Οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους αλλάζει και η παγκόσμια οικονομία. Η ευημερία, που γνώρισαν στο παρελθόν ορισμένοι λαοί του κόσμου, μετατράπηκε σε καθημερινή αγωνία για τη διατήρηση της δουλειάς τους. Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, που δημιούργησε γύρω μας ένα ασφυκτικό πλαίσιο από χρέη, δάνεια και πιστωτικές κάρτες, σε συνδυασμό με την κατάρρευση της παγκόσμιας οικονομίας, ευθύνονται για την κατακόρυφη αύξηση του άγχους μας.
Το άγχος που σκοτώνει
Μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν, που είδε πρόσφατα το φως της δημοσιότητας και που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Social Science & Medicine», ανέφερε, πως η εργασιακή ανασφάλεια σε αρκετές περιπτώσεις βλάπτει την υγεία περισσότερο και από την ίδια την ανεργία!
Ο καθημερινός φόβος, που βιώνει ένας εργαζόμενος αναφορικά με τη διατήρηση της δουλειάς του, συχνά τον οδηγεί σε βλαβερές «συνήθειες», όπως το κάπνισμα ενώ και οι σωματικές του λειτουργίες επηρεάζονται σημαντικά.
Το «άγχος που σκοτώνει», όπως χαρακτηριστικά αναφέρθηκε από τους ερευνητές, ευθύνεται για την υπέρταση των εργαζομένων ενώ μερικές φορές ενδέχεται να οδηγήσει σε αιφνίδια καρδιακά επεισόδια ή ακόμη και εγκεφαλικά. Οι «κακές» ειδήσεις, που φθάνουν στα αυτιά των εργαζομένων για απολύσεις φίλων ή συγγενών, για χρεοκοπίες εταιρειών ή για αιφνιδιαστικά «λουκέτα» επιχειρήσεων, πολλές φορές έχουν χειρότερο αντίκτυπο στην υγεία μας από ότι έχει η ίδια η ανεργία.
Ο οργανισμός λειτουργεί σε μια διαρκή κατάσταση αγωνίας και ετοιμότητας και δεν μπορεί να χαλαρώσει ή να ξεκουραστεί ακόμη και όταν το άτομο φεύγει από τον εργασιακό του χώρο. Έτσι, οι λειτουργίες του χτυπούν «κόκκινο» και αδυνατεί να λειτουργήσει σε φυσιολογικούς, καθημερινούς ρυθμούς…
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου