10 Μαΐ 2011

Αλλεργικές αντιδράσεις: πότε είναι επικίνδυνες;

Οι μέλισσες, ορισμένα φυτά, ακόμη και ορισμένες τροφές μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις σε άτομα που είναι ευαίσθητα σε αυτά. Σε ορισμένα άτομα, η αντίδραση είναι πιο έντονη μετά από κάθε νέα έκθεση και μπορεί να αποβεί απειλητική για τη ζωή.
Περιορισμένη αντίδραση
Μία περιορισμένη (εντοπισμένη) αντίδραση όπως το οίδημα και ο πόνος από ένα τσίμπημα μέλισσας ή σφήκας, επηρεάζει μόνο την περιοχή που ήρθε σε επαφή. Ορισμένες αντιδράσεις μπορεί να μην εμφανιστούν για ημέρες, ενώ άλλες μπορεί να εμφανιστούν σχεδόν αμέσως.
* Αν το άτομο έχει τσιμπηθεί από μέλισσα, απομακρύνετε το κεντρί από το δέρμα με την άκρη μίας πλαστικής πιστωτικής κάρτας ή με τη μη αιχμηρή πλευρά ενός μαχαιριού. Μην χρησιμοποιήσετε τα δάχτυλά σας ή τσιμπίδα για να αφαιρέσετε το κεντρί, καθώς, αν το πιέσετε, το κεντρί μπορεί να αδειάσει όλο το δηλητήριό του μέσα στο δέρμα.
* Αν η αντίδραση έχει προκληθεί από την κατανάλωση μίας συγκεκριμένης τροφής ή τη λήψη ενός φαρμάκου, το θύμα δεν πρέπει να φάει ή να λάβει ξανά τη συγκεκριμένη ουσία.
* Αντιμετωπίστε τον ερεθισμό του δέρματος, πλένοντας την περιοχή που παρουσιάζει αντίδραση με σαπούνι και νερό. Αφαιρέστε και πλύνετε με ζεστό νερό όλα τα ρούχα που μπορεί να έχουν έλαια του φυτού ή οποιαδήποτε άλλη ουσία που προκάλεσε την αντίδραση. Για να περιορίσετε τον κνησμό, φτιάξτε μία αλοιφή από μαγειρική σόδα και νερό και απλώστε την απευθείας στο δέρμα.
Σοβαρή αντίδραση
Μία σοβαρή (συστηματική) αντίδραση πλήττει ολόκληρο τον οργανισμό και μπορεί να προκαλέσει έξαρση εξανθημάτων, ενώ, σε πιο σπάνιες καταστάσεις, μπορεί να εμφανίσουν οίδημα οι δίοδοι του αέρα από το στόμα στους πνεύμονες (αναφυλαξία). Η αντίδραση μπορεί να είναι άμεση ή να αναπτυχθεί μετά από αρκετές ώρες.
* Προσπαθήστε να ηρεμήσετε τον πάσχοντα, βοηθήστε τον να καθίσει σε άνετη στάση, στηρίξτε το κεφάλι του και πείτε του να παραμείνει ακίνητος και να μη μιλάει πολύ, ώστε να διευκολυνθεί η αναπνοή του.
* Παρακολουθήστε για τυχόν σημεία οιδήματος των αεραγωγών, όπως συριγμός ή πρήξιμο των χειλιών. Όταν η αντίδραση είναι έντονη, το άτομο μπορεί να αισθάνεται σαν να αναπνέει μέσα από ένα καλαμάκι αναψυκτικού.
Ζητήστε ιατρική βοήθεια
Μία αλλεργική αντίδραση μπορεί να προκαλέσει πολύ έντονο κνησμό ή να γίνει προοδευτικά εντονότερη καθώς η ώρα περνάει. Μην αφήσετε να περάσουν απαρατήρητα τα σημεία που υποδηλώνουν ενδεχόμενο πρόβλημα. Ζητήστε ιατρική βοήθεια αν το εξάνθημα καλύπτει το πρόσωπο, τα γεννητικά όργανα ή το μεγαλύτερο μέρος του σώματος, αν ένα ολόκληρο μέλος του σώματος, π.χ. χέρι ή πόδι, έχει πρηστεί ή αν αρχίζουν να πρήζονται η γλώσσα ή τα χείλη. Καλέστε αμέσως το 166 αν ο πάσχων παρουσιάζει δυσκολία στην αναπνοή ή έχει ιστορικό οιδήματος των αεραγωγών (αναφυλαξία).
Με την συνεργασία του www.iator.gr .

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More