Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

21 Αυγ 2020

Ο κορωνοϊός απειλεί να βυθίσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ανθρώπους στην ακραία φτώχεια

Η κρίση της πανδημίας του κορωνοϊού μπορεί να οδηγήσει επιπλέον 100 εκατομμύρια ανθρώπους να περιπέσουν στην ακραία φτώχεια σε διεθνές επίπεδο, πολύ περισσότερους από ό,τι υπολογιζόταν ως αυτό το στάδιο, προειδοποίησε χθες Πέμπτη ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας, ο Ντέιβιντ Μαλπάς, κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
21s1gkat_28_1104_page
Ο χρηματοπιστωτικός θεσμός της Ουάσιγκτον υπολογίζει ότι 70 ως 100 εκατομμύρια άνθρωποι μπορεί να περιπέσουν σε κατάσταση ακραίας φτώχειας και «ο αριθμός αυτός μπορεί να αυξηθεί» εάν η πανδημία επιδεινωθεί ή διαρκέσει, διευκρίνισε. Προηγούμενη εκτίμηση της Παγκόσμιας Τράπεζας έκανε λόγο για 60 εκατομμύρια.
Αυτό καθιστά «επιτακτική» ανάγκη οι πιστωτές να προχωρήσουν σε απομείωση του χρέους φτωχών χωρών, έκρινε ο Μαλπάς, πηγαίνοντας έτσι πιο μακριά από τις εκκλήσεις να παραταθεί το μορατόριο που κηρύχθηκε όσον αφορά την αποπληρωμή του δημόσιου χρέους των κρατών που βρίσκονται σε πιο δεινή θέση.
Ο ίδιος προεξόφλησε ότι οι χώρες που θα χρειαστεί να αναδιαρθρώσουν το δημόσιο χρέος τους θα είναι περισσότερες.
«Οι τρωτότητες που συνδέονται με τα χρέη έχουν αυξηθεί και είναι επιτακτική ανάγκη (για τις χώρες-οφειλέτες) να δουν φως στην άκρη του τούνελ ώστε να μπορέσουν να προσελκύσουν νέες επενδύσεις», εξήγησε ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Τα κράτη μέλη της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά χωρών της υφηλίου αποφάσισαν τον Απρίλιο την αναστολή ως το τέλος του 2020 της αποπληρωμής των οφειλών των φτωχότερων χωρών.
Μη κυβερνητικές οργανώσεις και η Παγκόσμια Τράπεζα απευθύνουν έκκληση να παραταθεί ως το 2021 αυτό το μορατόριο, το οποίο αφορά 76 χώρες. Τα κράτη της G20 αναμένεται να λάβουν αποφάσεις μέχρι τον Οκτώβριο, όταν θα διεξαχθεί η προσεχής σύνοδός τους.
Αλλά αυτό δεν θα είναι αρκετό, εκτίμησε ο Ντέιβιντ Μαλπάς, καθώς η επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας σημαίνει πως οι συγκεκριμένες χώρες, που αδυνατούν ήδη να προσφέρουν δίχτυ ασφαλείας, επαρκή κοινωνική πρόνοια στους πολίτες τους, δεν θα είναι σε θέση να αποπληρώσουν τις οφειλές τους.
Το ύψος της απομείωσης του χρέους θα πρέπει να εξαρτηθεί από την κατάσταση σε κάθε χώρα, σημείωσε. Ο θεσμός έχει εξαγγείλει τη χορήγηση κατεπείγουσας βοήθειας 160 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε περίπου εκατό κράτη.
Το 2015, τη χρονιά κατά την οποία είχε γίνει η πιο πρόσφατη εκτίμηση που είναι αναρτημένη στον ιστότοπο της Παγκόσμιας Τράπεζας, περίπου 734 εκατομμύρια άνθρωποι ζούσαν ήδη σε κατάσταση ακραίας φτώχειας, με άλλα λόγια περίπου το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού.
Όμως η ακραία φτώχεια — το να ζει κανείς με λιγότερα από 1,90 δολάρια την ημέρα — δεν παύει να αυξάνεται αφότου άρχισε η πανδημία.
Η επιδείνωση οφείλεται στον συνδυασμό της καταστροφής θέσεων εργασίας κατά τη διάρκεια της πανδημίας καθώς και στις δυσκολίες των αλυσίδων εφοδιασμού, που δυσχεραίνουν την πρόσβαση σε τρόφιμα.
«Όλ’ αυτά συμβάλλουν κόσμος να ολισθαίνει στην ακραία φτώχεια» όσο η κρίση διαρκεί, επισήμανε ο Μαλπάς.
Πηγή: ΑΠΕ, AFP

Μια νέα ειδικότητα στο ΔΙΕΚ Μεσολογγίου


Το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου συνεχίζοντας την προσπάθεια δημιουργίας νέων ειδικοτήτων με άμεση εφαρμογή και επαγγελματική αποκατάσταση στην περιοχή φέτος πρότεινε τη λειτουργία της ειδικότητας Στέλεχος Διοίκησης και Οικονομίας στον Τομέα της Αγροτικής Οικονομίας.

Ο αγροτικός τομέας στην Ελλάδα χαρακτηρίζεται από το μεγάλο αριθμό αυτοαπασχολούμενων γεωργών (12,4% της συνολικής απασχόλησης) σε μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις. Σύμφωνα με στατιστικές, παρά το σημαντικό αυτό αριθμό η συμμετοχή του τομέα στο ΑΕΠ είναι ελάχιστη και κυμαίνεται περίπου στο 3,5%.
Από την άλλη πλευρά, ιδιαίτερα στην περιοχή μας, η γεωργία είναι πολύ σημαντική, με μεγάλη ποικιλία καλλιεργειών αλλά και προϊόντων κτηνοτροφίας. Ιδιαίτερα η αλιεία διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο.
Στο πλαίσιο αυτό το ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, με αυτή την ειδικότητα επιχειρεί να στηρίξει τον επιχειρηματία-αγρότη ο οποίος δέχεται σποραδική, μη τυπική στις περισσότερες των περιπτώσεων και μερικές φορές ανεπίκαιρη και ακατάλληλη πληροφόρηση και κατάρτιση.
Η κατάρτιση στην ειδικότητα καλύπτει το εύρος των εργασιών στον τομέα και ειδικά το γεωργό είτε ως αυτοαπασχολούμενος είτε ως βασικό στέλεχος μιας αγροτικής επιχείρησης, για το σύνολο των γεωργικών επιχειρήσεων κάθε χαρακτήρα (φυτική παραγωγή, ζωική παραγωγή, αλιεία και περαιτέρω εξειδικεύσεις).
Στόχος της ειδικότητας είναι να παρέχει την αναγκαία κατάρτιση στον αρχηγό της γεωργικής εκμετάλλευσης ο οποίος θα πρέπει να έχει την ικανότητα:
o     να παράγει με βάση τις σημερινές απαιτήσεις της αγοράς και του καταναλωτή,
o     να συμμορφώνεται με τις εθνικές και ευρωπαϊκές οδηγίες και πολιτικές,
o     να διαχειρίζεται αποτελεσματικά την αγροτική του εκμετάλλευση,
o     να κατανοεί το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο δραστηριοποιείται,
o     να μπορεί να κατανοεί τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς,
o     να είναι σε θέση να διασφαλίσει την ποιότητα των προϊόντων του και
o     όταν και εφόσον αυτό απαιτείται να είναι σε θέση να διαφοροποιήσει τόσο την παραγωγή του όσο και την δραστηριότητά του.

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More