Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

29 Ιουν 2013

ΔΙΑΛΕΞΗ ΤΟΥ ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ

Σήμερα Σάββατο 29 Ιουνίου, στις 9 το βράδυ στον πεζόδρομο μπροστά από το Ιστορικό μας Μουσείο, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 2ου Φεστιβάλ Φωτογραφίας της ΦΩΤΟΛΕΜΕ που υποστηρίζει και η "Διέξοδος", θα πραγματοποιηθεί διάλεξη από τον καταξιωμένο φωτογράφο Αλέξανδρο Βρεττάκο με παράλληλη προβολή του έργου του με τον τίτλο "Τα πάντα μπορούν να γίνουν μια ενδιαφέρουσα εικόνα".
Χαρά μας να σας υποδεχθούμε και να απολαύσουμε μαζί τον λόγο και τις εικόνες του εκλεκτού πρσκεκλημένου της Φωτογραφικής  Λέσχης Μεσολογγίου.

Οι διαδικτυακοί αναγνώστες προτιμούν λάιτ θέματα

Οι διαδικτυακοί αναγνώστες προτιμούν λάιτ θέματαΤα «πιο διαβασμένα» άρθρα 14 ειδησεογραφικών ιστοσελίδων ανέλυσαν οι βρετανοί επιστήμονες, με σκοπό να κατανοήσουν τα κριτήρια που κρύβονται πίσω από τις προτιμήσεις των χρηστών του Διαδικτύου

Νέα μελέτη ερευνητών του Πανεπιστημίου του Μπρίστολ στη Βρετανία αποκαλύπτει ότι οι χρήστες που μπαίνουν σε ειδησεογραφικές ιστοσελίδες τείνουν να μαγνητίζονται από άρθρα που αναφέρονται σε εγκλήματα και σκάνδαλα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που συνέλεξαν οι ερευνητές, στους διαδικτυακούς αναγνώστες αρέσει περισσότερο να διαβάζουν τα τελευταία κατορθώματα των αγαπημένων τους σταρ, όπως επίσης και τις τελευταίες τάσεις της μόδας. Παρά το γεγονός ότι υπάρχουν και αυτοί που διαβάζουν πολιτικά ή οικονομικά άρθρα, ωστόσο οι συγκεκριμένοι αναγνώστες αποτελούν τη μειοψηφία των χρηστών που σερφάρουν στο Διαδίκτυο.

Αίμα και σεξ στην κορυφή
Οι ειδικοί του Εργαστηρίου Εξυπνων Συστημάτων για ένα διάστημα 18 μηνών προχώρησαν στην ανάλυση της θεματολογίας των «κορυφαίων» και των «πιο διαβασμένων» άρθρων 14 μεγάλων ειδησεογραφικών ιστοσελίδων όπως π.χ. του βρετανικού BBC και της αμερικανικής εφημερίδας «New York Times» για να δουν τι είναι αυτό που μαγνητίζει τα «κλικ» των αναγνωστών.Στην περίπτωση της αυστραλιανής ιστοσελίδας News.com.au, για παράδειγμα, ανακάλυψαν ότι πιο διαδεδομένα ήταν τα άρθρα που περιείχαν λέξεις όπως π.χ. γυναίκα, σεξ, μητέρα. Λιγότερο διαβασμένα εμφανίζονταν τα άρθρα που περιείχαν τις λέξεις «αυστραλιανό», «πλημμύρα», «Κουίνσλαντ».

Στην περίπτωση της ιστοσελίδας του αμερικανικού περιοδικού «Forbes», πιο διαβασμένα ήταν τα άρθρα που περιείχαν τις λέξεις «πλουσιότερος», «εφαρμογή», «καλύτερος» και «χειρότερος». Αντίθετα, λιγότερο διαβασμένα ήταν εκείνα που περιείχαν τις λέξεις «μετοχή» και «μέρισμα».

Μπροστά τα «ανθρώπινα» άρθρα
Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άρθρα που χρησιμοποιούσαν «συναισθηματικά φορτισμένη γλώσσα» και περιγραφές που παρέπεμπαν στην ψυχαγωγία και στο έγκλημα έτειναν να προσελκύουν περισσότερα χτυπήματα αναγνωστών, συγκριτικά με άλλα. Βάσει των ευρημάτων των επιστημόνων φάνηκε ακόμα ότι το ενδιαφέρον των αναγνωστών μαγνήτιζαν τα άρθρα που προέβαλλαν μια πιο προσωπική και ανθρώπινη άποψη, σε σχέση με τα άρθρα που ήταν πιο «παγερά» ειδησεογραφικά δομημένα.

Σε γενικές γραμμές, οι ειδικοί είδαν ότι τα άρθρα που αφορούσαν «δημόσιες υποθέσεις» και εμπεριείχαν τις λέξεις «εκλογές», «οικονομία», «επιχειρηματικότητα» και «πολιτική» δεν βρίσκονταν το ίδιο ψηλά στην προτίμηση των διαδικτυακών αναγνωστών, συγκριτικά με εκείνα που δεν αφορούσαν δημόσιες υποθέσεις και σχετίζονταν με καταστροφές, εγκλήματα, μόδα και καιρικές συνθήκες. Παρ' όλα αυτά, οι ερευνητές δεν φάνηκε να λαμβάνουν υπόψη τη φωτογραφική επένδυση των άρθρων - η οποία πολλές φορές παίζει καταλυτικό ρόλο στο αν ο διαδικτυακός αναγνώστης θα επιλέξει να διαβάσει ένα κομμάτι -, στην κεντρική σελίδα των site, ενώ δεν κατέγραψαν ούτε τα δημογραφικά στοιχεία των αναγνωστών των διαφορετικών ιστοσελίδων.

«Διαπιστώσαμε ότι σε γενικές γραμμές οι διαδικτυακοί αναγνώστες απωθούνται από άρθρα που αφορούν δημόσιες υποθέσεις και έλκονται περισσότερο από θέματα που σχετίζονται με την ψυχαγωγία, την εγκληματολογία, τον καιρό κ.ά.» εξηγεί ο καθηγητής Νέλο Κριστιανίνι.

Δημοσιεύτηκε στο HeliosPlus στις 27 Ιουνίου 2013

Εθισμός σε… πατάτες και ψωμί

Εθισμός σε… πατάτες και ψωμίΜετά την κατανάλωσή τους οι λαχταριστές πατάτες ενεργοποιούν περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την εξάρτηση, γεγονός που τις κάνει... ακαταμάχητες




Τα ευρήματα νέας αμερικανικής μελέτης θα μπορούσαν ενδεχομένως να εξηγήσουν γιατί μια πατατούλα δεν είναι ποτέ αρκετή. Σύμφωνα με τους ειδικούς του Κέντρου για την Πρόληψη της Παχυσαρκίας, του Νοσοκομείου Παίδων της Βοστόνης, η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων όπως π.χ. το λευκό ψωμί και οι πατάτες, ενεργοποιούν μια περιοχή του εγκεφάλου που συνδέεται με την εξάρτηση.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν απεικονιστικές μεθόδους για να παρακολουθήσουν την εγκεφαλική δραστηριότητα των εθελοντών μέσα σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ωρών από την κατανάλωση κάθε γεύματος.
Το πείραμα του μιλκσέικ
Στο πείραμα έλαβαν μέρος 12 υπέρβαροι και παχύσαρκοι άνδρες, οι οποίοι πέρασαν από αξιολόγηση που αφορούσε τα επίπεδα σακχάρου του αίματος, τα επίπεδα της πείνας και την εγκεφαλική δραστηριότητά τους.
Οι συμμετέχοντες μοιράστηκαν σε δύο ομάδες, στις οποίες διανεμήθηκαν δύο τύποι μιλκσέικ με την ίδια γεύση: το ένα περιείχε υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη, ενώ το δεύτερο περιείχε υδατάνθρακες χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη.
Οι υδατάνθρακες υψηλού γλυκαιμικού δείκτη απαιτούν λιγότερο χρόνο πέψης με αποτέλεσμα να απορροφώνται ταχύτερα από τον οργανισμό και να εκτινάσσουν γρήγορα τα επίπεδα σακχάρου του αίματος στα ύψη, τα οποία όμως στη συνέχεια πέφτουν απότομα. Αντίθετα, στην περίπτωση των υδατανθράκων χαμηλού γλυκαιμικού δείκτη, η αφομοίωση από τον οργανισμό πραγματοποιείται με πιο αργό αλλά σταθερό ρυθμό.
Εθιστικές τροφές μας φορτώνουν κιλά
Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση επεξεργασμένων υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη «φώτιζαν» την περιοχή του επικλινή πυρήνα του εγκεφάλου, που συνδέεται με την ανταμοιβή και την επιθυμία. Παρατήρησαν ακόμα ότι οι εθελοντές που είχαν πιει το «ενισχυμένο» από πλευράς γλυκαιμικού δείκτη μιλκσέικ εμφάνιζαν απότομες αυξομειώσεις ως προς τα επίπεδα σακχάρου του αίματος.
Οι ερευνητές πιστεύουν ότι μέσω της αποφυγής των συγκεκριμένων τροφών, τα παχύσαρκα άτομα θα μπορούσαν να «φρενάρουν» και να μειώσουν σταδιακά την υπερκατανάλωση φαγητού.
«Πέρα από την ανταμοιβή και την επιθυμία για φαγητό, η συγκεκριμένη περιοχή του εγκεφάλου συνδέεται επίσης με την κατάχρηση ουσιών και την εξάρτηση, γεγονός που θα μπορούσε να σημαίνει ότι οι τροφές αυτές είναι εθιστικές» αναφέρει ο διευθυντής του κέντρου δρ Ντέιβιντ Λούντβιγκ.
«Τα νέα ευρήματα υποδεικνύουν ότι ο περιορισμός των υδατανθράκων υψηλού γλυκαιμικού δείκτη όπως το λευκό ψωμί και οι πατάτες θα μπορούσε να βοηθήσει παχύσαρκα άτομα να μειώσουν τη λαχτάρα τους για φαγητό και την τάση τους να καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες» τονίζει ο ειδικός.
Τα ευρήματα της μελέτης δημοσιεύονται στο επιστημονικό έντυπο «American Journal of Clinical Nutrition».

Financial Times:Η μεσαία τάξη βγαίνει στους δρόμους


του Philip Stephens
Στην Κωνσταντινούπολη, οι διαδηλωτές θέλουν χώρο πρασίνου και το δικαίωμα να απολαύσουν ένα ποτήρι κρασί. Στο Σάο Πάολο, το αίτημα των διαδηλωτών είναι οι αξιοπρεπείς δημόσιες συγκοινωνίες και η καταστολή της πολιτικής διαφθοράς. Τα πανό μπορεί να διαφέρουν, αλλά οι δυνάμεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε αυτές τις διαταραχές ήταν λίγο πολύ οι ίδιες. Η πολιτική στις αναπτυσσόμενες χώρες έχει μείνει πίσω από τον ταραχώδη ρυθμό της οικονομικής και κοινωνικής αλλαγής. Οι εντάσεις όμως, δεν θα εξαφανιστούν σύντομα.
Καλώς ήρθατε στην εποχή των αναταραχών.
Με την πρώτη ματιά, ελάχιστα ενώνουν τους διαδηλωτές στην Κωνσταντινούπολη και την Άγκυρα μαζί με τα εξαγριωμένα πλήθη στο Σάο Πάολο και το Ρίο ντε Τζανέιρο. Στην πρώτη περίπτωση είναι οργή ενάντια στον απολυταρχισμό, καθώς ο πρωθυπουργός, αν και εκλεγμένος, αμφισβητεί τις κοσμικές ελευθερίες. Ο Ισλαμισμός του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συγκρούεται με το κοινωνικό φιλελευθερισμό της μεσαίας αστικής τάξης.
Στον αντίποδα, ο καταλύτης για τις αστραπιαίες διαδηλώσεις στη Βραζιλία ήταν η αύξηση των τιμών των εισιτηρίων λεωφορείων – και το χάσμα ανάμεσα στην επιδείνωση των υπηρεσιών που προσφέρονται για τους Βραζιλιάνους και τα τεράστια ποσά που δαπανώνται για το Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου και τους Ολυμπιακούς Αγώνες.
Δεν φαίνεται επίσης να υπάρχει ένας σύνδεσμος μεταξύ αυτών των διαδηλώσεων και του ξεσηκωμού ενάντια στα απολυταρχικά καθεστώτα του Αραβικού κόσμου. Τουρκία και Βραζιλία είναι δημοκρατίες. Μέχρι πρότινος, η Τουρκία χαρακτηριζόταν μάλιστα πρότυπο για τον αραβικό κόσμο, για το πώς ενώνεται ο πλουραλισμός και η οικονομική δραστηριότητα με το Ισλάμ. Η δε Βραζιλία, μετά από έναν αιώνα ανεκπλήρωτων υποσχέσεων, πέρασε τη διαχειριστική γραμμή μεταξύ πιθανής και πραγματικής εξουσίας. Στις δυο χώρες, δεκάδες εκατομμύρια άτομα βγήκαν από την φτώχεια.
Αυτό που ενώνει τους διαδηλωτές όμως, είναι η πρόκληση που αντιμετωπίζουν τα πολιτικά συστήματα των αναδυόμενων χωρών – δημοκρατικά και απολυταρχικά – όταν έρχονται αντιμέτωπα με την κοινωνική αλλαγή.
Όλα γίνονται πολύ γρήγορα. Στη Δύση, η αναταραχή της βιομηχανικής επανάστασης διήρκεσε έναν αιώνα. Οι πολιτικοί είχαν χρόνο να προσαρμοστούν στα αιτήματα της ανερχόμενης μπουρζουαζίας και σε μία πιο επιθετική εργατική τάξη. Ακόμη και τότε, υπήρξαν αναταραχές, επαναστάσεις και πόλεμοι.
Οι αναδυόμενες δυνάμεις στη σημερινή εποχή είδαν εντυπωσιακές προόδους να συντελούνται μέσα σε δύο δεκαετίες. Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που κάποτε ήταν αποκλεισμένα από την πολιτική απελευθερώθηκαν με την οικονομική ανάπτυξη, την αστικοποίηση και την ψηφιακή τεχνολογία. Η άμεση επικοινωνία – από τα μηνύματα στα social media – έδωσε στους μορφωμένους και συχνά άνεργους νέους ένα πολύτιμο εργαλείο για την κινητοποίηση της δυσαρέσκειας.
Η δημοκρατία δεν θα δώσει στους πολιτικούς ασυλία από την αναταραχή. Οι πιέσεις από τις εξελίξεις στους δρόμους πιθανότατα θα ενισχυθούν στα απολυταρχικά κράτη – είναι αξιοσημείωτο πως σχεδόν κάθε διαδήλωση οπουδήποτε εντείνει το φόβο του Πεκίνου. Ένα από τα πιο εντυπωσιακά σημεία των διαδηλώσεων στην Τουρκία και τη Βραζιλία όμως, ήταν η αποσύνδεσή τους από οικείες, πολιτικές, διαχωριστικές γραμμές. Οι διαδηλωτές προκαλούν το σύστημα – την πολιτική ελίτ, το διεφθαρμένο δημόσιο τομέα, τους πλούσιους επιχειρηματίες – και δεν κρατούν σημαίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Ο κοινός παρονομαστής είναι η αυξανόμενη μεσαία τάξη, ο νέος πληθυσμός που συνωστίζεται στα αστικά κέντρα, οι φτωχές δημόσιες υπηρεσίες, η ανεργία, η τεράστια εισοδηματική ανισότητα και η ευρεία διαφθορά. Τα συστατικά αυτού του εκρηκτικού μίγματος υπάρχουν, σε διαφορετικές αναλογίες, από χώρα σε χώρα και από ήπειρο σε ήπειρο. Υπάρχουν από το Κάιρο στο Πεκίνο και από την Τζακάρτα στο Μπουένος Άιρες. Υπάρχει όμως, και η άμεση ψηφιακή επικοινωνία που μπορεί να μετατρέψει μία σπίθα σε πυρκαγιά.
Δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις για τις κυβερνήσεις που θέλουν να αποφύγουν αυτές τις διαμαρτυρίες. Τα απολυταρχικά καθεστώτα και κυρίως η Κίνα, παραδοσιακά θεωρούν ότι η απάντηση είναι η ανάπτυξη. Κάνουν λάθος. Κατ’ αρχήν, όπως είδαμε τους τελευταίους μήνες, τα αναδυόμενα κράτη δεν έχουν ανοσία στους οικονομικούς κύκλους. Η ανάπτυξη προς Ανατολάς και Νότο επιβραδύνεται. Η ευημερία ήταν ανέκαθεν ανεπαρκής απάντηση.
Η ενίσχυση της επιρροής αυτών των χωρών εντείνει αντί να κατευνάσει τις κοινωνικές και πολιτικές πιέσεις. Όσο υψηλότερα ανεβαίνουν οι άνθρωποι στη διαχωριστική γραμμή της φτώχειας, τόσο περισσότερο δυσανασχετούν με τη διαφθορά και την ανισότητα και τόσο περισσότερο ζητούν καλύτερη δημόσια φροντίδα. Η έννομη τάξη δεν έχει την ίδια αξία για όσους βρίσκονται εκτός πολιτικού συστήματος λόγω φτώχειας.
Η απάντηση δεν βρίσκεται ούτε στην καταστολή, όπως θα πρέπει να έχει αντιληφθεί ο κ. Ερντογάν. Οι διαδηλώσεις που ξεκίνησαν στο Πάρκο Γκεζί και την πλατεία Ταξίμ της Κωνσταντινούπολης μπορεί να είχαν περιοριστεί εάν η αστυνομία δεν αντιδρούσε με βία και εάν ο πρωθυπουργός δεν απαντούσε μα σειρά αβάσιμων θεωριών για απειλές από μεγάλες συνωμοσίες. Η Ντίλμα Ρουσέφ, η πρόεδρος της Βραζιλίας, φαίνεται πως έχει καταλάβει, τουλάχιστον μερικώς, αυτό το μάθημα αναγνωρίζοντας ότι οι διαδηλωτές είχαν επιχειρήματα.
Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρξουν πολλές τέτοιες αναταραχές στις αναπτυσσόμενες χώρες. Υπό τις παρούσες τάσεις, η παγκόσμια μεσαία τάξη θα αυξηθεί ακόμη κατά 1 δισ. άτομα, στα 3 δισ. μέχρι το 2020. Το μόνο σίγουρο είναι πως αυτοί οι πολίτες, που πλέον ενισχύονται από το υψηλότερο βιοτικό επίπεδο, θα είναι πιο απαιτητικοί από τους κυβερνώντες. Οι κυβερνήσεις ανά τον κόσμο θα πρέπει να βρουν τρόπους να συμφιλιωθούν μαζί τους.
Οι νέες δυνάμεις παγκοσμίως καλούνται να προχωρήσουν σε ένα δύσκολο δρόμο. Οι πολιτικοί ηγέτες που θα ξεπεράσουν τις διαδηλώσεις, πιθανότατα θα είναι εκείνοι που θα κάνουν κάτι για την πάταξη της διαφθοράς, θα μειώσουν την ανισότητα και θα απαντήσουν στα αιτήματα για εκσυγχρονισμό των δημόσιων υπηρεσιών. Ακόμη κι έτσι όμως, η πρόοδος πιθανότατα δεν θα είναι ομαλή.
Όποιος πιστεύει το αντίθετο, καλά θα κάνει να μελετήσει λίγο τη δεκαετία του 1840.
Πηγή: euro2day.gr

Αγωγός ΤΑΡ: Καλό το παραμύθι τους, αλλά έχει…ΕΟΖ.

«Η θεσμοθέτηση των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών, τις οποίες έχουμε αναφέρει και στις προγραμματικές δηλώσεις, αποτελεί ένα συμπληρωματικό μέτρο στις τρέχουσες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Μιλάμε για Ζώνες με ειδικά φορολογικά και διοικητικού χαρακτήρα κίνητρα,»
Κωστής Χατζηδάκης, 28/08/2012.
Γράφει ο askordoulakos
Μετά το άδοξο τέλος του κινέζικου και ρωσικού succes story, σχεδίου εμπνευσμένου από τους τραγικούς κι απίθανους τύπους της ομάδας «αληθείας» της Συγγρού,  νέος   ελπιδοφόρος άνεμος αισιοδοξίας πνέει καθ’ άπασαν την επικράτειαν των ξευτιλισμένων ΜΜΕ! Χαράς ευαγγέλια και πανηγύρια για τον αγωγό ΤΑP, που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν κι όλα αυτά,  σε συνδυασμό με τις πρόσφατες «δημοσκοπήσεις», οι οποίες αναδεικνύουν το Σαμαρά ως το νέο ηγέτη της –υπο αναγέννηση-Ελλάδας!
Ο κατοχικός πρωθυπουργός δήλωσε, ότι το έργο της εγκατάστασης του ΤΑΡ θα φέρει στην Ελλάδα,2.000 άμεσες θέσεις εργασίας. Κι ακόμα 10.000 θέσεις εργασίας σε επιχειρήσεις που θα υποστηρίζουν το έργο (χωράει πολύ συζήτηση, για το τι είδους θέσεις εργασίας είναι αυτές). Είπε, επιπλέον, ότι θα υπάρξουν πρόσθετες θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής του και πρόσθεσε: «Όλα αυτά αποτελούν πολύ σημαντική ενίσχυση για την οικονομία της χώρας μας, που δοκιμάζεται σήμερα από ανεργία ρεκόρ».  Τι πραγματικά σημαίνει η διέλευση του ΤΑΡ; Θα έχει ως αποτέλεσμα πολλές κι άμεσες θέσεις εργασίας, όπως υποστηρίζουν τα παπαγαλάκια του δωσιλογισμού;
Αν δούμε τον αγωγό ΤΑΡ θα διαπιστώσουμε, αφενός ότι ξεκινά από τα ελληνοτουρκικά σύνορα στονΈβρο, διασχίζει τη Βόρεια Ελλάδα και περνά από την Αλβανία κι αφετέρου ότι «τίποτα δε γίνεται τυχαία», όπως λέει κι η Μαρινέλα… Έχουμε και λέμε λοιπόν:
Εν αρχή ην ο Καλλικράτης, στόχος του οποίου ήταν η σαλαμοποίηση της ελληνικής επικράτειας σε περιφέρειες ειδικού διοικητικού και οικονομικού καθεστώτος, με σκοπό την εκχώρηση των περιφερειών αυτών στα κοράκια με την κωδική ονομασία «ιδιώτες επενδυτές». Κι αυτό, διότι η διοικητική αυτοτέλεια του-υπό εκχώρηση- εδαφικού τμήματος αποτελεί βασική προϋπόθεση για την εγκαθίδρυση ΕΟΖ.
Τον Ιούλιο του 2011, τις μέρες που στην Πλ. Συντάγματος ο λαός έδινε μάχες ενάντια στις ένοπλες κατοχικές δυνάμεις των ΜΑΤ, στο Κοινοβούλιο ψηφιζόταν ο νόμος 3907/2011 (ο εφαρμοστικός νόμος του περιβόητου μεσοπρόθεσμου), βάσει του οποίου ο εκάστοτε υπουργός έχει τη δυνατότητα, με απλή απόφασή του (!),  να εκχωρήσει οποιοδήποτε τμήμα της ελληνικής επικράτειας, σεοποιονδήποτε.
Ιδιαίτερη σημασία έχει το άρθρο 37 παρ. 5 του συγκεκριμένου νόμου, το οποίο προβλέπει ότι «Σε περίπτωση αδυναμίας των αρμόδιων κατά περίπτωση αρχών να διασφαλίσουν με ίδιους πόρους ή μέσα ότι οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων η απομάκρυνση έχει αναβληθεί, απολαμβάνουν κατά το χρονικό διάστημα της αναβολής, στοιχειώδεις όρους αξιοπρεπούς προσωρινής στέγασης σεεγκαταστάσεις δημόσιου ή κοινωφελούς χαρακτήρα και γενικότερα ότι καλύπτουν τις άμεσες βιοτικές τους ανάγκες, μπορεί να επιτραπεί, μετά από σχετική άδεια, να απασχολούνται ως μισθωτοίσε τομείς απασχόλησης σε συγκεκριμένες περιοχές της Χώρας.
Με προεδρικό διάταγμα, που εκδίδεται μετά από πρόταση των Υπουργών Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Προστασίας του Πολίτη, καθορίζονται οι τομείς απασχόλησης και οι περιοχές της Χώρας όπου μπορούν να ασχολούνται ως μισθωτοί οι υπήκοοι τρίτων χωρών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση, το καθεστώς τηςασφαλιστικής τους κάλυψης, οι όροι, οι προϋποθέσεις, οι διαδικασίες και τα αρμόδια για τη χορήγηση της άδειας εργασίας όργανα, καθώς και κάθε άλλο σχετικό θέμα».
Στις 06/10/2011 ήρθε στην Ελλάδα ο αντιπρόεδρος της Μέρκελ, Φίλιπ Ρέσλερ, παρέα με επιχειρηματίες, για να θέσει το θέμα ΕΟΖ, συμφωνώντας με την κυβέρνηση να δημιουργηθούν 4  ΕΟΖ πειραματικού χαρακτήρα στην Πελοπόννησο, στο Νότιο Αιγαίο, στη Θράκη και την Ήπειρο.
Στις 24-09-2012, η ιδιωτική εταιρεία συμβούλων, ονόματι  «Χρηματοοικονομικό Φόρουμ της Θράκης» προτίθεται να παρουσιάσει- σε αίθουσα της Τράπεζας Ελλάδος- τις θέσεις της για το πόσο…συμφέρουσα είναι η λύση των ΕΟΖ, πλην όμως η εκδήλωση ματαιούται λόγω δυναμικής καιμαζικής παρέμβασης κινημάτων και μετώπων πολιτών. Η εν λόγω χρηματοοικονομική αγέλη σουλατσάρει εδώ και 2 χρόνια στη Θράκη, πραγματοποιώντας αδρά χρηματοδοδοτούμενες μελέτες-μαϊμού, βάσει των οποίων «οι ΕΟΖ αποτελούν τη δέουσα λύση για την Ελλάδα».
Αν συνδυάσουμε όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπ’ όψη τους…Ξένιους Δίες και τα στρατόπεδα συγκέντρωσης θα αντιληφθούμε άμεσα ότι ο…σωτήριος αγωγός ΤΑΡ, θα διέρχεται μέσα από καθεστώς ελληνικών ΕΟΖ, με θέσεις εργασίας που θα πλαισιώνονται από εξαθλιωμένους των σκλαβοπάζαρων της Ανατολής και της Αφρικής, με μεροκάματα για ένα μπωλ ρύζι τη μέρα, υπό συνθήκες…φυτείας στην Αλαμπάμα πριν 2-3 αιώνες.
Να σημειώσουμε, ότι στις ΕΟΖ, ο εργαζόμενος-δούλος σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλεται απ’ ευθείας με τον εργοδότη. Οι συνεννοήσεις για τους όρους εργασίας, το μεροκάματο κλπ γίνονταιμεταξύ του εργοδότη και της εταιρείας εκμίσθωσης εργατών, η οποία εισπράττει ακόμα και τα μεροκάματά τους, τα οποία τους αποδίδει κατόπιν! Ο σκλάβος δεν έχει κανένα ρόλο και κανένα δκαίωμα σ’αυτήν την «εργασιακή» σχέση, ενώ επιπλέον η διάρκεια εργασίας εκάστου στην ΕΟΖ δε θα ξεπερνά τους 3-4 μήνες κατά μ.ο. Τ’ αφεντικά θα τους προσλαμβάνουν για λίγους μήνες, θα τους απολύουν άνευ άλλου τινός, θα παίρνουν άλλους κοκ.
Γίνεται εύκολα αντιληπτό λοιπόν, ότι δεν θα υπάρξει κανένα όφελος για το λαό και τον τόπο, από οικονομικές δραστηριότητες, που θα γίνουν υπό καθεστώς πλήρους ασυδοσίας του επιθετικότατου διεθνούς κεφαλαίου, συνεπικουρούμενου κι από τα πιο αδίστακτα τμήματα του εγχώριου (κεφαλαίου), τα οποία γίνονται κολαούζοι των κατακτητών, προσδοκώντας μερίδιο απ’ τη λεία των μεγάλων αρπακτικών, όπως κάνουν οι ύαινες με τη λεία των λιονταριών. Είναι γνωστές οι κινήσεις του διδύμου Μίχαλος (ΕΒΕΑ)- Βενιάμης (εφοπλιστής), που κινούνται με κατεύθυνση την αξιοποίηση του καθεστώτος ΕΟΖ. Κι ας μη μας διαφεύγει το γεγονός, ότι και η COSCO, μια de facto ΕΟΖ στον Πειραιά είναι.
Να’ ναι καλά οι εταιρείες μίσθωσης δούλων κι οι δωσίλογοι της Βουλής, που κάνουν ο,τιδήποτε, προκειμένου να θησαυρίζουν τ’ αφεντικά τους κι οι ίδιοι φυσικά, πατώντας επί πτωμάτων.
ΥΓ. Αξίζει να ψάξει κανείς την περίπτωση του Σεντζέν, ενός μικρού παραθαλάσσιου χωριού στην Κίνα, το οποίο το 1980 αποτέλεσε την πρώτη ΕΟΖ . Θα διδαχθεί πολλά περί το θέμα…
ΥΓ. Και μην ξεχνάμε: Να κρατήσουμε ψηλά, το πνεύμα του Μετώπου!

28 Ιουν 2013

Πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς θυμώνει

Πώς ο σύγχρονος τρόπος ζωής μάς θυμώνειΕχοντας λύσει τα προβλήματα επιβίωσης τα οποία αντιμετώπιζαν οι πρόγονοί μας, οι άνθρωποι σήμερα γίνονται έξαλλοι με ασήμαντες αφορμές
Η κίνηση στους δρόμους μάς κάνει έξαλλους, πολύ περισσότερο από ό,τι χρειάζεται, σύμφωνα με τη δρα Μαν


Ο σύγχρονος τρόπος ζωής μπορεί να ικανοποιεί τις βασικές ανάγκες μας, ωστόσο μας «χαρίζει» συγχρόνως μεγάλο θυμό, όπως αναφέρει μια κορυφαία ψυχολόγος στη Βρετανία.

Η δρ Σάντι Μαν από το Πανεπιστήμιο του Κεντρικού Λάνκασιρ αναφέρει ότι η επιθετικότητα, η οποία ήταν απαραίτητη στους προγόνους μας προκειμένου να επιβιώνουν και είναι βαθιά «καλωδιωμένη» στον εγκέφαλό μας, μπορεί να στοχεύσει προς λάθος κατεύθυνση όταν δεν υπάρχει άμεσος λόγος για να υφίσταται. Πού οδηγεί αυτό; Σε τρομερό θυμό για ασήμαντα γεγονότα, όπως το να περιμένουμε στην αίθουσα αναμονής ενός γιατρού, το να μας «κρασάρει» ο υπολογιστής ή το να μπλέξουμε με το αυτοκίνητο στην κίνηση.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Τhe Telegraph» η δρ Μαν γράφει στο τεύχος Ιουλίου του περιοδικού «Reader's Digest» ότι ο θυμός που κάποτε αποτελούσε «κλειδί» για την επιβίωση του ανθρώπου τη σήμερον ημέρα πυροδοτείται από ασήμαντες αφορμές.

Η ειδικός συνεχίζει τονίζοντας ότι ο άνετος τρόπος ζωής σήμερα μας έχει «κακομάθει» και έχει ανεβάσει τόσο τον πήχη των προσδοκιών μας ώστε να αντιμετωπίζουμε οτιδήποτε δεν αγγίζει την τελειότητα σαν «οξύθυμα παιδιά».
Στο δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας σημειώνεται ότι η ενέργεια που βοηθούσε τους πρώτους ανθρώπους να επιβιώνουν - να βρίσκουν δηλαδή τροφή και καταφύγιο - έχει χάσει τον στόχο της στον 21ο αιώνα. Αυτό συμβαίνει επειδή για τους περισσότερους - τουλάχιστον στον δυτικό κόσμο - τα βασικά έχουν λυθεί αφήνοντας τα κίνητρα τα οποία «τρέφουν» την επιβίωση χωρίς μια συναισθηματική διέξοδο.

Ο άνθρωπος εξελίχθηκε ώστε να θυμώνει απέναντι σε ορισμένες καταστάσεις, επειδή το συναίσθημα δημιουργεί κίνητρο για να κατακτούμε πράγματα. Για παράδειγμα, το αίσθημα της πείνας μάς θυμώνει αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο και ωθώντας μας να βρούμε τροφή.

Ο θυμός έπαιξε επίσης πολύ σημαντικό ρόλο για τους πρώτους ανθρώπους διατηρώντας ουσιαστικώς τη συνοχή της ομάδας - λειτουργούσε ως προειδοποίηση όταν ένα μέλος της ομάδας ενοχλούσε τα υπόλοιπα με τη συμπεριφορά του. «Αν οι πρόγονοί μας ήταν πολύ "χαλαροί" και άφηναν τους υπόλοιπους να τους κλέβουν την τροφή ή επέτρεπαν στους εχθρούς τους να πλησιάσουν με φόβο να τους σκοτώσουν, τότε το είδος δεν θα είχε επιβιώσει. Ωστόσο ο σύγχρονος άνθρωπος των προηγμένων χωρών σπάνια αντιμετωπίζει πλέον θανάσιμους κινδύνους τέτοιου είδους» γράφει η δρ Μαν.

Ολος αυτός ο θυμός λοιπόν που δεν έχει τον σωστό τρόπο εκτόνωσης τελικώς βγαίνει στον δρόμο όπου μπορούν να προκληθούν ομηρικοί καβγάδες λόγω της κίνησης, σε ένα εστιατόριο όπου είναι πιθανό να γίνει σκηνή για το ότι το γεύμα δεν είχε την τέλεια θερμοκρασία ή σε ένα λεωφορείο όπου άνθρωποι μπορεί να πιαστούν στα χέρια για μια θέση.

Πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι το 90% των ανθρώπων σήμερα θυμώνει πολύ με τα τηλεφωνήματα που δέχεται από τηλεφωνικά κέντρα που προτείνουν προσφορές, ενώ ένας στους δύο γίνεται έξαλλος με τον... υπολογιστή του (επειδή αργεί ή δεν δουλεύει σωστά), ώστε να του επιτίθεται... χτυπώντας τον. «Τώρα πια έχουν ικανοποιηθεί όλες οι βασικές μας ανάγκες και οι προσδοκίες μας έχουν αυξηθεί» λέει η δρ Μαν και προσθέτει: «Φερόμαστε πλέον σαν κακομαθημένα παιδιά που περιμένουν να είναι όλα τέλεια και όταν αυτό δεν συμβαίνει στυλώνουν τα πόδια».
Κατά την ειδικό, προκειμένου να ξεπερνούμε αυτές τις ανούσιες κρίσεις θυμού το ερώτημα που πρέπει να θέτουμε στον εαυτό μας είναι ένα: «"Αυτό που συμβαίνει απειλεί την επιβίωσή μου;". Αν η απάντηση είναι αρνητική, τότε μάλλον θα πρέπει να καταλαγιάσουμε τον θυμό μας».

Το Τop 10 των αφορµών που µας κάνουν (πολλές φορές) αναίτια έξαλλους
1. Το να περιμένουμε πολύ στην αίθουσα αναμονής ενός γιατρού.
2. Μποτιλιάρισμα.
3. Ασφυκτικά γεμάτα μέσα μαζικής μεταφοράς
4. Ενας φίλος που αστειεύεται με ένα ευαίσθητο ζήτημα.
5. Ενας φίλος που δεν μας επιστρέφει τα χρήματα που του δανείσαμε.
6. Το να κατηγορούμαστε άδικα από ανθρώπους που δεν μας ενδιαφέρουν.
7. Να πρέπει να καθαρίσουμε για κάποιον άλλον (κυριολεκτικώς και μεταφορικώς).
8. Να περιμένουμε για πολλή ώρα στην αναμονή του τηλεφώνου.
9. Το να μας δίνονται λάθος οδηγίες όταν αναζητούμε ένα μέρος.
10. Το να μας κλέβουν χρήματα.

Κυβέρνηση … ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΣΦΑΓΗΣ

Του Γ. Δελαστίκ
Ακραία μνημονιακή κυβέρνηση σφαγιασμού εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων και ταυτόχρονα κυβέρνηση   παραγκωνισμού των εσωκομματικών πολιτικών τους αντιπάλων είναι αυτή που συγκρότησαν το βράδυ της Δευτέρας ο Αντώνης Σαμαράς και ο Βαγγέλης Βενιζέλος. Οι πρόεδροι της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ «πούλησαν»επίσης αδίστακτα στενούς κομματικούς τους φίλους στους οποίους χρωστούν πάρα πολλά σε προσωπικό πολιτικό επίπεδο, αποδεικνύοντας για πολλοστή φορά ότι ποτέ κανένας ηγέτης δεν είναι πιστός φίλος. Δύο είναι οι υπουργοί-σύμβολα της νέας κυβέρνησης και του εξτρεμιστικά αντιλαϊκού της χαρακτήρα: ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Άδωνις Γεωργιάδης!
Ο πρωθυπουργός τοποθέτησε τον πιο ακραίο νεοφιλελεύθερο, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης με μία και μόνη αποστολή: να κάνει εκατοντάδες χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων! 
Για να συγκρουστεί με τους γιατρούς και το νοσηλευτικό προσωπικό και τελικά να προκαλέσει καταστροφικό χάος στο δημόσιο σύστημα υγείας τοποθέτησε ο Αντώνης Σαμαράς και τον Άδωνι Γεωργιάδη στη θέση του υπουργού Υγείας.
Από κοινού με το σφαγέα των εργασιακών δικαιωμάτων, τον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, που αφέθηκε στο πόστο του για να συνεχίσει το ολέθριο έργο του, αυτοί οι τρεις υπουργοί θα πρωταγωνιστήσουν στο κυβερνητικό έργο το επόμενο διάστημα. Καθώς, μάλιστα, πρόκειται για πολιτικά ασήμαντες προσωπικότητες που μπορούν άνετα να «θυσιαστούν» στο βωμό τηςκοινωνικής αγριότητας και κανείς να μην τους κλάψει όταν θα πεταχτούν στην πολιτική χωματερή των απορριμμάτων, πρέπει να περιμένει κανείς τα χειρότερα. Είναι βέβαιο ότι την πολιτική τους μηδαμινότητα θα προσπαθήσουν να την καλύψουν με την επίδειξη υπέρμετρου ζήλου στην εφαρμογή των εντολών της τρόικας των ξένων επικυρίαρχων της πατρίδας μας.
Αποδυνάμωση Σαμαρά
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι η νέα κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είναι πολύ πιο ασταθής και αδύναμη από την προηγούμενη τρικομματική κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου – Κουβέλη. Οι περί του αντιθέτου ισχυρισμοί των κυβερνητικών φερέφωνων είναι εντελώς αυθαίρετοι και απευθύνονται σεπολιτικά ηλίθιο ακροατήριο.
Ένα μόλις χρόνο μετά τη συγκρότηση της άθλιας συγκυβερνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ που ξεκίνησε με 179 βουλευτές συνολικά, η νέα κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου δεν έχει παρά μόνο 153 δικούς της βουλευτές – και μεταξύ αυτών πολλούς δυσαρεστημένους, που ενδεχομένως να καιροφυλακτούν για να προκαλέσουν ζημιά στους ηγέτες τους, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι ούτως ή άλλως δεν πρόκειται να επανεκλεγούν.
Το μόνο για το οποίο μπορεί να είναι απολύτως βέβαιος ο πρωθυπουργός είναι ότι όλοι οι βουλευτές που αρχικά εξελέγησαν με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και τη ΔΗΜΑΡ δεν θέλουν με τίποτα εκλογές. Από εκεί και πέρα όμως είναι άκρως αμφίβολο αν θα βρίσκονται κάθε φορά 151 από αυτούς για να ψηφίζουν κάθε νομοσχέδιο που θα προωθούν για επικύρωση στη Βουλή οι κατοχικές δυνάμεις και οι πολιτικά δωσίλογοι συνεργάτες τους - ιδίως αν υπάρχει κόσμος στους δρόμους και πλησιάζει η πολιτική γκιλοτίνα των εκλογών!
Ακόμη και ο πλέον αφελής αντιλαμβάνεται ότι ο Σαμαράς των 153 βουλευτών είναι πολύ πιο αποδυναμωμένος από τον Σαμαρά των 179 αρχικών βουλευτών που τον στήριζαν προ έτους, όταν σχηματίστηκε η άθλια συγκυβέρνηση.

Παρά τους κομπασμούς, η αλήθεια είναι ότι η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου μοιάζει όλο και περισσότερο με την κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου λίγους μήνες πριν ανατραπεί.
«Λιώνει η κυβέρνηση»
Αυτή, άλλωστε, την εικόνα μεταδίδουν στο εξωτερικό για την κυβέρνηση της Αθήνας τα μεγαλύτερα ευρωπαϊκά και αμερικάνικα έντυπα. «Λιώνει ο υπό τον Σαμαρά ελληνικός κυβερνητικός συνασπισμός» έγραφε π.χ., το Σάββατο στους τίτλους της η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine «Ο (κυβερνητικός) συνασπισμός γίνεται κομμάτια στην Ελλάδα» έγραφαν στον τίτλο της δικής τους ανταπόκρισης οι αμερικανικοί Τhe New York Times.
Δεν είχε άλλη άποψη η γαλλική Le Monde.  «Στο χείλος της διάλυσης ο ελληνικός (κυβερνητικός) συνασπισμός» έγραφε και αυτή στους τίτλους της την ίδια ημέρα.
Παρόμοιο πνεύμα και στην απέναντι ακτή της Μάγχης. «Ο Σαμαράς υφίσταται πλήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό» τιτλοφορούσαν τη δική τους ανάλυση οι Financioal Times του Λονδίνου. «Η απροσδόκητη απόφαση του Σαμαρά να κλείσει την κρατική τηλεόραση της ΕΡΤ ανανέωσε την εσωτερική πολιτική αστάθεια που πολλοί στις Βρυξέλλες και στην Αθήνα είχαν ελπίσει ότι διαζόταν», πρόσθετε η βρετανική εφημερίδα.
«Συνεχίζει παραπαίοντας η ελληνική κυβέρνηση» ήταν ο τίτλος του βρετανικού συντηρητικού The Economist. Το λονδρέζικο περιοδικό, το οποίο αποκαλεί «πολιτικά ανδρείκελα» τους παρουσιαστές των ειδήσεων της ΕΡΤ, τονίζει ότι «αν γίνονταν πρόωρες εκλογές, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην έπιανε το αναγκαίο για την είσοδο στο Κοινοβούλιο 3%, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, και ο αρχηγός της ΔΗΜΑΡ μπορεί να έχανε τη θέση του».
Πολιτική ανθρωποφαγία
Ό,τι και να λένε οι Έλληνες, οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί, ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι πανευτυχείς. Ο πρώτος γιατί χάρη στο ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να είναι πρωθυπουργός• ο δεύτερος γιατί ελπίζει ότι με τη συμμετοχή του κόμματος του στην κυβέρνηση θα μπορέσει, μέσω ενός οργίου «εξυπηρετήσεων» και διορισμών ή μοιράσματος κονδυλίων, να ανακάμψει εκλογικά και να μηνδιαλυθεί το ΠΑΣΟΚ τη νύχτα των εκλογών εξαιτίας του κακού εκλογικού αποτελέσματος που αναμένεται να σημειώσει.
Παράλληλα, αξιοποίησαν και οι δύο την κυβερνητική συνεργασία τους για να εξουδετερώσουν τουςεσωκομματικούς τους αντιπάλους. Όλοι γνωρίζουν, π.χ., ότι ο Αντώνης Σαμαράς οφείλει την εκλογή του στην ηγεσία της ΝΔ στον Δημήτρη Αβραμόπουλο. Επειδή όμως στη διάρκεια της προηγούμενης εβδομάδας ακούστηκε ότι μπορεί να προωθείτο ο Αβραμόπουλος στη θέση του πρωθυπουργού, ο Σαμαράς κανόνισε με τον Βενιζέλο την τοποθέτηση του τελευταίου στο υπουργείο Εξωτερικών για ναυποβαθμίσει τον Αβραμόπουλο, πράγμα που τελικά έκανε!
Οι πάντες έχουν επίσης επίγνωση του γεγονότος ότι ο Πάρις Κουκουλόπουλος ήταν ο πιο πιστός -ίσως και ο μοναδικός!- πολιτικός φίλος του Βαγγέλη Βενιζέλου μέσα στο ΠΑΣΟΚ σε επίπεδο στελεχών κάποιου υποτυπώδους βάρους. Κι όμως ο Βενιζέλος δεν απαίτησε να γίνει ο Κουκουλόπουλος υπουργός Εσωτερικών, όπως ο τελευταίος διακαώς επιθυμούσε. Εκχώρησε το υπουργείο αυτό στη ΝΔ, με αποτέλεσμα ο Κουκουλόπουλος να μείνει εκτός κυβέρνησης!
Προσωπικά δεν τρέφουμε καμιά εκτίμηση στις πολιτικές ικανότητες ή την πολιτική προσωπικότητα του Αβραμόπουλου ή του Κουκουλόπουλου, αλλά αυτό είναι άσχετο και δεν έχει σημασία. Αναφέραμε τις περιπτώσεις τους για να δείξουμε την «πολιτική ανθρωποφαγία» και τον αδίστακτο, χωρίς ηθικούς φραγμούς, χαρακτήρα των Σαμαρά και Βενιζέλου, τον απίστευτο κυνισμό τους για οτιδήποτε δεν εξυπηρετεί το στενό προσωπικό τους συμφέρον κάθε δεδομένη στιγμή.
 
Νέα φάση
Δεν υπάρχει η παραμικρή αμφιβολία ότι αυτός ο ανασχηματισμός και η συγκρότηση της δικομματικής κυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ έχουν σημασία πολύ μεγαλύτερη από το ποια είναι τα έτσι κι αλλιώςασήμαντα πολιτικά πρόσωπα που την απαρτίζουν.
Η πρώτη κυβέρνηση Σαμαρά ήταν μια κυβέρνηση της ΝΔ, την οποία στήριζαν το ΠΑΣΟΚ και η ΔΗΜΑΡ, αλλά ουσιαστικά δεν συμμετείχαν στην καθημερινή χάραξη της πολιτικής που ασκούσε. Μόνο είχανδιορίσει κάποιους δικούς τους ανθρώπους και από καιρό σε καιρό αποφάσιζαν για κάποιο θέμα σε επίπεδο αρχηγών, εγκρίνοντας πάντα αυτό που έλεγαν ο Σαμαράς και η τρόικα.
Τώρα τα πράγματα άλλαξαν. Θα έχουμε μια «πλήρους πολιτικής ευθύνης» συγκυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Και τα δύο κόμματα εξουσίας της μεταπολιτευτικής περιόδου θα λειτουργήσουν ως πολιτικοί συνεργάτες των δυνάμεων κατοχής και θα υποστούν τις συνέπειες αυτής της θεμελιώδους επιλογής τους.
Το τέλος του ΠΑΣΟΚ
Η απόφαση του Βαγγέλη Βενιζέλου να μετατρέψει τα απομεινάρια του ΠΑΣΟΚ σε «κυβερνητική τσόντα» της ΝΔ σηματοδοτεί το επερχόμενο τέλος του ως κόμματος.
Καθώς οι μνημονιακές επιλογές του Γιώργου Παπανδρέου αρχικά και του Βαγγέλη Βενιζέλου στη συνέχεια καταβαράθρωσαν την εκλογική απήχηση του ΠΑΣΟΚ, έπαψε πλέον το κόμμα αυτό να είναιχρήσιμο για την οικονομική ελίτ της χώρας ως αυτοτελές κόμμα εξουσίας.
Η περαιτέρω αποτυχία του Βαγγέλη Βενιζέλου να συνενώσει το ΠΑΣΟΚ με τη ΔΗΜΑΡ, ώστε να δοκιμαστεί αν μπορεί να γεννηθεί ένας νέος «κεντροαριστερός» πόλος που να υπηρετεί το σύστημα,σφράγισε τη μοίρα του κόμματος. Δεν απέμενε άλλη επιλογή στους ηγεμονικούς επιχειρηματικούς κύκλους πέρα από τη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε συνιστώσα της ΝΔ μέσω της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου.
Διαδικαστικές είναι πλέον οι λεπτομέρειες εξαφάνισης και του ονόματος του ΠΑΣΟΚ. Αυτό θα κριθεί από το πολιτικό κλίμα που θα επικρατεί όταν θα γίνουν οι επόμενες εκλογές.
“Επίκαιρα”

FT: Με «μαγειρεμένα» στοιχεία μπήκε η Ιταλία στο ευρώ


Η Ιταλία κινδυνεύει να υποστεί ζημίες ύψους πολλών δισ. ευρώ από σύνθετα δάνεια που είχε συνάψει στο παρελθόν, τα οποία αναδιάρθρωσε στο απόγειο της κρίσης της Ευρωζώνης, σύμφωνα με εμπιστευτική έκθεση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, όπως αναφέρει δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Financial Times.
Το δημοσίευμα σημειώνει επίσης ότι η έκθεση αυτή ρίχνει περισσότερο φως στις χρηματοπιστωτικές τακτικές που επέτρεψαν στην επιβαρημένη με υψηλό χρέος Ιταλία να ενταχθεί στο ευρώ το 1999.
Η 29σέλιδη έκθεση του υπουργείου Οικονομικών, η οποία είναι σε γνώση των Financial Times, αναφέρεται αναλυτικά στις ανταλλαγές χρέους (debt transactions) που έκανε η Ιταλία στο πρώτο εξάμηνο του 2012, στις οποίες περιλαμβάνεται η αναδιάρθρωση οκτώ δανείων σε παράγωγα χρηματοπιστωτικά προϊόντα (derivatives contracts) με ξένες τράπεζες και συνολική ονομαστική αξία
31,7 δισ. ευρώ.
Αν και η έκθεση, σημειώνει το δημοσίευμα, δεν αναφέρει σημαντικές λεπτομέρειες και δεν φαίνεται να έχει την πρόθεση αποτύπωσης της συνολικής εικόνας των πιθανών ζημιών της Ιταλίας, ειδικοί που την εξέτασαν δήλωσαν στην εφημερίδα ότι με την αναδιάρθρωση των δανείων η χώρα –που έχει μεγάλες χρηματοδοτικές ανάγκες– μπορεί να επιμηκύνει για μεγαλύτερη χρονική περίοδο τα ποσά που οφείλει σε ξένες τράπεζες, αλλά, σε ορισμένες περιπτώσεις, με πιο δυσμενείς όρους για αυτή.
Η έκθεση δεν καταγράφει τις τράπεζες (με τις οποίες έγιναν τα δάνεια) ούτε αναφέρει λεπτομέρειες για τα αρχικά δάνεια, αλλά οι ειδικοί λένε ότι αυτά φαίνεται να ανατρέχουν στα τέλη της δεκαετίας του ’90.
Την περίοδο εκείνη, σημειώνουν οι Financial Times, πριν και αμέσως μετά την ένταξη στο ευρώ, η Ρώμη «ωραιοποιούσε» τους λογαριασμούς της, λαμβάνοντας προκαταβολές πληρωμών από τράπεζες, προκειμένου να επιτύχει τους αναγκαίους για την ένταξή της στο ευρώ στόχους για το δημοσιονομικό έλλειμμα.
Η Ιταλία, προσθέτει τα δημοσίευμα, είχε έλλειμμα 7,7% του ΑΕΠ το 1995 και το 1998, το κρίσιμο έτος για την έγκριση της ένταξής της στο ευρώ, το έλλειμμα είχε μειωθεί στο 2,7% του ΑΕΠ, με διαφορά η μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των 11 χωρών που εντάχθηκαν πρώτα στο ευρώ.
Την ίδια περίοδο, τα φορολογικά έσοδα αυξήθηκαν οριακά και οι δημόσιες δαπάνες μειώθηκαν μόνο ελαφρά ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Η έκθεση υποβλήθηκε, όπως προβλέπεται, στις αρχές του 2013 στο ιταλικό Ελεγκτικό Συνέδριο (Corte dei Conti). Σύμφωνα με υψηλόβαθμο κυβερνητικό αξιωματούχο, οι ελεγκτές ανησύχησαν από τα στοιχεία και ζήτησαν την παρέμβαση της οικονομικής αστυνομίας.
Τον Απρίλιο, σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η οικονομική αστυνομία (Guardia di Finanza) επισκέφθηκε το γραφείο της επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης του Χρέους στο υπουργείο Οικονομικών κ. Μαρία Κανάτα, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες για την έκθεση που είχε συντάξει ο Οργανισμός.
Μόνο λίγοι Ιταλοί αξιωματούχοι, τώρα και στο παρελθόν, γνωρίζουν την πλήρη εικόνα, αναφέρουν στην εφημερίδα τραπεζικές και κυβερνητικές πηγές.
Οι πηγές ανέφεραν στην εφημερίδα ότι στα δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν το 2012 περιλαμβάνονται και δάνεια σε παράγωγα προϊόντα που συνήφθησαν όταν η Ιταλία προσπαθούσε να ικανοποιήσει τα αυστηρά κριτήρια για την ένταξή της στο ευρώ το 1999.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) αρνήθηκε να κάνει σχόλιο για τη γνώση της τράπεζας όσον αφορά τη δυνητική έκθεση της Ιταλίας σε ζημιές από δάνεια σε παράγωγα ή για τον ρόλο του σημερινού προέδρου της Μάριο Ντράγκι στην έγκριση των δανείων αυτών στη δεκαετία του ’90, όταν ήταν γενικός διευθυντής του ιταλικού υπουργείου Οικονομικών πριν μεταπηδήσει στη Goldman Sachs International το 2002.
Τρεις ανεξάρτητοι ειδικοί, τους οποίους συμβουλεύθηκαν οι Financial Times, υπολόγισαν τις ζημιές σε τιμές της αγοράς στις 20 Ιουνίου και κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο θα κατέγραφε σε αυτή την ημερομηνία ζημιές ύψους 8 δισ. ευρώ.
Πηγή: Εφημερίδα «Ημερησία»

Η φορολογική δήλωση του Πειναλέοντα (Μποστ, 1961)


Το σκίτσο είναι απλό και αδρά ζωγραφισμένο. Καθιστός μπροστά σ’ ένα τραπέζι με κουτσό πόδι, ο Πειναλέων συμπληρώνει τη δήλωση με μια σειρά μηδενικά, ενώ όρθια στο πλάι του η αδερφή του η Ανεργίτσα παρακολουθεί σκυθρωπή, με το αιώνιο «βιβλιάριον απόρων κορασίδων» παραμάσχαλα. Στον τοίχο, ένα κάδρο δείχνει τη μαμα-Ελλάς στα νιάτα της.
ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΟΣΕΟΣ
[δια χειρός ΜΠΟΣΤ]
Διά της παρούσησ μου δηλώ, εντός στη δήλοσή μου
λαβών γνόσιν ο έφορος κε άνεφ χαρτοσήμου
ότη δεν έχο κότταιρον και ούτε λοιμουζήνα
άνεργος όντος πάσχωντος σινίθος από πίνα.
Η μύτηρ η γενήσαντος προσφέρων τας θηλάσεις,
ζη εκ δανείον, δορεών κε πρόθιμος διά βάσεις,
κε η μικρά μου αδελφήβαρύνας να νιστέβη,
έχη εξάγη τα χαρτιά διά να μεταναστέβη.
Όντες πολάκις νιστικών κε πάσχων η μυτέρα
είναι βολέβων εναλάξ, αλάζοντος πατέρα.

Έχοντος πρότον βρετανόν, μετά αμερικάνον
νυν θα συζή με γερμανόν κε άνθροπον τσογλάνον,
όστις βιάσας την μαμά, ελείποντες οι άλλοι
τόρα τα θέλη κε αφτή μη έχοντος κεφάλι.
Η φυλαρέσκια αφτής κε θέλων να αρέση,
προσέχη πάντα εις λεφτά κι αν έχη καλή θέση,
ων εροτήλος εις βαθμόν ανότερον τυγχάνων
ποθή ενδύσεις εκλεκτάς, τα τέκνα της ξεχάνων,
ξεχάνοντες κι εμείς αφτήν, που πάντας προσκινεί
εξέρχετε στην Αγοράν διά να γινή Κοινή
με εβροπαίους σηζητή κι ενώ την αποθώσι,
αρκεί που είνε δυτικοί, απεχθανεί τους Ρώσοι.
Κέρδη δηλόνουν άπαντα μικρά-μεγάλα κράτη,
κε η μαμά μας δόσεων δίδη δια το κρεβάτη,
το «λύκνον του πολιτιζμού», έτσι αφτή το λέει,
κι’όλον αφτό μας κοπανεί κε κάθετε κε κλέει,
ενώ δυό λόγια να της πουν, κι αν δη ότι αρέση,
ξανά μανά διά Ζάλονκον κε στη φοτιά θα πέση.
Όθεν το κέρδος μας μηδέν, μηδέν δηλό εισπράκσεις
πάσχων μαζύ με την μαμά και άπαντες οι τάξεις.
Είνε μιστήρια μαμά! Ίσως κι’εμείς να φταίμε,
είνε αφτό που λέγουσι, Θεμου σινχόρεσέ με.

Ήταν η εποχή που η Ελλάδα επιδίωκε να συνδεθεί με την Κοινή Αγορά (τη σημερινή ΕΕ), που εξαρτιόταν από τα γερμανικά δάνεια, η εποχή της μαζικής μετανάστευσης. Ίσως κάποιοι αναζητήσουν ομοιότητες και διαφορές με σήμερα.
Η αναφορά στο Ζάλογγο είναι υπαινιγμός σε παλιότερη δήλωση του Π. Κανελλόπουλου, σχετικά με τις υπέρογκες, λόγω ΝΑΤΟ, στρατιωτικές δαπάνες: «Δεν αντέχομεν αλλά δεν μειώνομεν τας δαπάνας… Εμείς έχομεν Ζάλογγα εις την ιστορίαν μας». Και εδώ υπάρχουν ομοιότητες με σήμερα, αν σκεφτούμε την υπερήφανη στάση της Ελλάδας να συμφωνήσει στο εμπάργκο στο ιρανικό πετρέλαιο παρά το γεγονός ότι το Ιράν μας έδινε πετρέλαιο με πίστωση ενώ από αλλού θα το αγοράζουμε ακριβότερα και χωρίς πίστωση. Το Ζάλογγο εξακολουθεί να δείχνει το δρόμο.
Πηγή: http://sarantakos.wordpress.com/2012/01/24/mpost-forologia/

Νόμος - εξπρές. Εκτός Δημοσίου 6.000 συμβασιούχοι

Νόμος - εξπρές. Εκτός Δημοσίου 6.000 συμβασιούχοι Λύνεται ο γόρδιος δεσμός των μονιμοποιήσεων που ταλαιπωρεί το Δημόσιο μέσω προσωρινών δικαστικών διαταγών. Το υπουργείο Δικαιοσύνης καταθέτει νομοσχέδιο στη Βουλή.

Με νομοθετική ρύθμιση-εξπρές, που αναμένεται να καταθέσει το υπουργείο Δικαιοσύνης τις επόμενες ημέρες, η κυβέρνηση σκοπεύει να βάλει τέλος στο καθεστώς της μακρόχρονης δικαστικής προστασίας που μπορούσαν να πετύχουν συμβασιούχοι του Δημοσίου, οι οποίοι, παρά τη λήξη της εργασιακής σχέσης, κατόρθωναν να παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι και 7 χρόνια σε κάποιες περιπτώσεις μέσα από προσωρινές δικαστικές διαταγές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νομοθετική διάταξη θα προβλέπει την εκδίκαση όλων των υφιστάμενων προσφυγών συμβασιούχων εντός τριμήνου, περιορίζοντας στο ελάχιστο τη δυνατότητα αναβολών προκειμένου να ληφθούν τελεσίδικες αποφάσεις.
Λεπτομέρειες στην έντυπη έκδοση του «Εθνους»

27 Ιουν 2013

Οι εκπληκτικές γνώσεις των αρχαίων Ελλήνων για τον καρκίνο

Είναι εκπληκτικές οι γνώσεις που φαίνεται ότι είχαν οι αρχαίοι Έλληνες για τον καρκίνο, όπως δείχνουν ιατρικά κείμενα, από τη εποχή του Ιπποκράτους. Αν και παλαιότερα είχαν γραφεί ιατρικά κείμενα όπως μας πληροφορεί ο Σωκράτης «πολλά γαρ των ιατρών έστι συγγράμματα».

Οι πληροφορίες περί καρκίνου υπάρχουν από τότε που έχουμε ιατρικά κείμενα, δηλ. από τη εποχή του Ιπποκράτους και μετά, αν και παλαιότερα είχαν γραφεί ιατρικά κείμενα όπως μας πληροφορεί ο Σωκράτης «πολλά γαρ των ιατρών έστι συγγράμματα», (Ξενοφώντος, Απομνημονεύματα Δ, β, 10).

Ενδιαφέρον έχει να αναφέρουμε σχετικά με την ονοματολογία ότι οι αρχαίοι ιατροί έδωσαν στη νεοπλασία το όνομα «καρκίνος» από την εξωτερική του μορφή. Συγκεκριμένα ο Γαληνός (΄Εκδ. G.C. Kuehn, Γαληνού ΄Απαντα, Λειψία, 1826, τόμ. ΧΙ, σελ. 140) σημειώνει ότι όπως στο ζώο καρκίνο (κάβουρα) τα πόδια του είναι εκατέρωθεν του σώματός του, κατά τον ίδιο τρόπο στον μαστό της γυναικός από τον παρά φύσιν όγκο οι φλέβες είναι διογκωμένες και καταφανείς, που παρομοιάζονταν με τα πόδια του καβουριού. Και έκτοτε ο όρος αυτός γενικεύθηκε για όλες τις νεοπλασίες του σώματος και χρησιμοποιείται από όλους τους αρχαίους ΄Ελληνες ιατρούς, ενώ παράλληλα απαντάται και ο όρος καρκίνωμα. Οι όροι αυτοί έφθασαν μέχρι τις ημέρες μας και καθιερώθηκαν στην διεθνή ιατρική ορολογία.

Σχετικά με τα είδη του καρκίνου, σημειώνεται ότι διακρίνονται με διαφορετικές ορολογίες: στον κρυπτό και τον επιφανειακό, τον «εν τω βάθει» και τον «επιπολής», τον «ανέλκωτο» και τον «ηλκωμένο», τον «σύμφυτον» και «μη σύμφυτον» καρκίνον, δηλ. τον επίκτητο.

Όσον αφορά την αιτιολογία του καρκίνου αυτή ήταν σύμφωνα με τις αντιλήψεις της εποχής περί χυμών, που πρέσβευαν. Συγκεκριμένα υποστήριζανοι αρχαίοι Ελληνες ιατροί ότι ο καρκίνος προέρχονταν από τη «μέλαινα χολή» και το «μελαγχολικό χυμό». Εάν η κάθαρση του περιττώματος αυτού, που γίνονταν στον σπλήνα, δεν ήταν καλή τότε η περίσσεια αυτού του χυμού ήταν δυνατόν να δημιουργήσει καρκίνο. Και ανάλογα με την δριμύτητα του «μελαγχολικού χυμού» θα δημιουργούνταν ο ανέλκωτος ή ο μεθ' έλκους καρκίνος. Επί πλέον παράγοντες στη δημιουργία του καρκίνου αναφέρονται η «κακοχυμία», η «δυσκρασία», και η δίαιτα.

Ο καρκίνος κατά τους αρχαίους Έλληνες συγγραφείς είχε διάφορο μέγεθος, «από οφθαλμού ιχθύων μέχρι πέπονος», όπως σημειώνεται από τον Ορειβάσιο ( έκδ. Daremberg, τόμ. IV, σελ. 18), με επιφάνεια ανώμαλη και οχθώδη και σκληρή κατά κανόνα σύσταση και με χροιά μελανώτερη από τα φλεγμαίνοντα μέρη, όπως χαρακτηριστικά σημειώνει ο Γαληνός (G.C. Kuehn, τόμ. VII, σελ. 720).

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι οι αρχαίοι Έλληνες ιατροί είχαν παρατηρήσει την μεγάλη ανάπτυξη του αγγειακού συστήματος στους όγκους, οι οποίοι «και κεκιρσωμένας έχων τας πέριξ φλέβας», όπως χαρακτηριστικά σημειώνει εκτός των άλλων ιατρών και ο Αέτιος στον 16ο Λόγο του, (έκδ. Σκεύου Ζερβού, σελ. 60).

Ο εντοπισμός του καρκίνου σημειώνουν ότι είναι δυνατόν να γίνει σε κάθε μέρος του σώματος, αλλά όμως τονίζουν ότι ο συχνότερος εντοπισμός είναι στο γυναικείο μαστό και στη μήτρα. Ο Γαληνός σχετικά γράφει: «Οι καρκινώδεις όγκοι εν άπασι τοις μορίοις γίνονται. Μάλιστα δε τοις τιτθοίς (μαστοίς) των γυναικών», (έκδ. G. C. Kuehn, τόμ. ΧV, σελ. 331).

Για την συμπτωματολογία του καρκίνου ενδιαφέροντα είναι αυτά που έχουν γράψει στα κείμενά τους οι αρχαίοι ιατροί. Είναι δυνατόν η έναρξη του καρκίνου να είναι λανθάνουσα, να προκαλεί αβλυχρά και ήπια συμπτώματα, αλλά επίσης και μεγάλα, ισχυρά και σαφή, όπως σημειώνει ο Γαληνός. (έκδ. G. C. Kuehn, τόμ. Χ, σελ. 976). Μάλιστα ο Ιπποκράτης είχε παρατηρήσει ότι κατά την έναρξη του καρκίνου οι ασθενείς αισθάνονται μία πικρία στο στόμα, «καρκίνου γενομένου το στόμα πικραίνεται» (έκδ. G. C. Kuehn, τόμ. ΙΙΙ, σελ. 466) και συνοδεύεται από ανορεξία.

Κατά την εξέταση του ασθενούς είχαν παρατηρήσει ότι ο καρκινωματώδης όγκος όταν ήταν ψηλαφητός ήταν σκληρός στην αφή, ανώμαλος στο σχήμα, προσφυόμενος στους περιβάλλοντας ιστούς με διεύρυνση των φλεβών και όχι θερμός και μερικές φορές με έλκη. Προκαλεί διόγκωση και σκλήρυνση των παρακειμένων λεμφαδένων και δεν συνοδεύεται από πυρετό. Άλλο σύμπτωμα χαρακτηριστικό του καρκίνου κατά τους αρχαίους ιατρούς ήταν ο πόνος, όπως ιδιαίτερα τονίζει ο Παύλος ο Αιγινήτης «καρκίνος εστίν όγκος επώδυνος» (έκδ. Briau, σελ. 210) και η αιμορραγία.

Επισημαίνουμε ότι ο Αριστ. Κούζης στη σημαντική αυτή μελέτη του για τις αντιλήψεις περί καρκίνου των αρχαίων Ελλήνων ιατρών κάνει και μία ιδιαίτερη διάκριση του όρου «σκίρρος», που απαντάται στα αρχαία ιατρικά κείμενα, με τον σύγχρονο όρο «σκίρρος», τονίζοντας ότι οι παλαιοί ιατροί με τον όρο σκίρρο θεωρούσαν τις χρόνιες φλεγμονές με σκλήρυνση των ιστών, τις κιρρώσεις των σπλάχνων και τους καλοήθεις όγκους.

Η πρόγνωση του καρκίνου κατά του αρχαίους ήταν χειρίστη. «Ολέθρια τα καρκινώδεα» τονίζει ο Αρεταίος όπως επίσης και ο Αέτιος ότι ο καρκίνος είναι «δυσίατος ή ανίατος» με τελική έκβαση το θάνατο.

Όσον αφορά τη θεραπευτική αγωγή την οποία ακολουθούσαν οι αρχαίοι ΄Ελληνες ιατροί στον καρκίνο, παρατηρούμε ότι στα πρώτα στάδια αναπτύξεώς του εφάρμοζαν θεραπεία με διάφορα βοηθήματα και φάρμακα και σε περίπτωση αποτυχίας επακολουθούσαν τη χειρουργική θεραπεία.

Τα βοηθήματα που εφάρμοζαν ήταν σύμφωνα με τις αντιλήψεις περί αιτίου του καρκίνου, τον μελαγχολικό χυμό του αίματος, που δημιουργούσε τον καρκίνο και γι' αυτό ακολουθούσαν πρακτικές ώστε να μειωθεί ο πλεονάζον αυτός αιτιοπαθολογικός χυμός με την κάθαρση, τη φλεβοτομία και τα φάρμακα.

Όπως σημειώνουν οι συγγραφείς τα θεραπευτικά αυτά μέσα είχαν αποτέλεσμα ιδιαίτερα κατά τα πρώτα στάδια του καρκίνου. Χαρακτηριστικά σημειώνει ο Ορειβάσιος ότι «δυνατόν μην τους αρχομένους καρκίνους κωλύειν αύξεσθαι καθαίροντας τον μελαγχολικόν χυμόν πριν εν τω πεπονθότι μορίω στηριχθήναι», (έκδ. Bassemaker-Daremberg, τόμ. V, σελ. 346).

Πολλές ήταν οι φαρμακευτικές ουσίες, σκευασίες και τα θεραπευτικά σχήματα, που χρησιμοποιούνταν για τον καρκίνο, δηλωτικό και αυτό του ανιάτου του καρκίνου. Ας μνημονευθούν μερικές από αυτές που χρησιμοποιούσαν, όπως τα βότανα ασκληπιάς, ακαλύφη ή κνίδη, αριστολοχία, δρακοντία, ερύσιμον, ερέβινθος, ελλέβορος, ερίκης καρπός, ελατήριον ή σίκυς άγριος στρύχνου χυλός και επίθυμον. Επίσης ως αντικαρκινικά φάρμακα χρησιμοποιούνταν οι ποτάμιοι καρκίνοι, η καδμεία, ο λιθάργυρος, ο μόλυβδος και η χαλκίτις.

Στις περιπτώσεις που αποτύγχανε η θεραπεία με τις φαρμακευτικές ουσίες και τα βοηθήματα τότε οι αρχαίοι Έλληνες ιατροί κατέφευγαν στη χειρουργική θεραπεία του καρκίνου. Βέβαια για τους «κρυπτούς», δηλ. τους εν τω βάθει καρκίνους ακολουθούσαν την προτροπή του Ιπποκράτους ο οποίος στους «Αφορισμούς», Τμήμα ΄Εκτο, 38, τονίζει ότι είναι καλλίτερο να μην θεραπεύονται διότι με την αρχή της θεραπείας οι άρρωστοι πεθαίνουν γρήγορα.

Ο Γαληνός συνιστούσε την χειρουργική θεραπεία μόνον για τους επιπολής καρκίνους και μάλιστα κατορθώνοντας να τους εκτέμνει με τις ρίζες τους μέχρι τους υγιείες ιστούς, «πάσης μεν χειρουργίας εκκοπτούσης όγκον παρά φύσιν ο σκοπός εστιν εν κύκλω πάντα όγκον περικόψαι, καθ ά τω κατά φύσιν έχοντι πλησιάζει» (έκδ. G. C. Kuehn, τόμ. ΧVΙΙΙ, Α, σελ. 60 και ΧΙ, σελ. 141).

Πριν από την χειρουργική θεραπεία χορηγούνταν τα κατάλληλα φάρμακα για την κάθαρση του μελαγχολικού χυμού και στη συνέχεια αφαιρούνταν ο όγκος «ξυραφίοις πεπυρωμένοις ομού τέμνουσι και διακαίουσιν», ένα είδος δηλ. θερμοκαυτήρος, ώστε να αποφεύγεται η αιμορραγία από τα αγγεία.Ακολουθούσε μετά μία υγιεινή τονωτική διατροφή, γυμναστική και αναληπτική αγωγή για την ευχυμία του σώματος.

Συμπερασματικά μπορούμε να ισχυρισθούμε ότι οι αρχαίοι Έλληνες Ιατροί όχι μόνο έδωσαν το όνομα «καρκίνος» στη νοσολογική αυτή οντότητα της νεοπλασματικής κακοηθείας, αλλά επί πλέον διέκριναν την αιτιολογία και καθόρισαν την συμπτωματολογία, τον εντοπισμό, τη μορφολογία, τις εκδηλώσεις, την πρόγνωση και τη θεραπευτική αγωγή, φαρμακευτική και χειρουργική του καρκίνου.

Το αξιόλογο βιβλίο του Καθηγητού-Ακαδημαϊκού Αριστ. Κούζη, (1872-1961), Ο καρκίνος παρά τοις αρχαίοις Έλλησιν ιατροίς, Αθήνα 2004, το οποίο είχε κυκλοφορήσει πριν από εκατό και πλέον χρόνια, πρόσφατα το επανεκδώσαμε, ώστε να γίνει προσιτό σε εκείνους που θα ήθελαν να γνωρίσουν τις γνώσεις περί καρκίνου των αρχαίων Ελλήνων ιατρών: Ιπποκράτους, Γαληνού, Αρεταίου, Ρούφου του Εφεσίου, Διοσκουρίδου, Αρχιγένους, Φιλόξενου, ΄Αντύλλου, Ορειβασίου, Παλλαδίου, Αετίου, Παύλου Αιγινήτου, Θεοφάνους Νόννου, Μιχαήλ Ψελλού, Συμεώνος Σήθη και Ιωάννου Ακτουαρίου. Στο πλαίσιο της ενημέρωσης αυτής στη συνέχεια θα παρατεθούν συνοπτικά μερικά στοιχεία που επιλέχθηκαν και τα οποία θα είναι δυνατόν να δώσουν στον αναγνώστη μία γεύση του πλούτου των γνώσεων τους.

Τραπεζικό απόρρητο τέλος! Όλα τα στοιχεία από τις τράπεζες στην εφορία

Τραπεζικό απόρρητο τέλος! Όλα τα στοιχεία από τις τράπεζες στην εφορίαΔιαδικασίες εξπρές για την άρση του τραπεζικού απορρήτου με άνοιγμα των τραπεζικών  λογαριασμών, αλλά και όλα τα στοιχεία για κινήσεις λογαριασμών, δάνεια κλπ προβλέπει το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή από το υπουργείο Οικονομικών.
Μαζί υπάρχουν και οι διατάξεις που προβλέπουν την υποχρέωση των πολιτών να αναγράφουν τους τόκους αλλά και όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν στις φορολογικές τους δηλώσεις.
Σύμφωνα με την “Ημερησία” στόχος να υπάρχει πλήρης εικόνα στις οικονομικές υπηρεσίες και άμεση πρόσβαση στα στοιχεία που απαιτούνται για τον έλεγχο.
Τι προβλέπει το νομοσχέδιο:
1. Συστήνεται «Σύστημα Μητρώων Τραπεζικών Λογαριασμών και Λογαριασμών Πληρωμών» στο οποίο όλες οι τράπεζες και τα ιδρύματα πληρωμών που λειτουργούν στην Ελλάδα οφείλουν να παρέχουν πληροφορίες για τους λογαριασμούς καταθέσεων, πληρωμών και δανείων των πελατών τους. Στόχος της λειτουργίας του συστήματος αυτού είναι να διαβιβάζονται και να διεκπεραιώνονται με ταχύτατες διαδικασίες όλα τα αιτήματα παροχής πληροφοριών για την κίνηση τραπεζικών λογαριασμών, τα οποία υποβάλλονται από τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, το ΣΔΟΕ, την Οικονομική Αστυνομία, τον Οικονομικό Εισαγγελέα, τον Εισαγγελέα Εγκλημάτων Διαφθοράς, την Αρχή Καταπολέμησης της νομιμοποίησης των εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης. Μέσω του συστήματος αυτού θα διακινούνται ηλεκτρονικά πληροφορίες και στοιχεία που τηρούνται από τα πιστωτικά ιδρύματα και τα ιδρύματα πληρωμών, για κάθε φυσικό ή νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα. Όλες οι παραπάνω ελεγκτικές υπηρεσίες θα έχουν δικαίωμα αυτοματοποιημένης πρόσβασης στο σύστημα αυτό για να λαμβάνουν τις πληροφορίες που χρειάζονται προς διευκόλυνση των ελέγχων που πραγματοποιούν για διάφορα οικονομικά εγκλήματα. Σύμφωνα με τη νομοθετική ρύθμιση:
- Η πρόσβαση των αρχών και υπηρεσιών στα στοιχεία των τραπεζών πραγματοποιείται ηλεκτρονικά μέσω της Γενικής Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, η οποία λειτουργεί ως μοναδικός κόμβος διασύνδεσης και επικοινωνίας μεταξύ των αρχών και υπηρεσιών με τις τράπεζες. Από την πλευρά των τραπεζών ως κομβικό σημείο θα λειτουργεί η εταιρία «Τραπεζικά Συστήματα Πληροφοριών – Τειρεσίας Α.Ε.».
- Εντός 30 ημερών από τη δημοσίευση του νόμου κάθε πελάτης πιστωτικού ιδρύματος και ιδρύματος πληρωμής που δεν διαθέτει Α.Φ.Μ. οφείλει να τον γνωστοποιεί σε αυτά.
- Η παραβίαση των απορρήτων (τραπεζικού ή επαγγελματικού απορρήτου) από οποιοδήποτε πρόσωπο συνιστά το πειθαρχικό παράπτωμα της παράβασης καθήκοντος και δύναται να επισύρει την ποινή της οριστικής παύσης ή απόλυσης.
2. Καθιερώνονται διαδικασίες ηλεκτρονικής επικοινωνίας μεταξύ των υπηρεσιών του υπουργείου Οικονομικών και των τραπεζών ώστε να επιβάλλονται με ταχύτατες διαδικασίες κατασχέσεις ποσών από τραπεζικές καταθέσεις οφειλετών του Δημοσίου. Συγκεκριμένα οι κοινοποιήσεις των κατασχετηρίων προς τις τράπεζες θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω μοναδικών διαμετακομιστικών κόμβων ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας. Ορίζεται δε ότι εντός 60 ημερών από την δημοσίευση του νόμου, τόσο οι φορείς του Δημοσίου, όσο και τα πιστωτικά ιδρύματα πρέπει να έχουν προσαρμόσει τα συστήματα και τις διαδικασίες τους, ώστε η μέσω της ηλεκτρονικής διασύνδεσης και επικοινωνίας κατάσχεση στα χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων να είναι υποχρεωτική.
3. Εξαιρούνται από την υποχρεωτική αναγραφή στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους 2013 εισοδήματα από κινητές αξίες (τόκοι καταθέσεων, ομολόγων κλπ) εφόσον αυτά δεν υπερβαίνουν το καθαρό ποσό των 250 ευρώ.
4. Σε κάθε μία από τις νέες κλίμακες υπολογισμού του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων που θεσπίστηκαν αυτοτελώς για κάθε πηγή εισοδήματος, το πρώτο κλιμάκιο προσαυξάνεται κατά 50% για τους φορολογούμενους που διαμένουν μόνιμα σε νησιά με πληθυσμό μέχρι 3.100 κατοίκους. Συνεπώς, για τους φορολογούμενους αυτούς:
- το όριο ετησίου εισοδήματος από μισθούς ή συντάξεις μέχρι το οποίο ο φόρος θα υπολογίζεται με τον χαμηλό συντελεστή 22% αυξάνεται από 25.000 σε 37.500 ευρώ
- το όριο ετησίου εισοδήματος από ακίνητα μέχρι το οποίο ο φόρος θα υπολογίζεται με τον χαμηλό συντελεστή 10% αυξάνεται από 12.000 σε 18.000 ευρώ,
- το όριο ετησίου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα μέχρι το οποίο ο φόρος θα υπολογίζεται με τον συντελεστή 26% αυξάνεται από 50.000 σε 75.000 ευρώ.
5. Καθιερώνεται από την 1η Σεπτεμβρίου 2013 η υποχρέωση όλων των επιχειρήσεων να υποβάλλουν Ενιαία Προσωρινή Δήλωση για την ταυτόχρονη απόδοση του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και των ασφαλιστικών εισφορών. Ουσιαστικά,
καθιερώνεται η ενοποίηση της είσπραξης οφειλών φόρου και εισφορών κοινωνικής ασφάλισης, ώστε να διευκολυνθούν οι σχετικοί έλεγχοι.
6. Ορίζεται ότι στο συνολικό ποσό του οικογενειακού εισοδήματος που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των νέων επιδομάτων τέκνων περιλαμβάνονται όλα τα εισοδήματα από οποιαδήποτε πηγή και ανεξαρτήτως τρόπου φορολόγησης, δηλαδή και τα αυτοτελώς φορολογούμενα ή φορολογούμενα με ειδικό τρόπο εισοδήματα και τα απαλλασσόμενα από τον φόρο εισοδήματα. Η εφαρμογή της διάταξης αυτής θα έχει ως συνέπεια να λαμβάνονται υπόψη και τα ακόλουθα εισοδήματα:
- Οι τόκοι από καταθέσεις τραπεζών, έντοκα γραμμάτια και ομόλογα του Δημοσίου.
- Οι τόκοι από ομολογίες που εκδίδονται από εταιρίες ή επιχειρήσεις που εδρεύουν στην Ελλάδα.
- Οι τόκοι ομολογιακών δανείων που εκδίδονται στην αλλοδαπή.
- Οι αμοιβές και οι μισθοί μελών Δ.Σ. ανώνυμης εταιρίας στα ποσά των οποίων έγινε παρακράτηση φόρου 35%.
- Η ωφέλεια από πώληση εταιρικού μεριδίου.
- Τα μερίσματα ανωνύμων εταιρειών.
- Τα κέρδη που διανέμουν οι ΕΠΕ και οι συνεταιρισμοί κλπ.
- Τα μερίσματα από αλλοδαπές ανώνυμες εταιρίες, αλλοδαπές Ε.Π.Ε. κ.λπ.
- Τα κέρδη από τη διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας προς την εταιρεία Δ.Ε.Η. Α.Ε. ή άλλο προμηθευτή.
- Τα εισοδήματα από πράξεις RΕΡ0S.
- Το εξωιδρυματικό επίδομα και το ποσό με το οποίο προσαυξάνεται η σύνταξη τυφλών και προσώπων με απόλυτη αναπηρία
- Οι συντάξεις αλλοδαπής προέλευσης που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή.
- Οι συντάξεις και τα επιδόματα που καταβλήθηκαν στις πολύτεκνες μητέρες.
- Τα κέρδη από την πώληση μετοχών εισηγμένων και μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών.
- Τα ειδικά επιδόματα επικίνδυνης εργασίας.
- Τα μερίσματα ναυτιλιακών εταιρειών.
- Το ΕΚΑΣ.
- Τα ποσά των επιδοτήσεων και των αποζημιώσεων επί της γεωργικής παραγωγής.
- Τα επιδόματα ανεργίας, οι παροχές εφάπαξ και οι αποζημιώσεις απολύσεων.

«… τα ντόπια θεριά… »



Ολα αυτά που κάνει η κυβέρνηση δεν είναι προϊόν «έξωθεν πιέσεων». Δεν αποτελούν επιταγές των Μνημονίων ή των εταίρων με τις οποίες οι κυβερνώντες, τάχα, «δυσφορούν».
Το παραμυθάκι να χρησιμοποιείται σαν «άλλοθι» η τρόικα, πίσω από την οποία η «καημένη» η εγχώρια πλουτοκρατία θα συνεχίσει να κρύβεται την ώρα που εξανδραποδίζει διά του πολιτικού της προσωπικού τον ελληνικό λαό, τελείωσε.
Κι αν δεν πιστεύετε εμάς, φανταζόμαστε ότι ο λόγος του πρωθυπουργού είναι αρκούντως πειστικός.
Ο κ. Σαμαράς στην χτεσινή του εισήγηση στο νέο Υπουργικό Συμβούλιο το ξεκαθάρισε.
Οπως είπε, «τις θεσμικές αλλαγές» (σ.σ.: εννοεί το ξεθεμελίωμα των πάντων) «που έχει ανάγκη η χώρα» (σ.σ.: εννοεί που έχει ανάγκη το μεγάλο κεφάλαιο)
«τις προωθούμε εμείς, γιατί τις πιστεύουμε εμείς. Δεν μας τις επιβάλλουν».
*
Συμφωνούμε απολύτως.
Είναι έτσι όπως το ομολόγησε ο Σαμαράς.
Είναι έτσι όπως το περιγράφει ο ποιητής:
*
«Τις φορές, που ο δεμένος πετάχτηκε απάνου
με τα δόντια να κόψει του ξένου τυράννου
το λυτάρι, δεμένος βρισκότανε πάλι.
Τόνε δένανε τρίδιπλα οι ντόπιοι μεγάλοι.
*
Τώρα η Νύχτα τελειώνει… Παθοί και μαθοί
ξέρουν, όταν η μάχ’ η μεγάλη δοθεί,
για να μην ξαναχάσουνε τη λεφτεριά τους,
θ’ αφανίσουνε πρώτα τα ντόπια θεριά τους».
*
(Κώστας Βάρναλης, από το ποίημα «Ιστορία» της συλλογής «Ελεύθερος Κόσμος»)
Στης ΕΡΤ την ολόμαυρη ράχη
Ο πρώην εκπρόσωπος της κυβέρνησης του τραπεζίτη Παπαδήμου και νυν υφυπουργός στην κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου, αρμόδιος για την ΕΡΤ,
(σ.σ.: πρόκειται για τον ακομμάτιστο, τον ακηδεμόνευτο, τον αντικειμενικό δημοσιογράφο Παντελή Καψή)
μόλις πριν από λίγες μέρες, και ενώ το «μαύρο» στην ΕΡΤ είχε πέσει, έγραφε (στην εφημερίδα «Εθνος» όπου αρθρογραφούσε):
«…κανείς δεν μπορεί να καταλάβει πως η τύχη της ΕΡΤ είναι σημαντικότερη από την τύχη της χώρας».
Μήπως χρειάζονται περισσότερα για να καταλάβει κανείς, γιατί επελέγη ο (ακομμάτιστος, ακηδεμόνευτος, αντικειμενικός) κ. Καψής, για να φέρει σε πέρας το έργο που σχετίζεται με την «τύχη της ΕΡΤ»;
«Το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά τι σημαίνει Δεξιά»!
Στην ομιλία του στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ, πριν από μόλις ένα μήνα, στις 25/5/2013, ο κ. Ε. Βενιζέλος είχε δηλώσει με ύφος που δεν σήκωσε ουδεμία αμφισβήτηση περί της βαρύτητας των λόγων του:
«Δεν θα δεχτούμε την παλινόρθωση του κράτους της Δεξιάς και τον παραγοντισμό των κομματικών ποσοστώσεων»!
Ετσι τα είχε πει ο κ. Βενιζέλος.
Σταράτα. Τσεκουράτα…
Τέτοιο «αντιδεξιό» ανένδοτο είχαν να ακούσουν στην κεντρική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ από την εποχή του αείμνηστου Κουτσόγιωργα.
Αυτά, βεβαίως, μέχρι χτες.
Γιατί, από χτες ο «αντιδεξιός» Βενιζέλος διορίστηκε – και απεδέχθη το διορισμό του μετά μεγάλης προθυμίας – στη θέση του αντιπροέδρου της κυβέρνησης.
Η οποία κυβέρνηση, μεταξύ άλλων, έχει υπουργό Υγείας τον Αδωνη Γεωργιάδη, υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης τον Κυριάκο Μητσοτάκη και υπουργό Ναυτιλίας τον Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη.
Περιττό να σημειώσουμε ότι όλοι αυτοί στέλνουν στον αντιπρόεδρό τους… περήφανο «αντιδεξιό» χαιρετισμό!
Τις «καλησπέρες»…
«Αυτή τη στιγμή η σωτηρία της Πατρίδας είναι η υπέρτατη ιδεολογία!», αναφώνησε – δίνοντας στη χροιά της φωνής του τον συνάδοντα στόμφο – ο κ. Σαμαράς μιλώντας στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο.
Ακριβώς εξ αυτού του λόγου, δηλαδή της δεδομένης και γνωστής σε όλους μας «υπέρτατης ιδεολογίας» που δονεί τις ψυχές των «σωτήρων» μας,
(σ.σ. πρόκειται για εκείνους που – στο πλαίσιο της «υπέρτατης ιδεολογίας» τους – επί 40 χρόνια διέλυαν εναλλάξ την Ελλάδα και που τώρα συνέπηξαν τις δυνάμεις τους για να τη «σώσουν» από κοινού, πρόκειται για εκείνους που – στο πλαίσιο της «υπέρτατης ιδεολογίας» τους – κόβουν μισθούς και συντάξεις, επιβάλλουν χαράτσια, κλείνουν σχολεία και νοσοκομεία κ.ο.κ.)
μόλις έφτασαν στα αυτιά μας οι αναφορές τους στην «υπέρτατη ιδεολογία» τους, θυμηθήκαμε εκείνο το στίχο του Καρούζου:
«Την καλησπέρα μου στα ιδανικά σας».
Θα μας κάνουν «αγνώριστους»!
Μεγάλη κουβέντα αυτή που ξεστόμισε ο κ. Σαμαράς απευθυνόμενος στους υπουργούς του.
Η απώτερη προτεραιότητα της κυβέρνησής του, όπως είπε, είναι
«να ξεκινήσουν οι μεγάλες θεσμικές αλλαγές που θα κάνουν, αληθινά, την Ελλάδα όπως τη θέλουμε, αγνώριστη!».
Συμφωνούμε. Απολύτως.
Εφόσον δεν τους σταματήσει ο ελληνικός λαός, θα την καταντήσουν την Ελλάδα έτσι ακριβώς όπως το περιγράφουν και το ομολογούν:
«Αγνώριστη»!

Ένα σατιρικό διήγημα για την κρίση, τις αγορές, τoυς αγοραίους

  του Νίκου Κουνενή
(δημοσιευμένο στη συλλογή διηγημάτων μου «Ζωντανή Σύνδεση», που δημοσιεύτηκε το 2003 από τις εκδόσεις «Κοχλίας», με αφορμή κι αιτία την κρίση της Αργεντικής και δυστυχώς  μάλλον επίκαιρο, κάμποσα χρόνια μετά).
Γιάπινγκ!                                                      
Έξι και τριάντα δυο π.μ.- εφτά και είκοσι εννέα π.μ
«Good morning, Νικηφόρε!». Το φωνητικό Hi Tech ξυπνητήρι παιανίζει το λεκτικό του εγερτήριο, ο ηλεκτρονικός αφέτης ανεμίζει τη σημαία της εκκίνησης. Άμεση εκτίναξη, κάλυψη συνήθους υπερευέλικτης τροχιάς, άψογη μελισσανίδειος προσγείωση πελμάτων στο συλλεκτικό περσικό χειροποίητο χαλί- twelve thousαnd dollars, special price for you, sir- διατάσεις μυών, προζέσταμα, βαθειές αναπνοές, pozitive feelings.
Μια, δυο, πέντε, δέκα, πενήντα, εκατό, εκατόν δέκα τέσσερις έλξεις, new personal record, βιονικέ! Κακάκια, ταυτόχρονη ανάγνωση επενδυτικής σελίδας των Financial Times, φύλλο χθεσινό, (συνολικός χρόνος συνδυασμένων ενεργειών: πέντε λεπτά και σαράντα δυο δευτερόλεπτα). Σχολαστική καθαριότητα πρωκτικής οπής, εγκατάσταση στο μεταμοντέρνο breakfast table, τηγανητά αυγά, μπέικον, χυμός τροπικών φρούτων, german type ψωμάκια, espresso, πολυβιταμινούχα σκευάσματα (χρόνος: είκοσι λεπτά και δεκαπέντε δευτερόλεπτα). Απόσυρση, μετά της δεούσης υποκλίσεως, της ευειδούς οικιακής βοηθού, βαθύ ξύρισμα, ανδροπρεπή σκαμπιλάκια στα μάγουλα, τελετουργική ένδυση με το νέο Armani, ισομετρικές ασκήσεις ύφους ενώπιον του κατόπτρου (χρόνος: δεκαεπτά λεπτά και δέκα δευτερόλεπτα). Επικρουστικά high five δεξιάς παλάμης προς αριστερή και τούμπαλιν (δεκαπέντε δευτερόλεπτα), αποχαιρεστήριο μειδίαμα στον καθρέφτη (έξι δευτερόλεπτα).
Κάθοδος στο γκαράζ, απασφάλιση ασταφτερής εισόδου, εγκατάσταση εντός οχήματος, ενεργοποίηση προσωπικών αντανακλαστικών εκκίνησης, μαρσάρισμα , έξοδος ένα λεπτό προ του προκαθορισμένου χρονικού πλαισίου, βουρ στο ψητό!
Επτά και τριάντα π.μ.-οκτώ και δεκαπέντε π.μ.
Σανίδωσέ το, μεγάλε! Ο ασεβής μικροαστούλης με το ξεπατωμένο Lada- ερασιτέχνης επιδειξίας λαικής μαγκιάς- εμφανίζεται πίσω σου σε χρόνο μηδέν. Προχώρα κυρίαρχε της ασφάλτου και της ζωής, κινούμενο κόσμημα της Αττικής Οδού, εμπνευστή και αδιαφιλονίκητε τιμονιέρη του High Risk Polemarchos Fund: Ο λαμπερός κόσμος της new liberal jungle υπόσχεται στον συνήθη δικαιούχο, τον αναμφισβήτητο θριαμβευτή της ατέλειωτης και πάντα γοητευτικής χρηματοσυλλεκτικής περιπέτειας, ένα αξέχαστο δωδεκάωρο. Προχώρα κυρίαρχε της ασφάλτου και της ζωής, κινούμενο κόσμημα, άστρο λαμπρό της Full of Money c.o., ιδιοφυή επινοητή του αήττητου Fund, μεγάλε προφήτη χρηματαγορών και συναφών ορνίθων που γεννούν για πάρτη σου τα χρυσά αυγουλάκια.
Πίσω μπεμβεδιάρη της κακιάς ώρας, στη μπάντα ιερόσυλοι πληβείοι των αυτοκινούμενων αραμπάδων και των φτωχομπινέδικων παπακιών. Το επίγειο F16, το δρεπανηφόρο άρμα του Πρίγκηπα των Επενδύσεων, η απαστράπτουσα Φεράρι του Νικηφόρου Γκλαμουρίτη προελαύνει, τιθασεύοντας περήφανα το high speed οδόστρωμα.
Απογειώσου, αξεπέραστε χρυσοθήρα των ομολογιακών Ελντοράντο, βαρόνε των dead line μετοχικών πομφολύγων, ντελικάτε χορογράφε των χρυσοφόρων πουλερικών. Μάρσαρε, ρολεξοφόρε αστραφτόκαρπε, αρμανιακέ μεταξογράβατε, new age thinking χρυσοκάνθαρε. Τρεις ακόμη αγκομαχούντες πέφτουν πίσω σου ταπεινωμένοι στο ασφαλτόστρωτο καναβάτσο, δυο ακόμη έμειναν μπροστά σου στο έσχατο χιλιόμετρο, τους φτάνεις, τους καταβροχθίζεις, κόβεις περήφανα το νήμα. Άντε γειά ρέ!
Αριστοτεχνικό non stop φρενάρισμα, στιγμιαία μεταφρενάρειος επιτάχυνση, high light παρκάρισμα, επιμελής τακτοποίηση ενδύσεως και κόμης, προετοιμασία ύφους, αργή, επιβλητική έξοδος.
It’s a new day, today man!
Οκτώ και δεκαέξι π.μ. – Δέκα και είκοσι π.μ.
Ευθυτενής πόζα, γρήγορο βάδισμα είκοσι τεσσάρων σθεναρών βημάτων, καλημέρισμα θυρωρού, επιβλητικός χαιρετισμός, μα για στάσου- έκτακτος επισήμανσις!-το ύφος του είλωτος είναι εμφανώς αποκλίνον του επιβεβλημένου. Ανεξηγήτως ευθυτενές βλέμμα, επιδεικτικώς ξεψάρωτο, διακριτικώς ασεβές. Άμεση εκδίκαση  υπόθεσης, απαγγελία κατηγοριών: υπέρβαση ταξικών ορίων, καταστρατήγηση ιεραρχικής κλίμακας, πλημμέλημα με σοβαρή πιθανότητα κακουργήματος. Επείγουσα ανάγκη ενημέρωσης dark list. Ενότητα: ΥΠΟ ΔΥΣΜΕΝΕΙΑ. Στήλη: ΜΟΥ ΤΗΝ ΕΣΠΑΣΕΣ ΣΗΜΕΡΑ, ΜΑΛΑΚΑ. Προοπτικές: ΑΜΕΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΤΑΝΟΙΑΣ Ή ΣΟΥΤΑΡΙΣΜΑ. Διορία: ΕΙΚΟΣΙΤΕΤΡΑΩΡΗ.
VIP’s ασανσέρ, just alone, as usual. Zωογόνος θόρυβος τουρμποκίνησης, ιλιγγιώδης άνοδος- συμβολοποιημένη κυριολεξία- άφιξη. Άσκηση ύφους ενώπιον κατόπτρου, στρώσιμο κουστουμιάς, λαιμοδέτη και κόμης, επιβλητική έξοδος. Ο Ποιητής του Έπους της Επιτυχίας παρών ακριβώς στην ώρα του, as usual, ready for fight, as usual. Καλημερίσματα, αντιχαιρετισμοί, basta! Aνίχνευση ασυνήθιστων εκφράσεων προσώπων των παρισταμένων, συμπτώματα εμφανώς αναγνωρίσιμα δια γυμνού οφθαλμού, απορούσα αμηχανία ενώπιον του ανεξηγήτου του όλου πράγματος.
Εκπλήξεων συνέχεια. Ο front line ανταγωνιστής, ο επίμονος πλην κατά συρροήν ατυχήσας Λέλος Αναβάτης, επίδοξος Γλαμουρίτης στη θέση του Γκλαμουρίτη, σπεύδει αιφνιδίως προς εγκάρδιον χαιρετισμόν. Φούρνος γκρεμίστηκε; Ανησυχιστικώς ασυνήθιστο, σειρήνα συναγερμού. Cool, man! Ξεσφίξου και χαμογέλα με άνεση ανωτερότητας, σου μιλάει τώρα ειρωνικά- «καλημέρα Γκλαμούρη»- σε δουλεύει ο λινάτσας- φονικό χιουμοράκι, επιδεικτική άνεση, τι διάολο τον απογείωσε σήμερα τον δουλοπρεπή γλίτσα, κομπλαρισμένος αντιχαιρετισμός, «καλημέρα» σκέτο. Ρόμπα έγινες, σε ψάρωσε ο λαπάς, όλοι το είδαν, θα το κάνουν βούκινο, τι πακέτο και τούτο, διάολε! Σύνελθε, στάσου στο ύψος σου Γκλαμουρίτη (ένα κι ογδόντα τέσσερα, με τα Timberland, σόλα δυο εκατοστών).
Ο εχθρός απομακρύνεται υπομειδιών, δυνατό φάλτσο σφύριγμα, κάπου την ξέρεις τη μελωδία, περιέργεια, τι άσμα άδει ο άτεχνος τροβαδούρος και με ποιόν σκοπό; Άμεση ενεργοποίηση εγκεφαλικών νευρώνων, τομέας μουσικού αρχείου, λίστες κατάταξης, εντοπισμός: Don’t cry for me Argentina. Αχά! Τον καίει τον αχρηστόμυαλο η επιτυχία μου, γι αυτό προκαλεί. Αναζωπύρωση αυτοπεποίθησης, έσχατο βλέμμα περιφρόνησης στον απομακρυνόμενο looser, στροφή σαράντα δυο μοιρών, εγκατάσταση στον πολυτελή business class διευθυντικό θώκο, στιγμιαία απόλαυση υπερπολυτελούς κτιριακής θέας. Let’s work hardly, as usual, now, be a fund’s champion once again, Nikiforos, ο υπολογιστής στέκεται ενώπιόν σου σε θέση προσοχής και αναμένει διαταγές.
Εμπρός λοιπόν, τι διάολο έγινε πάλι, ο κομπιούτορας κλειδωμένος, μπλοκαρισμένος, out of order. Βλέμμα φωτιά προς την καρέκλα της γραμματέως, άδεια καρέκλα, άργησε πάλι η ηλίθια, κι άλλη σημείωση στη λίστα, προς άμεση συμμόρφωση. Γράψε λάθος, έρχεται αναστατωμένη, κρατάει δυο μεγάλα χαρτόκουτα και σε κοιτάει σαν να έμαθε πως έπαθες τρία απανωτά εγκεφαλικά. Στέλλα, κρατάω χαρτοκόπτη, τι στο διάολο τα θες τα χαρτόκουτα, που να πάρει ο διάολος; Για τα προσωπικά σας είδη- ε, χμ, λυγμός- τα προσωπικά σου είδη Νικηφόρε, είσαι out, είσαι dead, είπε το αφεντικό. Τι out, ρε συ, τι dead, με δουλεύεις, τι σκατά έγινε και δεν το πήρα πρέφα; Αχ κύριε Γκλαμουρίτη, δεν διαβάσατε το χαρτί στον φάκελο, ποιο χαρτί, ποιόν φάκελο ρε γαμώτο, φτου σου κέρατο βερνικωμένο, εδώ είναι  και δεν το πήρα πρέφα, μόλις τώρα μπήκα, περίμενε. Κύριον Γκλαμουρίτη, τέως υπεύθυνο high risk επενδύσεων, τέως, σαν τον Γλύξμπουργκ, λέγε ρε τι έγινε πριν σε βουτήξω απ’ το μαλλί. Τα ομόλογα κύριε Γκλαμουρίτη, ε, Νικηφόρε μου, κοφτός βήχας, ποια ομόλογα γαμώτο μου, αυτά της Αργεντικής, Νικηφόρε. Αυτά που πρότεινες, αυτά που αγόρασε η εταιρεία, ογδόντα εκατομμύρια δολάρια, με την ψηλή απόδοση. Τι έπαθαν τα ομόλογα μωρή, μια χαρά είναι. Δεν έπαθαν τα ομόλογα Νικηφόρε, ολόκληρη η Αργεντινή έπαθε χθες τη νύχτα, ώρα Ελλάδας, ο πώς τον λένε, ο πρόεδρος έφυγε με ελικόπτερο, δεν είδες ειδήσεις; Δεν είδα γαμώτο, πώς να δω χτες το βράδυ αγκομαχώντας με την υφυπουργό, τι σκατά έπαθε η Αργεντινή, κατέρρευσε κύριε Γκλαμουρίτη, τα ομόλογα είναι πλέον κωλόχαρτα είπε έξαλλος ο κύριος Γιαρμάς κι εσείς μια στιμένη λεμονόκουπα, δεν θέλουν ούτε να σας δουν στα μάτια τους, είπαν να εξαφανιστείτε αμέσως. Δεν μπορεί, Μαρούλα, κάποιο λάθος έγινε, δεν μπορεί να την πάτησε έτσι ο αήττητος της Αγοράς, γαμώτο μου, ο number one trader της χώρας. Ο φάκελος, το χαρτί, πρόσεξε που να πάρει ο διάολος θα το κομματιάσεις Νικηφόρε της συμφοράς, στιγμιαίο Πάρκινσον, πήγαινε στο Γραφείο σου Μαρούλα,  άσε τα χαρτόκουτα εδώ δίπλα, συγκίνηση, βούρκωμα, απόγνωση.
Ανάγνωση. Κύριε Γκλαμουρίτη, και λοιπά, ανεπιτυχής εισήγησή σας για μεγάλη κερδοφορία τριετών τίτλων και λοιπά, γενική κατάρρευση Αργεντινής και λοιπά, η Εταιρεία ζημιώθηκε εξαιτίας σας, λάθος προβλέψεις και ερμηνείες και λοιπά, διακόπτεται η συνεργασία μαζί σας, στη θέση σας τοποθετείται ο κύριος Αναβάτης, δεν δυνάμεθα να σας χορηγήσουμε συστατική επιστολή, αδιανόητο με τέτοιο στοιχείο στο βιογραφικό σας, μην επιχειρήσετε συνάντηση, η Ασφάλεια του κτιρίου έχει λάβει σαφείς εντολές και λοιπά, υποχρεωτική εγκατάλειψη γραφείου στις δέκα και τριάντα, αλλιώς βίαιη έξοδος σας και λοιπά. Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Εταιρείας, υπογραφή, σφραγίδα.
This is the end of the world, μεγάλε! Θα τον συναντήσεις τον δήμιο τον Γιαρμά, θέλει δεν θέλει, θα του τα πεις ένα χεράκι, ποτέ δεν έκανες λάθος μέχρι τώρα, πού να πάρει, πού να ξέρεις τι θα γινόταν στην Αργεντινή, πώς να το προβλέψεις, τα νύχια σου να μυρίσεις; Και σ’ αυτούς άρεσε η ιδέα, γι αυτό αγόρασαν τα κωλόχαρτα, μα τώρα κάνουν την πάπια, αποδιοπομπαίος τράγος, Ιφιγένεια, πρόβατο επί σφαγήν, δεν θα το επιτρέψεις! Όρμα τους, αγόρι μου, μην κλαις γαμώτο, πάρε τα πάνω σου. Α, μπράβο, ύφος νικητή, στρώσε το μαλλί, σφούγγισε τα μάτια, ξεκίνα!
VIP’s ασανσέρ, αναμονή. Τυχαία εμφάνιση Αντιπροέδρου, σε εντοπίζει, στιγμιαίος δισταγμός, στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, την κοπανάει. Κυνήγα τον, τον φτάνεις, μπήκε στο γραφείο του, κλείδωσε, βάρα του την πόρτα να ξεμυτήσει, πήγαινε κατευθείαν στην Ιερή Αγελάδα, να τα ρίξεις κατ’ ευθείαν στον Απόλυτο Άρχοντα. Μεταβολή. Άφιξη, είσοδος, πάτημα μπουτόν, έλεγχος εικόνας στον καθρέφτη, οριακώς ικανοποιητική. Έφτασες, βγαίνεις, βουρ για το γραφείο του, όχι διάολε, τέσσερις σφίχτες κορδωμένοι στην είσοδο σε κοιτάζουν σαν θήραμα. Θέλω να μπω, απαγορεύεται, αυστηρή εντολή αξιοτίμου κυρίου Γιαρμά, forbidden at all, μη μας φέρνετε σε δύσκολη θέση. Ξέρεις ποιος είμ’ εγώ ρε; Ξέρουμε κύριε, αν δεν φύγετε θα αναγκαστούμε και λοιπά. Απώλεια ελέγχου, σπρώχνεις τον ένα, ορμάνε κι οι τέσσερις, κεφαλοκλείδωμα, σε σηκώνουν σα σακί, σκρατς το Αρμάνι,, ρε Βάνδαλοι θα σας δείξω εγώ μια μέρα. Εμφάνιση Γιαρμά, ύφος καρδινάλειο, κοφτά νεύματα στους φουσκωτούς, yes sir, σηκωτός, προορισμός προς ασανσέρ κατώτερου προσωπικού. Έξοδος κτιρίου, είσοδος στο γκαράζ, βίαιη εισαγωγή στη Φεράρι, easy men, θα σπάσει- μπαμ- η πόρτα. Θα σας δείξω εγώ, ρε, βάλτε μέσα τα προσωπικά μου είδη, κωλογορίλες, θα σου αποσταλούν ταχυδρομικώς- εντολή κυρίου Γιαρμά-εν ευθέτω χρόνω, εσύ δεν φρόντισες να τα βάλεις αμέσως στα χαρτόκουτα, μαλάκα, γροθιές, κλωτσιές.
Δέκα και εικοσιένα- έντεκα και πενήντα εννέα π.μ
Νέος έλεγχος μούρης στον μπροστινό δεξιό καθρέφτη: μελάνιασμα στην κροταφική χώρα, απώλεια κεντρικής τούφας μαλλιού, σκισμένο σακάκι, μουσκεύει κι απ’ τα δάκρυα. Ξέσπα, ξέσπα Γκλαμουρίτη, το’χεις ανάγκη, θα τους δείξεις εσύ πανάθεμά τους, μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνεις και ξανά προς τη δόξα τραβάς, (τρις), τράβα τον δρόμο σου, θα σκεφτείς τι θα κάνεις με την ησυχία σου, ποια ησυχία γαμώτο, πάρε εμπρός κωλάμαξο. Μανιοκαταθλιπτική έξοδος οχήματος, θριλεράτο στρίγκλισμα ελαστικών, το δρεπανηφόρο άρμα σκορπά τον πανικό, μπαίνει στην Αττική Οδό, μουγκρίζει μαζί σου σαν πληγωμένο κτήνος. Πίσω ανθρωπότητα! Ο μεγάλος εκδικητής Νικηφόρος Γκλαμουρίτης, έκπτωτος πρίγκηψ των High Risk επενδύσεων επελαύνει ακάθεκτος, άνευ αναστολών. Αδειάστε τον δρόμο αυτοκινούμενες κονσέρβες, υποκλιθείτε βενσινζοκίνητα συρτάρια.
Ξεκόλλα μωρή από μπροστά μου, βραδυπορούσα χήνα, βρες χωματόδρομο να κάνεις τον περίπατό σου, δεν τραβιέται στην άκρη η αναίσθητη. High Risk μπάσιμο από δεξιά- Μίκαελ Σουμάχερ, F1 fighter- εξασφάλιση θέσης για τελική επίθεση, πρόσεχε διάολε, απόκλιση από την αρχική εκτίμηση, βίαιη διαγώνια σύγκρουση με τον θλιβερό κώλο του Σκόντα, σκρατς, μπαμ, κραχ. Στριγκλίσματα φρένων και βρισιές από γύρω, τι’ ναι τούτο πάλι, η Φεράρι μου γαμώτο, σαν τσαλακωμένο αλουμινόκουτο, σύνελθε ρε, μπορεί να σκοτώθηκαν. Βγαίνεις πανικόβλητος, κοιτάς μέσα στο Σκόντα, η οδηγός στραμμένη προς το πίσω κάθισμα ουρλιάζει στο παιδί, μίλα κορίτσι μου, μίλα καρδιά μου, θα πεθάνω αν σε χάσω, κόσμος γύρω, σε βρίζει, κτήνος, δολοφόνε και τα λοιπά, κοντεύεις να λιποθυμήσεις απ’ τον τρόμο. Δόξα τω θεώ, συνήλθε κι αγκαλιάζει τη μάνα της, καλά φαίνεται, ουφ τι πακέτο και τούτο.
Η μάνα σε βλέπει να την κοιτάς και βγαίνει έξαλλη, γροθιά στο αριστερό μάτι, στιγμιαία απώλεια όρασης, σου αρπάζει το μαλλί, δεύτερη χαμένη τούφα, θα σε σκοτώσω κοπρίτη, Γκλαμουρίτης παρακαλώ, χίλια συγγνώμη, κάνεις κι αστειάκια εγκληματία, γροθιά στο στόμα, δεξιό μπροστινό δόντι (κοπτήρ) σε θέση υπογλώσσια, το φτύνεις, γροθιά στο αριστερό μάτι, πρήζεται ακαριαία. Κάποιος σε φτύνει, χλαπάτσα στη μούρη, ποιος μαλάκας έφτυσε ρε, εγώ μαλάκα, τρέχει τίποτα, όχι κύριε τίποτα δεν τρέχει, κι άλλες ροχάλες, απόγνωση.
Ούρλιασμα σειρήνας, περιπολικό, επιτέλους, τα στοιχεία σας κύριε, μπάτσοι με κατανόηση, συλλογή δεδομένων: Φεράρι, Ρόλεξ, Αρμάνι, τι μπλέξιμο, ματσός ο κύριος, μη βρούμε και τον μπελά μας, επίδειξη σεβασμού και συγκρατημένης αλληλεγγύης. Είστε, ασφαλώς, ελεύθερος, περιμένετε τακτική δικάσιμο.
Πώς να φύγεις, πώς να την αφήσεις, η Φεράρι ταπεινωμένη στο οδόστρωμα, τα φτυσίματα πέφτουν κατά ριπάς, η οδηγός εξαντλήθηκε, τώρα βρίζει μόνο. Έντονοι πόνοι στο καλάμι, το νιάνιαρο συνήλθε για τα καλά, κλαίει και σουτάρει ταυτόχρονα σαν τον Μαραντόνα, ιαχές ενθάρρυνσης, κλότσα το το απόβρασμα, δόξα τω θεώ έφτασαν οι γερανοί. Σηκώνουν το Σκόντα, σέρνουν τη Φεράρι, το καθαρόαιμο σε απόλυτη παρακμή, σερνάμενος Έκτορας έξω απ’ τα τείχη της Τροίας.
Ενάμισι χιλιόμετρο μέχρι την έπαυλη, κουράγιο Νικηφόρε, πεζός μες απ’ τα στενά, μακριά από αδιάκριτα, ειρωνικά βλέμματα. Αυτοεκτίμηση στο ναδίρ, δαρμένο σκυλί, θλιβερό υπόλειμμα απαστράπτοντος νεοτζακίτη της open opportunity society, Γκλαμουρίτης- λουζερίτης, you’re a dead man, indeed. Άντεξε λίγο ακόμα κι έφτασες, κανείς γύρω, άνοιξε γρήγορα και μπούκαρε μέσα, φτου σου κέρατο βερνικωμένο, ο αρχιπερίεργος της γειτονιάς, ο συνταξιούχος τραπεζίτης, σε εντόπισε. Για όνομα του θεού κύριε Γκλαμουρίτη, τι πάθατε, τίποτα, μια μικρή σύγκρουση, δεν έφταιγα εγώ. Τι τα θέλετε κύριε Νικηφόρε, οι δρόμοι γέμισαν ασυνείδητους οδηγούς, προσοχή την άλλη φορά, δεν αστειεύονται, γειά σας και περαστικά. Γειά σας, κύριε κουτσομπόλη- τι ξεστόμισα πάλι ο μαλάκας- συγγνώμη, εκ παραδρομής και λοιπά, γειά σας λοιπόν κύριε Κουτσοδόντη και ευχαριστώ. Φονικό βλέμμα, κοφτή προσβεβλημένη αποχώρηση, εισέρχεσαι, επιτέλους, στην έπαυλη.
Δώδεκα το μεσημέρι- δυο και εννέα μ.μ.
Εντός προσωπικού ασύλου, καιρός ήταν, περιποίηση τραυμάτων, Αρμάνι εντός κάδου απορριμμάτων, απόπειρα αυτοσυγκέντρωσης, πρώτη εκτίμηση: απόλυτη καταστροφή, επιεικώς. Ομόλογα finito, δάνεια στα ύψη (προσεχώς μη εξυπηρετούμενα), ακίνητη περιουσία υποθηκευμένη ως εγγύηση δανείων, ρευστό μηδέν, τρωγόταν ημερησίως ως είθισται, θέμα αρχής.
Επείγοντα τηλεφωνήματα, έσχατα SOS, η ελπίδα πεθαίνει πάντα τελευταία. Η υφυπουργός- τι κορμί Θεέ μου, μα τι σκέφτεσαι τώρα ηλίθιε;- ακόμα θα νοσταλγεί τις χθεσινές σου επιδόσεις, απουσιάζει, πείτε της επείγον, κύριος Γκλαμουρίτης, ξέρει, αδύνατον, πολύ απασχολημένη.  Νέα απόπειρα, κύριος Απληστίδης, όχι δυστυχώς, μετέχει σε σύσκεψη, θα τον ενημερώσω, σήμερα εντελώς κλεισμένος, σε λίγες μέρες ίσως. Ο κύριος Παγώνης εκτός Ελλάδος, η κυρία Πλατινίδοου ασθενεί, ο κύριος Τάδε, η κυρία Δείνα, ο κύριος Άλλος κωλύονται, σε πρώτη ευκαιρία θα επικοινωνήσουν οπωσδήποτε και λοιπά.
Τα’ μαθαν όλα και κρύβονται οι ρουφιάνοι, πώς διάολο, ναι ρε κρετίνε, η κάμερα στην κολώνα, αυτό είναι. Τιβικοντρόλ on, κύριος Γκλαμουρίτης, εγκληματική ενέργεια, ζαπ, γνωστός μάντατζερ, επικίνδυνη οδήγηση, παρ’ ολίγον νεκροί, ζαπ, Νικηφόρος Γκλαμουρίτης, φάτσα κάρτα, στα χάλια σου, γροθιές, κλωτσιές, βρισιές, ροχάλες, δημόσια ξεφτίλα, τιβικοντρόλ off. Αδύνατο, όταν ξυπνήσεις θα ξεκαρδιστείς, δεν αντέχεις άλλο, τρία ηρεμιστικά, ξαπλώνεις, περιμένεις. Στάση εμβρύου, λυγμώδεις αναστεναγμοί, ξεραίνεσαι.
Εφτά και δεκατέσσερα- οχτώ και τριάντα δυο μ.μ.
Ξύπνημα, κεφάλι κοτρώνα, σκέψεις black negative. Παραισθήσεις. Μπαλόνια πολύχρωμα, τα φουσκώνεις, τα φουσκώνεις Νικηφόρε αγόρι μου, κι όλο μεγαλώνουν, μέρες περνούν και μήνες, μήνες περνούν και χρόνια και- αίφνης- σκάνε σαν σάπιες σαμπρέλες στη μούρη σου και την μπλαβιάζουν. Ακμή και Παρακμή του Δεσποτάτου της Αρπαχτής, Άνοδος και Πτώσις Άρχοντος Νικηφόρου Γκλαμουρίτου του Ά, σκύλευσις πτώματος υπό δελφίνων και λοιπών ανταγωνιστών. Νέο τζάκι, παλιά καμινάδα, αιθάλη χύμα, πάπαλα!
Το μισό σου βασίλειο για ένα ουίσκι! Γερές γουλιές μαυροτίκετου αποστάγματος, απ’ ευθείας εκ της φιάλης. Κάπως καλύτερα, κάπως. Νέες τηλεφωνικές απόπειρες, τζίφος. Λείπει, κωλύεται, ασθενεί, συσκέπτεται, δοκιμάστε σε λίγες ώρες. Απόγνωση, αγανάκτηση, blackout.
Το άλλο μισό σου βασίλειο για λίγη κοκαίνη. High class drug, as usuall, δόση ενισχυμένη λόγω εκτάκτων συνθηκών: Ρουθουνίσματα: σνιφ βιολογικό, κλαυθηρμού ένεκεν, σνιφ εξ εισπνοής ψυχοτρόπου, εναλλάξ. Φιλοσοφικοί στοχασμοί: δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται, κάλλιο πέντε και στο χέρι, παρά δέκα και χουνέρι (διασκευή), όπου φτωχός και η μοίρα του (εκτός θέματος). Οδυνηρό, υποθηκευμένο, παρόν, ζοφερό μέλλον, πού πας έρμε Γκλαμουρίτη; No way out, indeed.
Τιβικοντρόλ on, διαφημίσεις, ζαπ, ο κύριος Γκλαμουρίτης, μπλα, μπλα, αγανακτισμένος αυτόπτης μάρτυς ατυχήματος μας περιγράφει λεπτό προς λεπτό, μπλα, μπλα, ζαπ, σίριαλ, ζαπ, πείτε μας κύριε Γιαρμά, είμαι συγκλονισμένος και λοιπά, η εγκληματική οδική του συμπεριφορά αποδεικνύει και λοιπά, άθλιο υποκείμενο, μας εξαπάτησε και λοιπά. Ποιος σε εξαπάτησε ρε σάπιε Γιαρμά, πατικωμένε ροδάκινε, άει χάσου υποκριτή, έκανες χαρούλες όταν σου είπα για τα ομόλογα, τώρα κάνεις την πάπια, μου τα φορτώνεις όλα σκουληκοφαγωμένε βερύκοκε, άει χάσου.
Σιχτίρ πια, έπιασες τα όρια, αρπάζεις το κινέζικο βάζο- three thousand dollars, special price for you, sir- ζύγισμα ακριβείας στη δεξιά παλάμη, σκόπευση, εκτόξευση ακριβείας εναντίον υπερπολυτελούς τηλεοπτικού δέκτη, μπαμ, κράτς, καπούτ.
Σνιφάρισμα long play, αποφασιστική θέση εκκίνησης, έξοδος. Μπαλκονόπορτα κλειστή, κομματιάζεται, ματώνεις παντού, λαχανιάζεις, αποφασίζεις. Γιάπινγκ τέλος, ζάπινγκ τέλος, τζάμπιγκ και τέλος. Στιγμιαίος δισταγμός, επαναβεβαίωση απόφασης, έτοιμος προς απογείωσιν. (Με το σώβρακο Νικηφόρε; Με το σώβρακο Νικηφόρε).
Ένα, δυο, τρια, άπ, αποχώρησις Ν. Α. Γκλαμουρίτου.
Πτήση (δυο δευτερόλεπτα), πρόσκρουση επί οροφής διερχομένου αυτοκινήτου κυρίου γείτονος Κουτσοδόντη (ένα δευτερόλεπτο), οξύς πόνος στα πλευρά, ακαριαία ακινητοποίηση αυτοκινήτου (δυο δευτερόλεπτα), οργισμένη έξοδος οδηγού (τρία δευτερόλεπτα), λεκτικές και σωματικές βιαιοπραγίες εναντίον Ν. Α. Γκλαμουρίτου γεννηθέντος το έτος 1966, παρολίγον αυτόχειρος.
alfavita

26 Ιουν 2013

Οι Έλληνες έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν


πιτσιρικος

Πολλή θετική αποδείχτηκε η αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από την κυβέρνηση, αφού η χώρα επέστρεψε σε κυβέρνηση συνεργασίας Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, που συνεργάζονται σχεδόν επί 40 χρόνια, με καταπληκτικά αποτελέσματα.
Δυστυχώς, η μεγαλόκαρδη και γενναιόδωρη απόφαση του Αντώνη Σαμαρά να βάλει στελέχη της ΔΗΜΑΡ στην κυβέρνηση στέρησε από τη χώρα μας την ευκαιρία να αποκτήσει έναν χρόνο νωρίτερα αυτήν την υπέροχη κυβέρνηση που προέκυψε χθες.
Η νέα κυβέρνηση έχει 41 μέλη και είναι ένα πολύ ευέλικτο σχήμα, ώστε να μπορεί να παίζει άψογα το τεχνητό οφσάιντ και να το βάλει στα πόδια όταν τους πάρουν στο κυνήγι.
Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης είναι ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ο οποίος παραχώρησε ευγενικά την θέση του πρωθυπουργού στον Αντώνη Σαμαρά, αλλά, αν ο Αντώνης Σαμαράς τα κακαρώσει, ο Βενιζέλος θα γίνει πρωθυπουργός και θα εκφωνήσει και τον επικήδειο.
Φυσικά, στον επικήδειο του Σαμαρά, ο Βενιζέλος θα μιλάει για τον εαυτό του και θα απαριθμεί τα κατορθώματά του.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος ανέλαβε και το υπουργείο Εξωτερικών, επειδή, αν δεν θέλει να πάει φυλακή, θα πρέπει να αναζητήσει πολιτικό άσυλο σε κάποια χώρα του εξωτερικού.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου για την είσοδο τόσων στελεχών πρώτης γραμμής του ΠΑΣΟΚ σε μια κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Αντώνη Σαμαρά, ο Ευάγγελος Βενιζέλος απάντησε πως «το ΠΑΣΟΚ δεν ξεχνά ότι είναι Δεξιά».
Αίσθηση προκάλεσε η είσοδος στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης.
Ο Αντώνης Σαμαράς είχε προτείνει το υπουργείο στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη αλλά αυτός αρνήθηκε επειδή δεν αισθάνεται ώριμος ακόμη, κι έστειλε τον υπουργιό του.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να ικανοποιήσει το αίτημα της Τρόικας για απολύσεις μερικών χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων μέχρι το τέλος του 2013, και κρίνεται ιδανικός γι’ αυτό το ρόλο, αφού μάλλον δεν έχει δουλέψει ποτέ στη ζωή του, οπότε θα μπορέσει εύκολα να πείσει τους απολυμένους δημοσίους υπαλλήλους πως η ανεργία είναι καλή φάση· ειδικά, αν είσαι γιος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και σε χώσει ο μπαμπάς σου στη Βουλή για να είσαι δημόσιος υπάλληλος όπως και όλο σου το σόι.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι πολύ χρήσιμος για την κυβέρνηση, αφού, μόλις ο Σαμαράς δει πως η χώρα ναυαγεί οριστικά, θα βάλει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ρίξει την κυβέρνηση, ώστε αφενός να γλιτώσει ο Σαμαράς το λιντσάρισμα και αφετέρου να χαρεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ο γιόκας του πήρε εκδίκηση.
Θα μπορούσα να γράφω μέρες γι’ αυτήν την κυβέρνηση και τα στελέχη της -είναι ένας πάρα πολύ εύκολος και γελοίος στόχος- αλλά, ειλικρινά, θέλω να κάνω ένα ερώτημα σε αυτούς που, ακόμα και μετά την χρεοκοπία της χώρας, ψήφισαν Νέα Δημοκρατία και ΠΑΣΟΚ:
Δεν τους έχετε σιχαθεί πια;
Και καλά, αυτούς δεν τους έχετε σιχαθεί, τους εαυτούς σας δεν τους έχετε σιχαθεί;

ΝΕΑ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

Με τέσσερις νέες ειδικότητες θα λειτουργήσει για το σχολικό έτος 2013-2014 η ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ΟΑΕΔ Μεσολογγίου (Πάροδος Σταυροπούλου, τηλ 26310 51013, 55788). Στις ειδικότητες αυτές θα εισαχθούν συνολικά 90 μαθητές – τριες.

Ειδικότητες της ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας Μεσολογγίου:
1)      Μαγειρικής Τέχνης (25 μαθητές - τριες)
2)      Τεχνίτες Υποστήριξης Συστημάτων Η/Υ (25 μαθητές - τριες)
3)      Υπαλλήλων Διοικητικών Καθηκόντων (25 μαθητές - τριες)
4)      Ξενοδοχειακών Επιχειρήσεων (15 μαθητές – τριες)

            Οι πιο πάνω σχολές ανήκουν στην Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση (Ν.3475/06) είναι ΕΠΑ.Σ. που λειτουργούν με το σύστημα Μαθητείας, η φοίτηση σ' αυτές διαρκεί δύο (2) χρόνια (4 εξάμηνα) και παρέχεται εντελώς δωρεάν.

            Οι αιτήσεις των υποψηφίων για την ειδικότητα της επιλογής τους ξεκινούν από τις 17/06/2013 και λήγουν στις 30/08/2013, τις εργάσιμες μέρες και το ωράριο λειτουργίας της σχολής για τις αιτήσεις είναι από 8:30 έως και 15:00.

            Δικαίωμα εγγραφής στην Α' τάξη έχουν όσοι κατέχουν ενδεικτικό τουλάχιστον Α' Τάξης Λυκείου Γενικού ή Επαγγελματικού ή Α' Τάξης ΤΕΕ ή Α' Τάξης Εσπερινών Γενικών Λυκείων ή ΤΕΛ ή Ενιαίων Λυκείων ή είναι κάτοχοι πτυχίου ΤΕΕ, ΕΠΑΛ ή ΕΠΑΣ για την απόκτηση άλλης ειδικότητας.
Οι υποψήφιοι θα πρέπει να έχουν γεννηθεί τα έτη 1990 έως 1997 (έως 23 ετών).

Η αίτηση εγγραφής θα πρέπει να συνοδεύεται από τα εξής δικαιολογητικά:
1)      Τίτλος σπουδών (πρωτότυπο ή φωτοτυπία επικυρωμένη) ή Πιστοποιητικό Σπουδών ή οποιονδήποτε άλλο σχολικό τίτλο που να αποδεικνύει τη μαθητική κατάσταση του υποψηφίου.
2)      Πιστοποιητικό γέννησης (Δήμου ή Κοινότητας) ή επικυρωμένο αντίγραφο ταυτότητας.
3)      Εκκαθαριστικό εφορίας κηδεμόνα
4)      Πρωτότυπο Πιστοποιητικό Οικογενειακής Κατάστασης του τελευταίου τριμήνου της Ανώτατης Συνομοσπονδίας Πολυτέκνων Ελλάδας (για τους πολύτεκνους)
5)      2 φωτογραφίες

            Η επιλογή των μαθητών γίνεται με το βαθμό Τίτλου Σπουδών και με κοινωνικά κριτήρια. Εάν κατά την ως άνω περίοδο υποβολής αιτήσεων προκύψει αριθμός αιτήσεων υποψηφίων μεγαλύτερος του προβλεπόμενου από την εγκύκλιο αριθμού, τότε θα ακολουθηθεί διαδικασία επιλογής και έκδοσης αποτελεσμάτων, μετά από μοριοδότηση συγκεκριμένων κριτηρίων.

Οι απόφοιτοι των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας έχουν τη δυνατότητα:
1)       Άμεσης πρόσβασης στην αγορά εργασίας με την απόκτηση Πτυχίου Επιπέδου ΙΙΙ
2)      Εγγραφής στην Β' Τάξη Επαγγελματικού Λυκείου
3)      Εγγραφής στο Γ' εξάμηνο των ΙΕΚ, αντίστοιχης ειδικότητας.

Ο Διευθυντής της Σχολής   
ΚΟΥΤΡΟΥΜΠΟΥΣΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More