H σύνθετη βιοχημεία της κάνναβης και πώς αυτή επηρεάζει τον εγκέφαλο μόλις τώρα αρχίζει να γίνεται κατανοητή. H Lucy Troup, επίκουρος καθηγητής ψυχολογίας στο Colorado State University, έθεσε ως στόχο να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα όπως πως και αν η χρήση κάνναβης επηρεάζει την ικανότητα ενός ατόμου να επεξεργάζεται τα συναισθήματα.
Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στις 29 Φεβρουαρίου στο περιοδικό PLoS ONE δείχνει ότι η κάνναβη, στην πραγματικότητα, επηρεάζει σημαντικά την ικανότητα των χρηστών να αναγνωρίζουν, να επεξεργάζονται και να συμπάσχουν με τα ανθρώπινα συναισθήματα, όπως ευτυχία, θλίψη και οργή. Αλλά τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι ο εγκέφαλος μπορεί να είναι σε θέση να εξουδετερώσει αυτά τα αποτελέσματα ανάλογα με το αν τα συναισθήματα ανιχνεύονται ρητά ή έμμεσα.
H Troup είναι εδώ και καιρό γοητευμένη από την ψυχολογία των ναρκωτικών. «Εμείς δεν παίρνουμε θέση υπέρ ή κατά, αλλά θέλουμε απλώς να ξέρουμε, τι κάνει, τι είναι πραγματικά η κάνναβη «, δήλωσε η Troup.
Για σχεδόν δύο χρόνια, η Troup και μεταπτυχιακοί φοιτητές της έχουν διεξάγει πειράματα χρησιμοποιώντας ένα ηλεκτροεγκεφαλογράφημα (EEG) για τη μέτρηση των δραστηριοτήτων του εγκεφάλου των περίπου 70 εθελοντών. Όλοι οι εθελοντές αυτοπροσδιορίζονται ως χρόνια, μέτρια ή μη χρήστες κάνναβης.
Τα πειράματα αποτελούνταν από τα εξής: Οι συμμετέχοντες που συνδέθηκαν με ένα EEG, τους ζητήθηκε να δουν τα πρόσωπα που απεικονίζουν τέσσερις διαφορετικές εκφράσεις: ουδέτερη, χαρούμενη, φοβισμένη και οργισμένη. Οι χρήστες κάνναβης έδειξαν μια μεγαλύτερη απόκριση σε πρόσωπα που δείχνουν αρνητική έκφραση, ιδιαίτερα θυμωμένη. Αντίθετα, οι χρήστες κάνναβης έδειξαν μια μικρότερη απόκριση σε θετικές εκφράσεις – τα χαρούμενα πρόσωπα – σε σύγκριση με τους μη-χρήστες.
Επίσης, οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δώσουν προσοχή στο συναίσθημα, και στη συνέχεια να προσδιορίσουν αυτό . Σε αυτές τις περιπτώσεις, οι διαφορές μεταξύ των χρηστών και των μη χρηστών κάνναβης ήταν σχεδόν δυσδιάκριτες. Αλλά όταν τους ζητήθηκε να επικεντρωθούν στο φύλο του προσώπου, και αργότερα στην αναγνώριση του συναισθήματος, οι χρήστες κάνναβης σημείωσαν πολύ χαμηλότερες βαθμολογίες από τους μη χρήστες. Αυτό σήμαινε μια ικανότητα να αναγνωρίζουν λιγότερο τα συναισθήματα. Οι χρήστες κάνναβης ήταν επίσης λιγότερο σε θέση να συμπάσχουν με τα συναισθήματα.
Η μελέτη φαίνεται να δείχνει ότι η ικανότητα του εγκεφάλου να επεξεργάζεται τη συγκίνηση επηρεάζεται από την κάνναβη, αλλά μπορεί να υπάρξει κάποιο αντιστάθμισμα για αυτές τις διαφορές. Δεν υπάρχει καμία διαφορά μεταξύ χρηστών και μη χρηστών όταν η προσοχή κατευθύνεται προς ένα συγκεκριμένο συναίσθημα. Αλλά σε ένα βαθύτερο επίπεδο επεξεργασίας συγκίνησης – που απεικονίζεται από την ικανότητα να συμπάσχουν – η απάντηση είναι μειωμένη σε χρήστες κάνναβης.
Συγκεκριμένα, η Troup μέτρησε την δυναμική εκδήλωση που σχετίζονται με αυτά τα θέματα. Το ΕΕG μπορεί να καταγράψει μια μεγάλη ποικιλία από γενικευμένη εγκεφαλική δραστηριότητα. Σε αυτή την περίπτωση, επικεντρώθηκε σε ό, τι συμβαίνει σε ορισμένα τμήματα του εγκεφάλου όταν τα υποκείμενα είδαν ένα πρόσωπο – το πρόσωπο είναι το συμβάν. «Προσπαθήσαμε να δούμε αν ένα απλό παράδειγμα επεξεργασίας συγκίνησης θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε άτομα που κάνουν χρήση κάνναβης, γιατί θέλαμε να δούμε αν υπήρχε κάποια διαφορά», είπε η Troup. «Έτσι ξεκίνησαν όλα.»
Η Troup ηγείται μιας δεύτερης μελέτης με EEG με επίκεντρο τις επιπτώσεις της κάνναβης για τις διαταραχές της διάθεσης, όπως η κατάθλιψη και το άγχος. Ένας μεταπτυχιακός φοιτητής στο εργαστήριο της, επίσης, ερευνά την επίδραση της κάνναβης στη μάθηση.
legalit.gr
Μπορείτε να βρείτε το legalit στο facebook: https://www.facebook.com/legalitgr/?fref=ts