31 Μαρ 2011

Τι πρέπει να τρώμε πριν το γυμναστήριο;

Το φαγητό είναι φίλος σας, αναφέρουν σωστά οι γυμναστές αν και για τους περισσότερους από εμάς, μάλλον εχθρός γίνεται καθώς σχεδόν με κάθε… μπουκιά ο δείκτης της ζυγαριάς ανεβαίνει.
Ωστόσο, οι ειδικοί αναφέρουν, πως υπάρχουν ειδικοί «τύποι» φαγητού για κάθε σκοπό. Έτσι, υπάρχουν διαφορετικοί τρόποι που θα πρέπει να τρεφόμαστε αν θέλουμε να αδυνατίσουμε, να αποκτήσουμε γράμμωση ή να γεμίσουμε ενέργεια. Πολλοί από εμάς, κάνουν συχνά το λάθος να αθλούνται με άδειο στομάχι. Ένα ιδιαίτερα συνηθισμένο λάθος είναι να κάνουμε πρωϊνή γυμναστική με εντελώς άδειο στομάχι. Ο οργανισμός μας έχει ήδη κάψει το 80% των γλυκογόνων που μας δίνουν ενέργεια ενώ κοιμόμαστε και έτσι θα πρέπει να αναπληρώσουμε το ποσοστό αυτό μέσω της τροφής έτσι ώστε η άσκησή μας να έχει αποτέλεσμα.
Ναι στο γάλα, όχι στα πατατάκια…

Αν έχετε συνηθίσει να αθλείστε νωρίς το πρωί πριν τη δουλειά και αρχίζετε το τρέξιμο ή τη γυμναστική με εντελώς άδειο στομάχι, ήρθε η ώρα να αλλάξετε συνήθειες. Ο οργανισμός σας κατά τη διάρκεια του ύπνου έχει χάσει πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, τα οποία και θα πρέπει να αναπληρώσετε με ένα γερό πρωινό.
Ένας φυσικός χυμός φρούτων, μια φέτα ψωμί ολικής άλεσης με φυστικοβούτυρο για περισσότερη ενέργεια, μια μπανάνα και μερικά αμύγδαλα ή δημητριακά βρώμης με άπαχο γάλα είναι τα ιδανικότερα προϊόντα για ένα πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά πρωϊνό.
Οι ώρες που χρειάζεται κάθε οργανισμός προκειμένου να κάψει κάποια συστατικά είναι οι εξής: απαιτούνται περίπου 4-6 ώρες για να αφομοιώσει ο οργανισμός μας το λίπος, 3 ώρες για την πρωτεϊνη και περίπου 2 ώρες για τους υδατάνθρακες.
Έτσι, αν πρόκειται να πάτε στο γυμναστήριο σε 15-30 λεπτά, φτιάξτε ένα εύκολο και απλό ρόφημα, που όχι μόνο θα σας δώσει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός σας για να ανταπεξέλθει στο πρόγραμμα ασκήσεων αλλά και θα σας χαρίσει τα απαραίτητα εκείνα θρεπτικά συστατικά που θα επιταχύνουν τις διαδικασίες της καύσης.
Σε κάποιο μπλέντερ, προσθέστε άπαχο γάλα, μερικά παγωμένα φρούτα, μια μπανάνα και 2-3 αμύγδαλα και πιείτε το λίγο πριν ξεκινήσετε την προπόνησή σας. Αποφύγετε τις εύκολες λύσεις, όπως π.χ. ένα σακουλάκι με πατατάκια ή μια «μπάρα» δημητριακών καθώς αυτές οι μπάρες επειδή καταναλώνονται σε ποσότητες (2-3 κάθε φορά…) προκειμένου να χορτάσουμε συχνά φθάνουμε να καταναλώνουμε σχεδόν όσες θερμίδες έχει ένα παχυντικό γλυκό…
Σημαντική η διατροφή πριν αλλά και μετά την άσκηση
Ο χρυσός κανόνας επομένως που πρέπει να τηρούμε ευλαβικά είναι να θυμόμαστε κάθε φορά, περίπου πόσες ώρες χρειάζεται ο οργανισμός μας για να απορροφήσει τα συστατικά των τροφών, όπως αναφέραμε πριν, και βάσει αυτής της πληροφορίας να διαμορφώνουμε και το καθημερινό μας μενού.
Ωστόσο, κάτι εξαιρετικά σημαντικό για τη σιλουέτα μας είναι και η πρώτη ώρα μετά την προπόνησή μας, όπου ο οργανισμός αναζητά πηγές τροφών για να αναπληρώσει τις χαμένες του δυνάμεις. Εκεί λοιπόν, θα πρέπει να στραφείτε σε ένα γεύμα πλούσιο σε πρωτεϊνες (π.χ. γάλα, αυγό, κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, δημητριακά κ.α.).

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More