1 Απρ 2011

Σοβαρά προβλήματα υγείας προκαλεί η ηχορύπανση

Η ηχορύπανση αποτελεί τη δεύτερη σοβαρότερη αιτία προβλημάτων υγείας, που προέρχεται από το περιβάλλον, σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και το Κοινό Κέντρο Ερευνών (JRC) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό «New Scientist».
Κάθε χρόνο, οι Ευρωπαίοι χάνουν τουλάχιστον ένα εκατομμύριο έτη υγιούς ζωής λόγω της ηχορύπανσης, ενώ από τη ρύπανση της ατμόσφαιρας χάνονται ετησίως 4,5 εκατομμύρια έτη υγιούς ζωής. Καμία άλλη αιτία περιβαλλοντικής ρύπανσης δεν έχει τόσο σοβαρές επιπτώσεις για την υγεία όσο η ηχορύπανση και η ατμοσφαιρική ρύπανση, επισημαίνουν οι επιστήμονες.

Οι πιο σοβαρές επιπτώσεις της ηχορύπανσης για την υγεία αφορούν συνήθως στα καρδιακά προβλήματα, καθώς η έκθεση σε συνεχή, ισχυρή ηχορύπανση μπορεί να προκαλέσει σοβαρό έμφραγμα. Εκτιμάται ότι περίπου 3.000 θάνατοι ετησίως στην Ευρώπη από εμφράγματα οφείλονται στην ηχορύπανση, η οποία προκαλεί αύξηση της πίεσης, συγκέντρωση των ορμονών του στρες στο αίμα και συσσώρευση λιπιδίων, ακόμα κι όταν οι άνθρωποι κοιμούνται και (υποτίθεται ότι) δεν ακούν τον περιβάλλοντα ήχο. Οι ουσίες αυτές συσσωρεύονται σταδιακά και μπορεί να φράξουν τις αρτηρίες, οδηγώντας σε έμφραγμα.
Ακόμη, όμως, και στις περιπτώσεις που η ηχορύπανση δεν αποβαίνει μοιραία, προκαλεί σημαντικές δυσλειτουργίες στον οργανισμό, με κυριότερη τη χρόνια διαταραχή του ύπνου. Στις επιπτώσεις για την υγεία περιλαμβάνονται η ψυχική και νοητική ενόχληση που βιώνουν οι άνθρωποι λόγω της ηχορύπανσης, η εμφάνιση μαθησιακών δυσκολιών από τα παιδιά, τα οποία αναγκάζονται να διαβάζουν εν μέσω φασαρίας, καθώς και η πρόκληση βόμβου (βούισμα) που επιβαρύνει την ακοή.
Οι ειδικοί τονίζουν ότι ο θόρυβος πρέπει να ληφθεί πιο σοβαρά υπόψη και οι κυβερνήσεις να αναγνωρίσουν ότι αποτελεί σημαντικό πρόβλημα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι η μοναδική αρχή παγκοσμίως η οποία έχει λάβει σοβαρά υπ� όψιν της τις επιπτώσεις της ηχορύπανσης. Συγκεκριμένα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη θέσει όριο 40 ντεσιμπέλ για τους θορύβους τη νύχτα, θόρυβος συνήθως παράγεται σε μία δημόσια βιβλιοθήκη.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, υπάρχουν πολλά προληπτικά μέτρα που μπορούν να ληφθούν, όπως να γίνουν πιο αθόρυβα τα μέσα μεταφοράς, να τοποθετηθούν από τις αρμόδιες αρχές ηχοπετάσματα -φράγματα κατά των θορύβων- μεταξύ των οδών ταχείας κυκλοφορίας και των κατοικημένων περιοχών, καθώς κατασκευή δρόμων όσο το δυνατόν μακρύτερα από κατοικημένες περιοχές.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Share

Facebook Digg Stumbleupon Favorites More