2 Απρ 2011

Economist: "Είστε χρεοκοπημένοι"!

 Από το iskra.gr

Με ένα εντυπωσιακό και προκλητικό άρθρο του ο γνωστός Economist (εφημερίδα των κυρίαρχων κύκλων του διεθνούς κεφαλαίου) έρχεται να ταράξει τα νερά και να σοκάρει την ΕΕ!

Κάτω από τον προκλητικό τίτλο του άρθρου του Economist «Είναι χρεοκοπημένοι παραδεχτείτε το»! η εφημερίδα εισηγείται την αναδιάρθρωση των χρεών για την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία ως αναγκαία επιλογή, «ιδιαίτερα τώρα που ο κίνδυνος μετάδοσής της έχει μειωθεί» όπως τονίζεται χαρακτηριστικά.

Ο Economist ισχυρίζεται ότι «το μεγάλο εμπόδιο για μια αναδιάρθρωση του χρέους στις τρεις αυτές χώρες δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό καθώς πολλοί στην ΕΕ, κυρίως η ΕΚΤ, αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση χρεών».



Ιδιαίτερα αξιοσημείωτο αλλά και εντυπωσιακό, είναι πως ακόμα και ο Economist ασκεί κριτική στα προγράμματα που εφαρμόζει η τρόικα μαζί με την ελληνική κυβέρνηση, υπογραμμίζοντας χαρακτηριστικά ότι «Η εμμονή στη μείωση των ελλειμμάτων έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να γίνεται ακόμα πιο δύσκολη η αποπληρωμή χρεών»!

Η Ίσκρα σε σχέση και με το δημοσίευμα του Economist, υπογραμμίζει τα εξής:

Πρώτον: Η αναδιάρθρωση του ελληνικού δημόσιου χρέους είναι αναπόφευκτη και αργά ή γρήγορα θα προχωρήσει, για τον απλούστατο λόγο ότι αυτό το χρέος δεν μπορεί να αποπληρωθεί!

Δεύτερον: Αυτή η αναδιάρθρωση καθυστερείται, όσο είναι δυνατόν, από τους κυρίαρχους κύκλους της ΕΕ για μια σειρά λόγους. Ο κυριότερος, εξ αυτών είναι να εφαρμοστούν στο μεταξύ, στη μεγαλύτερη δυνατή έκταση, τα προγράμματα λεηλασίας, κατεδάφισης, εκποίησης και νεοφιλελεύθερων αναδιαρθρώσεων.

Τρίτον: Όταν γίνει αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, υπό την αιγίδα των κυρίαρχων κύκλων ΕΕ – ΕΚΤ – ΔΝΤ (μάλλον μέσω του υπό διαμόρφωση Μόνιμου Ταμείου Χρηματοδότησης (ESM), που θα συγκροτηθεί το 2013), αυτή να καταστεί όσο το δυνατόν πιο περιορισμένη, άρα και ανεπαρκής, με την όσο το δυνατόν πιο μικρή μείωση – διαγραφή του χρέους και την όσο το δυνατόν μικρότερη επίπτωση στις ιδιωτικές τράπεζες κατόχους των ελληνικών ομολόγων.

Τέταρτον: Αυτή η ελεγχόμενη, υπό την αιγίδα της τρόικα, αναδιάρθρωση, θα συνοδευθεί με πολύ σκληρές και πολυετείς δεσμεύσεις μνημονιακού τύπου, οι οποίες θα επιφέρουν τη χαριστική βολή στη χώρα.

Πέμπτον: Αν ο Economist ενδιαφέρεται να επισπευσθεί η αναδιάρθρωση του ελληνικού (μαζί με του ιρλανδικού και του πορτογαλικού) χρέους αυτό το κάνει για τον εξής κυρίως λόγο: Διότι φοβάται ότι η κρίση χρέους θα εκτραχυνθεί στην ευρωζώνη και θα εξωθήσει σε υποτροπιασμό της ύφεσης όλο τον αναπτυγμένο καπιταλιστικό κόσμο. Εξίσου φοβάται ο Economist ότι τα μνημονιακά προγράμματα είναι τόσο σκληρά (κατά κύριο λόγο σε φόρους), ώστε να επιδεινώνουν συνεχώς την ύφεση και άρα να δυσχεραίνουν την ικανότητα αποπληρωμής του χρέους προς τους τραπεζίτες!

Τέλος, όταν ο Economist ειρωνεύεται ως «σαχλαμάρες» τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ, αυτό το κάνει διότι δεν θεωρεί ότι αυτές οι αποφάσεις είναι αρκούντως τολμηρές, ως προς τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις χρεών (που πάντα θα πρέπει να συνοδεύονται με δρακόντιες δεσμεύσεις) ενώ βάλλει εναντίον τους γιατί προβλέπουν και συμμετοχή των τραπεζών στο κόστος μιας μελλοντικής αναδιάρθρωσης του χρέους «κούρεμα» αλλά και «ρήτρα» συμμετοχής των ιδιωτών στους κινδύνους δανεισμού χωρών της ευρωζώνης.

Η Ίσκρα, υπογραμμίζει ότι η επαναδιαπραγμάτευση – αναδιάρθρωση του χρέους, που η ίδια υποστηρίζει, δεν έχει καμία απολύτως σχέση με την αναδιάρθρωση αλά Economist ή αλά τρόικα.

Η επαναδιαπραγμάτευση του δημοσίου χρέους κατά την Ίσκρα, είναι μορφή αγώνα και σύγκρουσης με το χρηματιστικό κεφάλαιο. Διεκδικούμε να γίνει χωρίς όρους και δεσμεύσεις και πρέπει να έχει ως απόληξη τη διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους και σειρά ευνοϊκών ρυθμίσεων για την αποπληρωμή του υπολοίπου!

Τέλος, πάντα κατά τις δικές μας θέσεις, η επαναδιαπραγμάτευση αυτή του χρέους πρέπει να γίνει με δηλωμένη την πρόθεση της Ελλάδας ότι αν δεν υπάρξει θετική κατάληξη, τότε η χώρα θα προβεί σε προσωρινή αναστολή της αποπληρωμής του χρέους. Αν και τότε δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις, τότε επίσης πρέπει να είναι εξαρχής σαφές ότι η προσωρινή, θα γίνει μόνιμη διακοπή αποπληρωμής του χρέους!



Με σκοπό την σφαιρικότερη ενημέρωση των αναγνωστών της Ίσκρα, παραθέτουμε σχετικά ρεπορτάζ από τις διαδικτυακές πύλες euro2day.gr και από τη naftemporiki.gr

Ξεκινάμε με το euro2day.gr



"Πτωχεύστε τώρα που είναι καιρός"


Το περιοδικό «Economist» σε άρθρο με τίτλο «Έχουν χρεοκοπήσει, ας το παραδεχτούν» αναφέρεται στις τρεις οικονομίες που έχουν βρεθεί στο επίκεντρο της κρίσης χρέους (Ελλάδα, Πορτογαλία και Ιρλανδία) και τονίζει πως παρά τις «ηρωικές προσπάθειες» το πρόβλημα παραμένει άλυτο. «Οι οικονομίες αυτές βρίσκονται σε μία πορεία που δεν μπορεί να συνεχιστεί, όχι επειδή δεν προσπάθησαν οι κυβερνήσεις τους... αλλά επειδή έγιναν λάθη στις Βρυξέλλες, στο Βερολίνο και στη Φρανκφούρτη», αναφέρει ο «Economist».

«Η εμμονή στη μείωση των ελλειμμάτων είχε σημαντικές επιπτώσεις στην ανάπτυξη, με αποτέλεσμα να είναι ακόμη πιο δύσκολη η αποπληρωμή χρεών», γράφει το βρετανικό περιοδικό, χαρακτηρίζοντας «σαχλαμάρα και αποτυχία» την τελευταία σύνοδο κορυφής και κάνοντας λόγο για «ολέθρια στρεβλή λογική που επικρατεί για τον μηχανισμό στήριξης».

Ο «Economist» υποστηρίζει πως και για τις τρεις χώρες θα πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση χρεών «τώρα που και ο κίνδυνος μετάδοσης έχει μειωθεί».

«Το μεγάλο εμπόδιο δεν είναι τεχνικό, αλλά πολιτικό, καθώς πολλοί στην Ε.Ε., κυρίως η ΕΚΤ, αντιτίθενται στην αναδιάρθρωση χρεών». «Πρέπει να ασκηθούν πιέσεις», αναφέρει το περιοδικό και συμπληρώνει: «Η Ελλάδα θα πρέπει να σταματήσει να προσποιείται ότι μπορεί να αντέξει το τρέχον δανειακό βάρος και να ασκήσει πιέσεις για αναδιάρθρωση».




και κλείνουμε με τη naftemporiki.gr



Εconomist: «Είναι χρεοκοπημένοι: Παραδεχτείτε το»


«Αμεση αναδιάρθρωση» για Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία


Σφοδρή κριτική στη θεσμική ηγεσία της ΕΕ και προσωπικά στη γερμανίδα καγκελάριο ασκεί το περιοδικό Economist, κατηγορώντας τους ευρωπαίους ηγέτες ότι έκαναν ελάχιστα για να αντιμετωπίσουν την κρίση χρέους.

Υποστηρίζει, παράλληλα, ότι Ελλάδα, Ιρλανδία και Πορτογαλία θα πρέπει να προχωρήσουν άμεσα στην αναδιάρθρωση του χρέους τους.

Σε άρθρο του περιοδικού, με τίτλο «Είναι χρεοκοπημένοι: Παραδεχτείτε το», επισημαίνεται ότι η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ στις 24-25 Μαρτίου υστέρησε σε σχέση με όλους σχεδόν τους στόχους που είχε θέσει και έκανε λίγα για να βοηθήσει την Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία - τις χώρες της Ευρωζώνης με τα μεγαλύτερα προβλήματα.

Ως αποτέλεσμα, προσθέτει ο Economist, η κατάσταση επιδεινώνεται, με μεγάλη ευθύνη των ηγετών της Ευρώπης.

Το περιοδικό τονίζει στο άρθρο του ότι οι οικονομίες της Ελλάδας και της Ιρλανδίας συρρικνώνονται ταχύτερα του αναμενόμενου και οι αποδόσεις των ομολόγων τους παραμένουν επίμονα υψηλές - στο 13% για την Ελλάδα και στο 10% για την Ιρλανδία - καθώς οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι τα προγράμματα διάσωσης θα έχουν αποτέλεσμα.

Ο Economist θεωρεί ότι έχουν δίκαιο οι επενδυτές και ότι οι οικονομίες των χωρών αυτών δεν είναι βιώσιμες, αλλά όχι, όπως τονίζει, λόγω της έλλειψης προσπάθειας των κυβερνήσεων τους. Η Ελλάδα και η Ιρλανδία, αναφέρει το δημοσίευμα, έχουν κάνει ηρωικές μειώσεις στον προϋπολογισμό τους. Η Ελλάδα προσπαθεί σκληρά να απελευθερώσει την ανελαστική οικονομία της. Η Πορτογαλία έχει καθυστερήσει να αλλάξει τους άκαμπτους κανόνες, αλλά η δημοσιονομική της προσαρμογή είναι τολμηρή, αναφέρει.

Και για τις τρεις οικονομίες, όμως, η προοπτική γίνεται πιο δύσκολη, εν μέρει εξαιτίας των λαθών που έγιναν από τις Βρυξέλλες, τη Φρανκφούρτη και το Βερολίνο.

Ο Economist θεωρεί λανθασμένη την επιμονή της ΕΕ να μειώσουν πολύ οι τρεις χώρες τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα, ανεξάρτητα από τις επιπτώσεις που θα υπήρχαν στην ανάπτυξη. Το αποτέλεσμα είναι με την ύφεση να αυξάνονται περισσότερο τα χρέη των χωρών και να φαίνεται ακόμη λιγότερο πιθανό ότι μπορεί να αποπληρωθούν, ενώ οι αποδόσεις των ομολόγων μένουν υψηλές και το αποτέλεσμα είναι ένα καθοδικό σπιράλ, παρατηρεί το περιοδικό.

Δεύτερο λάθος είναι η πρόθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) να προχωρήσει σε αύξηση των επιτοκίων της στις 7 Απριλίου, που θα ενισχύσει το ευρώ [EUR=X] Σχετικά άρθρα και θα υπονομεύσει ακόμη περισσότερο τις προσπάθειες των τριών χωρών να γίνουν πιο ανταγωνιστικές.

΄λλο ένα λάθος, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι η επιδίωξη πολιτικών της ΕΕ να απαιτήσουν από την Ιρλανδία να αυξήσει το φορολογικό συντελεστή για τις επιχειρήσεις της, κάτι που θα μπλόκαρε τον καλύτερο δρόμο για την ανάπτυξη της οικονομίας της.

Το πιο ολέθριο λάθος, όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Economist, είναι η επιμονή της ΕΕ ότι κάθε χώρα που θα ζητήσει βοήθεια από το 2013 μπορεί τότε να χρειασθεί να αναδιαρθρώσει το χρέος της και αυτό να γίνει εις βάρος των ιδιωτών κατόχων ομολόγων, γεγονός που κρατά υψηλά τις αποδόσεις των ομολόγων για τις χώρες της περιφέρειας της Ευρωζώνης.

Το περιοδικό υποστηρίζει ότι η αναδιάρθρωση του χρέους της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας πρέπει να γίνει νωρίτερα και τονίζει ότι αυτό είναι αναγκαίο τώρα ακόμη περισσότερο, όχι μόνο λόγω της αποτυχίας της σημερινής προσπάθειας λύσης του προβλήματος αλλά και επειδή έχει μειωθεί ο κίνδυνος από την αναδιάρθρωση.

Ο κίνδυνος της μετάδοσης της κρίσης μειώνεται, καθώς οι αποδόσεις των ομολόγων της Ισπανίας έχουν μειωθεί, ενώ οι περισσότερες τράπεζες στο κέντρο της Ευρωζώνης μπορούν να αντέξουν σε μία αναδιάρθρωση από τις τρεις χώρες της περιφέρειας.

Καταλήγοντας, το περιοδικό επισημαίνει ότι το μεγάλο πρόβλημα είναι πολιτικό και όχι τεχνικό, καθώς πολλοί στο κέντρο της Ευρώπης και ιδιαίτερα η ΕΚΤ παραμένουν αμετακίνητα αντίθετοι στην αναδιάρθρωση του χρέους. Κατά συνέπεια, όπως αναφέρει ο Economist, η πίεση για αναδιάρθρωση πρέπει να έρθει από αλλού, όπως από τις ίδιες τις χώρες της περιφέρειας.

Ειδικά για την Ελλάδα, ο Economist αναφέρει ότι πρέπει να σταματήσει να υποκρίνεται ότι μπορεί να εξυπηρετήσει το χρέος της και να πιέσει για την αναδιάρθρωσή του.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More