«Ποιο είναι το πιρούνι της σαλάτας;», «Mπορώ να σκουπιστώ στην πετσέτα;», «Ποιο μαχαίρι χρησιμοποιώ για το κρέας;» «Πώς θα πιάσω το αλάτι που είναι στην άλλη άκρη του τραπεζιού;» και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις, ενδεχομένως να σας έχουν ταλαιπωρήσει στο παρελθόν, ειδικά όταν βρίσκεστε π.χ. σε επαγγελματικά γεύματα, σε ακριβά εστιατόρια με ανθρώπους που δεν γνωρίζετε καλά ή σας καλούν σε ένα επίσημο δείπνο σε σπίτι.
Αν και οι βασικοί παράγοντες που μας κάνουν να απολαύσουμε ένα γεύμα είναι να αισθανόμαστε άνετα, να δοκιμάζουμε γεύσεις που «γαργαλάνε» τον ουρανίσκο μας και να τσουγκρίζουμε στην… «υγειά μας», δεν είναι κακό να προσαρμοζόμαστε στις εκάστοτε συνθήκες και να εξασκούμε τους
καλούς μας τρόπους όταν μας δίνεται η ευκαιρία.
Για να μην έχετε τις παραπάνω απορίες την επόμενη φορά που θα βγείτε για επίσημο δείπνο, το click@Life συγκέντρωσε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε.
Πριν το γεύμα
Καθόμαστε μπροστά από το πιάτο μας, με την πλάτη ίσια στην «πλάτη» της καρέκλας. Στη συνέχεια, ξεδιπλώνουμε διακριτικά τη λινή πετσέτα μας και την απλώνουμε στα πόδια, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι όταν ξεκινήσουμε να τρώμε. Η πετσέτα θα προστατέψει τα ρούχα μας από ψίχουλα ή οτιδήποτε άλλο πέσει από το πιάτο μας, ενώ τη χρησιμοποιούμε και για να σκουπίσουμε με απαλές κινήσεις το στόμα μας πριν πιούμε από το ποτήρι μας, αλλά και τα δάχτυλά μας. Τα προσωπικά αντικείμενα τύπου τσαντάκια, κινητά, κλειδιά κ.ο.κ. τα κρατάμε εκτός τραπεζιού.
Οι βασικές γνώσεις της art de la table θα μας «σώσουν» από το λαβύρινθο του σωστού πιρουνιού και μαχαιριού και από το ενδεχόμενο να πιούμε νερό στο ποτήρι του κρασιού ή να «καρφώσουμε» το ψαρονέφρι μας με το πιρούνι και να απορούμε για τα βλέμματα όλων. Τι πρέπει να θυμόμαστε:
1.Τα πιρούνια είναι πάντα τοποθετημένα αριστερά από το πιάτο μας και τα μαχαίρια δεξιά. Αυτό αναπόφευκτα σημαίνει ότι χρησιμοποιούμε και τα αντίστοιχα χέρια για να τα πιάσουμε. Το να πιάνουμε την μπουκιά που κόψαμε με το πιρούνι στο αριστερό χέρι κι έπειτα να την τρώμε με το δεξί το ξέρουμε ότι βολεύει, αλλά στους υπόλοιπους θα φαντάζει σαν να μπήκε ένας ροζ ελέφαντας στην αίθουσα.
2.Τα μαχαιροπίρουνα ακολουθούν τη σειρά των πιάτων από έξω προς τα μέσα, άρα όταν, για παράδειγμα, έρθει το πρώτο πιάτο, παίρνουμε το πρώτο από τα αριστερά πιρούνι και το πρώτο από τα δεξιά μαχαίρι. Έτσι θα αποφύγετε να φάτε το κυρίως με το πιρούνι της σαλάτας.
3.Το κουτάλι της σούπας θα το βρείτε στην πλευρά των μαχαιριών.
4.Το ποτήρι του νερού είναι τοποθετημένο πιο κοντά στα μαχαίρια, ενώ το ποτήρι του κρασιού πιο κοντά στο πιάτο. Αν υπάρχουν τρία ποτήρια, το πιο κοντινό στο πιάτο είναι για το πρώτο κρασί του γεύματος (συνήθως το λευκό), ακολουθεί το δεύτερο για το κόκκινο κρασί και το ποτήρι του νερού εξακολουθεί να βρίσκεται κοντά στα μαχαίρια.
5.Το μικρό πιατάκι πάνω αριστερά είναι για το ψωμί, ενώ το μεγαλύτερο για τη σαλάτα.
Αφού ξεκαθαρίσουμε τα πιρούνια, τα μαχαίρια και τα ποτήρια, παραγγείλουμε και ξεκινήσουμε να τρώμε, τότε καλό θα ήταν να έχουμε υπόψη μας τα εξής:
1.Αποφεύγουμε κάθε είδους θόρυβο, είτε αυτό περιλαμβάνει δυνατό και θορυβώδες μασούλημα με ανοιχτό στόμα, είτε ρούφηγμα σούπας. Τρώμε πάντα με κλειστό στόμα και στην περίπτωση της σούπας, την τρώμε από τη μύτη του κουταλιού ή το πλάι του, πάντα αθόρυβα.
3.Κόβουμε κάθε φορά την μπουκιά που θα καταναλώσουμε και όσο λαχταριστό κι αν είναι το φαγητό μας, κρατάμε τις μπουκιές μας μικρές. Σε καμία περίπτωση δεν γεμίζουμε το στόμα μας σαν να τρώμε «πίτα-γύρο απ’ όλα».
4.Το ποτήρι του κρασιού το πιάνουμε από τη βάση του κι έτσι δεν μεταβάλλουμε και τη θερμοκρασία του.
5.Στα διαλείμματά μας τοποθετούμε τα μαχαιροπίρουνα σταυρωτά στο πιάτο μας, έτσι ώστε ο σερβιτόρος να καταλάβει ότι δεν έχουμε τελειώσει.
6.Το επιδόρπιο το τρώμε με το κουτάλι ή το πιρούνι που θα έρθει μαζί με το γλυκό. Διαφορετικά, θα βρίσκεται πάνω από το πιάτο, οριζόντια.
Στο τέλος του γεύματος
Όλα πήγαν καλά και το γεύμα έφτασε στο τέλος του. Τι κάνουμε τώρα για να μην τα… θαλασσώσουμε τελευταία στιγμή;
2.Μπορούμε να αφήσουμε τώρα την πετσέτα στα αριστερά του πιάτου. Προσοχή: προτού το κάνετε αυτό, μην αρχίσετε να την τινάζετε σαν να είστε στο μπαλκόνι σας και αερίζετε σεντόνια.
3.Αν αισθάνεστε ότι το κρέας που έχει μείνει ανάμεσα στα δόντια σας είναι περισσότερο από αυτό που έχετε φάει, μην αρχίσετε να ψάχνετε για οδοντογλυφίδες και να τα σκαλίζετε, κάνοντας τον κλασικό χαρακτηριστικό ήχο. Μπορείτε να απομακρυνθείτε προς την τουαλέτα λέγοντας ένα διακριτικό «Με συγχωρείτε» και να κάνετε τη δουλειά σας εκεί.
Μικρά μυστικά που θα… βοηθήσουν την κατάσταση
1.Όταν θέλουμε να φτάσουμε κάτι που βρίσκεται στην άλλη άκρη του τραπεζιού δεν τεντωνόμαστε να το πιάσουμε πέφτοντας επάνω τους συνδαιτυμόνες μας δημιουργώντας domino, αλλά ζητούμε ευγενικά να το πιάσει για εμάς όποιος βρίσκεται κοντά του.
2.Αν δεν επιθυμούμε να μας γεμίσουν το ποτήρι με κρασί, λέμε ευγενικά «Όχι, ευχαριστώ» αποφεύγοντας απότομες κινήσεις του τύπου «Σπρώχνω το μπουκάλι» ή «Καλύπτω το ποτήρι μου».
3.Αν σηκωθούμε για κάποιο λόγο από το τραπέζι, τοποθετούμε την πετσέτα στην καρέκλα και με την επιστροφή μας, την επανατοποθετούμε στα πόδια μας.
4.Δεν ακουμπάμε ποτέ τα μαχαιροπίρουνα πάνω στο τραπεζομάντηλο.
ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου