Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

13 Απρ 2013

Ντάριο Φο: Ένας σπουδαίος θεατρικός συγγραφέας

Ο Ντάριο Φο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες θεατρικές μορφές εν ζωή σε παγκόσμιο επίπεδο ενώ φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Θεάτρου τον τίμησε διαβάζοντας σε όλα τα θέατρα ένα δικό του κείμενο.

Γεννημένος στις 24 Μαρτίου του 1926 στο Λεγκιούνο –Σαντζιάνο του Βαρέζε, ο Φο βρέθηκε σε μία οικογένεια που αγαπούσε τις τέχνες και τη μυθοπλασία. Ο πατέρας του Φελίτσε αν και διευθυντής στους ιταλικούς σιδηροδρόμους ήταν και ερασιτέχνης ηθοποιός, ενώ οι συχνές μετακινήσεις όλης της οικογένειας λόγω επαγγέλματος θα χάριζαν στον νεαρό Ντάριο μία πλούσια φαντασία. Μάλιστα από τη γιαγιά του έμαθε και την τέχνη της διήγησης ιστοριών, η οποία φρόντιζε να εξάπτει τον μικρό της εγγονό με πλήθος ονειρικών εικόνων.

Το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου θα έβρισκε τον Φο στο Μιλάνο θέλοντας να σπουδάσει αρχιτεκτονική. Αναγκαστικά οι σπουδές του αναβλήθηκαν προσωρινά μέχρι να κοπάσει η πολεμική καταιγίδα, η ανάγκη όμως για δημοκρατία και οι σοσιαλιστικές απόψεις που είχε κληρονομήσει από την οικογένειά του δεν θα τον άφηναν αμέτοχο σε όσα λάμβαναν χώρα στον αντιφασιστικό αγώνα. Οι γονείς του είχαν βοηθήσει πολλές φορές στρατιώτες και πρόσφυγες να διαφύγουν στην Ελβετία για να σωθούν από την φασιστική λαίλαπα. Λίγο πριν το τέλος του πολέμου, ο νεαρός Φο θα καλείτο να λάβει μέρος στον αγώνα αλλά θα διέφευγε και θα κρυβόταν από τις αρχές μέχρι το πέρας του πολέμου.

Οι μέρες μετά τον πόλεμο θα τον έβρισκαν πίσω στα φοιτητικά έδρανα της αρχιτεκτονικής στο Μιλάνο. Η αγάπη του όμως για τον κόσμο του θεάτρου θα τον οδηγούσε σε νέες αναζητήσεις. Άρχισε να ασχολείται με τα teatri piccoli δοκιμάζοντας μονολόγους ενώ το 1950 θα ξεκινούσε να εργάζεται στο θέατρο του Φράνκο Παρέντι ως βοηθός αρχιτέκτονα αρχικά, για να το αφήσει λίγο αργότερα για χάρη της ηθοποιίας, της συγγραφής και της σκηνοθεσίας.




Μοιραία θα ήταν η συνάντησή του με την Φράνκα Ράμε με την οποία γνωρίστηκαν στην παραγωγή της επιθεώρησης ‘Εφτά μέρες στο Μιλάνο’. Ο έρωτάς τους θα ήταν καθοριστικής σημασίας, όχι μόνο προσωπικά αλλά και επαγγελματικά. Αρχικά, αρραβωνιάστηκαν για να παντρευτούν τελικά το 1954. Παράλληλα, ο Φο συνεργάζεται με τη RAI αλλά τα σκανδαλιστικά του κείμενα θα έχουν ως αποτέλεσμα να απαγορευτεί η εκπομπή του.

Ο Φο απολαμβάνει από τη μία μεγάλη δημοτικότητα όμως η δουλειά του συνεχώς λογοκρίνεται. Μαζί με την Ράμε δουλεύουν σε παραγωγές στη Ρώμη και συνεργάζεται με τους Ντίνο ντε Λαουρέντις και Κάρλο Λιτσάνι, ενώ το 1955 γεννιέται και ο γιος τους Τζάκοπο.

Το 1959 το ζευγάρι θα επιστρέψει στο Μιλάνο ιδρύοντας τη θεατρική ομάδα Ντάριο Φο-Φράνκα Ράμε με τον Φο να γράφει, να σκηνοθετεί, να παίζει και να δημιουργεί τα σκηνικά και τα κοστούμια.

Το έργο τους Οι Αρχάγγελοι δεν Παίζουν Φλίπερ που ανέβηκε το 1960 στο Μιλάνο τους χαρίζει εθνική αναγνώριση.

Η επιτυχία που σημειώνουν στο θέατρο ταξιδεύει και εκτός των συνόρων της Ιταλίας σε χώρες όπως η Σουηδία και η Πολωνία, ενώ όταν η παράσταση παρουσιάζεται στο Ζάγκρεμπ, η διεθνής αναγνώριση θα είναι πια γεγονός.

Ωστόσο, οι πολιτικές πεποιθήσεις του συγγραφέα και οι ξεκάθαρες αριστερές του ιδέες θα τον έβαζαν σε αρκετές περιπέτειες. Οι ακροδεξιές ομάδες τον είχαν απειλήσει ουκ ολίγες φορές με αποτέλεσμα για ένα διάστημα να δεχτεί να κυκλοφορεί υπό την προστασία της αστυνομίας ενώ με το έργο του ‘La Signora e dabuttare’ θα κατάφερνε να προκαλέσει ακόμα και την αμερικανική κυβέρνηση η οποία για πολλά χρόνια δεν του παρείχε βίζα για να ταξιδέψει στις ΗΠΑ.



Παράλληλα, τα έργα του δεν σταματούσαν να λογοκρίνονται μεν αλλά να έχουν τεράστια ανταπόκριση από το κοινό. Μάλιστα, το 1968 θα ίδρυε μαζί με τη γυναίκα του την θεατρική κολλεκτίβα Νέα Σκηνή με την οποία θα ανέβαζαν και το εξαιρετικό του έργο ‘Μίστερο Μπούφο’, το οποίο κατάφερε να ανέβει περισσότερο από 5000 παραστάσεις.

Η δεκαετία του 1970 θα αποτελέσει μία από τις πιο δυναμικές εποχές για τον Ντάριο Φο καθώς ιδρύει τη νέα του ομάδα μαζί με τη Ράμε, CollettivoTeatrale La Comune και γράφει μερικά από τα πιο σημαντικά έργα του παγκόσμιου ρεπερτορίου όπως ‘Ο τυχαίος Θάνατος ενός Αναρχικού’, ‘Δεν πληρώνω, Δεν πληρώνω’, και πλήθος αντιφασιστικών μονολόγων ειδικά μετά την απαγωγή και τον βιασμό της συζύγου του από μία νεοφασιστική οργάνωση της εποχής.

Η έντονη πολιτικοποιημένη τέχνη του Φο του έδινε όσα ακριβώς του έπαιρνε αλλά δεν ήταν ικανή για να τον σταματήσει να υπερασπίζεται όλα όσα πίστευε ότι πρέπει να προστατεύονται σε πολιτισμένες κοινωνίες.



Οι δράσεις του θα τον φέρουν το 1975 πρώτη φορά υποψήφιο για το βραβείο Νόμπελ, χωρίς να καταφέρει ωστόσο να το κερδίσει.

Το 1981 η πρόσκληση του America Repertory Theater του Κέμπριτζ για συμμετοχή του στο Φεστιβάλ Ιταλικού Θεάτρου στη Νέα Υόρκη, θα γεφυρώσει τις κάκιστες σχέσεις του Φο με τις ΗΠΑ. Αν και αρχικά το υπουργείο εξωτερικών αρνήθηκε να του δώσει βίζα τελικά του παραχωρήθηκε μία ελάχιστης διάρκειας το 1984 ύστερα από διαμαρτυρίες λογοτεχνών και άλλη μία το 1985 όπου ανέβηκαν έργα του στη Μασαχουσέτη, στην Ουάσιγκτον, στη Βαλτιμόρη αλλά και στη Νέα Υόρκη.

Το 1997, ο Ντάριο Φο θα προταθεί και πάλι για το Νόμπελ Λογοτεχνίας και αυτή τη φορά θα καταφέρει να το πάρει, ενώ έχει αποσπάσει και πλήθος άλλων τιμητικών διακρίσεων, ανάμεσα στις οποίες το βραβείο Όμπι και το βραβείο Premio Eduardo.

Ο Ντάριο Φο βρίσκετε ακόμα εν ζωή αν και το 1995 υπέστει ένα σοβαρό εγκεφαλικό επεισόδιο από το οποίο έχασε σχεδόν ολόκληρη την όρασή του. Η σύζυγός του στάθηκε στο πλευρό του με αποτέλεσμα ο Φο να καταφέρει να επανέλθει.

Τα έργα του αποτέλεσαν μια πηγή έντονου κοινωνικού σχολιασμού πολλές φορές με σατιρικά στοιχεία αλλά και στοιχεία από την commedia dell’arte, ενώ τα θέματα με τα οποία καταπιάνεται και πολλές φορές τον είχαν φέρει μπροστά σε αντιδράσεις όσων διαφωνούσαν ασχολούνται με θέματα γύρω από την Καθολική Εκκλησία, τη διαφθορά της πολιτικής εξουσίας, την κατάχρηση εξουσίας, το οργανωμένο έγκλημα αλλά και τα καθημερινά προβλήματα της κοινωνίας.

Τα έργα του έχουν μεταφραστεί σε περισσότερες από 30 γλώσσες ενώ το 2006 ο Φο θέλησε να μπει ενεργά και στην πολιτική ζωή της Ιταλίας θέτοντας υποψηφιότητα για την δημαρχεία του Μιλάνου χωρίς ωστόσο αν και το αξιόλογο ποσοστό που απέσπασε να καταφέρει να εκλεγεί τελικά δήμαρχος.

Στις μέρες μας ο Ντάριο Φο μαζί με την σύζυγό του Ράμε αποτελούν ένα από τα πιο σημαντικά θεατρικά ζευγάρια που έχουν εμπνεύσει μία ολόκληρη γενιά καλλιτεχνών μέσα από τη δουλειά τους και τη στάση τους απέναντι στη ζωή.


Πηγή:www.capital.gr

Οταν η γνώση γίνεται… απόγνωση

40Πανάκριβο το “δημόσιο και δωρεάν πανεπιστήμιο”- Ο γολγοθάς χιλιάδων οικογενειών να στηρίξουν τις σπουδές των παιδιών τους

Πόσο σας στοιχίζει μηνιαίως η φοίτησή σας στο πανεπιστήμιο; Αυτή η ερώτηση απευθύνθηκε σε 650 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Παντείου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας





ΕΡΕΥΝΑ Tου Χρήστου Κάτσικα

Οσοι πιστεύουν ότι το ακριβοπληρωμένο στον βωμό της παραπαιδείας «εισιτήριο» εισαγωγής στα ΑΕΙ και ΤΕΙ και η επιβάρυνση του οικογενειακού προϋπολογισμού τελειώνουν με την είσοδο των υποψηφίων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, γελιούνται.

Αν «κρυφάκουγε» κανείς τις συζητήσεις που ανοίγονται αυτές τις μέρες στα νοικοκυριά που έχουν παιδιά τα οποία ετοιμάζονται για τις πανελλαδικές εξετάσεις στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, θα διαπίστωνε ότι όλες οι κουβέντες εστιάζουν στους τρόπους κάλυψης του κόστους της φοιτητικής ιδιότητας του γόνου τους.

“Ψίχουλα” οι κρατικές δαπάνες

Η ταυτότητα των συζητήσεων μαζί με την έκταση και την ένταση που τις χαρακτηρίζουν… σταδιοδρομούν, βεβαίως, στην «πίστα» της οικονομικής αδυναμίας των οικογενειών και στις απαράδεκτα χαμηλές κρατικές δαπάνες για τη φοιτητική μέριμνα που κάνουν απαγορευτική την αντιμετώπιση του αυξημένου κόστους ζωής των φοιτητών, ιδιαίτερα εκείνων που σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας.

Το ποσοστό των κρατικών δαπανών για την ενίσχυση του φοιτητικού πληθυσμού δεν ξεπερνά πλέον το 0,4% όταν ο μέσος όρος των αντίστοιχων δαπανών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης ανέρχεται στο 5,7%. Φυσικά αυτή η δημόσια υποχρηματοδότηση έχει συνέπειες στη φοιτητική μέριμνα, σε όλα εκείνα τα στοιχεία της φοιτητικής ζωής (στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, βιβλία, υποτροφίες κ.λπ.) τα οποία σχετίζονται με την ουσία της δημόσιας και δωρεάν εκπαίδευσης. Ετσι το κόστος της φοιτητικής ιδιότητας μετακυλίεται όλο και περισσότερο στους «ώμους» των οικογενειακών προϋπολογισμών κάνοντας ακριβό… το «δημόσιο και δωρεάν» πανεπιστήμιο.

Πόσο σας στοιχίζει μηνιαίως η φοίτησή σας στο Πανεπιστήμιο; Αυτή η ερώτηση απευθύνθηκε σε 650 φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών, του ΕΜΠ, του Παντείου, του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, του Πανεπιστημίου Πατρών και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η απάντηση; Οι φοιτητές που είχαν μόνιμη κατοικία στην έδρα του πανεπιστημίου και όσοι φοιτητές από την επαρχία διέμεναν στις φοιτητικές εστίες δήλωσαν ότι κόστιζαν στους οικογενειακούς τους προϋπολογισμούς από 3.500 έως 5.500 ευρώ ετησίως. Οι «μετανάστες» φοιτητές οι οποίοι δεν είχαν βρει θέση στις φοιτητικές εστίες κόστιζαν ετησίως κατά μέσο όρο περίπου 7.500 ευρώ.

Πιο αναλυτικά, για τους φοιτητές που σπουδάζουν εκτός τόπου μόνιμης κατοικίας και συντηρούν το λεγόμενο φοιτητικό νοικοκυριό το κόστος ανέρχεται κατά μέσο όρο στα 825 ευρώ τον μήνα, εκ των οποίων τα 505 αφορούν το κόστος διαβίωσης (συμπλήρωμα σίτισης καθώς η φοιτητική λέσχη έχει «κενά», μετακινήσεις, επικοινωνία, βιβλία κ.λπ.) και τα 320 ευρώ το κόστος ενοικίασης και συντήρησης του σπιτιού.

Το συνολικό κόστος των σπουδών για τον μετανάστη φοιτητή με μέση χρονική διάρκεια τέσσερα έως πέντε χρόνια, το κόστος του πτυχίου δηλαδή, ανέρχεται σε 30.000–40.000 ευρώ κατά μέσο όρο.

Αν επιχειρήσουμε τώρα να δούμε τι σημαίνει, σήμερα, για το εισόδημα διαφόρων κοινωνικών κατηγοριών η αντιμετώπιση του κόστους ενός φοιτητή που σπουδάζει εκτός τόπου καταγωγής, θα διαπιστώσουμε ότι σε κάποιες περιπτώσεις συνεπάγεται μείωση των οικογενειακών εισοδημάτων που «ρίχνει» το νοικοκυριό κάτω από το όριο φτώχειας, ενώ στις περισσότερες περιπτώσεις είναι αδύνατη η συντήρηση του φοιτητή.

Γεωγραφικά κριτήρια

Η κατάσταση αυτή σχετίζεται ευθέως με την επιλογή χιλιάδων υποψηφίων να στοχεύσουν αποκλειστικά σχολές κοντά στη μόνιμη κατοικίας τους. Δεν είναι έτσι καθόλου τυχαία η καταγραφή ενός μεγάλου τμήματος υποψηφίων, φέτος μεγαλύτερου από άλλες φορές, που είναι αποφασισμένοι να κάνουν έναν «ρεαλιστικό» υπολογισμό και να στραφούν σε σχολές της περιοχής τους ακόμη κι αν αυτές δεν είναι της πρώτης επιλογής τους. Ουσιαστικά 1 στους 2 υποψηφίους δηλώνει ότι το κριτήριο με το οποίο θα επιλέξει σχολή στο μηχανογραφικό του δελτίο θα είναι η έδρα της σχολής. Στη στροφή αυτή δεν βαραίνουν μόνο τα οικονομικά προβλήματα των οικογενειών, αλλά και μια άλλη πλευρά της κρίσης η οποία δεν «επιτρέπει» να υπάρχουν πολλές προσδοκίες όσον αφορά την επένδυση στις σπουδές.

Καθυστέρηση και εγκατάλειψη

Η τραγική αυτή κατάσταση… λιπαίνει, βεβαίως και το έδαφος της καθυστέρησης αλλά και της εγκατάλειψης των σπουδών. Η αδυναμία αντιμετώπισης του αυξημένου κόστους σπουδών σε συνδυασμό με την ανεύρεση εργασίας για τη στοιχειώδη κάλυψη κάποιων εξόδων, παράλληλα με την εσωτερίκευση των αμφίβολων επαγγελματικών προοπτικών, εκκολάπτουν την καθυστέρηση ή την εγκατάλειψη των σπουδών για εκείνο το μέρος του φοιτητικού πληθυσμού για το οποίο αφ’ ενός οι παρατεταμένες σπουδές κοστίζουν ακριβά, αφ’ ετέρου η είσοδος στην παραγωγή και η πρόωρη επαγγελματοποίηση μετατρέπονται σε αναπόφευκτη στρατηγική επιβίωσης, ανατρέποντας έτσι την προοπτική ολοκλήρωσης των σπουδών.

Οσο σίγουρο είναι ότι οι παραπάνω όροι δεν μπορούν να μονοπωλήσουν την καθυστέρηση ή την εγκατάλειψη των σπουδών, άλλο τόσο είναι φανερό ότι η φτώχεια που καλπάζει δεν σταματάει τη δράση της μπροστά στην είσοδο του πανεπιστημίου.

Ο Σ. Κόκκαλης και οι χοντρές μπίζνες με τον ΟΠΑΠ

Στα ψιλά πέρασαν για το σύνολο των διαπλεκόμενων ΜΜΕ, αλλά και για διάφορα αριστερά έντυπα, καθώς και για τα πολιτικά κόμματα, οι προκλητικές μεθοδεύσεις που οδήγησαν στην έγκριση της σύμβασης του ΟΠΑΠ με την Ιντραλότ, βάσει της οποίας η εταιρεία του Σωκράτη Κόκκαλη θα παρέχει τεχνολογικές υπηρεσίες για την επόμενη πενταετία…


Του Λευτέρη Χαραλαμπόπουλου
Εν όψει της ιδιωτικοποίησης του ΟΠΑΠ, η απόφαση των μετόχων που συμμετείχαν στη συνέλευση του ΟΠΑΠ το προηγούμενο Σάββατο να προσφέρουν τη μπίζνα στον όμιλο του γνωστού κρατικοδίαιτου επιχειρηματία, μπορεί να γεννούσε ερωτήματα σε οποιαδήποτε άλλη χώρα. Όχι όμως, απ’ ό,τι φαίνεται, στην Ελλάδα της τρικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ – ΔΗΜΑΡ. Όχι στην Ελλάδα της σιωπηλής αντιπολίτευσης.
Η σύμβαση που εξασφάλισε ο Σ. Κόκκαλης από τον ΟΠΑΠ, χωρίς ίχνος υπερβολής, ήταν φωτογραφική. Το ΤΑΙΠΕΔ, το γνωστό πλέον Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, που έχει ως αποστολή το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και ελέγχει το 33% του ΟΠΑΠ, αποφάσισε να παραστεί στη συνέλευση που ενέκρινε τη σύμβαση ΟΠΑΠ-Ιντραλότ, δίχως να ψηφίσει υπέρ ή κατά, εξασφαλίζοντας έτσι όμως την απαιτούμενη απαρτία, ώστε να εγκριθεί η σύμβαση. Προκειμένου μάλιστα να δικαιολογήσει τη στάση του ΤΑΙΠΕΔ, ο πρόεδρός του Στέλιος Σταυρίδης είχε φροντίσει με επιστολή του πριν την συνέλευση να ανακοινώσει ότι το ΤΑΙΠΕΔ απλώς θα παραστεί αλλά δεν θα συμμετάσχει στην ψηφοφορία με θετική ή αρνητική ψήφο, επειδή, όπως ισχυρίστηκε, δεν είναι «σε θέση να αξιολογήσει τη σύμβαση»… Ε τότε, αναρωτιέται κανείς, γιατί πήγε;
Τη σύμβαση βέβαια μπορεί να την αξιολογήσει ο κ. Κόκκαλης που από την συγκεκριμένη ανάθεση για την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού στον ΟΠΑΠ θα εισπράξει περίπου 110 εκατομμύρια ευρώ (κύκλοι της αγοράς κάνουν λόγο και για 200 εκατομμύρια). Διόλου άσχημα σ’ αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι τον προσεχή Ιούνιο θα έληγε η σύμβαση που είχε η Ιντραλότ με τον ΟΠΑΠ και αν μέχρι τότε είχε πωληθεί ο Οργανισμός, δεν ήταν καθόλου σίγουρο ότι η νέα ιδιοκτησία θα επέλεγε να επεκτείνει τη σύμβαση του κ. Κόκκαλη. Έτσι, ο επιχειρηματίας που εδώ και είκοσι χρόνια μαζί με τους Γερμανούς της Siemens και άλλους συνεργάτες του ξεζουμίζει τον ελληνικό λαό και τα κρατικά ταμεία, έχει κάθε λόγο να πανηγυρίζει.
Όσο για το ΤΑΙΠΕΔ, που σύμφωνα με τον πρόεδρο του δεν «μπορεί να αξιολογήσει τη σύμβαση», θυμίζουμε ότι η κυβέρνηση Σαμαρά του έχει εκχωρήσει το σύνολο των δημόσιων μετοχών του ΟΠΑΠ, καθώς και όλων των κρατικών επιχειρήσεων και του δημόσιου πλούτου της χώρας που ετοιμάζονται να βγουν στο σφυρί.
Η συγκεκριμένη συμφωνία που έκλεισε ο Σ. Κόκκαλης ωχριά μπροστά στο πλιάτσικο που αναμένεται να ακολουθήσει, με την πώληση των μετοχών του ΟΠΑΠ. Βέβαια, ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, αναλαμβάνοντας την παροχή τεχνολογικού εξοπλισμού στον ΟΠΑΠ, αποκτά πλεονέκτημα απέναντι στους υπόλοιπους κεφαλαιοκράτες που ετοιμάζονται να κονταροχτυπηθούν για την εξαγορά της παχιάς αγελάδας του δημοσίου, αφού η Ιντραλότ θα συμμετέχει και στον διαγωνισμό για την αγορά του.
Δεν είναι τυχαίο ότι επιχειρηματίες που φέρονται να διεκδικούν τον ΟΠΑΠ απειλούσαν το προηγούμενο διάστημα με «πόλεμο», αν εγκρινόταν η σύμβαση της Ιντραλότ, ενώ ο Σ. Κόκκαλης με τη σύμβαση στα χέρια αναζητεί τώρα συνέταιρο στη Ρωσία. Συγκεκριμένα, ο Γιώργος Μελισσανίδης (γιός του Δημήτρη Μελισσανίδη, που καθόλου δεν ασχολείται με τον ΟΠΑΠ, όπως υποστηρίζει και με την αγωγή του εναντίον του UNFOLLOW) και ο Δημήτρης Κοπελούζος, που επίσης διεκδικεί τον ΟΠΑΠ, φέρονται να πνέουν μένεα κατά της διοίκησης του Οργανισμού αλλά και του ΤΑΙΠΕΔ, ενώ σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες απευθύνθηκαν και στο Μέγαρο Μαξίμου, απειλώντας θεούς και δαίμονες. Πληροφορίες θέλουν τους συγκεκριμένους επιχειρηματίες, αν μείνουν έξω από την εξαγορά του ΟΠΑΠ, να σκοπεύουν οδηγήσουν την υπόθεση της σύμβασης της Ιντραλότ ακόμα και στα δικαστήρια. Εκτός και αν βρεθεί κάτι άλλο να τους εξευμενίσει…
Ο πόλεμος για την κότα με τα χρυσά αυγά, όπως αποκαλούν στην επιχειρηματική πιάτσα τον ΟΠΑΠ, αναμένεται να κορυφωθεί τις επόμενες μέρες, αφού το ΤΑΙΠΕΔ θα δεχτεί οικονομικές προσφορές για την πώληση του ΟΠΑΠ μέχρι τις 17 Απριλίου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, οι κοινοπραξίες που ετοιμάζονται να διεκδικήσουν τον ΟΠΑΠ είναι:
Ο κινεζικός όμιλος Fossun- Εquity σε συνεργασία με το fund Bc Partners, που συμμετέχει στο καζίνο της Πάρνηθας. Οι Κινέζοι έχουν στα υπέρ τους την πρόθεση του Πεκίνου να αγοράσει πλήθος ελληνικών κρατικών επιχειρήσεων και υποδομών.
Η κοινοπραξία της Emma Delta του Γιώργου Μελισσανίδη, γιου του γνωστού επιχειρηματία Δημήτρη Μελισσανίδη, που καθόλου δεν ασχολείται με τον ΟΠΑΠ, και της τσεχικής εταιρείας PPF. Η οικογένεια Μελισσανίδη έχει εξασφαλίσει ισχυρές προσβάσεις μέσα στην κυβέρνηση.
Ο Δ. Κοπελούζος με την Ισραηλινή Playtech και την Γερμανική Gausellamann.
Η Ιντραλότ του Σ. Κόκκαλη με συνέταιρο από τη Ρωσία ή τη Βρετανία, χώρες στις οποίες ο κ. Κόκκαλης έχει προσβάσεις και ισχυρούς δεσμούς.
Τα κέρδη του ΟΠΑΠ ακόμα και μέσα στην κρίση προκαλούν ζάλη. Όπως είχε καταγράψει το UNFOLLOW ήδη από τον Οκτώβριο του 2012, σε εκτενές ρεπορτάζ του για τον ΟΠΑΠ: Τα καθαρά κέρδη του Οργανισμού τη δεκαετία (2002 – 2011) ήταν 5,29 δισ. ευρώ. Την τελευταία πενταετία και εν μέσω κρίσης τα κέρδη συνέχιζαν την ανοδική πορεία: 728,8 εκ. ευρώ ήταν το 2008, 593,8 εκ. ευρώ το 2009, 579 εκ. ευρώ το 2010, 542,9 εκ. ευρώ το 2011, ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2012 ήταν 266,8 εκ. ευρώ.
Ο επιχειρηματικός πόλεμος που έχει ξεσπάσει λοιπόν για το ξεπούλημα της πιο κερδοφόρας κρατικής επιχείρησης δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν. Ο Κόκκαλης, ο Μελισσανίδης, ο Κοπελούζος και οι ξένοι συνεργάτες τους ετοιμάζονται για μια ακόμα φορά να αυγατίσουν τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς στα διάφορα σημεία του πλανήτη, στην υγεία των κορόιδων.

12 Απρ 2013

ΒΑΞΕΒΑΝΗ ΚΑΤΣΕ ΚΑΛΑ!


Του ΘΑΝΑΣΗ ΚΑΡΤΕΡΟΥ*
karteros_2aΕδώ που τα λέμε σωστά κάλεσε πάλι η επιτροπή της Βουλής το δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη για τη δημοσιευμένη στο περιοδικό τουλίστα Λαγκάρντ. Διότι υπάρχει ασφαλώς κάτι ύποπτο όταν δημοσιεύεις πλάι σε ένα λογαριασμό το όνομα Ιντεραμέρικαν και όχι το όνομα Κοντομηνάς. Πού να ξέρει ο αναγνώστης τη σχέση Ιντεραμέρικαν-Κοντομηνά; Δικαίως λοιπόν απαίτησαν ο υπεράνω υποψίας Άδωνις και ο υποκάτω του Βενιζέλου Ρήγας: Για περάστε να απολογηθείτε!
Τη δεύτερη κλήση Βαξεβάνη, ως οιονεί κατηγορούμενου αυτή τη φορά, αποφάσισε βέβαια η αναρμόδια περί τα δημοσιογραφικά επιτροπή της Βουλής και όχι οι αρμόδιοι της ΕΣΗΕΑ, αλλά αυτό προφανώς έχει να κάνει με το φάκελό του. Τον έχει μηνύσει ο έντιμος Μαρκογιαννάκης για συκοφαντία. Τον έχει μηνύσει πάλι για συκοφαντία ο ακόμα εντιμότερος Βγενόπουλος. Τον έχει καταγγείλει ως σκευωρό ο εντιμότατος Βενιζέλος. Τον μπαγλάρωσαν για τη δημοσίευση της λίστας -αθωώθηκε αλλά επίκειται νέα δίκη. Έχει φέρει στη Βουλή ο Άδωνις το άκρως σχετικό με τη λίστα θέμα πόσο κόστιζε στην ΕΡΤ η -τελικώς κομμένη- εκπομπή του. Ενδιαμέσως μπούκαραν νυχτιάτικα και πέντε νοματαίοι στο σπίτι του -κατά λάθος, αποφάνθηκε η αστυνομία του Δένδια.
Άρα όσα υποστηρίζει ο δημοσιογράφος στο υπόμνημα που κατέθεσε, ότι έχει μπει στη μαύρη λίστα διότι τους μπαίνει στο μάτι με άλλες λίστες -και ληστείες…- στερούνται βάσεως. Όταν συκοφαντείς τονΜαρκογιαννάκη και τον Βγενόπουλο, συνωμοτείς κατά του Βενιζέλου, επιμένεις ότι στη λίστα είναι η σύζυγος του Άδωνι και άλλα σόγια δεν είσαι απλώς ύποπτος: Είσαι ένοχος -όποιος αμφιβάλλει ας ρωτήσει και τον Δένδια. Ακόμα περισσότερο όταν γράφεις στο περιοδικό σου: Μεταξύ των ονομάτων… στη λίστα Λαγκάρντ, φιγουράρουν τρανταχτά ονόματα όπως για παράδειγμα οικογένεια Μπόμπολα, Δημήτρης Κοπελούζος, Λαυρέντης Λαυρεντιάδης, Χρήστος Παπαπολύζος, Δημήτρης Κοντομηνάς, Κώστας Καίσαρης και πολλοί άλλοι. Το ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί με όλους αυτούς και ειδικά με όσους επιχειρηματίες έχουν στην κατοχή τους ΜΜΕ.
Τι θα συμβεί με όλους αυτούς, ε; Κάτσε να δεις τι θα συμβεί με σένα, σκέφτηκαν τα Θηρία. Κάτσε καλά, βρε, θα σε φάνε! σκέφτονται οι σώφρονες. Καθαροί λογαριασμοί. Ένα μόνο θέλει διασάφηση: Ενώ εκτυλίσσονταν αυτά τα θηριωδώς δημοκρατικά, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ στην επιτροπή ήταν με τα Θηρία ή με το Χριστιανό;
*Δημοσιεύθηκε στην «Αυγή» την Παρασκευή 12 Απριλίου 2013.

11 Απρ 2013

ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΟΛΙ ΡΕΝ: “ΣΤΟΧΟΣ Η ΚΙΝΗΤΗ & ΑΚΙΝΗΤΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ”

“ΠΡΩΤΑ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ ΤΩΝ ΜΝΗΜΟΝΙΩΝ ΚΑΙ ΟΤΑΝ ΑΥΤΑ ΑΠΟΤΥΧΑΙΝΟΥΝ ΘΑ ΚΟΥΡΕΥΟΥΜΕ ΤΙΣ ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ”
Μια και δεν βγαίνουν τα προγράμματα «διασώσεων» με τον έναν τρόπο, έχουμε τον άλλον. Κύπρος! Αυτό είπε, με απλά λόγια, ο αρμόδιος επίτροπος οικονομικών υποθέσεων, Όλι Ρεν, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο φινλανδικό κανάλι YLE, εστιάζοντας στους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ… προς το παρόν. «Η Κύπρος ήταν ειδική περίπτωση…», τόνισε. «Όμως η επερχόμενη οδηγία υποθέτει ότι θα υπάρξει υποχρέωση των επενδυτών και των καταθετών στην περίπτωση αναδιάρθρωσης ή διάλυσης τραπεζών».

«Όμως υπάρχει μια πολύ ξεκάθαρη ιεραρχία, πρώτα οι μέτοχοι, μετά πιθανότατα οι μη προστατευμένοι επενδυτές και καταθέτες. Ωστόσο, το όριο των 100.000 ευρώ είναι ιερό, οι καταθέσεις που είναι χαμηλότερες από αυτό το ποσό θα είναι πάντα ασφαλείς».
Αυτό σημαίνει ότι νομιμοποιείται πλέον ο δρόμος να βάζουν χέρι στις καταθέσεις καθώς βουλιάζουν στην αποτυχία οι συνταγές «διασώσεων», μνημόνιων και λιτότητας, σε κάθε γωνία της ευρωζώνης.
Οι καταθέτες των τραπεζών (άνω των 100.000 προς το παρόν) είναι πιθανό να δεχθούν πλήγμα στο πλαίσιο της σχεδιαζόμενης νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιπτώσεις κατάρρευσης τραπεζών, σύμφωνα με τον αρμόδιο επίτροπο οικονομικών υποθέσεων.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχεδιάζει οδηγία για την τραπεζική ασφάλεια, η οποία θα μπορούσε να ενσωματώνει και το ζήτημα της ευθύνης των επενδυτών στις εθνικές νομοθεσίες των κρατών-μελών.
Ο Ολι Ρεν με τις δηλώσεις του ξεκαθάρισε ότι αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο να «κουρεύονται» οι καταθέσεις (προς το παρόν άνω των 100.000 ευρώ), ώστε όσοι έχουν χρήματα στις τράπεζες να καλούνται να καλύψουν τις ζημιές από μελλοντικές χρεοκοπίες πιστωτικών ιδρυμάτων.
Η ομολογία της αποτυχίας των σχεδίων διάσωσης, μνημονίων, περικοπών κλπ, βγάζει πλέον μάτια.
Ο Ρεν δήλωσε επίσης τα υψηλά κόστη χρηματοδότησης για τις επιχειρήσεις, ιδιαίτερα στη Νότια Ευρώπη, είναι αυτή τη στιγμή μείζον πρόβλημα και πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να αναλάβει νέα δράση ώστε να βοηθήσει στην τόνωση της οικονομίας της ευρωζώνης.
iskra

Οι ναζιστές ως τηλεαστέρες

FREE photo hosting by Fih.grΜια εκπομπή του Γιάννη Πρετεντέρη, το 1995, άνοιξε τον δρόμο στη Χρυσή Αυγή

Γράφει ο Ιός 

Δεν είναι ο Γιώργος Τράγκας ο πρώτος δημοσιογράφος που προσέφερε τόσο απλόχερα τον τηλεοπτικό του χώρο για την προπαγάνδα της Χρυσής Αυγής, καλώντας τέσσερα στελέχη της ναζιστικής οργάνωσης στο στούντιο του ΣΚΑΪ. Τα πρωτεία στην πρόκληση ανήκουν στονΓιάννη Πρετεντέρη, τον ίδιο που φρόντισε από τη δική του στήλη στο «Βήμα» να εξισώσει τον ΣΥΡΙΖΑ με τη Χρυσή Αυγή, μέσω της άθλιας ειρωνείας περί «Ζωής Κασιδιάρη». Ο κ. Πρετεντέρης είχε προλάβει πριν από 18 χρόνια να παρουσιάσει τον Μιχαλολιάκο και τους υποτακτικούς του σε μια επεισοδιακή εκπομπή που σφράγισε τη νεότευκτη τότε ιδιωτική τηλεόραση.
Ήταν Μάιος του 1995 και συμπληρώνονταν πενήντα χρόνια από τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γιάννης Πρετεντέρης επέλεξε να γιορτάσει την ιστορική επέτειο παρέα με τον Μιχαλολιάκο, τον Πλεύρη, και αρκετούς ομοϊδεάτες τους. Η εκπομπή «Τέλος Εποχής» του ΑΝΤ1, την οποία παρουσίαζε, είχε θέμα τον «φασισμό όχι ως ιστορία, τον φασισμό ως επικαιρότητα», ενώ προσκεκλημένοι ήταν και ο Θεόδωρος Πάγκαλος, ο Χρήστος Γιανναράς, και ο Ελληνας Εβραίος Σαμ Νεχαμά, ο οποίος επέζησε από τα στρατόπεδα του Αουσβιτς Μπίρκεναου και του Μπούχενβαλντ.
Η εκπομπή έμεινε ιστορική για τον πρόωρο τερματισμό της, όταν ο τότε υπουργός Εξωτερικών αποχώρησε από το πλατό κάτω από τα γιουχαΐσματα των προσκεκλημένων Χρυσαυγιτών και τις διαβεβαιώσεις του Πλεύρη πως «όλος του ο όγκος αξίζει για σαπούνι και τίποτα παραπάνω».
Ο Πρετεντέρης παρουσίασε τον φίρερ της Χρυσής Αυγής με τη γνωστή γαλατική του ευγένεια: «Ο κ. Μιχαλολιάκος, γενικός γραμματέας της οργάνωσης Χρυσή Αυγή, μία οργάνωσις για την οποία κ. Μιχαλολιάκο πρέπει να πούμε συχνά έχει αναφερθεί στον Τύπο ως μία οργάνωσις, η οποία πλησιάζει τις νεοφασιστικές ή τις ανάλογες ιδέες. Θα έχετε την ευχέρεια να μας εξηγήσετε τι είναι αυτά ακριβώς εις τα οποία πιστεύετε, για να μπορέσουνε και οι τηλεθεατές να διαμορφώσουνε τη γνώμη τους για όλα αυτά που λέγονται». Ακολούθησε πλούσια συζήτηση («ανταλλαγή απόψεων γύρω από την ιστορική αναγκαιότητα της δημοκρατίας», θα τη χαρακτηρίσει κάποια στιγμή ο παρουσιαστής, που φρόντισε πάντως να διευκρινίσει πως ο ίδιος «δεν μετέχει στη συζήτηση» για το αν οι διανοούμενοι είναι «σαπιοκοιλιές» και αν «το ελληνικό έθνος μεγαλουργεί μόνο υπό μη δημοκρατικά καθεστώτα»).
Ανάμεσα στους αστέρες που διέπρεψαν σ’ αυτή την «ανταλλαγή απόψεων» διακρίναμε τον μετέπειτα πρωτεργάτη της δολοφονικής επίθεση στους δύο φοιτητές έξω από τα δικαστήρια της σχολής Ευελπίδων, Αντώνη («Περίανδρο«) Ανδρουτσόπουλο, που ανέλυσε τα «εγκλήματα της Δημοκρατίας» και τον Χρήστο Παππά, ιδρυτικό στέλεχος επίσης της Χρυσής Αυγής, που καλούσε πιεστικά τον Θεόδωρο Πάγκαλο να… αυτοκτονήσει επειδή «κατέρρευσε ο κομμουνισμός», ενώ υπερασπιζόταν με πάθος τους ηγέτες της χούντας, στους οποίους βέβαια συγκαταλέγεται και ο πατέρας του, επίσης υποψήφιος της Χρυσής Αυγής. Ο Παππάς είναι σήμερα βουλευτής Επικρατείας και η τελευταία του επαφή με τον Πρετεντέρη ήταν στις 25 Μαρτίου, όταν κατούρησε την είσοδο του καναλιού Mega, όπου εργάζεται ο δημοσιογράφος. Στην εκπομπή του 1995, πάντως, ο Γιάννης Πρετεντέρης θα περιοριστεί σε σποραδικές εκκλήσεις «να πέσει λίγο η ένταση και να συζητήσουμε πολιτισμένα, σαν πολιτισμένοι πολίτες πολιτισμένης χώρας». Κάποια στιγμή που η εκπομπή πλησίαζε στο τέλος της και είχε ήδη φανεί ότι το «κοινό» βρίσκεται πιο κοντά στις απόψεις των Μιχαλολιάκου-Πλεύρη, ο Πάγκαλος αισθάνθηκε υποχρεωμένος να αναρωτηθεί μεγαλόφωνα προς τον οικοδεσπότη της εκπομπής: «Κύριε Πρετεντέρη, η σύνθεση της αίθουσας είναι παράδοξη. Δεν ξέρω πώς προέκυψε».
Το ζήτημα έφτασε και στο ΕΣΡ, το οποίο προέβη σε μια γενικόλογη σύσταση να αποφεύγονται του λοιπού παρόμοιες εκπομπές που «προκαλούν το δημόσιο αίσθημα», διότι «διατυπώθηκαν ακραίες απόψεις εναντίον της λειτουργίας του δημοκρατικού πολιτεύματος, τις οποίες συνδαύλισε ένα ακροατήριο, που παρουσίασε εικόνα φανατισμού».
Απαντώντας δυο μέρες αργότερα σε ερώτημα του Ιού, ο Θεόδωρος Πάγκαλος συνόψιζε την τραυματική εμπειρία του από την εκπομπή και έθετε ένα πλαίσιο για την αντιμετώπιση του λόγου των φασιστών από τη δημοκρατία: «Δεν μπορώ να είμαι αντίθετος με το να υπάρχουν, να δρουν ελεύθερα και να εκφράζονται ακόμα και οι εχθροί της δημοκρατίας, όπως είναι οι ακροδεξιές και φασιστικές οργανώσεις. Αν όμως γίνεται έμμεση νομιμοποίηση των θέσεών τους και εν τέλει αναγνωρίζονται ως υπεύθυνοι πολιτικοί φορείς, τότε το πράγμα αλλάζει».
FREE photo hosting by Fih.gr
Ο Γιάννης Πρετεντέρης υποδέχεται τον Μιχαλολιάκο στο στούντιο του ΑΝΤ1 τον Μάιο του 1995, υπό το βλέμμα του Πλεύρη. Ήταν η αρχή.
FREE photo hosting by Fih.gr
Ο Αρχηγός της Χρυσής Αυγής «ανταλλάσσει επιχειρήματα».
FREE photo hosting by Fih.gr
Ο Χρήστος Παππάς σε στιγμές φασιστικής λογοδιάρροιας, αρκετά χρόνια προτού τον προδώσει η ακράτειά του στην είσοδο του Mega.
FREE photo hosting by Fih.gr
Ο «Περίανδρος» Ανδρουτσόπουλος με κοστούμι τηλεόρασης, λίγο πριν φορέσει τη στολή του φαλαγγάρχη. 
Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

10 Απρ 2013

Συγνώμη από τους Δημότες μας για τις πολιτικές συμπεριφορές του μέχρι τώρα Δημοτικού μας συμβούλου κ. Βασίλη Μπρούμα!

ΜΕΤΩΠΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΔΗΜΟΤΩΝ 
Διευρυμένου Δήμου Μεσολογγίου


 «Λαέ μου ευκολόπιστε και πάντα προδομένε» Κ.ΠΑΛΑΜΑΣ



Μία μεγάλη συγνώμη από τους Δημότες μας για τις πολιτικές
συμπεριφορές του μέχρι τώρα Δημοτικού μας συμβούλου
κ. Βασίλη Μπρούμα



Σε σχέση με τα δρώμενα στο «Μέτωπο Ελευθέρων Δημοτών» και τα δημοσιεύματα σε καθημερινή, σχεδόν, βάση του κ. Μπρούμα, είμαστε υπο-χρεωμένοι να θέσουμε πολιτικά ερωτήματα που χρήζουν απαντήσεων, αλλά και δείχνουν τη διαφορά πολιτικής θέσης μας και φυσικά της κουλτούρας μας για την κοινωνία και τη δημοκρατία. Κατ'αρχήν εμείς, όταν μιλάμε για Δημο-κρατία έχουμε κατά νου την Εργατική Δημοκρατία, τη δημοκρατία της συμμετοχής του λαού, έτσι όπως περιγράφεται στην Κομμούνα του Παρισιού και τα εργατικά συμβούλια του Τορίνου. Εχουμε κατά νου την ανατροπή, την κατάργηση της εκμετάλλευσης και τη χειραφέτηση των εργαζόμενων μαζών. Είμα-στε σε αντίθετη κατεύθυνση από την ελιτίστικη άποψη της πεφωτισμένης διαχείρισης των δημοσίων πραγμάτων.

            Να θυμίσουμε ίσως πρώτα, ότι «Δημοκρατία είναι όταν αναγνωρίζουμε στον άλλο πού διαφωνεί μαζί μας, να  καταθέτει τα επιχειρήματά του, να μπορεί να γίνει πλειοψηφία η πρότασή του, δικαίωμα που διατηρούμε για τον εαυτό μας».

            Τα ερωτήματα που ανακύπτουν και χρήζουν απαντήσεων είναι:

            1) Μπορεί και έχει το δικαίωμα κάποιος να άρει την εμπιστοσύνη στο Δημοτικό Σύμβουλο που με την ψήφο του αναδείχτηκε στο Δήμο, όταν πι-στεύει ότι αυτός βρίσκεται σε δυσαρμονία με το πρόγραμμα του Συνδυασμού; Εμείς πιστεύουμε ότι ο κ. Μπρούμας εγκατέλειψε τις θέσεις του Συνδυασμού μας, λειτουργεί ατομικά, ελιτιστικά κι ακόμα υπάρχει ηθικό ζήτημα ότι δεν ενημερώθηκε το μέτωπο για το ότι έχει επιλέξει να είναι μέλος κόμματος.

            Σημειώνουμε ότι αυτό που εδώ αναφέρουμε είναι την απόκρυψη της κομματικής του ένταξης από το «Μέτωπο» και όχι η ένταξή του.

            Μπορεί να άρει την εμπιστοσύνη ή όχι όταν όχι μόνο ατομικά αλλά κυρίως ύστερα από Γενική Συνέλευση, η οποία συγκλήθηκε 22/3 ύστερα από συνεννόηση της Γραμματείας του «Μετώπου» με τον επικεφαλής του «Μετώπου» κ. Μπρούμα (αυτό έγινε αρχές Μαρτίου με συμμετοχή των: Ντίνου Χρήστου, Κοτσόργιου Τάκη, Φιλιππόπουλου Νικήτα, Μπρούμα Βασίλη, Τρικαλινού Γιώργου και αφού είχε ήδη γίνει μια συγκέντρωση τέλη Φλεβάρη).

            Τα θέματα που αποφασίστηκε να συζητηθούν είναι:

α) Απολογισμός δράσης της Δημοτικής παράταξης οργανωτικά, πολιτικά

β) Ενημέρωση για τη συμμετοχή του «Μετώπου» στο Δημοτικό Συμβούλιο

γ) Ενημέρωση της Γ.Σ. για την κομματική ιδιότητα και στράτευση του κ.

    Μπρούμα

δ) Απόφαση αν ο κ. Μπρούμας θα συνεχίσει να εκπροσωπεί το «Μέτωπο» στο Δημοτικό Συμβούλιο ή αν θα αντικαθίστατο από άλλον εκπρόσωπο. Μάλιστα στο θέμα αυτό υπήρχαν δύο προσεγγίσεις, αυτή του κ. Μπρούμα η οποία έλεγε «Συνεχίζω μέχρι την εκπνοή της θητείας για τους λόγους ότι δεν είναι κατάλληλος ο χρόνος και για να μη φανεί ότι απέτυχα» εισηγητής θάταν ο κ. Μπρούμας.

            Η δεύτερη «Για λόγους δυσαρμονίας μεταξύ εκπροσώπου του «Μετώπου» μεταξύ προγράμματος & δράσης του και για να υλοποιηθεί η Αρχή της εναλλαγής που έχει προγραμματικά υιοθετηθεί».

            Η δεύτερη πρόταση είχε να κάνει και με την εκπροσώπηση του «Μετώπου» με εκπρόσωπο της περιφέρειας και όχι της έδρας του Δήμου. Δηλαδή από εκπρόσωπο των Δήμων «Οινιαδών» - «Αιτωλικού».

            Ετσι λοιπόν σε Γενική Συνέλευση με συμμετοχή των μελών και με δε-σμευση ιδίως της πλευράς της δεύτερης πρότασης, ότι θα σεβαστούν την πλειοψηφία αποφασίστηκε να πάμε στη Συνέλευση της 22.3.2013.

            Αίφνης 20/3/2013, ο κ. Μπρούμας αρνείται να συζητηθούν τα θέματα στην προγραμματισμένη Συνέλευση. Πραγματοποιείται η Συνέλευση και    απουσιάζει ο κ. Μπρούμας, χωρίς να δώσει εξηγήσεις. Εκτίμησή μας είναι ότι ήξερε ότι δεν θα τον στήριζε κανείς και έτσι όπως λειτουργεί ατομικά και ελιτίστικα, θεωρώντας ότι κατέχει τη γνώση και ότι δε μπορεί να συναλλάσσεται, να συζητά με χαμηλού επιπέδου ανθρώπους, προσωποποιώντας το «Μέτωπο» στο πρόσωπό του, αρνήθηκε τη δημοκρατική συζήτηση και συνεννοήθηκε με τον εαυτό του.

            Ρωτάμε, λοιπόν, σήμερα: ποιοι τον στηρίζουν; Σε ποια σύσκεψη επιβεβαιώθηκε η εμπιστοσύνη στο να εκπροσωπεί το «Μέτωπο» στο Δημοτικό Συμβούλιο;

            Θεωρεί ότι κάνει πολιτική εξαπολύοντας ύβρεις και χαρακτηρισμούς χωρίς να τολμά να θέσει τα ζητήματα σε συνέλευση του «Μετώπου».

            Οφείλει να απαντήσει ακόμα και σήμερα, πώς θα συνδέσει τα κομματικά του καθήκοντα, διατηρώντας τη θέση του στο Δημοτικό Συμβούλιο; Τι    ακριβώς προωθεί; Ποιοι σήμερα τον στηρίζουν;

·       Πότε και πού έκανε απολογισμό;

·       Πότε ενδιαφέρθηκε για προβλήματα της Περιφέρειας του Δήμου;

·       Πότε απευθύνθηκε στους Δημότες «Αιτωλικού» - «Οινιαδών»

·       Τον ρωτάμε, μπορεί να εκπροσωπηθεί ο συνδυασμός μας από μέλος μας που ανήκει σε εκλογικό συνδυασμό της περιφέρειας;

·       Σε ποια θέση του προγράμματος αναφέρεται ότι το «Μέτωπο» έγινε για προώθηση μόνο τοπικών προβλημάτων; Παράταξη με «Ιδεολογία» το Μεσολογγιτισμό. Σε ποια θέση του προγράμματός μας βρίσκεται αυτή η θέση. Πώς προκύπτει ότι το «Μέτωπο» δημιουργήθηκε έχοντας «Μεσολογγίτικη ιδεολογία» όπως λέει; Η περιφέρεια του Δήμου πλήρως αγνοείται και τελικά λύνονται τα τοπικά προβλήματα, όταν πλήττονται και τα γενικά Δημοτικά ταξικά;

·       Από ποια θέση του προγράμματος προκύπτει ότι τοπικά προβλήματα υπερέχουν των ταξικών;

·       Να μας πει αν πιστεύει στη συμμετοχική διαδικασία και αν ναι ποια πρωτοβουλία πήρε σε μια τέτοια κατεύθυνση;

·       Να απαντήσει, οι χαρακτηρισμοί προσδιορίζουν την πολιτική; Γιατί τα κείμενά του βρίθουν χαρακτηρισμών που προβάλλουν φυσικά χαρα-κτηριστικά και δεν απαντούν πολιτικά (μικρόνοια-μικροψυχία-χαμηλά κίνητρα-θρασύδειλα-δάγκωμα φιδιών-κλωτσιές γαιδάρων - είναι λεξιλόγιο που υποδηλώνει σύγχυση, το λιγότερο, εμπάθεια και μίσος και φυσικά χαμηλή κουλτούρα).

·       Να μας πει ποιος του έδωσε εντολή να κάνει προσωπική στρατηγική, από ποια αρχή του προγράμματος προκύπτει αυτό. Και πάνω σ'αυτό πιστεύει ότι υπερέχει το άτομο του συνόλου. Η πολιτική πρέπει να ασκείται ατομικά ή να στηρίζεται συλλογικά; Εχει τη γνώμη ότι η προσωπική στρατηγική υπερέχει της συλλογικής επεξεργασμένης πολιτικής;

Δυστυχώς, είμαστε υποχρεωμένοι σήμερα να σχολιάσουμε τον τίτλο του τελευταίου άρθρου του κ. Μπρούμα «Οι πρώην συναγωνιστές μου θα βρί-σκουν την πόρτα του Ιατρείου πάντα ανοιχτή».

Ατυχη διατύπωση, που θέτει ερωτήματα ήθους, καθιστά το λειτούργημα του γιατρού όργανο χρήσης για άλλους σκοπούς (πολιτικούς-κοινωνικούς). Απλώς θυμίζουμε ότι το λειτούργημα της ψυχιατρικής το χρησιμοποίησαν τυραννίδες και τύραννοι διαχρονικά στην Ιστορία. Αν δε, κανείς ανατρέξει στην Ιστορία, τότε θα τεθούν ερωτήματα Δημοκρατίας, ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Νομίζουμε ότι αυτή η άτυχη διατύπωση ανοίγει την πόρτα ενός ολισθηρού ιδεολογικού δρόμου αντικοινωνικών συμπεριφορών και προσβάλλει τόσο την επιστήμη, όσο και την κοινωνία. Θέλουμε να πιστεύουμε και να ελπίζουμε, ότι σε ψύχραιμη ανάγνωση, ο κ. Μπρούμας θα ανακαλέσει και θα ζητήσει συγνώμη στην Κοινωνία γι'αυτό το ατόπημά του. Νομίζουμε ότι αυτό θα του ζητηθεί και από τον κομματικό του φορέα.

Οσον αφορά τη λοιδορία που εκπέμπει για δήθεν παραπλανημένους που ζήτησαν την υπογραφή τους πίσω, δηλώνουμε:

·       Μπορεί να μας δείξει δήλωση ανάκλησης υπογραφής μέλους μας;

·       Αν εννοεί τη δήλωση που κάναμε για τη στήριξή του ως υποψηφίου δημάρχου, σωστά τονίζει ότι κάναμε λάθος που τον στηρίξαμε. Δε μπορούμε όμως να αντιληφθούμε, ότι ο κ. Μπρούμας είχε άλλες απόψεις, από αυτές που καταθέσαμε γραπτώς στους δημότες μας προεκλογικά. Γιατί σήμερα η διάστασή του με τις προγραμματικές μας δηλώσεις, με τον ελιτισμό του, τον ατομικισμό του (χαρακτηρι-στικά μικροαστικής αντίληψης που εμφανίζεται έντονα στην προσωπικότητά του), ήταν οι λόγοι άρσης της εμπιστοσύνης μας στην πολιτική του ιδιότητα. Του θυμίζουμε το στίχο του ποιητή «Εμείς τραγουδάμε να ενώσουμε τον κόσμο, όχι για να ξεχωρίζουμε από τον κόσμο». Γιατί εμείς πιστεύουμε στα ταξικά μας δίκαια και όχι στη μικροαστική διαχείριση των πραγμάτων. Αλλωστε γι'αυτό ζητούμε και συγνώμη από τους δημότες μας, για την άτυχη πολιτική υποστήριξη στον υποψήφιο Δήμαρχο κ. Μπρούμα Βασίλη


                                                      Η  Συντονιστική Επιτροπή

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΟΡΤΑΣΜΟΥ ΤΗΣ 187ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΞΟΔΟΥ!

Σάββατο 13 Απριλίου

9:30 π.μ. Διεθνές Συνέδριο Ένταξης του Μεσολογγίου στα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Συνεδριακό Κέντρο Ξενοδοχείου «ΘΕΟΞΕΝΙΑ».

8:30 μ.μ. Εγκαίνια έκθεσης: ΤΕΧΝΗΣ ΕΞΟΔΟΙ στη «ΔΙΕΞΟΔΟ» 20+3 Εικαστικές προτάσεις από τη Σχολή Καλών Τεχνών Θεσσαλονίκης.
Διάρκεια έκθεσης από 13 Απριλίου έως 26 Μαΐου 2013
Ημέρες λειτουργίας: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή.
Πρωί 11:00 π.μ.-1:00 μ.μ. & Απόγευμα 7:30 μ.μ.-9:30 μ.μ.
Οργάνωση: Κέντρο Λόγου & Τέχνης «Διέξοδος» Ιστορικό Μουσείο
Υπό την αιγίδα του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου

Κυριακή 14 Απριλίου

11:30 π.μ. Συναυλία Βυζαντινής Μουσικής «Χαίρε, Αγία Αγίων Μείζων» από τον Βυζαντινό Χορό του Ιερού Ναού Αγίου Αθανασίου Μεσολογγίου.
• Ομιλητής: Αρχιμ. Επιφάνιος Καραγεώργος, Πρωτοσύγκελλος Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας & Ακαρνανίας. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

8:00 μ.μ. Φιλολογικό – Μουσικό αφιέρωμα στο έργο «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» του Διονυσίου Σολωμού σε μουσική Γιάννη Μαρκόπουλου από τη Μικτή Χορωδία του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Καβάλας υπό τη διεύθυνση της Μαέστρου – Καθηγήτριας Μουσικής κ. Μαρίας Σγουρίδου.
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

Δευτέρα 15 Απριλίου

11:30 π.μ. Μουσική εκδήλωση με θέμα: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» από το Μουσικό Σχολείο Αγρινίου.
Αίθουσα εκδηλώσεων Γυμνασίου Ευηνοχωρίου
Οργάνωση: Σύλλογος Καθηγητών Γυμνασίου Ευηνοχωρίου

7:30 μ.μ. Πέντε ποιήματα της Γιώτας Παρθενίου εμπνευσμένα από τις πολιορκίες και την ηρωική Έξοδο του Μεσολογγίου επανέρχονται στην πόλη, που τα γέννησε. Βραδιά ποίησης συνοδεία κιθάρας σε δύο γλώσσες που τις συνέχει η μουσική. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

Τρίτη 16 Απριλίου

7:30 μ.μ. Παρουσίαση του βιβλίου «Ιερά Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου
Μυρτιάς - Οδηγός προσκυνητών» της Καθηγήτριας Πανεπιστημίου Ελένης Κακουλίδη.
Το βιβλίο παρουσιάζουν:
• Αρχιμ. Θεόκλητος Ράπτης, Αρχιερατικός Επίτροπος Θέρμου.
• Ιωάννης Κωστάκης, Θεολόγος - τ. Λυκειάρχης.
• Αθανάσιος Παλιούρας, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου
Ιωαννίνων.
• Στο τέλος της εκδήλωσης θα γίνει προβολή DVD αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του μακαριστού ηγουμένου της Μονής Μυρτιάς Αρχιμ. Σωφρονίου Βαζούρα.
Δημιουργία - Γενική Επιμέλεια DVD Πρωτ. Κωνσταντίνος Καντάνης, Εφημέριος Ι. Ν. Αγίου Δημητρίου Αγρινίου.
- Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Dr. Ιωάννης Καρυδάς.
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας
Ιερά Ιστορική Βυζαντινή Μονή Εισοδίων της Θεοτόκου Μυρτιάς Αιτωλίας

Τετάρτη 17 Απριλίου

7:30 μ.μ. «Λιμάνια και θαλάσσιοι δρόμοι στην Αιτωλοακαρνανία από την
αρχαιότητα έως τον 20ο αιώνα».
Ομιλητές: Σταμούλης Αλεξ. Μακρής και Χρίστος Ιωάν. Μάντζαρης.
• Προβολή φωτογραφικού ντοκιμαντέρ από ιδιωτικές φωτο-
γραφικές συλλογές σε επιμέλεια Δημητρίου Μπαμπούρη. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Ένωση Αστακηνών Αθήνας

Πέμπτη 18 Απριλίου

7:30 μ.μ. «Εχινάδες – Οινιάδες: Από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα».
• «Ιστορία, Γεωπολιτικό – Γεωφυσικό – Ιδιοκτησιακό καθεστώς»
Ομιλητής: Σταμούλης Αλέξ. Μακρής, Δικηγόρος.
• «Ναυμαχία των Εχινάδων Νήσων – Ναυπάκτου»
Ομιλητής: Χρίστος Γεωργίου Κλαδευτήρας, Ιατρός.
Αίθουσα τελετών Δημαρχείου Νεοχωρίου
Οργάνωση: Ένωση Αστακηνών Αθήνας

Σάββατο 20 Απριλίου

7:30 μ.μ. Εγκαίνια Έκθεσης «Το Μεσολόγγι και ο λόρδος Βύρων» με δημιουργίες επώνυμων καλλιτεχνών σε συνεργασία με την Αίθουσα Τέχνης «Καπλανών 5».
Ημέρες λειτουργίας: Σάββατο & Κυριακή 11:00 π.μ. - 1:00 μ.μ. & καθημερινά κατόπιν συνεννόησης.
Διάρκεια Έκθεσης 20 Απριλίου έως 31 Αυγούστου 2013.
Οργάνωση: Πινακοθήκη Σύγχρονης Τέχνης Αιτωλοακαρνανίας Χρήστου και Σοφίας Μοσχανδρέου.

8:45 μ.μ. Εκδήλωση αφιερωμένη στην Ποίηση και την Μουσική.
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Καλλιτεχνικό Εργαστήρι Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Τμήμα Μουσικών Οργάνων.

Κυριακή 21 Απριλίου

7:00 μ.μ. «ΤΟ ΝΑΥΤΙΚΟ ΣΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΟΥ 1821» Εγκαίνια Έκθεσης με υλικό από τις Συλλογές και το Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου.
• «Η συμβολή του Ναυτικού στη Β’ Πολιορκία του Μεσολογγίου μέσα από έγγραφες πηγές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου» Ομιλία της κ. Δήμητρας Κουκίου, Ιστορικού, Προϊσταμένης της Βιβλιοθήκης της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.
• «Η κατάσταση των Πολιορκημένων όπως αποτυπώνεται σε επιστολές που φυλάσσονται στο Αρχείο Ιστορικών Εγγράφων της Ι.Ε.Ε.Ε» Παρουσίαση με προβολή διαφανειών από την κ.Άννα Κάνδια, Ιστορικό, Επιστημονική Συνεργάτιδα του Αρχείου Ιστορικών Εγγράφων της Ιστορικής και Εθνολογικής Εταιρείας της Ελλάδος.
Διάρκεια έκθεσης: 21 Απριλίου έως 10 Μαΐου 2013
Ημέρες λειτουργίας: Καθημερινά εκτός Σαββάτου & Κυριακής και των αρ-
γιών του Πάσχα 10 π.μ. - 12.30 μ.μ & 6 μ.μ - 8 μ.μ. ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Βυρωνική Εταιρεία Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου «Διεθνές Κέντρο Έρευνας & Μελέτης για τον Λόρδο Βύρωνα και τον Φιλελληνισμό»
Υπό την Αιγίδα του Πνευματικού Κέντρου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

9:00 μ.μ. Εγκαίνια πολυχώρου πολιτισμού στο νεοκλασικό κτήριο επί της
οδού Ραζή-Κότσικα 7, του Συλλόγου «Οι φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός» και συναυλία από το μουσικό σώμα της Φιλαρμονικής του Συλλόγου.
Οργάνωση: Σύλλογος «Οι φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός»

Δευτέρα 22 Απριλίου

8:00 μ.μ. Εγκαίνια Έκθεσης: «Φαντάσου την πόλη: Μεσολόγγι 2013»
Διάρκεια Έκθεσης από 22 Απριλίου έως 1 Μαΐου 2013
Επισκέψεις καθημερινά: 10:00 π.μ. – 10:00 μ.μ.
Ξενοκράτειο Μέγαρο
Οργάνωση: Ερωδιοί - erodioi.wordpress.com

Τρίτη 23 Απριλίου

7:30 μ.μ. Ομιλία από τον κ. Διονύσιο Μπερερή, Εκπαιδευτικό, τ. Σχολικό Σύμβουλο Α/θμιας Εκπ/σης με θέμα: «Οι γελεκτζήδες».
• Θα ακολουθήσει θεατρική παράσταση «Οι γελεκτζήδες» από τους μαθητές του Γυμνασίου Ευηνοχωρίου.
Διδασκαλία: Παρασκευή Μπάρλα, φιλόλογος. Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Λαογραφικός-Πολιτιστικός Σύλλογος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου , Γυμνάσιο Ευηνοχωρίου

Τρίτη 23 Απριλίου

7:30 μ.μ. ΑΙΤΩΛΙΚΟ: Προβολή του ντοκιμαντέρ «Διονύσιος Σολωμός: Ο
ποιητής της Επανάστασης». Κτήριο Πολιτιστικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό»
(πίσω από το πρώην Δημαρχείο Αιτωλικού)
Οργάνωση: Διεύθυνση Μουσείου Αρχείου ΕΡΤ, Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου, Κινηματογραφική Λέσχη Πολιτιστικού & Μορφωτικού Συλλόγου «Το Αιτωλικό»

8:30 μ.μ. «Μάτια ανοιχτά, μάτια άγρυπνα τα μάτια της ψυχής μου».
Εκατόν είκοσι παιδιά προσχολικής ηλικίας ρωτούν να μάθουν για το παρελθόν τους και παίρνουν τις απαντήσεις τους.
Αφηγητής: Κωνσταντίνος Δημόπουλος, πρώην Λυκειάρχης.
Κήπος Ηρώων
Οργάνωση: Βρεφονηπιακός Σταθμός ΟΑΕΔ - 2ο & 6ο Νηπιαγωγείο Μεσολογγίου.

Τετάρτη 24 Απριλίου

7:30 μ.μ. Ομιλία από τον κ. Τάκη Σαλκιτζόγλου, Επίτιμο Δικηγόρο – Συγγραφέα με θέμα: «Οι Μικρασιάτες στην Επανάσταση του 1821».
• Ταινία μικρού μήκους αφιερωμένη στο «Δοξαστικό της Εξόδου των Ελεύθερων Πολιορκημένων της Ιερής Πόλης του Μεσολογγίου».
Επιμέλεια – παρουσίαση: Λίλα Οδυσσέα Παπαδημητρίου, φιλόλογος, Δημ. Σύμβουλος Δήμου Κηφισιάς. Απαγγελία: Ελευθερία Ρούσσου – Γεωργίου, καθηγήτρια.
Οργάνωση: Πνευματικό Κέντρο Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου
• «Από γενιά σε γενιά, με το ρίγος της Εξόδου»
Μικρή συμβολή στο ανυπέρβλητο γεγονός τής Εξόδου, από την Δημοτική Φιλαρμονική και μαθητικές χορωδίες.
Ενοργάνωση - Διεύθυνση: Χρήστος Βλαχογιάννης.
Οργάνωση: Φιλαρμονική Δήμου Ι.Π. Μεσολογγίου
1ο Γυμνάσιο Μεσολογγίου «Παλαμαϊκή Σχολή»
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο

Πέμπτη 25 Απριλίου

7:30 μ.μ. Προβολή του ντοκιμαντέρ «Διονύσιος Σολωμός: Ο ποιητής της
Επανάστασης». Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: Διεύθυνση Μουσείου Αρχείου ΕΡΤ, Κινηματογραφική Λέσχη Μεσολογγίου.

9:00 μ.μ. Συναυλία από το quinteto πνευστών Athens Brass Ensemble.
Πολυχώρος Πολιτισμού, Ραζηκότσικα 7
Οργάνωση: Σύλλογος «Οι φίλοι της Μουσικής Διονύσιος Σολωμός»

Παρασκευή 26 Απριλίου

• Γενικός σημαιοστολισμός της Ιεράς Πόλεως.
• Εορταστικές εκδηλώσεις σε Τ.Ε.Ι., Λύκεια, Γυμνάσια και Δη-
μοτικά Σχολεία του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

11:00 π.μ. Κατάθεση στεφάνων στον Τύμβο των Ηρώων από σπουδαστές
και μαθητές.

7:30 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον Κήπο των Ηρώων.
Κατάθεση στεφάνων από τις Τοπικές Αρχές, Συλλόγους, Οργα-
νώσεις & Φορείς Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

8:00 μ.μ. Τελετή Αδελφοποίησης Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου με
τον Δήμο Τριπόλεως.
• Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
κ. Παναγιώτη Α. Κατσούλη.
• Χαιρετισμός από τον Δήμαρχο Τριπόλεως κ. Ιωάννη Σμυρνιώτη.
• Υπογραφή πρωτοκόλλου Αδελφοποίησης.
Τιμητική εκδήλωση αφιερωμένη στους Ρώσους Φιλέλληνες.
• Χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου κ. Παναγιώτη Α. Κατσούλη.
• Χαιρετισμός από τον Πρέσβη της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα κ. Vladimir I. Chkhikvishvili. Ο Δήμος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου τιμά τους Ήρωες της Κύπρου.
• Θα παραβρεθούν και θα τιμηθούν οι οικογένειες των Κυπρίων
Ηρώων Τάσου Ισαάκ & Σολωμού Σολωμού.
• Απόσπασμα του Ορατορίου «Κωστής Παλαμάς» του μουσικοσυνθέτη Αλέξανδρου Χάχαλη, τιμώντας τα 70 χρόνια από τον θάνατο του Εθνικού μας ποιητή.
Συμμετέχουν η υψίφωνος Αγάπη Παπαμήτσου, ο βαρύτονος Θοδωρής Μπιράκος και οι χορωδίες, Παιδική και Ενηλίκων, του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση Δημήτρη Τυπάλδου και Σπύρου Χολέβα αντίστοιχα. Αφηγητής ο Κώστας Γιαλίνης.
9:15 μ.μ. Τελική πρόβα της αναπαράστασης της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου Καψάλη. Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα. Κήπος Ηρώων

Σάββατο 27 Απριλίου

10:00-11:00 π.μ. Υποδοχή Εκπροσώπων Ξένων Κρατών και Εκπροσώπου της Κυβέρνησης.

11:15 π.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο των Φιλελλήνων στον Κήπο
των Ηρώων. Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τους Εκπροσώπους Ξένων Κρατών, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου. Τιμώμενη χώρα η Ρωσική Ομοσπονδία.

12:00 μ. Μεταφορά της Εικόνας της Εξόδου και του Τιμίου Σταυρού Αγιασμού του Επισκόπου Ιωσήφ των Ρωγών από το Μουσείο Ιστορίας και Τέχνης στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.
• Εκκίνηση 31ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα Θυσίας Πάτρα-Μεσολόγγι.

12:20 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο του Ελβετού φιλέλληνα
Ιωάννη-Ιακώβου Μάγερ τιμώντας την 187η επέτειο του ηρωικού θανάτου του.
Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Πρέσβη της Ελβετίας στην Ελλάδα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων, το Δήμαρχο του Schofflisdorf και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

12:30 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον τόπο θανάτου του Λόρδου Βύρωνος τιμώντας την 189η επέτειο του θανάτου του.
Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Πρέσβη της Μεγάλης Βρετανίας στην Ελλάδα, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

12:40 μ.μ. Επιμνημόσυνη δέηση στον τάφο του Επισκόπου Ρωγών Ιωσήφ
τιμώντας την 187η επέτειο του μαρτυρικού και ηρωικού του θανάτου.
Κατάθεση στεφάνων από τον Εκπρόσωπο της Κυβέρνησης, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς του 2/39 Συντάγματος Ευζώνων και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

12:45 μ.μ. 5η Συνάντηση των απογόνων των Ελεύθερων Πολιορκημένων.
• Ομιλία από τον κ. Νικόλαο Γαλέτα, Μηχανολόγο – Ηλεκτρολόγο ΕΜΠ, πρώην Γενικό Δ/ντή ΕΤΕΒΑ με θέμα: «Η αγιοσύνη των Εξοδιτών και η παραχάραξη της ιστορίας».
Τρικούπειο Πολιτιστικό Κέντρο
Οργάνωση: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» Αδελφότητα των απογόνων

2:15 μ.μ. Γεύμα στους Εκπροσώπους Ξένων Κρατών από το Δήμο Ιεράς
Πόλεως Μεσολογγίου.

4:30 μ.μ. Εκκίνηση του 67ου Δρόμου Θυσίας από το ιστορικό μοναστήρι
του Αγίου Συμεών.

6:30 μ.μ. Απονομή επάθλων στους νικητές του 31ου Ιστιοπλοϊκού Αγώνα
Θυσίας Πάτρα-Μεσολόγγι.
Αίθουσα Τελετών Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης

7:00 μ.μ. Μέγας Εσπερινός στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ. κ. Κοσμά.

7:30 μ.μ. Πέρας προσέλευσης Επισήμων.

8:00 μ.μ. Εκκίνηση πομπής από το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου
Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
• Δέηση και κατάθεση στεφάνων από την Ελληνική Κυβέρνηση, τη Βουλή των Ελλήνων, την Πρεσβεία της Ρωσικής Ομοσπονδίας στην Ελλάδα ως τιμώμενη χώρα, τις Ένοπλες Δυνάμεις, τα Σώματα Ασφαλείας, την Ακαδημία Αθηνών, Εκπρόσωπο Α.Ε.Ι., το Τ.Ε.Ι. Μεσολογγίου, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδας και το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
• Πανηγυρικός από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου
κ. Παναγιώτη Α. Κατσούλη.
• Αναπαράσταση της ανατίναξης του Δημογέροντα Χρήστου
Καψάλη. Συμμετέχει η χορωδία του Πνευματικού Κέντρου του
Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, υπό τη διεύθυνση του
Καλλιτεχνικού Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.

10:30 μ.μ. Δεξίωση στη Λέσχη Αξιωματικών Φρουράς Μεσολογγίου από
τον Ανώτερο Διοικητή Φρουράς 2/39 Συντάγματος Ευζώνων.
(ιδιαίτερη πρόσκληση)

Κυριακή 28 Απριλίου

6:30 π.μ. Εωθινό, κανονιοβολισμοί και κωδωνοκρουσίες των εκκλησιών
της Ιεράς Πόλεως.

7:00 π.μ. Θεία Λειτουργία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδωνος.

10:00 π.μ. Άφιξη και υποδοχή του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας
κ. Κάρολου Παπούλια στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.

10:45 π.μ. Δοξολογία στο Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου Σπυρίδω-
νος προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Αιτωλίας και Ακαρνανίας κ.κ. Κοσμά.

11:00 π.μ. Εκκίνηση πομπής από το Μητροπολιτικό Ιερό Ναό του Αγίου
Σπυρίδωνος και μετάβαση στον Κήπο των Ηρώων.
• Τρισάγιο στους Αθάνατους Νεκρούς.
Κατάθεση στεφάνου στον Τύμβο των Ηρώων από τον Πρόεδρο
της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.
• Πανηγυρικός από τον Εκπρόσωπο της Ελληνικής Κυβέρνησης.
• Το μοιρολόι «Να ζει το Μεσολόγγι», από τη Σοπράνο Ιωάννα
Εμμανουήλ-Αποστολάκου, Πτυχιούχο Μονωδίας και μέλος της
χορωδίας του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Ιεράς Πόλεως
Μεσολογγίου.
Συμμετέχει η Χορωδία υπό τη διεύθυνση του Καλλιτεχνικού
Διευθυντή κ. Σπύρου Χολέβα.
• Βράβευση των νικητών του 67ου Δρόμου Θυσίας.

2:00 μ.μ. Επίσημο γεύμα από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.
(Ιδιαίτερη Πρόσκληση)

6:30 μ.μ. Επιστροφή της Εικόνας της Εξόδου με πομπή από τον Κήπο των
Ηρώων στην αίθουσα τελετών του Μουσείου Ιστορίας και Τέχνης.
• Υποστολή της Σημαίας στην κεντρική πλατεία Μάρκου Μπότσαρη.

Σαν σήμερα: Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου

Τρία χρόνια μετά την αποτυχημένη απόπειρα κατάληψης του Μεσολογγίου από τους Κιουταχή και Ομέρ Βρυώνη, ο Σουλτάνος επανήλθε με νέο σχέδιο. Ανέθεσε και πάλι στον νικητή της Μάχης του Πέτα, Κιουταχή, να καταλάβει την πόλη, συνδυάζοντας αυτή τη φορά την επιχείρηση με την εκστρατεία του Ιμπρήμ στην Πελοπόννησο. Με μια πανίσχυρη στρατιά 20.000 ανδρών, ο Κιουταχής ξεκίνησε από τα Τρίκαλα στα τέλη Φεβρουαρίου του 1825 και στις 15 Απριλίου 1825 έφθασε προ του Μεσολογγίου.
Αμέσως άρχισε την πολιορκία της πόλεως, η οποία μπορεί να χωρισθεί σε δύο περιόδους: α) 15 Απριλίου έως 12 Δεκεμβρίου 1825 και β) 25 Δεκεμβρίου 1825 έως τις 11 Απριλίου 1826. Χωρίς σημαντική βοήθεια από τους υπόλοιπους Έλληνες, λόγω του εμφυλίου πολέμου και έχοντας να αντιμετωπίσουν υπέρτερες εχθρικές δυνάμεις, οι 12.000 ψυχές του Μεσολογγίου αντιστάθηκαν καρτερικά επί ένα χρόνο. Την οργάνωση της άμυνας ανέλαβε τριμελής επιτροπή υπό τους Ιωάννη Παπαδιαμαντόπουλο, Δημήτριο Θέμελη και Γεώργιο Καναβό.
Το φρούριο της πόλεως μετά την πρώτη πολιορκία είχε βελτιωθεί, κατόπιν των προσπαθειών του Αλέξανδρου Μαυροκορδάτου, του Βύρωνα και του μηχανικού Μιχαήλ Κοκκίνη. Η τάφρος έγινε βαθύτερη, ο μικρός περίβολος ενισχύθηκε με πύργους και πολύγωνα προτειχίσματα, πάνω στα οποία τοποθετήθηκαν 48 τηλεβόλα και 4 βομβοβόλα. Η νησίδα Βασιλάδι, μεταξύ της λιμνοθάλασσας και της θάλασσας, έγινε ένα είδος προκεχωρημένου οχυρού. Εκεί τοποθετήθηκαν 6 πυροβόλα και συγκεντρώθηκαν 2.000 γυναικόπαιδα για να μην επιβαρύνουν τη φρουρά της πόλης. Εντός του Μεσολογγίου υπήρχαν 10.000 άτομα, εκ των οποίων 4.000 άνδρες, άριστοι πολεμιστές από την Ήπειρο και την Αιτωλοακαρνανία και ακόμη 1.000 άνδρες, δυνάμενοι να φέρουν όπλα.
Κατά την πρώτη φάση της πολιορκίας (15 Απριλίου-12 Δεκεμβρίου 1825) το Μεσολόγγι πολιορκήθηκε μόνο από τις δυνάμεις του Κιουταχή. Οι επιθέσεις τους συντρίβονταν εύκολα ή δύσκολα από τους υπερασπιστές της πόλης. Εξάλλου, ο από θαλάσσης αποκλεισμός δεν ήταν ισχυρός και επανειλημμένως διασπάσθηκε από τον στόλο του Μιαούλη, ο οποίος ενίσχυε με πολεμοφόδια και τρόφιμα τους πολιορκούμενους. Στις 24 Ιουλίου, 1000 ρουμελιώτες πολεμιστές υπό τον Γεώργιο Καραϊσκάκη ανάγκασαν τον Κιουταχή να αποσύρει τις δυνάμεις του στις υπώρειες του όρους Ζυγός, χαλαρώνοντας την πολιορκία του Μεσολογγίου. Αλλά και ο τουρκικός στόλος, παρενοχλούμενος από τον ελληνικό, αναγκάσθηκε να ζητήσει καταφύγιο στην αγγλοκρατούμενη Κεφαλληνία.
Στις 5 Αυγούστου ο Κίτσος Τζαβέλλας, επικεφαλής δυνάμεως Σουλιωτών πολεμιστών, εισήλθε στην πόλη, αναπτερώνοντας το ηθικό των πολιορκουμένων. Όμως, στις αρχές Νοεμβρίου, ο κοινός στόλος Τούρκων και Αιγυπτίων αποβίβασε 8.000 αιγύπτιους στρατιώτες κι ένα μήνα αργότερα κατέφθασε στην περιοχή ο Ιμπραήμ που είχε σχεδόν καταστείλει την Επανάσταση στην Πελοπόννησο. Τούρκοι, Τουρκαλβανοί και Αιγύπτιοι αριθμούσαν 25.000 άνδρες, με σύγχρονο πυροβολικό, που διοικούσαν γάλλοι αξιωματικοί. Οι Έλληνες είχαν να αντιπαρατάξουν 4.000 μαχητές.
Στις 25 Δεκεμβρίου 1825 άρχισε η δεύτερη φάση της πολιορκίας του Μεσολογγίου. Όπως και στην πρώτη πολιορκία, πάλι υπήρξε διάσταση απόψεων μεταξύ των δύο πασάδων. Ο αιγύπτιος Ιμπραήμ επεχείρησε με τις δικές του δυνάμεις να καταλάβει το Μεσολόγγι στις 16 Ιανουαρίου 1826. Απέτυχε, όμως, και αναγκάσθηκε να συμπράξει μετά του Κιουταχή. Οι δύο στρατοί κατέστησαν ασφυκτική την πολιορκία με ανηλεή κανονιοβολισμό του Μεσολογγίου και με την κατάληψη των στρατηγικής σημασίας νησίδων Βασιλάδι (25 Φεβρουαρίου) και Κλείσοβας (25 Μαρτίου). Μετά την πτώση των δύο νησίδων, η θέση των πολιορκουμένων κατέστη δεινή, μετά και την αποτυχία του Μιαούλη να διασπάσει τον ναυτικό αποκλεισμό.
Η κατάσταση πλέον μέσα στην πόλη είχε φθάσει σε οριακό σημείο. Τρόφιμα δεν υπήρχαν και οι πολιορκούμενοι (γυναίκες, παιδιά, τραυματίες, γέροντες και μαχητές) σιτίζονταν με φύκια, δέρματα, ποντίκια και γάτες! Υπό τις συνθήκες αυτές, που καθιστούσαν αδύνατη την αποτελεσματική υπεράσπιση της πόλης, αποφασίστηκε σε συμβούλιο οπλαρχηγών και προκρίτων στις 6 Απριλίου η έξοδος και ορίστηκε γι' αυτή, η νύχτα του Σαββάτου του Λαζάρου προς Κυριακή των Βαΐων (9 προς 10 Απριλίου). Τα μεσάνυχτα, σύμφωνα με το σχέδιο, χωρίστηκαν σε τρεις ομάδες, υπό τους Δημήτριο Μακρή, Νότη Μπότσαρη και Κίτσο Τζαβέλα, με την ελπίδα να διασπάσουν τις εχθρικές γραμμές, επωφελούμενοι από τον αιφνιδιασμό των πολιορκητών. Νωρίτερα είχαν σκοτώσει τους τούρκους αιχμαλώτους, ενώ στην πόλη παρέμειναν τραυματίες και γέροι.
Όμως, το σχέδιο της εξόδου, είτε προδόθηκε, είτε δεν εφαρμόστηκε σωστά κι έτσι οι δυνάμεις του Ιμπραήμ κατέσφαξαν με τα γιαταγάνια τούς μαχητές της ελευθερίας. Στο μεταξύ, μέσα στο Μεσολόγγι είχαν αρχίσει οι σφαγές από τους Τουρκοαιγύπτιους, που είχαν εισβάλει από άλλο σημείο της πόλης.
Σε πολλά σημεία σημειώθηκαν δραματικές σκηνές: ο δημογέροντας Χρήστος Καψάλης, όταν κυκλώθηκε από τους εισβολείς στο σπίτι του, όπου είχαν συγκεντρωθεί τραυματίες, γέροντες και γυναικόπαιδα, έβαλε φωτιά στην πυριτιδαποθήκη, ενώ ο μητροπολίτης Ρωγών Ιωσήφ ανατίναξε τον Ανεμόμυλο, στην τελευταία πράξη αντίστασης, όταν κυκλώθηκε από τους εχθρούς. Το πρωί της 10ης Απριλίου, ανήμερα των Βαΐων, η οθωμανική ημισέληνος κυμάτιζε στα χαλάσματα του Μεσολογγίου.
Οι πληροφορίες για τις απώλειες των Ελλήνων κατά την πολιορκία και την έξοδο είναι αντιφατικές. Πιθανότερο φαίνεται ότι από τους 3.000 που πήραν μέρος στην έξοδο, οι 1.700 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι. Ανάμεσα στους νεκρούς, ο Ιωάννης Παπαδιαμαντόπουλος, ο Μιχαήλ Κοκκίνης, ο Αθανάσιος Ραζηκότσικας, ο Νικόλαος Στορνάρης, ο γερμανός εκδότης της εφημερίδας «Ελληνικά Χρονικά» Ιάκωβος Μάγιερ και άλλοι γερμανοί φιλέλληνες. Γύρω στα 6.000 γυναικόπαιδα οδηγήθηκαν για να πουληθούν στη Μεθώνη και στα σκλαβοπάζαρα της Κωνσταντινούπολης και της Αλεξάνδρειας. Οι απώλειες για τους τουρκοαιγύπτιους εισβολής ανήλθαν σε 5.000 άνδρες.
Η Επανάσταση μετά την πτώση του Μεσολογγίου είχε σχεδόν κατασταλεί. Η φλόγα της, όμως, παρέμεινε άσβεστη, καθώς η ήττα μετατράπηκε σε νίκη. Ένα νέο κύμα φιλελληνισμού αναδύθηκε μετά την αμαύρωση του Αγώνα, εξαιτίας του εμφύλιου σπαραγμού. Αυτό με τη σειρά του επηρέασε εμμέσως την ευρωπαϊκή διπλωματία για τα εθνικά δίκαια των Ελλήνων. Πολλά έργα, ζωγραφικά, λογοτεχνικά και άλλα, απαθανάτισαν τη θυσία των Μεσολογγιτών. Ο εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός έγραψε την ημιτελή ποιητική του σύνθεση «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι», με τους γνωστούς στίχους από το Σχεδίασμα Β':
Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει
Λαλεί πουλί, παίρνει σπυρί, κι η μάνα το ζηλεύει.
Τα μάτια η πείνα εμαύρισε' στα μάτια η μάνα μνέει'
Στέκει ο Σουλιώτης ο καλός παράμερα και κλαίει:
«Έρμο τουφέκι σκοτεινό, τι σ΄έχω γω στο χέρι;
Οπού συ μου ΄γινες βαρύ κι ο Αγαρηνός το ξέρει»

Αμέσως μετά την κατάληψη του Μεσολογγίου, ο Κιουταχής με τον στρατό του κατευθύνθηκε προς την Ανατολική Στερεά Ελλάδα, με αντικειμενικό σκοπό την κατάληψη της Αττικής. Ο Ιμπραήμ επανήλθε στην Πελοπόννησο για να εξαλείψει και τις τελευταίες εστίες αντίστασης σε Μάνη και Αργολίδα.
Το Μεσολόγγι απελευθερώθηκε στις 11 Μαϊου 1829. Το 1937 αναγνωρίστηκε ως «Ιερά Πόλις» και η Κυριακή των Βαΐων ορίστηκε ως επέτειος της εξόδου.
[Πηγή sansimera.gr]

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More