πεδίο, ενώ η εικόνα από τα φετινά μηχανογραφικά δείχνει ότι όλο και περισσότεροι επιλέγουν τμήματα κοντά στον τόπο κατοικίας τους, ακόμη και αν δεν έχουν σχέση με τις σπουδές που θέλουν να ακολουθήσουν. Το εύρος της πτώσης θα ξεκινήσει από 50 μόρια στα κεντρικά τμήματα Ιατρικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης, θα φτάσει τα 200 μόρια σε κάποια Πολυτεχνικά της επαρχίας, ενώ στα τμήματα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας -λόγω των χειρότερων επιδόσεων στο ειδικό μάθημα των Αγγλικών- η πτώση μπορεί να «αγγίξει» σε κάποιες περιπτώσεις και τα 400 μόρια.

Στην εικόνα καθόδου των βάσεων που προμηνύεται για την πλειονότητα των τμημάτων θα υπάρξουν σίγουρα και κάποια τμήματα που θα «αντισταθούν» στην πτώση, όπως τα Αστυνομικά, τα Στρατιωτικά και ορισμένα μεσαίων βαθμολογιών, αλλά υψηλής ζήτησης, όπως τα δημοφιλή ΤΕΙ.

Τα τμήματα ανά πεδίο

Τα περισσότερα τμήματα τα οποία θα ανοίξουν τις «πύλες» τους με 18.000 μόρια και πάνω περιλαμβάνονται στο 3ο και το 4ο επιστημονικά πεδία. Στο 3ο πεδίο (Επιστημών Υγείας) δεσπόζουν οι ιατρικές σχολές, ενώ στο 4ο (Τεχνολογικών Επιστημών) τα «βαριά χαρτιά» δεν είναι άλλα από τα πολυτεχνικά τμήματα. Στα δύο αυτά επιστημονικά πεδία βρίσκονται τα 35 από τα 50 τμήματα που απαιτούν άνω των 18.000 μορίων.

1ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Στο 1ο πεδίο (Ανθρωπιστικών, Νομικών και Κοινωνικών Επιστημών) διαφαίνεται πτώση σε όλα ανεξαιρέτως τα υψηλόβαθμα τμήματα. Στις σχολές Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας οι βάσεις κινούνται πτωτικά έως και 400 μόρια. Χαρακτηριστικό παράδειγμα το τμήμα της Αθήνας, όπου η βάση θα κυμανθεί μεταξύ 19.750-19.900, ενώ στο αντίστοιχο της Θεσσαλονίκης θα είναι λίγο υψηλότερη (20.050-20.200).

«Σφαγή» αριστούχων θα πραγματοποιηθεί στις Νομικές σχολές, οι οποίες μπορεί να κινηθούν πτωτικά, όμως δεν θα πρέπει να περιμένουμε θεαματικές μεταβολές. Στη Νομική της Αθήνας η βάση θα διαμορφωθεί κοντά στα 18.800, στη Θεσσαλονίκη δεν θα ξεπεράσει τα 18.700, ενώ στην Κομοτηνή οι υποψήφιοι θα εισαχθούν -όπως όλα δείχνουν- με λιγότερα από 18.000 μόρια.

Οσον αφορά τα Παιδαγωγικά, η υψηλότερη βάση θα διαμορφωθεί και φέτος στο τμήμα της Θεσσαλονίκης (κοντά στα 18.800), ενώ 30 έως 50 λιγότερα μόρια θα χρειαστούν όσοι επιλέξουν τη σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

2ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Στο συγκεκριμένο πεδίο δεν φαίνεται να υπάρχει ούτε ένα τμήμα που να χρειάζεται πάνω από 18.000 μόρια. Η υψηλότερη βάση θα διαμορφωθεί στο τμήμα Χημείας της Αθήνας (17.650-17.800), στα 17.000 μόρια θα κινηθούν τα τμήματα Μαθηματικών Αθήνας, Φυσικής Αθήνας και Χημείας Θεσσαλονίκης.

Αξίζει να επισημανθεί ότι θα υπάρξουν αρκετά τμήματα της επαρχίας κοντά στα 15.000 μόρια. Ειδικότερα, κοντά στα 15.500 μόρια θα διαμορφωθεί η βάση στο Μαθηματικό Ιωαννίνων, 150-200 μόρια λιγότερα θα χρειαστούν οι υποψήφιοι για το τμήμα Φυσικής που εδρεύει στην ίδια πόλη, ενώ στο όριο των 15.000 μορίων θα βρεθεί το τμήμα Φυσικής Ηρακλείου Κρήτης.

3ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Και τη φετινή χρονιά η υψηλότερη βάση εισαγωγής θα είναι στο Ιατρικό τμήμα της Αθήνας, η οποία θα κινηθεί καθοδικά, αλλά δύσκολα θα πέσει κάτω από τα 19.400 μόρια (πέρυσι 19.476). Στο όριο των 19.000 θα κινηθούν οι βάσεις στις Ιατρικές σχολές των Ιωαννίνων, Θράκης, Κρήτης και Θεσσαλίας.

Σε υψηλά επίπεδα θα παραμείνουν οι βάσεις στις δύο Κτηνιατρικές σχολές Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, με την πρώτη να «απαιτεί» περίπου 18.600 μόρια και τη δεύτερη 18.400.

Εξαίρεση στην πτωτική πορεία των βάσεων θα αποτελέσει το δημοφιλές τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας και Διατροφής Χαροκοπείου, αφού η βάση θα «σκαρφαλώσει» κοντά στα 19.000 μόρια από 18.831 πέρυσι. Οι λόγοι; Το συγκεκριμένο γνωστικό αντικείμενο διδάσκεται μόνο στο Χαροκόπειο, ενώ οι απόφοιτοι συνεχίζουν να έχουν ευοίωνες προοπτικές στην αγορά εργασίας.

4ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Τα 20 από τα 50 τμήματα που θα ανοίξουν τις «πύλες» τους με πάνω από 18.000 βρίσκονται στο 4ο επιστημονικό πεδίο. Εδώ δεσπόζουν τα Πολυτεχνικά, με το ΕΜΠ να συγκεντρώνει τους πλέον υψηλόβαθμους υποψηφίους. Το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών του ΕΜΠ θα σημειώσει μικρή πτώση, με τη βάση να «σταματάει» κοντά στα 19.300. Περίπου στα 19.100 θα διαμορφωθεί η βάση στο Μηχανολόγων Μηχανικών ΕΜΠ, ενώ στο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών οι υποψήφιοι θα χρειαστούν σχεδόν 22.500 μόρια.

Οσον αφορά τα επαρχιακά τμήματα, η πτώση μπορεί να φτάσει και τα 200 μόρια. Παράδειγμα το τμήμα Πολιτικών Μηχανικών Θράκης, όπου η βάση -στο πιο ακραίο σενάριο- θα διαμορφωθεί στα 18.300 μόρια από 18.496. Εως και 150 μόρια θα είναι η πτώση στο τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Τεχνολογίας Υπολογιστών Πάτρας, ενώ στο Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Θεσσαλίας η πτώση ίσως ξεπεράσει τα 150 μόρια.

5ο ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΠΕΔΙΟ: Προς εξαφάνιση είναι τα τμήματα του 5ου επιστημονικού πεδίου τα οποία θα απαιτήσουν άριστες βαθμολογίες. Το ένα τμήμα είναι το Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθήνας, όπου η βάση θα κινηθεί καθοδικά και θα διαμορφωθεί περίπου στα 18.350 μόρια, σημειώνοντας πτώση έως 200 μόρια.

Στο όριο των 18.000 μορίων θα κινηθεί το αντίστοιχο τμήμα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, ενώ τα υπόλοιπα οικονομικά θα βρεθούν πιο χαμηλά. Με 17.650-17.700 θα... ξεκλειδώσουν οι «πύλες» του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης του (ΟΠΑ), ενώ οι υποψήφιοι του τμήματος Οικονομικής Επιστήμης Πειραιά δεν θα χρειαστούν περισσότερα από 16.860 μόρια.

Αναφορικά με το τμήμα Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, η βάση φαίνεται ότι θα ξεπεράσει τα 18.600, ενώ δεν αποκλείεται, ανάλογα και με τη ζήτηση, να φτάσει τα 18.750.

ΕΘΝΟΣ
2/8/2010

Γ. Παναγιωτακόπουλος: Η χώρα κυβερνάται από managers των υπαλλήλων του ΔΝΤ

Με ανακοίνωση του, το πρωί της Παρασκευής (23/07/2010), ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος , μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, υποψήφιος Γραμματέας του κινήματος και επικεφαλής της «Αριστερής Πρωτοβουλίας», σημειώνει:
«Ο ένας μήνας διαδέχεται τον άλλον και αυτό που προβλήθηκε ως "αναγκαίο και προσωρινό κακό" για τη διάσωση της χώρας, αντί να υποχωρεί δυναμώνει.
Η πολιτική από «τέχνη του εφικτού» μετατρέπεται εν μέσω καλοκαιριού στην τέχνη του παράλογου. Έκπληκτοι παρακολουθούμε τις φωτιές που ανάβουν στους δημοκρατικούς πολίτες της χώρες οι αλλοπρόσαλλες επιλογές του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΚΠΟΙΗΣΗΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ

Την ώρα που εκατομμύρια Έλληνες ζουν στο όριο της φτώχειας και ασφυκτιούν από την αποπνικτική ατμόσφαιρα που επιβάλλουν τα κυβερνητικά ασφαλιστικά και οικονομικά μέτρα, η κυβέρνηση ΠΑ.ΣΟ.Κ συνεχίζει ανένδοτη την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας με τον ορισμό συμβούλων για την αξιολόγηση της πρότασης Σάλλα.
Όλα δείχνουν ότι οι νεοφιλελεύθεροι αρμόδιοι για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης δεν προσπαθούν να σώσουν την Ελλάδα. Προσπαθούν να αλλάξουν την Ελλάδα, επαναφέροντάς την σε μια σκοτεινή περίοδο με μόνιμη φτώχεια, ανύπαρκτη κοινωνική προστασία και ανάπτυξη μόνο για λίγους και εκλεκτούς των Διεθνών Τραπεζιτών.
Αυτό δεν είναι μόνο έξω από την ιδεολογία μας. Είναι αντίθετο με το εθνικό συμφέρον.Άνοιξε η όρεξη των κερδοσκόπων και τα θέλουν όλα.

ΠΕΙΡΑΤΕΙΑ ΣΕ ΒΑΡΟΣ ΤΗΣ ΑΤΕ ΚΑΙ ΤΟΥ Τ.Τ.

Μόλις πριν λίγες μέρες εκδηλώθηκε επίσημα πειρατεία στην Αγροτική Τράπεζα και στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Δηλαδή, στα θησαυροφυλάκια της ελληνικής ακίνητης περιουσίας. Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτή η πειρατεία την οποία ευνοεί απροκάλυπτα το Υπουργείο Οικονομικών, τότε σε λίγα χρόνια δεν θα μπορούμε να υψώσουμε καν τη σημαία μας στα νησιά και στην ύπαιθρο. Δεν θα μπορούμε να ξανακοιτάξουμε στα μάτια τους Έλληνες.
Αντί λοιπόν να προχωρήσει η κυβέρνηση σε ανάπτυξη και ενίσχυση της παραγωγής των υπηρεσιών και του εισοδήματος – όπως έπραξαν οι δανειστές μας στις χώρες τους- συνεχίζει στον δρόμο χωρίς γυρισμό. Στο δρόμο της αποδόμησης κάθε λαϊκού και εθνικού κεκτημένου.
Είναι βέβαιον ότι κύρια αποστολή του ΔΝΤ είναι η διάσωση του τραπεζικού συστήματος στις χώρες που προσκαλείται να επέμβει και όχι η διάσωση της οικονομίας της χώρας. Όμως άλλο είναι η στήριξη των Τραπεζών και άλλο το στράγγισμα αίματος του ελληνικού λαού. Η πρόταση της Τράπεζας Πειραιώς για αγορά του 77% ισούται σε πραγματικές τιμές με την πώληση εκ μέρους του δημοσίου του 7% προ τριετίας.
Η ψυχολογική ανάταση του χρηματιστηρίου που ακολούθησε θυμίζει το "παιχνίδι" της ΑΤΕ στο χρηματιστήριο στις εκλογές του 2000. Με διαδόσεις δεν ανακάμπτει η ελληνική οικονομία ούτε αναδιαρθρώνεται το τραπεζικό σύστημα.

Η ΕΘΝΙΚΗ ΓΗ ΣΤΙΣ ΤΡΑΠΕΖΕΣ!

Την ώρα που οι Τράπεζες έχουν χάσει από την κεφαλαιοποιητική τους αξία το 40% και η ΕΚΤ έχει διαμηνύσει στην ΤΕ ότι δεν σκοπεύει να συνεχίσει να αγοράζει ελληνικά ομόλογα επ' αόριστον, δεν μπορεί η κυβέρνηση του ΠΑ.ΣΟ.Κ να πουλά απερίσκεπτα σε τιμή ευκαιρίας ρευστότητα στους ιδιώτες. Δεν γίνεται τα τεστ να διαπιστώνουν αδυναμίες στις ελληνικές τράπεζες και η κυβέρνηση να δηλώνει ότι υπάρχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για να τις στηρίζει και ταυτόχρονα να θέλει να τους πουλήσει το Τ.Τ και την ΑΤΕ.
Η χώρα έχει ανάγκη έναν υγιή δημόσιο τραπεζικό πυλώνα για να χρηματοδοτήσει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας. Και αυτό μόνο το ΤΤ και η ΑΤΕ μπορούν να τον συγκροτήσουν. Η αγροτική οικονομική και πράσινη ανάπτυξη δεν μπορούν να παραδοθούν στις Τράπεζες. Ούτε ο μόχθος των αγροτών και οι υποθήκες των περιουσιών τους στις ορέξεις και στις απαιτήσεις του εκάστοτε τραπεζίτη. Δεν μπορεί η κυβέρνηση να "καταναλώνει" τους πολίτες της και την εθνική γη υπέρ των Τραπεζών.

ΑΠΕΙΛΕΙΤΑΙ Η ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Η κυβέρνηση μοιάζει να πορεύεται σε ολισθηρό δρόμο που απειλεί την εθνική κυριαρχία της χώρας. Είναι βέβαιο ότι νομοθετεί και αποφασίζει με βάση το μνημόνιο και τις επιταγές της τρόικας αλλά όταν αυτό γίνεται και με απροκάλυπτη παραβίαση του Συντάγματος τότε απειλείται η λειτουργία του δημοκρατικού μας καθεστώτος. Τρανό παράδειγμα ο συνταγματολόγος και Υπουργός Απασχόλησης που έγραψε στα «παλαιότερα των υποδημάτων του» το Σύνταγμα στο θέμα της διαιτησίας και θέλει να τα θυσιάσει όλα στην πιστή τήρηση του μνημονίου.
Για άλλη μια φορά οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για την προστασία των εργαζομένων στερούνται ειλικρίνειας. Η χώρα φαίνεται να κυβερνιέται από υπουργούς που ενεργούν ως managers των υπαλλήλων του ΔΝΤ. Οι δε λεκτικές αντιστάσεις κάποιων υπουργών για την τρόικα δεν αλλάζουν το πολιτικό κλίμα. Οι χαρακτηρισμοί είναι ανέξοδοι, οι αποφάσεις και τα μέτρα είναι οδυνηρά και τα πληρώνει ο λαός και όχι όπως δηλώνουν οι υπουργοί δεν φταίω "εγώ" αλλά ο "άλλος". Η ευθύνη είναι συλλογική και οι διαφοροποιήσεις εξυπηρετούν ατομικά συμφέροντα. Η χώρα δεν κυβερνιέται με "καλούς" και "κακούς" υπουργούς. Η ιστορία δεν θα γράψει για τις απόψεις των υπουργών υπέρ ή κατά του μνημονίου αλλά ότι το ΠΑ.ΣΟ.Κ και η κυβέρνηση Παπανδρέου κατέλυσε το κοινωνικό κράτος, εκποίησε τη δημόσια περιουσία και ώθησε το λαό στη φτώχεια.
Γι' αυτό η Αριστερή Πρωτοβουλία ΠΑ.ΣΟ.Κ καλεί τον Πρόεδρο του Κινήματος και Πρωθυπουργό της χώρας να αναλογιστεί την ιστορία μας και τις αξίες μας ώστε να μην δοκιμαστούν άλλο οι αντοχές του λαού μας. Λαός εξουθενωμένος και καταπιεσμένος σημαίνει χώρα αδύναμη και ανίσχυρη, σημαίνει μετατροπή του πολίτη σε υπήκοο, σημαίνει μετασχηματισμό της κυβερνητικής αυθαιρεσίας σε ωμή βία. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ ήταν και είναι κίνημα χειραφέτησης και σεβασμού των αγώνων του ελληνικού λαού και δεν μπορεί να καταντήσει άκρως νεοφιλελεύθερο και νεο-συντηρητικό κίνημα που έχει αναλάβει εργολαβικά να διαλύσει κάθε συνεκτικό ιστό της ελληνικής κοινωνίας και του κράτους δικαίου. Και καλό είναι να θυμόμαστε όλοι ότι η ανοχή δεν σημαίνει αποδοχή και ότι η οργή γίνεται δύναμη ανεξέλεγκτη που θα μας παρασύρει όλους στην καταστροφή».

www.iskra.gr

Η σκληρότητα σε όλο της το μεγαλείο: Δεν "διάβασε" χαροκαμένη μάνα που αυτοκτόνησε ..


Η εκκλησία της αγάπης και της συμπόνοιας έδειξε το πιο σκληρό της πρόσωπο. 'Εστειλε στην κυριολεξία "αδιάβαστη¨μια χαροκαμένη μάνα η οποία μην αντέχοντας τον χαμό του γιού της έδωσε τέλος στην ζωή της. Η σκληρήτητα ήταν τόση, που ούτε τις καμπάνες δεν άφησε η Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης να χτυπήσουν πένθιμα.

Τι κι αν οι συγγενείς της 47χρονης μάνας έδειξαν ιατρικές γνωματεύσεις στην Μητρόπολη Σερβίων και Κοζάνης, που έλεγαν οτι μετά το θάνατο του παιδιού της είχε ψυχολογικά προβλήματα, τι κι αν έγιναν παρεμβάσεις και από τοπικούς φορείς.

Ο Μητροπολίτης Σερβίων και Κοζάνης, Παύλος, ανένδοτος! Δεν άλλαζε με τίποτα γνώμη και δεν άκουγε τις ικεσίες των ανθρώπων που την γνώριζαν και την αγαπούσαν.

Η 47χρονη γυναίκα τελικά κηδεύτηκε αδιάβαστη και μεταφέρθηκε στα μνήματα από το σπίτι της, χωρίς να περάσει από την εκκλησία.

Η εντολή του "τυπολάτρη" μητροπολίτη Σερβίων και Κοζάνης κ. Παύλου ήταν ρητή και κατηγορηματική: "Δεν θα γίνει νεκρώσιμη ακολουθία".

Το μοιραίο λάθος της 47χρονης, το τραγικό της αμάρτημα ήταν οτι είχε βάλει η ίδια τέλος στη ζωή της, μην αντέχοντας την πρόσφατη απώλεια του γιου της σε τροχαίο.

Ακόμα και ο ιερέας του χωριού δεν είχε αντίρρηση -σύμφωνα με τους κατοίκους- να τελέσει τη νεκρώσιμη ακολουθία.
Ομως, η απάντηση του απεσταλμένου από την Κοζάνη ήταν κατηγορηματική: Οι ιεροί κανόνες της Εκκλησίας απαγορεύουν τη μνημόνευση του αυτόχειρα, ανεξάρτητα από τον λόγο της αυτοκτονίας. Μάλιστα απαγόρευσε στον ιερέα ακόμα και να χτυπήσει πένθιμα την καμπάνα.

Ολο το χωριό συνόδευσε την 47χρονη γυναίκα στην τελευταία της κατοικία και η οργή για την σκληρή στάση της μητρόπολης ήταν μεγαλύτερη και από την θλίψη για τον χαμό της χαροκαμένης μάνας.

Την αποκαλούσαν «λεβέντισσα», στο χωριό κι αυτό γιατί ήταν από τις πιο δραστήριες γυναίκες της τοπικής κοινωνίας, ψυχή του τοπικού χορευτικού συλλόγου και άλλων λαϊκών δρωμένων, μέχρι τον περασμένο χειμώνα, όταν έχασε τον γιο της σε τροχαίο στη Λήμνο, όπου υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία.

Από τότε, σύμφωνα με τους συγχωριανούς της, κλείστηκε στον εαυτό της, αρρώστησε και έπαιρνε ψυχοφάρμακα. Την περασμένη Παρασκευή, 7 μήνες μετά, έκανε το απονενοημένο διάβημα, πηδώντας στη λίμνη Πολυφύτου στην περιοχή του Ρημνίου.

Σημειώνεται πως δεν είναι η πρώτη φορά που ο μητροπολίτης Παύλος προκαλεί το δημόσιο αίσθημα. Η πιο πρόσφατη ήταν η ιδιόχειρη επιστολή του προς τον πρώην δήμαρχο Κοζάνης Γ. Παγούνη, με την οποία τον απειλούσε πως θα... λογοδοτήσει στην Αγία Αικατερίνη στον άλλο κόσμο, γιατί είχε τολμήσει να καταγγείλει την ανέγερση μικρού ναού της ίδιας Αγίας σε κοινόχρηστο χώρο στον αύλειο χώρο της μητρόπολης.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ

Τα μεγέθη είναι τεράστια. Ο ακριβής αριθμός των ελλήνων δημοσίων υπαλλήλων, μονίμων εργαζομένων σε δημόσιες υπηρεσίες, ΝΠΔΔ, δήμους και νομαρχίες είναι, σύμφωνα με τα στοιχεία της απογραφής που μόλις ολοκληρώθηκε, 768.009. Αν προστεθούν οι περισσότεροι από 200.000 υπάλληλοι του ευρύτερου δημόσιου τομέα (ΝΠΙΔ, ΔΕΚΟ), φαίνεται ότι το Δημόσιο μισθοδοτεί περί το 1 εκατομμύριο εργαζομένους. Με άλλα λόγια, ο ένας στους πέντε έλληνες εργαζομένους είναι δημόσιος υπάλληλος (και πολλοί ακόμα θέλουν να γίνουν)!

Ωστόσο, η απογραφή των δημοσίων υπαλλήλων συμβάλλει στην κατάρριψη διαφόρων μύθων για τον κρατικό μηχανισμό. Πρώτος ανάμεσά τους, ότι η χώρα μας διαθέτει ένα Δημόσιο χαμηλών προσόντων. Κι όμως. Οπως δείχνουν τα στοιχεία, πέντε στους δέκα εργαζομένους έχουν πτυχίο ΑΕΙ ή ΤΕΙ. Διαθέτουν, δηλαδή, κατά τεκμήριον, τα τυπικά προσόντα για προσφορά εξειδικευμένης και ποιοτικής εργασίας.

Παρ΄ όλα αυτά, δεν είναι μύθος ότι το Δημόσιο στην Ελλάδα είναι μεγάλο, χαοτικό, ανοργάνωτο- και σπάταλο. Ολοι έχουμε υποστεί τις συνέπειες αυτής της πλευράς του δημόσιου τομέα, όταν χρειαστεί να συνδιαλλαγούμε με διάφορες υπηρεσίες του.

Αν προκύπτει κάτι αδιαφιλονίκητα από την απογραφή είναι το συμπέρασμα ότι το βασικό χαρακτηριστικό της οργάνωσης του δημόσιου τομέα είναι ο ανορθολογισμός. Σ΄ αυτόν οφείλονται η υπερβολική γραφειοκρατία, η αναποτελεσματικότητα, σε μεγάλο βαθμό και η διαφθορά. Απόρροια όλων αυτών είναι και η σπατάλη αδιευκρίνιστων ώς αυτήν τη στιγμή πόρων σε αμοιβές για πλασματική εργασία, επιδόματα, για δαπάνες που θα μπορούσαν να περισταλούν. Πλέον, μετά την επεξεργασία των αποτελεσμάτων της απογραφής, η κυβέρνηση θα μπορεί να έχει καθαρή εικόνα της κατάστασης του δημόσιου τομέα. Και τότε θα τελειώσουν οι δικαιολογίες. Διότι θα μπορεί να γνωρίζει με ακρίβεια πού υπάρχουν ελλείψεις προσωπικού, σε ποιες υπηρεσίες και γιατί παρατηρείται αντιπαραγωγική κοσμοσυρροή, πού πρέπει να δοθεί έμφαση ώστε και αποτελεσματικότερα να γίνεται η δουλειά και λιγότερο να κοστίζει.

Για να το πούμε με άλλα λόγια, έχει έρθει η ώρα της ανασυγκρότησης. Η κυβέρνηση θα κριθεί από την ταχύτητα και την αποτελεσματικότητα της αναδιοργάνωσης των υπηρεσιών. Το στοίχημα για ένα Δημόσιο αποτελεσματικό, παραγωγικό, φιλικό στον πολίτη παραμένει ανοιχτό.
http://www.tanea.gr/default.asp?pid=...&artid=4587094

Δημόσιοι Υπάλληλοι: νέες μειώσεις στα επιδόματα


Δημόσιοι Υπάλληλοι: νέες μειώσεις στα επιδόματα

Οι απολύσεις στο Δημόσιο έχουν αποκλειστεί από την Κυβέρνηση και έτσι το γεγονός ότι η τρόικα ζητά μειώσεις στις μισθολογικές δαπάνες οδηγεί σε νέες μειώσεις στα επιδόματα.

Το ενιαίο μισθολόγιο που θα εφαρμοστεί από το 2011 οδηγεί σε κατάργηση δεκάδων επιδομάτων
Το μνημόνιο με την τρόικα “θέλει” απλοποίηση των πληρωμών από Σεπτέμβρη και έτσι πολλά από τα επιδόματα θα ενσωματωθούν στο0 βασικό μισθό, άλλα θα καταργηθούν και άλλα θα μειωθούν έτσι ώστε να υπάρξει εξίσωση των μισθών μεταξύ των υπαλλήλων όλων των υπουργείων των ίδιων κατηγοριών.
Ποια είναι τα επιδόματα.
Στο... μάτι της τρόικας έχουν μπει τα επιδόματα οικογενειακής παροχής και απόδοσης που κοστίζουν περίπου 600 εκατομμύρια ευρώ, αλλά και τα επιδόματα εξωδιδακτικής απασχόλησης και το νοσοκομειακό και το επίδομα τροφής των νοσοκομειακών που κοστίζουν περίπου ένα δισεκατομμύριο.
Τα ειδικά επιδόματα στο ευρύτερο δημόσιο τομέα, αλλά και τα επιδόματα των ανδρών και των γυναικών σε Στρατό Αστυνομία και Πυροσβεστική κοστίζουν πάνω από δυόμισι δισεκατομμύρια στο Κράτος όμως σε ότι έχει να κάνει με τους ένστολους αποτελούν το ½ του μισθού τους.
Όλα τα παραπάνω θα επανε4ξεταστούν και όλα δείχνουν πως θα υπάρξουν δραματικές μειώσεις.

http://www.newsit.gr/default.php?pna...=36518&catid=3

Νέα ανθελληνική προσβολή, αυτή τη φορά από την Αυστρία


Νέα ανθελληνική προσβολή, αυτή τη φορά από την Αυστρία

Τι κι αν τα νέα μέτρα λιτότητας μας γονατίζουν καθημερινά, προκειμένου να βγάλουμε από πάνω μας σα χώρα την ταμπέλα του «μαύρου ευρωπαϊκού πρόβατου», όμως όπως φαίνεται αυτό συνεχίζει να μην αρκεί για μερικούς «αυστηρούς κριτές»…

Μετά τα προκλητικά εξώφυλλα του γερμανικού Focus που ρεζίλεψε με χυδαίο τρόπο ένα από τα πιο σημαντικά πολιτιστικά εμβλήματα μας, σειρά έχει ακόμη μία γερμανόφωνη πρόκληση…

Αυτή τη φορά όχι από περιοδικό και ευρύτερα τα media αλλά από τον πολιτικό χώρο.

Πρόκειται για μία αφίσα που δημιούργησε το ακροδεξιό Αυστριακό κόμμα, FPO, για τις επικείμενες εκλογές με άρωμα… ανθελληνικό.
Στην αφίσα παρουσιάζεται ένας «Ελληναράς», μελαχρινός, μουστακαλής άνδρας, ξαπλωμένος σε μία αιώρα- ελληνική σημαία, που δείχνει να.. γυαλίζει το μάτι του όταν μπροστά του παρουσιάζεται μία δεσμίδα ευρω-χαρτονομισμάτων.

Το μήνυμα φυσικά των ακροδεξιών του κόμματος, δεν περιορίζεται στην εικόνα αλλά και σε ένα λόγκο που αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Καλύτερα: τα χρήματα μας για τους δικούς μας ανθρώπους».

Το κόμμα FPO, με πρόεδρο τον Χανς Κρίστιαν Στράχε και ιστορικό ηγέτη τον Γιοργκ Χάιντερ, κέρδισε στις τελευταίες εθνικές εκλογές το 17.5% των ψήφων και εξέλεξε 34 βουλευτές, ενώ στις ευρωεκλογές του 2009 έπεσε στο 12%, εκλέγοντας 2 ευρωβουλευτές.

Με φόντο τις νέες εκλογές είναι προφανές πως το κόμμα ποντάρει εκεί που πιστεύει πως έχει κάτι να κερδίσει: στη φοβία των μελών της ευρωζώνης πως δανείζοντας χρήματα στους «απατεώνες» - όπως μας έχουν κατά καιρούς παρουσιάσει – Έλληνες, ίσως βρεθούν οι ίδιοι στο χείλος του οικονομικού γκρεμού.

Αξίζει να παρακολουθήσουμε έως πού θα φτάσει αυτό το πολιτικό παιχνίδι προσβολών και εξευτελισμού προς τη χώρα μας, αφού όπως όλα δείχνουν το Γερμανικό Focus - που φιλοξένησε το τεταμένο μεσαίο δάχτυλο της Αφροδίτης της Μήλου - απλά άνοιξε τον ασκό του Αιόλου για ο,τι επρόκειτο να ακολουθήσει….

http://www.stifora.gr/article.php?id=29355

«Παράγοντας αποσταθεροποίησης οι οίκοι»


PAUL DE GRAUWE (καθηγητής Διεθνών Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Λουβέν και αρθρογράφος στους «Financial Times»)

Η ΕΥΡΩΠΗ αποτελεί το τελευταίο στάδιο της παγκόσμιας χρηματοοικονομικής κρίσης που ξέσπασε το 2007 και έφτασε στο αποκορύφωμά της το δίμηνο Σεπτέμβρη-Οκτώβρη 2008, με την κατάρρευση μεγάλου μέρους του χρηματοπιστωτικού συστήματος στις ΗΠΑ.
Αλλά ενώ η κρίση συνεχίζεται, έχοντας μάλιστα μετατραπεί σε τεράστια κρίση απασχόλησης, η Ε.Ε. εφαρμόζει διαμετρικά αντίθετα μέτρα από αυτά που ακολουθεί η κυβέρνηση του Ομπάμα στις ΗΠΑ. Αυστηρά μέτρα λιτότητας και δραστικές περικοπές στους κρατικούς προϋπολογισμούς συνιστούν πλέον την επίσημη οικονομική πολιτική της Ε.Ε., την ίδια στιγμή που η Ουάσιγκτον καλεί όλες τις κυβερνήσεις των αναπτυγμένων οικονομιών να ενισχύσουν την οικονομία με επεκτατικά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής.

Πού οφείλεται η σημερινή στάση της Ε.Ε. για την αντιμετώπιση της κρίσης; Σε ποιο βαθμό συνέβαλε η ίδια η Ε.Ε. στην επέκταση της κρίσης; Ο παγκόσμιας εμβέλειας οικονομολόγος Paul De Grauwe μας δίνει τη δική του ερμηνεία.

Η Ευρώπη κινείται πλέον ολοκληρωτικά στο πλαίσιο μιας δημοσιονομικής πολιτικής που θυσιάζει την ανάπτυξη προς όφελος της μείωσης ελλειμμάτων. Για να παραφράσω από τον τίτλο ενός πρόσφατου άρθρου σας στην εφημερίδα «Financial Times», γιατί οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις επιτρέπουν στις χρηματοοικονομικές αγορές να τους υπαγορεύσουν τις δημοσιονομικές πολιτικές που πρέπει να ακολουθήσουν;

Το επιτρέπουν, επειδή δεν είναι διατεθειμένες να αντιδράσουν

Η Αθηνά Ωνάση πουλάει εκτάσεις στον Armani!


Μια έκταση αξίας 5 εκατομμυρίων ευρώ στα Συβότα της Λευκάδας πέρασε από τα χέρια της Αθηνάς Ωνάση στην κατοχή του διάσημου σχεδιαστή, Giorgio Armani.
«Πρόκειται πραγματικά για ένα κομμάτι γης-φιλέτο, το οποίο βρίσκεται σε ένα από τα ωραιότερα σημεία της περιοχής. Η τοποθεσία είναι πανέμορφη με θέα στο απέραντο γαλάζιο του Ιονίου, ενώ η θάλασσα απέχει μόλις λίγα μέτρα. Τη συγκεκριμένη έκταση την είχε αγοράσει ο Αριστοτέλης Ωνάσης λίγα χρόνια μετά την απόκτηση του Σκορπιού», δήλωσε κάτοικος της περιοχής στην εφημερίδα «Espresso».
Οι δικηγόροι του Armani ήρθαν σε επαφή με τους δικηγόρους της Αθηνάς και έτσι ξεκίνησαν οι διαπραγματεύσεις για την αγοραπωλησία του οικοπέδου.
Ο Ιταλός σχεδιαστής θέλει να δημιουργήσει στον χώρο ένα μικρό ιδιόκτητο χωριό με αυτόνομες βίλες και σύντομα θα ξεκινήσουν οι εργασίες.

Όσο πιο πολύ, τόσο πιο καλά


Έρευνα απέδειξε ότι όσο πιο συχνά έχουμε σεξουαλική επαφή, τόσο διευρύνεται ο εγκέφαλος και πολλαπλασιάζονται οι συνάψεις του. Έτσι λειτουργεί καλύτερα και μάλλον γρηγορότερα.

Το σεξ μεγαλώνει τον εγκέφαλο μας. Κι όμως σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν ερευνητές του Πανεπιστημίου του Πρίνστον.

Οι μέχρι τώρα έρευνες έχουν δείξει ότι οι αγχωτικές αλλά άβολες καταστάσεις εμποδίζουν την διόγκωση του εγκεφάλου και έτσι με αυτό το σκεπτικό ήθελαν να δουν κατά πόσο συμβαίνει το ανάποδο. Εάν όντως δηλαδή μεγαλώνει ο εγκέφαλός μας σε καταστάσεις αγχωτικές μεν αλλά ευχάριστες όπως η σεξουαλική συνεύρεση.

Έτσι, η ερευνητική ομάδα του Πρίνστον πραγματοποίησε μια σειρά πειραμάτων με ποντίκια για να το εξακριβώσει. Αρχικά οι επιστήμονες χώρισαν τα αρσενικά ποντίκια σε τρεις ομάδες: Στα ποντίκια που είχαν καθημερινά σεξουαλική επαφή με θηλυκά ποντίκια, στα ποντίκια που έκαναν σεξ μια φορά ανά δύο βδομάδες και στα ποντίκια που δεν έκαναν καθόλου σεξ.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι στα αρσενικά ποντίκια που έκαναν σεξ σε τακτική βάση, ο εγκέφαλός τους μεγάλωσε καθώς επίσης και οι συνδέσεις μεταξύ των εγκεφαλικών κυττάρων τους. Σαν πιθανή εξήγηση του φαινομένου οι ερευνητές ισχυρίστηκαν ότι τα έμπειρα σεξουαλικά ποντίκια είχαν λιγότερο άγχος και ήταν πρόθυμα να τρώνε το φαγητό τους σε ξένο περιβάλλον σε αντίθεση με τα υπόλοιπα ποντίκια.
Eάν θέλετε λοιπόν η σύντροφός σας εκτός από όμορφη να παίρνει πιο εύκολα στροφές τότε μη δείχνετε έλεος!
http://news247.gr/health/sex/diogkws...ks.445108.html

Αγγλία: Stop στις κοντές φούστες στο Δημοτικό Συμβούλιο


Προσβολή σε ορισμένες οικογένειες θεωρήθηκε ότι μπορεί να αποτελέσει η μίνι φούστα γι’αυτό και απαγορεύτηκε στις γυναίκες εργαζόμενους στο Δημοτικό Συμβούλιο του Southampton.

Μέσω ενός μηνύματος στο προσωπικό οι γυναίκες υπάλληλοι ενημερώθηκαν πως οι φούστες θα πρέπει να έχουν λογικό μάκρος ενώ ζητήθηκε και από τους άνδρες να είναι ενδεδυμένοι ευπρεπώς.
Σύμφωνα με την εφημερίδα Telegraph, το mail στάλθηκε σε 400 κοινωνικούς λειτουργούς, νέους εργαζόμενους, εκπαιδευτικούς πρόνοιας και υπαλλήλους σε τμήματα απευθυνόμενα σε παιδιά.
Μεταξύ των άλλων συμβούλευε τους εργαζόμενους να ντύνονται με τρόπο ο οποίος δείχνει σεβασμό στις οικογένειες, δηλαδή παντελόνια, μη επίσημα φορέματα και φούστες σε λογικό μήκος.
Για τους άνδρες, ζητήθηκε να φορούν πουκάμισα, μπλουζάκια πόλο, βαμβακερά παντελόνια μαζί με ζώνη.
Ο εκπρόσωπος του συμβουλίου δήλωσε πως δε θα υπάρχουν ειδικοί κανονισμοί για το μήκος της φούστας υπογραμμίζοντας πως δεν θα επιβληθεί ενδυματολογικός κώδικας και δε θα κυνηγάνε τις υπαλλήλους με τη μεζούρα.

Διδασκαλία Αρχαίων Ελληνικών στα Βρετανικά σχολεία


Τη διδασκαλία της Αρχαίας Ελληνικής θα ξεκινήσουν πειραματικά τρία σχολεία της Βρετανίας με περίπου 160 μαθητές, συνεχίζοντας την επιτυχημένη εισαγωγή της γλώσσας των Λατινικών στα βρετανικά σχολεία.

Το «Πρόγραμμα ‘Ίρις», μια καμπάνια για τη διδασκαλία των «κλασικών» της αρχαιότητας, ανέφερε ότι η συγκεκριμένη προσπάθεια μόνο οφέλη έχει να προσφέρει στους μαθητές, ενώ η Λόρνα Ρόμπινσον, διευθύντρια της εν λόγω καμπάνιας, ανέφερε: «Η διδασκαλία μιας γλώσσας που έχει διαφορετικό αλφάβητο είναι δύσκολη αλλά πολύ ενδιαφέρουσα.
Σίγουρα τα αρχαία ελληνικά είναι μια πανέμορφη γλώσσα, γεμάτη από υπέροχες εκφράσεις».

Η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής όμως δε θα αφορά μόνο την γραμματική και το συντακτικό
αλλά και την εκμάθηση της αρχαιοελληνικής κουλτούρας και ιστορίας, μεταξύ της οποίας
και της ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Σου Γουίτζερυ, επικεφαλής ενός εκ των σχολείων της Οξφόρδης που θα εισάγουν από Σεπτέμβριο τη διδασκαλία της αρχαιοελληνικής γλώσσας, ανέφερε σχετικά πως «μετά τα Λατινικά αποφασίσαμε τη διδασκαλία και των Αρχαίων Ελληνικών καθώς εξυψώνουν την αίσθηση της γλώσσας στα παιδιά τα οποία καταλαβαίνουν και τη σύνδεση των αρχαίων γλωσσών με τις νέες και διασκεδάζουν».
http://www.stifora.gr/article.php?id=29430

1 Αυγ 2010

Πώς οι αναρχικοί πήραν τα όπλα......


Η δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου και όσα ακολούθησαν θεωρούνται το κομβικό σημείο στρατολόγησης νέων αντιεξουσιαστών αλλά και αλλαγής στον τρόπο δράσης των οργανώσεων.

Το δίκτυο των φυλακών, οι πληροφορίες από το παρελθόν και οι νέου τύπου έρευνες των διωκτικών αρχών
ΤΟ 1975, η 17Ν στην πρώτη προκήρυξή της μετά τη δολοφονία του σταθμάρχη της CΙΑ Ρίτσαρντ Γουέλς έγραφε:

«Αντιτάσσουμε στην αντιλαϊκή καταπιεστική βία του ιμπεριαλισμού που τρομοκρατεί τον Λαό εδώ και δεκαετίες τη δίκαιη λαϊκή επαναστατική βία».

Τώρα η πιο σύνθετη «ιδεολογική» πλατφόρμα στα κείμενα των ενόπλων οργανώσεων είναι: «Το χρώμα μας είναι το μαύρο και οι ανάσες μας
μυρίζουν φωτιά.
Αυτός είναι ο ειλικρινής μηδενισμός,που έχει το βλέμμα και την καρδιά στο εδώ και τώρα» (προκήρυξη της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς»).
Τα μέλη της 17Ν και του ΕΛΑ είναι πια «οι παλιοί με τις ψευδαισθήσεις για μια επανάσταση που δεν ήλθε ποτέ» και αυτοί «που κάνουν τον έξυπνο στους καινούργιους».
Η «Λούμπεν Μεγαλοαστική Τάξη» πλέον έχει αντικατασταθεί ως στόχευση από τους πιστούς της «καταναλωτικής μαστούρας».
Εχουν πια σταματήσει οι συνεχείς, νυχτερινοί εμπρησμοί αυτοκινήτων
και των ΚΑΦΑΟ, που ήταν παραδοσιακή ενασχόληση των αντιεξουσιαστών, και έχουν υποκατασταθεί από τα διαδοχικά, ένοπλα αιματηρά χτυπήματα. Οι μολότοφ και τα γκαζάκια έσβησαν για να εκραγούν τα φορτία των ΑΝFΟ και να γαζώσουν τα Glock και τα Ζastava.
Σαν να είναι το πιο εύκολο πράγμα... Οι ποινικοί, που κάποτε ήταν ανεπιθύμητοι και ορατός κίνδυνος για τη στεγανότητα των κλειστών «ένοπλων ομάδων», έχουν γίνει πια πρότυπα και καθοδηγητές των άγουρων «ένοπλων αγωνιστών».

Πρώην ανώτατος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ., που διαθέτει εξαιρετική εμπειρία στη μελέτη και ανάλυση των ενόπλων οργανώσεων στη χώρα μας, λέει προς «Το Βήμα της Κυριακής»: «

Οι εξηγήσεις είναι απλές.Το παλιό επαναστατικό δυναμικό είχε πλέον αποσυρθεί μετά το καλοκαίρι του 2002 και την εξάρθρωση της 17Ν και του ΕΛΑ.
Οι παραδοσιακοί ένοπλοι σχηματισμοί φαίνεται να αποδεκατίστηκαν ή να αυτοδιαλύθηκαν την περίοδο 1997-2003.
Και έτσι,αυτοί που ο χρόνος και μία ιδιότυπη ιεραρχία τούς έφερε στη θέση των οργανωτών του νέου αντάρτικου πόλης δεν είχαν πολλές επιλογές.
Το νέο “Σιν Φέιν” του αντάρτικου κοίταξε γύρω του και είδε περιορισμένες επιλογές.Πρώτη “χρυσή εφεδρεία” ήταν η ομάδα του Νίκου Μαζιώτη, ο οποίος ήταν φανερό από τα τέλη της δεκαετίας του 1990 ότι είχε την αποφασιστικότητα να δημιουργήσει νέες ένοπλες οργανώσεις με πρότυπο τον ΕΛΑ και εν μέρει τη 17Ν.
Αυτός ήταν ο βασικός διάδοχος των παλιών και δημιούργησε μια κλειστή ομάδα, χωρίς καμιά εμπλοκή ποινικών και σχετικά στεγανοποιημένη.
Επιπλέον υπήρχαν και άλλες οργανώσεις όπως η ΛΕΔ, η “Ενέδρα” και η “Λαϊκή Θέληση” με μικρότερης κλίμακας αλλά σχετικά παρεμφερή δράση και ιδεολογική βάση.
Ομως όλα τα άλλαξαν τα πανεκπαιδευτικά συλλαλητήρια του 2007 και κυρίως η δολοφονία του 15χρονου Αλέξη Γρηγορόπουλου και τα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 2008...».

Σύμφωνα με τις ίδιες απόψεις, την περίοδο 2007-2008 χιλιάδες άτομα ηλικίας 17- 30 ετών άρχισαν να πλαισιώνουν μαζικά, οι περισσότεροι εκτός σχημάτων, τον αντιεξουσιαστικό χώρο.
Αντίστοιχα, σε υψηλότερο επίπεδο πολλοί αναρχικοί που συμμετείχαν σε ομάδες νυκτερινών εμπρηστικών επιδρομών άρχιζαν να αναβαθμίζουν τη δράση τους.
Ετσι, στις αρχές του 2008 δημιουργήθηκε η οργάνωση της «Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς» η οποία προχωρούσε σε πολλές ταυτόχρονες επιθέσεις με γκαζάκια και με στόχους οχήματα της ΔΕΗ, αντιπροσωπείες πολυτελών αυτοκινήτων, υποκαταστήματα τραπεζών, ακόμη και εταιρείες security.

Τότε η οργάνωση έγραφε «είμαστε όλοι αυτοί που δεν χωράει ο κόσμος σας με τα αστραφτερά του κτίρια,τις φωτεινές διαφημιστικές επιγραφές, τις άθλιες κοινωνικές συμβάσεις,τα γρήγορα αυτοκίνητα».

Δηλαδή κείμενα ιδεολογικώς ρηχά, που είχαν την ίδια ακριβώς φρασεολογία και μάλλον απλοϊκή ανάλυση με αυτά ομάδων που έβαζαν φωτιές τα βράδια σε καταστήματα και αυτοκίνητα.

Τα μωρά της... φωτιάς
Οπως εκτιμούν ειδικοί αναλυτές,«το καθοδηγητικό συμβούλιο της ένοπλης δράσηςγρήγορα πρόσεξε τα...μωρά της “Συνωμοσίας των Πυρήνων της Φωτιάς” και αποφάσισε ότι ήταν η ιδεώδης εναλλακτική λύση για να δημιουργήσει μια νέα δύναμη πυρός στο ελληνικό αντάρτικο.
Γι΄ αυτό και οργανώσεις όπως ο “Επαναστατικός Αγώνας” φαίνεται να παρέχουν τεχνογνωσία,υλικά αλλά και να αφήνουν έδαφος για δράση στην ορμή και την εσωτερική καταξίωση των μικρών της “Συνωμοσίας”»!
Και όπως έλεγε άλλος ανώτατος αξιωματικός, «αν κάποιος μιλάει για το νέο φαινόμενο των πιτσιρικάδων τρομοκρατών,μάλλον δεν θυμάται καλά την ιστορία του εγχώριου αντάρτικου πόλης.
O Χρήστος Τσουτσουβής,ο δημιουργός της “Αντικρατικής Πάλης” συμμετείχε σε ένοπλη επίθεση σε ηλικία 19 ετών,ενώ στη δολοφονία του σταθμάρχη της CΙΑ το 1975 από τη 17Ν,ένας από τους δράστες ήταν επίσης 19 χρονών.
Πολλοί έλληνες αντάρτες πόλεων,τις δεκαετίες του 1970 και του 1980,είχαν πλήρη επιχειρησιακή δράση όταν ήταν 20άρηδες.Οταν δεν υπολόγιζαν,λόγω ηλικίας,κανένα ρίσκο...».

Η «Σέχτα» φαίνεται ότι προέρχεται και αυτή από το ίδιο αντιεξουσιαστικό μπλοκ και έχει ίδιου τύπου φρασεολογία.
Οπως υπογράμμιζε στέλεχος του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη,«αν συγκρίνει κανείς το ύφος και τους αφορισμούς της προκήρυξης της “Σέχτας Επαναστατών” με αυτές ενός κειμένου μιας μικρής ομάδας που πυρπόλησε πριν από δύο χρόνια κατάστημα ρούχων στη λεωφόρο Βουλιαγμένης,θα βρει μεγάλες ομοιότητες.
Μόνο που οι αφορμές αποστολής αυτών των κειμένων είναι μακάβρια διαφορετικές».

Το τρομερό καλοκαίρι του 2009
Η «Σέχτα Επαναστατών» (στη φωτογραφία το οπλοστάσιό της) δίνει το πρώτο φονικό στίγμα της,με τη δολοφονία του 40χρονου αστυνομικού Νεκτάριου Σάββα.

Η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία προσπαθεί να βρει την άκρη του νήματος όχι στους ανθρώπους της διπλανής πόρτας,όπως συνέβαινε παλαιότερα,αλλά ανάμεσα σε κελιά, λίστες αποφυλακισθέντων, κρησφύγετα ποινικών και σε ήδη γνωστούς αλλά εξαφανισμένους υπόπτους.

Το δίκτυο των «ποινικών γνωριμιών»
Ωστόσο η μεγάλη διαφορά της «Σέχτας Επαναστατών» σε σχέση με τη «Συνωμοσία των Πυρήνων της Φωτιάς» είναι ότι είναι ολιγομελής ομάδα και έχει προφανείς δεσμούς με τον ποινικό χώρο.
Η «ώσμωση» αντιεξουσιαστών και ποινικών υπήρχε και παλιότερα, τη δεκαετία του 1980,όταν μέσα στη φυλακή είχαν στρατολογηθεί μικροκακοποιοί για να πλαισιώσουν την οργάνωση «Αντικρατική Πάλη».
Μέλος της οργάνωσης αυτής βρέθηκε το 1995 να συμμετέχει με σκληρούς ποινικούς σε φονική επιδρομή στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.
Από τις αρχές του 2000,όμως,αυτές οι σχέσεις συστηματοποιήθηκαν έπειτα από πρωτοβουλίες δύο αντιεξουσιαστών που είχαν προφυλακισθεί και οι οποίοι επηρεάστηκαν στη φυλακή από την παρουσία ποινικών,όπως ο Β. Παλαιοκώστας κ.ά.

Ολα άρχισαν με την υποβοηθούμενη απόδραση του Κ.Πάσσαρη στις αρχές του 2001 από το Γενικό Κρατικό και τον φόνο των δύο αστυνομικών.
Τα τελευταία χρόνια,αυτή η συνεργασία έλαβε μεγάλες διαστάσεις.
Αυτό φάνηκε στην απαγωγή του επιχειρηματία Γ. Μυλωνά από την ομάδα Παλαιοκώστα και αντιεξουσιαστών, στον εντοπισμό αγοραπωλησίας όπλων και ανταλλαγής κλεμμένων αυτοκινήτων μεταξύ αναρχικών και ποινικών,σε υποκλαπείσες συνομιλίες,σε δηλώσεις ποινικών και σε κείμενα οργανώσεων.
Βασικό ζητούμενο δεν ήταν πια η αποφυγή κάθε διαρροής αλλά η γρήγορη ανεύρεση ενός Βrowning και ενός Καλάσνικοφ.
Αντιεξουσιαστές που συλλαμβάνονταν επ΄ αυτοφώρω δημιουργούσαν νέο δίκτυο «ποινικών γνωριμιών» μέσα στις φυλακές και αντίστροφα...
Τα τελευταία χρόνια, οι ποινικοί μαζικά ιδεολογικοποιούν την παραβατικότητά τους και βρίσκουν σε αντιεξουσιαστές στηρίγματα και άλλοθι ζωής και δράσης.
Και από την άλλη πλευρά οι αντάρτες πόλης βρίσκουν εύκολα «τεχνική υποστήριξη»- αν όχι και εκτελεστές- σε κακοποιούς μικρού και μεγάλου βεληνεκούς.



Πηγη: http://www.tovima.gr/default.asp?pid...&dt=01/08/2010

Το χρονικό ενός προαναγγελθέντος εκτροχιασμού

Από το 1974 μέχρι σήμερα, για κάθε χρόνο διακυβέρνησης της χώρας από τη Ν.Δ. το χρέος ανέβαινε κατά μέσον όρο 3,13% του εθνικού μας εισοδήματος ενώ στα χρόνια του ΠΑΣΟΚ κατά 2,03%. Σε σημερινές τιμές αυτό αντιστοιχεί σε 7,4 δισ. ευρώ ανά έτος για τους μεν και σε 4,8 δισ. για τους δε. Και γεννάται το ερώτημα: πού πήγαν όλα αυτά τα λεφτά; «ΤΑ ΝΕΑ» πραγματοποίησαν έρευνα για τη διόγκωση του χρέους κατά την περίοδο της μεταπολίτευσης εξετάζοντας ξεχωριστά τις πέντε περιόδους διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. μέχρι το 2009 και τα αποτελέσματα είναι συγκλονιστικά. Για παράδειγμα, ένας μόνο πολιτικός χειρισμός, η απογραφή Αλογοσκούφη, εκτίναξε το χρέος του 2000 κατά 10 δισ. ευρώ! Και δεν είναι μόνο αυτό...

1ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, Ν.Δ.
Ιούλιος 1974- Οκτώβριος 1981
Κυβερνήσεις Κωνσταντίνου Καραμανλή, Γεωργίου Ράλλη
Αύγουστος 1979. Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έχει ζητήσει από τον οικονομικό σύμβουλο Γ. Οικονόμου στοιχεία που να τεκμηριώνουν την ευημερία του ελληνικού λαού. Στην απάντηση του οικονομικού συμβούλου περιλαμβάνονται η ραγδαία αύξηση των αυτοκινήτων (από το 1974 όταν μία οικογένεια στις επτά είχε αυτοκίνητο το 1978 το ποσοστό έφτασε στη μία στις τέσσερις) και των τηλεοράσεων (από 33% των οικογενειών μέσα στην τετραετία πλησίασε το 50%). Επιπλέον ο Γ. Οικονόμου προώθησε και στοιχεία για την κατανάλωση κρέατος, η οποία μέσα σε 4 χρόνια αυξήθηκε κατά 12,5 κιλά ανά πρόσωπο, τονίζοντας ότι η αύξηση αυτή είναι μεγαλύτερη σε σχέση με τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών χωρών.

Το πορτοφόλι του Ελληνα δεν ήταν πλέον τόσο άδειο- τουλάχιστον όχι όσο το 1974: στην τετραετία που ακολούθησε οι μισθοί αυξάνονταν με ρυθμό 8,6% τον χρόνο κατά μέσον όρο, ενώ στην ΕΟΚ κατά 3%. «Οι πραγματικές, σε σταθερές τιμές, αμοιβές αυξήθηκαν 22% για τους άνδρες και 40% για τις γυναίκες, αυξήσεις που υπερβαίνουν κατά πολύ την άνοδο της παραγωγικότητας όχι μόνο του συνόλου της οικονομίας αλλά και της βιομηχανίας που αποτελεί τον δυναμικώτερο τομέα της οικονομίας... Η πολιτική της χορηγήσεως παροχών πέραν των ορίων αντοχής της οικονομίας δεν μπορεί να συνεχισθεί χωρίς να τεθεί σε κίνδυνο η προσπάθεια για περαιτέρω οικονομική ανάπτυξη της χώρας» προειδοποιούσε το 1979 ο σύμβουλος Γ. Οικονόμου.

Οταν η κυβέρνηση εθνικής ενότητας «παρέλαβε» το χρέος τον Ιούλιο του 1974, η χώρα χρωστούσε 400 εκατ. ευρώ. Μέχρι τον Οκτώβριο του 1981 το χρέος ήταν στα 2,2 δισ. Μεγάλο ρόλο σε αυτή την αύξηση σύμφωνα με ειδικούς έπαιξε η τεράστια αύξηση δαπανών που συμπεριλαμβάνουν την κρατική κατανάλωση, τις αμοιβές υπαλλήλων, τις κοινωνικές δαπάνες και τις επενδύσεις.

2ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΠΑΣΟΚ
Οκτώβριος 1981- Ιούνιος 1989
Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου
Ο Ανδρέας Παπανδρέου παραλαμβάνει τη σκυτάλη από τον Γεώργιο Ράλλη και μαζί κρατική κατανάλωση- ρεκόρ για τα δεδομένα της εποχής: έφτανε το 4,7% του ΑΕΠ και σε σχέση με τις τιμές του 1974 ήταν αυξημένη κατά μιάμιση ποσοστιαία μονάδα. Επειτα από μικρή άνοδο και αρκετά μεθοδική προσπάθεια, 8 χρόνια μετά η κρατική κατανάλωση μειώνεται κατά μία μονάδα στο 3,8%. Ομως με τις διολισθήσεις και τις υποτιμήσεις της δραχμής, τις αυξημένες κοινωνικές δαπάνες- πέρα από τον διπλασιασμό των συντάξεων το 1982- και τους υπέρογκους τόκους δανεισμού που συνέχιζαν να μεγαλώνουν με ιλιγγιώδεις ρυθμούς, το χρέος το διάστημα 1981-1989 εκτινάσσεται κατά 37,3% του ΑΕΠ. Σε «απλά» ευρώ αυτό σημαίνει ότι από εκεί που χρωστούσαμε 2,2 δισ. στην αρχή της οκταετίας του ΠΑΣΟΚ, το ποσό στο τέλος είχε υπερδεκαπλασιαστεί ξεπερνώντας τα 23 δισ.

«Το 1981 είχαμε πληρώσει 2% του ακαθάριστου εθνικού προϊόντος σε τόκους δανεισμού, δηλαδή 44 εκατ. ευρώ. Το 1989 οι τόκοι έφτασαν τις 7,5 ποσοστιαίες μονάδες που αντιστοιχούν σε 1,75 δισ. ευρώ. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι ο Παπανδρέου παρέλαβε τις δαπάνες της γενικής κυβέρνησης στο 35% του ΑΕΠ και τις παρέδωσε στο τέλος της οκταετίας στο 45%, όμως από τις 10 μονάδες αύξησης οι 7,5 ήταν τόκοι. Στην ουσία αύξησε τις δαπάνες κατά 2,5 μονάδες ενώ οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Ν.Δ. μέσα στο ίδιο χρονικό διάστημα είχαν αυξήσει τα έξοδα από 25,4% του ΑΕΠ στο 32,4%» επισημαίνει ο κ. Νίκος Καραβίτης. Ηδη οι τόκοι είχαν αρχίσει να γιγαντώνονται από την περίοδο 1987-1988, όταν μέσα σε μόλις έναν χρόνο αυξήθηκαν κατά 2,3% του ΑΕΠ- όσο δηλαδή είχαν αυξηθεί συνολικά σε μία δεκαετία, από 1974 έως το 1984.

3ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΟΙΚΟΥΜΕΝΙΚΗ- Ν.Δ.
Ιούνιος 1989- Οκτώβριος 1993
Κυβερνήσεις οικουμενικής, Κωνσταντίνου Μητσοτάκη
Αν και θα περίμενε κανείς ότι με την οικουμενική το χρέος δεν θα αυξανόταν σημαντικά, καθώς η εμπειρία από το εξωτερικό έδειχνε ότι οι συγκυβερνήσεις δεν προχωρούν σε σημαντικές παροχές και γενικότερα δεν κάνουν πολλά πολλά χατίρια, στην Ελλάδα συνέβη ακριβώς το αντίθετο: μέσα σε έναν χρόνο, από το 1989 στο 1990 τα χρωστούμενα της χώρας αυξήθηκαν κατά 6,8% του ΑΕΠ (από 64,2% σε 71%), ποσοστό που αντιπροσωπεύει τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο έως εκείνη τη χρονιά- την πρώτη θέση κατείχε η περίοδος 1983-84 με 7%.

Τα επόμενα χρόνια της κυβέρνησης Μητσοτάκη πραγματοποιήθηκε ακόμα ένα ρεκόρ: το χρέος σε ένα και μόνο έτος «ψήλωσε» κατά 20 ποσοστιαίες μονάδες- από 78,3% το 1992 έφτασε το 98,2% του ΑΕΠ το 1993. Η ιλιγγιώδης αύξηση του χρέους κατά την τελευταία χρονιά της κυβέρνησης Μητσοτάκη οφείλεται εκτός από τους τόκουςπου συνεχίζουν να αυξάνονται- και στην εκκαθάριση των υποχρεώσεων της προ Μάαστριχτ εποχής. «Τότε έγινε η ρύθμιση των χρεών από την Τράπεζα της Ελλάδος: ό,τι χρήματα είχαμε τυπώσει στο παρελθόν για τη χρηματοδότηση των ελλειμμάτων θεωρούνταν πλέον χρέος και το Δημόσιο εξέδωσε ομόλογα στην ΤτΕ», επισημαίνει ο αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου κ. Νίκος Καραβίτης. Από το 1990 έως το 1993, το χρέος συνολικά αυξήθηκε 27,2% του ΑΕΠ, παρουσιάζοντας τον μεγαλύτερο μέσο ετήσιο ρυθμό ανόδου στην ελληνική ιστορία: 6,8 μονάδες. Αμέσως μετά έρχεται η οκταετία Ανδρέα Παπανδρέου με 4,7% μέση αύξηση ανά έτος.

4ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, ΠΑΣΟΚ
Οκτώβριος 1993- Μάρτιος 2004
Κυβερνήσεις Ανδρέα Παπανδρέου, Κώστα Σημίτη
Λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων επιτοκίων, την πρώτη χρονιά διακυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ πληρώνουμε τους υψηλότερους, ως ποσοστό του ΑΕΠ, τόκους καθ΄ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης: Φτάνουμε τα 9,8 δισ. ευρώ την ώρα που το συνολικό χρέος δεν υπερβαίνει τα 80 δισ. Μόλις έχει αρχίσει η εφαρμογή του προγράμματος σύγκλισης, μία περίοδος δημοσιονομικής εξυγίανσης που οδηγεί σε πλεονάσματα και πτώση των επιτοκίων προς τα ευρωπαϊκά επίπεδα ενώ η ανάπτυξη καλπάζει με ρυθμούς έως και 4,3%. Η θετική πορεία της οικονομίας αντανακλάται στην μείωση του χρέους ως ποσοστό του ΑΕΠ: ενώ στα τέλη του 1993 ο Μητσοτάκης παραδίδει χρωστούμενα ύψους 98,2% του εθνικού εισοδήματος, τον Δεκέμβριο του 2003- χρονικό σημείο για το οποίο μπορεί να θεωρηθεί υπεύθυνο το ΠΑΣΟΚ, καθώς η κυβέρνηση Καραμανλή ανέλαβε τον Μάρτιο του 2004- το χρέος πέφτει στο 97,4%. Και όλα αυτά ενώ υπήρχαν αυξημένα έξοδα λόγω Ολυμπιακών Αγώνων και ενώ είχαν μεσολαβήσει και δύο εκλογικές αναμετρήσεις.

Στο ίδιο χρονικό διάστημα οι τόκοι που πληρώνουμε για τα δάνεια μειώνονται έως και 6,2 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ. Σε σχέση με τα 9,8 δισ. ευρώ που δώσαμε το 1994, το 2003 πληρώνουμε για τόκους 8,6 δισ. Και το ΑΕΠ έχει στο μεταξύ υπερδιπλασιαστεί. Το ίδιο διάστημα δίνονται το ΕΚΑΣ και πραγματικές αυξήσεις σε συντάξεις, αρχίζει η εφαρμογή μεγάλου επενδυτικού προγράμματος, ενώ οι κοινωνικές δαπάνες από 12 δισ. ευρώ στην αρχή της διακυβέρνησης ΠΑΣΟΚ εκτινάσσονται στα 27,5 δισ. το 2003.

5ηΠΕΡΙΟΔΟΣ, Ν.Δ.
Μάρτιος 2004- Οκτώβριος 2009
Κυβέρνηση Κώστα Καραμανλή
Τον Μάρτιο του 2004 η Ν.Δ. παραλαμβάνει χρέος ίσο με 97,4% του ΑΕΠ. Η περίοδος σύγκλισης έχει τελειώσει, η Ελλάδα έχει μπει στο ευρώ για τα καλά και η νέα φάση των οικονομικών της χώρας, κατά την οποία οι αρμόδιοι θα έπρεπε να επικεντρώσουν στον στόχο της μείωσης του χρέους, δίνει τη θέση της στην... απογραφή Αλογοσκούφη. Σε αυτό το κομβικό σημείο, σύμφωνα με τους ειδικούς, μπήκε ο θεμέλιος λίθος για την απώλεια της αξιοπιστίας της χώρας στα μάτια των κοινοτικών και για τη δημοσιονομική περιπέτεια που ακολούθησε. Δείγμα γραφής της Ελλάδας ώστε να αρχίσουν να αμφιβάλλουν οι Ευρωπαίοι για τη στατιστική μας ακεραιότητα, η διόγκωση του χρέους του 2000 κατά 8% λόγω της αλλαγής του τρόπου καταγραφής των αμυντικών δαπανών.

Εξετάζοντας συνολικά τα οικονομικά στοιχεία της πρόσφατης εξαετίας της Ν.Δ. ο κ. Ν. Καραβίτης, αναπληρωτής καθηγητής Δημόσιας Οικονομικής του Παντείου Πανεπιστημίου, επισημαίνει ότι «το οικονομικό πλήγμα Καραμανλή φαίνεται καθαρά, αν απλώς παρατηρήσουμε ότι το 2009 οι δαπάνες χωρίς τόκους είχαν αυξηθεί 5,5% του ΑΕΠ (χωρίς να υπολογίζουμε τα διάφορα απλήρωτα χρέη), ενώ τα έσοδα από 39,1% του ΑΕΠ το 2003 έπεσαν στο 36,9% το 2009. Με άλλα λόγια, οι δαπάνες αυξήθηκαν 40 δισ. και τα έσοδα 20 δισ. Αυτό είναι φανερό σημάδι κάκιστης δημοσιονομικής πολιτικής».

Αν και μέχρι το 2007 το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνεται- το εθνικό εισόδημα αυξανόταν κατά 12-15 δισ. τον χρόνο σε σχέση με τους τόκους που έφταναν τα 10 δισ. κατά μέσον όρο-, το διάστημα από το 2008 μέχρι και την αποχώρηση της κυβέρνησης Καραμανλή χαρακτηρίζεται ως «η διετία της κατάρρευσης»: η Ελλάδα προσθέτει στο χρέος της 57 δισ. ευρώ, τρεις φορές πάνω από το συνηθισμένο των προηγούμενων χρόνων. Οπως επισημαίνει ο πρώην υπουργός Οικονομικών Νίκος Χριστοδουλάκης, μεγάλο ρόλο στην εκτίναξη του ελλείμματος που οδήγησε στον εκτροχιασμό έπαιξαν η αύξηση των εισαγωγών σε είδη πολυτελείας, η ευνοϊκή μεταχείριση των υπεράκτιων εταιρειών, η κατάργηση των υψηλών τεκμηρίων, ενώ η απόφαση της κυβέρνησης Καραμανλή να επιδοτήσει μέσα στην κρίση την αγορά πολυτελών αυτοκινήτων για να μη δυσαρεστήσει τις εμπορικές εταιρείες ήταν απίστευτη. Ακόμα, το 2009 για εξοπλισμούς γίνονται νέα δάνεια 2,5 δισ. ευρώ, η ενίσχυση των τραπεζών φτάνει τα 5,5 δισ. και τα ασφαλιστικά ταμεία εκταμιεύουν περίπου 2 δισ. από τα αποθεματικά τους. Η άνοδος των σπρεντ διογκώνει τους τόκους των εντόκων γραμματίων κατά 1 δισ. και όλα μαζί οδηγούν στην αύξηση ρεκόρ κατά 36 δισ. Σύμφωνα με τον κ. Χριστοδουλάκη, γίνεται έτσι φανερό ότι περιήλθαμε στο σημερινό αδιέξοδο λόγω του κρατικού υπερδανεισμού που μαζί με την υπέρμετρη ιδιωτική κατανάλωση ξεπέρασε κάθε όριο αντοχής τα τελευταία δύο χρόνια.



Πηγη: http://www.tanea.gr/default.asp?pid=...&artid=4587243

Έκτακτη γενική συνέλευση των ιδιοκτητών ΦΔΧ


Προς εκτόνωση φαίνεται ότι οδηγείται η αντιπαράθεση μεταξύ των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων Δημόσιας Χρήσης και του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων.

Οι ιδιοκτήτες ΦΔΧ θα πραγματοποιήσουν το μεσημέρι νέα έκτακτη γενική συνέλευση στη διάρκεια της οποίας, ο πρόεδρος των Συνδικάτων Χερσαιων Μεταφορών, Γιώργος Τζωρτζάτος, όπως δεσμεύτηκε, θα προτείνει την αναστολή της απεργίας και την έναρξη νέου γύρου διαλόγου με την κυβέρνηση.

Προηγήθηκσν έντοντες διαβουλεύσεις από το Σάββατο το απόγευμα, καθώς από τις παραγωγικές και επιχειρηματικές τάξεις διατυπώθηκε η πρόταση να ανασταλεί η απεργία και η κυβέρνηση να άρει την πολιτική επιστράτευση.

Την εν λόγω πρόταση υιοθέτησαν οι απεργοί, ενώ έγινε αργότερα αποδεκτή και από τον υπουργό Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Δημήτρη Ρέππα, με την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει δέσμευση από την πλευρά των απεργών ότι δεν προσφύγουν σε νέες κινητοποιήσεις όσο θα κρατήσει ο διάλογος για το νομοσχέδιο το οποίο αναμένεται να ψηφιστεί στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του τηλεοπτικού σταθμού Mega o κ. Ρέππας ξεκαθάρισε ότι ο διάλογος θα αφορά sτις προτάσεις του υπουργείου για θέματα που αφορούν τα φορολογικά και τα ασφαλιστικά ζητήματα των μεταφορέων, καθώς και την ένταξή τους στον αναπτυξιακό νόμο.

Διεμήνυσε δε ότι η θέση της κυβέρνησης για το άνοιγμα των οδικών εμπορευματικών μεταφορών δεν αλλάζει, καθώς και ότι το θέμα παράτασης του χρόνου προσαρμογής, το οποίο σύμφωνα με το νομοσχέδιο είναι η τριετία, δεν τίθεται στο τραπέζι του διαλόγου.

Την ίδια ώρα συνεχίζεται η τροφοδοσία της αγοράς με καύσιμα από τα ιδιωτικά και τα επιταγμένα βυτιοφόρα. Στην περιοχή της Αττικής ικανοποιητικός αριθμός πρατηρίων διαθέτει καύσιμα και εκτιμάται ότι σύντομα η αγορά θα ομαλοποιηθεί.

Πηγή: naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ

Επιδοτήσεις και άτοκα δάνεια για «λίφτινγκ» κατοικιών

Υπογράφηκε από τους συναρμόδιους υπουργούς Γ. Παπακωνσταντίνου, Λούκα Κατσέλη και Τίνα Μπιρμπίλη, η απόφαση για την ενεργοποίηση του προγράμματος “Εξοικονομώ κατ' οίκον”. Προγραμματίζεται να διατεθούν άμεσα περίπου 400 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις και χορηγήσεις άτοκων δανείων στα νοικοκυριά. Οι λεπτομέρειες του προγράμματος, το χρονοδιάγραμμα, οι επιλέξιμες κατοικίες και τα κίνητρα, έχουν ως εξής:

Συνολικά, στην περίοδο 2010-2012, αναμένεται να διατεθούν -τόσο μέσω κρατικών κονδυλίων όσο και από τη συμμετοχή ιδιωτικών φορέων- πόροι ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομίας. Οι δημόσιοι πόροι του προγράμματος, ύψους 396 εκ. ευρώ για το 2010, θα προέλθουν από το ΕΣΠΑ.

Για την υλοποίηση του προγράμματος, θα συσταθεί ειδικό ταμείο με την επωνυμία «Εξοικονομώ κατ’ οίκον». Τη διαχείρισή του θα αναλάβει το ΤΕΜΠΜΕ, το οποίο θα υπογράψει μέχρι το τέλος Ιουλίου τη σχετική σύμβαση με τα υπουργεία Οικονομίας και Περιβάλλοντςο αλλά και τις Περιφέρειες που συνεισφέρουν τα πρόσθετα ποσά για τη σύσταση του. Επίσης, θα δημοσιευτεί ανοικτή προκήρυξη – πρόσκληση ενδιαφέροντος προς τις ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες για να συν-επενδύσουν και να διαχειριστούν τα αντίστοιχα ποσά στο επίπεδο των τελικών δικαιούχων – ιδιοκτητών ιδιωτικών κατοικιών.

Οι παροχές

Το Ταμείο θα συγχρηματοδοτεί άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια μέχρι 15.000 ευρώ ανά δικαιούχο, με πρόσθετο κίνητρο την απομείωση δανειακού κεφαλαίου, μετά την επιτυχή ολοκλήρωση και πιστοποίηση των εργασιών. Η απομείωση του δανειακού κεφαλαίου, θα μπορεί να φτάνει στο 30% πράγμα που σημαίνει ότι αν κάποιος δανειστεί 10.000 ευρώ, θα επιστρέφει τα 7000 ευρώ.

Ποιοι πολίτες μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα

Το Πρόγραμμα απευθύνεται σε πολίτες οι οποίοι, εισοδηματικά, εντάσσονται σε τρεις κατηγορίες:

►Κατηγορία Α

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων δεν ξεπερνά τις 15.000 € ή τις 25.000€ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση ΑΤΟΚΟΥ δανείου, και επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) του 30% του επιλέξιμου προϋπολογισμού. Δηλαδή ένας πολίτης που θα λάβει δάνειο 10.000 € θα αποπληρώσει 7.000 € άτοκα.

►Κατηγορία Β

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων βρίσκεται μεταξύ 15.000 και 30.000 € ή 25.000 και 50.000€ αντίστοιχα. Για την κατηγορία αυτή, προβλέπεται χορήγηση χαμηλότοκου δανείου και επιπλέον επιχορήγηση (με τη μορφή απομείωσης δανειακού κεφαλαίου) για το 15% του επιλέξιμου προϋπολογισμού.

►Κατηγορία Γ

Ιδιοκτήτες επιλέξιμων στο πρόγραμμα κατοικιών, το ατομικό ή το οικογενειακό δηλωθέν εισόδημα των οποίων υπερβαίνει τα παραπάνω όρια και μέχρι ύψος δηλωθέντος ατομικού εισοδήματος 45.000 € ή οικογενειακού εισοδήματος 65.000 €. Για την κατηγορία αυτή, το κίνητρο αφορά στη χορήγηση χαμηλότοκου δανείου.

Το χρονοδιάγραμμα

Οι προετοιμασίες από την πλευρά του υπουργείου, αναμένεται να ολοκληρωθούν στις αρχές Οκτωβρίου, οπότε οι πολίτες θα μπορούν να προσέλθουν στις συνεργαζόμενες τράπεζες για την υποβολή αιτήσεων. Ήδη όμως οι πολίτες θα μπορούν από τις αρχές Σεπτεμβρίου να καλέσουν ενεργειακό επιθεωρητή για τη διενέργεια της απαραίτητης ενεργειακής επιθεώρησης της κατοικίας τους. Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων θα διαρκέσει 2 μήνες και θα επιλεγούν εκείνες οι αιτήσεις που οδηγούν στην μεγαλύτερη εξοικονόμηση ενέργειας.

Ποια ακίνητα θα επιλεγούν

Τα κριτήρια για τις επιλέξιμες κατοικίες δεν αλλάζουν. Έτσι,

1. το πρόγραμμα αφορά σε κατοικίες που δεν είναι εξοχικές,
2. έχουν κατασκευαστεί πριν το 1980
3. βρίσκονται σε περιοχές με τιμή ζώνης μικρότερη ή ίση με 1.500 €/ τ.μ.
4. βάσει της ενεργειακής επιθεώρησης έχουν καταταχθεί σε κατηγορία μικρότερη ή ίση της Δ και
5. μπορούν με τις προτεινόμενες παρεμβάσεις εξοικονόμησης ενέργειας να αναβαθμισθούν κατά μία τουλάχιστον ενεργειακή κατηγορία.

Τηλέφωνο επικοινωνίας

Για την υποστήριξη των πολιτών τόσο κατά τη φάση λήψης της απόφασης για υποβολή αίτησης στο πρόγραμμα όσο και κατά τη φάση υλοποίησης του έργου και λήψης των ενισχύσεων, θα λειτουργεί, από την Πέμπτη 22/7 γραμμή αρωγής χρηστών (help desk) στο 801 11 36 300.

Επιλέξιμες παρεμβάσεις

Οι παρεμβάσεις, που υποβάλλονται με την αίτηση για υπαγωγή στο πρόγραμμα, προκύπτουν βάσει των συστάσεων του Ενεργειακού Επιθεωρητή Κτηρίου και αφορούν στις κατωτέρω τρεις κατηγορίες επιλέξιμων παρεμβάσεων:

1. Αντικατάσταση κουφωμάτων (πλαίσια / υαλοπίνακες) και τοποθέτηση συστημάτων σκίασης.
2. Τοποθέτηση θερμομόνωσης στα εξωτερικά δομικά στοιχεία του κτηριακού κελύφους συμπεριλαμβανομένου του δώματος / στέγης και της πιλοτής.
3. Αναβάθμιση του συστήματος θέρμανσης και παροχής ζεστού νερού χρήσης.

Τα εννέα βήματα του προγράμματος «Εξοικονομώ κατ' οίκον»

Α/Α Βήματα
1 Στο πρώτο στάδιο καλείται ενεργειακός επιθεωρητής για διενέργεια ενεργειακής επιθεώρησης βάσει της οποίας θα καθορισθεί η ενεργειακή κατηγορία της κατοικίας, οι προτεινόμενες παρεμβάσεις για αναβάθμιση κατά μια τουλάχιστον κατηγορία, η εξοικονόμηση που θα επιτευχθεί και το αντίστοιχο κόστος.



2 Στο δεύτερο στάδιο υποβάλλεται αίτηση συνοδευόμενη από τα απαραίτητα δικαιολογητικά σε συμβαλλόμενη τράπεζα. Σε περίπτωση πολυκατοικίας ως σύνολο κτηρίου υποβάλλεται αρχικά αίτηση από εκπρόσωπο της πολυκατοικίας και εν συνεχεία το σύνολο των αιτήσεων των ιδιοκτητών στο ίδιο υποκατάστημα. Είναι επιλέξιμες οι δαπάνες που αφορούν εργασίες που θα γίνουν μετά την έκδοση του πιστοποιητικού.

3 Υποδοχή των αιτήσεων από την τράπεζα / Έλεγχος δικαιολογητικών φακέλου / Έλεγχος επιλεξιμότητας της αίτησης βάσει των κριτηρίων.

4 Μετά το πέρας υποβολής αιτήσεων αξιολόγηση και κατάταξη βάσει κριτηρίου εξοικονόμησης ενέργειας προς κόστος παρέμβασης / Έκδοση Απόφασης υπαγωγής αιτήσεων / Κοινοποίηση της έγκρισης στη συμβαλλόμενη τράπεζα / Ενημέρωση Ωφελουμένου.

5 Υλοποίηση εργασιών.

6 2η Ενεργειακή επιθεώρηση / Έκδοση δεύτερου πιστοποιητικού / Έλεγχος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικίας / Πιστοποίηση φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου.

7 Η εκταμίευση του δανείου ξεκινάει με την απόφαση υπαγωγής. Για την ολοκλήρωση της εκταμίευσης και τη λήψη του πρόσθετου κινήτρου της επιχορήγησης ο ωφελούμενος προσκομίζει: α) τα παραστατικά των δαπανών β) το δεύτερο πιστοποιητικό ενεργειακής επιθεώρησης

8 Δειγματοληπτικός έλεγχος υλοποίησης φυσικού αντικειμένου από την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Ενέργειας (Ε.Υ.ΕΠ.ΕΝ.) του ΥΠΕΚΑ.

9 Πιστοποίηση / Έλεγχος της ορθής εκτέλεσης της πράξης σύμφωνα με τις απαιτήσεις του ΕΣΠΑ.

Θα γλιτώσουν τη σύνταξη στα 65 μητέρες και παλιοί ασφαλισμένοι


ΤΡΕΙΣ πολυπληθείς κατηγορίες ασφαλισμένων διατηρούν το δικαίωμά τους να πάρουν σύνταξη πριν από το 65ο έτος της ηλικίας τους. Το «κεκτημένο» των τριών ομάδων περιγράφεται στην πρώτη εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού. Ετσι, το 65ο γλιτώνουν:

* Ολες οι γυναίκες με ανήλικο παιδί καθώς αν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο εργασίας (15 έως 25 έτη) θα μπορούν να πάρουν σύνταξη ακόμη και στα 50 ή στα 55.

* Οι άντρες με 30 χρόνια εργασίας οι οποίοι αναγνωρίζοντας τέσσερα πλασματικά χρόνια θα μπορούν να φύγουν στα 58 και

* Οι εργαζόμενοι στα βαρέα.

Παράλληλα η πολιτική ηγεσία (Α. Λοβέρδος και Γ. Κουτρουμάνης) ανακαθορίζει τη θέση της για τους ασφαλισμένους του ιδιωτικού τομέα που προσδοκούσαν να βγουν στην σύνταξη με 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, αφήνοντας ένα περιθώριο για όσους συμπληρώνουν το όριο αυτό μέχρι το τέλος του 2011. Δικαίωμα που καταργήθηκε με το νόμο 3863/2010 για όσους συμπλήρωναν τα αναγκαία έτη ασφάλισης από 1/1/2011, γενικεύοντας έτσι τη διακριτική, σε βάρος των ασφαλισμένων του ιδιωτικού τομέα, ασφαλιστική μεταχείριση. Να σημειωθεί ότι είχε προηγηθεί η διασφάλιση των ώριμων ασφαλιστικών δικαιωμάτων των ασφαλισμένων προ του 1983 μόνο στο Δημόσιο και τα ειδικά ταμεία.

Ουσιαστικά οι κ.κ. Λοβέρδος και Κουτρουμάνης δέχονται τώρα ότι αποτελεί αδικία η «παγίδευση» μέχρι του 58ου έτους όσων έχουν φέτος 36 έτη ασφάλισης (10.800 ένσημα χωρίς στρατό και διαδοχική ασφάλιση) και θα έβγαιναν στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας κατά τον επόμενο χρόνο, με βάση το προηγούμενο καθεστώς.

Το υπουργείο Εργασίας θα φέρει τροπολογία (στο νομοσχέδιο για τις επιθεωρήσεις Εργασίας που θα εισαχθεί στη Βουλή προς συζήτηση τον Σεπτέμβριο) με την οποία θα δίνεται η δυνατότητα συνταξιοδότησης με 37 έτη ασφάλισης στο 56ο έτος το 2011 (57ο το 2012 κ.ο.κ. ώστε το 2015 να ανέλθει στο 60ό έτος με 40ετία). Είναι προφανές ότι σε μια τέτοια, θετική, εξέλιξη οποίος έχει 32 έτη ασφάλισης φέτος (και 33 το 2011) θα μπορεί να βγει στη σύνταξη με την συμπλήρωση του 56ου έτους όποτε και αν συμβεί αυτό, αφού από 1/1/2011 θα μπορεί να «πάρει» και 4 πλασματικά έτη, επιτυγχάνοντας την 37ετία.

Στις προβλέψεις της εγκυκλίου για την εφαρμογή του νέου ασφαλιστικού νόμου περιγράφονται οι κατηγορίες των ασφαλισμένων που «ξεφεύγουν» και δεν παγιδεύονται στην εργασία μέχρι τα 65 έτη. Σε αυτές ανήκουν οπωσδήποτε οι γυναίκες με ανήλικο παιδί, οι εργαζόμενοι στα βαρέα που βγαίνουν με μειωμένη στο 58ο έτος, ενώ μπορούν να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στα ΒΑΕ ακόμη και αν αποχαρακτηριστεί το επάγγελμά τους (με την προϋπόθεση ότι θα έχουν τότε 3.600 ΒΑΕ ένσημα), όσοι (άνδρες και γυναίκες) έχουν τουλάχιστον 9.000 ένσημα φέτος και συνεχίζουν κανονικά την εργασία τους (δηλαδή το 2011 θα έχουν 9.300 ένσημα). Αναλυτικά προβλέπεται ότι:

- Οι μητέρες με ανήλικο κατοχυρώνουν το σημερινό (ισχύον) όριο ηλικίας για συνταξιοδότηση (50ό έτος για μειωμένη και 55ο για πλήρη) με τη συμπλήρωση του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης (15 έτη εάν πρόκειται για ειδικό ταμείο, όπως το ΤΣΠΕΑΘ, 20 εάν πρόκειται για τράπεζα με ειδικό καθεστώς και έως 25 στο Δημόσιο) συν την ανηλικότητα του τέκνου.

Η δεύτερη προϋπόθεση

Εάν δεν συμπληρώνεται ο αναγκαίος χρόνος ασφάλισης φέτος ή δεν υπάρχει ανήλικο τέκνο (δεύτερη προϋπόθεση που υποχρεωτικώς πρέπει να συνυπάρχει) τότε το 2011 το όριο ηλικίας αυξάνει στο 52ο (για μειωμένη) και 57ο (για πλήρη σύνταξη). Εφόσον τον επόμενο χρόνο έχουν συμπληρωθεί οι ελάχιστες προϋποθέσεις (συν 300 ημέρες ασφάλισης, νέα δυνατότητα αναγνώρισης έως 4 έτη πλασματικού χρόνου, απόκτηση ή υιοθεσία τέκνου), τότε το ηλικιακό όριο θα έχει κατοχυρωθεί και η εργαζόμενη θα βγει στη σύνταξη όποτε το συμπληρώσει.

Αντιστοίχως το 2012 τα όρια ηλικίας που μπορούν να δεσμεύσουν οι εργαζόμενες (με ανήλικο και ελάχιστη προϋπηρεσία η οποία ποικίλει ανά ταμεία και στο ΙΚΑ είναι 18,3 έτη) είναι το 55ο και 60ο για πλήρη. Το συγκεκριμένο έτος αυξάνεται στα 5 ο πλασματικός χρόνος ασφάλισης. Και αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για κατοχύρωση κάποιου ενδιάμεσου-ευνοϊκού ορίου ηλικίας για έξοδο στη σύνταξη με τη συμπλήρωση της συγκεκριμένης ηλικίας. Εστω και αν σήμερα ή αργότερα, που θα ισχύουν οι συγκεκριμένες διατάξεις, η ασφαλισμένη (θα) έχει μικρότερη ηλικία. Για να εκτιναχθούν τα συγκεκριμένα ηλικιακά όρια στο 65ο αμέσως μετά, το 2013 (με μειωμένη στο 60ό) οπότε επέρχεται συνταξιοδοτική εξίσωση με τους άνδρες.

Οι εν λόγω προβλέψεις είναι θετικές για τη μεταβατική αυτή περίοδο, κυρίως για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα (ΙΚΑ) και τις ασφαλισμένες στα ειδικά ταμεία (ΔΕΚΟ, τραπεζών, τύπου κ.ά.) όπου η έως τώρα ισχύουσα νομοθεσία προέβλεπε ότι πρέπει να πληρούνται ταυτόχρονα και οι τρεις προϋποθέσεις (ανήλικο παιδί, ελάχιστες ημέρες ασφάλισης και ηλικία 50 ετών) ώστε να κατοχυρώσει κάποια συνταξιοδοτικό δικαίωμα νωρίτερα. Διαφορετικά, στην περίπτωση που δεν είχε συμπληρώσει το 50ό έτος, δηλαδή δεν είχε τεκνοποιήσει μετά το 33ο έτος της ηλικίας της (!) έχανε αυτό το δικαίωμα. Αντιθέτως, με τις δύο προϋποθέσεις (ανήλικο και 25 έτη ασφάλισης) διασφάλιζε και στο παρελθόν το δικαίωμα να βγει στη σύνταξη στο 50ό έτος (όποτε και αν συμπλήρωνε αυτό το όριο) μια μητέρα δημόσιος υπάλληλος.

- Οσοι (άνδρες και γυναίκες) έχουν φέτος 30 έτη ασφάλισης -και 31 ή 9.300 ένσημα το 2011- μπορούν να αναγνωρίσουν από τις αρχές του νέου χρόνου τέσσερα πλασματικά έτη και να κατοχυρώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης στο 58ο έτος όποτε και αν συμπληρώσουν αυτό το (ηλικιακό) κριτήριο, αποφεύγοντας έτσι τα 65 έτη. Στα πλασματικά έτη μπορεί να είναι ο στρατός (έως 360 ημέρες το χρόνο και με μείωση 30% στο ποσό της αναγνώρισης), 3 έτη στη μητέρα που έχει 2 παιδιά, ανεξαρτήτως ηλικίας, τα έτη σπουδών με την προϋπόθεση της κτήσης πτυχίου ή απολυτηρίου (και μεταλυκειακές σπουδές) και με κόστος 148 ευρώ για κάθε μήνα αναγνώρισης, 300 ημέρες λοχείας και άλλες 300 ανεργίας (δωρεάν οι δύο τελευταίες αναγνωρίσεις) κ.ά.

Η κυβέρνηση συναίνεσε στην περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων


Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΑΙΝΕΣΕ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΚΟΠΗ ΤΩΝ ΚΟΙΝΟΤΙΚΏΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΧΩΡΕΣ ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΑΤΟΣ

Η κυβέρνηση «δουλοπρεπώς» συναίνεσε στην καταστροφική απόφαση του Κοινοτικού Διευθυντηρίου για περικοπή των Κοινοτικών Επιδοτήσεων, συμπεριλαμβανομένων και των αγροτικών, σε χώρες υπερβολικού ελλείμματος. Αυτή η κατ' αρχήν απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της ΕΕ, η οποία οδεύει προς οριστικοποίηση τον Οκτώβριο, όπως είναι φανερό θα έχει καταστροφικές συνέπειες για την ελληνική οικονομία και πρώτ' απ' όλα την αγροτική παραγωγή.
Ως συνέχεια αυτής της απαράδεκτης απόφασης ακολούθησε γαλλογερμανική πρόταση με την οποία αφαιρείται ακόμα και το δικαίωμα ψήφου από χώρες «υπερβολικού ελλείμματος». Η Ελλάδα στον Καιάδα...!!!

Ακολουθεί σχετικό ρεπορτάζ της ISKRΑ για τα δύο φλέγοντα αυτά ζητήματα

1. Αγροτικές Επιδοτήσεις : Σε καταστροφή οδηγείται η ελληνική οικονομία και ιδιαίτερα ο αγροτικός κόσμος

Συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Β΄ Πειραιά Παναγιώτη Λαφαζάνη με θέμα «Η μεταρρύθμιση των κυρώσεων της ΕΕ για χώρες μέλη που δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, συνιστά μείζονα απειλή σε βάρος της οικονομίας και ειδικότερα της γεωργίας της χώρας μας.»

Στην επίκαιρη ερώτηση του Παναγιώτη Λαφαζάνη απάντησε ο Υφυπουργός Οικονομικών κ. Φ. Σαχινίδης, ο οποίος με εντυπωσιακό τρόπο επιβεβαίωσε πλήρως τους χειρότερους από τους φόβους μας. Ο κ. Σαχινίδης στην ουσία επιβεβαίωσε την συμφωνία της κυβέρνησης στη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος των χωρών με υπερβολικό έλλειμμα, που μπορούν να συμπεριλαμβάνουν μέχρι και την πλήρη περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων και επιχείρησε ματαίως να «χρυσώσει το χάπι» των οδυνηρών επιπτώσεων σε βάρος της ελληνικής οικονομίας και πρώτα απ΄όλα σε βάρος των αγροτών.

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΑΡΧΙΚΑ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΗΣ ΟΜΙΛΙΑΣ ΤΟΥ ΥΦΥΠΟΡΓΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΚΥΡΙΟΥ ΣΑΧΙΝΙΔΗ ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΤΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΛΑΦΑΖΑΝΗ ΣΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΛΟΣ ΠΑΡΑΤΙΘΕΤΑΙ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΚΕΙΜΕΝΟ ΤΗΣ ΕΠΙΚΑΙΡΗΣ ΕΡΩΤΗΣΗΣ.

Η αποκαλυτπική ομιλία του κ. Σαχινίδη ήταν η εξής:

Κύριε συνάδελφε, εδώ και πολλούς μήνες όλοι έχουμε γίνει μάρτυρες μιας κρίσης, η οποία αν μη τι άλλο επιβεβαίωσε το θεσμικό έλλειμμα το οποίο υπήρχε στη λειτουργία της Ευρωζώνης.
Βέβαια, ήταν η ελληνική Κυβέρνηση η οποία, όταν βρέθηκε αντιμέτωπη με το κύμα των κερδοσκοπικών επιθέσεων, πίεσε την Ευρωπαϊκή Ένωση να πάρει εκείνες τις αναγκαίες πρωτοβουλίες προκειμένου να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα το οποίο δημιουργούσε αυτό το θεσμικό κενό στη λειτουργία της Ευρωζώνης.

Όλοι σήμερα στην Ευρωζώνη αναγνωρίζουν την ανάγκη ενδυνάμωσης της οικονομικής διακυβέρνησης με θεσμικούς όρους, ώστε να μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να λειτουργεί συντονισμένα και αποτελεσματικά, ώστε όχι μόνο να διορθώνει εκ των υστέρων, αλλά να μπορεί να προλαμβάνει τα προβλήματα πριν αυτά δημιουργήσουν αρνητικές επιπτώσεις στις κοινωνίες των χωρών που μετέχουν στην Ευρωζώνη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σήμερα αποτελεί κοινό τόπο και αυτό εκφράστηκε και στις συνεδριάσεις της ομάδας δράσης υπό τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης τον Βαν Ρομπέι ότι η διασφάλιση της σταθερότητας του ευρώ απαιτεί μεγαλύτερη δημοσιονομική πειθαρχία, ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και βέβαια έναν αποτελεσματικό μηχανισμό αντιμετώπισης των κρίσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο η ομάδα δράσης διαμορφώνει αυτή τη στιγμή αλλαγές εντός του πλαισίου της Συνθήκης που θα βελτιώσουν τη διακυβέρνηση της Ένωσης. Οι αλλαγές αυτές περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων αυστηρότερες ποινές που θα χρησιμοποιούνται ως μοχλός πίεσης για τα δημοσιονομικά απείθαρχα κρατικά μέλη.

Σε πρόσφατη σχετική ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 30.6.2010 με τίτλο «Ενίσχυση του συντονισμού των οικονομικών πολιτικών για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και την απασχόληση – Εργαλεία για ισχυρότερη οικονομική διακυβέρνηση στην Ευρωπαϊκή Ένωση» προβλέπεται η χρήση κατάλληλων κυρώσεων και κινήτρων που αφορούν τόσο το προληπτικό όσο και το διορθωτικό σκέλος του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Όσον αφορά το διορθωτικό σκέλος, όταν δηλαδή ένα κράτος υπόκειται σε διαδικασία υπερβολικού ελλείμματος, η Επιτροπή προτείνει ένα νέο σύστημα οικονομικών κυρώσεων και κινήτρων.

Σύμφωνα με αυτό, ο προϋπολογισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα χρησιμοποιείται ως συμπληρωματικός μοχλός για την εγγύηση της τήρησης των κυριοτέρων μακροοικονομικών όρων του Συμφώνου Σταθερότητας. Οι κυρώσεις δεν θα επηρεάζουν τους τελικούς αποδέκτες των κονδυλίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά μάλλον την πληρωμή προς τα κράτη-μέλη ή τις πληρωμές, για τις οποίες τα κράτη-μέλη ενεργούν ως ενδιάμεσοι.

Η δική μας άποψη επ' αυτού είναι θετική και έχει διατυπωθεί δημόσια και από τον Υπουργό Οικονομικών. Είμαστε υπέρ κάποιων ρεαλιστικών αλλαγών προς την κατεύθυνση αναμόρφωσης ενός συστήματος οικονομικών κυρώσεων στις χώρες με χαλαρή δημοσιονομική πειθαρχία που δεν σέβονται πλήρως τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας.

Όσον αφορά την Κοινή Γεωργική Πολιτική –για την οποία εκφράσατε δικαιολογημένα την ανησυχία σας- και το Ταμείο για την Αλιεία, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, θα αποκλείεται η δημιουργία μιας κατάστασης, στην οποία η μείωση των δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγούσε μείωση του εισοδήματος των γεωργών και των αλιέων.

Ως εκ τούτου, οι όροι για τις πληρωμές θα αφορούν μόνο τις επιστροφές της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τους εθνικούς προϋπολογισμούς. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να εξακολουθήσουν να καταβάλουν τις γεωργικές επιδοτήσεις, πλην όμως η επιστροφή της δαπάνης αυτής από τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα μπορούσε εν μέρει να ανασταλεί.

Αντιλαμβάνεστε ότι οι σχετικές προτάσεις δεν έχουν τύχει ακόμη της απαραίτητης επεξεργασίας. Στη δευτερολογία μου θα αναφερθώ στις βασικές αρχές της ελληνικής θέσης.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της παρέμβασης του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ, Παναγιώτη Λαφαζάνη:

«Δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν οι χειρότεροι φόβοι μας με αυτά που είπε ο κ. Υφυπουργός αν και κανονικά θα έπρεπε εδώ να είναι ο κ. Υπουργός, ο οποίος εκπροσώπησε τη χώρα μας στο Συμβούλιο για να μας δώσει την απάντηση, γιατί ξέρει και το κλίμα και την κατάσταση και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα για τις εξελίξεις.

Κατ΄αρχάς η Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα η ευρωζώνη δεν έχει απλώς ένα θεσμικό κενό. Αντίθετα, υπάρχει ένα θεσμικό έκτρωμα, το οποίο οδηγεί τις εξελίξεις στην ευρωζώνη και γενικότερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση από το κακό στο χειρότερο. Και το θέμα με το θεσμικό έκτρωμα της ΕΕ δεν είναι να ενισχύσετε τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, δηλαδή, να επιτείνετε αυτές τις αιτίες που δημιούργησαν τα προβλήματα αλλά να διαμορφώσετε σε πολιτικές ανάπτυξης και σύγκλισης των χωρών, πολιτικές κοινωνικής συνοχής και σταθερότητας για να μπορέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει προοπτική. Αλλιώς προοπτική για την ΕΕδεν θα υπάρξει!

Μπαίνω στην ουσία. Μας είπατε ότι στο πλαίσιο των ενισχυμένων κυρώσεων που θα αποφασιστούν, ασφαλώς θα συμπεριλαμβάνεται ο περιορισμός μέχρι και η πλήρης περικοπή των επιδοτήσεων και μεταξύ αυτών θα συμπεριλαμβάνεται και ο περιορισμός μέχρι την πλήρη περικοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων στον αγροτικό τομέα.

Μας λέτε, όμως, ότι, ώ του θαύματος αυτό δεν θα έχει επίπτωση στους αγρότες, διότι υποτίθεται ότι τα κράτη-μέλη θα καταβάλουν κανονικά τις αγροτικές επιδοτήσεις, αλλά όμως δεν θα εισπράττουν από τον κοινοτικό προϋπολογισμό τα αντίστοιχα ποσά!

Πώς , λοιπόν, τα κράτη-μέλη θα καταβάλουν αυτές τις επιδοτήσεις όταν δεν λαμβάνουν τα αντίστοιχα ποσά από τον Κοινοτικό Προϋπολογισμό και μάλιστα όταν τελούν υπό υπερβολικό δημοσιονομικό έλλειμμα;

Πείτε μου πως θα γίνει αυτό το θαύμα;

Φανταστείτε μια χώρα σαν την Ελλάδα, στη φάση που βρισκόμαστε, να μην εισπράττει κοινοτικές επιδοτήσεις από τον κοινοτικό προϋπολογισμό και όμως να είναι υποχρεωμένη να τις καταβάλει στους δικαιούχους και ιδιαίτερα στους αγρότες.. Απλώς δεν θα τις καταβάλει! Θα οδηγηθεί έτσι ο αγρότης στην έσχατη εξαθλίωση! Θα οδηγηθεί η αγροτική οικονομία στην πλήρη τελειωτική καταστροφή!

Δεν αντιλαμβάνεστε ότι με τέτοιου είδους αντιλήψεις, με τις οποίες με έκπληξη άκουσα ότι συμφωνείτε, καταστρέφετε αυτή τη χώρα; Ότι διαλύετε κάθε ίχνος προοπτικής και ελπίδας για ανάκαμψη στο μέλλον; Δεν αντιλαμβάνεστε ότι μπαίνουμε σε μια εφιαλτική περίοδο όπου, ό,τι υποτίθεται ότι ήταν το θετικό της παρουσίας μας μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, εξαφανίζεται, και μένει η Ελλάδα ένα «γυμνό κουφάρι» το οποίο συμπεριφέρεται επιθετικά προς την ύπαιθρο και στην ελληνική περιφέρεια με στόχο την οικονομική και κοινωνική περιθωριοποίησή τους;

Θα σας παρακαλέσω να ξανασκεφθείτε ορισμένα πράγματα. Οδηγείτε την Ελλάδα στην άβυσσο και θα περίμενα μια ευαισθησία, θα περίμενα τουλάχιστον στοιχειώδη λογική. Δεν βλέπω να υπάρχει ούτε στοιχειώδης λογική. Δεν το περίμενα να έρχεστε στη Βουλή και να λέτε με τόσο κυνικό τρόπο αυτά τα πράγματα. Περίμενα ότι δεν θα είχατε συμφωνήσει για τη διεύρυνση των κυρώσεων στο Συμβούλιο της ΕΕ και ότι θα λέγατε πως θα κάνετε εκστρατεία αντίδρασης απέναντι σε τέτοιου είδους αποφάσεις,. Περίμενα να μας διαβεβαιώνατε ότι δεν πρόκειται να επικυρώσετε τέτοιες αποφάσεις, ότι δεν θα πηγαίνατε σε μια λογική που λέει υπάρχει έλλειμμα άρα καταστρέφουμε χώρες και λαούς!

... και το πλήρες κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης:

Επίκαιρη Ερώτηση

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

Θέμα: Η μεταρρύθμιση των κυρώσεων της ΕΕ για χώρες μέλη που δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, συνιστά μείζονα απειλή σε βάρος της οικονομίας και ειδικότερα της γεωργίας της χώρας μας.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της ΕΕ Χέρμαν Βαν Ρομπέι οι υπουργοί Οικονομίας της ΕΕ συμφώνησαν κατ’ αρχήν στη διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος χωρών-μελών που δεν τηρούν τους κανόνες της δημοσιονομικής πειθαρχίας, ώστε αυτές να συμπεριλαμβάνουν και την αναστολή των επιδοτήσεων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των επιδοτήσεων στους τομείς γεωργίας και αλιείας.

Επειδή μια τέτοια διεύρυνση των κυρώσεων σε βάρος των χωρών μελών, που παραβιάζουν τους απαράδεκτους και αυθαίρετους δείκτες δημοσιονομικής πειθαρχίας της ΕΕ, θα έχει εξαιρετικά επώδυνες συνέπειες για την πλειοψηφία των πιο αδύναμων χωρών της ΕΕ και ιδιαίτερα για την ελληνική οικονομία και τη χώρα μας

Επειδή, επιπροσθέτως, τέτοιου είδους κυρώσεις θα έχουν καταστροφικές συνέπειες ειδικά για τη δοκιμαζόμενη ελληνική γεωργία και τη μεγάλη πλειοψηφία του εναπομείναντος αγροτικού κόσμου

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

1.1. Ποια είναι η θέση της κυβέρνησης για τις δηλώσεις του Προέδρου της ΕΕ κ. Χέρμαν Βαν Ρομπέι και την κατ’ αρχήν συμφωνία για τη διεύρυνση των κυρώσεων που ανακοίνωσε;
2.2. Σκοπεύει η κυβέρνηση να αντιδράσει και πως, ώστε να ματαιωθεί η σχεδιαζόμενη για τον Οκτώβρη οριστική απόφαση για τη διεύρυνση των κυρώσεων της ΕΕ ώστε να συμπεριλάβουν και την αναστολή κοινοτικών επιδοτήσεων;



2. Γαλλογερμανικός άξονας : Χωρίς δικαιώματα ψήφου οι χώρες με υψηλά ελλείμματα



Δια...της παράκαμψης επιχειρεί να αντιμετωπίσει ο σκληρός ιμπεριαλιστικός πυρήνας των χωρών της ΕΕ, το "αγκάθι" της ψήφου των χωρών με υψηλά ελλείμματα. Στο βαθμό που οι ίδιοι κύκλοι καιρό τώρα έχουν διακηρύξει την πρόθεση τους να αυστηροποιήσουν περαιτέρω το ζουρλοναδύα του Συμφώνου Σταθερότητας, έπρεπε να βρεθεί τρόπος οι ελλειμματικές χώρες να μην μπορούν ούτε καν να ψηφίσουν προκειμένου να προστατεύσουν τους εαυτούς τους.

Συγκεκριμένα σε κοινή συνέντευξη τύπου, που παραχώρησαν χτες, ο Υπουργός Οικονομικών της Γεραμνίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και η Γαλλίδα ομόλογος του, αποκάλυψαν ότι οι δύο τους απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Ε.Ε., Χέρμαν Βαν Ρομπόι, με προτάσεις «για τη βελτίωση της οικονομικής διακυβέρνησης και την ενίσχυση του Συμφώνου Σταθερότητας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσαν.
Ποινές

Στην επιστολή υπάρχει έκκληση για επιβολή αυστηρότερων ποινών στους παραβάτες των δημοσιονομικών κανόνων, όπως δέσμευση κεφαλαίων σε άτοκο λογαριασμό της Επιτροπής και προσωρινή άρση δικαιωμάτων ψήφου κρατών-μελών. Αναγνωρίζοντας, μάλιστα, ότι για να αποφασιστεί το τελευταίο θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στις Συνθήκες, οι δύο υπουργοί προτείνουν να υπάρξει στο ενδιάμεσο μια μη-δεσμευτική πολιτική συμφωνία κορυφής.

Σύμφωνα με αυτή, οι κυβερνήσεις θα δεσμεύονται να μη συμμετέχουν σε ψηφοφορίες αν βρεθούν επανειλημμένα στη θέση του παραβάτη ή να συνασπίσουν τις δυνάμεις τους για να αντισταθμίζουν τις ψήφους των παραβατών, αν εκείνοι επιμείνουν να συμμετέχουν σε ψηφοφορίες.

Η κοινή συνέντευξη Τύπου ακολούθησε τη συνεδρίαση του γαλλικού κυβερνητικού συμβουλίου, όπου για πρώτη φορά συμμετείχε ξένος υπουργός - ο κ. Σόιμπλε. Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε βέβαιος ότι η ενίσχυση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η διενέργεια των «stress test» στις τράπεζες, θα αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο ευρώ. Φαίνεται, όμως, ότι απέτυχε να πείσει τους Γάλλους για την υιοθέτηση διαδικασίας πτώχευσης και πολιτικής κηδεμονίας όσων κρατών-μελών αδυνατούν να αποπληρώσουν τα χρέη τους, καθώς η πρόταση δεν συμπεριλήφθηκε στην κοινή επιστολή.

Αρένα


Η γαλλο-γερμανική πρόταση θεωρείται εξαιρετικά πιθανό να υιοθετηθεί από τον Πρόεδρο της Ε.Ε., που έχει κληθεί να καταθέσει στη Σύνοδο Κορυφής της 29ης Οκτωβρίου προτάσεις για την ισχυροποίηση του πλαισίου δημοσιονομικής εποπτείας. Κοινοτικές πηγές στις Βρυξέλλες υποστήριζαν, χθες, ότι κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μετατρέψει τη Σύνοδο σε ρωμαϊκή αρένα, καθώς αναμένεται να ξεσηκώσει θύελλα διαμαρτυριών μεταξύ των άλλων ηγετών. Με άλλα λόγια βλέπουμε να εντείνονται οι ενδοιμπεριαλιστικές αντιθέσεις και οι εθνικοί ανταγωνισμοί στο πλαίσιο της ΕΕ, κάτι το οποίο μπορεί να αποτελέσει το υπόστρωμα σοβαρώβν φυγόκεντρων τάσεων στο μέλλον.

«Το πρόβλημα», υποστήριζαν οι ίδιες πηγές, «δεν είναι η απλώς αυστηρή εφαρμογή του Συμφώνου Σταθερότητας, αλλά η επέκταση της κοινοτικής εποπτείας, με την ευθυγράμμιση των εθνικών προϋπολογισμών, τις προτεινόμενες ποινές σε όσους δε συμμορφώνονται και η δυνατότητα κυρώσεων για αποκλίσεις σε νέους τομείς όπως το ιδιωτικό χρέος ή το χαμηλό επίπεδο ανταγωνιστικότητας».

Η υιοθέτηση τέτοιων κανόνων δημιουργεί προβληματισμό σχετικά με τα περιθώρια μελλοντικής αλλαγής της οικονομικής πολιτικής στην Ε.Ε., καθώς ακόμα και αν βρεθούν στην εξουσία κυβερνήσεις που επιθυμούν να προωθήσουν πολιτικές με ευρύτερη κοινωνική διάσταση, θα πέφτουν πάνω στο «τοίχος» των νέων κανόνων.

www.iskra.gr
www.imerisia.gr

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More