13 Σεπ 2015

Όπου κοιτάς, εκεί θα πας



Τόσο στο σκι όσο και στους αγώνες αυτοκινήτου είναι γνωστό ότι οι αθλητές μαθαίνουν να κοιτούν εκεί που θέλουν να πάνε και όχι εκεί όπου υπάρχει εμπόδιο. Αναρωτιέστε γιατί; Επειδή γνωρίζουν ότι όπου κοιτάς, εκεί πας!
Σκεφτείτε, λοιπόν, εάν κάποιος κοιτούσε διαρκώς τον τοίχο ή το εμπόδιο που ήθελε να αποφύγει. Θα έπεφτε πάνω του!
Το ίδιο συμβαίνει και στη ζωή. Εκεί που επικεντρώνουμε την προσοχή μας, εκεί πάμε. Οι περισσότεροι άνθρωποι επικεντρώνονται στις αδυναμίες τους, στις ελλείψεις τους, στις αποτυχίες τους και γι’αυτό αισθάνονται αδύναμοι και λίγοι. Τελευταία, μάλιστα, ακούμε ολοένα και συχνότερα ότι κάποιος πάσχει από κατάθλιψη, ακριβώς για αυτόν τον λόγο. Δηλαδή συγκεντρώνει όλη την προσοχή του στο πρόβλημα και όχι στις λύσεις και, τελικά, αισθάνεται εγκλωβισμένος και ακινητοποιημένος.
Ας δούμε, για παράδειγμα, τι συμβαίνει σε μία συντροφική σχέση. Εάν διαρκώς επικεντρώνεστε και συζητάτε με τις φίλες σας όλα όσα δεν σας ικανοποιούν στη σχέση και όσα λάθη κάνει ο σύντροφός σας, αυτό θα αποτελέσει το σημείο εστίασής σας στη σχέσης σας. Ενώ, αντίθετα, εάν επικεντρωθείτε σε όλα όσα σας ευχαριστούν στον σύντροφό σας, θα αισθανθείτε αμέσως καλύτερα και πιθανότατα θα έχετε τη διάθεση να προσφέρετε και εσείς περισσότερα.
Πάρτε χαρτί και μολύβι σήμερα κιόλας και ξεκινήστε να γράφετε μια λίστα με όλα όσα σας ευχαριστούν στη σχέση σας και στη ζωή σας και αρχίστε να διαβάζετε τη λίστα σας πρωί και βράδυ. Θα διαπιστώσετε πολύ σύντομα πόσο όμορφα θα αισθάνεστε και πόσο δύναμη θα παίρνετε από όλα όσα έχετε ήδη.
Πιθανόν να αναρωτιέστε εάν με αυτό τον τρόπο κοροϊδεύετε τον ίδιο σας τον εαυτό. Αυτό που θα πρέπει να αναρωτηθείτε, όμως, είναι το εξής: Προτιμώ εκείνη την πλευρά του εαυτού μου, που σαν αλάθητος κριτής προσπαθεί να διορθώσει διαρκώς τα λάθη του συντρόφου του και άρα ασχολείται διαρκώς με τις ελλείψεις; Ή την πιο θετική πλευρά μου, που επικεντρώνεται στα θετικά σημεία του συντρόφου μου και ευχαριστιέται από όλα όσα έχει σήμερα;
Ίσως να ακούγεται σαν μία απλοϊκή προσέγγιση της σχέσης, όμως έτσι λειτουργεί η επιστήμη της χαράς και της δύναμης. Σε οτιδήποτε επικεντρωνόμαστε, αυτό μεγεθύνεται.
Μην ακούτε εκείνους που προσπαθούν να σας πείσουν ότι είναι σημαντικό να παραμένετε προσγειωμένοι. Εάν το κάνετε, δεν θα απογειωθείτε ποτέ.
Να θυμάστε ότι εκείνοι που πετυχαίνουν είναι όσοι πέραν των προσδοκιών και των γενικότερων εκτιμήσεων τόλμησαν να δοκιμάσουν να πραγματοποιήσουν τα όνειρά τους, χωρίς να ακινητοποιούνται από τον φόβο των συνεπειών ή της πιθανής αποτυχίας. Άλλωστε ποιος λέει ότι υπάρχει αποτυχία στη ζωή; Η αλήθεια είναι ότι, οτιδήποτε κι αν κάνετε, θα είναι μια, ακόμη, εμπειρία, από την οποία θα αποκομίσετε πολύ γνώση.
Η ζωή είναι δική σας και οφείλετε στον εαυτό σας να κάνετε το καλύτερο για εσάς τους ίδιους! Ξεκινήστε,, λοιπόν, σήμερα να φτιάχνετε τη λίστα με όλα όσα έχετε καταφέρει και εστιάστε σωστά στους καταπληκτικούς στόχους σας.
Healthmag 
Μάρεα Λαουτάρη Δεληγιάννη Life & Relationship Coach Strategic Interventionist

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More