Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

9 Μαρ 2013

Ράντγιαρντ Κίπλινγκ: Αμφιλεγόμενος και μοναδικός

Ο Ράντγιαρντ Κίπλινγκ αποτέλεσε έναν από τους πολυγραφότατους και πιο σημαντικούς συγγραφείς και ποιητές σε παγκόσμια κλίμακα καταφέρνοντας όχι μόνο να γίνει ιδιαίτερα αγαπητός από κοινό και λογοτέχνες αλλά και να εμπνεύσει πλήθος μετέπειτα λογοτεχνών.

Ο Κίπλινγκ γεννήθηκε το 1865 στη Βομβάη της Βρετανικής Ινδίας από τους Τζον Λόκγουντ Κίπλινγκ και Άλις Μακντόναλντ δύο εξαιρετικά δραστήριους ανθρώπους. Ο πατέρας του ήταν γνωστός γλύπτης και εργαζόταν ως καθηγητής αρχιτεκτονικής γλυπτικής στη Βομβάη ενώ η μητέρα του ήταν ένα σπινθηροβόλο πνεύμα από καλή οικογένεια που είχε άλλες τρεις αδερφές που έκαναν εξαιρετικά επιτυχημένους γάμους με αποτέλεσμα ο Κίπλινγκ να έχει συγγενείς τους ζωγράφους Έντουαρντ Μπερν – Τζόουνς και Έντουαρντ Πόυντερ, ενώ ο πρώτος του ξάδερφος Στάνλεϊ Μπάλντουιν εκλέχθηκε 3 φορές πρωθυπουργός με το Συντηριτικό Κόμμα στο Ηνωμένο Βασίλειο ανάμεσα στο 1920 και το 1930.

Μέχρι την ηλικία των έξι ετών ο Κίπλινγκ έμενε μαζί με τους δικούς του αλλά σύντομα τα πράγματα θα άλλαζαν καθώς όπως συνηθιζόταν εκείνα τα χρόνια ο ίδιος και η μικρότερη αδερφή του Άλις στάλθηκαν στο Πόρττσμουθ της Αγγλίας στο σπίτι του εμπορικού ναυτικού Πριζ Άγκαρ Χόλογουεϊ. Δυστυχώς, τα παιδιά διέμειναν με την οικογένια τα επόμενα έξι χρόνια και τα βιώματα που είχαν αποτυπώθηκαν για πάντα στην ψυχή του Κίπλινγκ. Η οικογένεια συχνά τα εκφόβιζε και τα κακομεταχειριζόταν ενώ η μικρή του αδερφή τύχαινε ελάχιστα καλύτερης αντιμετώπισης καθώς την προόριζαν για νύφη για το νεαρό γιο τους.




Η μόνη όαση στην εξάχρονη φυλακή του αποτελούσαν οι μηνιαίες διακοπές του στο σπίτι των θείων του στο Λονδίνο κάθε Χριστούγεννα. Το 1877 η μητέρα του θα τους έπαιρνε οριστικά από το σπίτι των Χόλογουεϊ και τον επόμενο χρόνο ο νεαρός Κίπλινγκ θα ξεκινούσε να παρακολουθεί ένα στρατιωτικό κολέγιο στο Ντέβον όπου αρχικά αν και είχε δυσκολίες να προσαρμοστεί τελικά απέκτησε φίλους και οι εμπειρίες του θα τον ενέπνεαν για τις ιστορίες του στο βιβλίο Εταιρεία Στάλκι και Σία.

Μετά την αποφοίτησή του από το κολέγιο και αφού τα οικονομικά της οικογένειας δεν ήταν ικανοποιητικά για να τον στείλουν στο Πανεπιστήμιο, ο Ράντγιαρντ έπιασε δουλειά ως βοηθός συντάκτη σε μία τοπική εφημερίδα στη Λαχόρη με τη βοήθεια του πατέρα του και γύρισε στην Ινδία.

Η δουλειά του σύντομα θα τον έστρεφε σε αυτό που πάντα πιθανότατα γνώριζε ότι προοριζόταν. Την συγγραφή, την ποίηση και τη λογοτεχνία. Το 1886 θα κυκλοφορούσε και η πρώτη του ποιητική συλλογή με τίτλο Επαρχιακά Τραγούδια ενώ άρχισε να δημοσιεύει στην εφημερίδα που συνεργαζόταν και μυθιστορήματα. Οι ιστορίες του αγαπήθηκαν από το κοινό και ήδη από τα 20 του άρχισε να ακούγεται στους συγγραφικούς κύκλους σε Ινδία και Ηνωμένο Βασίλειο.

Οι λογοτεχνικές του περιπέτειες μόλις ξεκινούσαν και τα ταξίδια που θα έκανε θα γέμιζαν τα χαρτιά του με άπειρες ιστορίες. Το 1887 θα αποδεχόταν τη θέση στην εφημερίδα Pioneer στο Αλλαχαμπάντ, ενώ παράλληλα δεν θα σταματούσε να γράφει μετά μανίας. Εξέδωσε μέσα σε ένα χρόνο έξι διηγηματικές συλλογές στις οποίες περιέλαβε 41 ιστορίες. Η παραγώγικότητά του ήταν πάντα αξιοσημείωτη.



Μετά την απόλυσή του από την Pioneer επάνω σε μία διαφωνία, ο Κίπλινγκ έφυγε για το Λονδίνο αφού πούλησε τα δικαιώμα 6 συλλογών του έναντι κάποιου ποσού ώστε να συλλέξει χρήματα για το ταξίδι του και να καταφέρει να κάνει το ξεκίνημα μίας νέας αρχής. Πριν καταλήξει στο Λονδίνο ταξίδεψε σε μέρη που ακόμα και σήμερα πολλοί άνθρωποι δεν θα μπορέσουν ποτέ να επισκεφθούν. Πήγε στο Σαν Φρανσίσκο, στην Σιγκαπούρη, στην Ιαπωνία, σε διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ, στον Καναδά για να καταλήξει στο Λίβερπουλ σημειώνοντας επιτυχία από την αρχή της καριέρας του, ενώ αργότερα ύστερα από έναν νευρικό κλονισμό θα επισκεπτόταν μετά από παρότρυνση των γιατρών, τη Νότιο Αφρική, την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Στο Λονδίνο ο Κίπλινγκ έστησε πραγματικά τη ζωή του. Πολλές από τις ιστορίες του δημοσιεύτηκαν σε διάφορα περιοδικά ενώ γνώρισε και την σύζυγό του Κάρολιν Σταρ Μπαλεστιέρ, η οποία ήταν αδερφή του πολύ καλού του φίλου Μπαλεστιέρ που έχασε από τύφο.

Μετά τον γάμο τους το ζευγάρι ταξίδεψε στην Αμερική όπου και παρέμεινε για τέσσερα χρόνια. Εκεί ο Κίπλινγκ θα έγραφε μερικά από τα πιο σημαντικά του έργα ανάμεσα στα οποία τα Βιβλία της Ζούγκλας, το μυθιστόρημα Δαίμονες των Κυμάτων και την ποιητική συλλογή Επτά Θάλασσες. Αν και η ζωή του στο Βερμόντ των ΗΠΑ ήταν ιδιαίτερα απολαυστική η επιστροφή του ζευγαριού στην Αγγλία μαζί πλέον με την κόρη που απέκτησαν έγινε ύστερα από την αγγλοαμερικανική διαμάχη σχετικά με τη Βρετανική Γουιάνα που ανησύχησε την οικογένεια του Κίπλινγκ αλλά και τις οικογενειακές διαμάχες της συζύγου του με τον έτερο αδερφό της Μπίτι Μπαλεστιέρ.

Από το 1896 έως το 1898 ο Κίπλινγκ έμεινε στο Ντέβον ενώ εξέδωσε τα ποιήματά του Recessional και The White Man’s Burden τα οποία προκάλεσαν πολλές αντικρουόμενες απόψεις για το αν πρόκειται για προπαγανδιστικά κείμενα υπέρ του ιμπεριαλισμού ή εμπεριέχουν έντονα ειρωνικά στοιχεία για τον ρατσισμό και την επεκτατική πολιτική. Εκείνη την περίοδο ο Κίπλινγκ θα αποκτούσε μαζί με τη γυναίκα του και το δεύτερο παιδί τους τον γιο τους, Τζον.



Τα επόμενα χρόνια η οικογένεια θα έμενε τόσο στη Νότια Αφρική όσο και στο Σάσσεξ όπου θα ήταν και η τελευταία κατοικία του Κίπλινγκ. Η δημοτικότητά του και η αναγνώρισή του ως μεγάλος λογοτέχνης ήταν πλέον ένα αδιαμφισβήτητο γεγονός, ενώ την ίδια στιγμή μεγάλες ιστορικές εξελίξεις συνέβαιναν σε όλο τον κόσμο.

Ο Κίπλινγκ έγραψε βιβλία όπως το Απλές Ιστορίες Μόνον, As Easy As A.B.C, Ο Πακ από το Λόφο Πουκ, Rewards and Fairies και πλήθος άλλων, ενώ απέσπασε το 1907 το Νόμπελ Λογοτεχνίας όντας ο πρώτος αγγλόφωνος που το παραλάμβανε.

Τα πολιτικά του πιστεύω που τόσο έχουν συζητηθεί φαίνεται ότι από τη μία προωθούσαν τον αγγλικό σοβινισμό και την αποικιοκρατική πολιτική της Βρετανίας ενώ είναι γνωστό ότι ήταν πολέμιος του Μπολσεβικισμού.

Η σβάστικα που χρησιμοποιούσε στα βιβλία του με τελείως διαφορετικό νόημα από εκείνο των Ναζιστών αποκλείστηκε από τα βιβλία του μετά την υιοθέτησή της από το φαστιστικό κίνημα, ενώ γνωστή είναι από την άλλη η αγάπη του για το κίνημα του προσκοπισμού αλλά και η συμμετοχή του σε μασονιστικές στοές από τις οποίες επηρεάστηκε γράφοντας μάλιστα και το ποίημα Η Μητέρα Στοά.

Ο σπουδαίος αυτός λογοτέχνης άφησε την τελευταία του πνοή στις 18 Ιανουαρίου του 1936 σε ηλικία 71 ετών ύστερα από διάτρηση πεπτικού έλκους. Αν και πολλές φορές τα όσα έγραψε τάραξαν τα λογοτεχνικά στερεότυπα της εποχής ωστόσο η αριστοτεχνική χρήση της αγγλικής γλώσσας δικαίως τον κάνουν έναν από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες σε ολόκληρο τον κόσμο σε συνδυασμό με μία μοναδικά ανεξάντλητη φαντασία που τροφοδοτούσε τα βιβλία του.


Πηγή:www.capital.gr

Οι πέντε εστίες αναζωπύρωσης της ευρωκρίσης


της Αγγελικής Παπαμιλτιάδου
Πέντε εστίες αναζωπύρωσης της κρίσης φοβούνται αξιωματούχοι στις Βρυξέλλες, στη Φρανκφούρτη και στο Βερολίνο, με κινητήριο δύναμη τις εκλογικές εξελίξεις στην Ιταλία.  Τις τελευταίες 48 ώρες τα υψηλά κλιμάκια της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και του Βερολίνου πραγματοποιούν «αθόρυβες» τηλεδιασκέψεις με στόχο να εκτιμήσουν ποιες επιπτώσεις θα έχει στην οικονομία της ευρωζώνης η πολιτική αβεβαιότητα και ο κίνδυνος ενός νέου εκλογικού κύκλου στην Ιταλία.
Η ανησυχία είναι εμφανής στο επιτελείο της Γερμανίδας καγκελαρίου Άγκελας Μέρκελ, παρά το γεγονός ότι η ίδια προσπαθεί να διασκεδάσει τις εντυπώσεις λέγοντας ότι είναι αισιόδοξη.
Στην πραγματικότητα, ένας συνδυασμός από εξελίξεις στην ευρωζώνη απειλεί να τινάξει στον αέρα όχι μόνο την προεκλογική της εκστρατεία, αλλά και τις προσπάθειες της ευρωζώνης να ανακάμψει από την ύφεση:
1. Οι Βρυξέλλες παρατηρούν ότι οι μεταρρυθμίσεις στην Ισπανία έχουν καθυστερήσει και ότι η κυβέρνηση Ραχόι έχει αποδυναμωθεί τόσο από το σκάνδαλο χρηματισμού, όσο και από την ανθεκτικότητα των εργατικών συνδικάτων που αντιδρούν σθεναρά στα μέτρα λιτότητας. Υπάρχει λοιπόν ενδεχόμενο τους επόμενους μήνες ο Ρομάνο Ραχόι να έχει την ίδια τύχη με την κυβέρνηση Μόντι.
2. Οι αγορές έχουν ήδη αρχίσει να σπρώχνουν την ΕΚΤ να σκεφτεί να βάλει σε εφαρμογή το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων OMT. Όμως, σύμφωνα με πληροφορίες του Εuro2day.gr, τόσο το μέλος του Δ.Σ. της ΕΚΤ, Γ. Άσμουσεν, όσο και ο επικεφαλής της Μπούντεσμπανκ Γ. Βάιντμαν θεωρούν ότι το πρόγραμμα, εάν μπει σε εφαρμογή σε κατάσταση πανικού, θα δώσει μεν βραχύβια κάλυψη, όμως μεσοπρόθεσμα θα προκαλέσει άλλα προβλήματα, ειδικά αν οι κυβερνήσεις δεν ακολουθήσουν πιστά τα δημοσιονομικά τους προγράμματα. Προς το παρόν, η ΕΚΤ τηρεί στάση αναμονής και θα εξετάσει τη φρασεολογία που θα χρησιμοποιήσει γύρω από το OMT, την επόμενη Πέμπτη, στην τακτική συνεδρίαση που θα πραγματοποιήσει το διοικητικό της συμβούλιο.
3. Ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ και η Α. Μέρκελ είναι πλέον σε ανοιχτή ρήξη. Τόσο το Παρίσι όσο και η Κομισιόν φοβούνται ότι μετά την Ισπανία και την Ιταλία έρχεται η σειρά της Γαλλίας να δεχθεί το σφυροκόπημα των αγορών και ήδη δόθηκε επιπλέον χρόνος παράταση για τη μείωση του γαλλικού ελλείμματος που βρίσκεται εκτός στόχων. Όμως η διάλυση του γαλλογερμανικού άξονα δεν βοηθά την Α. Μέρκελ να επιβάλει την ενιαία γραμμή των πλούσιων χωρών προς τις αδύναμες, όπως γινόταν επί εποχής Ν. Σαρκοζί. Με άλλα λόγια, η Ε.Ε. αυτήν τη στιγμή δεν έχει ενιαία φωνή.
4. Η Κομισιόν, μετά την αποτυχία της να προβλέψει την εξέλιξη της ύφεσης σε όλες σχεδόν τις χώρες της ευρωζώνης, βρίσκεται σε θέση αδυναμίας και αμηχανίας. Εσωτερικά υπάρχουν μεγάλες γκρίνιες για την ομάδα του επιτρόπου Όλι Ρεν αλλά και για τον ίδιο. Προς το παρόν, ο πρόεδρος Μπαρόζο δηλώνει ότι στηρίζει πλήρως τον επίτροπό του, όμως δεν αποκλείεται να ξηλωθούν οι ομάδες αναλυτών.
5. Η Πορτογαλία και η Ιρλανδία φαίνεται να λαμβάνουν απόλυτη στήριξη, τόσο σε πολιτικό επίπεδο, όσο και σε οικονομικό καθώς σιωπηρά αναμένεται να λάβουν παράταση στα προγράμματά τους. Και εκεί όμως επικρατεί προβληματισμός για την αστοχία στην προσαρμογή.
Κατά τους αναλυτές, μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδος, που θα έχει ως επίκεντρο τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι ή μια μικρής διάρκειας κυβέρνηση συνασπισμού Μπερσάνι-Μπερλουσκόνι, μπορεί να πυροδοτήσει εξελίξεις σε όλη την περιφέρεια.
Παρασκηνιακά η Ε.Ε. κινείται και ασκεί πιέσεις ώστε να βρεθεί η φόρμουλα συμβιβασμού για να σχηματιστεί όσο το δυνατόν πιο γρήγορα κυβέρνηση συνασπισμού.
Οι δηλώσεις αναμένεται να ακολουθήσουν την πεπατημένη των παροτρύνσεων – απειλών για πιστή εφαρμογή των συμφωνηθέντων, όμως παρασκηνιακά όλοι τρέμουν την πιθανότητα η Ιταλία να ζητήσει πακέτο διάσωσης από τον ESM. Τα λεφτά δεν υπάρχουν στην ουσία και έτσι οι κυβερνήσεις θα ζητήσουν από την ΕΚΤ να παρέμβει ως o από μηχανής θεός.
Θα το πράξουν όμως οι κεντρικοί τραπεζίτες;
Πηγή: euro2day.gr

ΕΚΛΟΓΕΣ - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΑΙΤΩΛΟΑΚΑΡΝΑΝΙΑΣ (ΣΥΠΕΑ)

Στις εκλογές του συλλόγου μας, που διεξήχθησαν για εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής, αντιπροσώπων για την Πανελλήνια Ομοσπονδία και αντιπροσώπων για το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, στις 6 Μάρτη 2013, σε Μεσολόγγι (86 ψηφίσαντες) και Αγρίνιο (46 ψηφίσαντες), είχαμε τα παρακάτω αποτελέσματα:


Α.  ΓΙΑ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ( ΣΥΝΟΛΟ ΕΔΡΩΝ ΕΦΤΑ)

ΨΗΦΙΣΑΝ  132
ΑΚΥΡΑ           5
ΕΓΚΥΡΑ     127

Ενιαία Λίστα Υποψηφίων                                                 77  ψήφοι και 4 έδρες

Ταξική Συσπείρωση εργαζομένων και Συνεργαζόμενοι    50  ψήφοι και 3 έδρες

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
 ΕΝΙΑΙΑΣ ΛΙΣΤΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ
Μπαϊρακτάρης 
Δημήτριος
        45             
Λιάπης
 Μιλτιάδης
       44              
Βέλλιος  Κωνσταντίνος
        31             
Δημητρίου
Εύαγγελος
       23              
Θεοφιλάτος 
Θωμάς
        31             
Χήρα-Γκούμα 
Μαγδαληνή
       16              
Καλπακιώρης 
Ευθύμιος
        31             
Μπίλιος        Ευθύμιος

       15
Πεταρούδας Κωνσταντίνος
        
        30


Αγγέλη 
 Καλλιόπη
        
        29


Τούρκας Παναγιώτης
        
        20


 Β.  ΓΙΑ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ  ( ΣΥΝΟΛΟ ΕΔΡΩΝ ΤΡΕΙΣ)
ΨΗΦΙΣΑΝ   132
ΑΚΥΡΑ           5
ΕΓΚΥΡΑ     127

Ενιαία Λίστα Υποψηφίων                                                                  1 έδρα

Ταξική Συσπείρωση εργαζομένων και Συνεργαζόμενοι                2 έδρες

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
 ΕΝΙΑΙΑΣ ΛΙΣΤΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ
Σακαρέλος
Παναγιώτης
        31            
Βλαχόπουλος
Νικόλαος
       27             

     
Γούργαρης
Γεράσιμος
       19             

 Γ.  ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΗΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΟΣΥΑΠΕ)
                       (ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΠΕΝΤΕ)

ΨΗΦΙΣΑΝ  111
ΑΚΥΡΑ           4
ΕΓΚΥΡΑ     107

Ενιαία Λίστα Υποψηφίων                                      56  ψήφοι  και   3  αντ/ποι               

Ταξική Συσπείρωση εργαζομένων                        51   ψήφοι  και   2  αντ/ποι

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
 ΕΝΙΑΙΑΣ ΛΙΣΤΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ
Μπαϊρακτάρης 
Δημήτριος
        35             
Λιάπης
Μιλτιάδης
       47             
Πεταρούδας Κωνσταντίνος
        22            
Δημητρίου
Εύαγγελος
       19             
Καλπακιώρης 
Ευθύμιος
        21             
Βλαχόπουλος
Νικόλαος
       
       18              
Βέλλιος  
Κωνσταντίνος
         
         19             
Μπίλιος
Ευθύμιος

       18
Τούρκας 
Παναγιώτης
        
         19
Χήρα-Γκούμα 
Μαγδαληνή
       
       17
Αγγέλη 
 Καλλιόπη
        
         17
Γούργαρης
Γεράσιμος
      
       16
Θεοφιλάτος 
 Θωμάς
        
         16



  Δ.  ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΟ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟ ΤΜΗΜΑ ΑΔΕΔΥ
                       (ΣΥΝΟΛΟ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΩΝ ΕΞΙ)

ΨΗΦΙΣΑΝ  124
ΑΚΥΡΑ          6
ΕΓΚΥΡΑ     118

Ενιαία Λίστα Υποψηφίων                                           68  ψήφοι  και   3  αντ/ποι              

Ταξική Συσπείρωση εργαζομένων                           50   ψήφοι  και  3  αντ/ποι

 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
 ΕΝΙΑΙΑΣ ΛΙΣΤΑΣ
ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ
ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ
ΤΑΞΙΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ
ΣΤΑΥΡΟΔΟΣΙΑ
Μπαϊρακτάρης 
Δημήτριος
        42             
Λιάπης
Μιλτιάδης
       41             
Πεταρούδας Κωνσταντίνος
        30            
Βλαχόπουλος
Νικόλαος
       20             
Βέλλιος  
Κωνσταντίνος
        26             
Δημητρίου
Εύαγγελος

       19
           
Αγγέλη 
Καλλιόπη
         
         24            
Μπίλιος
Ευθύμιος

       18
Καλπακιώρης 
Ευθύμιος
        
         23
Χήρα-Γκούμα 
Μαγδαληνή
       
       17
Τούρκας 
Παναγιώτης
        
         22
Γούργαρης
Γεράσιμος
      
       16
Θεοφιλάτος 
 Θωμάς
        
         21





7 Μαρ 2013

Δικαιολογητικά εγγραφής στο μητρώο ωφελουμένων Κοινωνικού Ιατρείου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου καλεί όλους τους ανασφάλιστους δημότες της περιοχής που ενδιαφέρονται να ενταθούν στο Μητρώο Ωφελουμένων του Κοινωνικού Ιατρείου Δήμου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου, να προσέλθουν στο Αυτοτελές Τμήμα Κοινωνικής Πρόνοιας και να καταθέσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

  1. Αίτηση του Ν.1599/1986 με τα στοιχεία του ενδιαφερομένου προς το αυτοτελές τμήμα κοινωνικής προστασίας
  2. Βεβαίωση ασφαλιστικών ταμείων ότι είναι ανασφάλιστος (Πρόνοια – ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ)
  3. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης
  4. Φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου
  5. Αντίγραφα εντύπων Ε1 και Ε9
  6. Εκκαθαριστικό εφορίας του τελευταίου οικονομικού έτους σε περίπτωση μη υποβολής φορολογικής δήλωσης, υπεύθυνη δήλωση επικυρωμένη από την αρμόδιο Δ.Ο.Υ. 
  7. Βεβαίωση μόνιμης κατοικίας
  8. Απόφαση υγειονομικής επιτροπής ή άλλου δημόσιου φορέα, εφόσον υπάρχει πρόβλημα υγείας.
  9. Κάρτα ανεργίας εφόσον πρόκειται για ανέργους
  10. Ετήσιο εισόδημα με βάση τη φορολογική δήλωση μικρότερο των 6.000 ευρώ.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθύνεστε στα γραφεία της Πρόνοιας στο Μεσολόγγι και στο τηλέφωνο 2631363400.

6 Μαρ 2013

Αντίο σύντροφε Ούγκο Τσάβες!

Ο αντιπρόεδρος της Βενεζουέλας,  Νίκολας Μαντούρο, ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης ότι ο πρόεδρος της χώρας, Ούγκο Τσάβες είναι νεκρός. Ο Τσάβες έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 58 ετών.

Εδώ και περισσότερο από τρεις μήνες ο κ. Τσάβες δεν είχε κάνει καμία δημόσια ή τηλεοπτική εμφάνιση, πυροδοτώντας τα σενάρια σχετικά με την κρισιμότητα της κατάστασης της υγείας του.

Η αντιπολίτευση κατηγορούσε την κυβέρνηση ότι λέει ψέματα για τη υγεία του προέδρου της χώρας και ότι σύντομα θα αναγκαστεί να πει στον λαό όλη την αλήθεια. Ωστόσο, η κυβέρνηση σχεδόν μέχρι και την τελευταία στιγμή ισχυριζόταν πως η υγεία του βαίνει καλώς. Μόνο τις τελευταίες ημέρες, παραδέχτηκε την κρισιμότητα της κατάστασής του.

Ο πρόεδρος της Βενεζουέλας τον Δεκέμβριο είχε ταξιδεύσει στην Αβάνα, όπου υποβλήθηκε σε επέμβαση. Ήταν η τέταρτη επέμβαση στους 18 μήνες από τότε που έχει διαγνωστεί με καρκίνο.  

Ο κ. Τσάβες κέρδισε τον Οκτώβριο του 2012 τις προεδρικές εκλογές, ωστόσο δεν κατέστη δυνατό, λόγω προφανώς της ασθένειάς του, να ορκιστεί επίσημα στις 10 Ιανουαρίου.

Μετά από πολιτική διαμάχη το Ανώτατο Συμβούλιο της χώρας διέταξε την καθυστέρηση της ορκωμοσίας επικαλούμενο το Σύνταγμα.

Ο θάνατος του Τσάβες έθεσε τέλος στην 14χρονη κυριαρχία του στην πολιτική σκηνή της Βενεζουέλας.

5 Μαρ 2013

ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΙΕΡΑΣ ΠΟΛΕΩΣ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΚΑΤΣΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΘΗΝΑ.


Συνέντευξη τύπου δόθηκε σήμερα στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Μεσολογγίου για το σχέδιο Αθηνά, από το Δήμαρχο Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη, τον Αντιδήμαρχο Ναύπακτου κ. Σταυρόπουλο, τον Πρύτανη του ΤΕΙ Μεσολογγίου Βαγγελη Πολίτη - Στεργίου και εκπροσώπους της Ακαδημαϊκής Κοινότητας του ΤΕΙ.

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης δήλωσε : Είμαι πραγματικά οργισμένος και αηδιασμένος γιατί είναι προφανές ότι με αυτό το νέο συμπληρωματικό σχέδιο για το οποίο μόλις ενημερωθήκαμε και για το οποίο αύριο θα ενημερωθούν οι βουλευτές όλων των κομμάτων στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, μας θεωρούν και μας εκτιμούν ως πειθήνιους, ανεγκέφαλους και ηλίθιους υπηκόους.
Γιατί δεν είναι δυνατόν ένα μήνα τώρα δήθεν να συζητάμε, να διαβουλευόμαστε, να μας ζητούν αξιόπιστες με επιχειρήματα προτάσεις και να αποδεικνύεται μετά από ένα μήνα ότι το μόνο που έκαναν ήταν να δίνουν υποσχέσεις, να τάζουν, να διαχέουν πληροφορίες στη λογική του ΄΄διαίρει και βασίλευε ‘’ και κατά βάση να ικανοποιούν στενά τοπικά, μικροκομματικά, πελατειακά ρουσφέτια.
Δυστυχώς το νέο σχέδιο Αθηνά όπως παρουσιάζετε, δεν έχει λάβει υπόψη του όσα συζητάμε ένα μήνα τώρα και εκτιμώ ότι είναι χειρότερο από το αρχικό σχέδιο. Είναι όμως και αποκαλυπτικό των προθέσεων και της λογικής των κυβερνώντων. Τρανό παράδειγμα της λογικής αυτής είναι το ΤΕΙ Σερρών, το οποίο παραμένει αυτόνομο και ενδυναμώνεται με τμήματα από το Κιλκίς και τη Κατερίνη και ονομάζεται πλέον ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας! Το τμήμα ΘΕρμοκηπιακων Καλλιεργειών μεταφέρεται στην Αμαλιάδα, όπου δεν υπάρχει καμιά εργαστηριακή υποδομή, εγκαταλείποντας υποδομές αξίας πολλών εκατομμυρίων ευρώ στο Μεσολόγγι.  Μόνο πολιτική εξυπηρέτηση προσωρινής λύσης μπορεί να χαρακτηριστεί η θέσπιση αυτής της σχόλης στην Αμαλιάδα, γιατί από εκεί σύντομα ή θα κλείσει ή θα μεταφερθεί αλλού, καθώς δεν υπάρχουν οι απαραίτητες δομές. Ενδιαφέρον στη προκειμένη περίπτωση είναι το πώς ο νυν υπουργός ή ο εκαστοτε βουλευτής θα ικανοποιηθεί προσωρινά και θα έχει λόγο στη εκλογική του πελατεία και ας διαλύσουμε για την εξυπηρέτηση του ιδρύματα και τμήματα με μακροχρόνια διαδρομή μεγάλης αξίας και με αποφοίτους που χρόνια τώρα συμβάλουν στη εθνική παραγωγή.
Όσο για τους 7.000 φοιτητές που θα ερχοντουσαν, τώρα θα έρθουν  μετά το 2018. Δεν ξέρουμε βέβαια αν θα έχουμε μέχρι τότε 7.000 κατοίκους στο Μεσολόγγι. Διαβάζοντας το τελευταίο μέρος της νέας πρότασης, είναι προφανές ότι όχι μόνο δεν γίνεται καμιά συζήτηση αλλά  μας ειρωνεύονται κιόλας καθώς για το έγγραφο που λάβαμε σήμερα, η διαβούλευση έληξε χθες! Είναι ξεκάθαρη η βούληση του Υπουργείου και πρέπει να καταλάβουμε όλοι ότι η λογική του ‘’ Ας γλυτώσω το δικό μου ΤΕΙ και ας καούν όλα τα άλλα’’ , αποδεικνύεται λανθασμένη μετά από ένα μήνα και τελικά όλοι μαζί θα γίνουμε ολοκαύτωμα.
Θεωρώ λοιπόν ότι δεν πρέπει το Σχέδιο Αθηνά να γίνει Προεδρικό Διάταγμα και για αυτό επιμένω ότι πρέπει όλοι οι βουλευτές, όλων των κομμάτων να σταματήσουν το έκτρωμα – ‘’Αθηνά’’. Όσον αφορά το ΤΕΙ Μεσολογγίου με το παράρτημα της Ναύπακτου, ή θα κατοχυρωθεί η αυτονομία του ή οδεύουμε στην αυτοκτονία. Για αυτό και καλώ κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο όχι μόνο στο Δήμο άλλα συνολικά όλοι όσοι εμπλέκονται σε αυτό το μόρφωμα του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων Νήσων «Διονύσιος Σολωμός» , επιτέλους να σταματήσουν τα ατομικά παζαρέματα και να αγωνιστούμε όλοι μαζί για να υπάρξει μια διαφορετική λύση που θα κατοχυρώνει στοιχειωδώς την αυτονομία του ΤΕΙ Μεσολογγίου.
Καλώ όλους αύριο στις 2 το μεσημέρι έξω από την βουλή. Εφόσον δεν μας σέβονται, δεν θα τελειώσουμε αύριο στη βουλή. Θα έχουμε συνέχεια αντίστοιχη με αυτή που έχουν προς εμάς, ασέβεια στην Ιερή Πόλη του Μεσολογγίου και σε ένα Ίδρυμα με 30 χρόνια παρουσίας.

ΟΤΑΝ Η «ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ» ΒΑΡΑΕΙ… ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ


Του ΔΙΟΝΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΑΤΟΥ*
Η «Χρυσή Αυγή» κατά κανόνα δεν αντιμετωπίζει ενδοιασμούς και διλήμματα. Εμφορείται από «καθαρές» ιδέες, ξέρει ανά πάσα στιγμή το καθήκον της και το φέρνει σε πέρας απο- φασιστικά. Οι εξαιρέσεις του κανόνα, όμως, μοιραίως θα πληθαίνουν, όσο η «ΧΑ» διευρύνει… τον κύκλο των δραστηριοτήτων της.
Παράδειγμα: ο πρόσφατος τραμπουκισμός σε βάρος στελέχους του ΠΑΜΕ, στην Ανάβυσσο, δείχνει ότι οι παλικαράδες του Ν. Μιχαλολιάκου ενδέχεται να αρχίσουν να δέρνουν (τουλάχιστον να το επιδιώκουν) οποιονδήποτε ακούει τραγούδια που οι ίδιοι απεχθάνονται. Εν προκειμένω αποδείχθηκε ότι η χρυσαυγίτικη «αντι-συστημική» καρικατούρα παραείναι… αραχνοΰφαντη, για να αντέξει τους στίχους του «Αρνιέμαι» (Ι. Καμπανέλλη), τη μουσική του Μ. Θεοδωράκη, τη φωνή του Β. Παπακωνσταντίνου - όλο αυτό το «αναρχοκομμουνιστιλίκι» που αναδύει και οσμή επάρατης Μεταπολίτευσης. Τι θα κάνει όμως ο καθαρός, αγνός «Χρυσαυγίτης», εάν σε ακούσει πχ να απολαμβάνεις την «Μπαλάντα του Κυρ Μέντιου»; Ακόμη κι αν δεν ξέρει ο νταής ο σωστός ότι πρόκειται για ποίηση ενός «ΕΑΜοβούλγαρου» κομμουνιστή, του Βάρναλη, το… ελληνόψυχο ένστικτό του κανονικά τον οδηγεί στο συμπέρασμα πως οφείλει να σε στείλει στο νοσοκομείο. Έλα όμως που μπορεί να θυμηθεί ότι αυτό το «κομμουνιστοσυμμορίτικο» άσμα το έχει ερμηνεύσει (τρομάρα του) και ο δεδηλωμένος θαυμαστής της «ΧΑ», Νότης Σφακιανάκης… Τι κάνει τότε; Σε αφήνει; Σε κτυπά επειδή προτιμάς τον Ξυλούρη κι όχι την εκτέλεση του Νότη; Αναμένει εντολές αμήχανος, όπως έκανε εκείνος ο χούλιγκαν – πρωταγωνιστής παλιότερου διαφημιστικού σποτ, που ρωτούσε τους υπόλοιπους εάν πρέπει να δέρνουν οπαδούς της… Μπόχουμ;

Προτού ασχοληθούμε, όμως, με τα πιθανά μελλοντικά μουσικολογικά- ιδεολογικά μπερδέματα της «ΧΑ», ας δούμε τα ήδη συντελεσθέντα πολιτικά- κοινοβουλευτικά. Στα μέσα του περασμένου Φεβρουαρίου η «ΧΑ» έκανε, στη Βουλή, μια θεαματική κωλοτούμπα: Καταψήφισε – τελικά- την τροπολογία που όριζε ότι μπορεί να πουληθούν ή να μισθωθούν νησίδες και βραχονησίδες, εάν συμφωνήσουν οι υπουργοί Άμυνας και Δημόσιας Τάξης, καθώς και τα Γενικά Επιτελεία. Νωρίτερα, η… αυθόρμητη τάση της «ΧΑ» είχε εκφραστεί δια στόματος του εισηγητή Ηλία Παναγιώταρου, που είπε ότι το κόμμα του θα υπερψήφιζε την τροπολογία. «Το γεγονός ότι θα πρέπει να υπάρχει η υπογραφή είναι μια καλή ασφαλιστική δικλίδα για οποιαδήποτε εκμετάλλευση» τόνισε ο Παναγιώταρος, εκπλήσσοντας πολλούς βουλευτές που δεν ανέμεναν τέτοια στάση από τους… υπερπατριώτες. Τα «ζύγισε» όμως η «ΧΑ» τα πράγματα. Κάνοντας πέτρα (σκληρή σαν βραχονησίδα) την καρδιά της, αποφάσισε να μην αφήσει στην Αριστερά όλο το «όχι» σε αυτό ο ξεπούλημα, ούτε να φθείρει περισσότερο τη δική της «αντι-συστημική» καρικατούρα. Γιατί λέμε «περισσότερο»; Αρκετές απαντήσεις εμπεριέχονται στο χρονικό που ακολουθεί…

ΤΟ ΕΥΡΩ, Η … ΚΩΛΟΤΟΥΜΠΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΕ, «ΝΕΡΑΙΔΕΣ» ΚΑΙ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ…
Ήταν 13 Μαίου 2012. Ανήμερα της Αγίας Γλυκερίας, ο Ν. Μιχαλολιάκος πήρε τη… θεσμική «γλυκιά εκδίκησή του» από το «κατεστημένο» που (υποτίθεται πως) τον πολεμά ανηλεώς. Ως αρχηγός κόμματος που συγκέντρωσε – μία εβδομάδα νωρίτερα- σχεδόν το 7% των ψήφων, συναντήθηκε με τον Κ. Παπούλια στο Προεδρικό Μέγαρο. Κατόπιν δήλωσε τα αναμενόμενα: Τον ανησυχούσε η «ακυβερνησία», αλλά δεν θα στήριζε καμία «μνημονιακή» κυβέρνηση. Ουδείς έμαθε περισσότερα από όσα ήξερε για τις θέσεις της «ΧΑ», ακούγοντάς τον.
Στην ίδια τη συνάντηση με τον Κ. Παπούλια, όμως, ο Μιχαλολιάκος είπε κάτι ενδιαφέρον: Αποσαφήνισε ότι η «ΧΑ» δεν διανοείται καν το ενδεχόμενο εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη. Επί λέξει: «Δυστυχώς, θέλουμε-δεν θέλουμε, βρισκόμαστε στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το να φύγουμε από το ευρώ θα είναι μια τραγωδία, διότι δεν έχουμε εθνική παραγωγή αυτή τη στιγμή». Αξιοπρόσεκτη… σύνθεση: Στην πρώτη φράση μπόλικος θεωρητικός «ευρωσκεπτικισμός» και στη δεύτερη- δηλαδή στο «δια ταύτα»- χονδροειδής αναπαραγωγή των (εσαεί αναπόδεικτων, καθ’ ότι αβάσιμων) κλισέ τύπου «ευρώ ή καταστροφή» και… μεταμοντέρνας «ψωροκώσταινας».
Θα ήταν ασφαλώς υπερβολικά αισιόδοξος κανείς, εάν ανέμενε από τη «ΧΑ» σοβαρή απάντηση λχ στο εξής ερώτημα: Ποια είναι ακριβώς η εκθαμβωτική εθνική παραγωγή της Ισλανδίας, αυτού του… μεγάλου παγοδρομίου που κατόρθωσε να «ξαναγεννηθεί» οικονομικά και κοινωνικά και του οποίου οι κάτοικοι φτύνουν τον κόρφο τους όταν ακούνε για ευρώ; Δεν βαριέστε… Πιθανότατα όσα ξέρουν καλά οι Χρυσαυγίτες για τις παγωμένες χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά, πέραν φυσικά των όποιων «αδελφών» φασιστικών οργανώσεων εδρεύουν εκεί, εξαντλούνται στη σχέση του «Καιάδα» (Γιώργου Γερμενή) με το νορβηγικό «black metal». Κατά τα άλλα, «μαύρα μεσάνυχτα»…
Η αλήθεια είναι ότι η προσχώρηση Μιχαλολιάκου στο δόγμα περί αναπόφευκτου ευρώ υπέπεσε στην αντίληψη μόνον ολίγων… σχολαστικών, που διάβασαν τα πρακτικά της συνάντησης στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα περισσότερα ΜΜΕ την «έθαψαν», με προθέσεις μάλλον κατανοητές. Λχ, πώς αλλιώς θα διασωζόταν το καθεστωτικό φληνάφημα, σύμφωνα με τον οποίο τα «δυο άκρα», μέσα στις τόσες «ομοιότητές» τους ενώνονται και από το μένος τους εναντίον της «ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης»; Ούτε η «ΧΑ» είχε βεβαίως συμφέρον να «κάνει παντιέρα» τη θέση της «ευρώ ή τραγωδία», η οποία μεταφράζεται στο (όχι και τόσο συμβατό προς το προφίλ της… χειμαρρώδους λαϊκής – αντικαθεστωτικής πολιτικής δύναμης) «ευρώ με κάθε θυσία»… Από το Προεδρικό Μέγαρο ο Μιχαλιολάκος διαβεβαίωσε απλώς την ελληνική οικονομική ελίτ ότι η «ΧΑ» παραμένει… «εγέρθητη» (όπως θα’ λεγε και ο «Καιάδας») και σε στάση προσοχής απέναντι στο ευρώ…
Ήταν τέλος Ιουλίου 2012, όταν «εγέρθηκε» η «ΧΑ για να βοηθήσει τον Γ. Στουρνάρα (!) να αποφύγει μια βασανιστική, για τον ίδιο, δοκιμασία: ΣΥΡΙΖΑ, Ανεξάρτητοι Έλληνες και ΚΚΕ ζητούσαν να συγκληθεί η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, ώστε να δώσει εξηγήσεις ο υπουργός για την εξοργιστική, σκανδαλώδη «δωρεά» που έκανε η τρικομματική κυβέρνηση στον τραπεζίτη Μ. Σάλλα, προσφέροντας την Αγροτική (ΑΤΕ) «πεσκέσι» στην Πειραιώς. Σύμφωνα με τον κανονισμό χρειαζόταν να υποβάλλουν σχετικό αίτημα τα 2/5 των μελών της Επιτροπής, το δε άθροισμα των βουλευτών των τριών κομμάτων (17 υπογραφές) υπολειπόταν κατά δυο του απαιτούμενου αριθμού. Οι τρεις της «ΧΑ» συμπορεύτηκαν με ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, ΔΗΜΑΡ, εμποδίζοντας τη σύγκληση της Επιτροπής! Οι πάντες αντελήφθησαν ότι η σιωπή την οποία τηρούσε έως τότε η «ΧΑ» για την ΑΤΕ δεν οφειλόταν σε καμία «απορρόφηση» των Χρυσαυγιτών από τα ακτιβιστικά τους καθήκοντα. Το… ξεγύμνωμα προμηνυόταν πολιτικά ασήκωτο κι έτσι η «ΧΑ» έκανε την κυβίστηση: Σταμάτησε να μπλοκάρει τη σύγκληση της Επιτροπής. Όπως προαναφέραμε, η δεύτερη κωλοτούμπα θα γινόταν στα μέσα Φεβρουαρίου, στο θέμα των βραχονησίδων. Στους 6,5 αυτούς μήνες, όμως, η «ΧΑ» θα επιδείκνυε στη Βουλή σταθερότητα «βράχου» σε αρκετά άλλα θέματα. «Βράχου» καθεστωτικού…
Προτού δούμε τα επόμενα… επεισόδια, καλό είναι να αναλογιστούμε ποια ακριβώς ήταν η υπόθεση, για την οποία η «ΧΑ» τόσο δύσκολα και απρόθυμα φόρεσε τον «αντι- συστημικό» μανδύα: Φανερό από την πρώτη στιγμή ήταν πως η μεταβίβαση της ΑΤΕ και ο συνακόλουθος διαχωρισμός της σε «καλή» και «κακή» συν τοις άλλοις θα βοηθούσε το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ να κρύψουν κάτω από το χαλί τις δικές τους τεράστιες αμαρτίες, δηλαδή τα περίπου 200 εκ. ευρώ που είχαν λάβει από την Τράπεζα. Ότι τα «δανεικά και αγύριστα» των δυο κομμάτων, καθώς και επιφανών «βαρόνων» του χρήματος, θα γίνονταν «αγύριστα» … και με τη βούλα κάποιου εκκαθαριστή, υπαγόμενα στην «κακή» ΑΤΕ. Φραστικά η «ΧΑ» ξιφουλκεί διαρκώς εναντίον του «διεφθαρμένου συστήματος», εμπράκτως όμως παρ’ ολίγο να απαλλάξει τον Στουρνάρα ακόμη και από μερικές δύσκολες ερωτήσεις σε μια Επιτροπή της Βουλής! Τόσο… βελούδινη η«ασυμβίβαστη»
Τι θα γινόταν, όμως, στη συνέχεια; Για να προσδώσει κάποια αληθοφάνεια στην «αντι- συστημική» της μουτσούνα, η «ΧΑ» θα κακοκάρδιζε τους ισχυρούς του χρήματος; Όχι δα… Δεν θα δυσαρεστούσε καν τους παράγοντες της επιχειρηματικότητας εκείνης, την οποία μόνο ως αστεϊσμό ή ευφημισμό θα τολμούσε κάποιος να χαρακτηρίσει «υγιή»: Τέλος Αυγούστου, η «ΧΑ» υπερψήφισε τηντροπολογία που επέτρεπε σε όσες Ποδοσφαιρικές Ανώνυμες Εταιρείες δεν είχαν εξασφαλίσει φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα να προσκομίσουν τα δέοντα ένα μήνα έπειτα από την έναρξη του πρωταθλήματος.
Το Σεπτέμβριο στη Βουλή ήταν σαν να προβλήθηκε ένα αλλόκοτο ριμέικ της παλιάς ελληνικής ταινίας «Η Νεράιδα και το Παλικάρι»... «Νεράιδα»: Παλιά θαλαμηγός του Γιάννη Λάτση, την οποία το ομώνυμο Ίδρυμα θέλησε να μετατρέψει σε πλωτό μουσείο, με θέμα την επιχειρηρηματική δράση του μακαρίτη. «Παλικάρι»: Ο Ηλ. Παναγιώταρος της «ΧΑ». Το θέμα: Η κυβέρνηση κατέθεσε ρύθμιση (που ψηφίστηκε) για την ίδρυση του μουσείου, ως Νομικού Προσώπου Ιδιωτικού Δικαίου, υπό την αιγίδα του υπουργείου Ναυτιλίας. Ποια ήταν η μοναδική αντίρρηση του βουλευτή της «ΧΑ»; Η εξής: «Δωρίζεται από έναν εκ των πλουσιοτέρων ανθρώπων της γης – και ξέρουμε ότι οι δωρεές που γίνονται στο Δημόσιο συνήθως καταστρέφονται, γιατί το Δημόσιο δεν σέβεται τίποτα που δεν το έχει αποκτήσει με κόπο. Θα μπορούσε κάλλιστα αυτό το μουσείο να κάνει πολύ καλή δουλειά, ευρισκόμενο στα χέρια του Ιδρύματος Λάτση».
Μάλιστα… Μόνο που η έννοια «δωρεά» είναι αταίριαστη, όταν πρόκειται για ένα μουσείο του οποίου η μεν διαχείριση παραμένει στο Ίδρυμα Λάτση, τα δε λειτουργικά έξοδα καλύπτονται από το Δημόσιο. Το ίδιο το Ίδρυμα, ως είθισται με τους φορείς του είδους, εξασφαλίζει φοροαπαλλαγές στον επιχειρηματικό όμιλο στον οποίο ανήκει. Αποπνέει έντονο «κοσμοπολιτισμό», αν σκεφθεί κανείς ότι συστάθηκε (2005) στο Λιχτενστάιν, αλλά η «ΧΑ» κατά τα φαινόμενα το ξεπέρασε αυτό. Και στάζει μέλι για τον όμιλο Λάτση…
Τι γίνεται όμως με τους «αποδιοπομπαίους»; Φθάνουν οι μετανάστες, οι τσιγγάνοι, οι αριστεροί, οι ασεβείς ηθοποιοί και σκηνοθέτες θεατρικών έργων; Ασφαλώς όχι. Τον Οκτώβριο ο Μιχαλολιάκος, μιλώντας για τους δημοσίους υπαλλήλους από το βήμα της Βουλής, βρέθηκε πολλά βήματα μπροστά από τον Λοβέρδο, τον Τζήμερο, τον Μητσοτάκη και τον Τόμσεν. «Όποιοι δημόσιοι υπάλληλοι μπήκαν από τα παράθυρα, όσοι μπήκαν με μη νόμιμο τρόπο, ας απολυθούν. Δεν μπορεί να βλέπουμε νοσοκομεία να έχουν μία νοσοκόμα και οι δημόσιοι υπάλληλοι να μην έχουν καρέκλα να καθίσουν».
Να κάνουμε μια μικρή… ανατομία; Η πρώτη φράση υποδηλώνει ότι υποψήφιοι για απόλυση μπορεί να είναι σχεδόν όλοι! Έτσι όπως λειτουργεί το Δημόσιο, κάθε εργαζόμενος σε αυτό μπορεί να θεωρηθεί εκ των υστέρων ως «αλεξιπτωτιστής», πλην όσων προσλήφθηκαν με διαγωνισμό του ΑΣΕΠ. Δεν εξαιρούνται όσοι έπιασαν δουλειά έπειτα από τη θέσπιση του «Νόμου Πεπονή» (2190/94), με διαδικασία την οποία απλώς επόπτευε το ΑΣΕΠ – είναι χαρακτηριστικό κι αυτούς τους πιάνει σήμερα η τσιμπίδα της διαθεσιμότητας. Ακόμη κι η Τρόικα θα δίσταζε να σκιαγραφήσει ένα τόσο αχανές φάσμα προς «καρατόμηση» υπαλλήλων…
Η δεύτερη φράση του Μιχαλολιάκου απλώς αναπαράγει την αρλούμπα για το «υπερπλήρες παντού δημόσιο», άντε με εξαίρεση τα νοσοκομεία. Ούτε καν τα σχολεία, των χιλιάδων κενών θέσεων! Η ειρωνεία είναι ότι την εποχή που τα’ λεγε αυτά ο Μιχαλολιάκος, ο Τύπος ήταν γεμάτος από ρεπορτάζ για την «αποψίλωση» δημόσιων υπηρεσιών, καθώς και ασφαλιστικών ταμείων, τα οποία αδυνατούσαν πλέον ακόμη και να «βγάλουν» συντάξεις σε υποφερτά χρονικά διαστήματα…
Κι ύστερα; Ύστερα κατέφθασε το απίστευτο (;)… βαλς με τους εφοπλιστές!

ΝΕΟΙ «ΜΙΑΟΥΛΗΔΕΣ» ΟΙ ΠΛΟΙΟΚΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΑΚΤΗΣ ΜΙΑΟΥΛΗ…
«Έθνος -Τιμή- Χρυσή Αυγή, αυτοί να μην πληρώσουνε δεκάρα τσακιστή»… Από τον περασμένο Νοέμβριο είναι μάλλον επιβεβλημένη η ως άνω προσθήκη στο γνωστό σύνθημα. Ποιοί «αυτοί»; Οι εφοπλιστές. Η «ΧΑ» έκρινε ασήκωτη ακόμη και τη φορολογική θωπεία, την οποία προέβλεπε για τα πλοία ο προϋπολογισμός του 2013. Ο Παναγιώταρος μάλιστα θυμήθηκε την… Επανάσταση του 1821,μπερδεύοντας τον Μιαούλη με τις ναυτιλιακές εταιρείες που εδρεύουν στην Ακτή Μιαούλη.
Μέχρι να αναγορευτεί σε Κανάρη ο Αγούδημος, ας απολαύσουμε Παναγιώταρο: «Βρήκατε την εύκολη λύση της φορολογίας και φυσικά πολλοί πλοιοκτήτες έχουν την πιο εύκολη λύση να αλλάξουν τη σημαία τους και να μην εισπράξετε τίποτα. (…) Κάποτε οι εφοπλιστές έδιναν όλα τους τα πλοία για τον αγώνα του 1821, για τους Βαλκανικούς Πολέμους, για το 1940. Έχουν τη θέληση, αρκεί να βρουν και την κατάλληλη ανταπόκριση». Κι ο Γερμενής: «Την ίδια μέρα που θα εφαρμοστεί το μέτρο τα περισσότερα πλοία του εμπορικού στόλου θα υποστείλουν την ελληνική σημαία (…) Κι ενώ ο κλάδος της ναυτιλίας έχει στηρίξει την ελληνική οικονομία κατά το παρελθόν, εσείς συμβάλετε καθοριστικά στην καταστροφή του».
Μωρέ μπράβο… «Ελληνόψυχοι» εθνικιστές χαρακτηρίζουν την υποστολή – απάρνηση της ελληνικής σημαίας περίπου ως φυσιολογική άμυνα των… διωκόμενων εφοπλιστών! Εικάζουμε ότι κάμποσοι οπαδοί τους, που έχουν πολλά ακόμη να καταλάβουν, θα χρειάζονταν… δραμαμίνη για να συνέλθουν. Έπονται δυο ακόμη παρατηρήσεις. Πρώτη: Η «καταστροφή» των ελλήνων εφοπλιστών, η εξωφρενική φορολογική ασυλία των οποίων αποτελεί αντικείμενο διεθνών συζητήσεων, συνίσταται σε επιβάρυνση 80 εκατ. ευρώ. Όπως έχει εύστοχα επισημανθεί, ο προϋπολογισμός του 2013 προέβλεψε είσπραξη 82 εκατ. ευρώ από τις περικοπές της βοήθειας προς τους ανάπηρους! Αναζητείται τώρα ο Χρυσαυγίτης ο σωστός που θα πει ότι -εν αντιθέσει προς τους χρήσιμους εφοπλιστές – η θέση των αναπήρων είναι στον Καιάδα. Τον… κανονικό ντε, όχι τον Γερμενή.
Δεύτερη παρατήρηση: Ξιφουλκώντας υπέρ των πλοιοκτητών, η «ΧΑ» τιμά στο έπακρο και τη λατρεμένη της χούντα, επί των ημερών της οποίας θεμελιώθηκε (Νόμοι 89/1967 και 378/68) η – κατά βάση αλώβητη μέχρι σήμερα- εφοπλιστική «αυτοκρατορία» των αναρίθμητων προνομίων. Εάν λοιπόν τα πρωτοπαλίκαρα του Μιχαλολιάκου δυσκολεύονται να πείσουν μερικούς «πιστούς» τους ότι είναι οικονομικώς και κοινωνικώς ορθή η «γραμμή» για τους εφοπλιστές, ας επικαλεστούν την «ιστορική συνέπεια». Δεν ήξερε τι έκανε η Εθνοσωτήριος; Αλίμονο…
Η «ΧΑ» υποτίθεται ότι «φτύνει» την πολιτική ελίτ την ώρα που «γλύφει» τα υψηλά «διαζώματα» της οικονομικής (ε, μεταξύ άλλων κάπου πρέπει εργαστούν ως μπράβοι και υπεύθυνοι ασφαλείας τόσα λεβεντόπαιδα του Λαϊκού Συνδέσμου) . Τα κοινοβουλευτικά πεπραγμένα της «ΧΑ» είναι απολύτως συμβατά προς τα άλλα. Με τα «Γραφεία Ευρέσεως Εργασίας Ελλήνων» δεν συνάπτει μόνο πελατειακές σχέσεις, ούτε καλλιεργεί απλώς το ρατσισμό. Επιπροσθέτως βοηθά την… πιάτσα να απαλλαγεί ευκολότερα από τα υπολείμματα των εργασιακών δικαιωμάτων, το μίνιμουμ μεροκάματο, την ασφάλιση.
Ρητορικά ή μη, διερωτώνται πολλοί γιατί η «ΧΑ» λάμπει δια της απουσίας της από μεγάλες αντιμνημονιακές κοινωνικές κινητοποιήσεις - ακόμη και η διαδήλωση εναντίον της Μέρκελ, βαριά της έπεσε! Προφανώς η εξήγηση δεν παραπέμπει μόνο στην απροθυμία της «ΧΑ» να βρεθεί σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων ή χιλιομέτρων – αυτή θα το καθόριζε, άλλωστε- από συγκεντρωμένους «βρομιάρηδες αριστερούς» και διάφορους… ανώμαλους που αρνούνται να δεχθούν πως ο Ντερτιλής ήταν ήρωας. Παραπέμπει στην ίδια την πολιτική πεμπτουσία της «ΧΑ».
Μήπως τουλάχιστον είναι σταθερά εχθρικοί προς την πολιτική εξουσία οι … ανυποχώρητοι εθνικιστές; Ποιοί; Αυτοί που μέχρι το «παρά πέντε» κρατούσαν μαζί με τους κυβερνητικούς εταίρους την ασπίδα, η οποία προστάτευε τον Στουρνάρα από την υποχρέωση να απολογηθεί για την ΑΤΕ; Ας γελάσουμε. Υπάρχουν όμως και σοβαρότερες «προσφορές» της «ΧΑ», τις οποίες μάλιστα καμία κυβίστηση δεν αίρει. Πρώτη: Το μένος εναντίον της Αριστεράς. Δεύτερη: Η απαίτηση για ακόμη πιο άτεγκτη επιβολή «του νόμου και της τάξης», προς διαφύλαξη της «κοινωνικής ειρήνης». Τρίτη: Τα «ήξεις- αφήξεις» και τα… πονηρά «τσουβαλιάσματα», σε δύσκολες -για την κυβέρνηση- στιγμές. Τι ακριβώς είπε η «ΧΑ» λχ για την απεργία στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς; Πόσο κακοί είναι όλοι. Πόσο αναγκαίο είναι να ενταχθούν στο ενιαίο μισθολόγιο όλοι, συμπεριλαμβανομένων (να και το… τσάμικο του «αντικαθεστωτικού» ξεκαρφώματος) βουλευτών, υπουργών και γκόλντεν μπόις. Εν ολίγοις, ζήτω το ενιαίο μισθολόγιο! Έχουμε τη φρικτή υποψία ότι σε αυτό τελικά δεν θα ενταχθούν υπουργοί, ούτε κανένας από τους χρυσοκάνθαρους πχ του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας…
Η «ΧΑ» ανασαίνει, όταν ξεφυσά, όταν αγχωμαχά η ελπίδα για τον τερματισμό του κοινωνικού εφιάλτη. Αυτό το ξεφύσημα ηχητικά θυμίζει το «αφού», που εισάγει την αποδοχή του σημερινού status. Αφού δεν ανατρέπεται η πολιτική που απειλεί τη λειτουργία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών, ας διώξουμε τουλάχιστον τα παιδιά των μεταναστών, ώστε να «εξοικονομήσουμε» μερικές θέσεις. Αφού η κατάσταση στα νοσοκομεία είναι χάλια, ας πετάξουμε έξω μερικούς ανασφάλιστους αλλοδαπούς, μπας και… ελαφρυνθεί το πράγμα (έπονται άραγε ανασφάλιστοι γηγενείς;). Αφού συνεχίζεται ο οικονομικός στραγγαλισμός των μαγαζιών, ας τα βάλουμε με τους πλανόδιους πωλητές, τους τελευταίους τροχούς της άμαξας του παρα-εμπορίου (η συζήτηση για το σοβαρό λαθρεμπόριο… επιφανών επιχειρηματιών καλύτερα να αποφεύγεται). Αφού δεν έχουμε οξυγόνο, ας πνίξουμε τον άλλον για να μας μείνει περισσότερο «μερίδιο» αέρα. Ποιος «άλλος»; Οποιοσδήποτε: Εσχάτως σε ορισμένα μπλογκς ανθεί η χαιρεκακία για τις επικείμενες απολύσεις και μειώσεις μισθών στις τράπεζες…
Όσο η ριζοσπαστική Αριστερά δεν πείθει για «το εφικτό και το όραμα», μαζί, μιας ανατρεπτικής πορείας, ο κανιβαλισμός της συστημικής «ΧΑ» θα φαντάζει ως μόνη «λύση». Πότε πρακτική λύση («μου βρήκαν δουλειά, έστω και με τρεις κι εξήντα») και πότε ψυχολογική («νιώθω κάποιος- με φοβάται ο Πακιστανός της γειτονιάς»). Το ξέρουμε καλά- ας δράσουμε σωστά…

*Δημοσιεύθηκε στο «Πριν», την Κυριακή 3 Μαρτίου 2013

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More