Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

11 Ιουν 2019

Η Αλβανία ως ναρκο-κράτος


Του Κώστα Ράπτη 
Η Αλβανία είναι μέλος του ΝΑΤΟ και χώρα υποψήφια για ένταξη στην Ε.Ε. – είναι επίσης το μόνο ναρκο-κράτος της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τον ορισμό του ΔΝΤ, ναρκο-κράτος (narco-state) είναι αυτό στο οποίο όλοι οι νόμιμοι θεσμοί έχουν διαβρωθεί από την ισχύ και τον πλούτο του παράνομου εμπορίου ναρκωτικών.
Η πολιτική κρίση που μαίνεται στη γειτονική χώρα, ιδίως αφότου ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα ακύρωσε υπό το βάρος των διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης την προγραμματισμένη για τις 30 Ιουνίου διεξαγωγή των δημοτικών εκλογών στις οποίες ωστόσο φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, δεν μπορεί να ερμηνευθεί χωρίς να ληφθεί υπόψη αυτή ακριβώς η διάβρωση των θεσμών.
Χαρακτηριστική είναι η αφορμή κλιμάκωσης της κρίσης, ήτοι η δημοσιοποίηση από τη γερμανική ταμπλόιντ εφημερίδα Bild των ηχογραφημένων συνομιλιών του δημάρχου Δυρραχίου και τοπικού επικεφαλής του κυβερνώντος Σοσιαλιστικού Κόμματος Vangjush Dako με τον Astrit Avdylaj, διεθνούς ναρκο-συμμορίας, με αντικείμενο την εξαγορά ψήφων για τις βουλευτικές εκλογές του 2017.
Ο Αvdylaj (που εδρεύει στο Shijak, πλάι στο Δυρράχιο) εμφανίζεται να ελέγχει κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες σβήνουν πρόστιμα σε υπηρεσίες συμφερόντων του, αλλά και να συμπεριλαμβάνει στις λίστες του Σοσιαλιστικού Κόμματος δικούς του ανθρώπους, τουλάχιστον ένας εκ των οποίων εξελέγη.
Ο Dako διεκδικεί στις δημοτικές εκλογές της 30ής Ιουνίου την επανεκλογή του στην δημαρχία της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης της Αλβανίας, ενώ εξακολουθεί να χαίρει της στήριξης του πρωθυπουργού Ράμα.
Οι κατηγορίες ότι η εκλογική νίκη των Σοσιαλιστών το 2017 υπήρξε εξαγορασμένη αποτελεί την κύρια κατηγορία της αντιπολίτευσης, η οποία μποϊκοτάρει τις διαδικασίες του κοινοβουλίου, διοργανώνει αλλεπάλληλες διαδηλώσεις οι οποίες γίνονται όλο και πιο βίαιες, και ζητά τη διενέργεια νέων εκλογών – χωρίς ωστόσο να είναι διόλου βέβαιο ότι ο ελάχιστα χαρισματικός ηγέτης της Lulzim Basha θα μπορέσει να τις κερδίσει.
Σε ένα τοπίο δίχως θεσμικά αντίβαρα, καθώς η χώρα δεν διαθέτει Συνταγματικό Δικαστήριο εδώ και τρία χρόνια, η άμεση εμπλοκή του προέδρου Μέτα (προερχόμενου από το τρίτο σε δύναμη κόμμα, το οποίο παραδοσιακά λειτουργούσε ως μπαλαντέρ) απλώς εντείνει το αδιέξοδο.
Σύμφωνα με μελέτη χρηματοδοτημένη από την Ε.Ε. στο πλαίσιο του προγράμματος Horizon, η οποία κάλυψε την περίοδο από το 2016 έως το 2019, το 20,7% των Αλβανών πολιτών φέρεται να έχει ανταλλάξει την ψήφο του με χρήματα ή αντίστοιχες διευκολύνσεις. Και το μαύρο χρήμα κάθε άλλο παρά λείπει σε μία χώρα, η οποία αποτελεί τον κύριο παραγωγό κάνναβης στην Γηραιά Ήπειρο, αλλά σταδιακά και τον σημαντικότερο διαμετακομιστικό κόμβο κοκαϊνης από τη Λατινική Αμερική προς τις ευρωπαϊκές αγορές.
Άρθρο του VICE υπενθυμίζει ότι οι δύο τελευταίοι υπουργοί Εσωτερικών (και όχι υπουργοί Εξωτερικών όπως εκ παραδρομής αναφέρθηκε) του Ράμα ενεπλάκησαν σε ναρκο-σκάνδαλα. Ο μεν Saimir Tahiri αντιμετωπίζει τη δικαιοσύνη, με βάση ηχογραφημένο υλικό της ιταλικής υπηρεσίας αντιμετώπισης του οργανωμένου εγκλήματος, για δωροδοκίες, διακίνηση κάνναβης και λαθρεμπόριο αυτομάτων Καλάσνικοφ. Ο αντικαταστάτης του Fatmir Xhafaj παραιτήθηκε πέρσι για λόγους ευθιξίας μετά την καταδίκη του ετεροθαλούς αδελφού του Agron σε επταετή κάθειρξη στην Ιταλία για ναρκεμπόριο.
Ακόμη και ο εγγονός του ηγέτη της κομμουνιστικής Αλβανίας Εμβέρ Χότζα, Ερμάλ καταδικάστηκε το 2017 σε δεκαετή κάθειρξη για εμπλοκή σε μεταφορά 120 κιλών κοκαΐνης από τη Λατινική Αμερική στην Ευρώπη.
Εύγλωττο είναι και το παράδειγμα του Klement Balili, πρώην δημοσίου υπαλλήλου και μετέπειτα μεγαλοξενοδόχου, ο οποίος στο ελληνικό ένταλμα σύλληψής του αποκαλείται ο “Πάμπλο Εσκομπάρ των Βαλκανίων”, καθώς, σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, ηγείτο μιας ναρκο-αυτοκρατορίας με κύκλο εργασιών ενός διs. Δολαρίων , με παρακλάδια στην Ιταλία, τη Γερμανία, την Ελλάδα και τη Βρετανία.
Ο Balili δεν κρύβει τους δεσμούς με το κόμμα του προέδρου. Ο ανιψιός του εξελέγη με τα ψηφοδέλτιά του δήμαρχος Βερατίου, ενώ το ξενοδοχείο του “Εσκομπάρ των Βαλκανίων” στους Αγίους Σαράντα εγκαινιάσθηκε το 2015 από τον ίδιο τον Μέτα.
Σε μία κοινωνία όπου η παράνομη οικονομία κατατρώει την νόμιμη και όπου η διαφθορά ξεκινά ήδη από το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν είναι παράλογο που η νέα γενιά βιώνει πλήρη απουσία προοπτικής. Έρευνα της Gallup το 2018 κατέταξε τους κατοίκους της Αλβανίας στην τέταρτη θέση παγκοσμίως, μετά από αυτούς της Αϊτής, της Λιβερίας και της Σιέρα Λεόνε, ως προς την προθυμία να εγκαταλείψουν τη χώρα τους. Όμως πλέον οι πόρτες της μετανάστευσης στην Ε.Ε. είναι κλειστές – για τους απλούς Αλβανούς, καθώς η δράση της αλβανικής και κοσοβάρικης μαφίας είναι αρκούντως διεθνοποιημένη.
Η προοπτική της ευρωπαϊκής ένταξης είναι μακρινή και αμφίβολη – ιδίως στη Γερμανία οι Χριστιανοδημοκράτες της καγκελαρίου Μέρκελ δεν κρύβουν την απαρέσκειά τους προς την υποψηφιότητα της Αλβανίας την οποία θα ήθελαν να αποσυνδέσουν (decouple) από αυτήν της Βόρειας Μακεδονίας. Σε κάθε περίπτωση, η αποτυχία του ευρωπαϊκού κέντρου να ελέγξει και να αναβαθμίσει τα Δυτικά Βαλκάνια, για τα οποία τόσο ενδιαφέρεται, είναι εντυπωσιακή.
capital.gr

Ο Μητσοτάκης με τον «οδοστρωτήρα» της επταήμερης εργασίας!


Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκος Μητσοτάκης, με τον «οδοστρωτήρα» της επταήμερης …στα χέρια επιβεβαίωσε αυτό που έλεγε πως δεν είχε πει, αλλά το είπε (εδώ): Το «όραμα» του για την επταήμερη εργασία με τη… συναίνεση των εργαζομένων,βεβαίως! 
Δείτε το βίντεο όπου ο Κ. Μητσοτάκης στην Κω συζητά με επιχειρηματίες. Ακούγεται ένας να λέει:  «Επταήμερο εργασίας. όχι ο εκβιασμός που γίνεται από τους ελέγχους εδώ πέρα, όχι εξαήμερο, επταήμερο»! «Απαιτούμε να γίνει πιο εύκολο, πιο ευέλικτο το θέμα των 7 ημερών και όχι να επικρέμεται η σπάθη των προστίμων», ζητήθηκε από τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας. 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει πως δεν θέλει να μπλέξει στα χωράφια των εργαζόμενων επιχειρηματιών γι’ αυτά που έχουν συμφωνήσει μεταξύ τους! Είναι γνωστό, άλλωστε, στους κύκλους του στυγνού νεοφιλελευθερισμού, ότι είναι ισότιμη η σχέση εργαζομένων και εργοδοτών! Δεν υπάρχουν εκβιασμοί, απολύσεις και άλλα τέτοια «χωράφια». 
Ο πρόεδρος της δήλωσε περήφανα: «Να σαρώσουμε στην κυριολεξία ως οδοστρωτήρες τα εμπόδια που κρατούν δέσμια την ελληνική επιχειρηματικότητα».Όλα αυτά στην Κω, με τον κλάδο του τουρισμού να αναπτύσσεται και να κερδίζουν οι μεγαλοεπιχειρηματίες, στην πλάτη των εργαζομένων με 14 μορφές ευέλικτης εργασίας και μεροκάματα πείνας! Όλα αυτά στο έδαφος του «αριστερού» νεοφιλελευθερισμού της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ που κυβερνούσε τα προηγούμενα χρόνια. 

Αιολικά έργα σε Πεταλά & Ακαρνανικά: Περιβαλλοντικά εγκλήματα εντός προστατευόμενων περιοχών!

Αιολικά έργα σε Πεταλά & Ακαρνανικά: Περιβαλλοντικά εγκλήματα εντός προστατευόμενων περιοχών!















   Είναι πλέον σαφές μέσα από τις αναρτήσεις που ήδη έγιναν (και θα συνεχίσουν να γίνονται σε αυτό το blog), ότι οι απαραίτητες εργασίες και παρεμβάσεις για την κατασκευή ενός αιολικού σταθμού προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο περιβάλλον, οι οποίες είναι αδύνατο να θεωρηθούν σύμφωνα με την κοινή λογική αμελητέες και αδιάφορες. 
  Όσοι αδυνατούν να το καταλάβουν αυτό, φυσικά δεν τους αγγίζει καν το περιβαλλοντικό θέμα, και θα ήταν προτιμότερο να μην θέτουν ως επιχείρημα υπέρ της αιολικής ενέργειας την «φιλικότητά» της προς το περιβάλλον (γιατί αυτό δηλώνει μεγάλη υποκρισία και ανηθικότητα από μέρους τους), αλλά να θέτουν ως επιχείρημα το οικονομικό όφελος, που φυσικά προορίζεται ΜΟΝΟ για συγκεκριμένες και μεμονωμένες ομάδες ανθρώπων, μέσω των αιολικών σταθμών των οποίων είναι κάτοχοι.
Φιλική προς το περιβάλλον μπουλντόζα
βολτάρει στα Ακαρνανικά...
  Προτιμούμε να μας λένε κατάμουτρα ότι βλέπουν μόνο οικονομικά οφέλη και όχι να μας παραμυθιάζουν με την δήθεν προστασία του περιβάλλοντος! Πληρώνουμε κι εμείς, αγαπητοί κύριοι,  το δυσβάσταχτο τέλος υπέρ των ΑΠΕ μέσω του λογαριασμού της ΔΕΗ χωρίς να έχουμε κάποιο ουσιαστικό αντίκρισμα (μείωση ρύπων). Έχουμε δει από κοντά, αγαπητοί κύριοι, τι εστί περιβαλλοντική καταστροφή από αιολικά έργα... μην πάτε λοιπόν να μας βγάλετε τρελούς! Χειροπιαστά παραδείγματα από την περιοχή μας, τα πρώην βουνά Πεταλάς και Ακαρνανικά...

   Δεκάδες χιλιόμετρα νέων δρόμων ανοίχτηκαν σε παρθένες περιοχές (συμπεριλαμβανομένων και δασικών), χιλιάδες κυβικά μέτρα γης αφαιρέθηκαν και αντικαταστάθηκαν από τόνους μπετόν, αμέτρητες ποσότητες καυσίμων και διάφορων υλικών πόρων σπαταλήθηκαν μέσω των ενεργοβόρων διαδικασιών και εργοταξιακών μηχανημάτων, και ανυπολόγιστες ποσότητες ρύπων (αέριων ή μη)  εκπέμφθηκαν από αυτά, σε περιοχές όπου άλλοτε επικρατούσε απόλυτη ηρεμία και γαλήνη και ουδέποτε δεν υπήρξαν τέτοιας εμβέλειας ρυπογόνες και καταστροφικές για χλωρίδα και πανίδα διεργασίες...


ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΕΝΤΟΣ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΟΜΕΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ!

  Όπως μπορεί και από μόνοι σας να γνωρίζετε ήδη, τόσο τα Ακαρνανικά Όρη, όσο και ο Πεταλάς (Θύαμον Όρος) είναι προστατευόμενες περιοχές ιδιαίτερης σημασίας για την τοπική βιοπικοιλότητα, την πανίδα και την χλωρίδα που συναντάται σ΄αυτές τις περιοχές, οι οποίες αποτελούσαν (πριν γίνουν τα έργα) κάτι σαν «ασπίδα προστασίας» γι' αυτά τα είδη...

  Τα Ακαρνανικά Όρη, με δεκάδες κορυφές και πολύπλοκο ορεινό συγκρότημα μέγιστου υψομέτρου 1.589μ., ανήκουν εξολοκλήρου στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά της Ελλάδας (ΣΠΠΕ, δείτε περισσότερα εδώ), με κωδικό ονομασίας «GR090 Όρη Ακαρνανικά».

  Ο Πεταλάς ή Θύαμον Όρος, ένα μακρόστενο βουνό μήκους 21 χλμ. και μέγιστου υψομέτρου 895μ., ανήκει εξολοκλήρου στο «Καταφύγιο Άγριας Ζωής Πεταλάς» το οποίο σε συνδυασμό με την γειτονική λίμνη Αμβρακία (επίσης ΣΠΠΕ, δείτε εδώ) που βρίσκεται στους πρόποδές του, αποτελεί ένα πολύ σημαντικό και σπάνιο για την περιοχή ενδιαίτημα μεταναστευτικών πτηνών και άγριας ζωής, γενικότερα. Αξίζει να αναφερθεί ότι στον Πεταλά ζουν κοπάδια άγριων αλόγων, και δάση από αιωνόβιες βελανιδιές βρίσκονται διάσπαρτα σε ολόκληρο τον όγκο του.


Οκτώβριος 2017. Ο Πεταλάς με φόντο τα επιβλητικά Ακαρνανικά, στην... ανέγγιχτη από τον άνθρωπο εκδοχή τους,
που δυστυχώς δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά...

Οι εικόνες που αντικρίσαμε από αυτά τα βουνά τον Ιούλιο του 2018
είναι αποκαρδιωτικές:

Ακαρνανικά και Πεταλάς, με εμφανέστατες τις ανθρώπινες παρεμβάσεις
(για καλύτερη προβολή κάντε κλικ εδώ)


Βουνά ή εργοτάξια? Η εικόνα είναι θλιβερή....


Ολόκληρο το βουνό ένα απέραντο εργοστάσιο παραγωγής ενέργειας.
Ας κολλήσουμε και το «πράσινης» ενέργειας, για να παρηγορηθούμε λίγο


Ευχαριστούμε πολύ την Spider Ενεργειακή Α.Ε. και τον όμιλο Μυτιληναίου!!!
 

   Παρατηρώντας τις παραπάνω εικόνες, ειδικά για την περίπτωση του Πεταλά, βλέπουμε ότι ολόκληρος ο όγκος του βουνού, σε όλο το μήκος του,  έχει δεσμευτεί από τις εγκαταστάσεις του αιολικού σταθμού της εταιρίας «Spider Ενεργειακή A.E.», θυγατρική της Protergia, συμφερόντων ομίλου Μυτιληναίου!



   Ας μας απαντήσει κάποιος στο εξής εύλογο ερώτημα: Για ποιον λόγο έγινε αυτό, εφ' όσον ο ίδιος αριθμός ανεμογεννητριών (24) θα μπορούσε κάλλιστα να τοποθετηθεί με πολύ μικρότερα διαστήματα ανάμεσά τους, δεσμεύοντας και καταστρέφοντας έτσι πολύ μικρότερη έκταση?

   Μήπως επειδή οι ανεμογεννήτριες λειτουργούν καλύτερα έτσι (όχι βέβαια...) ή μήπως επειδή η εταιρία ήθελε να δεσμεύσει όσο περισσότερη έκταση γίνεται, προκειμένου αυτή να αποτελέσει μελλοντική ιδιοκτησία της και να μπορεί άφοβα να παρεμβαίνει στο βουνό όποτε και όσο επιθυμεί???


  Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε μιαν απάντηση από κάποιον εκπρόσωπο των εμπλεκόμενων εταιρειών (Spider Ενεργειακή, Protergia, Μυτιληναίος... το ίδιο κάνει) ή από τον ίδιο τον κύριο Μυτιληναίο ή τον δήμαρχο Αμφιλοχίας κύριο Κοιμήση! Θα θέλαμε πολύ να ακούσουμε τον λόγο για τον οποίο επιτράπηκε ο Πεταλάς να μετατραπεί σε τσιφλίκι του Μητιληνάιου ο οποίος μέσα από αυτό παράγει αμελητέας ποσότητας ενέργεια (μόνο όταν φυσάει) που την αγοράζουμε όλοι εμείς σε διπλάσια τιμή (πάντα) απ' ότι αγοράζουμε την «συμβατική» ενέργεια της ΔΕΗ, και παράλληλα αυτός λαμβάνει και χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. γι' αυτό το έργο!!!

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αδικαιολόγητα
μεγάλης απόστασης μεταξύ ανεμογεννητριών:


Οι Δανέζικες ανεμογεννήτριες στον Πεταλά, με φόντο τον Μπούμιστο των Ακαρνανικών
ο οποίος περιμένει τη σειρά του για την υλοποίηση της επένδυσης της «Venergia Ενεργειακή A.E.»...



ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΔΥΟ ΕΡΓΑ:


  •  Όσον αφορά λεπτομέρειες σχετικά με το έργο στον Πεταλά, το οποίο τώρα έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε λειτουργία, η παρακάτω εικόνα συνοψίζει πολύ καλά τα μεγέθη και τις λυπητερές υλικές και τεχνικές παραμέτρους - απαιτήσεις του:

Κάτοχος του έργου είναι η Spider Ενεργειακή, θυγατρική της Protergia, συμφερόντων ομίλου Μυτιληναίου.



  • Όσον αφορά αντίστοιχες λεπτομέρειες σχετικά με το έργο στα Ακαρνανικά, το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο στάδιο της ανέγερσης των πυλώνων των ανεμογεννητριών, αυτό θα αποτελείται από έντεκα (11) ανεμογεννήτριες ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗΣ ισχύος 3,8MW έκαστη. Η συνολική ΟΝΟΜΑΣΤΙΚΗ ισχύς του σταθμού θα είναι 41,8MW. H εταιρεία που είναι κάτοχος του έργου είναι η «Περγαντή Α.Ε.», θυγατρική της «ΘΕΡΜΗΣ Α.Ε», θυγατρική της «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.», η οποία μέσω της «Ξεροβούνι Α.Ε.» κατέστρεψε το Ξεροβούνι Πλατάνου Ναυπακτίας το 2012, τοποθετώντας 20 ανεμογεννήτριες σε ολόκληρη την κορυφογραμμή του...

    Και η... κατάντια - ξεφτίλα με τις εταιρείες (ή καλύτερα.. εταιρεία) που παίρνουν σβάρνα τα Ακαρνανικά δεν τελειώνει εδώ. Εκτός από τις ανεμογεννήτριες της «ΘΕΜΕΛΗ Α.Ε.», θα τοποθετηθούν σύντομα κι άλλες, από την εταιρεία «Venergia Ενεργειακή A.E.» και τις δυο νεοσύστατες ενεργειακές κοινότητες «Ένωση Αγρινίου» και «Ανεμοέσσα Ακαρνανία», σε όλες τις κορυφές των Ακαρνανικών απ' άκρη σ' άκρη!
  Ας δούμε μερικές ακόμα θλιβερές εικόνες των εργοταξίων που στήθηκαν σε Ακαρνανικά και Πεταλά το καλοκαίρι που μας πέρασε, καθώς αυτές θα μείνουν στην ιστορία του τόπου, να τις θυμόμαστε και να καμαρώνουν οι επόμενες γενιές με αυτό που επιτρέψαμε να γίνει...
Ολόκληρα βουνά κατεδαφίζονται, και κάποιοι μας μιλούν
για προστασία του περιβάλλοντος... 
Φιλικές παρεμβάσεις στα Ακαρνανικά 
Εργοτάξιο παραγωγής αδρανών υλικών
 Ιερα Μονή Ρόμβου Βάτου, Ακαρνανικά
Εργοτάξιο παραγωγής αδρανών υλικών στον Πεταλά
__________________
Ανεξάρτητοι - Ενεργοί Πολίτες Αιτωλοακαρνανίας

Δίστομο – Ναζί – Χρυσή Αυγή

10 Ιουνίου 1944: Οι Γερμανοί ναζί μπαίνουν στην κωμόπολη του Διστόμου. Αποκλείουν τις εισόδους και αρχίζουν τις έρευνες στα σπίτια, αναζητώντας μαχητές του ΕΛΑΣ, χωρίς αποτέλεσμα. Οι κατοχικές δυνάμεις συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους, άντρες και γυναίκες, αρκετές μαζί με τα μωρά τους. Η σφαγή είναι ολοκληρωτική. Στη συνέχεια πυρπολούν τα σπίτια. Το Δίστομο ξεκληρίζεται. Στα πτώματα, πάνω στα άψυχα κατακρεουργημένα κορμιά, έχει απομείνει αποτυπωμένη η ανείπωτη φρίκη. Το ολοκαύτωμα του πυρπολημένου Διστόμου αποτελεί κορυφαίο τεκμήριο της κτηνωδίας του ναζισμού: 218 εκτελεσμένοι. Ανάμεσά τους 114 γυναίκες, 45 παιδιά και έφηβοι, 20 βρέφη…


   Η πρωτοφανής θηριωδία καταγράφηκε στην έκθεση του Δ. Κιουσόπουλου (επικεφαλής της Υπηρεσίας Εγκλημάτων Πολέμου), απ΄ όπου και το παρακάτω συγκλονιστικό απόσπασμα
«Εις το πέρασμα των αιώνων ουδέποτε η ανθρωπότης εδοκίμασε τοσαύτην θηριωδίαν. Το Δίστομο μεταβάλλεται σε κόλασιν. Κάθε περιγραφή είναι αδύνατον να αποδώσει την τραγωδίαν εκατοντάδων κατοίκων… Αξιωματικοί, υπαξιωματικοί, στρατιώτες διαμοιράζονται εις ομάδας. Περιέρχονται τας οικίας, ως λυσσαλέαι ύαιναι, αιμοβόροι τίγρεις, κανίβαλοι της ζούγκλας! Επιπίπτουν κατά των δυστυχών κατοίκων – αδιακρίτως φύλου, ηλικίας. Σφάζουσι, φονεύουσι, βιάζουσι γυναίκες. Ξεκοιλιάζουσι εγκύους, γέροντες, νέοι είναι θύματα της αιμοβόρου μανίας. Δε φείδονται ουδενός. Φονεύουσιν τον ιερέα Σωτήριο Ζήση, εξορύσσουσι ζώντος έτι τους οφθαλμούς. Αποκόπτουσιν την κεφαλήν του, ρίπτουσιν εις τον βόρβορον. Πυροβολούσι την παρισταμένην σύζυγόν του, που κρατούσε εις τας αγκάλας της, θηλάζουσαν το μονοετές θυγάτριόν της Μαργαρίταν! Σκορπούν τα μυαλά της παιδίσκης εις το πρόσωπον της μητρός, ήτις τραυματισθείσα πίπτει χαμαί λιπόθυμος. Εκληφθείσα ως νεκρά – σώζεται διά να καταστεί, εν παραφροσύνη. Περί τους 15 κατοίκους – ελπίζοντας εις την οικίαν του ιερέως την σωτηρίαν – εφονεύθησαν. Φονεύουσιν εντός της οικίας του, την οικογένεια του Κατσινήν – τον Δάσκαλο Καρούμαλον – την Μορωσίαν, σύζυγο Ι. Φιλίππου – σύρουν εκ της κρύπτης της, με σκοπόν διά να τη βιάσουν. Αλλ’ ότε είδον ότι αύτη ήτο έγκυος, διά μαχαίρας διάνοιξαν την κοιλίαν της. Το δε εκχυθέν έμβρυον μετά λύσσης εποδοπάτησαν»…

   Ο Παναγιώτης Περγαντάς, 22 χρόνων τότε, αφηγείται (η καταγραφή της μαρτυρίας έγινε από τον Στάθη Σταθά): 
«Φτάνω σε απόσταση διακόσια μέτρα από τα πρώτα σπίτια. Το σπίτι της αδερφής μου Φρόσως ήταν στην άκρη. Ακούω μια γυναικεία φωνή να σκούζει, να οδύρεται, να θρηνολογεί. Ήταν η μάνα μου. Φτάνω τρέχοντας και τι να δω! Την αδερφή μου κομματιασμένη, βιασμένη, κατακρεουργημένη. Κατασκισμένα ρούχα και σάρκες είχαν γίνει ένα. Το αίμα έτρεχε από τα σκέλια της. Τα βυζιά της κατασφαγμένα, φέτες. Το πρόσωπό της παραμορφωμένο και σ’ όλο το σώμα σημάδια άγριας πάλης. Δίπλα της σε μια κούνια το μικρό κορίτσι της τη Ζωή, εφτά μηνών, το είχαν ξεκοιλιάσει, του είχαν κόψει το λαιμό και κρέμονταν τα λαρύγγια του στο στήθος μπλεγμένα με τα βγαλμένα έντερα. Το αγόρι της(…) έτρεξε να κρυφτεί στο διπλανό σπίτι του Νταγιαλή. Οι εγκληματίες το κυνήγησαν και το εκτέλεσαν τινάζοντάς του τα μυαλά στον αέρα κάτω από τη σκάλα. Επίσης και το άλλο κορίτσι της ίδιας αδερφής μου, την Ελένη, εφτά χρονών, το έσφαξαν κι αυτό. Τέλος, ο πεθερός της αδερφής μου εκτελέστηκε μπροστά στη Δημαρχία μαζί με τον Θανάση Πανουργιά. Την επομένη το πρωί τους θάψαμε όλους σε ομαδικό τάφο μπροστά στην αυλή του σπιτιού τους».

   Ο Δημήτρης Γατόπουλος, στο βιβλίο του «Ιστορία της Κατοχής», σημειώνει:
«Ιδού τώρα και τα επισημότερα στοιχεία της μεγάλης τραγωδίας, η έκθεσις του κατοχικού νομάρχου Βοιωτίας Ιωάννου, η έκθεσις του τότε νομάρχου Ιω. Γεωργόπουλου. Στην «έκθεσή» του στο υπουργείο Εσωτερικών σημειώνει και τα εξής. «Από δύο ημερών διανύω τας δραματικοτέρας της ζωής μου. Τα συμβαίνοντα εις την περιφέρειαν κατά τας δύο τραγικάς αυτάς ημέρας υπερβαίνουν και αυτήν τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και αυτούς τους σικελικούς εσπερινούς… Λυσσαλέα η αγριότης δεν εφείσθη ούτε των νηπίων, τα οποία άταφα έτι σφίγγονται σπασμωδικώς στοργικά εις τους άψυχους κόλπους των μητέρων»».
   Ο Τάκης Λάππας, στο βιβλίο του «Η Σφαγή του Διστόμου – Χρονικό», γράφει:
«Οι μεθυσμένοι από το κακούργο πάθος τους, σπάζουν τις πόρτες των σπιτιών κι ορμάνε μέσα. Όποιον συναντάνε, τον σκοτώνουν. Άλλοι θερίζουν χωρίς διάκριση ψυχές μέσα στα κοντινά σπίτια κι άλλοι ξεχύνονται στις γειτονιές (…).Το αίμα απ’ τα θύματα γίνεται αυλάκι και κυλάει προς τα σοκάκια. Γέροι και γριές πέφτουν απ’ τα βόλια. Άνδρες κυλιώνται χάμω νεκροί μ’ απανωτές θανατηφόρες πιστολιές, κι άλλους τους βάζουν στη σειρά και τους εκτελούνε. Γυναικόπαιδα σφάζονται κι αβάφτιστα βυζανιάρικα στραγγαλίζονται και λογχίζονται κι ύστερα ξεκοιλιάζονται… Μπροστά σε τέτοιο θέαμα κι οι θεατές ακόμα του Κολοσσαίου θα σκέπαζαν τα μάτια τους από φρίκη κι αυτός ο Ηρώδης ή ο Νέρωνας θα φρένιαζαν απ’ το κακό τους, που ύστερα από τόσους αιώνες βρέθηκαν κτηνάνθρωποι σαν κι αυτούς, όχι μονάχα να τους μιμηθούνε, μα να τους ξεπεράσουν κιόλας (…) Σαν και τούτο το κακό άλλο δεν ξαναγίνηκε(…). Τα βρέφη μέσα στις κούνιες τους και στο βυζί της μάνας τους, οι γκαστρωμένες, οι γέροντες, οι γερόντισσες, οι μάνες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους…».
   Σε ειδική έκθεσή της η V ταξιαρχία του ΕΛΑΣ, καταγράφει: 
«Σκότωσαν αδιάκριτα, γέρους, μωρά, εξαμηνίτικα, γριές, τα παιδιά του σχολείου (όλα στην αίθουσα του σχολείου) κι αυτόν τον παπά. Βρέθηκαν όλες σχεδόν οι γυναίκες σχισμένες με ξίφος ή μαχαίρι από τα γεννητικά τους όργανα μέχρι το στήθος, βρέθηκαν γυναίκες με κομμένους τους μαστούς, ξεκοιλιασμένες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους, βρέθηκαν μικρά παιδιά σφαγμένα και ξεκοιλιασμένα και τα έντερα περασμένα στο λαιμό. Του παπά του κόψαν το κεφάλι και το είχαν πεταμένο μακριά από το πτώμα του. Ολόκληρες οικογένειες σφαγιάστηκαν… Ολα τα σπίτια ληστεύτηκαν… Πολλοί κάτοικοι τρελάθηκαν και υπάρχουνε πολλοί τραυματισμένοι…».

   
«Αι σφαγαί του Διστόμου και η καταστροφή του ωραίου τούτου υπερβαίνουν εις αγριότητα και εις απανθρωπίαν όλα τα απαίσια εγκλήματα των Γερμανών που διέπραξαν ούτοι εις την Ελλάδα», αναφέρει ο Δ. Μαγκριώτης στο βιβλίο του «Θυσίαι της Ελλάδος και εγκλήματα κατοχής 1941 – 1944».
   Το ολοκαύτωμα του Διστόμου υπήρξε «μία από τις χειρότερες ωμότητες ολόκληρου του πολέμου», σημειώνει ο ιστορικός Mark Mazower («Στην Ελλάδα του Χίτλερ – Η εμπειρία της κατοχής»).
   Την ίδια εικόνα μεταφέρει και ο επικεφαλής της αποστολής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού, ο Ελβετός George Wehrly, ο οποίος έκανε λόγο για «σκηνές φρίκης και σαδισμού…»

   Αυτή είναι η σχέση του ναζισμού με την Ελλάδα. Αυτή είναι η μόνη σχέση που μπορεί να έχει ο ναζισμός με την πατρίδα μας και με όλη την ανθρωπότητα. Αυτή είναι η κτηνωδία που εκπροσωπεί ο ναζισμός. Τότε, σήμερα και πάντα. Αυτές είναι οι «πατριωτικές» καταβολές των νεοναζιστικών αποβρασμάτων που μαγαρίζουν τον τόπο.
   Γιατί, ξέρετε, στην χώρα μας, υπάρχουν θαυμαστές των «Ες –Ες»! Υπάρχουν οπαδοί και ιδεολογικοί απόγονοι εκείνων που μακέλεψαν το Δίστομο. Γράφει η «Χρυσή Αυγή» στο περιοδικό της (τεύχος 34, 1988, σ. 7) σε άρθρο υπό τον τίτλο«ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΕΘΝΙΚΟΣΟΣΙΑΛΙΣΜΟΥ. ΣΥΝΟΨΗ ΤΩΝ ΙΔΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ»:
«Τα SS αποτέλεσαν τον πρώτο συνειδητό Ευρωπαϊκό Στρατό υπερασπιστή της Φυλής και του πολιτισμού της, υπήρξαν οι αριστείς του Αίματος και της Τιμής, οι φορείς του ηρωικού πνεύματος των ιπποτών και της Αρίας παραδόσεως. Τα SS περιέλαβαν στις τάξεις τους το εκλεκτότερο άνθος της Ευρωπαϊκής Νεολαίας όλων των εθνικοτήτων και είναι εκείνα που έδωσαν μέχρις εσχάτων τη μάχη του Πολιτισμού κατά της βαρβαρότητας, μάχη που την πλήρωσαν βαρύτερα από οιονδήποτε άλλον με ακριβό φόρο Αρίου Αίματος. Είναι γεγονός ότι τα SS υπήρξαν οι τελευταίοι υπερασπιστές της Ευρώπης που κατέρρεε και όταν οι άλλοι επρόδιδαν, αυτοί έπιπταν μέχρις ενός στον υπέρ όλων Αγώνα. Αυτή την ευγενή τάξη των μαχητών κατασυκοφάντησαν και διέβαλαν οι δημοκράτες και μπολσεβίκοι συστηματικά μετά το τέλος του πολέμου. Διότι γνώριζαν πως αν η αλήθεια πρόβαλε στο φως ο Εθνικοσοσιαλισμός θα ξανάνθιζε στην Ευρώπη».
Ο Χίτλερ και ο Ες. Αυτοί ήταν – τα ινδάλματα της «Χρυσής Αυγής» – που δημιούργησαν τα ανθρωποειδή σαν εκείνα που έσφαξαν το Δίστομο…
   Τα «Ες-Ες»,  αυτά τα τάγματα της φρίκης και του εξανδραποδισμού, αυτά τα ανθρωποειδή του ναζισμού που κατάσφαξαν το Δίστομο, ήταν – κατά την «Χρυσή Αυγή» – το «εκλεκτότερο άνθος» των «ιπποτών» και της «ευγενούς τάξης των μαχητών»…

   Ο υμνητής του ναζισμού, ο φυρερίσκος της «Χρυσής Αυγής», ο Ν. Μιχαλολιάκος, στο βιβλίο του με τίτλο «Για μια μεγάλη Ελλάδα σε μια ελεύθερη Ευρώπη», ανάμεσα στα άλλα «πατριωτικά» που αναφέρει μιλά και για τα «WAFFEN SS». Αντιγράφουμε από τη σελίδα 46 του ναζιστικού οχετού:
«Ο Γερμανικός Εθνικοσοσιαλισμός και η Νέα Ευρώπη των WAFFEN SS ήταν ένα Μήνυμα Φωτεινό σε μία σκοτεινή εποχή, που πιστεύω πως ο ελληνισμός θα έπρεπε να έχει δεχτεί».
   Τις ορδές των στυγνών δολοφόνων, που κατάσφαξαν το Δίστομο, είναι που ο Μιχαλολιάκος περιγράφει σαν… «Μήνυμα Φωτεινό» στην Ελλάδα και την Ευρώπη!

Η Ήπειρος κινδυνεύει από μια μη αναστρέψιμη καταστροφή


Ήπειρος που σημαίνει Απειρος Χώρα . Βουνοσπαρμένη και βρεγμένη από από τη θάλασσα του Ιονίου, στην 1η γραμμη του μετώπου στον Β’ Π.Π και χτυπημένη από τον εμφυλιο. Ερήμωσε εύκολα, τα χρόνια του ‘60 και του ‘70.
Οι στατιστικές τη λένε μια από τις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης, για εμάς είναι μια από τις πλουσιότερες  περιοχές του κόσμου. Το ίδιο και για τις νέες στατιστικές που χρησιμοποιούν δείκτες προσαρμοσμένους στην εποχή. Εξαιτίας της απομόνωσης και της μη εκβιομηχάνισης η Ήπειρος παρέμεινε παρθένα και άγρια. Είναι η υδρολογική καρδιά της Ελλάδας , ένας Βιολογικός Κήπος, ένας Παράδεισος στη Γη. Ο τόπος μας τα έχει όλα και δεν του λείπει τίποτα! Άφθονα καθαρά νερά, πολιτισμό, ανερχόμενο ποιοτικό τουρισμό και καλές υπηρεσίες, δυνατό  πρωτογενή τομέα, brands και κορυφαίες παγκοσμίως εταιρείες στον διατροφικό τομέα , ανθρώπους που τον αγαπάνε, οξυγόνο…
Η Ήπειρος έχει ιστορία θαυμαστή και μυθολογία εκπληκτική . Είναι συνδεδεμένη με τον Κάτω Κόσμο και αυτός δεν είναι τα ορυκτά!
Βρισκόμαστε στο 2019 και αντιμετωπίζουμε ως χώρα μια ενεργειακή…επίθεση. Φαίνεται ότι πρέπει να προμηθεύσουμε με ενέργεια όλη την Ευρώπη και φαίνεται ότι για άλλη μια φορά στην ιστορία μας είμαστε στο μάτι του Κυκλώνα.
Η Ήπειρος κινδυνεύει από μια μη αναστρέψιμη καταστροφή. Η καταστροφή ξεκινάει από το σπίτι μου, περνά από πάνω μου έτσι και που να ήθελα να σωπάσω αυτό πια είναι αδύνατον και μη επιθυμητό. Ο ακτιβισμός είναι μονόδρομος.
Έρευνα για την Ήπειρο σημαίνει 11.500 τρύπες και εκρήξεις σε μια εξόχως σεισμογενή περιοχή. Αυτή η φάση των ερευνών,  σύμφωνα με την εταιρεία, αποτελεί «Χαμηλή Όχληση» και μπορούμε να φανταστούμε όλοι την υψηλή…
Εδώ και 1,5 χρόνο διαφορετικοί άνθρωποι ενωθήκαμε με έναν και μοναδικό σκοπό: Να διώξουμε τις πετρελαϊκές από τη γη και τα νερά μας. Δράση για μας είναι η παρουσία μας στο ίντερνετ, οι ημερίδες και οι ενημερώσεις που κάνουμε, η παρουσία μας στα ΜΜΕ τοπικά και εθνικά, οι παρεμβάσεις μας σε επίπεδο αυτοδιοίκησης και διοίκησης, η αδιάλειπτη σύνδεση με τη φύση μας, οι παρεμβάσεις μας στο πεδίο των εργασιών, οι συνεργασίες μας, η μεγαλύτερη πορεία που έχει γίνει στην πόλη των Ιωαννίνων τον Ιούνιο του 2018 με περίπου 2000 άτομα, η συμμετοχή μας στο γενικότερο αντιεξορυκτικό ρεύμα  και σε αυτό της προστασίας της φύσης από τα μεγάλα συμφέροντα και τον άνθρωπο. Η επίτυχία μας να φέρουμε στον αγώνα σπουδαίους ανθρώπους και ομάδες που παλεύουν δίπλα μας για τον ίδιο σκοπό.
Όλα  αυτά μας φέρνουν 1,5 χρόνο μετά στο ότι όλη η Ήπειρος και όλα τα αγαπημένα μας  νησιά  από την Κέρκυρα ως την Κρήτη,  όπου υπάρχουν σχέδια για εξορυκτική εκμετάλλευση, εκεί και οι άνθρωποι που αγαπούν τον τόπο τους συντονίζονται μαζί μας  σε αυτόν τον αγώνα και παλεύουν και εκείνοι για τη γη και τα νερά τους.
Οι έρευνες στην Ήπειρο δεν πάνε καλά και ευχόμαστε να πάνε πολύ κακά. Οι άνθρωποι έχουν την δύναμη και έτσι όλα είναι δυνατά! Η στρατηγική μας και τα μέσα που χρησιμοποιούμε προσαρμόζονται ανάλογα με τις εξελίξεις.
Ο στόχος παραμένει ένας: Να φύγουν οι πετρελαϊκές από την Ήπειρο!
Πιστεύουμε από την πρώτη στιγμή, ότι όταν οι άνθρωποι ενημερώνονται για το θέμα, αντιλαμβάνονται τον παραλογισμό και τάσσονται στο πλευρό μας.
Οι εταιρείες λένε ψέματα και κάνουν χορηγίες προς κάθε κατεύθυνση, τα συμφέροντα είναι μεγάλα, τα καθεστωτικά ΜΜΕ αποκρύπτουν το θέμα συστηματικά εδώ και χρόνια και οι πολιτικοί μας διαχρονικά είναι ή ανενημέρωτοι ή ανεύθυνοι ή διεφθαρμένοι. Μακάρι οι ανενημέρωτοι να ενημερωθούν…
Εμείς, είμαστε επίμονοι. Στην Έλλαδα λέμε το επίμονο κεφάλι «ηπειρώτικο» και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάνε οι εταιρείες και οι πολιτικοί μας.
Θα προστατέψουμε  την Ήπειρο, με όλες μας τις δυνάμεις,  το φυσικό μας περιβάλλον και τα άγρια πλάσματα που κατοικούν μαζί μας σε αυτό, την ιστορία μας, την αξιοπρέπια και τον αυτοσεβασμό  μας, την υγεία ,το οξυγόνο και τα νερά μας , τις κοινότητες μας.
Θα προστατέψουμε το ιερό, και είμαστε μέρος μιας παγκόσμιας κοινότητας που προσπαθεί να κάνει το ίδιο σε έναν κόσμο που αλλάζει.
Ψάχνουμε συμμάχους και συνεργασίες.
Λίλα Τσάτση, μέλος της πρωτοβουλίας πολιτών “Σώστε την Ήπειρο – savepirus.gr

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More