Poutanique τεχνη, εσυ τα φταις ολα!

Να είναι τέχνη; Επάγγελμα ή μήπως ματαιοδοξία;

Ο μουσικός του πεζοδρόμου!!

Ξαφνικά την καλοκαιρινή ηρεμία στο μικρό μας Μεσολόγγι σκέπασε μια γλυκιά μελωδία που έρχονταν από το βάθος του πεζοδρόμου. Όσο πλησίαζε.....

Να πως γινεται το Μεσολογγι προορισμος!

αι θα αξιοποιηθεί. Ακούγονται διάφορες ιδέες και έχουν συσταθεί αρκετές ομάδες πολιτών που προτείνουν υλοποιήσιμες και μη ιδέες προκειμένου να επιτευχθεί ο στόχος και έμμεσα να επωφεληθούμε όλοι.....

Ποσα κτηρια ρημαζουν στο Μεσολογγι;

Ένα από τα θέματα του δημοτικού συμβούλιου στις 27/ 11 είναι η «Εκμίσθωση χώρου για κάλυψη στεγαστικών αναγκών του Δήμου». Οι πρώτες σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό είναι πως μετά από τόσα χρόνια και πώς μετά από τόσο κονδύλια έχουμε φτάσει ....

Μεσολόγγι - αδέσποτα ώρα μηδέν.

Αδέσποτα, ένα ευαίσθητο θέμα για όσους είναι πραγματικά φιλόζωοι* και με τις δυο έννοιες της λέξης. Ας αρχίσουμε να μιλάμε για τις αβοήθητες ψυχές που ξαφνικά βρεθήκαν απροστάτευτες στον δρόμο όχι από το τέλος δηλαδή από τα αποτελέσματα που βλέπουμε...

Facebook, φωτογραφιες με σουφρωμενα χειλη...

Κάλος ή κακός αγαπητοί φίλοι διανύουμε μια εποχή που θέλει τους περισσότερους άμεσα εξαρτημένους από τις ιστοσελίδες κοινωνικής δικτύωση τύπου face book. Έρχεται λοιπόν το Ινστιτούτου Ψυχικής και Σεξουαλικής Υγείας

2 Μαρ 2013

Ταξική Συσπείρωση Εργαζομένων και Συνεργαζόμενοι (Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας)

Συνάδελφε 
Στις εκλογές της Τετάρτης 6 Μάρτη 2013.
Ήρθε  η ώρα  ν΄αποφασίσεις με ποιους θα πας και ποιους θ΄αφήσεις!
Τερμάτισε τον εφησυχασμό, την αδιαφορία, το φόβο! 
Έλα σε ρήξη με όσους οδήγησαν το συνδικαλιστικό κίνημα στην ανυποληψία και στο μαρασμό.
Με τη υπερψήφιση του ψηφοδελτίου μας και κυρίως τη ενεργό σου στήριξη για την οργάνωση του πρωτοβάθμιου σωματείου σε νέες βάσεις. 

Για 
  • να αλλάξουμε τους συσχετισμούς που μας κρατούν αλυσοδεμένους, 
  • να απαλλαγούμε από τον κυβερνητικό εργοδοτικό συνδικαλισμό,
  • να σταματήσουμε την μεθοδευμένη απαξίωση της εργασίας μας, 
  • να αντιταχθούμε με πράξεις στη διαθεσιμότητα - κινητικότητα και στις απολύσεις,
  • να μη τους αφήσουμε να κάνουν τη ζωή των παιδιών μας κόλαση κι αυτά σύγχρονους σκλάβους, 
  • να μη πεθαίνουν τα παιδιά μας, στον 21ο αιώνα, από μαγκάλια,
  • να πάψουμε να ζούμε τον καθημερινό εφιάλτη που έχει δημιουργήσει μέσα στους χώρους δουλειάς το σάπιο κι απάνθρωπο καπιταλιστικό σύστημα,
  • να δημιουργήσουμε μια αληθινά δημοκρατική κοινωνία όπου η μόνιμη και σταθερή δουλειά, η δωρεάν παιδεία και η δωρεάν υγεία θα είναι αδιαπραγμάτευτα δικαιώματα για όλους τους πολίτες.
                Αγώνας και ρήξη, εδώ και τώρα. 
                       Αύριο θα είναι αργά.


Το ψηφοδέλτιο της "Ταξικής Συσπείρωσης Εργαζομένων και Συνεργαζόμενοι" (Τ.Σ.Ε.Σ.για τις εκλογές της Τετάρτης 6 Μάρτη 2013 του Συλλόγου Υπαλλήλων της Περιφερειακής Ενότητας Αιτωλοακαρνανίας (Σ.Υ.Π.Ε.Α.)

        
                     ΓΙΑ ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ 
                          ( 0 - 4   ΣΤΑΥΡΟΙ )

Γκούμα - Χήρα  Μαγδαληνή    του    Νικολάου
Δημητρίου         Ευάγγελος     του    Νικολάου
Λιάπης              Μιλτιάδης      του    Χαραλάμπου               
Μπίλιος             Ευθύμιος       του    Κωνσταντίνου

               ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΛΕΓΚΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ 
                       ( 0 - 2  ΣΤΑΥΡΟΙ )

Βλαχόπουλος    Νικόλαος       του    Γεωργίου
Γούργαρης        Γεράσιμος    του    Παναγιώτη


        ΓΙΑ  ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ ΣΤΟ Ν. Τ. ΑΔΕΔΥ
                        ( 0 - 6  ΣΤΑΥΡΟΙ )

Βλαχόπουλος        Νικόλαος       του   Γεωργίου
Γκούμα - Χήρα      Μαγδαληνή    του   Νικολάου
Γούργαρης            Γεράσιμος     του   Παναγιώτη
Δημητρίου             Ευάγγελος     του   Νικολάου
Λιάπης                  Μιλτιάδης      του   Χαραλάμπου              
Μπίλιος                 Ευθύμιος       του    Κωνσταντίνου

ΓΙΑ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΥΣ  ΣΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ (ΟΣΥΠΕ)
                          ( 0 - 6  ΣΤΑΥΡΟΙ )

Βλαχόπουλος        Νικόλαος       του   Γεωργίου
Γκούμα - Χήρα      Μαγδαληνή    του   Νικολάου
Γούργαρης            Γεράσιμος     του   Παναγιώτη
Δημητρίου             Ευάγγελος     του   Νικολάου
Λιάπης                  Μιλτιάδης      του   Χαραλάμπου              
Μπίλιος                 Ευθύμιος       του    Κωνσταντίνου

                                                     Μεσολόγγι 1-3-2012

Το Google αντικαθιστά τους παππούδες;

Το Google αντικαθιστά τους παππούδες;Παραπονεμένοι εμφανίζονται οι παππούδες λόγω... Διαδικτύου



Τη σοφία των παππούδων έρχονται να αντικαταστήσουν η μηχανή αναζήτησης της Google, η ηλεκτρονική εγκυκλοπαίδεια Wikipedia και η ατελείωτη βιντεοθήκη YouTube, όπως δείχνουν νέα στοιχεία.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση της βρετανικής εταιρείας Ofcom, σχεδόν το 90% των εγγονών αποφεύγει να αποταθεί στον παππού και στη γιαγιά και αποφασίζει να απευθυνθεί στο Διαδίκτυο. Το 96% των 1.500 παππούδων που έλαβαν μέρος στην έρευνα, απάντησαν ότι όταν ήταν παιδιά έκαναν πολύ περισσότερες ερωτήσεις στους δικούς τους παππούδες συγκριτικά με εκείνες που δέχονται από τα εγγόνια τους.

Ρώτα παιδί μου, το… Διαδίκτυο
Τα σημερινά παιδιά φαίνεται ότι χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο για να βρουν οδηγίες που αφορούν δουλειές του νοικοκυριού όπως π.χ. το πώς να σιδερώσουν ένα πουκάμισο ή να ράψουν ένα κουμπί. Όπως προέκυψε από τα δεδομένα που συνέλεξαν οι ειδικοί, μόλις ένα στα πέντε εγγόνια είχε ρωτήσει τους παππούδες του πώς θα μπορούσε να βράσει ένα αβγό.
Οκτώ στους 10 παππούδες δήλωσαν ότι ένιωθαν πως είχαν λιγότερη επαφή με τα εγγόνια τους συγκριτικά με εκείνη που είχαν οι ίδιοι με τους δικούς τους παππούδες ως παιδιά, γεγονός που το απέδωσαν στην εύκολη πρόσβαση στο Διαδίκτυο και στη δυνατότητα αστραπιαίας αναζήτησης.
Τα 2/3 των ηλικιωμένων που συμμετείχαν στη δημοσκόπηση δήλωσαν ότι ένιωθαν πως ο παραδοσιακός ρόλος του παππού και της γιαγιάς έχει γίνει λιγότερο σημαντικός στη σύγχρονη οικογένεια, συγκριτικά με τον ρόλο του παρελθόντος. Το 80% εξ αυτών παρόλα αυτά, δήλωσε ότι πιστεύει πως κατέχει μια σημαντική θέση στη ζωή των εγγονών του.
Όπως φάνηκε, ήδη από την ηλικία των τριών και των τεσσάρων ετών τα παιδιά είναι τεχνολογικά «εγγράμματα», με το 10% να μπαίνουν στο Διαδίκτυο, να χρησιμοποιούν ταμπλέτες, να παίζουν παιχνίδια, να παρακολουθούν ταινίες κ.ά.
Σχεδόν ένα στα τέσσερα εγγόνια κατά τους παππούδες τους, χρησιμοποιούσαν το Διαδίκτυο μέσω του ηλεκτρονικού υπολογιστή ή του λάπτοπ τους, ενώ το 3% σέρφαραν μέσω του κινητού τους τηλεφώνου.

ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΜΑΓΕΙΡΙΚΩΝ ΛΑΔΙΩΝ ΣΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟ

Ο Δήμος Ιερής Πόλης Μεσολογγίου σε συνεργασία με το κοινωνικό παντοπωλείο και την εταιρεία Revive, συνεχίζει τις ενέργειες ευαισθητοποίησης των δημοτών αναφορικά με την ανακύκλωση τοποθετώντας και στο κοινωνικό παντοπωλείο κάδο ανακύκλωσης μαγειρικού λαδιού.
Το ανταποδοτικό όφελος θα είναι βρώσιμο λάδι το οποίο θα διατίθεται στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες που στηρίζονται από το κοινωνικό παντοπωλείο.

Για την επιτυχία της δράσης αυτής καλούμε τους δημότες να αγκαλιάσουν και αυτή την προσπάθεια ανακύκλωσης μαγειρικών λαδιών και να δείξουν συμμετέχοντας ενεργά τη στήριξή τους στις κοινωνικά ευπαθείς ομάδες.
Το κοινωνικό παντοπωλείο βρίσκεται στην οδό Λουδοβίκου Βαυαρίας 13 και είναι ανοικτό κάθε Πέμπτη απόγευμα από 18:30-21:00μμ. για την ανακύκλωση μαγειρικών λαδιών.

«… αυτές οι ύαινες που γρυλίζουν για πολιτισμό και για θρησκεία… »



«Χρυσή Αυγή», Ιούλης 1991: ο σαλπιστής του Χίτλερ δείχνει το δρόμο στον οποίο θέλουν να σπρώξουν οι χρυσαυγίτες τα παιδιά. Περί αυτής της (ναζιστικής) «Διάπλασης των Παίδων», πρόκειται…

Του Ν. ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΥ
«Μαθήματα» ναζισμού και φασιστικής προπαγάνδας περί πολιτισμού, ιστορίας και θρησκείας, σε 6χρονα και 10χρονα παιδιά από την Χρυσή Αυγή.

Αλλά η σχέση του ναζισμού με τα παιδιά και τη νεολαία είναι καταγεγραμμένη στις λίστες των εκατομμυρίων νεκρών παιδιών και νεολαίων του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Η σχέση του ναζισμού με τα παιδιά της Ελλάδας είναι καταγεγραμμένη στο Δίστομο. Ηταν σε εκείνο το ελληνικό ολοκαύτωμα που προκάλεσαν οι χιτλερικές ορδές για το οποίο ο ιστορικός Τάκης Λάππας, στο βιβλίο του «Η σφαγή του Διστόμου», περιγράφει:
«Σαν και τούτο το κακό άλλο δεν ξαναγίνηκε…Τα βρέφη μέσα στις κούνιες τους και στο βυζί της μάνας τους, οι γκαστρωμένες, οι γέροντες, οι γερόντισσες, οι μάνες με τα παιδιά στην αγκαλιά τους…».
Για την ίδια σφαγή ο Δημήτρης Γατόπουλος στο βιβλίο του «Ιστορία της Κατοχής», σημειώνει:
«Ιδού τώρα και τα επισημότερα στοιχεία της μεγάλης τραγωδίας, η έκθεσις του κατοχικού νομάρχου Βοιωτίας Ιωάννου, η έκθεσις του τότε νομάρχου Ιω. Γεωργόπουλου. Στην “έκθεσή” του στο υπουργείο Εσωτερικών, σημειώνει και τα εξής. “Από δύο ημερών διανύω τας δραματικοτέρας της ζωής μου. Τα συμβαίνοντα εις την περιφέρειαν κατά τας δύο τραγικάς αυτάς ημέρας υπερβαίνουν και αυτήν τη νύχτα του Αγίου Βαρθολομαίου και αυτούς τους σικελικούς εσπερινούς… Λυσσαλέα η αγριότης δεν εφείσθη ούτε των νηπίων, τα οποία άταφα έτι σφίγγονται σπασμωδικώς στοργικά εις τους άψυχους κόλπους των μητέρων”».
Το γλυπτό με τα 82 χάλκινα αγάλματα, 40 αγόρια και 42 κορίτσια, των παιδιών του Λίντιτσε της Τσεχοσλοβακίας που θανατώθηκαν στους θαλάμους αερίων των χιτλερικών, στέκει στο μαρτυρικό χωριό για να θυμίζει τη «σχέση» του ναζισμού με τα παιδιά…
*
Η σχέση του ναζισμού με τα παιδιά της Ελλάδας είναι καταγεγραμμένη στα Καλάβρυτα.
Στην έκτακτη έκδοσή του για τη σφαγή, στις 24 Δεκέμβρη του 1943, ο «Ριζοσπάστης» στο ρεπορτάζ υπό τον τίτλο «Η τραγωδία των Καλαβρύτων – Οι Ούννοι κολυμπάν στο αίμα»,γράφει:
«Στα Καλάβρυτα ξετυλίχτηκε μια φρικαλέα πράξη από την πιο φοβερή τραγωδία που έζησε η Ελλάδα και ολόκληρη η Ευρώπη. Ορδές των Ούννων έκαναν επιδρομή και μπήκαν στα Καλάβρυτα που ο πληθυσμός είχε αδειάσει και αποσύρθηκε ολόκληρος στα βουνά. Οι άνανδροι Ούννοι, βαρβαρότεροι και απ’ τις άγριες φυλές της ζούγκλας, κάλεσαν τον πληθυσμό να ξαναγυρίσει στα Καλάβρυτα με την υπόσχεση ότι δεν είχε να πειραχτεί κανένας. Ο πληθυσμός ξαναγύρισε και τότε οι Ούννοι, οι προστάτες των Ράλληδων Ντερτιλήδων, ρίχτηκαν στην εξόντωση των αθώων και ανυπεράσπιστων ανθρώπων.Εκλεισαν όλα τα γυναικόπαιδα σε ένα σχολείο και έβαλαν φωτιά. Τυλιγμένες απ’ τις φλόγες οι γυναίκες πάλεβαν να σπάσουν τις πόρτες, ενώ έριχναν τα παιδιά όξω απ’ τα παράθυρα για να σωθούν. Εσπασαν τις πόρτες και μισοκαμένος και ξετρελαμένος αυτός ο κόσμος ρίχτηκε στους δρόμους οπότε αντιμετώπισε άλλο φρικτό θέαμα. Οι Ούννοι είχαν συγκεντρώσει σε μια διπλανή πλαγιά τον άρρενα πληθυσμό από δεκάξι χρονών και πάνου και τον θέριζαν με πολυβόλα. Σκότωσαν πάνου από οχτακόσιους ανθρώπους και κάμποσες γυναίκες που με θρήνους και οδυρμούς έτρεξαν να περιμαζέψουν τα πτώματα που είταν βουτηγμένα σε βούρκο αίματος. Οι Ούννοι απόκλεισαν τα Καλάβρυτα και απαγόρεψαν και στον Ερυθρό Σταυρό να επικοινωνήσει και να στείλει οποιαδήποτε βοήθεια στα τραγικά θύματα. Οι Ούννοι, αυτές οι ύαινες που γρυλίζουν για πολιτισμό και για θρησκεία, έκαναν επιδρομή και στο ιστορικό μοναστήρι της Αγίας Λαύρας. Λεηλάτησαν αυτό το εθνικό μνημείο και σκότωσαν όλους τους καλόγερους γκρεμίζοντάς τους στους βράχους».
*
Η σχέση του ναζισμού με τα παιδιά της Ελλάδας είναι καταγεγραμμένη σε Κοφτερή, Κούρνοβο, Δοξάτο, Χορτιάτη, Καισαριανή, Κομμένο, Βιάνο, Κάνδανο. Είναι καταγεγραμμένη στο μπλόκο της Κοκκινιάς.
Τα όσα συνέβησαν στις 2.30 τα μεσάνυχτα της Πέμπτης 17 Αυγούστου 1944 περιγράφονται σε ένα συγκλονιστικό ρεπορτάζ του «Ριζοσπάστη» που κυκλοφορεί την επόμενη ακριβώς μέρα του μπλόκου.
Οι Ούνοι και οι συνεργάτες τους κάνουν κάθε είδους ασχήμια. Ομαδικά βασανιστήρια. Ατιμάσματα, εκτελέσεις. Ορμούν στα σπίτια και τα λεηλατούν αφού σφάζουν όσους βρίσκουν εκεί, ακόμα και μικρά παιδιά στην αγκαλιά των μανάδων τους, σαν νέοι Ηρώδηδες.
***

Αυτή είναι η σχέση του ναζισμού με τα παιδιά. Οχι μόνο στην Ελλάδα. Παντού στον κόσμο.

Από τις πρώτες «ηρωικές» πράξεις των ναζί μόλις μπήκαν στην Τσεχοσλοβακία ήταν το 1939 η εκτέλεση 120 παιδιών με την κατηγορία της…«αντιναζιστικής συνομωσίας».
Ηταν στην ίδια χώρα, στην Τσεχοσλοβακία, που τα παιδιά ενός μικρού χωριού, του Λίντιτσε (Lidice), χρησιμοποιήθηκαν ως «πρώτη ύλη» για να εξελιχθούν ως μηχανισμοί εξόντωσης οι ναζιστικοί θάλαμοι αερίων…
Στις 2 Ιουλίου του 1942 τα 105 παιδιά του χωριού συγκεντρώθηκαν στο σχολείο. Από εκεί τα πήγαν στην πόλη Kladno. Μεταξύ του ενήλικου πληθυσμού υπήρχαν και 4 έγκυες γυναίκες. Οι ναζί τις μετέφεραν στο νοσοκομείο όπου τους έγινε αφαίρεση των βρεφών από την κοιλιά τους…
Από τα παιδιά που είχαν την ατυχία να γεννηθούν και να πέσουν στα χέρια των ναζί, τα 82 παραδόθηκαν στην Γκεστάπο. Τα υπόλοιπα, όσα είχαν χαρακτηριστικά «άρειας φυλής» αρπάχτηκαν από τους ναζί για να…διαπλαθούν σύμφωνα με τα ναζιστικά ιδεώδη (σσ: σας θυμίζει κάτι;…).
Τα 82 παιδιά μεταφέρθηκαν από την Γκεστάπο στο στρατόπεδο εξόντωσης Chelmno όπου δηλητηριάστηκαν με αέρια.
Από τα 105 παιδιά του Λίντιστε, μόνο τα 17 παιδιά επέστρεψαν κάποια στιγμή στο χωριό τους.
Το γλυπτό της Marie Uchytilov που πριν λίγο καιρό στήθηκε στο Λίντιτσε, αποτελεί φόρο τιμής σε αυτά τα 82 παιδιά. Στα παιδιά που δολοφονήθηκαν από τους ναζί.
Τα 82 χάλκινα αγάλματα στο Λίντιστε, 40 αγόρια και 42 κορίτσια, στέκονται εκεί για να συμβολίζουν τη «σχέση» του ναζισμού με τα παιδιά.
Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ

1 Μαρ 2013

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ - Σχέδιο Αθηνά και οι εξελίξεις για το ΤΕΙ Μεσολογγίου.

Ο Δήμαρχος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτης Κατσούλης, ο Δήμαρχος Ναυπάκτου Γιάννης Μπουλές και ο Πρύτανης του ΤΕΙ Μεσολογγίου Βαγγέλης Πολίτης – Στεργίου, σας προσκαλούν στη συνέντευξη τύπου που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 5 Μαρτίου και ώρα 11:00 π.μ. στο χώρο της Γενικής Συνέλευσης του ΤΕΙ Μεσολογγίου, με θέμα : Σχέδιο Αθηνά και οι εξελίξεις για το ΤΕΙ Μεσολογγίου.

«ΧΩΡΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΗ ΧΡΕΟΥΣ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟ ΘΑΥΜΑ ΔΕΝ ΘΑ ΥΠΗΡΧΕ»

60 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΤΟΥ ΛΟΝΔΙΝΟΥ
Η ΕΛΛΑΔΑ ΗΤΑΝ ΤΟΤΕ ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ!
«Το χρέος της χώρας είναι υπέρογκο. Ηεμπιστοσύνη των δανειστών έχει κλονιστεί. Ο λόγος όχι για την Ελλάδα, αλλά για τη… Γερμανία», αναφέρει η Deutsche Welle σε άρθρο για τα 60 χρόνια από την υπογραφή στο Λονδίνο της συμφωνίας για τη διαγραφή του γερμανικού χρέους. 
«Η συμφωνία του Λονδίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας.Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι χωρίς τη διαγραφή του χρέους δεν θα υπήρχε οικονομικό θαύμα» τονίζει Γερμανίδα ιστορικός, ενώ Γερμανός ειδικός σε ζητήματα χρέους δηλώνει ότι για χρόνια οι Γερμανοί απωθούσαν το γεγονός ότι η χώρα τους μετά το Β’ Παγκόσμιο ήταν υπερχρεωμένη, όπως σήμερα η Ελλάδα.
Με την υπογραφή της συμφωνίας για την διαγραφή του γερμανικού χρέους στο Λονδίνο στις 27 Φεβρουαρίου του 1953 η γερμανική μεταπολεμική οικονομία έθετε τα θεμέλια του μετέπειτα «οικονομικού θαύματος», πιστεύει η Γερμανίδα ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ- Γιασίνσκι από το Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης:
«Η συμφωνία του Λονδίνου έπαιξε σημαντικό ρόλο στο λεγόμενο οικονομικό θαύμα της Γερμανίας. Μπορεί μάλιστα να υποστηριχθεί ότι χωρίς τη διαγραφή του χρέους δεν θα υπήρχε οικονομικό θαύμα».
Ο Γερμανός ειδικός σε ζητήματα χρέους Γιούργκεν Κάιζερ, μέλος του συνδέσμου erlassjahr.de για τη μείωση του χρέους των υπό ανάπτυξη χωρών, δηλώνει στην DW ότι για χρόνια οι Γερμανοί απωθούσαν το γεγονός ότι η χώρα τους μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν υπερχρεωμένη, όπως σήμερα η Ελλάδα ή κάποιες υπό ανάπτυξη χώρες.
«Μαθαίναμε τότε ότι το οικονομικό θαύμα οφειλόταν στην εργατικότητα του λαού μας και στουςΑμερικανούς, οι οποίοι μας βοήθησαν με χρήματα και για αυτό εμείς τους στηρίζουμε όπου μπορούμε. Αυτά γνώριζα για τη περίοδο αυτή. Δυστυχώς ένα κομμάτι της ιστορίας μας αγνοήθηκε επιμελώς».

 


ΛΙΤΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟΠΛΗΡΩΜΗ ΔΕΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΣΑΝ ΕΠΙΛΟΓΕΣ
Περίπου 70 χώρες είχαν απαιτήσεις έναντι της Γερμανίας τόσο από την προπολεμική, όσο και από την μεταπολεμική περίοδο. Το συνολικό χρέος της Γερμανίας ανέρχονταν γύρω στα 30 δισ. μάρκα. 
Ας σημειωθεί ότι το γερμανικό χρέος το 1953 αντιστοιχούσε μόλις στο 23% του ΑΕΠ, επισημαίνει η DW. Ακόμα και για τις υπό ανάπτυξη χώρες ισχύει σήμερα ότι βρίσκονται σε κίνδυνο μόνο όταν το χρέος τουςξεπερνά το 40% του ΑΕΠ. Σήμερα το ελληνικό χρέος βρίσκεται στο 160% και μόνο οι πολύ αισιόδοξοι ευελπιστούν ότι θα μειωθεί στο 120%.
Για την Γερμανία του 1953 όμως η λιτότητα και η επιστροφή των δανείων δεν αποτελούσε επιλογή. Το αντίθετο! Η γερμανική οικονομία χρειαζόταν «φρέσκο» χρήμα για την ανοικοδόμηση της χώρας και την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης.
Μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις οι πιστώτριες χώρες συμφώνησαν στη διαγραφή σχεδόν του 50% του χρέους, ενώ για το υπόλοιπο προέβλεψαν τη μακροπρόθεσμη αναδιάρθρωσή του.

Η ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΤΕ ΗΤΑΝ ΔΑΝΕΙΣΤΗΣ
Παράλληλα, εξηγεί η DW, η συμφωνία δημιούργησε τις προϋποθέσεις για να γίνει η Γερμανία εξαγωγική δύναμη. Διότι η Γερμανία ήταν υποχρεωμένη να εξυπηρετεί το χρέος της, μόνο αν κέρδιζε χρήματα από τις εξαγωγές. 
«Οι δανειστές της είχαν λοιπόν συμφέρον να αγοράζουν γερμανικά προϊόντα», λέει ο Γιούργκεν Κάιζερ. Κατά την άποψή του παρόμοια ρύθμιση θα μπορούσε να βοηθήσει και την Ελλάδα, η οποία όπως υπενθυμίζει ο Γερμανός ειδικός, λίγο πριν το ξέσπασμα της κρίσης δαπανούσε δισεκατομμύρια για γερμανικά τανκς.
«Αν εφαρμόσουμε κάτι αντίστοιχο στην Ελλάδα τότε οι Γερμανοί θα πάρουν πίσω τα χρήματά τουςμόνο αν επιτρέψουν ένα πλεόνασμα στο ελληνικό εμπορικό ισοζύγιο. Και οι Έλληνες θα εξάγουν προϊόντα και θα φιλοξενούν στα ξενοδοχεία τους Γερμανούς τουρίστες μέχρι που να ξεπληρώσουν αυτά τα καταραμένα τεθωρακισμένα».
Η ιστορικός Ούρσουλα Ρόμπεκ-Γιασίνσκι τονίζει ότι δεν είναι εύκολη η σύγκριση της μεταπολεμικής Γερμανίας με τη σημερινή Ελλάδα.
Παρόλα αυτά οι Γερμανοί, λέει, δεν θα έπρεπε να ξεχνούν στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ότι κάποτε και η Γερμανία ήταν υπερχρεωμένη και χρειάζονταν βοήθεια. Πόσο μάλλον που τότε στοΛονδίνο η Ελλάδα ανήκε στους δανειστές και αποδέχθηκε και εκείνη τη διαγραφή του χρέους της τότεΔυτικής Γερμανίας.
iskra

«Εκ παιδείας άρξασθαι»…


«Εκ παιδείας άρξασθαι»...
«Θα ξανάρθουμε και η Γη θα τρέμει» έλεγε ο Γκαίμπελς λίγο πριν αυτοκτονήσει κι αφού είχε κάνει συντρίμμι τη μάνα του Γερμανία.
«Ερχόμαστε κι είμαστε χιλιάδες» κραυγάζει σήμερα η Χρυσή Αυγή, μιμούμενη το στιλ του ναζιστή μέντορά της. Διότι μπορεί η Χρυσή Αυγή ναντρέπεται να ομολογήσει ότι είναι ναζιστική, αλλά η χαρά της που είναιναζιστική δεν την αφήνει να κρυφτεί.
Τώρα οι ιδεολογικοί επίγονοι του Χίτλερ, οι πολιτικοί επίγονοι τωνδωσίλογων και οι εξ αίματος (!!) κάργα απόγονοι των αρχαίων Ελλήνων θέλουν να μάθουν στα παιδάκια ιστορία.
Για την οικονομία της συζήτησης, ας δεχθούμε ότι δεν πρόκειται γιαπαιδομάζωμα αλλά για κρυφό σχολειό. Τι ιστορία μπορούν να μάθουν στα παιδάκια οι φασίστες;
Από την ιστορία ο φασισμός και ο ναζισμός αναζήτησαν τον μύθο. Τον μύθο που θα μπορούσε να δικαιώσει τον αμοραλισμό των διανοουμένων τους και να εδραιώσει τον φανατισμό των οπαδών τους.
Ανήθικοι οι ίδιοι (διότι οι φασίστες «απελευθερώνουν» ως«υπεράνθρωποι» τον εαυτόν τους από κάθε συμβατική υποχρέωση προς τους συνανθρώπους τους - τους, εν πολλοίς, «υπανθρώπους»), ανήθικοι
λοιπόν οι ίδιοι, ηθικοποιούν την ιστορία, εξιδανικεύουν κατά το δοκούν κι επιλέγουν - λες και η ιστορία αποτελείται από μεζέδες που μας αρέσουν ή δεν μας αρέσουν.
Κι έτσι απ’ την ιστορία δεν καταλαβαίνουν τίποτα, άλλωστε ανκαταλάβαιναν δεν θα ήταν φασίστες.
Οι φασίστες και οι ναζί απλώς πουλάνε ιστορία. Πάλι σε δύο επίπεδα. Η μεν φασιστική ελίτ απολαμβάνει, μυστικιστική καθώς είναι, τη μεταφυσική προσέγγιση της ιστορίας, λες και η ιστορία είναι «αφήγηση», οι δε οπαδοί, πάλι μέσω της μεταφυσικής, παρηγορούν με το ψεύδος το αίσθημα αδικίας που τους προκαλούν κυρίως οι ταξικές αντιθέσεις, όταν δεν μπορούν να τις κατανοήσουν. Κι έτσι
ο μύθος γίνεται το όπιο του απόκληρου, του περιθωριοποιημένου, του παρία, του λούμπεν.
Αντί η ιστορία ως γνώση, άρα ως όπλο, να δίνει πολιτική υπόστασησε αυτούς που το σύστημα περιθωριοποιεί κι εκμεταλλεύεται, τους πασάρει (πάλι το σύστημα) στη θέση της τον μύθο και τους χειραγωγεί όπως θέλει.
Εξ ου και η σύγχυση των εννοιών που διαπερνά τα φασιστικά μορφώματα, όπως ανάμεσα στον πατριωτισμό και τον εθνικισμό ή το εθνικόκαι το εθνικιστικό ή το έθνος και τη φυλή.

«Ολβιος όστις της ιστορίης έσχεν μάθησιν», αντιμετωπίζει τα πράγματα φιλοσοφημένα, αντιθέτως οι φασίστες εξακοντίζουν αφορισμούς, αρές και κατάρες, εξιδανικεύσεις και ονειδισμούς. Εξ ου και ο φανατισμόςτους. Ο φανατισμός του κατατρεγμένου (εις ό,τι αφορά τα λαϊκά στρώματα και τους οπαδούς) καθώς και του διώκτη (εις ό,τι αφορά την ελίτ, συχνά αστική, του φασισμού).
Η σοφία της ιστορίας για όσους την αντιλαμβάνονται επιλεκτικώςγίνεται δοκησισοφία, δίνοντας έτσι την ευκολία στον στρεψία που παράγεται απ’ αυτήν να έχει για κάθε ένα ερώτημα δέκα (και αλληλοσυγκρουόμενες)απαντήσεις. Για αυτό και τους «Χρυσαυγίτες» δεν τους «πιάνεις πουθενά»,δεν χρειάζεται να αποδείξουν τίποτε, έχουν τη «δική τους αλήθεια» ακριβώς όπως οι αποδομιστές - οι μεγάλοι τους (τάχα) εχθροί, οι κήνσορες της«αλήθειας του άλλου».
Προέρχονται και οι δύο, εθνικιστές και εθνομηδενιστές, από την ίδια μήτρα: την αλήθεια άνευ της αποδείξεώς της. Κι έτσι η αμάθεια του ενός, φέρ’ ειπείν της ένδοξης Ρεπούση, γίνεται το άλλοθι της αμάθειας του άλλου.

Ιδιαιτέρως απ’ την ελληνική ιστορία (για να μην πούμε για ταελληνικά γράμματα) οι φασίστες δεν καταλαβαίνουν γρυ. Αν το μεγαλύτεροεπίτευγμα του ελληνισμού ήταν (ή ίσως και να είναι) ο οικουμενισμός του, οι φασίστες απ’ αυτόν καταλαβαίνουν στενόκαρδα και μισάνθρωπα τα σύνορακαι την ξενοφοβία (πρώτο βήμα προς την ξενηλασία).
Αν η πεμπτουσία των ελληνικών γραμμάτων είναι ο ανθρωπισμός, απ’ αυτόν οι Χρυσαυγίτες καταλαβαίνουν ότι το Πακιστανό είναι υπάνθρωπο, για δάρσιμο και γδάρσιμο.
Ποια αγάπη στην πατρίδα μπορούν να διδάξουν στα παιδιά αυτοί πουμισούν την αγάπη στους ανθρώπους;
Ή μήπως η ανθρωπιά είναι θέμα αίματος; τι πάει να πει «αίμα και τιμή Χρυσή Αυγή»; να προδίδει ο γιατρός τον Ιπποκράτη και να μηφροντίζει τον ασθενή, αν δεν έχει ελληνικό αίμα;
Και τι είναι το ελληνικό αίμα; ρέζους αρνητικό ή ρέζους θετικό; Και πόσο ελληνικό αίμα ρέει στις φλέβες του κ. Κασιδιάρη, φέρ’ ειπείν, όταν το ίδιο του το όνομα προέρχεται απ’ το κράνος στα λατινικά που φορούσανρωμανόφωνοι μισθοφόροι και Σλάβοι φοιδεράτοι στα βυζαντινά χρόνια;
Αλλά για τον φασισμό ο μύθος αρκεί, η ιστορία (που θέλουν να διδάξουν, τρομάρα τους) περισσεύει. Για παράδειγμα, οι φασίστες στη θυσία τουΛεωνίδα και των 300 βλέπουν τον ηρωισμό (μάλιστα των «υπερανθρώπων») κι όχι την υποταγή στους Νόμους της πατρίδας τους - πράγμα που είναιμεγαλύτερος ηρωισμός. Για αυτό, άλλωστε, σήμερα ο κάθε τραμπούκος θέλει να υποκαθιστά το κράτος, να καλύπτει το «κενό» που αφήνει.
Αλλά, αν υπάρχει η υπεράσπιση των νόμων (Λεωνίδας), υπάρχει και ηκαθαίρεσή τους (Αντιγόνη) – ψιλά γράμματα για τους φασίστες, που επιλέγουνκάθε φορά τις συμπεριφορές και όχι τις αιτίες που τις δημιουργούν. Για αυτό και δεν αντιλαμβάνονται την ταξική πάλη ως σύγκρουση της αστικής τάξης με την εργατική τάξη, αλλά ως διαταραχή του «νόμου και της τάξης», η οποία πρέπει να αποκαθίσταται, εν τέλει προς όφελος της αστικής τάξης, όπως η πορεία του Μουσολίνι και του Χίτλερ απέδειξαν. Οίτινες διέπρεψαν ως ραβδούχα(φάτσιο) μαντρόσκυλα του Γκρουπ, της Ζήμενς κι όλων όσοι έκαναν και κάνουν κουμάντο στον κόσμο.
Μιλούν για την ελληνική ιστορία οι φασίστες και «πίνουν νερό» στο όνομα προσώπων όπως ο Μεγαλέξανδρος«Πίνει νερό» και ο ρατσισμόςτους στο όνομα των 10.000 μεικτών γάμων που τέλεσε ο γιος του Φιλίππου ανάμεσα σε Μακεδόνες και Περσίδες για να θεμελιώσει έναν κόσμο που δεν θα βασιζόταν πλέον στην καταγωγή, αλλά στους νόμους;
Τι ιστορία θα διδάξουν στα παιδάκια οι ανιστόρητοι; Τι θα τους λένε;«Blut und Ehr - «Αίμα και Τιμή», όπως λένε οι νεοναζί, μιμούμενοι τους ναζί; ή μήπως ούτε αυτό το έλεγαν οι ναζί; Ποιοι το έλεγαν; οι Ουρσουλίνες του Αλδεβαράν ή οι Ελ του Αλφα Κενταύρου;
Δεν είναι για τέτοια γράμματα τα παιδιά, ούτε από ραγιάδες, ούτε από γενίτσαρους. Δεν είναι η πατρίδα για μαγάρισμα από πατριδοκάπηλους,ρατσιστές και ανιστόρητους.
Ούτε είναι ο αφρός του λαού για να διαπαιδαγωγείται εξ απαλώνονύχων πώς να βαράει γυναίκες, όπως ο κ. Κασιδιάρης. Ή να δέρνειαλλοδαπούς, να μισεί τους μουσουλμάνους όπως μισούσαν οι ναζί τουςΕβραίους, να φοβάται τους άλλους ανθρώπους και να εθίζεται σε ένανμιλιταρισμό επιπέδου «εγέρθητου» και γκάου.

«Την δε προς αρετήν εκ παίδων παιδείαν», παιδεία είναι η διαπαιδαγώγηση προς την αρετή απ’ τα παιδικά χρόνια, έλεγε ο Πλάτων κι όχι η εκπαίδευση στον ρατσισμό, τον εθνικισμό και την υποταγή στους φύρερ πάσης φύσεως.

28 Φεβ 2013

Πρωτοβουλία στο Κ.Υ Αιτωλικού

ΠΡΟΣ 
Τον Διοικητή  του Γ/Ν Νοσοκομείου Μεσολογγίου
Κύριε Διοικητά
Εκ της θέσεως σας, γνωρίζετε πολύ καλά την κατάσταση στην οποία περιήλθε  η Δημόσια Υγεία ένεκα περικοπών κυρίως και εγγενών αδυναμιών.
Μεγάλο μέρος του πληθυσμού πλήττεται σοβαρά, λόγω της κρίσεως και έχει περιοριστεί στα απαραίτητα προκειμένου να επιβιώσει . Δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί η τοπική μας κοινωνία της οποίας η αδυναμία πρόσβασης σε στοιχειώδεις υπηρεσίες υγείας, είναι εμφανής . Αποφασίσαμε να επαναλειτουργήσουμε το Ακτινολογικό Εργαστήριο με συνταξιούχους πρώην υπαλλήλους μας, εθελοντικά  (τεχνολόγο ακτινολόγο –ηλεκτρολόγο) ώστε να εκτελούνται ακτινογραφικές πράξεις χαμηλού κόστους.
Το κόστος, για όποιον θέλει να εξεταστεί στην μονάδα, θα αφορά μόνο έξοδα. Τα οποία θα καθορίζονται  απ’τη σχέση : «μετακίνηση--γρήγορη εξυπηρέτηση--ολοκληρωμένη προκαθορισμένη εξέταση»  οπότε θα είναι συμφέρον για όλους. Έτσι θα πετύχουμε την κάλυψη του πληθυσμού με ελάχιστο τίμημα, ενώ θα έχουμε την δυνατότητα να καλύψουμε και κάποιες περιπτώσεις πραγματικά απόρων.
Είμαστε βέβαιοι ότι στην προσπάθεια μας αυτή θα έχουμε την στήριξη  σας  .
Με τιμή για το Κέντρο Υγείας Αιτωλικού
Ο Διευθυντής
Ιωάννης Αναγνωστόπουλος  Ιατρός

Δημόσιο χρέος – ιδιωτικοποιήσεις: Το «υπόδειγμα» της Βρετανίας

Νίκος Μπογιόπουλος


Το δημόσιο χρέος αξιοποιείται ως πρόσχημα για το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Υποτίθεται ότι με την ιδιωτικοποίηση, αφενός θα εισρεύσουν έσοδα στα ταμεία του κράτους, αφετέρου το κράτος θα απαλλαγεί από δαπάνες για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα έχουν ιδιωτικοποιηθεί.

Με αυτό τον τρόπο – όπως ισχυρίζονται τα προπαγανδιστικά επιτελεία της εκποίησης – το δημόσιο χρέος θα μειωθεί και μαζί του θα εκλείψουν και τα αίτια της λιτότητας. Μέχρι τότε, όμως, και για όσο θα υπάρχει δημόσιο χρέος, η λιτότητα είναι μια «αναγκαία» πολιτική.
Επομένως – σύμφωνα με την ίδια θεωρία – είναι προς το συμφέρον του λαού που υφίσταται τη λιτότητα να γίνουν οι ιδιωτικοποιήσεις, αφού έτσι θα μειωθεί το χρέος και θα πάψει να υφίσταται τη λιτότητα.
Η ζωή τι λέει για όλα τα παραπάνω; Η ζωή λέει πως η αλήθεια – θαμμένη βέβαια από εκείνους που κανοναρχούν το δημόσιο λόγο και την ενημέρωση – είναι εντελώς διαφορετική.
Το αποδεικνύουν τα γεγονότα:
*

1) Το πιο χαρακτηριστικό ίσως παράδειγμα που αποκαλύπτει το ψεύδος της θεωρίας περί «επωφελών» ιδιωτικοποιήσεων είναι η Βρετανία.

Εδώ και 30 χρόνια η Βρετανία του κεντροαριστεροδέξιου «θατσερισμού» αποτελεί την «Μέκκα», όπου βασιλεύει η αρχή «η κοινωνία δεν είναι τίποτα, το άτομο είναι το παν». Στη θέση του «ατόμου» βάλτε τις περίφημες «αγορές».
Ας δούμε, όμως, ποιο είναι το αποτέλεσμα αυτής της τριακονταετούς εφαρμογής της πολιτικής της ιδιωτικοποίησης στη Βρετανία, σχετικά με το δημόσιο χρέος της χώρας (στοιχεία ΟΟΣΑ, Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών):
α) Το 1980, τέσσερα χρόνια μετά από την έλευση του ΔΝΤ στο Λονδίνο έπειτα από πρόσκληση των Εργατικών και ένα χρόνο μετά από την άνοδο της Θάτσερ στην πρωθυπουργία, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας βρισκόταν στο 58% του ΑΕΠ της. Το 2010, μετά από τρεις δεκαετίες ιδιωτικοποίησης των πάντων, το δημόσιο χρέος της Βρετανίας έκλεισε στο 89% του ΑΕΠ. Σήμερα ανέρχεται σε 1,5 τρισ. ευρώ και οι εκτιμήσεις της Εαρινής Εκθεσης της Κομισιόν του 2012 μιλούν για δημόσιο χρέος στη Βρετανία που το 2013 θα ξεπεράσει το 90% του ΑΕΠ.
β) Το 1980 το χρέος των νοικοκυριών στη Βρετανία ήταν στο 37% του ΑΕΠ. Το 2010 είχε τριπλασιαστεί αγγίζοντας το 106% του ΑΕΠ.
γ) Το 1980 το χρέος των επιχειρήσεων στη Βρετανία ήταν στο 64% του ΑΕΠ. Το 2010 είχε διπλασιαστεί και ανήλθε στο 126% του ΑΕΠ.
δ) Συνολικά το δημόσιο και ιδιωτικό χρέος της Βρετανίας ήταν το 1980 στο 160% του ΑΕΠ της. Σήμερα το συνολικό χρέος της χώρας έχει υπερδιπλασιαστεί και ξεπερνά το 400% του ΑΕΠ της.
Επαναλαμβάνουμε:
Αυτά είναι τα αποτελέσματα του μεγαλύτερου προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων όλων των εποχών που συντελέστηκε στη Βρετανία. Αυτά συμβαίνουν στη «Μέκκα» των ιδιωτικοποιήσεων. Το ξεπούλημα τριάντα χρόνων στη Βρετανία αυτό που είχε ως αποτέλεσμα δεν ήταν η μείωση του χρέους, αλλά ο πολλαπλασιασμός του.
*

2) Ας έρθουμε τώρα στην ελληνική πραγματικότητα.

Στην Ελλάδα, ειδικά από το 2000 και μετά, έχουμε ένα εκτεταμένο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων που άλλοτε βαφτίστηκε «μετοχοποίηση», άλλοτε «αποκρατικοποίηση» κι άλλοτε «αξιοποίηση» της δημόσιας περιουσίας.
Στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής, που ήταν πάντα πολιτική της εκποίησης, είχαμε τα εξής:
Ξεπουλήθηκαν τα ναυπηγεία. Ξεπουλήθηκε το 90% του ΟΤΕ. Ξεπουλήθηκε το 90% του τραπεζικού τομέα. Ξεπουλήθηκε η «Ολυμπιακή». Ξεπουλήθηκαν από τους οδικούς άξονες μέχρι η διώρυγα της Κορίνθου. Ξεπουλήθηκε το 49% της ΔΕΗ. Ξεπουλήθηκε το 39% της ΕΥΔΑΠ. Ξεπουλήθηκε το 72% από τα «Ελληνικά Πετρέλαια». Ξεπουλήθηκε το 67% του ΟΠΑΠ. Ξεπουλήθηκε το 35% της ΔΕΠΑ. Ξεπουλήθηκαν το 26% της ΕΥΑΘ, του ΟΛΠ και του ΟΛΘ.Ξεπουλήθηκε το 45% του αεροδρομίου των Σπάτων.
*
Αυτοί που τώρα εισηγούνται στον ελληνικό λαό το ξεπούλημα των πάντων και παρουσιάζουν αυτή την πολιτική ως «ελιξίριο σωτηρίας» θα πρέπει να απαντήσουν:
α) Αν όλες αυτές οι εκποιήσεις «αποτρέπουν» την εκτίναξη του δημόσιου χρέους τότε πώς εξηγείται ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδας από 127 δισ. ευρώ που ήταν την 1//1/2000, παρά το ξεπούλημα που ήδη έχει συντελεστεί, παρά τις αναδιαρθρώσεις και τα κόντρα «κουρέματα», μετά και από τη σχεδιαζόμενη ολοσχερή ιδιωτικοποίηση καθετί έχει απομείνει απούλητο, να υπολογίζεται (από τους ίδιους) ότι το 2014 θα είναι στα 360 δισ. ευρώ, δηλαδή τριπλάσιο από την εποχή που το κύμα της ιδιωτικοποίησης εκδηλώθηκε ως τσουνάμι του περίφημου «εκσυγχρονισμού»;
β) Αν η ιδιωτικοποίηση «μειώνει» το χρέος, τότε γιατί, μετά από τόσες ιδιωτικοποιήσεις, το χρέος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Ελλάδα από 60 δισ. ευρώ που ήταν το 2000 έφτασε το 2009 (προ κρίσης δηλαδή) να είναι 254 δισ. ευρώ, δηλαδή τετραπλασιάστηκε;
*

Εν ολίγοις:

Αν το ξεπούλημα το κάνουν για να μειώσουν τα δημόσια χρέη
(και όχι για να ενισχύσουν την κερδοφορία της ολιγαρχίας, που της παραδίδουν να ξεζουμίζει ό,τι απέμεινε από τη δημόσια περιουσία, διασφαλίζοντας στους κεφαλαιοκράτες ασφαλείς όρους διοχέτευσης των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων τους)
τότε γιατί
όσο μεγαλώνει το ξεπούλημα, τόσο μεγαλώνει και το χρέος;!
*

Συμπέρασμα:

Δεν ξεπουλούν για να «μειώσουν» το χρέος ή τα ελλείμματα.
Αντίθετα:
Οσο περισσότερο ξεπουλούν – στη Βρετανία, στην Ελλάδα, στη Γουαδελούπη – τόσο περισσότερο το χρέος αυξάνεται!
Το δημόσιο χρέος, με ή χωρίς ιδιωτικοποιήσεις, συνεχίζει να συνιστά «ξεπούλημα του κράτους», να αξιοποιείται ως ένας «από τους πιο δραστικούς μοχλούς της πρωταρχικής συσσώρευσης» του κεφαλαίου μέσα από την κλοπή του λαού αφού πρόκειται για «το μοναδικό κομμάτι του λεγόμενου εθνικού πλούτου, που στους σύγχρονους λαούς ανήκει πραγματικά στο σύνολο του λαού» (Καρλ Μαρξ, Το Κεφάλαιο, Α’ τόμος, σελ. 779)
Επομένως, δεν ξεπουλούν λόγω του δημόσιου χρέους. Ξεπουλούν λόγω του ταξικού τους χρέους. Το ίδιο ταξικό χρέος που τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό από μισθούς, συντάξεις, κοινωνική φροντίδα, εργασιακά δικαιώματα, το ίδιο αυτό ταξικό χρέος τους καθοδηγεί να αποστερούν το λαό και από τη δημόσια περιουσία του.

Γράφει:
ο Νίκος ΜΠΟΓΙΟΠΟΥΛΟΣ – ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ, 27/2/2013

Μόνο ένα θαύμα σώζει το «πείραμα»

 Το δέντρο του χρέους ανθεί, τα έσοδα καταρρέουν, η τρόικα έρχεται κι η κυβέρνηση κρατάει την ανάσα της… 
Του Γιάννη Κιμπουρόπουλου           
Το κρατικό χρέος, με την κατά τρόικα διαχείρισή του, συμπεριφέρεται σαν τα οπωροφόρα δέντρα. Όσο το κλαδεύεις, τόσο φουντώνει. Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για το 2012 έδειξαν ότι το χρέος «κεντρικής διοίκησης» (δηλαδή, το τμήμα του κρατικού χρέους χωρίς το ενδοκυβερνητικό χρέος) έκλεισε στα 305,5 δισ., παρά το PSI και το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων.
Και, σύμφωνα με τα δεδομένα, θα συνεχίσει να αυξάνεται μέχρι και το 2016 για να φτάσει τα 322 δισ. ευρώ.
Το ίδιο ισχύει και για το συνολικό χρέος, που στο τέλος του 2013 εκτιμάται (βάσει του Προϋπολογισμού) στα 346 δισ., σχεδόν 190% του ΑΕΠ.
Το χειρότερο είναι ότι, παρά το κούρεμα και την επιμήκυνση του χρέους, στην τριετία 2013-2015 θα πρέπει να αποπληρωθούν ομόλογα και βραχυπρόθεσμοι τίτλοι ύψους 72,2 δισ. ευρώ, χωρίς να υπολογιστεί ο πρόσθετος έκτακτος δανεισμός με έντοκα γραμμάτια (μόνο για φέτος έχει υπολογιστεί να φτάσει ακόμη και τα 40 δισ. ευρώ, ανάλογα με τις ανάγκες). Ουσιαστικά, μέσα σε τρία χρόνια θα πρέπει να εξοφληθεί χρέος που αντιστοιχεί σχεδόν σε μισό ετήσιο ΑΕΠ.
Τα κόκκινα δάνεια Κι αν για το δημόσιο χρέος υπάρχει η ανομολόγητη προσδοκία για ένα ακόμη κούρεμα μετά τις γερμανικές εκλογές, για το ιδιωτικό χρέος που λιμνάζει στα χαρτοφυλάκια των τραπεζών και απειλεί να τινάξει στον αέρα την ανακεφαλαιοποίησή τους, το ΔΝΤ επανέρχεται δριμύτερο και προτείνει ορθά-κοφτά κούρεμα των κόκκινων δανείων. Αυτό εισηγείται έκθεση του οργανισμού που εξετάζει το καθεστώς «αναδιάρθρωσης» των στεγαστικών δανείων σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία.
Το θέμα, πιθανότατα, θα τεθεί στην επικείμενη έλευση της τρόικας και θα ταράξει την ηρεμία των «πριγκίπων» του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος οι οποίοι ποντάρουν σε παράταση της προθεσμίας. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, αφτί και μάτι των πιστωτών, προειδοποίησε ήδη με επιστολή τις διοικήσεις των τραπεζών ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος του Απρίλη, όπως προβλέπει το χρονοδιάγραμμα.
Η κίνηση μπορεί να είναι τυπικού χαρακτήρα, αλλά δεν αποκλείεται να είναι και μια πρόγευση για τη διαπραγμάτευση που θα γίνει με τους εκπροσώπους της τρόικας. «Θέλετε παράταση; Κουρέψτε τα δάνεια». Η Κομισιόν Η δυσοίωνη εικόνα, που εξανεμίζει την κυβερνητική προσπάθεια να συντηρηθεί κλίμα αισιοδοξίας, επιτάθηκε από την έκθεση της Κομισιόν, η οποία εκτός από την εδραίωση της ύφεσης σε όλη την Ευρωζώνη το 2012, προβλέπει μεγαλύτερη ύφεση στην Ελλάδα το 2013 (4,4%), αλλά και μικρότερο έλλειμμα σε σχέση με την αρχική πρόβλεψη (4,6% του ΑΕΠ). Πράγμα λογικό με τόση ύφεση και τόση λιτότητα.
Η χειρότερη πρόβλεψη της Κομισιόν αφορά την επιδείνωση της ανεργίας (27%, είναι η μετριοπαθής της πρόβλεψη). Προειδοποιεί, όμως, την κυβέρνηση ότι «οποιοσδήποτε δισταγμός στην υλοποίηση του προγράμματος, τόσο στο δημοσιονομικό όσο και στο διαρθρωτικό μέτωπο, μπορεί να αποθαρρύνει τους επενδυτές και να επηρεάσει αρνητικά τη ζήτηση».
Το μήνυμα προς την κυβέρνηση είναι σαφές: Μη διανοηθείτε χαλάρωση της λιτότητας ούτε για τους ανέργους. Οι εκτιμήσεις αυτές, κομψά διατυπωμένες και «στρογγυλά» μετρημένες, αντισταθμίζονται με μια μετάθεση της αισιοδοξίας για το 2014. Τότε, υποτίθεται, η Ελλάδα θα καταγράψει ανάκαμψη 0,9% και όλη η Ευρωζώνη 1,4%. Η αξιοπιστία αυτών των αριθμών κρίνεται από τη συχνότητα αναθεώρησής τους ανά τρίμηνο προς τα κάτω… Ωστόσο, σε όλους αυτούς τους αριθμούς που αναθεωρούνται κατά βούληση, υπάρχει ένας που είναι αδιαμφισβήτητος και αποκαλυπτικός για την κατάσταση της Ευρωζώνης και της νοσηρής σχέσης της με το χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Το συνολικό δημόσιο χρέος της νομισματικής ένωσης το 2013 και το 2014 θα αναρριχηθεί οριακά λίγο πάνω από το 100% του ΑΕΠ της. Πρόκειται για μια μη βιώσιμη συνθήκη, τουλάχιστον μακροπρόθεσμα. Οι πολιτικές ελίτ της Ευρωζώνης δεν έχουν παρά δύο επιλογές: Ή να συνεχίσουν να εξουθενώνουν τις κοινωνίες με εξοντωτικά μέτρα λιτότητας που θα υπονομεύουν τη ζήτηση και τις προσδοκίες ανάκαμψης ή να αναζητήσουν μηχανισμούς αναδιάρθρωσης του χρέους τους. Η δόση της δόσης Το ενδεχόμενο αυτό είναι ακόμη θεωρητικό και γεμάτο πλήθος πολιτικών αβεβαιοτήτων, με πιο άμεσες τις εκλογές σε Ιταλία και Κύπρο.
Αλλά, σημαντικός παράγοντας αβεβαιότητας παραμένει το ακραίο «ελληνικό πείραμα». Το Euro Working Group ενέκρινε τη δόση των 2,8 δισ. του Φεβρουαρίου, θα εγκρίνει πιθανόν και την αντίστοιχη του Μαρτίου (που είναι τα υπόλοιπα της μεγάλης δόσης των 49 δισ. του Δεκεμβρίου), αλλά από Δευτέρα αρχίζει η αξιολόγηση από τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας για τη δόση του πρώτου τριμήνου του 2013 (6 δισ. από Ε.Ε και ΔΝΤ) που είναι άγνωστο πότε και πώς θα εκταμιευτεί.
Αυτή η δαιδαλώδης γραφειοκρατία των ελέγχων που αλλάζει συνεχώς χρονοδιαγράμματα, προσκρούει σε κάτι χειροπιαστό: όσο κι αν η τρόικα είναι πολιτικά εφησυχασμένη ότι η τρικομματική κυβέρνηση θα τηρήσει τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, όσο κι αν είναι αποφασισμένη για σχετικά επιεικείς ελέγχους, η εικόνα κατάρρευσης των δημοσίων εσόδων από τον πρώτο κιόλας μήνα εκτέλεσης του Προϋπολογισμού, η παντελής αδυναμία του εισπρακτικού μηχανισμού να αντιμετωπίσει τη γενικευμένη στάση πληρωμών όλων προς όλους καθιστούν αδιανόητο το περίφημο ελληνικό success story στο οποίο επενδύουν οι πιστωτές.
Χρειάζεται ένα «θαύμα» για να επιτύχει το ελληνικό πρόγραμμα έστω τους δημοσιονομικούς του στόχους. Κι άλλο ένα, ακόμη μεγαλύτερο θαύμα για να αντέξει η τρικομματική κυβέρνηση όχι μέχρι τον Ιούνιο, όπως θα ήθελε ο Αντώνης Σαμαράς, αλλά μέχρι τον Σεπτέμβριο, όπως ορίζει η ατζέντα της γερμανικής πολιτικής ηγεσίας. Αντέχουν να κρατήσουν την ανάσα τους μέχρι τότε;
ΔΡΟΜΟΣ της ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

27 Φεβ 2013

ΚΚΕ: Άμεση παρέμβαση για τη Βιομηχανία Ζάχαρης

Οι βουλευτές του ΚΚΕΔιαμάντω Μανωλάκου καιΝίκος Μωραΐτης, μέλη της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, έστειλαν στον πρόεδρό της Γ. Βλάχο την ακόλουθη επιστολή:
«Κ. πρόεδρε,
Δεδομένης της σημασίας της τευτλοκαλλιέργειας στη χώρα μας, τόσο ως προς την παραγωγή, όπου καλλιεργούνται 230.000 στρέμματα για την ικανοποίηση μόνο 150.000 τόνων ζάχαρης, που αντιστοιχεί στο 50% των εγχώριων αναγκών, όσο και ως προς τη βιομηχανία, αφού στα τρία εργοστάσια της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης (ΕΒΖ) που απέμειναν απασχολείται σημαντικός αριθμός εργαζομένων, ζητάμε να γίνει συζήτηση άμεσα στην επιτροπή για το θέμα της πώλησης και του κινδύνου να κλείσει η ΕΒΖ οριστικά.
Προς τούτο προτείνουμε να καλεστεί ο ειδικός εκκαθαριστής της ΑΤΕ ΑΕ που τελεί υπό ειδική εκκαθάριση του άρθρου 68 ν. 3601/2007, κ. Νικόλαος Μαράντος, προκειμένου να ενημερώσει την επιτροπή για τους όρους του διαγωνισμού και τις συμφωνίες, καθώς και την Ομοσπονδία Εργαζομένων Βιομηχανιών Ζαχάρεως Ελλάδος (ΟΕΒΖΕ)».

26 Φεβ 2013

Αθλητική συνεργασία Ν.Ο.Μ με τον Δήμο Καρπενησίου.

Την Δευτέρα 19-2-13 συναντήθηκε αντιπροσωπεία του Ναυτικού Ομίλου Μεσολογγίου στο Δημαρχείου Καρπενησίου με το Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη .
Ο πρόεδρος του Ν.Ο.Μ Γιάννης Κανής  κατέθεσε, αφού προηγουμένως υπήρξε τηλεφωνική διαβούλευση με τον Δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, πρόταση αθλητικής συνεργασίας την οποία ο Δήμαρχος χαρακτήρισε πολύ θετική και ανέφερε ότι θα την προωθήσει πάραυτα δια του αρμοδίου Αντιδημάρχου. Στο φωτογραφικό στιγμιότυπο ο Δήμαρχος Καρπενησίου Κώστας Μπακογιάννης, ο Πρόεδρος του ΝΟΜ Γιάννης Κανής και το μέλος του ομίλου Νίκος Κανίνιας.
Συγκεκριμένα η πρόταση του Ν.Ο.Μ για ένα μνημόνιο αθλητικής συνεργασίας προς το Δήμο Καρπενησίου έχει ως εξής :
Αξιότιμε κύριε Δήμαρχε
 Ως  Ναυτικός Όμιλος Μεσολογγίου διαθέτουμε σήμερα εγκαταστάσεις (γραφείο , γυμναστήριο, αποδυτήρια, ντους, WC ) και τον ανάλογο εξοπλισμό (καγιάκ) που μας δίνει την δυνατότητα  να αναπτύσσουμε συνεχώς  το πολύ σπουδαίο άθλημα του κανόε- καγιάκ ήρεμων νερών. Τα αβαθή και ήρεμα νερά της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου, αποτελούν το συγκριτικό μας πλεονέκτημα. Στην λιμνοθάλασσα της Κλείσοβας δημιουργήσαμε προπονητικό πεδίο ιδανικό για αρχάριους καθώς και στίβο διεξαγωγής του πανελληνίου πρωταθλήματος ανάπτυξης (μικρές ηλικίες) , το οποίο φέτος διοργανώνουμε για τέταρτη συνεχή χρονιά. (9-11 Αυγούστου)
Λειτουργούμε επίσης, Σχολή Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης Ευρωπαϊκού επιπέδου από την οποία μέχρι τώρα έχουν αποφοιτήσει 78 νέοι ιστιοπλόοι.
Επιπλέον έχουμε την δυνατότητα να λειτουργήσουμε Σχολή Αυτόνομης Κατάδυσης.
Κάθε καλοκαίρι λειτουργούμε στην πλαζ Τουρλίδος Ακαδημίες Κολύμβησης.
Τα δεδομένα αυτά μας επιτρέπουν να σας προτείνουμε ένα μνημόνιο αθλητικής συνεργασίας. Συγκεκριμένα μπορούμε να δεχόμαστε παιδιά του Δήμους σας τα Σαββατοκύριακα και τακτικότερα τους θερινούς μήνες, για μύηση στο κανόε- καγιάκ και στην κολύμβηση με χαμηλό κόστος. (εξασφαλίζουμε και διαμονή)
Δικές μας αποστολές, αθλημάτων βουνού, θα μπορούσαν στα πλαίσια της συνεργασίας μας να τύχουν της υποστηρίξεώς σας.
Η βοήθεια μας, λόγω του ότι είμαστε στη διοίκηση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Κανόε-Καγιάκ, θα είναι αμέριστη εάν αποφασίσετε την ανάπτυξη του κανόε-καγιάκ σλάλομ στα ποτάμια σας.
 Με την βεβαιότητα, ότι η πρόταση μας είναι  ενδιαφέρουσα για τον Δήμο σας, αναμένουμε την απαντησή σας.
                                                   Με τιμή για το Δ.Σ του Ν.Ο.Μ
          Ο Πρόεδρος                                                                   Ο Γ. Γραμματέας
        Γιάννης Κανής                                                          Παναγιώτης Κουρούκλης

Δήλωση Δημάρχου Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου Παναγιώτη Κατσούλη σχετικά με τα σημερινά δημοσιεύματα για το σχέδιο Αθηνά.

Αν επαληθευθούν οι σημερινές πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες στο σχέδιο ‘’Αθηνά’’ που εισάγεται την Πέμπτη προς ενημέρωση των μελών της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων της Βουλής από τον αρμόδιο Υπουργό Παιδείας κ. Αρβανιτόπουλο, όχι μόνο δεν προβλέπεται η κατοχύρωση της αυτόνομης παρουσίας του ΤΕΙ Μεσολογγίου, αλλά και η «επικοινωνιακή καταιγίδα» που προηγήθηκε της ανακοίνωσης του σχέδιο ‘’Αθηνά’’  για τους δήθεν «7.000 φοιτητές που θα έρχονταν στο ΤΕΙ Μεσολογγίου από το ΤΕΙ Πάτρας» αρεται, τότε με μαθηματική ακρίβεια οδηγούμαστε στην υποβάθμιση και στον αφανισμό του ΤΕΙ Μεσολογγίου.

  • Καλώ όλους τους πολίτες να ξεσηκωθούν.
  • Να δώσουν βροντερό παρόν αύριο, στις 12 το μεσημέρι στην Κεντρική Πλατεία Μεσολογγίου.
  • Καλώ όλα τα κόμματα και τους βουλευτές που συμμετέχουν στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, να λάβουν ξεκάθαρη, δημόσια θέση για το σχέδιο Αθηνά και το ΤΕΙ Μεσολογγίου.


ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΟ ΜΕΡΟΣ ΜΑΣ

ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΦΑΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΤΕΙ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΟΥ

ΜΟΛΩΝ ΛΑΒΕ !!!

Ν.Ο.Μ : «Καθιερώνεται η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού ως διεθνές προπονητικό κέντρο.»

Καθιερώνεται η λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου – Αιτωλικού ως διεθνές προπονητικό κέντρο.
Και φέτος Ούγγροι αθλητές του καγιάκ επέλεξαν τα νερά μας για την χειμερινή τους προετοιμασία. Η Ουγγρική αποστολή έχει καταλύσει στο Ξενοδοχείο Liberty, κάνει χρήση των εγκαταστάσεων του Ναυτικού Ομίλου, βρήκαν ιδανικές τις συνθήκες (θερμοκρασία νερού και ανέμους ) και θα παραμείνουν στην περιοχή για 15 ημέρες.
Η ομάδα αυτή ανήκει στο κλαμπ της θρυλικής ferencvaros της Βουδαπέστης.
Αναμένουμε την αποστολή της Σερβίας η οποία θα παραμείνει στην περιοχή για δύο μήνες!!
Ο Ναυτικός Όμιλος επιμένει ότι ο Αθλητικός – Προπονητικός  τουρισμός αποτελεί εισόδημα για την Πόλη.
Αν ήμασταν ικανοί να δημιουργήσουμε και κάποιες στοιχειώδεις υποδομές, θα είχαμε εδώ, κάθε χειμώνα αποστολές από την βόρεια και κεντρική Ευρώπη.
                                                                                    
                                                                                                  
                                                          
                                                             Με τιμή το Δ.Σ του Ν.Ο.Μ

Ο λαός έχει αποφανθεί για το μέλλον του


Του Κώστα Καίσαρη
ΦΤΕΡΝΙΖΕΤΑΙ ένας και λέει: «Πες μου ένα νούμερο». Κι αμέσως έρχεται η απάντηση: «Αδωνις Γεωργιάδης». Ολα τα νούμερα βέβαια δεν είναι ίδια. Ο Αδωνις στην προκειμένη περίπτωση δεν ξεφύτρωσε μόνος του. Δεν κάνει σόλο καριέρα, όπως λέγεται για τους καλλιτέχνες. Απολαμβάνει της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης του ελληνικού λαού. Τον Κάτμαν, τον Ταμπάκη και τους λοιπούς τους είχε ανακαλύψει η Αννίτα Πάνια.
Τον Μίστερ Μπούτια η Βίκυ Μιχαλονάκου.
Τον Αδωνι τον έστειλε στη Βουλή και κατ’ επέκταση στην τηλεόραση ο ελληνικός λαός. Δεν εκφράζει τον εαυτό του όταν περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι ο Αδωνις. Εκφράζει τις χιλιάδες των ψηφοφόρων του.
Ετσι πάει. Αλλοι μπορεί να τον δείχνουν με τα πέντε δάχτυλα, άλλοι όμως τον καμαρώνουν. Αυτό είναι άλλωστε το μεγαλείο της Δημοκρατίας. Ο λαός να επιλέγει.
Για τα πάντα: για την κυβέρνηση, για την αντιπολίτευση, για τους συνδικαλιστές. Που έβγαλαν χθες το μεροκάματο με μια ακόμη απεργία. Ετσι πάει: οι παπάδες κάνουνε λειτουργία κάθε Κυριακή. Οι ποδοσφαιριστές παίζουν μπάλα άπαξ ή δις την εβδομάδα κι οι συνδικαλιστές κάνουνε απεργία κάθε σαράντα μέρες.
Ποιος να κάνει απεργία όμως όταν οι άνεργοι κοντεύουνε να είναι περισσότεροι από τους εργαζόμενους; Ποιος να κάνει απεργία στον ιδιωτικό τομέα; Εκλεισε χθες καμιά καφετέρια ή καμιά ταβέρνα επειδή απήργησε το προσωπικό; Ή μήπως μπήκε λουκέτο σε κανένα σούπερ μάρκετ ή εμπορικό κατάστημα λόγω απεργίας; Απεργία στην Ελλάδα κάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι και μόνο. Αντε και οι τραπεζικοί. Αφού λοιπόν πρώτα φιλήσανε τις κατουρημένες ποδιές των πολιτικών για να προσληφθούνε, τώρα τους βρίζουνε και τους καταριούνται επειδή τους έχουνε πετσοκόψει τους μισθούς. Τι νόημα έχει λοιπόν μια απεργία στο τόσο; Για να δείξουν οι συνδικαλιστές ότι είναι απέναντι στην ανάλγητη τρικομματική κυβέρνηση; Και ποιος καρπώνεται αυτές τις απεργίες; Μέχρι κι αυτός ο Παππάς της Χρυσής Αυγής φώναζε από το βήμα της Βουλής: «Ο λαός θα δώσει βροντερό “παρών” αύριο στην απεργία».
Ο εν λόγω λαός, θα προσθέσω εγώ, έχει αποφανθεί για το μέλλον του διά της ψήφου του. Ούτε πριν από δέκα χρόνια έγιναν εκλογές ούτε πριν από τέσσερα. Πριν από κάτι μήνες πήγε ο κυρίαρχος λαός στις κάλπες και ψήφισε με χέρια και με πόδια. Μνημόνιο. Γνωρίζοντας τι τον περιμένει. Δεν προέκυψε από παρθενογένεση αυτή η τρικομματική κυβέρνηση. Ο λαός επέλεξε το ευρώ, τον ευρωπαϊκό προσανατολισμό και τις ανάλογες θυσίες, λέγοντας ένα βροντερό «όχι» στη δραχμή. Προς τι λοιπόν ο θρήνος και ο σπαραγμός για τη φτώχεια, την ανεργία και την ανέχεια; Αλλωστε, όπως τοποθέτησε μετά τόσης σοβαρότητος ο Γρηγόρης Ψαριανός, η αριστερή πλευρά του Αδωνι, θα μπορούσες να πεις «δεν είναι το οικονομικό το μείζον πρόβλημα της ελληνικής κοινωνίας.
Δεν οφείλεται δηλαδή η αλματώδης αύξηση των αυτοκτονιών σε οικονομικούς λόγους. Αλλοι αυτοκτονούν επειδή τα έχασαν τα λεφτά τους στο καζίνο κι άλλοι από ερωτική απογοήτευση». Επειδή τους παράτησε η γκόμενα. Από καψούρα δηλαδή. Και σιγοψιθύρισε μάλιστα και το τραγούδι του Νίκου Γούναρη «ένα βράδυ που ‘βρεχε». Αν κάποιος λοιπόν φτερνιστεί και ζητήσει ένα νούμερο, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, ποιος θα πρέπει να είναι η απάντηση; Αδωνις ή Ψαριανός; Αυτά.
Στην αναβροχιά καλό είναι και το χαλάζι 
ΠΕΝΙΑ τέχνας κατεργάζεται έλεγαν οι αρχαίοι ηµών πρόγονοι. Αν είσαι άνεργος και δεν έχεις µπαµπά που να µπορεί να χαρτζιλικώσει, όποια δουλειά σου τύχει θα την κάνεις. Τι νοµίζετε δηλαδή; Ολοι αυτοί που σερβίρουνε στις ταβέρνες και στις καφετέριες έχουνε σπουδάσει στις σχολές τουριστικών επαγγελµάτων κι έχουνε µάθει πώς να κρατάνε τον δίσκο; Η συντριπτική πλειοψηφία κάνει αυτή τη δουλειά από σπόντα. Για τον επιούσιο. Αλλοι είναι πτυχιούχοι, άλλοι είναι ηθοποιοί, άλλοι έχουνε βγάλει κάποια ψευτοσχολή σε κάποιο ΤΕΙ, αλλά µεροκάµατο στην ειδικότητά τους, γιοκ. Οπως αποδεικνύεται, όµως, υπάρχουν κι άλλες πρόχειρες δουλειές τώρα µε την κρίση. Το ρεπορτάζ λοιπόν αναφέρει για 2.000 αιτήσεις µε τα ανάλογα βιογραφικά στη µοναδική εταιρεία παραγωγής ταινιών πορνό.
Είναι κι αυτή µια δουλειά. Και εύκολη µάλιστα ειδικά αν είσαι γυναίκα. Ο άντρας έχει την υποχρέωση να αποδώσει. Και σε ιδιαίτερες συνθήκες µάλιστα. Με πολύ κόσµο γύρω γύρω, µε φώτα, κάµερες κ.λπ. Για τη γυναίκα είναι σχετικά εύκολο. Ούτε το σενάριο είναι δύσκολο. Ο,τι κάνεις κατά τη διάρκεια της πράξης, αυτό λες. Ιδού λοιπόν που µε την ανεργία οι νεαρές Ελληνίδες ζήλεψαν την Τσιτσιολίνα (φωτό) και οι νεαροί Ελληνες τον Τζον Χολµς, για να θυµηθούµε τους ήρωες της δικιάς µας γενιάς. Και µε την κρίση µάλιστα να έχει ρίξει τα σχετικά µεροκάµατα στην ξεφτίλα: από ένα έως τέσσερα χιλιάρικα. Στην αναβροχιά όµως καλό είναι και το χαλάζι. Από το να είναι ρέστος και να τον παίζει, πηδάει και πληρώνεται κι από πάνω.
Η Ελλάδα πλέον είναι κάτι µεταξύ Λετονίας και Αζερµπαϊτζάν 
ΑΦΟΡΜΗΣ δοθείσης, λοιπόν, οφείλουµε να δώσουµε για µια ακόµα φορά συγχαρητήρια στον ελληνικό λαό. Για τη στωικότητα και τη µεγαλοψυχία που επιδεικνύει. Μιλάµε ότι εδώ και τρία χρόνια του έχουνε αλλάξει τον αδόξαστο. Η Ελλάδα πλέον είναι κάτι µεταξύ Λετονίας και Αζερµπαϊτζάν. Και το κυριότερο: καµιά προοπτική. Καµιά ελπίδα για το µέλλον. Δεν είναι να πεις ότι θα κρατήσει αυτό το ζόρι πέντε χρόνια ή δέκα. Ο,τι χάνεται, χάνεται διά παντός. Δεν επιστρέφει: αυτά που λένε για επενδύσεις είναι τρίχες κατσαρές. Ακόµα και στην καλύτερη των περιπτώσεων και που ενδεχόµενα ίσως προκύψει είναι σε βάθος χρόνου να µειωθεί κάπως η ανεργία.
Δηλαδή να υπάρχει για κάποιους ο µισθός των πεντακοσίων ευρώ. Ισως κι ακόµα πιο κάτω. Πώς αλλιώς θα είναι ανταγωνιστική η Ελλάδα σε σχέση µε Βουλγαρία και Τουρκία που είναι δίπλα; Αυτό είναι το µέλλον της χώρας και των κατοίκων της. Που έχουνε βάλει την ουρά κάτω από τα σκέλια. Οπως λέγανε στα τετρακόσια χρόνια των Τούρκων «σφάξε µε αγά µου να αγιάσω», έτσι τώρα λένε «σφάξε µε Αδωνι να το φχαριστηθώ». Σε οποιαδήποτε άλλη χώρα αν είχανε γίνει αυτά θα είχανε πέσει και τα τσιµέντα που λέει κι ο Αλέφαντος. Οι Ελληνες όχι µόνο δεν διαµαρτύρονται, αλλά διασκεδάζουνε και κάθε βράδυ µε τον Σουλεϊµάν τον µεγαλοπρεπή.
Η πατρίδα µπορεί να είναι ήσυχη. Ο Σκανδαλίδης επιστρέφει στην κοινοβουλευτική οµάδα
του ΠΑΣΟΚ.
-Observer 

ΕΡΩΤΗΣΗ Αν δεν κάνανε συγκεντρώσεις τα συνδικάτα, πώς θα έκανε προπόνηση η αστυνοµία;
Πηγή : sentragoal.gr

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More