Τρίτη εβδομάδα του Οκτώβρη και βρεθήκαμε να ενημερωνόμαστε από τα τοπικά ΜΜΕ, κατόπιν εορτής και με τη σχετική πλέον έκπληξη, για τη συνάντηση που έλαβε χώρα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση στην Πάτρα, στις 20/10. Παρόντες στην συνάντηση αυτή ήταν ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ο νυν Συντονιστής της Αποκεντρωμένης Νικόλαος Παπαθεοδώρου, ο τέως Συντονιστής και νυν Γενικός Διευθυντής Χωροταξικής & Περιβαλλοντικής Πολιτικής Διονύσης Παναγιωτόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Μπαλαμπάνης καθώς και άλλοι παράγοντες. Ένα από τα θέματα της συνάντησης εργασίας ήταν και οι μονάδες καύσης βιορευστών που κατασκευάζονται στην περιοχή μας. Σύμφωνα, μάλιστα, με τα δημοσιεύματα, ο κ.Μπαλαμπάνης κατέθεσε υπόμνημα στον Υπουργό, ο οποίος του υποσχέθηκε νομοθετική ρύθμιση για το θέμα αυτό. Τόσο ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης όσο και ο κ.Μπαλαμπάνης, σε κάθε επικοινωνία που είχαμε μαζί τους (τηλεφωνική ή κατ’ ιδίαν), μας έδιναν την υπόσχεση ότι θα οργανώσουν την εν λόγω συνάντηση με τον Υπουργό και ότι μάλιστα θα μας καλούσαν να είμαστε παρόντες. Κάθε φορά που τους «ενοχλούσαμε» για το θέμα, σε κάθε μας παρέμβαση και σε κάθε μας δημόσια αναφορά, η μόνιμη απάντησή τους ήταν το ραντεβού που ετοιμάζουν με τον Υπουργό, στο οποίο και θα μας καλούσαν να παραστούμε.
Τελικά το ραντεβού αυτό έγινε κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς να το γνωρίζει κανείς και φυσικά χωρίς να προσκληθούμε. Ίσως ένας λόγος γι’ αυτό να είναι η παρουσία του πρώην Συντονιστή στην συνάντηση, η υπογραφή του οποίου φιγουράρει σε όλες τις αδειοδοτήσεις. Προφανώς, ήθελαν να αποφύγουν μια αντιπαράθεση που θα αποκάλυπτε, και πάλι, όλες τις παρανομίες καθώς και τις «περίεργες» διαδικασίες που ακολουθήθηκαν.
Όποιος, όμως, και να είναι ο λόγος που δεν προσκληθήκαμε, η τοπική κοινωνία που επι 8 μήνες αντιδρά απαιτεί να μάθει τι ακριβώς ειπώθηκε σε αυτή την συνάντηση από όλες τις πλευρές. Οι παράγοντες που παρευρέθησαν στη συζήτηση, πριν ενημερωθούν από εμάς είχαν άγνοια για το ζήτημα και την ουσία του και φυσικά δεν είχαν σκοπό να κάνουν οτιδήποτε για αυτό. Μετά την κατάθεση στοιχείων εκ μέρους μας συνέχιζαν στον δρόμο της απραξίας, προσπαθώντας με δικαιολογίες να μας πείσουν οτι όλα έγιναν καλά και νόμιμα και δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είναι αναγκαίο να δημοσιοποιηθεί το τι ακριβώς είπαν άνθρωποι που μέχρι σήμερα αρνούνταν ουσιαστικά να αναλάβουν δράση για το θέμα. Θα θέλαμε επίσης να έχουμε την ευκαιρία να θέσουμε το εξής ερώτημα στον Υπουργό:  με ποια λογική σταμάτησε την κατασκευή αντίστοιχων μονάδων στην εκλογική του περιφέρεια, ενώ στην περιοχή μας και με σωρεία απροκάλυπτων παρανομιών, αρνείται να το κάνει για τελείως τυπικούς λόγους;
Το τι ακριβώς ειπώθηκε δεν μπορούμε να το γνωρίζουμε, αλλά τόσο από τα άρθρα των ΜΜΕ όσο και από τα λεγόμενα των παραγόντων, μπορούμε να κάνουμε βάσιμες υποθέσεις. Μιλούν για κάποια νομοθετική ρύθμιση που θα δυσκολέψει στο μέλλον τη δημιουργία τέτοιων μονάδων σε προστατευόμενες περιοχές, μέσω της αυστηροποίησης των όρων αδειοδότησης τους· μια μεσοβέζικη δηλαδή «λύση», μνημείο πολιτικαντισμού που προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Το λέμε αυτό, γιατί έχουμε βάσιμες υποψίες (εξαιτίας παρελθοντικών τοποθετήσεων σε εμάς τους ίδιους) ότι σε αυτή την «λύση» δεν περιλαμβάνεται το σταμάτημα των εργασιών και τελικά η ακύρωση της λειτουργίας των 4 μονάδων που βρίσκονται στο στάδιο της κατασκευής.
Είναι πραγματικά απίστευτο: Αιρετή, Αποκεντρωμένη και Υπουργός να θεωρούν ότι όντως είναι προβληματικό να κατασκευάζονται τέτοιες μονάδες σε προστατευόμενες περιοχές και άρα να κινούνται προς μια ρύθμιση αυστηροποίησης του νόμου, αλλά, συγχρόνως, να επιτρέπουν σε 4 από αυτές να λειτουργήσουν! Με ποια λογική αυτές οι 4 μονάδες θα αφεθούν να λειτουργήσουν αλλά θα μπει φρένο στις επόμενες; Ο Συντονιστής της Αποκεντρωμένης έχει το δικαίωμα να σταματήσει τις εργασίες αλλά επιμένει να μην το κάνει! Η όποια νομική ενέργεια απο την πλευρά των επενδυτών δεν είναι δικαιολογία για την συνέχιστη της καταστροφής στον τόπο μας.  Επίσης αναρωτιόμαστε, ακόμα και αν γίνουν πιο αυστηροί οι όροι, από τι ακριβώς μας προστατεύει αυτό στο μέλλον; Οι τεχνικές υπηρεσίες που θα ελέγξουν αυτούς τους όρους έχουν αποδειχθεί ως ώρας ανίκανες και απρόθυμες να ασκήσουν ουσιαστικό έλεγχο. Συνεπώς, τι μας εξασφαλίζει ότι, στο μέλλον, αντίστοιχοι «επενδυτές» δεν θα παρακάμψουν τους αυστηρότερους πλέον όρους δια της πλαγίας οδού; Σε κάθε περίπτωση, περιμένουμε τη μόνιμη ακύρωση των αδειών των μονάδων αυτών ασχέτως της όποιας νομοθετικής ρύθμισης.

Ενώ όλοι οι υπεύθυνοι φαίνεται να παίζουν πολιτικάντικα παιχνίδια και να πατούν σε δύο βάρκες, οι πολίτες της περιοχής μας με την παρέμβαση τους και με προσωπικό κόστος σε χρήμα, χρόνο και κόπο, κατάφεραν να σταματήσουν προσωρινά, για δεύτερη φορά, την αποπεράτωση των μονάδων. Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε διατεθειμένοι να δεχτούμε μεσοβέζικες λύσεις, που το μόνο που εξυπηρετούν είναι οι πολιτικές καριέρες των «υπευθύνων», αλλά αποδεικνύονται καταστροφικές για τον τόπο μας. Ξεκαθαρίζουμε προς κάθε κατεύθυνση ότι ο αγώνας μας θα συνεχιστεί. Κάθε παράλειψη, κάθε «παραθυράκι» στις νομοθετικές ρυθμίσεις και κάθε ανοχή θα βαρύνει αποκλειστικά και μόνο τους «υπευθύνους» και θα είναι καθαρά δική τους ευθύνη. Εμείς από πλευράς μας το μόνο που έχουμε να δηλώσουμε είναι ότι δεν θα σταματήσουμε εδώ· οι μονάδες αυτές ΔΕΝ θα γίνουν και αυτό ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους οι «επενδυτές» καθώς και οι «υπεύθυνοι» της επαπειλούμενη καταστροφής του τόπου μας.
Ζητούμε, εν τέλει, αναλυτικό δελτίο τύπου, για την συνάντηση που έγινε με τον Υπουργό,  μέσω του οποίου να ενημερώνονται οι πολίτες λεπτομερώς για το τι ειπώθηκε για το θέμα των τεσσάρων μονάδων στο Εθνικό Πάρκο Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, καθώς και το υπόμνημα που κατατέθηκε απο τον κ. Μπαλαμπάνη. Από τη στιγμή που συναντήθηκαν οφείλουν να μας ενημερώνουν ανοιχτά για το περιεχόμενο της συνάντησης. Αυτό αρμόζει σε διαδικασίες χρηστής διοίκησης οπότε και αιτούμαστε πλήρη διαφάνεια ως απόδειξη αυτής. 

https://limnothallaza.wordpress.com