13 Σεπ 2015

Ψηφίζετε και μετά περνάτε απο το…. ταμείο!

Storm-is-Coming Όποια κυβέρνηση και αν προκύψει από το το χώρο των «μνημονιακών» κομμάτων, το φορολογικό κοστούμι είναι ήδη ραμμένο…
Σύμφωνα με το μνημόνιο και τα «προαπαιτούμενα», που ψήφισε η προηγούμενη Βουλή, από την επομένη των εκλογών οι εργαζόμενοι, αλλά και τα μεσαία στρώματα θα αντιμετωπίσουν μια- στην κυριολεξία- φορολογική καταιγίδα. Και, πιστέψτε μας, δεν θα έχει καμιά απολύτως διαφορά αν νικητής θα είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, ή η Νέα Δημοκρατία.

Στα 11 δισ. ο λογαριασμός! 

Με τους πιο μετριοπαθείς υπολογισμούς, ο συνολικός λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, ξεπερνά τα 11 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόνον έτσι μπορεί να κλείσει ο προϋπολογισμός, με το πρωτογενές πλεόνασμα του 0,25%, όπως ορίζει το μνημόνιο.
Υπολογίζεται ότι μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να έχουν εισπραχθεί 2,6 δισεκατομμύρια (πρώτη δόση φόρου εισοδήματος, αύξηση της εισφοράς των συνταξιούχων για την υγεία, κλπ), ενώ τα υπόλοιπα 7,8 δισ είναι προγραμματισμένο να εισπραχθούν μετά τις εκλογές.
Ίσως, αυτό να εξηγεί τους λόγους που επιλέχθηκε η συγκεκριμένη ημερομηνία για τη διεξαγωγή των εκλογών, αφού σε διαφορετική περίπτωση οι εκλογές θα διεξάγονταν εν μέσω της «φορολογικής καταιγίδας», γεγονός που θα ήθελε να το αποφύγει οποιοδήποτε «μνημονιακό» κόμμα.
ΑΥΞΗΣΗ ΚΡΑΤΗΣΕΩΝ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΥΣ:  Η πρώτη δόση του πακέτου των φορολογικών μέτρων του 3ου μνημονίου, άρχισε στα τέλη Αυγούστου, όταν πάνω από 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι είδαν τη σύνταξη τους να μειώνεται, μετά την αύξηση της εισφοράς υπέρ υγείας στις συντάξεις. Ο σχετικός συντελεστής αυξήθηκε σε 6%, τόσο για τις κύριες, όσο και για τις επικουρικές. Υπολογίζεται ότι το συγκεκριμένο μέτρο θα αποδώσει 422 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία θα αφαιρεθούν από το γλίσχρο εισόδημα των συνταξιούχων.
ΦΟΡΟΣ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ: Στο τέλος Αυγούστου, άρχισε και η καταβολή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Από τις εκκαθαρίσεις που έγιναν μέχρι σήμερα, υπολογίζεται ότι το κράτος θα εισπράξει από το φόρο εισοδήματος περίπου 3 δισ ευρώ. Αν υλοποιηθεί ο προγραμματισμός της κυβέρνησης, ως τα τέλη Σεπτεμβρίου, θα έχει εισπραχθεί 1 δισ, ενώ ως τα τέλη Νοεμβρίου θα πρέπει να εισπραχθούν και τα υπόλοιπα 2 δισ.
ΑΥΞΗΣΗ ΦΠΑ: Ηδη άρχισαν να γίνονται αισθητές οι συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ, με αυξήσεις σε σειρά προϊόντων και υπηρεσιών. Υπολογίζεται ότι από την αύξηση του ΦΠΑ, θα μπουν στα ταμεία του κράτους, ως το τέλος του χρόνου, πάνω από 800 εκατομμύρια ευρώ.
ΕΝΦΙΑ: Βεβαίως, το μεγάλο πλήγμα για τους φορολογούμενους θα είναι ο ΕΝΦΙΑ. Η πρώτη δόση θα πρέπει να πληρωθεί ως το τέλος Οκτωβρίου. Ο φετεινός ΕΝΦΙΑ θα πληρωθεί σε πέντε και όχι σε έξη (όπως πέρισυ) δόσεις και υπολογίζεται ότι θα φέρει στο κράτος έσοδα 2,65 δισ ευρώ. Οι τρεις πρώτες δόσεις (συνολικά 1,5 δισ ευρώ) θα πληρωθούν εντός του 2015 και οι υπόλοιπες δύο (1,1 δισ ευρώ) το 2016.
ΠΡΟΚΑΤΑΒΟΛΗ ΦΟΡΟΥ 100%:  Περίπου 3 δισεκατομμύρια ευρώ θα πρέπει να πληρώσουν οι εταιρείες μέχρι το τέλος του 2015. Απ΄ αυτά, έχουν εισπραχθεί 900 εκατομμύρια και εκκρεμούν περί τα 2 δισεκατομμύρια. Βεβαίως, η «κεραμίδα» για τα «νομικά πρόσωπα» έρχεται με το «καπέλο» 400 εκατομμυρίων ευρώ λόγω της προκαταβολής του 100% (από 80%) του φόρου της επόμενης χρονιάς!
ΑΛΛΟΙ ΟΡΟΙ ΣΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ 100 ΔΟΣΕΩΝ: Οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, θα υποχρεώσει τους φορολογούμενους να βάλουν πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη. Οι αυξημένοι τόκοι, θα ξεκινήσουν να υπολογίζονται από τον Οκτώβριο (μετά την κάλπη). Μόνο η διαφορά από τους πρόσθετους τόκους, εκτιμάται ότι θα ξεπεράσει για φέτος τα 100 εκατομμύρια ευρώ χωρίς να υπολογίζεται η όποια επίπτωση από την μείωση του επιτρεπόμενου αριθμού δόσεων.
ΚΤΕΟ, ΑΝΑΣΦΑΛΙΣΤΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΑ, ΤΕΛΗ: Τέλος, μετά τον Οκτώβριο θα σταλούν τα ειδοποιητήρια για τα ανασφάλιστα αυτοκίνητα ενώ από τον Σεπτέμβριο θα ξεκινήσει η μαζική κινητοποίηση των οδηγών για να περάσουν τα ΚΤΕΟ. Ο συνολικός λογαριασμός από τα δύο «πακέτα» που αφορούν στους ΙΧηδες, ανέρχεται περίπου στα 200-300 εκατομμύρια ευρώ. Ενώ, το Δεκέμβριο, έρχονται τα τέλη κυκλοφορίας: Κόστος για τα νοικοκυριά περίπου ένα δισεκατομμύριο ευρώ.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Στο κείμενο αυτό αναφερόμαστε αυστηρά στο τι θα πρέπει να πληρώσουμε ως το τέλος αυτή της χρονιάς, δηλαδή του 2015. Γιατί από τον Ιανουάριο του 2016 έρχεται και το επόμενο κύμα της «φορολογικής καταιγίδας», με εισφορά αλληλεγγύης, με μείωση του αφορολόγητου, με αλλαγή του καθεστώτος των εξώσεων και των κατασχέσεων, με εξοντωτικά- κυριολεκτικά- μέτρα για τους αγρότες κ.ά …

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More