Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

14 Ιαν 2012

Η Ελλάδα θα γίνει η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα για πάνω από 60 χρόνια που θα χρεοκοπήσει πλήρως!

Το πρωτοσέλιδο των Financial Times σήμερα.

Οι διαπραγματεύσεις για την αναδιάρθρωση του χρέους διεκόπησαν την Παρασκευή (13/01/2012), μία εξέλιξη που κάνει πλέον εξαιρετικά πιθανό η Αθήνα να γίνει η πρώτη κυβέρνηση ανεπτυγμένης χώρας για πάνω από 60 χρόνια, που θα χρεοκοπήσει πλήρως.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, για την ακρίβεια, συμπεραίνει ότι οι απώλειες των κατόχων ελληνικών ομολόγων θα πρέπει να αυξηθούν περαιτέρω, ειδάλλως η βοήθεια των €130 δις  προς την Ελλάδα δεν θα είναι αρκετή.

Κάτω από αυτές τις περιστάσεις, οι συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της διεκόπησαν με σκοπό την εξέταση του οφέλους της εθελοντικής συμμετοχής στην όλη διαδικασία, όπως δήλωσαν οι Charles Dallara - διευθύνων σύμβουλος του Διεθνούς Χρηματοπιστωτικού Ινστιτούτου – και ο Jean Lemierre – στέλεχος της BNP Paribas – οι οποίοι διαπραγματεύονται εκ μέρους των τραπεζών κι άλλων χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων.

Χταπόδι με Μακαρονάκι κοφτό - Η συνταγή της κυριακής

Η συνταγή ενός κλασσικού ελληνικού πιάτου που μυρίζει θάλασσα!
Υλικά:
1 χταπόδι φρέσκο περίπου 1.000-1.200 γραμμ.
2 ξερά κρεμμύδια
1/2 κούπα ελαιόλαδο
1/2 κούπα λευκό ξηρό κρασί
1 πρέζα κανέλα
1 πρέζα μπαχάρι
1 πρέζα γαρίφαλο
1 κούπα τριμμένες ντομάτες
1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
500 γραμμ. κοφτό μακαρονάκι

φρεσκοτριμμένο πιπέρι
αλάτι
μαϊντανό ψιλοκομμένο για το γαρνίρισμα (προαιρετικά)
Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε το χταπόδι (γυρνάμε την κουκούλα του και αφαιρούμε το εσωτερικό της, επίσης πιέζουμε και αφαιρούμε το στόμα του από το κέντρο). Πλένουμε καλά το χταπόδι και το κόβουμε σε μπουκιές.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε κατσαρόλα και αφήνουμε το κρεμμύδι να μαραθεί ελαφρά, χωρίς να πάρει χρώμα, για λίγα λεπτά. Τότε προσθέτουμε το χταπόδι και το σοτάρουμε για λίγα λεπτά ώσπου να αλλάξει χρώμα και να κοκκινίσει ελαφρά. Πασπαλίζουμε με τα μπαχαρικά και ανακατεύουμε να

Wassily Kandinsky: Αφηρημένη τέχνη

Ο Wassily Wasilyevich Kandinsky αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους Ρώσους καλλιτέχνες που συνεχίζει μέχρι και σήμερα να κερδίζει όλο και περισσότερους θαυμαστές των έργων του, ενώ πίνακές του κοσμούν μερικές από τις σημαντικότερες εκθέσεις σε ολόκληρο τον κόσμο.

Ο Kandinsky γεννήθηκε στις 16 Δεκεμβρίου του 1866 στη Μόσχα σε μία ευκατάστατη οικογένεια επιχειρηματιών που φρόντισαν να του παρέχουν και την αντίστοιχη μόρφωση. Το 1871 μετακόμισαν στην Οδησσό όπου ο πατέρας του είχε εργοστάσιο παραγωγής τσαγιού και ο νεαρός Kandinsky παρακολούθησε εκεί τις πρώτες τάξεις του σχολείου, ενώ παράλληλα έκανε μαθήματα πιάνου και τσέλου αλλά και μαθήματα σχεδίου. Σε εκείνα τα πρώιμα παιδικά του σχέδια μπορεί κάποιος να παρατηρήσει τους ξεχωριστούς χρωματικούς συνδυασμούς που προτιμούσε να χρησιμοποιεί έχοντας την άποψη ότι το κάθε χρώμα είχε τη δική του μυστηριώδη ζωή όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει.
Ωστόσο, οι γονείς του σκόπευαν να σπουδάσει ο γιος τους νομική και το 1886 ο νεαρός καλλιτέχνης συνέχισε τις σπουδές του στη Μόσχα παρακολουθώντας τη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της πόλης. Μετά την αποφοίτησή του έξι χρόνια αργότερα, παντρεύτηκε την ξαδέρφη του Anna Chimyakina και το 1893 έγινε αναπληρωτής καθηγητής και συνέχισε διδάσκοντας στο πανεπιστήμιο.  Η αγάπη του για τη ζωγραφική όμως πάντα τον ακολουθούσε και το 1896 όταν δέχτηκε πρόταση να γίνει καθηγητής νομικής στο διάσημο τότε Πανεπιστήμιο του

13 Ιαν 2012

Οι συνέπειες από την δουλειά σε κυλιόμενες βάρδιες

Πριν από λίγες εβδομάδες, μία νέα μελέτη έδειξε πως οι γυναίκες που άλλοτε δουλεύουν μέρα και άλλοτε νύχτα, διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο να εκδηλώσουν τύπου 2 διαβήτη. 
Αιτία γι’ αυτό το γεγονός πως μοιραία υιοθετούν... αλλοπρόσαλλες διατροφικές συνήθειες και πάσχουν από έλλειψη ύπνου, που σταδιακά τις οδηγούν σε αύξηση του σωματικού βάρους – και ο τύπου 2 διαβήτης κατ’ εξοχήν οφείλεται στην παχυσαρκία και σε ό,τι αυτή επιφέρει.
Το χειρότερο είναι πως, σύμφωνα με τη μελέτη, έστω και 3 χρόνια να δουλεύει μια γυναίκα με κυλιόμενο ωράριο, αυξάνεται κατά 20% ο κίνδυνος διαβήτη, ενώ αν εργάζεται τουλάχιστον 20 χρόνια δίχως σταθερό ωράριο, οι πιθανότητές της αυξάνονται κατά σχεδόν 60%.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από την Σχολή Επιδημιολογίας & Δημοσίας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ, με επικεφαλής τον φημισμένο καθηγητή Φρανκ Χου. Όπως δήλωσε ο καθηγητής, η αύξηση αυτή είναι σημαντική και το εύρημα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για την δημόσια υγεία, δεδομένου ότι το ένα πέμπτο του εργατικού δυναμικού απασχολείται σε κυλιόμενες βάρδιες, που συμπεριλαμβάνουν και εργασία τη νύχτα.

Η θετική πλευρά της θλίψης


Η θλίψη έχει κατά καιρούς συνδεθεί με μεγάλους καλλιτέχνες και μεγάλα έργα τους.
Είδηση προερχόμενη από το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων αναφέρεται στη χρησιμότητα της λύπης και στο πώς βοηθά τους ανθρώπους να αλλάξουν τη ζωή τους. Συγχρόνως, κατακρίνεται η τάση των γιατρών και των φαρμακοβιομηχανιών να προσπαθούν με το παραμικρό να εξαφανίσουν από τη ζωή των ανθρώπων τη θλίψη και να προωθούν την αντιμετώπιση με φάρμακα.
Προέκταση της θλίψης αποτελεί η κατάθλιψη, για την οποία τα τελευταία χρόνια γίνεται ολοένα και περισσότερο λόγος. Πρόκειται για την απόρροια μια μεγάλης δυσκολίας ή μιας μακράς περιόδου άγχους και αποτελεί την αντίδραση του οργανισμού για να απαλλαγεί από την υπερβολική ένταση και πίεση: σώμα και ψυχή «κάνουν ένα διάλειμμα» και αδρανούν. Μειώνονται τόσο οι διανοητικές λειτουργίες όσο και οι σωματικές. Σε συναισθηματικό επίπεδο το άτομο γίνεται πολύ ευάλωτο και τις περισσότερες φορές απομονώνεται.

Διατροφικές διαταραχές» στην ενήλικη ζωή


Με τον όρο «διατροφικές διαταραχές» στην ενήλικη ζωή εννοούμε κυρίως την ψυχογενή ανορεξία, την ψυχογενή βουλιμία και την παχυσαρκία. Οι διαταραχές της διατροφής παρουσιάζονται κυρίως σε γυναίκες σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους και όχι μόνο στην εφηβεία. 
Τα πολιτισμικά και κοινωνικά πρότυπα που θέλουν τη γυναίκα αδύνατη έχουν μετακινήσει την ηλικία έναρξη μιας διατροφικής διαταραχής μέχρι και τα 60 χρόνια. 
Αν και οι λόγοι για την εμφάνιση μιας διατροφικής διαταραχής μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με το άτομο και τα βιώματά του, τα συναισθήματα που έχει η γυναίκα για τον εαυτό της είναι συνήθως τα ίδια: αυτολύπηση, ντροπή, απαξίωση, χαμηλή αυτοεκτίμηση όταν τα κιλά μπαίνουν ή δε χάνονται.
Οι γυναίκες σκέφτονται ότι για να είναι χαρούμενες, πρέπει να είναι αδύνατες, ότι μόλις αποκτήσουν το «ιδανικό» βάρος, η ζωή τους θα γίνει τέλεια.

Βελτίωση των αθλητικών υποδομών του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.


Συνεχίζεται η προσπάθεια βελτίωσης των αθλητικών υποδομών του δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Μετά από τις επισκευές που υλοποιήθηκαν ή υλοποιούνται στα κλειστά γυμναστήρια Μεσολογγίου, Αιτωλικού και Νεοχωρίου ολοκληρώθηκε η εγκατάσταση πλαστικών καθισμάτων στα Δημοτικά Στάδια Μεσολογγίου και Νεοχωρίου.
Συγκεκριμένα τοποθετήθηκαν 1000 πλαστικά καθίσματα, ενώ τους προσεχείς μήνες θα ξεκινήσει η ανακατασκευή του χλοοτάπητα του δημοτικού σταδίου Αιτωλικού.

Παράταση προθεσμίας στην πρώτη δόση για τους ημιυπαίθριους

Παράταση προθεσμίας στην πρώτη δόση για τους ημιυπαίθριους Παράλληλα, προβλέπεται ότι η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης του εν λόγω ειδικού προστίμου παρατείνεται για ένα μήνα μετά την ψήφιση του νόμου, για την περίπτωση που έχει αποσταλεί μέχρι την 23.12.2011 το ειδικό έντυπο υπολογισμού του προστίμου και εφόσον καταβληθούν και προσαυξήσεις 2% επί του ποσού της πρώτης δόσης.
Στην περίπτωση που δεν έχει αποσταλεί μέχρι 23.12.2011 το ειδικό έντυπο υπολογισμού του προστίμου, η προθεσμία καταβολής της πρώτης δόσης είναι δύο μήνες από την αποστολή του ειδικού εντύπου υπολογισμού του και πάντως το αργότερο μέχρι την 31.3.2012.

12 Ιαν 2012

Oρχήστρα Νυκτών Εγχόρδων (Μαντολινάτα) του Δήμου Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου!

Το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Ιεράς πόλεως Μεσολογγίου, δημιουργεί ορχήστρα Νυκτών Εγχόρδων (Μαντολινάτα), στην οποία μπορούν να εγγραφούν από την Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2012 μαθητές Δημοτικών σχολείων και Γυμνασίων, φοιτητές του ΤΕΙ, νέοι και ενήλικες.
Η φοίτηση είναι Δωρεάν και δεν είναι απαραίτητη η γνώση Μουσικής. Οι εγγραφές θα γίνονται μέχρι τις 20 Ιανουαρίου 2012 στο Δημοτικό Ωδείο Μεσολογγίου και στο Παράρτημα του Ωδείου στο Νεοχωρι τις απογευματινές ώρες από 3 μ.μ. μέχρι 9 μ.μ.  Υπεύθυνη εγγραφών είναι η κα Αγγελική Συρροκώστα.

Μισθοί Ελλήνων vs Ευρωπαίων


Μισθολογική σύγκριση στην Ευρώπη.
Στην όγδοη θέση ανάμεσα στις 14 από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία και στην έβδομη ανάμεσα στα 20 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατατάσσεται η Ελλάδα βάσει του κατώτου μισθού.

Η εθνική νομοθεσία προβλέπει τον καθορισμό ελάχιστου μισθού σε 20 από τα 27 κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στα υπόλοιπα επτά δεν υπάρχει θεσμικά κατοχυρωμένη κατώτερη αμοιβή, αλλά αποτελεί προϊόν ελεύθερης διαπραγμάτευσης μεταξύ εργοδοσίας και εργαζομένων.

Το νέο βαθμολόγιο στο δημόσιο


Το νέο βαθμολόγιο στο δημόσιοΑλλαγές στο βαθμολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων προβλέπει το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Οικονομικών. Παράλληλα καταργούνται όλες οι οργανικές θέσεις.
Σημειώνεται ότι μετά την Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Οικονομικών, ξεκινά άμεσα και η αξιολόγηση δομών και υπαλλήλων του δημοσίου.
Συγκεκριμένα, μετά την αναμενόμενη ψήφιση του πολυνομοσχεδίου, οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν να απασχοληθούν κατά την υπηρεσία τους, κατατάσσονται ως δόκιμοι στο Βαθμό Δ.
*Οι κάτοχοι διδακτορικού διπλώματος συναφούς με τα αντικείμενα, στα οποία είναι δυνατόν, κατά τις οργανικές διατάξεις της υπηρεσίας τους, να απασχοληθούν, κατατάσσονται, ως δόκιμοι στο Βαθμό Δ, ενώ οι κάτοχοι αναγνωρισμένου μεταπτυχιακού τίτλου σπουδών, ετήσιας διάρκειας, κατατάσσονται ως δόκιμοι στο Βαθμό Ε.

6 εκ. ευρώ παραπάνω κρατική επιχορήγηση έλαβαν τα κόμματα το 2011

Παρότι η κρίση στην ελληνική οικονομία διεφάνη ήδη από το 2010 και ήδη από το Μάιο του 2010 οι πολίτες κλήθηκαν να συμβάλλουν εμπράκτως και με περικοπές στην αντιμετώπισή της, τα κόμματα αντί να μειώσουν, αύξησαν τις κρατικές επιχορηγήσεις που λαμβάνουν.
Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών σε ερώτηση του ανεξάρτητου βουλευτή Λευτέρη Αυγενάκη, φαίνεται ότι η συνολική χρηματοδότηση των κομμάτων το 2011 αυξήθηκε κατά 6 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα χρήματα που έλαβαν το 2010.


Συγκεκριμένα το 2011 συνολικά τα κόμματα έλαβαν ως τακτικές επιχορηγήσεις 54.018.624 ευρώ. Το αντίστοιχο ποσό το 2010 ανήλθε σε 48.800.000 ευρώ.


Σύμφωνα με την ίδια απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών, το ΠΑΣΟΚ, η ΝΔ, το ΚΚΕ, ο ΛΑΟΣ, ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Οικολόγοι Πράσινοι έλαβαν συνολικά για το 2011, 4.823.089 ευρώ, έναντι 4.000.728 ευρώ που πήραν το 2010, ως οικονομική ενίσχυση για ερευνητικούς και επιμορφωτικούς σκοπούς!

11 Ιαν 2012

ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ - ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


 
ΕΡΓΑΤΟΫΠΑΛΛΗΛΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ
ΤΜΗΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΤΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ
Συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση το Δ.Σ. του Ε.Κ. Μεσολογγίου την Τρίτη 10-1-2012. Επί των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης το Δ.Σ. πήρε τις παρακάτω αποφάσεις:
1.            Όρισε εκπρόσωπο του Ε.Κ. Μεσολογγίου στο Δ.Σ. της Εργατικής Εστίας τον Γ.Γ. του Αθανάσιο Καπνίση.
2.            Εξέφρασε την πλήρη αντίθεσή του στην προωθούμενη κατάργηση του ΙΚΑ Αστακού και καλεί όλους τους τοπικούς φορείς του Δήμου Ξηρομέρου για τον από κοινού συντονισμό της δράσης, ώστε να παραμείνει σε λειτουργία το τοπικό υποκατάστημα του ΙΚΑ.
3.            Τόνισε την αμέριστη συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων της ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗΣ καταθέτοντας μια συμβολική ενίσχυση σε αντίστοιχο λογαριασμό του σωματείου τους.
4.            Προσδιόρισε τις επόμενες ημέρες επίσκεψη στο Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας.

Viva Mafia!

Του Σταύρου Χριστακόπουλου

Τίποτε δεν φαίνεται να σταματά τη νέα επέλαση τους μισθούς και τις συντάξεις. Άλλη μια οριζόντια επιδρομή, χωρίς διακρίσεις, που δεν θα είναι η τελευταία. Τώρα, μετά τον δημόσιο, σειρά έχει ο ιδιωτικός τομέας. Ύστερα θα ξαναπάμε στον δημόσιο για απολύσεις. Ύστερα πάλι στον ιδιωτικό για μειώσεις – εκεί οι απολύσεις θα επέλθουν ως αποτέλεσμα της ύφεσης, η οποία οφείλεται, μεταξύ άλλων, στη μείωση των μισθών...


Ως εκ τούτου και κατάργηση του κατώτατου μισθού θα έχουμε και κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού θα έχουμε (για όσους ακόμη λαμβάνουν αυτούς τους μισθούς και για όσους έχουν ακόμη μισθό) και μισθολογικό πάγωμα σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα έχουμε – ανεξαρτήτως του ποιοι σήμερα παριστάνουν τους πολιτικούς και συνδικαλιστικούς αντάρτες.


Ρεμπέτικη στιχουργία

«Σούρουπο με συννεφιά και άρχισε ψιλή βροχή,
κι εγώ που ήρθα να σ’ ανταμώσω, βρήκα την πόρτα σου κλειστή.

Σφύριξα, δεν μ’ άκουσες, που ήρθα όπως έρχομαι
κλειστά τα τζάμια, κλειστή κι η πόρτα κι εγώ απ’ έξω βρέχομαι.

Έφυγα μες την βροχή, γιατί παρεξηγήθηκα
κι απ’ τον θυμό μου, όλη την νύχτα για σένα δεν κοιμήθηκα.»

Γιώργος Μητσάκης

Είναι φανερό ακόμη και στους αμύητους ακροατές αυτού του μουσικού είδους που καλούμε ρεμπέτικο τραγούδι, ότι σχεδόν κάθε τέτοιο δημιούργημα κουβαλά ένα ισχυρό συναισθηματικό φορτίο. Με τα πρώτα δείγματα αντιλαμβάνεται και ο πιο απαίδευτος δέκτης ότι βρίσκεται μπροστά σε μια δεξαμενή συμπυκνωμένων αναμνήσεων, εμπειριών και συναισθημάτων. Τα τραγούδια που σκάρωναν οι ρεμπέτες, όπως και όλα τα γνήσια λαϊκά δημιουργήματα, καταπιάνονταν με θέματα που απασχολούσαν την κοινωνία της εποχής (και διαχρονικά κάθε εποχής κατά την ταπεινή μου άποψη), όπως η φτώχια, ο κοινωνικός αποκλεισμός, τα ναρκωτικά, η ξενιτιά, η αρρώστια, ο χωρισμός, ο θάνατος, αλλά και πιο ευχάριστα ζητήματα, όπως ο έρωτας, ο γάμος, η διασκέδαση και ως εκ τούτου είναι βαθιά εμποτισμένα με τα πάθη και τις εμπειρίες των δημιουργών τους και μπορούν να συγκινούν, λειτουργώντας τόσο στο γλέντι όσο και στον πόνο.

Σε ποιον ανήκει το ρεμπέτικο τραγούδι....

 Προδημοσίευση από το υπό έκδοση έργο του Λεωνίδα Κιούση: «Σε ποιον ανήκει το ρεμπέτικο τραγούδι»
Γιατί άραγε επιβιώνει, μέχρι τις μέρες μας, μόνο το ρεμπέτικο τραγούδι και όχι το λεγόμενο «ελαφρό», που είναι και συνομήλικό του; Από τα δύο σύγχρονα είδη τραγουδιού του μεσοπόλεμου, το ένα επιβιώνει μέχρι σήμερα κάνοντας μέχρι τώρα πάνω από τέσσερις αναβιώσεις, σε ειδικά μαγαζιά, τα λεγόμενα ρεμπετάδικα, μαζί με τα ταβερνάκια και τις σχετικές συναυλίες σε όλη την Ελλάδα. Το άλλο είδος όμως, παρ' όλες τις φιλότιμες προσπάθειες σύγχρονων καλλιτεχνών, Ζορμπαλά, Αρλέτα, Κηλαηδόνη, Δ. Σαββόπουλου κ.λπ., δεν καταφέρνει να βρει θέση στις σύγχρονες αξίες και στη μουσική ζωή του τόπου… κι αυτό ψάχνουμε να το εξηγήσουμε. Ξέρουμε ότι τα δύο είδη συνυπήρχαν την εποχή του μεσοπολέμου και μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, ταυτόχρονα με το δημοτικό, στη ρημαγμένη επαρχία. Το επιθεωρησιακό που τραγουδιότανε στις θεατρικές παραστάσεις, τα μικρασιάτικα από τους πρόσφυγες, και από την άλλη, οι άκαρπες προσπάθειες των Καλομοίρη, Βάρβογλη κ.λπ. για τη δημιουργία ελληνικής εθνικής κλασσικής μουσικής. Σκεφτήκαμε λοιπόν να συγκρίνουμε τα δύο είδη, για να βρούμε τις απαντήσεις. Διαλέξαμε, για το σκοπό αυτό, ένα κοινό θέμα τραγουδιών, τους ψαράδες, τις βάρκες και τους έρωτες, και θα κάνουμε την αντιπαράθεση των κειμένων τους και μερικών αποσπασμάτων, παρακάμπτοντας τις διαφορές στη μουσική τους.

Ασπιρίνη: Αμφισβητούνται τα οφέλη της στην πρόληψη εμφράγματος και εγκεφαλικού επεισοδίου

 
Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης ειδικά από άτομα χωρίς καρδιακό ιστορικό μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας
Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης ειδικά από άτομα χωρίς καρδιακό ιστορικό μπορεί να ενέχει τον κίνδυνο εσωτερικής αιμορραγίας  
Μια νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε τη Δευτέρα, αμφισβητεί τα οφέλη της καθημερινής λήψης ασπιρίνης για τη μείωση του κινδύνου πρόωρου θανάτου από έμφραγμα ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η έρευνα -η μεγαλύτερη που έχει διεξαχθεί σε δείγμα ανθρώπων χωρίς ιστορικό καρδιακών προβλημάτων- διαπίστωσε ότι οι συγκεκριμένοι ασθενείς δεν ωφελούνται από την ημερήσια λήψη ασπιρίνης, διότι προκύπτει αυξημένος κίνδυνος εσωτερικής αιμορραγίας.


«Τα οφέλη της ασπιρίνης για τους ανθρώπους εκείνους που δεν έχουν κάποια καρδιακή πάθηση, την οποία να γνωρίζουν, είναι πολύ πιο περιορισμένα απ’ ό,τι θεωρούνταν παλαιότερα και στην ουσία η θεραπεία με ασπιρίνη μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη εξαιτίας μεγάλης αιμορραγίας», εξηγεί ο επικεφαλής της μελέτης Δρ Ράο Σεσασάϊ του
Πανεπιστημίου St George's, στο Λονδίνο.

ΚΚΕ: Καμία νέα περικοπή στο λαϊκό εισόδημα

Κάλεσμα στην εργατική τάξη να μη συμμετάσχει στο «σφαγείο του ‘κοινωνικού διαλόγου’» για τα εργασιακά απευθύνει το ΚΚΕ χαρακτηρίζοντας «κοροϊδία» τη στάση των επιχειρηματιών και των κομμάτων που συμμετέχουν στην κυβέρνηση.
«Είναι προκλητική η κοροϊδία των μεγαλοεπιχειρηματιών και των κομμάτων του συστήματος που παριστάνουν ότι δεν θέλουν να θίξουν άλλο τους μισθούς και τις συντάξεις, αλλά να προστατεύσουν τους ανέργους. Ανταγωνιστικότητα και υψηλή κερδοφορία σημαίνει πιο στυγνή εκμετάλλευση, τσάκισμα μισθών και εργασιακών δικαιωμάτων», επισημαίνει το Κομμουνιστικό Κόμμα.

10 Ιαν 2012

Τράπεζες: καθ΄ οδόν προς τον Άγιο Πέτρο (ΙΙ)

του Γιώργου Καισάριου

Για όσους παραπονιούνται ότι οι ελληνικές τράπεζες έχουν μηδενίσει, σας πληροφορώ ότι δεν είναι μόνο οι ελληνικές τράπεζες αγαπητέ αναγνώστη. Η φράση “Ούνα φάτσα, ούνα ράτσα” δεν έχει βγει τυχαία.

Στη γειτονική Ιταλία, οι τράπεζες δείχνουν ότι αντιμετωπίζουν ακριβώς τα ίδια προβλήματα με την Ελλάδα. Ότι δηλαδή, και αυτές ήθελαν να παίξουν το carry trade με την ΕΚΤ, υιοθετώντας τη λογική ότι τα κρατικά ομόλογα έχουν μηδέν ρίσκο (όπως τους έλεγαν οι Ευρωπαίοι γραφειοκράτες) και αποφάσισαν (όπως οι εδώ τράπεζες) να τινάξουν την μπάνκα στον αέρα.

Έτσι λοιπόν οι καλοί Ιταλοί γείτονες (οι τράπεζες δηλαδή), αποφάσισαν ότι ο πιο γρήγορος δρόμος να κάνει κέρδη η τράπεζα (και να πάρουν bonus τα ανώτατα στελέχη) ήταν να μοχλεύσουν τους ισολογισμούς τους μέχρι τον λαιμό σε κρατικά ομόλογα, παίρνοντας τοις μετρητοίς ότι τα κρατικά ομόλογα έχουν μηδέν ρίσκο.


ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΤΕ ΤΟΥ ΣΚΟΠΟΥΣ ΤΗΣ "ΔΙΕΞΟΔΟΥ".

Στην προσπάθειά μας να προσφέρουμε στα σχολεία και στο ευρύ κοινό το αγαθό της εκπαίδευσης μέσω της ιστορίας και της τέχνης, καθώς και να προβάλλουμε τις περιοδικές εκθέσεις μας και τις μόνιμες συλλογές μας, η συμβολή των υποστηρικτών είναι ανεκτίμητη. 
Μπορείτε και σείς να γίνετε αρωγοί με τους εξής τρόπους: - ΕΠΙΣΚΕΠΤΟΜΕΝΟΙ ΤΙΣ ΤΡΕΧΟΥΣΕΣ ΕΚΘΕΣΕΙΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ - ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΗ "ΛΕΣΧΗ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ" ΚΑΙ ΣΤΑ ΑΛΛΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ - ΠΡΟΜΗΘΕΥΟΜΕΝΟΙ ΔΩΡΑ ΚΑΙ ΑΝΑΜΝΗΣΤΙΚΑ ΑΠΟ ΤΟ MUSEUM SHOP - ΔΩΡΙΖΟΝΤΑΣ ΕΝΑ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ ΚΕΙΜΗΛΙΟ ή ΕΝΑ ΕΡΓΟ ΤΕΧΝΗΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΜΛΟΥΤΙΣΜΟ ΤΗΣ ΜΟΥΣΕΙΑΚΗΣ ΣΥΛΛΟΓΗΣ - ΕΓΓΡΑΦΟΜΕΝΟΙ ΜΕΛΗ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ "ΟΙ ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΔΙΕΞΟΔΟΥ". 
Η υποστήριξή σας είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνεχούς δράσης της "Διεξόδου" για την Ιστορία, την Τέχνη, την Παιδεία και τον Πολιτισμό που με σοβαρότητα, συνέπεια και ήθος υπηρετεί για δεκατρία συνεχή χρόνια.

Κίνα και Ιαπωνία σε ... σώμα ένα


Από τα "Επίκαιρα" 5/1/2012
 
Σοκ και δέος προκάλεσε η ανακοίνωση του ιάπωνα πρωθυπουργού Γιοσιχίκο Νόντα αμέσως μετά τη συνάντησή του με τον κινέζο ομόλογό του, Γουέν Γιαμπάο, ότι οι δύο χώρες παύουν στο εξής στις διμερείς εμπορικές τους ανταλλαγές να χρησιμοποιούν το δολάριο και όλες οι συναλλαγές θα γίνονται με τη βοήθεια των εθνικών νομισμάτων τους. Μέχρι τώρα κάθε συναλλαγή μεταξύ εταιρειών των δύο χωρών περιελάμβανε την αγορά δολαρίων με την οποία γινόταν η πληρωμή, προσθέτοντας όπως είναι ευνόητο σημαντικό κόστος για τους συναλλασσόμενους, ενώ για τις ΗΠΑ, αντίθετα, απρόσμενα κέρδη τόσο οικονομικά όσο και γεωπολιτικά. Ο εξοβελισμός του δολαρίου από τις εμπορικές συναλλαγές μεταξύ Κίνας και Ιαπωνίας δεν ήταν και η μοναδική ανακοίνωση που σημάδεψε την επίσκεψη του ιάπωνα πρωθυπουργού στο Πεκίνο. Οι δύο ηγέτες ταυτόχρονα ανακοίνωσαν και άλλα μέτρα που από κοινού συγκλίνουν στην στενότερη οικονομική συνεργασία των δύο οικονομικών γιγάντων της Ασίας.

BBC: "Απελπισμένοι οι Έλληνες γονείς"

«Οι Έλληνες γονείς είναι πολύ φτωχοί για να φροντίσουν τα παιδιά τους». Αυτός είναι ο τίτλος του αφιερώματος του BBC σε ένα συγκλονιστικό κοινωνικό φαινόμενο των τελευταίων μηνών, αυτό της εγκατάλειψης παιδιών σε ιδρύματα, λόγω οικονομικής ανέχειας.

Το δημοσίευμα παραθέτει αρκετές περιπτώσεις γονέων που άφησαν τα παιδιά τους σε ιδρύματα της εκκλησίας, στο «Χαμόγελο Του Παιδιού» και τα «Παιδικά Χωριά SOS», καθώς δεν είχαν ούτε σπίτι, ούτε δουλειά προκειμένου να τους προσφέρουν τα στοιχειώδη.

Η ανταποκρίτρια του BBC κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην περίπτωση του πατέρα Αντωνίου, ιδρυτή της «Κιβωτού» που έχει βρει το τελευταίο διάστημα, έξω από την πόρτα του κέντρου, τέσσερα παιδάκια εκ των οποίων το ένα βρέφος, μόλις λίγων ημερών. Μάλιστα ο ίδιος μίλησε στο BBC για εκατοντάδες περιπτώσεις γονιών που αφήνουν τα παιδιά τους στο Κέντρο, καθώς δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά.

Πηγή: www.athina984.gr

Της οικονομικής διακυβέρνησης και της τρομοκρατίας . Γράφει ο Κ. Κούστας

Κ.  Κούστας

   Με  την  συμφωνία αυτή  της 20ης  Δεκέμβρη , η   Γερμανότροπη  σφηκοφωλιά   που συνεχίζουμε  να  ονομάζουμε  Ε.Ο.Κ , φορτώνει  στην πλάτη  των  λαών  της  Ευρώπης,  εκτός της   Μ. Βρετανίας  βέβαια ,  νέα  δεινά με   έξι (6)  ακόμα αποφάσεις  κατευθύνσεων της οικονομικής διακυβέρνησης  που  ουσιαστικά  και  τυπικά  και είναι  ο  ενταφιασμός  κάθε  κοινωνικού ,εργασιακού  αλλά  και  δημοκρατικού  δικαιώματος στην  Ευρώπη. Στην  συμφωνία  προβλέπονται :
  •  Κατάργηση  κάθε  έννοιας  τιμαριθμικής  προσαρμογής  και  ωρίμανσης  των μισθών.
  •  Ενιαία βάση φόρου εισοδήματος για  τις  μεγάλες  επιχειρήσεις. 
  •  Κατάργηση  κάθε  εμποδίου  μετακίνησης  εργαζόμενων  μέσα  στην  Ευρωπαϊκή Ένωση.
  •  Προσαρμογή  των  συνταξιοδοτικών  συστημάτων  στη  δημογραφική  εξέλιξη. 
  • Υποχρέωση όλων των μελών της  Ε.Ε. να συνταγματοποιήσουν τους  όρους της  οικονομικής        διακυβέρνησης.
  • Εγκατάσταση  μόνιμου μηχανισμού  διαχείρισης οικονομικών κρίσεων με σκοπό τη          στήριξη   των ενεργητικών των τραπεζών
     Συμβαίνουν  όλα  αυτά !! και  δεν  κουνιέται  φύλο .Μπράβο  αξιοπρέπεια  αυτός  ο λαός να   περιμένει  ακόμα  να  μας σώσει  η  συγκυβέρνηση  του  μαύρου  μετώπου (ΠΑΣΟΚ, Ν.Δ, ΛΑΟΣ) .  
    Τόση  μεγάλη  ζημιά  όλα  αυτά  τα   χρόνια  έκανε  ο  δικομματικός   που  με  μικρο εξυπηρετήσεις ,  διορισμούς,   με συναλλαγές  πελατειακού  τύπου,   κατάφερε να  εξαγοράσει ,να διαφθείρει  συνειδήσεις,   να  εξευτελίσει  τα οράματα,  συνθήματα , ιστορία  αγώνων  ενός  λαού.  

9 Ιαν 2012

Οι Έλληνες αγρότες καλούνται να επιστρέψουν 424,8 εκατ. Ευρώ σε 4 μήνες!

Οι Έλληνες αγρότες καλούνται να επιστρέψουν 424,8 εκατ. Ευρώ σε 4 μήνες! Τα χρήματα αυτά αφορούν το πακέτο Χατζηγάκη και πληρωμές του 2008 μέσω ΕΛΓΑ.
Η Κομισιόν, με Απόφαση που θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της ΕΕ, ζητάει την επιστροφή του «πακέτου» Χατζηγάκη, ύψους 415 εκατ. ευρώ, που πληρώθηκε το 2009, σε αγρότες μέσω του ΕΛΓΑ. Στο πλαίσιο μάλιστα της ίδιας έρευνας, η Κομισιόν κρίνει παράνομες και αντίστοιχες πληρωμές, ύψους 387 εκατ. ευρώ, που έγιναν επίσης μέσω του ΕΛΓΑ το 2008.
Το συνολικό ύψος των «παράνομων» κρατικών ενισχύσεων, που κατά την Επιτροπή πρέπει να ανακτηθούν έντοκα, ανέρχεται στο ποσό των 424,8 εκατ. ευρώ. Μετά από αυτά η Επιτροπή θέτει προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών για την ανάκτηση από τους παραγωγούς των σχετικών χρηματικών ποσών και ζητά πλήρη ενημέρωση σχετικά με τα μέτρα που λαμβάνονται για την ανάκτηση, μέχρι τις 8/2/2012.

Μας απειλούν με συσσίτια! Οι άνανδροι!


 Μας απειλούν με συσσίτια! Οι άνανδροι!Γράφει η Σοφία Βούλτεψη

Αν καταλάβαμε καλά από τα πρωτοχρονιάτικα μηνύματα των κρατούντων, πάμε γραμμή για τα συσσίτια. ΟΛΟΙ!
Διότι ουδείς εχέφρων μπορεί να υποστηρίξει πως με τη «συλλογική προσπάθεια» στην οποία αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κ. Παπαδήμος – και η οποία μεταφράζεται σε πειθήνια αποδοχή της βαριάς φορολογίας και των περικοπών – μπορεί να βγει το χρέος της χώρας.
Η Ιστορία επαναλαμβάνεται με δραματικό τρόπο.
Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο η άρχουσα τάξη στάθηκε ανίκανη να διαχειριστεί επ’ ωφελεία της χώρας τη Νίκη και τον πλούτο της Εθνικής Αντίστασης και τη φήμη που είχε αποκτήσει το ελληνικό μεγαλείο σε όλον τον κόσμο, πράττοντας το ακριβώς αντίθετο:
Δεν απέτρεψε την εμφύλια σύρραξη, με αποτέλεσμα να μηδενιστεί η χώρα και να περάσει ο λαός πενήντα χρόνια μέσα στην ανέχεια και στον διχασμό.
Τι θα πει, κ. πρωθυπουργέ, «πρέπει να συνεχίσουμε με αποφασιστικότητα την προσπάθεια»;
Ποιοι να συνεχίσουμε την προσπάθεια; Διότι μέχρι σήμερα, το μόνο που συμβαίνει είναι να υποβάλλεται σε θυσίες ο λαός (οι οποίες – ό,τι και να λέτε και πήγαν και θα πάνε χαμένες, όπως δείχνουν οι αριθμοί), ενώ τόσο η προηγούμενη, όσο και η δική σας κυβέρνηση (που είναι η προηγούμενη) ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΚΑΝΕΙ ΤΙΠΟΤΕ.

8 Ιαν 2012

Koυλούρης: «Πέρασα με κόκκινο, αλλά δεν χτύπησα κανέναν»




 Είσαι Αστείος!!!
Koυλούρης: «Πέρασα με κόκκινο, αλλά δεν χτύπησα κανέναν»
«Καμία αλήθεια» δεν υπάρχει σύμφωνα με τον Κίμωνα Κουλούρη στους ισχυρισμούς του νεαρού αστυνομικού, ο οποίος φέρεται να χτυπήθηκε στο πόδι από το αυτοκίνητο του πρώην βουλευτή.


Μιλώντας στο Mega, ο Κ.Κουλούρης παραδέχθηκε ότι πέρασε με κόκκινο, όμως υποστήριξε ότι ήταν απολύτως συνεργάσιμος όταν τον σταμάτησαν οι αστυνομικοί. Επεσήμανε πάντως ότι οι άνδρες της ομάδας ΔΙΑΣ τον τράβηξαν για να τον βγάλουν από το αυτοκίνητο, γεγονός το οποίο χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

Φωτοτυπίες από... χρυσάφι

Ακριβά θα κληθεί να πληρώσει το φιάσκο των φωτοτυπιών το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς καλείται να χορηγήσει δύο εκατομμύρια ευρώ σε 159 δήμους.
Το μεγαλύτερο κονδύλι για την εκτύπωση αντιτύπων πιστώνεται, σύμφωνα με την "Καθημερινή", στον Δήμο Χανίων (93.118,96 ευρώ). Ακολουθούν ο Δήμος Αθηναίων με 76.425,01 ευρώ, ο Δήμος Καλαμάτας με 55.770,95 ευρώ και ο Δήμος Περιστερίου με 54.243 ευρώ.
Στη συμπρωτεύουσα και στον Δήμο Θέρμης τα σχολεία θα χρηματοδοτηθούν με 41.500 ευρώ για την εκτύπωση των φωτοτυπιών.
Στο μεταξύ, εντονότατες είναι οι διαμαρτυρίες από σχολεία για ελλείψεις σε πετρέλαιο θέρμανσης, χαρτί εκτύπωσης και άλλα λειτουργικά έξοδα, για τις οποίες αρμόδιοι είναι οι δήμοι.

Για αλλεργίες «ενοχοποιείται» η γάτα


Αλλεργίες μπορεί να εκδηλώσουν όσοι επιλέγουν τη συντροφιά μιας γάτας
Αλλεργίες μπορεί να εκδηλώσουν όσοι επιλέγουν τη συντροφιά μιας γάτας 
Ρώμη, Ιταλία
Η παρουσία γάτας μέσα στο σπίτι σχεδόν διπλασιάζει τον κίνδυνο αλλεργίας στους ενήλικες, σύμφωνα με ιταλική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Allergy and Clinical Immunology.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον Δρ Μάριο Ολιβιέρι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Βερόνα, υποστηρίζουν ότι όσοι ενήλικες πάσχουν ήδη άσθμα ή αλλεργίες, αντιμετωπίζουν επιπρόσθετο κίνδυνο από την παρουσία γάτας μέσα στο σπίτι και ιδίως στην κρεβατοκάμαρα.


Κάνναβη: Προκαλεί ψύχωση, όχι όμως και απώλεια μνήμης


Η ινδική κάνναβη είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό και αποτελεί αντικείμενο μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις της στην υγεία
Η ινδική κάνναβη είναι το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό και αποτελεί αντικείμενο μελέτης σχετικά με τις επιπτώσεις της στην υγεία   (Φωτογραφία:  APE )


Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο
Η ινδική κάνναβη είναι πιθανό να οδηγήσει στην εκδήλωση συμπτωμάτων ψύχωσης, αλλά δεν ευθύνεται για τη σταδιακή απώλεια μνήμης, σύμφωνα με δύο νέες βρετανικές έρευνες, που για μια ακόμη φορά εμφανίζουν μια μάλλον αμφιλεγόμενη εικόνα για το πιο διαδεδομένο ναρκωτικό.

Η πρώτη μελέτη, με επικεφαλής τον Δρ Σάγκνικ Μπατατσάρια του
Βασιλικού Κολεγίου του Λονδίνου, η οποία δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of General Psychiatry, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ινδική κάνναβη περιέχει δύο χημικές ουσίες που προκαλούν αντίθετα αποτελέσματα στον εγκέφαλο. Από τη μια, η τετραϋδροκανναβινόλη μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση συμπτωμάτων ψύχωσης σε υγιή άτομα ή να επιδεινώσει ήδη προϋπάρχοντα τέτοιου είδους συμπτώματα σε ασθενείς. Από την άλλη, η κάνναβη περιέχει την κανναβιδιόλη που μπορεί να καταπολεμήσει τα προαναφερόμενα συμπτώματα.

KKE: Τέρμα οι θυσίες για την κρίση

kke_perissos147Τέρμα οι θυσίες για την κερδοφορία της πλουτοκρατίας και τα αδιέξοδα του καπιταλισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το ΚΚΕ σχολιάζοντας τους σχεδιασμούς της συγκυβέρνησης – τρόικας. Είναι ώρα, σημειώνει, η εργατική τάξη να εμπιστευτεί τη δύναμη της, να σπάσει το φόβο και την τρομοκρατία σε κάθε τόπο δουλειάς και να απαντήσει. Το ΚΚΕ καλεί σε συσπείρωση με το ΠΑΜΕ και σε συστράτευση με το ΚΚΕ για την λαϊκή αντεπίθεση της απόκρουσης και της ανατροπής.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More